Page 1

Edició núm. 2 (curs 2012-2013)

1€


Benvinguts a l'edició de la revista Genius de la diada de Sant Jordi. En aquesta edició de la revista hi haurà de tot: discussió de temes d'actualitat com pot ser la independència i temes que afecten a l'institut com la jornada intensiva, la nova secció anomenada Teenteressa, la secció de notícies, etc. hi haurà dos temes importants del centre com són instal·lació de noves càmeres de seguretat, i la tómbola Carpe Diem. A l'entrevista parlarem amb en José Luís (cap d'estudis) que ens parlarà dels seus gustos. També hi haurà una secció de música, tot això i molt més avui a Genius, la revista del nostre institut. Des de la revista agraïm als companys de l'aula oberta la bústia que ens han fet i que podem trobar al vestíbul. També us agraïm a vosaltres que compreu la revista, de ben segur que no us decepcionarem. L'equip de la revista GENIUS ha estat treballant dur a l'hora del pati i quan gireu pàgina començareu a gaudir dels fruits del nostres esforços. A què espereu?!


Avui a l'entrevista estarà en José Luís el cap d'estudis de l'institut, una de les persones més importants per fer que tot funcioni. Ell és un dels culpables que tot vagi tan bé. Quines seran les seves aficions? A: Quin lloc t'agradaria visitar? B: M'encantaria visitar l'India. A:Si no haguessis estat cap d'estudis... B: Sempre m'ha agradat tot el que estés relacionat amb l'ensenyament, no sé quina altra cosa m'hagués agradat. A: Quin és el teu menjar preferit? B:M'agraden tots els menjars no en tinc cap d’especial. A:Quin nom t'agradaria tenir? B: Tinc un fill que es diu Raul, per tant em quedo amb Raul. A:Quin es el teu color preferit? B: El groc. A: Qui és el teu ídol? B: No tinc cap ídol, ningú és perfecte, tots tenim coses bones i coses dolentes. A:Tens alguna frase preferida? B: No ho sé, això s'hauria de preguntar als meus companys, si n’he de dir una: el diàleg es la solució als problemes. A:Un esport preferit? I un esportista? B:Com a esport l'esquí però no tinc cap esportista preferit. Igual que a cada esport hi ha algun esportista que durant uns 4 anys són molt bons però després son substituits per altres. A: Un actor preferit ? B: M'agraden molt els actors espanyols: Javier Bardem, Antonio Banderas, etc. A: I última pregunta i més estranya, en què et reencarnaries? B:Mai m'ho he pensat, si que es estranya la pregunta. Jo ja estic bé com sóc, així que en mi mateix.


Noves càmeres de seguretat Aquests últims dies s'han estat instal·lant noves càmeres de seguretat a l’institut. Aquestes càmeres estan sent instal·lades a passadissos on no hi havia càmeres com per exemple els passadissos de batxillerat o de cicles. Les càmeres estan sent instal·lades per la seguretat de l’alumnat, i en la meva opinió per evitar problemes com els que han passat a altres instituts com a Cádiz, on un alumne va prendre foc al cabell d'una professora. La iniciativa és bona ja que a aquestes edats s'han de vigilar els alumnes ja que a vegades les baralles que són per diversió poden acabar en problema i les càmeres facilitaran la localització dels culpables. Ja sabeu, esteu vigilats i porteu-vos bé.


La tómbola CarpeDiem és un projecte que s'està duent a terme des de l'optativa d'economia a 3r d'ESO. Consisteix en un sorteig en el qual es podrà guanyar un premi secret. El 60% del que es recol·lecti anirà destinat a Càrites de Sant Andreu de la Barca i els diners restants seran repartits entre els socis o seran destinats a una activitat lúdica i educativa. Per Internet a la pagina del Palau s'ha fet una enquesta per decidir el premi i el que costa una butlleta. El sorteig es farà el dia 23 de març coincidint amb la diada de Sant Jordi. Les butlletes van ser venudes el 11, el 12 i el 13 de març. BONA SORT A TOTS ELS PARTICIPANTS.

També volem agrair la col·laboració de totes les botigues que ens han oferit productes, però especialment a la Xarcuteria Alicia!!!


One direction, encara no porta ni un any i ja és el grup preferit de molts joves. Tot gràcies a les seves cançons, en el grup hi ha 5 cantants també molt joves, que són:

Zayn Malik- Harry Styles- Niall Horan- Liam Payne i Louis Tomilson. Aquest grup es va crear a Londres al programa THE X FACTOR l’any 2010, els cinc es van presentar per separat però el director del programa els va convèncer perquè cantessin junts i formessin un grup. El seu tipus de música és pop. Només han tret un disc que va sortir a la venta l’any 2011 i es titula “Up All Night” que inclou 13 cançons. One direction ha rebut premis d’MTV Video Music Awards. Segur que haureu sentit cançons seves com ara... Live While We’re Young, Kiss You, Little things, són cançons molt conegudes i molt cantades. Aquest grup de joves, es va presentar a l’esdeveniment anual “Children In Need 2012” cantant una cançó de BLONDIE que es titula “One Way Or Another”.


Al crèdit de síntesi de tercer d’ESO vam treballar amb aquesta cita i tot el que comporta: “mens sana in corpore sano”. Aquest tema és un tema interessant i ens afecta a tots, per això opino que és important conèixer les condicions i beneficis d’aquest tema. “Mens sana in corpore sano” és una cita llatina on el sentit original és el de la necessitat d’orar per disposar d’un esperit equilibrat en un cos equilibrat. La frase era emprada sovint al Renaixement per expressar que l'ànima no pot viure sense el cos i per reivindicar el gaudi del cos.Encara que avui dia el significat que li donem és diferent: "ment sana en un cos sà". El significat que li donem a la cita llatina avui dia sembla estar més relacionat amb tenir una ment sana a través de l'exercici. I és que l'exercici físic ens aporta molts beneficis, ens ajuda a mantenir el pes, ens ajuda a eliminar toxines (a través de la suor, per exemple) i ens ajuda a augmentar el nostre nivell d'energia, aconseguint que aquest es mantingui al llarg del dia. A part d'entrenar el nostre cos, l'exercici físic també entrena la nostra ment. L'exercici físic millora i exercita la funció mental, destacant la memòria, l'agilitat i flexibilitat mental, la rapidesa entre altres i finalment perquè aporta una gran sensació de benestar (produït en part per la pujada d'endorfines mentre fem exercici). Per això molts metges aconsellen la pràctica d'esport en les persones afectades per depressió, ansietat, estrès, etc ... Però no ens hem d’oblidar que no tot és fer exercici, també s’ha de procurar mantenir una dieta equilibrada (dieta Mediterrània) i dormir un mínim de 7- 8 hores diàries. Aquí us deixo un test per saber si porteu una vida saludable: Quantes vegades per setmana realitza exercici físic? A) Més de tres vegades per setmana B) Dos a tres vegades per setmana C) Cap Durant la seva jornada laboral: A) Està en moviment constant B) Combina treball d'escriptori amb activitat física (ús d'escales) C) Està 8 hores o més assegut Quant al seu pes, vostè considera que: A) És d'acord a la seva talla i edat B) Està lleument excedit C) Està amb sobrepès o obesitat Quantes verdures i fruites fresques consumeix per dia? A) De 4 a 5 unitats B) D'1 a 3 unitats C) Cap Quantes menjars fa durant el dia? A) 4 àpats més dos col·lacions (mig matí i mitja tarda) B) 3 àpats C) 2 àpats En quin horari consumeix proteïnes i hidrats de carboni? A) Entre el matí i el migdia B) Entre el matí i la tarda C) Durant tot el dia


Fuma? A) Mai B) Ex-fumador (menys de 10 anys) C) Sí Consumeix alcohol? A) Mai B) A vegades C) Diàriament Quanta aigua consumeix per dia? A) 2 litres o més B) 1 litre C) Menys d'un litre Vostè dorm: A) Més de 7 hores per dia B) 5 o 6 hores per dia C) Menys de 5 hores per dia ¿Controla el seu estat de salut amb el metge de capçalera? A) Anualment B) Cada dos anys C) Més de dos anys Quina de les següents categories el defineix? A) He tingut un estil de vida saludable per anys B) Hi ha canvis en la meva conducta pel que fa a la meva salut que he de realitzar C) Hi ha canvis en la meva conducta pel que fa a la meva salut que he de realitzar i no estic interessat en fer- los RESULTATS A: Sumi 5 punts B: Sumi 3 punts C: Sumi 1 punt Si va obtenir entre 48 i 60 punts: Té una qualitat de vida realment saludable. Conservi seus hàbits i recordi que a mesura que passen els anys hem d'adaptar les cures i intensificar. La manera d'aconseguir-ho és continuar atent a les seves necessitats i mantenir un control periòdic amb el seu metge de referència. Si va obtenir entre 20 i 47 punts: Té un estàndard de vida que arriba als paràmetres del saludable, però faltaria optimitzar alguns aspectes. Reviseu els ítems en què va obtenir menys puntuació i, un cop identificades les debilitats, procuri revertir mitjançant informació adequada i també visitant al seu metge. L'exercici diari, una alimentació equilibrada i un descans reparador liproporcionen una major i millor qualitat de vida. Si va obtenir fins a 19 punts: Segons aquest qüestionari vostè no estaria cuidant la seva salut com hauria. Si el seu objectiu és viure més anys i saludablement: primer pas, s’ha de conscienciar de la necessitat d'un canvi i procuri fer-ho. Segona instància, consulti a un metge: necessita conèixer el seu estat físic i establir un pla de vida saludable com més aviat millor. Algunes de les pràctiques sobre les quals hauria de reflexionar, abasten una alimentació saludable, realitzar activitat física d'acord a la seva condició, abandonar la pràctica d'hàbits tòxics-alcohol i tabac, i procurar un descans adequat al final de la jornada.


Un dia de tutoria a la classe de 1rD, vam fer una activitat sobre les abraçades, va estar molt divertida perquè vam participar tots i totes. Primer vam estar parlant sobre quan donàvem abraçades normalment, després la tutora i la M José de Molina, ens van posar un vídeo, molt interessant sobre persones que ofereixen abraçades gratuïtes; elles pretenien fer-nos saber que les abraçades son un mètode per relacionar-nos i que quan les necessitem tothom ens les pot fer. A l’acabar el vídeo ens vam aixecar tota la classe i vam començar a fer-nos abraçades entre tots. Al final d’aquesta sessió de tutoria, de deures ens va quedar fer alguna cosa sobre abraçades: dibuixos, explicacions i finalment una exposició a la classe.


Les famílies també formen part del teixit curricular

Som el tutor Jordi i la M. José, amb els nois i noies de 3r B que fa tres anys anem junts, com un bon equip, compartint la vida de l’aula. Hi ha una de les experiències que ens omple pel que representa: “Obrir les portes” de l’aula a les famílies. Ens sentim partícips de les vides de cadascú i això implica saber qui som, d’on venim, qui ens acompanya durant la nostra formació. Les portes s’han obert en diferents ocasions per construir la xarxa de complicitats i de mirades vers l’aprenentatge de cada fill i filla. Entre les diverses evidències es poden destacar: Els moments de conversa sobre les trobades amb les famílies a l’inici i al finalitzar el curs; Els berenars pedagògics on són presents els pares i mares que desitgen i que el tutor promou durant les entrevistes individuals; El sociograma sistèmic; l’elaboració de l’arbre genealògic de cada família i compartir-ho en el si de l’aula, entre d’altres. Una de les activitats importants realitzada ha estat poder “mirar” el nostre passat. Pensar en aquella persona que ha estat important a la nostra vida. L’experiència ha consistit en escriure una carta a un ser estimat i poder-li explicar quins records i sentiments els uneixen. Aquestes cartes-relats, a modus d’homenatge a les famílies, es comparteixen de forma voluntària, per després construir un relat col·lectiu com a llibre d’aula. Finalment, cada noi i noia en tindrà un exemplar que l’entregarà a la seva família.


Hablando de ti Querido tío Quique, ante todo me voy a presentar, me llamo Andrea y soy tu sobrina, hija de tu hermana Silvia. A mi hermana Laura la conociste un año antes de que murieras, al contrario de mí, pues moriste 3 años antes de que yo naciera. Se me hace raro pensar que han pasado tantos años, ¡el tiempo pasa tan rápido! La verdad de lo que me hablaron de ti es que eras una persona increíble siempre contento, feliz y optimista. Mi madre me ha enseñado varias cosas sobre ti que tenia guardadas en un cajón, como el homenaje que te hicieron cuando moriste ya que eras entrenador del Martinenc, el equipo de futbol, y tiene periódicos donde informaron de todo y de vez en cuando me los enseña. Aunque en casa no hablamos mucho de ti, todos te queremos y te recordamos mucho. Tus hijos, mis primos, son ya muy mayores, Xenia ya vive con su novio, y a Aleix por lo que veo, le encantan las motos. Hace ya bastante tiempo que no les veo pero con esto del Facebook me entero de muchas cosas. Mis abuelos, tus padres, están bien, ahora tienen una cuidadora que va cada día a hacerles la comida, la cena y les ayuda en lo que no pueden hacer solos. El yayo se está volviendo un cascarrabias y nos pone a todos nerviosos y la yaya lo aguanta como puede, casi no come y le cuesta recordar cosas, pero aun así, aquí están, con nosotros.

De tu sobrina, ANDREA.


“Salvados”, l’Estat del benestar en un estat crític “Salvados” és un programa de crítica social. M’ha impactat molt, fins i tot massa, perquè s’expliquen, amb detalls, coses com aquestes: en dècades no tindrem ni pensions ni bona sanitat pública, els treballs (si és que en tens) no seran dignes, etc. Per a mi, aquest programa ho explica (i demostra) tot molt bé, amb entrevistes, però em desanima molt; veure’m tota la vida treballant en condicions pèssimes (sense tenir jo la culpa) no és de bon grat. Penso que els ciutadans hauríem de lluitar perquè això no passi, informant-nos com jo ho he fet amb “Salvados”.

“Teen mom” “Teen Mom” és un programa americà que s’emet al canal MTV. Tracta sobre adolescents que es queden embarassades i ens expliquen tot el seu embaràs i els seus sentiments en tot aquest procés fins al part, i unn cop nascut el nen mostren el que comporta ser una mare a una curta edat. M’agrada molt aquesta sèrie i m’ha impactat perquè les noies van explicant com es van sentint en tot momento i com porten el repte de ser mares tan joves; algunes decideixen tenir-lo, altres el donen en adopció, els pares dels nens no sempre assumeixen les seves responsabilitats… En definitiva, recomano la sèrie perquè el seu objectiu és evitar embarassos no desitjats en persones joves, ja que tots els actes que fem tenen les seves conseqüències, no?


En aquest apartat exposarem els guanyadors del concurs literari amb les seves respectives obres:

Castellà Sara Martín (2n) - Bandera Blanca Nuria Peralta (3r) - El despertar de los pájaros Cristina Gallego (2n BATX) - Harto de una sociedad consumista Mireia Segura (2n BATX) - Un cambio sin marcha atrás

Català Álvaro Gimenez (1r) - Sant Jordi 2013 Sergio Mateo (1r) - Un Sant Jordi especial Laura Sevilla (3r) - Comença el compte enrere Cristina Gallego (2n BATX) - Tanco els ulls i deixo la ment en blanc Desiree Navarro (2n BATX) - Bon viatge

Premiats per l’Ajuntament Lidia Romero (1r) - Bulling Carla Nova (2n) - Un llibre és un amic fidel Paula Chica (3r) - El primer raig de sol


Newspapers are a need of modern life. They are full of news and views of hundred and one kind from all corners of the globe. They tell us every morning all that happens in our own country as well as in other countries of the world, during the past twenty-four hours. They keep us in touch with the current world. The newspapers keep the public and the government in close contact. The authorities come to know the desires of the people through newspaper. The people get aware of the policies and schemes of the government through them. They describe the activities of different political leaders. They give useful information about the economic affairs of the country. They tell us what is happening in the different fields of national life, for example education, religion, politics, science, sports etc. They show us the picture of the world society. In this way they play a very important role in the society. Newspapers have their educative value too. Readers of good newspapers are more intelligent and better informed than others. They make an attempt to supply all the information and knowledge required by the readers. They inform the lawyers about the important decisions of the law-court , commercial news to businessmen and the ‘’wanted’’ columns for vacant posts encourage the unemployed. With all these advantages of newspapers, there are also some serious disadvantages, for there are no roses without thorns. By publishing false news they mislead the people. They can make the people nervous and excited. They can set one group of people against the other. Some newspaper are owned by selfish politicians. They can be a danger for the young more than we realize.


SORTIDA AL PONT DEL DIABLE Sortim un dimarts de l’institut a les 9:30h per dirigir-nos caminant a l’entrada del riu Llobregat, per anar al Pont del Diable (Martorell). Després de caminar una bona estona, vam parar a esmorzar ja que teníem molta gana i la majoria, pel camí ja no tenia entrepà. Després d’un bon descans vam seguir caminant fins que vam arribar al Pont del Diable. Quan vam arribar, vam aprofitar per omplir les cantimplores i descansar una estona. Ens vam fer una foto de grup i alguns van jugar una estona. A continuació vam agafar el tren (FGC) i ens vam dirigir cap a l’institut. SORTIDA A BARCELONA Sortim a les 9h de l’institut per dirigir-nos amb autocar a Barcelona. Va ser l’excursió divertida i entretinguda en la que vam aprendre moltes coses sobre la Hispània Romana. Durant quasi tot el matí vam estar caminant i agafant apunts. Ens va agradar molt aquesta excursió però va ser molt avorrit agafar apunts.


¿Cuál es el único animal que muere entre aplausos? ¿Qué le dijo un pato a otro jugando carreras? ¿Por qué el libro de matemáticas se quitó la vida? Niños y niñas con sus profesores, pupitres y sillas, pizarras y flores, libros y cuadernos, tizas, borradores, muchos lapiceros de varios colores. Allí tú vas. ¿Lo adivinarás? Los siete son hermanitos y viven un solo día, cuando uno nace otro muere, y así se pasan la vida. Cargadas van, cargadas vienen y en el camino no se detienen. Un pont de coloraines fet per sobre les muntanyes, amb colors d'aigua l'han pintat però cap pinzell no l'ha tocat.

De la voreta del mar ningú no em pot treure; a l'estiu tothom em vol venir a veure; i al hivern ningú no em diu res. No endevines qui seré? Sóc un cuc que es fa la casa i allà dintre vaig canviant. Vaig creixent i em surten ales, i a voleiar pel camp.

El mosquito. Vamos empatados. Porqué tenía muchos problemas. El colegio. Los días de la semana. Las hormigas. L'Arc de Sant Martí. La platja. La papallona.


1. Va un señor por la calle con una cabra sujeta por una cuerda, se encuentra con un amigo y éste le pregunta: - ¿Dónde vas con ese cerdo? - ¿No ves que no es un cerdo, que es una cabra? - Perdona, estoy hablando con la cabra. 2. ¿Qué te pasa hombre? ¿Por qué estás tan triste? Es que ayer fui al médico, y me dio un año de vida. Si es por eso, no te preocupes. El tiempo pasa muy deprisa. 3. Se encuentran dos amigos y uno le dice a otro: ¿Sabes que murió Ezequiel? ¿Sí? No me digas, ¿Y de qué murió? De cataratas. ¿Lo operaron? No, lo empujaron. 4. Carlitos, ¿Por qué llegas tarde a clase? – Pregunta la profesoraSeñorita, esta noche, soñé que estaba volando un avión y me la pasé toda la noche pilotando, por eso llegué tarde. Responde Carlitos. – Y tú Jaimito. ¿Por qué llegas tarde? Pregunta la profesora. –Señorita, yo me quedé en el aeropuerto, esperándole. Responde Jaimito. 5. La profesora dice a los alumnos: - Mañana cuando llegue Rajoy todos decís <<¡Bien!>> Cuando suba las escaleras <<¡Otra vez, otra vez! Y cuando entre a la clase <<¡Rajoy, Rajoy!>>. Al día siguiente Rajoy atropella a una viejecita y todos: <<¡Bien!>>. Sube las escaleras, se tropieza y todos: <<¡Otra vez, otra vez! >>. Entra en la clase y Rajoy pregunta: ¿Quién es el más tonto de la clase? Y todos responden: <<¡Rajoy, Rajoy!>>.


Bon dia palauencs , benvinguts a la nova secció de la revista Genius: a favor o en contra. D’aquesta secció se’n parlarà al pati. En “a favor o en contra” farem enquestes de diferents temes, avui per exemple tocarà parlar en primer lloc de la independència a Catalunya, i també sobre la jornada intensiva que està vivint el centre aquest any. En primer lloc toca començar amb una pregunta dura que ha causat polèmica entre la Generalitat i el Govern d'Espanya, amb frases com la que va dir Wert: “Hay que españolizar a los niños catalanes”, jo per exemple, no estic d'acord amb aquesta frase ja que cadascú ha de decidir el que vol però estic en contra de la independència perquè no ajudaria ni a Espanya ni a Catalunya. Mirant les enquestes he descobert que 5 de cada 10 nens estan en contra de la independència, només 2 de cada 10 estan a favor i 3 de cada 10 estan indecisos. El segon tema és a favor o en contra de la jornada intensiva, és a dir, de l'horari de 8:00 a 14:30. Jo estic a favor per dues raons: primer, els nens que no viuen tan a prop de l'institut com jo els hi va millor ja que no han d’anar corrent per menjar i tornar, i segon perquè hi ha estudis que indiquen que els nens a les tardes estaven més alterats i hi havia un gran nombre d'amonestacions. Les enquestes han mostrat que els alumnes volen continuar amb aquest horari. Un 70% dels enquestats estan d'acord amb aquest horari, un 10% en contra i un 20% no ho té decidit.


Si vols col·laborar amb nosaltres, envia’ns un correu a: revistageniuspalau@gmail.com

EQUIP DE REDACCIÓ: Alícia Arévalo, José Antonio Carmona, Andrea Hornos, Núria Peralta, Víctor Serrano. AMB LA COL·LABORACIÓ DE: Jordi Amorós,Joan Campos, Álex Calderón, María Díaz, Natàlia Duch, Víctor León, Jorge Pereira, Sílvia Quintana, Alberto Ramírez, Raquel Ramírez, Mónica Roldán, Víctor Ruiz, Andrea Serrano, Noman Tahir MAQUETADOR: José Antonio Carmona DINAMITZADORS: Carles Amigó, M José de Molina i Montse Sardà AGRAÏMENTS: Alumnat de l’Aula Oberta i Toni Pérez.

Revista GENIUS JUNY_2013 Institut El Palau  

Revista institut El Palau GENIUS JUNY_2013

Revista GENIUS JUNY_2013 Institut El Palau  

Revista institut El Palau GENIUS JUNY_2013

Advertisement