Page 1

RECOMANACIONS I NOTÍCIES DE LES BIBLIOTEQUES DE MONTCADA I REIXAC V

núm.

04

SETEMBRE OCTUBRE 2012

PARLEM DE... APRENDRE A ESTUDIAR V

Ara que comença el curs escolar, hem volgut dedicar el nostre especial a parlar de com podem millorar els nostres resultats a l’hora d’estudiar. Existeixen diverses tècniques que fan possible assolir aquests objectius i treure el màxim rendiment de les nostres capacitats. El fracàs en l’estudi, en molts casos, és conseqüència de no saber aplicar o fer pròpies aquestes tècniques. Moltes, de fet, són força conegudes, com per exemple, les de fer esquemes i resums, però tenim a l’abast altres recursos per fer servir aquestes eines de la manera més efectiva, com poden ser exercicis per desenvolupar la velocitat lectora, la memòria i la capacitat de concentració, per exemple. L’estudi ens han de capacitar per comprendre, recordar i utilitzar la informació que volem aprendre, un procés que va molt més enllà de memoritzar dades. El gran repte és dominar les eines de treball intel·lectual per aprendre a estudiar correctament. Avui dia, aprendre a estudiar és una habilitat útil a qualsevol edat. La formació contínua és bàsica en un entorn laboral i social que canvia sense parar, només cal pensar en l’ús de les noves tecnologies. Una persona capaç d’assimilar coneixements amb facilitat gaudirà de mes avantatges a l’hora de resoldre les dificultats tant a nivell professional com personal. També cal dir que qualsevol aprenentatge requereix esforç i un mínim interès. Una preparació que pot ser més o menys feixuga depenent, primer de tot, de la voluntat de la persona. Els materials que us recomanem a continuació ofereixen consells i pautes de treball per fer que la tasca d’estudiar sigui el més plaent i enriquidora possible, així com donen a conèixer estratègies per combatre el desànim i la manca de motivació davant la necessitat d’estudiar. A les biblioteques trobareu títols adreçats a tots tipus de públic i necessitat, des de llibres de coneixements que engresquen els més petits a saber organitzar-se per fer els deures, fins a manuals que expliquen com preparar amb èxit exàmens d’oposicions. També disposem de llibres pensats per treballar diferents tècniques d’estudi i de treball a l’aula, i materials dirigits a pares que volen donar resposta als seus fills amb dificultats d’aprenentatge.

¿SABES ESTUDIAR? Javier Mahillo nnnnnnnnnnnn La manca de voluntat, indisciplina, poca concentració, avorriment o mandra constitueixen alguns dels mals hàbits a l’hora d’enfrontar les hores dedicades a l’estudi. Saps estudiar? Intenta posar remei aquests obstacles que poden comportar directament al fracàs escolar. Un text clar, amè i instructiu, útil com a “manual de l’estudiant” al temps que és una eina imprescindible per trobar un mètode eficaç per superar els estudis.

LAS MEJORES TÉCNICAS DE ESTUDIO Bernabé Tierno nnnnnnnnnnnn Si ets estudiant i no obtens del teu esforç allò que desitges, si treballes sense ordre, no saps planificar el teu temps o desconeixes els passos a seguir per preparar un examen, aquest llibre t’ajudarà a millorar els teus resultats acadèmics. Un manual que a més de treballar les tècniques d’estudi, transmet una sèrie de valors necessaris per al desenvolupament personal de l’estudiant.

CÓMO ESTUDIAR CON ÉXITO Bernabé Tierno nnnnnnnnnnnn Aprendre a concentrar-se, a llegir i memoritzar amb rapidesa o a preparar tot tipus d’exàmens són requisits bàsics per millorar el nostre rendiment acadèmic. Bernabé Tierno, amb el seu habitual bon judici, mostra en aquest llibre les claus per superar les dificultats de l’estudi i aconseguir els objectius acadèmics. Una guia molt didàctica amb consells i exercicis pràctics.

TÈCNIQUES D’APRENENTATGE I ESTUDI: APRENDRE A L’ESCOLA Artur Noguerol nnnnnnnnnnnn Aquest llibre ofereix a docents i professors una proposta didàctica per a l’ensenyament de les tècniques d’aprenentatge i estudi a l’aula. De cada tècnica s’aporten els aspectes teòrics, els paràmetres que cal preveure en la seva introducció dins del conjunt de matèries del curs i la seva avaluació posterior.


PREPARA OPOSICIONES CON ÉXITO Pilar Navarro nnnnnnnnnnnn Un manual útil per a totes aquelles persones que es plantegen presentarse a unes oposicions i volen saber com preparar aquest tipus de proves, ja que no només requereixen conèixer a fons els temes sinó que a més exigeixen aprendre a exposar-los millor que els demés i en el temps adequat.

TÉCNICAS DE ESTUDIO PARA SECUNDARIA Y UNIVERSIDAD Miguel Salas Parrilla nnnnnnnnnnnn L’obra presenta un qüestionari que ens ajudarà a conèixer les nostres mancances en els hàbits d’estudi. A partir dels resultats trobarem les tècniques més adequades a les nostres necessitats, explicades de forma entenedora i amb exemples pràctics.

CÓMO DIVERTIRSE CON LOS DEBERES Carola Engler nnnnnnnnnnnn Aquest llibre tracta sobre com ajudar a l’infant a gaudir de l’estudi i evitar l’estrès al col·legi. Als nens els hi agrada aprendre noves coses, però necessiten la motivació i l’ajuda adequades. Aquest llibre ensenya els pares com poden col·laborar amb seus fills amb amor, paciència i comprensió.

APRENDE A ESTUDIAR Janet S. Fox nnnnnnnnnnnn Tens l’escriptori fet un desastre? Perds el temps buscant tot allò que necessites per fer els deures? Aquestes són algunes de les preguntes que el llibre adreça a nois i noies per tal que prenguin consciència de la importància d’aspectes com l’ordre a l’hora d’estudiar. Un manual divertit i amè, amb consells pràctics i esquemes.

PER SABER-NE MÉS V

A LA XARXA V

Podeu consultar els següents títols de revistes on periòdicament apareixen articles d’interès sobre educació i ensenyament.

http://www.xtec.cat/~jcruz/t_estudi/ Web d’orientació en tècniques d’estudi, amb recomanacions i exercicis pràctics. http://aprenderestudiar.blogspot.com.es Bloc amb articles sobre les diferents tècniques i estratègies orientades a millorar el rendiment acadèmic. http://miscelaneaeducativa.com/estudiar Recurs interactiu dirigit a estudiants d’ESO i batxillerat que explica les principals tècniques d’estudi de manera senzilla i assequible.

NO ET POTS PERDRE V ...si vols descobrir com és la vida real dels alumnes i professors d’un institut francès dels suburbis... V L’APUNT nnnnnnnnnnnn El director va triar al mateix autor de la novel·la per a interpretar-se a si mateix, i després va seleccionar un grup d’alumnes reals de secundària per tal que es posessin a la pell dels seus alumnes. La proposta, tot i ser arriscada, resulta molt interessant, ja que atorga una imatge de naturalitat a la pel·lícula i transmet la versemblança de fresc documental. nnnnnnnnnnnn

LA CLASSE Laurent Cantet nnnnnnnnnnnn El guió de la pel·lícula és una adaptació de la novel·la francesa Entre les murs, de François Begaudeau, qui la va escriure pensant en les seves experiències com a professor en un institut dels afores de París, explicant el seu dia a dia en el tracte amb els alumnes. Explica les dificultats de ser mestre en una escola de barris marginals, però també ens parla de la cultura de l’esforç, de professors compromesos amb la seva tasca, de la difícil relació entre professors i els seus alumnes adolescents, de la barreja de cultures i races, de lluitar per objectius comuns...

... si creieu en la solidaritat envers els altres i en la resistència pacífica envers la violència... V L’APUNT nnnnnnnnnnnn L’editor Howard Clark és un activista no violent i un investigador independent per a la pau, al Centre d’Estudis per la Pau i la Reconciliació de la Universitat de Coventry (R.U.). Ha recopilat textos que situen les lluites no violentes en un context internacional i argumenta que una funció bàsica de la solidaritat és reforçar el contrapoder dels que es resisteixen a la opressió. nnnnnnnnnnnn

LA FORÇA DE LA GENT. RESISTÈNCIA NO ARMADA I SOLIDARITAT GLOBAL Howard Clark, Jordi Vidal i altres nnnnnnnnnnnn “Arreu del món, els moviments populars estan actuant per assumir el control de les seves vides, per enderrocar règims no democràtics, per resistir forces globals, per protegir la seva subsistència, les seves comunitats o fins i tot les seves vides, per defensar el medi ambient o per reivindicar el dret a l’autodeterminació”. Ara les lluites depenen menys de les armes que de formes d’acció no armades: contrainformació protestes, manifestacions massives, vagues i el plantejament constructiu d’alternatives socials.


LA TIRA DE NOVETATS V

adults! LA SOMBRA DE LA SIRENA Camilla Lackberg nnnnnnnnnnnn Un home desapareix misteriosament a Fjallbacka. Quatre mesos més tard el troben assassinat, congelat. El cas es complica quan un dels coneguts de l’home mort, l’escriptor Christian Thydell, comença a rebre cartes amenaçadores. Inicialment, l’escriptor refusa l’ajuda de la policia i intenta minimitzar l’assumpte, però en Patrik Hedstòm s’adona del perill que corre. Algú odia profundament l’escriptor. Quan la policia troba un altre home assassinat, en Patrick sap que hi ha una connexió entre ells.

còmic! SIMIOCRÀCIA Aleix Saló nnnnnnnnnnnn Ja tenim la nova obra d’Aleix Saló después de l’imparable èxit d’Españistán. Les causes de la crisi. Els antecedents de la crisi. Els efectes de la crisi. La corrupció irracional. La involució social. El govern disfuncional. Ha arribat la simiocràcia. Aleix Saló, l’autor de Ripollet, torna a la càrrega. En el seu llibre nou i esperat t’explica tota la veritat sense embuts i sense anar-se’n per les branques. No podràs parar de sacsejar l’arbre. I si vols veure vídeos sobre el còmic, els pots trobar a la pàgina: www. aleixsalo.com.

adults! DANZA DE DRAGONES George R.R. Martin nnnnnnnnnnnn Sobre una terra devastada per la guerra dels Set Regnes, es tornen a agitar les marees de la cobdícia. Mentre que els viaranys del destí portaran en Tyrion cap a orient, passant tota mena d’aventures, la Daenerys i els seus dracs, ja adults, viuran la seva pròpia odissea entre les muralles de la ciutat de l’Harpia. Al mateix temps, pretendents procedents de diversos punts de la terra s’han posat en camí amb l’ànim de convertir-se en consort de la Daenerys. Al Mur, les coses també estan canviant...

juvenil! PANDEMÒNIUM Lauren Oliver nnnnnnnnnnnn La Lena, després de conèixer —i també de perdre, l’Àlex— i d’entrar en contacte amb la resistència a Delirium, ha de continuar lluitant per salvar la seva vida. Sola en un món estrany, haurà d’afrontar grans dubtes i prendre decisions que podrien comportar grans canvis en la seva existència. La vida d’abans ja no existeix i la Lena d’abans, tampoc. Després de l’èxit de Delirium, arriba la segona part d’aquesta trilogia situada al futur, en una societat suposadament pacífica però on no existeix l’amor.

adults! LAS HORAS DISTANTES Kate Morton nnnnnnnnnnnn Al castell ruïnós, l’Edie investiga el passat de la seva mare. Però hi ha altres secrets que s’amaguen entre les seves parets, i l’Edie està a punt d’esbrinar moltes més coses de les que esperava. El que realment va passar en les hores llunyanes ha estat esperant molt de temps que algú ho revelés. Amb una elegant manera de narrar, Kate Morton fa un pas més en la novel·la clàssica victoriana per submegir-nos en una trama absorbent i compondre un trencaclosques tan bell com brillant.

infantil! FADES, BRUIXES I COMPANYIA Joles Sennell nnnnnnnnnnnn A partir d’11 anys Un oncle que sembla ben normal, però que no ho és pas gens. Una història de Sant Jordi molt diferent. Una fada excèntrica que va perdent la memòria i se les heu amb una bruixa que el capdavall no resulta ser tan dolenta... En aquestes històries es barregen, com en els millors beuratges màgics, fades, bruixes, bruixots, i, naturalment, éssers humans. Una nova obra de l’escriptor Josep Albanell, que aquí signa amb els seu pseudònim.

adults! PUNTO FÁCIL Erika Knight nnnnnnnnnnnn Aquest llibre proporciona una oportunitat única d’aprendre els secrets d’una de les dissenyadores de roba de punt més respectades a nivell mundial. L’estil inconfusible d’Erika és una sofisticada senzillesa. En total, 20 projectes i 20 tècniques que a més de servir per practicar i consolidar destreses clau per teixir, permeten crear una magnífica col·lecció de peces originals per a la llar i per vestir. El manual inclou fotografies, gràfics i il·lustracions que mostren tots els detalls dels dissenys, explicats pas a pas.

infantil! BUSCANDO A NEMO Disney nnnnnnnnnnnn A les càlides aigües de la Gran Barrera de Corall australiana, un peix pallasso brillant i taronja que es diu Nemo, porta una plàcida vida, protegit i sense perills. Un bon dia, aquest simpàtic personatge decideix descobrir per ell mateix què s’amaga més enllà de la Gran Barrera. El seu protector pare, en Marlin, emprendrà una veritable odissea per recuperar el seu fill perdut, Nemo, per les pregones i perilloses aigües de l’oceà fins arribar a la meravellosa badia de Sydney, on l’esperen noves peripècies.


LA CLASSIFICACIÓ V

10

ELS LLIBRES MÉS LLEGITS DEL MÓN

PETIT POETICAE, CONCURS DE POEMES ESCRITS PER INFANTS

nnnnnnnnnnnn Els nens i nenes que vulguin participar en la segona edició del concurs Petit Poeticae poden presentar els seus poemes fins el 25 d’octubre a les Biblioteques de Montcada. Els guanyadors s’enduran lots de material escolar i entrades a espectacles familiars. El certamen s’adreça a nens i nenes nascuts entre els anys 2000 i 2006. Podeu consultar les bases del concurs a les biblioteques, al bloc bibliotequesdemontcadaireixac.blogspot.com, o al web www.miracultura.cat. El lliurament de premis tindrà lloc el 30 d’octubre, a les 18h, a la Biblioteca Elisenda. Es farà públic el veredicte del jurat i també es llegiran els poemes premiats. La gala comptarà amb l’actuació d’alumnes de música dels cursos de la Regidoria de Cultura i Patrimoni i d’alumnes i ex-alumnes de l’Aula de Teatre de Montcada i Reixac.

TALLER DE CREACIÓ POÈTICA

Amb motiu d’aquest concurs, la Biblioteca Elisenda organitza un taller de creació poètica, a càrrec de membres del Grup 7 Cors. El taller es farà dijous 4 d’octubre, a les 17.30h. Cal inscripció prèvia, presencialment o per telèfon. El mateix dia del taller només s’hi podrà accedir si hi ha places disponibles.

LLEGIR POESIA TÉ PREMI

nnnnnnnnnnnn Del 25 de setembre al 4 d’octubre, a tothom qui demani en préstec un llibre de poesia se li lliurarà un val 2x1 (dues entrades a preu d’una) per a un d’aquests dos espectacles: Fragments de converses (Epistolari Toldrà-Clausells), una proposta de teatre poètic de Rosa i Queco Novell; o Embrossa’t, un espectacle familiar de dansa, màgia i titelles inspirat en la poesia visual de Joan Brossa. La iniciativa s’emmarca dins del cicle Poeticae, que aquest any celebra la seva tercera edició. BIBLIOTECA ELISENDA DE MONTCADA C. Tarragona, 32 Tel. 934 925 959 A/e: b.montcada.em@diba.cat BIBLIOTECA CAN SANT JOAN C. Turó, 45 Tel. 935 751 901 A/e: b.montcada.csj@diba.cat http://bibliotequesdemontcadaireixac.blogspot.com facebook: MiRaCultura http://bibliotecavirtual.diba.cat

Basat en el nombre de llibres impresos i venuts al llarg d’aquests darrers 50 anys.

1. LA BÍBLIA nnnnnnnnnnnn 2. CITACIONS DEL PRESIDENT MAO Mao Zedong nnnnnnnnnnnn 3. HARRY POTTER J.K. Rowling nnnnnnnnnnnn 4. EL SENYOR DELS ANELLS J.R.R. Tolkien nnnnnnnnnnnn 5. EL ALQUIMISTA Paulo Coelho nnnnnnnnnnnn 6. EL CODI DA VINCI Dan Brown nnnnnnnnnnnn 7. CREPUSCLE Stephenie Meyer nnnnnnnnnnnn 8. ALLÒ QUE EL VENT S’ENDUGUÉ Margaret Mitchell nnnnnnnnnnnn 9. PIENSE Y HÁGASE RICO Napoleon Hill nnnnnnnnnnnn 10. EL DIARI D’ANNA FRANK Anna Frank nnnnnnnnnnnn

EL LECTOR CONVIDATV SKULDUGGERY PLEASANT Derek Landy nnnnnnnnnnnn Esteban Don Anjos “El llibre em va cridar l’atenció per la seva coberta i la veritat és que després m’ho vaig passar bé llegintlo. És molt imaginatiu i trobo que encaixa molt bé el gènere policíac i el fantàstic. El seu protagonista és un detectiu amb poders sobrenaturals. De fet, és un esquelet, i en un primer moment em va recordar una mica al Motorista Fantasma, el personatge de còmic. El llibre el recomanaria als nois i noies que els hi agradin les històries fantàstiques i llibres com els dels Vampirates”

EMA T 93 580 38 00

NOTÍCIES V

MiR@BiB Setembre-Octubre 2012  

MiR@BiB Setembre-Octubre 2012

MiR@BiB Setembre-Octubre 2012  

MiR@BiB Setembre-Octubre 2012

Advertisement