Page 1

2020

BAIX EMPORDÀ · L’ESCALA

FEBRER

405


03

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


SUMARI 08 PALAFRUGELL

Editorial Per EVA VIDAL DIRECTORA

09 REPORTATGE: Hotel Hostalillo FESTIVAL DEL CIRC ELEFANT D’OR PÀG. 22 i 23

10

PALAFRUGELL

13

REPORTATGE: Forn de Pa Jordi

14

PALAFRUGELL

16

ENTREVISTA: Justo Molinero

17

PALAFRUGELL

22 GIRONA 24 PALS

El mes de febrer... un mes on el Carnestoltes ho permet quasi tot...!!

26 BEGUR FUNDACIÓ VILA CASAS PÀG. 7

30 TORROELLA DE MONTGRÍ I L’ESTARTIT

Per totes les poblacions de la comarca veurem com les comparses van disfressades, ballant amb els seus acurats vestits que han estat preparant durant molts mesos i fins aquest dies no es poden deixar veure. Platja d'Aro, Calonge-Sant Antoni, Palamós, Torroella-l'Estartit, Pals, Begur i la Bisbal viuen amb força aquest dies i dins d'aquest exemplar podràs trobar tota la informació al respecte. No te'ls pots perdre!!!

28 LA BISBAL D’EMPORDÀ

34 ENTREVISTA: Jordi Sargatal 36 PALAMÓS 38 CALONGE I SANT ANTONI 40 CASTELL-PLATJA D’ARO-S’AGARÓ 43 L’ESCALA FUNDACIÓ MASCORT PÀG. 34 i 35

44 SECCIONS 46 QUÈ HI HA DE NOU? 48 POLICIA LOCAL

Que gaudiu al màxim del Carnestoltes, però sempre amb seny.

50 SECCIONS

Salut i lectura per a tothom!

62 CINEMA PALAFRUGELL

54 GASTRONOMIA

63 CINEMA TORROELLA DE MONTGRÍ

EL MES VINENT SORTIM EL DIA SOPARS MARIDATS PÀG. 54 i 55

6 DE MARÇ

64 CLASSIFICATS 66 ON POTS TROBAR-NOS?

C/ Picasso, 31 - 17200 Palafrugell (Girona) · Tel. 972 61 02 04 · www.elnou.cat Direcció Eva Vidal eva@elnou.cat 645 803 295

Disseny gràfic i maquetació: d+font comunicació creativa · Impremta: Rotimprès Queda prohibida la reproducció total o parcial de tot contingut d’EL NOU sense l'autorització de l'editor. El NOU no s'identifica necessàriament amb les col·laboracions d'aquest butlletí.

Administració administracio@elnou.cat T. 972 61 02 04 @elnouBaixEmporda

Ajuntaments de: Palafrugell, Begur, Pals, La Bisbal d'Empordà, Torroella de Montgrí i l'Estartit, l'Escala, Palamós, Calonge-SantAntoni, Castell –Platja d'Aro i Diputació de Girona. Col·laboradors: Hotel Hostalillo, Despit, Forn de pa Jordi, Pere Costa, Aïna Galcerán, Els Voltors, Associació de Centres Turístics, Sergi del Río, J. Mª Bernils, Josep Pascual, Joan Montes, Susanna Trias, Anna Mendieta, David Puertas, Grup Costa Brava Centre, Cinema Club Garbí, Cinema Montgrí i AMIC.

@el_nou

Publicació associada a:

Publicació gratuïta Distribució: Baix Empordà Dipòsit legal: GI-1937-93

4.000 exemplars

Controlada per:

Amb el suport de:


07

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


08

Noticiari PALAFRUGELL

Comencen oficialment els actes commemoratius de l'Any Pallach AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

La Fundació Pallach té previst realitzar tota una sèrie d'actes al llarg d'aquest any 2020 que han d'incidir en enaltir la figura de Josep Pallach i aprofundir en els valors que van caracteritzar la seva carrera.

Foto: Ajuntament de Palafrugell

La figura de Josep Pallach, pedagog implicat en l'acció política, porta implícita tota una sèrie de valors lligats a l'educació i el compromís social, més necessaris i actuals que mai en la societat actual.

Els tres objectius principals de la commemoració de “l'Any Pallach” són els següents: recordar la figura de Josep Pallach i els seus valors; invocar la importància que tenen avui dia l'educació i el compromís i social i finalment enfortir l'actual Fundació Pallach per tal que pugui seguir impulsant accions concretes. Per a més informació dels actes: www.fundaciopallach.cat EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


HOTEL HOSTALILLO Reportatge

09

REDACCIÓ HOTEL HOSTALILLO

Situats al cor de la Costa Brava, l'Hotel Hostalillo us ofereix una essència única en aquest meravellós entorn. Disposem de 70 habitacions a triar entre diferents i àmplies categories, millorant-les any rere any. Totes equipades i climatitzades per proporcionar el màxim confort. El Restaurant Es Portió i l'Snack Bar Mirador són els dos espais gastronòmics del nostre establiment, ambdós de cuina mediterrània amb producte fresc i de proximitat. Les seves terrasses panoràmiques disposen de les millors vistes a la badia de Tamariu. L'hotel disposa dels espais i equipaments necessaris per a la celebració d'esdeveniments corporatius, actes socials, casaments i tot tipus de celebracions. Tots ells amb una proposta gastronòmica que s'adapta a les necessitats de cada client.

MENÚ

25 €

MENÚ PICA-PICA & ARRÒS

30 €

972 620 228 · www.hotelhostalillo.com EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


10

Noticiari PALAFRUGELL

Nou director artístic de la Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Francesc Sánchez Carcassés s'incorporarà com a nou director artístic, essent una figura cabdal i reconeguda pel seu prestigi dins el món de les havaneres i el cant de taverna. Entre els objectius que es treballen des d'ara mateix hi ha el de mantenir l'alt nivell qualitatiu de la Cantada, el qual sempre s'ha considerat vital per mostrar la imatge de Calella com la “catedral” de les havaneres i de la cultura popular i musical del país.

Foto: Ajuntament de Palafrugell

Enguany la Cantada tindrà lloc el dia 4 de juliol per celebrar la 54a edició.

Despit als Països Baixos REDACCIÓ DESPIT

Despit ha realitzat un cicle de concerts als Països Baixos durant el passat mes de gener.

També van actuar a la sala Generator d'Amsterdam, on van presentar el seu millor show amb un directe que no va deixar a ningú indiferent. De cara al nou any aniran al Festival Mille Pagaies de Seix (França). Estaran dins la cartellera del Festival Ítaca, i actualment, Despit està nominat als Premis Enderrock per al millor disc de pop/rock 'Respostes', i per a l'artista revelació de l'any.

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

Foto: Despit

Aquesta gira els ha portat al prestigiós Festival Europeu Eurosonic Noorderslag de Groningen, realitzant un directe en format de festival encarat a programadors dins de Pinguin Radio Showcases i avalats per la Barcelona Sound Platform.


11

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


12

Noticiari PALAFRUGELL

Jornada del vi per els alumnes d'hostaleria i turisme de l’Institut Baix Empordà REDACCIÓ INS BAIX EMPORDÀ

Els alumnes van descobrir el celler de Calonge Clos d'Agon, van visitar les instal·lacions de l'Institut Català del Suro a Palafrugell i per finalitzar la jornada del vi, van fer amb una visita a Vins i Licors Grau de Palafrugell, l'empresa familiar que té els seus orígens a mitjans del segle XX.

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

Foto: Ajuntament de Palafrugell

Els alumnes de Cicles de Grau Mig i Superior van començar el 2020 amb un dia dedicat amb una jornada amb sortides i activitats relacionades al món del vi.


FORN DE PA JORDI Reportatge

13

REDACCIÓ FORN DE PA JORDI

El nostre flequer, l'Emilio Lozano, de 52 anys, és la cara i el cap de l’obrador. Forma equip amb en Manuel Checa i l’Aitor Pérez. Flequer amb gran experiència en el món del pa, va iniciar-se amb 16 anys al Forn de pa Jordi al costat d’en Jordi Casellas on va aprendre els primers passos. Després de 30 anys ha tornat a casa nostra per dirigir tota la producció i a tot un equip. Tot i els anys que han passat seguim amb el nostre sistema d'elaboració del pa, treballant amb forn de pedra, amb processos de llarga fermentació i amb massa mare per complir amb el nostre lema:

L'Emilio és un home molt implicat en la seva feina, autoexigent i amb un esperit de superació molt rellevant, res millor per al Forn de Pa Jordi.

HORARI De dilluns a dissabte De 7.30 a 13.30 h i de 16 a 20 h Diumenge: de 7.30 a 14 h Dimarts tancat

Dia rere dia tot el nostre equip, format per la Núria Casadevall, la Rita Bueno, la Carmen Trigo, en Manuel Checa, l’Aitor Pérez, en Miquel Llora, l’Emilio Lozano i la Sònia Corominas Plaja, treballa per donar un bon servei i una qualitat molt alta en el pa i la bolleria.

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


14

Noticiari PALAFRUGELL

L’escriptor palafrugellenc Pere Costa publica L'Handbol costa REDACCIÓ PERE COSTA

L'Handbol costa (Editorial Gregal) és el testimoni viscut a peu de pista com a jugador, entrenador, periodista i escriptor de la història de l'handbol tot vinculant episodis locals amb d'altres de caire universal.

Foto: Pere Costa

No és un llibre d'història clàssic ni un manual de l'handbol, sinó un recorregut sentimental al llarg dels grans moments d'aquest esport amb la particularitat que es combinen fets rellevants d'àmbit universal amb altres de caire local o geogràficament més propers a l'autor.

Pere Costa Pagès (Llafranc, 1965) és mestre de llengua anglesa de l'escola Vedruna de Palafrugell i entrenador d'handbol. Aquest és el seu cinquè llibre. Abans, ha publicat Sí, sí, sí Garbí (2003), Una escola al servei del poble (2009), Amor, hem de parlar (2011) i Maduixes i llimones (2015). L'handbol costa recula fins als Jocs Olímpics de Munic, l'any 1972, quan l'handbol va formar part, per primera vegada, del programa oficial de la competició i avança, amb nombrosos testimonis fins ara inèdits, fins a la segona dècada del segle XXI. EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


15

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


16

L’entrevista a JUSTO MOLINERO

REDACCIÓ AINA GALCERÁN · Fotografies: José Irún (Justo Molinero) i Fran Barcia (les de escena)

La companyia de teatre Los Descastaos, encapçalada per Justo Molinero, torna als escenaris amb l'objectiu d'apropar-se als seus oients amb un nou espectacle “La tercera juventud”.

Justo Molinero Locutor de ràdio i membre de la companyia de teatre Los Descastaos De Radio TeleTaxi als escenaris. Com va sorgir Los Descastaos? D'una forma molt senzilla i natural. Estàvem a casa de l'amic Antoñito, que és molt “teatrer” i vam començar a plantejar-nos el fet de crear una companyia de teatre. A tots ens va fer molta il·lusió i vam començar a buscar temes. Així és com va sorgir aquesta idea esbojarrada que es va acabar fent realitat. Qui són els integrants de la companyia que ha reunit Justo Molinero? Los Descastaos la formen amics, companys de Radio TeleTaxi i familiars, en concret la meva cunyada Rosa i la meva dona Montse, l’Antoñito i la seva dona, el meu company Robert Espada, en Manolo el “Calatravín”; en Manolo Zafra, guitarrista i la meva amiga Loli Cuenca. “La tercera juventud” és una obra on la diversió està assegurada. A quin tipus de públic està dirigida? Es tracta d'una obra que està dirigida a tots els EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

públics. A les nostres actuacions pot venir-hi tothom, amb la garantia que s'ho passaran molt i molt bé. Com ens sorprendrà la nova comèdia de José Cedena? Podreu descobrir una residència on els residents no són de la tercera edat... estan vivint la seva tercera joventut. Veureu a Justo Molinero com a presentador d'un programa de televisió on pretén fer parelles amb uns convidats molt peculiars, i també, com un metge ha de sentir tota classe de barbaritats d'una parella que no aconsegueix tenir fills. Què ha significat per a vosaltres aquest retorn als escenaris? Hem pogut comprovar de primera mà que el teatre enganxa i un cop comences no ho pots deixar. Com he comentat abans, el projecte de Los Descastaos el vam començar amb molta il·lusió i s'ha acabat convertint en un producte de tots amb el qual la gent riu i s'ho passa genial amb nosaltres. Tot i això, les obligacions de cada integrant de la companyia va fer que haguéssim d'abaixar el teló i reposar dels escenaris. Ara, hem tornat amb les piles carregades amb “La tercera juventud”.


L’entrevista

17

Després de les primeres sessions, quina és la reacció del públic? Els espectadors s'ho passen molt bé. A més a més, tenen la possibilitat de poder-nos saludar que, tot i escoltar-nos cada dia, no ens coneixen en persona. És una forma d'apropar-nos al nostre públic. Amb tanta expectació per part dels espectadors, quins pobles i ciutats recorrereu? On es poden adquirir les entrades? Anirem pels principals teatres i auditoris de Catalunya, gairebé cinquanta en total. Les entrades es poden adquirir a les oficines de Correus i a www.entradasteletaxi.com. El dissabte 15 de febrer, serem a Palafrugell i les podreu trobar també al Teatre Municipal, al carrer de Santa Margarida, 1.

Teniu en ment més projectes? O amb “La tercera juventud” abaixeu definitivament el teló? Tenim pensats altres projectes que no sabem si durem a terme. Després de l'estiu, valorarem si tornem i preparem un nou espectacle. En aquest moment estem molt satisfets de la feina feta, ja que estem apropant al teatre gent que no hi havia anat mai.

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


18

Noticiari PALAFRUGELL

Entrega dels premis i guardons 'timó' 2019 REDACCIÓ GRUP COSTA BRAVA CENTRE

El Park Hotel San Jorge de Calonge va acollir l'entrega de premis i guardons 'Timó' de la Unió d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre. La gran novetat d'enguany va estar el format, ja que fins ara el lliurament de distincions es realitzava coincidint amb la Festa del Gremi, que sempre té lloc a finals d'octubre. D'aquesta manera, el nou format ha permès donar més protagonisme als reconeixements. Els Timons d'Or corresponents al 2019 han sigut per Josep Maria Casellas i TV Costa Brava.

A TV Costa Brava, se l’ha premiat per la tasca de divulgació, promoció i comunicació turística a la Costa Brava. “La nostra vocació ha de seguir sent la d'informar i donar veu a la gent del territori”, ha explicat Lluïsa Martínez, sòcia fundadora del mitjà. Timó d'Argent per a Estrella Damm, com a reconeixement a la tasca a favor del medi ambient, la sostenibilitat i la lluita contra la contaminació marina. Els Diploma de qualitat 2019 han estat per l'Hotel Gastronòmic Es Portal (Pals), el Restaurant Palau Lo Mirador (Torroella de Montgrí), l'Hotel Barcarola (Sant Feliu de Guíxols) i les àrees de platges dels Ajuntaments de Begur i Castelló d'Empúries, respectivament. El Premi Proveïdor Cooperativa per l'empresa gironina Dispuig, dedicada a la distribució d'aliments des de l'any 1944, per la qualitat del EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

Foto: Grup Costa Brava Centre

A Josep Maria Casellas, se li ha volgut reconèixer la feina realitzada al capdavant de l'entitat. I és que cal recordar que Casellas va ser president de Costa Brava Centre SCCL (1993 al 1998) i de la Unió d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre (2000 al 2006). “Han estat gairebé 20 anys de responsabilitats però també de complicitats, d'aliances i d'amistats”, ha assenyalat Casellas durant el seu discurs.

servei i dels seus productes, i pel fet d'estar sempre al costat de les empreses del sector de l'hostaleria. El reconeixement 25 anys d'activitat empresarial ha estat per a l'Hotel Barcarola, un establiment associat que durant el 2019 va celebrar 25 anys d'activitat. Assemblea i ponència La jornada va arrencar amb la celebració de l'Assemblea General Ordinària de Socis de la Unió d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre, i posteriorment es va realitzar una ponència que va anar a càrrec del Gerent de Vendes de Telefónica Empresas a Catalunya, David Cucurull.


EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


20

Noticiari PALAFRUGELL

Lliurament de premis del 40è Concurs de Pessebres AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Popular 1r premi: Lluís Brias, amb un pessebre ambientat al mas Cals de Fitor. 2n premi: Carles Alsius amb un pessebre ambientat a l'aqüeducte d'en Caixa. 3r premi: David Barea amb un pessebre ambientat amb una acurada estructura i un impressionant riu. Accèssits: Teresa Rosés pel seu pessebre popular nevat. Àngela Bonet i Anna Salvadó pel seu pessebre ambientat en el fons del mar.

VITASSANA ISMAEL DURAN Naturópata col. 2616

Avda. Generalitat, 34 17200 Palafrugell Cita prèvia: 972 301 678

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

Foto: Ajuntament de Palafrugell

Els premis es van atorgar en tres categories: populars, monumentals i artístics, amb un total de 16 pessebres.

De caire monumental i popular 1r premi:Família Brias-Esteve pel seu pessebre ambientat en el conjuntde les Voltes de Calella a la platja del Port Bo, davant del mar i on també hi podem veure unes figures que recorden les populars pintures calellenques de Rodolfo Candelaria.


21

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


22

Noticiari GIRONA

9a edició del Festival Internacional del Circ Elefant d'Or REDACCIÓ DIPUTACIÓ DE GIRONA

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, i el director del festival i de Circus Arts Foundation, Genís Matabosch, van presentar la programació artística de la novena edició del Festival Internacional del Circ Elefant d'Or.

Aquesta novena edició comptarà amb la presència de 84 artistes provinents de 12 països diferents, fet que consolida el festival com el major esdeveniment circense de l'Estat i revalida la seva posició entre els cinc majors festivals de circ al món.

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

Foto: Ajuntament de Palafrugell

L'esdeveniment tindrà lloc per tercer any consecutiu a Girona, del 13 al 18 de febrer, en un envelat de circ instal·lat especialment per a l'ocasió al camp de Mart del parc de la Devesa.

Per a més informació i compra d'entrades: wwwfestivaldelcirc.com


23

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


24

L’agenda

5 DIMECRES 15.30 h · Parc de Salut Sessió d’1h d’activitat física amb fisioterapeuta 12 DIMECRES 15.30 h · Parc de Salut Sessió d’1h d’activitat física amb fisioterapeuta

Noticiari PALS

Càritas de Pals necessita voluntaris per als seus projectes AJUNTAMENT DE PALS

14 DIVENDRES 20 h · Auditori Ca la Pruna XVII Cicle de Conferències: «Genealogia de la gent de Pals». A càrrec de l’historiador local Narcís Subirana. 15 DISSABTE · CARNAVAL: 17.45 h Passejada del Bruel dels Timbalers de Pals

20.30 h · Pavelló de Pals Sopar Popular. Venda tiquets: Oficina de Turisme i Fleca Can Brunés Tot seguit, ball amb Costa Brava Dj’s i Kharloss Selektah 16 DIUMENGE · CARNAVAL:

Foto: Ajuntament de Pals

18 h · Sortida del carrer Enginyer Algarra Rua de Carnaval pels carrers de la vila Informació i inscripcions per la rua: collaquermania@hotmail.com

Càritas de Pals té una sèrie de projectes per als que necessita voluntaris:

De 9 a 14 h · Pavelló de Pals XVII Trobada de Plaques de Cava 17.00 h · Pavelló Pals Ball Familiar de Carnaval · Preu: 3 €/adult Consultar programa definitiu a: www.visitpals.com 19 DIMECRES 15.30 h · Parc de Salut Sessió d’1h d’activitat física amb fisioterapeuta 26 DIMECRES 15.30 h · Parc de Salut Sessió d’1h d’activitat física amb fisioterapeuta 28 DIVENDRES 20 h · Auditori Ca la Pruna XVII Cicle de Conferències: “Pedalant pels Annapurnas” A càrrec del Sr. Ivàn Julià. ALTRES ACTIVITATS: TORRE DE LES HORES Oberta dissabtes, diumenges i festius De 10.30 a 14.30 h i de 15 a 18 h MERCAT SETMANAL Dimarts · De 8 a 13 h · Avinguda Europa SEGONA MÀ Dissabtes · De 9 a 14 h · Plaça Catalunya EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

Rober: els robers reciclen i distribueixen roba de segona mà per garantir que les persones amb pocs recursos puguin vestir amb condicions adequades. Acompanyament a la Gent Gran: posem en relació persones voluntàries que vulguin oferir un acompanyament a la gent gran, per lluitar contra la solitud. Infància i Família (SIE) Reforç Escolar: les condicions d’exclusió social es transmeten de pares a fills i afecten l’educació, l’entorn i l’organització de les famílies, i acaba repercutint en el procés d’aprenentatge i escolarització. Són espais de trobada on s’ofereixen recursos socials i educatius a través d’un equip de voluntariat amb el suport d’una persona tècnica (Ed. Social, Psicòloga, Pedagoga, etc.) Podeu contactar amb nosaltres: pals@caritasgirona.cat T. 618 262 982 · T. 686 966 971


PALS Noticiari

Finalitza el projecte de renovació dels sanitaris de l'Escola Quermany

25

Renovació del parc AJUNTAMENT DE PALS

L'Ajuntament de Pals ha dut a terme la segona fase de la renovació dels sanitaris del CEIP Quermany. Les obres formen part del projecte de manteniment i millora dels edificis municipals.

Foto: Ajuntament de Pals

Foto: Ajuntament de Pals

AJUNTAMENT DE PALS

Durant les últimes setmanes l'ajuntament de pals ha renovat la zona lúdica infantil de la zona de la llevadora dotant-la de nous jocs per la mainada i de bancs sota els arbres.

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


26

L’agenda

3 DIVENDRES 6 17DIJOUS h · Sala d’Exposicions 17 h · infantil Biblioteca Salvador Raurich Taller “Fem el Fanalet” Hora del conte a càrrec 18 h · Plaça de (infantil) la Vila d'Olga Cercós Xocolatada popular 7 DIVENDRES 18 de la Biblioteca 22 h h ·· Pati Casino Rebuda del Carter Reial Nit dels Amants del Cinema 5 DIUMENGE 14 h DIVENDRES 18 · Centre del poble 17 h · Biblioteca Raurich Arribada de SesSalvador Majestats els Reis Mags d’Orient Musinfant, sons pels més menuts De 0 a 3 anys · Cal inscripció 22.30 h · Casal de la Gent Gran Tradicional Ball del Fanalet (obert a tothom) 16 DIUMENGE

Noticiari BEGUR

Competició de la lliga catalana de tir amb arc AJUNTAMENT DE BEGUR

L'Escola de Tir amb Arc del Baix Empordà del Club Arquers Esclanyà va participar amb 8 dels seus alumnes a l'última tirada de la lliga catalana i tots varen oferir una gran actuació.

Escola Doctor Arruga 18 DISSABTE Activitats del Dijous Gras Matí · Camp de futbol Circuit Comarcal de Cross 21 DIVENDRES Matí · Llar d'Infants Ses Falugues 19 DIUMENGE Matí de Carnaval Festa Sortida excursionista: “Mont-ras, ruta de les mines” Organitza: Els Perduts de Begur AGENDA ESCLANYÀ 25 DISSABTE i 26 DIUMENGE Matí · Pavelló Municipal 16 DIUMENGE Trobada d’escoletes de futbol 16.30 h · Local Polivalent del Consell Comarcal Festa de Carnaval 30 DIJOUS 12.05 h · Ràdio Begur Programa de ràdio de l’Escola Dr. Arruga 35è Premi de Narrativa curta Vila de Begur Oberta la convocatoria fins al 6 de març de 2020 Cinema a Begur Consultar cartellera a: www.begur.cat

Foto: Ajuntament de Begur

Matí 6 DILLUNS Sortida excursionista 11 h · Església de Sant Pere «Els Àngels-Montigalar» Missa Epifania Organitza: Els Perduts de Begur 16 DIJOUS 12.05 h · Ràdio Begur 20 DIJOUS Programa Tot el dia de ràdio de l’Escola Dr. Arruga

De la divisió d'arcs olímpics/recorbats: en la categoria Benjamí la Gaia Bassolí va quedar 2a., l'Alicia Grau 3a. En la categoria Cadet, Oriol Salvadó va quedar en 4a. posició. En la categoria infantil femení la Laia Fernández va quedar en 4a posició i la Cloe Carbó en 7a. Pau Barreda va obtenir la 2a posició i Tomàs Bravo la 10a. La Gina Carrasco, en la disciplina d'arc longbow, va superar totes les expectatives amb un total de 295 punts en el seu debut en competició de sala i va quedar classificada en el 1r lloc.

AGENDA ESCLANYÀ 4 DISSABTE 16 h · Local Polivalent Taller infantil “Fem el Fanalet” 5 DIUMENGE 19.15 h · Local Polivalent Cavalcada de Reis

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

Amb aquestes magnífiques puntuacions són el resultat d'un treball intens d'arquers i tècnics. En aquesta ocasió, cal esmentar especialment el mèrit de Pau Barreda que ha aconseguit el segon lloc de tot Catalunya en la seva categoria. Volem manifestar expressament l'agraïment del club envers el Sr. Jordi Carreras, Regidor d'Esports de l'Ajuntament de Begur pel seu suport.


BEGUR Noticiari

Presentació del calendari de sortides per al 2020

27

Cross Escolar Comarcal AJUNTAMENT DE BEGUR

El Club Excursionista Els Perduts de Begur, ha donat a conèixer la programació d'excursions per al 2020. Enguany inclou més d’una desena d’itineraris de mitja jornada o jornada sencera que recorreran el territori català fins al pròxim mes de desembre. Les excursions es duran a terme, generalment, el penúltim diumenge de cada mes. Per a més informació: www.perdutsbegur.cat Facebook, Instagram o Twitter o enviant un correu electrònic a: perdutsbegur@gmail.com

Foto: Ajuntament de Begur

AJUNTAMENT DE BEGUR

L'Ajuntament de Begur fa un balanç molt positiu de la jornada esportiva, educativa i formativa viscuda en el marc del Cross Escolar Comarcal amb 122 atletes. Un circuit atlètic per a infants organitzat pel Consell Esportiu del Baix Empordà en col·laboració amb els consistoris dels municipis de La Bisbal d'Empordà, Sant Feliu de Guíxols, CastellPlatja d'Aro, Torroella de Montgrí, Palafrugell i Begur.

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


28

Noticiari LA BISBAL

Presentació del catàleg «Parant Taula 2019» al Terracotta Museu AJUNTAMENT DE LA BISBAL

Es va presentar al Terracotta Museu, el sisè volum de la col·lecció de catàlegs del Terracotta Museu, dedicat a l'exposició col·lectiva «Parant taula 2019", amb l'assistència de 180 persones. Per primer cop, la mostra, que se celebra cada any ininterrompudament des del 2014 i que es va poder visitar a l'equipament bisbalenc fins al 26 de gener, comptava amb l'edició d'un catàleg que recollia les 20 vaixelles dels 20 tallers de ceràmica que han participat en la mostra i les 20 propostes culinàries dels 20 cuiners/es integrants del col·lectiu La Cuina de l'Empordanet.

Lliurament del premi del sorteig del Tastaolletes 2019

L'acte va comptar amb les intervencions de Xavier Rocas, conservador del Terracotta Museu, Pere Álvaro, dissenyador del catàleg, Joan Vilà-Clara, president de l'Associació de Ceramistes de la Bisbal, i Joan Carles Sànchez, xef del restaurant Es Portal i vicepresident del col·lectiu La Cuina de l'Empordanet.

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

Foto: Ajuntament de La Bisbal d’Empordà

També es va fer entrega del premi del sorteig de la ruta gastronòmica Tastaolletes 2019. Entre totes les persones participants se sortejava un vol en globus per a dues persones. L'alcalde Enric Marquès va lliurar el val regal a la guanyadora del concurs: Eva Pérez Teixidor.


LA BISBAL Noticiari

29

Gran festa de Carnaval a La Bisbal REDACCIÓ ELS VOLTORS

Amb les actuacions en directe de Los 80 Principales, una de les bandes tribut més exitoses i amb una llarga experiència musical a les esquenes. Els millors èxits de la dècada dels anys 80 amb cançons com "I want to break free" de Queen, "My Sharonna" de The Knack, "Video Kill the Radio Star" de The Buggles, "Purple Rain" de Prince, "La Chica de Ayer" de Nacha Pop, El último de la fila... Tot seguit els The Covers Band, ens faran un

Foto: Els Voltors

Després de la rua de carnestoltes pels carrers, l'associació Els Voltors organitza un any més la festa de Carnaval al pavelló firal.

repàs de les cançons que han tingut més èxit aquests últims anys. Per finalitzar aquesta gran festa, hi haurà la super actuació a duo de Serial Killerz. El dj i el bateria, oferiran un autèntic repertori molt enèrgic. L’entitat els recomana, i informa que deixarà a tothom ben bocabadat!

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


30

L’agenda TORROELLA DE MONTGRÍ I L’ESTARTIT

7 DIVENDRES 18 h · Biblioteca Municipal de l'Estartit - TM Taller de manualitats. Farem un màscara per Carnaval 9 DIUMENGE 10.30 h · Aula taller de Can Quintana - TM El petit museu. Construïm un instrument de canya 9 I 16 DIUMENGE 18 h · Cine Petit - TM XVa Mostra de Teatre Amateur 13 DIJOUS 15.30 h · Escola Bressol Petit Montgrí - TM Espai Familiar De 17 a 18.30 h · Llar de Jubilats «El Recer» - TM II Jornada de Memòria Històrica Local. Memòria fotogràfica “Des de la rereguarda” 14 DIVENDRES 19 h · Biblioteca Municipal Pere Blasi - TM Contes amb pijama. Epp! Heu de venir amb pijama! A càrrec de la Minúscula

29 DISSABTE D'11 a 13h · Aula-taller del Museu de la Mediterrània. Espai de joc: porta els teus jocs de taula per jugar plegats! Activitat gratuïta. DEL 31 DE GENER AL 15 DE FEBRER De 10 a 13 h i de 17 a 20 h (diumenge tancat) Lloc: pendent de determinar Firarebaixes Hivern

ACTES CARNAVAL DE TORROELLA DE MONTGRÍ I L'ESTARTIT 21 DIVENDRES 10 h · Sortida des de l’Escola Portitxol -L’E Cercavila amb les disfresses dels alumnes de l’Escola Portitxol i Escola Bressol Mar i Cel. Acompanyats per Quin Sarau! 10.15 h · Passeig de l’Església - TM Rua Infantil de les Escoles. Acompanyament musical amb Pep Puigdemont

21 h · Cinema Montgrí - TM Premis VOC - Mostra d'audiovisual en català. Sessió 1.

A partir de les 11h · Plaça de la Vila - TM Espectacle d’animació infantil a càrrec de Pep Puigdemont

16 DIUMENGE D'11 a 13.30 h · Sortida: Espai Ter - TM Sant Antoni Abat. Cavallada

17.30 h · Plaça de l’Església - L’E Espectacle d’animació familiar amb Quin Sarau!

18 DIMARTS De 15 a 16.30 h · Escola Bressol Mar i Cel - L'E Espai familiar · Vine a jugar amb nosaltres. Activitats gratuïtes adreçades a infants i famílies de l'Estartit (1 a 3 anys). Places limitades. Inscripcions: maricel@suara.coop o trucant al 972 75 19 17 21 DIVENDRES 18 h · Biblioteca Municipal Pere Blasi - TM Story Time. Hora del conte en anglès, a càrrec de Sílvia Figueras de One School 21 I 28 DIVENDRES 19 h · Auditori del Museu de la Mediterrània - TM II Jornada de Memòria Històrica Local. “Des de la rereguarda” 22 I 29 DISSABTE De 9 a 15 h · Plaça Mestre Pere Rigau - TM Mercat ecològic de Món Empordà 23 DIUMENGE De 9 a 13 h · Aparcament costat estació busos - TM Montplà i Puig Roig, matinal pels cims del Montgrí Recorregut d'uns 6 kms de dificultat mitjana. 28 DIVENDRES 21 h · Cinema Montgrí - TM Premis VOC - Mostra d'audiovisual en català. Sessió 2.

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

22 DISSABTE 16 h · Passeig de l’Església - TM Concentració i exhibició de comparses 17 h · Passeig de l’Església - TM Batucada amb el grup Percu-Art Tot seguit, Rua de Carnaval pels carrers de la Vila amb acompanyament dels grallers 18 h · Plaça de la Vila - TM Batucada amb el grup Percu-Art i Ball de Carnaval amb el grup Blackiss. Hi haurà xocolata i coca pels participants que vinguin disfressats. 23 DIUMENGE 9 h · Zona esportiva dels Salats (Skateparc) - L’E Despertada i cercavila amb la batukada Retumbatuka i Els Pirat’s de l’Estartit 10.30 h · Plaça Jacques Cousteau - L’E Música i xocolatada popular. Tot seguit, cercavila fins al Port amb els Grallers del Montgrí, Retumbatuka i Els Pirat’s de l’Estartit i l’Aixa 13 h · Plaça del Port - L’E Sardinada Popular 16 h · Des del Port a la Plaça Jacques Cousteau - L’E Cercavila amb Retumbatuka i Els Pirat’s de l’Estartit i l’Aixa 17 h · Plaça Jacques Cousteau - L’E Concert amb Under Rabbit


31

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


32

Noticiari TORROELLA DE MONTGRÍ I L’ESTARTIT

Guardons pel seu compromís amb la immersió sostenible REDACCIÓ i FOTOGRAFIES ASSOCIACIÓ DE CENTRES TURÍSTICS SUBAQUÀTICS DE LA COSTA BRAVA

Foto: Ass. de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava

En el marc del Salon International de la Plongée Sous-Marine celebrat recentment a París, els centres d'immersió de l'Estartit que treballen a les Illes Medes han rebut per part de l'associació Longitude 181 un guardó que premia les actuacions eco-responsables i la tasca realitzada en el camp de la immersió sostenible. Aquest guardó situa l'Estartit en el mapa de les activitats sostenibles i certifica l'aposta que fan els centres d'immersió per a desenvolupar la seva activitat de forma responsable.

M 645 803 295 administracio@elnou.cat

Mestre Sagrera, 47-53 · 1r 1a 17200 Palafrugell

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


33

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


34

L’entrevista a JORDI SARGATAL

REDACCIÓ AINA GALCERÁN · Fotografies: Jordi Ruiz Olmo (pàg. 34) i Eduardo de Juana (pàg. 35)

Lynx Edicions ha publicat, entre altres llibres, el Handbook of the Birds of the World i el Handbook of the Mammals of the World, dues obres que presenten totes les espècies d'ocells i mamífers del món. Com ha estat i quan ha durat la recerca? La recerca per començar a fer el HBW va començar el mateix 1989, encara que l'embrió s'havia iniciat l'any 1987. El volum número u, es va publicar el 1992 i el número disset va sortir al cap de vint-i-un anys, el 2013. El 2009 sortia el primer volum del HMW i el volum nou va sortir el 2019. Per primer cop a la història s'il·lustren totes les espècies d'ocells i mamífers del món.

Jordi Sargatal

Durant la recerca s'han trobat espècies que no es coneixien fins al moment? Efectivament, mentre s'anaven publicant els volums s'han descobert diverses espècies de mamífers i d'ocells que s'han incorporat als nostres llibres. Fins i tot, al volum disset del HBW es descriuen 15 espècies noves per la ciència.

Zoòleg L'exposició “Tots els ocells i mamífers del món” es podrà visitar fins a mitjans d'abril a la Casa Galibern, seu de la Fundació Mascort, a Torroella de Montgrí. Es preveu que la mostra sigui itinerant amb l'objectiu divulgar la natura a totes les generacions.

Aquestes publicacions es poden catalogar com a catàlegs de consulta? Són llibres imprescindibles per estudiar i catalogar la fauna d'ocells i mamífers del món. A més aporten criteris d'ordenació de les espècies, i per exemple el Museu d'Història Natural de Nova York ha adoptat la nostra classificació per reordenar els seus espècimens.

Amb quin propòsit va néixer Lynx Edicions? Lynx Edicions va néixer el gener de 1989 per una fantàstica conjunció astral, que va permetre que es trobessin tres persones: Ramon Mascort, amant de la natura i dels llibres ben fets, Josep del Hoyo i Jordi Sargatal, dos estudiosos dels ocells que somiaven fer l'enciclopèdia d'ocells del món. Des dels inicis, l'objectiu principal de Lynx era editar el Handbook of the Birds of the World.

Enguany es commemoren els trenta anys de l'editorial i ho feu amb una exposició a la Fundació Mascort de Torroella de Montgrí. Què s'hi pot veure? Hi ha unes 100 làmines originals d'ocells, que formen part de les 1.000 i escaig que s'han hagut de fer per a completar l'obra. També hi ha làmines de mamífers, però impreses, ja que s'han pintat digitalment. A més, hi ha un exemplar de cadascuna de les obres editades.

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


L’entrevista

Qui són els autors d'aquestes làmines i quin criteri heu seguit per escollir les que són protagonistes de la mostra? Els artistes que van pintar les làmines d'ocells van ser un total de 31, la majoria d'ells anglesos, però també d'altres països del món, inclosos espanyols, nord-americans, australians, etc. En canvi els mamífers els ha pintat gairebé tots un artista de casa nostra, el Toni Llobet, que precisament es va iniciar al dibuix naturalista a un curset organitzat per Jordi Sargatal com a Director del Parc Natural dels Aiguamolls, que es va fer al càmping Castell Mar, propietat de Ramon Mascort. L'exposició “Tots els ocells i mamífers del món” també es pot entendre com una mostra a nivell escolar o familiar per divulgar el món animal als més petits? Crec molt sincerament que qualsevol persona

35

amb certa sensibilitat quedarà més enamorada de la natura després de visitar l'exposició. Quins són els projectes de futur més immediats? Estem aprofitant que tenim tots els ocells del món dibuixats per anar fent guies d'ocells de països que no en tenen o que eren manifestament millorables. I a més, fetes com ens agraden a nosaltres, amb tota la informació, com els mapes de distribució, per exemple.

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


36

L’agenda

Noticiari PALAMÓS

7 DIVENDRES De 20.30 a 22 h · Punt Jove Palamós Club Lila

Projecte «Stolpersteine»

11 DIMARTS I 25 DIMARTS De 15.30 a 16.30 h · Mas Guardies Gimnàstica per a prevenir el linfedema

Aquest projecte «Stolpersteine», iniciat l'any 1992 a Alemanya, es basa en l'elaboració de llambordes que es col·loquen davant el domicili o el lloc de treball de la persona que va ser víctima del nazisme i en la qual es graven les seves dades essencials.

13 DIJOUS 17.15 h i 18 h · Biblioteca Lluís Barceló i Bou Bibliomenuts. A la voreta dels núvols, a càrrec de Cia. Patawa. Places limitades · Inscripció prèvia. 15 DISSABTE 11 h · Escola Vila Romà C/ Riera, 29-31 Xocolatada i concert solidari 2 € xocolata desfeta amb melindros

AJUNTAMENT DE PALAMÓS

Foto: Ajuntament de Palamós

16 DIUMENGE 12 h · Passeig del Mar Vermut dels Pirats. Música en viu i preus populars Més info a: www.carnavaldepalamos.cat 19 DIMECRES 19 h · Ajuntament de Palamós Vesprà. Seguidament hi haurà xocolatada per a tothom.

17.30 h · Biblioteca Lluís Barceló i Bou Contes Musicats. L'Abiyoyo i taller de màscares, a càrrec de la cia. La Sal d'Olot Places limitades · Inscripció prèvia 18 h · Nau 50 m Ball Infantil. Actuació del grup Landry el Rumbero. 21 DIVENDRES 17 h · Carrers de Palamós Concurs de batucades pels carrers del poble 22 DISSABTE 15.30 h · Av. de la llibertat · Av. Lluis Companys · Av. Onze de Setembre · Museu de la Pesca Grandiosa Rua De Carnaval Més info a: www.carnavaldepalamos.cat Al finalitzar la rua · Estenedor de Xarxes Fi de Festa de Carnaval amb Costa Brava Dj’s, Masgup i Kharlitos Selektah DJ. 23 DIUMENGE 11.30 h · Bifurcació del final del Passeig Marítim Gran Cercavila Matinal 26 DIMECRES 17.30 h: Sentència · Carrer Cervantes 18.30 h: Mort · Carrer Cervantes 18.45 h: Processó de dol C/ Cervantes, Major i Notaries 19.30 h: Lectura del testament Placeta del Testament i processó fins al Moll Pesquer. 20 h: Sardinada · Estenedor de xarxes 28 DIVENDRES De 17 a 18 h · Punt Jove Palamós Taller de berenars EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

Els serveis d'Arxiu i Patrimoni treballen ara en la recerca de la informació que permeti saber amb la màxima certesa els llocs del municipi on vivien els nou veïns que van ser deportats. L'Ajuntament encarregarà l'elaboració de les llambordes per a poder ser col·locades properament.

Dolors Puig Ribot és la palamosina de més edat amb 106 anys AJUNTAMENT DE PALAMÓS

Foto: Ajuntament de Palamós

20 DIJOUS 11.30 h · Estenedor de xarxes Gran Festa Infantil

La palamosina Dolors Puig Ribot va celebrar el seu aniversari, arribant a la destacada xifra dels 106 anys, actualment la persona de més edat al municipi. L'alcalde de Palamós i la regidora de Gent Gran l'han felicitat personalment i en nom del municipi amb l'obsequi d'un ram de flors. La senyora Dolors Puig té actualment dues filles, tres néts i tres besnéts.


PALAMÓS Noticiari

37

Celebració del 25è aniversari de l’agermanament amb la ciutat alemanya de Rheda-Wiedenbrück AJUNTAMENT DE PALAMÓS

L'activitat tindrà lloc del 10 al 13 d'octubre i inclourà propostes conjuntes, actes culturals, esportius i lúdics, amb una gran festa de commemoració. La relació entre Palamós i Rheda-Wiedenbrück neix l'any 1987 mitjançant els contactes de clubs de bàsquet de Rheda amb el Club Esportiu Palamós. Aquests contactes van fructificar i el pacte d'agermanament entre les dues poblacions es va signar finalment l'any 1995.

Foto: Ajuntament de Palamós

Així ho van acordar els alcaldes d'ambdues poblacions en la visita que va realitzar a Palamós el representant de l'ajuntament de Rheda-Wiedenbrück.

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


38

L’agenda

6 DIJOUS 17.30 h · Biblioteca la Cooperativa de Sant Antoni Hora del conte: “Bon dia: una cançó contada dels Pets”. Per a nens i nenes a partir de 3 anys. 8 DISSABTE 10.30 h · Biblioteca Pere Caner de Calonge Llegir el teatre. Es comentarà l’obra «Justícia» de Guillem Clua. 13 DIJOUS D’11.00 a 11.30 h · Escola Llevantí de Mar i escola La Sínia · Carnaval de Sant Antoni 14 DIVENDRES De 16.00 a 16.30 h · Escola Pere Rosselló Carnaval de Calonge 17.30 h · Biblioteca Pere Caner de Calonge Hora del conte: La Pallassa “Priska” + Taller de Maquillatge. Per a infants a partir de 3 anys. 15 DISSABTE 21.30 h · Sala Fontova Carnaval de Calonge. Sopar i presentació de la reina i el rei del Carnaval de Calonge 2020 Tiquets a la venda fins al 12 de febrer, a l’Àrea de Cultura, plaça Major, núm. 2 de Calonge i al Bar Can Roc de Sant Antoni. 20 DIJOUS De 10 a 12 h · Del c. de les Escoles al Pg d’Hivern Carnaval de Calonge. Rua escolar de disfresses.

Noticiari CALONGE

Acte solidari d'StudioTattoo Sector 13 amb la Residència Sant Martí REDACCIÓ SERGI DEL RIO

El passat mes de gener es va fer entrega d'un centenar de regals als avis i àvies de la Residència Sant Martí de Calonge per parts dels treballadors i amics de Studio Tattoo Sector 13 del mateix municipi de Calonge. Aquests regals van estar recollits pels tatuadors Christie Demeuldre i Sergi del Rio, que els dies 17 i 18 de desembre van realitzar tatuatges a canvi de regals valorats per un valor mínim de 35 €, en la que van participar al voltant d'una trentena de persones.

16.30 h · Recorregut: de l’Escola Pere Rosselló fins a la sala Fontova · Carnaval de Calonge. Mini rua des de l’Escola Pere Rosselló amb festa i xocolatada infantil amb discomòbil Nou So. 17.30 h · Carnaval de Calonge. Visita dels Carnestoltes als centres geriàtrics de Calonge.

De 17 a 20 h · Itinerant · Carnaval de Sant Antoni. Vesprada carnavalesca de les colles locals pels carrers de Sant Antoni. 23 DIUMENGE Carnaval de Sant Antoni. De 7 a 10 h · Despertada carnavalesca. 12 h · Plaça Catalunya i carrer Sant Antoni Cercavila de carrosses i comparses 29 DISSABTE 10.30 h · Biblioteca Pere Caner de Calonge Club de lectura. Es comentarà l’obra “ Les Possessions” de Llucia Ramis. 11 h · Biblioteca Pere Caner de Calonge Biblionadons: · Petons de colors» a càrrec de Mercè Rubí. Per a infants de 0 a 3 anys.

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

Foto: Sergi del Rio

15.15 h · Carnaval de Sant Antoni. Rua escolar pels carrers cèntrics de Sant Antoni.

Els regals principalment són mantes, guants, gorros per passar la fred i jocs de tots tipus. L'ajuntament de Calonge va tenir el detall de deixar les vestimentes de 5 patges per realitzar l'entrega dels regals. Des de la Residència on compten amb uns 62 residents a dia d'avui, han acollit molt bé l'acte solidari. Els avis van celebrar un dia diferent en el que van gaudir dels regals.


CALONGE Noticiari

39

L'escola de futbol de Calonge i Sant Antoni dóna les antigues equipacions al Projecte Xevi AJUNTAMENT DE CALONGE I SANT ANTONI

L'Escola de Futbol de Calonge i Sant Antoni ha fet donació al Projecte Xevi de les antigues samarretes i pantalons.

La roba estava en bon estat però l'Escola de Futbol ja no la utilitzava perquè havia renovat l'equipació de les diferents categories. Ara aquesta roba d'esport es podrà utilitzar en les accions que desenvolupa el Projecte Xevi a Senegal. Projecte Xevi és una associació de cooperació, ajut humanitari i solidaritat amb els països menys desenvolupats, nascuda l'any 2003.

Foto: Ajuntament de Calonge

En total s'han donat un centenar d'equipacions de futbol per a infants de 6 a 14 anys.

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


40

L’agenda CASTELL-PLATJA D’ARO-S’AGARÓ

7 DIVENDRES De 17.30 a 19 h · Centre Cívic Vicenç Bou · Platja d’Aro Punt de Trobada de Gent Gran Xerrada: «Drets i deures bàsics de consum» 8 DISSABTE De 10.30 a 12 h · Biblioteca Mercè Rodoreda · Platja d’Aro Dissabte vaca! Taller familiar de dinamització de la lectura Infants de 1r i 2n de Primària · Places limitades Inscripció prèvia (bmr@platjadaro.com) 10 DILLUNS 17.30 h · Biblioteca Mercè Rodoreda · Platja d’Aro Taller creatiu · Súper antifaç monstruós! Infants a partir de 5 anys De 17.30 a 18.30 h · Biblioteca Mercè Rodoreda · Pl. d’Aro Club de no lectura! Avui no llegim. Infants de 4t, 5è i 6è de Primària · Places limitades Inscripció prèvia (bmr@platjadaro.com) 13 DIJOUS De 17.30 a 18.30 h · Biblioteca Mercè Rodoreda · Pl. d’Aro Jocs en família! Taller de jocs de taula A partir de 6 anys · Places limitades Inscripció prèvia (bmr@platjadaro.com) De 18 a 20 h · Centre Cívic Vicenç Bou · Platja d’Aro Taller de Carnaval 15 DISSABTE 18 h · Centre Cívic Vicenç Bou · Platja d’Aro Ball de tarda amb música en viu · Jordi Bofill Falguera Carnaval de Platja d’Aro 2020: 23 h · Palau d’Esports i Congressos Canvi d’Atributs entre els Reis Carnestoltes Presentació de Colles de Carnaval de Platja d’Aro Ball · DiscoMóvil Platja d’Aro 16 DIUMENGE Carnaval de Platja d’Aro 2020: 11 h · Avinguda de Platja d’Aro · S’Agaró Trobada Infantil amb Animació · Soy La Fiesta Xocolatada per a tothom (davant Televisió Costa Brava), comitiva fins a la Plaça Sant Pol i tot seguit, festa d’animació amb en Xalari i la Colla dels Reis Carnestoltes. 16 h · Recinte tancant (davant c/ Pineda de Mar) Trobada Infantil amb Animació · Soy La Fiesta Tot seguit, xocolatada per a tothom i exhibició de ball amb One Unity 19 DIMECRES Carnaval de Platja d’Aro 2020 11 h · Llar d’Infants de Castell d’Aro 11 h · Llar d’Infants de Platja d’Aro Cercavila Infantil amb la Colla dels Reis Carnestoltes

21 h · Palau d’Esports i Congressos Botifarrada Popular · Disco Móvil Pl. d’Aro · Tiquet: 1€ Venda anticipada: Oficina de Turisme de Platja d’Aro 20 DIJOUS Carnaval de Platja d’Aro 2020: 05 h · Diversos carrers de la població Despertada General a Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró 12 h · Plaça de l’Ajuntament Pregó dels Reis Carnestoltes. Tot seguit, aperitiu popular De 13 a 14 h · Plaça Major · Platja d’Aro Concurs · Pujada del Pernil · Inscripció prèvia fins al 19 de febrer joventut@platjadaro.com Whatssap 691 675 143) o el mateix dia de l’activitat (12-13 h) 18 h · Avinguda de S’Agaró (recinte tancat) Plantada de Carrosses de Colles Locals 22.30 h · Palau d’Esports i Congressos Festa de Carnaval · Flaix FM 22 DISSABTE Carnaval de Platja d’Aro 2020: Gran Rua de Carnaval de Carrosses i Comparses 11 h · Rua d’exhibició (colles fora de concurs) 16 h · Sortida: Plaça de la Sardana i recorregut habitual (Av. del Cavall Bernat i Av. de S’Agaró) Rua de Carnaval (colles a concurs) 22 h · Palau d’Esports i Congressos Ball de Carnaval · Disco Móvil Platja d’Aro 23 DIUMENGE Carnaval de Platja d’Aro 2020: D’11 a 14 h · C/ Mossèn Cinto Verdaguer (davant l’Ajuntament) Jocs Gegants · Juguipop 12 h · Avinguda de S’Agaró Música al Carrer · Xaranga Los Labradores 12 h · Castell d’Aro · Rua de Colles Locals 17 h · Avinguda de S’Agaró Animació de Carrer · Pigs 26 DIMECRES Carnaval de Platja d’Aro 2020 19.30 h · Plaça de l’Ajuntament (concentració) Enterrament de la Sardina. Tot seguit, sardinada popular. 27 DIJOUS De 18 a 20 h · Centre Cívic Vicenç Bou · Platja d’Aro Carnestoltes de cendra · Taller intergeneracional de pinxos i tapes 28 DIVENDRES De 17.30 a 19 h · Centre Cívic Vicenç Bou · Platja d’Aro Punt de Trobada de Gent Gran · Cinefòrum

De 17 a 19 h · Plaça de l’Ajuntament (punt de sortida) 29 DISSABTE Gimcana de Carnaval · Obert a totes les edats · Inscripció prèvia fins al 18 de febrer (joventut@platjadaro.com 18 h · Centre Cívic Vicenç Bou · Platja d’Aro Whatsapp 691 675 143) o el mateix dia de l’activitat (16-17 h) Ball de tarda amb música en viu · Sharazan EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


CASTELL-PLATJA D’ARO-S’AGARÓ Noticiari

41

43a Edició del Carnaval de Platja d'Aro AJUNTAMENT DE CASTELL- PLATJA D’ARO - S’AGARÓ

Foto: Ajuntament de Castell-Platja d’Aro - S’Agaró

Tindrà lloc del 15 al 26 febrer amb una vintena d'activitats i la gran rua de carrosses i comparses dissabte 22 de febrer. El 43è Carnaval de Platja d'Aro se celebra del 15 al 26 de febrer amb una vintena d'activitats amb el carrer com a escenari principal de la festa, on s'hi faran tres quartes parts del programa.

Per a més informació: www.platjadaro.com

Foto: Ajuntament de Castell-Platja d’Aro - S’Agaró

Les principals novetats d'enguany són la celebració del Canvi d'Atributs en el marc del Sopar de Colles de Carnaval dissabte 15 de febrer i la Gran Festa de Carnaval amb els dj’s de Flaix FM Hèctor Ortega i Sergi Domene i el Dijous Gras 20 de febrer, per celebrar el desè aniversari de la colla Anem de Conya que enguany és també la colla dels Reis Carnestoltes.

Foto: Ajuntament de Castell-Platja d’Aro - S’Agaró

La regidoria de Turisme de l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro i la Federació de Colles de Carnaval mantenen l'aposta per un carnaval popular i familiar, on només tres activitats són de pagament, i a preus populars.

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


42

Noticiari CASTELL-PLATJA D’ARO-S’AGARÓ

17è Concurs infantil Aqualia

AJUNTAMENT DE CASTELL- PLATJA D’ARO - S’AGARÓ

AJUNTAMENT DE CASTELL- PLATJA D’ARO - S’AGARÓ

Adjudicats divuit premis entre més de 33.000 butlletes. L'afortunada amb el 1r Premi –Kia Stonic i milers d'euros en regals– ha estat Jessica Jiménez de Begur (butlleta 32.454 lliurada al restaurant La Riera). El 2n Premi –bicicleta elèctrica tot terreny i lot de regals– per a Susanna Carreras de Vilassar de Mar (núm. 2.979 lliurat a la botiga Marco Polo). La novetat d'enguany ha estat l'ampliació d'un a setze tercers premis, consistents en lots de productes.

Els dibuixos de les alumnes Anna Martí de l'escola Els Estanys de Platja d'Aro, i de Leire Ríos i Maria González de l'escola Vall d'Aro de Castell d'Aro, han estat finalistes entre 7.200 originals en el Concurs Digital Infantil que organitza anualment Aqualia, empresa concessionària del servei municipal d'aigua, per fomentar un ús i un consum responsable de l'aigua a les poblacions on gestiona el servei.

Foto: Aj. de Castell-Platja d’Aro - S’Agaró

Foto: Ajuntament de Castell-Platja d’Aro - S’Agaró

Resultats Gran Sorteig de Nadal

AJUNTAMENT DE CASTELL- PLATJA D’ARO - S’AGARÓ

Està impulsat per la regidoria de Benestar Social i situat al segon pis del CAP de Platja d'Aro. Servei diürn, de proximitat, gratuït, preventiu i assistencial a càrrec de professionals, cada dimarts i divendres (9.30-13 h) amb la possibilitat de transport. Atén fora del domicili habitual a persones en les primeres fases de malalties neurodegeneratives i altres malalties cròniques evolutives, així com en dependència funcional, a partir de tallers i activitats per estimular les capacitats cognitives i físiques.

A partir d'un estudi de la Policia Local per identificar els itineraris més freqüentats per les famílies i els alumnes que van sols a l'escola, s'han fet diverses intervencions: repintar els passos de vianants amb fons vermell, indicar trams exclusius per fer a peu o reduir la velocitat a l'entorn de les escoles a 30 km/hora. A Castell d'Aro, fins i tot s'hi ha incorporat un semàfor amb radar per evitar excessos de velocitat.

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

Foto: Ajuntament de Castell-Platja d’Aro - S’Agaró

Camins escolars segurs

AJUNTAMENT DE CASTELL- PLATJA D’ARO - S’AGARÓ

Foto: Aj. de Castell-Platja d’Aro - S’Agaró

El nou Espai Respir


L’ESCALA Noticiari

43

L'Any Xaxu s'inicia amb una ofrena institucional amb motiu dels 150 anys del seu naixement AJUNTAMENT DE L’ESCALA

La primera activitat va consistir en la presentació del logotip de l'Any Xaxu –obra de Francesc Sala i Giralt– i dels actes programats, així com una ofrena floral institucional coincidint amb la data del naixement del compositor, acte al qual hi van assistir diversos descendents de Josep Vicens i Juli, així com representants del consistori i de diverses entitats locals. L'objectiu de l'Any Xaxu és "sumar esforços, rescatar i difondre encara més la seva popular i no prou coneguda polifacètica figura i la seva extensa obra musical, no només sardanista".

Foto: Ajuntament de L’Escala

Foto: Ajuntament de L’Escala

Una ofrena floral institucional a la tomba de Josep Vicens i Juli, l'Avi Xaxu, amb motiu del 150è aniversari del seu naixement, va ser el tret de sortida de l'Any Xaxu, en que ja hi ha una vintena d'activitats programades per tal de recordar aquest il·lustre compositor escalenc.

Per a més informació de les activitats: www.lescala.cat

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


44

TORROELLA ·

SECCIÓ PETIT PAÍS

El poeta que també pintava JM BERNILS

Paral·lelament a l'edició de les obres completes del rossellonès Josep Sebastià Pons, s'ha recuperat la seva col·lecció d'aquarel·les, algunes de les quals van ser dibuixades al Baix Empordà. Comença l'any literari a l'Empordà amb la recuperació d'una figura propera geogràficament però al mateix temps desconeguda. Ens referim al poeta rossellonès Josep Sebastià Pons, del qual es presenta un acurat i dens volum -més d'un miler de pàgines- que recull tota la seva poesia escrita en català. El treball, que porta per títol “Poesia catalana completa” l'ha realitzat l'incansable filòleg figuerenc Eusebi Ayensa, que ha tingut cura d'escriure la introducció, realitzar l'edició i incloure totes les notes a peu de pàgina del volum.

Foto: Arxiu Bernils

Peus de foto: Josep Sebastià Pons i una aquarel·la datada a la costa de l'Estartit dels anys 50.

En paral·lel s'està preparant, de cara al Festival Portalblau de l'estiu vinent a l'Escala, un espectacle sobre la poesia de Pons complementat amb una exposició d'aquarel·les quasi inèdites, amb l'objectiu de donar a conèixer la doble vessant del personatge. Entre les pintures n'hi ha algunes realitzades al Baix Empordà, on va fer algunes estades l'escriptor rossellonès. L'edició d'aquest llibre, que ha anat a càrrec d'Edicions de la Ela Geminada, permet recuperar la figura d'un dels pocs literats catalans que van escriure en la nostra llengua nord enllà dels Pirineus i que té una categoria remarcable. El mateix Ayensa ho deixa clar en la introducció quan explica una anècdota de l'escriptora Maria EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

Àngels Anglada, arran de compartir una vetllada amb Josep Pla. L'escriptor palafrugellenc es va dedicar a criticar tots els poetes catalans fins que Anglada el va advertir que li’n diria un nom que no podria censurar. L'autora figuerenca va esmentar Pons i va començar a recitar-lo i la cara de Pla va canviar de cop, expressant immediatament la seva admiració per aquell autor del qual en sabia ben poca cosa. Josep Sebastià Pons (Illa, 1886-1962) és unànimement reconegut, segons Ayensa, “com el més gran poeta rossellonès en llengua catalana del segle XX. I justament aquesta seva grandesa poètica ha sepultat una altra vessant creativa en la qual va destacar també, i molt, al llarg de la seva vida: la de dibuixant i pintor. Són com les dues cares d'una mateixa moneda. En les aquarel·les que pintà, hi veiem desfilar els mateixos monuments i paisatges que trobarem en els seus versos. Hi apareix el castell de Corbera, el priorat de Serrabona, ermites, oratoris, el Canigó nevat i els Aspres rossellonesos, però també marines (hi veiem les illes Medes, per exemple) i suredes, i hi descobrim els mateixos animalons amb els quals conversa en molts dels seus poemes”.


L’ESTARTIT ·

SECCIÓ LES LLUNES D’EN JOSEP

45

Lluna plena JOSEP PASCUAL

La Lluna sortint darrera del castell de Torroella el passat 8 de gener.

Fotos bessones 1

1. El Montgrí vist des de la plana el 13 de febrer de 1983, després de la nevada.

2

2. Imatge de la mateixa zona durant aquelles dates, ja sense neu.

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


46

QUÈ HI HA DE NOU?

LA BOTIGA DEL NOSTRE CARRER

Pàg. 15

S'ha obert La botiga del nostre carrer, a Palafrugell, on podreu trobar roba per a home i dona, tota mena de complements, cinturons, bosses de mà, moneders, maletes i articles de bijuteria, i també calcat per a home dona i nen. Els trobareu al carrer Cavallers, 12, davant del Bar Restaurant Cavallers.

FORN DE PA JORDI

Pàg. 13 El passat 18 de gener va obrir les seves portes la Fleca - Granja - Cafeteria de Forn de Pa Jordi, on trobareu el pa d'avui elaborat com sempre amb farines 100% ecològiques. Podreu trobar el pa d'espelta, de Kamut i Blat Sarrai. En aquesta fleca també gaudireu d’un bon cafè en un espai acollidor. Si voleu gaudir d’un pa tradicional i un bon esmorzar no ho dubteu, us esperen al carrer Sant Sebastià, 61, de Palafrugell (plaça Camp d'en Prats).

SOMNIS DE PAPER Somnis de Paper, un nou espai de lleure per a celebrar les teves festes infantils o reunions privades. Hi ha una sala amb un inflable que et traslladarà al món dels contes i on podreu jugar a bàsquet. Compta també amb una mini discoteca i una petita ludoteca on jugar a cuinetes, pintar, llegir… Trobareu un mini bar amb una zona habilitada perquè els adults es relaxin. Vine a veure'ns a la plaça Mestre Joan Planas local 2 de Palafrugell.

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

Pàg. 12


47

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


48

POLICIA LOCAL

INUNCAT - Consells validats pel Departament d'Interior i Protecció Civil INSPECTOR DAVID PUERTAS FERNÁNDEZ · Cap de l'Àrea de la Policia Local

Aquest article l'escric quan tot just ha finalitzat el fenòmen meteorològic “Gloria”. Ens ha deixat víctimes, vivències complicades, destrosses, experiències i moments molt delicats.

Us indicarem una sèrie de consells aplicables a aquestes situacions, però també, els faré una petició: quan des de la Policia, Bombers, Protecció Civil es fan una sèrie d'avisos, prohibicions o consells, el que com a ciutadans hauríem de fer és conscienciar-nos i intentar seguir-los. Ens hem trobat que accessos que havíem tallat a platges, rius o zones boscoses entre altres, no eren respectats per la gent i que treien les cintes de prohibició o tanques que es posaven a tal efecte. Aquestes accions posaven en perill a ells i també posaven en risc a la resta de la població que podia passar per allà. Per aquests motius aprofito aquest mitjà per tal de demanar-los que en futures ocasions siguem conscients d'aquests fets i que si es fan prohibicions són per la seva seguretat. Si us sorprenen precipitacions importants a dins de casa No baixeu a les zones inundables com el soterrani o el garatge. Desconnecteu l’interruptor general de l’electricitat. No deixeu fora objectes o mobles que l'aigua pugui arrossegar. Tanqueu portes i finestres i obtureu totes les escletxes possibles. Si a l'edifici no hi esteu segurs, sortiune i dirigiu-vos a punts alts de la zona. Si heu de marxar de casa Tanqueu les claus de pas de l'aigua i del gas i l'interruptor general de l'electricitat. Assegureu i tanqueu les portes i finestres. Agafeu un bastó, EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

una llanterna, roba impermeable i calçat adequat i emporteu-vos la documentació personal, els diners i els medicaments imprescindibles. No camineu per zones on hi hagi aigua en moviment. Seguiu les instruccions dels equips de socors. Si us sorprenen precipitacions importants a l'exterior En un lloc urbanitzat busqueu refugi dins d'un edifici segur i tanqueu bé les portes i les finestres. A la muntanya, dirigiu-vos a punts enlairats que estiguin lluny dels marges de rius i de les lleres de barrancs, rambles o torrents. Quan circuleu amb el vostre vehicle Circuleu per les rutes principals i les autopistes. Modereu la velocitat i mantingueu les distàncies de seguretat. No travesseu cap riu, ni riera ni zona inundada. Si heu de travessar un bassal gran d'aigua, avanceu poc a poc amb velocitat curta per evitar que l'aigua esquitxi el motor i es pari. Comproveu desprès que els frens del vehicle funcionen bé. Si el cotxe comença a flotar i a ser arrossegat, sortiu-ne immediatament. Cal que abandoneu el vehicle si... Si el vostre vehicle quedi immobilitzat per l'aigua, si el nivell de l'aigua puja massa a la calçada, si quan l'aigua arriba a l'eix del vostre vehicle, si teniu dificultats per obrir la porta, sortiu per les finestres ràpidament. A la costa A la costa es poden produir inundacions pel mal estat de la mar i grans onades que poden afectar el litoral amb violència. Heu de ser prudents, el temporal marítim pot fer que sigueu arrossegats per un cop de mar.


Si hi ha onades fortes, no us banyeu ni us quedeu per veure les onades. Tingueu molta precaució en les activitats recreatives o professionals al mar. Allunyeu-vos d'espigons, esculleres, passejos marítims. Si algú cau a l’aigua, truqueu immediatament al 112 i no perdeu de vista el punt exacte on ha caigut per indicar-lo als serveis de salvament. Si caieu a l’aigua, nedeu en direcció oposada a les roques i intenteu flotar, sense fer cap altre esforç, a l'espera de socors.

En cas de qualsevol incidència o emergència, truqueu al

112

49

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


50

SECCIÓ JARDINERIA

· PALAFRUGELL

Solarització: desinfecció de terra JOAN MONTES · Tècnic professional de jardineria

Un sòl conreat reiteradament augmenta les poblacions de fongs que viuen a terra, de Nematòdes (cuquetes microscòpics que parasiten arrels), de males herbes, etc., per tant, cada 3 o 4 anys, es recomana desinfectar-lo. Per desinfectar els sòls hi ha productes químics, però hi ha un mètode ecològic de desinfecció anomenat solarització que ofereix una gran eficàcia. Està admès en agricultura ecològica. Amb aquest mètode, podràs desinfectar el sòl abans de sembrar o plantar a la parcel·la. La solarització comporta una elevació del rendiment del cultiu posterior, més creixement, vigor, més alçada, més producció de flors i fruits... Hi ha un augment temporal de més nutrients minerals dissolts i matèria orgànica soluble. Com es desinfecta un sòl mitjançant solarització?

mínim. Si fa molta calor, deixa-ho més temps. Es pot aplicar a l'aire lliure i també a l'interior d'un hivernacle. Les plagues i malalties disminuiran en el cultiu següent. Pot ser que als 3 o 4 anys sigui necessari repetir-ho. És un mètode eficaç, senzill i no contaminant. No és de desinfecció tan potent com les fumigacions químiques, però és una alternativa bona i ecològica. Limitacions

Cal realitzar-lo a l’estiu, quan fa més calor. El terreny nuu es llaura amb un motocultor i es retiren les restes vegetals i les pedres gruixudes que surtin. A continuació se li dona un reg molt abundant que que mulli a una profunditat de 40 centímetres. Es cobreix el sòl amb un plàstic transparent fi (polietilè entre 100 i 200 galgues de gruix). La làmina ha de quedar tibant i amb les vores perfectament enterrades perquè no s'escapi la calor. En general, es considera necessari deixar-ho així, de 4 a 6 setmanes com a

Aplicable a regions que tinguin una elevada irradiació solar i altes temperatures estiuenques. Durant el tractament, el sòl ha d'estar lliure de cultiu, com a mínim durant 1 mes a l'estiu. No és un mètode de desinfecció total 100%. També hi ha productes químics per a desinfecció de sòls aptes per a l’horticultor afeccionat. Per descomptat, la prevenció rotant cultius és una mesura necessària perquè no degeneri la terra.

Gaudeix durant tot l'any del teu jardí Truca'ns i t'informarem. SERVEIS INTEGRALS DE JARDINERIA PER JARDINS PRIVATS I COMUNITATS DE VEÏNS Oficina: C/ Indústria, 24 · Palafrugell Mob. 627 431 118 · montes@jardineriapalafrugell.com www.jardineriapalafrugell.com

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


PALAFRUGELL ·

SECCIÓ SALUT

51

La via rectal i la via vaginal SUSANNA TRIAS · Farmacèutica. Col·legiada núm. 1120

La via rectal consisteix en la introducció en el conducte anal d'uns preparats sòlids anomenats supositoris. Aquests tenen forma cònica o de bala i es fonen a la temperatura de l'organisme (37 °C).

La via vaginal consisteix a introduir el medicament a la vagina en forma d'òvuls (són semblants als supositoris) o en forma de pomades.

L'hem d'introduir amb la part cònica (la punta) cap a l'interior, uns 5 cm dins el conducte anal perquè quedi retingut. Hem d'ajuntar les natges i fer força durant uns segons.

Ens estirem i separem les cames.

Hem d'evitar fer deposicions durant com a mínim 20 minuts, excepte quan es tracti d'un supositori laxant, com ara de glicerina. Si l'expulsem sencer, ens n'hem de posar un altre.

Introduïm el medicament a la vagina tan profundament com sigui possible. En alguns casos ens ajudarem d'un aplicador. Continuarem en posició estirada uns 5 minuts més després de l'administració. Si hem fet servir un aplicador, el rentarem amb aigua calenta després del seu ús.

Si l'hem de partir, ho farem en sentit longitudinal, és a dir, de dalt a baix.

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


52

SECCIÓ MÓN ANIMAL

Bases per a alimentar aus

Foto: AMIC

REDACCIÓ AMIC · Font: wikifaunia.com

Els hidrats de carboni són utilitzats com a font d'energia i es troben en les llavors: mill, escaiola, blat de moro, civada, blat o arròs. Les proteïnes són necessàries per al creixement, reparació i manteniment dels teixits, per al sistema de defensa, la producció d'hormones les trobem en: ous, insectes, cucs de terra, soja, llevat de cervesa i derivats lactis entre d'altres. Els greixos aporten energia, transporten les vitamines i mantenen el plomatge sa i brillant, ho trobem en el gira-sol, en el cànem, en el cacauet, en el lli, a la colza o en el sèsam. Les vitamines s'administren a través de les fruites i verdures fresques, els ous, els derivats lactis i els suplements vitamínics. Els minerals col·laboren en el desenvolupament dels ossos. Es troben a les fruites, en els vegetals, en els ous i en els derivats de la llet.

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


PALAMÓS ·

SECCIÓ MÓN ANIMAL

53

Els gossos geriàtrics canvien el caràcter? ANNA MENDIETA · Veterinària - Col. GI-891

Els gossos, com les persones, moltes vegades en fer-se grans comencen a canviar una mica el seu caràcter. Empitjoren els sentits de la vista i l'oïda i també se'ls redueix la memòria o l'orientació o de vegades comencen a tenir dolor, per exemple per un problema d'artrosi, i això els fa estar més malhumorats.

Què podem fer per ell? Haurem d’intentar establir rutines per treure’l a passejar, rutines pels àpats, adaptar-lo gradualment als canvis que hi pugui haver a la família, com per exemple un canvi de domicili, etc. Alguna cosa més? També augmentarem les vegades que el traiem a passejar perquè segurament no aguantarà tanta estona sense sortir i a més, moure’s passejant poca estona però sovint també anirà bé si hi ha artrosi. A dins de casa hem de fer algun canvi? Intentarem posar-li tot més fàcil i evitarem que hagi de pujar i baixar moltes escales si li costa, posarem algun punt de llum a la seva zona si té

Foto: El Nou

I si perd aquestes capacitats, què passa? A causa d’ aquestes disminucions dels sentits pot passar que el nostre gos es vulgui relacionar menys amb la família i amb el seu entorn, que es torni més esquerp, o també pot passar tot el contrari, és a dir, que es torni molt més depenent de nosaltres del que era.

moltes dificultats de visió, evitarem deixar coses al mig del pas perquè no xoqui ni tampoc canviarem de cop tot el mobiliari de lloc. Hi ha medicacions o no val la pena si són vellets? Hi ha medicacions per irrigar millor el cervell, per alleujar el dolor o per alentir el procés de l’artrosi per millorar la qualitat de vida de les nostres mascotes, tinguin l’edat que tinguin. Cada problema serà diferent i podrem fer més o menys coses però sempre hi ha alguna cosa a fer i tenim l’obligació d’intentar-la.

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


54

GASTRONOMIA

Sopars Maridats NOTICIA GRUP COSTA BRAVA CENTRE

La Cuina de l'Empordanet dóna nom a un conjunt de restaurants de l'Empordà, que promocionen la cuina d'aquest territori amb l'objectiu d'identificar l'Empordà com una destinació gastronòmica de primera magnitud.

Foto: Cuina de l’Empordanet

L'Empordà no sols disposa d'un dels més importants rebosts de la Mediterrània, sinó que també compta amb grans professionals de la cuina, que combinen el seny, la rauxa, la tradició i la modernitat a l'hora de confeccionar els seus plats.

Els 19 restaurants que conformen la Cuina de l’Empordanet fonamenten la seva oferta gastronòmica en l’ús prioritari dels productes del país, tant del mar com de la terra, i han configurat una cuina de gran personalitat i una de les més preuades del món.

oferir un magnífic menú on trobareu la millor combinació entre plats i vins. Enguany es duran a terme 29 sopars de la mà de professionals que us portaran el paisatge empordanès a taula.

D’entre les seves propostes gastronòmiques, destaca la de “Sopars Maridats”, una campanya anual que convida a gaudir de la gastronomia en un sentit total.

La campanya tindrà lloc cada divendres del 21 de febrer al 29 de maig (excepte Setmana Santa), i els preus dels menús variaran entre els 45 i els 65 euros per persona.

Durant aquesta campanya, un binomi format per un cuiner i un cellerer treballen conjuntament per

L’inici del sopar serà a les 21.00 h i es podrà reservar directament a cada restaurant.

Podeu consultar els menús a: www.cuinadelempordanet.com www.empordahostaleria.com/la-cuina-del-vent/qui-som/ www.doemporda.cat Així com a través de les xarxes socials del grup: Facebook, Twitter i Instagram. EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


56

GASTRONOMIA

Arriba el fred i amb ell, la Garoinada AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

La Garoinada enguany celebrarà la seva 29a edició, és una de les més emblemàtiques i de major tradició de Catalunya. La Garoinada té lloc en ple hivern, durant les minves de gener, i fins al mes de març, quan el mar està tranquil i la garoina està en el seu millor moment. Així doncs, l'edició 2020 tindrà lloc del 17 de gener al 31 de març. Aquest any hi participen tretze restaurants del municipi que oferiran un menú integrat per un entrant de garoines, un primer plat a triar entre un platillo amb escarxofes o bé un plat alternatiu diferent en cada restaurant, unes postres de poma i cafè. Aquests menús aniran maridats amb vins del celler Espelt. El preu del menú variarà entre 40 € i 45 €, depenent de l'establiment.

S’han dissenyat diferents fórmules molt competitives per venir a passar un cap de setmana de Garoinada a Palafrugell que inclouen el menú i l’allotjament en algun dels hotels del municipi. Enguany aquesta opció es complementarà amb una activitat a escollir entre una sortida en vaixell d’època (el Rafael) o una excursió de senderisme, per conèixer l’entorn de la mà d’un expert del territori. A més, un talonari de tiquets permetrà visitar els diferents equipaments culturals del municipi (Fundació Josep Pla, Fundació Vila Casas Can Mario, Museu del Suro i Jardí Botànic de Cap Roig), un tiquet per a la piscina municipal i un val de descompte per comprar a Vins i Licors Grau, patrocinador de la campanya.

Per a més informació: www.visitpalafrugell.cat

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

Foto: Ajuntament de Palafrugell

Els restaurants participants en aquesta edició són: L’Arc, La Casona, La Xicra i Xadó (Palafrugell), Bellacosta, El Far, La Llagosta, Llafranc, Llevant i Terrassa Terramar (Llafranc), El Balcó de Calella i El Càntir (Calella) i Es Portió (Tamariu).


57

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


DEL 17 DE GENER AL 31 DE MARÇ DE 2020

Aperitiu

#garoinada2020

Una dotzena de garoines

Reserves: 650 12 88 93 i 972 30 02 00 Obert de dijous a diumenge Passeig de Cípsela, 1 Llafranc www.hterramar.com

Calamars farcits amb mongeta de ganxet i escarxofes o Arròs d'hivern amb sèpia, salsitxes i trompetes de la mort Pastís brownie amb crema d'avellanes i gelat de Nespresso o Garoines de xocolata amb grana de capellà Aigües minerals, vins del celler Espelt i café

Preu: 45,00 € (IVA inclòs)

58

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


59

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


60

GASTRONOMIA

Com fer pancakes saludables REDACCIÓ AMIC · ALBA MARTOS

Una bona forma de gaudir dels dies de fred i pluja és fer de cuinetes a casa. Els caps de setmana o els dies de festa podem aprofitar per llevar-nos i fer un esmorzar elaborat i saludable, amb aliments sans i nutritius, però alhora gustosos sobretot pels més petits. Els ingredients necessaris són:

1 ou 1 cullerada de farina d'ametlles 2 cullerades de farina de civada 1 cullerada de mel ½ cullerada de llevat 1 got de llet de civada, coco o ametlla 1 cullerada de cacau pur o 1 plàtan o 1 pastanaga (depenent si volem fer uns pancakes dolços o salats)

Vols sortir a la Guia Gastronòmica? Can Cou-Cou Can Cou Cou, és una rostisseria-braseria on podràs trobar una cuina tradicional i natural amb tot tipus de carns, amanides, canelons, cargols,... i menjar per emportar! Fem calçots al restaurant i per emportar! Aparcament privat de fàcil accés. Horari

Aquest espai pot ser teu, només cal que el sol·licitis!

Obert divendres, dissabte i diumenge al migdia

Tipus de cuina

Tot cuit amb llenya

Av. Catalunya, 34 – 17253 Mont-ras · T. 972 611 692

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

Tel. 972 61 02 04 administracio@elnou.cat


Com es prepara? Poses tots els ingredients en el got de la batedora i els tritures fins a tenir una massa homogènia. Escalfes una cullerada d'oli en una paella – si és antiadherent no fa falta – i hi poses la barreja. Deixes quallar la base i posteriorment es gira per a qu es faci de l'altre costat. Retira i reserva. Cobreix i condimenta el pancake al teu gust: Com fer una «nutella» casolana i saludable per als més petits: Ingredients: Mig plàtan congelat 2 cullerades de cacau en pols 15 avellanes Una mica de llet d'avellanes 1 cullerada de mel

Bon profit! Mercat de Palafrugell De dimarts a diumenge matins T. 649 199 927 Calella de Palafrugell

61

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


62

CINEMA PALAFRUGELL FEBRER

Cinema Club Garbí · Teatre Municipal Palafrugell cinepalafrugell@gmail.com

ES RECOMANA CONSULTAR PROGRAMES DE MÀ PER SI POSTERIORMENT S'HA MODIFICAT.

EL OFICIAL Y EL ESPÍA DISSABTE 8 DIUMENGE 9

17 h · 19.30 h (VOSE) · 22 h 17 h - 19.30 h

1917 DIVENDRES 21 DISSABTE 22 DIUMENGE 23

JUDY DIVENDRES 28 DISSABTE 29 DIUMENGE 1 DE MARÇ

22 h 17 h · 19.30 h (VOSE) 19.30 h

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

22 h 17 h · 19.30 h (VOSE) · 22 h 17 h - 19.30 h

PAVAROTTI DISSABTE 29 DIUMENGE 1 DE MARÇ

22 h (VOSE) 17 h (DOBLADA)


63

CINEMA TORROELLA FEBRER

Cinema Montgrí www.cineclubtorroellenc.cat

1917

ES RECOMANA CONSULTAR PROGRAMES DE MÀ PER SI POSTERIORMENT S'HA MODIFICAT.

LA GALLINA TURULECA

DIVENDRES 31/01

22 h

DISSABTE 01

17 h

DISSABTE 01

22 h

DIUMENGE 02

17 h

DIUMENGE 02

19 h

DILLUNS 03

21.30 h

LA VERDAD OPERACIÓN PANDA DISSABTE 08

17 h

DIUMENGE 09

17 h

EL OFICIAL Y EL ESPIA DISSABTE 15

22 h

DIUMENGE 16

19 h

DILLUNS 17

21.30 h

LA HIJA DE UN LADRÓN DIVENDRES 07

22 h Cine Club

LAS AVENTURAS DEL DR. DOLITE

DISSABTE 08

22 h

DISSABTE 15

17 h

DIUMENGE 09

19 h

DIUMENGE 16

17 h

DILLUNS 10

21.30 h

EL TRAIDOR DIVENDRES 21

22 h · VOSE Cine Club

DILLUNS 24

JOJO RABBIT DISSABTE 22

22 h

DIUMENGE 23

17 h

21.30 h · VOSE

19 h

Cine Club

OMNIUM DIVENDRES 28

21 h

INFANTIL

AGUAS OSCURAS

DISSABTE 29

17 h

DISSABTE 29

19 h

DIUMENGE 01/03

17 h

DIUMENGE 01/03

19 h

DILLUNS 02/03

19 h

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


64

ANUNCIS SECCIÓ DE CLASSIFICATS

OFERTA DE TREBALL S’ofereix autònoma per portar comptabilitats / Fiscal / Impostos a pymes i autònoms amb A3 i Contaplus. Tel. 651 040 007 Entitat sense ànim de lucre de suport a les persones amb discapacitat DEMANA VOLUNTARIS per a les llars de Palafrugell, Sant Feliu de Guíxols i Sant Antoni de Calonge. Truqueu a FUNDACIÓ VIMAR. T. 972 601 946 Tens una empresa i necessites ajuda amb les xarxes socials? Truca'm! (Graduada en Publicitat i Relacions Públiques, ofereix tasques com a community manager). T. 620 998 412

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

Busquem pintor, fusters i muntadors de fusta i PVC. Feina estable. Interessats presenteu CV o truqueu al telèfon: 972 30 42 58 C/ Cases Noves 90 comercial@decorfusta.es Immobiliaria de Sant Feliu busca administrativa-comercial, per feina tot l’any amb idiomes i experiència en el sector. Interessats enviar currículum a: noeliarafa@movistar.es Es busca comercial per botiga de telefonia mòbil a Palafrugell. Tel 622 60 56 77

Centre d’estètica i perruqueria, busca oficial de perruqueria i estètica amb experiència per a mitja jornada. Per a més informació tel. 619 819 020

MOTOR Comprem vehicles. També avariats. Tracte ràpid i seriós. Ens desplacem a domicili. T. 635 475 893. Demanar per Carles.


65

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat


66

ON POTS TROBAR-NOS? TORROELLA DE MONTGRÍ AJUNTAMENT MUSEU DE LA MEDITERRÀNIA FEDERÒPTICS INGRID MODA LA FARIGOLA FRUITERIA MUNDET

L’ESTARTIT OFICINA DE TURISME

PALAFRUGELL AJUNTAMENT BIBLIOTECA TEATRE MUNICIPAL MERCAT MUNICIPAL FERRETERIA ESPADA AGROALIMENT CASADEMONT PISCINA MUNICIPAL FARMÀCIES OFICINA DE TURISME

GUALTA PITCH & PUTT GUALTA

LA BISBAL D’EMPORDÀ AJUNTAMENT FARMÀCIES LOTERIA VIÑOLAS FLECA MARULL

CORÇÀ

PLATJA D’ARO OFICINA DE TURISME PARC D’ARO FARMÀCIES FLECA LA FORMENTERA

CASTELL D’ARO FARMÀCIA ESTANC

S’AGARÓ FLECA LA IBICENCA S’AGARÓ PREMSA

SANT FELIU DE GUÍXOLS OFICINA DE TURISME CA L'ANGEL AROMA CAFÈ

SANTA CRISTINA D’ARO LLIBRERIA MONTSE BENZINERA

CALELLA

BENZINERA BP

FARMÀCIA ESTANC

MONT-RAS

L’ESCALA

ESTANC

OFICINA DE TURISME LOTERIA L'ANXOVA MIL·LENÀRIA VIVERS I GARDEN MONER

LLAFRANC FARMÀCIA BENZINERA CEPSA AUTOVIA

LLOFRIU

VALL-LLOBREGA COSTA BRAVA CENTRE FARMÀCIA

RESTAURANT CA LA MONTSE

PALAMÓS

BEGUR

OFICINA DE TURISME FARMÀCIES

AJUNTAMENT OFICINA DE TURISME FARMÀCA SÒNIA TORRES BENZINERA BP

REGENCÓS

SANT ANTONI DE CALONGE OFICINA DE TURISME FARMÀCIA NEUS COSTA

BENZINERA

CALONGE

PALS

AJUNTAMENT FARMÀCIA PUIGREFAGUT SERRA VETERINARI CADELLS ROSTISSERIA PIJOAN

AJUNTAMENT OFICINA DE TURISME FARMÀCIA RESTAURANT LA VILA DE PALS

EL NOU DE L’EMPORDÀ · www.elnou.cat

TAMBÉ TROBARÀS LA REVISTA A TOTS AQUELLS ESTABLIMENTS DELS CLIENTS QUE S’HI ANUNCIEN!


Profile for el Nou - La Guia del Baix Empordà

FEBRER 2020  

FEBRER 2020  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded