Page 1

RECOMANACIONS I NOTÍCIES DE LES BIBLIOTEQUES DE MONTCADA I REIXAC V

núm.

02

MARÇ-ABRIL 2012

PARLEM DE... BOSCOS V

Amb el record encara viu de la Declaració el passat 2011 com a Any Internacional dels Boscos, us volem destacar la importància de la superfície forestal del planeta, i de la responsabilitat que ens pertoca a tots els éssers humans vers la seva conservació. Perquè és innegable que els boscos són una font incalculable de riquesa biològica i econòmica: generen la captació d’aigua als aqüífers i protegeixen les capes més superficials i fèrtils del sòl. A més a més, són bons reguladors del clima. Si es gestionen bé, poden proveir molta quantitat de població d’aliments, tant d’origen vegetal com animal i també molts altres productes d’aplicacions medicinals, o amb finalitats diverses. És la mala gestió en l’explotació dels boscos, la que els amenaça: Quan es talen i es cremen aquests boscos, l’aigua de les pluges s’escorre ràpidament per la terra, l’erosiona i no penetra prou a les capes més profundes del sòl. Aleshores la terra es desseca per l’acció del sol i el vent i queda desprotegida. Així, de manera progressiva, la degradació del sòl propicia que les pluges torrencials generin inundacions desproporcionades que destrueixen cultius i poblaments en ben poc temps. Segons les estimacions de la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació), el 25% de la superfície total terrestre emergida està encara coberta de boscos de diferents tipus. Suposa aproximadament una superfície de 3.400 milions d’hectàrees. Tot i que sembli una xifra molt elevada, cal no perdre de vista que la majoria d’aquests boscos es troben en països en vies de desenvolupament, en els quals, la taxa de pèrdua de boscos per a desforestació és del 0’65 % a l’any. Si no es corregeix aquesta tendència, en poques dècades haurà desaparegut més de la meitat dels boscos. I més enllà del que suposen els boscos com a lloc físic, no hem d’oblidar la importància que han tingut per a la cultura occidental, com a àmbit primigeni on s’han teixit històries i llegendes diverses que sovint han cristal·litzat en moltes de les ficcions literàries més conegudes del nostre món. Qui no ha ignorat això és l’escriptora Ana María Matute, que va pronunciar un memorable discurs quan la van elegir com a membre de la Real Academia de la Lengua Española. Es titula En el bosque i us convidem a llegir-lo. V

LA MEMORIA DEL BOSQUE: CRÓNICAS DE LA VIEJA SELVA EUROPEA: CULTOS Y CULTURAS, MITOS, LEYENDAS Y TRADICIONES Ignacio Abella nnnnnnnnnnnn La humanitat ha arribat a un punt de no retorn, on sens dubte, hem oblidat moltes coses. Malgrat tot, la memòria del bosc és una part essencial de la nostra memòria. La memòria del futur ens recorda que sense arbres ni boscos, no hi ha un futur possible, ni tan sols desitjable.

LA MAGIA DE LOS ÁRBOLES: SIMBOLISMO, MITOS Y TRADICIONES, PLANTACIÓN Y CUIDADOS Ignacio Abella nnnnnnnnnnnn Aquí es recullen els principals mites i creences que existeixen a l’entorn de l’arbre. Es detalla el significat espiritual que té l’arbre per a l’home, i les diverses formes d’agermanament amb ell que podem recordar o reviure.

BOSQUES Y FLORESTAS: ECOGUÍA PARA DESCUBRIR LA NATURALEZA nnnnnnnnnnnn Aporta una detallada descripció del bosc com a ecosistema. Contempla tots els aspectes de l’entorn. Són molt útils les fitxes d’identificació de les espècies vegetals i animals més corrents. És el llibre ideal per a emportarnos al bosc.

BOSQUES CON ENCANTO Juan José Alonso nnnnnnnnnnnn S’apleguen fins a 72 boscos allunyats de l’enrenou urbà, amb totes les dades que calen per a poder-los visitar. Des de la denominació i la ubicació fins als tipus d’arbres que els conformen i l’època ideal per anar-hi, passant per moltes altres dades d’interès, sense oblidar els establiments d’hostaleria de l’entorn.


L’HOME QUE PLANTAVA ARBRES Jean Giono nnnnnnnnnnnn La senzilla història d’un pastor de muntanya, que a força d’anar plantant arbres de manera incansable i sistemàtica, aconsegueix transformar el paisatge que l’envolta. Tan espontani com ecològic. Amb un epíleg de Martí Boada, expert en temes forestals.

ELS ARBRES A LA POESIA CATALANA Maria Victòria Solina i Jordi Bigues nnnnnnnnnnnn Pel que sembla, per a descriure com cal l’essència d’un arbre, cal un poeta. Dit i fet, aquí teniu una antologia de 72 poemes de 28 autors en llengua catalana. De segur que no us decebran...

PER SABER MÉS V Podeu consultar els diferents números d’aquesta revista on apareixen articles d’interès: QUERCUS

WANGARI I ELS ARBRES DE LA PAU: UNA HISTÒRIA REAL DE L’ÀFRICA Jeanette Winter nnnnnnnnnnnn La Wangari Maathai va dedicar la seva vida de ple a la lluita contra la desforestació a Kenya. Aquesta causa la va fer iniciar el Moviment del Cinturó Verd el 1977. El 2004 se li concedí el Nobel de la Pau.

L’ÓS QUE ABRAÇAVA ELS ARBRES Nicholas Oldland nnnnnnnnnnnn Un conte deliciós i un exemple a seguir. L’argument és ben senzill: un ós bondadós, té una irresistible atracció per abraçar tots els éssers vius que es troba tot passejant pel bosc. Insospitadament, un dia es troba un llenyataire en plena acció de treball. Malgrat ser el primer cop que veu un humà, l’ós no pot defugir el seu instint.

A LA XARXA V

www.diba.es/parcsn Web de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. Inclou itineraris per fer excursions. reddeparquesnacionales.mma.es Aquesta web aplega tota la informació sobre els Parcs Nacionals d’Espanya. www.wwf.es/que_hacemos/bosques www.greenpeace.org/espana/es/Trabajamos-en/Bosques Recursos per conèixer els projectes de preservació forestal d’aquestes organitzacions. www.clubcultura.com/clubliteratura/clubescritores/matute/academ ika.htm En el bosque, discurs de’Ana Maria Matute quan va ser elegida membre de la RAE.

NO ET POTS PERDRE V ...si t’agrada llegir Dickens, de qui tot just s’acaba de celebrar el bicentenari del seu naixement, potser t’interessarà saber d’un episodi poc conegut de la seva vida... L’APUNT V nnnnnnnnnnnn Dan Simmons és un autor nord-americà nascut el 1948. Professionalment ha estat molts anys docent. Treballa preferentment els gèneres de ciènciaficció, fantasia i terror; en ocasions ben amalgamats a una mateixa obra. És un autor ben popular i reconegut, que compta ja amb una més que notable trajectòria. nnnnnnnnnnnn

LA SOLEDAD DE CHARLES DICKENS Dan Simmons nnnnnnnnnnnn A l’edat de 53 anys, Charles Dickens va patir un accident ferroviari —que malgrat sortir-ne il·lès—, el marcaria emocionalment per sempre més. Aquest és el punt de partida d’una novel·la amb molt de suspens; i que té com a mínim quatre punts d’interès: l’històric, per l’ambientació aconseguida; el de novel·la negra, per la trama d’investigació que planteja; el fantàstic, pels elements irreals que s’hi troben; i el literari, ja que permet de conèixer la forma de treballar de Dickens. És en definitiva una novel·la tan inquietant com original.

...si voleu apreciar fins a on arriba la influència de Dickens a les lletres catalanes, i com d’allargada n’és la seva ombra... V L’APUNT nnnnnnnnnnnn L’autora ret el seu particular homenatge al seu admirat Dickens. I ho fa amb una novel·la dins la novel·la, perquè fa de Grans esperances el model per a l’itinerari personal de la seva protagonista, en plena crisi personal. Ens trobem amb una novel·la amb elements autobiogràfics i tocs de realisme màgic, ben fresca i gratificant. nnnnnnnnnnnn

LA NOVEL·LA DE DICKENS Neus Canyelles nnnnnnnnnnnn Som a l’actualitat, on la Blanca, una dona amb circumstàncies bastant desfavorables del seu entorn, lluita per tirar endavant una vida no massa diferent de la de qualsevol de nosaltres. Malgrat tots els entrebancs quotidians, el record de la lectura de la novel·la Grans esperances, de Dickens, li imbueix la força que li cal per a no defallir. Igualment, quan pateix migranya, percep, amb la consciència alterada, la presència espectral de l’escriptor en actitud protectora cap a ella. Potser per tot plegat, té la sensació que encara que li costi, més tard o més d’hora se n’acabarà sortint...


LA TIRA DE NOVETATS V

adults! D’ACER Silvia Avallone nnnnnnnnnnnn Des dels blocs de pisos de via Stalingrad, un barri obrer de Piombino, es veu el Mediterrani, la platja i l’illa d’Elba. Però no és un lloc de vacances. En aquesta terra les fàbriques ho envaeixen tot. A Piombino tenir catorze anys és difícil. I si el teu pare es trenca l’esquena a les fàbriques d’acer , encara ho és més. Tot això ho saben bé, l’Anna i la Francesca, amigues inseparables. I també saben que en una barriada com aquesta, només hi ha dues alternatives: o t’amagues i restes exclosa del grup o exposes la teva bellesa i la utilitzes per ser algú.

juvenil! DE VUELTA AL NEGRO Ron Garney nnnnnnnnnnnn Una nova aventura d’Spiderman, un dels personatges de ciència-ficció més populars. L’argument mostra al nostre Peter Parker amb moltes raons per considerar un canvi radical en el seu vestuari, que implica un canvi de mentalitat de l’heroi. Podem observar un Spiderman més violent i per tant, el negre és el color ideal per aquest nou heroi. En aquesta aventura ha de trobar el franctirador que va intentar assassinar la tia May mentre ella es debat entre la vida i la mort. Un còmic que mai passa de moda.

adults! EL COMPRADOR DE ANIVERSARIOS Adolfo García Ortega nnnnnnnnnnnn Llibre brillantment escrit que tracta d’un escriptor que fa reviure un nen jueu, mort a Auschwitz, anomenat Hurbinek. Personatge central de la novel·la, l’escriptor el fa reviure imaginant-li possibles vides no viscudes. Per això li compra anys de vida, i per tant, celebra aniversaris. El comprador d’aniversaris és una novel·la que narra la vida, l’obra i el testimoni d’homes i dones que van matar o morir, que es fan enfonsar o es van salvar, en els camps d’extermini nazi. Una faula que deixa sense alè.

infantil! ¿DÓNDE ESTÁ CHAFFY? Jamie Smart nnnnnnnnnnnn Voleu passar una estona divertida? Busqueu el Chaffy! Uns nens troben un dia un ésser peculiar que decideixen adoptar. L’anomenen Chaffy, és tovet i divertit. Però al dia següent no el troben a casa. S’ha perdut en aquest món. Ha marxat junt amb 9 Chaffys més a buscar aventures. Durant el seu viatge de tornada a casa, coneixerà els éssers més curiosos i singulars: minirobots empipats, pops dormilegues, ovelles que han organitzat una marató, dinosaures, óssos panda...Aconseguireu trobar els 10 Chaffys amagats a cada pàgina?.

adults! CABARET POMPEYA Andreu Martín nnnnnnnnnnnn Amb la seva darrera obra, l’autor de novel·la negra Andreu Martín es passa al gènere històric, això sí, sense deixar de banda les trames policíaques. Els protagonistes són tres amics que es coneixen al cabaret que dóna nom a la novel·la, el mític music-hall del Paral·lel que va volar en esclatar una bomba l’any 1920. El llibre s’endinsa en la Barcelona d’aquella dècada, una època convulsa i violenta on imperava la llei de les pistoles i les revoltes polítiques estaven a l’ordre del dia. La novel·la, a més, és un homenatge a les víctimes dels moviments polítics.

infantil! DR. SLUMP Akira Toriyama nnnnnnnnnnnn Un nou volum en còmic del Dr. Slump, personatge creat pel mateix autor de Bola de Drac, Akira Toriyama. El Dr. Slump ens explica la vida d’un poblet anomenat la Vila del Pingüí, on un científic anomenat Sembei Norimaki, crea una nena robot de 10 anys i la vol fer passar per la seva germana petita Arale. Ningú a la vila sap que l’Arale és un robot que no té sentit comú però que té una força extraordinària. Noves aventures en còmic d’aquesta sèrie que es va poder veure en dibuixos animats i on la diversió està assegurada.

adults! L’ART D’HERGÉ. EL CREADOR DE TINTÍN. 1950-1983 Philippe Goddin nnnnnnnnnnnn Amb aquest títol es completa una trilogia dedicada a l’art del dibuixant George Remi, conegut mundialment amb el pseudònim d’Hergé. Un llibre imprescindible per a tots aquells col·leccionistes i amants de Tintín, el personatge més popular de l’historietista belga. La majoria dels documents que es reprodueixen en aquesta sèrie provenen dels Estudis Hergé, on es considera que Hergé i el seu equip van crear algunes de les millors aventures de Tintín, com L’afer Tornassol i Stoc de Coc.

música! BIRTHDAY CELEBRATION: LIVE IN NYC David Bowie nnnnnnnnnnnn Aquest DVD ofereix un testimoni de gran valor per descobrir el treball d’un dels artistes més influents de la història del pop-rock, autor de cançons com Space Oddity o Let’s Dance. I si ja sou fans de David Bowie, no cal dir que gaudireu d’un concert que és un homenatge de cinc estrelles a un cantant tan polifacètic con singular en el dia del seu 50è aniversari. Enregistrat al Madison Square Garden de Nova York, el 9 de gener de 1997, compta amb la participació d’artistes con Lou Reed, Billy Corgan i Robert Smith, i grups com Sonic Youth, entre d’altres.


INTERNET I + A LA BIBLIOTECA CAN SANT JOAN

nnnnnnnnnnnn A partir del dia 15 de març, la Biblioteca Can Sant Joan estrena nou sistema de consulta d’Internet. Aquest sistema, el mateix que ja es fa servir a la Biblioteca Elisenda, ofereix accés a internet i eines ofimàtiques als usuaris de les biblioteques de la Xarxa. El carnet de biblioteca és imprescindible per utilitzar aquest servei. La biblioteca disposarà de dos ordinadors: un per a consultes d’una hora, reservable tant des de la mateixa biblioteca com des de casa, i un altre amb sessions de mitja hora.

BIBLIOTECA VIRTUAL

nnnnnnnnnnnn La Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona estrena un nou portal web, on trobareu tota la informació i els serveis de les biblioteques: bibliotecavirtual.diba.cat. Allà podeu trobar recomanacions de llibres, cinema i música; informació sobre diversos temes d’interès com ara salut, còmics o gastronomia, i la possibilitat de realitzar tràmits bibliotecaris en línia. També trobareu un espai personal des d’on gestionar i personalitzar els continguts que més us interessin.

ÈXIT DELS TALLERS INFANTILS

nnnnnnnnnnnn Les biblioteques de Montcada han ofert aquests primers mesos de l’any diferents tallers de manualitats que han comptat amb la participació de molts nens i nenes de Montcada i Reixac. Amb la col·laboració de l’empresa Jovi, especialista en educació artística, hem realitzat un taller de dibuix a cada biblioteca on s’ha convidat a pares i mares a participar de la creativitat dels seus fills. De cara al Carnestoltes, també vam organitzar tallers de màscares i barrets de disfresses que van permetre a grans i petits conèixer millor les tradicions d’aquesta festa.

BIBLIOTECA ELISENDA DE MONTCADA C. Tarragona, 32 Tel. 934 925 959 A/e: b.montcada.em@diba.cat BIBLIOTECA CAN SANT JOAN C. Turó, 45 Tel. 935 751 901 A/e: b.montcada.csj@diba.cat http://bibliotequesdemontcadaireixac.blogspot.com facebook: MiRaCultura

LA CLASSIFICACIÓ V

5

ELS LLIBRES MÉS ADAPTADES AL CINEMA!

1. LA BÍBLIA R 161 adaptacions, aproximadament nnnnnnnnnnnn 2. HAMLET R 73 adaptacions, aproximadament nnnnnnnnnnnn 3. ROMEU I JULIETA R 70 adaptacions, aproximadament nnnnnnnnnnnn 4. DON QUIXOT DE LA MANXA R 65 adaptacions, aproximadament nnnnnnnnnnnn 5. ALÍCIA AL PAÍS DE LES MERAVELLES R 40 adaptacions, aproximadament nnnnnnnnnnnn

EL LECTOR CONVIDATV 1Q84" Haruki Murakami nnnnnnnnnnnn José Bernal Álvarez “Aquest és un llibre que reuneix varis estils: policíac, fantàstic, crítica social ..., creant una atmosfera força particular en el, ja de per sí, rar món del Japó actual. Tot un plaer.”

EMA T 93 580 38 00

NOTÍCIES V

MiR@BiB Març-Abril 2012  

MiR@BiB Març-Abril 2012

MiR@BiB Març-Abril 2012  

MiR@BiB Març-Abril 2012