Page 1

2019

AGOST

399


03


SUMARI Per EVA VIDAL DIRECTORA

NIT & DAY PALAFRUGELL PÀG. 8

Després d'un bonic mes de juliol, on ens han acompanyat el sol i la pluja, obrim les portes al nou mes d'agost per gaudir-lo al màxim. En aquest número podreu trobar les agendes de les diverses Festes Majors de la comarca del Baix Empordà, de l'Escala, de Sant Pere Pescador, de Vilopriu i moltes més. Un Nou carregat d'interessants entrevistes a diferents xefs que ens han captivat per la seva trajectòria laboral, que ens han transmès la seva il·lusió per la feina, esperem que les gaudiu.

FESTIVAL DE MÚSICA DE BEGUR PÀG. 27

ENTREVISTA A DAVID ANDRÉS VIA VENETO PÀG. 42 i 43

L'equip d’El Nou us vol desitjar un bon estiu i que disfruteu dels moments màgics amb la família i els amics. Salut i lectura per a tots!

Publicació gratuïta Distribució: Baix Empordà Dipòsit legal: GI-1937-93

06 08 19 22 24 26 29 32 34 38 40 42 44 47 50 52 54 56 57 66 67 68 78 80 82

REPORTATGE: Empordà Odontòlegs PALAFRUGELL REPORTATGE: Museu de la Confitura PALAFRUGELL PALS BEGUR LA BISBAL D’EMPORDÀ TORROELLA DE MONTGRÍ I L’ESTARTIT ENTREVISTA: Colla gegantera Torroella PALAMÓS CALONGE I SANT ANTONI ENTREVISTA: David Andrés · Via Veneto CASTELL-PLATJA D’ARO-S’AGARÓ L’ESCALA VILOPRIU SANT PERE PESCADOR SECCIONS QHDN? SECCIONS GASTRONOMIA CUINA DE L’EMPORDANET GASTRONOMIA CINEMA PALAFRUGELL CINEMA TORROELLA DE MONTGRÍ CLASSIFICATS

QUAN TORNEM A SORTIR? FESTA MAJOR DE TORROELLA DE MONTGRÍ PÀG. 32

6 DE SETEMBRE

Disseny gràfic i maquetació: d+font comunicació creativa Impremta: Rotimprès Queda prohibida la reproducció total o parcial de tot contingut d’EL NOU sense l'autorització de l'editor. El NOU no s'identifica necessariament amb les col·laboracions d'aquest butlletí.

4.000 exemplars

C/ Picasso, 31 - 17200 Palafrugell (Girona) · Tel. 972 61 02 04 · www.elnou.cat Direcció Eva Vidal eva@elnou.cat 645 803 295 Administració administracio@elnou.cat T. 972 61 02 04

Ajuntaments de: Palafrugell, Begur, Pals, La Bisbal d’Empordà, Torroella de Montgrí i l'Estartit, Palamós, Calonge-Sant Antoni, Castell –Platja d'Aro, l'Escala, Sant Pere Pescador i Vilopriu. Col·laboradors: Museu de la Confitura, Josep Ma Bernils, Josep Pascual, Juli Fernández, Joan Montes, Anna Mendieta, Susanna Trias, Grup Costa Brava Centre, La Brasa de Can Miquel, Pere Planagumà - Cuina de l'Empordanet, Can Bech, Es Portal Hotel Gastronòmic, Cinema Club Garbí, Cinema Montgrí i AMIC.

@elnouBaixEmporda @el_nou Publicació associada a:

Controlada per:

Amb el suport de:


05


06

Publireportatge: Empordà Odontòlegs

Empordà Odontòlegs, una nova clínica dental a Palafrugell REDACCIÓ EMPORDÀ ODONTÒLEGS

A partir d’aquí consensuem amb tu el pla de tractament més adient pel teu cas en particular. Som un equip de professionals entusiastes i compromesos amb els nostres pacients. Sempre serem els mateixos doctors qui t’atendrem i per tant, t’acompanyarem ara i en un futur en els teus tractaments. Gaudim formant-nos de manera continuada en diferents àrees de l’Odontologia. Això ens permet disposar de les noves tecnologies, materials i tècniques que resulten en tractaments més simplificats, efectius i amb més bon pronòstic a llarg termini. Hem creat un espai obert, diàfan i acollidor on procurem cuidar de tots els detalls perquè et puguis sentir com a casa. Sigueu benvinguts a casa, benvinguts a Empordà Odontòlegs!

Foto: Empordà Odontòlegs

Anna Fiego, Eulàlia Torrente, Ramon Bernades i Laura Algans.

Foto: Empordà Odontòlegs

Foto: Empordà Odontòlegs

Empordà Odontòlegs és una clínica privada d’especialitats dentals on podem dedicarte tot el temps que necessitem per escoltar-te, entendre les teves necessitats i expectatives, recopilar les teves dades i realitzar les exploracions pertinents per arribar a un correcte diagnòstic.


07


Noticiari

08

Palafrugell

Entrega dels Diplomes al Mèrit Ciutadà 2019 AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Coincidint amb la Festa Major, l'Ajuntament de Palafrugell va fer entrega dels Diplomes al Mèrit Ciutadà 2019, a la Sala d'actes del Teatre Municipal, que es va omplir amb un centenar de persones aproximadament.

Aquesta distinció es concedeix a persones, entitats, agrupacions, institucions, empreses o comerços entre d’altres, que mereixen la gratitud de Palafrugell per activitats destacades en el camp cívic, cultural, esportiu, comercial o d'altres que donin prestigi a la vila.

Foto: Ajuntament de Palafrugell

Enguany l'honor de fer entrega d'aquests guardons ha estat pels establiments centenaris: Papereria Palé i Pastisseria Serra i els artistes palafrugellencs Costa Sobrepera i Josep Puig.


09


Noticiari

10

Palafrugell

Palafrugell torna a tenir “Punt Lila” a les barraques

El món del vi, tema central de les “Converses de Barraca”

AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Palafrugell va instal·lar, per segon any consecutiu, un “Punt Lila” a la zona de les barraques, durant els 4 dies de concerts de la Festa a la Nit. El Punt Lila de Palafrugell és un punt de sensibilització i atenció a les violències sexistes que es puguin donar en el context de la festa a la Nit de la Festa Major.

L'eix central de la taula rodona va ser cellers, vins i vinyes de l'Empordà i hi van participar Montse Molla, enòloga i viticultora del celler Mas Molla de Calonge, Íngrid Teixidor, consellera delegada de Freixa Rigau i cap d'exportació de Grup Oliveda, i Jordi Grau Segarra, adjunt a gerència i enòleg de Vins i Licors Grau.

Està organitzat per l'Espai Dona de l'àrea de Benestar Social en coordinació amb l'àrea de Joventut, Policia Local i Creu Roja.

Com ja és habitual, posteriorment a les xerrades, es va oferir als assistents una sardinada popular a la platja de Tamariu, al costat de la Biblioplatja.


11


12

Palafrugell

Recepció oficial als Clubs Handbol Garbí i Hoquei Palafrugell AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Foto: Ajuntament de Palafrugell

L'Ajuntament de Palafrugell va oferir una recepció institucional al Club Hoquei Corredor Mató Palafrugell i al Club d'handbol Garbí, en reconeixement als èxits d'aquesta temporada. Ambdós clubs van realitzar una excel·lent competició.

La gran temporada del primer equip del CH Palafrugell li ha permès tornar a la màxima categoria de l'hoquei, l'Ok Lliga. El primer equip del Club d'handbol Garbí, que enguany celebra el seu 40 aniversari, ho ha pogut celebrar amb l'ascens a la Lliga Catalana. Aquest fet representa una fita històrica per l’handbol de Palafrugell i de la província.


13


Noticiari

14

Palafrugell

El Dipòsit d'Aigua modernista de Can Mario reobre al públic AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Construït l'any 1905 i conegut com “la Torre de Can Mario” amb el temps, el Dipòsit d'Aigua modernista s'ha convertit en un autèntic símbol identificador de Palafrugell, així com en un element destacat del patrimoni industrial català, per la seva estructura i valors artístics. Horaris de juliol i agost: de dilluns a dissabte d'11.00 a 13.30 h i de 17.00 a 20.30 h. i diumenge de 10.00 a 14.00 h.

Foto: Ajuntament de Palafrugell

Aquest estiu, el Dipòsit d'Aigua modernista de Can Mario reobre al públic després de ser restaurat. A través d'una exposició i un audiovisual, el visitant es pot endinsar en la història i les particularitats d'aquesta construcció: qui la va promoure, qui la va projectar, qui la va construir, quina funció tenia dins la fàbrica?


Tots els plats elaborats al moment amb productes de mercat km 0 Digues adéu als congelats

MERCAT DE PALAFRUGELL · PARADA PEIXOS MIELGO C/ Pi i Maragall · 17200 Palafrugell · De dimarts a diumenge: de 08.00 h a 13.00 h PEIXOS MIELGO · C/ Pirroig, 14 · 17210 Calella de Palafrugell 626 632 990 / 655 931 438 · info@peixosmielgo.com · www.peixosmielgo.com

15


16

Palafrugell

Nou parc de jocs infantils al Prat Xirlo de Calella

Foto: Ajuntament de Palafrugell

AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

L'àrea de Serveis Municipals de l'Ajuntament de Palafrugell ha instal·lat una zona d'esbarjo infantil a la zona de Prat Xirlo III. L'objectiu d'aquest nou parc és de cobrir la mancança de jocs urbans i zones de descans en aquest sector. El parc s'ha dotat, en aquesta primera fase, d'un multi joc amb un pont tibetà, un tobogan, un joc de recorregut i equilibri, així com també de bancs. Es preveu, en un futur, complementar aquest espai amb altres peces de joc i/o esportives.


17


Noticiari

18

Palafrugell

Casal esportiu a famílies amb recursos limitats AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

18 nens i nenes de Palafrugell van poder gaudir d'un casal esportiu gratuït al Club de Tennis Llafranc, gràcies a la col·laboració entre l'Obra Social “La Caixa” i l'Ajuntament de Palafrugell.

Els nens i nenes van realitzar diferents esports, com classes de pàdel diàries i altres sessions de multiesport: futbol, vòlei, beisbol o gimcanes, impartides per monitors professionals, així com jocs a la piscina del club. El casal també va incloure l'esmorzar, el dinar i el servei de transport des del nucli de Palafrugell fins al Club de Tennis Llafranc.

Foto: Ajuntament de Palafrugell

El casal, va ser destinat a infants d'entre 10 i 15 anys de famílies amb recursos limitats, amb una durada de dues setmanes, les primeres del mes de juliol.


Reportatge: el Museu de la Confitura

19

El Museu de la Confitura estrena web amb botiga online REDACCIÓ EL MUSEU DE LA CONFITURA

Als mesos d’estiu la població de l’Empordà es triplica. Els carrers són plens de vida, les platges a rebosar, els restaurants i bars a tota màquina i el nostre petit Museu de la Confitura rep un constat anar i venir de gent d’arreu del món. La gent ve i ens explica històries i anècdotes relacionades amb les nostres confitures. El que van comprar l’any passat, com les van combinar i el que les estranyen menjar-les a l’hivern, quan tornen a casa lluny de Torrent i de l’Empordà. Era imprescindible poder apropar el nostre producte arreu de la Península. És per això que hem fet una nova web amb botiga online. En només un clic podràs comprar les teves confitures, melmelades i gelees preferides i tenir-les a casa en menys d’una setmana. A més, amb una comanda mínima, els ports estan inclosos.

Entra a www.museuconfitura.com i gaudeix dels nostres productes tot l’any sense moure’t del sofà. Novetat: a partir del dilluns 2 de setembre obrim botiga pròpia al Centre Comercial L’Illa Diagonal, a Barcelona. Us hi esperem!


20


21


Noticiari

22

Palafrugell

Instal·lació de plaques solars LGTBI a la platja del Port Pelegrí

L'àrea de Serveis de l'Ajuntament de Palafrugell va instal·lar plaques solars fotovoltaiques que permeten l'autosuficiència energètica de la caseta de socorrisme de la platja del Port Pelegrí. Aquesta instal·lació evita haver de fer una molt més costosa instal·lació per portar l'energia elèctrica d'una companyia subministradora fins aquest indret.

Foto: Ajuntament de Palafrugell

AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Foto: Ajuntament de Palafrugell

AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Els educadors de carrer, la gent de l'espai jove i els/les usuari/àries de l'espai LGTBI van pintar el banc de davant l'espai LGTBI situat al carrer de Pals del municipi. I els nois del pis Tallamar van repintar el pas de vianants situat davant la Biblioteca municipal.


23


Agenda

24

Pals

Dijous 01, 08 i 15 22 h · Pati ca la Pruna · Sardanes

02

Divendres

FESTA MAJOR DE PALS

Noticiari

Simulacre d'incendi al Càmping InterPals AJUNTAMENT DE PALS

18.30 h · Sortida: Enginyer Algarra · Cercavila

Foto: Ajuntament de Pals

Tot seguit · Balcó Ajuntament Pregó a càrrec de Miquel Curanta A partir de les 20.30 h · Plaça de Catalunya Diverses activitats organitzades per La Colla Quermània

03

Dissabte

FESTA MAJOR DE PALS 18.30 h · Aparcament Policia Local Festa de l’Escuma 20.30h · Església de Pals Ofici Solemne amb la Coral de la Tallada A partir de les 00.00 h · Pl. Catalunya Nit del Bruel amb COI Els Montgrons Servei de bar i entrepans. A partir de la 01.30 h: DJ Torrebruno Servei de bar i entrepans.

04

Diumenge

FESTA MAJOR DE PALS D’11 a 14 h · Carrer Paul Companyó · Tobogan Aquàtic 23.30 h · Plaça Catalunya · Ball a càrrec de l’Orquestra Nueva Etapa · Servei de bar

07

El passat mes de juliol, la Policia Local de Pals va participar, juntament amb l'equip de responsables i treballadors del càmping InterPals, en un simulacre de PAU (Pla d'Autoprotecció). L'exercici va consistir a simular un petit incendi a l'interior del recinte. La propagació d'aquest va obligar a obrir les dues portes d'emergència, amb el resultat d'una persona ferida, amb cremades a la cama.

Cicle Concerts a la Fresca '19 de Pals AJUNTAMENT DE PALS

Dimecres

FESTA MAJOR DE LA PLATJA DE PALS 18.30 h · Sortida: Cruïlla Font de Sa Bruixa Cercavila amb Els Bruels dels Timbalers

23.30 h · Aparcament Les Dunes. (Platja Gran) Ball a càrrec del Conjunt Mitjanit

09

Divendres

22 h · Pl. Catalunya Cantada d’ Havaneres Penya Pals Blau i Grana amb Port Bo.

10

Dissabte

22.30 h · Ca la Pruna Concerts a la fresca: Judit Neddermann · Gratuït 23 Divendres, 24 Dissabte i 25 diumenge 19.30 h · Pati de Ca la Pruna · Vi a Pals: Mostra de Vins

30

Divendres

22 h · Plaça Ventura Ametller Cinema a la fresca: “Los Increíbles 2” · Gratuït

Foto: Ajuntament de Pals

19.30 h · Aparcament antiga Creu Roja (Platja Gran) Festa Holi: Fanson Music i DJ Toni Cors

El passat 12 de juliol es van donar per iniciats els concerts a la Fresca a la plaça Major de Pals. Enguany, els artistes que van protagonitzar aquest popular cicle estiuenc -organitzat per la Regidoria de Cultura –van ser Mireïa, Halldor Mar i el proper 10 d'agost ho farà la cantautora catalana Judit Neddermann, al pati de la Ca la Pruna. Acte gratuït.


VI A PALS MOSTRA DE VINS 23, 24 i 25 d'agost Ca la Pruna A partir de les 19 h www.visitpals.com

25


Agenda

26

Begur

Divendres 02, Dissabte 03 i Diumenge 04

Noticiari

D’11 a 20 h · Platja del Racó · Mercat d’Estiu

El parc de l'Arbreda torna a comptar amb jocs inflables i bar

Dissabtes 3, 10, 17 i 24 i Dimarts 6, 13, 20, 27 i 31

AJUNTAMENT DE BEGUR

D’11 a 20 h · Platja de Sa Riera · Mercat d’Estiu

El parc de l'Arbreda de Begur, que és la zona d'esbarjo més gran del poble, torna a comptar les tardes d'estiu dels mesos de juliol i agost amb jocs inflables i un petit bar.

FESTA MAJOR D’ESCLANYÀ Divendres 2, 9, 16, 23 i 30 i Diumenges 4, 11, 18 i 25

Divendres 2, 9, 16 i 23 De 18 a 23 h · Plaça de l’Església Fira de Pintura Divendres 2, 9, 16, 23 i 30* 18.30 h · Centre del poble Tardes Autèntiques – Begur és + Indians. Activitats vàries. *El dia 30 l’activitat es farà a les 21h a la Pl. de la Vila Diumenges 4, 11, 18 i 25 / Dimarts 6, 13 i 20

Foto: Ajuntament de Begur

De 18 a 23 h · Plaça Esteva i Cruañas Fira artesanal / Fira artesanal i taller infantil Dilluns 5, 12, 19 i 26 18.30 h · Pati de la Biblioteca Tardes Autèntiques. Begur és + contes amb Olga Cercós Dimecres 7, 14, 21 i 28 18.30 h · Centre del poble Tardes Autèntiques Begur és + shopping. Activitats vàries.

11

Diumenge

20 h · Pl. de la Vila Espectacle de màgia Pota de Cabra pel mag Enric Magoo Summer Film Fest Consultar programació a http://acitbegur.com

12

Dilluns

Els jocs inflables ocupen part de la part central del parc i és gestionat per l'empresa Smart Parcs, compta, amb un vaixell pirata, un tobogan Simpson, un rocòdrom base i una muntanya de pressió variable. Respecte al bar, tornarà a donar servei a les famílies que vinguin a gaudir d'aquest espai.

Concert solidari amb l'ONG “Amb les teves mans” AJUNTAMENT DE BEGUR

17

Dissabte

19 h · Sa Riera 9a Edició del concurs de Dibuix Samarreta Sa Riera 2020 Dissabtes 17, 24 i 31 22.30 h · Pl. de la Vila Sardanes amb la Cobla Baix Empordà Del 23 al 25 Homenatge a Carmen Amaya Consultar programació a http://acitbegur.com

Foto: Aj. de Begur

22 h · Platja de Sa Riera Cantada d’Havaneres amb el grup Port Bo

L’ONG Amb les teves mans, d'origen empordanesa, va recaptar 786 euros en el concert solidari que va organitzar a Begur amb l'actuació de la Coral de Begur. Estan molt agraïts, ja que els ajuda a poder portar a terme algun dels projectes programats, com l'enllumenat de Kekuta-Kunda, la creació d'horts comunals i l'enviament de contenidors amb material mèdic per als hospitals.


27


Noticiari

28

Begur

Els Lunnis de leyenda i Lucrecia se'n van de gira! REDACCIÓ LUNNIS DE LEYENDA

El proper mes de setembre, els Lunnis de Leyenda es convertiran en Superstars en un espectacle en format concert.

Foto: Lunnis de leyenda

Els Lunnis i Lucrecia se'n van de gira perquè els puguis veure en viu i molt de prop. Superstars és un espectacle amè, divertit, participatiu i amb responsabilitats que treballa els valors que representen els Lunnis: amistat, respecte, esforç, imaginació i creativitat. Un espectacle familiar que recorrerà diverses ciutats del país entre 2019 i 2020, ple de cançons molt conegudes i grans emocions. La gira començarà el 20 de setembre a Barcelona, al Teatre Condal, on es realitzaran 15 funcions. Després, l'espectacle anirà arribant a les diferents ciutats espanyoles. Entra a lunnisdeleyenda.com i descobreix quan arriben a la teva ciutat. Vine a veure el proper dia 7 de setembre a Lucrecia a la Fira d’Indians!

AJUNTAMENT DE BEGUR

AJUNTAMENT DE BEGUR

Un total de 320 nedadors, d'edats molt diverses i d'arreu de les comarques catalanes, van participar a la XXI travessa popular de natació de s'Eixugador a Aiguafreda, a Begur. La recaptació de la prova popular es va destinar a la Fundació Josep Carreras contra la leucèmia. El guanyador absolut de la prova va estar Arnau Cunill amb un temps de 9'37''. Els més veterans de la prova van ser Johanna de Fey, de 77 anys, i Rafael Garcia, de 75 anys.

Foto: Grup de teatre Mutis

Nova obra teatral del grup Mutis de Begur Foto: Ajuntament de Begur

XXI travessa s'Eixugador-Aiguafreda

Unes 220 persones van omplir el pati de les Escoles Velles de Begur per gaudir de la nova obra teatral del grup Mutis. Sota la direcció de Joan Serrano, va repre-sentar la comèdia “Perruqueria de senyores”, de Rafael Anglada. L'obra teatral, va estar interpretada per Encarna Morgado, Meritxell Passols, Perete Carreras, Cermen Solves, Albert Dalmau, Maria Teresa Caner, Pere Dalmau, Marilo Chacon i Josep Ventura. El grup teatral begurenc té previst tornar-la a representar a mitjans de setembre, per la festa major de Santa Reparada, al teatre del Casino Cultural.


La Bisbal d’Empordà

29

Noticiari

AJUNTAMENT DE LA BISBAL

AJUNTAMENT DE LA BISBAL

El passat 6 de juliol la Sala Luz de Gas de Barcelona va acollir la Festa del Bàsquet Català 2019. La cerimònia va ser presentada per l'actor David Olivares, conegut per les seves imitacions al programa 'Polònia' i 'Crackòvia'. Un dels guardons de la nit va anar destinat al projecte que van endegar el desembre passat el Bisbal Bàsquet i Projecte Xevi, obtenint així el Trofeu Especial BQ Solidari.

Foto: Aj. La Bisbal

Conveni de donació al consistori de les pintures i ceràmiques del Mestre Joan Ferrerós

Foto: Aj. La Bisbal

El Bisbal Bàsquet i la Fundació Projecte Xevi, guardonats amb el Trofeu Especial BQ Solidari

L'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà va signar un conveni amb la família de Joan Ferrerós per tal de fer donació al consistori de 72 pintures i 41 peces ceràmiques fetes pel mestre. L'acord va ser signat per la seva neboda Rosa Turró i Ferrerós, filla de Maria Ferrerós i Pibernat. Durant la trobada es va destacar el gran amor per La Bisbal que tenia l'artista i l'esforç que va fer per transmetre els seus coneixements artístics.


Noticiari

30

La Bisbal d’Empordà

Cirque La Compagnie va inaugurar la XXIV Fira de Circ al Carrer AJUNTAMENT DE LA BISBAL

L'expectació era màxima: l'espectacle inaugural de la XXIV Fira de Circ al Carrer anava a càrrec de Cirque la Compagnie i es presentava: L'Avis Bidon, una proposta de circ tècnicament impecable, farcida d'humor i adrenalina i amb música en directe.

L’organització

La Fira de Circ al Carrer està preparada per créixer i seguir acollint nous públics

Foto: Ajuntament de La Bisbal d’Empordà

Unes 33.000 persones, segons l'organització, van passar durant el cap de setmana per la 24a edició de la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d'Empordà. L'increment d'afluència de públic es va fer notar a la major part dels escenaris que s'han repartit arreu de carrers i places del municipi durant tot el cap de setmana:

L'organització s'ha mostrat satisfeta i ho ha valorat de manera «molt positiva».

Foto: Ajuntament de La Bisbal d’Empordà

La companyia franco-suïssa creada el 2014 i formada a l'Ecole de Cirque de Montréal ha destacat el seu tret característic: les acrobàcies impossibles, un contagiós i personal sentit de l'humor i un notable virtuosisme tècnic.

Per a més informació : www.firadecirc.org


La Bisbal d’Empordà

31

Noticiari

Els Voltors organitza més de 20 actes per la festa major REDACCIÓ ELS VOLTORS

Durant els dies de la festa major, Els Voltors ens presenten tot un farcell d'activitats, tant per a petits, adolescents i també per als més grans.

Enguany repetiran "L'Espai", ubicat a la pista del mas Clarà, amb zones chillout, espai per soparhi amb una àmplia carta de menjars, trobada de cotxes clàssics, fem circ per la festa, wine & music (tats de vins amb música) o una masterclass de ioga. També hi haurà un escenari per actuacions musicals, on hi passaran grups i artistes com

Foto: Els Voltors

Actes com la festa de l'escuma, la menuda festa, la mini festa de l'escuma, l'Empordà Holi Festival i el concurs musical "La Veu", es realitzaran en diferents places i carrers.

Mireïa Zamora, The Best Of, Double Chick, El Último Veneno, Sabrina & One Take Band, Litus 3, Jordi Serradell, Sense Sal, Orquestra Maribel, Kharlos Selektah DJ, i com a gran final de festa, Mishima.


Agenda

32

Torroella de Montgrí i l’Estartit Agost

De l'1 al 31 d’agost De 10.30 a 13.30 h i de 15 a 18 h Platja davant de la Pineda - L'E Mini Beach Club - Club infantil a la platja per nens/es entre 4 i 10 anys Dijous 1 i 8 i dimecres 14 De 20 a 21 h · Museu de la Mediterrània - TM Capvespres Musicals

03

Dissabte

19 h · Platja davant de la Pineda - L'E Xillout 22 h · Urb. Mas Pinell - TM Cantada d'havaneres

04

Diumenge

19 h · Plaça de l'Església - L'E Espectacle de circ "Pirates de circ" amb Tot Circ Dimarts 6 i dissabte 10 19.30 h · Plaça de la Vila - TM Audició de sardanes

07

Dimecres

De 19 a 20 h · Museu de la Mediterrània - TM Taller familiar de nusos mariners

09

Divendres

De 17 a 23 h · Museu de la Mediterrània - TM Nit del Comerç 19 h · Pati de Can Quintana - TM Hora del conte Contes de bruixes i bruixots amb l'Albert 21.30 h · Platja davant de la Pineda - L'E Espectacle de màgia amb David el Mag

11

Diumenge

21 h · Plaça de l'Església - L'E Espectacle de balls tradicionals amb l'Esbart Marboleny

13

Dimarts

22 h · Plaça de la Llevantina - L'E Cinema al carrer Spiderman. Un nuevo universo

14

Dimecres

19 h · Escola Bressol Municipal El Petit Montgrí 1a marxa nocturna Recaptació a favor de la Fundació Oncolliga de Girona. 22 h · Cala Montgó - TM Cantada d'havaneres amb el grup Terra Endins

15

Dijous

11 h · Església de Santa Anna - L'E Missa cantada i petit concert de Cant Coral amb Les Veus de l'Estartit Dissabte 17 i diumenge 18 Plaça de l'Església - L'Estartit Mercat artesania

17

Dissabte

17.30 h · Auditori del Museu de la Mediterrània - TM Pleinair Festival, subhasta d'art. a benefici de la Fundació Lluís Llach pel Senegal. 21.30 h · Platja davant de la Pineda - L'E Concert de música en viu amb Efecto Rumba 22.30 h · Pels carrers de la Vila - TM Correfoc amb els Ducs del Foc A partir de la 01h Concert post-Correfoc al Passeig de l'Església – TM

18

Diumenge

20.30 h · Pl. de la Vila i Pl. del Mestre Pere Rigau - TM Correfoc dels Petits amb els Mussolets i Ducs del Foc 19 h · Plaça de l'Església - L'E Espectacle de màgia amb Txema the Postman 23, 24, 25 (Sant Genís), 26 i 27 d'agost Festa Major de Torroella de Montgrí

23

Divendres

De 20.30 a 22 h · Museu de la Mediterrània - TM Torroella Quiz

24

Dissabte

21.30 h · Platja davant de la Pineda - L'E Concert de música en viu amb Efecto Rumba Dissabtes 24 i 31 De 9 a 14 h · Plaça del Mestre Pere Rigau - TM Mercat de Món Empordà

31

Dissabte

Plaça del Port - L'E 4a Edició de l'Home més fort - Strongman


33


34

Entrevista a: Marc Muñoz i Dani Subirà

REDACCIÓ AÏNA GALCERAN

Marc Muñoz i Dani Subirà, membres de l’Associació Amics dels Gegants i Capgrossos de Torroella de Montgrí

Gegants i capgrossos de Torroella de Montgrí L'Associació d’Amics dels gegants i capgrossos compleixen 10 anys d'aniversari com a entitat “formalitzada”. Per aquest motiu s'inaugura l'exposició “Montgrí, una història de gegants” al Museu de la Mediterrània amb la col·laboració de l'Ajuntament. Els Amics dels Gegants i Capgrossos de Torroella de Montgrí seran Medalla del Montgrí 2019 en reconeixement a la seva tasca en pro del manteniment i el foment de la cultura popular i el patrimoni local i imaginari festiu de Torroella de Montgrí. La figura dels gegants a Torroella de Montgrí ha estat històricament molt important. Expliqueu-nos la seva evolució des dels inicis fins a l'actualitat. Els primers documents que parlen dels gegants de Torroella es remunten al 1608. A partir d'aquí la seva presència ha sigut constant a la vida de la Vila de Torroella i en l'exposició que presentarem per Sant Genis s'explica tota la recerca que s'ha fet per documentar aquesta llarga història. Quins personatges històrics encarnen els Gegants de Torroella de Montgrí? No tenim coneixement que representin cap personatge concret. Segons la recerca realitzada tot apunta que la fesomia dels gegants de Torroella és molt similar a la que tenien els gegants a mitjans del segle XVIII. Quantes persones integren la Colla Gegantera de Torroella? Hi trobem gent de totes els edats? Actualment som 22 portadors dels Gegants i el Drac, però la colla també l'integren homes i dones de totes les edats que porten les altres figures (Àliga, gegantó, capgrossos i cavallets), i per tant som fins a una quarantena.

Tothom pot ser membre de la Colla? Què s'ha de fer per formar-ne part? Sí, tothom qui vulgui pot ser membre de la colla. L'únic requisit que demanem (en broma) és que es compri unes espardenyes de betes!


35

Què suposa per a la colla donar vida i fer ballar a aquests emblemes? A banda que gaudim molt, som conscients que conservem i ampliem una tradició que existeix a Torroella des de fa més de 400 anys. Creieu que Torroella podria esdevenir ciutat gegantera? És un repte important que de moment no ens hem plantejat afrontar. Aquestes figures protagonitzen fets culturals. A quines celebracions i festivitats acostumen a ser presents la parella de Torroella? Les dates de la Festa Major de Sant Genís (25 d'agost) i la Fira de Sant Andreu a final de novembre són les cercaviles tradicionals. Quina és l'agenda prevista de la Colla Gegantera per aquest estiu? A banda de la cercavila de la Festa Major de Sant Genís, aquest any, el 10 d'agost participarem a la 6a trobada de gegants i nans de Sant Magí a Tarragona com a colla convidada d'honor.

Àrea de Cultura i Festes L'Àrea de Cultura i Festes de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí sempre ha col·laborat amb la colla gegantera perquè pugui dur a terme la seva activitat de difusió de la cultura popular. Aquest any, però, és especial ja que l'Ajuntament s'està bolcant en la construcció d'un espai específic al Museu de la Mediterrània per guardar i exposar els gegants i les altres figures de l'imaginari popular local, projecte escollit en el darrer procés de pressupostos participatius.


Noticiari

36

Torroella de Montgrí i l’Estartit

V Trobada d'usuaris de parcs de salut del Baix i l'Alt Empordà AJUNTAMENT DE TORROELLA DE MONTGRÍ

Els assistents han realitzat una sessió dinamitzada per l'empresa Urban Salut, a la que Dipsalut té contractada les actuacions de dinamització i assessorament dels parcs urbans de salut. També han fet una activitat per conèixer un dels tres itineraris saludables que té el municipi, han tingut temps lliure per conèixer la població i han tancat la trobada amb un dinar de germanor.

Foto: Ajuntament de Torroella de Montgrí

El parc de salut de l'Estartit, emplaçat a la urbanització Els Salats, va acollir la V Trobada d'usuaris dels Parcs de Salut Alt i Baix Empordà, en la qual hi han participat més de 70 usuaris i usuàries.


37


Agenda

38

Palamós Palamós

BIBLIOPLAÇA: Servei itinerant de consulta de llibres, revistes i premsa diària per a adults, joves i infants i activitats de foment de la lectura Divendres 2 i 23 i Dilluns 19

Noticiari

Concurs de les activitats mediambientals

18.30-20.30 h · Plaça Mossèn Gumbersind (Sant Joan)

AJUNTAMENT DE PALAMÓS

Dilluns 5 i 26 i Divendres 9 i 30

El premi va ser per a la palamosina Letícia Argilès, que va aconseguir un primer pla d'una abella realitzant la recol·lecció de pol·len.

18.30-20.30 h · Plaça Vila-romà (Zona Es Pla) Dilluns 12 i Divendres 16 18.30-20.30 h · Plaça Mas Guàrdies (Mas Guàrdies)

03

Dissabte

22 h · Platja de la Fosca XXVIII Cantada d’Havaneres Dissabte 3 i Diumenge 4 Foto: Ajuntament de Palamós

Tot el dia · Barri de Sant Joan Festa Major de Sant Joan 2019 · Cultura, espectacles i tradició · Més info a www.santjoanpalamos.cat Dimarts 6 i Dimecres 7 De 17:30 a 21:30 h Sortida del pàrquing de la Platja Gran · Donació de sang

07

Dimecres

19 h · Passeig del mar, davant Oficina de Turisme Activitat infantil. Farcell de jocs tradicionals amb Fefe i cia Del 7 a l’11 III Festival amb so de cobla Consultar programació a www.ambsodecobla.cat Dijous 8, 22 i 29 19 h · Passeig del Mar Contes al passeig del mar · A partir de 3 anys

14

Dimecres

17 h · Platja de Sant Esteve de la Fosca Concurs de castells de sorra Dimecres 14 i 21

La temàtica d'aquest concurs d'Instagram feia protagonista la "Fauna oblidada", donant valor a tots aquells animals que conviuen a prop nostre, i que moltes vegades no som capaços de veure i valorar. Prop de quaranta fotografies es van presentar en aquest concurs.

La unitat marítima ha realitzat més d'un centenar de serveis AJUNTAMENT DE PALAMÓS

15

Dijous

22 h · Passeig del Mar Ballada de sardanes amb la cobla Baix Empordà Divendres 16 i 30 20 h · Passeig del Mar · Ball en línia

20

Dimarts

De 18 a 20 h · Carrers del poble Gimcana jove pel poble! Inscripcions a: espai.jove@palamos.cat

22

Dijous

De 18 a 19:30 h · Arbreda Palamós · Tallers Infantils De 19:45 a 21:00 h · Arbreda Palamós Espectacle de Dansa · Tallers infantils

28

Foto: Ajuntament de Palamós

17 h · Àrea Activa de la Platja Gran Taller d’iniciació al Beach Water Polo

Dimecres

20 h · Passeig del Mar Botifarrada popular a benefici de l’oncolliga Preu: 6€

En només vint-i-cinc dies d'activitat s'ha actuat, principalment, en el control de l'accés de vaixells a les zones de banyistes de les platges i cales, en rescats d'embarcacions a la deriva; així com en el suport als serveis de socorrisme de les platges. Aquest forabord compta amb una dotació de dos agents i va ser batejat amb el nom de S'Alguer, una de les cales més conegudes del litoral palamosí.


39


Agenda

40

Calonge

Dijous 1, 8, 15, 22 i 29 22 h · Plaça Major de Calonge Sardanes amb la Cobla Baix Empordà Diumenges 4, 11, 18 i 25 De 8 a 11h · Platja de Torre Valentina Iniciació al Nòrdic Walking ( Marxa Nòrdica) Info i inscripcions: 619 68 90 46 o patisern@hotmail.com Dimarts 6, 13 i 20 19 h · L’Espai Nadó. Espigó del Mig Ponències a càrrec de les llevadores de l’Hospital de Palamós. 7 Dimecres i 8 dijous De 16 a 20h · Biblitoteca la Cooperativa III mercatd’intercanvi de llibres

09

Noticiari

La cantada d'havaneres i boleros ret homenatge a Josep Bastons AJUNTAMENT DE CALONGE I SANT ANTONI

La Cantada d'Havaneres i Boleros de Sant Antoni, ja és un esdeveniment consolidat al món de les havaneres i boleros. En aquesta edició d'enguany, unes 7.000 persones van assistir a les dues nits de concerts.

Divendres

De 21 a 24 h · Espigó de l'Amistat de St. Antoni · Gratuït Karaoke popular · Inscripcions, de 20.30 a 22.30 h

10

Dissabte

V Jornada Esportiva Solidària Fundació Stop Fa, Ataxia de Friederich. Detall en programes a part.

15

Foto: Ajuntament de Calonge

19 h · Biblioteca Pere Caner Espectacle Joan Brossa i la màgia, a càrrec del Mag Housson

Dijous

Durant tot el dia · Passeig de Sant Antoni Fira de dibuix i pintura 19 h · Placeta d'Es Monestri. Platja d'Es Monestri Taller de zumba inclusiva

Divendres

18

Diumenge

19 h · Recorregut: Pl. Catalunya, Pg. Josep Mundet i Pl. de la Llibertat. Sant Antoni Cercavila dels gegants i grallers de la Colla Gegantera de Calonge

21

Dimecres

22 h · Espigó del Mig de Sant Antoni Cinema a la platja: StarWars.

23

Divendres

18 h · Platja de St. Antoni, espigó del Mig Diverbeach: concert de final d’estiu de l’Orquestra Di-Versiones

28

Dimecres

17 h · A la guingueta La Marinera. Platja de Torre Valentina Taller educatiu de platja i reciclatge · Per a nens a partir de 2 anys · Més informació: 693 35 39 43

Foto: Ajuntament de Calonge

16

20 h · Plaça Major de Calonge Ballada de Country linedance, a càrrec de David Kenyon

Aquest homenatge al reconegut compositor i fundador de Peix Fregit, es va produir en el marc de la primera nit. L'espectacle portava per títol "L'home de la guitarra". Fou una nit molt emotiva, on també va assistir-hi el propi Bastons, de 92 anys, que va pujar a dalt de l'escenari i va cantar i ballar amb els artistes en alguns boleros. Es va estrenar una nova havanera composta pel mestre Josep Bastons i Carles Casanoves, del grup Port Bo, sota el títol El recés de Sant Antoni.


Calonge i Sant Antoni

41

Noticiari

7a Edició del concurs de pintura ràpida de Calonge AJUNTAMENT DE CALONGE I SANT ANTONI

Novament, aquest certamen es consolida com un dels punts de trobada de la pintura ràpida de la demarcació de Girona, ja que en anteriors edicions s'ha superat clarament la quarantena de participants. Entre les distincions i guardons, hi ha un primer premi per a pintura a l'oli i per aquarel·la (cadascun d'aquests dotat de 800 euros), un segon premi de 500 euros, un tercer de 400 euros, un quart de 300 euros i un cinquè de 250 euros. Finalment, també hi haurà un premi juvenil, valorat en 150 euros destinats a material de pintura. Per a informació: www.calongeisantantoni.cat

Foto: Ajuntament de Calonge

El passat 13 de juliol va tenir lloc la setena edició del Concurs de Pintura Ràpida, que enguany va coincidir amb la celebració de la Festa Major d'estiu.


42

Entrevista a: David Andrés

REDACCIÓ EVA VIDAL

Via Veneto i el Xef David Andrés, un gran equip David Andrés, un jove cuiner de 31 anys, d'Igualada, tímid, però somiador alhora Es va iniciar en el món de la cuina de cop i volta, sense saber-ne. I ara d'això ja en farà 11 anys Aquest any els sopars amb estrella a les nits de Cap Roig, estan dirigides pel nou Xef David Andrés, que s'ha incorporat a l'equip del Restaurant Via Veneto de Barcelona amb una estrella Michelin, encapçalat per la família Monje. David Andrés aporta el seu talent i creativitat mantenint la línia de sempre posant la seva mirada en la cuina del passat, sense oblidar-se de la cuina del futur que va evolucionant ràpidament. David Andrés

David tens una història divertida en el teu recorregut professional, ara encapçales un nou repte al capdavant de la cuina d'un dels millors restaurants de Barcelona. Com va anar? Ens ho pots explicar una mica? Estava en un moment important i de canvis en la meva vida, em vaig casar, i estem esperant un nadó amb la Xin (la meva dona), el projecte del somiatruites ha crescut molt aquest any amb el nou hotel… per tant era un any ple de reptes i de molta feina, i vaig creure que era el moment de planificar la meva sortida de l'ABaC, la meva casa durant 10 anys. Tenia previst agafar-me un temps de tranquil·litat, per afrontar altres reptes a mig o llarg termini. Però van arribar vàries ofertes interessantíssimes, una d'elles de Via Veneto, en primera instància, vaig refusar-les totes, perquè

creia que no era el moment, i volia pensar-ho amb calma. Però la família Monje, de forma molt elegant i respectuosa em van anar guanyant a poc a poc. I a la segona reunió, ja vaig tenir clar que volia treballar en aquell temple que jo havia tingut la sort de menjar des de molt petit amb la família, però sobretot tenia clar que volia treballar amb aquell esperit de família treballadora. Quines novetats podrem trobar a la Carta per aquestes nits d'estiu? Fa molt poquet que estic a la casa, i en conèixer el gran equip humà que tenien, i la il·lusió amb què havien preparat i organitzat el Cap Roig, vaig veure que la carta havia de renovar-se però respectant molt la línia d'èxit dels últims anys. És per això que hem introduït plats frescs, saludables i amb molt producte de la zona, i receptes nostrades.


43

Jose i Pere Monje

Sempre has treballat en restaurants amb estrella, L'ABaC, El Celler de Can Roca, ara amb el Restaurant Via Veneto, però com és això de cuinar sota les “estrelles” del Jardí del Cap Roig? Jo no he escollit mai els restaurants per les estrelles, sinó per l'ànima dels restaurants, és per aquest motiu, que l’ABaC, amb la família González; Neichel, amb la família Neichel; el Celler de Can Roca, amb la família Roca; i ara Via Veneto, amb la família Monje. Tots quatre són exemples de famílies unides i treballadores, que és el que he viscut tota la meva vida a casa, una família petita, fantàstica i incansable per tirar endavant. Jo crec que al món no hi ha un conjunt d'elements tan fantàstics i elegants com reuneix Cap Roig en les nits de festival, on pots menjar amb aquella tranquil·litat, aquelles vistes úniques, i tot amanit amb veus fantàstiques a la vora del mar. Durant aquest mes de juliol has pogut cuinar per algun artista? Doncs, sí, la majoria d'artistes i els seus equips de músics i els que fan el muntatge mengen en hores prèvies al restaurant. I és un dels elements que fa singular aquest esdeveniment per nosaltres, que no només obrim el Via Veneto a Cap Roig, sinó que ens encarreguem de presentar una oferta més informal amb entrepans i alguna tapa.

El Sr. Monje té un bon equip de treball fidel des de fa molts d'anys. Per tu, essent tant jove, dirigir aquest equip se t'ha fet difícil? Com ja us he comentat, valoro molt la família i la gent treballadora, i després de la meva família, no he vist a ningú més entregat que la família Monje a la seva passió. I quan tens tan bon exemple a davant, que són els primers a arribar, els primers a preocupar-se de tot i en patir perquè tot surti perfecte, tot és molt més fàcil, perquè si ells marquen el camí, els altres només hem de posar tota l'energia per seguir-los i cada persona aportar el que creu que és més vàlid. El meu granet de sorra serà aportar aire fresc a la cuina, i mantenir i fer créixer molt, el gran nivell que sempre ha tingut. I l'equip és fàcil de dirigir per aquest mateix motiu, perquè és fidel de temps, perquè s'ho senten seu i, si és així, és per alguna cosa. A més l'equip és jove i amb molta energia per créixer i evolucionar. La veritat és que del primer a l'últim tots m'ho han posat molt fàcil.

Que t'ha sorprès de poder treballar al Festival de Cap Roig? Sincerament, no havia estat mai a Cap Roig, és un dels paisatges més bonics i cuidats que he vist mai.

Sopar abans o després del concert El Restaurant Via Veneto Cap Roig disposa de dos horaris per sopar: abans del concert (a les 20 h) o després del concert.

I crec que no podria pensar en un lloc més paradisíac i romàntic per sopar, que en el restaurant Via Veneto, amb el mar de fons i aquests jardins fantàstics.

Reserves o informació: 618 777 969 / 618 778 055 Caproig@viaveneto.es www.viaveneto.es


Agenda

44

Castell-Platja d’Aro-S’Agaró Agost

Del 14 al 18 d’Agost FESTA MAJOR DE PLATJA D’ARO 2019

14

Dimecres

De 9 a 20 h · Plaça dels Estanys Fira de brocanters De 9.30 a 10.30 h · Platja Gran (Av. Costa Brava) Mini Club · Hipopressius per a mares De 10 a 13 h · Platja Gran (Cavall Bernat) Captura i concurs de síndries Categories: infantil, juvenil i adults. Inscripcions abans de l’inici de l’activitat (places limitades) De 18 a 20 h · Passeig Marítim (C/Verdaguer) Tallers infantils (places limitades) De 18 a 21 h · Plaça Major “El secret de la Nanna” · Cia. Anna Roca Instal·lació - espectacle infantil A partir de les 21 h · Plaça del Mil·lenari Actuacions vàries: 21 h: Gospel d’Aro · Gospel, soul i rhythmand blues 22.30 h: Maruja Limón · Pop, rumba i buleria 0.30 h: Gertrudis · Rumba rock en català Més info a l’Oficina de Turisme i a www.platjadaro.com

15

Dijous

De 9 a 10 h · Platja Gran (Av. Costa Brava) Mini Club · Ioga per a nadons 9 h · Platja Gran (Cavall Bernat) Natació guiada a la Via Brava Inscripció gratuïta • www.viesbraves.com 12/13 h · Església de Santa Maria Missa solemne i aperitiu popular 19 h · Plaça Major Sardanes · Cobla La Flama de Farners 20 h · Passeig Marítim (itinerant) Batucada i espectacle d’animació infantil amb en “Xalarí” 22 h · Sala Polivalent Castell d´Aro (punt de sortida i arribada) Caminada nocturna solidària de la Vall d´Aro 2 € (a favor d’Ass. Oncolliga Platja d’Aro) · Inscripció prèvia: esports@platjadaro.com o presencial (21-21.30 h) 22 h · Jardins del Centre Cívic Vicenç Bou Cinema a la fresca: Los Increíbles 2 www.arocinema.com · Servei de cadires (aforament limitat) · Projecció en castellà 22.30 h · Plaça Major Havaneres i cremat popular · Els Cremats

22.30 h · Plaça del Mil·lenari Abba The New Experience · Tribut a Abba 0 h · Plaça del Mil·lenari Miqui Puig DJ · Hits de tots els temps

16

Divendres

De 9 a 20 h · Plaça dels Estanys Fira de brocanters De 9.30 a 10.30 h · Platja Gran (Av. Costa Brava) Mini Club · Hipopressius per a mares 19 h · Plaça Major “Balambambú” · Cia. Pentina El Gat · Animació infantil 23 h · Platja Gran (Cavall Bernat) Nits de jazz · The Django Orchestra www.nitsdejazz.com 23 h · Plaça del Mil·lenari Orquestra Maribel · Versions

17

Dissabte

8-20 h · Platja Gran (Riuet) Circuit de Vòlei Platja Costa Brava www.abbabolei.com 18-21 h · Plaça Major A Xarranca · Animació infantil Tallers de cuina, jocs gegants i el poblet d´oficis 21.30 h · Església de Santa Maria Festival de Guitarra Girona Costa Brava Federico d’Atellis i artista convidat www.festivalguitarragirona.es 22.30 h · Plaça del Mil·lenari The Otis Redding Show · Soul 0.30 h · Plaça del Mil·lenari William Taylor & Co · Versions

18

Diumenge

De 10 a 13 h · Plaça Major Torneig Llampec d’Escacs Inscripcions: escola@eecb.cat 19 h · Plaça Major Animació infantil Soy La Fiesta 20 h · Plaça del Mil·lenari Concert · Cobla Orquestra Els Montgrins 22 h · Passeig Marítim (C/Verdaguer) Observació astronòmica amb telescopis 23.30 h · Plaça del Mil·lenari Ball · Cobla Orquestra Els Montgrins


Castell-Platja d’Aro-S’Agaró

45

Noticiari

22è Festival Nits de Jazz · Platja d'Aro

22è Festival internacional de música · S'Agaró

AJUNTAMENT DE CASTELL - PLATJA D’ARO

AJUNTAMENT DE CASTELL - PLATJA D’ARO

Tots els Divendres del 28 de juny al 30 d'agost a les 23h · Gratuït

Del 20 de juliol al 21 de setembre a les 20 h. Entrades 21-24 €.

Un programa de deu concerts gratuïts que tindran com a escenari la Platja Gran de Platja d’Aro, amb un servei de 1.500 cadires a disposició dels espectadors. S’hi esperen, els 20.000 espectadors d’edicions anteriors, xifra que consolida el cicle com una de les propostes més fresques, dinàmiques, de qualitat i amb èxit de públic. Enguany destaquen les actuacions de Carola Ortiz Quartet, Monique Makon & Original Jazz Orquestra, The Sey Sisters o Barcelona Big Blues Band & Lluís Coloma.

A l’Església de Nostra Senyora de l’Esperança, amb un programa de nou concerts, un concert cada cap de setmana (excepte el darrer d’agost). Gràcies a la qualitat dels seus intèrprets, i al conjunt de la seva programació, s’ha consolidat com una de les principals propostes d’estiu en música de cambra a les comarques de Girona i d’arreu del país, donant continuïtat a l’històric i més antic festival de la Costa Brava, el de Senya Blanca, iniciat per Eduard Toldrà i continuat per Xavier Montsalvatge.

Per a més informació: www.nitsdejazz.com www.estereofonics.com

Per a més informació: www.associaciopaucasals.cat www.estereofonics.com

Visites Guiades AJUNTAMENT DE CASTELL - PLATJA D’ARO

Fins el proper 16 de setembre, la regidoria de Turisme de l'Ajuntament de CastellPlatja d'Aro ha programat 40 propostes que ofereixen la possibilitat de descobrir l'entorn natural, històric i patrimonial del municipi.

Foto: Ajuntament de Castell - Platja d’Aro

L'oferta combina visites familiars, teatralitzades, naturalistes o amb guia local. Podreu visitar el Parc dels Estanys, Una passejada de pel·lícula al Camí de Ronda de S'Agaró i la familiar a Castell d'Aro amb la Cia. La Minúscula. Els Contes màgics al Parc dels Estanys, l'activitat familiar Anem a la granja? a Castell d'Aro i la jornada enològica DO Porcianusa Platja d'Aro.


Noticiari

46

Castell-Platja d’Aro-S’Agaró

AJUNTAMENT DE CASTELL - PLATJA D’ARO

Estiueja a la Biblio!! AJUNTAMENT DE CASTELL - PLATJA D’ARO

Foto: Ajuntament de Castell - Platja d’Aro

La Biblioteca Mercè Rodoreda de Castell-Platja d'Aro proposa per a aquest estiu un ampli ventall d'activitats infantils amb sessions de contes, tallers creatius, jocs i un programa de promoció de la lectura. Totes les iniciatives són gratuïtes. Per a més informació: www.platjadaro.com

Segona exposició de l'any a les sales municipals d'art de l'espai cultural de la Masia Bas de Platja d'Aro, amb una col·lectiva d'art internacional protagonitzada per la vintena d'obres que configuren la proposta Mira'm, retrats a la Col·lecció ”la Caixa” d'Art Contemporani. Amb entrada gratuïta, es podrà visitar del 13 de juliol al 29 de setembre (de dimarts a divendres 18-21 h i caps de setmana i festius 11-13 h i 18-21 h).

On és en Xalarí? AJUNTAMENT DE CASTELL - PLATJA D’ARO

Foto: Ajuntament de Castell - Platja d’Aro

Del 14 al 18 d'agost la Festa Major serà un ampli conjunt d'activitats amb la voluntat de fer-la atractiva per a tots els públics. La gratuïtat i l'aire lliure com a escenari de gairebé totes les propostes són els trets característics d'una celebració variada, dinàmica i engrescadora. La imatge gràfica, titulada Hola, és obra de Joel Feliu Pagès de Fontcoberta, guanyador del 7è Concurs de cartells. www.platjadaro.com

Foto: Ajuntament de Castell - Platja d’Aro

Exposició Mira'm

AJUNTAMENT DE CASTELL - PLATJA D’ARO

Foto: Ajuntament de Castell - Platja d’Aro

Festa Major, amb música, esport i activitats familiars

Durant l'estiu es continua oferint com a proposta d'animació per a totes les edats la gimcana On és en Xalarí?, protagonitzada per la mascota de turisme familiar del municipi. El mecanisme és senzill: amb l'ajuda d'un plànol que es lliura a l'Oficina de Turisme i en els establiments turístics col·laboradors, hi ha descrites en quatre idiomes pistes enigmàtiques, cal buscar una dotzena de petites plaques amb la imatge d'en Xalarí, situades en diversos espais emblemàtics.


Agenda

L’Escala Dijous 1, 8, 15, 22 i 29

19.30 h · Plaça de l’Univers · Classe de zumba 22 h · Plaça de l’Univers · Disco Mòbil

01

Dijous

Noticiari

47

Segon cap de setmana d'activitats del festival Portalblau AJUNTAMENT DE L’ESCALA

22 h · La Riba i La Platja 43ena Cantada d’Havaneres amb els grups Port Bo, Barca de Mitjana i L’Espingari Divendres 2, Dissabte 3 i Diumenge 4 22.30 h · Mar d’en Manassa Portalblau. XII Festival de Música i Art a la Mediterrània · Per a més informació consultar a turisme@lescala.cat

L'Alfolí de la Sal va acollir dues actuacions del cicle DO RE VI, que marida música amb els vins del Club d'Enogastronomia Costa Brava.

Dissabtes 3 i 10 20 h · Església de Sant Martí d’Empúries Concerts clàssics L’Escala-Empúries Dimecres 7, 14, 21 i 28 22 h · La Platja – Pl. de la Sardana Audició de Sardanes. Cicle sardanístic d’estiu El dia 28 es farà la cloenda a les 21.30 h. Dijous 8, 15, 22 i 29 22 h · Centre Cultural Municipal “Xavier Vilanova”. Jardins · Cinema a la fresca

Dissabte

Foto: Ajuntament de l’Escala

10

De 21 a 22.30 h · Passeig de Riells (Sortida Pl. de la Rosa dins a Pl. de l’Univers) Cercavila de batucada ambBatuscala Del 10 fins el 13 22 h · Forum romà MAC Empúries Concerts al Forum romà Dijous 15 i Dissabte 24 22 h · Església de Sant Pere de l’Escala Concerts clàssics L’Escala-Empúries

18

Diumenge

18 h · Plaça de l’Univers · Festa de l’Escuma

22

Dijous

22 h · La Platja · Ball a la Platja amb “Pa d’àngel

25

Diumenge

18 h · Plaça de les Escoles · 31ena Trobada Gegantera 18 h · Pl. de l’Univers · Espectacle d’animació

27

Dilluns

19 h · Plaça Víctor Català · Espectacle de Màgia

I el passat 19 de juliol, la pianista i compositora Clara Peya, que acaba de rebre el Premi Nacional de Cultura, va obrir aquest cicle amb una actuació en solitari. La gironina és considerada una de les creadores més originals i úniques que han aparegut en els darrers temps en l’escena musical del país. El festival Portalblau s’allargarà fins al pròxim 9 d’agost amb propostes musicals, espectacles de carrer, poesia o exposicions, entre altres disciplines artístiques. En destaquen els concerts d’Alfred García i Paco Ibáñez al Mac Empúries, o les propostes musicals de Pau Riba, Anna Roig & Àlex Cassanyes Big Band Project i Orpheus XXI al Mar d’en Manassa.

Del 30 d’agost al 03 de setembre Festa Major de l’Escala Més informació consultar programa de festes

Per a més informació o compra d’entrades: www.portalblau.cat


48

Reconeixement a les millors notes de selectivitat de l'institut de l'Escala AJUNTAMENT DE L’ESCALA

Per tercer any, l'Ajuntament de l'Escala ha fet un reconeixement als alumnes de l'institut El Pedró amb millor nota a les proves de selectivitat.

Foto: Ajuntament de l’Escala

REDACCIÓ CANAL 10 - RÀDIO L’ESCALA

L’Escala

Es va fer una recepció oficial a la sala de plens de l'Ajuntament, amb la presència de l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, la regidora d'Educació, Maite Cortés, i l'equip directiu de l'institut i familiars. Aquest any, les millors notes han estat les de les alumnes Oriol Batlle (12,63), Irene Sánchez (11,43) i Susanna Rovira (11,174). A part de la recepció oficial i signar al llibre d'honor de l'Ajuntament, aquests tres alumnes han rebut un xec de 100 euros per gastar en la compra de llibres i una bossa per a l'ordinador portàtil.


L’Escala

49

Noticiari

L'Escala edita una guia amb quatre itineraris d'interès submarins

En aquesta primera edició, s'han inclòs un total de quatre itineraris, al voltant del Moll Grec d'Empúries, de l'illa Mateua, de la Mar d'en Manassa i de cala Montgó. L'objectiu, però, es anar ampliant la guia en properes edicions. L'autor de la guia ha estat el biòleg Boris Weitzmann, coordinador del Curs per Guies submarins del Parc Natural del Montgrí, illes Medes i Baix Ter.

Foto: Ajuntament de l’Escala

Foto: Ajuntament de l’Escala

AJUNTAMENT DE L’ESCALA

La guia recull les principals espècies de fauna i flora que es poden veure en aquests fons marins, així com atractius com les restes de l'antic port d'Empúries (itinerari Moll Grec), les restes del vaixell Contentin (enfonsat el 1963 prop de l'illa Mateua), les praderies de posidònia o els antics norais de pedra on amarraven les barques quan el port era al centre del municipi.


Agenda

50

Vilopriu · Agost

Festa Major de Vilopriu

09

Divendres

22 h · El Casal 6è Concurs de Coques Casolanes Porta la teva coca i participa-hi 22.30 h · El Casal Havaneres amb el grup Norai A la mitja part: cremat, pastes i lliurement de premis del concurs de coques 00.00 h · El Casal Nit de Chillout i Mojitos

10

Dissabte

18.30 h · Plaça Major Jocs de Cucanya 21.30 h · El Casal Sopar Popular · Preu: 15€/persona · Venda de tiquets a la piscina municipal fins el dia 8 (inclòs). Per a més informació: vilopriuisonfire@gmail.com o 605.87.01.35 23 h · El Casal Ball de Festa Major amb Duet Toni i Sandra 01 h · El Casal DJ Stauning & Friends, rematem la Festa! I més endavant: estirada de corda i cursa de sacs!

11

Diumenge

19 h · El Casal Sardanes amb la Cobla La Principal de Banyoles 21.30 h · Piscina Municipal Actuació del Fakir Testa. Benvinguts a un món on tot és possible! La comissió de Festes del Municipi de Vilopriu es reserva el dret de modificar els actes. En cas de pluja es poden anul·lar els actes. Tots els actes seran gratuïts, excepte el sopar popular.

Festa Major de Gaüses

14

Dimecres

18 h · Festa de l’Escuma + Holia St. Roc 00.30 h · Nit de Versions amb Blakiss XL

15

Dijous

12.30 h · Missa solemne en honor a la Patrona Sta. Maria 19 h · Havaneres amb Cantarires de l’Estany 21 h · Karaoke popular (hi haurà entrepans)

16

Divendres

22 h · Nit de Jazz amb Carles Bech Jazz Trio

17

Dissabte

21 h · Sopar Popular* 23 h · Nit de Rumba Catalana amb No estamos Locos Tots els actes seran gratuïts (excepte el sopar). Hi haurà servei de bar. Els actes amb * serà necessària inscripció prèvia. La comissió es reserva el dret a modificar el programa si hi ha causes imprevistes que hi obliguen.


51


Agenda 01

52

Sant Pere Pescador · Agost

Dijous

22 h · Plaça de l’Església Cinema al Carrer: Ha nacido una estrella

02

Divendres

18 h · Oficina de Turisme Visita Guiada: itinerari natural Riu Fluvià 19 h · Plaça Major Espectacle de Màgia Familiar: Fèlix Brunet, Il·lusionista: “Potadecabra”

03

Dissabte

22 h · Plaça Catalunya XXXI Festival de Música - Sons D’un País Testimoni sonor dels Països Catalans, des de la tradició popular i la nova cançó fins al pop actual

04

Diumenge

11 h · Platja Can Sopa · Zumba a la platja

08

Dijous

22 h · Plaça Major Sardanes: Cobla La Principal de l’Escala

09

Divendres

18 h · Oficina de Turisme Visita Guiada: Descobreix Sant Pere Pescador

10

Dissabte

Carrers Carme i Verge del Portalet Mercat del Vi i del Formatge 22 h · Plaça Catalunya XXXI Festival de Música - Tokaji Quartet

11

Diumenge

11 h · Platja Can Sopa · Zumba a la platja

15

Dijous

22 h · Plaça Catalunya Cinema al carrer: Bohemian Rhapsody

16

Divendres

18 h · Oficina de Turisme Visita Guiada: itinerari natural Riu Fluvià 19 h · Plaça Major Espectacle infantil: El Cirquet Confetti “Musicirc” · Espectacle amb malabars, màgia, equilibris i pallassa

17

Dissabte

22 h · Plaça Catalunya XXXI Festival de Música - A Ritme de Swing Men In Swing & Laia Molins · El swing de totes les èpoques combinat amb el claqué, començant per Dixieland i el període daurat del swing, i acabant amb temes més moderns.

22

Dijous

22 h · Plaça Major · Sardanes: Cobla Els Rossinyolets

23

Divendres

18 h · Oficina de Turisme Visita Guiada: Descobreix Sant Pere Pescador 22 h · Club Nàutic Nit d’Havaneres al Club Nàutic amb els Grups La Garota d’Empordà i Terra Endins

24

Dissabte

Carrers Carme i Verge del Portalet Mercat del Vi i del Formatge 22 h · Església de Sant Pere XXXI Festival de Música – Joaquim Bonal, Piano Amb temes de J. Haydn, música de Claude Debussy i músiques de pintures de l’exposició de M. Mussorgski

25

Diumenge

11 h · Platja Can Sopa · Zumba a la platja

29

Dijous

22 h · Plaça de l’Església · Cinema al Carrer: Mula

30

Divendres

18 h · Oficina de Turisme Visita Guiada: itinerari natural Riu Fluvià

31

Dissabte

22 h · Església de Sant Pere XXXI Festival de Música - Cordes de Dona A través de diferents obres per a veu i guitarra es mostra la complexitat del món interior de la dona Dilluns d’agost: 5, 12, 19 i 26 21 - 21:20 - 21:40 - 22 - 22:20 h Passejades, Festival d‘Estiu de Microteatre www.passejades.com - info@passsejades.com Diumenges d’agost: 4, 11 18 i 25 17:30 - 19:30 h · Club Nàutic de Sant Pere Pescador Visita Guiada: itinerari natural Riu Fluvià Preu: 20 € Grup mínim garantit 6 pax · * Dimecres d’agost: 7, 14, 21 i 28 18 - 20:30 h · Club Nàutic de Sant Pere Pescador Posta de Sol en Caiac pels Aiguamolls Preu: 25 €/Pax (Mín. 6 pax) · * Divendres d’agost: 2, 9, 16, 23 i 30 17 - 20 h · Club Nàutic de Sant Pere Pescador Enocaiac & Mas Vida · Preu: 45 € *· 17 - 20 h · Club Nàutic de Sant Pere Pescador Caiac Dog Friendly · * * Info: SK Kayak - T. 627 433 332 / reserves@skkayak.com

Dimecres

18

Diumenge

11 h · Platja Can Sopa · Zumba a la platja

Matí · Aparcament El Molí – Camí de la Mota Mercat Setmanal


53


54

Petit país

TORROELLA

L'arribada a la lluna, una nit en blanc JM. BERNILS

La matinada del 20 al 21 de juliol de 1969 es va produir l'arribada de l'home a la Lluna mitjançant la missió Apol·lo 11 enviada per la NASA, l'organisme governamental dels Estats Units dedicat a la investigació a l'espai. Els astronautes nord-americans Neil Armstrong i Edwin Aldrin van ser els primers a trepitjar el satèl·lit de la Terra. Aquell esdeveniment històric va ser seguit amb gran expectació a tot el món, ja que marcava una fita científica d'extraordinària importància fins al punt que en l'aeronàutica hi ha un abans i un després d'aquella data.

A tot l'Empordà l'esdeveniment va ser seguit amb el natural interès i eufòria col·lectiva. Hi ha qui encara recorda haver passat la nit en blanc, ja que Televisió Espanyola –l'únic canal que existia en aquells moments a tot l'Estat– va retransmetre en directe aquell esdeveniment, que va comptar amb el relat d'un popular personatge de la petita pantalla, el periodista Jesús Hermida, corresponsal als Estats Units. Va ser exactament a les 3.40h del 21 de juliol de 1969 -era un diumenge- quan Armstrong era la primera persona que posava el peu a la Lluna. La seva frase ha passat a la història: “Un petit pas per l'home, un gran pas per a la humanitat”. Tots aquells que van poder viure en directe l'esdeveniment eren conscients que es tractava d'un fet històric, motiu pel qual van ser nombroses les persones de totes les edats que van dormir ben poc aquella nit per tal de poder ser testimonis d'un somni fet realitat.

Foto: El Nou

Portada del Diari Los Sitios de Girona

Portada del diari Los Sitios de Girona –l'únic que aleshores s'editava a la demarcació- amb la notícia de l'arribada de l'home a la Lluna.

El signant encara recorda com l'arribada de l'home a la Lluna va ser un esdeveniment impactant dins de la societat empordanesa (figuerenca, en el meu cas). Aquell dia, com reflecteix la premsa de l'època, no es parlava d'altra cosa, tot i que també hi havia molts escèptics. Entre la gent gran eren molt habituals els comentaris que allò era un frau i que tot plegat es tractava d'un enregistrament realitzat en un plató cinematogràfic. Tanta literatura i tanta cinematografia que havia protagonitzat la presència humana al satèl·lit des de feia segles i quan s'aconseguia arribar-hi més d'un dubtava de la seva veracitat. A la premsa de l'època es recull aquesta expectació. El diari Los Sitios –l'únic que s'editava en aquells moments a la demarcació de Girona– destacava que milers de famílies gironines s'havien aplegat al voltant del televisor de casa o dels veïns –en aquella època no tothom disposava d'aquest aparell- per poder seguir la retransmissió, conscients que estaven vivint un fer que recordarien al llarg de tota la seva vida.


Les llunes d’en Josep

55 L’ESTARTIT

Lluna plena JOSEP PASCUAL

La Lluna sortint a Pals el passat 15 de juliol de 2019.

Fotos bessones 1

1. Zona del Passeig Marítim de l'Estartit a l'any 1968.

2

2. La mateixa zona en l'actualitat. Ja no hi ha barques a la zona i el Passeig està consolidat, amb vegetació.


56

Storia d’amore

Què hi ha de nou? Pàg. 68

El 21 de juny va obrir les seves portes a Palafrugell Storia d’amore. Un nou local de restauració on podreu gaudir de les millors tapes, els millors minis i el millor cafè de Sicília, tot al mòdic preu d'1 €. També us ofereixen plats combinats en un entorn acollidor i familiar. Una Storia d’amore ha donat nom al local que està dirigit per l’Eva i en Luca. Els trobareu a l’Avinguda d'Espanya, davant del pàrquing de l'Esclat. Us esperen!!

El Foc de Bordils

Obre El Foc de Bordils, la primera cuina de foc de l'Empordà i que està ubicat al jardí d'una casa indiana del 1900. El restaurant està especialitzat en coccions llargues de carn i peix cuinats al foc davant del comensal. Trobareu obert cada dia de 20 h a 23 h. Reserves: 621 264 365 - Can tallada. Camí del Pla 4. Bordils.


Salut

57 PALAFRUGELL

La via oral SUSANNA TRIAS · Farmacèutica. Col·legiada núm. 1120

La via oral consisteix en la introducció de medicaments per la boca. Aquests medicaments es poden presentar en forma sòlida (comprimits, càpsules...) o líquida (solucions, suspensions, xarops...).

En el cas de la via sublingual, ens posarem el comprimit sota la llengua, i esperarem a que es dissolgui, sense empassar saliva ni beure aigua. És molt important saber si hem de prendre els medicaments durant els àpats o fora d'aquests. No els prendrem mai amb altres tipus de beguda (llet, cervesa...).

Fotos: El Nou

A través de la via digestiva prendrem el medicament acompanyat d'un got ple d'aigua. L'empassarem sense mastegar, a no ser que el metge ens digui el contrari.

No manipuleu el medicament (buidar el contingut de la càpsula, triturar o dividir el comprimit...) sense haver-ho consultat abans al farmacèutic.


58

Economia

PALAFRUGELL

Aspectes civils i tributaris dels habitatges d'ús turístic JULI FERNÁNDEZ IRUELA · Advocat i economista · Serconfis

La proliferació dels habitatges d'ús turístic està canviant en part el model i en ocasions, està provocant la transformació dels pobles i ciutats. A la vegada, en ocasions es fa difícil la convivència entre els residents habituals i els ocupants de forma ocasional per vacances. També, el fet de l'increment de l'oferta d'habitatges turístics està provocant una nova activitat econòmica i és interessant, que els propietaris sàpiguen quines són les seves obligacions tributàries. En relació als aspectes civils dels propietaris, cal analitzar les diferents obligacions de les parts i aquestes han de quedar recollides en el corresponent contracte. Caldrà analitzar la normativa estatal, autonòmica i, si existeix ordenança municipal que pugui limitar la presència d'aquests tipus d'habitatges. També caldrà analitzar si la mateixa comunitat de propietaris ho contempla i en quines condicions per evitar els possibles problemes de convivència entre veïns.

1. Propietaris d'habitatges turístics que les cedeixen directament a tercers per finalitats turístiques. 2. Propietaris d'habitatges turístics que les cedeixen a un operador per la seva explotació al seu nom i amb finalitats turístiques. 3. Propietaris d'habitatges turístics que les cedeixen en arrendament a un operador per la seva explotació en nom propi. 4. Plataformes digitals que únicament posen en contacte propietaris amb clients. 5. Agents o tour operadors o agències de viatges online.

Fotos: El Nou

En relació als aspectes tributaris, es poden distingir tres formes de fer l'activitat.

En funció de la forma d'operar per part del propietari, les seves rendes tindran diferents afectacions a vàries figures impositives: IRPF, IS, IRNR, IVA. Als efectes de l'IRPF, caldrà determinar si estem davant de rendiments de capital immobiliari o de rendiments d'activitat econòmica. Als efectes de l'IVA, caldrà determinar si l'operació està exempta o no, en funció del caràcter del lloguer, el destinatari, o si es presten serveis propis d'hostaleria.


Vols aquest espai? Demana’ns informació. Tel. 972 61 02 04 administracio@elnou.cat

www.elnou.cat

Àlex Camarero Pons Graduat Social Col. 2722

C/ Ample, 126 · Baixos 1a 17200 Palafrugell Tel. 972 30 60 07 Fax 972 30 50 81 alexassessor@grn.es

59


60

Jardineria

PALAFRUGELL

Cítrics en testos JOAN MONTES · Tècnic professional de jardineria

Moltes vegades, la gent em pregunta si poden tenir un fruiter a la terrassa en un test, i la resposta és sempre afirmativa. Els cítrics són, sens dubte, els preferits dels jardiners per les seves flors fragants i el seu fullatge exuberant, raons suficients per conrear-les en el jardí. No obstant això, també es poden conrear en contenidors, ja que existeixen varietats nanes que són de baix manteniment i, per descomptat, d'alçada.

Llimoners: aquests arbres cítrics per a contenidors gaudeixen d'espais amb estius suaus i calorosos i un clima subtropical càlid. Només aleshores seran capaços de produir fruits durant tot l'any. Els llimoners són generalment de mida petita, així que no dubteu a conrear qualsevol varietat que vulgueu en testos, sempre que viviu en un clima amb hiverns suaus. Manderiners: els mandariners per a contenidors tenen fruits més petits que les mandarines, normalment sense llavors o amb menys llavors de l'habitual. El seu sabor és dolç i fàcil de pelar. Mesuren fins a 3 metres d'alçada i prefereixen el sol ple. Si els cultivem en un clima fresc, mantingui els contenidors a l'interior.

Foto: El Nou

Kumquats: els Kumquats produeixen fruites taronges en forma rodona o ovalada, però molt més petita. Els Kumquats no cal pelar-los per menjar-los. La seva polpa és àcida i la seva pell és dolça.

Tarongers: les taronges requereixen estius càlids per produir fruita. Les varietats "Robertson" i "Washington" són gairebé idèntiques a les taronges del melic. El Tarocco taronja és una taronja de carn vermella que té un sabor de gerds. La "Trovita" té la pell més prima que el melic ataronjat. Llima: el SweetLime és una varietat popular d’arbres cítrics per a contenidors. Sorgeix a Àsia. Els seus fruits són dolços, sucosos i fragants, i s'utilitzen per fer sucs. Aquest arbre petit es pot conrear en testos o en sòls (en regions lliures de gelades).

Gaudeix durant tot l'any del teu jardí Truca'ns i t'informarem. SERVEIS INTEGRALS DE JARDINERIA PER JARDINS PRIVATS I COMUNITATS DE VEÏNS Oficina: C/ Indústria, 24 · Palafrugell Mob. 627 431 118 · montes@jardineriapalafrugell.com www.jardineriapalafrugell.com


Jardineria

61

Ja estem de vacances!!! REDACCIÓ VIVERS I GARDEN MONER

T'agrada crear el teu propi oasis a la teva vivenda? Vine al teu centre de jardineria a descobrir noves idees per a fer una posta a punt al jardí o a l’interior de casa. Si t'agrada el sol, i vols un jardí amb poc manteniment, el teu centre de jardineria et pot oferir gran varietat de planta mediterrània i tropical molt adaptada a poca aigua i manteniment.

Pel que fa al reg, no us preocupeu, ja que trobareu tot tipus de solucions per aquests dies de tanta calor. Si us cal consell, us assessoraran per crear o millorar el vostre jardí o terrassa.

Foto: El Nou

Les plantes vivaces i les gramínies poden ser les teves aliades, per a poder gaudir cada any d'un jardí florit i ofenós. En canvi si el que busqueu és una zona amb frondositat i ombres, podeu crear zones d'ombra amb arbres de fulla caduca. Ideal per atenuar el sol d'estiu i tenir més llum de cares a l'hivern.


Món Animal

Mudances amb mascotes

Foto: El Nou

REDACCIÓ AMIC · www.wikihow.com

Una mudança pot ser estressant i igual de traumàtic per a les mascotes. Per això, convé planificar una mudança que resulti còmoda per a la vostra mascota. Demaneu al veterinari algun sedant per a l'animal. Feu un llistat de les coses de la mascota que necessitareu durant el camí. Poden sentir estrès, així que durant el viatge es recomana, fer alguna parada per jugar amb ells. És comú que no vulguin menjar. Intenteu mantenir la rutina normal: alimenteu i passegeu la vostra mascota a la mateixa hora que ho faríeu normalment. Quan arribeu a la nova llar, reviseu que no hi hagi pintura fresca, serradures, vidres trencats, cables pelats... Quan comproveu que el lloc és segur podeu alliberar la vostra mascota. Deixeu que s'acostumi a la seva nova llar i poseu al seu abast els seus articles com el llitet i les joguines. Si porta microxip, assegureu-vos d'actualitzar la informació.

62


Món Animal

63 PALAMÓS

Per què li fa tanta mala olor la boca? ANNA MENDIETA · Veterinària - Col. GI-891

Què veiem? Degut a la formació d'aquestes plaques de sarro veurem les dents amb una aparença groguenca o marronosa. Aquest sarro, que està fortament adherit a l'esmalt de les dents, s'anirà introduint pel marge gingival erosionant les genives, que estaran envermellides, i malmetent les arrels fent que les dents es moguin.

Foto: El Nou

Un problema freqüent de les nostres mascotes, i sobretot de les races petites, és el mal alè. Hi ha diferents causes d'aquesta halitosi, però la més habitual de totes, és la formació de plaques de sarro a sobre les dents. Aquesta patologia sovint apareix quan els animals són grans però també es pot apreciar en animals joves.

Què podem fer? Encara que intentem netejar-les amb un raspall, una vegada es forma la placa de sarro aquest no desapareix i el que cal és realitzar una neteja de boca amb ultrasons acompanyant-se d'antibioteràpia.

Però si fem una neteja cauran les dents! Fals. Si fem la neteja a temps podem evitar que es perdin dents perquè estaran sanes. El problema el tenim quan esperem massa, perquè llavors alguna dent pot moure's i caldrà treurela per evitar que els faci mal.

Per què cal fer-ho? Perquè es tracta d'una infecció i és important fer una higienització de la boca, a part del motiu estètic de tenir les dents netes. A més, a través del torrent sanguini la infecció pot desplaçar-se a altres òrgans vitals com ara els ronyons, les vàlvules cardíaques… i acabar donant problemes greus.

Es pot prevenir? Un cop tret el sarro apliquem una pel·lícula sobre la dent neta que fa que el sarro no pugui fixar-se els primers 15 dies i pel manteniment de després existeixen diferents productes com líquids per posar a l'aigua, pals especials per mossegar i també una pasta de dents enzimàtica.


64 INSPECTOR DAVID PUERTAS FERNÁNDEZ Cap de l'Àrea de la Policia Local

El furt dels “Teletubbies”

També conegut com el furt de l'abraçada. Aquest consisteix en que el lladre s'apropa a la víctima amb el pretext que el coneix, que li vol fer una pregunta o demanar que li signi algun paper. Durant el transcurs de la conversa, el lladre, comença a tocar a la víctima, ja sigui pel braç, pel canell, pel coll o fins i tot l'abraça.

Quan el lladre té el botí marxa fins a algun lloc proper on ha quedat amb els altres components de la banda per fugir del lloc. En moltes ocasions la víctima no se n'adona que li han sostret els objectes de valor fins que no passa una estona, donada la perícia dels autors. Per aquests motius, des de la policia els volem donar els següents consells de seguretat, que tot i ser molt bàsics són efectius:

Si algú se li apropa amb alguna petició estranya, desconfiï d'ell/a i mantingui un espai de seguretat. No deixi que se li apropin desconeguts. Si vostè porta objectes de valor, joies o rellotges valuosos, tingui especial cura amb el consell que li hem donat anteriorment. Si té joies o rellotges de valor, faci'ls fotografies, conservi-les i si tenen número de sèrie guardi'ls, en cas de robatori ens serà útil per fer el seguiment.

Foto: El Nou

És en aquest moment quan el lladre aprofita per emportar-se els objectes de valor que porti la víctima, ja sigui un penjoll, un braçalet, les arracades, la cartera o un rellotge.

De manera genèrica, tingui sempre les seves pertinences vigilades i no les deixi a sobre de taules o cadires sense el seu control quan vagi als locals públics. Tingui cura dels telèfons mòbils i com hem indicat abans no els deixin a sobre de les taules dels bars o restaurants amb molta afluència de gent, sense control. Apunti en algun lloc o guardi la caixa on surt l'IMEI del telèfon mòbil. Si pensa que algú l'observa o l'està seguint posis en contacte amb la policia i expliqui aquest fet. Enviarem a agents per tal que facin les comprovacions. Com sempre, si té algun dubte, des de la Policia ens posem a la seva disposició per aclarir-la.


65


66

Gastronomia

Nova guia del col·lectiu la Cuina de l'Empordanet REDACCIÓ I FOTOGRAFIES GRUP COSTA BRAVA CENTRE

Foto: Grup Costa Brava Centre

Si l'any passat es va presentar una guia renovada –format apaïsat–, enguany s'han actualitzat els continguts i s'ha incorporat el restaurant Godard de s'Agaró. Amb l'entrada d'aquest establiment, la família de La Cuina de l'Empordanet retorna a la vintena d'integrants.

Foto: Grup Costa Brava Centre

La Cuina de l'Empordanet va presentar la seva nova guia de restaurants en un acte a la Barraca dels Liris de Tamariu, va comptar amb la presència dels xefs dels 20 restaurants que formen part del col·lectiu gastronòmic empordanès, i del seu president, Vicenç Fajardo.


Entrevista

67

REDACCIÓ EL NOU · FOTOGRAFIA CUINA DE L’EMPORDANET

www.cuinadelempordanet.com · Tel. 972 600 069

Pere Planagumà

Assessor culinari de l'Hotel Mas de Torrent a Torrent

En Pere comença de jove cuinant a diversos restaurants d'Olot i de la comarca. Segueix els seus estudis a l'Escola d'Hostaleria de Girona. Un cop finalitzat inicia una sèrie d'estades a diferents restaurants, entre ells: El Mas Pau, El Bulli (Roses), La Tour d'Argent (Paris), La Rostisserie du Beaujolais (Lyon) i El Celler de Can Roca, on durant 4 anys exerceix com a cap de cuina. I quan torna a la seva terra, Olot, entra a formar part de l'equip de Les Cols, com a cap de cuina durant 15 anys. És soci fundador de Gastroculturamediterrania, www.gastroculturamediterranea.com i de Gastronomy Solutions

Pere com et vas iniciar en el fantàstic món de la cuina? De ben jove, sempre m’havia agradat i em continua agradant, ajudar a la meva mare a la cuina. Acabats els meus estudis de BUP, no tenia massa clar el que volia ser, a l’època anava per músic, flabiolaire. La cuina però va poder més, i vaig començar els estudis d’Hostaleria a l’Escola de Girona. Ets professor del Grau de Ciències Gastronòmiques de la UB-Facultat de l'Alimentació de Torribera i del Scienceand Cooking de la Universitat de Harvard. També participes en Events culinaris internacionals d'arreu. Com pots compaginar la cuina amb la docència? La docència, forma part intrínseca en una cuina. Un cuiner apassionat i inquiet sempre acaba formant el seu equip, la formació en aquest cas és

contínua. Per altra banda participo de tots els esdeveniments gastronòmics/demostracions que em proposen, sempre m’ha agradat.

Crees el 2017 el Restaurant Rom, al passeig Marítim de Roses, Taverna o Restaurant? Cert el juny del 2017 es va obrir el Restaurant Rom.

Creador del Garum d'Anxova Escat, www.escatafood.com, amb segell Girona Excel·lent, i Premi InnoFòrum a producte més innovador del Fòrum Gastronòmic edició 2018/19. Com va sorgir aquesta idea? Aquesta idea, esdevingut producte, sorgeix arran d’una visita a una fàbrica d’elaboració d’anxova i per tal de donar sortida a un producte, que de fet, és un rebuig per ells mateixos. Els cuiners saboritzem les nostres elaboracions, amb mil i un productes. Escata Garum d’Anxova, és un saboritzant ben nostrat, reinterpretació del garum Romà, producte local, sostenible, poc viatjat i d’economia circular.

Tots els plats han d'estar excel·lents, però que ens recomanaries? Us els recomano tots, cuina Catalana Tradicional Modernitzada, marinera i un fort compromís amb l’entorn empordanès, productes de l’horta, del mar i de la muntanya. Els calamars a la romana, el còctel de gambes i l’arròs sec, imprescindibles. Com ens definiries la cuina empordanesa? La cuina empordanesa per mi és la cuina total, amb un rebost de mar, muntanya i horta únics. La cuina amb sentit comú. La cuina perfecte.


68


69


70

Gastronomia

L'empresa empordanesa Can Bech guanya dos premis internacionals Superior TasteAward REDACCIÓ CAN BECH

Foto: Can Bech

L'empresa de conserves de fruita i verdura Premium Can Bech (Fontanilles, Empordà) va recollir dos premis Superior Taste Awards, a la gala d'entrega dels guardons gastronòmics atorgats per l'International Taste & Quality Institute de Brussel·les (Bèlgica).

Mercat de Palafrugell De dimarts a diumenge matins T. 649 199 927 Calella de Palafrugell

Els dos productes guardonats i reconeguts pel Taste Institute per les seves excel·lents qualitats organolèptiques són els maridatges d'autor per a formatges Just for cheese i la Planxa d'ànec Moulard desossat.


D'una banda, les salses dolces per a maridar amb formatges Just for cheese van guanyar un Superior Taste Awards pel seu format giftbox, que inclou una degustació de les cinc salses en terrines de 30 g cadascuna. Aquestes salses Just for cheese estan elaborades a partir d'una combinació d'ingredients –fruita, fruits secs i espècies– especialment seleccionats per a maridar amb cada un dels cinc grans grups de formatges. D'altra banda, Can Bech va rebre un segon reconeixement per un dels seus productes de la marca GBech 4a gamma, adreçada al sector professional de la restauració i l'hoteleria. El producte guardonat va ser la Planxa d'ànec Moulard desossat, producte inclòs dins el seu catàleg de carns confitades al buit i a baixa temperatura. Per a més informació sobre Can Bech o les salses Just for Cheese podeu consultar: www.justforcheese.com

71


72

Guia gastronòmica

Vols sortir a la Guia Gastronòmica? Aquest espai pot ser teu, només cal que el sol·licitis!

Restaurant La Pineda Restaurant situat a Tamariu envoltat de vegetació i pròxim al mar on els nostres clients podran gaudir de carns a la brasa i a l'ast de primera qualitat, escalivades, torrades,... en un entorn natural i familiar amb caràcter mediterrani. Facilitat d'aparcament i zona per a mainada. Obert de divendres a diumenge. A partir del 23 de juny obert cada dia, migdia i nit. Juliol i agost: obert cada dia, migdia i nit.

Horari

Tipus de cuina

Tel. 972 61 02 04 administracio@elnou.cat

Rostisseria i Braseria amb llenya

C/ Cadí, 17 · 17212 Tamariu · Tel. 972 62 00 50

La Llar dels Pescadors

Can Cou-Cou Can Cou Cou, és una rostisseria-braseria on podràs trobar una cuina tradicional i natural amb tot tipus de carns, amanides, canelons, cargols,... i menjar per emportar! Fem calçots al restaurant i per emportar! Aparcament privat de fàcil accés. Horari

Obert divendres, dissabte i diumenge al migdia

Tipus de cuina

Restaurant fundat l'any 1986, que es caracteritza per donar als nostres clients un tracte familiar per tal que se sentin com a casa. El restaurant compta amb dues sales on podreu degustar els nostres calamars a la romana, tallarines, sarsuela, suquet, parrillades, paella i sardines. Pàrquing per als clients. Horari

De 8 a 22 h

Tipus de cuina

Tot cuit amb llenya

Cuina marinera i mediterrània Port la Clota · 17130 L'Escala Tel. 972 774 261

Av. Catalunya, 34 – 17253 Mont-ras · T. 972 611 692

Can Padrés Des de 1971 Can Padrés està al vostre servei. Amb dos espais idonis on degustareu pollastres a l'ast i carn a la brasa per gaudir amb la família i els amics. Trobareu una zona infantil per la mainada i un gran aparcament gratuït per als clients. Horari

De 13 a 15.30 h i de 18.30 a 22.30 h

Can Padrés Ctra. Platja de Pals – Tel. 972 63 61 48

Tipus de cuina

Pollastre a l'ast i carn a la brasa Can Padrés 2 Ctra. de Pals a Regencós - Tel. 972 66 81 70


Vols anunciar el teu restaurant? Tenim el teu espai!

Truca'ns! 972 61 02 04 administracio@elnou.cat

73


74

Gastronomia

La Brasa de Can Miquel inaugura la temporada amb un espai totalment reformat REDACCIÓ I FOTOGRAFIES LA BRASA DE CAN MIQUEL

La Brasa de Can Miquel obre temporada amb novetats!

La carta presenta nous plats, incorporant noves tècniques. Una carta amb productes de proxi-mitat i una pesca sostenible, cuinats a la brasa i productes fumats en fred i en calent al Kamado.

Foto: La Brasa de Can Miquel

El restaurant s’ha reformat íntegrament, tant la terrassa com la mateixa brasa i la cuina. L’espai manté el mateix caràcter informal i estiuenc, obert amb la brasa a la vista i restaurant a l’aire lliure, d’on es pot gaudir de la platja de Montgó.

La Brasa segueix compartint l’espai amb la piscina climatitzada on relaxar-se prenent el sol i degustant un còctel. I a les nits d’estiu, música en viu! Bon començament! De l’01/06 al 15/06 Obert Caps de setmana Reserves: 619 163 622 · Platja de Montgó, l’Escala labrasa@canmiquel.com


Gastronomia

75

Es Portal Hotel Gastronòmic, nova empresa adherida al Parc Natural del Montgrí REDACCIÓ ES PORTAL HOTEL GASTRONÒMIC

Es Portal Hotel Gastronòmic està valorant fer accions gastronòmiques a l'entorn del Parc Natural del Montgrí per posar en valor els productes, els productors, la cuina i el territori.

Es Portal Hotel Gastronòmic disposa de nou habitacions i un restaurant gastronòmic que forma part del col·lectiu de la Cuina de l'Empordanet, està recomanat a la Guia Michelin i forma part de la Ruta del Vi i té el distintiu de Cuina Catalana. Fa poques setmanes va recollir de mans del president del Consell Comarcal del Baix Empordà el distintiu de qualitat Turística en Destinació, Sicted.

Foto: Es Portal Hotel Gastronòmic

Joan Carles Sànchez i Susanna Figueras van recollir el certificat que acredita Es Portal Hotel Gastronòmic com a empresa adherida en un acte que es va fer al Museu de la Mediterrània, a Torroella de Montgrí.


76


77


78

Cinema Palafrugell · Agost

CINEMA CLUB GARBÍ · TEATRE MUNICIPAL PALAFRUGELL

· cinepalafrugell@gmail.com

Es recomana consultar programes de mà per si posteriorment s'ha modificat.

ROMA, CITTÀ APERTA (1945) Dijous 01

19.30 h (VOSE) 22 h (VOSE)

EL REY LEON Divendres 02 Dissabte 03 Diumenge 04 Dilluns 05 Dimarts 06

19.30 h 17 h 17 h 19.30 h 19.30 h

YESTERDAY Divendres 02 Dissabte 03 Diumenge 04 Dilluns 05

22 h 19.30 h (VOSE) · 22 h 19.30 h 22 h

AYLA: LA HIJA DE LA GUERRA Diumenge 04 Dimarts 06 Dimecres 07

22 h 22 h 19.30 h · 22 h

ART I REBEL·LIA (Documental) Dijous 08

22 h

Presentació i col·loqui amb el director Albert Abril Entrada gratuïta

HA NACIDO UNA ESTRELLA (1937) Divendres 09

19.30 h (VOSE) 22 h (VOSE)

ELCANO Y MAGALLANES. LA PRIMERA VUELTA AL MUNDO

Dissabte 10 Diumenge 11 Dimarts 13

17.30 h 17.30 h 19.30 h

UN ATARDECER EN LA TOSCANA Dissabte 10 Diumenge 11 Dilluns 12 Dimecres 14

19.30 h (VOSE) · 22 h 19.30 h 22 h 19.30 h

LA PROFESORA DE PARVULARIO Diumenge 11 Dimarts 13 Dijous 15

22 h 22 h 22.30 h

EL PERAL SALVAJE Dimecres 14 Dijous 15 Divendres 16 Dissabte 17

22 h 19 h 22 h 22 h

TOY STORY 4 Dijous 15 Divendres 16 Dissabte 17

17 h 19.30 h 17.30 h

UN VERANO EN IBIZA Dissabte 17 Diumenge 18 Dilluns 19

19.30 h (VOSE) 17.30 h · 19.30 h 22 h


Cinema Palafrugell · Agost

LA IMPORTANCIA DE LLAMARSE OSCAR WILDE

DOLOR Y GLORIA Diumenge 18 Dilluns 19 Dimarts 20

22 h 19.30 h 22 h

Dimecres 28 Dijous 29

LA PRINCESA PROMETIDA (1987) Dimarts 20 Dimecres 21

22 h 19.30 h

CANTANDO BAJO LA LLUVIA (1952)

19.30 h 22 h

Dijous 29 Divendres 30

22 h (VOSE) 19.30 h (en castellà)

QUIEN ME QUIERA QUE ME SIGA

ROCKETMAN Dijous 22 Divendres 23

79

19.30 h · 22 h (VOSE) 19.30 h

Divendres 30 Dissabte 31 Diumenge 01/09

ANGRY BIRDS 2 (en català)

ÉRASE UNA VEZ EN HOLLYWOOD Divendres 23 Dissabte 24 Diumenge 25 Dilluns 26

22 h 19 h (VOSE) · 22 h 19 h 22 h

MASCOTAS 2 Dissabte 24 Diumenge 25 Dilluns 26 Dimarts 27

Dissabte 31 Diumenge 01/09 Dilluns 02/09 Dimarts 03/09

17.30 h 17.30 h 19.30 h 19.30 h

MULA

17 h 17 h 19.30 h 19.30 h

Diumenge 01/09 Dilluns 02/09 Dimarts 03/09

22 h 22 h 22 h

!QUE VERDE ERA MI VALLE ¡ (1941)

GREEN BOOK Diumenge 25 Dimarts 27 Dimecres 28

22 h 19.30 h (VOSE) 22 h 19.30 h

22 h (VOSE) 22 h 19.30 h

Dimecres 04/09

19.30 h (VOSE) 22 h (VOSE)

...I TAMBÉ Dilluns 12 d’agost 19 h · Teatre Municipal Fotovideosub · Lliurament de premis i projecció dels films finalistes del concurs de vídeo submarí. Col·labora: Ajuntament de Palafrugell i Cine Club Garbí

Dimecres 21 d’agost 19 h · Teatre Municipal Presentació del llibre «Laya films i el cinema a Catalunya durant la Guerra Civil» i projecció de noticiaris i documentals. A càrrec de: Esteba Riambau (autor), Quim Nadal (historiador) i Guillem Terribas (llibreter) Col·laboració: Cine Club Garbí i Biblio. de Palafrugell


80

Cinema Torroella de Montgrí · Agost CINEMA MONTGRÍ · www.cineclubtorroellenc.cat

Es recomana consultar programes de mà per si posteriorment s'ha modificat.

LA FAVORITA Dijous 01

22.15 h (VOSE)

LA BIBLIOTECA DE LOS LIBROS RECHAZADOS Divendres 02 Dissabte 03 Diumenge 04

22.15 h 22.15 h 19.15 h · 22 h

POKEMON: DETECTIVE PIKACHU Dissabte 03 Diumenge 04 Dilluns 05

18 h 17 h 18 h

MULA Dilluns 05 Dimarts 06

22.15 h 22.15 h

BOHEMIAN RHAPSODY Dimecres 07

18 h 22.15 h

GREEN BOOK Dijous 08

18 h · 22.15 h

ALADÍN Divendres 09 Dissabte 10 Diumenge 11 Dilluns 12

18 h 17 h 17 h 18 h

EL PAN DE LA GUERRA Divendres 09

22.15 h (VOSE) Cine Club

LIBENSLICHT (FESTIVAL DE MÚSICA) Dissabte 10

20 h (VOSE)

ROCKETMAN Dissabte 10 Diumenge 11 Dilluns 12

22.15 h 19.15 h · 22 h 22.15 h

GODZILLA, REY DE LOS MONSTRUOS Dimarts 13 Dimecres 14 Dijous 15 Divendres 16

18 h 18 h 17 h 18 h

EL DÍA QUE VENDRÁ Dimarts 13

22.15 h


Cinema Torroella de Montgrí · Agost UN ATARDECER EN LA TOSCANA Dijous 15

19.20 h · 22 h

LA MUJER DE LA MONTAÑA Divendres 16

22.15 h

TOY STORY 4 Dissabte 17 Diumenge 18 Dilluns 19 Dimarts 20

17 h · 19.15 h 17 h 17 h 17 h

EL VENDEDOR DE TABACO Dissabte 17 Diumenge 18

22.15 h 19.15 h · 22 h

LA SOCIEDAD LITERARIA Y EL PASTEL DE PIEL DE PATATA Dilluns 19

22.15 h

DOLOR Y GLORIA Dimarts 20 Dimecres 21

22.15 h 22.15 h

EL REY LEÓN Dimecres 21 Dijous 22 Divendres 23 Dissabte 24 Diumenge 25 Dilluns 26

17 h 17 h 17 h 17 h 17 h · 19.15 h 17 h · 19.15 h

81

EL AMOR Y LA MUERTE (FESTIVAL DE MÚSICA) Dimecres 21

20 h

LOS HERMANOS SISTERS Dijous 22

22.15 h

EL BAILARÍN Divendres 23

22.15 h (VOSE) Cine Club

LA SOMBRA DEL PASADO Dissabte 24 Diumenge 25 Dilluns 26

22 h 22 h 22 h

MASCOTAS 2 Dimarts 27 Dimecres 28 Dijous 29 Divendres 30 Dissabte 31 Diumenge 01/09

17 h 17 h 17 h 17 h 17 h 17 h

ÉRASE UNA VEZ EN... HOLLYWOOD Dimarts 27 Dimecres 28 Dijous 29 Divendres 30

19.15 h · 22 h 19.15 h · 22 h 22 h 22 h

LOS DÍAS QUE VENDRÁN Dissabte 31 Diumenge 01/09

22 h 19.15 h


Anuncis

82

Secció de classificats

Treball: oferta S’ofereix autònoma per portar comptabilitats / Fiscal / Impostos a pymes i autònoms. T. 651 040 007 Entitat sense ànim de lucre de suport a les persones amb discapacitat DEMANA VOLUNTARIS per a les llars de Palafrugell, Sant Feliu de Guíxols i Sant Antoni de Calonge. Truqueu a FUNDACIÓ VIMAR. T. 972 601 946 Tens una empresa i necessites ajuda amb les xarxes socials? Truca'm! (Graduada en Publicitat i Relacions Públiques, ofereix tasques com a community manager). T. 620 998 412 (Oihane) Cerquem Oficial de 1era, Serraller-muntador, amb Carnet B. T. 972 640 817 Busquem fusters i muntadors de fusta i pvc. feina estable. Interessats presenteu cv o truqueu al telèfon: 972 30 42 58 · c/ cases noves 90 · comercial@decorfusta.es Immobiliaria de Sant Feliu busca administrativa-comercial, per feina tot l’any amb idiomes i experiència en el sector. Interessats enviar currículum a: noelia@serconfis.cat

Treball: demanda Dona catalana s’ofereix de forma responsable i amb serietat per treballar de matins per cuidar persones grans, nens , treballs domèstics (neteja, cuina, planxa,...) o sector turístic. Bones referències i vehicle propi. T. 663 373 725 Llatina de 45 anys cerca feina per cuidar gent gran o mainada. Classes d’anglès per petits. Molta experiència i amb bones referències. Com a interna o de dia. Preferentment a Palafrugell o rodalies. T. 610 894 472 Noia d’origen hondureny busca feina d’interna per cuidar gent gran. Zona de Palafrugell i voltants. T. 698 86 33 41 Noia hondurenya busca feina per cuidar nens, gent gran i fer neteges de la llar. Zona de Palafrugell i voltants. T. 631 85 67 41 Noia d'origen hondureny busca feina per cuidar gent gran. Zona de Palafrugell, Girona i comarca. T. 698 53 27 24 Senyora d'origen hondureny busca feina per cuidar nens, gent gran, neteges de cases. Zona de Palafrugell i voltants. T. 600 88 73 62

Motor Comprem vehicles. També avariats. Tracte ràpid i seriós. Ens desplacem a domicili. T. 635 475 893. Demanar per Carles.

Varis COMPRO còmics, àlbums de futbol, Playmobil, Scalextric, Geyperman, Madelman, nines, Tente, Rico, Paya i antiguitats en general. T. 679 736 491 VENC aparell nou d’aire condicionat T. 649 549 740


Profile for el Nou - La Guia del Baix Empordà

AGOST 2019  

AGOST 2019  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded