Page 1

RECOMANACIONS I NOTÍCIES DE LES BIBLIOTEQUES DE MONTCADA I REIXAC V

PARLEM DE... NATURA I ESPORT V

L’esport és salut. Fer exercici de forma regular ens permet millorar la forma física i contribueix a potenciar el nostre benestar personal. I si ens agrada entrenar a l’aire lliure, tenim l’opció de buscar un espai natural que ens ajudi a desconnectar de l’estrès diari i ens descobreixi paisatges més enllà de l’asfalt urbà. Es tracta d’una forma d’entendre l’esport que any rere any guanya adeptes. Només cal veure l’augment de participants a curses i caminades populars. La moda de córrer ha fet que moltes persones s’hi animin. És una activitat assequible, que permet entrenar de forma individual o en grup, i que fa possible ajustar la dificultat i el temps de dedicació als nostres objectius personals. El mateix es pot dir del senderisme, un esport amb molta tradició a Catalunya gràcies als clubs excursionistes. El seu paper és important ja que neix vinculat a valors com la protecció de la natura, el coneixement del territori i el respecte pel medi ambient. Aquesta filosofia també és pròpia del muntanyisme en general, on s’apleguen disciplines com l’alpinisme, l’esquí, el descens de barrancs o les curses d’orientació. Parlem d’esports que en la majoria de les ocasions requereixen una preparació tècnica específica i que es realitzen sota la supervisió de monitors o guies. De fet, alguns són considerats esports d’aventura, i exigeixen el control de personal especialitzat. A més, hem de recordar que qualsevol activitat esportiva al medi natural implica tenir presents precaucions especials. A les biblioteques trobareu tota la informació per treure el màxim rendiment de la pràctica esportiva sense riscos. També podeu consultar la secció d’excursionisme, amb guies de rutes i recorreguts per tot Catalunya i Espanya que de ben segur s’adapten a les vostres necessitats. Ben a prop de Montcada i Reixac, us recomanem visitar els recorreguts del Parc de la Serralada de Marina o del Parc de Collserola. La llera del riu Besòs també disposa d’una àrea destinada als esportistes. A més, tampoc no podem oblidar que tenim a pocs quilòmetres la platja, amb un ventall de propostes al nostre abast, des de la natació o la immersió al surf o la navegació a vela. En aquests casos, també és important associar-se a un club o federació per realitzar l’activitat amb garanties.

núm.

08

DESEMBRE 2013

EXCURSIONISME: MANUAL PRÀCTIC Joan Jover i Garcia nnnnnnnnnnnn L’excursionisme ha convertit el fet de caminar en un fenomen social que engloba un espectre molt ampli d’interessos vinculats a la natura. Aquest manual explica amb claredat i senzillesa els principals aspectes a tenir en compte a l’hora d’organitzar una sortida i promou el respecte mediambiental explicant com cal comportarse a la muntanya. També inclou una introducció sobre la història de l’excursionisme català.

MONTAÑISMO Y TREKKING: MANUAL COMPLETO Joaquín Colorado nnnnnnnnnnnn L’obra vol donar resposta a totes les preguntes que es pugui plantejar una persona que practiqui qualsevol disciplina esportiva vinculada al muntanyisme, des de saber quina roba i equip són més adequats fins a quines cures fisiològiques i d’atenció paramèdica hauria de conèixer. La informació està ben organitzada i, tot i tractarse d’un llibre tècnic, les explicacions són molt didàctiques.

SENDERISMO Karen Berger nnnnnnnnnnnn Aquesta és una guia molt visual que resulta especialment pràctica per iniciar-se en el món del senderisme. Està pensada també per a aquelles persones que volen buscar un destí de vacances que els permeti realitzar una ruta singular, com pot ser el camí inca o la gran muralla xina. Explica com fer travessies per diferents tipus de terrenys i ajuda a planificar una ruta depenent dels nostres objectius i capacitats. Inclou capítols sobre roba i equip, acampada i primers auxilis.

MANUAL COMPLETO DE MOUNTAIN BIKE Tim Brink nnnnnnnnnnnn Dirigida a entusiastes de la bicicleta de muntanya, aquesta guia ofereix assessorament tant a aquelles persones que vulguin comprar la seva primera bicicleta com a ciclistes experimentats. Es descriuen les tècniques per circular per tot tipus de terrenys, l’equip essencial, els mètodes per mantenir en bones condicions la bicicleta, els aspectes de seguretat, nutrició. També s’hi inclouen programes d’entrenament.


ATLAS ILUSTRADO DE LOS DEPORTES DE AVENTURA nnnnnnnnnnnn Si us agraden les emocions fortes i voleu descarregar adrenalina, teniu al vostre abast moltes opcions de practicar diferents esports d’aventura a l’entorn natural. Aquest llibre és una bona manera d’apropar-se a aquest món, ja que repassa les diferents disciplines esportives considerades d’aventura, es practiquin per terra, mar o aire. Segur que a les seves pàgines trobareu més d’una activitat adaptada a les vostres necessitats i gustos.

TEORÍA Y PRÁCTICA DEL ESQUÍ DE MONTAÑA Manuel López Sarrión nnnnnnnnnnnn Dominar les tècniques de descens i conèixer els diferents tipus de neu són elements clau per poder gaudir de l’esquí amb les millors condicions. El manual que us presentem proporciona tota aquesta informació de forma clara i detallada, a més d’oferir consells per planificar sortides i garantir la pràctica segura d’aquest esport. Una eina de consulta de referència entre els esquiadors de muntanya.

GUÍA COMPLETA DE ESCALADA Pete Hill nnnnnnnnnnnn L’alpinisme i l’escalada són els esports per excel·lència dels amants de les altures. Són activitats exigents, que requereixen molta preparació prèvia. En aquesta guia trobareu recursos per aprendre destreses que són necessàries per pujar i baixar de parets naturals, des de les bàsiques d’orientació i càlcul de distàncies, passant per les de preparació de cordes, nusos i ancoratges, fins a les tècniques per saber com despenjar-se.

MANUAL COMPLETO DE VELA Steve Sleight nnnnnnnnnnnn Guia de navegació a vela adreçada tant a principiants com a patrons d’embarcacions. Un manual que contribueix a popularitzar aquest esport entre tots els públics i que aglutina molts recursos útils. El capítol de nocions bàsiques és imprescindible per entendre quins són els elements que cal tenir presents a l’hora de sortir a la mar. Inclou apartats dedicats a diferents tipus d’embarcacions, a la meteorologia i a la seguretat a bord.

PER SABER-NE MÉS V

A LA XARXA V

Podeu consultar els següents títols de revista on periòdicament apareixen articles d’interès sobre esports a la natura.

www.feec.cat Web de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i de la Federació Catalana d’Alpinisme i Escalada. www.gencat.cat/parcs A l’apartat “visiteu-nos” trobareu tota la informació de les activitats esportives i de lleure que es poden realitzar als parcs naturals de Catalunya. www.euro-senders.com Web de l’Associació Catalana de Senderisme.

NO ET POTS PERDRE V ...si penses que un bon motiu per sortir d’excursió és conèixer un paisatge singular, ja sigui un salt d’aigua, una cova amagada o un arbre monumental... V L’APUNT nnnnnnnnnnnn Els itineraris que es presenten estan pensats per a un públic excursionista en general. No són recorreguts massa llargs; n’hi ha per a tothom i per a tots els gustos. En els casos que sigui necessari saber trobar un camí o seguir un corriol de mala petja, s’expliquen clarament totes les dificultats. nnnnnnnnnnnn

CURIOSITATS NATURALS A PROP DE BARCELONA: 70 EXCURSIONS Josep Mauri nnnnnnnnnnnn La guia neix gràcies a la vocació de l’autor de difondre indrets de tota mena. Són paisatges que, com a resultat de l’acció de la natura, s’han convertit en llocs que val la pena descobrir per la seva singularitat i bellesa. Alguns són molt coneguts, però altres resulten veritables sorpreses, i en ocasions, amaguen històries de tradicions populars i llegendes que fan encara més interessant la seva visita. La guia inclou una fitxa de cada espai singular.

...si vols gaudir de la natura fent excursions senzilles que et permetin descobrir els paratges més bonics del nostre país... V L’APUNT nnnnnnnnnnnn L’autor ens convida a caminar i descobrir, contemplar, fotografiar per admirar i compartir. És una invitació a recórrer el nostre territori, amb la càmera a la motxilla, per estimar el país i conservar el patrimoni com es mereix. nnnnnnnnnnnn

CATALUNYA: 50 EXCURSIONS INOBLIDABLES Jordi Longás i Mayayo nnnnnnnnnnnn Com ja hem comentat anteriorment, Catalunya és terra d’excursionisme i excursionistes. I és que des d’antic la complexa orografia del país ha convidat a la seva exploració i estudi. Des de la fertilitat del delta de l’Ebre fins als deserts de pedra i neu als Pirineus, des de les fagedes i alzinars del Montseny fins a les estepes del Segrià, hi trobem una gran diversitat d’hàbitats, indrets on la pedra, l’aigua i la vegetació harmonitzen en paisatges únics.


LA TIRA DE NOVETATS V

adults! LOS PIES VENDADOS Li Kunwu nnnnnnnnnnnn Còmic basat en fets reals, que ens explica la història de la jove Chunxiu, que tal com manen els cànons de bellesa clàssics xinesos, és obligada a embenar-se els peus perquè no li creixin. El seu calvari, però, no acaba aquí, ja que amb la pujada al poder de Mao Zedong, la nova societat rebutja aquestes pràctiques més pròpies de la Xina Imperial. Aquesta obra representa tot un manual sobre els brutals canvis soferts a la societat xinesa del segle passat, amb uns magnífics dibuixos en blanc i negre que ens evoquen el gravat sobre fusta.

adults! ZERO DARK THIRTY Kathryn Bigelow nnnnnnnnnnnn Després d’anys d’investigació per part de la CIA, i de nombroses tortures a presoners a l’Afganistan, el president dels EUA Obama dóna el vistiplau a l’operació militar que ha d’acabar amb la vida d’Osama Bin Laden, líder d’Al-Qaeda. El títol de la pel·lícula fa referència a l’hora –les 00.30 de la matinada– en què un comando dels Marines nord-americans varen entrar a la residència de Bin Laden a la ciutat pakistanesa d’Abbottabad per abatre l’home més buscat de la història.

adults! NO SOY SIDNEY POITIER Percival Everett nnnnnnnnnnnn Aquesta faula surrealista i alhora conscienciada, carrega contra l’estès vici americà de definir les persones no per allò que són, sinó per allò que se suposa que haurien de ser. No soy Sidney Poitier és alhora el nom de la novel·la i el del seu protagonista, un jove negre que no encaixa en un món de blancs, que construeix la seva personalitat a partir de la negació que suposa el seu propi nom.

adults! CÓMO SER MUJER Caitlin Moran nnnnnnnnnnnn Tot i tenir aquest títol, aquest no és un llibre més d’autoajuda, en realitat és el llibre de moda del feminisme. Es tracta d’un feminisme quotidià que reflexiona de manera humorística i des de la pròpia experiència personal sobre temes com ara l’amor, el sexe, la maternitat, l’avortament o el matrimoni; però també sobre d’altres de més frívols com la moda, la bellesa, la pornografia o la depilació. La novetat d’aquesta obra rau a tractar el feminisme amb sentit comú i molt d’humor, trets que li sobren a la seva autora.

adults! EL CAS D’EN BARNEY PANOFSKY Mordecai Richler nnnnnnnnnnnn En Barney Panofsky és un polèmic productor de teleporqueria canadenc que frega la tercera edat, que decideix escriure la seva autobiografia per respondre aquells que volen desprestigiar-lo traient a la llum els casos més foscos de la seva dilatada carrera. Aquesta novel·la destil·la grans dosis de sarcasme, rèpliques incisives i respostes mordaces, fruit de la peculiar personalitat del seu protagonista i la seva desmesurada ingesta d’alcohol.

infantil! ¿DÓNDE ESTÁ LA RANITA? Géraldine Elschner nnnnnnnnnnnn Cerca la granota recorrent els jardins de Giverny, saltant de llenç en llenç, sota l’atenta mirada del famós pintor Claude Monet. Aquest conte inspirat en les obres de Monet inclou conceptes bàsics sobre l’art i constitueix un àlbum indispensable perquè els més petits de la casa s’introdueixin en l’impressionisme i la pròpia obra de Monet.

adults! MANUAL DE ORIENTACIÓN Lyle F. Brotherton nnnnnnnnnnnn Aquest manual, escrit pel més gran expert en orientació del món, presenta totes les tècniques d’orientació en terra ferma, des de la més fàcil a la més complexa. Inclou tècniques utilitzades per forces especials i equips de recerca de tot el món, plantejades a partir de quatre seccions que es desenvolupen en quatre caps de setmana diferents.

música! FIRST TRACKS Núria Graham nnnnnnnnnnnn First tracks és el més que meritori primer treball d’aquesta cantautora vigatana de pare irlandès, que, sens dubte, és una de les promeses més fermes de la música jove actual. Un talent natural que poques vegades s’ha desfermat tan evident i inqüestionable al panorama musical del nostre país. De ben segur, aquest és només el primer graó d’una llarga trajectòria d’aquesta veu singular i poderosa.


NOTÍCIES V

XERRADA SOBRE COACHING ESPORTIU

nnnnnnnnnnnn El proper dimecres 22 de gener ens visita el coach esportiu Víctor GonzálezSalellas per explicar-nos les claus de l’èxit en el món esportiu. Un objectiu que és al nostre abast si aprenem a treballar el nostre potencial interior. Les tècniques s’expliquen al seu llibre Carácter ganador. Coaching deportivo para entrenadores y deportistas, que també es presentarà a la trobada. GonzálezSalellas és especialista en creixement personal i relacions humanes. Ha estudiat les carreres de pedagogia, ciències polítiques i sociologia. A més de coach professional, és màster en programació neurolingüística i té el títol d’entrenador nacional de futbol. La cita és a les 19h, a la Biblioteca Elisenda de Montcada.

PARLEM DE COM SORTIR DE LA CRISI AMB SIMÓN CASAS

nnnnnnnnnnnn Si voleu conèixer propostes per sortir de la crisi us convidem a participar a la xerrada que l’escriptor i arquitecte Simón Casas oferirà el proper dilluns 27 de gener, a les 19h, a la Biblioteca Elisenda de Montcada. El seu llibre Y ahora qué hacemos! Cómo salimos de la crisis explica de manera senzilla i amena les causes de la crisi i ens ajuda a trobar solucions, a vegades desconegudes, per superar els entrebancs d’una situació econòmica que afecta milions de persones.

LES AULES D’ESTUDI TORNEN A OBRIR AL GENER

LA CLASSIFICACIÓ V

5 LLIBRES QUE POTSER NO T’ACABARÀS

1. ULISSES James Joyce nnnnnnnnnnnn 2. A LA RECERCA DEL TEMPS PERDUT Marcel Proust nnnnnnnnnnnn 3. RAYUELA Julio Cortázar nnnnnnnnnnnn 4. ELS VERSOS SATÀNICS Salman Rushdie nnnnnnnnnnnn 5. LA MUNTANYA MÀGICA Thomas Mann nnnnnnnnnnnn

EL LECTOR CONVIDATV MIL SOLS ESPLÈNDIDS Khaled Hosseini nnnnnnnnnnnn Jordi Liarte Quilis “Vull recomanar aquest llibre perquè la protagonista relata d’una forma senzilla i molt especial la pobresa en què va viure als seus 15 anys i el despertar de la passió en l’amor i l’odi.”

BIBLIOTECA ELISENDA DE MONTCADA C. Tarragona, 32 Tel. 934 925 959 A/e: b.montcada.em@diba.cat BIBLIOTECA CAN SANT JOAN C. Turó, 45 Tel. 935 751 901 A/e: b.montcada.csj@diba.cat http://bibliotequesdemontcadaireixac.blogspot.com facebook: MiRaCultura http://bibliotecavirtual.diba.cat

EMA T 93 580 38 00

nnnnnnnnnnnn Les aules d’estudi de la Biblioteca Elisenda de Montcada tornen a obrir per atendre les necessitats de la temporada d’exàmens universitaris. Les aules oferiran servei nocturn del 7 al 31 de gener, de dilluns a divendres, de 20.30 a 00.30h. El servei s’adreça a estudiants que hagin complert els 16 anys. L’entrada a les aules d’estudi és pel passatge de Menorca (carrer paral·lel al carrer de Tarragona, accés posterior de l’edifici Montcada Aqua).

Mir@bib desembre  

MiR@BiB Desembre 2013. Publicació periòdica de les Biblioteques de Montcada i Reixac.

Mir@bib desembre  

MiR@BiB Desembre 2013. Publicació periòdica de les Biblioteques de Montcada i Reixac.

Advertisement