Page 1

SP ECIAL B i jvoeg sel v an EO S en B a hamontes

e-Bike Fietsen met power Nieuws over motoren en batterijen S nel naar het werk met de s-pedelec De nieuwste trend: e-mtb voor iedereen

KIES UIT

37

NIEUWE MODELLEN


MET SHIMANO STEPS MTB

SHIMANO STEPS, HET INTUĂ?TIEVE E-MTB SYSTEEM VOOR ULTIEME VRIJHEID EN PLEZIER Er gaat niets boven de kick die een nieuwe omgeving biedt. SHIMANO STEPS MTB heeft bijzondere functies, ontworpen voor mountainbikes. En die zorgen ervoor dat jij en je vrienden en familie de steilste heuvels en de lastigste bochten de baas zijn. Een ongekende en sensationele fietservaring. Nog nooit voelde avontuur zo natuurlijk als met SHIMANO STEPS MTB.

Energize your lifestyle shimano-steps.com/mtb


04

E D IT O 09

21

Wegen slibben dicht, files worden langer en spitsuren deinen uit naar een constante drukte. Moeten we nóg vroeger opstaan of ons ontbijt skippen om tijdig op het werk te geraken? Om dat probleem op te lossen maken steeds meer mensen gebruik van de elektrische fiets. Dé nieuwste trend om het verkeer te trotseren en het woon-werkverkeer te vergemakkelijken, is de s-pedelec of high speed e-bike. In deze e-Bike Special lees je alles over de nieuwste e-bikemodellen, over de wetgeving en over de ontwikkelingen inzake batterijen en motoren. Nog een opvallende trend is de opkomst van de e-mountainbike. Dat was duidelijk te zien op EuroBike in Friedrichshafen, de grootste Europese B2B-fietsbeurs: bijna elk fietsmerk stond er met zijn nieuwste e-mtb-model te pronken. De dijk tussen de gewone en de elektrische mtb lijkt helemaal gebroken. Zowel jong als oud komt volop aan zijn trekken. Jongeren willen fris boven aankomen om vervolgens extra van een spectaculaire downhill te genieten, terwijl de wat ouderen er gebruik van maken om op zondag met vrienden deel te nemen aan toertochten of om tijdens mtb-evenementen vlotter de pittigere hellingen te kunnen oprijden. Deze E-Bike Special biedt de nodige informatie om je in te verdiepen en om je te inspireren, wanneer je de aankoop van een nieuwe elektrische fiets overweegt.

30

HOOFD R E DACTEUR Luc Van Ginneken E I ND R E DACTEUR Jan H. Verbanck 32

FOTOG R A FIE Pat Verbruggen

Inhoud 04 Motoren en batterijen blijven innoveren

09 Lifestyle

accessoires

11

Types e-bikes

21

S-pedelec

37 nieuwe modellen

speedy trends

22 Toerisme: Zwitserland e-biken in de bergen

25 Helmen

je hoofd beschermen

28 Sport

accessoires

Veel leesplezier!

30 Wet- en regelgeving voor s-pedelecs

Luc Van Ginneken,

Coverbeeld © Flyer

A R T D I R ECTOR Norma Chávez

32

E-mountainbike

34

Toerisme: Wallonië

elektrische extase

La Meuse à Vélo

ME D E W E R KERS Sandra Gyles, Jurgen Groenwals, Kristien Hansenhout (Parkoer) U I TG E VE R I J Cascade nv R E DACT I E ADRES Duboisstraat 50, 2060 Antwerpen Tel.: +32 (0) 680 25 60 D I R ECT I E J.J.A.M. De Leeuw Kristine Ooms (kd bvba) Koen De Buck (kd bvba) S A L E S CON TACT Luc Van Ginneken luc.vanginneken@cascade.be R ECL A ME R EGIE IP Press Jacques Georginlaan 2, 1030 Brussel Tel. +32 (0)2 337 62 95 aroelants@ipb.be MA R KE T I NG Violette Peters VE R A NT WO ORDELIJK E U I TG E VE R Luc Van Ginneken

P r ij ze n e n a n d e re g e g e ve n s ( t e c hn i s c h e i nf o , k leuren ) z i jn o n derh ev i g aan wi jz i gi n gen en de i n deze A-Sp ec i al geh an teerde data kun n en dus i n de praktij k verschil l en ve r t on e n . H oe w e l d e A-S p e c ia l m et de ui ters te zo rg i s s amen ges teld, k an de ui tgev eri j n i et v eran tw o o rdeli jk w o rden ges teld v o o r de jui s th ei d v an de inhoud ervan.

e- b i ke » A-SPECIAL »

3


»

M

otoren en batterijen voor e-bikes worden almaar kleiner en compacter, waardoor ze dermate fijn in het frame geïntegreerd kunnen worden, dat e-bikes steeds meer op gewone fietsen gaan lijken. Veel mensen juichen dat toe, want de acceptatie van de elektrische fiets mag dan al in bredere bevolkingslagen zijn doorgedrongen, er blijft toch nog iets hangen van: ik wil liever niet met trapondersteuning geassocieerd worden...

MOTOREN EN BATTERIJEN

COMPACTER

Hét verschil bij uitstek tussen een gewone fiets en een e-bike, dat het meest in het oog springt, is uiteraard de trapondersteuning. Even kijken hoe het de motoren en batterijen het vandaag stellen en hoe ze mettertijd evolueren. 4

« A-SPECIAL « e -bi ke

“Er zijn nog andere voordelen verbonden aan die compacte integratie,” stelt Pieter Vincent, die e-bikespecialist is bij fietsonderdelenproducent Shimano. “De fietsen worden er lichter door en het materiaal is minder kwetsbaar. Hoe kleiner en compacter, hoe gemakkelijker de accu’s en motoren weg te werken zijn.” Qua motoren is de trend al een paar jaar ingezet dat de motor zich bij voorkeur in het midden bevindt. “Je hebt er op de fiets een betere balans door, vanwege het lagere zwaartepunt. De motor vooraan kan de veiligheid in het gedrang brengen en de motor achteraan maakt optillen bij de bagagedrager moeilijker. Driekwart van de markt heeft dan ook een middenmotor.”

RENDEMENT Wie gevreesd had dat de concurrentie tussen de producenten van motoren zou uitdraaien op een slag om de grote vermogens, kan gerust zijn: die komt er niet. De regelgeving van de Europese Unie schept duidelijkheid over waar een e-bike (in casu een s-pedelec) ophoudt een fiets te zijn en een brommer begint te worden. “Veiligheid blijft sowieso een issue,” aldus Pieter Vincent. “25 km/uur op een fietspad is al wel wat. Een e-bike moet een motor niet komen vervangen; daar zitten de mensen ook niet op te wachten. Bij een fout manoeuvre tegen een hogere snelheid is de schade al snel vele malen groter. Er is dus weinig reden om de vermogens fors op te trekken.”

FORMULE-1 Toch zijn er al behoorlijk krachtige motoren op de markt. “Ja, maar die zie je niet de gangbare e-bikes voor stedelijk of recreatief gebruik. 45 km/uur en zelfs meer blijft een niche. Bij de e-mountainbikes is het vermogen ook eerder gericht op het verleggen van je mogelijkheden en je grenzen – verder en hoger – dan op pure snelheid.” Nu we het toch over de e-mtb hebben: als er iets in de e-bikemarkt beweegt, dan is het wel de opmars van de e-mtb. “Die markt is nog lang niet doorontwikkeld,”


“E -bikes gaan steeds meer op gewone fietsen lijken.”

denkt Pieter Vincent. “De technische snufjes uit een hightech product worden bovendien vaak vertaald naar praktische oplossingen en verbeteringen van de producten voor de ‘gewone’ consument.”

AANDACHTSPUNTEN Waarop moet ik qua motor letten, wanneer ik een e-bike aanschaf? “Geluid blijft een issue,” vindt Pieter Vincent. “Daarnaast is relevant of de motor al of niet schokjes vertoont, zodra je de pedalen stilhoudt. Vooral bij hogere supportmodes kan een dergelijk schokkerig gedrag voorkomen. Het lijkt dan alsof de motor ineens aanschiet of uitvalt, alsof je plots een duw krijgt of de ondersteuning met de klap wegvalt.” Handig is dat de ondersteuningsmogelijkheden toenemen, veelal in combinatie met sensoren. Zo kan de motor meer of minder steun bieden, zodra een bepaalde druk op de pedalen wordt geregistreerd. Automatisch schakelen kan ook. “De motor en de batterij zijn onderdeel van een heel systeem,” zo vat Pieter Vincent het samen, “waarbij voor de batterijen de capaciteit nog speelt, en of je ze kunt afnemen om op te laden en op te bergen.”

MULTIFUNCTIONEEL

De ene e-bike is de andere niet

Na een producent aan het woord te hebben gelaten, leggen we ons oor ook eens te luisteren bij een verdeler: Philip Duyck,

accountmanager en e-bikespecialist bij de winkelketen Fiets! Hij stelt de opmars van de e-mountainbike eveneens vast. “Vooral een trend naar multifunctionele en relatief lichte e-mtb’s en sportieve touringfietsen (circa 22 kg – minder dus dan een gewone elektrische fiets) valt op.” De omslag voor de e-mtb is dan ook pas in 2016 ingezet, zo bleek op de winkelvloer. “Voor 2017 verwachten we al snel double digits, maar dat is in het gewone segment ook zo. Het ijs is gebroken, zoveel is zeker.” De krachtige motoren die je op de e-mtb’s aantreft, zijn veelal mooi in het frame verwerkt. Vooral motoren van Bosch, Yamaha en Shimano lijken de markt te beheersen, gekoppeld aan batterijen van gemiddeld zo’n 500 Wh.

ACTIERADIUS Naast de e-mtb kent vooral het high speed-segment een snelle technologische ontwikkeling. Het vermogen van high speed-motoren ligt met respectievelijk 350 watt (middenmotor) en 500 watt (achtermotor) hoger dan bij de klassieke e-bike (250 watt). Een motor van 500 watt in de trapas zou voor verhoogde slijtage zorgen van ketting en tandwielen. “Eén uur fietsen in de hoogste modus kan te beperkt zijn,” veronderstelt Philip Duyck, “en dus duiken in dit segment zwaardere batterijen op, zelfs tot 980 Wh (Stromer ST2s), waarmee je twee uur in

»

Anders dan bij andere merken het geval is, heeft Shimano voor de trapondersteuning bij de e-mountainbike een specifiek systeem ontwikkeld, anders dan voor de elektrische stadsfietsen. “Dat een fiets vanwege een grotere motor langer is en dat je benen verder uit elkaar komen te staan, wil je op een e-mtb helemaal niet,” legt Pieter Vincent van Shimano uit. “De rijtechniek en de wendbaarheid in de bochten vereisen dan ook een aangepast systeem.” De ordewoorden ‘compact’, ‘licht’ en ‘integratie’ gelden dan ook bij uitstek voor ondersteuning op e-mtb’s. “Daar komt nog bovenop dat je door meer druk en wrijving ook meer risico loopt op oververhitting. Om die reden is warmteafvoer op een e-mtb een extra aandachtspunt,” voert Pieter Vincent aan. Tussen gewone e-bikes en s-pedelecs is er nauwelijks onderscheid. De merken gebruiken er dezelfde systemen voor; alleen de programmering kan verschillen. e- b i ke » A-SPECIAL »

5


»

Bang van technologie?

“D é vraag in de markt van de e-bikes is autonomie.” van één uur kunt fietsen. » plaats Goed nieuws is ook dat de high speed van Flyer terug is, met zijn bedrijfszekere motor en batterij van Panasonic.”

AUTONOMIE De ervaring van een doorwinterde fietshandelaar leert dat autonomie trouwens dé vraag in de markt van de e-bikes is. “De consument is bereid om daarvoor het nodige te betalen,” weet Philip Duyck. “In 2016 is de autonomie op e-bikes gemiddeld met 30% toegenomen. Voorts is het aanbod in de breedte zeker groter geworden. Bij alle

zichzelf respecterende A-merken zijn er nu high speed-modellen in het assortiment.” Hoe meer de e-bike ingeburgerd geraakt als alternatief voor de auto in het woon-werkverkeer – zeker als de mobiliteitsproblematiek nog erger wordt (zoals ook wel te verwachten valt) – zal autonomie meer dan ooit op de voorgrond komen. “Wie wil er immers niet op zijn werk geraken met zijn high speed zonder te moeten heropladen?” denkt Philip Duyck hardop. De retorisch vraag stellen is ze in één moeite door ook beantwoorden...

Raakt de consument nog wel wijs uit al die technologie? “Mensen doen graag een beroep op een onderlegde fietshandelaar, zowel om hun keuze te begeleiden als bij problemen. Service is ontzettend belangrijk in dit segment,” argumenteert Philip Duyck, accountmanager bij de winkelketen Fiets! In 2015 is Fiets! overigens ook met een eigen merk gestart: Speer. “Het succes was in 2016 meteen onverwacht groot,” aldus Philip Duyck. In een upgrading zitten er meteen verschillende nieuwe types aan te komen. Alleszins iets om naar uit te kijken!

The original from Switzerland

Cadeau idee: de Panasonic batterijhoes! Deze batterij hoes van Panasonic beschermt uw Flyer accu tegen de kou en bevordert de actieradius in de winterperiode. Ook geeft de hoes een extra bescherming tegen krassen en andere (gebruikers) schade. Let op, deze hoes is (voor alsnog) alleen verkrijgbaar voor de 15ah 36V Next Generation accu’s.

TOUR

URBAN

*

MOUNTAIN

BELEEF EN GENIET ELKE DAG Dankzij de jaren lange ervaring en de perfecte rijeigenschappen is de Flyer E-Bike de ideale fiets voor elk moment. De motor en accu in het hart van het frame zorgen voor een perfecte gewichtsbalans. Interne bekabeling

6

« A-SPECIAL « e -bi ke

en een stijlvol afgewerkt frame zorgen voor perfecte combinatie van comfort en prestatie!

de

Voor iedereen is er een geschikte Flyer. Bekijk de gehele collectie op: www.flyer-fietsen.nl/collectie

www.flyer-fietsen.nl *Kijk voor de volledige garantievoorwaarden op www.flyer-fietsen.nl/garantie.


FIET S !

special

De troeven van Fiets!

Dé specialist in elektrische fietsen

ONZE MISSIE?

Met een fiets geraak je overal, goedkoop en milieuvriendelijk. Daarnaast is fietsen ook een beleving. Bij Fiets! weten ze er alles over. Alle techniekers en verkopers zijn gepassioneerd door fietsen, en die passie en kennis delen ze graag met jou.

F

iets! biedt alles wat een fietser zich kan wensen: van sportieve racefietsen, over stijlvolle stadsfietsen tot leuke kinderfietsen. Voor alle bijbehorende accessoires en kledij kun je er eveneens terecht.

Je kunt rustig de tijd nemen om je aankoop af te wegen, want in alle Fiets!-winkels vind je tevens een zithoek waar je met een koffietje vakliteratuur kunt doornemen.

DE LEUKSTE WINKELS

Fiets! is al jaren dé specialist in elektrische fietsen. Alle 15 Fiets!-winkels beschikken over een afzonderlijke e-bike shop met een uitgebreid aanbod van alle types elektrische fietsen in diverse prijscategorieën. “Bij ons kun je altijd op de laagste prijs rekenen. Onze medewerkers geven graag informatie en advies op maat.” Ieder jaar pakt Fiets! uit met een gespecialiseerd e-bike magazine boordevol tips, advies en de topmodellen uit de collectie (gratis in de winkels en online op www.fiets.be).

Fiets! staat garant voor een klantgerichte aanpak, een ruim aanbod en een innovatieve winkelinrichting. “Met plezier verlenen we je advies voor een (elektrische) fiets op jouw maat, en daar nemen we graag onze tijd voor.” De beste fiets bestaat niet. Je keuze hangt af van hoe intens en frequent je de fiets gebruikt, je traject en je fysieke conditie. “Bij Fiets! luisteren we graag naar jouw wensen en dankzij een precieze opmeting zorgen we voor een fiets waarop je lekker zit.” Bovendien kun je alle fietsen testen. In een aantal winkels is er zelfs een indoor testparcours.

E-BIKE EXPERT

FIETS! GEEFT JE DE BESTE SERVICE Nadat je een fiets gekocht hebt, kun je een beroep blijven doen

• Laagste-prijsgarantie: elders goedkoper? Wij betalen je het verschil terug! • Service op maat: i.f.v. je ‘service pack’ extra fabrieksgarantie, omruilgarantie op zadel en/of fiets, gratis onderhoudsbeurten, snelservice bij herstellingen, gratis vervangfiets en veel meer! • Alle topmerken • Al 50 000 tevreden klanten • 10 000 fietsen in stock • Zorgeloos fietsplezier dankzij verzekering, fietsbijstand en garantieafhandeling • Gratis testen voor aankoop • 15 winkels over heel Vlaanderen: altijd een Fiets! in je buurt! • Webshop: online shoppen 24/7, ook fietsen 100% rijklaar thuis geleverd

op Fiets! voor service en advies. In de werkplaats ontfermen gespecialiseerde techniekers zich met liefde over je (elektrische) fiets. “Kies voor een van onze ‘service packs’ en geniet van extra voordelen, zoals gratis onderhoudsbeurten, snelservice bij herstellingen, gratis verzekering bij schade en diefstal, mobiele service bij garantie en een gratis vervangfiets.”

merken die garant staan voor kwaliteit tegen een correcte prijs. Er wordt ook geluisterd naar de klant. Via regelmatige enquêtes peilt Fiets! naar de ervaringen van fietsers. “Op die manier komen we tot de beste collectie met modellen die prijs-kwaliteit top zijn, en tevens afgestemd zijn op de behoeftes van onze klanten.” Ook in het atelier wordt de expertise steeds verder uitgebouwd, dankzij regelmatige bijscholingen, zowel intern als in gespecialiseerde opleidingscentra.

Adressen van al onze winkels zijn te vinden op www.fiets.be

AANBOD EN EXPERTISE Door jarenlange expertise is Fiets! tot een selectie gekomen van de betere, betrouwbare

en je bent niet te stoppen.

e- b i ke » A-SPECIAL »

7


FIETS! EN JE BENT NIET TE STOPPEN

www.fiets.be JOUW E-BIKE EXPERT IN DE BUURT AARTSELAAR - ANTWERPEN - BOECHOUT BOORTMEERBEEK - BRUGGE - GENT HASSELT - HERENTALS - KUURNE LEUVEN - MERKSEM - LOCHRISTI OOSTENDE - ROESELARE - WIJNEGEM

LAAGSTE PRIJSGARANTIE

ALLE TOPMERKEN

Elders goedkoper? Wij betalen je het verschil terug.

10.000 fietsen op voorraad van de beste en meest betrouwbare merken.

ALTIJD DICHTBIJ

BESTE SERVICE

15 winkels over heel Vlaanderen Online shop - fiets.be. Ook fietsen 100% rijklaar bij jou thuis geleverd!

Kies het Service Pack op jouw maat en krijg extra voordelen zoals omruilgarantie, gratis onderhoud, snelservice bij herstellingen en gratis verzekering.*

* voorwaarden op fi ets.be

ONTDEK DE NIEUWE SPEER COLLECTIE IN ONZE WINKELS

NU

300

VANAF

VANAF

€ 2.199

€ 2.399

€ 2.999

€ 1.899

€ 2.099

€ 2.699

KORTING *

SPEER DRIE

SPEER VIER

SPEER VIJF

Stille Bafang Max Drive middenmotor 300Wh, optie accu-upgrade Shimano Nexus 7 Shimano rollerbrakes

Stille Bafang Max Drive middenmotor 300Wh, optie accu-upgrade Shimano Nexus 8 Magura HS11 hydraulische velgremmen

Shimano Steps middenmotor 500Wh, tot 145km actieradius NuVinci N330 traploos schakelen Magura HS11 hydraulische velgremmen Speedlifter twist


A C C E S S O IR

ES

01

04

02 03

Mio Cyclo 200

02

01

Adidas Eyewear De nieuwe Jaysor en Baboa

De twee nieuwe, sportieve monturen van Adidas Sport Eyewear voor mensen met een actieve levensstijl, de Jaysor en de Baboa, zijn geschikt voor alledaags gebruik en beschikken tegelijk over heel wat handige snufjes. Ongeacht je sportieve activiteit sluiten de brillen goed aan op je gezichtsvorm. De monturen zijn stevig en licht, flexibel en onbreekbaar, en bieden langdurig comfort. De kwalitatieve, spiegelende lenzen komen in verschillende kleuren, absorberen het licht uitstekend en geven een contrasterend effect. De monturen zijn eveneens geschikt voor lenzen op sterkte. De Jaysor richt zich tot zowel mannen als vrouwen, de smallere Baboa tot vrouwen. www.adidas.com/eyewear

Metroride van Nutcase Nu met MIPSbescherming

De Metroride helm van Nutcase is nu beschikbaar in een groter formaat of met gepatenteerd brain protection system (MIPS). De features die de helm populair maken: 360° reflectie, grote ventilatieopeningen, magnetische gesp en een stevige draaiknop. De helm is verkrijgbaar in S / M (55-59 cm) en L / XL (59-62 cm). De in-mold helm is de lichtste en veelzijdigste helm in de volwassenenlijn van Nutcase. er zijn zeven ontwerpen, waaronder vijf nieuwe graphics: Graphite, Original (mat), Garnet, Veloz en Sapphire. De nieuwe helmen (L / XL en MIPS) zijn vanaf maart 2017 beschikbaar bij de Belgische Nutcase-verkooppunten be.nutcasehelmets.com/ winkel-vinden

Perfecte prijskwaliteitverhouding Mio Cyclo 200 is een gebruiksvriendelijk fietsnavigatiesysteem, ontworpen voor recreatieve fietsers die op zoek zijn naar de perfecte prijs-kwaliteitverhouding. Je kunt je voorkeursroutes instellen of voor de Surprise Me™-functie kiezen op basis van een opgegeven tijd of afstand. De turn-by-turn navigatie leidt je moeiteloos en begeleidt elke instructie met een duidelijk geluidssignaal. Met een eenvoudige menustructuur, duidelijke knoppen en een groot (3,5 inch) aanraakscherm, dat goed leesbaar is in zonlicht, is het gebruiksgemak optimaal. Daar komen nog een robuuste waterdichte behuizing (IPX5), een herlaadbare batterij met een gebruiksduur van maar liefst tien uur en een ‘Waar ben ik’-functie bovenop. De Mio Cyclo 200 meet tijd, snelheid, afstand, hoogte, calorieverbruik en meer.

De Craft Ride-collectie voor ‘commute bike riders’ biedt stijlvolle functionele, beschermende kleding voor het woon-werkverkeer van de e-biker. Wie zijn work-out met zijn dagelijkse fietskilometers wil combineren, wil immers eveneens graag met functionele kleding in casual design kunnen fietsen. De collectie omvat shorts, shirts, broeken en jacks, zowel voor mannen als vrouwen. Het Ride-windjacket is winddicht en waterafstotend. Het lichtgewicht Ride-rainjacket is wind- en waterdicht. De collectie ligt vanaf het voorjaar in de winkels.

Met de Urban-fietstassen van Vaude fiets je stijlvol de stad door. Het robuuste materiaal in textiellook is volledig PVC-vrij en waterdicht gelast; een extra regenhoes is dus overbodig. Met de meegeleverde draagriem kun je de tassen comfortabel over de schouder dragen. Reflectoren zorgen voor een goede zichtbaarheid in het verkeer. De Comyou-reeks bestaat in verschillende modellen, van stuurtas tot shoppertas, in drie trendy kleuren.

eu.mio.com

www.craftsports.com

www.hikeaway.be

03

04

Craft Ride

Stijlvol, functioneel en beschermend

05

05

Vaude Comyou Stijlvolle Urbanfietstassen

e- b i ke » A-SPECIAL »

9


CityZen Speed Bereik je bestemming razendsnel en met zo min mogelijk inspanning, dankzij de krachtige middenmotor. Zo stap je fris en nog vol energie van de fiets af.

Topsnelheid van 45 km/u Robuuste

performance middenmotor

Even stabiel en wendbaar als een normale fiets De perfect doseerbare hydraulische schijfremmen geven je zekerheid en controle Speed e-bike van het jaar 2016

Meer informatie over Cityzen Speed: www.gazelle-fietsen.be Blijf op de hoogte van Gazelle: @KoninklijkeGazelle


MERKEN

04

U rb a n

01 pen wil doen ts boodschap fie de et tje m Voor wie g in het har bestemmin n ee ike r b aa en of snel een urban il fietsen, is w er je ad st n e ku d van euning ij de onderst k wat kz o o an r D . aa al m , ea id ee maken m s tje e ch to im en: max al korte fiets kend. Troev ee w eid. h et ijk h el in d n langere houdsvrie er d n o en tie schokabsorp

E- m tb

als op een iet hetzelfde n is en tsig d rij n ruw en ro Op asfalt spoor of ee en rr aka td d ui , ar nischer onverh urlijker, tech tu n d op n vo A ta . ils ad st t bergp men, vanui im kl d elke in w ie dalen. N t gender. Gez n kamikaze ee s al , eu en st gang kom et traponder r geschikt. M aarder. fiets is ervoo sages haalb as moeilijke p en rd o w g nin

02

S -p e d e le c

n zijn ideaal Touringfietse tijdens fietsn voor tochte voor het davakanties en er. n-werkverke gelijkse woo p o sportiever Je zit er wat r. dius is grote ra en de actie t h ic w ge htere Door het lic lijk ke ak m ge zijn de fietsen eeld en, bijvoorb mee te nem ro Sp . tenland naar het bui , us d r aa uwb tief én betro n. gere tochte n la r o vo ook

jn niet meer ebruikers zi eg ik b er t ee Steeds m eperking to e snelheidsb d et isch tr m ek en tevred kun je el s-pedelecs et voor M . is ur uk /u le l 25 km wat voora , ur /u or km 5 n ur aanka . Vo fietsen tot 4 t al 25 km/u h ac kr ec n el ge ed wie op ei ordt de s-p erkverkeer w to. het woon-w ief voor de au at aardig altern lw vo n ee zo

03

To u ri n g

05

Li fe st yl e

trendy op Wie snel en raken of ge il school w , en wil doen boodschapp e d in e ik b en kiest best ee se is ge, een fr Lifestyle-ran in pastelting in verschijn rd met een ten of versie tief, in rebloemenmo ikwijdte is re trolook. De an beperkter d meestal iets tfie gin ur f To bij Urban- o e n er d o m le sen, maar al is voorzien. technologie

e- b i ke » A-SPECIAL »

11


»

01

02

04

12

05

01

02

03

04

05

CUBE

EBIKE

E.MOVE

FLYER

GAZELLE

Elly Cruise 400 Wh midden Bosch Drive Unit Active 100 km 27,5 kg 25 km/h Shimano Nexus 7 speed € 2699

C003 Sunset Blvd 400 Wh midden Bosch Active 190 km 24,1 kg 25 km/h Shimano Nexus 8 speed € 2595

M400 Dérailleur Lady 490 Wh midden Bose 90 km 27,0 kg 25 km/h Shimano XT 10 speed € 2899

TS 7.00 400 Wh midden Bosch 36V Performance 110 km 25,0 kg 25 km/h Shimano Nexus 8 speed € 3349

Orange C8 HMB 400 Wh midden Bosch Active 145 km 27,5 kg 25 km/h Shimano Nexus 8 speed € 3149

Merk: Type: Wh batterij: Plaats motor: Type motor: Reikwijdte: Gewicht (incl. batterij): Trapondersteuning: Versnellingen: Richtprijs:

03

« A-SPECIAL « e - bi ke


06

07

08

09

Merk: Type: Wh batterij: Plaats motor: Type motor: Reikwijdte: Gewicht (incl. batterij): Trapondersteuning: Versnellingen: Richtprijs:

10

06

07

08

09

10

GIANT

KOGA

MIHATRA

SPEER

THOMPSON

Elegance E+ 2 400 Wh midden Yamaha SyncDrive Sport 110 km 25,6 kg 25 km/h Shimano Nexus 7 speed € 2499

E-Lement 500 Wh midden Bosch Performance Cruise 160 km 22,7 kg 25 km/h Shimano SLX 10 speed € 3449

E-Bird 468 Wh voor Bewo 120 km 25,6 kg 25 km/h Shimano Nexus 7 speed € 1795

Vier 374 Wh midden Bafang Maxdrive 100 km 26,9 kg 25 km/h Shimano Nexus 8 speed € 2399

Classic inter-7 500 Wh voor Bafang 90 km 26,5 kg 25 km/h Shimano Nexus 7 speed € 1495

e- b i ke » A-SPECIAL »

13


»

01

02

04

05

06

01

02

03

04

05

06

Merk:

CANNONDALE

EBIKE

FLYER

GIANT

SCOTT

CUBE

Type:

Moterra 1

R003 Monza

Uproc2 8.70

DIRT-E+ 1

E-Genius 720+

500 Wh midden Bosch Performance CX 24,4 kg 25 km/h Shimano XT 11V speed € 5999

500 Wh midden Bosch Performance CX

432 Wh midden Panasonic 36V Multi Speed 24,0 kg 25 km/h Shimano XT 11 speed € 4799

500 Wh midden Yamaha SyncDrive Sport 21,8 kg 25 km/h Shimano Deore XT Shadow Plus 2x10 speed € 2899

500 Wh midden Bosch Performance CX 22,9 kg 25 km/h Scram NX 11 speed € 4499

Reaction Hybrid HPA SL 500 500 Wh midden Bosch Drive Unit Performance CX 24,5 kg 25 km/h Shimano XT 11 speed € 2899

Wh batterij: Plaats motor: Type motor: Gewicht (incl. batterij): Trapondersteuning: Versnellingen: Richtprijs:

14

03

« A-SPECIAL « e - bi ke

25 km/h Shimano SLX 11 speed € 3295


01

02

04

03

05

Merk: Type: Wh batterij: Plaats motor: Type motor: Reikwijdte: Gewicht (incl. batterij): Trapondersteuning: Versnellingen: Richtprijs:

06

01

02

03

04

05

06

EBIKE

FLYER

GAZELLE

GIANT

KOGA

STROMER

P003 Monza 500 Wh midden Bosch Performance Line 215 km 24,5 kg 45 km/h Shimano SLX 11 speed € 3495

U-Series 7.70 HS 432 Wh midden Panasonic 36V Multi Speed 105 km 24,0 kg 45 km/h Shimano XT11 speed € 4999

Cityzen Speed 400 Wh midden Bosch Performance Line 107 km 23,5 kg 45 km/h Shimano Deore 10 speed € 3349

QUICK-E 500 Wh midden Yamaha SyncDrive Sport 100 km 23,4 kg 45 km/h Shimano Deore XT Shadow Plus 2x10 speed € 3499

E-XLR8 500 Wh midden Bosch Performance Line 120 km 22,7 kg 45 km/h Shimano SLX 10 speed € 3999

ST2 814 Wh achter Syno Drive 150 km 27,0 kg 45 km/h Shimano 20 speed € 6490

e- b i ke » A-SPECIAL »

15


»

01

02

04

Versnellingen: Richtprijs:

16

05

01

02

03

04

05

BATAVUS

CUBE

EBIKE

FLYER

GAZELLE

Razer 400 Wh midden Yamaha 110 km 22,9 kg 25 km/h Shimano Alfine 8 speed € 2699

Touring Hybrid EXC 400 Wh midden Bosch Drive Unit Performance CX 100 km 25,9 kg 25 km/h Shimano XT 11 speed € 2699

Z003 Capri 400 Wh midden Bosch Performance 175 km 22,1 kg 25 km/h Shimano XT 10 speed € 2995

B8N 400 Wh midden Bosch 36V Performance 135 km 28,0 kg 25 km/h NuVinci Nfinity N380 traploos € 3599

Ultimate T10 HMB 400 Wh midden Bosch Performance 125 km 24,7 kg 25 km/h Shimano Deore 10 speed € 3499

Merk: Type: Wh batterij: Plaats motor: Type motor: Reikwijdte: Gewicht (incl. batterij): Trapondersteuning:

03

« A-SPECIAL « e - bi ke


06

07

08

09

Merk: Type: Wh batterij: Plaats motor: Type motor: Reikwijdte: Gewicht (incl. batterij): Trapondersteuning: Versnellingen: Richtprijs:

10

06

07

08

09

10

GIANT

KOGA

MIHATRA

SPEER

THOMPSON

Prime E+ 1 500 Wh midden Yamaha SyncDrive Sport 130 km 25,7 kg 25 km/h Shimano Nexus 8 speed € 2799

E-Inspire 400 Wh midden Bosch Active Cruise 140 km 22,9 kg 25 km/h Shimano Deore LX 10 speed € 3099

E-Paso 468 Wh midden Bewo 100 km 24,9 kg 25 km/h Shimano 8S speed € 1895

Vijf 500 Wh midden Shimano Steps 150 km 27,4 kg 25 km/h NuVinci 330 € 2899

Reaction Di2 Autoshift 500 Wh midden Shimano Steps 150 km 25,5 kg 25 km/h Shimano Nexus 8 speed € 2950

e- b i ke » A-SPECIAL »

17


»

01

02

04

Merk: Type: Wh batterij: Plaats motor: Type motor: Reikwijdte: Gewicht (incl. batterij): Trapondersteuning: Versnellingen: Richtprijs:

18

« A-SPECIAL « e - bi ke

03

05

01

02

03

04

05

BATAVUS

E.MOVE

GAZELLE

GIANT

THOMPSON

Diva E-go® 300 Wh voor E-Motion 95 km 27,4 kg 25 km/h Shimano Nexus 7 speed € 1699

E-retro Lady 374 Wh midden Bafang 60 km 22,0 kg 25 km/h Shimano Acera Revoshift 7 speed € 1799

Puur_NL+ C7 HFP 396 Wh voor Panasonic 110 km 29,6 kg 25 km/h Shimano Nexus 7 speed € 2099

Triple E+ 1 300 Wh voor Giant SyncDrive 65 km 26,3 kg 25 km/h Shimano Nexus 7 speed € 1499

Solara inter-7 400 Wh midden Bosch Active Line 150 km 25,5 kg 25 km/h Shimano Nexus 7 speed € 2475


Flat-less for everyone. ALSO FOR E-BIKES!

ORIGINAL

5 mm

TOUR

Only Marathon Plus tires make your bicycle flat-less. The 5mm thick puncture guard protects even against thumbtacks. www.schwalbe.com/unplattbar It is impossible to guarantee that a flat will never happen, but the Marathon Plus has the best defence against everyday tire wreckers such as glass, flints or metal shards.

MTB


energize

Your ride. De nieuwe Giant PRIME-E+


SPEED EN ANDERE PEDELECS

Innovaties bij pedelecs zijn altijd spannend. Welke motoren zullen de markt veroveren? Wordt de reikwijdte en de levensduur van de batterij groter? Welke andere uitvindingen of trends moeten we absoluut in de gaten houden? We blikken even in de toekomst van de pedelec.

INTEGRATIE Dat batterijen in het frame weggewerkt zijn, is geen nieuws meer. Op de nieuwe generatie pedelecs vallen de batterij en de motor zelfs nog amper op. Met elektronica zijn natuurlijk nog flink wat stappen te zetten. ‘The connected bike’ is niet meer veraf. Op Eurobike zagen we prototypetoepassingen met gps en andere verbindingen naar allerhande netwerken. Familie en vrienden live op de hoogte houden van waar je bent? Geen probleem, de gegevens worden zo vanuit je fiets naar het gekozen netwerk verstuurd. Beeld je even in: je rijdt tegen pakweg 45 kilometer per uur en valt. Je fiets registreert dat je snelheid plots verdwenen is en kan daaruit afleiden dat er iets fout ging. Hulpdiensten en/of vooraf geprogrammeerde nummers worden meteen geactiveerd. Nog eentje: na pakweg 2000 kilometer is je ketting aan vervanging toe. Je krijgt een verwittiging mét een link naar de dichtstbijzijnde fietsdealer of een filmpje over hoe je ook weer zelf die ketting vervangt.

VERENDE ZADELPEN Een verende zadelpen is er eentje die je met een druk op een knop, die op je stuur gemonteerd is, in de hoogte kunt verstellen. Het systeem komt uit de wilde mountainbikewereld, waar het bij steile

afdalingen handig is om het zadel zo laag mogelijk te zetten. Kun je na de afdaling weer gewoon fietsen, dan kan de zadelpen weer naar de oorspronkelijke hoogte. Een verende zadelpen is ook op pedelec een prima idee. Het vergemakkelijkt het opstappen en wie voor een rood licht stopt bijvoorbeeld, kan vlotter met de voeten aan de grond, wat handig is op een fiets van zo’n twintig kilo. Volgende stap: de verende zadelpen regelt het allemaal vanzelf: stop je ergens, dan zakt je zadel; zet je weer druk op de pedalen, dan komt je zadel automatisch omhoog. Piece of cake!

ABS Een pedelec met ABS zit momenteel in een vergevorderd ontwikkelingsstadium. De pedelec maakt rijden tegen hoge snelheid vlot toegankelijk, ook voor minder ervaren fietsers. Dat is echter niet altijd even veilig... Plotse remmanoeuvres tegen hoge snelheden zijn geen sinecure op een fiets. De Duitse remfabrikant Brake Force One experimenteert dan ook volop met een ABS-systeem voor elektrische fietsen. Samen met Volkswagen is Brake Force One erin geslaagd zowel de grootte als het gewicht van de benodigde componenten te verkleinen en ze op e-bikes toe te passen. Of het systeem ook daadwerkelijk in productie gaat, is nog even afwachten, maar zo’n bijdrage tot meer veiligheid op de pedelec zou alleszins een prima evolutie zijn.

Leasing Mobiliteit blijft een heikel punt in overbevolkt Vlaanderen. Zowel overheid als werkgevers gaan op zoek naar oplossingen tegen de files. De leasing van een pedelec geldt steeds meer als een goed alternatief. Zodra er meer en betere fietspaden of volwaardige fietsautostrades zijn, zul je dus nooit meer te laat op je werk komen. Fit en ontspannen door de spits: wie droomt daar niet van? Enne... gelukkige werknemers zijn betere werknemers!

RECUPERATIE Wanneer je je batterij gebruikt, gaat er energie verloren. Om dat te begrijpen hoef je echt geen kernfysicus te zijn. Waarom zou je je energie tijdens de rit echter niet gewoon gebruiken om je batterij weer op te laden? BionX heeft een motor die in staat is de vrijgekomen energie tijdens het remmen op te slaan en zo de batterij terug op te laden. Dat betekent natuurlijk dat het systeem uitsluitend bij lange afdalingen goed werkt. Daarom is Bosch volop bezig met een experiment met een gelijkaardig systeem, waarbij de energie die je tijdens het rijden opwekt, in de batterij opgeslagen kan worden. e- b i ke » A-SPECIAL »

21


ZWITS ERL A ND

sp e ci al

In love wit h Switzer land

Auto’s bouwen ze in Zwitserland niet. E-bikes daarentegen! Sterker nog: je kan er vrijwel overal elektrisch aangedreven tweewielers huren. Daarmee is de nieuwe mobiliteitsstandaard gezet in het land van de majestueuze vierduizenders, pittoreske dorpen en glooiende dalen.

Volg de Hartroute Of toch een stukje ervan. Het volledige traject – van Lausanne naar Rorschach – is namelijk 700 kilometer lang en telt maar liefst 12 000 hoogtemeters. Gelukkig kun je de route ook in stukjes doen of kiezen voor een of meer etappes. De rit van Langnau naar Burgdorf is echt een aanrader: 45 kilometer slingerende wegels door het mooie Emmendal. Onderweg zijn indrukwekkende bergwanden en lieflijke landschappen je deel. Uitrusten doe je op het zonneterras van het Landgasthof. MySwitzerland.com/e-bike Instagram: @madeinbern

Bezoek Zwitserland

Toptoertochten op de racefiets Met zijn sublieme routes, weinig verkeer en authentieke landschappen is Zwitserland een waar wielrennersparadijs. Rondom de meren zijn de routes vlak maar de Zwitserse Alpen tellen maar liefst 17 bergpassen van meer dan 2000 meter. MySwitzerland.com/racefiets

E-bike huren?

MySwitzerland.com/bike. Instagram: @MySwitzerland 22

« A-SPECIAL « e - bi ke


Boek: “Swiss Bike Hotels” Een afsluitbare ruimte om je fiets of e-bike te stallen, mogelijkheden voor schoonmaak en reparatie, een sportersontbijt, een lunchpakket en routetips van gelijkgestemden. Dat alles is mogelijk in de Swiss Bike Hotels. Of je nu overnacht in een afgelegen berghut, een stads-, familie- of een wellnesshotel, de gecertificeerde Swiss Bike Hotels kennen de wensen van hun gasten. MySwitzerland.com/bikehotels

E-bike Tour Gstaad

E-biken en golfen in één tocht Origineel en uniek is ongetwijfeld Bike Golf Murten, het fiets-golfparcours rond de Murtensee. De fietsroute voert je naar in totaal achttien holes, steeds langs het meer, en is goed bewegwijzerd. Reken voor het hele traject inclusief het golfen op zeven uur. Wie dat een te zware uitdaging vindt, kan kiezen uit nog vier varianten, waaronder een gezinsparcours. Dat leidt over vlak terrein langs de eerste zeven holes. Wie achteraf te moe is, kan met de rondvaartboot terug naar het vertrekpunt. www.fribourgregion.ch Instagram @fribourgregion

De magische Tour Valle Maggia

Fietslus in de Jungfrau-regio

We nemen je mee naar een spectaculair stukje van het Maggiadal, op de route van Locarno tot Cavergno, met onderweg pittoreske dorpjes, mooie architectuur, natuurlijke kiezelstrandjes en schitterende vergezichten. Van de 34 kilometer die je aflegt, zijn er slechts drie onverhard. Vanaf Ponte Brolla tot Avegno heb je de weg bovendien helemaal voor jezelf: er loopt een in 2016 volledig nieuw aangelegd fietspad dat helemaal is afgescheiden van de autoweg. De lente is het uitverkoren seizoen: dan staat zowat de hele vallei in bloei. www.ebike.ticino.ch Instagram: @ticinoturismo

In de Jungfrau-regio stellen we de fietslus van Meiringen voor, via Grosse Scheidegg, Grindelwald, Interlaken en Brienz. Onder e-mountainbikers is dat nu al een legendarisch traject van ruim 76 kilometer en 1400 hoogtemeters. Onderweg laaf je je aan de natuur, pittoreske valleien en werkelijk majestueuze uitzichten. Elk beeld lijkt uit een prentenboek te komen. Wie het traject wil inkorten, kan van Grindelwald over de Grosse Scheidegg naar Meiringen, en met het openbaar vervoer weer terug. www.jungfrauregion.ch Instagram: @jungfrauregion

e- b i ke » A-SPECIAL »

© Foto's: Zwitserland Toerisme.

Gstaad staat voor een gevarieerde omgeving met steile beklimmingen, ontspannende vlakke delen langs bergriviertjes en smalle trails door prachtige wouden. Een ideale tocht per e-bike is de 20 kilometer lange route van het treinstation van Gstaad naar Gsteig, waar je vervolgens de Col du Pillon kunt beklimmen, om met een verfrissende duik of een smakelijke picknick te eindigen bij Lac Retaud. In hotel-restaurant Bären Gsteig en restaurant Col du Pillon kun je jezelf en je fietsbatterijen weer opladen. www.gstaad.ch Instagram: @gstaad_pr

23


Download nú de ENRA Fietsbijstand app

• Voor fiets en elektrische fiets • Diefstal of Omnium • Geen vrijstelling bij diefstal • Geen afschrijving Vanaf april 2017 verzekeren wij ook racefietsen en MTB’s

• Fietsbijstand 24/7 in heel Europa

Vraag uw fietshandelaar voor meer informatie of kijk op www.enra.be


CHERMD IS EEN BES TWEE WAARD? HOOFD ER

oedoor de h rdonderd un ve k o e je W t el word elmen. k h in n w a ts a e fi id n je wel nhe In de verscheide zen, maar we kunne n e erplicht of niet: an schillende sluitsystemen je id e lh kie vee elangrijk a jouw plaats dat zou niet de . Wat is b n p? het beste bevalt. Rij je met o ve o e k g n s en niet in a k a n bij de en tric n s e discussie mogen handschoenen, probeer p tt ti le l ta p n o a et je een a zijn. Fietsen zonder dan ook of je de riempjes ? Waar mo lm e h ts e fi een

V

helm doe je niet, punt uit. Gelukkig zijn hedendaagse fietshelmen modieus, trendy en licht, en is er dus geen reden meer om zonder helm rond te rijden. Al helemaal niet met een snelle e-bike. Op de speed pedelec is een helm trouwens sowieso verplicht.

en sluitsysteem met je handschoenen aan kunt bedienen. Neem je bril mee, als je een helm gaat passen. Schud eens met je hoofd. De helm moet in dezelfde positie, niet te los en niet te strak, blijven staan.

RACE OF URBAN?

WELKE FIETSHELM? In België moeten alle helmen die op de markt komen, gehomologeerd zijn en voldoen aan een veiligheidsnorm. Die norm (EN1078) is bepaald door de Europese Unie en legt een aantal veiligheidstesten en voorwaarden aan een fietshelm op. Die norm moet steeds in de helm vermeld staan. Laat dat je eerste criterium zijn bij je aankoop. Al hoef je je daar niet al te veel zorgen over te maken: helmen zonder die Europese normering zul je niet snel in de winkel vinden. Zowel goedkope als dure helmen moeten aan dezelfde veiligheidsvoorwaarden voldoen. Het prijsverschil zit ‘m in gebruikte materialen, technologie, comfort en ventilatie.

PERFECTE PASVORM

Fietsen zonder helm doe je niet, punt uit.

Er zijn drie factoren die het comfort van een fietshelm bepalen; ventilatiemogelijkheden, gewicht en pasvorm. Een helm moet perfect zitten, er mogen nergens vervelende drukpunten zijn. Verwacht niet dat de helm zich wel naar je hoofd zal ‘zetten’. Ventilatie op je hoofd is eveneens van cruciaal belang. Oververhitting vertraagt je reactievermogen en kan, zeker op een snelle fiets, tot gevaarlijke situaties leiden. Trek voldoende tijd uit om je helm te passen. Speel met de verschillende riempjes. Probeer uit welk van de ver-

Zolang je helm minimaal aan de veiligheidsnorm voldoet en perfect op je hoofd zit, maakt het op zich niet zo heel veel uit of je nu kiest voor een racehelm of een meer stedelijk model. De racehelmen zijn vaak lichter en bieden meer ventilatiemogelijkheden. Een urban helm is wat modieuzer en heeft vaak een rondere vorm. Speciaal voor dames (of heren met langer haar) bestaan er helmen waar je een paardenstaart doorheen kunt halen. Niet onbelangrijk, als je een toppositie op je hoofd wilt bekomen. Zowel race- als urban helmen vertonen steeds meer handige extraatjes: led-verlichting, reflecterende stroken, insectennetjes,

»

e- b i ke » A-SPECIAL »

25


» Spanning niveau hoog

ZONDER HELM

ZONDER MIPS

laag

Multi Directional Impact Protection System Er is veel te doen rond het Multi Directional Impact Protection System (MIPS dus voor de vrienden). MIPS is niet de zoveelste loze marketingkreet: met enige zin voor overdrijving kun je stellen dat het een revolutie is in de veiligheid van fietshelmen. De Zweedse uitvinding richt zich op de veiligheid bij een valpartij zoals die zich in de werkelijkheid voordoet. Een helm zonder MIPS biedt een uitstekende bescherming wanneer je recht op je hoofd valt. Dat gebeurt natuurlijk zelden. Veel vaker val je onder een hoek. MIPS werkt met een vol-

“Hedendaagse fietshelmen zijn modieus, trendy, licht én... veilig!” 26

« A-SPECIAL « e - bi ke

»

afneembaar vizier, regenhoes die je over de helm kunt trekken...

VERPLICHT OP S-PEDELEC De helm voor een speed pedelec houdt ergens het midden tussen een gewone fietshelm en een bromfietshelm. Bij snelheden tot 45 kilometer per uur gelden immers andere eisen dan waar een standaard fietshelm aan voldoet. Voornaamste verschil is dat de helm voor

ledig geïntegreerde binnenschaal (herkenbaar aan de gele kleur) en die verdeelt de impact. Door middel van een elastomeer kan de MIPS-binnenschaal als het ware een paar millimeter over je hoofd bewegen. Die paar millimeter vrijheid zorgen ervoor dat de impact beter over de hele helm geabsorbeerd en verdeeld wordt. Uitvoerige testen bewijzen dat MIPS daadwerkelijk meer veiligheid biedt en dat de impact bij een valpartij aanzienlijk lager is. Veel high-end helmen hebben het MIPS-systeem al. Ook voor helmen voor de speed pedelec is het MIPS-systeem een absolute meerwaarde.

de pedelec de achterkant van het hoofd en de slapen beter beschermt. In vergelijking met een gewone helm loopt hij op die beide plaatsen wat lager door. Verder is de pedelecfietshelm vaak van dikker schuim gemaakt, waardoor de bescherming iets beter is. De ventilatiegaten zijn iets minder prominent aanwezig, want door de hogere snelheid wordt het hoofd sowieso beter afgekoeld. Een vizier om tra-

nende ogen of insecten in de ogen tegen te gaan, is sterk aan te raden. Het is nog even wachten op een echte Europese normering voor deze helmen. De voorlopig nieuwe norm (NTA8776) is gebaseerd op de bestaande norm voor fietshelmen (EN1078), maar berekend op hogere valsnelheden en bescherming voor een groter deel van het hoofd.


FLYER

special

Flyer Intelligent Technology (FIT)

Voor Flyer zijn e-bikes geen bijzaak. Al sinds de introductie van de eerste Flyer ligt de focus volledig op het maken van de allerbeste elektrische fietsen. Flyer e-bikes staan garant voor ongeëvenaarde Zwitserse kwaliteit en innovatie.

M

et het glooiende Emmental naast de deur heeft de Flyer-fabriek in Zwitserland uitstekende mogelijkheden om e-bikes te maken die voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. In de fabriek bedenken de experts de mooiste en slimste noviteiten, die in de omgeving worden getest.

VOORUITSTREVEND Flyer kwam als eerste met een e-bike met middenmotor én met een accu aan het frame. Onze accu’s hebben al jaren standaard een grote capaciteit van 540 Wh. De inhoud kan oplopen tot 648 Wh (mogelijk op fietsen die uitgerust zijn met het Panasonic Next Generation-systeem). De fietswereld volgt de vooruitstrevende visie van Flyer meer en meer. De specialisten van Flyer werken dagelijks aan de stijfste

frames in de fietsindustrie. Daar staan de e-bikes van Flyer bekend om. De combinatie van een stijf frame, slimme innovaties en een uitgekiende geometrie maken dat e-bikers met een Flyer onder alle omstandigheden vol vertrouwen op pad kunnen.

UITGEBREIDE GARANTIE Natuurlijk mag u van een Flyer verwachten dat wij alleen maar kwaliteitsonderdelen in onze fietsen verwerken. Daarom durven wij ook als enige in de fietsindustrie vijf jaar garantie te geven op onze elektrische fietsen. De garantietermijn voor het frame is zelfs tien jaar. Kijk voor de voorwaarden op: www. flyer-fietsen.nl/garantie.

VAKKUNDIG DEALERNET Ook de dealers van Flyer brengen net dat beetje extra.

Zij helpen bij het kiezen van de juiste e-bike en verlenen ook na aanschaf optimale service. Flyer selecteert zijn dealers immers zorgvuldig. U komt Flyer dan ook niet in elke fietsenzaak tegen... Wij geloven er ook sterk in dat de kennismaking pas écht goed is als u de e-bike zelf test tijdens een proefrit. Alle Flyer-dealers bieden die mogelijkheid aan. Na een testronde zult u van oor tot oor glimmen. De kans is zelfs groot dat u na de proefrit niet meer wil afstappen!

100% ZWITSERS Flyer is gespecialiseerd in de productie van e-bikes met een hoge kwaliteitsstandaard. Voor elk individu zit er in de collectie een geschikte e-bike. Dankzij onze jarenlange kennis

Flyer neemt een vooraanstaande positie in als ontwikkelaar van innovatieve eersteklas e-bikes. Dat is niet alleen te zien in elke afzonderlijke component, maar ook in het samenspel van de componenten. Dankzij Flyer Intelligent Technology (FIT) zorgen harmonieuze assemblage en perfecte afstelling ervoor dat de afzonderlijke componenten constant en nauwgezet met elkaar communiceren. Daardoor presteert de Flyer-e-bike altijd optimaal. FIT maakt van elke Flyer een zelfdenkende fiets. Veiligheid, stabiliteit, comfort, functionaliteit en gebruiksgemak garanderen de gebruiker van een Flyer-e-bike een geweldige rijervaring.

en ervaring garanderen wij e-bikes van topniveau. Sinds de oprichting focust Flyer specifiek op e-bikes. Met Zwitsers gevoel voor finesse en oog voor detail komen er iedere keer weer voortreffelijke e-bikes uit de fabriek. Daarom ook geven we een extra lange garantie.

Op www.flyer-fietsen.nl/dealers staat een actueel overzicht van onze dealers en verhuurbedrijven. e- b i ke » A-SPECIAL »

27


»

Vaude Luminum fietskledij

360° zichtbaarheid

Fietsen in donkere dagen is niet zonder risico’s. Voor een betere zichtbaarheid ontwikkelde het Duitse Vaude een nieuwe reeks broeken en jassen op maat van fietsers, zowel dames als heren en kinderen. De Vaude Luminum-reeks verwarmt en beschermt niet alleen tegen weerelementen, maar zorgt ook voor een betere zichtbaarheid dankzij 3M Scotchlite-reflectiemateriaal. Door die specifieke belijning vooraan, achteraan en opzij (360°) val je als fietser prima op in het donker. www.hikeaway.be

Sigma Buster 2000

Perfect zicht bij nachtelijke ritten De succesvolle sportieve fietsverlichtingslijn Buster komt met een nieuw topmodel: de 2000 Lumen. Een toffe feature is de nieuwe afstandsbediening, zodat je de verlichtingssterkte kunt aanpassen zonder je handen van het stuur te nemen. Met de meegeleverde Action Cam-bracket kun je je Action Cam (bijv. GoPro) op de houder van de Buster 2000 monteren. De krachtige accu van Panasonic is voorzien van viertraps batterij-indicatie en Powerbank-functie. www.sigmasport.com

A C C E S S O IR

ES

Shimano Click’R SH-CT71 Sportieve schoen voor recreatief fietsen

Geoptimaliseerd als hij is voor het Shimano Click’R-geïntegreerde pedaalsysteem, is de SH-CT71 uitgerust met een schokabsorberende EVA-tussenzool, een flexibele laddervormige hielplaat, een comfortabele schokabsorberende binnenzool met EVA-kussentjes, een CT/UT-binnenzool, een snelvetersluiting voor eenvoudig verstellen zodat de schoenen goed vastzitten, en een semi-stijf naadloos bovendeel dat de nodige ondersteuning biedt. Maten: 36 tot 48. www.shimano.com

28

« A-SPECIAL « e - bi ke


E.MOVE

special

E.MOVE

In 2002 heeft Frank De Caluwé in Temse Electronic Bike Developments opgericht, in een tijd waarin er in België en zelfs in Europa nauwelijks sprake was van elektrische fietsen. TOPKWALITEIT

Torch T2-fietshelm

Zichtbaar in het verkeer Speciaal ontworpen met het oog op zichtbaarheid in het verkeer, is de hightech en innoverende Torch T2-fietshelm de enige met tien ingebouwde led-lichten en oplaadbare batterijen. De voor- en achterlichten zitten beschermd achter een onsplinterbare polycarbonaatlens, die het licht 360° verspreidt. De inmold-constructie maakt de helm sterk en licht (360 g). De verlichting is van vast naar verschillende flitsmodes instelbaar en afhankelijk van de instelling brandt ze 6 tot 36 uur. www.rool-in.com

Shimano Click’R PD-T421

Veelzijdige pedaal met dubbel platform Voor dagelijks gebruiksgemak is de PD-T421 aan één kant voorzien van de veelzijdige Click’R-binding en aan de andere kant van een platte pedaal. Aan de platte kant geven een concave vorm en een antislipoppervlak meer grip. De in- en uitklikspanning is verstelbaar, zodat ze op de rijder is afgestemd. Een ingebouwde reflector zorgt voor veiligheid. De duurzame chroom-molybdeen as, de onderhoudsarme afgesloten lagers, de lichtere veer en de ‘pop-up’-pedaalkooi maken het af. www.shimano.com

BELGIAN QUALITY & DESIGN

Dat gaat nooit iets worden, klonk het, maar al die tijd is e.move een pionier gebleven. Als een van de eerste fabrikanten werkte e.move met betere remsystemen, banden van topkwaliteit, superieure framestabiliteit en de nieuwste batterijtechnologieën. “De nieuwste technische ontwikkelingen en innovaties worden op onze prototypes getest,” zegt Frank De Caluwé. “Onze merken ‘e.move recreational’ (e-bikes voor recreatief gebruik) en ‘e.move proline’ (elektrische bedrijfsfietsen) zijn in België wijdverspreid.”

Om aan de hoogste kwaliteitsverwachtingen te kunnen voldoen, haalde e.move zijn productie en assemblage terug naar België. “De onderdelen en accessoires kopen we bij gerenommeerde producenten,” zegt Frank De Caluwé. Voor de assemblage werkt e.move samen met een gespecialiseerde sociale werkplaats namelijk ‘Fietsbasis vzw’. “De mensen die er werken, zijn speciaal opgeleid en begeleid, wat hen tot echte specialisten in de fietsassemblage maakt.” Met dat unieke productieproces biedt e.move niet alleen topkwaliteit, maar draagt het bedrijf ook bij tot de Belgische economie. “Wij willen maatschappelijk verantwoord ondernemen. Voorts zijn al onze In het unieke Experience Test Center in Teme-bikes volgens de se heet e.move dealers en klanten welkom om strengste normealle fietsen van zijn gamma te testen. Zij krijgen er deskundige uitleg en advies, waarna er ring EN-15194 mogelijkheid is om een testrit te maken in het gemaakt.”

Experience Test Center

natuurgebied naast het Experience Test Center. Vervolgens wordt de fiets geleverd bij de e.move-dealer in de streek van de klant. www.e-move.be

Rool’in Smart

Geconnecteerd elektrisch fietswiel Dankzij het elektrische Rool’in wiel kun je genieten van alle voordelen van de elektrische fiets. Je behoudt je eigen fiets voor de sportieve uitstapjes en je kunt het elektrische wiel in enkele minuten monteren om boodschappen te doen of naar het werk te rijden. Je fietst dus zonder moeite en zweet niet meer. Het elektrische Smart-fietswiel communiceert draadloos via bluetooth met je smartphone. De montage ervan gebeurt supersnel (5 min.). Kabels zijn niet meer nodig door het gebruik van de bewegingssensor die rechtstreeks op de pedaalas bevestigd is. Indien je gehaast bent of geen zin hebt om je smartphone te gebruiken, dan kun je automatisch assistentieniveau 1 inschakelen door simpelweg de pedalen rond te draaien. www.rool-in.com e- b i ke » A-SPECIAL »

29


» NIEUWE WETEN REGELGEVING

Dat elektrische fietsen het goed doen, ontgaat niemand. Tegenwoordig heeft elk gereputeerd fietsmerk een aantal modellen in het gamma. Een relatief nieuw begrip is de speed pedelec, waar eind vorig jaar enkele belangrijke wetten en regels voor in voege traden. Wij voelden er Ronny Crokaert, zaakvoerder van Intercycle, over aan de tand. Wie is de typische speed pedelec-klant? “Eerst en vooral mensen die meer dan 25-30 kilometer moeten overbruggen van en naar het werk. Een speed pedelec is immers een goed – en fiscaal aantrekkelijk – alternatief voor de auto. Daarnaast zijn er de sportievelingen, met name mountainbikers, die graag wat energie overhouden om langere tochten te kunnen maken of een snellere fietsmaat bij te houden.” Hoe populair zijn e-bikes in België? “De cijfers van 2016 zijn nog niet bekend, maar in 2015 nam het aantal verkochte elektrische fietsen ongeveer een derde van

30

« A-SPECIAL « e - bi ke

de omzet in en werden er voor het eerst meer e-bikes dan stadsfietsen verkocht. De verwachtingen zijn nog steeds groot, de markt staat immers nog in de kinderschoenen. Het is enkel even afwachten wat de nieuwe wetgeving doet.” Die nieuwe wetgeving gaat over speed pedelecs? “Klopt. Eigenlijk waren er al regels – s-pedelecs vielen onder bromfietsklasse B – maar in de praktijk werden die niet altijd nageleefd en was er een soort gedoogbeleid. Nu zijn die regels er wel: speed e-pedelecs kregen bv. een eigen bromfietsklasse P, het dragen van een helm en een geschikt rijbewijs zijn verplicht, en je moet ook een nummerplaat hebben.”

E-bikes, pedelecs en speed pedelecs Anno 2017 wordt wettelijk een onderscheid gemaakt tussen e-bikes, pedelecs en speed pedelecs. Voor wie nog niet helemaal mee is, volgt hier een overzichtje. E-bikes zijn elektrische fietsen die ondersteuning geven zonder dat je zelf moet trappen. Je regelt de snelheid met een hendel of knop. E-bikes met een maximumsnelheid tot 25 km/uur beschouwt men als een bromfiets klasse A, versies tot 45 km/uur als een klasse B. Een pedelec geeft enkel ondersteuning, als je zelf meetrapt, en dat tot 25 km/uur aan een maximaal geleverd vermogen van 250 watt. Je mag sneller fietsen, maar dan zonder elektrische ondersteuning. Wettelijk gezien is een pedelec een gewone fiets. Een speed pedelec of s-pedelec is een pedelec die elektrische ondersteuning biedt tot 45 km/uur in combinatie met een vermogen tussen 250 watt en 4 kW. De s-pedelec viel oorspronkelijk in bromfietsklasse B. Sinds 1 oktober 2016 is een nieuwe wetgeving van kracht die de s-pedelec in de nieuwe bromfietsklasse P onderbrengt.


De regels voor de s-pedelec in een notendop • • • • •

Minimumleeftijd: 16 jaar Rijbewijs: AM of B Helm: EN1078-gekeurd Nummerplaat: 10 x 12 cm COC (certificaat van overeenstemming) op zak • Snelheid: max. 45 km/uur op de rijbaan De bromfietsverkeersregels zijn van toepassing. Een volledig overzicht van alle regels staat op www.mobilit.belgium.be van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer (menu Wegverkeer > Wetgeving en reglementering).

. tser e f ie n r e mod T. t r de N G eilig me Voo O H v T n A e R iek. snel MA ch, echn s i t k m e l a Dyn anti ard u G l Dua

Zijn de regels daarmee voldoende duidelijk? “Absoluut. Er is veel informatie beschikbaar: dealers en fabrikanten zijn goed op de hoogte, er wordt veel over gepraat en geschreven, overheden en werkgevers zijn mee, er wordt veel georganiseerd en gedaan. Het gaat er vooral om dat de mensen de nieuwe wetten accepteren en dat de verzekeringen niet gaan overdrijven.” Ligt de drempel nu hoger voor wie in een elektrische fiets geïnteresseerd is? “Er zullen altijd mensen zijn die beweren dat wetten de drempel verhogen, maar je

“H elm, geschikt rijbewijs en nummerplaat zijn verplicht.” kunt geen omelet bakken zonder eieren te breken. Wetten zijn er om de zaken in goede banen te leiden. Een helm kan een drempel zijn, maar het gaat wel om je eigen veiligheid. Een verzekering is een extra kost, maar als dat een probleem is, kun je op een gewone e-bike terugvallen. Het formaat van de nummerplaat vind ik nog het lastigste: het oog wil immers toch ook wat?”

Wees verzekerd! Voor speed pedelecs met enkel trapondersteuning is een familiale verzekering aangeraden. Ook een fietsverzekering die de financiële gevolgen van diefstal of schade dekt, of zelfs een omniumverzekering met pechverhelping is – gezien de kostprijs van een elektrische fiets – het overwegen waard. Voor circa € 100 voor een omnium van een jaar heb je al een mooie dekking, ook tegen lichte schade of bij vandalisme. Een verzekering ‘burgerlijke aanprakelijkheid’ is (nog) niet verplicht, maar daar komt in 2017 mogelijk verandering in. Opgelet: voor een e-bike van 45 km/uur en speed pedelecs met een motor die ook autonoom kan werken, is een BA-verzekering wel verplicht.

e- b i ke » A-SPECIAL »

31


» EXTASE E H C IS R T K ELE

Tijden veranderen. Meningen en fysieke paraatheid ook. Eerst was ik tegen, maar intussen heb ik al flink wat batterijen leeg getrokken op een rits verschillende e-mountainbikes en ben ik overtuigd: de e-mountainbike garandeert heel veel pret, zelfs voor ervaren mountainbikers.

I

k ga er niet flauw om doen, aanvankelijk stond ik erg sceptisch tegenover de e-mountainbike. We spreken nu over een tweetal jaren geleden. Ik was fit en goed getraind. Een e-mtb was iets voor oude mensen of bikers die geen zin hadden in fysiek labeur. En laat ons wel wezen: die eerste e-mtb’s, daar wilde je toch niet op gezien worden? Een stadsfiets op dikke banden, waar iemand ergens lompweg een motor aan had gekleefd en een batterij in had weggemoffeld...

DE EERSTE KEER Mijn eerste ontmoeting met een echte e-mountainbike was in de Bourgondische heuvels en wijngaarden, in het gezelschap van veelvoudig wereldkampioen downhill, Nicolas Vouilloz. Ik kreeg de gloednieuwe Lapierre Overvolt AM 900 + Carbon in mijn handen geduwd. Met een vers geladen batterij en een heerlijk zonnetje kon de dag

32

« A-SPECIAL « e - bi ke

niet veel slechter beginnen. Een beetje druk op de pedalen en de fiets schoot fel vooruit. De eerste klim werkten we aan een razend tempo af. Een snelle blik op de display van mijn fiets toonde me dat ik in een turbostand op pad was en dat de batterij niet heel lang meer te gaan had. Dat kon niet de bedoeling zijn. In de eerste technische afdaling bleek die turbostand trouwens veel te veel kracht af te geven om verantwoord veilig te dalen. Ik zette de motor in zijn eco en liet het ding gewoon bollen.


Elektrisch gevoerde pret E-mountainbiken is gewoon dikke fun. Bijna onvoorstelbaar hoe steil omhoog je kunt. Vaak zoeken we de onmogelijkste klim uit en proberen we er toch op te rijden. Even vaak lukt dat niet. De vraag is niet langer of de fiets het kan, wel of de rijder er wel in zal slagen. Zodra je echt met een e-mountainbike kunt rijden, ben je na afloop van de rit net even vermoeid als na een rit met een gewone bike, maar je hebt gewoon meer kilometers gereden of je bent sneller gegaan, én – wat misschien wel het allerbelangrijkste is – je hebt je minstens even kostelijk geamuseerd. Weet je nog ergens een klimmetje waar je nooit eerder boven bent geraakt? Probeer het eens elektrisch...

ACCUMANAGEMENT Eco? Turbostand? Ik hoor u tot hier denken. Een e-mountainbike bedienen doe je aan de hand van een fors uitgevallen fietscomputer. Je kunt uit een aantal standen kiezen, vaak Eco, Tour, Sport en Turbo. De stand waarin je rijdt, bepaalt de mate van trapondersteuning. Bij Turbo is er veel meer ondersteuning dan bij Eco. De keerzijde is dat met meer trapondersteuning je accu ook sneller leeg zal zijn. De fietscomputer geeft informatie over je reikwijdte en heeft verder de andere veelgebruikte instellingen van een moderne fietscomputer. Een tip: speel met die standen. Op het asfalt of in de afdaling kies je voor Eco, dat rijdt vlot genoeg. Ga je klimmen (en heb je geen zin in een zware krachttraining) kies dan Sport of Turbo. Dat heet dan accumanagement: rekenen of je het einde van je tocht zult halen, of niet. Neem immers maar van mij aan: terug huiswaarts trappen annex wandelen met een fiets van pakweg twintig kilo die een lege batterij heeft, daar heb je géén zin in. Ja, ik spreek uit ervaring.

WIND IN DE RUG Sinds die dag passeerden er heel wat e-mtb’s bij mij op de testbank. Waar ik er vroeger mijn neus voor optrok, laat ik nu geen kans meer voorbijgaan om met eentje te rijden. Singletrails met een stijgingspercentage dat ik normaliter enkel bergaf zou doen, neem ik nu gezwind de andere kant op, hartslag netjes onder controle en vrolijk kwetterend. Een duw op de pedalen en je hebt steeds wind in de rug. Ondertussen is ook mijn vertrouwen en rijtechniek op hetzelfde niveau geschroefd als bij de gewone mtb. Aanvankelijk nam ik afdalingen behoedzaam zonder veel trapondersteuning; nu is die extra duw in de rug gewoon dikke pret, ook

in bochtige en technische afdalingen. Met het achterwiel driftend door de bocht? Je vraagt het maar! Even modderstrookje omploegen? Graag gedaan! De e-mtb maakt perfect haalbaar wat eerder onmogelijk en onbereikbaar was.

PAARDENKRACHT Op een van mijn e-uitstappen was ik vergezeld van een aantal bikemakkers. Zij zitten volop in trainingsmodus, want het seizoen is halverwege en er staan hen nog enkele pittige wedstrijden te wachten. Trainen achter de e-mtb spreekt hen wel aan. Tijdens de beklimming van de Muur van Borzée – dodelijk! – jaag ik hun hartslag naar een vervaarlijk rode zone. Als ik dan ook nog eens een vrolijk melodietje begin te fluiten, hoor ik ergens ver achter mij dat ik een pak verwensingen naar het hoofd geslingerd krijg. Oké, dat was misschien niet heel vriendelijk van me. Op het vlakke stuk laat ik hen op adem komen. Meteen jagen zij echter het tempo weer flink de hoogte in. Ik blijf achter. De e-mtb is begrensd... Sneller dan pakweg 27 kilometer per uur zul je niet uit de motor puren. Jongens en motoren: het zijn de pk-verhalen van de autofreak. Op een e-mtb is dat niet anders. De meest gebruikte motor op een e-mountainbike komt uit de Bosch-stal. Het is een middenmotor die het vermogen heel gelijkmatig aflevert.

TRAPFREQUENTIE Dat was bij de eerste generatie e-mountainbikes, waar het vermogen als een ‘aan/uit’-knop werd geleverd, wel anders. Op bochtenrijke singletrails was het op die eerste generatie e-mtb’s amper mogelijk om een vloeiende rijstijl aan te houden. Een andere veelgebruikte motor is van Yamaha, zij het in een lager prijssegment. Beide motoren vragen een verschillende rijstijl. De Yamaha-motor schiet pas echt in gang als je veel kracht uitoefent en dus eigenlijk aan een lagere trapfrequentie rijdt. De Bosch-motor doet net het omgekeerde: die vraagt een hoge trapfrequentie om actief te worden. Voor een biker als ik, die van een soepele tred houdt, is de Bosch de eerste keuze.

AANGEPASTE AFWERKING

Een duw op de pedalen en je hebt steeds wind in de rug.

Een middenmotor is, wat mij betreft, een must op een e-mtb. Het geeft een laag zwaartepunt, waardoor de bike goed in balans blijft. De batterij komt eveneens best zo laag mogelijk op de onderste framebuis te zitten, of – zoals wel vaker gebeurt tegenwoordig – netjes weggewerkt in het frame. Kabels moeten in het frame gevoerd worden. Een spaghetti aan kabels hoort simpelweg niet thuis op een vaak toch best dure fiets. Sram en Shimano hebben intussen ook voor aangepaste aandrijfgroepen gezorgd. Vorken, wielen, remmen en banden zijn helemaal klaar voor het best ruige gebruik op een e-mountainbike. e- b i ke » A-SPECIAL »

33


© WBT - Denis Erroyaux

E-BIKE-UITSTAP OVER DE (TAAL)GRENS

© WBT - Denis Erroyaux

Ver hoef je het niet te zoeken voor de prachtigste fietsroutes. Wallonië is immers een ideale vakantiebestemming voor e-bikers. We zetten graag een doenbare en vooral zeer afwisselende langeafstandsroute in de kijker: La Meuse à Vélo, goed voor 155 kilometer fietsplezier langs een van de meest romantische rivieren van België.

J

e vertrekt in de omgeving van Maastricht en fietst stroomopwaarts tot in Givet, net over de Franse grens. Je geniet van kasteelruïnes, landelijke vergezichten en natuurpareltjes, ontdekt historische steden en maakt kennis met het rijke industriële verleden van Wallonië. De prima bewegwijzerde route is vrij vlak en gaat grotendeels over

34

« A-SPECIAL « e - bi ke

autovrije en geasfalteerde wegen. Volg de groene bordjes ‘La Meuse à Vélo’.

ETAPPE 1: Maastricht (NL)-Luik (25 km)

De eerste etappe leidt van Maastricht, de oudste stad van Nederland, naar Luik, de ‘Vurige Stede’. Eerst volg je de LF-Maasfietsroute tot in Eijsden, een sympathiek

dorpje dat in de 18de eeuw een drukke havenplaats was. Om de Maas over te steken, kies je de brug of het veerbootje (1 mei30 september). In Lanaye, op Waalse bodem, kun je het Huis van de Sint-Pietersberg te bezoeken (www.sintpietersberg.org). Na enkele kilometers langs het Albertkanaal verschijnt net voorbij Herstal de Maas weer. Het landschap verstedelijkt er snel: Luik is nabij. In die verrassende stad zijn bewonder je onder meer het Prinsbisschoppelijk Paleis, de kathedraal en de Citadel. Wie energie over heeft, waagt zich aan de indrukwekkende trappen van Montagne

de Bueren. Fiets zeker ook langs het station Luik-Guillemins, een architectonisch pareltje van de Spaanse architect Calatrava.

ETAPPE 2: Luik-Hoei (39 km)

Bij het vertrek uit Luik volg je de RAVeL via het Parc de la Boverie, gloednieuw museum voor Schone Kunsten én expositiecentrum (www.laboverie.com). In Seraing passeer je het voetbalstadion van Standard Luik en de indrukwekkende fabrieken van staalproducent Cockerill-Sambre. Vervolgens rijd je een brug over en leg je de rest van het traject op de rechteroever af.


WALLONIË

© Office du Tourisme Liege

special

“Fietsend genieten van Wallonië in al zijn nuances.” © WBT - Denis Erroyaux

© WBT - Anibal Trejo

© WBT - Pascale Beroujon

Seraing is niet alleen bekend om zijn industriële verleden, maar ook voor de kristalfabriek Val Saint-Lambert. In het Cristal Discovery-museum, in een voormalige Cisterciënzerabdij, kun je de wereldvermaarde kristalwerktechnieken bewonderen (www. cristaldiscovery.be). Nadien is het rustig fietsen tot in Hoei, een charmant stadje met granieten huizen, smalle steegjes en sfeervolle pleinen. De Citadel op de heuvel heeft tientallen belegeringen en verwoestingen doorstaan. Voor wie wil, is de Muur van Hoei de ideale plek om – zonder trapondersteuning – je klimmerscapaciteiten uit te testen.

ETAPPE 3:

ETAPPE 4:

ETAPPE 5:

Hoei-Namen (35 km)

Namen-Dinant (29 km)

Dinant-Givet (23 km)

Van Hoei tot Namen volg je de rechteroever van de Maas, langs de suikerraffinaderij van Wanze en enkele steengroeven, tot in Andenne. Dat stadje is de perfecte plaats voor een tussenstop. Degusteer in de schaduw van de SintBeggakerk een La Noisette d’Andenne, een verfrissend lokaal bier, zodat je monter aan de laatste kilometers van de dag begint. (www.andennetourisme.be) Net voor je in Namen aankomt, doemen in de verte de scheepswerven van Samber en Maas op, en het silhouet van de Moulins de Beez, een neogotische gebouw dat het archief van de Waalse Regio herbergt. In het historische hart van Namen is het heerlijk verdwalen in een web van gezellige steegjes en sympathieke restaurants en cafés. Hoog boven de stad torent de Citadel (www.citadelle. namur.be). Daar heb je een prachtig uitzicht over Samber en Maas. Namen is overigens ook de stad van kunstenaar Félicien Rops (1833-1898). Zijn erotisch en spottend werk vind je in een oud herenhuis in het hart van de stad. (www.museerops.be)

Nadat je Namen via sprookjesachtige villa’s hebt verlaten, doemt de Maas nu eens links, dan weer rechts van je op. Oversteken doe je via de talrijke sluizen. Een paar kilometer zuidwaarts kom je in de hoofdstad van de aardbei, Wépion, waar je de verse vruchten tijdens het seizoen zo bij een van de vele kraampjes koopt. Je fietst verder, voorbij Profondeville, Rivière, Yvoir en Anhée, tot vlakbij het 13de-eeuwse kasteel van Poilvache (http://poilvache. com). Niet veel later passeer je het vogelparadijs Ile de Houx, een eiland van 2,5 ha. In het stadje Bouvignes fiets je over de kinderkopjes de Middeleeuwen binnen. Ideale plek om te lunchen, bijvoorbeeld op het marktplein, in Les Mougneûs d’as (de Waalse term voor ‘lookfretters’). Of je fietst eerst nog twee kilometer verder naar Dinant, een feeërieke stad met heel wat troeven, zoals de Citadel (www. citadellededinant.be), die je met de kabelbaan of te voet (408 treden!) kunt bereiken, het grottencomplex La Merveilleuse, het geboortehuis van Adolphe Sax of het Leffemuseum (www.leffe. com/en/maisom-leffe).

De eindstreep komt in zicht! Je verlaat Dinant op de rechteroever en fietst langs de beroemde Bayard-rots. Net voorbij Anseremme steek je de Maas over via de sluis. Even opletten: je komt namelijk op de N96, een ‘route nationale’, waar automobilisten hard rijden. Tot rust komen kan verderop in het Kasteel van Freyr (www. freyr.be) of in Waulsort, een heerlijk dorpje met mooie villa’s die de grandeur van weleer uitstralen. Villa 1900 is een aanrader. In Waulsort steek je de Maas over. In de zomermaanden kan dat via het enige overzetbootje dat in Wallonië nog functioneert. Het alternatief is de sluis. In beide gevallen vervolg je je weg op een rustig jaagpad tot aan de brug van Hastière, waar een Romaanse abdijkerk in het oog springt. Loop er gerust binnen en bewonder de crypte en de Merovingische sarcofagen. Verderop volg je de oude spoorlijn 156 (RAVeL). Aan het oude stationnetje van Agimont ga je naar links en steek je de N908 over. Fiets langs de Maas tot aan de brug van Heer-surMeuse aan de Franse grens. Givet ligt nu binnen handbereik.

Meer inspiratie? www.belgie-toerisme.be e- b i ke » A-SPECIAL »

35


Mijn Koga & ik #06

NOOIT BEZWEET EN NOG SNELLER OOK Woonwerkverkeer. Normaal denk je bij dat woord aan files en stress. Nou ik niet dus, althans niet meer. Eerder aan het tegenovergestelde: ontspanning, met je kop in de wind, heerlijk. Vroeger ging ik altijd met de auto, nu met mijn speed E-bike van KOGA. Lees verder op mijnkogaenik.nl

FIETSLIEFHEBBER

LOVE YOUR BIKE

e-bike 2017  

E-bike

e-bike 2017  

E-bike

Advertisement