Page 1

RECOMANACIONS I NOTÍCIES DE LES BIBLIOTEQUES DE MONTCADA I REIXAC V

PARLEM DE... LES VÍCTIMES DE LES GUERRES V

Enguany fa 100 anys que va començar la Primera Guerra Mundial. A tot el món, des de llavors, s’han anat succeint conflictes i guerres, que han estat una autèntica fàbrica de víctimes directes i indirectes, des dels soldats que van morir en combat, fins als milers d’éssers humans que van haver d’abandonar la seva terra, bé fugint, o bé obligats pels exèrcits o els governs invasors. Des de l’Imperi Otomà al nazisme, des de les dictadures totalitàries d’Europa i d’Àsia a les neteges ètniques que van causar infinitat de víctimes a Europa, a l’Àfrica o a Amèrica, tothom sap el que això significa per a milers de persones innocents. La Guerra Civil Espanyola, la Segona Guerra Mundial, la Guerra de Vietnam, l’ocupació de Palestina per Israel, les guerres a Iraq, a Afganistan, la dels Balcans, Ruanda, Congo i tantes més, provocaren patiment i mort en la població i, també, sovint en aquells que les vivien en primera línia, els soldats. Des d’aquí, us volem apropar una petita mostra en forma de novel·les, còmics i assajos sobre les guerres i les seves víctimes, centrant-nos en el segle XX.

10

núm.

NOVEMBRE DESEMBRE 2014

SUITE FRANCESA Irène Némirovsky nnnnnnnnnnnn Precisament en la França ocupada pels nazis està ambientada aquesta novel·la, commovedora, intimista i implacable, que posa al descobert l’ànima dels francesos durant l’ocupació d’un país inert i calat per la por. TRILOGIA D’AUSCHWITZ Primo Levi nnnnnnnnnnnn No podem parlar de víctimes de les guerres sense esmentar l’holocaust. Trilogia composta de Si això és un home, La treva i Els enfonsats i els salvats, descriu amb un llenguatge mesurat i sobri l’espera del no-res, les privacions quotidianes i fins i tot l’oblit de la condició humana dels presoners.

QUADERN D’ARAM M. Àngels Anglada nnnnnnnnnnnn Comença la Primera Guerra Mundial i, per ordre del sultà turc, el poble armeni ha de deixar les seves terres, camí d’un destí incert. El 1915, el govern turc decretà l’extermini del poble armeni, i molts homes i dones van patir una de les persecucions més salvatges i cruels del segle XX.

VIDA Y DESTINO Vassili Grossman nnnnnnnnnnnn Durant la cruel batalla de Stalingrad, els protagonistes d’aquesta novel·la coral lluiten feroçment per sobreviure al terror del règim estalinista i alhora a l’horror de l’extermini jueu.

INCERTA GLÒRIA Joan Sales nnnnnnnnnnnn És una novel·la dividida en quatre parts, que té com a centre neuràlgic la Guerra Civil Espanyola, presentada des de la perspectiva dels vençuts. Però, al costat de la guerra, presentada sense cap maniqueisme i amb tota la seva cruesa, hi ha l’amor.

PALESTINA. EN LA FRANJA DE GAZA Joe Sacco nnnnnnnnnnnn Joe Sacco, periodista i dibuixant, ens presenta, entrevistant sobre el terreny persones que van viure i encara ara pateixen, l’angoixa d’una Palestina ocupada, d’uns camps de refugiats, d’un mur que els divideix, i la contínua amenaça dels soldats israelians.

LOS SURCOS DEL AZAR Paco Roca nnnnnnnnnnnn La majoria dels homes que componien la companyia 9 tenien menys de 20 anys quan el 1936 van agafar una arma per primer cop per a defensar la República Espanyola. Ningú sabia llavors que els que sobrevisquessin no les deixarien fins a 8 anys després, i que la nit del 24 d’agost de 1944 serien els primers a entrar a la París alliberada.

EL TELESCOPIO DE SCHOPENHAUER Gerard Donovan nnnnnnnnnnnn L’autor ens acosta a un escenari desolat, abans, durant i després d’una batalla (possiblement en algun indret dels Balcans) i va més enllà del conflicte per oferir-nos una visió cruenta del que significa el mal en la història i la condició humana.

PER SABER-NE MÉS V

Podeu consultar els següents títols de revista on periòdicament apareixen articles d’interès sobre història.


LA FINESTRA AUDIOVISUAL V

MÓN JOVE V

COL·LECCIÓ LOCAL V

LUTHER nnnnnnnnnnnn La sèrie que us proposem pertany de ple al gènere policíac, un fosc drama psicològic on l’actor Idris Elba, conegut per la sèrie The Wire i per haver encarnat Mandela recentment a la gran pantalla, dona vida a John Luther, un detectiu que lluita contra els seus propis dimonis i que pot arribar a ser tan perillós com els depravats assassins que persegueix. Viu dedicat a la seva feina i té un do especial per resoldre casos complicats, però el seu caràcter obsessiu el porta a perdre de vista els límits entre el bé i el mal. La sèrie, creada per Neil Cross, va ser produïda per la BBC i està ambientada a Londres.

L’AMIC RETROBAT Fred Uhlman nnnnnnnnnnnn L’arribada de Hitler al poder l’any 1933 posa punt final a una gran amistat entre dos companys d’escola. Un d’ells és jueu, l’altre és membre d’una aristocràtica família de Suàbia. Al llarg d’un any ho havien compartit tot, però arriba un moment en què les seves diferències esdevenen insalvables. El noi jueu deixarà Alemanya per anar-se’n a Amèrica i oblidar allà el seu país nadiu i el seu gran amic. Trenta anys després, sense esperar-s’ho, el retrobarà novament. Basat en una experiència personal, Uhlman ens parla de l’amistat com només es pot entendre en l’adolescència. El relat ens fa entendre la barbàrie del nazisme a través d’un petit drama individual.

MONTCADA I REIXAC: RECULL GRÀFIC 18911975 Jaume Alcázar i Parera nnnnnnnnnnnn Editat a la col·lecció l’Abans, de l’editorial Efadós, aquest volum és un ampli recull de fotografies de Montcada i Reixac que tracten sobre temes tan diversos com poden ser els fenòmens meteorològics o la Festa del Fanalet. Val molt la pena veure els capítols dedicats a entitats i a organitzacions d’esbarjo i d’esports, on trobem referències al Cafèteatre Colón, l’Associació Benèfico-Instructiva, La Unió de Mas Rampinyo, el Club Aismalibar, el Gran Casino de Terra Nostra, el Grup Tertúlia, l’Agrupament Escolta Mare de Déu del Turó, la Sala Trèbol, sense oblidar les instantànies sobre els cinemes i teatres del municipi, i sobre esports com el futbol, el bàsquet, l’atletisme, el ciclisme, o els escacs.

NO ET POTS PERDRE V

RACÓ DE PARES I MARES V

PETITS LECTORS V

...si t’agraden els thrillers psicològics amb girs realment inesperats... V

LA PITJOR MARE DEL MÓN Anna Manso nnnnnnnnnnnn Un llibre ple d’humor que convida pares i mares a ser imperfectes i a gaudir amb aquesta imperfecció, ja que, com bé explica l’autora, l’aspiració de fer-ho tot sempre molt bé, a més de frustrant, no garanteix la felicitat dels fills ni la dels progenitors. El manual proposa 10 lliçons pràctiques que desdramatitzen moltes de les situacions quotidianes que es viuen a les cases amb nens petits i ofereixen punts de vista diferents, amb solucions alternatives. L’autora diu que l’únic que ha pretès amb el llibre és que els pares i les mares riguin amb les seves peripècies i que se sentin menys sols i espantosos. Està clar que ho aconsegueix.

PLORA QUE PLOU Mau Conill nnnnnnnnnnnn Nub és el núvol més somrient i alegre del cel. El dia que veu que els cel es posa fosc i els altres núvols es posen a ploure, Nub tractarà d’imitar-les... sense sort. La seva mare li explicarà que per a poder ploure ha d’esperar a fer-se gran. Aviat és el seu aniversari i els seus amics li regalen una pilota amb tots els colors de l’arc de Sant Martí. Però un fort vent empeny tan lluny la pilota, que es perd, i no hi ha forma de tornar a trobar-la. Si alguna vegada vas voler ser un núvol aquest és el manual que estaves buscant: mai tornaràs a veure ploure de la mateixa manera. Un conte dolç i delicat, il·lustrat amb els expressius traços de Marc Torrent.

PERDIDA Gillian Flynn nnnnnnnnnnnn L’Amy Dunn desapareix sense deixar rastre el dia del seu cinquè aniversari de casament. No sembla que hagi marxat per la seva pròpia voluntat. En un principi, Nick, el seu marit, sembla fora de tota sospita, però actua de forma estranya. A més, la investigació policial i els mitjans de comunicació van desvetllant que potser el matrimoni dels Dunn no era tan feliç com semblava. La història està explicada des de dos punts de vista. Nick ens parla en primera persona, i Amy, a través del seu diari. D’aquesta forma podem conèixer a fons els dos protagonistes, els seus anhels i desitjos, així com també les seves obsessions. La novel·la és una exploració descarnada de la psicologia i les dinàmiques d’un matrimoni. L’APUNT nnnnnnnnnnnn L’adaptació cinematogràfica de la novel·la, dirigida per David Fincher i amb guió de la mateixa autora, ha estat una de les grans estrenes de la temporada a la gran pantalla. nnnnnnnnnnnn


LA TIRA DE NOVETATS V

novel·la! EL JILGUERO Donna Tartt nnnnnnnnnnnn Tot va començar fa uns deu anys, amb una explosió al Metropolitan Museum de Nova York i la imatge d’una cadernera de plomes daurades, un quadre esplèndid del segle XVIII que va desaparèixer entre pols i runa. Qui se’l va emportar va ser en Theo, un noi de 13 anys que aviat es va quedar orfe de mare i que va acabar malbaratant la seva vida. Ara, quan tot sembla a punt d’acabar, i de la pitjor de les maneres, un gir inesperat sacseja la seva existència. Tartt ens sedueix amb aquesta novel·la d’iniciació trepidant que ha estat la guanyadora del Premi Pulitzer de Literatura d’enguany, un reconeixement que confirma la seva qualitat.

juvenil! ADOLESCENTS.CAT: EL MANUAL 2 nnnnnnnnnnnn El web de més èxit entre els joves catalans, adolescents.cat, edita un segon manual on continua recollint consells i comentaris apareguts a les seves seccions en línia, incloses algunes aportacions dels seus subscriptors. Els temes que es tracten són els que més interessen als adolescents: les relacions de parella, els amics, els pares, l’institut, l’autoestima, el sexe... El manual inclou tests i seccions on els seus lectors poden parlar de les seves experiències. A més, compta amb entrevistes a personatges coneguts com els actors Mikel Iglesias, Úrsula Corberó i el montcadenc Carlos Cuevas.

novel·la! LA LLIBRETERA DINS LA LLUM Frank Andriat nnnnnnnnnnnn A la seva petita llibreria, la bella i jove Marilina llegeix un text que la fa estremir; igual que la protagonista del relat, també ella va patir en el passat un drama que amaga a la mirada dels altres. Frank Andriat teixeix la trama d’aquest sensible relat amb una delicada filatura. Trens, llibres i vells secrets que triguen a aflorar van veient la llum a mesura que el lector s’endinsa en les pàgines del llibre. Aquesta és la primera obra publicada al nostre país d’aquest escriptor belga, una novel·la editada per un petit segell, SD Edicions, que ret homenatge als llibreters i a l’univers de llibres que envolta la seva vida.

còmic! DIARIO DE UNA VOLÁTIL Agustina Guerrero nnnnnnnnnnnn La protagonista d’aquest singular diari il·lustrat és una dona en la trentena que ens parla dels seus sentiments i explica situacions quotidianes amb tendresa i sentit de l’humor. Resulta molt fàcil identificar-se amb les seves reflexions o reconèixer en persones properes moltes de les històries que apareixen. La seva mirada optimista i còmplice ajuda a trobar el costat divertit dels moments menys agraïts de la vida diària i ens arrenca un somriure amb reflexions encoratjadores. El llibre neix a partir d’un bloc autobiogràfic que va aconseguir milers de seguidors en pocs mesos i que es va convertir en un èxit immediat a les xarxes socials.

coneixements! COCINA PARA TU MENTE Perla Kaliman nnnnnnnnnnnn Un llibre molt interessant que ens proposa posar en pràctica a la dieta quotidiana els coneixements científics més actuals sobre alimentació neuroprotectora. El llibre té dues parts. A la primera, la doctora Kaliman explica de forma senzilla els principis científics que ens permeten conèixer quins són els aliments i les pautes dietètiques útils per a la salut del cervell. A la segona, el xef Miguel Aguilar presenta una sèrie de receptes saboroses i originals que apliquen aquests coneixements, de tal manera que resulti fàcil incorporar-les al nostre menú diari.

infantil! EL SENYOR BELLO I L’ELIXIR BLAU Paul Maar nnnnnnnnnnnn Per al seu dotzè aniversari en Max només desitja una cosa: un gos, però sap que ho té molt difícil, perquè el seu pare, que és farmacèutic, creu que és molt antihigiènic tenir un animal per casa. Un dia, troben en Bello, un gos vagabund, i el pare accedeix a acollir-lo una temporada. Però tot s’embolica quan en Bello llepa el líquid blau que una velleta ha portat a la farmàcia i es transforma en un senyor ben estrafolari. En Max i el seu pare li hauran d’ensenyar el comportament dels humans, una tasca que resultarà ben complicada.

coneixements! PSICOTRAMPAS Giorgio Nardone nnnnnnnnnnnn El psicòleg Giorgio Nardone ens ajuda a identificar aquells comportaments que repetim gairebé inconscientment i que ens impedeixen resoldre els nostres problemes. Aquestes formes d’actuar són fruit de mecanismes psicològics que ens hem construït i que no som capaços de modificar. El llibre primer s’encarrega de detallar les trampes del pensament i les de la nostra forma d’actuar. També analitza els diferents perfils de personalitat per oferir solucions adequades a cada tipus de patiment psicològic. Finalment, ensenya a reconèixer aquestes solucions o “vies de sortida” i explica com posar-les en pràctica.

infantil! LA MALEDICCIÓ DE LES BRUIXES Victoria Pérez Escrivá nnnnnnnnnnnn En aquest nou títol de la col·lecció “Els nens extraordinaris”, Sigrid, el seu amic-gos i la resta de companys s’han d’enfrontar a una amenaça del tot inesperada. Tres bruixes han obert una perfumeria on venen sabons i colònies per a nens. El seu negoci té molt d’èxit i ara els nens de la ciutat van ben perfumats, però, també han començat a envellir ràpidament. Com és possible? Una història plena de sorpreses i jocs de paraules que resalta valors com els de l’amistat i la bondat. Les il·lustracions de Claudia Ranicci afegeixen un toc divertit i tendre al text.


ES POSA EN MARXA EL CONCURS DE LECTURA MIR@LLIBRES

nnnnnnnnnnnn El mir@llibres és un concurs que vol fomentar el gust per la lectura entre els infants de 7 a 13 anys usuaris de les biblioteques de Montcada i Reixac. L’objectiu del concurs és premiar els bons lectors i donar a conèixer el fons infantil de les biblioteques. El funcionament del concurs és molt senzill. Els nens participants sumen 10 punts al seu passaport lector per cada llibre llegit. Quan arriben als 50, es converteixen en mir@llibres i poden optar a guanyar diferents premis. Per demostrar que han llegit el llibre, han d’omplir el diari del lector, una fitxa que també serveix per recomanar lectures que els hagin agradat. Els nens i nenes que vulguin participar es poden apuntar a partir del novembre a les biblioteques. Tenen fins el 16 de maig per llegir tots els llibres que vulguin d’un fons seleccionat especialment per a ells. El mes de juny se celebrarà la Festa del Mir@llibres, amb un sorteig de premis entre els participants i més sorpreses.

LA WEB DE LA XARXA DE BIBLIOTEQUES ESTRENA UN APARTAT D’ENTREVISTES VIRTUALS

nnnnnnnnnnnn La web de la Xarxa de Biblioteques Municipals, la Biblioteca Virtual, estrena un espai d’entrevistes virtuals que permet als participants enviar preguntes a diferents autors convidats. L’objectiu és fomentar que els lectors coneguin més a fons les obres i el treball dels seus escriptors favorits. Albert Sánchez Piñol va ser el primer autor a respondre les preguntes dels usuaris. Al novembre, l’autor convidat serà Noah Gordon, i al desembre l’entrevista serà per a Eduardo Mendoza. El funcionament per enviar les preguntes és molt senzill. Qualsevol persona major de 14 anys sense validació prèvia pot escriure la seva pregunta al formulari que trobarà a la Biblioteca Virtual durant tres setmanes. Un cop es tanqui aquest termini, es publicaran les respostes de l’autor convidat a la mateixa web. Aquesta nova iniciativa vol fomentar la lectura i també pretén complementar l’oferta dels clubs de lectura de la Xarxa de Biblioteques Municipals. Tota la informació la podeu consultar a: http://bibliotecavirtual.diba.cat/entrevistes-virtuals BIBLIOTECA ELISENDA DE MONTCADA C. Tarragona, 32 Tel. 934 925 959 A/e: b.montcada.em@diba.cat BIBLIOTECA CAN SANT JOAN C. Turó, 45 Tel. 935 751 901 A/e: b.montcada.csj@diba.cat http://bibliotequesdemontcadaireixac.blogspot.com facebook: MiRaCultura http://bibliotecavirtual.diba.cat

LA CLASSIFICACIÓ V

5 GRANS HISTÒRIES D’AMOR QUE HAN FET PLORAR MIG MÓN

1. ROMEU I JULIETA William Shakespeare nnnnnnnnnnnn 2. ALLÒ QUE EL VENT S’ENDUGUÉ Margaret Mitchell nnnnnnnnnnnn 3. LOVE STORY Erich Segal nnnnnnnnnnnn 4. ELS PONTS DE MADISON COUNTY Robert James Waller nnnnnnnnnnnn 5. EL DIARI DE NOAH Nicholas Sparks nnnnnnnnnnnn

EL LECTOR CONVIDATV INÉS Y LA ALEGRÍA (1r LLIBRE DELS EPISODIOS DE UNA GUERRA INTERMINABLE) Almudena Grandes nnnnnnnnnnnn Carmen Zapata Pagador “Vull recomanar els Episodios de una Guerra interminable, de l’Almudena Grandes, perquè tot i que sembla un tema força recurrent, parlat i escrit, no deixa de sorprendre i emocionar la lluita de tantes persones per una llibertat que va costar molt anys i sacrificis aconseguir”

EMA T 93 580 38 00

NOTÍCIES V

Mirabib10  

MiR@Bib Núm. 10 Recomanacions i notícies de les biblioteques de Montcada i Reixac Novembre-Desembre 2014

Mirabib10  

MiR@Bib Núm. 10 Recomanacions i notícies de les biblioteques de Montcada i Reixac Novembre-Desembre 2014

Advertisement