Page 1

RECOMANACIONS I NOTÍCIES DE LES BIBLIOTEQUES DE MONTCADA I REIXAC V

núm.

06

JUNY 2013

PARLEM DE... ESTALVI I CONSUM RESPONSABLE V

En un context de crisi com l’actual qui més qui menys extreu les seves pròpies conclusions sobre els factors que ens han portat a aquesta delicada situació. L’especulació financera, el rescat als bancs, l’augment de l’atur, les reformes en l’àmbit laboral i les retallades en educació, sanitat i serveis socials han posat en qüestió un sistema econòmic i polític on els estats han deixat de ser sobirans per dependre de les entitats bancàries i dels mercats financers. L’estat del benestar trontolla als països de l’anomenat primer món com el nostre. I els països que creixen ho fan gràcies a que els seus ciutadans no tenen accés a aquests drets i serveis considerats bàsics. De fet, lamentablement, en els considerats països emergents, les condicions de treball en molts sectors acostumen a ser precàries. Només cal pensar en la recent tragèdia a Bangladesh, on han mort més d’un miler de persones a causa de l’esfondrament d’un edifici de tallers tèxtils. A més, el desitjat creixement econòmic de molts governs encara va associat a una industrialització poc respectuosa amb el medi ambient. L’equilibri ecològic està més en perill que mai a causa del malbaratament dels recursos energètics i la contaminació. Tots aquests elements ens porten a valorar quin és el nostre paper com a ciutadans, i si podem fer alguna cosa per a millorar tant la nostres vides com la relació amb el món que ens envolta. Per molts de nosaltres, la primera preocupació, segurament, serà aguditzar l’enginy per aprendre a viure amb menys recursos, potser perquè estem a l’atur o perquè ens han rebaixat el sou. Però també ens interessarà saber quines són les accions al nostre abast per gaudir d’una vida més saludable i sostenible, i a la vegada, més justa amb els altres. No tot està perdut. Experts de tot el món afirmen que és possible satisfer les nostres necessitats energètiques mitjançant els recursos renovables i la transformació dels hàbits de consum del món occidental cap a societats més autosuficients i menys individualistes. Per aquesta raó cal fomentar un esperit crític que ens ajudi a entendre la nostra responsabilitat com a consumidors i el poder que tenim com a compradors i usuaris. Estar informats és bàsic per saber on invertim realment els nostres diners, què mengem o amb quina roba ens vestim. Des de les biblioteques us convidem a fer una ullada a tot un seguit de materials que ens ajuden a triar i a prendre decisions com a compradors i ciutadans d’acord amb els nostres valors i necessitats, i a més, fent un veritable estalvi que no només és noti a les nostres butxaques, sinó també en la reducció de despesa energètica i de recursos naturals.

ECOLOGÍA PARA NO ECOLOGISTAS José Luis Gallego nnnnnnnnnnnn Interessant manual que s’adreça especialment a persones que volen tenir un comportament ecològic en la seva vida diària sense que això els obligui a fer canvis dràstics. El lector trobarà idees per realitzar petits gestos quotidians que no només contribuiran a millorar la seva relació amb el medi ambient, sinó que també afavoriran la seva economia. Ecologia pràctica i sense dogmatismes, amb propostes plantejades des del sentit comú.

EN EFECTIU O AMB TARGETA? Carles Torrecilla i Jordi Basté nnnnnnnnnnnn El professor d’ESADE Carles Torrecilla respon les preguntes del periodista Jordi Basté sobre el dia a dia de les nostres butxaques, l’economia que realment preocupa a la gent: la despesa diària, el consum habitual, la factura domèstica, la pujada de gener i molt més, amb l’objectiu d’ajudarnos a estalviar i consumir millor. Un llibre clar i útil, amb un estil directe i optimista, que fa de l’economia un tema amè i assequible.

DINERO Y CONCIENCIA ¿A QUIÉN SIRVE MI DINERO? Joan Antoni Melé nnnnnnnnnnnn Si l’Estat, els bancs i la indústria es mouen a instàncies dels diners que fan servir els individus, el poder dels ciutadans resideix més en la seva forma de consumir que en el seu vot. A partir d’aquesta premissa, l’autor ens ajuda a entendre què passa amb els nostres diners un cop surten de la nostra butxaca i quin paper podem tenir per canviar el sistema de mercat i el model econòmic imperant a través de la nostra força com a consumidors.

MEJOR CON MENOS Joaquin Sempere nnnnnnnnnnnn El consum propi del capitalisme arrossega la societat a un sistema econòmic insaciable que consolida un món de desigualtats i injustícies extremes. Aquesta situació també propicia un tremend impacte sobre el nostre ecosistema que ens condueix a un col·lapse o a greus regressions de la vida civilitzada. El professor Sempere ens mostra com podem reduir la nostra empremta ecològica i millorar les condicions de vida de la humanitat simplificant i racionalitzant la nostra manera de consumir.


PEQUEÑOS GESTOS PARA UNA VIDA ORGÁNICA Sheherazade Goldsmith nnnnnnnnnnnn El fet de viure a una ciutat o a un pis no vol dir que no puguem portar un estil de vida més sostenible i saludable. Aquest llibre ens explica com ens podem apropar a la natura sense haver de fer sacrificis extrems i ens presenta projectes al nostre abast per convertir-nos en consumidors compromesos amb el medi ambient, des de conrear hortalisses a un balcó a elaborar melmelades naturals o netejar amb productes ecològics.

100 TRUCS PER ARRIBAR A FINAL DE MES David Escamilla i Humberto Salerno nnnnnnnnnnnn Com podem aconseguir viure més feliçment amb menys ingressos? Com podem organitzar-nos per prevenir situacions compromeses en el context de crisi actual? Aquest llibre és un invitació a esmolar l’enginy i a no deixar-nos atrapar per actituds pessimistes, tràgiques o derrotistes. Els seus consells ens ajudaran a aprofitar millor els nostres recursos i a adaptarnos als canvis d’un entorn complex.

LA GUÍA COMPLETA PARA UNA VIDA AUTOSUFICIENTE Dick Strawbridge nnnnnnnnnnnn Un complet manual amb multitud de propostes per assolir l’autosuficiència en el consum energètic i de recursos naturals. El llibre recull les experiències de l’autor i el seu fill, presentadors del programa de la BBC anglesa It’s Not Easy Being Green, i s’adreça a aquelles persones que volen viure d’una forma més senzilla, en contacte amb la natura i les estacions, i fent-se responsables d’allò que consumeixen.

PER SABER-NE MÉS V

LA HISTORIA DE LAS COSAS Annie Leonard nnnnnnnnnnnn D’on venen les coses que comprem? A on van a parar quan les llencem? Quins són els costos ecològics i socials del creixement econòmic continu?. Amb una argumentació sòlida i minuciosa, l’autora, creadora del vídeo The Story of Stuff, vist per més de dotze milions de persones, rastreja la vida dels objectes quotidians per mostrar la perversió de la cadena de consum, però també per oferir solucions i alternatives sostenibles.

A LA XARXA V

Podeu consultar els següents títols de revista on periòdicament apareixen articles d’interès sobre consum i estalvi.

www.sostenible.cat Revista de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. Inclou un cercador de noticies d’actualitat i recursos. www.naciodigital.cat/ecodiari Noticies d’actualitat i anàlisi al voltant de tots els temes relacionats amb l’ecologia i el desenvolupament sostenible. www.consum.cat Web de l’Agència Catalana del Consum de la Generalitat de Catalunya.

NO ET POTS PERDRE V ... si vas viure o vols descobrir l’època en què a la tele hi havia “La bola de cristal”, no existien ni el Facebook ni tan sols Internet, però sí una gran inquietud musical... V L’APUNT nnnnnnnnnnnn Presentat per Paloma Chamorro, que va ser jutjada per ofenses a la religió, amb motiu del contingut del programa emès el 16 d’octubre de 1984. Posteriorment va ser absolta, el 1990. nnnnnnnnnnnn

LO MEJOR DE LA EDAD DE ORO nnnnnnnnnnnn El 17 de maig de 1983, naixia un nou programa de música a la 2a cadena de TVE, en un temps en el que només podíem veure dos canals. Era un refrescant batut musical, un mostrari de tendències musicals de tot tipus i un reflex del talent de la joventut de l’època, molt més avançada del que els seus pares mai no havien arribat a imaginar. El programa, però, va durar escassament dos anys, ja que potser era massa avançat per a les ments dels directius televisius de l’època.

... si creus que realment no hem viscut per sobre de les nostres possibilitats i que als europeus ens han deixat en mans del capitalisme més salvatge i despietat... V L’APUNT nnnnnnnnnnnn En la mateixa línia, i explicant el que és l’economia liberal que impera arreu, també podeu llegir l’assaig de Loretta Napoleoni, Economía canalla. La nueva realidad del capitalismo. nnnnnnnnnnnn

ELS FRAUS DE LA CRISI. CINC MANERES DE NO ENTENDRE RES Observatorio Metropolitano de Madrid nnnnnnnnnnnn “Al llarg d’aquests cinc anys de crisi, la intervenció pública ha estat incapaç de generar un nou cicle de creixement i, no obstant això, els grans centres de poder capitalista, amb el sector financer al davant, han exigit el seu rescat per part dels estats i després han provocat l’atac més important contra els drets laborals, les pensions, la sanitat i l’escola públiques a tot Europa.”


LA TIRA DE NOVETATS V

adults! EL MONO ESTRESADO José Enrique Campillo Álvarez nnnnnnnnnnnn L’autor, després de publicar El mono obeso (2004), sobre les malalties de l’opulència, ara ens presenta un llibre no menys interessant sobre l’estrès, un dels grans mals del nostre temps. Únicament si tenim una idea precisa del que realment és l’estrès, serem capaços de prevenir-lo i tractar amb eficàcia les seves conseqüències negatives. En el llibre trobareu algunes estratègies per combatre aquest problema, explicades de manera molt entenedora.

juvenil! PLAY Javier Ruescas nnnnnnnnnnnn És difícil pensar que Leo i Aaron són germans. El primer és presumit i ambiciós; el segon, tímid i reservat. Un dia, regirant en l’ordinador del seu germà, Leo descobreix que Aaron té un talent desbordant per a compondre música i cantar. Sense meditar-ne les conseqüències, Leo decideix pujar els seus temes a Internet, i això desencadena el fenomen Play Serafin per tota la xarxa. A la web www.playlanovela.com podeu descobrir els continguts multimèdia d’aquesta història, primera part d’una trilogia.

adults! EL LIBRO DE LA COSMÉTICA NATURAL Diversos autors nnnnnnnnnnnn La cosmètica ecològica utilitza el màxim d’ingredients naturals per minimitzar l’impacte sobre la salut i el medi ambient amb l’ús dels recursos renovables i ingredients no tòxics. Aquest llibre et donarà informació sobre les diferents certificacions ecològiques que et permetran escollir amb confiança els productes cosmètics. A més, inclou una llista actualitzada de les principals marques en cosmètica ecològica del mercat.

infantil! ¿DÓNDE ESTÁ WALLY? EDICIÓN DE LUJO CONMEMORATIVA Martin Handford nnnnnnnnnnnn Fa 25 anys, Martin Handford va iniciar la sèrie ¿Dónde está Wally?, publicant un llibre que convidava el públic a buscar aquest peculiar personatge amb camisa de ratlles, pantaló blau, ulleres rodones i botes. Mai no va imaginar que es convertiria en el fenomen mundial que és ara! Amb aquesta nova edició de luxe, Ediciones B commemora un any de celebracions relacionades amb l’aniversari d’aquest personatge tan especial.

adults! ARGO Antonio J. Méndez nnnnnnnnnnnn Iran, 1979. Després de la caiguda del xa i de la revolució islàmica, l’ambaixada nord-americana és assaltada i el seu personal retingut com ostatge per la guàrdia revolucionària. Sis persones aconsegueixen escapar i refugiar-se a la residència de l’ambaixador canadenc. Des dels Estats Units es prepara una operació arriscada per tal d’alliberar-los. Una història real que ha estat portada al cinema per Ben Affleck amb una pel·lícula guardonada amb quatre oscars.

infantil! 365 EXPERIENCIAS CON TUS HIJOS Mavi Villatoro nnnnnnnnnnnn En aquest llibre podreu trobar experiències diverses, des d’activitats per realitzar a l’aire lliure i gaudir de la natura, fins a altres propostes urbanes. Totes elles tenen un denominador comú: són especials, originals i dirigides a famílies inquietes que busquen alternatives diferents. Il·lustrat amb nombroses fotografies i organitzat per blocs temàtics, els seus consells et serviran per descobrir tot un ventall d’activitats per realitzar amb els teus fills.

adults! A TAULA AMB KM 0 Rosa Solà Maset i Daniele Rossi nnnnnnnnnnnn Aquesta guia inclou, per segon any consecutiu, els restaurants Km 0 i els establiments que han rebut el guardó i distintiu de Slow Food de Catalunya. El 2012 ha reunit 33 cases de menjar, Totes elles acompanyades d’itineraris d’apropament a l’entorn amb establiments i indrets singulars de la seva rodalia. És el suport adient per a una guia adreçada a les persones lliures que volen seure a taula a compartir cultura alimentària perdurable i arrelada a l’entorn.

música! GIRL ON FIRE Alicia Keys nnnnnnnnnnnn El darrer àlbum d’Alicia Keys compta amb la col·laboració de destacats noms de l’escena R&B actual com Babyface o Frank Ocean i és una barreja de les inspiracions que la cantant va trobar en el seus viatges pel món, especialment a les ciutats de Londres, Jamaica i Nova York. Les cançons del disc estan marcades per la veu i el piano de l’artista i enriquides per potents bateries, sons elèctrics, reggae i soul contemporani que donen a l’àlbum un so actual i clàssic alhora.


NOTÍCIES V

LA CLASSIFICACIÓ V

5

LES NOVEL·LES AMB MÉS PREMIS OSCAR

1. EL SENYOR DELS ANELLS J.R.R. Tolkien R 17 Oscars! nnnnnnnnnnnn 2. BEN HUR Lewis Wallace R 11 Oscars! nnnnnnnnnnnn 3. EL PACIENT ANGLÈS Michael Ondaatje R 9 Oscars! nnnnnnnnnnnn 4. ALLÒ QUE EL VENT S’ENDUGUÉ Margaret Mitchell R 9 Oscars! nnnnnnnnnnnn 5. GIGI Colette R 9 Oscars! nnnnnnnnnnnn

nnnnnnnnnnnn Marc Pastor visitarà la Biblioteca Elisenda de Montcada per parlar de Bioko, la seva darrera novel·la, una història plena d’aventures, amb tocs de ciència ficció i misteri, que ens situa a l’Àfrica colonial del segle XIX. La trobada —una activitat del club de lectura de ciència ficció i fantasia Unicorns Mecànics— permetrà a lectors i aficionats d’aquests gèneres intercanviar opinions amb Pastor, un escriptor que s’ha consolidat al panorama de la literatura catalana amb només tres novel·les: Montecristo, La mala dona i L’any de la plaga, i que ha popularitzat el terme “culturalment dispers” per definir-se a sí mateix i parlar d’una generació que ha crescut en un entorn digital on les referències culturals tant poden provenir del llibres com de videojocs. La cita és el proper divendres 28 de juny, a les 19h i l’entrada és lliure. El club de lectura Unicorns Mecànics està dirigit per l’Ismael Ávalos i la Raquel Lozano, equip del programa El vuelo del Fènix, de Montcada Ràdio. BIBLIOTECA ELISENDA DE MONTCADA C. Tarragona, 32 Tel. 934 925 959 A/e: b.montcada.em@diba.cat BIBLIOTECA CAN SANT JOAN C. Turó, 45 Tel. 935 751 901 A/e: b.montcada.csj@diba.cat http://bibliotequesdemontcadaireixac.blogspot.com facebook: MiRaCultura http://bibliotecavirtual.diba.cat

EL LECTOR CONVIDATV TORN DE NIT Agustí Vehí nnnnnnnnnnnn Yolanda Sánchez Fluvià “Recomano aquest llibre perquè explica d’una manera molt divertida el dia a dia d’una comissaria on tot és un complet caos, i on les situacions que viuen els seus protagonistes són gairebé surrealistes. És un llibre per passar una bona estona i riure de valent.

EMA T 93 580 38 00

MARC PASTOR PRESENTARÀ BIOKO A LA BIBLIOTECA ELISENDA DE MONTCADA

Mir@bib juny2013  

MiR@BiB Juny 2013. Publicació periòdica de les Biblioteques de Montcada i Reixac

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you