Page 1

El Món del Roís


HORARIS D’ATENCIÓ ( pares i mares) : ATENCIÓ DIRECCIÓ: Directora: Rosana Suñer. Horari d’atenció: dijous de 9’00h a 10’30h. ATENCIÓ MENJADOR: Encarregada menjador: Marien Marí. Horari d’atenció: setembre i juny, de les 13’15h a les 13’45h. Octubre i maig: de les 14’00h a les 14’30h. ATENCIÓ AMPA : Presidenta AMPA: Cristina Sanchez. Horari d’atenció: dilluns de 9h a 10h. Telèfon: 615470153

Contingut Revista: - Dades d’interés - Entrevista. - Xiqui Opinions. - Espai saludable: LA MEL. - Bibliopati. - Animals en perill d’extinció. - Racó Literari. - Una vesprada a l’estudi. - Art amb els menuts: Yayoi Kusama. - El Raconet del Còmic. - Murals i altres pintades. - Falles al Roís. - Pinzellades de colors. selecció de dibuixos Revista Escolar. - Setmana Cultural 2018. - Tallers escolars de vesprada. - Escoleta matinera i migdiada. - Saps qui són? - Viatge fí de curs. - Recepta galetes de mantega.. - Noticies. - Patis Vius. - Passatemps. PORTADA: Dibuix fet per Hind Attaou. 6é . CONTRAPORTADA: Dibuix fet per Claudia Segura de 6é.


ENTREVISTA

Per a l’entrevista d’aquesta segona edició de la revista, hem triat a Rosa, una de les nostres cuineres. Les alumnes de sisé Ainhoa, Adriana, Kiara, Saray, Arianne, han estat les encarregades de l’entrevista, tant de fer les preguntes, com de fer les fotos. Les vàrem enviar a cuina i aquest va ser el resultat. Gràcies xiques pel vostre treball! Bona vesprada Rosa! - Quant de temps portes treballant al menjador del col·legi? Porte treballant aquest col·legi 18 anys. - Abans de treballar de cuinera, on treballaves? Abans de treballar de cuinera al col·legi vaig treballar a un restaurant i posteriorment a un magatzem. - T’agrada treballar al col·legi? Sí, m’agrada. - Que és el que més t’agrada del teu treball? El que més m’agrada del meu treball és vorer créixer als xiquets i xiquetes a mesura que passen els anys. - Quants comensals solen hi haure diariament? Aquest any, diàriament hi hauran de 200 a 215 comensals. - És difícil cuinar per a tantes persones? No, no és difícil, però has de tindre pràctica. - Quin és el plat més complicat de cuinar? Per què? El plat més complicat de cuinar és la lasanya, perquè porta molta elaboració. - Tens fills o filles al col·legi? Tinc tres filles i les tres han vingut aquest col·legi. - Quin és el plat que més agrada a la majoria de xiquets i xiquetes? Per norma general el plat que més agrada sol ser els macarrons. - Alguna vegada s’ha cremat el dinar? Alguna vegada, però poc i empre hem trobat alguna solució - Quines són les teues aficions? M’agrada llegir i viatjar. - Quina és la teua pel.lícula preferida? De terror segur que no ( ens diu Rosa entre rialles). Unes de les meues pel·licules preferides son “La vida és bella” i “ Diario de Noa”. - Quants anys tens? I quants t’agradaria tindre? Equip entrevistador a la cuina, amb Rosa. Tinc 51 anys i em sent agust i conformada amb ells. - Tens alguna mascota a casa? - Si, a casa tenim una goseta que li diuen Laina. Aquesta ha estat l’entrevista que les nostres alumnes de sisé han fet a Rosa. Ja sabem alguna cosa més d’ella; de la seua feina al col·legi i un poc de la seua vida personal. Gràcies Rosa, per atendre-nos i gràcies també a tu i a les teues companyes de cuina, Bea i Concha, per fer-vos càrrec de posar un poc de “salsa” als dies dels nostres xiquets i xiquetes. Fins l’altra, ha estat un plaer!


xiqui-opinions Els alumnes de tercer d’infantil han col·laborat a la creació d’un nou espai per a la revista escolar, el “xiqui-opinios”. Ells han estat els encarregats de donar color aquest nou raconet d l’aula del taller de la revista escolar, on trobareu una bústia on poder deixar les vostres opinions sobre qualsevol tema que vulgueu comentar o donar a conéixer.

foto: pintant les lletres del xiqui-opinions.

Foto: pintant la caixa de cartó, que passarà a ser la bústia del xiqui.opinions.

Així és com ha quedat l’espai del xiqui-opinions. Colorit, veritat? Tant colorit com les vostres opinions, que poden ser de molts colors i diverses i totes elles tenen cabuda a la bústia del xiqui-opinions que trobareu al suro de l’aula del taller de la Revista Escolar. Al costat de la bústia, teniu els impresos per a reomplir, amb les vostres dades i la vostra opinió sobre qualsevol tema que vulgueu comentar-nos i fer-nos arribar. Diferents opinions aniran publicant-se al llarg del curs a la nostra Revista Escolar. Animeu-vos! També podeu fer alguna proposta per millorar el funcionament del col·legi, així com comentar-nos l’experiència d’alguna activitat que vos haja agradat o contar-nos alguna anècdota divertida. Recordeu que el que penseu és important e interessant, per a conéixer-nos i relacionar-nos tots un poc millor.


XIQUI OPINIONS: Estrenem aquest nou espai de la revista amb algunes de les opinions que ens han deixat a la bústia els nostres xiquets i xiquetes. Maria Sanjuan Plá, 2n B: Em cride Maria Sanjuan Plá i m’agradaria que feren més excursions al col·legi, perquè pense que fan poquetes. Andrei Iabor Giulian, 3r A: M’agrada molt l’hora del pati, perquè puc jugar amb els meus amics: Victor, Dani, Adrián Clavier, Alejandro (3r A). El pati és molt gran. M’agradaria que siga de les 9 h fins a les 14 h, però dona igual. M’agrada perquè puc jugar a basketball, futbol, el pia, pis i l’escondite. El que més m’agrada del col·legi són els exàmens. Trac bones notes. Adéu! Dani Gómez Bourgón, 3r C: Me encantan los talleres porque mi imaginación explota. Rosen Estruch Ferrer, 4t A: M’agradaria que posaren més pizzes en el menjador. Sebastian Velasquez, 4t C: Me gusta el cole porque estoy con mis amigos. La asignatura que más me gusta es matematicas. ¡Me encanta el cole! Hugo Pallardó Monparler, 4t A: No vull que posen tots els dies amanida, perquè no m’agrada molt. Dani Jiménez Frasquet, 5é A: A mi m’agraden els tallers, perquè pense que és una nova forma de passar la vesprada.

Foto: estreno oficial de la bústia del Xiqui-Opinions.

Nota: Recordeu que tots i totes podeu deixar la vostra xiqui opinió a la bústia del taller de la Revista Escolar. Encara que no es poden publicar totes les opinions per l’espai destinat a aquesta secció de la revista, no dubteu que es tindran en compte totes les opinions.

Adrián López Caro, 5é A: Em va agradar molt l’excursió que vàrem fer de la granja escola. Iván Cambra Garcia, 5é A: M’agradaria que ficaren més bancs al pati de l’escola. Sofia Amyra Ismaili Chkir, 5é C: M’agradat molt l’experiència de poder fer el Tio de la Porra per a la falla del col·legi, ho vàrem fer posant flors de paper fins cubrir tota la base del Tio de la porra i li vàrem ajudar al mestre a fer-ho, amb cartó i després ho vàrem pintar. Judith Blanquer Montaner, 6éB: La meua opinió és que estaria bé tindre un poc més de temps per a jugar després dels tallers escolars. Kiara Vidal Boix, 6é A: El que m’agradaria és que en el menjador feren més tallers, perquè m’agraden i crec que seria millor. Ezequiel Menor Selles, 6é A: No em pareix bé que els xiquets de 6é hagen de dinar amb els xiquets de primer i segon i tinguem que fer tot per ells i no puguem dinar amb els nostres amics. Maria Diaz Malonda, 6é B: M’agradaria que no posaren tant de peix al menjador. Claudia Segura Perelló, 6é C: M’agrada que nosaltres, els xiquets i xiquetes de sisé, entrem a dinar amb els xiquets i xiquetes de primer i segon, ja que he conegut a Gabriela, Tania i Emma.


ESPAI SALUDABLE LA MEL, ORIGEN I PROPIETATS. Amb els alumnes de quart de primària hem fet un mural sobre la mel, el seu origen i les seues propietats beneficioses. La mel és el nèctar que produeixen les flors i s’extrau gràcies a la feina de les abelles, que són les encarregades de la seua recol·lecció i posterior almacenament als ruscos. Existeixen diferents tipus de mel depenent de la seua procedència, així tenim: mel de taronger, mel de romaní, mel de farigola, mel de mil flors, etc. La mel consisteix en una solució d’aigua i sucres amb altres substàncies com aminoàcids, minerals, vitamines, olis essencials, etc. Tot ells fan de la mel un producte amb moltes propietats i amb uns valors nutritius i energètics. La mel és un aliment aconsellable per a una dieta equilibrada i el seu poder edulcorant és més gran que el sucre, amb un 40% menys de calories. FONT D’ELEMENTS ESSENCIALS. La mel posseeix la majoria dels elements essencials, anomenats així, perquè són essencials per al bon funcionament de l’organisme humà, tal com: magnesi, sofre, iode, clor, potassi, manganés, silici, liti, niquel, zinc,etc. ÉS RICA EN FÒSFOR. Per la seua riquesa en fòsfor, és aconsellable per a les persones que desenvolupen activitats intel·lectuals. És útil i convenient per a tots, des de xiquets a ancians. ÉS ANTISÈPTICA. Aquesta propietat reconeguda de la mel, el seu poder antisèptic i antimicrobià fan d’ella un excel·lent cicatritzant i protector de la pell, es pot utilitzar per a ferides, cremades, etc. POT SER BENEFICIOSA DAVANT ÚLCERES GÀSTRIQUES. El consum de mel redueix també la secreció d’àcids gàstrics i aporta beneficis al restabliment d’úlceres gàstriques. POT ACTUAR COM A LAXANT SUAU. Altra propietat terapèutica de la mel és el seu poder de laxant suau. Tant de manera presa oral, com en forma de lavativa. ALTRES BENEFICIS. Es considera, així mateix, relaxant i tònica, i en moltes ocasions s’utilitza per a combatre refredats i laringitis. És també diurètica i facilita l’eliminació de líquits. COSMÈTICA. La mel també ha estat utilitzada des de sempre en cosmètica pel seu poder emol·lient (que ablaneix) i suavitzant. Hem d’agrair als alumnes de quart de primària el seu treball i com no, a les abelles per facilitar-nos la mel i per la seua tasca de pol·linització fonamental i insubstituÏble, ja que sense pol·linització, un terç de la nostra alimentació desapareixeria, amb la conseqent amenaça per a les espècies del nostre planeta. Aquest podria ser un tema interessant per un futur article, ho tindrem en compter! mentrestant, cuideu les nostres amigues les abelles.


EL BIBLIOPATI El bibliopati és una activitat lúdica que es fa al col·legi des de l’any passat. És una bona iniciativa per fomentar l’interés per la lectura, ja que en treure els llibres fora de l’espai de l’aula, es pot veure el llibre com un instrument més d’entreteniment. Aquest moment es pot tornar més especial en poder compartir la lectura amb els companys alhora que prenen el solet al pati i esmorzen. Entre els companys i companyes es comenten que els ha paregut un llibre o altre, el fullegen junts molts d’ells, altres prefereixen llegir en solitari. Les monitores voluntàries també s’impliquen molt i de vegades fan de contacontes amb els més menuts. Sense dubte és un moment que pot resultar molt agradable. Ainoha i Kiara, a més de ser voluntàries del bibliopati, ens han fet avui aquest reportatge. Vos deixem amb elles. Hola!, som Ainoha i Kiara de 6é A i vos anem a parlar sobre Bibliopati. El Bibliopati és una activitat molt divertida en la que poden participar tots els cursos. L’activitat consisteix a llegir llibres a l’hora del pati. Podeu triar el tema que més vos agrade; rissa, por, misteri, etc. Es fa tots els dijous durant el temps de duració del pati, les monitores són les xiquetes de 6é que s’encarreguen de portar el carret dels llibres i et poden recomanar quin llibre agafar. Hui hem passat una bona estona amb els xiquets i xiquetes que ens han visitat al bibliopati i hem estat preguntant-los que els sembla el Bibliopati, si els agradava i si agafaven llibres molt sovint, ens han dit que sí. Últimament els llibres que més agafen són els de misteri. El conte de “Zombi” a estat un llibre prou recomanat pels xiquets i xiquetes del bibliopati de hui. Ací vos deixem algunes de les fotos que hem estat fent. VENIU A LLEGIR, HO PASSAREU GENIAL!!!! GRÀCIES I ADEU...!!!

Foto: monitores del bibliopati.

Foto: carret del bibliopti. Gràcies a kiara i Ainhoa pel seu reportatge i a totes les monitores voluntàries del bibliopati per la seu tasca i dedicació. Endavant! I a continuació, galeria de fotos del bibliopati.


GALERIA DE FOTOS BIBLIOPATI.

VOS ESPEREM AL BIBLIOPATI! Nota: una salutaciรณ molt especial als nostres lectors i usuaris del Bibliopati.


ANIMALS EN PERILL D’EXTINCIÓ. INTRODUCCIÓ. En els últims cinc-cents anys l’activitat humana ha causat l’extinció de 816 espècies. En el segle XVIII han desaparegut 103 espècies, una xifra cinquanta vegades superior al seu ritme natural d’extinció. Segons la Unió mundial per a la naturalesa, un de cada 10 ocells i el 25% dels mamífers figuren en la llista roja d’espècies amenaçades de desaparició.

QUÈ ÉS UNA ESPÈCIE EN PERILL? Es considera que una espècie està en perill d’extinció, quan en queda una quantitat molt reduïda d’exemplars o quan el seu hàbitat natural està troba seriosament amenaçat i pot arribar a desaparèixer.

CAUSES QUE PRODUEIXEN LA SEUA EXTINCIÓ. Les causes de l’extinció dels animals són varies, però l’acció de l’home en aquest procés, per desgràcia moltes vegades és innegable. Així doncs, diferenciarem causes naturals i causes provocades per l’home: Causes naturals: envelliment, malalties, parasitisme, competència amb altres espècies, així com catàstrofes naturals com sequeres, inundacions, glaceres, volcans, etc. Catàstrofes provocades per l’home: incendis , sobreexplotació dels recursos, explotació forestal, caça furtiva, destrucció o alteració dels hàbitats naturals; destrucció de llacunes, manglars, pantans, boscos, etc. Tanmateix l’home és també causant de l’exitinció d’infinitat d’espècies animals i vegetals per la contaminació ambiental. Per totes aquestes raons hem de començar a protegir la nostra fauna, a més a més darrere de l’extinció d’una espècie es trenca la cadena alimentària i això té efectes totalment devastadors sobre la vida dels animals.

ACTUALS ANIMALS EN PERILL D’EXTINCIÓ: Aquests són uns quants eixemples d’animals en perill d’extinció: JAGUAR: Viu als boscos i a les sabanes, des del Sud-Oest dels Estats Units al Nord d’Argentina. Fa entre 112 i 185 kg. Menja peixos, tapirs, cervols, reptils i ous.

EQUIDNA DE MORRO LLARG: És un dels animals més p primitius del món. Viu als boscos de Nova Guinea, però les seues poblacions disminueixen a causa de la deforestació.


KOALA: Pesa fins a 12 kg. Viu als boscos d'eucaliptus i s'alimenta de les fulles d'aquests arbres. Pot viure fins a 13 anys en estat salvatge.

LLEOPARD DE LES NEUS: Viu a les grans muntanyes de la Xina a l'Àsia central, particularment a les muntanyes de l'Himàlaia. Té entre 1 i 1,3 m de longitud corporal i la cua oscil·la entre 0,8 i 1 m de llarg, i la utilitza per mantenir l'equilibri en moure's per zones rocoses i per a abrigar-se.

Aquests són sols uns quants exemples d'animals en perill d'extinció, ens deixem una llarga llista on figuren també; el tigre, dragó de komodo, panda gegant, el guepard, orangutan, rinoceront de Sumatra, goril·la, zebra de muntanya, ornitorinc, corb calb de coll gris, guacamai jacint i moltíssims més. Nota: la idea de fer aquest article «Animals en perill d'extinció» naix d'Adrià López de cinqué, després de contar-nos que estava llegint un llibre molt interessant que es diu «mil animals en perill d'extinció», seguidament Zoe i Blanca Verdú es va paréixer interessant i decideixen sumar-se a fer el treball en equip. Gràcies als tres Adrià, Zoe i Blanca, pel vostre treball.


Racó literari Estem novament amb vosaltres aquest raconet de la revista i per a aquesta segona edició , tenim una bonica barreja literaria; vos portem rap, poesia i un relat. Esperem que vos agrade! Començarem amb aquest poema de Rudy Vidal, de segon de primària, que ens ha sorprés gratament perquè no coneixiem aquesta nova faceta seua de poeta. Gràcies Rudy.

POEMA ALEGRIA Amb ajuda i alegria

poemes

Comencem millor el dia I, dia i nit Tot està feliç Rudy Vidal. (Segon de primària)

.

POEMA

Naomi Tormo i Laura Tienda. (Cinqué de primària)


A continuació vos deixem un rap que, de manera improvisada ens va fer la nostra companya Saray de sisé. Ella diu que a ella el que li agrada és cantar, que mai s’havia inventat cap rap, però per a ser la primera vegada, no està gens malament. Molt bé, Saray!

Rap de la Revista Escolar Te canto un rap desde la escuela, desde la escuela Rois de Corella. En el taller me lo paso bien y juego también. En el taller de revista me echo unas risas Igual te canto un rap que te hago una entrevista. Ven al taller lo pasarás bien Dibuix: fet per Karla Canet, de 4t de primària.

Desde el taller te lo cantan Saray e Iker.

Saray Ramirez,.(sisé de primària)

I per últim finalitzarem aquest raconet amb un relat breu de judith Blanquer: Relat que ha estat basat en fets reals, però porta també una mica de ficció.

RELAT BREU Un dia, uns xiquets i xiquetes, on jo estava inclosa, vàrem anar a una muntanya que estava per la Drova, molt a prop d'una escola. Tot anava bé de moment, perquè van començar la ruta amb un pícnic. Després ens vàrem repartir tot el que portàvem (aigua, menjar, sacs de dormir...)entre tots i dic sacs de dormir perquè dúiem sacs de dormir perquè hi havia una casa per a poder quedar-se a dormir, menjar, etc. erem unes cinc persones. Es pagava molt poquet per quedar-se a dormir i com els nostres pares ens deixaren (més que res perquè allí treballava un familiar nostre.). Doncs, vam, començar a pujar i quan feia 5 minuts que caminàvem, ens vàrem adonar que ens faltava alguna cosa, i era el nostre amic Bruno, que no estava. Aleshores, vam decidir baixar a buscar-lo i a mitjan camí ens vàrem adonar que estava amagat. Vàrem decidir ignorar-lo i seguir-li el joc. Després, quan ens trobarem, li contarem que estàvem buscant-lo i que, mentre el buscàvem, vàrem veure una cova on hi havia ossos. Bruno no s'ho va creure, però el vàrem portar a una cova que coneguem Noa i jo, on hi havia ossos i fòssils. Era ja quasi l'hora de dinar, Bruno ens va dir que havia vist un javalí, nosaltres sabíem que era mentida, però vàrem decidir seguir-li el corrent. Quan ja vam dir moltes bromes i ens cansarem, vam decidir parar i dinar i a la vesprada continuaríem la nostra aventura.Tota la nit la passarem desperts, perquè escoltàvem sorolls estranys, però quan ens despertarem, vàrem descobrir que aquells sorolls eren falsos, perquè els ficaven des d'un altaveu.r. Judith Blanquer. (sisé de primària)


DIA DEL LLIBRE La llegenda de Sant Jordi, per Naomi Tormo. Hi havia una vegada, en un poble que es deia Mont Blanc, un drac ferotge que tenia aterrada a tota la població. Un dia varen decidir sacrificar a una persona perquê el drac els deixara tranquils, varen triar una persona a l’atzar i li va tocar a la filla del Rei. Quan varen anar al lloc per a sacrificar-la va aparèixer Sant Jordi i li va clavar l’espasa al cor al drac i de la sang que li va eixir al drac, va nàixer un roser de flors vermelles.

Dibuix: Laura Tienda, de 5ë.

LLIBRES RECOMANATS PELS ALUMNES: Aquest últim trimestre també han coincidit bastant, a les enquestes realitzades als nostres alumnes, els llibres de la col·lecció de Geronimo Stilton, així com “ Futbolisimos” , “Diari de Greg” o “El Principito”. A banda d’aquests que pareixen ser prou populars a les llibreries de casa, com a novetat tindrïem les següents recomanacions:

-

“Coco”:Llibre de la pel·licula “ Coco”. Col·lecció Infantil i Juvenil, edat de lectura orientativa a partir de 7 anys. -” Las princesas Dragón”:Llibre d’aventures, edat de lectura orientativa de 6 a 9 anys. - “Alma y la isla”: aquesta novel·la de Mónica Rodríguez, ha estat guardonada amb el premi de lliteratura Infantil i juvenil 2016. - “La verdad sobre la vieja Carola”: Novela de Carmen Pacheco, edat de lectura orientativa entre 9 i 12 anys. - “Fran, perico y su borrico”: del autor Juan Muñoz Martin, edat de lectura orientativa de 9 a 12 anys. - “Escuela de Gamers” És un llibre de la col·lecció de “El Rubius”, l’edat de lectura orientativa és a partir de 14 anys, malgrat això aquest llibre ha estat recomant per diferents alumnes de 6é que l’han llegit i que els ha agradat. Nota: Gràcies a tots i totes per les vostres recomancions i als alumnes de 4t de primària per la seua col·laboració a l’hora de fer les enquestes.

DESTACAT. Aquest seria un llibre a destacar pel seu contingut,la seua temàtica, narració i il·lustracions, fan d’ell, un llibre molt especial. És una bonica història, un tant màgica i carregada de bonics sentiments, basats amb valors com l’empatia i la solidaritat.


UNA VESPRADA A L’ESTUDI Aquesta vesprada, vàries alumnes de sisé han fet una visita a l’estudi per a veure un poc com funciona. L’estudi és una alternativa per als xiquets i xiquetes que prefereixen fer deures en lloc d’anar als tallers. Les nostres alumnes de cinqué; Zoe, Laura i Naomi, han estat parlant amb Sílvia, la monitora encarregada de l’estudi i açò és el que els ha dit. - Bona vesprada, Sílvia! Hi ha prou xiquets avui a l’estudi, ens podries dir quina és la mitja diària d’alumnes que acudeixen a estudi? - Bona vesprada!, en principi tinc una mitjana de 25 alumnes més o menys, encara que hi ha dies que en són prou més. - A partir de quin curs venen a estudi? - A partir de tercer de primària, fins a sisé. - Solen fer-te consultes respecte als deures? - Sí, sempre, normalment tenen prou dubtes. - Creus que l’ambient a l’aula és propici per a treballar? - L’ambient en general és bo per a l’estudi perquè també s’obri la biblioteca quan hi ha molts xiquets. - Quin curs és el que acudeixen més nombre d’alumnes? - el curs on més alumnes venen a l’estudi, normalment són els alumnes de tercer i quart de primària. - Com es comporten els xiquets i xiquetes en general? - En general es comporten prou bé. Gràcies SÍlvia per atendre’ns, ara amb el teu permís farem unes fotos i preguntarem alguns alumnes. Nota: un dia qualsevol a l’estudi. Treball realitzat per les alumnes de cinqué, Laura Tienda, Naomi Tormo i Zoe, que han fet de reporteres i fotògrafes. Gràcies pel vostre treball xiques!

A continuació hem preguntat a algunes companyes com Thais, que ens ha dit que sol vindre tots els dies a fer deures, perquè després en arribar a casa pot disposar de temps lliure. Així mateix Leire també ens ha comentat que ve tots els dies perquè té molts deures i al vindre a estudi pot avançar molt. Després hem parlat amb altres companys com Dani, Adriana i Ivan, que encara que no venen tots els dies, pensen que aquest temps d’estudi és aprofitable i positiu.


ART A INFANTIL,YAYOI KUSAMA. Els xiquets i xiquetes de primer i segon d’infantil, han fet un petit homenatge a Yayoi Kusama, artista i escriptora contemporània d’origen japonés. Hem estat parlant amb Tere Signes, mestra d’infantil i açò és el que ens ha contat: “La idea va sortir perquè vaig estar amb companyes d’un altre col·legi fent un curset i hem comentaren que elles ho havien treballat i em va encantar, em varen ensenyar fotos, etc. Així que ho vaig comentar a les companyes que fem tallers juntes, que som Cristina i Esther i els va agradar molt, així que vam investigar sobre ella, obres, etc. i començarem a treballar. Per a fer aquest taller, hem utilitzat diferents tècniques tenint sempre com a base les seues obres, on “el cercle”, de diferents tamanys i colors, és el protagonista. A Yayoi Kusama li encanta camuflar-se dins de les seues instal·lacions pictòriques i és per això que nosaltres, utilitzant com a base els quadres pintats pels alumnes, creàrem la nostra pròpia instal·lació. Aquesta es va aprofitar de base per al fhotocall on fotografiàrem a cadascun dels xiquets i xiquetes, vestits i pentinats com Yayoi Kusama. També creàrem un retrat d’ells, utilitzant tres tècniques diferents que es superposaven per a la composició final.” Tere Signes. Les alumnes de sisé, Claudia Segura i Adriana Moll, han buscat informació i fotos sobre Yayoi Kusama i ens han fet aquest petit resum de l’artista i escriptora Yayoi Kusama: Yayoi Kusama va nàixer el 22 de març de l’any 1929 a Matsumoto (Japó). És una artista i escriptora contemporània influenciada pels moviments del pop Art nord-americà, el minimalisme i l’art feminista. Ha treballat pintura, collage, escultura, art, performance i instal·lacions. En totes les seues exposicions i pintures trobem cercles. La seua obra s’exposa a les millors galeries del món i omple els carrers de les ciutats més importants. Y

Com bé ens han informat Claudia i Adriana, Yayoi Kusama a banda de pintora i escriptora, també és escultora i en aquest homenatge que li han fet a infantil, també ho han tingut en compte i els xiquets i xiquetes d’infantil han modelat i pintat aquestes flors de fang.


EL RACONET DEL CÒMIC. Com vos vàrem explicar a la primera edició el còmic és una historieta gràfica, pot ser divertida i tanmateix, ens pot transmetre un missatge. Per aquesta nova edició del Raconet del còmic hem triat aquets quatre còmics. Esperem que vos agraden.

Còmic: Ayoub Mohamed Nifou, de quart de primària.

Còmic: Ivan Cambra García, de cinqué de primària.

Còmic; Blanca Verdú, de cinqué de primària.


...Continuem al Raconet del còmic. Còmic: Esteban Baca, 6é de primària.

-fiMURALS I ALTRES pintades. Mural dia de la Pau. 3r primària. Titella ocells. Inf. 3 anys.

Roselles. Inf. 4 anys Mural lliure. Inf. 5 anys.

3 en ratlla; 1er de primària.

Mural arbre, dia de la solidaritat.2n de primària.


FALLES 2018 Aquest any al col·legi hem muntat una falla. A la falla hem col·laborat tots alumnes i profesorat, tant d’infantil, com de primària. Per a totes i tots ha estat una il·lusió des del principi, començat per treure una idea, continuant per donar-li forma a poc a poc, el seu posterior muntatge i finalment el dia la cremà i altres actes que envolten aquesta celebració. Els nostres alumnes de cinqué, Blanca, Ismael i NOM, han etat parlant amb la nostra mestra Gemma Brines, encarregada de la comissió de falles d’enguany. Aquestes han estat les preguntes que li hem fet a Gemma, que ha accedit encantada a l’entrevista. - Hola Gemma! Quin és el tema que s’ha triat per a fer la falla d’aquest any? - El tema que s’ha triat enguany per a fer la falla és Gandia, capital cultural. - Perquè s’ha triat aquest tema? - Perquè és el lema d’aquest any del col·legi. Com s’ha repartit la feina a l’hora de fer la falla? - La falla estava dividida en quatre parts i la feina s’ha repartit per cicles, així una part l’ha fet infantil, altra primer i segon de primària, altra tercer i quart de primària i finalment, la quarta part ha estat per a cinqué i sisé de primària. - Com a mestra involucrada, que és el que creus que ha estat més complicat? - El que més complicat ha estat és treure temps suficient per a que cada cicle tinguera feta la seua part a temps. -Ha- hagut ninot indultat? - Sí. - Quin o quina alumna ha estat guanyadora del ninot indultat? - La guanyadora del ninot indultat ha estat Lia, de cinqué de primària. - Quin ha estat el procés per a escollir la guanyadora del ninot indultat? - S’han fet votacions dels mestres. - Hi ha alguna anècdota divertida o curiosa que mereisca ser mencionada? - Si, que en una part de la falla, concretament la de la platja, hi havia un home nuet i això ha creat una certa curiositat i expectació entre els xiquets i xiquetes. - Hi ha hagut alguna incidència a l’hora de cremar la falla? - No, feia molt d’aire, però per sort no va passar cap incidència. Doncs, aquesta ha esta la petita entrevista que els nostres companys, Ismael, Blanca i Naomi, han fet a Gemma. Gràcies als tres per la col.laboració.


GALERIA DE FOTOS FALLES 2018: “GANDIA, CAPITAL CULTURAL”.

C

PREMI NINOT INDULTAT 2018


Pinzellades de Aquesta secció de la revista hem fet un recull d’uns quants dibuixos que ens han deixat els xiquets i les xiquetes al seu pas per la Revista escolar. No ha estat gens fàcil triar-ne uns quants entre tants, però tots no hi cabrien a la revista. Gràcies a tots i totes per regalar-nos aquestes “pinzellades” de color.

colors

Silke Malonda, INF. 5 anys

Didac Puig, INF.4 anys

Izan Vidal, 2n primària Érika Hernández, 3er primària.

Yael Barbu, 4t de primària

Ivan Milchev, 3er primària


més Pinzellades

Karla Canet, 4t de primària

Kevin Canet, 6é primària

Antonio Donet,1er primària Bruno Romero, INF.5anys

Soraya Nevado, INF.3 anys

Antony Velinov, INF4 anys Antony Velinov, INf.4 anys

Oscar Quiz,4t de primària


SETMANA CULTURAL Els dies 26, 27 i 28 d’abril, s’ha celebrat al co.legi la setmana cultural. S’han fet diversos tallers, activitats esportives, eixides al aire lliure, visites a la nostra ciutat, experiments cièntifics, manualitats diverses, inclús han fet mones i han decorat ous de pasqüa. Sense dubte aquets dies els nostres xiquets i xiquetas han gaudit d’una setmana lúdica i divertida, des dels més menuts fins als més grans, ho han passat d’allò més bé. Jenga.

Manualitats amb ceres.

Ciència a l’escola, amb els alumnes de quart de primària.

Visita biblioteca de Benipeixcar.

Ctivitats pasqüeres a l’aula. Retallable 3D.

Pilota per dalt corda.


SETMANA CULTURAL

Els alumnes d’infantil han estat buscant els ouets de pasqüa al jardí del cole.

Visita dels alumnes de tercer d’infantil al museu faller de Gandia, activitat que forma part de la programació de la setmana cultural 2018.

Comentari Setmana Cultural: A la setmana cultural, al col·legi, hem fet diferents activitats, com: jugar a kahoot-it, que és un joc molt divertit on fan preguntes i tu has de respondre per a aconseguir punts. També hem fet una gorra pasqüera i amb el professor d'angles hem estat fent avions de paper. Una altra activitat que hem fet ha sigut el taller d’enigmes, un còmic de sis vinyetes i hem decorat llibretes de diferents idiomes. També hem jugat a jenga, que és un joc on hi han peces de fusta, que has d’anar llevant sense que es desmunten les altres. Un altre dia hem anat a menjar-nos la mona a la Marjal de Gandia, encara que jo vaig anar un poc més tard perquè tenia una competició, però ho vaig passar molt bé també. El que més m’ha agradat de tot ha sigut el kaoot, perquè a banda que l’hem jugat amb la nostra mestra, és molt divertit. Agustin Rodriguez, de 5é A

Arriben les vacances de Pasqua, i per celebrar-ho i amb motiu de l'inici de la Primavera, tot el tercer cicle de Primària hem anat a un dels llocs més bonics de Gandia: La Marjal i dins de la Marjal, els Ullals. És una sort viure en una ciutat amb tants i tan variats espais naturals. La nostra tasca com a educadors és, que els nostres alumn@s els coneguen, els valoren i ajuden a la seua conservació.


TALLERS ESCOLARS DE VESPRADA Aquest any, amb el canvi a la jornada intensiva, les vesprades han estat cubertes amb nou tallers escolars diferents: art al pati, jocs de taula, manualitats, zumba, revista escolar, taller de costura, jocs esportius, l’hortet escolar, taller de cuina i estudi. Tots els cursos han passat per tots els tallers escolars i han aprés una mica de tot, sempre intentant que fós una vesprada amena, lúdica i divertida. Aci vos deixem unes quantes fotos dels diferents tallers escolars de la vesprada.

ART AL PATI

JOCS DE TAULA

TALLER DE CUINA ESTUDI

JOCS ESPORTIUS


HORTET

MANUALITATS TALLER DE COSTURA

R E V I S T A

ZUMBA

E S C O L A R


ESCOLETA MATINERA. Aquest curs, atenent novament a la demanda de pares i mares, hem fet també l’escoleta matinera, on les famílies que tenen necessitats de deixar als seus fills i filles abans de les 9 h, hi han tingut la possibilitat de fer-ho a partir de les 7’45 fins l’hora d’entrada al col·legi.

MIGDIADA. S’ha contemplat també la possibilitat que els més menuts; els nostres xiquets i xiquetes de 3 anys, tinguen opció a fer una petita migdiada, per a compensar les matinades d’aquest primer any d’escolarització, Sempre en un ambient acollidor, amb una relaxant i suau musica de fons i acompanyats en tot moment d’una monitora, els nostres peques han pogut dormir a gust. La veritat és que a més d’un ens ha agafat soneta de veure’ls.

Zzzzz….. Bon descans!


Per al "saps qui són" d'aquesta nova edició de la revista, hem triat aquests tres dibuixos. Recorda que has d'endevinar a quina persona relacionada amb el centre, corresponen aquests retrats, fets per tres alumnes diferents. Per ajudar-vos, com sempre, vos facilitarem alguna pista. Fixeu-se bé i penseu! El primer dibuix està fet per Gabriela Segura, de primer de primària. Pista: és un xiquet de primer de primària que actualment té un germà al col.legi que està en tercer de primària i l’any passat hi havia un altre germà d’ells al col·legi, que ara cursa primer de la E.S.O. SAPS QUI ÉS?

El segon dibuix està fet per Ainoa Ramos, de tercer de primària. Pista: és una alumna de tercer de primària que té arrels a Bolívia. SAPS QUI ÉS?

El Tercer dibuix l’ha fet Dulce Giménez, de quart de primària. Pista: és una educadora de primària que sol tindre els peus (i moltes vegades les mans) a terra. SAPS QUI ÉS?

Respostes de lla passada edició del saps qui són: El retrat que va fer Rudy Vidal, la resposta correcta era Paula, educadora de primària. El retrat que va fer Blanca Peiró, la resposta correcta era Reyes, mestra d’infantil. El retrat va fer Izan Vidal, la resposta correcta era Juana Maldonado, alumna de segon de primària.


VIATGE FI DE CURS SISÉ Els i les alumnes de sisé han estat de viatge de fí de curs a Madrid, amb les mestres Carmen, tal i tal. Han estat tres dies intensos, on han gaudit d’aquesta gran ciutat, acompanyats durant tot el viatge del bon oratge i la bona companyia, que millor companyia que els companys amb els que han compartit tants anys al col·legi i amb les mestres que han estat sempre pendents de les de que tot marxara amb normalitat. Sí, ja acaben el curs i finalitzen la seua etapa educativa al nostre col.legI. Estem segurs que s’emportaran molts bons records del seu pas al Roís de Corella i entre un d’ells estarà segur, el viatge de fí de curs. Vos deixem amb aquest reportatge de fotos i amb dos testimonis del viatge, que millor manera de contar.ho que en primera persona.

MADRID 2018


A continuació, Mario i Claudia, ens narraran el viatge de fi de curs. Cadascú a la seua manera, ens contaran un poc la seua experiència a Madrid.

VIAJE A MADRID, per Mario Gómez. Día 25: Al principio estábamos medio dormidos cuando llegamos. Hacia mucho calor, una persona nos explicó monumentos. Cuándo acabamos fuimos a un parque a comer.

Después paseamos hasta que volvimos al hotel de tres estrellas, con una comida de primera y unas camas de segunda. Las camas eran muy duras, pero el hotel era acogedor. Día 26: No pude dormir en el día anterior, así que desayuné y mis compañeros se quedaron arriba porque ja habían desayunado. Más tarde fuimos al autobús que iba al Wanda y todos cantaban canciones de fútbol. Era estresante y todos cantaban en voz alta y yo era de esos que odiaba el fútbol, pero no sabia que me esperaba. El estadio era enorme y había muchísimos televisores y muchas luces, incluso había televisores en las zonas vip. Pero lo que más me gustó fueron las tiendas, yo me compré una camiseta de 25 euros, luego volvimos al hotel a comer y después a pasear y luego volvimos al hotel a cenar y a dormir. Día 27: Estaba súper emocionado porqué salió una peli súper guay y nos íbamos a la Warner, un parque de atracciones enorme. Mi atracción favorita fue las sillas voladoras. Las atracciones eran enormes, así que me subí a pocas, ya que tenía miedo a las alturas. Por la noche nos fuimos a Gandía a las 2:00h. El viaje fue agotador, pero divertido.

VIATGE A MADRID, per Claudia Segura. Els alumnes de sisé curs, vàrem anar el passat 25 d'abril de viatge de fí de curs a Madrid. Vàrem eixir del col·legi a les 7:10. Ens vàren deixar 15 minuts els mòbils fins arribar a cullera. A les 10.30 vàrem parar a esmorzar a un restaurant, després vàrem pujar a l'autobús i vàrem seguir fins a arribar a Madrid. Quan vàrem arribar a Madrid hi havia una xica esperant-nos per a ensenyar-nos" EL MADRID DE LOS AUSTRIAS". Més tard anàrem al Parc del Retiro a dinar. A les 18.00 anàrem al museu del Prado i varem vorer "Las Meninas". Quan arribarem a l'hotel ens varen donar les targetes de les habitacions. Al dia següent ens vàrem alçar a les 7.00 del matí, desdejunarem i vàrem anar al parc Europa, després arribarem a l'hotel per a dinar i després anar al Wanda Metropolità. Més tard anàrem al musical de Billy Eliot, aquesta ha sigut una de les coses que més m'han agradat del viatge, ja que conta una història molt bonica i em va agradar molt també la manera en què ballaven. Aquest dia vàrem tornar a l'hotel a les 00:30h. Al dia següent vàrem anar a la warner i ho vàrem passar genial. A les 19.30 tornarem cap a Gandia i arribarem a les 2:00 h de la matinada.


RECEPTA GALETES DE MANTEGA Unes de les receptes que hem fet al taller de cuina, ha estat les galetes de mantega. Aquesta recepta, malgrat ser de complicació mitjana, ha estat també un èxit entre els nostres xiquets i xiquetes, tant en el primer trimestre, on ja la treballàrem amb motius nadalencs, com al segon trimestre, on les férem amb formes tradicionals d'estrella, de cor o redones. A poc a poc les nostres cuineres i cuiners novensans van agafant més soltesa a l'hora d'elaborar les receptes. La veritat és que des d'un principi hi ha hagut interés i això es nota a l'hora de fer el taller. Per a decorar les galetes els més majors varen fer glassa real, una pasta feta amb clara d’ou i sucre glaç, també utilitzaren granet de colors, perles de sucre, fideos de colors, anisets, etc. Altres utilitzaren xocolate blanc i negre.

Foto: alumnes de tres anys a punt per a començar.

Foto: Alumnes de 5é al taller de cuina.

A continuació vos deixem aquesta recepta que ens ha fet Maria Díaz, de sisé B. Maria ens indica els ingredients necessaris per a fer les galetes de mantega i els passes a seguir per a la seua elaboració. Animeu-vos a fer de pastissers!


NOTICIES ROIS PREMIS EXTRAORDINARIS RENDIMENT ACADÈMIC. El passat 26 de març al Palau de les Arts de València s’entregaren els diplomes dels Premis Extraordinaris al rendiment acadèmic d’Educació Primària del curs passat. En el nostre col.legi, tres alumnes van ser guardonats pel seu treball i esforç durant aquesta etapa. A l’acte de lliurament, acudiren acompanyats dels seus famíliars, i a més a més, contaren amb la presència i el reconeixement de la Directora del centre, Rosana Suñer. Enhorabona als tres: Mireia E, Joan P i Sara F, fent arribar l’enhorabona als seus pares i mares, que com la major part de les nostres famílies, estan sempre ahí, recolçant als seus fills i filles i donant suport als mestres.

JOAN ESCRIVA FONT, CLASSIFICAT OLIMPIADES DE BIOLOGIA I GEOLOGIA. Joan Escrivà Font, antic alumne al nostre col·legi, ha estat classificat en la Fase Nacional de l’Olimpiada de Biologia i l’Olimpiada de Geologia. Enhorabona Joan, endevant!

ARTURO PARADA, PREMI A LA CONSTÀNCIA. SETMANA D'ACCIÓ MUNDIAL PER L'EDUCACIÓ. Dins de les activitats SAME en la plaça de l'Ajuntament de la nostra ciutat ens hem concentrat diverses escoles de Gandia per defensar el dret a l'educació i protegir-lo. Els alumnes del Roís de Corella més xicotets han participat en l'acte amb una poesia.

El passat 24 d’abril de 2018, el nostre alumne Arturo Parada, que pertany a l’equip de Triasport Gandia, va rebre el “Premi a la constància” a la prova puntuable dels jocs escolars de la Comunitat Valenciana.

Escoles Solidàries és una ONGD que vol contribuir mitjançant l'educació a la construcció d'un món més humà. Té la seu en el nostre col·legi i volem ajudar a aconseguir eixe objectiu. Gràcies a tots per la vostra participació. Foto: Acte lectura poesia a l’ajuntament.


Continuem amb Noticies Rois...

JORNADA PORTES OBERTES. El passat dijous 3 de maig va tindre lloc la jornada de portes obertes al nostre centre. Un any més, els pares i mares que volen informar-se i veure les instal·lacions del nostre col·legi, tenen les portes obertes i la nostra atenció per a qualsevol dubte que puguen tindre. Gràcies a tots i totes les interessades que us vàreu apropar.

GUANYADORS DELS DIFERENTS CAMPIONATS AL COL·LEGI. Els guanyadors a les diferents modalitats esportives del col·legi (fins a la data 15 de maig), han estat els i les següents alumnes: Layla Celis Ouhrir, 2nC: guanyadora gimnasia Artistica 2018.

Dulce Giménez Illan, 4tB: guanyadora curses 2018.

Abdrahman Echchorfi Idrissi, 2nC: guanyador curses 2018.

Kevin Moragues Climent, 4tC: guanyador Karate 2018.

PATIS VIUS Amb aquest projecte que hem dut a terme al curs 2017/2018 de “patis vius”, s’ha buscat dinamitzar més els patis i crear un espai de joc, de moviment, de relacions socials, de descobriments i aprenentatges, millorar la convivència, afavorir un joc més variat, alhora que s’estimula la imaginació i creativitat dels xiquets i les xiquetes, Al pati d’infantil, entre altres coses és barregen diferents zones de jocs, intercalats amb un poc de natura PATI D’INFANTIL:

Ring, Ring…!!!

Benvinguts!


A la cuina... Pujeu que vos porte!

Qui te son?

Al saló...

“ Si m’ajudes puc aconseguir qualsevol cosa”

Sols mirant les seues cares, no cal dir res… estan encantats!!


PATI DE PRIMÀRIA. Al pati de primària també s’ha dinamitzat amb els diferents jocs que s’han pintat a terra, fent del pati un espai més aprofitable per als nostres xiquets i xiquetes, ja que convida i dóna opció a diferents i variades alternatives de joc per passar el temps d’esplai.

Els i les alumnes de 3r de primària han fet aquest reportatge fotogràfic i han estat preguntant quin joc són els que més agraden i segons els enquestats, els jocs preferits han estat el futbet de xapes i la gimcana.

… I ens acomiadem. Fins ací la segona i última edició de la revista escolar d’aquest curs 2017/2018. Des del taller de la revista escolar, aprofitem aquesta foto per a acomiadar-nos i donar les gràcies a tots els xiquets i xiquetes que han passat per aquest taller i han participat donant forma i color aquest projecte que ha estat la revista escolar. Agrair a tots els que han fet de reporters, fotògrafs/es, comentaristes, dibuixants/es, narradors/es, poetesses, entrevistadors/es, als que han creat el seu propi article i a tots en general, perquè una mica cadascú, entre tots i totes ho heu fet possible i aquesta, és la vostra revista escolar. Saadani, monitora revista escolar.


PASSATEMPS ENDEVINALLES: “Tinc quatre ales per a volar I mil colors per ensenyar.”

Nota: Els dibuixos de les endevinalles han estat fets pels alumnes de 1er i 2n de primària: Emma Verdú, Elena Carbonell, Laura Guerola, Santi Donet, Petar Ivanov, Rubén Nevado i Àlex Jiménez.

“Gran i redó, Escalfa a tothom.”

EL CUQUET MATEMÀTIC: “Te molts braços per a dansar I descansa en el fons de la mar.”

En aquest joc has d’anar fent les operacions indicades al cuquet i posar cada vegada el resultat a l’espai en blanc. Una vegada finalitzes les operacions, pots acabar de pintar les parts del cuquet que estan en blanc i posar el resultat final a la poma. Et deixem el primer cuquet com eixemple.

“Viu lliure o engabiat Però sempre ens agrada el seu cant.” (Observació afegida: i sempre és més feliç en llibertat)

“Te el cos llarg i la boca gran I uns queixals que et faran tremolar.” “Naix d’un arbre fruiter I sembla una bombeta del carrer.” “Visc a la mar i a la terra i tinc quatre potes per caminar.” “Enlloc d’anar endavant sempre camine enrere. No t’encantes ni un sol instant Per pessigar tinc fal·lera.”

Nota: Cuquets fets per Ainhoa Bejarano, Jorge Andrés, Santi Donet,Petar Ivanov.

SOPA DE LLETRES:

Sopa de lletres Judith Blanquer, 6é.

Sopa de lletres Naomi Tormo, 5é.


Revista escolar

2ÂŞ ediciĂł

Revista 2a edició  

Segona edició de la revista escolar del centre. Curs 2.017-18

Revista 2a edició  

Segona edició de la revista escolar del centre. Curs 2.017-18

Advertisement