Page 1

ANNEX II: TIC I ENSENYAMENT PLURILINGÜE. APROFITAMENT DIDÀCTIC DE LES TIC. WEBS INSTITUCIONALS, WEBS RELACIONATS AMB L'ENSENYAMENT I LA CULTURA, DIARIS I REVISTES DIGITALS, ENCICLOPÈDIES, BLOCS, PLATAFORMES DIGITALS "Una vegada hi havia un grup de científics que es van inventar una nova manera d'escriure i llegir: n'hi havia prou de pitjar uns botons i de fer sortir unes lletres de colors en una superfície plana, com un mirall, perquè el que volies dir arribés instantàniament a qualsevol persona del planeta, sempre que tingués un altre mirall... No calien papers ni llapis ni segells de correus. Era tot ràpid, net i de colors... La gent va remugar al principi, perquè estava acostumada a les cartes, a les bústies grogues i a enganxar segells. Però s'hi va anar acostumant de mica en mica. Els que més, els nens i els joves. Els científics i els empresaris més vius s'hi van apuntar de seguida, perquè feien feina de manera més ràpida i còmoda. I guanyaven molts diners. Els periodistes també s'hi van apuntar, i els metges i els enginyers i molta més gent... a mesura que tothom podia comprar miralls. En canvi, els mestres feien el ronso. Trobaven que continuava sent millor el llibre de text i la pissarra negra. Els filòlegs continuaven estudiant la història de la llengua i la gramàtica i la dialectologia. Els literats van pronosticar que aquesta forma malèfica de comunicar-se arruinaria la bona literatura. Sens dubte, els més espavilats van ser els documentalistes i els bibliotecaris que -potser perquè van veure que els hi anava el negoci- es van fer seva aquesta nova manera de llegir i escriure i no només la van integrar en el seu ofici, sinó que van decidir ensenyar tots els altres a usar-la, a fer-se-la seva i a aprofitar-se'n. Van ser els primers d'estudiar-la i d'ensenyar-la a l'escola. I així va ser que la millor informació sobre 'els miralls que comuniquen' la difonen els bibliotecaris i els documentalistes. I vet aquí un ou, i vet aquí un gat, i aquest conte s'ha acabat!

CASSANY, Daniel. "Documentalistes, bibliotecaris i territori digital" en L'emigrant (digital) [bloc en

Internet],

25

de

maig

de

2008.

Disponible

http://emigrantdigital.blogspot.com/2008/05/documentalistes-bibliotecaris-i.html

en:


EINES DE LA WEB 1.0 I 2.0: APLICACIONS DIDÀCTIQUES Blocs: Si vols publicar el teu bloc, pots triar entre diversos programes, dels quals els més coneguts són Blogger, de Google (blogger.com) i Wordpress (wordpress.org). Són fàcils d'usar i gratuïts. En l'àmbit educatiu, tenim la plataforma Edublogs (edublogs.org).

Para ver esta película, debePara ver esta película, debe Para esta película, debe disponer de QuickTime™ disponer y de de QuickTime™disponer y de ver de QuickTime™ y de un descompresor . un descompresor . un descompresor .

Alguns blocs de l'àmbit educatiu recomanables: http://emigrantdigital.blogspot.com/ de Daniel Cassany "Aprendre llengües" d'Enric Serra http://enricserrabloc.blogspot.com/

Aplicacions didàctiques del blog o bloc, weblog o bitàcola: 1.

Reemplaça la pàgina web estàndard de la classe (o actua com pàgina web de suport) i per tant és un tauler d'anuncis.

2.

L'instructor utilitza el bloc per a publicar enllaços amb continguts en la xarxa.

3.

El bloc s'utilitza per a organitzar el debat de classe.

4.

L'instructor utilitza el bloc per a organitzar seminaris i donar resums de lectures.

5.

Es demana als estudiants que escriguen els seus propis blocs.

Amb el bloc liderat pel professor s'aconsegueixen els objectius següents: -

Estimular els estudiants a llegir més sobre els temes tractats en l'aula

-

Estimular als estudiants a cercar informació de dt.- nera autònoma, usant fonts diverses

-

Estimular l'esperit crític i la reflexió entre els estudiants

-

Elevar el nivell de la conversa en l'aula

-

Facilitar la participació de tots els estudiants. Quan és l'estudiant qui usa el blog, els objectius són, a més:

-

Millorar la pràctica de l'expressió escrita

-

Compartir treballs i pràctiques entre els estudiants

També és un bon exercici que un grup d'estudiants escriga en el bloc sota l'atenta mirada de la resta de l'aula i el propi docent. Fins i tot, es pot proposar un bloc comunitari on els alumnes escriguen per torns. PEÑA, I. i al. "El Profesor 2.0: docencia e investigación desde la Red", UOC Papers núm. 3 [2006] www.uoc.edu/uocpapers


Wikis: "Una wiki (del hawaià wikiwiki 'ràpid') és un lloc web col·laboratiu, que pot ser editat des del navegador pels usuaris. Els usuaris d'una wiki poden d'aquesta manera crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida". És la definició de la Viquipèdia, una de les wikis més conegudes.

La

Viquipèdia (Wikipedia en anglès, manlleu del hawaià wikiwiki -pronunciat amb

variació lliure /vikiviki/ o /wikiwiki/- que vol dir ràpid, i enciclopèdia) és una enciclopèdia lliure mantinguda per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre. Els més d'11 milions d'articles han estat escrits col·laborativament per usuaris d'arreu del món, i la majoria dels seus articles poden ser editats per qualsevol persona que puga accedir a la web. Va ser creada el gener del 2001 per Jimmy Wales i Larry Sanger, i actualment és l'obra de referència més gran i popular a Internet. És la major enciclopèdia de la història. "Viquipèdia, una enciclopèdia en línia basada en la inversemblant idea que una entrada pot ser agregada per qualsevol usuari de la web, i corregida per qualsevol altre, és un experiment radical de confiança, que aplica la màxima d'Eric Raymond (encunyat originalment en el context del programari obert) que "amb prou ulls, tots els errors són superficials" per a la generació de contingut. Viquipèdia està ja entre les 100 webs més visitades, i molts pensen que arribarà a estar entre les primeres 10 en poc temps. Això sí que és un canvi profund en la dinàmica de la creació de continguts!" (Vegeu O ́ REILLY, Tim "Qué es Web 2.0. Patrones del diseño y modelos del negocio para la siguiente

generación

del

software",

www.telefonica.es/sociedaddelainformacion)

Bancs de recursos:

publicat

en

Tribuna.

Disponible

en:


· Presentacions de diapositives Slide Share és un banc de presentacions (en Power Point, Keynote...) per a compartir. Pot ser una bona eina per a estalviar-nos treball, ja que permet abaixar-vos les presentacions que després podreu modificar al vostre gust. Per poder descarregar-les cal registrar-se (però és gratuït). També permet publicar les teues pròpies presentacions.

Slide Share: present yourself es troba en www.slideshare.net · Documents Scribd és una eina per a publicar i compartir documents en línia. Scribd és la casa editorial social més gran en el món, el lloc web on milions de persones cada mes publiquen i descobrixen escriptures originals i documents. Pots buscar textos de diverses temàtiques, autors, gèneres... www.scribd.com · Vídeos YouTube, Google Videos o Vimeo són llocs web que permeten els usuaris carregar, mirar i compartir vídeos. Tot el món pot allotjar els seus vídeos i classificar-los mitjançant etiquetes d'acord amb el contingut. Els enllaços a vídeos publicats en estos webs poden ser també allotjats en blocs i webs personals. www.youtube.com www.video.google.com www.vimeo.com · Fotografies Flickr, Picasa o Panoramio són llocs web que permeten compartir fotografies amb tota la comunitat d'usuaris. Es poden mirar fotografies o carregar-ne de noves. Flickr és un lloc web per a organitzar fotografies digitals que funciona com a xarxa social. Les fotografies es classifiquen utilitzant etiquetes d'acord amb el contingut.


Picasa permet organitzar les fotos de l'ordinador, tot ordenant-les en carpetes i àlbums per ordre cronològic. També permet fer retocs a les fotografies com ara ajustament del color, reducció dels ulls vermells, correcció de l'alineació de les fotos, etc. Panoramio és un lloc web dedicat a exhibir les fotografies de llocs o paisatges que els propis usuris creen i georeferencien. És una mashup o aplicació web híbrida ja que fa servir el Google Earth per ubicar les fotografies gràcies a un sistema de geolocalització.

Xarxes socials: "Una xarxa social és una estructura social on es creen relacions entre els membres d’una comunitat. Aquesta estructura es representa mitjançant una gràfica formada per uns nodes, les persones o grup de persones, i uns nexes d’unió, que simbolitzen la relació establerta entre els diferents individus. Les xarxes socials són formes d’interacció col·lectiva, on les persones intercanvien informació sobre idees, gustos i preferències mitjançant textos, imatges i vídeos." (Viquipèdia) - Twitter és un servei de xarxes socials i microblogging que permet els seus usuaris enviar tweets ('piulades'), missatges de text amb una longitud màxima de 140 caràcters mitjançant SMS, missatgeria instantània o bé directament des del lloc web de Twitter o aplicacions instal·lades a l'ordinador. A més de les funcions originals de xarxa social i microblogging, Twitter ha esdevingut un motor de cerca d'informació (com pot ser Google) i de vegades fa les funcions de mitjà de comunicació (a través de Twitter... Iran). - Facebook és un lloc web gratuït de xarxes socials. Originàriament va ser un lloc per a estudiants de la Universista de Harvard, però actualment és obert a qualsevol persona que tinga un compte de correu electrònic. Els usuaris poden participar en una o més xarxes socials segons la seua situació acadèmica, el lloc de treball o la regió geogràfica. A diferència de Twitter, on cada usuari tria lliurement les persones a les quals vol seguir, en Facebook cal el permís de l'altre per formar part de la mateixa xarxa social. - Ning ('pau' en xinés) és una plataforma en línia per a usuaris que permet crear llocs web socials i xarxes socials. És una eina adequada per a crear comunitats d'usuaris reduïdes amb un interés comú com ara una associació, un grup de classe o la comunitat d'un institut.


EINES TIC TAC  
EINES TIC TAC  

Explicació dels recursos de la web 2.0 amb aplicacions didàctiques

Advertisement