Page 1

PROJECTE INTERDISCIPLINARI FESTES I TRADICIONS CATALANES

Classe del Trivial 6è Escola Els Vinyals de Lliçà de Vall Curs 2013-2014 1


PROJECTE INTERDISCIPLINARI FESTES I TRADICIONS CATALANES ELS TRABUCAIRES: * Què sabem?

Pàgina 3

* Què volem saber?

Pàgina 4

* El trabuc

Pàgina 5

* Els trabucaires: història

Pàgina 8

* La festa dels trabucaires

Pàgina 12

* Ciència i trabucaires

Pàgina 16

* ENLLAÇOS A INFORMACIÓ SOBRE ELS TRABUCAIRES.

Pàgina 20

* Notes

Pàgina 21

2


3


4


EL TRABUC Per que es diu trabuc? L'Italià "buco", i aquest del llatí, refereix a buit, boca. "Trabuc" seria una derivació de "per la boca", o "a través del buit", expressió que fa referència tant a la seva condició d'arma d'avantcàrrega com a la seva boca acampanada. Per què es diuen trabucaires? Un trabucaire és aquell facciós, combatent, armat de trabuc (arma de foc portàtil, de canó curt i ample de boca acampanada). Normalment el nom és donat als bandolers catalans. L'ús del mot trabucaire apareix per primer cop per anomenar als irregulars que participaren en la guerra contra la República Francesa (1793-1795) i, posteriorment, als guerrillers de la guerra del Francès (1808-1814). Més tard, el terme s'aplicà també als insurgents reialistes durant el trienni constitucional (1820-1823) i els guerrillers carlins del 1833-1840. A part dels posteriors bandolers d'extracció camperola, també es donà el nom als grups armats de la tercera guerra carlina (18731876). De quin colors són els trabucs ? Els trabucs son de color marró, negre i el canó daurat.

Quins tipus de trabucs hi ha?

Hi ha 2 tipus de trabucs.

Quant mesura un trabuc? Els trabucs eren típicament molt curts, amb canons d'una longitud menor de 60 cm, en una època en els en el que al canó d'un mosquet mesurava més de 90 cm. 5


Hi han trabucs per nens? Només hi han trabucs de joguina per a els nens.

Com és la culata? La culata és de fusta, pot estar decorada al teu gust, antigament sempre duien verges, sants etc... també portaven un tros de suro al final de la culata per no danyar la fusta i per amortallar el cop en canvi ara porten goma.

-De què estan fets? El trabuc era una escopeta primitiva. Els canons podien estar fets de bronze o acer, però la seva acampanació no era per incrementar la dispersió dels perdigons sinó per facilitar la càrrega de l'arma. La boca acampanada és la característica definitòria dels trabucs, diferenciant-les de les carabines de gran calibre, Els trabucs eren típicament molt curts, amb canons d'una longitud menor a 60 cm, en una època en què el canó d'un mosquet mesurava més de 90 cm. El trabuc esta fet de fusta bona per exemple roure, alzina etc... -Quines són les parts del trabuc? Les armes de foc llargues consten de tres grans parts o seccions: la caixa; el canó; i els sistemes de foc i de càrrega. La caixa és la peça que subjecta el canó i els altres mecanismes i parts de què consta l'arma. Tradicionalment era de fusta. La caixa s'estructura en tres zones:  Anterior o canya. És l'element que subjecta el canó. La part de la canya immediata a la ranura rep el nom d'empunyadura, perquè és on s'acostuma d'empunyar l'arma.  Central o ranura. Allotja: el sistema de foc, a la part superior; el gallet, a la inferior; i la recambra, connectada amb el canó.  Posterior o culata. Serveix per a agafar l'arma i recolzar-la. El canó és el cilindre metàl·lic per on surt disparat el projectil. L'extrem frontal, foradat, és la boca del canó.  El sistema de càrrega, o manera com es carrega l'arma. Hi ha hagut dos sistemes: avantcàrrega, o càrrega per davant, és a dir, per la boca del canó, més primitiva; i retrocàrrega, o càrrega per darrere, per la recambra. La recambra, secció allotjada a la ranura, prop de la culata. És on es col·loca la munició.  el gallet, peça corbada, en forma de coma, allotjada a la part inferior de la ranura, no gaire lluny de la culata. És l'element que, en prémer-lo, acciona el sistema de foc. Usualment va protegit per una peça envoltant anomenada guardamà.  el tipus de propulsor emprat: pólvora negra (que causa molt de fum), pólvora blanca (molt més potent, i pràcticament sense fum) 6


-Quins materials es necessiten per fer un trabuc? I per disparar? Els trabucs d'espurna usaven una pedra de sílex o pedra foguera, que en ser accionat el martell, produïen l'espurna que encenia la pólvora. Tots aquests trabucs requerien la recàrrega de la seva munició manualment després de cada tret. La munició s'introduïa per la boca del canó (arma d'avantcàrrega) i consistia en pólvora, projectil i tac de paper (que servia de tap per mantenir comprimits els dos anteriors dins del canó i es pressionava amb un gadget anomenat baqueta). Aquest mètode de recàrrega era molt lent i, generalment, els combatents desenfundaven els seus sabres o espases després de disparar, o usaven el trabuc com porra, ja que les circumstàncies no permetien recarregar novament. -Quina classe d’arma és el trabuc? Un trabuc és una arma de foc que es caracteritza per tenir un canó en forma de trompeta. Es tracta d'una arma de foc arcaica de càrrega davantera, és a dir que la pólvora i els perdigons (que podien ser metàl·lics o pedres petites) es carrega per la boca. Es dispara amb una guspira que es genera per un pedrenyal que encenia l'esquer o càrrega de pólvora del canó. -Que es necessita per a poder fer ús d’armes? Llicencia d’armes i si vas a caçar ser soci o pagar. El permís o llicència AE (Autorització especial) està enfocada a col·leccionistes d'armes històriques així com dels seus repliques. armes d'avantcàrrega així com les seves reproduccions. La llicència que empara les armes d'avantcàrrega es diu Autorització especial. És el permís menys restrictiu que hi ha ja que permet tenir il· limitada quantitat d'aquestes armes. Dins de classificació oficial d'armes permeses a Espanya, entren dins de la sisena categoria.

7


· Hi ha tradició fora de Catalunya? L'ús del trabucaire apareix a Alemanya. Se’l troba també a Anglaterra a la guerra civil. De la mateixa manera existeix per altres països d’Europa. A França hi ha tradició de trabucaires, com també hi ha a Itàlia.

· A quin any van començar els trabucaires? La tradició dels trabucaires va començar a Catalunya fa uns 50 anys.

· De quina època és el trabuc? El va crear un holandès de la Marina Holandesa, l’any 1598, al segle XVI.

Quan es va convertir en tradició? -A partir d’alguns tímids intents en la dècada de 1950, però estèrils degut a les prohibicions governatives, l’any 1965, després d’aconseguir els permisos corresponents, es constituí la Colla de Trabucaires de Solsona, la primera de la més de quarantena de colles existents avui repartides per tot el territori. Cada any es promou l’organització de la Trobada Nacional de Trabucaires de Catalunya. 8


Des de la seva recuperació i recreació, un bon nombre de colles de trabucaires han recuperat el costum de galejar, fins i tot engegant salves ritualitzades o honorífiques.

A quines comarques hi ha trabucaires? - A quasi totes les comarques de Catalunya hi ha trabucaires. Avuí hi ha els municipis on hi ha colles trabucaires: Llinars del Vallès, Camps ( Fonollosa ), Cerdanyola, Cornellà Llobregat, Gràcia ( Sabadell ), La Jonquera (L'albera ), Manrresa, Martorelles, Miquelets de Sabadell, Germandat Trabucaires Sant Andreu Palomar, Sant Boi de Llobregat ( Fadrins ), Rubí, Sant Llorenç Sant Feliu Llobregat, Sant Ramon de Cardona, Santa Coloma de Gramanet, Solsona, Xaloc ( Castellò ), Tros Gros de Suria, Gracia ( Barcelona ), Trabucaires de Ripollet, Trabucaires de Renaixement ( Calella ), Trabucaires de la Unió Anelles de la Flama de Valls, Trabucaires de Cervera, Trabucaires de la Costa Roja, Trabucaires els Sesrovirencs, Associació Cultural Algars, Trabucaires D'igualada, Festa del Toca Sons ( Taradell ), Colla de Foc Trabucaires ( Roca del Vallès).

Hi ha dones trabucaires? Si, moltes colles de trabucaires són de dones. Podeu veure-ho al vídeo http://www.tv3.cat/videos/4017990/Actuacio-dStand-Mahara-apunts-de-cultura-tendencies-igrafologia-i-dones-trabucaires

Per què va començar aquesta festa dels trabucaires? La utilització d’armes de foc dins la festa per motius de solemnitat o d’alegria es tant antiga com les armes de foc mateixes. Al segle XVI, estava generalitzat l’ús d’armes 9


de foc, essent molt habitual fer descàrregues o salves perfectament ritualitzades dins les celebracions solemnes per honorar personatges importants o a les imatges religioses a les processons. D’aquí apareix el mot galejar o l’expressió “fer gala” que signifiquen transmetre l’alegria de la festa fent-ho avinent engegant trets, els galejadors tant eren les organitzacions armades oficials, com la gent del mateix poble, que en aquells temps també disposava d’armes. Mentre que els primers galejaven en moments concrets del ritual amb escopetes, les armes de qualitat de l’època, de forma espontània la gent també galejava, els qui en tenien amb escopeta però molts d’altres amb trabucs que era l’arma de què disposaven i que els donaria nom.

Vesteixen de diferent color depèn les ciutats que representin? Si, cada colla te una forma de vestir. Hi ha dos tipus de vestimenta. Hi ha els normals, (barretina, armilla i camisa blanca ). També hi ha els Carlins ( jaqueta blava ).

10


Quin és l’origen dels trabucaires? Els anomenats trabucaires eren grups més o menys irregulars d’homes condicionats per la pobresa, que armats amb aquestes armes de foc vivien sovint al marge de la llei, per una banda sobrevivien d’aquesta manera i per l’altra, s’enfrontaven al poder establer.

11


La Festa trabucaires

dels

Com van vestits ? La indumentària tradicional, indumentària típica o vestits tradicionals són els vestits que es feien servir antigament per ballar o fer algun tipus de dansa. A Catalunya, Balears i País Valencià s'han conservat com a part de la cultura popular en els balls i danses tradicionals. La indumentària dels bandolers era molt llampant i cridaner a calces o mitges fins a mitja cama ,camisola folrada , sabates o espardenyes amb antipares, capa i barret. En canvi els caps de colla anaven molt més guarnits ; robes i mitges virolades, capells de plomalls, cadenes d'or i arracades a les orelles.

Quantes persones trabucaires hi ha a CATALUNYA ? Moltes! Un moment en què es troben molts trabucaires és la TROBADA NACIONAL DE TRABUCAIRES DE CATALUNYA. Se celebraran diversos actes que comptaran amb la participació entre 30 i 50 colles de trabucaires d’arreu de Catalunya, amb uns 400 participants.

Des d’on es disparen els trabucs ? Els trabucs es disparen des de les places. El públic millor que estigui lluny dels trabucaires perquè els trabucs són com petards. Poden ser perillosos perquè la pólvora se’t pot posar a la pell i perquè fan molt soroll. Llavors t’has de posar taps a l‘orella. 12


A quines festes solen sortir ? A les festes majors del seu poble, convidats a festes majors d’altres pobles, i també, per exemple, a la festa del pi de Centelles.

Segueixen algun ritme a l'hora de disparar? Primer segueixen un ordre per disparar d’un en un i després, disparen alhora i diuen : -Un, dos, tres, visca Catalunya!

Fan concursos de trabucs? No fan concursos però , si que fan trobades. 13


Quin dia de la festa surten els trabucaires? El primer dia de la festa perquè els trabucaires anuncien que ve la festa darrere seu.

Hi ha una festa dedicada als trabucs? a) La festa del pi de Centelles. Els preparatius de la festa comencen el 26 de desembre, dia de Sant Esteve, quan un grup de galejadors que són dos (els quals el dia de la festa disparen salves de trabucs contínuament) surten a escollir el pi que protagonitzarà la celebració. .El dia central de la celebració, però, és el 30 de desembre. La festa comença a les set del matí amb l'assistència a missa primera, a la sortida de la qual ja es deixen sentir els primers trets dels trabucs. El pi és hissat fins a l'alçada de Santa Coloma mentre els galejadors entonen l'Himne de Centelles. b) Els Balls de Serrallonga, els trabucaires dansen al so de la gralla i van executant certes coreografies (els balls, pròpiament) i es dispara amb un cert ordre. Els trabucaires es limiten simplement a disparar a tort i a dret. A més, els Balls d'en Serrallonga fan una representació, osainet, on cada bandoler o grup de bandolers expliquen les seves malifetes a fi que en Serrallonga els recluti en la seva quadrilla.

El pi penjat dins l'església de Santa Coloma, i les persones disparen amb trabuc pel dematí. 14


Poblacions amb trabucaires? La Festa del Timbaler del Bruc (2000), Festa d’en Toca-sons de Taradell (1993), festa Reviu la història dels setges napoleònics a Girona (2007), festa Torna Serrallonga a Sant Hilari Sacalm (2002)..

Quantes persones participen en una colla de trabucaires? La colla de trabucaires pot variar depèn de la gent que hi hagi en una colla de trabucaires. Pot variar de 10 persones a 15 o més.

Quant temps duren les actuacions dels trabucaires? Si per despertar al personal solen durar uns 20 minuts o més. Si per la festa els dispars poden allargar-se duran tot el dia.

Que es necessita per fer la festa? Doncs es necessiten trabucaires , diables timbalers i una rua.

Quin és el motiu per el qual disparen? Despertar a la gent per avisar, que comença la festa. I per dir que ve tota la festa darrere seu.

15


CIÈNCIA I ELS TRABUCAIRES QUINES FORCES INTERVENEN EN DISPARAR UN TRABUC?

QUAN ENCENS LA MÀNEGA D'AIGUA,FAS UNA FORÇA D'ACCIÓ I REACCIÓ. QUAN DISPARES UN TRABUC DISPARI EL MATERIAL QUE DISPARI, SEMPRE HI HA FORÇA D'ACCIÓ I REACCIÓ, COM AMB LA MÀNEGA. PODEU VEURE EL VÍDEO HTTP://WWW.YOUTUBE.COM/WATCH?V=KBPKRKNWCVI QUANT ES TRIGA EN TORNAR A DISPARAR?

Els trabucaires, com a mínim triguen uns 10 segons.

PER QUÈ FAN TANT DE SOROLL? EL SOROLL ES PRODUEIX PER LA INJECCIÓ DE LA PÓLVORA PER QUÈ LA PUNTA DEL TRABUC ESTA SOBRESORTIDA? LA PUNTA DEL TRABUC, ESTÀ SOBRESORTIDA PERQUÈ LA FORMA IMITA LA ACCIÓ DEL MEGÀFON. NO TOTS ELS TRABUCS TENEN LA PUNTA SOBRESORTIDA.

16


COMPOSICIÓ DE LA PÓLVORA: La pólvora és una substància deflagrant utilitzada principalment com a propulsor de projectils en les armes de foc i amb fins acústics en els focs pirotècnics. La pólvora fabricada és l'anomenada pólvora negra, que està composta de determinades proporcions de carbó, sofre i nitrat de potassi. La més popular té 75% de nitrat de potassi, 15% de carboni i 10% de sofre (percentatges en massa / massa). Actualment s'utilitza en pirotècnia i com propel · lent de projectils en armes antigues. És possible matar a una persona amb el trabuc? No, no és possible matar a una persona. El pitjor que es podria fer són ferides greus. Que passa si et poses un trabuc al cul i dispares? La pólvora quedarà marcada a la pell com si fossin tatuatges, et pots quedar en estat de xoc del mal que et provoca i estaràs una temporada sense poder seure. A quina distància pot arribar? El tret d'un trabuc llarg pot arribar com a màxim a 100 metres de longitud. De totes maneres, quan es feien servir com a arma de defensa, era per fer mal a distàncies curtes. És perillós el trabuc? Sí, si que és perillós, perquè si la pólvora o el que dispari el trabuc en aquell moment t’arriba al cos podria arribar a fer-te ferides molt greus, fins i tot matar-te. 17


Fa mal disparar un trabuc? Sí, si fa mal perquè té força d'acció i reacció. Et pot donar un cop molt fort si tens la culata recolzada en alguna part del cos. Què disparen? Disparen pólvora, perdigons, claus, pedres, ceràmica i tot el que càpiga. Quina quantitat de pólvora necessiten? Es necessiten uns 8 grams. I la quantitat màxima que entra dins d'un canó és d'uns 100 grams. Explota la pólvora? La pólvora si que pot explotar, gràcies al clorat de potassi. Què és el que fa que soni? La injecció de la pólvora produeix el so.

18


ELS TRABUCAIRES. A quants quilòmetres per hora poden disparar?? Malgrat la seva longitud, el tret era de curt abast (no arriba als 50 metres efectius), però letal; a aquesta distància podia perforar armadures. Gràcies a la seva campana, no podies esquivar el material que disparaven ( metralles, ceràmica, pedres, vidre, claus etc)

Per què es forma el fum blanc?? El fum blanc es forma a partir de la pólvora que surt disparada.

Quantes vegades disparen??? Normalment disparen tres vegades i la última la fan tots junt

Perquè fan soroll els petards i els trabucs??? Perquè el pistó fa explotar la pólvora i sona igual que un petard.

19


ENLLAÇOS A INFORMACIÓ SOBRE ELS TRABUCAIRES INFORMACIÓ http://www.trabucaires.cat/ca/ http://patrimonifestiu.cultura.gencat.cat/Cicles-festius/Elements-singulars/Trabucaires http://ca.wikipedia.org/wiki/Trabucaire http://edsombra.com/des/?p=464 VÍDEOS ELS TRABUCAIRES http://www.tv3.cat/videos/4343750/Espai-Terra---dilluns-19-de-novembre

DONES TRABUCAIRES http://www.tv3.cat/videos/4017990/Actuacio-dStand-Mahara-apunts-de-cultura-tendencies-igrafologia-i-dones-trabucaires TRABUCAIRES CENTELLES http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=3236&p_ex=trabucaires CONMEMORACIÓ 1714 TRABUCAIRES http://www.tv3.cat/videos/3936571/Els-trabucs-tornen-despres-de-la-prohibicio FESTA DEL VI D’ALELLA AMB ELS TRABUCAIRES http://www.tv3.cat/videos/3988810/La-festa-del-vi-dAlella APM TRABUCAIRE HELENA GARCIA MELERO http://www.tv3.cat/videos/4040450/Helena-Garcia-Melero-armada-fins-a-les-dents

20


AQUEST TREBALL D’INVESTIGACIÓ FORMA PART DEL INTERDISCIPLINARI DEDICAT A LES FESTES I TRADICIONS CATALANES.

PROJECTE

EL PROJECTE S’HA TREBALLAT A TOTES LES MATÈRIES. PEL CARNESTOLTES, TOTES LES CLASSES DE L’ESCOLA ENS HEM DISFRESSAT DEL NOSTRE PROJECTE, DELS TRABUCAIRES. S’HA EL·LABORAT DURANT EL MES DE FEBRER DE 2014, A L’ESCOLA ELS VINYALS DE LLIÇÀ DE VALL. VOLEM AGRAIR LA COL·LABORACIÓ DELS TRABUCAIRES DE CARDEDEU, I SOBRETOT D’EN MANEL, QUE AMB LA SEVA VISITA I LA SEVA EXPLICACIÓ ENS VA MOTIVAR MOLT MÉS.

PODEU VEURE FOTOGRAFIES I VÍDEOS DE LA NOSTRA PART DEL PROJECTE I DEL TREBALL FET PER LES ALTRES CLASSES A LES WEBS:

http://projectetrabucaires.blogspot.com.es/

http://elsvinyals.cat

21

Treball trabucaires  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you