Page 1

RECOMANACIONS I NOTÍCIES DE LES BIBLIOTEQUES DE MONTCADA I REIXAC V

núm.

03

MAIG-JUNY 2012

PARLEM DE... ALIMENTACIÓ SALUDABLE V

CONSUM OCASIONAL

CONSUM DIARI

AIGUA

PIRÀMIDE DE L’ALIMENTACIÓ SALUDABLE Font: www.gencat.cat/salut

La salut a través de l’alimentació és un dels reptes de la societat actual. Avui dia, ja no només mengem per obtenir l’energia que necessita el nostre organisme, sinó que també volem que els aliments ens ajudin a gaudir d’una millor qualitat de vida. Al llarg de l’evolució de l’ésser humà com a espècie, la finalitat bàsica de l’alimentació ha estat conservar la integritat física i assegurar el correcte funcionament dels òrgans que fan possible que la vida continuï, però en els darrers segles hem anat un pas més enllà. Els avenços de la medicina han permès allargar la nostra esperança de vida, una fita que hauria estat inassolible sense el suport d’una alimentació completa i equilibrada. Actualment, fins i tot, es poden incorporar aliments a la nostra dieta només amb l’objectiu de millorar la nostra salut i reduir el risc de desenvolupar determinades malalties. De tota manera, malauradament, no totes són bones notícies. La industrialització i la popularització del menjar ràpid i manufacturat ha fet que en molts països desenvolupats les persones mengin més del que necessiten i de forma poc saludable. Així, mentre en extenses regions del planeta hi ha manca d’aliments, en el primer món l’obesitat és un dels problemes de salut més greus. Per aquesta raó, es important conèixer els aliments que formen part de la nostra dieta i educar-nos per menjar de manera equilibrada. A més, cal tenir present que cada persona té diferents necessitats de nutrició segons la seva edat, treball, etc. Un bon exercici és comprovar si a l’hora de menjar seguim les recomanacions de la piràmide dels aliments. Tenim la sort de poder aprofitar el valuós llegat de la dieta mediterrània, molt saludable per ser rica en verdures, hortalisses, fruita fresca, fruita seca, llegums, peix, cereals i oli d’oliva. A més, la varietat de productes que trobem als mercats i la multitud de receptaris al nostre abast ens permeten preparar menús adaptats a persones que, per exemple, no poden menjar determinats aliments o que han de seguir dietes especials. En aquest sentit, les biblioteques són unes aliades fantàstiques, ja que disposen de molts títols sobre cuina i nutrició que de ben segur us interessaran V

LA CUINA DE LA SALUT: EL MANUAL PER TENIR UNA VIDA SANA Ferran Adrià, Valentí Fuster i Josep Corbella nnnnnnnnnnnn Un cuiner, un metge i un periodista, especialitzats i de prestigi, ens introdueixen en el món de la nutrició dins d’un context més ampli, el de la salut. Es tracten qüestions com l’activitat física, el control de pes, el de la pressió arterial o del colesterol, i com ensenyar als nens a cuidar del seu cos i evitar addiccions.

LA PEQUEÑA CIENCIA DE LA SALUD Valentí Fuster i David Cirici nnnnnnnnnnnn El prestigiós cardiòleg Valentí Fuster, gran divulgador científic, ens parla sobre l’alimentació i d’alguns temes que s’hi relacionen, com la higiene i l’esport. Ens explica amb tot luxe de detalls les virtuts d’una dieta equilibrada. Un llibre amè, amb unes illustracions molt divertides, dirigit a nois i noies de 6 a 11 anys i també als seus pares i mares.

NUTRICIÓN EN LAS DIFERENTES ETAPAS DE LA VIDA Judith E. Brown nnnnnnnnnnnn El llibre consta de 19 capítols on es tracten aspectes relatius a les necessitats nutricionals de les dones abans de la concepció, durant l’embaràs i la lactància. Per als nadons i lactants; durant l’etapa preescolar, escolar i l’adolescència; i per als adults i persones grans. Inclou programes model, estadístiques i estudis tipus. Principalment va dirigit a professors i estudiants de nutrició però també pot interessar al públic en general.

EL MUNDO EN UN PLATO: QUÉ COMER Y DÓNDE EN LOS CINCO CONTINENTES nnnnnnnnnnnnç Menjar ens desperta els sentits i és un estímul per a la memòria. Aquesta guia ens presenta un recorregut per la gastronomia dels cinc continents. De cadascun d’ells se’ns fa una introducció explicant els ingredients i els plats més típics de cada país. Un apèndix amb les festes gastronòmiques del món, i un índex alfabètic ens ajuden a recuperar la informació tan exhaustiva que ens aporta aquest document. Cal destacar que conté moltes imatges i molt ben realitzades.


NIÑOS A COMER Marta Garaulet nnnnnnnnnnnn El llibre és el fruit de molts anys de recerca de la doctora Marta Garaulet. Ha estat investigant per a conèixer en profunditat les bases bioquímiques i també les repercussions psicosociològiques de l’obesitat. Ens exposa el seu mètode per a aprimar-se basat en la dieta mediterrània i en tècniques de conducta per a l’educació nutricional.

¿QUIÉN DECIDE LO QUE COMEMOS? Felicity Lawrence nnnnnnnnnnnn L’autora explica els factors de l’alimentació que influeixen sobre la nostra salut. A què és degut que la majoria dels aliments processats, des dels purés infantils fins al dinar del gat, estiguin elaborats a partir dels mateixos ingredients? I per què aquests ingredients procedeixen d’un grapat de multinacionals.

LA GUÍA COMPLETA DE LA NUTRICIÓN DEL DEPORTISTA Anita Bean nnnnnnnnnnnn Tant si ets un atleta d’elit o com si t’agrada mantenir la teva condició física necessites d’una bona nutrició. Aquest llibre explica quines són les dietes més adequades per millorar el nivell i rendiment en els entrenaments. L’autora és nutricionista i ha treballat amb atletes olímpics.

SUPERALIMENTOS PARA EL EMBARAZO Susannah Marriott nnnnnnnnnnnn Quan una dona espera un nadó és necessari que s’alimenti d’una forma variada i equilibrada. L’autora ens ajuda a triar els aliments més frescos i nutritius. Ens relaciona i comenta també el que anomena “superaliments” que bàsicament són: les vitamines, els minerals, les proteïnes i els àcids grassos-Omega 3.

PER SABER-NE MÉS V

A LA XARXA V

Podeu consultar els següents títols de revista on periòdicament apareixen articles d’interès sobre alimentació, nutrició, dietètica i cuina.

www.etselquemenges.cat Etselquemenges és la revista digital en català sobre salut i nutrició. Ofereix una nova mirada sobre la relació que tenim amb allò que mengem. bibliotecavirtual.diba.cat/cuina-i-vins Aquest prestatge virtual pretén acostar el món de la cuina a través de les eines disponibles a les biblioteques públiques de la Xarxa de la Diputació de Barcelona. www.menjasa.es Web del Centre “Menja sa” de Palau-Solità i Plegamans que vol proporcionar benestar a través de l’educació alimentària sana i equilibrada.

NO ET POTS PERDRE V ...si t’agrada l’univers creatiu de Tim Burton i les bandes sonores interpretades per grans orquestres... V L’APUNT nnnnnnnnnnnn Tot i que Elfman és mundialment reconegut per composicions que han estat l’acompanyament perfecte de móns fílmics fantàstics i foscos, una de les creacions més populars d’aquest músic autodidacta és la sintonia de la colorista sèrie d’humor Los Simpsons. nnnnnnnnnnnn

THE FILM MUSIC OF DANNY ELFMAN Danny Elfman nnnnnnnnnnnn Aprofitant que durant el mes de maig s’estrena a casa nostra la darrera pel·lícula de Tim Burton, Dark Shadows (Sombras tenebrosas), us volem donar a conèixer el compositor de bona part de les seves bandes sonores, Danny Elfman. En aquest disc recopilatori trobareu la música, entre d’altres, dels següents films: Eduardo Manostijeras, La gran aventura de Pee-Wee, Mars Attacks!, i La novia cadáver, com també Batman, Spiderman i Los Simpsons.

... si realment penseu que l’amor és un sentiment que no el limita l’edat, que és intemporal... V L’APUNT nnnnnnnnnnnn Aquest escriptor (1921-1986), que és gairebé desconegut a les nostres contrades, està considerat un dels grans autors brasilers del segle XX. Periodista de professió, va ser un escriptor tardà, amb una obra escrita en poc més de vint anys. Aquesta novel·la curta ha estat traduïda per primer cop al català. nnnnnnnnnnnn

MENTRE LA NIT NO ARRIBA Josué Guimaraes nnnnnnnnnnnn Heus aquí una història senzilla en la que una parella de vellets d’un petit municipi gairebé despoblat repassa els records de tota una vida plegats. Entre moltes altres petites coses, destaca el seu mutu amor que els hi ha omplert els anys de convivència. La llàstima és que al moment present, la memòria ja no és el que era... Aquesta entranyable narració, obra mestra de la literatura brasilera, va ser adaptada al cinema per Beto Souza.


LA TIRA DE NOVETATS V

adults! CRIM DE SANG Sebastià Alzamora nnnnnnnnnnnn Sebastià Alzamora ha obtingut amb aquesta novel·la el Premi Sant Jordi 2011. L’obra es mou entre la novel·la negra amb elements fantàstics i el thriller. Malgrat ambientar-se en l’època, no es tracta pas d’un llibre sobre la Guerra Civil espanyola. Parteix d’un fet real, la matança de religiosos maristes a mans d’un grup d’anarcosindicalistes de Barcelona l’any 1936. El comissari Gregori Muñoz obrirà una investigació per descobrir la identitat de l’assassí.

juvenil! LLEGAT Christopher Paolini nnnnnnnnnnnn La sèrie Llegat està formada per Eragon, Eldest, Brisingr i Llegat. Es tracta de quatre novel·les de gènere fantàstic adreçades al públic juvenil. De les dues primeres se n’ha fet una adaptació cinematogràfica. Els protagonistes són l’Eragon, un noi de 16 anys, i el seu drac femella Saphira. Viuen a la terra imaginària d’Alagaësia. En aquest darrer lliurament, el destí de tota una civilització cau a les espatlles del noi. Aconseguirà Eragon salvar-la?

adults! EL LECTOR DE JULIO VERNE Almudena Grandes nnnnnnnnnnnn Novel·la sobre la postguerra a Andalusia. L’acció té lloc durant l’estiu de 1947 i a la Serra Sud de Jaén. Nino, un nen de 9 anys, n’és el protagonista. Ell, però, no vol ser com el seu pare. Coneix a Pepe, El Portuguès, un foraster del que es farà amic i que l’ajudarà a veure la vida amb uns altres ulls. Aquesta és el segon volum, d’un total de sis novel·les, que integraran els Episodios de una guerra interminable.

infantil! EL CUENTO DEL CARPINTERO Iban Barrenetxea nnnnnnnnnnnn El protagonista es Firmin, un fuster a qui encarreguen el disseny d’un braç nou per al baró Bombastus, que l’ha perdut a la guerra. El baró queda tan satisfet que poc a poc li va demanant que li vagi canviat les extremitats que va perdent en les batalles. És tracta d’un conte molt original, amb tocs d’humor i amb unes il·lustracions a doble pàgina plenes de detalls. Ha rebut recentment el Premi-Llibre Kiriko 2011.

adults! ÍNDIA nnnnnnnnnnnn L’Índia, des de les muntanyes de Ladakh fins a les ribes de la tropical Kerala, un destí fascinant pels seus innumerables atractius, que ara està més al nostre abast amb aquesta completa guia. Un volum que ofereix tot tipus d’informació per organitzar un viatge a la mida de cada necessitat i que permet descobrir l’arquitectura, els paisatges, els festivals, l’artesania, etc. d’aquest país ple d’espiritualitat. Redactada per 17 autors, inclou 196 mapes detallats i la descripció de 132 temples antics.

infantil! LA AVELLANA Éric Battut nnnnnnnnnnnn Un ratolí troba una avellana i se la vol menjar però ell tot sol no pot trencar la closca. Demana ajut a una tortuga, però tampoc no poden. Llavors li ho demanen a un conill però tampoc ho aconsegueixen. Podrà finalment el ratolí menjar-se-la? Es tracta d’un àlbum il·lustrat adreçat als més menuts, que gaudiran d’allò més repetint les frases d’aquesta història encadenada d’animals. Un conte amb ritme, exquisitament senzill i encisador.

còmic! POLINA Bastien Vivès nnnnnnnnnnnn Polina tracta de l’aprenentatge del ballet i del creixement personal. A més a més, parla de valors com l’amistat i la lleialtat, així com de les relacions entre alumnes i docents. Aquest còmic ha rebut el prestigiós premi atorgat pels llibreters francesos a la millor novel·la gràfica del 2011. El guió i els dibuixos són de Bastien Vivès, que té títols tan suggeridors com El gusto del cloro y En mis ojos, que també podeu trobar a les biblioteques de Montcada.

música! MAGNÒLIA Maria Coma nnnnnnnnnnnn Maria Coma és compositora, pianista i cantant. Aquesta jove barcelonina té estudis de música moderna i jazz i també és llicenciada en Comunicació Audiovisual. També ha fet bandes sonores per a cinema i televisió. Artista intimista i expressiva, té influències de la música clàssica que contraresten amb el seu gust per experimentar amb el so. Magnòlia, el seu quart disc, destaca per mostrar la vessant més introspectiva i interdisciplinar de l’artista.


NOTÍCIES V

LA CLASSIFICACIÓ V LES

5 SAGUES MÉS LLARGUES!

PARTICIPACIÓ MULTITUDINÀRIA A LES ACTIVITATS DE SANT JORDI

També hem estat presents a la XXII Fira del llibre i la rosa amb una parada amb informació dels nostres serveis i un Racó de contes especialment dedicat als infants, per on han passat centenars de persones. Com a colofó, hem celebrat la IV Trobada de col·leccionistes de punts de llibres, que es va celebrar a l’Àgora de l’Edifici Montcada Aqua.

DARRERES SESSIONS DE L’HORA DEL CONTE DE LA TEMPORADA

nnnnnnnnnnnn La programació d’hores del conte d’aquesta temporada s’acomiada al juny amb les sessions El cistell vermell, el 8 de juny, a la Biblioteca Elisenda de Montcada; i Els calaixos del cel, el 15 de juny, a la Biblioteca Can Sant Joan. Les dues sessions comencen a les 18h i s’adrecen a nens i nenes a partir de 3 anys. A partir de setembre ja podreu consultar la programació prevista pel curs 2012-2013, amb noves propostes i els millors rondallaires. BIBLIOTECA ELISENDA DE MONTCADA C. Tarragona, 32 Tel. 934 925 959 A/e: b.montcada.em@diba.cat BIBLIOTECA CAN SANT JOAN C. Turó, 45 Tel. 935 751 901 A/e: b.montcada.csj@diba.cat http://bibliotequesdemontcadaireixac.blogspot.com facebook: MiRaCultura http://bibliotecavirtual.diba.cat

1. LA RUEDA DEL TIEMPO Robert Jordan R 19 volums! nnnnnnnnnnnn 2. CRÓNICAS VAMPÍRICAS Anne Rice R 10 volums! nnnnnnnnnnnn 3. LA TORRE OSCURA Stephen King R 7 volums! nnnnnnnnnnnn 4. LAS CRÓNICAS DE NARNIA C.S. Lewis R 7 volums! nnnnnnnnnnnn 5. LOS HIJOS DE LA TIERRA J.M. Auel R 6 volums! nnnnnnnnnnnn

EL LECTOR CONVIDATV EL TIEMPO ENTRE COSTURAS María Dueñas nnnnnnnnnnnn Núria Ruiz “És una història que des del començament em va enxampar. Sira és una jove ingènua que pateix un gran desamor i a arrel d’aquest fet comença la seva aventura. Valoro molt l’atenció als detalls que mostra l’autora sobre una modista d’alta costura i la doble vida que aconsegueix dur sense que mai ningú no sospiti... Lectura recomanable en qualsevol moment.”

EMA T 93 580 38 00

nnnnnnnnnnnn Les Biblioteques de Montcada hem celebrat la Diada de Sant Jordi amb un munt d’activitats: presentacions de llibres, tallers infantils i exposicions que han gaudit d’una magnífica acollida. Hem tingut el plaer de comptar amb la presència de l’escriptora Sílvia Soler per parlar del seu llibre Petons de diumenge, i ens va fer molta il·lusió poder presentar Titanic-Renacer, la primera novel·la de la montcadenca Sandra de Lamo, Els tallers infantils de manualitats i les exposicions han apropat la llegenda de Sant Jordi a tots els públics i, sobretot, han convidat a llegir i a gaudir de la lectura amb les nostres recomanacions.

MIR@BIB Maig-Juny 2012  

MIR@BIB Maig Juny 2012. Catàleg de novetats de les biblioteques de Montcada i Reixac

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you