Page 1

NUMMER 1. APRIL 2017

“IEDEREEN MOET HET GEVOEL HEBBEN DAT HET BEDRIJF ‘VAN HEM’ IS.” “Het grootste goed is om gewoon tevreden te zijn.”

“We doen ons werk met veel gedrevenheid. Daarom is rood onze kleur; de kleur van passie en dynamiek.”

“Van iets lelijks weer wat moois maken, dat vind ik het mooiste om te doen.”

Jelle Teunissen

Elzinga

Gido Procee


inhoud. VOORWOORD 03 INTERVIEW GIDO PROCEE 06 NIEUWS 08 KLANT AAN HET WOORD 10 INTERVIEW JELLE TEUNISSEN 14 HISTORIE 16 KLEUR BEKENNEN 17 COLOFON 19

ELZINGA SPECIALIST IN SPUITWERK Wat in 1860 begon als ambachtelijk schildersbedrijf van Hotze Hille Elzinga is nu een toonaangevend bedrijf voor specialistisch spuitwerk. Ons familiebedrijf ontwikkelde zich van generatie op generatie zowel in omvang als in expertise. Inmiddels staat de vijfde generatie aan het roer en bedient Elzinga vanuit het Friese Jirnsum een indrukwekkend aantal trouwe klanten uit heel Nederland – en ook buiten onze landsgrenzen.

2


Voorwoord

Trots! Dat zijn we. _ O

 het eerste nummer van ons magazine ‘Hoogglans’. p Dit magazine onderstreept wie wij zijn en wat we doen. We nemen je graag mee in onze wereld van kleur, verf, laagdiktes, spuittechnieken, veelzijdigheid, smart industry en kennis. Veel leesplezier! Karin Langhout-Elzinga Sieb Elzinga

3


De weg naar een fraai wagenpark _

_

In de transportwereld geldt: Het moet rijden. Dus zorgen we voor slimme processen, een strakke planning en vlotte doorlooptijden. Wat daarbij helpt zijn onze goede contacten met de wagenparkbeheerders. Door openheid van zaken te geven en de kosten inzichtelijk te maken, is er sprake van wederzijds vertrouwen en kunnen we in een vroeg stadium meedenken. Vervolgens regelen we het hele traject van onderhoud en reparatie.

PASSIE EN DYNAMIEK We doen ons werk met veel gedrevenheid. Daarom is rood onze kleur; de kleur van passie en dynamiek. Alle circa 60 medewerkers zijn professionals met hart voor hun vak. Elk project, hoe complex ook, moet optimaal verlopen en perfect worden opgeleverd. Objecten die bij Elzinga de deur uitgaan zijn langdurig beschermd en zien er vlekkeloos uit.

4

“Het zijn echt van die nuchtere Friezen. Maar warm en persoonlijk.�


5


_

S “VAN IETS LELIJKS WEER WAT MOOIS MAKEN, DAT VIND IK HET MOOISTE OM TE DOEN.” 6

inds 2013 is hij bij Elzinga in de leer. Eerst voor zijn BBL-opleiding Autoschadeherstel, nu voor Eerste Autospuiter. “Dat kon je er in een jaar achteraan doen, dus waarom ook niet”, zegt hij praktisch. Als leerling gaat Gido een dag per week naar school en wordt hij begeleid op de werkvloer. “Dan gaan we bezig met het voorbewerken van autodelen, uitdeuken, spuiten en weer mooi strak maken. Dat zijn leuke dagen en dit plaatwerk is iets dat ze je niet meer leren op school.” Daarnaast heeft hij regelmatig een extra leerdag bij de Vakopleiding Carrosserie in Assen.


Van wat lelijks weer wat moois maken, dat vind ik het mooiste om te doen. Daar kun je me zelfs wel voor wakker maken,” vertelt de 22-jarige Gido Procee. Hij heeft dan ook het geluk dat hij van zijn hobby zijn werk heeft kunnen maken. “Thuis ben ik ook altijd aan het sleutelen. Aan de auto of aan mijn crossmotor. Eigenlijk ben ik altijd wel wat bezig zo”, grinnikt de geboren en getogen jonge man uit Damwâld.

Van je hobby je werk maken: Gido Procee deed het Voordat Gido bij Elzinga kwam werken, volgde hij een opleiding tot metaalbewerker. Dat komt hem nog vaak goed van pas. “Dat is heel wat anders dan dit vak hoor, maar het bereidt je wel een beetje voor op werk dat je hier ook uitvoert.”

_

Op de vraag wat hij nog wil leren denkt Gido even goed na voor hij een antwoord geeft. Uiteindelijk besluit hij dat hij zich wel meer zou willen verdiepen in het werken met computers. “Het uitlezen van auto’s en op die manier de storingen opsporen en dat dan repareren. Dat doe ik nu wel

bij containers en ik vind dat toch wel heel interessant.” Een ander onderdeel van zijn werkzaamheden ziet Gido in het meedenken op de werkvloer en het oplossen van praktische problemen. “Laatst maakte ik een rek waar we de spuiten aan konden ophangen. Dat was hartstikke handig en iedereen had er wat aan. Dat vind ik mooi om te doen, zo met elkaar meedenken.”

_

Het mooiste waar de blonde knaap tot nu toe aan heeft gewerkt binnen Elzinga, was een oude straaljager die anderhalf jaar geleden het terrein opkwam voor

7

een reparatie. “Het was een straaljager die ze bij een school hadden gebruikt als demostuk, om eraan te sleutelen. Maar er zaten allemaal gaten in de romp en dus moesten we wat plaatwerk aanbrengen en het weer strak afwerken. Dat is sowieso mooi aan dit bedrijf, dat je hier van alles op het terrein tegenkomt. Naast personenauto’s staan er ook tanks bijvoorbeeld. Dat vind je niet bij andere bedrijven!”


“Het is fijn zakendoen met Elzinga. Zij weten waar ze het over hebben.”

8


_ LEKKER BLIJVEN PLAKKEN

P

 r 1 maart hebben wij ons team versterkt met een Allround folie-applicateur. e Collega Eric heeft jarenlange ervaring in het vak. Eén van zijn specialiteiten is (car)wrappen. Bestickering is meestal annex met een huisstijl (auto, gevel, reclamebord o.i.d.), maar is ook een prima alternatief voor het opfrissen van een muur, kast of tafel. “Denk eens niet in de gebaande paden, maar wees creatief. Er is zoveel mogelijk met folie’, aldus Eric.

Denk eens niet in de gebaande paden, maar wees creatief

HULP NA BRAND

W

e kijken terug op een mooi 2016. Een jaar waarin we de volledige spuitproductie van een afgebrande spuiterij in Engeland overnamen. Het ging om tientallen cilinders per week die werden voorzien van een zwarte coating. De samenwerking kwam tot stand door tussenkomst van een gezamenlijke klant.

UIT DE OUDE DOOS:

VEELEISEND WERK IS ONZE CORE BUSINESS Elzinga is vaak een schakel in de keten en heeft daarbij te maken met de procedures en protocollen van klanten. Bij defensiematerieel bijvoorbeeld of in het kader van strenge veiligheidseisen die internationale eindafnemers stellen. We besteden relatief veel tijd en aandacht aan het voortraject, omdat een gedegen voorbereiding verrassingen voorkomt.

_

KOFFIE EN VIOOLTJES Sinds de zomer van 2016 drinken de medewerkers van Elzinga de koffie uit plastic bekertjes van LIMM Recycling. De gebruikte bekertjes worden verzameld in een speciale bekerbox. Nadat de gebruikte koffiebekers bij ons zijn opgehaald, gaan ze naar een verwerkingsbedrijf die de bekers versnippert. De polystyreensnippers worden vervolgens gebruikt als grondstof voor diverse producten, waaronder kledinghangers en plantentrays. Een prachtig duurzaam initiatief. Natuurlijk is het gehele team dit voorjaar op een tray viooltjes getrakteerd.

_

UITBREIDING Vorig jaar hebben we onze spuitcapaciteit uitgebreid met een cabine van 20 x 8 meter. Dit jaar breiden we onze spuitcapaciteit verder uit. Een spuitcabine van maar liefst 30 x 6 meter wordt nog voor de zomer gebouwd.

9


IN GESPREK MET DENNIS VAN OPZEELAND Directeur VDL Bus Heerenveen

10


HET ZIJN DE BIJZONDERE PROJECTEN DIE HET HEM DOEN “Als je al vijftien jaar voor een bedrijf werkt, ken je de dagelijkse gang van zaken als je broekzak.”

_ “Als je in Friesland een bus ziet rijden van Arriva, is de kans groot dat hij bij ons vandaan komt. Die hebben we vorig jaar opgeleverd. Elzinga heeft daar ook een rol in gespeeld.” Dennis van Opzeeland staat vanaf 2011 aan het roer van VDL Bus Heerenveen, waar hij in 2002 begon op de inkoopafdeling. Eerst als inkoper, later aan de managing kant. Hij kent Elzinga dan ook door en door. Van Opzeeland: “De meeste contacten gaan natuurlijk via de inkoopafdeling.” VDL Bus Heerenveen is onderdeel van het inmiddels internationale VDL, maar volgens Van Opzeeland is dat bovenal een familiebedrijf. “We leveren per jaar dik vierhonderd bussen op. Dat je dan korte

lijntjes met de directie en aandeelhouders hebt, werkt ontzettend fijn.” De samenwerking met Elzinga is volgens de Luxwouder man best bijzonder. “Onze werkwijze is ‘paint before assemble’ en dat zie je niet overal”, legt Van Opzeeland uit. “Het betekent dat Elzinga een groot aantal onderdelen voor ons spuit voordat wij de bus in elkaar zetten. Dat is iets waar veel contact voor nodig is. Uiteindelijk mogen de kleuren die ze gebruiken bij het spuiten van onderdelen in bijvoorbeeld Polen, nog geen énkele tint afwijken van de kleuren die ze hier spuiten.” Over welk project hem het meeste bij is

11

gebleven, hoeft hij geen seconde na te denken. “Dat was toen we de trams van de Bestuur Regio Utrecht opknapten. We hebben maandenlang heel nauw samengewerkt. We bouwden daarom een spuitcabine van dertig meter lang op ons terrein en we legden rails aan om de wagons te verplaatsen. Dat was echt uniek.” Het zijn sowieso de bijzondere projecten waar Van Opzeeland het meest van geniet. “Als je al vijftien jaar voor een bedrijf werkt, ken je de dagelijkse gang van zaken als je broekzak. Nieuwe dingen doen en bijzondere projecten aangaan zijn dan echt hoogtepunten. Dat zijn de momenten dat ik grijnzend naar huis ga.”


12


“We hebben zelfs een foto van het managementteam van Elzinga op ons prikbord hangen. Oké, het is een malle foto, maar dat doe je niet als je zo’n bedrijf niet hoog hebt zitten.”

13


Jelle aan het woord.

“HET GROOTSTE GOED IS OM GEWOON TEVREDEN TE ZIJN.” “IEDEREEN MOET HET GEVOEL HEBBEN DAT HET BEDRIJF ‘VAN HEM’ IS.” 14


“Er is nog geen dag geweest dat ik geen zin had om naar het werk te gaan en dat wil ik graag zo houden.” De 46-jarige Jelle Teunissen is financieel manager bij Elzinga en met zijn tien jaar dienst een vertrouwd gezicht binnen het bedrijf. “Ik knoop er met liefde nog eens tien jaar of misschien wel langer aan vast.”

J

elle is naar eigen zeggen geen gewone financieel manager. Hij komt regelmatig zijn kantoor uit om zich even los te maken van de begrotingen, jaarboeken of investeringen en even een rondje te maken op de werkvloer. “De mensen die hier werken, het werk dat ze doen, dat raakt me en daar ben ik graag bij betrokken. Ik denk ook wel dat ze me zo zouden omschrijven, als een betrokken persoon.” Dan lachend: “En hopelijk ook wel als grappenmaker, want ik hou wel van een gezond potje humor. Dat helpt de spanning er wat af te halen.”

_

De grootste uitdaging van zijn werk zit hem voor Jelle in het vertalen van de cijfers. “Je moet steeds weer de juiste knoppen vinden waar je aan kunt draaien om het bedrijf positief te beïnvloeden.

_

Toch vindt hij ook nog ruimte om ook zijn eigen sporten te beoefenen. Zo zit hij al sinds jaar en dag bij een biljartclub en gaat hij als het een beetje meezit wekelijks tennissen. “Daarnaast wil ik me komend jaar op mijn racefiets storten om de conditie van mijn jongens een beetje bij te kunnen blijven. Mogen er misschien ook wat meer dagen in de week?”, lacht de sportieveling.

_

_

Stiekem is hij wel wat een bemoeial, geeft de Aldeboarner man toe. “Maar dat is juist heel goed hier. Ik ben ook ‘Elzinga’, zo voel ik dat echt. Iedereen denkt hier met elkaar mee en dat werkt. We moeten immers niet van bovenaf gaan bepalen hoe iemand op de werkvloer zijn werk moet aanpakken, dat moet je juist samen doen.”

maar het plekje voor mij wel.” Het zijn sportieve jongens de kinderen van Jelle. De een schaatst, de ander voetbalt en daarmee vergen ze veel tijd. Maar daar kan de gezinsman goed mee leven.“Ik vind het prachtig om te zien dat ze zo kunnen genieten van hun sport. Ik tuf daarom wel drie keer in de week naar Thialf en zit dan op de tribune om de oudste aan te moedigen, maar ik sta ook geregeld langs de zijlijn bij het voetballen van de jongste.”

Het belangrijkste vind ik het om die zaken zo duidelijk te maken dat het voor elke medewerker gaat leven. Iedereen moet het gevoel hebben dat het bedrijf ‘van hem’ is en weten wat zijn bijdrage in het geheel kan zijn. Dat zorgt dat mensen ook echt mee gaan denken.”

_

In zijn vrije tijd is Jelle het liefst bij zijn gezin. Hij woont met zijn vrouw en twee jongens aan het water bij Aldeboarn, tweehonderd meter van de plek waar hij is geboren. Jelle: “Het huis is misschien niet zo bijzonder,

15

“Waar je mij ’s nachts voor wakker kunt maken?”, reageert hij op de vraag. “Voor niets eigenlijk. Laat mij maar lekker slapen, dat is ook een hobby! Als ik genoeg slaap heb ik de energie om te kunnen genieten van mijn werk en gezin, dus laat mij maar lekker liggen.”

_

Al met al is Jelle een gezegend man en dat beseft hij zich maar al te goed. “Als je van school komt denk je dat je de hele wereld aan kunt. Dan droom je van naar het buitenland gaan en het daar te maken. En nu werk ik juist op een steenworp afstand van het huis waar ik ben geboren, zo gaan die dingen en dat vind ik prachtig. Het grootste goed is om gewoon tevreden te zijn.”


HOFLEVERANCIER

KROON OP HET WERK

Het is alweer 7 jaar geleden dat we ons 150-jarig jubileum vierden. Toen werd ons ook het predicaat ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ toegekend. Een kroon op ons werk! Nee, we spuiten niet de Gouden Koets. Het predicaat Hofleverancier wordt bij hoge uitzondering verleend aan ondernemingen die hun 100, 125, 150 etc jubileum vieren. De ontstaansgeschiedenis moet duidelijk en aantoonbaar zijn en de onderneming moet van plaatselijk of regionaal belang zijn te midden van branchegenoten. Er wordt een verzoek tot het predicaat ingediend bij de burgemeester die het vervolgens met advies doorstuurt naar de Commissaris van de Koning.

Het kabinet van de Commissaris van de Koning doet een grondig onderzoek naar de onderneming. Zo worden financiële gegevens gecontroleerd en mogen bestuurders geen strafblad hebben. Ook de Arbeidsinspectie, de burgemeester, de politie, de KvK en verschillende Ministeries verlenen hun medewerking. Aan de hand van het resultaat van dit onderzoek maakt de Commissaris van de Koningin een advies en stuurt dit met de aanvraag naar Zijne Majesteit de Koning. Uiteindelijk neemt de Koning zelf een beslissing. Het verschil in het predicaat Koninklijk en Hofleverancier zit ‘m in de grootte van de onderneming.

16


D

e biologische effecten van rood zijn stimulerend en activerend.

_ DE KLEUR VERHOOGT DE HARTSLAG EN ADEMHALING Rood is een warme kleur die aandacht trekt en dat is precies wat wij doen met al onze opdrachten; aandacht geven! Bij ons krijgt elk onderdeel de aandacht die het verdient, hoe groot of hoe klein het project is. Daarnaast wordt rood geassocieerd met het lichaam, bloed is de kleur van het leven. Het Elzinga bloed stroomt al jaren door de aderen van het bedrijf, iets waar wij trots op zijn! Rood staat ook voor vitaliteit, energie, kracht en passie. Dat is precies wat wij ons team mee willen geven. Door samenwerken voed je elkaars energie! Met slimme innovaties proberen wij de kracht op de juiste plek te krijgen zodat iedereen nog jaren met passie kan werken bij Elzinga.

17


INDUSTRIEEL

DE ZEKERHEID VAN EEN VLEKKELOOS PROCES

18


CERTIFICERINGEN ISO 9001 AQAP 2120 DUURZAAM REPAREREN VCA-GEKWALIFICEERDE MEDEWERKERS FOCWA AUTOMOTIVE GARANTIEFONDS ERKEND LEERBEDRIJF

19


Elzinga BV

T +31 (0)566 62 50 20

It String 5

F +31 (0)566 60 16 48

9011 TA Jirnsum

E info@elzinga.nl www.elzinga.nl

Op alle rechtsverhoudingen tussen Elzinga bv en haar opdrachtgevers zijn uitsluitend de door Elzinga bv gehanteerde algemene voorwaarden van toepassing, welke zijn gedeponeerd bij de Rechtbank Noord-Nederland onder nummer 20-2015. Deze algemene voorwaarden zijn ook in te zien en uit te printen via onze website www.elzinga.nl. Onze algemene voorwaarden worden op uw verzoek kosteloos toegezonden.

20

Elzinga Hoogglans, nummer 1, april 2017  
Elzinga Hoogglans, nummer 1, april 2017  

Ons eerste nummer van ons magazine Hoogglans.

Advertisement