Page 1

elpoblet edicions

(www.elpoblet.cat) és una petita editorial

sabadellenca que tot just treu el seu segon llibre des que, l’any 2016, entrés en el món de les publicacions amb Santi, Jordi, la princesa i el drac.

Com Santi, Jordi, la princesa i el drac, el llibre que surt a la venda aquest mes de febrer (Enllaçar-se i altres embolics) és una obra en col·laboració amb el Projecte Vadepapus (www.diversitatfamiliar.cat), un projecte que pretén donar visibilitat a la diversitat familiar i, principalment, eines i una terminologia positiva a les famílies enllaçades (aquelles en què hi ha fills no comuns a la parella).


Enllaçar-se i altres embolics és un recull d’històries, historietes i historiasses que parlen de famílies que no són ben bé com les altres… Deu relats il·lustrats (n’hi ha un d’amagat!) per veure que, com diu Laura Borràs, «totes les famílies convencionals s’assemblen, però les enllaçades ho són cadascuna a la seva manera».


Presentació de l’obra: Enllaçar-se i altres embolics és un llibre amb 9+1 relats il·lustrats protagonitzats per famílies enllaçades. La idea de l’obra neix de l’editorial sabadellenca Elpoblet edicions, la castellarenca Pingupanda (projecte de criança) i el Projecte Vadepapus, un projecte que pretén donar visibilitat, eines i una terminologia positiva a les famílies enllaçades i, per extensió, visibilitat i reconeixement a la diversitat familiar. Per a la creació de l’obra, s’ha comptat amb la participació tant de famílies enllaçades que han compartit anònimament les seves experiències, com amb la dels autors de renom que, després d’haver-les llegides o inspirant-se amb anècdotes pròpies o ja conegudes, n’han fet diferents relats de manera desinteressada. I és que Enllaçar-se i altres embolics és un llibre un llibre benèfic. Els beneficis obtinguts amb la venda del llibre (per part dels autors i de l’editorial) aniran destinats a ACTUA, cooperativa d’iniciativa social que treballa amb persones amb risc d’exclusió, fonamentalment amb la gestió de cases d’acollida per a menors i amb pisos tutelats. Enllaçar-se i altres embolics és un recull de relats amb certa clau d’humor que pretén posar en escena de manera divertida, o curiosa, tot de famílies enllaçades (famílies que es formen quan un o els dos membres de la parella tenen fills d’unions anteriors). Un llibre per desdramatitzar situacions sovint complexes. Enllaçar-se i altres embolics és un llibre diferent, que proposa un repte de lectura (es llegeix del revés!) per simbolitzar, com s’explica a la nota de l’editora i al pròleg, que de vegades els llibres, com les famílies, segueixen essent llibres i essent famílies encara que no “funcionin” exactament com esperàvem i encara que, d’entrada, no sapiguem massa com s’han de fer funcionar. Enllaçar-se i altres embolics està format per deu relats il·lustrats, però només nou venen en el llibre físic... el desè l’hauran de cercar els lectors a la xarxa!


Per què aquest llibre ara? Segons dades de l’any 2011 de l’Institut d’estadística de Catalunya, gairebé un 10% dels infants viuen en famílies enllaçades (llars reconstituïdes, segons la literatura jurídica). Això no obstant, no arriba el 10% el nombre de llibres per a infants en què aquesta realitat queda retratada i molts són els llibres per adults que la plantegen des del drama. Amb la voluntat que petits i grans puguin veure reflectides les seves experiències vitals o simplement descobrir la diversitat familiar en llibres amens i distesos, elpoblet edicions ha publicat els seus llibres Santi, Jordi, la princesa i el drac (una revisió de la llegenda en què la princesa és salvada del drac gràcies a la cooperació del seu pare i el seu pare afí —el padrastre—, el Santi i el Jordi respectivament) i, enguany, Enllaçar-se i altres embolics, un recull de relats per treure ferro a situacions sovint complicades i desconegudes per una gran majoria de la població, un recull de relats per acostar la diversitat familiar als adults de manera no teòrica, sinó plena d’humor i també amb alguna dosi d’emoció.

Per què un llibre benèfic? Enllaçar-se i altres embolics parteix del Projecte Vadepapus, un projecte de difusió i normalització de la diversitat familiar sense ànim de lucre. Elpoblet edicions s’ha volgut sumar a la seva dinàmica solidària i, en aquest cas, donar els beneficis del llibre a les famílies que, a diferència de les del recull i de la majoria que col·laboren i participen amb el Projecte Vadepapus, no se n’han sortit tan bé com voldrien. Per això els beneficis de les vendes aniran destinats a ACTUA, cooperativa d’iniciativa social, una entitat que treballa amb centres d’acollida de menors i pisos tutelats, entre altres activitats.

Per què un llibre objecte? En plena era digital, elpoblet edicions ha volgut donar un valor afegit i simbòlic al llibre com a objecte, convertir-lo en un producte que no es pot reproduir en pantalla igual que el trobem de manera física (de la mateixa manera que els relacions familiar i els llaços que generen no són iguals “en viu” que virtuals). Enllaçar-se i altres embolics es llegeix del revés, però de manera un xic estranya. Perquè sembla un llibre tradicional, però no ho és (igual que les famílies enllaçades no poden funcionar igual que les tradicionals); perquè ens proposa una lectura gairebé sense instruccions (com també sense instruccions, o casi, es troben els membres de les famílies enllaçades); perquè, com els passa a les famílies


enllaçades, si estem atents a tots els detalls, ens podem endur sorpreses agradables...

Per què un llibre amb il·lustracions per a adults? Elpoblet edicions considera que els textos van molt més enllà de les paraules i, per tant, aposta per la il·lustració com a peça complementària i fonamental en les seves publicacions. En el cas d’Enllaçar-se i altres embolics, les il·lustracions de Xavi Roca no aporten nous sentits textuals, però sí que en reforcen la part còmica o fins i tot picant.


Sinopsi: Cadascun dels relats d’Enllaçar-se i altres embolics posa en joc diferents situacions més o menys realistes: en el conte escrit per Montse Barderi la protagonista, una dona centrada i ordenada, s’enamora bojament d’una doctora caòtica i desordenada mare de tres fills, que li acabaran canviant la vida. Jordi Cantavella posa en joc dues famílies on res és el que sembla, amb un humor fi i algunes dosis de sexe censuradament explícit. Jenn Díaz, per la seva banda, dona veu a una nena, filla d’una família enllaçada, en un relat absolutament adorable; Maria Escalas, pren el relleu de la no-filla gran, que reconeix tot el que ha fet per ella la seva no-mare. Ramon Erra, en un divertidíssim relat, parla de la proliferació de sogres que ocorre en les famílies enllaçades i Lluís Llort (Llort) elabora un complicadíssim croquis genealògic en un conte ple de sentit de l’humor. Humor del qual també fa gala Sebastià Roig en el seu escrit que, des de la perspectiva d’un pare de família a la cua de l’Huracan Kondor, repassa tota una història familiar. Elisenda Solsona, en la més llarga de les històries, desplega una relat futurista que obre una nova perspectiva a la diversitat familiar i, finalment, el conte de Laura Tejada tanca el recull amb una nota tendra, la del fill adult que a l’últim moment, accepta la que serà la seva nova família.


Autors: Enllaçar-se i altres embolics és un llibre d’autoria múltiple i que compta amb la col·laboració de diversos col·laboradors de renom. Montse Barderi (acaba de publicar Camí d’anada i tornada amb Emma Vilarassau a Columna) Laura Borràs, autora del pròleg (directora de la Institució de les Lletres Catalanes) Jordi Cantavella (últim llibre: Llegendes de boletaires, Eix Llibres) Jenn Díaz (Premi Mercè Rodoreda 2016) Ramon Erra (professor de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès) Maria Escalas (autora d’ Abans que el teu record es torni cendra, Ara Llibres) Lluís Llort (redactor d’El Punt Avui i autor de diverses obres de literatura infantil i juvenil i també per a adults, com Herències col·laterals, Sota l’asfalt o No n’estiguis tan segur) Xavi Roca, il·lustrador (redactor d’El Punt Avui, guionista de còmics i il·lustrador) Sebastià Roig (autor de diversos còmics i novel·les) Elisenda Solsona (Primer Premi de Lectures al Jardí 2014, autora de Cirurgies a Voliana Edicions) Laura Tejada (XVII Premi El lector de l’Odissea)

Adreces d’interès: elpoblet edicions www.elpoblet.cat projecte vadepapus www.diversitatfamiliar.cat

Profile for elpoblet edicions

Dossier de premsa enllaçar se i altres embolics  

Si voleu conèixer algun dels secrets del llibre, si voleu parlar-ne, si en voleu fer promoció... Aquí teniu una mica d'explicació del perqu...

Dossier de premsa enllaçar se i altres embolics  

Si voleu conèixer algun dels secrets del llibre, si voleu parlar-ne, si en voleu fer promoció... Aquí teniu una mica d'explicació del perqu...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded