Page 1

RECOMANACIONS I NOTÍCIES DE LES BIBLIOTEQUES DE MONTCADA I REIXAC V

PARLEM DE... LITERATURA I CINEMA V

És més que probable que molts de nosaltres, en veure l’adaptació al cinema d’una novel·la d’èxit, haguem pronunciat la típica frase: “em va agradar més el llibre!”. La polèmica entre cinema i literatura ha estat present des de l’aparició del setè art com llenguatge per explicar històries. En general, sembla que la literatura gaudeixi d’una millor consideració, segurament pels segles de tradició de paraula escrita, però també cal reconèixer que, amb poc més de 100 anys d’història, el cinema ha aconseguit convertir-se en la manifestació artística més popular arreu del món. Això sí, gran part de la seva producció s’alimenta de la creació literària, ja sigui a partir d’adaptacions o reinterpretacions de novel·les i contes, obres de teatre o còmics. A més, totes les pel·lícules de ficció es construeixen a partir d’un guió, que no deixa de ser una obra escrita. La nostra intenció no és fer-vos triar entre literatura i cinema, sinó més aviat tot el contrari, convidar-vos a descobrir les interessants vinculacions creatives resultat d’adaptar una obra a diferents formats i amb nous punts de vista. Imagineu quina sorpresa s’hauria endut Bram Stoker si hagués arribat a conèixer tots els llibres, pel·lícules i sèries inspirades en Drácula, per posar un exemple. Existeixen obres mestres sorgides de la col·laboració entre escriptors i directors, com la de Mario Puzo i Francis Ford Coppola a El Padrino o la d’Arthur C. Clarke i Stanley Kubrick a 2001, una odissea espacial. També és interessant el paper d’autors que es van convertir en guionistes de luxe, com William Faulkner, Arthur Miller o Arturo Pérez Reverte, sense oblidar aquells que s’han atrevit a posar-se darrere la càmera, com John Irving, Paul Auster o David Trueba. Pel que fa a gèneres, cal destacar la importància del còmic com a font d’inspiració, sobretot a les pel·lícules de superherois, i la del teatre en films que confirmen el seu valor pel seu treball de dramatúrgia. Avui en dia, fins i tot les influències van en sentit contrari, i l’estil d’alguns novel·listes s’apropa a la forma d’escriure pròpia dels guions cinematogràfics, en general, molt més àgil i centrada en l’acció. Experiències que confirmen la complementarietat de cinema i literatura i que ens ajuden a entendre la cultura que ens envolta.

núm.

07

SETEMBRE OCTUBRE 2013

CINE Y LITERATURA Pere Gimferrer nnnnnnnnnnnn Interessant assaig del poeta i crític literari català dedicat a analitzar la relació entre les dues disciplines artístiques. Un estudi teòric molt clar i amè que ens ajuda a veure les similituds i diferències del llenguatge literari i el cinematogràfic, a més de fer-nos reflexionar sobre el procés d’adaptació d’una novel·la a la pantalla. També explora la fructífera vin culació entre teatre i cinema.

LA LLAVOR IMMORTAL Jordi Balló i Xavier Pérez nnnnnnnnnnnn Fins a quin punt són originals els arguments cinematogràfics? Els autors ens mostren com les pel·lícules han anat adaptant i fent servir, des d’una nova perspectiva, els mites i les narracions de la literatura universal. Una proposta de relectura d’alguns dels millors films de la història que han transformat els temes clàssics per traslladar el seu poder de fascinació fins als nostres dies.

DEL CÓMIC A LA PANTALLA Pedro L. López nnnnnnnnnnnn Superman, Spiderman, Hulk, Barbarella, Iron Man, Los Cuatro Fantásticos, Astèrix i Obèlix o els peculiars universos de Sin City o V de Vendetta són només alguns exemples de creacions de còmic que han comptat amb la seva corresponent versió per al cinema o la televisió. Aquest llibre aborda 65 d’aquestes creacions, els seus orígens i les seves diferents adaptacions a la pantalla.

CÓMO SE HICIERON LAS GRANDES PELÍCULAS Alfonso Méndiz Noguero nnnnnnnnnnnn Com va aconseguir Margaret Mitchell vendre els drets cinematogràfics de la seva novel·la Allò que el vent s’endugué abans de publicar-la? Per què Arthur C. Clarke va acabar enfrontat amb Stanley Kubrick amb el projecte 2001, una odissea espacial? Aquestes són només algunes de les nombroses curiositats literàries que ens desvetlla aquest llibre.


EL ARTE DE LA ADAPTACIÓN Linda Seger nnnnnnnnnnnn Aquest és un llibre recomanable si volem entendre què implica voler traslladar un argument literari a la pantalla i un excel·lent manual d’escriptura de guions. Explica com analitzar el material previ i avaluar el seu potencial com a pel·lícula. També ofereix pautes per saber quins camins hem de seguir per construir un bon guió, ja sigui a partir d’una novel·la, una obra de teatre o un història curta.

GUIONES MODELO Y MODELOS DE GUIÓN Francis Vanoye nnnnnnnnnnnn L’autor ens apropa al guió com a un conjunt de proposicions que modelen el film en els seus continguts i estructures narratives, dramàtiques i seqüencials, en la construcció dels personatges i els diàlegs, sense oblidar els problemes derivats de l’adaptació. L’assaig es conjuga amb nombrosos exemples analítics extrets de films de directors de tots els temps.

ESPEJO DE FANTASMAS Roman Gubern nnnnnnnnnnnn Aquest llibre proposa una nova interpretació del cinema actual, mostrant com els rostres i cossos dels actors de Hollywood han perllongat o reencarnat les deesses i herois de la mitologia universal. Així, l’autor ens descobreix quins són els fantasmes que circulen per les pantalles i que, convertits en símbols de la nostra època, reflecteixen les il·lusions, angoixes i expectatives de la societat actual.

PER SABER-NE MÉS V

LA BENDITA MANÍA DE CONTAR Gabriel García Márquez nnnnnnnnnnnn Les pàgines d’aquest volum, juntament amb Cómo se cuenta un cuento i Me alquilo para soñar, recullen les experiències del taller de cinema coordinat per García Márquez a l’Escuela Internacional de Cine y Televisión de Cuba. El premi Nobel de literatura recopila impressions sobre el fet d’explicar històries en una classe magistral sobre l’art de l’escriptura.

A LA XARXA V

Podeu consultar els següents títols de revista on periòdicament apareixen articles d’interès sobre cinema i literatura

letraceluloide.blogspot.com Revista virtual de cinema i literatura del Centro Independiente de Estudios Culturales. www.cine-de-literatura.com Interessant bloc sobre adaptacions cinematogràfiques de la professora Celia Romea. cine-y-literatur.blogspot.com Bloc que conjuga fragments d’obres literàries amb fotogrames i vídeos de les seves adaptacions.

NO ET POTS PERDRE V ... Barcelona bé val un drac, o gairebé cinc-cents, com pots trobar si fas un bon passeig per la ciutat, guiant-te amb aquest llibre... V L’APUNT nnnnnnnnnnnn El pròleg ha estat escrit per Carlos Ruiz Zafón, l’autor que tant ha donat a conèixer Barcelona a través de novel·les com L’ombra del vent o Marina. nnnnnnnnnnnn

DRAKCELONA. BARCELONA CIUTAT DE DRACS. nnnnnnnnnnnn Drakcelona, un llibre fet per Josep Martínez (Mtnz’), fruit d’un projecte fotogràfic iniciat l’any 2007. La idea de cercar i establir un referent estètic i visual de la ciutat el va portar a una recerca i captura de dracs pertot Barcelona. Durant quatre anys, gairebé mig miler de dracs van quedar enregistrats per la seva càmera, tots diferents, tots barcelonins, ja que en cap lloc del món n’hi ha tanta varietat. Gaudeix de les 12 rutes que els dracs t’ofereixen sobre el teixit urbà, el seu territori d’adopció.

... una novel·la a quatre mans a la Barcelona dels cinquanta... V

L’APUNT nnnnnnnnnnnn Enmig d’un ambient hostil de funcionaris corruptes, policies violents, prostitutes i lladres de bon cor, la intelligència i el valor de l’Ana i la saviesa de la Beatriz seran les seves armes per resoldre un cas força complicat i delicat. nnnnnnnnnnnn

DON DE LENGUAS De Rosa Ribas i Sabine Hofmann nnnnnnnnnnnn Barcelona, 1952: poc abans del Congrés Eucarístic: una periodista de societat, l’Ana Martí, té l’encàrrec de cobrir l’informació d’un assassinat per a La Vanguardia, fet que suposa l’oportunitat de la seva vida de començar a ser presa seriosament en un món d’homes, el dels periodistes i el de la policia. Per a això serà ajudada per un policia de l’època i per una filòloga, la Beatriz. Els seus coneixements lingüístics i literaris seran decisius per treure l’entrellat del cas que investiguen.


LA TIRA DE NOVETATS V

adults! APRENDER A EMPRENDER Vis Molina nnnnnnnnnnnn Els fundadors de Tuenti, Monvinic o Bluespace, entre d’altres, narren les seves experiències com a emprenedors. A més, ens expliquen quin és l’origen de les seves iniciatives i quins han estat els moments crítics de les seves carreres. El llibre pretén contagiar l’enorme satisfacció personal que representa impulsar un projecte empresarial propi des dels inicis. Vis Molina ens explica amb un to narratiu àgil un seguit d’experiències professionals que demostren com les iniciatives emprenedores poden tenir èxit tot i l’actual crisi econòmica.

juvenil! NO EM RATLLIS Flavia Company nnnnnnnnnnnn Algun cop t’han xiulat tant les orelles que no podies sentir què et deien els teus amics? Què faries si se t’enganxessin els llençols i no te’ls poguessis desenganxar? Llegeix aquests 91 microrelats i et faràs un tip de riure amb les peripècies dels alumnes de l’Institut de Fanals, i amb les d’alguns altres personatges una mica estrafolaris que et faran veure el món d’una manera diferent de l’habitual.

adults! CRECER EN FRANQUICIA Eduardo Tormo, amb la participació de 60 col·laboradors de 12 països nnnnnnnnnnnn Moltes empreses han trobat en la formula de la franquícia un model de creixement amb molts avantatges. Aquest llibre explica les claus del mètode FRQ de creació de negocis en franquícia, que ofereix a les empreses poder créixer ràpidament, mentre que els emprenedors i inversors es beneficien de pertànyer a una firma de prestigi. Els bons resultats del mètode es poden constatar a través dels seus protagonistes, testimonis de nombroses empreses que expliquen com han aconseguit posicionar-se en el mercat.

infantil! LOS XUNGUIS Juan Carlos Ramis nnnnnnnnnnnn Aquest àlbum conté les primeres aventures dels populars personatges de Joaquín Cera i Juan Carlos Ramis que no estaven disponibles en el mercat des de fa més de quinze anys. En aquestes aventures, Turbo i Bip, el seu robot, comparteixen protagonisme amb els Xunguis. Passeu una bona estona intentant conèixer el món dels Xunguis des del seu origen!

adults! MANUAL AVANZADO DE OFFICE 2013 José María Delgado Cabrera nnnnnnnnnnnn Microsoft Office 2013 és una eina ofimàtica molt més intuïtiva, accessible i més còmode pels usuaris que diàriament treballen amb Word, Excel, Access o PowerPoint. Aquest llibre està dirigit a tots aquells usuaris que ja dominen els aspectes bàsics d’aquests programes. El llibre explica com utilitzar totes les possibilitats que ofereix aquesta nova versió. Els lectors, doncs, podran aprofitar eines i utilitats avançades que milloraran la qualitat dels seus treballs.

infantil! LOS MEJORES NOMBRES PARA TU BEBÉ nnnnnnnnnnnn Aquest llibre es convertirà en una guia imprescindible pels futurs pares. L’elecció del nom del nadó es converteix en el primer pas per donar identitat al nou fill/a. Podreu consultar més de 3.000 noms de tots els orígens per a nen i nena. En cada entrada s’especifica la procedència, altres noms derivats, la onomàstica, la seva història i una menció als personatges famosos relacionats.

adults! EL FRUIT DEL BAOBAB Maite Carranza nnnnnnnnnnnn La Lola, una pediatra separada de fa poc, sap que als seus trenta-nou anys li queden poques oportunitats per ser mare. L’Aminata, en canvi, una jove gambiana, ha decidit que no vol tenir més fills. El fruit del baobab és una novel·la emotiva que mostra el xoc entre dues cultures i els estrets vincles que teixeix la solidaritat femenina. Una història difícil d’oblidar en què descobrim les lluites i renúncies de les dones i les llums i ombres de la societat actual.

música! DE TI SIN MÍ, DE MÍ SIN TI Delafé y las Flores Azules nnnnnnnnnnnn Delafé y las Flores Azules presenten el seu disc més original. I curiós. És un doble CD que consta de 11+11 cançons. Comparteixen lletra i numeració, però la música, el ritme i les intencions són totalment diferents. A més, compten amb les col·laboracions de Nacho Vega i Antonio Luque (Sr. Chinarro). Aquest àlbum suposa tornar als orígens del grup, ara que compleixen el seu 10è aniversari.


LA CLASSIFICACIÓ V

NOTÍCIES V Fotografia: Xarxanet.org

5 LLIBRES BEN CURTETS

1. EL VIAJE A LA SEMILLA Alejo Carpentier R 59 pàgines! nnnnnnnnnnnn 2. LA MUERTE ENAMORADA Théophile Gautier R 62 pàgines! nnnnnnnnnnnn 3. BARTLEBY, L’ESCRIVENT Herman Melville R 78 pàgines! nnnnnnnnnnnn 4. NOVECENTO: UN MONÒLEG Alessandro Baricco R 81 pàgines! nnnnnnnnnnnn 5. EL RETORN Fred Uhlman R 83 pàgines! nnnnnnnnnnnn

nnnnnnnnnnnn El Centre de Documentació del Parc de la Serralada de Marina convoca un concurs fotogràfic centrat en donar a conèixer els valors i atractius d’aquest entorn natural. El tema de les imatges pot ser qualsevol aspecte del parc. El I Concurs de Fotografia del Parc de la Serralada de Marina s’adreça a tots els públics i s’organitza conjuntament amb l’Agrupació Fotogràfica de Montcada i Reixac. Els participants han de presentar o enviar les seves obres a la Biblioteca Elisenda de Montcada. El termini d’admissió finalitza el 16 de novembre, a les 20h. El jurat atorgarà un primer i un segon premi, que rebran vals de 200 i 100 euros per comprar material fotogràfic. Podeu consultar les bases al nostre bloc bibliotequesdemontcadaireixac.blogspot.com. Les millors obres formaran part d’una exposició que es podrà visitar a la Biblioteca Elisenda de Montcada, seu del Centre de Documentació. El veredicte i lliurament de premis es faran públics al bloc i a la Biblioteca Elisenda de Montcada el 30 de novembre, a les 19.30h.

BIBLIOTECA ELISENDA DE MONTCADA C. Tarragona, 32 Tel. 934 925 959 A/e: b.montcada.em@diba.cat BIBLIOTECA CAN SANT JOAN C. Turó, 45 Tel. 935 751 901 A/e: b.montcada.csj@diba.cat http://bibliotequesdemontcadaireixac.blogspot.com facebook: MiRaCultura http://bibliotecavirtual.diba.cat

EL LECTOR CONVIDATV L’AMANT Marguerite Duras nnnnnnnnnnnn Núria Ávalos Pascual “Vull recomanar aquest llibre perquè la protagonista relata d’una forma senzilla i molt especial la pobresa en què va viure als seus 15 anys i el despertar de la passió en l’amor i l’odi.”

EMA T 93 580 38 00

CONCURS DE FOTOGRAFIA DEL PARC DE LA SERRALADA DE MARINA

Mirabib7  

MiR@BiB núm. 7. Setembre-octubre 2013. Butlletí de recomanacions, novetats i notícies de les biblioteques de Montcada i Reixac

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you