Page 1

Брой 1 (155). Година XVIII. Март 2008 г. Цена 0,50 лв.

Борбата с диабета в България – една крачка напред, две крачки назад... • Не инвестираме достатъчно

средства за подобряване на контрола на кръвната глюкоза

Последните технологични постижения за контрол на диабета На стр. 4

• Занемарихме обучението, но повишихме бройката на хоспитализациите

• В момента държавната „политика“ в здравеопазването облагодетелства пациентите с лош контрол за сметка на тези с неусложнен диабет Българският парламент най-сетне се зае с диабета и организира кръгла маса. Но доколко правителството ще го чуе е отделен въпрос. У нас директните годишни разходи за лечението на един пациент с диабет тип 1 са 1493 лв. (747 евро), за тип 2 - 133 лв. (67 евро), бе съобщено по време на кръглата маса „Захарният диабет в България - предизвикателства и политика“ в Пловдив, организирана от народни представители, обединени в група за „Парламентарен консенсус за борба със социалнозначими заболявания“ под патронажа на председателя на Народното събрание Георги Пирински. За един пациент с диабет във Франция годишно се дават средно 4250 евро, в Швеция – 2980, в Ирландия – 2945. За перорални антидиабетни средства у нас са похарчени 6.25 милиона лева за 2007 година, което прави по 280 лева на пациент за година, като НЗОК поема само 25%, т.е. по 70 лв. от стойността на таблетките. Разходите за инсулин за 2007 година са 52 милиона лева, което прави по 760 лева на пациент, но те са реимбурсирани 100%.

На стр. 8

Звезди и известни личности с диабет

Холи Бери, актриса с Оскар

Някои сладки хора са опасни шофьори

На стр. 7

На стр. 7


2

Брой 1, Март 2008 г.

Във всеки брой Клуб Д препубликува със съкращения статии на вестник Дневник, които да информират диабетната общност в страната за икономическите, финансовите и политическите аспекти на здравеопазването и отражението им върху хората със захарна болест и техните семейства.

Национален протест на медицинската общност през май

Цялата медицинска общност ще обяви национален протест през май, според д-р Андрей Кехайов, председател на Българския лекарски съюз (БЛС). Причината е липсата на диалог с управляващите за сериозните проблеми в здравеопазването. Поискали сме среща с президента и премиера, но те не желаят да ни чуят, поясни Кехайов. Той каза, че всички здравни структури в Европейския съюз ще бъдат информирани за задълбочаващата се криза в сектора, която по думите му вече заплашва живота на гражданите. Проф. Станка Маркова, председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, предупреди, че медицинските сестри от детските градини се готвят масово да напуснат работа заради ниските възнаграждения. Ще изчакаме само браншовото договаряне и ако то не ни удовлетвори, ще минем в частния сектор, където заплатите започват от 600 лв., каза Маркова. Съсловните организации на лекарите, сестрите и фармацевтите са изпратили писмо до здравния министър Радослав Гайдарски с искане да обяви брутните заплати на работещите в системата. Ако исканията ни не бъдат изпълнени, след протеста ще обявим и ефективна стачка, като ще потърсим подкрепата и на шофьорите и санитарите, които работят в здравните заведения, предупреди Кехайов. Към протестите ще се присъединят и пациентските организации. Медиците изразиха недоволството си и от предлаганите от управляващите идеи за реформи. Те се опасяват, че се прави опит публични средства да бъдат насочени към частни здравни фондове, без да се знае по какви критерии ще се харчат парите. От организациите се обявиха за въвеждането на лични здравноосигурителни сметки, в които да се събират парите на всеки гражданин, които да могат да се предават по наследство. Лекарите и фармацевтите настояват да се проведе референдум за предстоящите реформи. Ние искаме да се говори за здравна и лекарствена политика за по-дълъг период, за да се знае как ще се развива секторът, в същото време управляващите излизат с евтини популистки ходове за премахване на потребителските такси, заявиха от съсловните организации. Според тях дори е редно да се въведе такса обслужване и в аптеките, каквато била европейската практика.

Таксата за преглед предпазва пациентите

Семейните лекари се обявиха против идеята на управляващите да премахнат таксата за преглед - 2.20 лв., от 1 януари 2009 г. Предложението беше оповестено от депутата от НДСВ и член на работната група за реформите в здравеопазването д-р Антония Първанова. Според медиците по този начин ще се увеличат опашките пред кабинетите и ще се затрудни достъпът на пациентите до лечение. От потребителската такса за година се събират около 30 млн. лв., или средно по 1000 лв. на месец на доктор, с които джипитата плащат заплатите на медицинските сестри и наемите на кабинетите, изчислиха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Според председателя на сдружението д-р Любомир Киров, недомислените реформи ще създадат корупционна среда, която ще влоши взаимоотношенията между специалистите и пациентите. Медиците предлагат потребителската такса да се включи в стойността на прегледа или да се плаща от пациента, а след това здравните фондове да му връщат парите. Другата идея е при посещение по домовете прегледът да струва 22 лв. и таксата да се поеме от здравната каса. „Ако някой реши да премахне таксата от 2.20 лв., трябва преди това да намери начин да компенсира дефицита от 30 млн. лв. В противен случай лекарите ще бъдат демотивирани да работят”, смята Киров. По думите му демонополизирането на касата е добра идея, ако се създаде реална конкуренция. Според общопрактикуващите лекари идеите и действията на управляващите са “добре преценена и рано започната предизборна кампания”. Главната им цел обаче е “усвояването” на около 1 млрд. лв., които ще се влеят в бюджета след вдигането на здравната вноска, заяви д-р Киров. Той поясни, че целта на частните каси ще бъде печалбата, което означава, че част от парите няма да отидат за здравеопазване или за възнаграждения на лекарите. От сдружението прогнозираха, че в следващите няколко години здравната вноска ще се вдига поетапно и ще стане 12%, както е в повечето европейски страни. АДРЕС НА РЕДАКЦИЯТА: София 1303, ул. ◊Осогово“ 60 Тел.: (02) 920 14 56, (02) 928 19 74, факс.: (02) 822 04 18 e-mail: diabet@protos.bg; www.protos.bg/diabet ГЛАВЕН РЕДАКТОР: д-р Диляна ЯНКОВА СЕКРЕТАР: Рада ГЕОРГИЕВА КОНСУЛТАНТИ: проф. д-р Мария ДАМЯНОВА, д.м.н.; доц. д-р Владимир ХРИСТОВ, к.м.н.

ДИЗАЙН И ПРЕДПЕЧАТ: Елена СИМЕОНОВА РЕКЛАМА: д-р Димо ДИМОВ; GSM: 088 868 83 12 ИЗДАВА: protos ООД Редакцията работи от 14 до 18 ч. Година XVIII, брой 1/155, ISNN 1311-4301 ПЕЧАТ: ИПК ◊Родина“ АД 1184 София, бул. ◊Цариградско шосе“ 113А, номератор: 91975, факс: 77603, e-mail: ipk113a@mbox.infotel.bg ©Всички права са запазени

Внимавайте с покупката на лекарства в Интернет!

Лекарствата, които не са по лекарско предписание, скоро ще могат да се продават и по интернет. Това означава, че по този начин ще се купуват препарати като аналгин, парацетамол и витамини. Пазарът на препаратите без рецепта в България е около 300 млн. лв. годишно, като непрекъснато се увеличава. Ръстът само до средата на миналата година беше 11.8%. Антибиотиците и другите медикаменти, които задължително се изписват от лекар, ще продължат да се предлагат само в аптеките. Такава е практиката в повечето европейски страни. Законопроектът, който ще освободи онлайн търговия на лекарства без рецепта (ОТС продукти), вече мина на първо четене в парламентарната здравна комисия и предстои обсъждането му в пленарната зала. Вносител е председателят на комисията доц. Борислав Китов. Според него в момента съществува правен парадокс - Законът за лекарствата в хуманната медицина, който е изцяло съгласуван с европейските изисквания, позволява медикаменти, отпускани в аптеките без рецепта, да се продават в интернет, а в същото време Законът за защита на потребителите забранява подобно нещо. Не е разрешена дори продажбата на хранителни добавки, а те се регулират от Закона за храните и на практика могат да се предлагат навсякъде. Не е нормално една и съща материя да се решава по различен начин в правния мир, каза Китов. Той е убеден, че промените ще минат през парламента, защото дори Министерството на здравеопазването не било против интернет търговията. Преди месец от ведомството съобщиха, че витамини, аспирин и аналгин ще могат да се продават и от автомати. В Европейския съюз съществуват различни регулации, свързани с дистанционната продажба на лекарства - по телефона или по интернет. В повечето страни е разрешена търговията само на препарати без рецепта. Дори и в най-либералните държави обаче не е разрешено нито в обикновените аптеки, нито в тези в интернет да се отпускат лекарства по лекарско предписание, без да се представи рецепта. Ако такива медикаменти се предлагат, това ще е сигурен знак, че сайтът не се занимава със законна търговия, коментираха фармацевти. Продажбата на медикаменти по интернет има и противници. Според представители на фармацевтичната гилдия по този начин е възможно да се увеличи предлагането на фалшиви лекарства. В световен мащаб около 10% от пазара са заети от такива препарати. Друг недостатък е, че пациентите ще се лишат от консултациите, които предлагат фармацевтите. Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов обаче смята, че интернет търговията е бъдещето и рано или късно тя ще се наложи. Мисля, че продажбите не трябва да се забраняват, а да бъдат строго регламентирани и тогава няма да има проблеми, каза Костов Бел.ред. Нашият съвет е винаги да се консултирате с лекар или с фармацевт преди да купувате лекарства без рецепта или хранителни добавки и особено тези, които се предлагат или рекламират в интернет!

Пациентски жалби в столичната здравна каса

Около 1100 жалби от пациенти са постъпили в Столичната здравноосигурителна каса (СЗОК) за миналата година. Най-често болните се оплакват, че в клиниките ги карат да доплащат за избор на лекар или за ВИП условия. Освен това недоволствали, че семейните лекари не им дават направления за специалист. Това съобщи директорът на касата д-р Мариета Райкова. По думите й допълнителните екстри наистина се плащат, но пациентите не трябва да бъдат принуждавани да ги ползват. Най-голям брой жалби по този повод имало за АГ болниците и за “Токуда”. Не всички оплаквания са основателни, подчерта Райкова. Според нея личните лекари имали право да преценят дали болният трябва да бъде препратен на специалист. За да няма злоупотреби, от тази година касата ще изисква пациентите да попълват специална декларация дали са ги карали да доплащат в болниците и за какво точно. Клиниките пък ще са длъжни да издават документ за допълнителните пари. Ако такава декларация липсва, от касата няма да платят на болницата. Здравната каса плаща изцяло лечението по всички клинични пътеки, като доплащане може да има само за някои технически средства като протези и клапи, обясни Райкова. Около 330 млн. лв. е изплатила столичната здравна каса за различни медицински услуги, извършени от лекарите и болниците през 2007 г. От тях 130 млн. лв. са отишли за лечение на софиянци и 124 млн. лв. - за болни от други райони на страната (бел.ред. не е ясно къде се губят 76 милиона освен ако това са пари за лечение на хора от провинцията в столични здравни заведения!). През миналата година в болничната помощ е имало тенденция за увеличаване на пациентите от други градове. Така например за цялата година в столицата са били хоспитализирани около 136 хил. души от други области. Вече се появи и конкуренция между болниците в София, като е регистриран лек отлив на пациенти от общинските лечебни заведения, каза Райкова. През миналата година в столицата са извършени 303 000 профилактични прегледа, което означава, че всеки трети гражданин е проверил здравето си. Много висок е процентът и на направените имунизации, като са обхванати почти всички деца, дори и в ромските квартали. Изключително висок е броят на извадените зъби, които са отчели стоматолозите - 100 000, каза още д-р Райкова. Пломбите пък са над половин милион. Бюджетът на столичната здравна каса за тази година е същият, както и за миналата. Ако се увеличи броят на пациентите от провинцията, обаче ще бъдат приведени допълнителни пари от регионалните каси, поясни Райкова.


3

Брой 1, Март 2008 г.

За какво ни е такава здравна каса?* Проблемите с приватизацията все пак са нищо в сравнение с трайно негативните последици, които ще има злополучното решение на касата върху цялата система на здравеопазването. Най-тежките последици ще бъдат за пациентите. Определянето на месечни бюджети на болниците практически ликвидира съществуващата, макар и ограничена, конкуренция в сектора. Без значение дали болницата е държавна, общинска или частна, въвеждането на месечен бюджет премахва всякакъв стимул и мотивация за подобряване на качеството на медицинските услуги. Здравната каса (НЗОК) е на път да се самозакрие. Парадоксално, но тя издържа на всички критики и обвинения до момента, в който самите й ръководители не дадоха най-силните аргументи за липсата на смисъл в съществуването на институцията. В продължение на две години със задружните усилия на Гайдарски, Райнов и Кехайов договорното начало беше прекратено, а НЗОК се превърна в едноличен господар на здравето на българите. Изглежда, опиянени от успеха, при карикатурните опити за противодействие на лекарския съюз и на фона на един министър, мечтаещ за здравеопазване тип съветски колхоз, ръководителите на НЗОК така се вживяха в ролята си на абсолютен господар на здравеопазването, че измислиха решение, което лишава от смисъл самото съществуване на касата. Става дума за прословутото решение на управителния й съвет РД-УС-04-127. С него и приетите малко след това правила се въвеждат месечни бюджети на болниците. На база осреднен разход за 2006-2007, намален с 10%, се определят месечни бюджети за тази година. Независимо от това колко болни са преминали и какви видове процедури са приложени, болниците имат предварително определен бюджет. Ако отчетените разходи надвишават административно определения бюджет, си остават за сметка на болницата. И така броят на болниците по месечният им лимит, умножено по 12, е равно на годишния бюджет на НЗОК за болнична помощ. Няма преразход, няма ак-

туализация на бюджета, няма санкции, няма арбитражи и съдебни дела. След като бюджетът е предварително фиксиран, няма нужда от клинични пътеки. Няма нужда и от контрольори, защото няма никакво значение каква дейност отчита болницата - парите си остават едни и същи. Няма нужда от преговори и Национален рамков договор. Няма нужда дори от здравна осигуровка - просто още едно перо в държавния бюджет. А за какво ни е тогава НЗОК? За разпределението на бюджетите по тази схема са достатъчни дваматрима що-годе опитни бюджетари от Министерството на финансите. Пряка последица от това решение е обезсмисляне на приватизацията на болниците. Съвсем наскоро правителството прие решение за премахване на забраната за приватизация. Вероятно парламентът ще я подкрепи. Нормативната забрана в случая ще бъде заместена от икономическа. Наистина трябва да си луд, за да купиш търговско дружество, на което приходите са административно лимитирани и отгоре на това ти е вменено задължение да го поддържаш функциониращо в продължение на 15 години, без да съществува и друга възможност. Реално никой не може да забрани на едно търговско дружество да фалира. С прекратяването на дейността на такава многопрофилна болница и заличаването й от търговския регистър отпада и задължението да извършва лечебна дейност в продължение на 15 години. Така че, ако изобщо се стигне до приватизация на отделни болници, резултатът ще бъде прекратяване на лечебната дейност и “усвояване” на сградата и терените. Проблемите с приватизацията все пак са нищо в сравнение с трайно негативните последици, които ще има злополучното решение на касата върху цялата система на здравеопазването. Най-тежките последици ще бъдат за пациентите. Определянето на месечни бюджети на болниците практически ликвидира съществуващата, макар и ограничена, конкуренция в сектора. Без значение дали болницата е държавна, общинска или частна, въвеждането на месечен бюджет премахва всякакъв стимул и мотивация за подобряване на качеството на медицинските услуги. Стремежът да подобриш условията, да привлечеш по-добри специалисти, да закупиш модерна апаратура, за да привлечеш повече пациенти, а оттам да увеличиш приходите си, става безсмислен. Нещо повече, увеличаването на броя на пациентите пряко увеличава загубите на болницата, защото НЗОК няма да заплати нито стотинка повече от предварително определения бюджет. Така разходите за всеки лекуван пациент над определения лимит си остават за сметка на персонала на болницата. Ако лимитът се изчерпи преди края на месеца, в оставащите дни болницата просто ще спре да приема пациенти или ще приема само такива, които заплащат

изцяло стойността на лечението. Самият пациент ще бъде изправен пред следния избор: или да плати за лечението си, независимо от това, че е здравно осигурен, или ако заболяването позволява, да се запише в листа на чакащи с надеждата да се вмести в следващия месечен бюджет. Дори и да приемем теоретично, че хората ще се разболяват планово и равномерно във времето, в дългосрочен план премахването на конкуренцията между болниците неизбежно ще доведе до влошаване на качеството на предлаганите услуги. Лимитирането на месечните приходи означава лимитиране и на заплатите на персонала. За един лекар, работещ в болница, става абсолютно излишно да отделя време и средства за повишаване на квалификацията и усвояване на нови умения, защото това няма да доведе до увеличаване на доходите му. Решението на НЗОК е доказателство за впечатляващата некомпетентност на управителният съвет. То показва пълно неразбиране на природата и механизмите на взаимоотношенията в здравната система. Имаме класически пример на подмяна на целите. Вместо стремеж към облекчаване на достъпа и повишаване на качеството на медицинските услуги, действията на УС на НЗОК са насочени към улесняване работата на здравната администрация, и то до такава степен, че изниква въпросът за какво изобщо ни е НЗОК при тези условия. Исторически погледнато, действията могат да се определят като контрареформи. Въвеждането на бюджетно финансиране е връщане към така наречения модел “Семашко”, доказал своята непригодност и сбъркана логика във времената на комунистическата диктатура, и то не само в България. На края нека кажем и това, че решение на УС на НЗОК РД-УС-04-127 в частта му за въвеждане на лимити за болниците противоречи на няколко закона и на конституцията. И това не е първият случай на административен произвол от страна на НЗОК, което очевидно не впечатлява никого в нашата правова държава. Д-р Стойчо Кацаров Бивш зам.-министър на здравеопазването в правителството на ОДС, бивш депутат

Рисунка: Иван Кутузов * Препечатваме публикацията от вестник Дневник, защото според редакцията на Клуб Д тя представлява интерес за всечки хора с диабет и техните семейства. За съжаление, очевидно тя не предизвиква интереса на управляващите и за здравната каса. Допълнителна информация за икономическо-политическите новини от българското здравеопазване и за актуални анализи по темата можете да намерите онлайн на www.dnevnik.bg

Увеличение на здравната вноска Внезапна загуба на слух при употребата на лекарства за мъжка потентност •

Предвижда се здравната вноска да се вдигне с 3% от 1 юли тази година, за да се натрупат достатъчно средства, така че допълнителните здравни фондове да заработят от началото на 2009 година, съобщи министър Радослав Гайдарски. Министърът обясни, че ще се търси най-добрият вариант за демонополизация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като възможностите са две: При първата допълнителните 3% ще отиват в частните дружества и те ще плащат В Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) са постъпили 30 доклас тях медицински дейности, които не се покриват от касата да за внезапно настъпила глухота при мъже, взимали трите лекарства за еректилна • Другият вариант е НЗОК да се конкурира на равни начала с останалите фон- дисфункция от групата инхибитори на фосфодиестереза 5 – Viagra (sildenafil), дове, като всеки гражданин ще има право да избере къде да внесе цялата си Levitra (vardenafil) и Cialis (tadalafil). осигуровка от 9%. Проблемът с нарушения слух се съпровожда с шум в ушите и световъртеж. В повечето от случаите, глухотата е едностранна и в около една трета – нарушението е временно. FDA изиква от производителите на трите средства за повишаване на мъжката потентност – Pfizer, Bayer и Eli Lilly да включат предупреждение за евентуално слуховото увреждане в лекарственото упътване.

Пациентите - в комисията по прозрачност на МС

Председателят на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Адърска ще представлява пациентските организации в Комисията по прозрачност към Министерския съвет. Тя е избрана от ръководствата на 24 асоциации и сдружения, които защитават правата на болните. Комисията по прозрачност разглежда жалбите на фармацевтичните компании, които не са доволни от решенията на другите две комисии - по цените на лекарствата и по позитивния списък. Надявам се новата комисия да създаде възможност на гражданския сектор да контролира процесите, за които винаги има притеснения, че се вършат на тъмно, коментира Адърска. Години наред тя се бори с проблемите със снабдяването с лекарства на онкоболните. В комисията по прозрачност представителят на пациентите е равнопоставен с тези на съсловните организации на лекарите, зъболекарите и фармацевтите. Предстои останалите три гилдии да посочат своите хора за комисията, след което съставът трябва да бъде одобрен от Министерския съвет. Очаква се контролният орган да започне работа през април. Столът за пациентските организации в общото събрание на Националната здравноосигурителна каса обаче засега остава празен.

Повече млади хора с диабет приемани в болница През последното десетилетие чувствително се е увеличил броят на младите хора с диабет, приети в американски болници, показаха резултатите от проучване, публикувано в списание Diabetes Care. За периода 1993-2004 регистрираното увеличение на приемане в болница на деца и младежи с диабет (на възраст от 1 месец до 29-годишни) е 38%! Най-голям ръст на хоспитализациите е наблюдаван във възрастовата група 20-29 години, като по-често на болнично лечение са настанявани момичета отколкото момчета. Основна причина за явлението е умишленото намаляване на инсулиновите дози от девойките и младите жени с цел да отслабнат на тегло (диабулимия), което води до повишена честота на диабетните кетоацидози и ускорено развитие на хроничните усложнения. Адаптираните за инфлацията цифри за разходите за лечение на диабета в САЩ показват увеличение от 130% (от $1.05 милиард 1993 до $2.42 милиарда през 2004).


4

Брой 1, Март 2008 г.

Кожа от „парадоксална” жаба може да лекува диабет тип 2 Синтетичен вариант на псеудин стимулира секрецията на инсулин от панкреасните клетки, без да има токсични действия. Това са установили изследователи от Университета в Улстер (Северна Ирландия) и Университета на Обединените арабски емирства. Парадоксалната жаба е вторият представител на замноводните и влечугите, чийто секрет бе свързан с антидиабетни качества. От слюнката на гигантския гущер Гила (Heloderma suspectum) бе изолирано веществото ексендин-4. НеКожата на парадоксалната жаба (Pseudis paradoxa), обитаваща Амазония в Южна Америка, съдържа вещество, което може да послужи за разработването на ново лекарство срещу диабет тип 2. Това тъмнозелено, на маслиненозелени райета, земноводно (на снимката) е необичайно с това, че се смалява около осем пъти в процеса на развитието си – като попова лъжичка, то има размери 27 см, която се превръща в жаба с дължина 4 см. Pseudis paradoxa е нощен обитател на Амазония. Нейната кожа секретира pseudin-2 – вещество, което има противомикробни свойства.

гова синтетична версия (exenatide, Byetta на Eli Lilly) вече се превърна в лекарство за намаляване на кръвната глюкоза при диабет тип 2. За разлика от смаляваща се жаба, гущерът Гила достига дължина 60 см. Известен е с много „пестеливата” си обмяна.

Кърмените деца заболяват порядко от диабет тип 2

Хората, които са кърмени, развиват по-рядко диабет тип 2 в младежка възраст, показаха резултатите от проучване в САЩ, публикувани през март в списание Diabetes Care. Драматичното увеличаване на затлъстяването и диабет тип 2 сред юношите са причина за усиленото търсене на ефективни начини за профилактика на двете състояния чрез ранна промяна в стила на живот. В проучването са участвали 80 млади хора, заболели от диабет тип 2 на възраст до 21 години. За сравнение е била използвана група от 167 здрави техни връстници. Изследователите са установили, че по-малък процент от младежите с диабет тип 2 са били хранени по естествен път в кърмаческия период в сравнение с групата на здравите техни връстници – от афро-американците 20% спрямо съответно 27%, от латинусите – 50 спрямо 84%, от участниците с европеиден

произход – 39 спрямо съответно 78%. По-нататъшен анализ е свързал кърменето със защитен ефект срещу ранното развитие на нарушението в обмяната главно поради намалената честота на затлъстяване в детско-юношеска възраст.

Глюкомер Престиж Производство HDI – САЩ

  Бърз и точен   Дата и час на измерването   Памет за 365 измервания   Средни стойности на кръвната захар за 14 и 30 дни   Голям екран за улесняване на четенето Оторизиран дистрибутор за България „ЕКСПОТЕК-1“ ООД Централен офис: гр. София, ул. „Любен Каравелов“ 29 тел.: 02/963 20 45, 986 38 23, 931 10 80, факс: 02/963 20 46 www.expotech-bg.com

Безплатни консултации от ендокринолог

Сбогом, инхалаторни инсулини! Американската фармацевтична фирма Eli Lilly се е отказала от по-нататъшно разработване на системата за инхалаторна доставка на инсулина AIR, обяви през март нейният партньор в този проект - компания Alkerens. Системата за вдишване на инсулина AIR се намира в последна фаза III на клинични проучвания, но едва ли Alkerens ще намери друг финансов инвеститор. Първата фирма, която напълно изостави инхалаторния инсулин през октомври миналата година, бе Pfizer (виж Клуб Д, брой 5, ноември 2007, стр.4). Системата Exubera (на снимката) бе одобрена през 2006 година в САЩ и ЕС за приложение при хора с диабет над 18 години, които се нуждаят от инсул и н ово лечение. Пф а й зе р заяви, че преустановява продажбите на инхалаторния инсулин поради финансови причини, като връща пълните права за него на своя партньор в тази област - фирма Nektar. Exubera не успя да грабне сърцата на лекарите и пациентите с диабет, въпреки надеждите за голям успех. Здравноосигурителните каси останаха безучастни. Опитът за налагане на този продукт на пазара е струвало около $2.8 милиарда, а връщането на толкова много пари е „кауза пердута” при настоящата пасивност на всички участници, които трябва да осигурят плащането на сметката. През януари световният лидер в производството на инсулини – датската фирма Novo Nordisk също се изтегли от разработване на системата AERx в партньорство с фирма Aradigm. Причина затова е, че инхалаторният инсулин

не предлага някакви особени предимства пред препаратите за подкожна доставка. Приложението на инхалаторен инсулин е невъзможно при активни пушачи (повишена опасност от хипогликемия), при случаи с бронхиална астма или с хронична обструктивна белодробна болест. Хората, които използват такъв инсулин трябва да провеждат тестове за изследване на дихателнта функция преди започване на терапията и през първата година след това. Много от лекарите избягват Exubera поради опасения за неблагоприятно влияние върху белите дробове и влошаване на дихателните показатели. Други – п о р а д и страх, че профилът му на действие е по-малко предвидим в сравнение с и н же к ц и о н ните препарати, което може да доведе до непредвидими действия. Инхалаторният инсулин е възможна алтернатива на бързодействащите инсулини/инсулинови аналози, инжектирани преди хранене. Началото на неговото действие е близко до това на бързодействащите инсулинови аналози, а продължителността на действие до конвенционалните бързодействащи инсулини. Exubera и подобните на него продукти не могат да заменят нуждата от базален инсулин, който трябва да бъде прилаган по традиционния инжекционен начин. Инхалаторният инсулин има и по-висока цена, поради което здравноосигурителните каси отказват да го реимбурсират. Eli Lilly бе последната от трите големи фармацевтични компании, които спряха този проект.

Д-р Ваня Деспотова

Д–р Мая КОНСТАНТИНОВА

Детски ендокринолог Токуда болница GSM: 0899 106 200 0884 933 067

Детски ендокринолог Понеделник 10 – 12 ч. Сряда 14.30 – 18.30 ч. Телефон: 0878 805 660

Абонирайте се за списание MD

Списание MD е специализирано издание за лекари, което излиза в осем броя годишно. То отразява новостите през последните месеци в различни сфери на медицината. MD е съвместно издание на списанията ДокторD, КардиоD, вестниците Капитал и Дневник. Издава се от Икономедия АД. Името MD означава: Медицински Dайджест, Медицински Dневник, Медицински Dоктор, Медицината Dнес. Плащането на абонамента за MD можете да извършите по следния начин: • платежно нареждане • пощенски запис • чрез дебитна/кредитна карта на адрес www.economedia.bg • кредитна карта „Транскарт“ • в брой на адрес: София, ул. „Иван Вазов“ 20 Абонаментът е валиден за една календарна година. Цената за осемте книжки е общо 16 лв. или по 2 лв. на брой от 80 цветни и богато илюстровани страници! За абонамент, допълнителна информация или при проблем с доставката на MD, моля, пишете ни на abonament@economedia.bg или се свържете с нашия отдел за обслужване на клиенти на тел. 02/93 76 349 или факс 02/93 76 173. Във връзка с нормалната доставка на изданието, е необходимо за имате сигурна, с подходящ размер и надписана с името на получателя пощенска кутия. За да получавате редовно осемте бъдещи книжки на MD, можете да се абонирате – само срещу 16 лв. за цяла една година! Каталожен номер: 1475


5

Брой 1, Март 2008 г.

Последните технологични постижения... Драги читатели, информираме ви накратко за няколко нови и интересни идеи за улесняване на всекидневния контрол на кръвната глюкоза.

Eocene System – „настъпване на нова ера”

Type 2 Flash-Carbs магнити – какво има в нашия хладилник?

Eocene Virtual Tracker изпраща данни за стойностите на кръвната глюкоза, измерени с глюкомер до сървър, който от своя страна ги препраща на лекуващите лекари, на доставчиците на тест-ленти и до членовете на семейството на болния. Ако стойностите на кръвната глюкоза са прекалено високи или прекалено ниски, или честотата на самоконтрола е намалена, то членовете на семейството или лекарите получават информация за това и могат да проверят причините за намаленото внимание към диабета. Името Eocene (еоцен) е синоним на първия етап от терциера на неозойската ера – „ерата на новия живот” като символ на еволюционния скок в технологичните възможности за контрол на кръвната глюкоза. Системата предупреждава и доставчиците на тест-ленти, когато запасите на пациента се изчерпват. Производител е американската фирма Infopia www.infopiausa.com За допълнителна информация: www.diabeteshealth.com/read/2007/08/14/5381.html

Фирма HealthSimple предлага лесен начин за обучение на хората с диабет и членовете на техните семейства за въглехидратното съдържание на различните храни. Методът представлява комплект от 50 Type 2 Flash-Carbs Magnets (набор от 50 цветни магнити за хладилник). Всеки магнит е със снимка на различна храна (например риба, хотдог, ориз, грах...) и може да прилепва върху вратата на хладилника. Под снимката има информация колко хлебни единици (1 ХЕ = 12-15 грама въхлехидрати) се съдържат в една нормална на размер порция от тази храна. Методът представлява забавен и лесен начин за проверка на въглехидратното съдържание на различните продукти и правилно планиране на храненето. Той може да се използва както от възрастни хора, така и от деца. Цената на комплекта в САЩ е $20. За допълнителна информация: www.type2tools.com и www.type2tools. com/shop/pdf/HW.FCMag.INST.pdf

Guardian REAL-Time CGM – „ангел хранител” Guardian REAL-Time continuous glucose monitoring (CGM) на фирма Medtronic - система за постоянно следене на нивото на глюкозата в реално време - може да се използва от пациенти с диабет на възраст 18 години и повече в САЩ. Тя е одобрена от Американската агенция за храните и лекарствените средства. Guardian REAL-Time CGM провежда до 288 измервания на ден. Системата може също така да предупреждава при прекомерни колебания на кръвната глюкоза - името й Guardian има няколко значения - „пазител”, „опекун”, „ангел хранител”... Нейното използване води до намаляване на продължителността на хипогликемичните епизоди наполовина. Guardian REAL-Time CGM информира и за тенденциите в нивата на кръвната глюкоза през следващите 6, 12 и 24 часа. За допълнителна информация: www.minimed.com/products/guardian Други подобни системи за постоянно следене на нивото на глюкозата в реално време са: CGMS iPro Recorder, също на фирма Medtronic (одобрена през януари в САЩ www.medtronicdiabetes.com) и FreeStyle Navigator на фирма Abbott (одобрена в Европа през 2007 и през март 2008 в САЩ www.abbottdiabetescare. com и www.continuousmonitor.com).

Тайните на мъжкото дълголетие Четири здравословни промени удължават живота с 14 години

Според статия, публикувана в американското лекарско списание Archives of Internal Medicine, пет са основните условия, за да може един мъж да доживее до възраст над 90 години и то със запазено здраве: да не е пушач, да поддържа теглото си в рамките на препоръчваното от лекарите, да няма високо кръвно налягане, да се упражнява и движи редовно (поне 30 минути всеки ден) и да се предпази от развитието на диабет тип 2. Данните от проспективно проучване при двойки близнаци са показали, че 25% от дълголетието се дължи на генетика, но останалите 75% - на изменяеми рискови фактори. Така например, при заседнал начин на живот шансът един мъж да доживее 90 години е 44%, при високо кръвно налягане - 36%, при затлъстяване - 26%, при тютюнопушене - 22%, при комбинация от заседнал начин на живот, затлъстяване и диабет – 14%, а при наличието на всичките пет рискови фактори (заседнал начин на живот, затлъстяване, диабет тип 2, тютюнопушене и артериална хипертония) – едва 4%! 41% от участвалите мъже в това изследване са доживяли 90 години. Проучването е започнало през периода 1981-84 година, когато средната възраст на включените в него близнаци е била 72 години.

Приятел в нужда се познава!

Ако искате да бъдете редовно с нашия/ваш вестник КлубD, моля, абонирайте се. Това може да стане във всяка пощенска станция на страната до десето число на всеки месец или в редакцията на адрес: София, ул. „Осогово“ 60 (ъгъла с ул. „Пиротска“). œÏÍȚš šžÍÃÇÌ¿š86))šŸÄÉÄËÁÏÇ šÂš±ÄÌ¿š šÊÁ

ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!

ɐɺʔʉʍʉʂɿʋɺɼʀʍʉ    ʀʉʍʂʈɺʒʀʈʃʀ

ПРАЗНИЦИ БЕЗ ХРАНИТЕЛНИ ИЗЛИШЕСТВА ¬ËÄÈÑĚÐĚÍњÐÙÏÕÄ š¿šÌĚ¾ÅÑĚ̿šÉÍÏÄË ¬ËÄÈÑĚÐĚÍњÐÙÏÕÄ

¨¼½Çļ¾¼š ËÊÌÁÀÄҼμš ÊΚ ÆÊÇÁÀÉĚ Ě ÉʾʿÊÀÄÔÉĚ Ë̼ÃÉÄÒĚĚ¾ÍÄÓÆĚӼƼÈÁš¾ÌÁÈÁÎʚüšÎÖÌÂÁÍξ¼šžÊÍ ÎÄ šË¼ÌÎÄμ šË¼Ã¼ÌϾ¼ÉÁšÉ¼šÇ¼ÆÊÈÍξ¼šÄšËÊÀ¼ÌÖÒÄ š¿ÊÎ ¾ÁÉÁ ÏÆ̼ͻ¾¼ÉÁšÉ¼šÁÇѼμšÏšÀÊȼ šÎʾ¼šÃ¼ÁÀÉʚËÊ ¾ÄÔ¼¾¼š¿Ì¼ÀÏͼšÉ¼šÉ¼ÍÎÌÊÁÉÄÁÎÊ ÉĚËÌÁÚμÃĚÄɼÓÁš ÍÎÏÀÁɼšÓ¼ÍΚɼš¿ÊÀÄɼ ÍÄÓÆĚ̼þÖÌþ¼ÈÁšÆÁÍÄÄÎÁš¾šÈ¼¿¼ÃÄÉÄÎÁ šÏ¾ÇÁÓÁÉĚ ÊΚ Ë̼ÃÉÄÓɼμš ÁÏÐÊÌÄ»š ªÌʽÇÁÈÖΚ Á š ÓÁš ÍÇÁÀš Îʾ¼š ÎÌ»½¾¼šÀ¼šÊÎËÏÍƼÈÁšÆÊǼÉÄÎÁšËÊ̼ÀĚǼ¾ÄɼμšÊΚƼ ÇÊÌÄÄš ¬š ȼÇÆʚ ËǼÉÄ̼ÉÁ š ÈÊÂÁȚ À¼ ÄýÁ¿ÉÁÈ É¼ÎÌÏ˾¼ ÉÁÎʚɼšÀÊËÖÇÉÄÎÁÇÉĚÆÄÇʿ̼ÈÄ šÆÊÄÎʚÕÁšÉĚ̼þ¼ ǻΚɼÍÎÌÊÁÉÄÁÎʚÍÇÁÀšÊÎÈÄɼ¾¼ÉÁÎʚɼšË̼ÃÉÄÒÄÎÁšÄš ¾ÌÖÕ¼ÉÁÎʚÆÖȚ¾ÍÁÆÄÀÉÁ¾ÉÄÎÁšÉĚüÀÖÇÂÁÉÄ»šÎÊ̼μš ËÊÇüšÁ šÓÁšÕÁšÍĚÍËÁÍÎÄȚĚÄÃÇÄÔÉĚ̼ÃÑÊÀĚÊΚ̼ÃÎÊ ÓÄÎÁÇÍξÊÎÊ ªÌÁÑ̼ɾ¼ÉÁÎʚÉÁšÍ¼Èʚ¾ÊÀĚÀʚɼÎÌÏ˾¼ÉÁÎʚɼšÎÁ ÇÁÍÉĚ ÎÇÖÍÎÄÉÄ š Éʚ ¾ÇÊÔ¼¾¼š Ě ÆÊÉÎÌÊǼš ɼš ÆÌ־ɼμš ¿ÇÚÆÊü š ÆÌÖ¾ÉÊÎʚ ɼǻ¿¼ÉÁ š ÑÊÇÁÍÎÁÌÊǼš Ě ÎÌÄ¿ÇÄÒÁ ÌÄÀÄÎÁš £ÃÇÄÔÁÍξ¼Î¼šÊΚÑ̼ɼšÄÇĚ¼ÇÆÊÑÊǚËÌÁÚË̼ÃÉÄÒÄÎÁš ͼšËÌÄÓÄɼšËʾÁÓÁšÑÊ̼šÀ¼šËÊ˼À¼Îš¾šÃÀ̼¾ÉĚü¾ÁÀÁ ÉÄ»šËʚÍËÁÔÉÊÍΚËÊ̼ÀĚÈÄÊƼÌÀÁɚÄÉмÌÆÎ šÍÖÌÀÁÓ ÉĚ ¼ÌÄÎÈÄÄ š ÑÄËÁÌÎÊÉÄÓÉĚ ÆÌÄÃÄ š Àļ½ÁÎɼš ÆÁÎʼÒÄ ÀÊü š ÎÁÂƼš ÑÄËÊ¿ÇÄÆÁÈÄ» š ÊÍÎÖ̚ ˼ÉÆÌÁ¼ÎÄÎ š ÍÓÏ˾¼ ÉÄ»šÉ¼šÆÊÍÎĚËÊ̼ÀĚ˼À¼ÉÄ» ¨ÄšÍÑÇÁ¿ÈÑĚ̿šÎ¿ÏÑǚ͚ɼËÖÇÉʚË̼ÃÉĚÍÎÊȼÍÄ šÃ¼š À¼šÉÁšËÌÁËÖǾ¼ÎÁšÓÄÉĻμšÍĚμȚÈÉÊ¿ÊÆ̼ÎÉʚĚÀ¼š Ǽ˼ÎÁš½ÁÚȻÌƼš»ÌÉÊ š¼¾¼ÉμšÁš¨Ê šÓʾÁƚÉÁš ÎÌ»½¾¼šÀ¼šÃ¼½Ì¼¾» šÓÁš¾ÍÁšË¼ÆšÄȼšÍ¼ÈʚÁÀÄɚÍÎÊȼњ üš¾ÍÁÆĚË̼ÃÉÄƚÄÇĚÀÁÇÉÄÆš Ì¿šÐÑÏš

Каталожният номер е

Хора, които консумират умерени (вместо прекомерни) количества алкохол, упражняват се редовно (поне 30 минути всеки ден), спрат тютюнопушенето и ядат пет порции плодове и зеленчуци на ден живят средно 14 години подълго от връстниците си, които не отговарят на нито едно от тези изисквания, показаха резултатите от проучване на учени от университета в Кембридж. В периода 1993-97 изследователите са интервюирали над 20 000 британци на възраст 45-79 години за начина им на живот и хранителните им навици и са проследили смъртността сред тях до 2006 година. Спирането на тютюнопушенето е довело до 80% подобряване на здравето. Вторият по значимост здравословен навик е била редовната консумация на плодове и зеленчуци, следвана от ограничена консумация на алкохол и редовна физическа активност.

НОВО! „ХАНДО НОПАЛ“ за диабет тип 2 НОПАЛ е вид смокинов кактус с дълголетна традиция в билколечението на Мексико. Найценното свойство на НОПАЛ е неговото понижаващо кръвната захар действие. Той е богат на витамин С, калций, калий, бетакаротин и фибри и днес още се използва като храна от населението на Мексико. „ХАНДО НОПАЛ“ е хранителна добавка, която се предлага под формата на чай и капсули, съдържа 100 % НОПАЛ и произвежда и внася от Австрия в целия Европейски Съюз. Чрез клинични тестове на „ХАНДО НОПАЛ“ върху пациенти се установява намаляване на кръвната захар при диабет тип 2, понижаване стойностите на холестерола и триглицеридите в кръвта, постепенно намаляване на теглото и понижаване на високото кръвно налягане. „ХАНДО НОПАЛ“ се предлага от вносителя „Нова Витал“ ООД – офис София, бул. „Янко Сакъзов“ № 76, тел. 9447133 от 10 до 14 часа, е-mail: novavital@abv.bg, а също така и в аптеките. Дистрибутори: „ХИГИЯ“ ЕАД и „СТИНГ“ ООД

Ниско калоричен подсладител – заместител на захарта – на таблетки и на прах 1 таблетка EQUAL = 0,25 kcal 1 чаена лъжичка EQUAL = 2 kcal 1 чаена лъжичка захар = 20 kcal Сладостта на 1 таблетка EQUAL = 1 чаена лъжичка EQUAL = 1 чаена лъжичка захар

Без излишни калории, идеално средство за намаляване и поддържане на оптимално телесното тегло. Подходящ и за диабетици. Подсладителят съдържа аспартам, комбинация от две естествени аминокиселини. С уникален вкус, подобен на захар, без специфичен привкус. Не вреди на зъбите. Не съдържа оцветители и консерванти. Не съдържа белтъчини и мазнини. Лесно и бързо се разтваря в студени и топли напитки. Прахообразната форма се използва за сладкиши, кремове, торти, плодови салати и др. като заместител на пудра захар. Съдържа фенилаланин! Предлага се в следните разфасовки: На прах в буркани по 40 и 75 г и пакетчета по 0,5 г за кафе или чай; На таблетки в опаковки по 100 и 300 бр. Подсладителите Иквал ще намерите на щандовете за диетични и диабетични стоки в хранителните магазините и в аптеките. Производител: Мерисант Вносител: Шмидт ООД тел.02/943 9449; 02/943 9445, www.shmidt.bg


6

Мастните натрупвания определят дали трябва да се отслабва

Измерването на телесните мазнини (процентът на мастната тъкан в тялото) е по-добър показател от Индекса на телесната маса – ИТМ (Body Mass Index - BMI) за определяне на хората, които трябва да отслабнат, показаха резултатите от италианско проучване, публикувани в списание Nutrition Journal. Наднорменото количество телесни тлъстини е сериозен рисков фактор за развитието на сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2. Според учените, ИТМ подценява риска за здравето, тъй като не показва разпределението на тлъстините в тялото. Изследователите са измерили обиколката на талията и мастните натрупвания на участниците в проучването. Тези показатели са над два пъти по-точни за определянето на хората, които имат нужда от диета и физическа активност в сравнение с ИТМ, и чувствително са увеличили броя на участниците, които е трябвало да отслабнат. ИТМ се измерва като теглото в килограми се раздели на ръста в метри, повдигнати на квадрат. Стойност над 25 се смята за наднормено тегло, а над 30 – за затлъстяване. Обиколка на талията над 94 см при мъжете и над 80 см при жените от европеидната раса е показател за коремно затлъстяване. Жените имат по-високо съдържание на мастна тъкан от мъжете поради поради детеродните и някои хормонални функции. Част от телесните мазнини са „есенциални” (незаменими) – те осигуряват защита на вътрешните органи в гръдния кош и коремната кухина - тяхното количество е около 10-12% при жените и 2-5% при мъжете. Измерването на мастните натрупвания в организма може да се прави безболезнено с различни електронни апарати, които използват имПроцент на телесни мазнини педансна методика. В България се предлагат апаратите Количество Мъже (%) Жени (%) BF 306 и BF 400 на фирма Много ниско 7-10 14-17 Omron HealthCare (http://kbsomron.com/about.htm). Ниско 10-13 17-20 Намаляването на теглото и намаляването на количествоСредно 13-17 20-27 то мазнини често не е равнозначно. В таблицата са показаВисоко 17-25 27-31 ни процентите на препоръчваните телесни тлъстини при дваМного високо над 25 над 31 та пола.

Йога помага при метаболитен синдром

Упражненията и начинът на живот, следван от практикуващите йога, допринасят за благоприятни биохимични, физиологични и психологични промени, свързани с метаболитния синдром, показаха резултатите от проучване в Индия и друго в Швеция, публикувани съответно в списанията Diabetes Research and Clinical Practice и BMC Complementary and Alternative Medicine. Метаболитният синдром представлява коремно затлъстяване (обиколка на талията над 94 см при мъжете и над 80 см при жените от европеидната раса), плюс още две от следните нарушения: високо артериално (кръвно) налягане, високи нива на кръвната глюкоза и на триглицеридите и понижен „добър” (HDL) холестерол. Посоченото съчетание се свързва с повишен сърдечносъдов риск. Учените са изследвали 101 души с характеристики на метаболитен синдром, като 55 от тях са правили всекидневно йога упражнения и Раджа йога (форма на трансцедентно медитиране), докато останалите са получавали стандартни медицински грижи. Обиколката на талията, артериалното налягане, кръвната глюкоза и триглицеридите са били значително по-ниски, а нивото на „добрия” HDL холестерол значително по-високо в йога групата. Във второто проучване дихателни упражнения (Sudarshan Kriya), типични за йога (бавно нормално и бързо дишане), са били практикувани за един час шест дни в седмицата от 55 здрави доброволци, докато други 48 души са били съветвани да си почиват по 15 минути дневно в удобно кресло. След шест седмици усещанията за тревожност, стрес и понижено настроение са били чувствително по-малко и нивото на оптимизъм чувствително по-високо в йога групата. Йога включва отпускане, асоциирано с намалена активност на нервната система и подобрено самочувствие, според учените, най-вероятно поради увеличение на нивото на антиоксидантите в организма и намаление на стресовия хорман кортизол.

Брой 1, Март 2008 г.

Причината за метаболитния синдром се намира в черния дроб

Около една четвърт от американците страдат от метаболитен синдром – съчетание от взаимносвързани нарушения в обмяната, които заедно водят до ускорено развитие на атеросклероза и висок риск за сърдечносъдово заболяване. Още по-тревожен е фактът, че голям брой деца, в следствие на затлъстяване, развиват метаболитен синдром, което увеличава опасността за сърдечносъдови събития още през 30-те години от живота им. За първи път изследователи от световноизвестния Joslin Diabetes Center в САЩ са доказали, че намаленото действие на инсулина в черния дроб е водещата причина за развитието на състоянието и връзката му с атеросклерозата. Метаболитният синдром включва съчетание от следните нарушения: коремно затлъстяване, нарушен глюкозен толеранс, високо кръвно налягане, намален „добър”холестерол (холестерол в HDL или ЛПВП - липопротеини с висока плътност) и повишени триглицериди. Атеросклерозата води до образуването на плаки в стената на артериите, които водят до стесняване и запушване (частично или пълно) на съответните съдове. Засягането на артериите на сърцето и мозъка е причина за остър миокарден инфаркт и исхемичен мозъчен инсулт. Групата от нарушения в метаболизма на глюкозата и холестерола се дължат на инсулинова резистентност на черния дроб, показват резултатите от проучване при генно-модифицирани мишки. Инсулиновата резистентност е състояние, при което панкреасът произвежда достатъчно инсулин, но клетките на тялото (скелетни мускули, черен дроб и мастна тъкан) не отговарят на неговото действие. Опитните мишки, при които умишлено са били отстранени инсулиновите рецептори в черния дроб, са развили липидни нарушения, типични за метоболитния синдром при хората. Диетата с високо съдържание на мазнини при тези гризачи е довела до четирикратно повишаване на холестерола в сравнение с мишки, които са получавали същата храна, но не са били генно-модифицирани преди това. Мишките с премахнати инсулинови рецептори в черния дроб са развили тежка атеросклероза за разлика от останалите мишки, въпреки еднаквия им начин на хранене. Авторите на експеримента смятат, че инсулиновата резистентност на черния дроб е в състояние самостоятелно да доведе до развитието на нарушенията при метаболитен синдром. Откритието, публикувано през февруари в списание Cell Metabolism, ще отвори нови възможности за прицелна терапия с цел да се намали инсулиновата резистентност на черния дроб.

Зимата ни вдига кръвното налягане

Има нещо по-хубаво от лошото време! Хората с артериална хипертония поддържат по-ниски стойности на кръвно налягане през летния сезон, показаха резултатите от голямо епидемиологично проучване сред военни ветерани в САЩ. В изследването са участвали близо 450 000 мъже, на средна възраст 66 години, с хипертония, които са били наблюдавани за период от пет години. Авторите са установили, че през зимата много по-често кръвното налягане се е повишавало над 140 милиметра живачен стълб за горната граница (систолно налягане) и над 90 милиметра живачен стълб за долната граница (диастолно налягане), въпреки прилаганото сходно лечение с медикаменти. Пак по време на студеното годишно време при отчетливо повече участници стойностите са скачали над 160 мм жив. ст. за систолното и над 100 мм жив. ст. за диастолното. Обратно - през лятото са били измерени по-ниски стойности със средно 7.6%. Други интересни факти са, че обитателите на по-топлите и слънчеви райони на САЩ са имали по-ниско кръвно налягане в сравенение с живеещите на север. През мразовитите, мрачни и къси зимни дни хората се заседяват повече на топло и консумират калорични и мазни храни, особено през уикендите и празниците. Това води до надебеляване. Солените туршии и киселото зеле увеличават приема на говарска сол (натриев хлорид), което също се отразява неблагоприятно върху кръвното налягане. Нормално теглото на всеки човек, живеещ при умерен климат, е най-високо през март и най-ниско през август. През лятото се храним с по-лека и растителна храна (пресни салати, плодове, таратор) и се движим повече, тъй като денят е по-дълъг. Освен това, поради достатъчната слънчева светлина, страдаме по-рядко от депресия. Подобреното ни настроение се отразява благоприятно и върху кръвното ни налягане. Хората с хипертония трябва да следят по-стриктно кръвното си налягане през зимните месеци, е основната препоръка на авторите на това проучване. Те съветват също така да се движим всеки ден и да не прекаляваме с калориите, мазнините и приема на сол. Лекарите също трябва да имат предвид сезонните колебания на кръвното налягане и да адаптират адекватно дозировките на медикаментите при своите пациенти с хипертония. Човек трябва да живее здравословно през четирите годишни времена. Намаляването на приема на натрий (готварска сол) има благоприятен ефект не само върху кръвното налягане, но води до понижаване и на риска за сърдечносъдови събития с 25%, показаха резултатите от две проучвания (TOHP I и TOHP II), в които са били наблюдавани голяма група жени за период от 10-15 години. Препоръчва се консумация на по-малко от 2300 милиграма натрий дневно, което означава под една чаена лъжичка готварска сол или ограничаване на настоящия внос с приблизително една трета. Около 11% от общия прием на натрий са от добавянето на сол при домашно готвене или допълнително посоляване на храната на масата. Други 12% се доставят от естествено съдържащи натрий хранителни продукти като мляко, сирене, масло. Останалите 77% се набавят от готови месни деликатесни продукти, консервирани храни (туршии), полуфабрикати, чипс, кашу, соев сос.


7

Брой 1, Март 2008 г.

„Тихата” епидемия от преддиабет Милиони хора имат преддиабет – състояние, което значително увеличава риска им за развитие на захарна болест, но мнозинството от тях дори и не подозират това, според учени от световноизвестната клиника Mayo. Почти 20% от американците имат преддиабет, като повечето от тях се очаква да развият диабет тип 2 през следващите 10 години! Вероятността е 30% за период от три години, ако не се вземат мерки за намаляване на наднорменото тегло и увеличаване на физическата активност. Хората с преддиабет имат нива на кръвната глюкоза над нормалните, но не достатъчно високи, за да се постави клиничната диагноза диабет. Панкреасите им все още произвеждат инсулин, но недостатъчно за да предотвратят увеличаването на глюкозните нива, които обикновено са по-високи след нахранване, а по-късно и на гладно сутрин. Но мнозинството от случаите с преддиабет не са наясно с проблема си, защото състоянието не води до специфични признаци или симптоми (оплаквания), или тяхното наличие е дискретно (умора, намалена памет, по-чести кожни инфекции, влошено зрение, сърбеж в гениталната област при жените, намалена потентност при мъжете - тези прояви често се обясняват като „възрастови изменения” или „климактериум”). Съветът на учените е да бъдат измервани нивата на кръвната глюкоза на гладно и на втория час след обременяване с глюкоза през устата. Около 25% от хората с наднормено тегло на възраст между 45 и 75 години имат увеличени показатели и за двете (нарушена кръвна глюкоза на гладно и/или нарушен глюкозен толеранс). Случаите със стойности на кръвната глюкоза на гладно между 5.6 и 6.9 ммол/л са с преддиабет. При тях се препоръчва да се проведе повторно измерване през друг ден за потвърждаване на нарушението.  Много от преддиабетиците са с увеличен риск за развитието на сърдечносъдови заболявания. При поставяне на диагнозата диабет тип 2, около една трета от случаите имат вече данни за сърдечносъдово заболяване. Затова специалистите смятат, че скринингът за откриване на повишени нива на кръвната глюкоза ще спомогне за профилактика не само на диабета, но и на сърдечносъдовите заболявания, както и ще намали чувствително бъдещите разходи за лечение. Диабет тип 2 не е неизбежно заболяване за преддиабетиците. Когато състоянието им е открито навреме, с помощта на здравословна диета и редовна двигателна активност (поне 30 минути активно ходене всеки ден и 15 минути мускулни упражнения три пъти в седмицата) захарната болест може да бъде избягната или появата й – чувствително забавена. Загубата на 7% от теглото, постигнато от посочените мерки за промяна в стила на живот, води до намаление на риска за появата на диабет тип 2 с 58%! Увеличението на мускулната маса за сметка на намаляване на телесните мазнини има много положителен ефект срещу появата на диабет. Ако една жена развие диабет по време на бременността си (гестационен диабет), който не е добре контролиран, то рискът за тежки вродени аномалии при нейното бебе е 10%. Жените с диабет тип 2 имат два пъти по-висок риск за сърдечносъдово заболяване в сравнение с връстничките си без диабет, като и по-голяма опасност за миокарден инфаркт или мозъчен инсулт отколкото мъжете с диабет тип 2. Контролът на кръвното налягане при хората със захарна болест е толкова важен, колкото е и контролът на кръвната им глюкоза. Независимо от тези добре установени факти, нежният пол с диабет получава помалко внимание от страна на лекарите за контрол на рисковите фактори за исхемична болест на сърцето, включително профилактично лечение с липидопонижаващи средства (статини) и аспирин.

Кои са рисковите фактори за диабет тип 2? • затлъстяване

Затлъстяването (индекс на телесна маса над 30) увеличава риска за развитието на диабет 16 пъти! Прекомерното количество мастна тъкан, особено в коремната област, произвежда различни хормони, свободни мастни киселини и други химически вещества, които водят до повишена инсулинова резистентност.

• заседнал начин на живот

Хората, които не се движат редовно, имат два пъти по-висок риск за развитието на диабет тип 2 в сравнение с активните физически.

• възраст

Честотата на диабет тип 2 се увеличава със 76% след 40-годишна възраст. Половината от новодиагностицираните случаи са под 55 години – вероятността расте при едновременно наличие на повече рискови фактори.

• семейна предразположеност

Наличието на един роднина по първа линия удвоява риска, а при двама роднини опасността се увеличава четири пъти.

• депресия

Хората с депресия имат с 50% по-голяма вероятност да развият диабет в сравнение с тези с добро настроение и оптимистично отношение към живота. Психичното нарушение води до повишени нива на стресовия хормон кортизол, който увеличава нуждите от инсулин. Страдащите от депресия са склонни да нарушават диетата, да се грижат помалко за себе си, да не се движат редовно, което също увеличава риска за нарушения в обмяната.

• синдром на поликистозните яйчници

Жените със синдром на поликистозните яйчници (поликистозен овариален синдром) често имат обменни нарушения като затлъстяване и повишена инсулинова резистентност, което ги излага на риск да развият диабет тип 2 на поранна възраст от останалите жени. Поради това, при тях е особено важно да контролират теглото си.

Някои сладки хора са опасни шофьори!

Хора с диабет, които не са в състояние да усетят когато нивото на кръвната им глюкоза е много ниско (хипогликемия), са опасни, ако управляват автомобил в такива моменти, показаха резултатите от американско проучване. Изследвани са били 65 души с диабет тип 1 и тип 2, като близо половината от тях са заявили, че не усещат предупредителните симптоми за хипогликемия, но въпреки това нямат проблеми да карат при много ниски нива на кръвната глюкоза, тъй като като са много опитни шофьори. Доброто самочувствие не трябва да води до безотговорно поведение зад волана! Хипогликемията забавя реакциите, скоростта на преценка на ситуацията и възможността на човек да мисли бързо и рационално. Много ниската стойност може да доведе до нарушено съзнание и загуба на контрол върху автомобила. Някои хора с диабет са с намалено или загубено усещане за сигналните симптоми на хипогликемия (сърцебиене, изпотяване, тремор и зрителни смущения), които настъпват поради повишаване на хормоните на стреса като адреналин. При подобни случаи направо настъпват симптоми от страна на нервната система – разсеяност, раздразнителност, нарушено внимание, неадекватни или забавени реакции, загуба на съзнание. Намаленият усет за улавяне на алармиращите симптоми на хипогликемия се дължи отчасти на привикването на организма към ниски нива на кръвната глюкоза (при хората на интензифицирано инсулиново лечение, които поддържат близки до нормалните стойности) и отчасти - на автономна диабетна невропатия или на намалена секреция на глюкагон от панкреаса (последното нарушение е типично за диабет тип 1). Препоръката на учените е за обучение на всички хора с диабет за разпознаване на ранните симптоми на хипогликемия, а при случаите с намален усет за нейното улавяне и история за тежки хипогликемични епизоди – поддържане на малко по-високи нива на кръвната глюкоза. Като тежка хипогликемия се дефинира епизод на ниска кръвна глюкоза, който изисква чужда намеса за овладяването му. При всички случаи, хората на инсулиново лечение трябва да проверят кръвната си глюкоза, ако шофират по-дълго време или ако имат подозрения, че стойността е ниска.

Дихателен тест за диабет

Деца с диабет издишват повишени нива на метил нитрати, когато кръвната им глюкоза е висока (хипергликемия), показаха резултатите от проучване, публикувани в американското списание Proceedings of the National Academy of Sciences. Според изследователите, това дава възможност за създаването на лесен (неинвазивен) и ефективен тест за наблюдение и контрол на диабета, както и за диагностициране на хипергликемията преди да се достигне до диабетна кетоацидоза (ацетонов дъх). Използвайки метод за химически анализ, създаден за измерване на замърсяването на околната среда, учени от университе на Калифорния са открили, че малчуганите с диабет тип 1 (най-често срещания при децата) издишват много по-големи количества метил нитрати (до 10 пъти повече), когато нивото на кръвната им глюкоза се повиши значително - установена е била силна положителна зависимост. Учените предупреждават, че са необходими още много и големи проучвания, както и сериозна развойна дейност преди газовият анализ да може да се използва за рутинно диагностициране на хипергликемията.

Звезди и известни личности с диабет Виктор Гарбер, актьор, участвал в „Титаник” и „Безсъница в Сиатъл” Никол Джонсън, Мис Америка 1999 Лари Кинг, водещ в СиЕнЕн Марчело Мастрояни, актьор, участвал в над 140 филма Елизабет Тейлър, актриса Спенсър Трейси, актьор Юри Андропов, бивш премиер на СССР Нафез Ал Асад, бивш диктатор в Сирия Менахим Бегин, бивш премиер на Израел Крал Фахд, крал на Саудитска Арабия Михаил Горбачов, бивш премиер на СССР Никита Хрушчов, бивш премиер на СССР Ануар Садат, бивш лидер на Египет Джеймс Браун, „кръстникът” на соул музиката Джони Кеш, кънтри певец Дейвид Кросби, поп изпълнител, The Byrds и Crosby, Stills, Nash & Young Майлс Дейвис, джаз легенда Ела Фитцджералд, джаз легенда Арета Франклин, „кралицата” на соул музиката Дизи Джилеспи, джаз тромпетист Махалиа Джексън, певица Томи Лий, член на хеви метал състава Motley Crue Андрю Лойд Вебер, композитор Елвис Пресли, певец Нийл Янг, рок певец и китарист Томас Едисон, откривател Артър Аш, тенис легенда Джо Фрейзър, световен шампион по бокс в тежка категория Били Джин Кинг, тенис легенда Шугар Рей Робинсън, боксьор Ърнест Хемингуей, писател Марио Пузо, писател, автор на „Кръстника” Хърбърт Уелс, писател, автор на „Невидимия” и на „Война на световете”

сър Стив Редгрейв, гребец с пет олимпийски титли

Б.Б. Кинг, ритъм и брус изпълнител


8

Брой 1, Март 2008 г.

От стр. 1

в Европа – Апокалипсис сега... Борбата с диабета в България... Диабетът Със средна честота на разпространение в Европа от 7.5% и предвиждано ниво

Важно е да не се допуснат усложнения, а със сегашната здравна политика именно това се постига, убедени са лекарите. Държавата ни облагодетелства пациентите, които имат лош контрол и харчи за тях много по-голяма част от парите на данъкоплатците, категорични са специалистите. Разходите от бюджета на НЗОК за 2007 г. за диабетици без тежки усложнения и диабет-свързаните заболявания (диализа, сърдечносъдови заболявания и др.) са 80.4 милиона лева, което е 5.5% от бюджета на НЗОК. През годината са извършени 4257 оперативни интервенции при диабетно стъпало без съдово-реконструктивни операции, което по данни на НЗОК е струвало на държавата 2 милиона лева! Наистина НЗОК има клинична пътека за диабетно стъпало, но тя е при хирурзите и е за ампутация на крайник. Необходима е клинична пътека за профилактика на диабетното стъпало, а не за ампутацията му, настояват лекарите, като са убедени, че това би спестило много разходи на държавата. В същото време у нас честотата на миокарден инфаркт като усложнение от диабета е три пъти по-висока, отколкото в Нидерландия например, припомня проф. Анна-Мария Борисова. Липсата на скринингова програма, което по закон е дейност на правителството, в частност - на МЗ, е една от причините за това. Важен момент в лечението на хронично болните е обучението на пациентите. Това се отнася и за диабетиците. По време на действието на българо-датската програма за обучение (спонсорирана от Ново Нордиск), когато в страната бяха създадени 56 обучителни центъра, след 6-месечно обучение на пациентите НbА1с, намалява с 0.8%. Само 24 часа обучение в рамките на една година може да понижи с 1% гликирания хемоглобин на диабетика, припомня д-р Плавен Попиванов от Александровска болница. Това от своя страна намалява риска за миокарден инфаркт при диабетиците с 14% и с 23% всички сърдечносъдови заболявания, както с над 80% вероятността от ампутация на крака. Според данните, събрани от ендокринолозите в 25 болници в страната по време на действието на програмата, хоспитализациите на диабетици от 1990 до 1998 година намаляват от близо 180 на 100, а пациентите, приети с кетоацидоза от 1000 стават 600. Преди старта на програмата честотата на хоспитализациите е около 22%, а четири години по-късно – 6%, като рязко намаляват и дните престой на пациентите в болница. От спирането на програмата (от 2001 до 2007) хоспитализациите са се увеличили пет пъти заради лош самоконтрол на стойностите на кръвната захар, подчертават лекарите! В същото време от здравната каса съобщиха за не един и два случая, в които при проверка в болница е било установено, че следобед пациентите просто не са в лечебното заведение, което определено ги навежда на мисълта, че или такъв пациент няма реална нужда от хоспитализация, или болниците се опитват да източват бюджета. Дори големият брой ендокринолози на глава от населението (около три пъти повече от Франция) не променя засега ситуацията. Предпоставка за необосновани разходи заради лош контрол на диабета е прекалено малкият брой тест ленти, чиято стойност поема здравната каса 150 годишно за пациенти над 18 години (с изключение на бременните жени), категорични са лекарите и представителите на пациентските организации. През 2007 година касата е дала за болнично лечение на 20 500 възрастни диабетици 9.5 милиона лева, за 925 деца - 425 000 лева. Диспансеризираните при общопрактикуващи лекари през миналата година са били 125 696 души. За тях всеки месец НЗОК е плащала по 188 544, което е по 1.50 лв. на човек. Общата сума за медикодиагностични дейности при хора с диабет е 2.4 милиона лева. Разходите за извънболнична помощ за диабетици са 47 милиона лева за годината, сочат данните на НЗОК... Лесно е да се съберат тези суми и приблизително да бъде оценен един диабетик със и без усложнения, както и да се изчисли колко би струвало на данъкоплатците лечението на пациент, който не е обучаван целенасочено. За 1520-минутен преглед не е възможно да обучим един пациент, категорични са лекарите. Според тях е необходимо да бъде разработена дългосрочна програма, подобна на българо-датската от преди години, но това е приоритет на МЗ. Българското дружество по ендокринология да разработи и представи в МЗ национална програма за борба с диабета, която да бъде внесена в НС за обсъждане, след което институциите да осигурят адекватно финансиране, пепоръчаха от МЗ, забравили, че преди шест години бе представена такава програма, преди четири години - още една, синхронизирана с новите световни тенденции в диагностицирането и лечението на диабета, но и двете програми са изчезнали... В момента се предполага, че около 512 000 българи имат диабет, и приблизително 337 000 - предиабет. Ако преди 86 години целта на медицината по отношение на диабета бе диабетикът да не изпадне в кома и по възможност да има поне една година преживяемост, днес приоритетите се други - осигуряване на добро качество на живот. По-високо финасиране на аналоговите инсулини, е искането на повечето пациенти и на лекарите. НЗОК да финансира поддържането на болните с инсулинови помпи, предложи доц. Калинка Коприварова, национален консултант по детска ендокринология и консултант на касата. На първо време може да се поеме месечният разход за консумативите - около 200 лева, по-късно например да се финансира половината, а после и цялата сума за закупуване на инсулиновата помпа, която струва между 8000 и 9000 лв. Само 10 милиона лева са необходими за изработването на националната програма, заяви председателят на здравната комисия в парламента доц. д-р Борислав Китов. Черната статистика по целия свят е обезпокоителна - на всеки 10 секунди един човек умира по причини свързани с усложненията на диабета.

Ася Хачикова

от 16% до 2025 година, както и с до 50% недиагностицирани случаи на диабет, кризата днес е реалност, подчертава евродепутатът Филиз Хюсменова. Въпреки това, едва 11 от 25 държави членки на Европейския съюз имат национална рамка или план за действие и дори те страдат от сериозни различия. Прилагането на политики за справяне с епидемията на диабета има определна цена, но бездействието също има своята (и тя е по-висока). Лечението на пациенти с диабет и с усложнения е минимум два пъти по-скъпо от лечението на случаите с контролиран диабет, подчерта в изказването си на кръглата маса Хюсменова. За допълнителна информация: 1.Diabetes: EU Policy Recommendations www.fend.org/news _ assets/diabetes _ eu _ policypaper.pdf 2. www.idf.org/webdata/docs/Report%20EUDWG%20Nov04.pdf 3. http://ec.europa.eu/health/ph _ information/dissemination/diseases/diabet7.pdf

Работна група за борба с диабета към Европейския парламент Създадена през месец ноември 2002 година от членове на Европейския парламент по инициатива на д-р Джон Боуис от Великобритания, работната група за борба със захарния диабет цели увеличаване на информираността и осъзнаване на тежките последици от това заболяване и да убеди Европейския парламент, Европейската Комисия и Съвета на Европа за необходимостта от създаване и прилагане на национални програми и стратегии за захарния диабет във всички страни членки на Европейския съюз. На 19 април 2006 г. в Брюксел с абсолютно мнозинство (415 подписа) Европейският парламент прие писмена Декларация за захарния диабет, която насърчава всички страни членки да създадат национални планове за диабета и призовава Европейската Комисия и Съвета на Европа да изготвят Стратегия за диабета на Европейския съюз за превенция, ранна диагностика и контрол.

Инсулиновите помпи подобряват качеството на живота при диабет тип 1 Постоянната подкожна инфузия на инсулин (доставка с инсулинова помпа) подобрява качеството на живота при хората с диабет тип 1, показаха резултатите от проучване, проведено при пациенти на възраст от 19 до 39 години. Наред с това, лечението с този метод е било свързано и с подобряване на гликемичния контрол (понижаване на средното ниво на хемоглобин А1с от 9.5% на 7.4%). Постоянната подкожна инфузия на инсулин е тип базално-болусна терапия, която има за цел да наподоби нормалния модел на секреция на антидиабетен хормон, но без за целта да са необходими многократни всекидневни инжекции. Използването на инсулинова помпа се свързва с намалена честота на тежки хипогликемии, особено през нощта, както и с по-голяма гъвкавост на хранителния режим.

Парламентарен консенсус за борба със социално значими заболявания

Членове на групата „Парламентарен консенсус за борба със социално значими заболявания“ в Народното събрание са Антония Първанова, Атанас Щерев, Борислав Великов, Ваньо Шарков, Ваню Хърков, Васил Паница, Евгения Живкова, Ива Станкова, Иван Колчаков, Лъчезар Иванов, Маргарита Кънева, Мирослав Мурджов, Руденко Йорданов, Снежана Гроздилова, Тодор Кумчев, Хасан Адемов. В САЩ един от всеки 7 долара за здравни грижи отива за лечение на диабет и един от всеки 4 долара за лекарства отива за ... противодиабетни. В ЕC диабетът струва между 2.5 (Нидерландия) и 15% (Чешка република) от общите здравни разходи в държавите членки, или около 50 милиарда евро на годинa. Данни за разходите в други страни на ЕС може да намерите в интернет на адрес: http://ec.europa.eu/health/ph_information/dissemination/diseases/diabet8.pdf. В България: • Около 21% от парите на НЗОК отиват за лечение на диабет, но само 5-6% от тези пари се инвестират за лечение на неусложнен диабет! • Няма диабетен регистър! • Не се провежда системно организиран скрининг за захарен диабет в рисковите групи от населението. • Не се провежда национално организирана профилактика на захарния диабет. • Няма програми за групово обучение на болните като част от комплексната им лечебна програма. • Няма Национална програма за ограничаване на диабета. • Необходимо е и разработване на актуални фармако-икономически оценки на разходите и социалните медицински резултати, свързани с осъществяване на здравната стратегия в областта на диабета. Захарната болест е водеща причина: • за частична загуба на зрението при хора на възраст над 20 години • бъбречна недостатъчност и невропатия • нетравматични ампутации на крайници При хората с диабет 75% от смъртните случаи се дължат на сърдечносъдови заболявания.

vd_2008_1  

На стр. 4 На стр. 7 На стр. 7 • Не инвестираме достатъчно повишихме бройката на хоспитализациите • Занемарихме обучението, но • В момента дъ...