__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

2020

BAIX EMPORDÀ · L’ESCALA

AGOST

407

s e t u R etes a mida f


03

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


SUMARI 08 PALAFRUGELL

Editorial Per EVA VIDAL DIRECTORA

18

NIT & DAY PÀG. 17

ENTREVISTA: Josep Ollé

20 REPORTATGE: Hotel Sant Roc

Després d'uns mesos allunyats de la vida professional, en soledat, amb distàncies aconsellades, a casa amb la família que tenim a prop, sense poder veure als avis, germans, amics, companys de feina, El Nou tornar a sortir. Hem pensat que seria bo de fer-nos tornar a veure, que hi som, de dir-vos que la vida no s'apaga, que ens tornarem a estimar, a abraçar i a viure la vida com abans però amb certes diferències, amb mascaretes, amb més higiene, amb més vigilància i amb molta més prudència i cautela. Viurem i compartirem nous canvis, doncs ara la revista serà bimestral i agrairem l'energia, l'amistat, l'amor i l'estimació dels que estan al nostre costat. Donarem les gràcies per tot el que tenim i pregarem per aquells que ja no estan amb nosaltres. I aviat tornarem a retrobar-nos amb aquelles persones que sumen i ens alimenten l'ànima.

24 PALS 25 BEGUR 26 EN RECORD A EN SERGI LÓPEZ PIRATES I CORSARIS A LES ILLES MEDES PÀG. 32

28 LA BISBAL D’EMPORDÀ 30 TORROELLA DE MONTGRÍ I L’ESTARTIT 33 PALAMÓS 34 BRAVAWAY

BRAVAWAY PÀG. 34 i 35

38 CALONGE - SANT ANTONI 39 CASTELL-PLATJA D’ARO-S’AGARÓ

Mentrestant, aquí seguirem forts i desitjant el millor per a tots els que ens envolten.

41

Salut i lectura per a tots!

42 GASTRONOMIA

TORNAREM A SORTIR EL PRÒXIM

2 D’OCTUBRE

SECCIONS

44 SECCIONS JARDINS DE CAP ROIG PÀG.51

C/ Picasso, 31 - 17200 Palafrugell (Girona) · Tel. 972 61 02 04 · www.elnou.cat Direcció Eva Vidal eva@elnou.cat 645 803 295

Disseny gràfic i maquetació: d+font comunicació creativa · Impremta: Rotimprès Queda prohibida la reproducció total o parcial de tot contingut d’EL NOU sense l'autorització de l'editor. El NOU no s'identifica necessàriament amb les col·laboracions d'aquest butlletí.

Administració administracio@elnou.cat T. 972 61 02 04 @elnouBaixEmporda

Ajuntaments de: Palafrugell, Pals, Begur, La Bisbal d'Empordà, Torrella de Montgrí i l'Estartit, Palamós, Calonge i Sant Antoni, Castell d'Aro i Platja d'Aro, Diputació de Girona. Col·laboradors: Fundació Vila Casas, Amic, Tennis Llafranc, Kids & Us, Fundació La Caixa, Museu de la Mediterrània, Estació Nàutica l'Estartit - Illes Medes, Joan Montes, Irene Clarà, Anna Mendieta, Susanna Trias, Dolors Trucharte i Aïna Galcerán.

@RevistaelNou Publicació gratuïta Distribució: Baix Empordà Dipòsit legal: GI-1937-93

2.000 exemplars

Publicació associada a:

Controlada per:

Amb el suport de:


07

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


08

Noticiari PALAFRUGELL

Josep Clarà — L'univers de l'escultura FUNDACIÓ VILA CASAS

Tania Font— Mecànica interna Tania Font (Palamós, 1978) presenta Mecànica interna, una proposta sobre els sentiments i els processos als quals s'enfronta com a dona en la societat contemporània. La mostra es pot visitar a la Sala Empordà del Museu Can Mario destinat a mostres d'artistes empordanesos o residents a la regió.

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

Foto: Fundació Vila Casas

La mostra obre una finestra al món d'un dels artistes catalans més importants del segle xx, que va viure durant bona part de la seva trajectòria a la ciutat de París. Escultor emblemàtic i sorprenent, Josep Clarà parteix del simbolisme per derivar cap a propostes d'arrel clàssica i mediterrània, vinculades amb el Noucentisme.

Foto: Fundació Vila Casas

El Museu Can Mario de Palafrugell presenta l'exposició Josep Clarà i Ayats. L'univers de l'escultura, comissariada per Cristina Rodríguez Samaniego.


09

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


10

Noticiari PALAFRUGELL

Moltes gràcies per aquest fantàstic estiu! TENNIS LLAFRANC I KIDS & US

Tant el Club Tennis Llafranc com l'escola d'anglès Kids & Us Palafrugell, volem donar les gràcies per aquest fantàstic estiu que els nens i nenes de Palafrugell ens han regalat.

Foto: Club Tennis Llafranc i Kids & Us

Hem unit forces per fer un campus especial en un any ple de dificultats i ho hem aconseguit gràcies al gran equip humà que ens ha acompanyat. El campus d'estiu, que continua fins a finals d'agost, ha combinat activitats multiesport, tennis, pàdel i piscina juntament amb l'anglès en un indret al cor de l'Empordà, on els nens i nenes han après i jugat a l'aire lliure. L'experiència ha estat tan positiva que les dues entitats seguirem treballant conjuntament durant el curs escolar 2020-2021. Moltes gràcies a tothom per la confiança i per haver compartit aquestes setmanes amb nosaltres!

Dos nous rècords d'Espanya màsters a Palafrugell AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Una quinzena d'atletes varen participar en la primera competició atlètica post-confinament, celebrada a l'Estadi Municipal de Palafrugell el passat dissabte 18 de juliol. Cal destacar la participació Josep Maria Sanza, vigent plusmarquista mundial de llançament de martell de la

categoria M80, que disputava la seva primera competició després del seu 85è aniversari. L'atleta local Beata Betlej va superar dues vegades el seu propi rècord d'Espanya de la categoria F50, establert fa un any amb 40,55m.

Palafrugell promociona els seus carrils aquàtics AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

El patrimoni paisatgístic de les costes de Palafrugell, a Calella de Palafrugell, Llafranc i Tamariu, serveix com a element que integra el coneixement de l'entorn amb un esport com el de la natació. Aquest estiu s'han instal·lat, com a primera acció, uns panells informatius on s'esmenten les característiques del carril, la seva dificultat i la distància. EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

El Carril ofereix una perspectiva excepcional i tranquil·la d'un ecosistema aquàtic únic dins d'una destinació turística de referència mundial en unes aigües farcides d'història.

Foto: Ajuntament de Palafrugell

Palafrugell promociona els seus carrils aquàtics amb l'objectiu que els aficionats a la natació en aigües obertes puguin gaudir de la pràctica esportiva vinculada a un entorn únic i diferent.


11

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


12

Noticiari PALAFRUGELL

L'establiment Cal Clic, els germans Casellas de l'Hotel Casamar, Rita Ferrer i Fèlix Pérez Diz reben el Diploma al Mèrit Ciutadà AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Dins dels actes de Festa Major, l'Ajuntament de Palafrugell va fer entrega dels Diplomes al Mèrit Ciutadà 2020. Enguany, degut a les restriccions provocades per la pandèmia de la Covid-19, el lliurament es va realitzar en un acte privat al Teatre Municipal. Maria i Quim Casellas reben el Diploma al Mèrit Ciutadà per haver convertit el restaurant-hotel Casamar en un espai de referència, sobretot a nivell gastronòmic i turístic, i per la seva implicació amb la vila.

concedeix a persones, entitats, agrupacions, institucions, empreses, comerços, etc, que mereixen la gratitud de Palafrugell per activitats destacades en el camp cívic, cultural, esportiu, comercial o d'altres que donin prestigi a la vila.

L'establiment Cal Clic per la seva tasca dins el teixit comercial palafrugellenc de proximitat i per saber mantenir la tradició del comerç local al llarg de tots aquests anys.

Rita Ferrer, per la seva tasca dins la docència musical, destacant pels seus coneixements especialitzats i de qualitat. Des de l'any 2013, l'Ajuntament de Palafrugell entrega els guardons dels Diplomes al Mèrit Ciutadà de la Vila. Aquesta distinció es

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

Foto: Ajuntament de Palafrugell

Félix Pérez Diz rep el Diploma al Mèrit Ciutadà en reconeixement a la seva trajectòria musical i artística vinculada sempre a elements del patrimoni cultural de la vila.


13

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


14

Noticiari PALAFRUGELL

AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

L'aplicació “Palafrugell al mòbil”, que va posar en marxa l'Ajuntament de Palafrugell per consultar l'aforament de les platges i la informació sobre cadascuna d'elles, ja ha registrat més de 85.000 visites. La majoria d'aquestes consultes tenen lloc durant els cap de setmana, on es registra la major activitat i on s'ha vist que quasi la totalitat de les platges han arribat al seu màxim d'aforament permès per seguretat.

El Julivia, el bus que recorre els principals punts turístics de Palafrugell, torna una vegada més, i recorrerà els principals punts d'interès de Palafrugell per facilitar la mobilitat als visitants i vilatans. El Julivia bus reforça així el servei en els nuclis costaners, unint Palafrugell amb Tamariu, Llafranc i Calella de Palafrugell i espais emblemàtics turísticament com poden ser el Far de St. Sebastià i Cap Roig.

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

Més info a: www.visitpalafrugell.cat i al telèfon 972 30 02 28 i App Julivia bus a: Palafrugell al mòbil.

Foto: Ajuntament de Palafrugell

Torna el Julivia

AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Foto: Ajuntament de Palafrugell

«Palafrugell al mòbil»


15

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

16


PALAFRUGELL Noticiari

17

La 2a edició de la Nit & Day té un nou format AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

A causa de la crisi sanitària que estem vivint a causa de la Covid-19, Oohx!gen replanteja la segona edició de la Nit & Day i el transforma en una versió Week. Les circumstàncies actuals no permeten celebrar aquest esdeveniment com es va fer l’any passat en la seva primera edició. Així doncs l'Associació de Comerç i Negoci de Palafrugell ha replantejat el format de la Fira Rebaixa d'Estiu ocasionalment, esperant l'any vinent poder recuperar el format habitual. Aquest any la Nit & Day tindrà lloc entre els dies 3 i 9 d'agost amb l'objectiu d'oferir a tots els clients que facin les seves compres als establiments participants, la possibilitat d'entrar en un sorteig que farà cada negoci o comerç de forma individual. D'aquesta manera es repartiran 50 premis diferents, així com un xec regal de 300 €

per a un únic guanyador que sortejarà Oohx!gen entre els participants de tots els sortejos. A més, Oohx!gen ha organitzat un concurs d'aparadors sota la temàtica “La Costa Brava”. I durant el cap de setmana del 8 i 9 d'agost, els establiments oferiran descomptes excepcionals a l'interior dels seus comerços. Oohx!gen, els 50 establiments adherits a la campanya i una vila que vol recuperar la seva vida comercial us esperen durant aquests dies per gaudir d'una nova edició de la Nit & Day.

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


18

L’entrevista a JOSEP OLLÉ

REDACCIÓ AÏNA GALCERÁN · Fotografies: Fundació La Caixa

“Vinyoli, la poesia del mar”, “Vermut literari amb Josep Pla”, “Entre l’Escala i Barcelona”, “Ruyra amb gust de sal”, “Contes de la maleta”, “Ens divertim llegint”, “Llegim i sentim”, “Follets entremaliats” i “Contes a dins la capsa”. Aquestes propostes s’afegeixen a la Ruta Josep Pla a Cap Roig, un recorregut guiat pels jardins botànics a partir de molts fragments de l’obra de Pla, en els quals descriu els racons més emblemàtics de la zona.

Josep Ollé Director del Departament de Coordinació Territorial de la Fundació La Caixa i Director dels Jardins de Cap Roig

Com i per què neix el Jardí de la Dorothy? El projecte va néixer amb l’objectiu que els visitants coneguéssin l’aristòcrata anglesa Lady Dorothy Webster, que juntament amb el seu marit, el coronel rus Nicolau Woevodsky, van ser els artífexs del jardí botànic de Cap Roig, considerat un dels més importants d’Europa. Què ofereix el nou espai del jardí botànic de Cap Roig? El Jardí de la Dorothy és un indret especial per a poder-se relaxar i gaudir de la lectura a dins del jardí. L’espai, envoltat de vegetació, compta amb petites fonts d’aigua, tarima de fusta, il·luminació i mobiliari adient per al repòs i la relaxació. L’indret ha inspirat la programació de visites guiades. Quines activitats es desenvoluparan i a qui aniran destinades? S’hi programaran activitats relacionades amb la lectura, els caps de setmana. Es desenvoluparan visites guiades per a un públic familiar i per a un públic general. Hem encarregat a la Fundació Josep Pla de Palafrugell la realització d’un programa d’activitats amb els següents títols: EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

Com es pot accedir al Jardí de la Dorothy? Els visitants han de comprar entrada o l’accés és lliure? Han de comprar l’entrada general d’accés al recinte (si s’és client de Caixabank, aquest és gratuït). Què ha significat per a l’equip aquesta ampliació? Per a l’equip directiu dels Jardins de Cap Roig aquesta ampliació la veiem com una oportunitat per a poder singularitzar la figura de Lady Webster i homenatjar-la. En els temps actuals, com preveieu que sigui l’afluència de visitants al nou espai? És una incògnita. Des que hem reobert l’1 de juny anem incrementant el nombre de visites diàries. Cap Roig té l’avantatge que és un espai a l’aire lliure i permet molt bé mantenir el distanciament físic entre els visitants. Pel que fa a les activitats organitzades limitem el seu aforament i complim les directrius que ens demana l’Administració Pública. Després d’aquesta estrena, quins són els projectes de futur? Finalitzar el futur auditori soterrat per a poder organitzar activitats de debat i reflexió.


19

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


20

HOTEL SANT ROC Reportatge

REDACCIÓ EL NOU DE L’EMPORDÀ · Fotografies: HOTEL SANT ROC

L'hotel Sant Roc renova el seu espai interior, el qual es fa versàtil i movible per adequar-lo a cada circumstància, on els permet oferir als seus clients una estada molt més acollidora i agradable. En obrir el nou espai, on s'inclou la part de cafeteria i esmorzars, en un moment donat es pot convertir en una petita sala de jocs per als nens, un espai de relaxació per llegir o bé, per veure un bon partit de futbol. Però la zona que tots gaudeixen més, tant visitants com treballadors, és el saló diàfan que ha proporcionat un espai lluminós i molt més ampli, des d’on es pot gaudir d'una visibilitat molt més àmplia de cares al jardí. El client pot veure en tot moment l'espai interior i el treballador pot controlar amb una sola mirada com estan les taules per donar-los servei al moment. També les comandes de Take away resulten molt més fàcils de recollir. Aquesta obra ha estat ideada pels germans Hallé que feia temps valoraven el canvi. Aquest hivern doncs, amb l’ajuda de l'arquitecta i amiga de la família Anna Sabrià, han portat a terme l’execució. Un espai acollidor per gaudir d'un bon àpat, tot contemplant el mar i la vila marinera de Calella de Palafrugell. Vine i gaudeix del teu moment a l’Hotel Sant Roc!! EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

Tel. 972 61 42 50 Plaça Atlàntic, 2 · Calella de Palafrugell www.santroc.com


Col·legiat núm. 0487

KEEP

CALM &

ASSEGURA EL DISSENY DISSENY GRÀFIC · COMUNICACIÓ · PUBLICITAT · WEB I MULTIMÈDIA · FOTOGRAFIA · ESTAMPACIÓ

Tel. 972 30 87 90 C/ dels Valls, 25 · 1er 2a · PALAFRUGELL

www.dmesfont.cat

M 606 23 44 24 · info@dmesfont.cat

21

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


24

PALS Noticiari

Pals presenta una programació de concerts

AJUNTAMENT DE PALS

AJUNTAMENT DE PALS

Ja s'ha iniciat la programació del cinema a la fresca al pati de la Ca la Pruna. La propera sessió de cinema, està programada pel divendres 14 d'agost, amb la projecció de la pel·lícula Yesterday, dirigida per Danny Boyle. Una comèdia musical apta per a tots els públics. Us animeu a venir? No us ho perdeu!

FESTIVAL MUSICA'T PALS fa un pas endavant i programa durant els mesos de juliol i agost concerts d'artistes de gran qualitat i amb espectacles pensats per a un.

Foto: Ajuntament de Pals

Arriba el cinema a Ca la Pruna

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

Tots els concerts són gratuïts i es faran al pati de Ca la Pruna i a la Plaça de Catalunya. Els artistes són: Cris Juanico, The Sey Sisters i Xiula i Roger Mas. Les entrades tot i ser gratuïtes s'han de descarregar a través d'internet per tal de poder gestionar la reserva de les localitats. Les entrades es poden aconseguir a través de www.festivalmusicat.cat


BEGUR Noticiari

25

Petit Festival de Música Begur AJUNTAMENT DE BEGUR

Enguany no es celebrarà el 43è Festival de Música de Begur, un dels festivals més antics de la Costa Brava. Per substituir-lo i completar l'oferta cultural del municipi l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Begur impulsa el Petit Festival de Música 2020 amb l'actuació de quatre artistes: Alba Carmona (4 d'agost), Miquel Abras (12 d'agost), Glaucs i David Mauricio (21 d'agost). Aquest cicle de concerts tindrà lloc els dies 4 i 21 d'agost al Pati de les Escoles Velles i el dia 12 a l'Església d'Esclanyà. Tot el públic assistent tindrà assignat un seient que es podrà escollir en el moment de fer la compra en els concerts del Pati de les Escoles. L'esdeveniment se celebrarà seguint tots els protocols per la lluita contra la pandèmia.

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


26

EN RECORD A SERGI LÓPEZ Reportatge

REDACCIÓ: EL NOU DE L’EMPORDÀ

En record d’en

Sergi López En Sergi va ser una persona molt treballadora i sempre buscava l'excel·lència i la perfecció en tot el que feia. Constantment estava intentant millorar els seus projectes, buscava la diferència, però sempre respectant la feina dels demés. Va ser una persona activa, alegre i disposada a ajudar, sense perdre mai el seu somriure. Ara que ens ha deixat, els qui el coneixien, saben que hem perdut una gran persona, un referent per a molta gent que volia iniciar projectes, un referent d'entusiasme i alegria.

Els seus inicis Pastisseria Serra En Sergi va treballar a la Pastisseria Serra durant setze anys. L'any 1993, va entrar com a xofer per repartir pastissos i comandes. Ja s’apreciava aleshores que era una persona a la qui agradaven els reptes i que vivia la feina com un aprenentatge diari. Ràpidament es va interessar pel món dels vins, aquella fou una època en la que aquest món estava de moda i ell es va posar al dia llegint uns llibres que tenia el Sr. Enric per aprendre tot el que podia, era autodidacte. Així doncs van assistir a tasts de vins i algunes fires i, en poc temps, va passar de ser xofer a estar de venedor de cara al públic a la botiga i al nou celler subterrani de la pastisseria (celler que en Sergi va ajudar a construir). S'emocionava cada vegada que venia una caixa de vi a un turista. A més, sense haver estudiat idiomes, parlava amb els anglesos i francesos com si res. EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

Enric Serra Gerent de la Pastisseria Serra

Recordo molt bé, fa anys, en una fira de Vic, es va presentar la nova cervesa artesana Moritz i ell va veure que allò seria tot un èxit, un gran Boom i que l'havíem de portar a la botiga. Ho va encertar!!!


27 Sempre el veies, amb ganes, il·lusionat i era molt detallista, carregat de noves idees, li agradava estar de cara al públic i assessorar en la venda. Tot un professional!! Va estar a can Serra fins al 2009.

Una nova etapa Xidors Més tard en Sergi, va continuar la seva carrera professional a Xidors. Va entrar-hi carregat de noves i innovadores idees per al saló de te. Va arriscar incorporant-hi productes diferents sense saber el resultat que tindrien, va ampliar els productes Gourmet viatjant ell personalment a França. Tenien una xarcuteria de selecció i un ampli celler. Va incorporar un servei de càtering per donar una millor cobertura als seus clients, oferint el servei d’entrega a domicili. Va ser una persona amb visió i encertava en les seves apostes professionals.

La última etapa Merci Amb els anys la seva professió el va fer arribar al nou establiment que es va obrir a Plaça Nova de Palafrugell, el Merci. Personalment la seva relació amb en Joan, es pot catalogar d'una amistat al principi, que es va anar enfortint fins al punt d'iniciar un projecte, i sempre va estar envoltada durant el dia a dia, de grans dosis d'humor. Plaça Nova es va quedar sense el seu amfitrió. Descansa en pau, en vida vas donarho tot i més.

Carme Xidors

Va ser un gran professional, lluitador i amb un gran cor, més que un cap, va ser un company per a tots els que vam treballar amb ell. S'entregava i ensenyava al màxim, perquè els companys fóssim millors, i quan el necessitàvem sempre podies comptar amb ell. Sempre el recordarem tant nosaltres com els clients de Xidors.

Joan Vigas Gerent de Merci

En Sergi va ser estimat per tothom, va fer del servei a les persones la seva premissa principal. Lo seu era fer la vida fàcil als altres, sempre amb un somriure i una paraula adequada per a cadascuna de les persones que entraven al Merci. Aquest era el seu repte, fer que tothom marxés més content del que havia arribat a la seva vida.

Cualquier proyecto que desarrollabas se convertía en éxito asegurado, tus ganas, tu ilusión, tu perfeccionismo, las ganas de superación en el día a día, tu Savoir Faire (made in Sergio) quedará en la memoria de todos y cada uno de los que te conocieron. «Hagas lo que hagas en la vida, saca lo mejor de ti y sé siempre, el mejor“. En tu vida personal, en tu trabajo, en tu profesión, en todo lo que te propongas». Paraules d’en Sergio que sempre deia a tots aquells a qui va estimar. La teva família que t' estima. EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


28

Noticiari LA BISBAL D’EMPORDÀ

La XXV Fira de Circ al Carrer de la Bisbal FIRA DE CIRC

La XXV Fira de Circ a la Bisbal d'Empordà mantindrà una programació repartida en tres dies, amb una vintena de companyies i un total de 25 espectacles. L'excepcional 25a edició de la fira bisbalenca se celebrarà el 4 al 6 de setembre i, amb la crisi derivada de la Covid-19, oferirà un festival de màxims amb els mínims recursos. Els carrers i les places de la Bisbal d'Empordà tornaran a acollir propostes de circ al carrer d'un gran nivell artístic i per a tots els públics en una 25a edició que, lluny de poder celebrar aquest aniversari especial amb la programació, les dates i el format desitjat, es reinventa per tal d'oferir el millor festival possible atesa la situació actual.

Per a informació dels horaris dels espectacles: www.firadecirc.org

Foto: Fira de circ

Foto: Fira de circ

La imatge gràfica de la 25a edició de la Fira de

Circ al Carrer de la Bisbal d'Empordà enguany està dissenyada per Joan Garcia. La gràfica està inspirada en els collages d'imatges de Terry Gilliam i els Monty Phyton's Flying Circus: unes imatges que traspuen surrealisme i humor per tal que no decaigui la fantasia i l'espectacle tot i la delicada situació per la qual passa el sector.

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


29

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


30

TORROELLA DE MONTGRÍ I L’ESTARTIT Noticiari

El Museu de la Mediterrània proposa un intens programa d'estiu REDACCIÓ MUSEU DE LA MEDITERRÀNIA

El museu vol continuar essent fidel a la seva voluntat de ser generador d'activitat cultural i cohesió social, especialment necessaris en contextos adversos com l'actual. Les activitats programades estan lligades a la descoberta de la història i el patrimoni local, a viure experiències en el territori i a fer-ho d'una manera fresca, alegre i estiuenca.

Mostra de Cinema Etnogràfic de Catalunya amb dues sessions de projecció al pati de Can Quintana el 22 i 29 de juliol. Capvespres musicals, la música prendrà el relleu i ens aproparà la música d'arrel més íntima i apassionada. Enguany s'han programat tres concerts de petit format: el 5, 13 i 21 d'agost. Visites guiades Des del 13 de juliol i fins a finals d'agost es programaran set visites guiades per descobrir el paisatge, el patrimoni i territori de Torroella i l'Estartit. Exposicions durant l'estiu, es pot veure a l'Espai Baix Ter l'exposició Montgrí. Una història de gegants i l'exposició Les Arecàcies de Marta Negre, programat dins del cicle d'art contemporani, Desplaçaments. Ressonàncies contemporànies.

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


TORROELLA DE MONTGRÍ I L’ESTARTIT Noticiari

31

Bandera Q de Qualitat Turística a la platja Gran de l'Estartit Foto: Aj. de Torroella de Montgrí i l’Estartit

AJUNTAMENT DE TORROELLA DE MONTGRÍ I L’ESTARTIT

Els sanitaris de l'Àrea Bàsica de Salut de Torroella de Montgrí van estar els encarregats d'hissar, la bandera que acredita la platja Gran de l'Estartit amb el prestigiós distintiu estatal Q de Qualitat Turística. Amb aquesta acció simbòlica, l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i l'EMD de l'Estartit han volgut agrair als sanitaris la tasca que han portat i estan portant a terme durant la COVID-19.

El passeig de Catalunya es convertirà les nits de divendres i dissabte, en un espai prioritari per als vianants AJUNTAMENT DE TORROELLA DE MONTGRÍ I L’ESTARTIT

El passeig de Catalunya tindrà la circulació de vehicles restringida els divendres i dissabtes, entre les 20.30 i les 00.30h, durant tot l'estiu. D'aquesta manera es vol consolidar una franja horària preferent per a vianants i usuaris de les terrasses, que converteixi l'entorn en un espai, totalment segur i de millor qualitat urbana. L'accés amb vehicles estarà

permès als veïns i veïnes i als conductors que hagin de retirar els seus vehicles en cas que el tinguessin estacionat a la zona blava. La restricció es farà en sentit ascendent i descendent, i el trànsit de pas es desviarà pel passeig Vicenç Bou i la carretera de l'Estartit.

Camp de treball al voltant de la pedra seca AJUNTAMENT DE TORROELLA DE MONTGRÍ I L’ESTARTIT

Un grup de 15 joves d'arreu de Catalunya estan participant aquests dies en el camp de treball “Queda't de pedra al Montgrí!”, una iniciativa formativa i de lleure que té com a objectiu aproparlos al coneixement de la pedra seca. Aquest és un dels elements patrimonials més representatius del

Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, àmbit territorial en el qual es desenvolupa l'activitat. Els joves també tindran temps per conèixer a fons els diferents paisatges i recursos naturals que configuren aquest entorn.

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


32

Noticiari TORROELLA DE MONTGRÍ I L’ESTARTIT

Pirates i Corsaris a les illes Medes, una edició “diferent” ESTACIÓ NÀUTICA L’ESTARTIT - ILLES MEDES

Del 25 al 27 de setembre de 2020, tindrà lloc a l'Estartit, sempre subjecte a les recomanacions de sanitat i seguretat, una nova edició de la Fira Pirates i Corsaris a les illes Medes. La situació en que ens trobem farà que sigui una edició diferent, quan a format, ubicacions i tipus d'espectacles o activitats ofertes, però amb tota la il·lusió que mereix, i sempre respectant totes les mesures de seguretat i distanciament requerides. Des de l'organització estan treballant en les noves propostes, que inclouran tallers per als més petits,

actuacions de petit format, animacions amb els Pirat's de les Medes i el seu impressionant vaixell pirata Aixa, espectacles de foc, mercat d'artesania, exposició, visites guiades, gastronomia... Enguany també han posat a la venta mascaretes pirates solidàries, que podreu adquirir a l'Estació Nàutica i que un cop finalitzada la fira, l'organització donarà 1€ per cada mascareta venuda a la Marató de TV3 per la Covid19.

Per estar al dia de totes les informacions referents a la Fira, us convidem a seguir-los a les xarxes: @piratesicorsarisillesmedes

ANIMACIONS TALLERS MERCAT ARTESÀ VISITES GUIADES EXPOSICIÓ

L’ESTARTIT 25, 26 i 27 DE SETEMBRE

16a E

DICIÓ

2020

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

L’organització es reserva el dret de modificar i/o anul·lar parcial o totalment els actes programats si causes imprevistes l’obliguessin a fer-ho.

www.enestartit.com www.visitestartit.com


PALAMÓS Noticiari

33

AJUNTAMENT DE PALAMÓS

AJUNTAMENT DE PALAMÓS

L'acte de lliurament va tenir lloc el passat 23 de juliol. Enguany el premis s'han atorgat exaequo als treballs I si fem el primer pas?, Una mirada al passat per avançar cap al futur d'Aina Calafell i Noves companyies. Espècies invasores i vespa asiàtica, de Marc Aguilera, ambdós estudiants de l'Escola Vedruna de Palamós. El jurat ha valorat un total de cinc treballs candidats, realitzats per estudiants de batxillerat de Palamós i Calonge.

Foto: Ajuntament de Palamós

Mostra de l'Havanera Catalana al parc de l'Arbreda Foto: Ajuntament de Palamós

Premi de Recerca Vila de Palamós 2019-2020

Aquest reconegut concert d'havaneres tindrà lloc, en la seva 39a edició, el divendres 14 d'agost, a partir de les 22 h. La Mostra convertirà un any més l'Arbreda de Palamós en el veritable “palau de l'havanera”, amb la participació dels grups Barca de Mitjana, Neus Mar, Peix Fregit i Port-Bo. Les entrades es poden adquirir, al portal web www.lagorga.cat. En aquesta ocasió l'aforament serà limitat per tal de garantir totes les mesures sanitàries de seguretat.

CLASSIFICATS TREBALL

VARIS

MOTOR

S'ofereix autònoma per portar comptabilitat fiscal, impostos a pymes i autònoms amb A3 i Contaplus.

Comprem llibres, joguines, còmics, cromos, antiguitats, plomes, puros, objectes religiosos, restes pisos i cases. Pagament al moment. José Miguel. T. 679 736 491

Comprem vehicles. També avariats. Tracte ràpid i seriós. Ens desplacem a domicili.

Tel. 651 040 007

T. 635 475 893 Demanar per Carles.

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


ESTABLIMENTS ADHERITS A LA PLATAFORMA

Tel. 972 61 09 05 Carrer Sant Sebastià, 11-13 Centre Comercial Cel Obert PALAFRUGELL (Girona)

Tel. 972 30 53 30 Galeries Cel Obert Sant Sebastià, 9-11 · 17200 Palafrugell

ALTA PERFUMERIA COSMÈTICA perfumeriarosa@perfumeriarosa.cat

Tel. 972 302 755 C/ Picasso, 29 Palafrugell

www.opticagracia.es info@opticagracia.es C/ dels Valls, 17 Palafrugell T. 972 300 617

Av. Cavall Bernat, 1 Platja d’Aro T. 972 817 035

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

Pi i Margall, 7 · PALAFRUGELL Tels. 872 211 794 · 665 517 378

Centre Comercial Cavallers C/ Cavallers, 28-30 - Local 13 Palafrugell (Girona) modas abril palafrugell

34

M. 693 94 96 02 hola@oohxigen.cat T. 972 300 997 Carrer Botines, 26 Palafrugell


Nota de premsa

35

REDACCIÓ: EL NOU DE L’EMPORDÀ

EVA VIDAL Directora d’El Nou de l’Empordà

La revista El Nou de l'Empordà amb seu a Palafrugell, presenta Bravaway.com El passat 12 de juny, la revista El Nou de l'Empordà, compartia amb l'Associació de comerciants de Palafrugell Oohx!gen, la presentació per Instagram Live, de la nova plataforma Bravaway.com creada per l’empresa Ilizion. Bravaway és un Marketplace on es posarà en contacte venedor i comprador del petit comerç local de la Comarca del Baix Empordà. Una plataforma on els botiguers, tindran un tràfic molt més gran de visibilitat i serà un nou canal de venda a més de la seva pròpia botiga. La idea d’aquest nou projecte, sorgeix de l'aturada que ha patit el nostre mitjà durant aquesta crisi sanitària, ja que durant quatre mesos no hem pogut publicar El Nou i de veure la problemàtica que han tingut els comerciants per vendre els productes que tenien en estoc a les seves botigues després de dos mesos tancats per la Covid-19. I sobretot la necessitat que tenim tots de posar-nos al dia en el món digital: xarxes, web i venda on-line.

Eva Vidal Gerent de Bravaway

Aquesta crisi ens ha obligat a tots a digitalitzar-nos i reinventar-nos i Bravaway neix amb la intenció de fer la vida més fàcil tant a comerciants de petit comerç com als seus compradors. El Nou també ha buscat vies per reinventar-se. EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


38

Noticiari CALONGE

Vermut.fest AJUNTAMENT DE CALONGE I SANT ANTONI

L'associació Sant Antoni Comerç posa en marxa la 24a campanya Vermut.fest, una iniciativa per donar el tret de sortida a l'estiu dels comerços de Sant Antoni. La proposta planteja una oferta, que es farà al migdia, que inclou 2 cerveses o refresc, un plat de patates i un d'olives per només cinc euros, i que es podrà trobar en 17 establiments comercials del municipi. Aquesta oferta estarà disponible fins al diumenge 26 de juliol.

Foto: Ajuntament de Calonge

Participa al sorteig, informa't: www.santantoni-comerc.com/ca/vermut i subscriu-te a la newsletter.

34a edició de la trobada cultural AJUNTAMENT DE CALONGE I SANT ANTONI

El Centre d'Estudis Calongins Colònico inicia la 34a edició de la Trobada Cultural de Calonge i Sant Antoni, que enguany tindrà tres activitats que es faran entre els mesos de juliol i setembre. L'acte inaugural serà "El triangle dalinià de l'Empordà: Púbol, Port Lligat i Figueres", a càrrec de la historiadora d'art Anna Pou, i presentat pel vicepresident de l'entitat, Francesc Francès. El següent acte serà el diumenge 16 d'agost, i que porta per títol "L'evolució humana". Està programat per a les 20h al paratge del Collet. La clausura serà amb l'entrega dels Premis de Recerca el dissabte 19 de setembre. Al castell de Calonge a les vuit del

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

vespre. Els guanyadors són Àlex Gómez i Rajae Souitou. Per a tots els actes, degut a l'actual context, hi haurà aforament limitat. Per a més informació: www.calongeisantantoni.cat


CASTELL-PLATJA D’ARO-S’AGARÓ Noticiari

39

Nous quads de la Policia Local Els dos vehicles faciliten el control a les platges i al Passeig Marítim. La Policia Local de Castell d'Aro, Platja d'Aro i S'Agaró estrena aquest estiu aquests nous models per fer més àgil, directa i efectiva la seva actuació en el conjunt de la façana marítima del municipi. D'aquesta manera també poden donar un suport més ràpid al nou equip de 35 informadors/es al ciutadà que vetllen per garantir l'adaptació del conjunt de la població i del turisme a la nova normalitat.

Foto: Aj. de Castell-Platja d’Aro - S’Agaró

AJUNTAMENT DE CASTELL- PLATJA D’ARO - S’AGARÓ

Franges de protecció forestal AJUNTAMENT DE CASTELL- PLATJA D’ARO - S’AGARÓ

Continuen els treballs d'obertura i manteniment de les franges de 25 metres. Enguany s'executa la segona part del projecte que inclou les urbanitzacions Mas Nou, Mas Semi, Cim d'Aro, Puig Romaní, les Suredes, Can Manel i el nucli urbà de Castell d'Aro, i també els espais municipals inclosos en aquest àmbit: 60 hectàrees de franges perimetrals, 6 hectàrees de zona verda i un pressupost de 142.000 euros.

Nous informadors/es al ciutadà AJUNTAMENT DE CASTELL- PLATJA D’ARO - S’AGARÓ

El municipi estrena aquest estiu (de l'1 de juliol al 13 de setembre), un equip de 35 persones que vetllen per garantir l'adaptació del conjunt de la

Foto: Aj. de Castell-Platja d’Aro - S’Agaró

Prevenció davant d'incendis a diverses urbanitzacions, zones verdes i nuclis urbans.

població i del turisme a la nova normalitat. Organitzats en parelles de treball i amb dependència orgànica de la Policia Local, realitzen dos torns horaris centrats en platges i cales (10-17 h) i espais urbans dels tres nuclis (17-24 h).

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


40

Noticiari CASTELL-PLATJA D’ARO-S’AGARÓ

AJUNTAMENT DE CASTELL- PLATJA D’ARO - S’AGARÓ

AJUNTAMENT DE CASTELL- PLATJA D’ARO - S’AGARÓ

Hi participen 444 infants i joves de 3 a 16 anys i un equip educatiu de 72 persones. Les activitats d'educació en el lleure organitzades per l'Ajuntament han presentat gairebé un 93% d'ocupació durant el mes de juliol. En el Casal d'Estiu hi han participat 235 nenes i nens de 3 a 12 anys i un equip de 51 monitors; 103 infants i joves de 8 a 15 anys i 15 monitors/es ho han fet al Casal Esportiu; 62 noies i nois de 12 a 16 anys i 4 monitors/es ho han fet al Casal Tecnològic i 44 més i 6 monitors/es al Casal Jovestiu.

Restriccions al trànsit a les avingudes de S'Agaró i Cavall Bernat de Platja d'Aro. De l'1 de juliol al 6 de setembre, cada tarda de les 17 h de la tarda i fins a les 7 h per afavorir la circulació a peu amb prou distància de seguretat i per dotar de més espais a les terrasses dels establiments de restauració que han alliberat el pas de les voreres retirant les taules i cadires a tocar de les façanes. Alhora s'han habilitat nous parcament alternatius a Els Estanys i a l'antic Paladium.

Foto: Aj. Castell-Platja d’Aro - S’Agaró

Foto: Aj. de Castell-Platja d’Aro - S’Agaró

Èxit dels Casals d'Estiu

Més espai urbà per a vianants

24 hores al CAP de Platja d'Aro Foto: Aj. de Castell-Platja d’Aro

AJUNTAMENT DE CASTELL- PLATJA D’ARO - S’AGARÓ

Campanya d'estiu del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Del 22 de juny al 13 de setembre el Centre d'Atenció Primària de Platja d'Aro està obert les 24 hores del dia tots els dies de la setmana i alhora també s'ha reforçat amb nous professionals. També de l'1 de juliol al 31 d'agost comptarà amb ambulància de reforç durant tot el dia del SEM. En canvi el CAS de Castell d'Aro continua tancat per concentrar els esforços davant la Covid-19 en un espai.

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


SECCIÓ JARDINERIA

· PALAFRUGELL

41

Consells per l’agost JOAN MONTES · Tècnic professional de jardineria

Després d'aquestes onades de calor que hem patit, i com que creiem que el mes d'agost també pot ser molt calorós, us deixem alguns consells per als vostres jardins i plantes: Regueu molt d'hora al matí (no després de les 9:00) o molt tard a la nit. No mulleu les flors. Les plantes anuals al sol requereixen reg gairebé diàriament. Tampoc és bo un excés d'aigua. Les plantes en testos i jardineres floreixen durant molt de temps i necessiten fertilitzants. Després de la primera floració podeu abonar els rosers. Elimineu les males herbes a mà. Amb constància cada vegada en sortiran menys sense necessitat d'usar herbicides. Les branques molt carregades de fruits es poden sostenir artificialment, per exemple, amb canyes o cordes, per evitar que es trenquin. Les enfiladisses es lliguen segons van creixent. Els arbustos que estiguin molt desiguals o molt grans es poden retallar una mica. Les tanques perennes necessiten talls de manteniment durant tot l'estiu.

Elimineu les flors marcides, incloses les dels rosers; això allargarà el període de floració. Talla els xucladors i brots de la base dels arbres, arbustos i rosers. La gespa es rega pràcticament a diari, no deixant mai que s'assequi la terra i procurant que l'aigua arribi bé a les arrels. Reg de mitjana entre 20 i 30 minuts diaris amb aspersors. Si el temps és molt sec, deixa l'herba més alta del que és habitual; així resistirà millor la sequera. Els testos al sol s'escalfen i poden arribar a cremar les arrels de les seves plantes delicades com Roses miniatura, Bougainville, Mandariner o Taronger. En dies secs i calorosos polvoritzeu les plantes d'interior amb aigua. Vigileu l'aparició de fongs a la gespa; s'aprecien taques marrons. Pugons, cotxinilles, mosca blanca i aranya vermella són plagues comuns a l'estiu. Sobre la melassa que excreten s'asseu el fong Fredolic (capa de color negre). Controleu les plagues amb productes químics cada 15 dies. En zones de vents forts i secs convé protegir les plantes mitjançant tanques, bruc, canyís, arbres, per afavorir el consum d'aigua.

Gaudeix durant tot l'any del teu jardí Truca'ns i t'informarem. SERVEIS INTEGRALS DE JARDINERIA PER JARDINS PRIVATS I COMUNITATS DE VEÏNS Oficina: C/ Indústria, 24 · Palafrugell Mob. 627 431 118 · montes@jardineriapalafrugell.com www.jardineriapalafrugell.com

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


Can Cou-Cou Can Cou Cou, és una rostisseria - braseria on podràs trobar una cuina tradicional i natural amb tot tipus de carns, amanides, canelons, cargols,... i menjar per emportar! Fem calçots al restaurant i per emportar! Aparcament privat de fàcil accés. Horari

Obert divendres, dissabte i diumenge al migdia Tipus de cuina

Tot cuit amb llenya

Av. Catalunya, 34 17253 Mont-ras · T. 972 611 692 EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

42


43

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


44

PALAFRUGELL ·

SECCIÓ MÓN ANIMAL

Fitoterapia per gossos IRENE CLARÀ · Font: AEMPS / Wikipedia

La fitoteràpia és l'ús de productes d'origen vegetal per a la prevenció, la curació o l'alleujament d'una àmplia varietat de símptomes i malalties. Forma part de les anomenades teràpies naturals. Durant el confinament hem estat estudiant a fons tots els productes que formen part de la nostra cosmètica i vida quotidiana, i sincerament, ens hem emportat una decebedora sorpresa. N'hi ha molts que es qualifiquen de naturals però que porten molt poca quantitat i de mala qualitat. Us deixem alguns exemples: Perfum: s'afegeix als productes per fer bona olor. Però és considerat perillós per què és bioacumulatiu i és sospita que pot produir trastorns al sistema reproductiu i endocrí. A més, s'ha observat que pot causar al·lèrgies. Bona olor no és sinònim de net. Sodium lauret hsulfate: és una base detergent barata, per això és molt utilitzada en productes de cosmètica. S'utilitza per generar la tan desitjada escuma que no és sinònim de net. Resseca el pèl, provoca reaccions al·lèrgiques, és irritant i afavoreix la pèrdua de pèl. És molt contaminant i considerat cancerigen. Cyclomethicone: és un derivat del petroli. No permet la transpiració de la pell i la deshidrata. Crea un film al pèl que pot esser beneficiós contra el fred i la calor, però la brillantor i suavitat no es sinònim d'hidratat.

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

Hem decidit canviar totalment la nostra metodologia cosmètica i apostar per la qualitat i proximitat. A partir d'ara la nostra base de productes serà la casa GIURA, on produeixen cosmètica amb la seva pròpia matèria primera i de manera artesana. Utilitzarem productes biode-gradables. En l'àmbit professional gastem molts litres de productes i la naturalesa ens ho està demanant a crits. I dono fe que des de fa molts anys la pell dels nostres amics també, ja que cada dia tenim més casos de patologies dèrmiques.

No intenteu fer invents a casa, ja que els productes naturals mal emprats també poden ser tòxics.


PALAMÓS ·

SECCIÓ MÓN ANIMAL

45

Les nostres mascotes i la Covid-19 ANNA MENDIETA · Veterinària - Col. GI-891

Arran del cas positiu de coronavirus que hi va haver a Catalunya el mes de maig, vàrem rebre algunes trucades de preocupació per part dels nostres clients i el primer que volem donar és un missatge de calma, doncs les nostres mascotes són més aviat una víctima col·lateral de la situació que estem vivint que no pas una causa. Pot passar que el que escrivim avui sobre COVID-19 canviï en qualsevol moment però l’última informació que ens ha enviat el Col·legi Oficial de Veterinaris de Girona és la que utilitzarem per explicar-nos.

Foto: El Nou

coronavirus però no hi ha cap evidència que suggereixi que són contagiosos per als humans.

És fàcil que una mascota agafi la COVID-19? No. Perquè un gat s'infecti, que són les mascotes més susceptibles, hem de tenir una persona infectada amb malaltia clínica que pugui excretar una quantitat important de virus i tenir un contacte molt proper amb aquest gat. Ens poden contagiar a nosaltres? Cal diferenciar entre contagiar-se i ser contagiós. Els gats són susceptibles a la infecció pel nou

Per tant, què hem de fer? Les famílies podem seguir gaudint de les nostres mascotes amb tranquil·litat com hem fet fins ara. Recomanem seguir les pautes d'higiene indicades: rentar-se les mans abans i després de tocar l'animal i mantenir condicions d'higiene a la llar. Si el propietari de la mascota és positiu a SARSCoV-2, és fonamental el distanciament amb la mascota i limitar-ne el contacte per tal d'evitar contagiar-la. La nostra recomanació seria, si fos possible, que una altra persona se'n fes càrrec. Important! En cap cas aquesta situació justifica un abandonament ni prendre accions que afectin o perjudiquin el benestar de les nostres mascotes.

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


46

PALAFRUGELL ·

SECCIÓ SALUT

Sol i medicaments SUSANNA TRIAS · Farmacèutica. Col·legiada núm. 1120

Hi ha medicaments que, ja sigui perquè els apliquem sobre la pell o perquè els prenem per via oral, fan que quan ens exposem a la llum ens apareguin lesions a la pell que en altres circumstàncies no ens haurien de causar cap problema, és a dir, ens fan més sensibles al sol. Aquestes reaccions de fotosensibilitat ens poden causar picor, urticària i fins i tot ampolles semblants a una cremada. Hi ha 2 tipus de reaccions: 1.Fototòxiques: serien el 95%, i apareixen amb la primera exposició al sol. Solen estar relacionades amb medicaments que es prenen per via oral, i a vegades poden deixar taques a la pell que triguen mesos a desaparèixer. 2.Fotoal·lèrgiques: són menys comuns i solen estar relacionades amb l’aplicació tòpica d’un medicament. El problema és que poden aparèixer entre 1-14 dies després de l’exposició al medicament, de manera que moltes vegades no ho relacionem.

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

Els grups de medicaments que més sovint donen reaccions de fotosensibilitat són: Antibiòtics com les quinolones i les tetraciclines L’antiarítmic amiodarona Antihipertensius com la hidroclorotiazida, la furosemida, enalapril, amlodipino… Alguns antipsicòtics com la clorpromazina Antiinflamatoris no esteroïdals (AINE) com ibuprofè, ketoprofè, diclofenac… Antidepressius com sertralina, venlafaxina… Tots els anticonceptius oral Retinoids pel tractament de l’acné Els anomenats “protectors d’estómac” com omeprazol, pantoprazol Diversos fàrmacs aplicats per via tòpica, com els antihistamínics

Què podem fer? Evitar exposar-nos al sol en els moments de més radiació solar, posar-nos protectors solars amb factor de protecció elevat i fer servir barrets, ulleres de sol i roba que ens protegeixi.


47

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


48

PALAFRUGELL ·

SECCIÓ PSICOLOGIA

¿Cuál es el sentido de lo trivial? (1ª parte) DOLORS TRUCHARTE · Psicóloga Clínica Col. N. 3197

Trivial significa que no tiene importancia, que es sabido por todos. ¿Para qué sirve ir al psicólogo si yo solo puedo encontrar la solución a mi problema con un clic? Y si voy al psicólogo lo más seguro es que me encuentre con alguien que está peor que yo. Y me cobrará una pasta para decirme lo que ya sé. Y cuando mis amigos se enteren dirán que eso es para enfermos mentales. Y tengo a mi alcance cientos de sistemas que me dirán todo sobre mi con sólo dar mi fecha de nacimiento. Y puedo tomarme unas pastillas que se encargarán de quitarme la pena y/o el miedo a enfrentarme a la vida. Y Si unas no me van bien no hay que preocuparse, me darán otras, y otras, y otras, tienen muchas.

Siguiendo estos discursos no tiene ningún sentido ir al psicólogo. Pero yo diría que a todos les falta algo: la conciencia. La conciencia es lo que nos pone en marcha para hacer lo necesario, el tiempo que sea necesario y en las condiciones que sean necesarias para solucionar un problema. En todos los discursos relatados hay un distanciamiento, un poner en manos de otros la solución a mi problema. Y por supuesto hay cuanto menos una negación y cuanto más un desprecio no hacia la persona del psicólogo sino al trabajo personal que de todos es sabido que propone el psicólogo. Yo creo que es muy sencillo porque, naturalmente, quien sabe del problema es quien lo padece.

Y me pueden solucionar mi problema sin yo tener que hacer nada. Ellos me pondrán las manos sobre la cabeza o colores o piedras y me pasará todo.

Y, a propósito, seguro que cada uno de vosotros ya tiene más de una respuesta a la pregunta del título, si queréis podemos comentarla.

Y también puedo hacer relajación como Richard Gere (¡Es tán guapo!) y seguro que me encontraré mejor.

dolorstrucharte@gmail.com

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


49

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


AQUEST ESTIU GAUDEIX DEL CINEMA, AMB SEGURETAT, A PALAFRUGELL I A TORROELLA DE MONTGRÍ

CINEMA PALAFRUGELL Cinema Club Garbí Teatre Municipal Palafrugell

CINEMA TORROELLA Cinema Montgrí

CONSULTAR PROGRAMACIÓ A:

www.palafrugellcultura.cat

www.cineclubtorroellenc.cat

CONSTRUCCIONS I MANTENIMENTS

PISCINES I RECS Tel. 972 77 67 29 · 670 042 607 Av. Riells, 28 · 17130 l’Escala hola@alabau.cat

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

50


Profile for el Nou - La Guia del Baix Empordà

AGOST 2020  

AGOST 2020  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded