Page 1

# 1 2012

1


2


3


D-Crew Adrian

A

drian er vår sjefsredaktør som alle har et turbulent forhold til. Han lider nemlig av søvnprøblemer og har vanskelig for å stå opp om morgenen. I etterkant har vi funnet ut at dette skyldes lange netter med intens stirring på live-streaming av pingviner.

H

an er også den perfekte pornofotograf på deltid, da han lurer uskyldige jenter inn på fotorommet, for å skaffe noen hete bilder til avisa.

C

aroline er alltid der det skjer, spesielt etter at klokken har blitt 00:00! Det er derfor vi har sendt henne ut på annonsejakt. Hun bor på kongsgården, og elsker senga si og turer til varmere strøk. Når noen roper ulv, svarer hun med et bjeff. Svakhet: Gå glipp av ting.

Nora

Caroline N

ora er vår superanmelder. Hun har en tidligre karriere som sjørøver og seilte rundt på de Karribiske hav. Der tok hun enormt mange bra bilder. Derfor valgte vi å ha henne og hennes egenskaper på laget, tross sin kriminelle røverbakkgrunn. I etterkant har hun vunnet en Nobelpris for featureartikkelen som er trykket i denne avisa.

S

ondre er sønn av den Kirgistanske kongen og er bosatt på Sørigard 5. Han har derfor blått blod. Han får stadig pakker fra sin mor i Barcelona, og deler gjerne pulversmertestillende med trengende jomfruer i nød. Det er ikke lett å være kongssønn når det stadig kommer skjønne kvinner på døra. Sondre jobber for tia som altmuligmann her hos oss i FHS noe han trives med.

Randi S T

iri er gruppas søte illustrator, og tegner alt vi trenger å få tegnet. Hun er prikken over i’en i D-crew og har en latter som høres over hele kongeriket.

il tross for sin lave høyde har hun spilt stor rolle for gruppa, og “bra insh” er vel det uttrykket hun har hørt mest denne uka.

4

Sondre R H

andi er blant annet the QuizMaker. Hun sørger for at det alltid er spørsmål som skal besvares! Med mindre hun sloss med asfalten, eller er i Afrika og leker med løver.

un har vokst opp i Drømmeland hvor alt er lek og morro og det sprer hun vidre til oss i redaksjonen. Vi er alle sikre på at hun har blitt fóra med kreativitet som barn, fordi det er det eneske som kommer ut av kjeften på henne.

Siri


R

agnhild er jokern vår fra Bodø. Hun har en mastergrad i mediamekking og fikser alt vi ikke kan. Kattunger, kaffe, kamera, klipping og liming i photoshop, kos, kvikklunsj og kake er K-er som hun digger. Livet uten Ragnhild er rart å forestille seg. Vi elsker henne over alt på jord og håper hun takker sin mor for journalistgenene sine vi så sårt har fått bruk for i denne utgaven av FHS.

Karoline

Ragnhild K

aroline er vår blide bergenser, som er slu som reven og tar papparazzibilder så det suser. Hun har stadig vært ute på oppdrag for å skaffe det vi trenger av artikler og bilder til avisen. I tillegg har hun også god kontkt med det overnaturlige og har derfor vært i stand til å spå fremtiden til alle sine kjære medelever,

F

red er vår jokemaker. Han vrenger tryner og kommer med de groveste vitsene. Dessuten har han en lang erfaring fra militæret noe som gjør han rustet til å sloss mot troll og onde vesner, og selvfølgelig vinne prinsessa.

Fredrik

S

ørigard 14 er hans foreløpige bosted, men han har snart vunnet prinsessa, så vi avventer flyttemelding om ikke lenge.

Bibbi

B

ibbi er kongen. Bokstavelig talt. Hun har også en sjette sans og har evner som gjør henne i stand til å skrive horoskop. Hun tar oppgaven som konge svært seriøst og passer på at prinsessa finner riktig mann. Kreativ og kjekk, kongen ser aldri vekk. Som konger flest er hun meget travel, men det er alltid en glede å se kongen igjen.

E

iel er vår kjekke prins fra The United States. Han viser at han virkelig gir sjela si til det å gå i Norwegianclass, da han stiller opp i den Norske fjellheimen med bunad og det norske flagg vaiende så fagert i bakgrunnen.

G

Eiel

utten fikk i oppgave å skrive om forskjellene mellom USA og Norge, og der var det mer enn nok å hente.

I

Ida

da er eventyrdronninga vår. Hun sørger for at FHS er stappfullt med eventyrlige godbiter og spennende bilder. Bildene hennes tar oss med til fjerne land hvor allting kan skje; rever kan snakke og Espen Askeladd går i oppoverbakke. Hun er som dronninger flest, pliktoppfyllende og viser sin beste side til en hver tid.

5


Oppskrifter fra serveringsgruppa Hveteboller Ingredienser: 1/2 pk gjær 2 dl melk 50 g margarin 1 egg 3 ss sukker 1 ts kardemomme 5 dl hvetemel 1/2 dl rosiner Tilberedning: Stekes ca 45 min. Porsjoner: 20 boller

Ingredienser: 3-4 epler ca. 2-3 dl sukker 3 egg ca. 1-2 dl smeltet smør ca. 1 dl melk ca. 3 dl hvetemel 2 ts bakepulver og til å strø over kaken før steking litt ekstra sukker og kanel

6

Tilberedning: 1. Pisk eggedosis av eggene og sukkeret 2. så blander du inn smeltet smør og melk 3. Sikt inn hvetemel og bakepulver 4. Så smører du en rund kakeform, heller røren oppi og trykker eplebåter ned i røra. 5. dryss over sukker og kanel i et litt tjukt lag(da blir det en har og sprø, god overflate) 6. Sett kaken inn i ovnen på ca. 200 grader, midt i ovnen i ca. 30-40 min. kommer an på hva slags ovn man har.


Oppskrift:

7


#rareeventyr

H

er er bildene elevene selv har tatt og lagt ut p책 Instagram.

@karoliiinehj

@every7thdrop

@karoliiinehj

@angaard

@every7thdrop

@every7thdrop

@rikkiinorth

@every7thdrop

@every7thdrop

@every7thdrop

8

@angaard

@katrinesjaastad


@every7thdrop

@every7thdrop

@hannasvestad @hannasvestad

@every7thdrop

@hannasvestad

@karoliiinehj

@every7thdrop

@every7thdrop

@liselottewold

@rbii

@torsteva

@every7thdrop

@eivindehv

@every7thdrop

@siriss

9


Hei, slask. I den kommende måneden venter nye utfordringer for deg. Du må jobbe drit hardt og virkelig skjerpe deg for å komme gjennom denne måneden uten å bli helt kake. Tips; skjerp deg, (serr) Du er en lykkejeger og prøver å finne lykken all the time. Men denne kommende måneden kan du bare glemme denne jakten på lykken. Det er ikke noe sannsynlighet for at du vinner i lotto denne måneden da for å si det sånn... Du er ikke Per Egil dessverre. Tips; heng med Per Egil Ro dæ ne du no..Du ønsker kanskje å være med på en del sosiale arrangementer den kommende måneden. Ikke gjør det. En utvisning er fort på vei.. Tips; Hold deg unna solbakken

Kanskje du merker at sokker og andre ting blir borte, bilder faller ned og får på følelsen at noen holder øye med deg? Det er fordi Ingeborg er ute etter deg den kommende måneden! Watch out! Tips; Hold deg unna vaskekjelleren…

Horo

Ting går slik du ønsker, og det er kanskje fordi du har skikkelig draget denne måneden som kommer. Nyt det mens du kan! Pass deg når du går ute, du har tydeligvis draget på dyr og.. (wtf?) Tips; Pass deg for ulven til Simen…… Denne måneden klarer du ikke å la være å poste alt du gjør og tenker ut på face eller instagram. Du poster altfor mange statuser på facebook hver dag om hver jævla ting du gjør. Folke begynner å bli lei! Tips; Skriv en bok

10


Herregud for en pessimist du er! Du blir ekstremt negativ, Du skaper negativ energi, og noen får kanskje en uvenn (eller 2)den kommende måneden. Du skal ikke se bort i fra at noen spytter i maten din.. Tips; Ikke la noen hente mat til deg

Den kommende måneden tror du at du er morsom. Men det er du ikke. Alle vitsene dine, de teite innslagene og latteren din er rett og slett helt på tryne, slutt å vær så jævlig klein. Tips; Shut up

oskop

Du ser ekle ting og tar bilde av det. Og verst av alt du legger du ut på facebook og tvinger de sykt nasty tingene på andre, æsj. Ekkel er du. Prøøv å ikke gjør dette den kommende måneden. Tips; Ikke legg ut bilde av en dritt på face. Dude. Du er en unnasluntrer neste måned. Kom igjen din jævla slask, pell deg dit du egentlig burde være. Pell deg til frokost. Pell deg til ord for dagen. Pell deg til de riktige timene og pell deg til middag når du skal. Og slutt å snik i matkøen!! Tips; Pell deg dit du skal være. Slask. Hello planet earth is calling. Du er så zykt fjern og surrete neste måned. Du vet aldri hvor du skal være eller når du skal være et sted. Du klarer å få med andres sokker og finner ikke din egen kopp(hvis du i det heletatt har skaffet deg en), så du låner andres.. Tips; jævla surrehue kom deg ned på jorda

Du er så zykt søt og snill. Alle elsker deg og forguder deg. Denne måneden blir en av dine beste på lenge. Nyt hver stund hvor folk virkelig ser opp til deg, du er rett og slett fantastisk. Alle vil være deg nå, siden du er så jævla kul! Tips; Bare forsett å vær kul ass

11


#lol Hvilken kjendis ligner de p책?

12


7 personer, 7 ting. Hvem eier hva?

Vitser Ole satt på skolen og kjedet seg som vanlig. Ole: - Lærer,kan du åpne opp vinduet? Lærer: - Hvorfor det? Ole: - Fordi, hjemme pleier jeg alltid å sove med vinduet åpent. Har du hørt om han som sov så langt ut på morrakvisten at greina knakk? Det hadde seg slik at Paven og Bill Clinton døde samtidig, og kom opp til St.Peter. Men St.Peter gjorde en feil, og sendte Clinton til himmelen og Paven til helvetet. Feilen skulle rettes opp, og de to møttes på halvveien. -Nå, hvordan var det der oppe?? spør Paven. Jeg gleder meg veldig til å få hilse på Jomfru Maria! -Da kommer du nok litt for sent, sier Bill Clinton.

- Vet du hva den ene tørrfisken sa til den andre? - Long time no sea. Hva sier paver når de hilser på hverandre? Svar: Ingenting. Det finnes bare én pave. Her om dagen skulle jeg gå ut av Rema 1000. Da så jeg to soldater som holdt hånd i hånd. Hvilken type soldater var det? Svar: Leiesoldater. Hva står det på grava til Super Mario? - Game over. Jeg gikk bort til speilet, men så ikke ut. Da gikk jeg bort til vinduet i stedet.

13


rningen e T a r f 10 barn stillingen e r o f m o barnehage

14


Vi sy bra. ns eventyrene var Alle sam Reveen men likte ka best . Vi kjen t eventyr e igjen alle ene. De på s ut, for cenen var k det så ledd vi nem lig! “Jeg a r ikke s Reveeh e så bodndka før, fortdt e Slemme jeg på i før stad.”

15


FHS TORGET

16


17


Mandagens Eventyr Eventyret «Reve-enka» handler om en rev og en revefrue. De levde et lykkelig liv sammen, helt til en dag da reven dro til hønsehuset og overspiste. Det resulterte i at han ble syk og døde.

Reve-enka sørget over tapet på mannen, men det hun ikke visste var at de mannlige dyrevennene hennes stod i kø for å kapre hjertet hennes. Hun sørget så mye at hun måtte ha tjenestepiken Korse til å åpne døren hver gang det banket på.

eventyret. Samtidig viser hun at hun kan tenke selvstendig ved å vite hva hun er ute etter i en ektemann. Dette beviser hun under valget. Samtidig går sørgeprosessen fort over, noe som er over all forventning…

Frierne ønsket å gi henne råd om sorgen, men de fleste ble sendt på dør. Først kom det en bjørn, så kom det en ulv, deretter en hare og til slutt en rev.

…fordi Reve-enka ender opp med en ny rev. Vi tror at bjørnen virker som en bedre mann enn det reven gjør. Reven hadde bare flaks som hadde opplevd den samme dramatiske hendelsen som reve-enka. Bjørnen hadde en smittsom latter, var rik og kjekk. Det hadde også vært et godt forskningsprosjekt dersom reve-enka valgte bjørnen. Dersom de fikk barn sammen, ville det føre til en ny dyreart. Vi setter vitenskap og ytre skjønnhet veldig høyt, og derfor trekker vi ned disse to karakterene.

Reven ble ikke sendt på dør, for han hadde opplevd det tilsvarende som reve-enka. Kona til reven var død, og han var selv en enke-rev. Han viste hvordan det var, og kunne derfor gi Reve-enka gode råd. Han ville Reve-enka ha! Dermed så levde de lykkelige alle sine dager, med mindre reven gikk inn i hønsehuset han også og forspiste seg… Vår favoritt-eventyrfigur: Reve-enka Dette er fordi Reve-enka har guts til å sende tre mannfolk på dør, og er veldig frekk i dette

18

Vi vil også anbefale å leie filmen om Reve-enka. Da kan dere få med dere hele det fantastiske eventyret med den frekke enken.


Tirsdagens Eventyr «Askeladden som kappåt med trollet» er et spennende eventyr som handler om en gammel mann med tre sønner. Den gamle mannen vil at de unge og spreke guttene skal ut i skogen for å hugge ut gull og sølv i fjellet, slik at han kan betale ned gjelden han skylder.

«Askeladden som kappåt med trollet» er et spennende eventyr som handler om en gammel mann med tre sønner. Den gamle mannen vil at de unge og spreke guttene skal ut i skogen for å hugge ut gull og sølv i fjellet, slik at han kan betale ned gjelden han skylder. Den første dagen drar den eldste sønnen ut, og den andre dagen drar den mellomste sønnen ut. Begge blir møtt med et stort, stygt troll som sier: «Dersom du hugger i min skog, skal jeg drepe deg!» Begge sønnene løper hjem, og forteller gamlefar hva som har skjedd. Askeladden, den yngste, møter på trollet den tredje dagen og får den samme trusselen. Da sier han bare: Tier du ikke still, skal jeg klemme deg, som jeg klemmer vannet av denne hvite steinen.» Den hvite steinen er en ost, som Askeladden har tatt med som niste. Trollet blir redd. Det blir kveld og trollet ber med Askeladden hjem, siden han er så langt unna hjemmet sitt. Askeladden blir med. Hjemme hos trollet får Askeladden grøt, og da foreslo han at de

skulle kappete. Trollet blir med på dette. Askeladden jukser ved å putte grøt i sekken sin, og sier til trollet at det er lettere å få i seg grøt dersom man skjærer hull i magen. Dette gjør trollet, og dør. Askeladden drar deretter hjem med mye sølv og gull. Vår favoritt-eventyrfigur: Faren til guttene … fordi han er slu som ber sønnene om å ofre livene sine. Han trenger gull og sølv for å betale gjelden, og så vidt vi vet bruker han resten på seg selv. Gamlefar skylder på at han er gammel og skrøpelig. Disse smarte triksene gjør han til vår favoritt. …fordi eventyret har med et overnaturlig vesen som er dumt som et brød. Det er mye action: Sønnene som ofrer livene sine, et troll som tar et uventet selvmord, en mor som ikke vil delta noe særlig i guttenes liv. I tillegg dreier det seg om mye penger. Et pluss er at det ikke inneholder fristende prinsesser som er «too hard to get». Se filmen!

19


20


FHS

21


Onsdagens Eventyr «Den syvende far i huset» handler om en ferdesmann som trenger et sted å hvile. Han kommer til en vakker gård, og bestemmer seg for å spørre faren i huset om han kan oppholde seg der.

Ferdesmannen kommer først til en gammel mann, men det er ikke faren i huset. Den gamle mannen sender han videre til et annet rom, til den syvende far. Der møter han en annen gammel mann, ferdesmannen spør den gamle mannen om det var plass til han i huset, men den gamle mannen sier at han ikke er faren i huset, og sender han lenger inn i huset for å snakke med faren sin. Denne hendelsen gjentas seks ganger til sammen. Tilslutt sender den sjette gamle mannen han videre til den riktige faren i huset. Den syvende far i huset svarer: «ja, barnet mitt!» Ferdesmannen får hvile og mye god mat. Han får selvfølgelig en del øl og brennevin som kommer godt med.

22

Vår favoritt eventyr-figur: Den første gamle mannen som ferdesmannen møter fordi i stedet for å gjøre det enkelt, gjør den gamle mannen situasjonen vanskelig. Det gjør han ved å ikke fortelle ferdesmannen at far i huset befinner seg i et bestemt rom, men heller sender problemet videre til neste gamle mann. Det må være slitsomt for den slitne ferdesmannen å gå gjennom alle rommene, men en fin måte å bli kjent med folk på fordi vi vil gjerne ha med en moral i eventyrene som barn kan følge. Det er det ikke her. I tillegg er eventyret bygget på unødvendig sløsing av tid. Den første gamle mannen kunne ha svart: «JA, DU KAN FÅ HVILE HER!» Ensformet manus og for mye gamle mennesker. Dette er et mannsdominerende eventyr, og i dag tror vi mer på likestilling.


Torsdagens Eventyr Karius og Baktus” er en norsk barnebok skrevet og illustert av Thorbjørn Egner. Karius og Baktus ble først utgitt i 1941 sammen med andre barnefortellinger. I 1949 kom den ut som en egen bok, og i 1954 ble det utgitt en dukkefilmversjon.

Handlingen foregår inni munnen til en gutt som heter Jens. Han er veldig glad i luff med sirup, noe som medfører hull i tennene. Karius og baktus er to små tanntroll som bor inni munnen til Jens og lager hull, slik at han får vondt i tennene. Jens pusser aldri tennene sine, derfor trives trollene veldig godt inni munnen hans. En dag bestemmer Baktus seg for å flytte opp i en hjørnetann, hvor det er mye bedre utsikt enn den tanna de allerede bor i. Noen dager senere blir Jens oppfordra til å pusse tennene sine, og Baktus blir nødt å flytte ned igjen til det gamle huset på grunn av faren for å bli tatt av tannbørsten. Jens får en time hos tannlegen, og er nødt til å borre. Huset til Karius og Baktus blir totalt ødelagt av borren. De står uten noen sted å bo, og uten mat. Det ender med at de blir skylt ut av munnen, og heldigvis for Jens blir han kvitt tannverket, men Karius og Baktus ender opp på en flåte i havet, hvor de må vente på en ny tann å flytte inn i.

Vår favoritt eventyrfigur: Baktus...Vi synes at både Karius og Baktus er søte små troll, men vår favoritt må nok bli Baktus. Han er kanskje ikke den smarteste av dem, men vi synes han er den tøffeste og modigste. Baktus har oransje hår, det er et pluss. Terningkast: 5 Fordi.. Karius og Baktus er en barndomsfortelling som vi alle kjenner til. Den er kort og lett å forstå for de fleste. Fortellingen tar for seg et viktig daglig gjøremål som vi alle må gjøre en gang i blandt(helst to ganger om dagen), nemlig det å pusse tennene og dra til tannlegen.

23


Fredagens Eventyr Rødhette og ulven” er et europeis folkeeventyr. Opphavet til dette eventyret er ukjent, men i Tyskland og Nord- Europa er Brødrene Grimms versjon fra 1812 den mest kjente.

Handlinga i eventyret foregår i en skog, hvor en liten jente ved navn rødhette er på tur til bestemora si med en kurv med mat og drikke. I skogen møter hun på en ulv. Han finner ut at hun er på tur til bestemora, og løper i forveien for å spise henne opp. Deretter kler ulven seg ut som en gammel dame for å lure rødhette til å tro at det er bestemora. Da hun kommer fram til huset, kjenner hun ikke helt igjen bestemora. Ulven spiser rødhette også. Heldigvis er en jeger i nærheten. Han skjærer opp magen til ulven slik at både rødhette og bestemora kommer ut uskadd. Vår favoritt eventyrfigur: Jegeren....Er det en person i hele eventyr verden som fortjener en medalje, så er det Jegeren i rødhette og ulven. Hans heltemodige innsats er virkelig til å beundre.

24

Terningkast: 3 ...Fordi Eventyret kan være litt skremmende for de minste barna, mener vi. Det er ingen barnevennelige momenter i dette eventyet, og ulven er som tatt fra en skrekkfilm. Dette eventyret kan gi barn feil oppfattning av verden og gjøre det vanskelig å skille mellom rett og galt. De kan blant annet tro at bestemødre har evig liv, at våpen er greit og at røde klær betyr trøbbel.. men til tross for dette vil vi gi den en god 3’er fordi vi alle liker bestemødre, og at det ender godt med både rødhette og bestemora, tenk så forferdelig det hadde vært om de ikke slapp fri.


Lørdagens Eventyr “Askeladden og de gode hjelperne” er et av eventyrene fra Asbjørnsens og Moes samling av norske folkeeventyr fra omkring 1850. I 1961 ble det laget en norsk dukkefilm basert på dette eventyret.

Eventyret handler om Askeladden, som er den yngste sønnnen i huset. Kongen vil gi prinsessen og halve kongeriket til den som kan bygge et skip som går like godt til lands som til vanns. Først ut til å prøve seg er brødrene til Askeladden, som heter Per og Pål, men de misslykkes. Askeladden vil også prøve seg, men brødrene synes det er en dårlig idè. Han drar ut tiltross for at brødrene er uenige. Askeladden er en ærlig fyr, og det er en stor fordel. På sin ferd møter han blant annet en gammel dame som han hjelper, dermed bygger han et skip til Askeladden. De han møter på sin ferd, tar han med seg i skipet. Til slutt når han møter kongen, er han i tvil om askeladden skal få prinsessen og halve kongeriket, derfor blir han satt på prøve. Dette er ingen sak for Askeladden, som hadde med seg sine gode hjelpere. Kongen må til slutt gi seg, og dermed får Askeladden prinsessen og det halve kongeriket.

Vår favoritt eventyrfigur: Den gamle damen ...Fordi vi synes hun fortjener en liten oppmkerosmhet. Hun får en stor kiste med gull fra oss. Hun sørget for at Per og Pål ikke ble heltene i eventyret, for det kunne ha gått riktig ille. Terningkast: 6 ..Fordi vi har rett og slett ingenting å klage på. Eventyret er full av moral, som for eksempel at man skal være hjelpsom og ærlig. Man lærer også det motsatte, at man ikke kommer langt med å være egoistisk og uhjelpsom slik som brødrene til Askeladden.

25


Det var en gang... Det er noe uvanlig som skjer på Elverum Folkehøgskule. Folk går rundt med rare kostymer og sminke, det lukter maling fra rekvisitter i gangene og andre øver på merkelige replikker og sanger. Hva skjer? Jo, det er «Rare eventyr» som skjer. Hele skolen er i gang med et kjempeprosjekt, nemlig å sette opp et teaterstykke som inneholder en rekke eventyr! Hvor kommer alle disse eventyrene fra? Rødhette og ulven, Den syvende far i huset, Askeladden og de gode hjelperne, Askeladden som kappåt med trollet, Prinsessen som ingen kunne målbinde, Reve-enka og alle de andre eventyrene? For de aller fleste av oss, har eventyr vært en del av barndommen. Mamma, pappa eller kanskje besteforeldre leste eventyr for oss. Noen ganger holdt det med kun ett eventyr av gangen, men andre ganger måtte kanskje de voksne lese to, tre eller fire. Kanskje trodde vi da at eventyrene kom fra foreldrene våre, eller besteforeldrene. Hvor kommer egentlig eventyrene fra?

H.C. Andersen

Da må vi dessverre tenke tilbake til de gode gamle norsktimene vi har hatt. Beklager påminnelsen…: «Eventyr bygger på gamle myter og riter, og ble hovedsakelig lagd for at barn skulle skille mellom rett og galt. De fleste eventyrene finnes i ulike kulturer, som fører til ulike versjoner av eventyrene. De fleste eventyr har ukjente forfattere, fordi eventyrene levde på folkemunne. Mennesker fortalte eventyrene om og om igjen, fra generasjon til generasjon.

Brødrene Grimm

Slik fortsatte det fram til midten av 1800-tallet, hvor eventyrene ble nedskrevet. Opphavet for de fleste eventyrene er altså ukjent. Vi har noen kjente eventyrforfattere, som for eksempel Hans Christian Andersen. Vi har også noen eventyrsamlere, blant annet Brødrene Grimm. I Norge hadde Peter Christen Asbjørnsen og Jørgen Moe æren av å samle inn eventyr under nasjonalromantikken for å framheve norsk kultur». Når jeg går rundt i gangene på Elverum Folkehøgskole kan jeg merke forskjellige energier. Noen gleder seg, andre gruer seg, noen er spente, andre er chill, noen har mye å gjøre, andre har lite å gjøre. Noen øver, andre serverer, noen dokumenterer,

26

Asbjørnsen og Moe


andre pynter, noen synger, andre spiller, noen har store roller, andre har små roller. Til tross for dette fikk jeg intervjuet et par elever. Er eventyr viktig for oss i dagens samfunn? Har betydningen forandret seg gjennom tidene? Dette kan Stine E. Bryn og Jenny Ellefsen svare på. Stine E. Bryn fra Foto/Opplevelser står og maler kulisser i det jeg får øye på henne. Hun er dekt i regnbuens farger, og hånden verker fra de uendelige penselstrøkene. Stine mener at eventyrets betydning har forandret seg gjennom tidene ved at underholdningsverdien har minket. I dag fornyer vi eventyr og moderniserer dem, for at eventyrene fortsatt skal være spennende og interessante. Det er blant annet filmer som moderniserer, forteller Stine videre. Eksempler på dette kan være «Mirror, mirror» og «Snow white and the huntsman». «Det er viktig å beholde eventyrene på grunn av den norske kulturarven». Jeg treffer Jenny Ellefsen, fra kunst, i lunsjpausen. Hun har vært flittig og jobbet beinhardt og pausen er vel fortjent. Hun mener at eventyrene har forandret seg gjennom tidene, men barn i dag setter fortsatt veldig pris på eventyrene. «Før i tiden var eventyr god underholdning for mennesker, siden man ikke hadde tv eller pc. Underholdningsverdien i dag sitter godt igjen hos de aller minste», forteller Jenny. Elverum Folkehøgskule gjør en utmerket jobb ved å gjenopprette eventyrtradisjonen vår. Eventyrenes underholdningsverdi blir kanskje gjenopprettet hos barna, etter et besøk på Elverum Folkehøgskule. Hvordan hadde eventyr-figurene vært dersom vi skulle plassere dem i dagens samfunn? Hvordan ville for eksempel Askeladden gjort i dag? Følg med Askeladdens twitterside: www.twitter.com/esp1askeladden Hjertelig hilsen D-Crew (Spesiell takk til Jenny Ellefsen og Stine E. Bryn, og selvfølgelig redaktøren vår, Adrian)

27


Per’s Orchestra Etter mange timers jobbing, var det godt å sette seg i peisestua og lytte til nydelig musikk. Det var nemlig Per’s Orchestra som tok initiativ til å holde intimkonsert for de slitne og stakkarslige elevene.

Bandet bestod av 4 musikalske talenter.

I tillegg var det fint å få et innslag fra

Per på trommer, Arild som pianist og

lærerne.

vokalist, studenten Erlend spilte rytmeegg

Vi syntes bandets nivå kan sammenlignes

og Marius på gitar. Bandet var innom flere

med de store stjernene, som for eksempel

sjangre. De spilte blant annet en Vazelina

The Beatles, Toto, og Pink Floyd. Hvem

Bilopphøggers-låt og «Ring of fire», for å

vet, kanskje de blir en sensasjon?

nevne noen. Bandet skapte engasjement og stemningen var på topp. Det var et godt oppmøte fra elevenes side. Per’s Orchestra utførte intimkonserten bra, og sa som de pleier: «Som vanlig har vi ikke øvd». Mangel på øvingen syntes ikke under den spontane opptredenen. De spilte en rekke gode låter, de var sammensveiset og flinke.

28


Fra fabrikkarbeider til kjent musiker Tirsdag kveld fikk vi besøk av Knut Anders Sørum. Han har tidligere vært med på “MGP”, “Beat for beat” flere ganger, “The Voice” og han har vært vokalist i danseprogreammet “Skal vi danse”. Intimkonserten bestod ikke bare av sang og pianospilling. Per og Knut Anders hadde samtaler underveis på scenen, som gjorde at vi ble bedre kjent med musikeren. Vi fikk blant annet vite at han er fra Øverskreien på Østre Toten, og at han har jobbet på en fabrikk hvor han pakket poteter. En dag da en rotte havnet på rullebåndet, endte Knut Anders denne “karrieren.” Musikk har alltid vært en viktig del av livet til Knut Anders, og det var vanskelig for han å leve uten. Han valgte derfor yrket som musiker, da først og fremst som keyboardist. Knut Anders oppdaget etter hvert at han tjente mer penger som vokalist framfor keyboardist. Derfor består de aller fleste oppdragene hans av synging. Knut Anders informerte oss om hvordan livet som musiker er. Valget han gjorde var ikke populært i familien, men han fulgte hjertet sitt. Yrket hans er veldig uforutsigbart, fordi han vet aldri når neste spillejobb dukker opp. Ikke alle hadde hørt om Knut Anders Sørum, men etter tirsdagens konsert vil han nok bli husket. Han imponerte med sin jordnære personlighet, sin praktfulle stemme og den fantastiske ferdigheten på piano. I tillegg var det veldig spontant utført, fordi han ikke visste på forhånd hvilke sanger han skulle fremføre.

Fri-scene Onsdag kveld var det duket for fri scene her på skolen hvor alle elvene selv måtte komme med innslag for at kvelden skulle bli noe av. Etter litt usikkerhet om folk faktisk kom til å melde seg på, eller ikke, meldte noen seg på og lagde show! Sykt kult. Kvelden endte med en rekke fete innslag. Med full sal og kule Oskar som leder av programmet var alt klart for et elevstyrt show. Innslagene var preget av kul musikk og sang, og det var mange som overrasket med sine kule talenter. Selv om det var en som ble meldt på ufrivillig ble det hele 8 kule innslag. Shogman med akustisk musikk, Jenny alene &

Per og de fleste jentene gråt under den rørende konserten, som varte i ca. 1 time. Dessverre måtte konserten ta slutt, men vi fikk lurt oss til en ekstra låt, sangen «High» fra MGP. Heldigvis skal han komme med et nytt album, som blir en blanding av Alf Prøysen og Knuts amerikansk-inspirerte musikksjangre. I tillegg er han nok en gang med på «Beat for beat», denne gangen som overraskelsesgjest i en jule-spesial.

klein med selvskrevet tekst, Will and Kailen som skapte romantisk stemming, Karianne og Erik med vakker musikk, Jo Inge Sødergård pluss Emil som mikrofonstativ, Erik med selvskrevet sang til pocahontas melodi, Siri på Gitar og til slutt Elisabeth som overrasket med nydelig sang. Så med alle talentene, romantikken, humoren og ”dumskapen” til Erik ble det til en underholdene og vellykket kveld. Sykt kult eller hva Oskar?

29


reklame

“Vi er kjempe glade for at Fy rstikk.com hjalp oss å fin ne hverandre.”

Vi var begge lei av å lete etter den rette, uten å lykkes. Men Fyrstikk gjorde alt så mye lettere. Jeg fikk fort øye på Paul`s profil…og ordene-jeg elsker å danse-. Har alltid ønsket med en dansepartner, og det fikk jeg, pluss mye mye mer. I dag har vi vært kjærester i 3 måneder, og et bryllup er ikke så langt unna. Vi anbefaler Fyrstikk til alle vi kjenner. Klem fra Paul Og Anders

30


Ukas vinnere: Mandag: Trynevrenger -Tonje Opsahl Quiz- Eirik Angård

Tirsdag: Trynevrenger -Linn C. Lima Quiz- Jenny Ellefsen

Onsdag: Trynevrenger -Ola Bostad Quiz- Stine E. Bryn

Torsdag: Trynevrenger - Liv Høien Quiz- Eva Marete

Fredag: Trynevrenger - Hans Østerdal Quiz- Thea Bøe

31


ukas

blomster

Hver dag denne uken, har vi redigert et ansikt på en blomst, som en takk til de som har bidratt med det lille ekstra ;) MANDAG – Serveringsgruppa Oi, så mye godt dere har laget til oss gjennom hele uka – dette har jo vært rene ”fatcampen”! Og tusen takk til de søte jentene som har laget så koselig stemning på skolen ved å henge opp masse røde hjerter. We like!

TIRSDAG – Knut Anders Sørum TORSDAG – Geir Prøven Tusen, tusen takk for en strålende konsert! Vi i redaksjonen er alle enige i at konserten din var en veldig bra opplevelse. Vi vil ha mer!

For all innsatsen du har lagt ned denne uka, og for at du prøvde å få liv i skoleklasser som ikke var fullt så interesserte i å leve seg inn i forestillingen… Du er konge!

ONSDAG – Jenny Ellefsen

FREDAG – D-crew

Dagens blomst går til Jenny, fordi hun har vært super flink til å poste #rareeventyr bilder på Instagram gjennom hele uken. Takk for hjelpen!

32

I dag velger vi å gi blomsten til oss som er i redaksjonen i avisen. Vi har stått på gjennom hele uken, og jobbet lengre dager enn de fleste andre, for å få ferdig avisen du leser i nå. Bare hyggelig det ja! :)


33


34


Eiel

Norway

When I was preparing to come to Norway, I knew it was going to be different from the United States, but I never imagined the differences would pile up so quickly!

When I first got here, I was shocked at how little you had to stop! Instead of stoplights that waste everyone’s time, there are just roundabouts, which make much more sense!

The first and most obvious difference is the pricing in Norway. My parents had told me many times, “Use your money wisely,” and they were certainly correct. In the USA, I would be skeptical about spending over $2, or 12 kroner, on a bag of candy because I thought it was expensive. In Norway, however, the same size product costs over double that.

One thing that I do not like about Norway is that all the stores close on the weekend. I worked in a shopping mall back in Minnesota, and Saturdays were the busiest days, so the stores stayed open later! Here the stores close up early on Saturdays, it makes no sense to me! Back home I thought Sundays were bad… until I experienced a Sunday in Norway! Only 1 shop is open, making it near impossible to find food.

Another difference is the traffic patterns. Driving in America consists of stopping every few kilometers, stopping every time you exit a parking lot, and stoplights every few blocks, all of this as well as the countless number of aggressive people on the road.

But despite these and many more differences, (for example: police, the food, the stores, the living standards, the dialects) I have really enjoyed my stay in Norway so far, and look forward to the many months ahead!

35


v

Sladderjente

Where the magic happens?

Øyvinn har blitt frelst av å se på Visjon Norge i timesvis. Nå har han fått seg en ny fantasivenn han kaller Gud.

En sint og sulten ulv ble observert på skolen denne uken. En uskyldig gutt ble forsøkt spist. Torsdag kveld ble det observert mystiske lyder fra dusjen på Tjønnlia.

36


ZzZZ... Hvem har gjort dette til sitt nye soverom? Tullinger.....

Etter en uheldig backflip, har Nic funnet seg selv, og slått seg til ro som jeger.

Erik viser stolt fram “hooke”lista si.

Ryktene surrer om ingrediensene i brownisene serveringsgruppa lagde... #brownies

xoxo 37


Snøbrettkjøring i Leiret Det hører med til sjeldenhetene å se snøakrobatikk inne i Leiret. Spesielt når snøen nesten er helt fraværende.

Luftig: Karsten Gustavsen i farta! :)

“Jeg vil bare ake og ha det moro, sier Karsten Gustavsen” Men den slags ubetydelige detaljer bryr man seg ikke om som ihuga utøver av sporten. I løpet av ettermiddagen har Karsten Gustavsen (21), Gjermund Fredriksen (19) og Petter Aaberg (19) lempet snø fra skyggen mellom bensinstasjonen og gullsmeden og laget «med» og spretthopp, to stykker faktisk. Den som skal ake blir trukket opp i brukbar hastighet av en annen person som løper på beina ved siden med et spadeskaft! Deretter er det bare å sikte seg inn på hoppet og sikte opp på rekkverket og så skli sidelengs nedover, noe de klarer lekende lett.

38

– Målet er å delta i noen norgescuprenn og selvsagt X-games en gang i framtiden, smiler Gjermund Fredriksen. – Jeg vil bare ake og ha det moro, sier Karsten Gustavsen. Petter Aaberg filmer det hele og legger de beste «shot»’ene ut på nettet.


reklame

Tidenes Julegave! Ragnhild Tangeraas tolker one direction

I Salg fra starten av desember!

God jul! Ho-ho-ho = ) 39


40

http://www.ElverumFHS.no

FHS nr. 1 - 2012/2013  

FHS-magasinet er laget av elever på Elverum folkehøskole. Magasinet er produsert i løpet av en uke under temauke «Rare Eventyr» 2012.

FHS nr. 1 - 2012/2013  

FHS-magasinet er laget av elever på Elverum folkehøskole. Magasinet er produsert i løpet av en uke under temauke «Rare Eventyr» 2012.

Advertisement