Page 1

EMAN P SIDDIQUI emansiddiqui@hotmail.com 316.613.9214


Even if unconsciously, an architect’s values, design principles, and inspirations are reflected in his/her work. According to me, a successful piece of architecture must embody a sense of its purpose, place, and tectonics. First and foremost, a building should express the purpose that it is intended for - not only should it completely satisfy the requirements of the program, but the form of the building should also echo the feel of the variety of spaces and activities it contains. Furthermore, each piece of architecture should be an extension of its surroundings, whether it be rural or urban, southern or northern, old or new. Architecture must recognize its responsibility towards its community and contribute towards its setting. To achieve such a successful mix between a building’s purpose and its design, I believe in evidence-based design. Evidence-based design calls for a constant dialogue between the architect, the client, and the future users of the buildings and thorough research that will evolve into the final form of the building. An architectural program lists quantitative requirements, but often misses many qualitative issues. Through dialogue and research, I believe in drawing out these subtleties and addressing the complex issues of a building’s character, image and symbolism. In designing an opera house, for instance, one must ask the fundamental question: what makes a wonderful place for performance? There are several answers. For me, the most appropriate solution is one that rises out of the context of each particular place and time.


01 Baltimore Ravens Stadium Renovations 02 Churchill Downs Starting Gate Suites 03 Colorado State Football Stadium 04 A Living-Learning Complex 05 A Border-Crossing Station


01

Baltimore Ravens Stadium Renovations Baltimore, MD Populous :: 2017-2018


In the fall of 2016, Populous began design on a Baltimore Ravens’ self-funded renovation worth $120 million to M&T Bank Stadium. The stadium, originally designed by Populous too (then HOK), was completed in 1998. The renovations are to be completed over four-phases and will include new 4K ultra-high

definition video displays, escalators and elevators to the upper deck, new corner suites, a new sound system and upgraded kitchen facilities. enhance the game day experience for fans by delivering added convenience, entertainment, and excitement. As part of Phase I improveThe goal of the renovations is to

ments recently completed, two dramatic, 4K ultrahigh definition video displays, which will double the width of the stadium’s current standard HD boards, were added behind each end zone below the upper level. To fully enhance the in-stadium video production, the Ravens also expanded the audio/ video control room and installed 4K cameras, lenses and control equipment. Another improvement was the addition of new LED ribbon displays around the seating bowl’s suite level. As part of Phases II through IV, escalators and elevators to the 500 level will be installed to improve crowd flow and ensure convenience for fans accessing seats in the stadium’s upper level. New suites will be built into each open notch of the stadium’s upper bowl. Large 4K ultra-high definition video boards will also be installed atop each of the four suites. All concession stands, restrooms and bar/lounge areas on the stadium’s club level will receive upgrades. The stadium will undergo kitchen renovations and have an additional kitchen built.

“But the Raven, sitting lonely on the placid bust, spoke only That one word, as if his soul in that one word he did outpour. Nothing farther then he uttered not a feather then he fluttered Till I scarcely more than muttered “Other friends have flown before On the morrow he will leave me, as my Hopes have flown before.” Then the bird said “Nevermore.”” Edgar Allan Poe, The Raven


“Corner Notch” Suites & Video Boards: New suites will be built into each open notch of the stadium’s upper bowl. Large 4K ultra-high definition video boards, measuring approximately 33 feet wide and 44 feet high, will also be installed atop each of the four suites, providing fans with additional in-game content, NFL highlights/scores, statistics and fantasy information.


CORNER SUITE | PROPOSED

VIDEO BOARD : 35’ x 45’ ( 1575 SF )

LEVEL 2 : UPPER CONCOURSE LEVEL

LEVEL 1 : UPPER SUITE LEVEL

| M &T B A N K STA D I U M R E N OVAT I O N S | CO R N E R S U I T E S D E S I G N R E V I E W | 03 .1 0 . 2 01 7 |


CORNER SUITE STUDY / APRIL 7, 2017

CORNER SUITE STUDY / APRIL 7, 2017


OPTION 1

PTION 1

Corner Suite Studies: Option 1

PTION 2

CORNER SUITE STUDY / APRIL 7, 2017

OPTION 2 CORNER SUITE STUDY / APRIL 7, 2017

Corner Suite Studies: Option 2 CORNER SUITE STUDY / APRIL 7, 2017

PTION 3

OPTION 3 CORNER SUITE STUDY / APRIL 7, 2017

Corner Suite Studies: Option 3 CORNER SUITE STUDY / APRIL 7, 2017


02

Churchill Downs Starting Gate Suites Louisville, KY Populous :: 2016-2017


Horse racing in Kentucky dates back to 1789, when the first race course was constructed in Lexington. Almost 100 years later, in 1875, Churchill Downs officially opened its gates in Louisville, and began its tradition as “Home of the Kentucky Derby” and

the longest continually running sporting event in America. There are few American

sporting events with the history and popularity of the Kentucky Derby. It’s rich traditions – sipping a Mint Julep, donning a beautiful hat, singing “My Old Kentucky Home” – honor the fans brought together over the course of three centuries to enjoy “America’s Greatest Race.” The Churchill Downs expansion project includes an addition of a new suite tower on top of the existing grandstand, new elevators, bars, and mutuels. The structure for the new tower is dropped through the grandstand and 2nd floor plaza. The project is done while the track practices every day and during three meets. The new luxury suites, which will feature indoor lounge seating with a bar and a private tiered balcony that overlooks the start of the Kentucky Derby at the top of the homestretch, will host 1,140 ticketed guests. Up to new 36 individual suites will be able to accommodate groups of various sizes. Each of the three levels in the new Starting Gate Suites will feature event space with 24 eight-top tables for interior dining for a total of 576 seats. The project also will include the construction of 110 new thirdfloor Grandstand seats.

to improve and enhance the facilities and the customer experience at Churchill Downs and will be completed prior to the 2018 The goal of the Starting Gates Suites project is

Kentucky Derby.

“The most exciting two minutes in sports...” The Kentucky Derby


JOCKEY CLUB - FURNITURE PLAN

New Suite Design Positioned on the fourth turn of the BAR racetrack and the beginning of the homestretch, the Starting Gate Suites are adjacent to the Starting Gate of the Kentucky Oaks and Kentucky Derby races. Suites are situated on the fourth, fifth, and sixth levels of the SCREEN Starting Gate Suite Clubhouse.INSPIRATION - JOCKEY SILKS The interior design of the new suites is inspired by the colors and textures of the jockey silks.

6

6

8

6

8

Suite package includes catering, full bar, reserved parking, wagering programs and souvenir glasses on both Oaks Day and Derby Day. Self-service wagering machine, dedicated suite catering attendant, and concierge services provided. Restrooms and live mutuel tellers exclusive to Starting Gate Suite guests.

BAR

8

6

6

6

6

6

6

6

6

SCREEN SUITE CORRIDOR

Interior, temperature controlled kitchen/bar area with lounge seating. Attached, private balcony with covered seating and panoramic views of the entire racetrack.

6

SEPTEMBER 29, 2016


JOCKEY CLUB SUITES - PLAN

JOCKEY CLUB SUITES - PERSPECTIVE

SEPTEMBER 29, 2016


NORTH ELEVATION

SOUTH ELEVATION

1

2


Exterior Finishes Study B1 Standard Brick

1 North Elevation

B2 Split Face Brick

2 South Elevation

E1 EIFS Light

3 New Starting Gate Suites Elevation

E2 EIFS Medium

4 Existing Jockey Club Suites Elevation

E3 EIFS Dark E4 EIFS (Match Brick Color) G1 Insulated Glass

EXTERIOR EXTERIOR FINISHES FINISHES STUDY STUDY M1 Insulated Metal Panel S1 Stone

E4

E1

E1

E3

E3

G1

G1

E4M1

M1

3

4

B2

B2

B1

B1

E3

E3

E2

E2 M1

G1

G1

E2

E2

M1

S1

S1 E3

E2

E2 M1

E1

E1

B2 B1

NEW JCS NEW EXPANSION JCS EXPANSION ELEVATION ELEVATION

EXISTING EXISTING JCS ELEVATION JCS ELEVATION

B1B1

G1 E2M1

E3 G1 E2

B2 E2

E2

B1E1

E1


03

Colorado State Football Stadium Fort Collins, CO Populous :: 2015-2016


With the new Colorado State multi-purpose football stadium, football has returned to the CSU campus for the first time in 50 years. The stadium pays homage to the entire state of Colorado: it is constructed of Colorado sandstone, metal panels and glass, tying into the existing architecture on campus -- but the majority of the materials also happen to come from within 500 miles of the stadium site. Another unique feature that celebrates its location in Colorado is the mural that wraps around

the concourse marking each of the state’s “fourteeners,” the 53 peaks that rise at least 14,000 feet above sea level. The most popular of the new stadium’s unique features has been the New Belgium Porch, a club area located in the north end zone. Another feature distinct to college football: The Orthopaedic Center of the Rockies Field Club. Located on the west side of the stadium, this club gives fans a field-level view from behind the Rams’ sideline. Above the space is the Hall of Champions, honoring Colorado State’s greatest athletes. In addition, there are 23 private suites, 224 loge boxes and indoor and outdoor clubs with a combined 1,113 premium seats. The stadium also features a 84’x50’ high-definition scoreboard and state-of-the-art lighting and sound systems that were designed to enhance the game day experience while minimizing the impact of light and noise outside the stadium.

the permanent home to the CSU Alumni Center, 80,000 square feet of academic space for classrooms and counseling, meeting rooms and offices CSU Stadium is now

along with the football locker room and training and sports medicine facilities for football.

“We definitely built the best stadium in America.” Joe Parker, CSU Athletic Director


May 2017, Punchlist


August 2017, Opening Day Oregon State’s arrival on August 26th, 2017 marked the first CSU football game played on its own campus in nearly 50 years, dating back to when the 1967 team battled on Colorado Field just off College Avenue. A new generation of Rams aimed to carry that history forward on that Saturday.


04

A Living-Learning Complex Kansas State University :: Manhattan, KS Treanor Architects :: 2013-2014


Kansas State University’s new residence hall and dining center will be the focus of a modern community in which the campus living, learn-

ing and dining experience is combined and enhanced through state-of-the-art, student life focused design. This dynamic, innovative residential center will embrace the timeless traditions of the university and serve as an environment that enables students to reach their full potential as scholars.

The Kramer Complex will expand to meet both current and future resident needs. The program includes a new residence hall to accomadate

450 students, a new dining center to serve 1,850 patrons, and Goodnow Hall and Marlatt Hall facility improvements. The Dining Center is envisioned as the social and hospitality core of the complex. Plans will account for flexibility with service platforms so that changes in demand can be accommodated. As part of a multifacility complex, the dining center will be centralized for convenient access from all resident halls. The building program for the Residence Hall is organized into three levels of community: Pod, Floor, and Building. A Pod Community will consist of 30 students and 1 Resident Advisor who will share 5 individual bathrooms, one study room, and one breakout area. 3 of these Pod Communities will then comprise a Floor Community that will share a floor lounge and community kitchen. 15 Floor Communities will then come together to form a Building Community that will share building amenities. At every

community level, design will promote social interaction from the spontaneous to the planned.

“True education is concerned not only with material goals but also with values.� Ludwig Mies Van der Rohe


Assumed New Construction Site Boundary

Existing Massing

Marlatt Hall Kramer Dining Center

Goodnow Hall

Future Residence Hall

Claflin Road

Denison Avenue

Denison Avenue

Kramer Dining Center Goodnow Hall

Aerial View looking Northwest

Marlatt Hall Future Residence Hall

Claflin Road

Aerial View looking South

Existing Massing Top: Aerial view looking Northwest Treanor Architects

Kansas State University | Kramer Village | Site Analysis

Bottom: Aerial view looking South


23'-6 1/2"

1 2

3 4


10' - 8"

14' - 0 1/2"

17'-3 3/4"

14'-0 1/2"

1 Hall Coordinator Apartment 2 Assistant Coordinator Apartment 3 Laundry 4 Lounge 5 Typical Student Rooms

5


charrette (shuh-ret) : an intense period of design or planning


Goodnow and Marlatt Hall renovation changing RA rooms into study rooms


05

A Border-Crossing Station Khyber Pass :: Pakistan/Afghanistan ACSA Steel Competition :: 2013-2014 5th Year Health + Wellness Studio :: Spring 2014


The Khyber Pass cuts through the Hindu Kush Mountains between Afghanistan and Pakistan and has been a strategic military pass for at least

two millennia. Alexander the Great, Tamerlane, Babur, and Nadir Shah used Khyber as a channel for their invasions in India. At the height of British power during Queen Victoria’s reign, the Khyber was the border of the Raj. Britain fought several wars against the Pashtuns and never managed to subdue them. Today, Khyber is the route through which more than 70% of the supplies for the War on Terror flow through. On any given day, as many as 10,000 people and 1,000-2,000 trucks cross the border through Khyber. About half of the travelers have a home and network of family and friends on both sides of the border. This is also the focal point of an intense

global campaign to eradicate polio by 2018. About 1.3 million oral vaccinations are administered every year to children at the crossing. Taking inspiration from the surrounding mountains, Karahi, the Pashto term for embroidery, aims to create a bridge across two peoples divided through national and international politics but brought together because of their shared history and culture. Mimicking the uneven terrain, which is culturally seen as a symbol of permanence and firmness, the station merges with the landscape. Patterns from local embroidery, signifying natural imagery such as flowers, become part of the façade as homage to the women of the region – the unlikely warriors in the war against polio in a region ruled by men with guns. A famous Afghan saying is “a woman is the light of a family.” By extension, we can say that women are the light of society.

“The flying bullet down the Pass, That whistles clear: ‘All flesh is grass.’” Rudyard Kipling, Arithmetic on the Frontier


vertical circulation pedestrian traffic vehicular traffic

customs building support employee support healthcare

28’ - 0”

28’ - 0”

14’ - 0”

14’ - 0”


firmness

movement + time

expression

congregation

intersection

permeation


[Exterior Screen]

[Exterior Structure]

“A w o m a n i s t h e l i g h t o f a f a m i l y .” - Afghan adage The Plaza along with the Health Center will be used to administer polio vaccinations. Patterns from local embroidery, signifying natural imagery such as flowers, become part of the façade as homage to the women of the region – the warriors in the war against polio. The act of embroidery turns into a spiritual meditation, a place where a woman’s mind and creativity run free. In areas where women often stay at home, this embroidery gives them a chance to express their inner desires for aesthetic beauty and a way to communicate with the rest of the world.

[Diagonal Bracing]

[Connecting Struts]

[Diagonal Bracing]

[Interior Structure]

[Interior Screen]


[Base Unit Detail]

[Partial Structural Section]

The $7 billion worth of supplies from the War on Terror is being left behind - returning that equipment to the United States from a landlocked country halfway around the world would be prohibitively expensive, according to US officials. This has produced more scrap metal than Afghanistan has ever seen. Karahi makes use of such scrap steel from leftovers of the war that is being sold for pennies

on the pound.

A honeycomb structure is parametrically tessellated to follow the underlying form of the surrounding mountains. This creates an efficient, dynamic, and aesthetically pleasing structure.


“And I said, ‘You know, Gabor, if I could think what I would do, other than architecture, it would be to write the new fairy tale, because from the fairy tale came the airplane, and the locomotive, and the wonderful instruments of our minds. . . it all came from wonder.” - Louis Kahn


Eman Siddiqui :: Architecture Portfolio  

Academic and Professional Work 2014-2018

Eman Siddiqui :: Architecture Portfolio  

Academic and Professional Work 2014-2018

Advertisement