Page 1

RECOMANACIONS I NOTÍCIES DE LES BIBLIOTEQUES DE MONTCADA I REIXAC V

PARLEM DE... LITERATURA CROSSOVER V

En els darrers anys s’ha popularitzat el terme crossover per parlar de llibres que, tot i adreçar-se inicialment a un públic juvenil, s’han acabat convertint en èxits entre els lectors adults. Cal dir que aquest fenomen no es nou, tot i que tradicionalment s’havia donat més a la inversa. Molts del clàssics de la literatura universal ho són precisament per haver aconseguit trencar les barreres generacionals, guanyant-se el reconeixement d’una audiència molt més amplia i diversa. Al llarg de la història, el més habitual havia estat que els joves es fessin seves obres escrites per a adults, com Robinson Crusoe, de Daniel Defoe, o Els viatges de Gulliver, de Jonathan Swift. A aquests exemples se sumen títols d’autors tan populars com Alexandre Dumas, Charles Dickens, Edgar Allan Poe o Jules Verne. Però també són destacats els casos de títols infantils que han connectat amb la sensibilitat adulta, com El petit príncep, d’Antoine de Saint-Exupéry o Alícia al país de les meravelles, de Lewis Carroll. A més d’aquests clàssics, us recomanem títols de novel·la actual que captiven tots els públics per igual.

09

núm.

JULIOL-AGOST 2014

CONTRA EL VIENTO DEL NORTE Daniel Glattauer nnnnnnnnnnnn Una contacte iniciat per casualitat al món virtual porta el Leo i l’Emmi a iniciar una relació per correu electrònic on l’enamorament no triga a aparèixer. Només és qüestió de temps que es coneguin en persona, però, sobreviuran les emocions a una trobada real? EL CURIÓS INCIDENT DEL GOS A MITJANIT Mark Haddon nnnnnnnnnnnn Christopher Boone té quinze anys i pateix una forma lleu d’autisme. Quan descobreix que algú ha matat el gos d’una veïna decideix investigar-ho. Emulant el seu admirat Sherlock Holmes, qüestionarà ben aviat el sentit comú i el comportament dels adults que l’envolten.

EL QUE ET CAU DELS ULLS Gabriele Picco nnnnnnnnnnnn Fugint d’un secret del seu passat, l’Ennio marxa a Nova York a iniciar una nova vida. Un dia, per casualitat, troba una llibreta plena de dibuixos que el fascinen i es proposa trobar la seva autora, amb el convenciment que és la seva ànima bessona.

MECANOSCRIT DEL SEGON ORIGEN Manuel de Pedrolo nnnnnnnnnnnn L’Alba i el Dídac són els únics supervivents de la Terra. En ells dos s’acaba un món i en comença un de nou, en què hauran de lluitar per preservar el coneixement del passat i establir les pautes per construir un futur en el qual la humanitat no sigui una amenaça per a si mateixa.

MI HERMANA VIVE SOBRE LA REPISA DE LA CHIMENEA Annabel Pitcher nnnnnnnnnnnn Un nen de 10 anys explica la història d’una tragèdia que destrossa una família després d’un atac terrorista, i com cadascun dels supervivents se les arregla per recompondre la seva vida.

MIL SOLS ESPLÈNDIDS Khaled Hosseini nnnnnnnnnnnn Amb el teló de fons de la dramàtica història recent d’Afganistan, la Mariam i la Laia lluiten per trobar la felicitat enmig de l’adversitat i ens mostren com les donen d’aquell país, a més de patir la guerra, han estat víctimes de la discriminació més absoluta.

NADA Janne Teller nnnnnnnnnnnn El primer dia de classe Pierre decideix no tornar mai a l’escola perquè ha descobert que res no importa i es proposa viure d’acord amb aquesta veritat. Els seus companys el volen convèncer que s’equivoca, però per demostrarho iniciaran un perillós joc que els corromprà moralment.

WONDER R. J. Palacio nnnnnnnnnnnn L’August va néixer amb una malformació facial que li ha impedit fer una vida normal. Anar a l’escola serà tot un repte. Haurà de convèncer els seus companys que és com ells, malgrat les aparences. Una història plena de coratge que mostra la bellesa que tenim al nostre voltant.

PER SABER-NE MÉS V Podeu consultar els següents títols de revista on periòdicament apareixen articles sobre literatura.


LA FINESTRA AUDIOVISUAL V UN MÓN DE SÈRIES AL TEU ABAST nnnnnnnnnnnn La ficció televisiva guanya terreny al nostre fons amb la incorporació d’una selecció de sèries que s’han guanyat no només el favor del públic sinó també el de la crítica especialitzada. És el cas de The Wire, una brillant sèrie policíaca que desvetlla la realitat d’una gran ciutat centrantse en el tràfic de drogues, o el de Breaking Bad, que explica la història d’un professor de química malalt de càncer que emprendrà un perillós camí sense retorn per solucionar els seus problemes econòmics. Altres novetats són Los Soprano, centrada en la màfia, Los pilares de la tierra i Un mundo sin fin, adaptacions de les novel·les de Ken Follet, Battlestar Galactica, per als amants de la ciència ficció, i Polseres Vermelles, l’èxit del també escriptor Albert Espinosa.

MÓN JOVE V

COL·LECCIÓ LOCAL V

REBELDES Susan E. Hinton nnnnnnnnnnnn Ponyboy Curtis és un noi de 14 anys, orfe. Amb els seus germans grans i els seus amics formen part d’una colla de carrer que viu al límit de la legalitat. Una nit, Ponyboy discuteix amb el seu germà més gran i marxa de casa amb el seu millor amic, Johnny, un noi trist i espantadís, víctima d’un pallissa d’una colla rival. Els problemes, lluny de solucionar-se, es compliquen amb la seva implicació en una baralla que canviarà les seves vides. Aquesta novel·la és un clàssic de la literatura juvenil per la qual no passa el temps. L’autora la va escriure l’any 1967, amb 17 anys, ja que sembla que no trobava llibres que realment li agradessin a les biblioteques de la seva ciutat.

940 DIES. LA GUERRA CIVIL A MONTCADA I REIXAC Josep Bacardit i Ricard Ramos nnnnnnnnnnnn Editat per la Fundació Cultural Montcada, ens trobem davant d’un treball resultat de cinc anys d’investigació que ha permès aplegar valuosos testimonis, documents i fotografies sobre els esdeveniments que van tenir lloc al municipi en relació amb la guerra civil. Com ja s’esmenta al seu subtítol, el llibre també parla de l’abans i el després del conflicte, amb la voluntat d’oferir eines per entendre el context històric i social de l’època així com per conèixer la repressió que van patir moltes persones durant els primers anys de la postguerra. L’objectiu dels autors ha estat explicar la realitat d’un passat proper que la població té dret a conèixer, centrant-se en els fets i sense fer judicis.

NO ET POTS PERDRE V

RACÓ DE PARES I MARES V

PETITS LECTORS V

...si vols entendre el problema de l’ablació femenina sense caure en visions reduccionistes... V

CUENTOS QUE AYUDAN A LOS NIÑOS A SUPERAR SUS MIEDOS Ilonka Breitmeier nnnnnnnnnnnn Als nens els agraden els contes on els personatges expressen aquells sentiments que ells encara no són capaços de verbalitzar, com poden ser les pors. Els contes inclosos al llibre, inspirats en la vida diària dels nens, plantegen situacions que generen aquests temors i proporcionen respostes i possibles solucions. A més, demostren als petits que no es troben sols, i això els transmet confiança. Les cançons incloses en alguns contes serveixen per afavorir la relaxació i conciliar el son. L’autora, Ilonka Breitmeier, és pedagoga i té una àmplia experiència docent amb infants.

BENVINGUTS A MAMOKO Aleksandra Mizielinska nnnnnnnnnnnn Els habitants de Mamoko tenen per davant un llarg dia. El poble es prepara per celebrar la festa major, però, hi podrà anar tothom? Potser abans s’hauran de solucionar alguns problemes pendents. Aquest llibre joc convida els petits a buscar diferents personatges, trobar objectes i descobrir les històries que s’amaguen a les seves pàgines per resoldre uns quants misteris... Un munt d’aventures a explorar a través de divertides imatges.

EL FRUIT DEL BAOBAB Maite Carranza nnnnnnnnnnnn La vida de la Lola, una pediatra de 39 anys que arriba a Mataró després de separar-se, no té res a veure amb la de l’Aminata, una jove gambiana amb quatre fills que va deixar el seu país de la mà del seu marit per trobar un futur pròsper a Europa. Els seus camins s’encreuaran per tendir ponts entre dues cultures on les dones tenen papers ben diferents. La segona incursió de Maite Carranza en la literatura d’adults és una història compromesa i emotiva que ens ajuda a entendre les diferències culturals però sense deixar de denunciar les situacions que vulneren els drets humans, com és el cas de la pràctica de l’ablació femenina. L’APUNT nnnnnnnnnnnn Maite Carranza va realitzar una curosa tasca de documentació abans d’escriure la novel·la. A més de recollir el testimoni de dones senegambianes, va entrevistar-se amb personal sanitari, educatiu, cultural i policial per tractar la problemàtica de l’ablació des de tots els prismes possibles. nnnnnnnnnnnn


LA TIRA DE NOVETATS V

novel·la! BRIDGET JONES. BOJA PER ELL Helen Fielding nnnnnnnnnnnn Si algú us preguntés per la Bridget Jones, recordaríeu aquella noia esbojarrada, estrellada, addicta al tabac i a les copes. Doncs bé, a Boja per ell la nostra estimada Bridget ha crescut, la trentena queda lluny i la cinquantena comença a pesar, és mare de dues criatures i vídua. Helen Fielding torna a donar veu a la Bridget, les seves entrades al diari amb les seves obsessions, la seva addicció a Twitter, i els seus sentiments. No deixeu escapar l’oportunitat de llegir una novel·la única, inconfusible, intel·ligent, divertida, extraordinària i absolutament inoblidable.

coneixements! MI CURSO DE ANTIGIMNASIA: DESPIERTE SU CUERPO Y ENCUENTRE SU ENERGÍA Y BIENESTAR Marie Bertherat i Thérèse Bertherat nnnnnnnnnnnn En aquest llibre trobareu una alternativa perfecta a la gimnàstica tradicional, l’Antigimnasia®. Perfectament il·lustrat i accessible a tot el món, ajudarà a descobrir els beneficis d’aquest mètode innovador que permet retrobar la vitalitat i el benestar gràcies a treballar en profunditat totes les parts del cos.

novel·la! LAS TRES BODAS DE MANOLITA Almudena Grandes nnnnnnnnnnnn Acabada la Guerra Civil, Madrid és una ciutat devastada on la supervivència és un dur ofici quotidià. Manolita, una jove de divuit anys, ho sap molt bé. Els seus pares estan empresonats i ha de fer-se càrrec de quatre germans petits, sense oblidar que l’Antonio, el seu germà gran, està amagat i decidit a perllongar la resistència en els anys més terribles de la repressió franquista. Grandes culmina la trilogia Episodis d’una guerra interminable, amb una emotiva història coral sobre els anys de la pobresa i desolació de la postguerra.

còmic! CAPITÁN AMÉRICA. EL SOLDADO DE INVIERNO Ed Brubaker nnnnnnnnnnnn El llegendari clàssic que inspira la segona pel·lícula del Capitán América. Durant més de cinquanta anys, la Unió Soviètica va tenir un agent secret... un indetectable assassí conegut com El Soldado de Invierno. Ara ha tornat treballant a les ordres del General Lukin. El Capitán América ha jurat acabar amb Lukin, però s’haurà d’enfrontar amb aquest nou soldat on la seva veritable identitat amaga el major secret de l’univers Marvel en més de mig segle...

novel·la! ESTA NOCHE DIME QUE ME QUIERES Federico Moccia nnnnnnnnnnnn Federico Moccia ens presenta la seva primera novel·la pensada per al públic adult. Després dels seus èxits A tres metres sobre el cel i Tinc ganes de tu, en aquesta novel·la podrem viure l’amor entre el Tancredi i la Sofia. Tancredi és un home ric, guapo i seductor, que sembla tenir-ho tot a la vida. Sofia, una pianista amb un do especial per a la música, que va decidir aparcar la seva carrera per tenir cura d’Andrea, la seva parella, que va patir un accident que el va postrar en una cadira de rodes. Un cop Tancredi coneix a Sofia, farà tot el possible per aconseguir-la, però els seus mons són molt diferents.

juvenil! ELS SAVAGE Matt Whyman nnnnnnnnnnnn La Sasha Savage està enamorada. Fantàstic! En Jack, el noi dels seus somnis, és guapo, encantador... i vegetarià. De fet, això no seria cap problema si no fos perquè la família de la Sasha és una mica massa “carnívora”. I és que els Savage no són el que semblen. Quan un detectiu excessivament curiós rep l’encàrrec de furgar en la seva vida, la sòlida unitat familiar comença a esquerdar-se i afeblir-se, com la sinistra preferència pels éssers humans a l’hora del sopar... Una novel·la farcida d’humor negre i enginy exquisit.

coneixements! LOS 7 HÁBITOS DE LA GENTE ALTAMENTE EFECTIVA Stephen R. Covey nnnnnnnnnnnn Un dels llibres més inspiradors i impactants sobre creixement personal. Aquesta obra ha captivat lectors durant 25 anys i transformat la vida de presidents, educadors i pares, en definitiva, de milers de persones de totes les edats i ocupacions. És una guia extraordinària amb principis intemporals per a qualsevol aspirant a líder. Es basa en uns principis orientats a canviar els nostres paradigmes de comportament resultants de la nostra forma d’interpretar el món. Una lectura que serà molt profitosa.

infantil! L’ESTRANY CAS DEL TIRAMISÚ Geronimo Stilton nnnnnnnnnnnn Heu estat mai a l’Illa dels Ratolins? És una illa extravagant amb forma de tall de formatge. Allà el cèlebre quadre El Triomf del Tiramisú ha estat robat de la Pinacoteca de Talona i també ha desaparegut la millor restauradora de l’illa. Geronimo Stilton serà capaç de desemmascarar els culpables? Una nova història divertida, estrambòtica, exagerada i increïble.


LA CLASSIFICACIÓ V ELS

NOU SERVEI DE SUBSCRIPCIÓ DE NOVETATS DE LES BIBLIOTEQUES

nnnnnnnnnnnn Els usuaris amb carnet de la Xarxa de Biblioteques Municipals que així ho demanin podran rebre informació sobre les darreres novetats que s’incorporin a la seva biblioteca. L’usuari rebrà un correu electrònic mensual per cada subscripció que realitzi. Pot demanar rebre novetats de cada biblioteca o bibliobús, municipi, tipus de suport i/o matèria que triï. Les subscripcions a les novetats es fan des del catàleg col·lectiu Aladí (aladi.diba.cat), concretament a l’espai “El meu compte”, mitjançant el botó “Subscripció a novetats”. A l’enllaç següent trobareu instruccions detallades sobre com donar-se d’alta en aquest servei: http://aladi.diba.cat/screens*cat/ajuda/ajuda_subscripcio_cat. html.

US CONVIDEM A COMPARTIR LECTURES

nnnnnnnnnnnn Els clubs de lectura de novel·la inicien una nova temporada amb títols per a tots els gustos i amb interessants activitats amb autors. La cita destacada del darrer trimestre de l’any serà la trobada del Club del Llibre amb l’escriptor Lorenzo Silva, el dia 7 d’octubre a la Biblioteca Elisenda de Montcada. Podeu consultar més informació a les biblioteques i al nostre bloc. El funcionament de l’activitat és senzill. Des de les biblioteques proposem una lectura mensual i us convoquem a una trobada posterior per comentar tot allò que us hagi suggerit el llibre triat. L’objectiu és compartir opinions, punts de vista i recomanacions, i, en definitiva, passar una bona estona amb persones que comparteixen l’afició de llegir. Per participar només cal fer una inscripció prèvia a la Biblioteca. L’activitat és gratuïta però les places són limitades. BIBLIOTECA ELISENDA DE MONTCADA C. Tarragona, 32 Tel. 934 925 959 A/e: b.montcada.em@diba.cat BIBLIOTECA CAN SANT JOAN C. Turó, 45 Tel. 935 751 901 A/e: b.montcada.csj@diba.cat http://bibliotequesdemontcadaireixac.blogspot.com facebook: MiRaCultura http://bibliotecavirtual.diba.cat

5 TÍTOLS MÉS LLARGS

1. LES ESCOPINADES DELS ESCARABATS NO ARRIBEN AL SETÈ SOTERRANI ON S’AIXECA EL PEDESTAL DE LA MEVA ESTÀTUA Andreu Martín (17 paraules!) nnnnnnnnnnnn 2. TODO LO QUE PODRÍAMOS HABER SIDO TÚ Y YO SI NO FUÉRAMOS TÚ Y YO Albert Espinosa (15 paraules!) nnnnnnnnnnnn 3. LA INCREÍBLE Y TRISTE HISTORIA DE LA CÁNDIDA ERENDIRA Y SU ABUELA DESALMADA Gabriel García Márquez (13 paraules!) nnnnnnnnnnnn 4. HISTORIA DE UNA GAVIOTA Y DEL GATO QUE LE ENSEÑÓ A VOLAR Luis Sepúlveda (12 paraules!) nnnnnnnnnnnn 5. LA CHICA QUE SOÑABA CON UNA CERILLA Y UN BIDÓN DE GASOLINA Stieg Larsson (12 paraules!) nnnnnnnnnnnn

EL LECTOR CONVIDATV EL NOMBRE DEL VIENTO Patrick Rothfuss nnnnnnnnnnnn Abdiel Alcaide Donoso “Jo us vull recomanar El nombre del viento ja que se surt dels esquemes del que he llegit fins el dia d’avui. És una trilogia fantàstica de la que de moment s’han publicat els dos primers volums amb molt d’èxit. Crec que si li doneu una oportunitat us sorprendrà.”

EMA T 93 580 38 00

NOTÍCIES V

Mirabib 9 juliol agost  

MiR@Bib Núm. 9 Recomanacions i notícies de les biblioteques de Montcada i Reixac Juliol-agost 2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you