Page 1

Speciale uitgifte weekends en reizen - vzw Kompas R. de Hemptinnelaan 33 | 9030 Mariakerke P309403

mei - oktober 2013 Kompas Vrije Tijd Raymond de Hemptinnelaan 33 9030 Mariakerke Kompas Vrije Tijd | Raymond de Hemptinnelaan 33 | 9030 Mariakerke | P 912444 vu Annelies Moeyersoons vu Koen Vermeulen, vzw Kompas | afgiftekantoor: 9030 Mariakerke vzw Kompas i.s.m. Globus Reizen - lic. A5263


Inhoudstafel

2

Voorwoord

3

Brochure lezen

4

Weekends Overzichtskaart weekends Start de zomer met een weekendje Ardennen, België Attracties en show in Movie Park, Duitsland Citytrip naar Parijs, Frankrijk

8 9 10 11

Reizen Overzichtskaart reizen Ga mee op ontdekking in de Ardennen, België ‘La vita e bella’ in Cesenatico, Italië Logeer langsheen het water van Parc Sandur, Nederland Ga zonder zorgen met vakantie naar Limburg Geniet van de natuur in Ardèche, Frankrijk Beleef de Ardennen op een andere manier in Couvin, België Snuif de typische vakantiesfeer van de Provence op, Frankrijk Hoog in de bergen in Fliess (Tirol), Oostenrijk Ontdek een nieuwe bestemming in Portoroz, Slovenië Zon, zee en strand in Enfidha, Tunesië Verken de polders van de Westhoek, België Naar het hartje van het Zwarte Woud (Feldberg), Duitsland Verken de Nederlands-Duitse grens in Twente, Nederland Champagne proeven in Les Hautes Rivières, Frankrijk Laat je verwennen aan de zee in Zeeland, Nederland All-inclusive zonvakantie op Kreta, Griekenland Zon, zee en strand in Lloret de Mar, Spanje JoM

12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Praktische info De reisbegeleiding Bijeenkomstdag voor reizen Prijs Geen annulatieverzekering Reisbijstandsverzekering voor de vakanties/weekends in het buitenland Betalen Kamers + samen op één kamer Verblijf Vertrekplaats Vertrekplaats en vervoer naar de luchthaven Reis-, boekings- en annulatievoorwaarden voor Weekends en Reizen Ben je ontevreden over vzw Kompas? Terugkomdag Weekends en Reizen Belangrijk bericht Lidmaatschap Inschrijvingsformulier Reis Inschrijvingsformulier Weekend

31 31 31 32 32 32 32 33 33 33 33 36 36 36 37 39 41


mei - oktober 2013

Voorwoord Dag iedereen! De sneeuwpret is ondertussen afgelopen, de feestdagen zijn voorbij en het vele eten en drinken is verteerd. Dit kan alleen maar betekenen dat de nieuwe zomerbrochure er is! Ons aanbod bestaat zoals elk jaar uit verschillende soorten weekends en reizen. Voor de weekends hebben we gekozen voor de Ardennen, een weekend vol pret in Movie Park Duitsland of een citytrip naar Parijs wegens het succes van de laatste editie. In de zomervakantie organiseren we buitenlandse reizen naar Oostenrijk, Slovenië, Zwitserland, Spanje, Italië, ... Wie graag op vliegvakantie wil, kan kiezen uit een reis naar Tunesië of Kreta. Met de minibus hebben we een reisaanbod in België, Frankrijk, Nederland en Duitsland! Ga je liever buiten de zomermaanden op vakantie, dan kan je met de autobus naar Italië of Spanje of met de minibus naar onze eigen Ardennen. Door de grote vraag naar vakanties hebben wij ons aanbod dit jaar nogmaals uitgebreid. Wij bieden op dit moment 18 vakanties aan en 3 weekends, zodat iedereen de mogelijkheid heeft om er even tussenuit te zijn. Kompas kiest ervoor om vooraf geen reisprogramma vast te leggen. We doen wel voorstellen over wat we allemaal kunnen doen op vakantie. Je kiest dan in groep wat je graag doet. Wil je er eens graag alleen op uit of met enkele mensen van je groep, dan kunnen we dat ook afspreken. Er kunnen maximum 7 mensen mee per weekend of reis. Voor elk groepje zijn er 2 reisbegeleiders.

Nieuw

Dit jaar organiseren we 3 zomervakanties voor personen die verzorging nodig hebben tijdens een reis. De vakantiehuisjes en het vervoer zijn rolstoeltoegankelijk. Deze reizen zijn telkens voor 6 deelnemers en er is plaats voor 2 rolstoelgebruikers.

Indien je interesse hebt voor een reis, schrijf je dan snel in. De plaatsen zijn beperkt en de reizen zijn snel volzet. Kijk zelf maar wat wij voor jullie uitgezocht hebben!

Alvast heel veel vakantieplezier gewenst! Evy Van Bocxlaer

i Evy Van Bocxlaer, verantwoordelijke Weekends en Reizen B evy.vanbocxlaer@vzwkompas.be ) 09 216 26 61

3


zomerbrochure

4

Brochure lezen Hoe moet je deze brochure gebruiken? In de brochure beginnen we met de uitleg van de verschillende symbolen die we doorheen de brochure gebruiken. Op deze manier kan je gemakkelijk zoeken naar het weekend of de reis die jij het leukste vindt.

Het middendeel van de brochure heeft een overzicht van alle weekend- en reisbestemmingen. Bij elke bestemming staan de prijs en de reisdata vermeld.

Achteraan vind je alle praktische informatie en het inschrijvingsblad terug. Het is belangrijk om eerst alle praktische informatie door te nemen, voordat je je inschrijft voor een weekend of een reis.


mei - oktober 2013

De symbolen van vzw Kompas In de brochure gebruiken we symbolen, de betekenis ervan staat hieronder uitgelegd. SOORTEN REIZEN Weekends en reizen voor personen die geen verzorging nodig hebben. We verwachten van jou dat je voor jezelf kan instaan, zoals jezelf wassen en aankleden. Weekends en reizen voor personen die verzorging en nabijheid nodig hebben. Hierbij kunnen mensen aansluiten die verzorging nodig hebben en graag een begeleider in de buurt hebben. Het vakantiehuisje is rolstoeltoegankelijk. Weekends en reizen voor personen die verzorging en nabijheid nodig hebben. Hierbij kunnen mensen aansluiten die verzorging nodig hebben en individuele aandacht vragen. Het vakantiehuisje is rolstoeltoegankelijk.

Deze vakantie is rolstoeltoegankelijk. We richten ons tot personen vanaf 18 jaar. Vzw Jom heeft een vakantieaanbod voor jongeren. Meer info bij Maaike Laget. SOORTEN VAKANTIE Actieve wandelvakantie We verwachten dat je zonder problemen een aantal uren kan stappen.

Actieve fietsvakantie We verwachten dat je zonder problemen een aantal uren kan fietsen.

Luilekker vakantie Dit is een hotelvakantie. We laten ons lekker verwennen.

Cultuurvakantie De nadruk ligt op het bezoeken van steden, musea, oude gebouwen bekijken, ...

Een vakantie die heel wat richtingen uit kan, met heel veel verschillende mogelijkheden.

5


zomerbrochure

6 MUNTEENHEID Dit is het soort geld waarmee je kan betalen op je vakantie.

TAAL Dit is de taal die op je vakantiebestemming gesproken wordt.

VERVOER Met het vliegtuig

Met het minibusje

Met de trein

Met de bus

AFSTAND Dit is het aantal kilometer tussen Gent en onze bestemming.

HET WEER 1 zon = Het is ongeveer even warm als in België.

2 zonnen = Op deze vakantiebestemming is het gemiddeld warmer dan in België.

3 zonnen = Hier is het heel warm (rond de 30°C of meer) Als je voor deze vakantiebestemming kiest, moet je goed de warmte kunnen verdragen.


mei - oktober 2013

7 VERBLIJF In een huis en we koken zelf. Iedereen steekt een handje toe. In een appartement en we koken zelf.

In een hotel met alle maaltijden inbegrepen.

In een hotel met ontbijt en middag- of avondmaal. Je laat je lekker verwennen. In een hotel enkel met ontbijt.

In een hotel met alle maaltijden en alle dranken inbegrepen.

Tent

Stacaravan

DE PRIJS Hierbij staat wat inbegrepen is en wat niet. Hierover lees je ook meer in het stuk “praktische informatie”. We vermelden hier ook de eventuele extra prijs voor een 1 persoonskamer.

EXTRA INFO Alle weekends vertrekken op vrijdag tussen 14.00 u en 17.30 u, tenzij anders vermeld in het vakje achter “extra info”.


zomerbrochure

8

Overzichtskaart weekends

BelgiĂŤ

GENT

DUITS

Vresse-sur-Semois Frankrijk

Parijs

Movie Park

Duitsland


31 mei - 2 juni 2013

9 Start de zomer met een weekendje Ardennen, België Heb je zin om er een weekendje tussenuit te zijn? Ga mee naar het zuiden van België, naar Vresse-sur-Semois in hartje Ardennen. Vresse-sur-Semois ligt net aan de grens met Frankrijk en ligt op een half uur rijden van Bouillon. Het dorp ligt vlak aan een rivier, de Semois. In de buurt zijn er verschillende wandelroutes die zeker de moeite waard zijn om te verkennen.

DUITS Frans

Bouillon is een grotere stad aan de Semois. In de stad kan je het kasteel van Godfried van Bouillon bezoeken. Het kasteel ligt hoog boven de stad waardoor je een fantastisch uitzicht hebt. In Bouillon kan je zeer lekker eten in één van de vele restaurantjes langsheen het water. We verblijven in een vakantiewoning, die diep in het bos gelegen is. De chalet is een typisch Ardense woning en vormt de ideale verblijfplaats om op adem te komen of voor tochten in het woud. Er is een tuin waar je ’s avonds de barbecue kan aansteken. Ga jij mee naar Vresse-sur-Semois voor een gezellig weekend?

We reizen met het minibusje.

230 kilometer (ongeveer 2 u 30 min rijden).

We verblijven in een vakantiehuisje. We koken zelf. Iedereen helpt een handje mee. c 250,00 Inbegrepen: vervoer, vervoer ter plaatse, alle maaltijden, verblijf en 2 begeleiders. Niet inbegrepen: annulatieverzekering, persoonlijke uitgaven en activiteiten.


24 augustus - 25 augustus 2013

10 Attracties en show in Movie Park, Duitsland In Movie Park staan je meer dan 40 attracties en shows rond het thema film te wachten. In samenwerking met een aantal filmproducenten ontstonden fantastische filmdecors, supersnelle achtbanen en entertainment waarbij het lijkt alsof je in Hollywood bent. Op zaterdag vertrekken we heel vroeg vanuit België richting Duitsland. Bij aankomst ontvang je een plattegrond van het park en kun je je een hele dag uitleven in het park. Na een dag vol avonturen vertrek je na sluitingstijd naar een hotel waar je de nacht kunt doorbrengen.

Duits

Om ’s morgens goed op krachten te komen, staat er een uitgebreid ontbijtbuffet op jullie te wachten. Daarna vertrekken jullie opnieuw naar het park om de toffe attracties van gisteren nog eens te doen of om nieuwe dingen te gaan ontdekken... Om 17.00 u wordt er afgesproken om terug richting België te vertrekken. Ken jij de ‘New York City Plaza’, de ‘Alien Encounter’, de ‘Splashbash’ of de ‘Air Gilder’? Deze attracties maken deel uit van het park. Aan jou om ze uit te proberen! Durf je?

We reizen met de autobus.

240 kilometer (ongeveer 3 u rijden).

We verblijven in een hotel op basis van kamer en ontbijt. c 299,00 Inbegrepen: vervoer, verblijf, ontbijt, 2 dagen toegang tot het park, 2 begeleiders en reisbijstandsverzekering. Niet inbegrepen: dranken, middagmaal op zaterdag en zondag, avondmaal op zaterdag, annulatieverzekering, persoonlijke uitgaven en activiteiten.


4 oktober - 6 oktober 2013

11 Citytrip naar Parijs, Frankrijk Bonjour! Wil jij je Frans eens testen in een pracht van een stad in Frankrijk? Of wil je gewoon genieten van de Franse wijnen en zijn boeiende cultuur? Wegens het succes van vorig jaar gaan we opnieuw naar Parijs. De Eifeltoren bezoeken of Montmartre, waar je de tekenaars bezig ziet terwijl ze mooie of grappige tekeningen maken van mensen. Het is allemaal mogelijk in Parijs. Daarnaast zijn er nog verschillende musea die ook de moeite waard zijn om te gaan bekijken. Er is een overvloed aan activiteiten die je één voor één super zult vinden! Op zaterdag is er ‘Nuit Blanche’, een nachtparcours om artistiek Parijs te ontdekken. DUITS Frans

We verblijven in hotel “D’amiens”. Dit ligt in het centrum van de stad, dus alles is dichtbij. Je wordt hier zeer warm verwelkomd en ’s morgens staat er een uitgebreid ontbijtbuffet op jou te wachten. De kamers zijn comfortabel en na een gezellig avondmaal kun je je hier ’s avonds volledig ontspannen! Wie gaat er mee op citytrip?

We reizen met het minibusje.

320 kilometer (ongeveer 3 u 30 min rijden).

We verblijven in een hotel op basis van half pension (= ontbijt en avondmaal inbegrepen). c 315,00 Inbegrepen: vervoer, verblijf, 2x ontbijt, 2x avondmaal en 2 begeleiders. Niet inbegrepen: dranken bij de maaltijden, middagmaal op zaterdag en zondag, annulatieverzekering, persoonlijke uitgaven en activiteiten.


zomerbrochure

12

Overzichtskaart reizen

BE NL FR EP EL

België Nederland Frankrijk Spanje Griekenland

IT DE SL AT TN

Italië Duitsland Slovenië Oostenrijk Tunesië

DUITS

NL BE

DE CZ

FR

IT

AT SL

EP

EL TN


14 juni - 21 juni 2013

13 Ga mee op ontdekking in de Ardennen, BelgiĂŤ Ook in de Ardennen krijg je een echt vakantiegevoel. Herbeumont is een pittoresk Ardens dorp aan de rivier Semois. Naast het dorp, boven op de heuvel, liggen de ruĂŻnes van de oude burcht. Je hebt hier een prachtig uitzicht over het landschap en de bossen. Herbeumont ligt op een half uur rijden van Bouillon, de abdij van Orval en het gezellige Chiny. In Bouillon kan je het kasteel van Godfried van Bouillon bezoeken. In de abdij van Orval kan je trappist gaan proeven. Als er voldoende water in de rivier staat, kan je zeker ook gaan kajakken. Frans DUITS

We verblijven in een nieuw vakantiehuis met een prachtig uitzicht op de omliggende velden. Er is een groot balkon wat een schitterend panorama geeft. De huiseigenaars baten een boerderij uit. Als je dit wil, kan je even meekijken hoe het er elke dag aan toe gaat op de boerderij. In de omgeving kan je ook zeer mooie wandelingen maken. Wat wil jij ontdekken in de Ardennen?

We reizen met het minibusje.

250 kilometer (ongeveer 3 u rijden).

We verblijven in een vakantiehuisje. We koken zelf. Iedereen helpt een handje mee. c 599,00 Inbegrepen: vervoer, vervoer ter plaatse, verblijf, alle maaltijden, 2 begeleiders. Niet inbegrepen: annulatieverzekering, persoonlijke uitgaven en activiteiten.


19 juni - 27 juni 2013

14 ‘La vita e bella’ in Cesenatico, Italië Cesenatico is een gemeente en badplaats in de Italiaanse provincie Forlì-Cesena in Italië. Het ligt tussen Cervia en Rimini. Het beschikt over een strand en een jachthaven. Naast al dit moois vind je ook ‘Museo della Marineria’ (museumboten die in het kanaal liggen) en ‘Chiesa di Sala dedicata a Santa Maria del Rosario’, de plaatselijke kerk. We verblijven in ‘Park hotel Zadina’ op 200 m van zee en strand en 2 km van het centrum. Het hotel heeft een gezellig, prachtig wit zandstrand met vele mogelijkheden. Daarnaast is er ook nog een openluchtzwembad, zonneterras en regelmatige avondanimatie in het hotel. Alle kamers in het hotel beschikken over een badkamer, TV, airco en een balkon. Italiaans Engels

De maaltijden worden allemaal opgediend in buffetvorm, dus je kunt naar hartelust genieten van al dat lekkers! Kortom, alles is aanwezig om er een toffe vakantie van te maken!

We reizen met de autobus.

1255 km (ongeveer 14 u rijden zonder tussenstops).

We verblijven in Park Hotel Zadina op basis van volpension (= alle maaltijden inbegrepen). c 799,00 Inbegrepen: vervoer van en naar Italië, verblijf, maaltijden, water bij de maaltijden, 2 begeleiders en reisbijstandsverzekering. Niet inbegrepen: maaltijden en dranken onderweg, vervoer ter plaatse, dranken buiten de maaltijden, annulatieverzekering, persoonlijke uitgaven en activiteiten. Let op: deze reis duurt 9 dagen.


1 juli - 8 juli 2013

15 Logeer langsheen het water van Parc Sandur, Nederland Water is een centraal thema als je naar Center Parcs gaat. Zolang het water niet uit de lucht valt, wordt dit een fantastische vakantie. Parc Sandur is ĂŠĂŠn van de Nederlandse bungalowparken van Center Parcs in de Nederlandse provincie Drenthe. Het park ligt aan de Grote Rietplas waar je kunt surfen en zeilen. Er is een volledig uitgerust fitnesscenter. Uiteraard kan je daarna uitrusten op een terrasje aan het water. Emmen is een stadje vlakbij het park. Je kunt er een bezoekje brengen aan het dierenpark of gaan shoppen in het grootste overdekt winkelcentrum van Nederland. Nederlands DUITS

We logeren in een bungalow van Center Parcs. We hebben hierbij ook onbeperkt toegang tot het zwembad in het park zelf. Onze bungalow is zeer ruim met 5 slaapkamers en 2 badkamers. We hebben zelfs een privĂŠ-terras. Ben je klaar om een vakantie in, op en langs het water te beleven?

We reizen met het minibusje.

350 kilometer (ongeveer 3 u 30 min. rijden).

We verblijven in een vakantiehuisje. We koken zelf. Iedereen helpt een handje mee. c 680,00 Inbegrepen: vervoer, vervoer ter plaatse, verblijf, alle maaltijden, 2 begeleiders en reisbijstandsverzekering. Niet inbegrepen: annulatieverzekering, persoonlijke uitgaven en activiteiten.


12 juli - 19 juli 2013

16 Ga zonder zorgen met vakantie naar Limburg Deze reis is geschikt voor 6 personen met een grote vraag naar zorg en ondersteuning. Er kunnen hierbij 2 deelnemers met een rolstoel mee. Heb je nood aan een zorgeloze en ontspannen vakantie? Hiervoor hoef je zelfs het land niet uit. De reis gaat naar Narvik Homeparc in Zutendaal (Limburg). Limburg is de groenste provincie van Vlaanderen en dat zal je merken. Het park ligt midden in het bos en vlak aan de rand van de Hoge Kempen. Dit is een natuurgebied waar je zeer mooie wandelingen kan maken.

Nederlands

Zutendaal ligt op ongeveer 10 km van Maastricht, Hasselt en Maaseik. Het zijn steden met elk hun bezienswaardigheden. In Hasselt kan je het jenevermuseum of het modemuseum bezoeken. In Maastricht kan je naar de mergelgrotten terwijl je in Maaseik zeker het historisch centrum moet gezien hebben. We logeren in een luxevilla met zeer ruime kamers en al het comfort dat nodig is. Het park waar onze villa staat, heeft een binnen- en buitenzwembad waar je gratis gebruik van kan maken. Er zijn ook verschillende sportvelden verspreid over het park. Centraal in het park heb je het restaurant waar je ’s avonds gezellig een terrasje kan doen. Ontdek het mooie Limburg met deze zorgeloze vakantie.

We reizen met het minibusje.

170 kilometer (ongeveer 1 u 45 min. rijden).

We verblijven in een vakantiehuisje. De maaltijden worden geleverd. c 1029,00 Inbegrepen: vervoer, vervoer ter plaatse, verblijf, alle maaltijden, ochtendverzorging, 2 of 3 begeleiders. Niet inbegrepen: annulatieverzekering, persoonlijke uitgaven en activiteiten.


13 juli - 20 juli 2013

17 Geniet van de natuur in Ardèche, Frankrijk Du pain, du vin et du Boursin... gecombineerd met zon en je waant je als God in Frankrijk. Ardèche is een regio in het zuiden van Frankrijk waar de rivier Ardèche voor een prachtig landschap heeft gezorgd. Le Pont d’Arc is zo een fantastisch stukje natuur. De rivier heeft een diepe, kronkelende kloof uitgesleten. Het resultaat zijn ‘les Gorges de l’Ardèche’. Je kan deze zowel met de auto als met de kajak bewonderen. Met de kajak vaar je langs de flanken die tot 300 meter hoog kunnen zijn.

DUITS Frans

Vallon Pont d’Arc is een dorpje met veel straatjes, oude gebouwen, cafés en souvenirshops. In de buurt kan je de grotten van Lascaux gaan bezichtigen. Dit zijn de oudste grotten met rotstekeningen die ooit gevonden zijn. Er is ook een historisch museum in de buurt. Aubenas (26 km) is een stadje gelegen op een verhoogd plateau met in het centrum een kasteel. In de buurt van het kasteel zijn tal van winkeltjes en cafés te vinden. Niet ver van het kasteel is er een fantastisch uitkijkpunt op de omgeving. We verblijven in een vakantiehuis op het domein ‘Les Rives’. Dit domein ligt aan de rand van het dorp ‘Vallon Pont d’Arc’. Ons verblijf heeft een grote tuin. Er is ook een groot gemeenschappelijk zwembad aanwezig op het domein en tal van andere sportfaciliteiten. Ga jij mee de nationale feestdag van Frankrijk (14 juli) vieren?

We reizen met het minibusje.

1000 kilometer (ongeveer 10 u 30 min. rijden).

We verblijven in een vakantiehuisje. We koken zelf. Iedereen helpt een handje mee. c 799,00 Inbegrepen: vervoer, vervoer ter plaatse, verblijf, alle maaltijden, 2 begeleiders en reisbijstandsverzekering. Niet inbegrepen: annulatieverzekering, persoonlijke uitgaven en activiteiten.


19 juli - 26 juli 2013

18 Beleef de Ardennen op een andere manier in Couvin, België Krijg in de Ardennen een écht vakantiegevoel. Couvin is een dorpje in het zuiden van de provincie Namen. Het is een vredig, rustig dorpje dat gelegen is tussen allerlei boerendorpjes. Les Cavernes de l’Abîme zijn een reeks uitgeholde grotten in het centrum van Couvin. Je moet deze zeker gezien hebben. Er werden hier tijdens opgravingen beenderen gevonden van voorhistorische mensen en dieren. In de bogenzaal kan je gaan kijken naar een schouwspel over het ontstaan van het leven op aarde.

Frans

Chimay is een klein stadje op 7 km en is gekend voor het heerlijke trappistenbier en zijn uitstekende kazen. Je kan er ook heel wat abdijen en kastelen terugvinden. Ga je liever op verkenning in de natuur? Dan kan je een wandeling maken in één van de grootste natuurreservaten van België, Aquascoop. We verblijven in een vakantiehuisje met ruime kamers en een badkamer per kamer. Ons huisje heeft ook een tuin die we delen met de buren. De Ardennen heeft werkelijk voor ieder wat wils, zelfs voor jou.

We reizen met het minibusje.

160 kilometer (ongeveer 1 u 50 min. rijden).

We verblijven in een vakantiehuisje. We koken zelf. Iedereen helpt een handje mee. c 525,00 Inbegrepen: vervoer, vervoer ter plaatse, verblijf, alle maaltijden, 2 begeleiders. Niet inbegrepen: annulatieverzekering, persoonlijke uitgaven en activiteiten.


20 juli - 27 juli 2013

19 Snuif de typische vakantiesfeer van de Provence op, Frankrijk Ken jij de geur van lavendel? Hier zul je deze zeker ontdekken! De Provence ligt in het zuiden van Frankrijk aan de Middellandse Zee. Zon, bergen en lavendel zijn de belangrijkste kenmerken van de Provence. In de Provence kan je nog veel Romeinse overblijfselen terugvinden vooral in de steden Arles, Orange en Nîmes. Ons verblijf ligt in Ollières, een klein dorpje met in het centrum een groot kasteel. Het dorp is gekend van zijn hondenshows.

DUITS Frans

Marseille ligt op een uurtje rijden van ons verblijf. Marseille is één van de grootste en oudste steden van Frankrijk. Je kan er proeven van de bouillabaisse (een gerecht met vis), een plaatselijke delicatesse of genieten van de zee. We verblijven in een ruim appartement met 5 slaapkamers. In de tuin ligt er een zwembad waar je een frisse duik kan nemen. Het appartement is gelegen op een voormalige boerderij. De Provence is Frankrijk op zijn best. Dit wil je niet missen.

We reizen met het minibusje.

1100 kilometer (ongeveer 11 u 30 min. rijden).

We verblijven in een appartement. We koken zelf. Iedereen helpt een handje mee. c 729,00 Inbegrepen: vervoer, vervoer ter plaatse, verblijf, alle maaltijden, 2 begeleiders en reisbijstandsverzekering. Niet inbegrepen: annulatieverzekering, persoonlijke uitgaven en activiteiten.


21 juli - 28 juli 2013

20 Hoog in de bergen in Fliess (Tirol), Oostenrijk Fliess ligt op 1073 meter hoogte. 150 km uitgewerkte wandelwegen brengen je langs bergweiden en originele berghutten. Bezoek het oudste huisje van het dorp. Daar hebben ze nu een museum over het verleden van Fliess onder gebracht. In het charmante stadje Landeck (op 8 km) kun je winkelen en een bezoek brengen aan het kasteel dat nu als museum gebruikt wordt. Ook andere burchten rond het stadje zijn een bezoek waard. De temperaturen liggen in de zomer tussen 15 en 25 graden.

Duits

Panoramahotel Fliesserhof *** is een mooi en gezellig hotel met een aangename sfeer. U kunt er genieten van de lekkere keuken met streekproducten en proeven van het uitgebreide wijnaanbod. Het hotel biedt wekelijks 3 begeleide wandelingen aan waarvan 1 met lunchpakket inbegrepen. Op zondagavond wordt er een infoavond georganiseerd en mag je even proeven van de lokale specialiteit ‘schnaps’. Daarnaast organiseren ze tijdens jullie verblijf ook nog een muziek- en dansavond. Dus vergeet naast je wandelschoenen ook geen dansschoenen! Je kunt je ontspannen in het overdekte zwembad, de sauna of het dampbad. Met de gastenkaart hebben jullie ook toegang tot de openluchtzwembaden van Fliess en Landeck. ’s Morgens is er een ontbijtbuffet en ’s avonds is er een viergangenmenu met keuze uit verschillende gerechten met saladebuffet. Alle kamers beschikken over een balkon.

We reizen met het minibusje.

836 kilometer (ongeveer 7 u 45 min. rijden).

We verblijven in een hotel op basis van half pension (= ontbijt en avondmaal inbegrepen). c 765,00 Inbegrepen: vervoer, vervoer ter plaatse, verblijf, ontbijt, avondmaal, 2 begeleiders en reisbijstandsverzekering. Niet inbegrepen: middagmaal, dranken bij de maaltijden, annulatieverzekering, persoonlijke uitgaven en activiteiten.


22 juli - 30 juli 2013

21 Ontdek een nieuwe bestemming in Portoroz, Slovenië Portoroz, dat letterlijk "haven van de rozen" betekent, is een kustplaats in het Sloveense Istrië. Het is één van de meest toeristische plaatsen van Slovenië. Portoroz maakt deel uit van de gemeente Piran. De stad heeft naast talrijke betonstranden een aangelegd zandstrand. Naast de vele winkels vind je in Portoroz tal van sportfaciliteiten zoals tennis, golf, zwemmen, bowlen,... De bezienswaardigheid van de stad is het voormalige klooster Sint-Bernadin.

Sloveens DUITS Engels

Hotel Lucija is gelegen aan de boulevard van Portoroz, op 200 m van het strand en 800 m van het centrum. Van hieruit kun je het toeristentreintje naar Piran nemen. Het hotel werkt met een professioneel team dat Nederlands spreekt! We hebben hier een hotelbar met terras, een binnen- en buitenzwembad en wellness. De kamers beschikken over alle nodige comfort. Alle maaltijden worden opgediend in buffetvorm. Een gloednieuwe bestemming in onze brochure. Wie gaat deze mee ontdekken?

We reizen met de autobus.

1270 kilometer (ongeveer 13 u rijden zonder tussenstops).

We verblijven in een hotel op basis van half pension (= ontbijt en avondmaal inbegrepen). c 829,00 Inbegrepen: vervoer, verblijf, ontbijt en avondmaal, water tijdens de maaltijden, 2 begeleiders en reisbijstandsverzekering. Niet inbegrepen: maaltijden/dranken onderweg, vervoer ter plaatse, dranken buiten de maaltijden, middagmaal, annulatieverzekering, persoonlijke uitgaven en activiteiten.


26 juli - 2 augustus 2013

22 Zon, zee en strand in Enfidha, TunesiĂŤ Je hebt hier een betoverend land met kleurrijke tradities en eeuwenoude steden, een verrassend binnenland met zandwoestijnen, oases en berberdorpjes en glooiende golfterreinen. Probeer eens een dampende tajine of een echte couscous. En als je na het eten wil ontspannen, ben je aan het juiste adres, want wellness is hier heilig!

Arabisch Frans

Hotel El Mouradi Club Selima is prachtig gelegen in Port El Kantaoui. De centrale ligging maakt van dit hotel de ideale vertrekplaats voor uitstapjes. Van hieruit wandel je gemakkelijk naar de haven van Port El Kantaoui. Het centrum van Sousse met de medina en de levendige soeks, de grote moskee en talrijke restaurantjes liggen in de omgeving (500 m). Het hotel ligt vlak aan het zandstrand. Er zijn 2 openluchtzwembaden aanwezig en er zijn gratis ligzetels bij het strand en het zwembad. Als jullie je beentjes eens willen strekken, kan dat in de discotheek in het hotel. Overdag en ’s avonds is er telkens animatie voorzien. De kamers beschikken over bad, douche, toilet en airconditioning. We verblijven op basis van all-inclusive: alle maaltijden en dranken tussen 8.00 u en 23.00 u zijn inbegrepen in de prijs.

Munteenheid: Tunesische Dinar

We reizen met het vliegtuig.

3 u 10 min. vliegen. We vliegen van Brussel naar Enfidha luchthaven. Er is een bus voorzien die ons naar het hotel brengt (30 km). We verblijven in Hotel El Mouradi Club Selima op basis van all-inclusive (= alle maaltijden en lokale dranken inbegrepen tussen 8.00 u en 23.00 u). c 1290,00 Inbegrepen: vluchten, transfers naar de luchthaven, verblijf, alle maaltijden, dranken (tussen 8.00 - 23.00 u), snacks (14.00 -16.00 u), koffie, thee en gebak (16.30 -17.30 u), 2 begeleiders, reisbijstandsverzekering. Niet inbegrepen: annulatieverzekering, persoonlijke uitgaven en activiteiten.


2 augustus - 9 augustus 2013

23 Verken de polders van de Westhoek, België Natuur, cultuur en rust zijn maar enkele zaken die je kan vinden in de Westhoek. Westouter is een klein, gezellig dorpje in de Westhoek, bij de grens van Frankrijk. Wie wil genieten en tot rust komen, is van harte welkom in de Westhoek. Dorpjes zoals Westouter, Beauvoorde, Dranouter, Lampernisse, Gijverinkhove, ... en de vele landwegen nodigen uit om te wandelen. Of we huren een fiets? Ook de kust ligt helemaal niet zo ver. Tijdens Wereldoorlog I werd er gevochten in de Westhoek.Vandaag kan je in de Westhoek talloze militaire begraafplaatsen en oorlogsmonumenten bezoeken. Ieper is de dichtstbijzijnde stad. Hier kan je het oorlogsmuseum ‘Flanders Fields’ bezoeken. Iedere avond wordt onder de Menenpoort, the Last Post geblazen. Een schouwspel dat zeker de moeite is om wat langer in Ieper te blijven. Nederlands

In het weekend van 2, 3 en 4 augustus is er in het naburige dorpje Dranouter een festival. Dit festival is één van de meest toegankelijke festivals van Vlaanderen. Ga er wat cultuur opsnuiven of gewoon genieten van een leuk optreden. We verblijven in een vakantiehuis ‘Den Keibilk’ in Westouter. Je hebt er een uitzicht over de West-Vlaamse heuvels. Ons huisje heeft een ruime tuin met een barbecue, tuintafels en ligstoelen. Er zijn ook 6 fietsen beschikbaar. Ontdek dit prachtig stukje Vlaanderen op jouw manier.

We reizen met het minibusje.

115 kilometer (ongeveer 1 u 30 min. rijden).

We verblijven in een vakantiehuisje. We koken zelf. Iedereen helpt een handje mee. c 499,00 Inbegrepen: vervoer, vervoer ter plaatse, verblijf, alle maaltijden, 2 begeleiders en reisbijstandsverzekering. Niet inbegrepen: annulatieverzekering, persoonlijke uitgaven en activiteiten.


3 augustus - 10 augustus 2013

24 Naar het hartje van het Zwarte Woud (Feldberg), Duitsland Als je op vakantie gaat in het Zwarte Woud, dan ontdek je hoe mooi dit stukje natuur van Duitsland is. Het zuiden van het Zwarte Woud is het Hochschwarzwald. Er zijn een groot aantal bergen met als hoogste de Feldberg (1500 m). In de winter is dit voornamelijk skigebied. In de zomer kan je hier mooie wandelingen maken.

Duits-Frans Duits DUITS

Er liggen ook 2 grote meren: Schluchsee en Titisee. Beide meren bieden een ruim aanbod aan activiteiten in en op het water aan. Rond de meren kan je ook wandelingen maken. Je vindt er winkels en restaurantjes bij de vleet. Freiburg (40 km) is de enige grote stad in het zuidelijk deel van het Zwarte Woud. Het is ĂŠĂŠn van de gezelligste steden van Duitsland. Freiburg dankt zijn titel aan een zeer gunstig klimaat en de aangename oude stadskern. Deze stad is zeker de moeite om eens te bezoeken. Feldberg vormt het hoogste punt van het Zwarte Woud. Ja kan er de kabelbaan nemen tot op een hoogte van 1440 m waar je prachtige wandeltochten kan doen. We logeren in een grote vrijstaande woning in een rustige wijk. Aan ons vakantiehuis grenst ook een ruime tuin. Kortom, hier vind je alles wat je nodig hebt om een geweldig leuke vakantie te beleven.

We reizen met het minibusje.

650 kilometer (ongeveer 7 u rijden).

We verblijven in een vakantiehuisje. We koken zelf. Iedereen helpt een handje mee. c 649,00 Inbegrepen: vervoer, vervoer ter plaatse, verblijf, alle maaltijden, 2 begeleiders en reisbijstandsverzekering. Niet inbegrepen: annulatieverzekering, persoonlijke uitgaven en activiteiten.


9 augustus - 16 augustus 2013

25 Verken de Nederlands-Duitse grens in Twente, Nederland Bij onze noorderburen kan je ook een vakantiegevoel krijgen. Denekamp is een plaatsje in de Nederlandse provincie Overijssel. Het ligt vlak aan de grens met Duitsland. In de buurt zijn heel wat verschillende bezienswaardigheden. Je kan bijvoorbeeld het oudste natuurhistorisch museum van Nederland bezoeken in Denekamp of een aantal oude windmolens gaan bekijken. Op 8 km kan je naar een openluchtmuseum. Of ga eens naar het ontdekcentrum Cosmos, de plaatselijke sterrenwacht. Welk sterrenbeeld kan jij vinden in de ruimte? Nederlands

Rij je de grens over met Duitsland dan kan je naar ‘Tierpark Nordhorn’, een dierentuin met meer dan 1000 grote en kleine dieren. We verblijven in een mooie grote villa in Denekamp. De villa ligt aan de rand van Denekamp en is omgeven door velden. Er is een ruime tuin met een barbecue. Kortom, deze vakantie kan zeker niet stuk. En anders: ‘Even Apeldoorn bellen?’

We reizen met het minibusje.

350 kilometer (ongeveer 3 u 45 min. rijden).

We verblijven in een vakantiehuisje. We koken zelf. Iedereen helpt een handje mee. c 630,00 Inbegrepen: vervoer, vervoer ter plaatse, verblijf, alle maaltijden, 2 begeleiders en reisbijstandsverzekering. Niet inbegrepen: annulatieverzekering, persoonlijke uitgaven en activiteiten.


10 augustus - 17 augustus 2013

26 Champagne proeven in Les Hautes-Rivières, Frankrijk Champagne drinken doe je niet alleen met Nieuwjaar. Dat kan perfect tijdens de zomer. Ontdek de streek waar de champagne vandaan komt. Les Hautes-Rivières is een stadje aan de Belgische grens in de vallei van de Semois. Dit zijn de Franse Ardennen. Hier kan je dus naar hartelust wandelingen maken in de bossen. Charleville-Mézières ligt op 40 minuten rijden van onze verblijfplaats. Eigenlijk zijn het twee compleet verschillende steden. Mézières is het oudste gedeelte en ligt aan de Maas. Charleville is meer de stad van de bourgeoisie en de handel. Dit gedeelte is moderner opgebouwd en heeft een zeer mooi plein ‘Place Ducal’. Frans DUITS

De wijngaarden en de wijndorpjes met hun prestigieuze kelders kan je in deze streek ontdekken. Langsheen de Champagneroute kom je naast champagne ook nog gotische kathedralen, versterkte kerken of houten kerkjes tegen. Lekker eten, mooie gebouwen en de natuur komen hier allemaal samen. We verblijven in een vakantiehuis waar alles voorhanden is. In de woonkamer staat er een lange tafel waar iedereen samen kan eten. Op het terras kan een barbecue aangestoken worden. Het huisje ligt aan de bosrand en de winkels zijn ook vlakbij. Laat de champagne maar komen op deze vakantie.

We reizen met het minibusje.

230 kilometer (ongeveer 2 u 30 min. rijden).

We verblijven in een vakantiehuisje. We koken zelf. Iedereen helpt een handje mee. c 599,00 Inbegrepen: vervoer, vervoer ter plaatse, verblijf, alle maaltijden, 2 begeleiders en reisbijstandsverzekering. Niet inbegrepen: annulatieverzekering, persoonlijke uitgaven en activiteiten.


12 augustus - 16 augustus en 9 september - 13 september 2013

27 Laat je verwennen aan de zee in Zeeland, Nederland Er zijn hier 2 reisperiodes! Deze reis is geschikt voor 6 personen met een grote vraag naar zorg en ondersteuning. Er kunnen hierbij 2 deelnemers met een rolstoel mee. De reis gaat naar de Nederlandse kust in het noorden van Zeeland. We verblijven in het vakantiepark ‘De Soeten Haert’. Het park ligt op een paar honderd meter van het strand in de badplaats Renesse.

Nederlands

Duinen, bossen en het Zeeuws polderlandschap wisselen elkaar voortdurend af. Aan activiteiten geen gebrek: wandelen, zwemmen, fietsen, zeilen, surfen, vissen... In Renesse zijn er heel wat verschillende terrasjes en winkeltjes. In het park zijn tal van faciliteiten die je vakantie nog aangenamer maken zoals een sfeervol eetcafĂŠ, fietsverhuur en een overdekt zwemparadijs. We logeren in een bungalow die aangepast is aan rolstoelgebruikers. Alle accommodaties zijn aanwezig om het voor iedereen zo aangenaam mogelijk te maken. Heb jij ook zin in een rustige trip naar de zee?

We reizen met het minibusje.

110 kilometer (ongeveer 1 u 35 min. rijden).

We verblijven in een vakantiehuisje. De maaltijden worden geleverd. c 550,00 Inbegrepen: vervoer, vervoer ter plaatse, verblijf, alle maaltijden, ochtendverzorging, 2 of 3 begeleiders, reisbijstandsverzekering. Niet inbegrepen: annulatieverzekering, persoonlijke uitgaven en activiteiten.


26 augustus - 2 september 2013

28 All-inclusive zonvakantie op Kreta, Griekenland Zonneklopper, sportliefhebber of feestvierder? Dan ben je in Chersonissos op de juiste plaats. In Chersonissos op het eiland Kreta kan je genieten van een zorgeloze en onvergetelijke vakantie. Mooie stranden, levendige toeristische centra met winkels, bars, discotheken, enz. Zowel overdag als ’s nachts valt hier iets te beleven. In Gouves vind je dan weer een prachtige jachthaven en de mooiste strandpromenade van het eiland.

Grieks

Engels DUITS

We verblijven in ‘Hotel Mediterraneo’ op 1 km van het centrum van Chersonissos. Het hotel heeft ruime kamers en grote zwembaden. Tijdens de week worden er thema-avonden georganiseerd. De reis is all-inclusive. In het hotel kunnen we dus genieten van een heerlijk ontbijt-, lunch- en dinerbuffet. Overdag kan je er nog een snack krijgen ook. Heb je nood aan een vakantie met zon, zee en stranden? Dan zit je met deze vakantie zeker goed.

We reizen met het vliegtuig.

3 u vliegen. We vliegen van Brussel naar Heraklion luchthaven. Er is een bus voorzien die ons naar het hotel brengt (25 km).

We verblijven in Hotel Mediterraneo **** op basis van all-inclusive (= alle maaltijden en dranken inbegrepen tussen 11.00 u en 23.00 u). c 1285,00 Inbegrepen: vluchten, transfers naar de luchthaven, verblijf, alle maaltijden, dranken (tussen 11.00 u - 23.00 u), koffie, cake en gebak (17.00 u -18.00 u), 2 begeleiders, reisbijstandsverzekering. Niet inbegrepen: annulatieverzekering, vervoer ter plaatse, persoonlijke uitgaven en activiteiten.


2 oktober - 10 oktober 2013

29 Zon, zee en strand in Lloret de Mar, Spanje Heb je nood aan meer zon? Ga mee naar het populaire Lloret de Mar. We nemen de Royal Class Bus naar de warme zon van Spanje! Onze zetel gaat achteruit en we hebben 1 meter beenruimte... Dat is luxe op de bus!

Spaans

Lloret de Mar kenmerkt zich door de schitterende palmenboulevard, het mooie strand en het bergachtige achterland dat begroeid is met prachtige pijnboombossen. Lloret de Mar geniet een mild klimaat en heeft een zachte winter. Het centrum heeft veel terrassen, winkeltjes, cafĂŠs en leuke Spaanse steegjes! Een populaire excursie vanuit Lloret is Barcelona. Maar misschien ontdek je liever Figueras, een dorp op een steile bergtop gelegen, vanwaar je prachtige vergezichten hebt! En natuurlijk heb je het mooie strand waar je lekker kan uitrusten en genieten van de zon. Hotel Augusta Club is gelegen in een rustige zone van Lloret de Mar, op 1 minuut wandelen van het centrum en op 5 minuten van het strand. Het hotel werkt met een professioneel team dat Nederlands spreekt! In de tuin is er een bar, een ruim terras met tuinstoelen en een groot openluchtzwembad. Wanneer het buiten te fris is, kan je terecht in een overdekt zwembad en een fitnessruimte. Elke avond is er animatie in de bar. Zin om te genieten van een heerlijke sangria op het terras? We zijn 9 dagen weg, olĂŠ!

We reizen met de autobus.

1266 kilometer (ongeveer 13 u rijden).

We verblijven in een hotel op basis van vol pension (= alle maaltijden inbegrepen). c 610,00 Inbegrepen: vervoer, verblijf, alle maaltijden, water tijdens de maaltijden, 2 begeleiders en reisbijstandsverzekering. Niet inbegrepen: maaltijden/dranken onderweg, vervoer ter plaatse, dranken buiten de maaltijden, annulatieverzekering, persoonlijke uitgaven en activiteiten. Deze reis duurt 9 dagen.


zomerbrochure

30 Beste jongere, Ben je tussen de 16 en 30 jaar oud? Heb je zin in een leuke kamp- of weekendervaring samen met andere jongeren? Dan is JoM vzw zeker iets voor jou! Wij organiseren vrijetijdsactiviteiten doorheen het hele jaar, en in de zomervakantie gaan we 2 keer op kamp. Daarnaast organiseren we in het voor- en in het najaar een spetterend weekend. Heb je interesse in deze activiteiten? Neem dan snel contact op met onze jeugdwerker Maaike. Zij bezorgt je met veel plezier ons driemaandelijks activiteitenkrantje! Heb je interesse in een kamp of weekend, lees dan vooral verder! Een kamp of weekend met JoM is niet zoals alle andere reizen die je in deze brochure terugvindt. We gaan steeds met een 12 tot 15-tal jongeren en minstens 4 begeleiders op weekend of kamp, en hebben een goed gevuld programma! Een uitstapje staat zeker ook op de agenda, maar daarnaast hebben we vooral veel leuke activiteiten gepland! Misschien zegt een “één-tegen-allen”, “laddercompetitie”, “mega-smokkel-spel”, “doe raar met je haar fuif”, spel op de bruine zeep, een bosspel, ... je nog niets? Wel, dan moet je dit zeker eens mee komen ervaren op één van onze kampen of weekends! Voor deze zomer hebben we een aanbod in juli en augustus. Je kan kiezen tussen een kamp op een boerderij in Sinaai of een kamp in en rond het bos in Loppem. We laten jullie natuurlijk niet op kamp vertrekken zonder elkaar eerst te leren kennen op een bijeenkomstdag. Na het kamp nodigen we iedereen uit op een terugkomdag om foto’s te bekijken en nog eens na te genieten. De data van deze momenten laten we jullie weten na inschrijving. Als je interesse hebt om mee te gaan op één van de kampen en/of het weekend van de JoM, dan moet je je NIET inschrijven via het bijgevoegd inschrijvingsformulier. Een mailtje of telefoontje naar Maaike volstaat! Je kan Maaike bereiken via R. de Hemptinnelaan 33 9030 Mariakerke 09/216 26 65 0493/13 88 44 jom@vzwkompas.be


mei - oktober 2013

Praktische informatie Voordat je jezelf inschrijft voor een weekend, lees je best alle praktische informatie eens door. Achteraan de brochure vind je een inschrijvingsformulier voor een weekend en voor een reis. Daarbij hangt ook het formulier om je lid te maken van vzw Kompas Weekends & Reizen.

De reisbegeleiding De reisgroep bestaat altijd uit 7 deelnemers en 2 begeleiders. Indien anders, staat dit bij de reis of het weekend vermeld. De reisbegeleiding bestaat uit vrijwilligers die door vzw Kompas geselecteerd, ge誰nformeerd en getraind zijn. Zij krijgen geen vergoeding, maar hun reiskosten zijn in de reissom verrekend. Onze vrijwilligers zijn begeleiders en geen verzorgers. Zij bieden geen lichamelijke verzorging, maar kunnen je wel een handje helpen met bijvoorbeeld je veters te strikken, je geld bij te houden als je dat fijner vindt, de verkenning van een nieuwe stad, ... Tijdens de reis voor personen die verzorging vragen, zullen er professionele verzorgers aanwezig zijn.

Bijeenkomstdag voor reizen Wie meegaat op reis wordt op zaterdag 4 mei 2013 verwacht in het Sint-Paulus-Seminarie in Mariakerke. Tijdens die dag leer je je medereizigers kennen en maak je kennis met de reisbegeleiders. Je ontvangt een reisboekje. Daar staat alle praktische informatie in: wat je allemaal kan doen op vakantie, wanneer het vertrek voorzien is, ... Je krijgt er ook tijd om te vertellen wat jij graag doet. En misschien kan je samen met de andere reizigers al plannen maken. In de maand april ontvang je voor de Bijeenkomstdag een uitnodiging met meer praktische informatie. Voor de weekends organiseren we geen Bijeenkomstdag. Je krijgt alle praktische informatie per brief ongeveer een maand voor vertrek.

Prijs Alle weekends en reizen worden in deze vakantiebrochure kort beschreven. Er staat ook steeds vermeld wat er in de prijs is inbegrepen. Wat is altijd inbegrepen: het vervoer, de verblijfplaats, de begeleiders, het ontbijt. Wat is nooit inbegrepen: je zakgeld, de kosten van de activiteiten en bezoeken, een annulatieverzekering.

31


zomerbrochure

Geen annulatieverzekering

32

Vzw Kompas voorziet geen annulatieverzekering. Dus als je bijvoorbeeld plots ziek wordt, geen verlof krijgt, ... moet je - afhankelijk van het moment van annuleren - kosten betalen aan vzw Kompas. Dit is omdat vzw Kompas reeds kosten voor jou gemaakt heeft. Hoeveel deze kosten bedragen, kan je nalezen in de Reis-, boekings- en annulatievoorwaarden voor Weekends & Reizen. (p. 33) Je kan hiervoor wel een verzekering afsluiten bij bijvoorbeeld je bank, Elvia, Ethias, Mondial Assistance of Touring. Best doe je dit zo snel mogelijk nadat je reservatie bevestigd is door vzw Kompas. Het is belangrijk om hierbij goed na te gaan wat wel en wat geen geldige reden is voor annulatie. Zo zijn de redenen : ‘geen zin’, ‘geen geld’, ‘k voel me niet lekker’ niet geldig om te annuleren en dan krijg je van de verzekering je geld niet terug.

Reisbijstandsverzekering voor de vakanties/weekends in het buitenland Kompas kiest ervoor om telkens net dat ietsje meer te bieden. Daarom kiezen wij om voor elke deelnemer die meegaat op reis of weekend naar het buitenland een reisbijstandsverzekering af te sluiten. Deze verzekering is inbegrepen in de reissom en zorgt voor hulp (= terugbetaling van ziekenhuiskosten in het buitenland en vervoer als je door een ongeval of ziekte moet teruggebracht worden naar België) wanneer je bijvoorbeeld ziek wordt op reis. Ziektes of symptomen die je al had voordat je je inschreef voor een reis, tellen hierbij niet. Indien je hierover nog meer informatie wilt bekomen, kan je steeds contact met ons opnemen.

Betalen Vakanties: Als je een bericht hebt gekregen dat je mee kan op vakantie, moet je binnen de 14 dagen het voorschot betalen (30 % van het totale bedrag) via het overschrijvingsformulier. Voor de rest van het bedrag krijg je opnieuw een overschrijvingsformulier samen met de uitnodiging van de Bijeenkomstdag. Dit bedrag moet tegen eind mei betaald worden. Weekends: De weekends moeten in één keer betaald worden. Dit moet gebeuren ten laatste 1 maand voor het weekend doorgaat.

Kamers + samen op één kamer Bij hotelvakanties is er soms de mogelijkheid om een éénpersoonskamer te boeken. Dit duid je aan op je inschrijvingsformulier.


mei - oktober 2013

Er zal hiervoor een extra prijs worden aangerekend. Het bedrag staat vermeld bij de prijs. Als bij de aanvraag blijkt dat de éénpersoonskamer niet meer mogelijk is, dan krijg je de toeslag terugbetaald. Dit is geen geldige reden om te annuleren. Bij vakanties in huisjes kan je geen aparte kamer krijgen. Dit wil zeggen dat je op een twee- of meerpersoonskamer slaapt. Indien je samen met iemand op de kamer wil liggen, kan je dit aanduiden op het inschrijvingsformulier.

Verblijf Bij vakanties in een huisje of appartement wordt verwacht dat je een deel van de taken opneemt in het huishouden. Dit wil zeggen dat iedereen helpt bij koken, opruimen, afwassen,... Bij een hotelvakantie laat je je verwennen en hoef je geen huishoudelijke taken op te nemen.

Vertrekplaats Op de bijeenkomstdag in mei ontvangt iedereen van ons een infobrochure over de vakantie die geboekt werd. Hierin zal alle informatie over de vertrekplaats van de vakantie meegedeeld worden. Voor de weekends wordt dit meegedeeld in de infobrief die je een maand voor vertrek ontvangt.

Vertrekplaats en vervoer naar de luchthaven We reizen met de trein van en naar de luchthaven. Wanneer er geen treinen rijden bij vertrek of terugkomst, dan gebeurt het vervoer met een minibusje. Bij vertrek en terugkomst van vliegvakanties wordt er dus uitzonderlijk afgesproken aan de voorkant van Gent Sint-Pietersstation (onder het digitale urenbord in de grote inkomhal).

Reis-, boekings- en annulatievoorwaarden voor Weekends en Reizen Mensen die zich voor één van de vakanties en/of weekends inschrijven, gaan akkoord met onderstaande voorwaarden. Je dient ook deze stappen te volgen om in te schrijven en te annuleren indien je niet meer mee kan gaan. 1. Je krijgt de vakantiebrochure. Indien je nog geen lid bent, vul je eerst het blad Lidmaatschap (p. 37) in. Het lidmaatschap is sinds januari 2008 verplicht vanuit de wetgeving. Het is gratis en zo ontvang je in de toekomst ook de vakantiebrochure. Dit stuur je dan samen met je inschrijvingsformulier op. 2. Je schrijft in via het inschrijvingsformulier. Vergeet niet je tweede keuze op te geven (als je een andere keuze hebt). Stuur het inschrijvingsformulier zo vlug mogelijk naar vzw Kompas met je handtekening erop.

33


zomerbrochure

Telefonische inschrijvingen of faxen aanvaarden we niet.

34

3. Indien er minder dan 4 inschrijvingen zijn, gaat je weekend of reis niet door. We verwittigen je dan per brief. Je krijgt dan al het geld terug dat je reeds betaalde of je kan kiezen uit een andere vakantie uit ons boekje, waar wel nog plaats is. 4. Als je weekend of reis reeds volzet is en je hebt een tweede keuze opgegeven, kunnen we je eventueel inschrijven voor deze vakantie. We zullen je hierrond bellen. 5. Je bent ingeschreven als je van ons een bevestigingsbrief krijgt waarin staat dat je ingeschreven bent. Hierbij ontvang je ook een medische vragenlijst. Het is van belang dat de informatie die vzw Kompas ontvangt volledig en correct is. 6. Betaling door de deelnemer Reizen a. Binnen de 14 dagen moet je het voorschot betalen via een overschrijvingsfomulier dat bij je bevestigingsbrief steekt. b. Je schrijft de rest van het bedrag tegen eind mei over op ons rekeningnummer. Hiervoor ontvang je nog een betalingsuitnodiging. Weekends: Voor een weekend betaal je het ganse bedrag ten laatste 1 maand voor vertrek. 7. Annulatie door de deelnemer Kan je niet mee op het weekend of op de reis waarvoor je had ingeschreven? a. Je belt zo snel mogelijk naar Kompas en zegt dat je niet mee gaat op vakantie. b. Dan stuur je binnen de week een aangetekende brief waarin staat dat je niet mee gaat. En vermeld ook de reden waarom je niet mee kan gaan. We gebruiken de datum van aankomst met de post om de annulatiekosten te berekenen. c. Kompas zal kosten hebben doordat je niet mee kan gaan. Deze kosten zal jij betalen, ook al is dit ziekte, ongeval,... d. Annulatiekosten, wanneer je volgens afspraak hebt geannuleerd: meer dan 56 dagen 15% van de totale reissom 55 dagen tot 35 dagen 25% van de totale reissom 34 dagen tot 14 dagen 50% van de totale reissom 13 dagen tot 8 dagen 75% van de totale reissom minder dan 8 dagen 100% van de totale reissom e. Wanneer je zonder verwittigen niet deelneemt aan een reis of een weekend, dan moet je 100 % annulatiekosten betalen. f. Wanneer je annuleert, maar geen annulatiebrief naar Kompas stuurt, dan moet je 100% annulatiekosten betalen. g. Indien je meer dan 56 dagen voor vertrek een vliegvakantie annuleert, dan betaal je naast de dossierkost ook de wijzigingskosten/annulatiekosten van het voor jou geboekte vliegticket. 8. Wanneer er wijzigingen dienen te gebeuren aan de reservatie, omdat jij verkeerde of onvolledige


mei - oktober 2013

informatie doorgaf aan vzw Kompas, zullen de hiervoor gemaakte kosten aan jou doorgefactureerd worden. Bijvoorbeeld: als je naam verkeerd of onvolledig was bij inschrijving en dit ook op die manier doorgegeven werd aan de vliegtuigmaatschappij. 9. Vzw Kompas is niet verantwoordelijk 1. Als je bij vertrek niet de nodige documenten bv. je identiteitskaart kan voorleggen 2. Als je identiteitskaart niet meer geldig is (bij vliegvakantie: geldig tot 6 maanden na vertrek) 3. Als je te laat aanwezig bent op het voorziene vertrekmoment en je hierdoor misschien niet mee kan op reis of weekend De eventuele extra kosten bij deze voorvallen zal je zelf moeten betalen. Een terugbetaling van de reissom door vzw Kompas is niet mogelijk. 10. Je bent zelf verantwoordelijk om op de vertrekplaats te geraken en veilig thuis te geraken na een weekend of een reis. 11. Ingeval van overmacht, bijvoorbeeld een vluchtvertraging is vzw Kompas niet aansprakelijk. 12. Reizen ingekocht bij een reisorganisatie kunnen worden geannuleerd door de toeristische aanbieders. Omdat vzw Kompas hiervoor niet verantwoordelijk kan gesteld worden, kunnen wij niet garanderen dat er een groepsalternatief aangeboden kan worden. Er kan afgeweken worden van het vooropgestelde aantal reizigers. 13. Gezien de reizen reeds in het voorjaar gereserveerd worden bij de toeristische aanbieders, kunnen er nog steeds wijzigingen gebeuren aan de samenstelling van de reis. Vzw Kompas kan genoodzaakt zijn om een andere accommodatie, bestemming of datum te kiezen. Deelnemers worden hiervan zo snel mogelijk op de hoogte gebracht. Als het gaat om een alternatief, gelijkwaardig aan de gepubliceerde reis, is dit geen geldige reden tot annulering. 14. Vzw Kompas heeft de plicht om in moeilijkheden verkerende deelnemers zo goed mogelijk te helpen en van deze hulp de kosten te dragen als de schuld van de moeilijkheden bij vzw Kompas rust. Als de schuld bij de deelnemer ligt, dan is deze persoon verplicht de uitvoering en de kosten voor de hulpverlening zelf te dragen. 15. Vzw Kompas behoudt zich het recht om deelnemers uit te sluiten voor reizen. Dit zal gebeuren onder opgave van een reden(en). Blijken tijdens een reis het gedrag, de psychische, sociale en/of fysieke mogelijkheden van een deelnemer zodanig storend dat het vakantieplezier van anderen in gevaar gebracht wordt en/of komt de door vzw Kompas ontvangen informatie niet overeen met de praktijk ( en levert dit problemen op), dan behoudt vzw Kompas zich het recht voor de reis af te breken en deze deelnemer naar huis te sturen. De uitvoering, de kosten en de gevolgen hiermee verband houdend, zijn voor de rekening van de deelnemer/zijn thuissituatie in kwestie.

35


zomerbrochure

Ben je ontevreden over vzw Kompas?

36

Vzw Kompas heeft een klachtenregeling. Deze regeling zorgt ervoor dat we alle opmerkingen en klachten op een snelle en correcte manier kunnen behandelen. Een ontevredenheid melden is erg simpel en kost niets. Je doet het mondeling (telefoon, persoonlijk gesprek) of schriftelijk en je omschrijft wat er fout ging tussen jou en Kompas. brief: fax: e-mail:

vzw Kompas - R. de Hemptinnelaan 33 | 9030 Mariakerke 09 236 69 87 info@vzwkompas.be

Je kan steeds bij Evy of een andere medewerker van vzw Kompas de nodige uitleg vragen rond de klachtenregeling.

Niet alleen jij wordt beter van deze klachtenregeling, ook wij. Want wij lossen niet alleen jouw klacht op, maar we zullen ook al het mogelijke doen om klachten in de toekomst te vermijden. Zo kunnen we de werking van de dienst nog beter maken, zodat je gewoon nooit meer hoeft te klagen.

Terugkomdag Weekends en Reizen Zaterdag 5 oktober 2013 is het terugkomdag voor alle vakantie- en weekendgangers van het voorbije jaar. In de namiddag is er tijd om gezellig bij te kletsen, foto’s te bekijken en ’s avonds sluiten we af met een leuke fuif! Hou deze datum alvast vrij, later ontvang je hiervoor een uitnodiging.

Belangrijk bericht Tijdens de weekends en de reizen worden er foto’s genomen. Die foto’s kunnen gebruikt worden in een nieuwe vakantiebrochure of op onze website. Indien je niet wil dat een foto waar jij op staat in de vakantiebrochure of op de website komt, kan je dit aanduiden op het inschrijvingsformulier.


vzw Kompas Weekends en Reizen

37 Lidmaatschap Op deze manier zal je in de toekomst steeds de vakantiebrochures ontvangen. Het lidmaatschap is gratis en je kan elk moment het toesturen van de brochures stopzetten. Stuur dit papier (samen met je inschrijvingsformulier) op naar: vzw Kompas - R. De Hemptinnelaan 33 | 9030 Mariakerke o Ja, ik wil lid worden van vzw Kompas Weekends en Reizen naam straat huisnummer bus postcode gemeente telefoon gsm-nummer e-mailadres

handtekening

Kompas behandelt alle gegeven informatie vertrouwelijk. Je hebt het recht om deze gegevens in te kijken en een verbetering te vragen.


Inschrijvingsformulier REIS OPGELET Voordat je jezelf kan inschrijven voor een reis, dien je jezelf lid te maken van vzw Kompas via het papier Lidmaatschap. Dit stuur je dan samen met je inschrijvingsformulier op. Vzw Kompas voorziet geen annulatieverzekering. Wij raden aan om hiervoor wel een verzekering af te sluiten bij bijvoorbeeld je bank, Elvia, Ethias, Mondial Assistance of Touring. Best doe je dit zo snel mogelijk nadat je reservatie bevestigd is door vzw Kompas. Het is belangrijk om hierbij goed na te gaan wat wel en wat geen geldige reden is voor annulatie. Zo zijn de redenen : ‘geen zin’, ‘geen geld’, ‘ik voel me niet lekker’ niet geldig om te annuleren en dan krijg je van de verzekering je geld niet terug. Je kan enkel inschrijven per post. Faxen of mails zijn ongeldig. Ik schrijf me in voor de volgende reis bestemming

periode

1ste keuze

van

tot

2de keuze

van

tot

o Ik kies voor een reis met verblijf in een hotel en wens een éénpersoonskamer. Ik betaal hiervoor extra. (Niet mogelijk bij verblijf in een vakantiehuisje). o Ik schrijf me in samen met

en wil met hem/haar de kamer delen.

o Ik wil niet dat een foto waar ik op sta in een vakantiebrochure of op de website komt. Persoonlijke gegevens voornaam en familienaam geboortedatum geslacht

o man

o vrouw

straat en nummer postcode en woonplaats o ambulant wonen (met begeleiding, niet in een tehuis) o dienst: o residentieel wonen (in een tehuis) o dienst: telefoonnummer / gsm-nummer adres waar alle info naar verstuurd mag worden

nummer van bankrekening: IBAN BE Vlaams Fonds-nummer

39


Inschrijvingsformulier REIS

40 Wat is de aard van je handicap? Geef aan waar je beperkingen liggen. o mentaal o fysiek rolstoelgebruiker

o ja

o nee

o visueel o auditief o psychisch o emotioneel Wat is uw ondersteuningsnood (op vlak van verplaatsing, hygiÍne, medicatie,‌)

Zodra er voldoende inschrijvingen zijn voor een weekend, sturen we een bevestiging van je reservatie. Samen met deze brief ontvang je: - Een overschrijvingsformulier voor het storten van het voorschot. - Je ontvangt jaarlijks een nieuwe vragenlijst met als doel ons zo volledig mogelijk te informeren over je mogelijkheden en gebruik van medicatie. Alle gegeven informatie wordt vertrouwelijk behandeld. Ondergetekenden verklaren dat zij de gegevens naar waarheid hebben ingevuld en dat zij akkoord gaan met de reis-, boekings- en annulatievoorwaarden zoals vermeld in de vakantiebrochure van vzw Kompas. datum handtekening deelnemer

Nodig voor personen met verlengde minderjarigheid: handtekening van ouder of voogd


Inschrijvingsformulier WEEKEND OPGELET Voordat je jezelf kan inschrijven voor een weekend, dien je jezelf lid te maken van vzw Kompas via het papier Lidmaatschap. Dit stuur je dan samen met je inschrijvingsformulier op. Vzw Kompas voorziet geen annulatieverzekering. Wij raden aan om hiervoor wel een verzekering af te sluiten bij bijvoorbeeld je bank, Elvia, Ethias, Mondial Assistance of Touring. Best doe je dit zo snel mogelijk nadat je reservatie bevestigd is door vzw Kompas. Het is belangrijk om hierbij goed na te gaan wat wel en wat geen geldige reden is voor annulatie. Zo zijn de redenen : ‘geen zin’, ‘geen geld’, ‘ik voel me niet lekker’ niet geldig om te annuleren en dan krijg je van de verzekering je geld niet terug. Je kan enkel inschrijven per post. Faxen of mails zijn ongeldig. Ik schrijf me in voor het volgende weekend bestemming

periode

1ste keuze

van

tot

2de keuze

van

tot

o Ik kies voor een weekend met verblijf in een hotel en wens een éénpersoonskamer. Ik betaal hiervoor extra. (Niet mogelijk bij verblijf in een vakantiehuisje). o Ik schrijf me in samen met

en wil met hem/haar de kamer delen.

o Ik wil niet dat een foto waar ik op sta in een vakantiebrochure of op de website komt. Persoonlijke gegevens voornaam en familienaam geboortedatum geslacht

o man

o vrouw

straat en nummer postcode en woonplaats o ambulant wonen (met begeleiding, niet in een tehuis) o dienst: o residentieel wonen (in een tehuis) o dienst: telefoonnummer / gsm-nummer adres waar alle info naar verstuurd mag worden

nummer van bankrekening: IBAN BE Vlaams Fonds-nummer

41


Inschrijvingsformulier WEEKEND

42 Wat is de aard van je handicap? Geef aan waar je beperkingen liggen. o mentaal o fysiek rolstoelgebruiker

o ja

o nee

o visueel o auditief o psychisch o emotioneel Wat is uw ondersteuningsnood (op vlak van verplaatsing, hygiÍne, medicatie,‌)

Zodra er voldoende inschrijvingen zijn voor een weekend, sturen we een bevestiging van je reservatie. Samen met deze brief ontvang je: - Een overschrijvingsformulier voor het storten van het voorschot - Je ontvangt jaarlijks een nieuwe vragenlijst met als doel ons zo volledig mogelijk te informeren over je mogelijkheden en gebruik van medicatie. Alle gegeven informatie wordt vertrouwelijk behandeld. Ondergetekenden verklaren dat zij de gegevens naar waarheid hebben ingevuld en dat zij akkoord gaan met de reis-, boekings- en annulatievoorwaarden zoals vermeld in de vakantiebrochure van vzw Kompas. datum handtekening deelnemer

Nodig voor personen met verlengde minderjarigheid: handtekening van ouder of voogd


Steunpunt Vakantieparticipatie

43 Vzw Kompas is lid van het Steunpunt Vakantieparticipatie. Wil je er eens alleen, met twee of met vrienden op uit en mag het niet te veel kosten, dan is dit iets voor jou. De enige voorwaarde is dat je een Vlaams Fonds nummer hebt. Ieder jaar geeft het Steunpunt een catalogus uit. Daaruit kan je kiezen waar je naartoe wil. De catalogus van het Steunpunt Vakantieparticipatie kan je op Kompas inkijken en vind je terug op www.vakantieparticipatie.be Er zijn nog veel meer mogelijkheden. Spring eens binnen!

Vzw Kompas in samenwerking met: , lic. A5263

Met de steun van het provinciebestuur Oost-Vlaanderen


België - Belgique PB 9030 Mariakerke 3/5771

TERUGKOMDAG Zaterdag 5 oktober 2013 is het terugkomdag voor alle vakantiegangers van het voorbije jaar. In de namiddag is er tijd om gezellig bij te kletsen, foto’s te bekijken en ’s avonds sluiten we af met een leuke fuif! Hou deze datum alvast vrij, later ontvang je hiervoor een uitnodiging.

vzw Kompas Raymond de Hemptinnelaan 33 | 9030 Mariakerke 09 216 26 61 vakanties@vzwkompas.be www.vzwkompas.be ontwerp en druk: De Prest nv - Beernem

Zomerbrochure Weekends & Reizen Kompas 2013  

De zomerbrochure van Weekends & Reizen voor 2013