Issuu on Google+

Hete detaljer

DAMENES AFTEN

Nyttige tips for alle

STUDENTER

Billige middager Lær å skrive CV og søknad Kjerringråd og mye mer!

Rykende ferskt

SLADDER

FOLKHIGHSCHOOLYMPICS

Her får du lese alt!


magazine

HVORFOR? Omtrent på denne tiden i 2010 hadde jeg bare ett spørsmål. Hvorfor? Jeg kunne ikke fatte at jeg ikke skulle få se mine beste venner i hele verden mer. Hvorfor? Jeg syntes det hele var som et iskaldt, kalkulert og ondt spill «vi lar de leve sammen ett år, akkurat lenge nok til at de blir fullstendig tilvendt livet sammen. Akkurat lenge nok til at de blir så glade i hverandre at å skilles blir det værste de har opplevd. OG SÅ TVINGER VI DEM TIL Å SKILLES!!!». Hvorfor? Jeg følte en slags bunnløs sorg. Det tok tid før jeg klarte å godta at jeg ikke skulle bo sammen med alle de fantastiske menneskene mer. Alle de rare, fremmede menneskene som jeg første skoledag trodde at jeg ikke skulle ha noe til felles med, men som jeg likevel ble så utrolig glad i på en uforklarlig måte. Det bare skjedde. Jeg håper dere opplever den samme sorgen. Jeg håper dere gråter, hyler og griner. Alternativet er så uendelig mye tristere. Det skal være trist å skilles. Det betyr bare at vi har gjort jobben vår, og at dere har hatt det bra. Så la det stå til! FHS-magazine er som så mye annet i folkehøgskolesammenheng et overskuddsprosjekt. Hvis vi skulle laget et magasin i løpet av to timer hver mandag noen uker mellom reiseperioder, ferier, Rare Eventyr og olympiader hadde du nå holdt en lunken 10-sider med klein utforming mellom hendene. Istedet har redaksjonen jobba utrettelig med å samle stoff, skrive artikler, sette opp layout, ta bilder og lage annonser, til tross for at det skjer ting på alle kanter. Jeg er imponert og ikke så rent lite stolt av hva Design valgfag har fått til igjen. Temaukeredaksjonen inkludert. Jeg har dessverre ikke noe godt svar på hvorfor. Det er en tid for alt. Imidlertid håper og tror jeg at når dere møtes igjen kommer det til å være det beste i hele verden. Så hold kontakten med hverandre, og hold kontakten med Elverum folkehøgskole. Lykke til videre alle sammen, jeg håper inderlig vi sees! Eivind Høimyr (U)ansvarlig redaktør

2

Elverum folkehøgskole

INNHOLD Tema: Elverum folkhighschoolympics Alt om temauka! Omtaler, intervjuer, artikler og bilder!

3

Kjerringråd med Rigmor Redaksjonens kåringer Gossip Sjekketriks som faktisk funker Horoskop Damenes drømmeaften Filmomtaler

16 17 18 19 20 22 24

Reisebrev fra linjene Afrika Snowboard Norwegian Teater og Band Kunst Backpacker Friluftsliv Foto

30 30 32 34 36 38 40 42 44

Tema: FHS-livet er ferdig. Hva skjer nå?

46

Redaksjonen: Design valgfag: Hanne Kaldestad Buhl Petter Karlsen Hanne Finnsdatter Klingenberg Stine Cecilie Staff Eirik Steiro Strømslid Johanne Teresa Thomas Sarahhhh Klungseth Tørnqvist

Temauka: Laura Dominique Kiewiet Lisa Victoria Stormo Maria Holden Eggen Anne-Margit Bråtveit Vibeke Bjørnarøy Ellen Ødegaard Lea Caroline Boug Olufsen Eirin Snoen


#elverumfhs

Nr. 2 – 2013/2014

PANGSTART

på Folkhighschoolympics

Folkhighschoolympics startet med et pang! Åpningen startet med at alle lagene samlet seg bak skolen og studerte hverandres tskjorter og ble litt sjalue.

Noen hadde vært litt mer kreative enn andre med bruk av maling, iforhold til andre som fant frem den gode gamle sprittusjen. ■■Anne-Margit og Caroline

Lørdag 25. januar 2014 var det tid for Elverum folkehøgskules tredje årlige folkhighschoolympics. - Det var spektakulært, jublet Viktoria Eimind da vi spurte henne om hva hun synes. Det var fakler, egendesigna t-skjorter, tenning av OL-ild og masse fyrverkeri. Da det var tid for åpningsseremoni stod alle landene klare i de selvdesigna lagdraktene utenfor hovedbygget. Vi fikk utdelt hver vår fakkel og jeg tror alle følte OL-stemningen da vi gikk lagvis mot tenningen av ilden. Deretter holdt Eivind åpningstale og Elisa og Per sa noen inspirerende ord som representanter av IOC. Etter Eivind hadde erklært lekene for åpnet fikk alle seg en awesome overraskelse, nemlig FYRVERKERI! Det var fantastisk. Stemningen var på topp og det var en kanon start på en travel, men forhåpentligvis fantastisk uke.

3


magazine

Elverum folkehøgskole

Deltaker-

LANDENE I vinter var det klart for den mye etterlengtede highschoolympics uka. Vi fikk høre litt om den på forhånd og visste at den innebar en rekke ulike konkurranser, fargede tskjorter og lag. Vi ble delt inn i grupper uavhening av linje, noe som jeg vil tro alle var glad for. Selvom de fleste av oss er veldig glad i linjene sine og alt som følger med, takker vi ikke nei til en uke med litt mer avstand enn vanlig. Stemningen var på topp, og vi var klare for kamp!

ATLANTISH Språk: Norsk-ish Landets motto: ”Å ish eller å ikkje ish...” Innbyggertall: 16-ish Viktigste næringsform: eksport av fish Bruttonasjonalprodukt: 400 gullfisk og en torsk Myntenhet: Kron-ish Styreform: Anarki-ish Urbefolkning: Amish IOC-Representant: Kristine Nasjonalsang: ”Ahe åh!” Hovedstad: ”A E Å”

LOBAK MERAH Språk: Lobakisk Landets motto: Pakaian oren semua (oransje kler alle) Innbyggertall: 2000 Viktigste næringsform: eksport av gulrøtter Myntenhet: Laff Styreform: President Navn på politisk leder: Sagreb Mufaloo Urbefolkning: ”The Carrot People” IOC-Representant: Elisa Gustafsson Nasjonalsang: ”Pakaian Lobak Merah” Hovedstad: ”Karota”

4


#elverumfhs

Nr. 2 – 2013/2014

ISTANALTA Hovedspråk: Binær Sidespråk: Hvalsk Landets motto: #GodS! Innbyggertall: 20 Viktigste næringsform: Fisk og sjøgress Bruttonasjonalprodukt: 3.14 Myntenhet: Haitann Styreform: Republikk Navn på politisk leder: Benito 1001-ini Urbefolkning: Sjøhest IOC-Representant: Julie U. Hovedstad: ”Atlantica”

BRAZILIANIA Språk: Normandinengelsk Landets motto: Gul snø er ikke alltid øl! Innbyggertall: Snart mange ;) (16) Viktigste næringsform: Gul snø Bruttonasjonalprodukt: 1 million Myntenhet: Fisk Styreform: Joystick Navn på politisk leder: Justin Bieber Urbefolkning: ”Beliebers” IOC-Representant: Mari Nasjonalsang: YG - My Nigga Hovedstad: ”Vann”

HOPATUTUTUTUTU Språk: Scat Landets motto: Adepto nonnullus Innbyggertall: 113 Viktigste næringsform: Fisk og epler Myntenhet: Grønne epler Styreform: Revolver-monarki Navn på politisk leder: Varierende... Urbefolkning: Tutu IOC-Representant: Anna V Nasjonalsang: ”Hopatutututu (TUT!)” Hovedstad: ”Utututututhopaa”

5


magazine

Elverum folkehøgskole

THE UNITED STATES OF PERIODS Språk: Blodtansk Landets motto: Blod, blod, svette, tårer - mest blod! Innbyggertall: 16 Viktigste næringsform: Eksportering av mens Bruttonasjonalprodukt: 10 000 billiarder Myntenhet: Blood diamonds Styreform: PMS Navn på politisk leder: Per Tam Pong (mensminister) Urbefolkning: The Periods IOC-Representant: Per Vittersø Nasjonalsang: ”Landet i rødt, rødt og rødt” Hovedstad: ”Vagina”

ATLANTIS Språk: Blub Landets motto: Blub for en, blub for alle! Innbyggertall: 136.75 Viktigste næringsform: Plankton Bruttonasjonalprodukt: 3 blåskjelldollar pr. innbygger Myntenhet: Blåskjelldollar Styreform: Gullfiskmonarki Navn på politisk leder: Poseidon Urbefolkning: Etterkommere av sirener og sjøfolk IOC-Representant: Tom Erik Skui Nasjonalsang: ”Pirates of the Carribbean (blubmix)” Hovedstad: ”Atlas”

MINIANIA Språk: Minisk Landets motto: It’s so fluffy! (I’m gonna die) Innbyggertall: 16 Viktigste næringsform: Frukt Myntenhet: Minona Styreform: Monarki, Kaja er king of all bitches Navn på politisk leder: Matilde Urbefolkning: Miniones IOC-Representant: Kaja Nasjonalsang:”Banana song” Hovedstad: ”Kaja city”

6


#elverumfhs

Nr. 2 – 2013/2014

Spagetti og marshmallows-

KONSTRUKSJON Etter åpningsseremonien mandags kveld var det tid for Elverum Folkhighschoolympics første øvelse; Marshmallow- og spaghettibyggekonkuranse. Alle land med alle deltakere tok del i åpningsøvelsen.

Engasjementet og lagånden var på topp da landene møttes for første gang for å kjempe om heder og ære i det årlige Folkhighschoolympics. Det som møtte deltakerne i åpningsøvelsen var en oppgave som både satte samarbeid, tålmodighet og hjernen på prøve. Hvert land fikk utdelt like mye marshmallows og spaghetti, som de så skulle bygge både en bro og et tårn av. Poeng ble utdelt for høyeste tårn og lengste spenn på broen.

Mye frustrasjon og glede preget stemningen når dommerne gikk rundt for å måle byggverkene. Tårn raste sammen og broer sank mot bakken. Men spenningen stoppet ikke der. Fire lag hadde like mye poeng og kjempet om bronseplassen i et nervepirrende slag stein-saks-papir. De lilla, Istanalta vant dette, og fikk bronse, sølv gikk til de rød, U.S.P (United States of Periods) mens gullmedaljen gikk til det turkise landet, Braziliania.

Det var en viss forskjell på landene. Noen kom fort i gang med byggingen, mens andre brukte lenger tid på å planlegge, med varierende resultat.

7


magazine

Elverum folkehøgskole

Følelsesladet bowling i

WII ARENA

Tirsdag var det gjort klart for wii-bowling konkuranse i storsalen, her skulle de åtte landene konkurrere om bowlinggullet. ■■Lisa Stormo og Laura Dominique Kiewiet

Hvert lag stilte med to personer som skulle kjempe mot de andre lagene. De åtte lagene ble delt i to omgang og de to beste fra hver omgang skulle til slutt kjempe om den absolutte seieren.

Taktisk

Mange møtte opp for å støtte lagspillerne, stemningen var til å ta og føle på og ble hetere jo lengre ut i konkuransen det kom. Alle lag hadde store intensjoner om å vinne, noe som også syntes godt på mange av deltakerne. I første omgang var det Martin B og Cecilie for det rosa len plass i finalen. I andre omgang stod spenningen like høyt, om ikke enda høyere enn under første omgang. Her var det Astri og Kristine for rødt lag og Maria og Jessica for grønt lag som gikk videre til finalen.

Finalen var nervepirrende og fikk mange av tilskuerne til å sitte på kanten av stolen. Heiarop ble skreket enda høyere og jubelen tok helt av for hver strike (Eivind skapte god stemning med sitt innslag av bølgen). Det var ikke store forskjellen mellom poengesummene til sølv og gull, men til slutt stakk Hanne K og Steffen av med den store seieren, nemlig gullet! Sølvplassen gikk til rosa lag og rødt fikk bronse. Vi gratulerer vinnerne!

TEXAS HOLD’EM

Stemningen var også på topp da årets Texas Hold’em mesterskap skulle gjennomføres i peisestua. Folk var slitne etter alle konkurransene tidligere på dagen, men det stoppet dem ikke. Deltakerne gjorde sitt beste, uansett om de hadde spillt poker i flere år, eller lært reglene tidligere på dagen. Folk hadde pyntet seg i velkjent poker stil og noen hadde til og med fikset side hoes.  Spillet startet med åtte bord og åtte spillere på hvert bord. Én etter én gikk deltakerne ut og til slutt satt det åtte finalister igjen. For de fleste gikk tiden senere enn under brannøvelsespresentasjonene til Bernard, så de fleste gikk bort noen timer og kom tilbake for å se finalen. Finalespillet varte i overkant av to timer før det satt igjen tre deltakere etter at Thea hadde kastet ut sin egen lag kamerat, Victoria. Det lønte seg faktisk at hun tilfeldigvis gjorde det, for ellers kunne pengen havnet i Iben eller Odin sine hender. Det tryggeste hadde kanskje vært at pengene havnet i noen andre sine hender, men sånn ble det ikke. Etter at Odin, som vant bronse, hadde røket ut bestemte de to gjenværende seg for å gå all in og slutte spillet. Etter mye mistanke om god selvtillit vant Iben over Thea.  8


#elverumfhs

Nr. 2 – 2013/2014

Musestille da Sølv(e)

FIKK GULL

På tirsdagskvelden var det duket for Lynsjakk i peisestua. Siden sjakk har vært veldig populært gjennom hele året. var det veldig spennende isden de fleste allerede hadde i tankene hvem som kom til å gå av med seieren. Men om det ble sånn, er det bare du som vet Da turneringa startet var stemninga høy, og alle var klare for å vinne for laget sitt. Etter hvert som en etter en gikk ut, ble det mer og mer spennende, og publikum var stort sett stille. Når noen vant, satt jubelen løst, og det var stort sett godt kameratskap og «vinn og tap med samme sinn» som stod i hodet på de fleste. I bronsefinalen spilte Martin H. Sundby mot Silje Nærland. Kampen om tredjeplassen var nervepirrende, men det ble Silje som gikk av med bronsemedaljen. I finalen satt Odin T. Velde og Sølve M. Eikås. Dette var den mest nervepirrende kampen av alle, og hele peisestua var preget av spenning. Det ble stillere enn det noen gang har vært her, det var nesten som om alle holdt pusten. Spillerne var nervøse, lagkameratene var forventningsfulle og publikum var spente. Det var en tett kamp, men til slutt seiret Sølve fra det gule laget Miniania, og jubelen kunne høres på lang avstand. Vi gratulerer Sølve og Miniania med nok en gullmedalje, og håper resten av uka blir like spennende som den har vært så langt! I bronsefinalen spilte Martin H. Sundby mot Silje Nærland. Kampen om tredjeplassen var nervepirrende, men det ble Silje som gikk av med bronsemedaljen. I finalen satt Odin T. Velde og Sølve M. Eikås. Dette var den mest nervepirrende kampen av alle, og hele peisestua var preget av spenning. Det ble stillere enn det noen gang har vært her, det var nesten som om alle holdt pusten. Spillerne var nervøse, lagkameratene var forventningsfulle og publikum var spente. Det var en tett kamp, men til slutt seiret Sølve fra det gule laget Miniania, og jubelen kunne høres på lang avstand. Vi gratulerer Sølve og Miniania med nok en gullmedalje, og håper resten av uka blir like spennende som den har vært så langt!

9


magazine

Elverum folkehøgskole

Klar, ferdig

SPARK!

Så å si hele skolen var samlet utenfor hovedbygget da vi var klare for sparkstafett. Banen gikk fra rundkjøringen foran hovedbygget, ut til enden av alléen og tilbake. Lagene hadde på forhånd bestemt hvem som skulle være passasjer og hvem som skulle slites ut. Halvparten ble stilt opp på rekke klare for å sparke i hjel de andre deltakerne. Mens den andre halvparten måtte vente litt. Klar! Ferdig! GÅ! Sa det fra megafonen og konkurransen var i gang. Lag etter lag suste avgårde bortover allèen for å ta igjen den som var foran dem. Lilla lag kom litt skjevt ut og havnet i grøfta. Men dette var ikke noe problem for Kristin og Helle. Etter godt samarbeid kom de seg opp på banen igjen og kjørte videre. Spark etter spark suste avgårde og konkurransen gikk, som sagt, susende fort!

10

Plutselig falt Ragnhild fra Atlantish om på bakken grunnet kneskade, så hennes lagkamerat Vemund kom løpende og tok over for henne. Hun ble hentet av en annen lagkamerat og fulgt ble inn på sykestuen (også kalt peisestuen), hvor hun fikk hvilt kneet sitt. For en lagånd! Konkurransen fortsetter og det ender med svette og tårer for mange av lagene.

For blått lag sin del endte det med seier! De var definitivt det laget med den beste supporter klubben. På siste runde løp hele fem stykker fra laget ved siden av sparken for å heie dem i mål. Dette er mest sannsynlig grunnen for at de vant. FHS Magazine gratulerer!


#elverumfhs

Nr. 2 – 2013/2014

Det regner

SNØBALLER

Mange hundre snøballer ble lagd onsdags morgen i forberedelse til dagens snøballduell. Her var det individuell konkurranse med to gutter og to jenter fra hvert land som deltok i en en-mot-en kamp til døden. En enkel gren i det prestisjetunge Folkhighschoolympics. Tjue snøballer per deltaker, tre treff og du er ute. Alt innen-

for to små bokser. Så her var det satt opp til høyt tempo, harde kast, klaging på dommerens avgjørelser og blåmerker. Siden det var både kvinne- og herreklasse fikk vi to meget spennende finaler og bronsefinaler. Men til slutt kunne det bare være en vinner i hver klasse. Og for kvinnenes del var rangeringen slik: Andrea fra Istanalta (lilla) stakk av med

ullet, Synne fra Atlantis (blå) fikk sølvet, mens Julie også fra Istanalta kjempet seg til tredjeplass og bronse. Herrenes kamper gikk slik: Fra Lobak Merah (oransje) kastet Wesley seg til gullmedalje, Eirik fra Atlantish (rosa) tapte finalen og fikk sølvmedaljen, mens Jan Ole fra Atlantis (blå) fikk bronse.

11


magazine

Elverum folkehøgskole

Rå styrke da vi kåret årets

STRONG(WO)MAN Første øvelse var å holde bøtter med vann i 90 grader ut fra kroppen, andre var å dra et bildekk frem og tilbake en viss lengde og deretter trekke en henger. Siste og avgjørende øvelse var å løfte et dekk opp på en pall. Her var det om å løfte dekket flest mulig ganger på 30 sekunder. Mange var samlet rundt pallen

12

for å se hvordan det gikk med lsget sitt, og kanskje studere ansiktsutrykkene til deltakerne når de løftet på dekket som var både ”forferdelig tungt” og ”ikke tungt i det hele tatt”, alt avhenging av hvor store bicepsen deres. Underveis var det veldig vanskelig å se hvem som kom til å vinne. De lagene som

lå bra an på begynnelsen, endte plutselig på sisteplass i neste øvelse. Men hele konkurransen endte til sist med at vi ikke fikk vite hvem som vant. Vi fikk nemlig ikke vite det før dagen etter på avslutningsseremonien. Og svaret var – Tom Erik og Seline fra Atlantis.


#elverumfhs

Nr. 2 – 2013/2014

Aktivitet både

UTE OG INNE

Da det på torsdag ettermiddag var klart for konkurranse i Wii-boksing i Storsalen var konkurrentene med supportere fra hvert lag klare for innsats. Med god stemning, litt frustrasjon fra enkelte i salen og voldsom innlevelse ble

det til slutt kåret en vinner! Folk var også veldig spente innfor skihopp konkurransen som ble avholdt tidlig på torsdagen.

Kampene begynte med moderat innlevelse og engasjement, men det tok ikke lang tid før alle skjønte hvordan det funka og det var full jubel. Frustrasjonen var stor da enkelte deltakere ikke skjønte at man måtte riste kontrollene for å komme seg opp igjen etter å ha blitt slått i bakken, og det ble rop fra frustrerte lagkamerater, latter og god stemning i salen. Deltakerne hadde mange forskjellige taktikker, alt fra å være på offensiven og slå løs hele tiden, å være mer opptatt av skikkelig kraft i hvert slag til å gjøre det hele så likt en skikkelig boksekamp som mulig med blokking av ansikt, vri seg unna slag fra motstanderen og seiersrop etter seier. De som hadde best taktikk viste seg å være Tom Erik fra Atlantis og Stine fra Lobak Merah, som møtte hverandre i finalen. Alle var spente og det var en spennende kamp som til slutt endte med seier til Atlantis’ Tom Erik! Johannes fra Hopatutututu stakk av med tredjeplassen.

Skihopp Alle lagene var keene på å vinne og derfor var det stor entusiasme blant publikumerene og mye adrenalin i deltaker gjengen. Det hele startet med herrenes hopp før det var kvinnenes tur. I første runde var det eliminering. Deltakerne hoppet i grupper på to og to, og den som hoppet lengst gikk videre til runde to. I runde to fikk deltakerne hoppe to ganger og det lengste hoppet gjaldt. Det var mange lange hopp, spennende nedslag og interessante hoppemetoder, men de som til slutt gikk av med seieren var Odd Martin fra Istanalta og Astrid fra U.S.P. 13


magazine

Elverum folkehøgskole

Besøk av en steingal

EVENTYRER

Hestehandler, fjellklatrer, basehopper, polfarer, ørkensykler, traktorslangepadler, selverklært cowboy og fangstmann på Svalbard. Vi har hatt besøk av Stein P. Aasheim. Og vi holdt på å glemme: han var første nordmann på Mount Everest, og har drukket Cherry med Kongen. ■■Av Anne-Margit

Stein P. Aasheim er en eventyrer. Hans første eventyr var i Yukon Territory hvor han var den første som padla ned den 400 km. lange South Nahanni River. «Og dermed var det gjort», skriver han på hjemmesiden sin. Hos oss holdt han et times langt foredrag han kaller «Levende tid». Vi fikk høre morsomme, rørende, inpirerende, dramatiske, og ikke minst imponerende historier fra hans utallige eventyr og vi fikk også noen gode ord med på veien. Aasheim var blant annet med på den første norske Mount Everest-ekspedisjonen «Everest 85», hvor han lærte seg at det ikke er bare bare å skulle fly drage på verdens

høyeste fjell, at det går an å pushe grenser selv når målet virker uoppnåelig og kanskje det viktigste av alt; betydningen av å kunne unne andre suksess. Alles øyne var klistra på Aasheim og de fantastiske bildene han viste frem fra klatreturer verden rundt, padleturer i elver og vann, bestigninger av diverse fjell, skiturer på Sørpolen og ikke minst hans mange bilder og gode historier fra året han og familien tilbrakte på ei fangsthytte på Austfjordneset på Svalbard, hvor han lærte seg om tiden. Nettopp det at det er viktig å ikke leve mot, etter eller i forkant, men med tiden. Eventyrene hans har mye med ekstremsport å gjøre, som er ganske relevant for

På toppen av Mt. Everest som første norske ekspedisjon i 1985. 14

flere av linjene her på skolen. Aasheim fortalte om en av de gangene han virkelig fikk kjenne at det ekstreme også er ekstremt farlig. Han var på klatreekspesdisjon med tre andre for å bestige det kjente klatrefjellet Trango fra østsiden, som aldri hadde blitt gjort før. Aasheim og en av de andre klatrerne, Dag Kolsrud, måtte snu bare noen hundre meter under toppen grunnet matmangel, mens de to andre, Hans Christian Doseth og Finn Dæhli, nådde toppen, men forsvant på vei ned og har aldri blitt funnet etterpå.


2014

Medaljer - Elverum folkhighschoolympics 2014 Atlantish

Lobak Merah

10

15

The United Hopatutu- States of Istanalta Braziliania tututu Periods Atlantis

Miniania

Marshmallowsbygging Maraton Lynsjakk Wii Bowling Miniskistafett Snøballduell Sparkstafett Texas hold’em Aking Skihopp Miniskisprint Wii Boksing Pardans Skiskytingstafett Strong(wo)man Isbading 24

16

11

24

27

12


magazine

Elverum folkehøgskole

KJERRINGRÅD

med Rigmor

■■Skrevet av: Hanne Klingenberg

Kviser Det kan være lurt å unngå å spise noe som er bittert som for eksempel mandler og nøtter samt ost og ikke drikke melk. I tillegg kan det være lurt å drikke mye vann. Du kan også gjøre dette; rør ut litt fersk gjær med litt vann til det blir som grøt. Smør den på kvisene og la den tørke (15-20 min) før du vasker huden ren. Noen sier også at det hjelper å smøre litt tannkrem på kvisen før man legger seg og la det være der hele natten. Eller så kan du gjøre som mitt fjorten år gamle barnebarn og ta på 2 kilo med foundation og solpudder, men må advare om at kvisene ikke går bort av dette.

Forkjølelse Dette er noe vi alle får fra tid til annen. Ved en begynnelse av en forkjølelse kan du fjerne den ved å koke opp en kjele med vann og inhalere dampen. Det er viktig at denne dampen er så varm at du nesten ikke tåler den. Dette vil drepe bakterier og immunforsvaret vil ta av seg det som er igjen. I tillegg kan det hjelpe å spise en løk og for eksempel appelsin for å få i seg C-vitaminer. Det sies også at det skal hjelpe å spise kanel, helst kanelstang.

Kvalme

Årsaken til kvalme kan være veldig mye forskjellig. Men et kjerringråd er å suge på en sukkerbit. En annen ting man kan gjøre er å drikke vann med litt ferskpresset sitron eller sitrondråper. Er denne kvalmen om morgningen; kjøp graviditetstest fort som mulig.

Sår hals

Sår hals er noe vi alle har av og til. Dette skyldes som oftest bakterie- eller virusinfeksjoner som kroppen klarer å ordne opp selv uten medisinsk behandling. En god hjelp mot dette er å varme opp melk med honning i og avkjøl drikken til det er akkurat passe til å drikke når du har en vond hals. Et annet smart tips er å ha på et godt og varmt skjerf og spise C-vitaminer. Får du for mye C-vitaminer skyldes dette ut i urinen.

16


#elverumfhs

Nr. 2 – 2013/2014

Redaksjonens

KÅRINGER ■■Skrevet av: Hanne Klingenberg og Stine C ecilie Staff

Årets solstråle:

Årets blotter:

Årets fyllik:

Årets surrehue:

Årets rotekopp:

Årets latter:

Årets snylter:

Årets utlending:

Årets lærer:

Årets Lars Monsen:

Årets sjåfør:

Årets par:

Årets morratryne:

Årets McGyver:

Årets gossip girl:

Årets maskin:

Årets feminist:

Årets sangstemme:

Årets ulykkesfugl:

Årets langbein:

17


magazine

Elverum folkehøgskole

No, no... this isn’t gossip

IT’S THE TRUTH

■■Skrevet av: Stine C ecilie Staff

Tyven, tyven skal du hete Det har vært mange rykter om hvor alle snowboardskoene, skiene, sokkene og ikke minst koppene har blitt av gjennom året her på Elverum Folkehøyskole. Vi i FHS Magazine har det endelige svaret! Tidligere denne uken ble det kjent at det er vår egen medelev Ellen Ødegaard Lea som har vært på tokt. Hun har tilbrakt mange lørdagskvelder på å stjele ting fra andre internater, mens elevene har vært på byen. Er noen av tingene på det vedlagte bildet ditt, kan du komme på redaksjonens hovedkontor, også kallt klasserom tre, og hente dem.

Sannheten om «Ingeborg» Vi har jo alle hørt historien til Geir om Ingeborg og alle de ubehagelige situasjonene dette ”gjenferdet” har laget. Men greia er det at, det ikke er sant. Ikke det gram. Sannheten er at det er fjorårets elever som er murt inne i den tunellen som ”ble murt igjen for flere tiår siden”. Skolen holder elevene fanget der frem til reunion i August.

Her er den nå nyoppbrutte inngangen til tunellen hvor vi fant elevene fra 2012/2013 kullet

Modne kvinner 2 er tilbake! Første desember 2013 fikk mamma-Hanne den mye omtalte pornofilmen Modne kvinner 2 i bursdagsgave. Den ble rask populær på skolen, og allerede en uke senere var den forsvunnet. Hanne sendte ut meldinger om at filmen var savnet, og at hun veldig gjerne ville ha den tilbake. Ikke før i starten av februar, dukket filmen opp. igjen. Mange takk din gris, håper du har hatt godt bruk for den i alt julestresset.

18

Heldigvis har vi i redaksjonen skills når det gjelder spionarbeid, så Elverum FHS er avslørt. Selv ønsker de ikke å kommentere saken. Men vi antar at det er for å være snill og grei, så elevene slipper å bruke penger på transport hjem. Mer informasjon om ”fangene” og pårørte kommer i neste utgave av FHS Magazine.


#elverumfhs

Nr. 2 – 2013/2014

SKJEKKETRIKS

som faktisk funker!

■■Skrevet av: Stine C ecilie Staff

Er du rundt 20 og fortsatt singel? Leter du etter den store kjærligheten, en du kan dele resten av livet ditt med? En du kan bo med, reise med, få barn med og krangle om hva du skal ha til middag med? Nei, gud - det håper jeg virkelig ikke. Men kanskje du har vanskeligheter med å få det motsatte kjønn med hjem fra byen for tiden? Her har vi samlet en god del supre skjekketriks som du kan ta i bruk neste gang du er ute, hvis det skulle friste. 1. Is that a mirror in your pocket? Because I can see myself in your pants. 2. The word of the day is legs. Let’s go back to my place and spread the word. 3. My magic watch says that you don’t have on any underwear. (She/he says yes I do) Damn! it must be 15 minutes fast. 4. Do you live on a chicken farm? ’Cause you sure know how to raise a cock. 5. I’m no weather man, but you can expect more than a few inches tonight. 6. Hvis det er sant at «vi blir hva vi spiser», så kan jeg være deg i morgen tidlig. 7. Jeg har en konkurranse som går ut på å kline med flest på en kveld, kan jeg kline med deg? 8. Klærne mine begynner å bli ganske skitne, kan jeg låne vaskebrettet ditt? 9. Hvis jeg ikke finner noen finere, blir du med meg meg hjem i kveld 10. Har du kasko? For du lagde nettopp en bulk i buksa mi! 11. Jeg har ikke det største utstyret, men jeg slikker som en Schæfer 12. Hvordan går det med hesten din? (Hæ?) Trodde alle prinsesser hadde hest jeg. 13. Du er som ei stekepanne, du får pølsa mi til å frese 14. Hey! Why go for the best, when you can go for the rest? 15. Du er sukkeret på grøten min 16. Hva vil du ha til frokost i morgen? 17. Hadde du vært en pokemon, ville jeg fanget deg 18. Sug meg empty for kroner femti 19. Kan jeg få litt rekesalat på pølsa mi? 20. Du ser ut som min avdøde kone/ektemann, skal vi kline litt?

19


magazine

Elverum folkehøgskole

HOROSKOP

Nysgjerrig på fremtiden? Les ditt horoskop i dag!

Væren (21.mars-20.april) Du er et sjarmerende vesen, og i denne perioden kommer det ekstra tydelig frem. Et uvisst antall av det motsatte kjønn vil komme i din retning og få deg til å blomstre fra topp til tå. Er du heldig ender du kanskje opp med et fantastisk eventyr denne perioden, som vil vare for evig og alltid. Når det gjelder økonomi og jobb, så er ikke det så veldig nøye. Money can’t buy you happiness, you know.

Tyren (21.april-20.mai) Å helle dussen! Dette kom som et like stort sjokk for meg, som for deg. Du skal nemlig bli en forelder denne perioden! En av dine tidligere sexpartnere vil komme og banke på døren din for å overrekke deg deres barn. Det blir selvsagt litt uvant i begynnelsen, men du og lille Veslemøy vil komme godt overens. Økonomien din fyker forresten til topps takket være barnetrygden!

Tvillingene (21.mai-20.juni) Nå er tiden inne for å finne seg selv. Du har de rette vennene, du har penger nok til å overleve, du har et sted å bo og du har et bra sexliv. Alt du trenger nå er å finne your inner peace. Jeg foreslår at du begynner på yoga. Det gjør at kroppen din «dør» for et øyeblikk, og du får tid til å, nettopp, finne deg selv. Lykke til på ferden! Gleder meg til å spå fremtiden din for neste periode.

Krepsen (21.juni-20.juli) Du er så lykkelig for tiden! Og det kommer til å fortsette. Skolen er snart slutt og du nyter livet til det fulleste med de gode vennene du har skrapet sammen siden 25. August 2013. Og nei, du kommer ikke til å miste dem. Dere kommer til å møtes flere ganger etter skoleåret er ferdig. Kanskje allerede i sommerferien. Økonomien er jo rævva, men den går seg til med et par måneders jobbing i sommerferien.

Løven (21.juli-20.august) Greit nok at du er en løve, men det finnes da grenser på hvor mye hår du kan ha på kroppen. Det er på tide å bruke opp pengene i sparegrisen på en ny barberhøvel, og fjerne hårene. Gjør du dette, vil kjærligheten komme løpende inn i dine armer i nærmeste fremtid. Du er vakker, husk det.

20


#elverumfhs

Nr. 2 – 2013/2014

Jomfruen (21.august-20.september) Det er helt feil å si «Jeg er jomfru» eller «jeg er født i jomfruen», fordi det går jo ikke an å bli født inni en jomfru? Det går heller ikke an si at du er jomfru, når vi alle vet at du ikke er det. Fordi da må du være Jesus og det er du ikke. Da hadde du vært 2014 år gammel. Økonomien til ikke-jomfruer er som vanlig dårlig, og dette er intet unntak. Ellers går ting helt ok for deg fremover.

Vekten (21.september- 20.oktober) Vekt, vekt, vekt og vekt. Det er alt vi hører om for tiden. Vekt på forsiden av VG, vekten til Oprah og vekten til Christina Aguilera. Du burde trene mer, spise sunnere og droppe alkoholen. Styx er ikke så bra som du skal ha det til. Men er det vanskelig å holde seg unna, er det bare å finne seg en partner hver helg – så får du trent litt i hvert fall.

Skorpionen (21.oktober- 20.november) Du er en kjernekar. Alle liker deg. Og jeg er intet unntak. Hadde jeg møtt deg på byen gutten min, hadde jeg blitt med deg hjem og lekt med sakene dine. Jeg har stalket deg på alle sosiale medier, og funnet ut at du liker rødt undertøy best, med snowboardbriller på hodet. Så hvis du… Nei guri! Dette var ikke chatten på Sol.no. Det er ingenting i spåkulen min om skorpionen denne måneden, sorry.

Skytten (21.november - 20.desember) Det går mot lysere tider. Kanskje har du slått opp med kona/ektemannen eller kanskje gullfisken har dødd. Men siden underlivet er lekkert for tiden, er du klar for noe nytt og spennende. Du kan ta deg en tur på landet hvor du mest sannsynlig vil få muligheten til å «hoppe» i høyet. Når det gjelder økonomien så går det dårlig. Landbruksturen var dyrere enn forventet. Bedre lykke neste gang! Steinbukken (21.desember-20.januar) Ser ut som at kjæresten din har lyst til å bli hos deg lengre. Hele 10 dager faktisk. Så på disse 10 dagene kan du få diarè, spy, bli gravid, gifte deg eller bare dumpe røya/røyen. Siden månen står i posisjon med Saturn, og alle andre planeter, er økonomien din i hårfin balanse. Bruk pengene på noe fint til deg selv eller noe fornuftig, fordi månen er ikke til å stole på. For så vidt ingen andre heller.

Vannmannen (21.januar-20.februar) Ditt tegn er vann, men du burde styre unna dette og alt annet som har med fuktighet å gjøre. Du skal nemlig bli kvitt svømmehuden mellom tærne. Vannkroppen din skal også forsvinne denne perioden. Hvis du følger dette, vil din største kjærlighet dukke opp mens du blar gjennom Tinder. Eller match.com. Du burde styre unna penger, de gjør deg gal. Stjernene ber for deg.

Fiskene (21.februar-20.mars) Det er din måned, denne måneden. Alle dine våte drømmer vil bli sanne. Du burde spise mere kjøtt, men jeg ser i spåkulen min at det kan bli vanskelig siden det ligger i din natur å spise kun kaninfòr. Når det gjelder kjærligheten vil det ikke skje en dritt. Stipendet ditt gjør at du føler deg rik, men forsvinner fort når du må betale skolen. Håper alt ordner seg for deg, pusen. Lykke til!

21


magazine

Elverum folkehøgskole

Damenes

DRØMMEAFTEN

Lørdag 8. februar var det herrenes tur. Damene hadde allerede lagt lista skyhøyt med sin kveld for herrene i september. For å oppfylle standarden satt av damene måtte gutta virkelig by på seg selv for å lage en like fantastisk aften for de flotte jentene.

Dagen alle visste skulle komme, men ingen hadde tenkt noe særlig på var plutselig over oss. Lett panikk spredte seg gjennom guttene da vi fikk beskjed om at det nå var vår tur til å arrangere en kveld for damene som skulle huskes i lang tid.Det var mange forskjellige idèer og tanker om hvordan vi skulle gjennomføre dette på best mulig måte. Etter mye om og men ble planen klar. Vi valgte å følge den vellykkede oppskriften jentene satt med forskjellige poster som de ble loset igjennom. Det ble mye forskjellig, blant annet var det massasje, manikyr, intimkonsert, beltespenneåpning og en frekk photoshoot med snowboardgutta. Planene for middagen var minst like store som for programmet. Men grunnet manglende tilgang til kjøkkenet måtte vi ta til takke med det vi hadde. Jentene ble da vartet opp med deilig middag (bakt potet) og en fantastisk bitteliten porsjon sjokolademousse. Alt ledet opp mot den storslåtte avslutningen på kvelden, da vi inviterte jentene til storsalen som var fylt med madrasser de kunne sitte på. Her ble det en rørende tale og et strippeshow der mange av guttene virkelig gav alt for å glede. Tilbakemeldingene vi fikk var nesten utelukkende positive, og vi guttene kan være stolte av det vi klarte, tross alle problemer vi møtte på veien fikk vi et godt resultat.

22


magazine

Elverum folkehøgskole

Filmene som er verdt FILMOMTALER

TIDEN DIN Drama

HOPE SPRINGS(2012)

Noen par er naturlig lidenskapelige, du finner dem praktisk talt liggende oppå hverandre med spytt og hormoner rennende over alt. Men hva gjør du når dere har vært sammen i ørten tiår og lidenskapen har blitt borte? Denne filmen med Tommy Lee Jones og Meryl Streep i hovedrollene som dette paret forsøker på en måte som er både klein, vakker og rørende å besvare dette spørsmålet. Meryl spiller en overraskende normal husmor, Tommy spiller den samme bitre gamle gubben han spiller i alt annet. Som par er de som så mange andre, og fullstendig troverdige. Selv om flere av terapiscenene nesten framstår som å høre på din egen middelaldrende mor/unge bestemor snakke om sex er den virkelig verdt å se. Ikke bare gir den deg underholdning, men den kan også gi deg en større forståelse for alle rundt deg som har levd litt for lenge i et forhold som har sugd livet fra dem(Les: dine foreldre?). En veldig god film, men husk å ha en annen film til å se etterpå for å slippe unna alle de kleine følelsene du garantert sitter igjen med.

Komedie

ANCHORMAN(2004)

Med en splitter ny, lovende oppfølger er det på tide å dra opp igjen denne komiklassikeren. Handlingen utspiller seg på 70-tallet, synlig i kraftige barter på alle menn, og Will Ferrel spiller er mannssjåvinistisk lokalnyhetsanker som møter seg i døra når likestillingen kommer på jobb; et kvinnelig med-anker spilt av Christina Applegate. Denne konflikten utspiller seg parallellt med en annen konflikt: kampen mot alle de andre lokalnyhetsredaksjonene. Selvom historien kanskje ikke legger opp til det får man høre de mest romantiske replikker: ”You are a smelly pirate hooker. Why don’t you go back to your home on Whore Island?”, sett de mest episke gateslagsmål og i tillegg lært hvorfor Jack Black er en ond mann som burde skys som pesten.

24


#elverumfhs

Nr. 2 – 2013/2014

Action

THE RAID - REDEMPTION(2011) Da denne indonesiske filmen ble laget av walisiske Gareth Evans fikk den mye oppmerksomhet av utenlandske nettsider, men av diverse årsaker har de færreste i Norge hørt om den. Synd og skam, da dette er en av de aller beste actionfilmene som har kommet de siste ti årene. I tillegg har den nylig fått en oppfølger, The Raid 2: Berandal. Historien går ut på en spesialenhet fra politiet som beveger seg inn i en blokk tjukt befolka av kriminelle for å få kontroll over en krimherre. Det de møter i denne blokka er hundre minutter med noen av de mest velregisserte actionscenene i manns minne, og en plottwist så ”uventa” at den er akkurat det du visste kom! Har du en kveld til rådighet og trenger en film som får blodet til å pumpe og adrenalinet til å stå som en dampsky over hodet ditt? Se The Raid!

Skrekk

V/H/S(2012) Et friskt pust i et hav av klisjéer, laget nesten utelukkende av klisjéer? Det burde nesten ikke gå an, men denne filmen klarte det. ”Found footage”-sjangeren har i mange år blitt melket for det den var verdt, og man skulle tro at vi hadde fått nok nå. Denne filmen viser hvorfor vi godt kan gi den enda en sjanse! En vennegjeng bryter seg inn i et hus for å stjele en VHS-kasett på bestilling fra en anonym kilde, i huset finner de en samling av de mest makabre filmer, og det er disse som utgjør hoveddelen av filmen. Løsningen fører til at hver historie i filmen kun varer i ca. 20 minutter, noe som er akkurat lenge nok til at det du ser gjør inntrykk, men aldri blir kjedelig. Dette er en helt herlig måte å vise oss alt fra en furie til en eksorsisme, og de fleste kan finne en film de liker veldig godt av disse. Dessuten kom det raskt en oppfølger med enda flere gode kortfilmer, de begge anbefales på det sterkeste for dere som liker skrekk, men kanskje har blitt litt lei av å alltid se det samme gamle.

«I like wearing a blindfold while watching movies, so that I can focus on the dialogue. My favorite flicks are the silent movies» - Jarod Kintz 25


Kompetansesenter for utdanning, idrett og kultur

SENTRALBORD Hamar vegen 112 2411 Elverum • Tlf 62 43 03 80 www.terningenarena.no

UTLEIE Møter, seminarer og konferanser Tlf 62 43 00 00

Idretts- og kulturarrangementer Tlf 62 43 03 81, mobil 90 16 14 66 trond.hagen@terningenarena.no


magazine

Elverum folkehøgskole

Porselensdukkene og Isak i

KENYA OG UGANDA Tidlig, tidlig på onsdag morgen tok afrikalinja/porselensdukkene/instagramlinja/bertene på afrika eller hva enn du måtte kalle oss, minibussen fatt til Gardemoen. Siste bilde ble postet på Instagram før vi skulle ut i svarteste Afrika hvor vi måtte dra på en restaurant for å spørre om internettkoden.

■■Skrevet av: Stine C ecilie Staff

Den første byen vi besøkte var Kampala, her sov vi på Excellent Hotell på toppen av et halvforlatt kjøpesenter. Til vår store glede hadde vi faktisk internett der, ikke verdens beste riktignok, men vi fikk sendt en snap av prinsessesengen i det minste. Da vi gikk rundt i Kampala, fikk vi en del nye kallenavn. For eksempel hore, muzungu (som betyr hvit mann/ person!), naken dame osv. Allerede da dro vi en tur i slummen. Her fikk vi se litt hvordan standard de har der, og hvordan de lager sko av bildekk, sparebøsser, sleiver av tinn ved hjelp av et rør, ild, plastpose og former i tre. Slumtursimen ble avsluttet med god stemning i form av dans og musikk, hvor vi selvfølgelig måtte bli med å danse. Livet uten vann i do Dagen etter dro vi videre til Kasese. Kjøreturen tok ca. 7 timer, men tiden gikk usedvanlig fort siden det var så mange fartsdumper å telle, menn med 150 kg bananer på sykkelen å se på, og egentlig bare utrolig mange mennesker. Det var i Kasese livet med diarè, null internett, ingen vann i do, dusj og vask, begynte. Vi måtte helle vann fra kanner oppi doen selv, for å kunne trekke ned, vi måtte helle vann over oss med bøtter for å få ut sjampoen, vi måtte vaske hender i en kanne. 30

Det var ikke akkurat drømmescenarioet til oss porselensdukker, men vi overlevde. Vi hadde bedre dager i vente. Dagen etter dro vi på Rwenzori Elverum Educational Center, skolen vi har vært med på å bygge opp. Vi hadde tatt på oss fotballtrøye og var klare for den offisielle åpningen av idrettsanlegget. På stedet var det omtrent 3000 mennesker som så på da vi spilte kampen. Den endte med uavgjort, forresten. Resten av oppholdet i Kasese gikk til Safari, jobbing på skole, en nervepirrende reise til Kongogrensa og første timene med taning. Paradis på jord Plutselig var vi i paradiset Lamu. Vi ble møtt av en gjeng hjelpsomme og hyggelige mennesker i solsteken, som bar koffertene våre gjennom de smale, gatene, forbi de små butikkene, de hyggelige menneskene som alle sa «Jambo! Habari?», alle eslene, som forresten er det eneste fremkomstmiddelet de har bortsett fra sykkel og båt, og til slutt opp alle trappene på det fineste hotellet du kan tenke deg. Her snakker vi halvvegger, stråtak, ingen vinduer, myggnetting, hengekøyer på rommet, forfriskende vann i både do og dusj og sist men ikke minst - verdens beste juice og frukt til frokost. Det tok ikke lang tid før vi hadde funnet oss en fast plass på stranda, favorittdrikken på baren og selvfølgelig, internett.

Kulturforskjeller På Lamu var det mer avslapping og kultur det dreide seg om. Vi fikk ridd på esler, spist utrolig mye sjømat, besøkt eselhospitalet, fisket blekksprut, snorklet og sett de store kulturforskjellene på øya. Hvordan den ene delen av øya lever på å lage ting av strå, som for eksempel tak, senger, kurver. Mens den andre delen, Shella, der vi bodde, lever på turisme. Der er det barer, butikker og strand, som selvsagt trekker folk. Men i Matandoni, også kalt kurvlandsbyen, er det null strand og heller ingenting å kjøpe, så ingen turister kommer dit. Derfor er kreativiteten deres alt de har å leve på. Da vi kom dit var det jo kjempe stemning og de supergira på å vise oss hvordan de levde. Det var veldig merkelig å se hvordan det kan være så store forskjeller på en og samme øy. Alt i alt har dette vært en fantastisk avslutning for oss på afrika. Huden vår har aldri sett mer du som porselen, og det er lenge siden vi har fått så mange likes på bildene våre. Vi postet så mange bilder vi kunne, og det vet vi dere setter meget stor pris på. Etter at dere har fått sett alle sammen, kan jeg med hånden på hjertet si at det ikke blir noe stort problem å skaffe en reisepartner ned dit. Alle oss på afrika har allerede lyst til å reise ned igjen. Tusen takk for en fin tur!


#elverumfhs

Nr. 2 – 2013/2014

31


magazine

Elverum folkehøgskole

Snowboardlinja i

PARADIS

(LAAX)

Man bygger seg store forventninger før turen til et av verdens beste snowboardanlegg, uansett hvor god kontroll man har på snøfjøla. Turen til Laax er høydepunktet både park- og pudder-rottene på snowboardlinja har gleda seg til siden skolestart. I det man ankommer Laax får man servert det meste på et gullfat. I og med at man går snowboardlinja fordi man trives på brettet. Laax er et mekka for deg som trives på brettet i så sterk sol at det er påbudt med googles og solkrem. Man slipper ikke engang unna terrengparken etter stengetid da man faktisk bor i den, altså 2200 meter over havet, midt mellom fire snowparker. … Men det er jo helt greit. Dersom man oppfører seg pent, venter det også en kald øl på verandaen til hotellet, som du kan ta mens du sjekker gjennom dagens bangere på filmkameraet. 32

På en god dag i Laax i slutten av mars, kan du oppleve pow, slushføre i terrengparkene og bluebird på samme dag. Er du heldig dukker kanskje noen kjente snowboardprofiler opp, som vi opplevde. Her ble det bro-fists og bilde med Nicolas Müller og olympisk vinner Sage Kotsenburg... Terapi for sjela! Her starter dagene med warmups i bakkene rundt omkring på skisenteret, fra topp til topp med heisene. Slik at man også blir litt kjent med skisenteret og BC spottene som er rundt omkring. Vår opplevelse av Laax var magisk. Vi hadde et fantastisk vær, utsikt over alle topper og fjell rundt oss, og ikke minst god stemning hele veien. Å lage edits i Laax er en drøm, uansett hvor du står eller hvilket element man hitter, om det kun blir en boardslide eller en enkel 50/50, får man en smashing

bakgrunn og en «wooow» reaksjon fra viewers. Det er jo heller ikke feil å måtte shredde for å komme seg til butikkene? 20 min. shred så kan du velge mellom to små-byer, Laax og Flims, hvor du får kjøpt deg maten som holder energien gående. Etterpå stod man egentlig fritt til å være med på det som var mest aktuelt den dagen. Noen ganger var det mye fokus på film, og å få tatt noen fete shoots, mens andre dager var det deilig å bare cruise ned fjelltopper og ta noen parksessions i en av de sinnsykt digge parkene Laax har å by på. Det fantes airbag hvor man kunne prøve nye triks eller terpe og finpusse gamle.


magazine

Elverum folkehøgskole

Norwegian Culture and Adventure in Lofoten Lofoten-turen var den beste turen vi hadde i løpet av året. Vi så så mye og opplevde så mye av vakre Lofoten på en veldig kort tidsperiode. Den første dagen kom vi til Bodø og for første gang, opplevde vi kulden av Nord Norge. Vi gikk rundt byen og etterpå gikk vi om bord på Hurtigruta «Midnattsol». Der prøvde vi i jacuzzien og koste oss med fritid og god mat. Senere kom vi til Svolvær og vi kjørte til Henningsvær for å slå oss ned på Lofoten Arctic Hotel. Det var et kjempe koselig sted og vi var glad for å kunne bo der hele uken. Men først fikk vi med oss et lite glimt av nordly­ set!! Andre dagen gikk vi på en lang kjøretur mot sør av Lofoten. Det var så fint å se på all den fine naturen mens vi hørte på radioprogrammer som var uten sensur...;)!! Vi besøkte verdens største maleri og en redningsbåt i Ballstad. Etterpå, kjørte vi til Vikten for å besøk en glassblåsseri i et glasshus. Derfra gikk vi til en smed i Sund og til den Nusfjord, et av norges best bevarte fiskvær. Tredje dagen gikk vi på en liten bytur i Henningsvær før vi var på en fiske­ tur på båten Symra. Vi fisket 18 fisk og noen av elevene bestemte seg for å bli fiskere om sommeren på grunn av denne erfaringen. Sliten av å kjempe mot havnet i tre timer, hadde vi et kjempegodt måltid der vi spiste torske­ tunge hos Kalle Mentzen. Det inkluderte også en omvisning på fiskerorbua hans og masse tran!!! 34


#elverumfhs

Nr. 2 – 2013/2014

På fjerde dag dro vil til Lofotens ­Vikingmuseum i Borg med autentiske gjenstander fra vikingtiden. Etter det, besøkte vi Lofoten Folkehøgskole og brukte badstuen deres før vi badet i iskalt hav. Om kvelden besøkte vi Polarlyssenteret i Laukvik for et in­ teressant seminar om nordlyset. Men vi kunne ikke se nordlyset i løpet av seminaret på grunn av en fryktelig snøstorm. Siste dagen besto av et kort besøk til et akvarium med oter og sel og mange timer med kjøring og fly for å komme hjem!! 35


magazine

Elverum folkehøgskole

Linjeukene for

TEATER OG BAND

Band og teater ble igjen på skolen under hele første linjeuken. Teater- musikallinjen hadde før vinterferien valgt ut forskjellige musikalsanger de hadde lyst til å fremføre og ut i fra dem skrevet et manus til en egen musikal. Så når linjeuken startet var det bare å begynne å øve. Det var mye egenøving på kvelderne utenfor fellesøvingene vi hadde på dagen og vi øvde inn både dans og sang. For og kople av litt og omgås med klassen utenfor øving hadde vi blant annet tacokveld og browniekveld innimellom. Midt i uken dro hele klassen til Hamar på dagstur for å gå en omvisning på det nybygde kulturhuset. Vi besøkte Teater Innlandet. På kvelden ble 4 elever igjen for å se forestillingen ’’Det året det var så bratt’’, noe som var en morsom opplevelse.

Vi tilbragte natten på gulvet i en gymsal, men fikk god søvn. Dagen etter var det tid for å pakke sammen tingene og dra til Oslo. Der var det noen som gikk og så seg om, mens andre slappet av på hostellet. Etter at vi spiste middag sammen var noen på en impro workshop på Det Andre Teateret. Workshopen bestod av en times diverse impro- øvelser, og de som var der var fornøyde. Kl 20.00 møttes vi alle for å dra på improforestilling med amatører og erfarne. Alle hadde en veldig koselig kveld!

Samtidig som teater øvde på sin musikal i teaterklassen, øvde band inne på musikkrommet for fullt til sin konsert de skulle ha på Elvarheim til helga. Det spilltes alt fra ballader til partysanger, noen eksempel er ’’Lucky’’ med Radiohead og ’’Joker and the Thief’’ med Wolfmother. Det var mange låter å lære seg på kort tid, men de hadde det veldig gøy og klarte det bra. Andre linjeuken dro vi fra det rolige miljøet på skolen der vi bare var 15 elever igjen (deilig!) Vi skulle ut på TURNÈ! Vi pakket oss inn i tre biler med soveposer og masse bandutstyr, og kjørte mot Fredrikstad. Vårt første stopp var Skjeberg folkehøgskule der vi møttes av elever og lærere med åpent sinn. Vi hadde lang lydsjekk og gjennomgang, og klokken halv ni satt ett forventningsfullt publikum klart og nervøse elverumsinger var klare til å innta scenen. Etter at teaterlinjen viste frem sin musikal var det band sin tur til å holde en bra og underholdende konsert. Publikum var fornøyde.

Vårt neste stopp var Arbeiderbevegelsens folkehøyskole på Ringsaker der vi også skulle holde forestilling. Her var publikummet litt sære og mer utfordrende enn på Skjeberg. Tross det synes vi forestillingen gikk veldig bra! Dagen etter bar det hjem igjen!

36

Vi lærte en del av å besøke andre folkehøyskoler, og vi syns at vår skole er en av de bedre. Det var veldig hyggelig å snakke med andre folkehøyskoleelever og høre hvordan de har det. Etter disse linjeukene har vi alle blitt mer sammensveiset, og gleder oss til vår neste tur sammen!


#elverumfhs

Nr. 2 – 2013/2014

37


magazine

Elverum folkehøgskole

Kunstlinja i

BARCELONA

11.-18. mars var kunstlinja i Barcelona på klassetur. Der koste vi oss i kjempefint vær og besøkte mange ulike steder og severdigheter rundt omkring i byen. Den første dagen brukte vi til å rusle rundt og bli litt bedre kjent i området og installere oss i leiligheten vi skulle bo i. Leiligheten var veldig fin og hadde blant annet stue og spisestue, kjøkken, tre bad, mange soverom og balkong. De neste dagene opplevde vi mye forskjellig. Vi besøkte blant annet Park Güell, en park designet av arkitekten Gaudi. Den ligger på en høyde i utkanten av byen, så det var 38

en utrolig fin utsikt derfra! Vi besøkte også Casa Milá, et leilighetsbygg som også er laget av Gaudi. Gaudi har også vært med på å bygge Sagrada Familia, som vi også så. I tillegg til alle de kunstneriske severdighetene, var vi også innom det store akvariet, vi dro på loppemarked, og på kvelden dro vi ut og kjøpte oss drinker og satt og koste oss på en tilfeldig bar ved La Rambla, som er hovedgata i byen. En annen kveld var i på flamencoshow, som også var veldig bra. Søndagen fikk vi tid til å slappe av på formiddagen, og på ettermiddagen dro noen til Montjuïc og

noen til Picasso-museet. Noen tok også en dagstur til Figueres utenfor Barcelona for å besøke Dalí-museet. Ellers lå vi og solte oss nede ved havna, shoppet litt eller satt i leiligheten og tegnet og snakket. Vi laget frokost og middag i leiligheten hver dag og spiste sammen der, men dro også ut for å spise noen ganger. Lena hadde bursdag mens vi var på tur, så da spiste vi ute og Kristine bakte en kake formet som Casa Milá. Vi hadde det kjempehyggelig sammen under hele oppholdet og har tatt med oss både gode minner og masse kunstnerisk inspirasjon hjem!


#elverumfhs

Nr. 2 – 2013/2014

39


magazine

Elverum folkehøgskole

Backpacker på tur i

ØST-EUROPA

Det var en trøtt gjeng som ankom Warsawa kvelden 20 mars. Det hadde ikke helt gått opp for oss ennå at det var vi som var reiseledere, så etter mye meningsløs trasking

Ganske tidlig morgenen etter gikk turen videre til Krakow, så vi fikk ikke så mye inntrykk av ankomstbyen. Dagen gikk med på å oppleve Krakow, som var en vakker by med mange fine og ærverdige bygninger. Vi skulle være to dager i denne flotte byen, og hovedmomentet neste dag var å besøke konsentrasjonsleirene i Auschwitz, her ble stemningen i gjengen noe mer alvorspreget. Turen gjorde sterkt inntrykk og var lærerik. Etter en lang - og da mener jeg LANG togtur, kom vi fram til Praha. I løpet av natten fikk noen litt naive nordmenn frastjålet både det ene og det andre. Turen tok over ti timer og hadde lite søvn å by på, så senga var fristende for de fleste da vi kom frem til hostellet. Ett fåtall våkne backpackere tilbrakte kvelden ute i Praha sentrum, mens for de fleste ble det en rolig natt for å samle krefter. Siste dagen tilbrakte vi i Berlin. Her delte klas40

tok Kristian likevel ansvaret for sin saueflokk, og vi kom oss fram til Oki-Doki hostel. Her ble vi møtt av noen hundre trappetrinn, og en noe spesiell vert.

sen seg opp. Noen dro til verdens største innendørs badeland, Tropical Islands. Det var som om å dra på dagstur til Syden. Det var karuseller, digre vannsklier, luftballonger som flyr rundt, bungalower der du faktisk kan bo, lagune, boblebad, butikker og solsenger. Resten tilbrakte dagen til å vandre gjennom Berlin, langs East Side Gallery og til Holocaust monumentet. Vi møttes med flyplassen, og tok flyet hjem litt mer bustete, trøtte og erfaringsrike enn da vi kom. Alpene Etter Øst-Europa turen var vi så heldige å få tilbringe seks solfylte dager i Val Torens i de franske Alpene, sammen med friluftslivklassen. Dagene var fylt med mye endeløse trekk, sol, sinnsyke omgivelser og fine pauser. For slitne, det ble vi stadig og pausene tilbrakte vi på en solstol i bakken, i en liten fjellknaus eller i solveggen på hotellterrassen. Per og Kristian sto som

ivrige paparazzier rundt hvert hjørne. Parkkjøring fikk vi også prøve oss på, og det var ikke få som landet flere triks da vi kom hjem enn før vi dro. Men det koster å bli flinkere, noe Martin fikk erfare etter å ha imponert stort med 360 på BigJumpen, noe som resulterte i et kraftig slag i bakhodet siste dagen. Han mistet hukommelsen, men heldigvis kom den sakte, men sikkert tilbake, heldigvis - for dette var en tur som virkelig var verdt å huske! På ettermiddagene, slitne, svette og støle etter bakken, var det herlig å sette seg ned på en solfylt bar på afterski. Per og Kristian var også stort sett alltid å skue på en eller annen afterski på kveldstid, så det var ikke så langt mellom lærer og elev på denne turen. Med skibrilleskille, såre lår og røde neser takket vi for oss.


#elverumfhs

Nr. 2 – 2013/2014

41


magazine

42

Elverum folkehøgskole


#elverumfhs

Nr. 2 – 2013/2014

Friluftsliv

I VAL THORENS

Vi tok flyet til Sveits den 15 mars, med Backpacker-linjen. Det var en lang tur, men stemningen var allerede på topp og alle så frem til en super uke i Val Thorens. Vi våknet til strålende sol, og det var bare å spenne på seg ski og brett! . Fjellene hadde mye å by på og de første dagene måtte vi bruke mye tid å bli kjent med kartet og terrenget. Det var mange bratte bakker og det ga oss utfordringer, men vi ble fort vant til bakkene etter å vært der i noen dager. Val Thorens er alpenes høystliggende by på 2300 moh. Det er en av verdens største skianlegg og ble i 2013 kåret til verdens beste skisted. Ikke nok med det, været var fantastisk hver dag og vi alle fikk kjenne sola på kroppen og vi lærte å bruke solkrem. Vi ble fordelt i grupper sammen med backpackere og vi hadde alle små leiligheter der vi måtte lage mat selv, og vi fikk erfare hvordan det er å kjøpe mat til flere personer og at vi måtte ta hensyn til

hverandres behov. Det var koselig og bo sammen med backpackerne, og vi fikk se andre sider av de andre som vi ikke har sett tideligere. Dagene gikk mye ut på å være i bakken og stå på ski\snowboard, noen brukte også mye tid på å sitte i solveggen og nyte den deilige sola. Etter vi sto på ski, fikk vi lov til å være med på afterski under kontrollerte forhold og dette var veldig populært blant oss elver, men også lærere! På kveldene hadde vi det hyggelig sammen der vi besøkte hverandre og hadde det koselig, både med kortspill og film. Etter en god start på uken ble det planlagt en felles middag hvor vi alle spiste pizza og hadde en veldig hyggelig kveld med hverandre.

De siste dagene i Val Thorens brukte vi mye tid i parken der vi prøvde oss på både hopp og rails, der lærerene tok mange kule bilder av oss elever når vi var i lufta der vi gjorde syke triks!!! Vi er alle enige om at vi har blitt flinkere i løpet av året og dette fikk vi godt nytte av i Val Thorens. Tross det fine været og mye aktivitet, fikk vi alle kjenne på den tynne luften så høyt oppe. Vi hadde en SUPER tur der vi fikk kost oss utrolig mye, og vi vil takke for alle de gode minnene vi fikk sammen med elevene fra backpacker, og våre supre og atletiske lærere.

43


magazine

Elverum folkehøgskole

Fotolinja

I LONDON OG PARIS

Hei bloggen! Vi ankom Paris ganske sent mandag kveld. Tror det var flere av oss som fikk et stort sjokk og ikke minst ble ganske så skuffet. Vi bodde i et ganske ”getto” strøk i Paris. Det var menn med maskingevær, mørke menn og alkoholiserte mennesker. Etter de fleste av oss endelig hadde funnet senga, ringte brannalarmen. Og ikke bare en gang, hele 3 ganger på rad. Morgningen etter var det duket for en typisk fransk frokost med nutella, bagetter og croissant. Deretter tok vi turen videre til kirken Sacrè Coeur og deretter tok vi turen gjennom kunstnerstrøket rundt plassen Le Beteau Lavoir. Vi gikk et stykke til før v kom til Wall of Love som var en blå vegg med hvitskift, på denne veggen sto det ”jeg elsker deg” på 300 forskjellige språk. Så vi fant både på nynorsk og bokmål. Andre steder vi fikk den dagen var Pigalle som er horestrøket, der var det rett og slett bare sexbutiker og strikkeklubber. Og i enden av denne gaten ligger da Mouin Rouge som er et teater. Vi så også triumfbuen, 44

men det pågikk renovering så vi fikk ikke sett stort av den. Tilslutt kom vi til den store begivenheten i Paris selveste Tour Eiffel eller som kalt på godt norsk; Eiffeltårnet. Men dagen var ikke slutt der nei, etter en deilig lunsj tok vi turen videre til Odeon i Latinerkvartalet og videre mot Seinen med stopp foran Fontaine Sanit- Michel og videre over brya Pont Saint- Michel ut på øya Ile-de-France og bort mot kirken Notre Dame og videre forbi Le Centre Pompidou og tilbake til hotellet. Dagen etter dro vi i andre deler av byen, som endret meningen vår om byen. Torsdagen tok vi toget til London, dette tok bare 2 og en halv time. Vi hadde det vi trodde var tåke som hadde vært alle dagene vi hadde vært i Paris viste seg å være forurensning så hele klassen var tette og godt forkjøla da vi kom til ordentlig luft igjen. På kvelden fikk vi en tur rundt i nærområdet og på Picadelly Circus. Dagen etter gikk turen til Queen Elisabeth Tower (Big ben) og London Eye. Etter dette gikk vi langs Themesen og endte

turen med å se på utstillingen til Richard Hammilton. Vi tok turen over Millenniun bigde som vi kom oss helskinnet over uten at den raste som i Harry Potter filmen. Vi tok buss fra St. Pauls Cathedral til Covent garden hvor vi spiste lunsj. Lørdagen var en ganske rolig dag, vi var først i Notthing Hill og deretter en tur i Camden Lock. Vi hadde strålende sol på fridagen vår, Søndag. Mange i klassen satt i Hyde Park og koste oss. Noen gikk også på akvarium som var til stor glede for enkelte. Siste hele dagen i London ble brukt på museum hvor det var en bildeutstilling av David Bailey. Og vi fikk sett Brigde of London og resten av dagen var fri og ble godt brukt til shopping og chilling av de fleste. Takk for en fantastisk tur kjære fotoelver. Det var utrolig koselig å dra på tur med dere!

xoxo Gossip girl aka Hanne aka Mamma.


#elverumfhs

Nr. 2 – 2013/2014

45


magazine

Elverum folkehøgskole

STUDENTTIPS

FHS-livet er ferdig

HVA SKJER NÅ?!

■■Skrevet av: Stine Cecilie Staff og Sarah Tørnqvist

Skoleåret er straks ferdig, og vi skal igjen forlate familien. Bare denne gangen er det FHS familien vår og ikke den biologiske. Vi alle tenker mye på - hva skjer nå? Noen av dere har allerede søkt, og krysser fingrene for at alt går etter planen. Mens andre sitter igjen som noen store spørsmålstegn. Mange skal ta et år hvor man jobber og reiser, men vet ikke hva som skjer etter det. Derfor har vi i FHS Magazine laget en del gode studenttips til dere fattige individer. Vi har listet opp fem raske tips om hvordan du kan spare penger og en rekke gode, enkle og billige oppskrifter. Samt stips om studier, studieteknikker og jobb.

Hvordan skrive søknad? Uforming En søknad skal være kort og relevant, helst ikke lenger enn 1 A4-side. En søknad har flere deler: selve søknaden + CV + vedlegg (kopier av vitnemål og attester) Skriv ny søknad for hver stilling du søker på - masseproduserte søknader kan lett gjennomskues. Fortell nøyaktig hvilken stilling du søker på. Referanser. En søknad inneholder ofte to referanser. En referanse kan være en tidligere arbeidsgiver eller en lærer - noen som kan ”legge inn et godt ord” for deg og gi nærmere informasjon om deg. NB! Du må alltid spørre før du fører noen opp som en referanse! Overhold søknadsfristen!

46


magazine

Elverum folkehøgskole

Eksempel på søknad (ps: oppsettet på søknaden er viktig!) Anne Mette Stiansen Strandbygdveien 143 2408 Elverum tlf. 90016094 S.Vindel&B.Drag AS v/Tarjei Trikken Balle Klorins gt. 10 9000 Tromsø

Elverum 7. mai 2014

Ditt navn, Dato i høyre hjørnet Hjemadresse Telefonnummer Mottakerens adresse

Søknad på stilling som sekretær

Overskrift m/navn på stilling

Jeg viser til annonse i avisa Nordlys 26. april 2003 og telefonsamtale med adm.dir. Tarjei Trikken 29.04.03. Jeg vil med dette søke på stillingen som sekretær hos S.Vindel&B.Drag AS.

Kilde & kontakt

Personlig bakgrunn Jeg er en jente på 19 år, født og oppvokst i Tromsø. Jeg tok ekamen artium ved Kongsbakken videregående skole i Tromsø i 2002. Fra 1. august 2002 til i dag har jeg vært ansatt som barnehageassistent i Snørrungen barnehage.

Bakgrunn/personalia Alder, utdanning, arbeidserfaring o.l.

Begrunnelse for søknaden Jeg er en selvstendig og ansvarsbevisst jente, som er vant til å arbeide under press. Tiden i Snørrungen Barnehage har vært morsom og lærerik, men jeg ønsker nå å få litt bredere arbeidserfaring. Jeg er veldig sosial, glad i mennesker, og har god erfaring med data. Jeg mener selv jeg vil bli en dyktig medarbeider i S.Vindel&B.Drag.

Hvorfor passer DU til stillingen?

Jeg er tilgjengelig for intervju når som helst. Hvis det er noe dere lurer på, kan dere gjerne ringe eller sende en mail. Jeg ser fram til å høre fra dere og håper på et positivt svar.

Anne Mette Stiansen

Vennlig hilsen

Signatur (håndskrevet)

Anne Mette Stiansen

Ditt navn (maskinskrevet)

Referanser: 1. Guri Malla (Daglig leder Snørrungen Barnehage) tlf: 999 66666 2. Gøran Leksene (klasseforstander Kongsbakken VGS), tlf: 666 99999 Vedlegg: CV, vitnemål fra videregående skole, 1 attest

Referanser (helst 2 stk)

48

Vedlegg


#elverumfhs

Nr. 2 – 2013/2014

Hva er en CV? En CV (Curriculum Vitae) er en kort oversikt over hva du har gjort hittil i livet og den skal legges ved søknaden. Den skal inneholde personalia, oversikt over hvilken utdanning og arbeidserfaring du har, og eventuelt kurs, fritidsinteresser og lignende. CV’en skal være kortfattet og ryddig. Opplysningene under utdannelse og arbeidserfaring skal være i kronologisk rekkefølge, men det siste du har gjort skal nevnes først (d.v.s. at den eksamen du tok i vår skal nevnes først på listen, og barneskolen nevnes sist). Det finnes ingen fast mal for hvordan en CV skal se ut. Nedenfor finner du et eksempel på en CV.

Eksempel på CV CV for Aud-Elise Quist

(navnet ditt)

PERSONALIA: Navn:

Aud-Elise Quist

Født:

29.03.70

Adresse:

Ødemarka 1

Sivilstatus:

Enke

Telefon:

97424286

E-post:

vibbe97@hotmail.com

UTDANNELSE: (tidsrom) 1999-2002 1993-96

(type utdanning/fag) Examen artium, allmennfag Ungdomsskole

(skole/sted) Kongsbakken VGS, Tromsø Sommerlyst ungd.skole, Tromsø

(type jobb) Barnehageassistent Vedlikeholdsarbeider

(sted) Snørrungen Barnehage Statens vegvesen, Troms

ARBEIDSERFARING: (tidsrom) 1. august 2002 -d.d 1.juli-29.juli 2002

KURS/DATAKOMPETANSE: (kan utelates) Word God kjennskap til programmet Spansk 2 uker, NKS friundervisningen SPRÅK: Norsk Engelsk Tysk

Morsmål. God språkbeherskelse og gode skriveferdigheter. Gode muntlige og skriftlige engelskkunnskaper. Gode muntlige og skriftlige tyskkunnskaper.

HOBBYER/INTERESSER: Dykking Revy

Har PADI-sertifikat Har deltatt i div. Tromsø-revyer; Polarshow, Bragerevyen,o.l.

49


magazine

Elverum folkehøgskole

STUDENTTIPS

Hva vil du bli

NÅR DU BLIR STOR? ■■Skrevet av Sarah Tørnqvist

Er du en av dem som ikke vet hva du vil bli, og har heller ikke orket å lese gjennom alle katalogene fra utdanningsmessen? Vel, her har du noen nettsider hvor du kan ta tester som hjelper deg å finne en utdanning innenfor dine interesser. Du kan også lese om de forskjellige yrkene hvis du er i humør til det. En eller annen gang må det vel skje uansett, så hvorfor ikke nå?

Finn drømmejobben på Hogskoleutdanning.no http://www.hogskoleutdanning.no/ Interessetesten på NAV.no https://tjenester.nav.no/veiledning/interessetest?2 Les om yrker på Utdanning.no http://utdanning.no/interesseoversikt/yrke Ta utdanningstesten på Studentum.no http://www.studentum.no/educationtest/start/8 Klikk deg frem på Studievalg.no http://www.studievalg.no/

50


#elverumfhs

Nr. 2 – 2013/2014

STUDENTTIPS

Syv gode

STUDIETEKNIKKER ■■Skrevet av Sarah Tørnqvist og Stine Cecilie Staff

1. Presskriving Ved presskriving skriver man i løpet av fem minutter ned alt man vet og kommer på om et tema. Dette gjør det lettere å finne måter å komme i gang med oppgaven på. Slik husker du stoffet bedre, samtidig som du blir bevisst på hva man faktisk kan, og ofte oppdager man at det er mer enn hva man tror. 2. Forstå din egen studierytme Finn ut når på døgnet du jobber best, og om du er en person som fungerer best med stillhet eller med litt liv rundt deg. Hvis du kjenner din egen læringsstil kan du velge de tidene og stedene som passer best for deg med tanke på å ta til deg ny kunnskap og jobbe med det som er vanskelig. 3. Formuler med egne ord Det er viktig å formulere det man leser med egne ord og med et språk du selv bruker. Skriving og formulering av egenprodusert tekst er viktig for å få de aktuelle nervetrådene i hjernen til å koble sammen ting og dermed huske stoffet bedre. 4. Bli kjent med teksten Hvis du vender deg til å jobbe med tekst over tid, trener du opp evnen til å formulere og bearbeide fagtekster. Du får også trent deg på å strukturere teksten, og blir god til å «kill your darlings» 5. Ikke skriv deg tom I stedet for å tyne deg tom for å bli ferdig med en bok eller en tekst, er det ofte lurt å stoppe mens du fremdeles har litt å gå på. Om du har litt igjen på et avsnitt, kapittel eller en tankerekke, er det lettere å begynne der du slapp dagen etter, i stedet for å begynne på en helt ny oppgave. Dette er en veldig klassisk problemstilling, spesielt for de som skriver masteroppgave: Folk sliter med å komme i gang med skrivingen av en ny del eller et nytt kapittel. 6. Ikke vær redd for det du ikke kan Mange studenter tror de kan for lite. De oppdager hvor mye alle andre kan, og får for mye respekt for det. Dette kan gi en ”lammende” følelse, og pussig nok blir det ofte verre jo eldre studentene blir, og jo mer de kan. I stedet burde man fokusere på å frigjøre den kunnskapen som finnes, og deretter bearbeide denne. Dette er noe av det læring handler mest om: Hvis du forsøker å få oversikt over all kunnskap som finnes, kommer du ingen vei. Fokuser heller på hva du kan og hvordan du kan bruke det. 7. Søk smart på nettet Er det ord eller termer du enten ikke forstår eller er usikker på? Bruk ordbøker og leksika på nettet for raskt å få alternativer, eksempler og mer forståelige forklaringer på ord og termer som kan virke uklare.

Husk pause! 51


magazine

Elverum folkehøgskole

STUDENTTIPS

Hvordan spare

PENGER? ■■Skrevet av: Stine Cecilie Staff

1. Lag middag selv! Mange tror at en Grandis om dagen eller fem cheese på McDonalds er lønnsomt for økonomien og ikke mist enkelt. For ikke å snakke om Toro! Men slik er det altså ikke. I det lange løp viser det seg at det beste er å lage maten selv. For det første fordi du får mer mat for pengene, og muligens en real restefest dagen etter, men også fordi det er sunnere. Lever du på fastfood så er det ikke lange veien før du må på treningssenteret og skaffe deg personlig trener. Eller det som verre er - en fettsugningsoperasjon. Så - Lag maten selv folkens! Det er ofte mye hyggeligere hvis du bor sammen med andre også. Eller så kan du jo invitere deg selv hjem til noen som har sparegrisen full av penger.

2. Tren hjemme! Apropos overspising og slankekurer. Det finnes uendelig mange gode treningsprogram du finner gratis på nettet som du kan gjøre hjemme. Og ja, jeg vet like godt som dere at det beste og mest effektive er å trene på Karma Fitness. Men hvis det er penger du vil spare så følg mitt råd! Det er bare å bestille et par vekter på Ebay, så har du et par av dem også hvis bøtter med vann og bildekk slepende rundt magen ikke holder.

3. Shoppestopp! Shoppestopp, det ligger vel i navnet. Det går ut på å ikke shoppe i en viss periode. Det kan være et år, en måned, tre år, fem år. Og du kan gjøre det på din helt egen måte. Du kan velge å bare kutte ut klær, eller spising ute kanskje? Eller om du snuser/røyker eller drikker mye kan du begrense eller faktisk stoppe med det en stund hvis du har viljestyrke nok til det. Om du kjører mye bil eller reiser mye kan du kjøre kollektivt, eller ta bena fatt, som det heter så fint. Det er uendelig med muligheter - Bruk dem!

4. Kjøp på salg! Januar er en fantastisk fin måned når det gjelder salg. Februar også forsåvidt. Klesbutikkene er lei nisseklærne og vil bli kvitt det meste for å få plass til nye varer. Her griper du inn! Mest sannsynlig har du sikkert fått litt penger til jul også, så det er jo bare helt fabelaktig. Når det gjelder mat så utgåtte matvarer ikke alltid så farlig. Kjøttprodukter for eksempel, kan du enkelt fryse ned og ta opp igjen til tining, men ikke frys dem igjen. Fretex og andre gjenbruksbutikker er heller ikke så dumt. Er du ikke fan av vintage og spaca klær, så frykt ikke! Det finnes mange fine klær fra Bikbok, Gina Tricot og H&M der også. Her kan du også finne møbler og interør til en billig penge. Supersmart!

5. Billige aktiviteter! Uansett om du bor alene, med kjæresten eller venner, så er det fort å kjede seg litt. Da går man ofte på byen, roadtrip, shopping, en tur på cafè eller spiser ute. Men det trenger ikke være sånn. Det finnes mye rart å gjøre som ikke koster en dritt, eller ihvertfall under 100 lappen. For eksempel en runde bowling, gå tur, dra på museum, invitere folk hjem på middag, film maraton, spille brettspill, tegne og male, hjemmespakveld med jentene, gaming med gutta osv.

52


#elverumfhs

Nr. 2 – 2013/2014

STUDENTTIPS

BILLIG MIDDAG

for billige studenter!

Amerikanske pannekaker

Hvis du er litt smålei Toros norske pannekaker, er dette en bedre erstatning. 4 personer, 20 - 30 minutter, under 10 kroner per person

Du trenger 4 store egg 2 kopper mel 2 kopper melk 4 ss sukker 1 ts salt 2 ts bakepulver 2 ts vaniljesukker 50 gram smeltet smør (til røren) smør til steking Sukker og syltetøy til servering

Slik gjør du Sett stekeovnen på 80 grader. Bland sammen egg og melk. Bland sammen alt det tørre. Ha det tørre i melk og egg, og rør til klumpene forsvinner. Ha i smeltet smør til slutt. Ta en (eller to!) stekepanner på middels temperatur, ha ltt smør i pannen. Ha i litt røre slik at det blir 3 små pannekaker av gangen. Stek lyst brune på begge sider, legg inn i et ildfast fat i ovnen etterhvert slik at de holder seg varme Server med sukker, syltetøy, rørte bær, eller annet søtt du liker. I USA er det jo sirup som gjelder!

Pita pizza med kyllingkjøttdeig

Her er en super rask, god og billig middag. Du bruker pitabrød til pizzabunn, og med en fyldig kjøttsaus blir dette en super middag dagen derpå. 4 personer, 20 minutter, 14 kroner per person

Du trenger 4 pitabrød 300 gram kyllingkjøttdeig 1 gul løk 2 fedd hvitløk 2 - 3 sopp (kan sløyfes) En halv rød paprika 2 ss tomatpure 2 ts oregeano salt og pepper 200 gram hvitost

Slik gjør du Sett stekeovnen på 250 grader. Hakk løk og hvitløk, paprika og sopp i små biter. Stek løk og hvitløk et par minutter. Tilsete kjøttdeigen, ha på salt og pepper. Ha i 2 ss tomatpure, stek det hele sammen med pureen 2 minutter. Ha i paprika og sopp, og ha evt på litt vann for å justere konsistensen på sausen. Ha i 2 ts oregeano. Fordel fyllet oppå pitabrødene. Topp med ost på hver pizza. Ha i oven og stek til osten er gylden, 8 - 10 minutter. Server! 53


magazine

Elverum folkehøgskole

Asiatiske kjøttboller med risnudler og babyleaf Denne retten er enkel og rask å lage, og smaker fantastisk godt. Det virker litt spesielt med salat i en varm rett, men så lenge den serveres straks, funker det kjempefint. En super vri på en enkel og billig råvare. 4 personer. 25 minutter. Ca 15 kroner per person. Du trenger 400 gram kjøttdeig av svin 1 rød chili 2 fedd hvitløk 0,5 ts salt 2 ss soyasaus 2 ss hoisin saus (kan sløyfes) 1 pakke bayby leaf salat mix 3-4 ss sweet chili saus 1 pk risnudler - tykke (mine er Santa Maria) 1 terning kylling/grønnsaksbuljong (eller bruk salt) Slik gjør du Sett på vann til risnudler, ha godt med vann i pannen og ha i buljong eller salt. Hakk hvitløk og chili. Bland sammen svinekjøttdeig, salt, hakket hvitløk og chili, 2 ss soyasaus og 2 ss hoisinsaus, ha i litt vann om du trenger å få deigen smidig. Sett på en stekepanne på middels varme, ha i litt olje/margarin og rull små kjøttboller som du har i pannen. Ikke tenk på at de trenger å være runde, jevne eller fine. Få dem i pannen, og rør rundt så de stekes jevnt. Stek i ca 5-10 minutter til bollene er gjennomstekt (test ved å del en av dem i to). Ha nudler i vannet, og kok i 3-4 minutter til møre. Skyll nudlene raskt i kaldt vann så de ikke kleber. Ha dem over i varm stekepanne og bland med kjøttboller. Hell over sweet chili saus. Rett før du serverer heller du pakken med babyleaf over, og blander raskt sammen. Server med det samme. Kjempegodt!

Hjemmelaget tomatsuppe med krutonger og egg

Tomatsuppe er sunn og god mat, og lager du den selv fra bunnen smaker den himmelsk. Det er heller ikke noe vanskelig. I denne varianten har jeg brukt purre og litt gulrot, det gir kjempegod smak på suppen. Hvitløks krutonger lager du raskt mens suppen koker. Er du en av dem som trenger ekstra proteiner hver dag er egg et flott tilbehør! 4 personer, 20-25 minutter, 9 kroner per person

Du trenger 1 purre 1 gulrot 2 fedd hvitløk 2 bokser hermetisk tomat 1-2 terninger kyllingbuljong 1 ts sukker 2 dl melk 2 ss smør 4 skiver brød 4 egg

Slik gjør du Sett på vann til eggene. Skjær purre i skiver, og gulrot i små biter. Hakk det ene hvitløks feddet. Ha smør i en panne, og fres dette et par minutter. Tilsett 2 bokser tomater, og tilsvarende mengde vann (bruk boksen til å måle med), og ha i buljongterningene. La dette småkoke 10 minutter. Ha eggene i det kokende vannet, kok i ca 8 minutter. Hakk det andre hvitløks feddet. Skjær skivene i passe firkanter. Ha smør og hvitløk i en stekepanne, og stek på middels varme brødbitene i smøret og hvitløken til de er fint brune og litt sprø. Bruk en stavmikser til å kjøre suppen glatt. Ha i melk og en klype sukker. Varm opp, og server med egg i båter, og krutonger på toppen.

54


#elverumfhs

Nr. 2 – 2013/2014

Enkle kylling nuggets Kylling nuggets er en favoritt blant oss unge, og her har du en kjempe enkel oppskrift på hjemmelagde nuggets så du slipper å bruke bensin på å komme deg til Mc’ern. Utgangspunktet er kyllingfilet, dette får du rimelig i frysedisken i mange supermarkeder. Pris per porsjon avhenger av mengden nuggets, og hvilket tilbehør du velger. I oppskriften her er stekte poteter og salat. Kyllingen må være tint før du begynner! 4 personer, 35 minutter, ca 20 - 25 kroner per porsjon

Du trenger 500 - 600 kyllingfilet ca 1 liter tortilla chips (kanskje har du litt til overs fra kvelden før?) 1 ts chilli pulver (kan sløyfes) 600 - 800 gram poteter i båter 0,5 agurk 2 tomater 1 rød paprika

Slik gjør du Sett ovnen på 230 grader. Skjær poteter i båter med skallet på. Ha i ildfast form, ha salt og pepper på og drypp litt olje. Inn i ovnen med dette, lavt nede. Skjær kyllingfileten i passe biter (ca 1 cm tykke), Bruk en stavmikser, og knus tortilla chipsene slik at det blir som griljer mel. Har du ikke stavmikser, har du dem i en pose/kjøkkenhåndkle og slår løs med en kjevle. Bland litt chilli pulver i om du vil ha dem litt sterke. Ha kyllingfileter i en plastpose, ha i den knuste chips blandingen i posen og rist til det blander seg og chipsen fester seg til kyllingen. Ha kyllingen over på en stekeplate, og sett dem midt i ovnen. Poteten flytter du så opp over kyllingen. La det hele steke 15 - 20 minutter i ovnen. Sjekk at nuggetsene er ferdig ved å skjære en i to og se den er gjennomstekt. Mens dette er i ovnen, lager du en enkel salat. Server med rømme og salsa, evt barbeque saus eller ketchup. Kos dere!

Tortellini med pesto og sprøstekt salami

Her er en oppskrift jeg fikk av min oldemor Rannveig for mange år siden. Den er billig, enkel og lages på under 10 minutter! Super om du har liten tid. Det er en ”lett rett”, så den passer godt en dag du kanskje skal rett på trening, eller fest. 4 porsjoner, 10 minutter, ca 18 kroner per porsjon.

Du trenger 500 gram fersk tortellini, helst med ostefyll 8 skiver salami 2-3 ss pesto 4 ss finrevet hvitost Slik gjør du Sett på vann til pastaen, ha salt i vannet. Skjær salami i tynne skiver. Riv ost på den fine delen av rivjernet. Stek salami et par minutter på middels varme til den blir sprø. Ha pasta i kokende vann, kok som anvist på pakken 2-4 minutter er vanligvis nok. Hell vann av pasta. Bland med pesto. Fordel i 4 tallerkener. Ha over ost, legg sprø salamistrimler på toppen. Snadder!

■■Skrevet av: Stine Cecilie Staff

55


TUSEN TAKK

for et fantastisk 책r!


FHS nr. 2 2013/2014