Page 1

Work Management Special Education Center

Sebastiรกn Burgos


A work within a year

The work done by the staff of special education centres is, without any doubt, essential for integrating all children into society without exception whatever their disability. An example of this is provided by the employees of the Special Education Centre (SEC) Sebastián Burgos, who have been carrying out their invaluable work in a centre which had been left behind over time. The Education Department secured a substantial financial investment for the construction of the new centre despite the current economic conditions. The need for centres like this in the community will probably mean society as a whole will have to double its efforts in this regard. Particular reference should be made to the co-ordinated work of the professionals of Balam Consultores S.L. and the SEC’s construction firm Sedesa S.A., which have succeeded in having the work carried out in record time. The works, which in principle were due to last 18 months, were completed in 12 without any loss of quality. Lastly, reference should be made to the motivation of the team at the firm of architects which drew up the plans. Their drive and determination in the face of any problem have brought to a successful conclusion one of the largest projects in the history of Balam Consultores S.L. – Estudio de Arquitectura.

We can be sure that a single smile from the pupils of SEC Sebastián Burgos more than repays the great effort which has been made.

2


Foundation stone In the foreground, the Minister for Education, Mr. Alejandro Font de Mora In the background (from left to right) Mr. Alejandro Bañares, General Financial Director Mr. Emilio del Toro, local member on Valencia City Council Ms. Inmaculada Valero Cortés, Head of SEC Sebastián Burgos

3


2


Team drafting and carrying out the Project

5

Vicente Dualde Viñeta

Architect Project director

Delfín Ferrer Julián

Assistant architect Project management

Rafael Prats Sabater

Industrial engineer Installations

Eloy Cantero Ramon

Architect Works supervision

Rafael Lluch Noguera

Draftsman Project design

Marta Viñeta Milián

Draftsman Project design

Francisco Herrera Antonino Foreman José Garnés Martínez

Job manager


6


Beginning of the works The site is next to a local railway line, with passengers observing the progress of the works from the laying of the first foundations. The main characteristic of the area was its flatness throughout practically the entire site. The clay ideal for building was not far from the surface in clearly differentiated layers. It was also decided to install three cranes as their combined range would cover the entire works.

7


Structure The works were perfectly managed with each wing of the centre being gradually constructed. In this way each group of operatives moved from wing to wing without the work teams getting on top of each other in the same area. The foundations based on braced footing and the flooring were very efficiently put in place by the construction company, gaining time and quickly arriving at what was in principle the most difficult stage; the making of the concrete vaults.

8


The vaults

9

It quickly became clear that what had seemed the most difficult stage was not so difficult. Thanks to a mobile centring, the construction of the vaults went ahead without great difficulty, with operations being carried out on a repeat basis and errors in the previous stage being corrected. In addition to the vaults, the arches of the faรงade were also built on which the longitudinal frameworks were grouped to achieve a unitary structure.


10


The sky faรงade

11

The influence of the living colours of the Garden of Valencia inspired us in the composition of the roof of the building. This roof is arranged as the fifth faรงade of SEC Sebastiรกn Burgos. The fact of its being the most extensive faรงade and the most visible from the outside made it the most important. We sought to produce a design which recovered in an abstract form all of the key colours of the Garden image. The tones of green, the oranges, the yellows and the blues are a true reflection of the dominance of vegetables, orange trees, the clay ground or even the characteristic colour of the Valencian sky.


12

Image PAT of the Valencia’ Garden


13

Installations Due to the size of the centre and the characteristics of those using it, its energy needs are much greater than those of a normal school. For this reason, two key concepts were created which are developed throughout the project: on the one hand, the distribution of all of the conduits for the installations by way of the flooring and, on the other, the centrality of the machinery in the upper area of the kitchen space.


14


Finishes

15

A range of materials very common on the market at the moment was chosen but these were recombined with new architectural forms. Firstly, face brick is predominant throughout the building, for example on the faรงades and in the internal communal spaces. Secondly the visible cement which makes up the vaults of the classrooms. Thirdly coloured tiles predominate on the fifth faรงade and in the side arms. U-glass, glass and steel are also common in the centre.


16


... to the parents and children of Special Education Center Sebastiรกn Burgos

www.balamconsultores.es

Profile for Eloy Cantero

Special Education Center Sebastian Burgos  

School centre for disabled people in Valencia. Work supervision

Special Education Center Sebastian Burgos  

School centre for disabled people in Valencia. Work supervision

Profile for eloyto
Advertisement