Page 1

CM-nieuwsbrief 2008 voor lagere scholen

Geachte mevrouw Geachte heer Beste directeur

Wij sturen u onze nieuwsbrief voor de basisscholen in de regio Waas en Dender. Langs deze weg informeren we u over enkele van onze gezondheidsprojecten, tegemoetkomingen en diensten waarop u kan inspelen. In deze nieuwsbrief hebben we het over: • CM-voordelen voor kinderen, • vakantiecentrum Sainte-Ode in Amberloup, • CM-fit obstakelbaan, • CM, uw partner bij het realiseren van een gezond schoolbeleid, • project ‘Beestig gezond’, • project ‘Aan tafel!’, • project ‘Ik ben nummer dertien’, • project ‘Drink water’, • project ‘Ontbijt in the box’, • www.bewustgezond.be, • JOMBA, vakanties op maat.

Indien u bijkomende vragen heeft, aarzel dan niet om ons te contacteren via de vermelde gegevens en contactpersonen.

Met vriendelijke groeten

Peter Bormans diensthoofd communicatie Etienne Van Hecke algemeen directeur

CM-voordelen voor kinderen en jongeren CM Waas en Dender spoort kinderen en jongeren aan om gezond te bewegen. Daarom geeft zij een tegemoetkoming tot 25 euro in de deelname aan openluchtklassen en speelpleinwerking, in lidmaatschap bij een jeugdbeweging en sportvereniging. Openluchtklassen De CM voorziet in een éénmalige tegemoetkoming voor kinderen die meegaan met bos-, zee-, of sneeuwklassen. Het gaat enkel om initiatieven waarbij het kind blijft overnachten, en niet om daguitstappen. De tegemoetkoming voor CM-leden bedraagt 5 euro per dag voor maximum vijf dagen. Ouders of kinderen die binnen de ziekteverzekering recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming of het Omnio-statuut, ontvangen 7,50 euro per dag voor maximum vijf dagen. Duren de openluchtklassen minder dan vijf dagen en organiseert de school meer dan één keer openluchtklassen, dan kunnen de ouders voor de resterende dagen later een nieuwe aanvraag tot tegemoetkoming doen. CM-leden laten hun aanvraagformulier invullen op de school. Hierop vult u de gegevens van de school, de duur, de bestemming en de kostprijs van de openluchtklassen en de gegevens van het deelnemende kind in. In bijlage vindt u een exemplaar van dit aanvraagformulier. U mag dit kopiëren, maar u mag evengoed een eigen document van de school meegeven indien dit alle bovenvermelde gegevens bevat. Ouders kunnen het formulier ook afhalen in een CM-kantoor of downloaden van www.cm.be. Opgelet! De cumulatie van tegemoetkomingen in geval van een aansluiting bij een sportvereniging, aansluiting bij een jeugdbeweging, tegemoetkoming bij openluchtklassen en tegemoetkoming bij speelpleinwerking wordt beperkt tot 25 euro per persoon en per kalenderjaar. Leden met verhoogde tegemoetkoming of het Omnio-statuut ontvangen maximaal 37,50 euro per persoon per kalenderjaar.

i

Wenst u meer info over de andere tegemoetkomingen, surf dan naar www.cm.be of ga langs in uw CM-kantoor.


Vakantiecentrum Sainte-Ode in Amberloup Organiseert uw school bosklassen? Bent u op zoek naar een locatie waar u met de leerkrachten en leerlingen enkele dagen kan verblijven? Dan is het vakantiehuis Sainte-Ode in Amberloup iets voor u. Het gebouw beschikt over een grote zaal, zes klassen en knutsellokalen. De kamers zijn sober maar comfortabel ingericht en hebben één, twee, vier, zes, acht tot twaalf bedden. Door knusse zithoeken en aparte ontmoetingsruimten garandeert Sainte-Ode aan elke groep voldoende privacy. Het terrein biedt vele mogelijkheden: met voetbal- en sportterreinen, het avonturenparcours en de Ourthe vlakbij is er voor elk wat wils. Nieuw is het ‘beverleerpad’. Een gids laat de leerlingen op speelse manier kennismaken met de natuur. Niet moeilijk met een echte beverburcht op het terrein. Amberloup is ook dé uitvalsbasis om er op uit te trekken in de omgeving. Met het knusse La Roche en Ardenne en het historische Bastogne vlakbij, zijn er mogelijkheden genoeg voor een leerrijke uitstap.

Met de school op bosklas Voor meer informatie kan u terecht op www.amberloup.be of contacteert u het CM-vakantiebureau op tel. 052 25 97 60, vakantiebureau.waasendender@cm.be. Onze medewerkers werken graag een formule op maat uit.

i

CM-fit obstakelbaan

We zetten de belangrijkste modaliteiten op een rij: • Het gaat over evenementen voor het brede publiek zoals opendeurdagen en schoolfeesten. • In ruil voor het gratis gebruik van de obstakelbaan bent u bereid om CM Waas en Dender te vermelden als sponsor in alle communicatie-uitingen waarin u het evenement promoot. Dit kan gaan om affiches, flyers, programmaboekjes, onderleggers of de website. • U staat zelf in voor de begeleiding van de kinderen tijdens het gebruik van de obstakelbaan. • Een gespecialiseerde firma plaatst de obstakelbaan en komt ze ook terug ophalen. U zorgt zelf voor helpers bij het opzetten en afbreken. • We vragen een waarborg van 250 euro die u teruggestort krijgt indien alles volgens afspraak verloopt.

Organiseert u met uw school een evenement? CM Waas en Dender beschikt over twee spectaculaire CM-fit obstakelbanen. Dit zijn gigantische opblaasbare structuren van 16 meter lang, 4 meter breed en 5 meter hoog waar kinderen op kunnen klauteren, springen en via een grote glijbaan naar beneden kunnen roetsjen. Ludiek beweegplezier in het teken van CM-fit. Als school kan u een aanvraag doen om één van onze obstakelbanen te reserveren voor uw evenement. U krijgt deze gratis ter beschikking mits een aantal afspraken. Daarvoor wordt een samenwerkingsovereenkomst opgesteld.

i

communicatie.waasendender@cm.be

Mail uw aanvraag zo snel mogelijk naar cmfit.waasendender@ cm.be. Vermeld naast de contactgegevens en de datum en plaats van uw schoolevenement ook hoeveel mensen u verwacht en op welke manier u promotie voert voor uw evenement. We laten u snel weten of u al dan niet op onze obstakelbaan kan rekenen. Is er op uw schoolevenement ook een eetfestijn? Dan kan u ook gratis de placemats of tafelonderleggers met het CM-ganzenbord aanvragen via communicatie.waasendender@cm.be. U kan deze enkele dagen later afhalen in het CM-kantoor in uw buurt.


CM, uw partner bij een gezond schoolbeleid Van scholen wordt verwacht dat ze een gezondheidsbeleid op maat van hun leerlingen uitwerken. Om dit concreet in te vullen, kunnen ze rekenen op de CM als actieve partner. De CM-dienst gezondheidspromotie bouwde reeds jarenlang deskundigheid op in het kader van gezondheidsbevordering en had daarbij steeds ruime aandacht voor het onderwijs. Je kan niet jong genoeg beginnen met gezond eten en voldoende bewegen. Daarnaast betekent ‘gezond zijn’ ook zich goed in zijn vel voelen. Hieronder vindt u een overzicht van hoe de CM uw school met een aantal projecten kan ondersteunen.

Beestig gezond

Ik ben nummer dertien

Red je rug

Hoe jonger kinderen gezonde voedingsgewoonten aanleren en voldoende bewegen in hun dagelijkse activiteiten, hoe groter de kans dat ze die goede gewoonten later blijven verderzetten. Het project beestig gezond is erop gericht kleuters van 2,5 tot 6 jaar een gezonder eetgedrag te laten vertonen op de kleuterschool. Er is een didactische map beschikbaar vol praktische tips en lessuggesties om met kleuters rond gezonde voeding en beweging te werken.

Ook kinderen voelen zich soms niet zo goed in hun vel en hebben last van sombere gevoelens, of zelfs depressie. Het project ‘Ik ben nummer dertien’ wil kinderen en hun omgeving gevoelens correct leren (h)erkennen en uiten. Ook tijdig hulp zoeken wanneer sombere gevoelens een lange tijd aanslepen en dreigen uit te monden in een depressie en weten waar men hiervoor terecht kan, zijn de doelstellingen. Het project richt zich in de eerste plaats naar kinderen tussen 10 en 12 jaar, maar ook naar hun onmiddellijke omgeving zoals ouders en leerkrachten.

De voorbije zes jaar werkten we intensief rond het thema ‘Red je rug’. Deze actie voor leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar wordt binnenkort afgesloten.

Centraal staat de familie Versluis. Deze woont in een driehoekig huis in de Smikkelstraat 7. Elke kamer stelt een groep voor uit de actieve voedingsdriehoek en wordt bewoond door een familielid. Aan de hand van een prentenboek, lesvoorstellen, kopieerbladen en affiches kan de leerkracht meerdere lessen opbouwen. Ook oom Veggie’s soepmap en het houten poppenhuis (te ontlenen in de gezondheidsbib) ondersteunen de lessen. U kan de didactische map ‘Beestig gezond’ (75 euro), de soepmap (25 euro) bestellen op www. bewustgezond.be. Of u ontleent het materiaal in de gezondheidsbib.

i Voor meer info kan u terecht op de dienst

gezondheidspromotie op tel. 03 760 93 91 of via gezondheidspromotie.waasendender@cm.be.

Aan tafel! Met het project ‘Aan tafel!’ zet de CM kinderen van het eerste tot het vierde leerjaar, samen met hun ouders en leerkrachten, aan tot een gezonde levensstijl. Lekkere, gezonde voeding en speelse bewegingsactiviteiten staan centraal. Er is een didactische map beschikbaar met lessuggesties, werkbladen, cd-rom en leuk beeldmateriaal zoals een 3D-model voedingsdriehoek (hoogte ca. 1 m), onderleggers, affiches en alle CM-folders over gezonde voeding. Voor de leerlingen uit het vierde leerjaar is er nog een toffe brooddoos en een sponsoring van 1,50 euro voor een gezond ontbijt voorzien. Wie zich engageert om te werken met ‘Aan tafel!’ krijgt het eerste exemplaar van de didactische map gratis. U kan de map ook bijbestellen (kostprijs 25 euro) op www.bewustgezond.be.

i Voor meer info kan u terecht bij de dienst

gezondheidspromotie op tel. 03 760 93 91 of via gezondheidspromotie.waasendender@cm.be.

De didactische map geeft een hele reeks concreet uitgewerkte lessuggesties en methodieken. Bij een aantal werkvormen is het leesboek ‘Ik ben nummer dertien’ de rode draad. Daarnaast bevat de map uitgebreide achtergrondinformatie en tips. U kan de didactische map (kostprijs 18 euro, één leesboek inbegrepen), het boek (8 euro voor leden, 14,99 euro voor niet-leden) en de gratis folder ‘Kinderen en depressie, (h)erkennen en begrijpen’ bestellen op www. bewustgezond.be. In de gezondheidsbib kan u ook voor drie weken een boekenkoffer ontlenen met 25 stuks van het boek.

i Vraag meer info bij de dienst gezondheidspromotie op tel. 03 760 93 91 of via gezondheidspromotie.waasendender@cm.be. Ontbijt in the box Wellicht niet iets dat zomaar bruikbaar is binnen de didactische opdrachten. Maar mogelijks organiseert uw oudervereniging een ontbijtservice aan huis? U kan dan beroep doen op de uiterst praktische CM-ontbijtbox. Hierin is plaats voor een gezond ontbijt en wij vragen om de CM-boodschap rond gezonde voeding toe te voegen: de tafelonderlegger met voedingsdriehoek, de folders ‘Tijd voor ontbijt’ en ‘Drink water’, een drinkbeker of een flesje water met CM-etiket. De CM beveelt aan om de ontbijtbox te vullen met een gezond ontbijt en om (ook) fairtrade producten te gebruiken (bvb. van de Oxfam Wereldwinkel). Mail uw aanvraag naar cmfit.waasendender@ cm.be.

Toch willen we onze voorraad fluo polsbandjes en individuele diploma’s niet verloren laten gaan. Scholen die ook dit jaar nog rond het thema willen werken, kunnen nog terecht voor de laatste folders en materiaal. Meer nog, stuur ons een mail en vertel ons waarom u wil werken met ‘Red je rug’ en misschien maakt u wel kans op één van de 5 zitballen. gezondheidspromotie.waasendender@cm.be

Hoofdluizen … vervelende beestjes! Het schooljaar is pas goed aan de gang en daar komen de hoofdluizen weer. Hoofdluizen zijn zeer besmettelijk. Ze brengen geen ziekten over, maar zijn erg lastig. Kinderen en volwassenen schamen zich er vaak voor. Nochthans kan het iedereen overkomen, zelfs al was je je haren elke dag. Het beste is er gewoon voor uit te komen en zo te zorgen dat de luizen zich niet verder verspreiden. Onze folder ‘Hoofdluizen …’ zet een aantal tips op een rijtje en is gratis verkrijgbaar via www.cm.be en de link ‘publicaties’.

Drink water De CM loopt ook in de kijker met een sensibiliserende campagne ‘Drink water’. We drinken bij voorkeur anderhalve liter water per dag. U kan ook binnen de schoolomgeving aandacht vragen voor dit thema. Wij ondersteunen u met: • de folder en affiche ‘Drink water’, • de transparante drinkbeker, • wedstrijdje met thematische krasloten. Mail uw aanvraag naar cmfit.waasendender@ cm.be.


www.bewustgezond.be Alle gezondheidsfolders, brochures, lespakketten, affiches en andere CM-uitgaven kan u online bestellen. Surf naar www.bewustgezond.be en klik op ‘publicaties. Daar vindt u het volledige overzicht. Bij de bestelling kan u kiezen: ofwel laat u de publicaties opsturen, ofwel haalt u het materiaal af in één van de CM-kantoren in onze regio. Neem ook een kijkje in onze gezondheidsbib op www.bewustgezond.be en reserveer de boeken en het materiaal online. De levering gebeurt in het CM-kantoor van uw keuze. Natuurlijk kan u ook nog op de vertrouwde manier bij ons terecht via tel. 03 760 93 91 of gezondheidspromotie.waasendender@cm.be. Of kom langs in ons CM-infocentrum voor gezondheid, de Castrodreef 1 in Sint-Niklaas. Openingsuren: maandag woensdag donderdag vrijdag

9 tot 12 uur - 13.30 tot 17 uur 9 tot 12.30 uur - 13.30 tot 17 uur 9 tot 12 uur (nieuw) 9 tot 12 uur

JOMBA: vakanties op maat CM-kinderherberg Kinderen van 4 tot en met 12 jaar kunnen tijdens de zomervakantie terecht in één van de kinderherbergen van de CM. De kinderherberg is er speciaal voor gezinnen waar opvang niet vanzelfsprekend is door financiële problemen, overbelasting van het gezin, chronische ziekte of ziekenhuisopname van één van de ouders. Inschrijven kan telkens voor een weekperiode van zaterdag tot zaterdag, met overnachting. In eerste instantie kunnen kinderen één of maximum twee periodes deelnemen. Indien er noodzaak is voor een langere periode, kan de verblijfsperiode afgestemd worden in functie van de vraag van de ouders. De werking is gebaseerd op ‘een groot gezin in vakantiestemming’, waarbij we rekenen op de sterke schouders van een vijftal jonge vrijwilligers tussen 17 en 25 jaar en van twee gastouders. De gastouders nemen tijdens deze ‘kinderherbergweek’ de ouderrol op zich, terwijl de monitoren de rol van broer en zus vertolken.

Froezel

i

Voor meer informatie over de kinderherberg en Froezel kan u terecht bij het vakantiebureau van CM Waas en Dender, tel. 052 25 97 79, vakantiebureau.waasendender@cm.be

Gastouders gezocht

Aandacht voor elkaar, da’s zorgen voor een goed leven. CM Waas en Dender de Castrodreef 1, 9100 Sint-Niklaas tel. 03 760 38 11, fax 03 766 38 17 waasendender@cm.be www.cm.be

Voor onze kinderherberg kunnen we altijd gemotiveerde en enthousiaste gastouders gebruiken. De gastouders nemen actief deel aan het hele vakantiegebeuren: ook zij doen al eens mee aan spelletjes, gaan mee op daguitstap, nemen kinderen mee om boodschappen te doen. Een unieke ervaring, die bovendien getuigt van een diepgeworteld engagement. En natuurlijk ook gewoon heel fijn. Ziet u een engagement als gastouder wel zitten of had u graag wat meer informatie? Geef ons dan een seintje op het nummer 052 25 97 67 of stuur een mailtje naar kazou.waasendender@cm.be.

V.u.: Etienne Van Hecke, algemeen directeur CM Waas en Dender, de Castrodreef 1, 9100 Sint-Niklaas.

Froezel staat garant voor fijne daguitstappen, hyperleuke activiteiten en een schitterende groepssfeer. De activiteiten van Froezel vinden plaats op dinsdagen tijdens de schoolvakanties. De meest uiteenlopende daguitstappen komen aan bod: een spetterend bezoek aan Sealife, een spannende trip naar zee, een fijne dag vol bos- en pleinspelen of samen gezellig kokkerellen en dan ’s avonds eten met mama en papa erbij.

200810340

In samenwerking met KVG Oost-Vlaanderen biedt Kazou, de jeugddienst van CM Waas en Dender ‘Froezel’ aan. Froezel is een vrijetijdswerking voor kinderen en jongeren van 6 tot 16 jaar met een fysieke handicap én hun broertjes en zusjes.

CM-nieuwsbrief  

onkosten sportklassen

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you