Page 1

Newsletter April 2011

ELSA Nijmegen 2010-2011 “A just world in which there is respect for human dignity and cultural diversity” The world largest independent, non-political and non-profit making law students’ association

Newsletter April 2011 ELSA Nijmegen 2010/2011

Founded in 1981, 42 countries, nearly 300 law faculties and 32,000 members

ELSA Nijmegen, Nijmegen, 6525GD The Netherlands http://www.elsanijmegen.nl/ info@elsanijmegen.nl

1


Inhoud 3

Verslag excursie NAVO basis te Brunssum

5

Verslagen grote reis Madrid & Lissabon

6

Activiteiten agenda semester 2 2010-2011

11

Internationale activiteiten 2010-2011

12

STEP vacatures

13

Newsletter April 2011 ELSA Nijmegen 2010/2011

Voorwoord

ELSA Nijmegen, Nijmegen, 6525GD The Netherlands http://www.elsanijmegen.nl/ info@elsanijmegen.nl

2


Voorwoord Beste ELSA-leden, April loopt alweer op zijn einde maar deze maand is wel een van de drukste geweest voor ELSA Nijmegen. Deze maand heeft namelijk de zeer geslaagde grote reis plaatsgevonden. Madrid en Lissabon waren de plaatsen die zijn aangedaan tijdens deze reis en waar vele interresante en wetenschappelijke activiteiten hebben plaatsgevonden. Daarnaast was er ook tijd voor de deelnemers zelf om deze geweldige wereldsteden te ontdekken. Lees meer over deze geweldige reis in de verslagen verderop in deze nieuwsbrief. Naast de grote reis heeft er ook een zeer interresante excursie naar de NAVO basis in Brunssum plaatsgevonden. Ook hier zul je een verslag van aantreffen in deze nieuwsbrief. Met vriendelijke groet,

Newsletter April 2011 ELSA Nijmegen 2010/2011

Het bestuur van ELSA Nijmegen 2010-2011

ELSA Nijmegen, Nijmegen, 6525GD The Netherlands http://www.elsanijmegen.nl/ info@elsanijmegen.nl

3


Newsletter April 2011 ELSA Nijmegen 2010/2011 ELSA Nijmegen, Nijmegen, 6525GD The Netherlands http://www.elsanijmegen.nl/ info@elsanijmegen.nl

4


Verslag excursie NAVO basis te Brunssum Excursie naar NAVO Op 1 april hebben leden (en niet-leden) van ELSA Nijmegen een bezoek gebracht aan de NAVO in Brunssum (Limburg). Vroeger bevond zich op de huidige locatie van de NAVO een kolenmijn. Na een gezellige treinreis werden we op treinstation Roermond hartelijk verwelkomd door de heer Frieser (Public Affairs, Section Head Internal Information & Community Relations at Joint Force Command HQ Brunssum). Ons stond nog een busritje van ongeveer 20 minuten te wachten naar de basis. Eenmaal aangekomen, stond koffie en thee voor ons al klaar. Na een korte kennismaking, kregen we een indrukwekkende presentatie over de werkzaamheden van de NAVO wereldwijd. Zoals we weten speelt de NAVO een belangrijke rol in het handhaven van vrede en veiligheid in de wereld, denk bijvoorbeeld aan Libië en Afghanistan. Na deze presentatie was het tijd voor een lunch in de kantine van de basis. Op de basis werken vele militairen van verschillende nationaliteiten. Ze leven echter niet op de basis, maar daarbuiten, vaak samen met hun families. In de buurt van de basis zijn er voorzieningen waar de werknemers gebruik van kunnen maken, zoals een internationale school voor de kinderen en dergelijke. Hierna volgde een presentatie over de werkzaamheden van een legal advisor door de heer Limpens. Ook werden de stagemogelijkheden besproken. Tussen de presentaties door werd ons de mogelijkheid geboden om vragen te stellen. Hier hebben we ruimschoots gebruik van gemaakt. Hierdoor werd het heel interactief, wat door iedereen heel positief werd bevonden. Ook humor ontbrak niet (bijvoorbeeld Greenleft als benaming voor Groenlinks). Toen was het tijd om afscheid te nemen en huiswaarts te keren. Als aandenken kregen we een mooie mok mee naar huis. Mijn complimenten voor de vlekkeloze organisatie van de excursie, zowel door ELSA Nijmegen als door NAVO. Voor ons was het een mooie kans om meer informatie te krijgen over de NAVO door ‘insiders’. Deze excursie is zeker voor herhaling vatbaar! Mis het de volgende keer niet!

Newsletter April 2011 ELSA Nijmegen 2010/2011

Aida, ELSA-lid

ELSA Nijmegen, Nijmegen, 6525GD The Netherlands http://www.elsanijmegen.nl/ info@elsanijmegen.nl

5


Verslagen grote reis Madrid en Lissabon

Grote reis. Madrid en Lissabon Met een groep van 13 studenten en een docent, vertrokken we op zondag 10 april vanaf Schiphol naar Madrid. Het zou de reis van het schooljaar worden, want je gaat tenslotte niet zomaar binnen een week met je studievereniging naar twee mooie steden. Na een vlucht van 3.5 uur waren we aangekomen in Madrid. In het begin zagen we niks,want het hele metro-netwerk is ondergronds geregeld. Eenmaal in de buitenlucht, hadden we het gevoel te pakken. Niet lang nadat we ons hostel hadden bereikt, zijn we weer in de buitenlucht gegaan, om gezellig samen te dineren. Ik moet zeggen, dat dit waarschijnlijk de ‘beste’ maaltijd van de week was ( so not). We hebben er in ieder geval leuke herinneringen aan overgehouden.

De derde dag gingen we in de ochtend naar Universidad Europea de Madrid. Een priveuniversiteit, die meer pronkte met zijn mooi ingerichte universiteit dan met zijn opleidingen en lessenpakket. Ik moet wel zeggen dat, indien elke universiteit er zo uitzag, er veel minder mensen zouden afstuderen, want het had een onvergetelijk mooie tuin. In de middag kregen we een guided tour door Madrid, waarbij we vele mooie gebouwen en straten zagen. Zo had elk plaatsje zijn eigen geschiedenis. In de namiddag was er nog tijd om te winkelen en natuurlijk om het Real Madrid stadion te bezichtigen. Helaas waren we net 5 minuten te laat om binnen gelaten te worden. In de avond/ nacht zijn we gezamenlijk nog één keer het mooie nachtleven van Madrid gaan mee maken.

Newsletter April 2011 ELSA Nijmegen 2010/2011

De volgende dag hebben we gezellig samen ontbeten, waarna we vertrokken naar de Law Faculty of the Complutense University. Hier hebben een rondleiding over de universiteit gekregen en werden al onze vragen mbt tot het studeren in Spanje beantwoord. In de middag brachten we een bezoek aan de Chamber of Commerce & Industry. Zeer interresant voor de mensen die een eigen zaak/bedrijf willen beginnen. ‘s Avonds zijn we met z’n allen uit eten gegaan en daarna was het ‘fiesta’ voor ons in Madrid.

ELSA Nijmegen, Nijmegen, 6525GD The Netherlands http://www.elsanijmegen.nl/ info@elsanijmegen.nl

6


De vierde dag, kreeg iedereen even de tijd om te gaan winkelen of eventueel iets anders te doen, voordat we uit Madrid zou gaan vertrekken. Om 13 uur vertrokken we naar het vliegveld om naar de volgende bestemming te gaan en dat zou zijn: Lissabon. Iedereen vertrok verdrietig uit het mooie Madrid, maar zodra we in Lissabon waren aangekomen, waren ze Madrid alweer vergeten. De mooie stad maakte het urenlang in de rij staan op het vliegveld helemaal goed. Een mooie stad met veel standbeelden en een rivier langs de stad, waar je nooit genoeg van zal krijgen. Wel minder voor de dames, want hakken kun je daar niet dragen, in elk geval ver zal je niet met ze komen. Iedereen kreeg de vrijheid om zelf te beslissen hoe hij/zij de rest van zijn avond wilde invullen. De vijfde dag zijn we in de ochtend naar het Constitutional Court gegaan. We kregen een presentatie gevolgd door een rondleiding door het gebouw en de tuin. Ze hadden een heel mooi ingerichte tuin, waar velen foto’s werden gemaakt, vooral d oor de dames.

De zesde dag was de meest drukke dag van de week. We zijn in de ochtend naar de European Monitoring Centre for Drugs and Addiction geweest, waar we een presentatie kregen in het Nederlands over de drugsverslaving in Europa. In de middag hebben we twee universiteiten bezocht. De tweede univeristeit, University of Lisbon, was een heel oude univeristeit waar de tafels en stoelen nog steeds uit één deel bestonden en niet verschuifbaar waren. De een na laatste dag, werden de stranden van Lissabon bezocht en de winkels vooral

Newsletter April 2011 ELSA Nijmegen 2010/2011

Na afloop gingen we samen lunchen, waarna er een guided tour volgde door het mooie Lissabon, waarbij we heel veel hebben gezien.

ELSA Nijmegen, Nijmegen, 6525GD The Netherlands http://www.elsanijmegen.nl/ info@elsanijmegen.nl

7


door de dames om nog de laatste inkopen te doen en zich voor te bereiden op het gala in de avond. Het gala was natuurlijk de hoogtepunt van de week. ’s Avonds gingen naar het gala georganiseerd door ELSA fdl Lisboa. Het gala was georganiseerd vanwege het 25-jarige bestaan van ELSA in Portugal. Dit werd druk bezocht door oude en nieuwe leden en door ELSA-leden uit andere landen. We werden warm ontvangen, waarna we pas om half elf gingen dineren. Het eten was heerlijk, er werd veel getoost, gepraat en gezongen. Na het diner volgde een muziekvolle avond met verschillende soorten muziekstijlen en dansvormen. Wij als ELSA-Nijmegen hebben er in elke geval heel veel plezier gehad en veel leuke mensen ontmoet. Na zoveel gedanst te hebben krijg je natuurlijk ook honger en is er behoefte aan energie. Al heel vroeg in ochtend gingen we de MC Donalds opzoeken in Lissabon. Niemand wilde slapen, want we wisten dat dit de laatste nacht zou zijn in Lissabon. En dan was het zover de volgende ochtend, moesten we de koffers inpakken en terug naar Nederland. Ik heb nog nooit zoveel droeve gezichten gezien, want niemand wilde weer terug. Iedereen wilde blijven. We hebben supermooie tijd meegemaakt. Heel veel gezien en gedaan. De instanties die we hebben bezocht waren heel leuk en vooral de universiteiten waren voor ons belangrijk, want er zijn mensen die nu zeker weten in welke land ze straks een stage gaan lopen. Het aller belangrijkste was de sfeer binnen deze groep reizigers. Ze waren altijd heel gezellig en open voor nieuwe dingen en probeerden er altijd het beste van te maken. Er zijn mooie vriendschappen ontstaan in zo’n korte tijd. Dit maakt de moeite en de voorbereidingen voor zo’n reis helemaal waard.

Newsletter April 2011 ELSA Nijmegen 2010/2011

Aala Abdulhaliq Vice President Seminars & Conferences

ELSA Nijmegen, Nijmegen, 6525GD The Netherlands http://www.elsanijmegen.nl/ info@elsanijmegen.nl

8


VIVA ESPAÑA Y PORTUGAL ELSA Nijmegen bezoekt Madrid en Lissabon Op zondagochtend 10 april vertrokken wij (13 ELSA-leden en ik, begeleidende docente) van Schiphol. De grote ELSA studiereis – 8 dagen naar Madrid en Lissabon – kon beginnen. Bij aankomst in Madrid was het heerlijk weer (25º C). Dit zou de hele reis zo blijven. Gelukkig hadden wij een hostel in het centrum van de stad wat het uitgaan (en het ‘thuiskomen’) een stuk gemakkelijker maakte. Van de hostel was het slechts een paar minuten lopen naar de Plaza Mayor. Dit plein stond vol met terrassen. Helaas hebben wij de eerste avond besloten op een van deze terrassen te eten. Het eten was goedkoop, maar in veel gevallen ook onherkenbaar. Het hoogtepunt was de keuze van de docente: een schnitzel die meer weg had van de zool van een schoen dan een stuk kalfsvlees (zie de foto’s op You Tube).

Op woensdagmiddag zijn wij naar Lissabon gevlogen. Wederom stond de hostel op een mooie locatie – in het centrum van de stad. Wederom was het weer prachtig – rond de 30ºC. In Lissabon hadden wij een heel vol programma. Wij werden tijdens ons verblijf in Lissabon bijgestaan door twee jonge dames uit deze stad die familie van een de ELSA-leden zijn. Donderdagochtend hebben wij een bezoek aan het Portugese Constitutionele Hof gebracht. Tijdens dit zeer interessante bezoek hebben wij veel over de bevoegdheden en werkwijze van het Constitutionele Hof geleerd. In de prachtige tuin bij dit hof zijn veel foto’s gemaakt. ’s Middags hebben wij, onder begeleiding onze twee jonge gidsen, van een stadswandeling genoten. Tijdens deze vijf uur durende wandeling hebben wij veel bezienswaardigheden van Lissabon gezien en gefotografeerd. Ik vond Lissabon veel mooier dan Madrid en wil deze stad zeker nogmaals bezoeken. Vrijdag was een heel drukke dag die ’s morgens vroeg begon met een bezoek aan de European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA). Hier kregen wij een bijzonder interessante lezing (door een Vlaamse dame in het Nederlands) over drugsgebruik en drugsverslaving in Europa. Dit bezoek was jammer genoeg tekort voor de vele vragen die wij hadden want wij werden kort erna bij de Universidade Nova verwacht. Met vier taxi’s zijn wij op volle snelheid door de smalle straten van Lissabon gereden om op tijd bij onze volgende bestemming te zijn. Aan de Univesidade Nova hebben wij, samen met Portugese studenten, een college van Prof. José Luís da Cruz Vilaça over rechtsbescherming in de EU gevolgd. Prof. Da

Newsletter April 2011 ELSA Nijmegen 2010/2011

Van zondagmiddag tot woensdagmiddag zijn wij in Madrid gebleven. Wij hebben de rechtenfaculteiten van twee universiteiten bezocht: de Compultense en de Universidad Europea de Madrid. De verschillen tussen beide universiteiten waren enorm. De Compultense, de oudste en grootste universiteit van Spanje, is een staatsuniversiteit met een studentenpopulatie van rond de 80.000. In feite is de Compultense een stad op zich waar men met de bus van de ene faculteit naar de andere kan reizen. Het collegegeld is laag – rond de 700 euro per jaar. De rechtenfaculteit blonk niet uit in schoonheid. Daartegenover stond de Universidad Europea – een privé universiteit compleet met aangelegde tuinen, een grote vijver en de nieuwste technische snufjes op allerlei gebieden. Hier bedraagt het collegegeld rond de 25.000 euro per jaar. In Madrid hebben wij ook een bezoek aan de Kamer van Koophandel (Cámara Oficial De Comercio E Industria De Madrid) gebracht waar een lezing ons duidelijk maakte dat Kamers van Koophandel in Spanje een totaal andere functie vervullen dan die in Nederland. Wij hebben ook, onder leiding van een gids, een stadswandeling van drie uur gemaakt die ons veel over de geschiedenis van deze mooi stad heeft geleerd.

ELSA Nijmegen, Nijmegen, 6525GD The Netherlands http://www.elsanijmegen.nl/ info@elsanijmegen.nl

9


Cruz Vilaça was de eerste voorzitter van het Gerecht van Eerste Aanleg (nu het Gerecht) en is ook Advocaat-Generaal bij het Hof van Justitie geweest. Hij vertelde een aantal leuke anekdotes over zaken die speelden tijdens zijn tijd als Advocaat-Generaal bij het Hof. Nu de lunch werden wij aan de Universiteit van Lissabon (Universidade de Lisboa) verwelkomd door leden van ELSA die voor ons een lezing door een hoogleraar over de „Information society‟ hadden geregeld. De officiële gedeelte van de dag eindigde rond half zeven. Na al de drukte van de afgelopen zes dagen was zaterdag een welkom vrije dag. Sommige studenten gingen winkelen en hebben van alles gekocht inclusief cadeaus voor de thuisfront. Anderen zijn naar het strand gegaan. Dit was ’s avonds aan de rode gezichten, benen en armen goed te merken. Zaterdagavond was een van de hoogtepunten van de studiereis. Wij werden door ELSA Lissabon voor een galabal uitgenodigd ter viering van het 25 jarig bestaan van ELSA Lissabon. Wat zagen onze studenten er mooi uit – de dames in galajurken en de heren in nette pakken. Ik keek mijn ogen uit. Wij werden gevraagd rond acht uur aanwezig te zijn voor een photoshoot voor het diner dat rond half negen zou beginnen. Rond negen uur (het lopen over kasseien in hoge hakken is niet aan te bevelen) arriveerden wij als eersten in het restaurant waar naar goede Portugese traditie het diner rond half elf werd geserveerd. Na het eten en de speeches was er gelegenheid tot dansen (tot in de kleine uurtjes). Op zondagmiddag 17 april zijn wij allemaal, zeer vermoeid, wat verbrand, maar voldaan, in het vliegtuig richting Schiphol gestapt. Dat wij van een geslaagde reis kunnen spreken getuigen de honderden foto’s die zijn gemaakt en de gezichten, schouders en benen die nu aan het vervellen zijn.

Newsletter April 2011 ELSA Nijmegen 2010/2011

Mw. mr. Anne Looijestijn-Clearie Senior Docent Europees Recht

ELSA Nijmegen, Nijmegen, 6525GD The Netherlands http://www.elsanijmegen.nl/ info@elsanijmegen.nl

10


Activiteiten agenda semester 2 2010-2011 10 Mei 2011

Faculteitsfeest en dienstenveiling 2011

Wil je deelnemen aan ĂŠĂŠn van deze geweldige activiteiten, mail dan snel naar:

Info@elsanijmegen.nl Daarnaast organiseren ook andere lokale groepen in Nederland interessante activiteiten waar jij als ELSA lid aan kunt deelnemen. Voor meer informatie over deze activiteiten kijk dan op de sites van deze groepen.

http://www.elsa-amsterdam.nl/ http://www.elsaleiden.nl/ http://www.elsa-maastricht.nl/ http://www.elsatilburg.nl/ http://www.elsarotterdam.nl/

Newsletter April 2011 ELSA Nijmegen 2010/2011

ELSA Amsterdam ELSA Leiden ELSA Maastricht ELSA Tilburg ELSA Rotterdam

ELSA Nijmegen, Nijmegen, 6525GD The Netherlands http://www.elsanijmegen.nl/ info@elsanijmegen.nl

11


Internationale activiteiten 2010-2011 Conferences and law schools:  International Conference: Consumer Protection and Carrier Liability in Air Transport 29thApril – 1st May 2011 – Warsaw, Poland  International Conference: ‘Speak up-The Legal Right To Express Yourself’, organized by ELSA Bulgaria from 6th to 8th of May 2011, Veliko Tarnovo.  International Law School "Law is Better than War: Contemporary Issues in International Humanitarian Law", Brasov, Romania, 18th - 29th July 2011  International Law School on Banking and Finance Law, Brasov, Romania, 18th - 29th July 2011  International Summer Law School on Mergers & Acquisitions, Istanbul, Turkey, 24th - 31st July 2011  International Summer Law School "Legal Challenges on Migration and Refugees", Lisbon, Portugal, 24th - 31st July 2011  International Summer Law School on Human Rights and Globalization, Zadar, Croatia, 24th 31st July 2011 Voor meer informatie over bovenstaande activiteiten kijk dan op: http://www.elsa.org/nc/events/eventsarchive/select/events.html Wil je deelnemen aan één van deze geweldige activiteiten schrijf je dan snel in. Voor meer informatie mail dan naar:

Newsletter April 2011 ELSA Nijmegen 2010/2011

Info@elsanijmegen.nl

ELSA Nijmegen, Nijmegen, 6525GD The Netherlands http://www.elsanijmegen.nl/ info@elsanijmegen.nl

12


STEP vacatures STEP staat voor Student Trainee Exchange Programme van The European Law Students' Association (ELSA). Via STEP kunnen ELSA-leden stage lopen in het buitenland. Bij advocatenkantoren of juridische bedrijven, maar ook bij ambassades of overheidsinstellingen. Waarom STEP? - Je doet juridische ervaring op in de praktijk; - Je krijgt de kans om kennis te maken met een buitenlandse taal en cultuur en rechtssysteem; - Je krijgt een stagevergoeding en wordt volledig begeleid: de lokale groep regelt huisvesting en laat je kennismaken met de cultuur en gewoontes; - Je bepaalt zelf hoe lang je stage wilt lopen. Inschrijven Als je eenmaal een interresante vacature hebt gevonden neem dan vul dan het applicatie formulier in en neem contact op met ELSA Nijmegen. Dit kun je doen door een mail te sturen naar step@elsanijmegen.nl. STEP Newsletter

Newsletter April 2011 ELSA Nijmegen 2010/2011

Applicatieformulier

ELSA Nijmegen, Nijmegen, 6525GD The Netherlands http://www.elsanijmegen.nl/ info@elsanijmegen.nl

13

Newsletter April 2011  
Newsletter April 2011  

The newsletter of ELSA Nijmegen for the month of april 2011

Advertisement