Page 1

2019

FEBRER

393


03


SUMARI 06

PALAFRUGELL

20

BEGUR

24

PALS

26

LA BISBAL D’EMPORDÀ

28

TORROELLA DE MONTGRÍ I L’ESTARTIT

34

PALAMÓS

36

CALONGE I SANT ANTONI

38

CASTELL-PLATJA D’ARO-S’AGARÓ

41

ENTREVISTA: LUCRECIA

44

SANT FELIU DE GUÍXOLS

45

L’ESCALA

49

QUÈ HI HA DE NOU?

Amb aquest fred, ens arriba el color, la disbauxa, l'alegria de celebrar amb els nostres amics i companys el Carnaval.

50

SECCIONS

56

POLICIA LOCAL

58

HABITATGE

Una gran festa, per a molts esperada i que durant molts mesos van preparant les seves disfresses, per sortir junts a cantar i ballar pels carrers de les diverses poblacions de la comarca.

62

SECCIONS

69

CUINA DE L’EMPORDANET

70

GASTRONOMIA

80

CINEMA PALAFRUGELL

81

CINEMA TORROELLA DE MONTGRÍ

82

CLASSIFICATS

Per EVA VIDAL DIRECTORA

FESTIVAL INTERNACIONAL DE CIRC PÀG. 1 i 2

FUNDACIÓ VILA CASAS PÀG. 7

ENTREVISTA A LUCRECIA PÀG. 41, 42 i 43

Uns van de pirates, altres de bruixes, de lleó o de rates. Altres maquillats, amb comparses o individuals, intentant que ningú et conegui i que dubtin de si ets tu o no!! D'això tracta aquesta celebració, de fer treure més d'un somriure. Com diuen, per Carnaval tot s’hi val! Tot l'equip d’El Nou us volem desitjar una bonica Festa de Carnestoltes!! Publicació gratuïta

QUAN TORNEM A SORTIR? SOPARS MARIDATS PÀG. 70 i 71

1 DE MARÇ

Disseny gràfic i maquetació: d+font comunicació creativa Impremta: Rotimprès

Distribució: Baix Empordà Dipòsit legal: GI-1937-93

Queda prohibida la reproducció total o parcial de tot contingut d’EL NOU sense l'autorització de l'editor. El NOU no s'identifica necessariament amb les col·laboracions d'aquest butlletí.

4.000 exemplars

C/ Picasso, 31 - 17200 Palafrugell (Girona) · Tel. 972 61 02 04 · www.elnou.cat Direcció Eva Vidal eva@elnou.cat 645 803 295

Ajuntaments de: Palafrugell, Begur, Pals, La Bisbal de l'Empordà, Torroella de Montgrí i l'Estartit, Palamós, Calonge-Sant Antoni, Castell –Platja d'Aro, Sant Feliu de Guíxols, l'Escala, Consell Comarcal del Baix Empordà i Diputació de Girona – Casa de Cultura.

Administració administracio@elnou.cat T. 972 61 02 04

Col·laboradors: Fundació Vila Casas, Judit Zaragoza, Comunicació Es portal, Els Voltors, Aïna Galceran, Ràdio Capital, Espai Ter, Ràdio l'Escala - Canal 10, J. Ma Bernils, Josep Pasqual, Juli Fernández, Joan Montes, Anna Mendieta, David Puertas, Rafael Rojas, Susanna Trias, Carlus Amalric, Aula gastronòmica INS Baix Empordà , Blai Florensa – Cuina de l'Empordanet, Cinema Club Garbí, Cinema Montgrí i AMIC.

@elnouBaixEmporda @el_nou Publicació associada a:

Controlada per:

Amb el suport de:


05


Noticiari

06

Palafrugell

Ernesto Ventós arriba a Can Mario per presentar olor VISUAL REDACCIÓ FUNDACIÓ VILA CASAS

El Museu d'Escultura Contemporània de la Fundació Vila Casas inaugura l'agenda expositiva d'aquest 2019 amb una col·lecció d'art contemporani configurada pel perfumista, col·leccionista i artista Ernesto Ventós (Barcelona, 1945).

Foto: Fundació Vila Casas

cada àmbit va acompanyat d’un flascó que conté una fragància que Ernesto Ventós ha formulat per a l’ocasió. En funció del que el perfumista percep escoltant aquests tres conceptes.

La identitat perduda. El rostre, colección olor VISUAL

Paral·lelament, una petita mostra dedicada a l’artista local Carles Bros, titulada «Fes punta al llapis», s’ubica a la Sala Empordà del Museu de Can Mario. Bros manifesta de manera transversal la importància del grafit, de l’escriptura i de l’acció de fer punta al llapis com a sinònim d’engendrar noves idees; idees meditades que es materialitzen en una execució ràpida, enèrgica, i on el procés manual juga un paper fonamental. Ambdues exposicions es podran visitar fins al 19 de maig de 2019.

És una proposta expositiva amb una cinquantena d’obres d’artistes nacionals i internacionals que pertanyen a diferents disciplines, cronologies i estils artístics.

La mostra s’articula entorn de tres conceptes principals; memòria, ocultació i dissolució. Per tal de reforçar conceptualment aquest discurs,

Foto: Fundació Vila Casas

El fons d’art de colección olor VISUAL va més enllà d’una conjunció d’obres d’art, i atorga al sentit de l’olfacte el seu principal interès. El seu artífex, Ernesto Ventós, declara al respecte: “la meva col·lecció descriu les olors que m’envolten: per a mi, el sentit de l’olfacte és molt important perquè tot en la meva vida fa olor”. Amb aquesta declaració d’intencions, Ventós, ha configurat d’ençà de la dècada dels anys 80 una col·lecció de gran qualitat artística, un tast de la qual articula la present proposta expositiva.


07


Noticiari

08

Palafrugell

Es lliuren els premis del 39è Concurs de Pessebres de Palafrugell Es va fer l'entrega, al Teatre Municipal, els premis del 39è Concurs de Pessebres, que organitza l'Ajuntament de Palafrugell. Van ser catalogats en tres categories: populars, monumentals i artístics. Amb una participació de 15 pessebres. El jurat va decidir atorgar un reconeixement a tots els participants, i van rebre un diploma de participació i un lot de llibres d'edicions locals. Com a novetat, van ser obsequiats amb dues entrades per assistir a la representació d'Els Pastorets de Palafrugell.

Foto: Paco Dalmau

AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Els Pastorets AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Foto: Ajuntament de Palafrugell

de Palafrugell. Organitzat per l'Agrupació Teatral Les Bambolines i l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Palafrugell, va comptar amb més de 70 actors, 30 decorats i nombrosos efectes especials. Com a principals novetats, van destacar els efectes especials de videomapping, la nova coreografia que obria la segona part de l'espectacle i la presència de Ses Majestats els Reis Mags d'Orient.

6a edició del Pessebre Vivent de Llofriu AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

La 6a edició del Pessebre Vivent de Llofriu es va consolidar com una de les activitats representatives durant les festes de Nadal a la comarca del Baix Empordà, amb un èxit de visitants amb prop de 800 persones. Va comptar amb la participació de més d'un centenar de persones i amb més de 30 quadres escènics.

Foto: Ajuntament de Palafrugell

Prop de mil persones van assistir a les sessions d'Els Pastorets, al Teatre Municipal


09


10

Palafrugell

14a edició de la Pista de gel AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Foto: Ajuntament de Palafrugell

Un total de 5.693 patinadors van passar per la Pista de gel instal·lada a l'espai de la Bòbila durant aquestes festes de Nadal.

Arribant a la seva 14a edició, s'ha convertit en un pol d'atracció per a tot el públic d'arreu de la comarca. Durant els dies d'obertura es va poder gaudir d'activitats complementàries com ara espectacles i tallers infantils, sessions de contes amb Olga Cercós i Marina Pagès, la màgia del Màgic Raül i concerts per a joves i adults, amb grups coneguts com els Rock'n Roll Brothers o Mazoni. Una programació molt diversa, dirigida a tots els públics.

BOSSES I COMPLEMENTS PREUS ÚNICS! MALETES ARTICLES DE VIATGE

Tel. 972 30 39 44 C/ dels Valls, 14 · Palafrugell

XINA & CENTER HORARI (cada dia) De 9 a 21 h CTRA. 31 · CENTRE COMERCIAL COSTA BRAVA BOULEVARD ENTRADA NORTE · 17200 PALAFRUGELL Tel. 872 21 19 79


Palafrugell

11

Noticiari

25 anys d’exercici professional JUDIT ZARAGOZA

El passat mes d’octubre, vaig complir els 25 anys d'exercici professional com a advocada. Aquesta llarga trajectòria no hagués estat possible si no m'haguéssiu dipositat la vostra confiança. Us ho agraeixo de tot cor!

L’octobre dernier, j'ai célébré les 25 ans de pratique professionnelle en tant qu'avocat. Tout ce temps n'aurait pas été possible si vous n'aviez pas déposé votre confiance. Je l'apprécie vraiment! Last October I celebrated the 25 years of professional practice as a lawyer. All this time would not have been possible if you had not deposited your trust. I really appreciate it!

Foto: El despatx de Judit Zaragoza

El pasado mes de octubre cumplí los 25 años de ejercicio profesional como abogada. Esta larga trayectoria no hubiese sido posible si no me hubiérais depositado vuestra confianza. ¡Os lo agradezco de todo corazón!

Col·legiat 1633 del Col·legi d’Advocats de Girona

www.advocadajuditzaragozallirinos.com

Foto: Judit Zaragoza

Judit Zaragoza Advocat


Noticiari

12

Palafrugell

La Perruqueria Esos Pelos guanya el concurs d'aparadors de Nadal AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Del 14 de desembre al 6 de gener es va celebrar el concurs d'aparadors de Nadal a Palafrugell. Hi van participar 15 establiments del municipi, que van decorar els aparadors per a l'ocasió. Els visitants podien votar l'aparador que més els agradés i entrar al sorteig d'un àpat de la campanya La Garoinada per a dues persones. Van votar un total de 150 persones i la guanyadora va ser la Marta Bello. Foto: Ajuntament de Palafrugell

L'establiment guanyador va ser la Perruqueria Esos Pelos amb l'aparador que portava com a títol: Gastropelu, per llepar-te els cabells. La simulació d'una taula ben parada amb productes d'estètica i perruqueria i una carta ben detallada per lluir aquestes festes.

Nous cursos al Centre Municipal d'Educació AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

El Centre Municipal d'Educació ofereix nous mòduls formatius i tallers, alguns d'ells de caràcter gratuït. Idiomes, eines digitals, benestar i viure bé amb menys són les principals temàtiques generals. Amb especial atenció als idiomes s'oferiran cursos d'anglès i francès, amb diferents nivells, i nivells inicials d'italià,

alemany i àrab. Els cursos es realitzaran entre febrer i maig. S'oferiran cursos d'informàtica en nivell bàsic i avançat. I per tal de fer un pas més en l'àmbit de les xarxes socials, s'han programat dos tallers centrats en Instagram.

24 h

T. 644 40 53 26 C/ Lluís Companys, 4 · Palafrugell www.costabravataxis.com


13


14

Palafrugell

Arriba la segona edició del premi de fotografia “Palafrugell és educació” AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Foto: Arxiu · Guanyadors del 2018

L'àrea d'Educació de l'Ajuntament de Palafrugell ha convocat, per segon any consecutiu, el premi de fotografia “Palafrugell és educació”, amb l'objectiu de fomentar l'entorn educatiu dins de les activitats com a Ciutat Educadora.

Les fotografies, que es podran presentar fins al 19 de març, han de plasmar algun acte, activitat o moment educatiu. Els premis seran per valor de: 300 euros (1r premi), 125 euros (2n premi), 75 euros (3r premi) i lots de llibres pel 4t i 5è premi. Les fotografies guanyadores s'exposaran en paper fotogràfic i emmarcades en el Centre Municipal d'Educació del 5 d'abril al 5 de maig. Per a més informació: https://bit.ly/2sTLjTZ


15


Noticiari

16

Palafrugell

Participació en les activitats de la Biblioteca AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Durant l'any 2018, la Biblioteca de Palafrugell va organitzar més de 185 activitats en les que hi van participar més de 4.800 persones.

L'ús de la deixalleria AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

L'Ajuntament acaba de posar en marxa un nou sistema de targetes d'accés a la deixalleria.

Foto: Ajuntament de Palafrugell

A més a més, aquest espai rep cada dia la visita d'aproximadament 300 persones per fer consulta del seu fons i/o per agafar documents en préstec. Joan Soler, director de la Biblioteca, fa un balanç positiu del darrer any i afirma que s'esforcen cada dia per continuar oferint una oferta lectora i cultural molt diversa i adreçada a tots els públics, infants, joves i adults.

La Policia Local de Palafrugell commemora el dia del Patró AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

D'aquesta manera, els ciutadans que portin els residus directament a la deixalleria tindran reduccions en els quotes de la recollida d'escombraries, que poden variar entre el 25% i el 60% depenent de l'ús i del tipus de residu. Qui podrà disposar de la targeta? Totes les persones i empreses que paguin la taxa d'escombraries a Palafrugell i també aquelles empreses sense local registrades a l'IAE amb activitat a Palafrugell. On la podem sol·licitar? A l'Oficina d'Atenció al Ciutadà, ensenyant un rebut de l'aigua o el contracte de subministrament d'aigua.

Foto: Ajuntament de Palafrugell

Foto: Ajuntament de Palafrugell

Es va celebrar al Teatre Municipal l'acte oficial de commemoració del Patró de la Policia Local de Palafrugell.

Aquesta cita anual serveix per reconèixer i posar en valor la tasca del cos de seguretat local. Hi va haver una assistència d'unes 160 persones, membres d'altres policies locals, Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil i Policia Nacional. En el decurs de l'acte es va felicitar a diversos agents del cos policial per la seva intervenció en actuacions de mèrits al servei de la comunitat. Es va fer un reconeixement als membres del cos de Bombers i de Mossos d'Esquadra per la seva col·laboració. La Policia Local va felicitar a 3 agents pels seus 25 anys de servei en el cos policial.


17


Noticiari

18

Palafrugell

Inscripcions obertes per l'Oncotrail 2019

AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Foto: FCPalafrugell

El Pre-Benjamí A del Palafrugell, campió de lliga

La Fundació Oncolliga Girona farà donació als hospitals gironins d'un total de 174.303€ per millorar el confort i diagnòstic dels malats de càncer, gràcies a les aportacions recollides en la darrera edició de l'Oncotrail, celebrada el 6 i 7 d'octubre del 2018.

Foto: Ajuntament de Palafrugell

L'equip del Futbol Club Palafrugell Pre-Benjamí A amb el seu entrenador David Cejudo, es va proclamar matemàticament el passat mes de gener, campió de Lliga 2018-2019. Un equip molt entregat i amb moltes ganes de jugar a futbol, molt motivats per arribar a assolir aquesta fita. Moltes felicitats equip!

Gran Prix Internacional de natació AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

La Piscina Municipal de Palafrugell va acollir el passat mes de gener, la que va ser la primera competició federada de natació de la història al municipi: el Grand Prix Internacional de natació de Palafrugell.

L'edició passada va superar totes les expectatives, amb un total de 234 equips i amb una recaptació de 288.473 €. Des de la seva 1a edició l'Oncotrail ha recollit un total de 912.373 €. Les inscripcions estaran obertes fins el proper 28 de febrer per als equips que ja hi van participar l'any passat i a partir de l'1 de març per a tothom. Per a més informació : www.oncotrail.cat

La competició fou organitzada per membres de la Federació de natació de Lituània i va comptar amb la col·laboració de l'Àrea d'Esports de Palafrugell, de la Federació Catalana de Natació i també del Club Atlètic Palafrugell.

Foto: Pol Álvaro i Emma Genís

Aquest esdeveniment va comptar amb una assistència d'un centenar de nedadors vinguts d'arreu del país i també provinents de països de l'Europa de l'Est.


Reportatge: Hospital de Palamós

19

Xavi Hernández és el nou ambaixador solidari de l'Hospital de Palamós El futbolista Xavi Hernández és el nou ambaixador dels projectes solidaris de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà. El futbolista encoratja amb un vídeo tothom a participar en els projectes solidaris perquè ajudin a fer l'assistència més humana i acollidora. Els projectes van des de les visites periòdiques de les pallasses d'Hospital Tirita Clown a musicoteràpia, teràpia assistida amb gossos i la humanització dels espais a través de l'art, entre altres projectes, com els de cooperació o ampliació dels centres. Xavi Hernández ha desenvolupat pràcticament tota la seva carrera futbolística al FC Barcelona, on va arribar quant tenia onze anys. El 2015 va fitxar pel club qatarià Al-Sadd SC Doha i actualment encara resideix a Qatar.

L’Hospital de Palamós ha publicat un vídeo, on surt Xavi Hernández, animant a la participació amb els projectes solidaris de l’entitat mèdica.

Tots els projectes es poden consultar des del web www.ssibe.cat/collabora, i des del qual es poden realitzar donatius puntuals, periòdics o fins i tot fer-se voluntari de l'entitat, segons informa en un comunicat.


Agenda 15

20

Begur

Divendres

17 h · Biblioteca Salvador Raurich MUSIFAN, sons pels més menuts Cal inscripció

16

Dissabte

12.30 h · Biblioteca Salvador Raurich Presentació del llibre “L’arbre trencat” de Teresa Juvé

20

Dimecres

17 h · Biblioteca Salvador Raurich Hora del Conte: “Anem a caçar un ós” a càrrec d’Olga Cercós

24

Noticiari

Crida de col·laboració per fer una exposició de dibuixos de Jordi Macabich AJUNTAMENT DE BEGUR

L'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Begur fa una crida de col·laboració entre els veïns del municipi perquè cedeixin dibuixos o il·lustracions personals que tinguin de Jordi Macabich i Potau de cares a preparar-li una exposició d'homenatge.

Diumenge

Esclanyà 16

Foto: Ajuntament de Begur

Tot el matí · Pavelló municipal Trobada d’escoletes de futbol del Consell Comarcal del Baix Empordà

Dissabte

17 h · Local polivalent d’Esclanyà Festa de Carnaval De l’1 de febrer al 2 de març Sala Municipal d’Exposicions Escoles Velles Exposició “Gàmbia a les teves mans” de l’Associació Solidària ‘Amb les teves mans’

La mostra, “ Jordi Macabich, entre amics”, està prevista fer-la entre el 7 i el 30 de març a la sala d'exposicions del Centre Cultural Escoles Velles. Macabich, molt vinculat a Begur, on tenia molts amics, és molt conegut pels seus dibuixos de còmic, com el que apareix a la capçalera de la revista municipal Es Pedrís Llarg.

Fins al 15 de febrer Biblioteca Salvador Raurich Exposició “Còmics”, còmic infantil, manga i superherois Marvel Del 6 de febrer al 12 d’abril Biblioteca Salvador Raurich Concurs “Posa a prova el teu enginy” Convocat el XXXIV Premi Vila de Begur de Narrativa Curta de Begur. Termini de presentació dels treballs: 22 de març de 2019.

L'exposició a Macabich, agent, director artístic i dibuixant de còmic, a part d'homenatjar la seva feina a través dels seus dibuixos, també vol que serveixi per recordar la persona i la seva vinculació amb Begur, on durant molts anys va dibuixar gent del poble i anava regalant les il·lustracions als mateixos protagonistes. Macabich va conèixer Begur arran de la relació d'amor i professional molt estreta amb la seva dona, Violeta Suárez. Encara són molt recordades les tardes que entrava al bar Farolillo demanant un 'macabillo', un mot que s'havia inventat jugant amb les lletres del seu cognom. Els begurencs el recorden com una gran persona, alegre, optimista i simpàtica.


Begur

AJUNTAMENT DE BEGUR

Un total de 14 famílies nombroses o monoparentals de Begur es beneficien de la bonificació de l'impost de béns immobles (IBI). Ha estat acordada per l'equip de govern i afecta tant si en són propietaris com llogaters. Per aconseguir la bonificació, calen una sèrie de requisits: estar empadronat durant l'any anterior a l'exercici en el qual es demana a la subvenció, i estar al corrent de les obligacions tributàries amb l'Ajuntament i no tenir cap deute per cap concepte.

Noticiari

Es convoquen cinc places d'agent per a la Policia Local de Begur AJUNTAMENT DE BEGUR

Foto: Ajuntament de Begur

Bonificació de l'IBI per a les famílies nombroses

21

L'Ajuntament de Begur va aprovar les bases i la convocatòria per a la provisió de cinc places d'agent de la Policia Local. Les cinc places seran per cobrir places d'agents i quedarà pendent la plaça de sergent. El sotsinspector en cap, Antonio Martínez, preveu poder convocar properament la plaça de sergent, com també una segona plaça de caporal i així tenir-ne un per torn.


Noticiari

22

Begur

Ajuts per embellir façanes i modernitzar establiments comercials

Foto: Ajuntament de Begur

AJUNTAMENT DE BEGUR

Foto: Ajuntament de Begur

El govern de l'Ajuntament de Begur va acordar per junta concedir quasi 8.000 euros en ajuts econòmics per a l'execució d'obres d'embelliment de façanes d'habitatges i millora i modernització d'establiments comercials del municipi realitzats durant aquest passat exercici.

Exposició solidària “Gàmbia a les teves mans”

Es convoca el XXXIV Premi Vila de Begur de Narrativa Curta

AJUNTAMENT DE BEGUR

Foto: Ajuntament de Begur

Nova edició del Premi Vila de Begur de Narrativa Curta. Els interessats, majors d'edat, tenen temps fins al 22 de març per presentar els treballs a l'oficina de registre d'entrada de l'Ajuntament o, per correu, a l'àrea de Cultura.

El primer premi està dotat amb 1.000 euros i el finalista amb 150 euros. Els treballs han d'estar escrits en català, ser inèdits, no haver estat premiats en altres concursos i d'una extensió màxima de trenta fulls. El jurat estarà format per persones vinculades al món de les lletres. Els treballs guanyadors passaran a ser propietat de l'Ajuntament.

Foto: Ajuntament de Begur

AJUNTAMENT DE BEGUR

La sala d'exposicions del Centre Cultural Escoles Velles de Begur acollirà de l'1 de febrer al 2 de març una mostra solidària de fotografies dedicada a Gàmbia. L'exposició, sota el títol “Gàmbia a les teves mans”, està organitzada per l'associació solidària Amb les teves mans. Les fotografies mostren l'estil de vida fora de la capital, l'alegria amb què viuen els infants i les necessitats que hi han descobert. Els visitants podran col·laborar amb els projectes, adquirint alguna de les fotografies o bé fent un ingrés al compte corrent de l'associació.


23


Noticiari

24

Pals

IV Jornades Gastronòmiques de l'Angula del Ter REDACCIÓ COMUNICACIÓ ES PORTAL

Els xefs dels restaurants que hi participen, Ivan Beumala, Jordi Ribas i Joan Carles Sànchez, també van elaborar 'in situ' un arròs amb angula del Ter i anguila. Les jornades s'allargaran fins el proper 24 de febrer i compten amb la col·laboració dels cellers Mas Geli (Pals) amb els vins, Subirat Parent i Rosat'17 i Mas Oller (Torrent), amb el vi Pur i Mar de Mas Oller, que també van ser presents. El pescador d'Angula del Ter, Juli Carbó, ha explicat que aquest any està essent una molt bona temporada.

Foto: Comunicació Es Portal

Els restaurants de Pals Sa Punta, Sol Blanc i Es Portal Hotel Gastronòmic van presentar les IV Jornades Gastronòmiques de L'Angula del Ter i del Rec del Molí de Pals. Es va fer una demostració de com es pesquen les angules del Ter i un 'show-cooking'.

La Quina solidària bat el seu rècord de recaptació AJUNTAMENT DE PALS

16a edició del Cicle de Conferències Torna la cultura, la ciència, l'art, la filosofia, la història i el patrimoni de la mà del Cicle de Conferències que organitza l'Associació Cultural de Pals.

Foto: Ajuntament de Pals

AJUNTAMENT DE PALS

L'esdeveniment arriba a la seva setzena edició, portant experts reconeguts de diferents àmbits. Fins al 22 de febrer, el Cicle oferirà ponències de gran interès divulgatiu, que tindran lloc els divendres, a les 20 h a Ca la Pruna.

La 6a Quina Solidària a favor de La Marató de Tv3 va ser tot un èxit i va aconseguir recaptar un total de 9.160 euros. A l'edició d'enguany, hi van participar més de 200 col·laboradors, que van proporcionar productes com a complements dels premis i serveis i materials necessaris per desenvolupar l'acte.

El proper 8 de febrer, el Doctor en Medecina Joan Baró, plantejarà qüestions ètiques i existencials, reals i imprescindibles, amb la xerrada titulada: «Per viure dignament».

La Quina Solidària va ser possible gràcies als voluntaris, empreses i entitats que en van formar part. L'organització ha volgut agrair la participació i la implicació.


Dissabte 23 17.30 h · Passejada del Bruel dels Timbalers de Pals

Diumenge 24 De 9.00 h a 14.00 h · Trobada de Xapes Pavelló Poliesportiu

18.00 h · Rua de Carnaval pels carrers de la vila Sortida: Carrer Enginyer Algarra Parada de carrosses davant del pavelló poliesportiu amb música i servei de bar.

17.30 h · Ball de carnaval familiar i “just dance” Pavelló Poliesportiu Preu: Pendent de confirmar.

20.30 h · Botifarrada popular · Pavelló Poliesportiu 10 € Adults · 8 € Menors, fins a 14 anys.

Consulteu programa definitiu a

I, tot seguit, ball amb el grup “Último Veneno” i entrega de premis.

www.visitpals.com

Organitzen:

25


Noticiari

26

La Bisbal d’Empordà

Primer workshop del programa europeu COOP'ART de foment de l'artesania AJUNTAMENT DE LA BISBAL

La Bisbal d'Empordà acull el primer workshop del programa europeu COOP'ART EFA 2019/16. Així, durant dos dies es van celebrar diverses sessions tècniques entre els socis participants al projecte, així com també trobades d'intercanvi entre artesans d'ambdós costats de la frontera.

Foto: Ajuntament de la Bisbal

Projecte cofinançat pel FEDER

Hi van assistir els 14 socis del projecte i també totes aquelles persones artesanes del territori interessades en participar-hi. COOP'ART (EFA219/16) és un projecte desenvolupat per diferents socis catalans i francesos per tal de fomentar una estratègia compartida d'innovació i desenvolupament sostenible de l'artesania en el marc del programa europeu POCTEFA de cooperació territorial. També es

La família Cateura Aupí obté el primer premi del Concurs de pessebres

pretén millorar el potencial artístic i econòmic de les empreses d'artesania i desenvolupar el patrimoni cultural i l'atractivitat turística dels territoris.

Taller d'acompanyament a l'estudi AJUNTAMENT DE LA BISBAL

Foto: Ajuntament de la Bisbal

Foto: Ajuntament de la Bisbal

AJUNTAMENT DE LA BISBAL

El Castell Palau de la Bisbal va acollir el lliurament de premis del Concurs de pessebres de la Bisbal d'enguany. Amb 188 vots de 426 dels totals, la família Cateura Aupí va obtenir el primer premi. El jurat va destacar la «sorpresa que el pessebre genera al públic a través dels seus múltiples efectes visuals».

L’Àrea d’Acció Social i Ciutadania, conjuntament amb l’Associació de veïnes i veïns del barri del Convent, van iniciar el Taller d’acompanyament a l’estudi per a infants i joves de 5è i 6è de primària i de 1r d’ESO residents al barri del Convent i escolaritzats a diversos centres educatius del municipi.

El segon guardó va ser per Josep Roura, amb 78 vots. El tercer premi, amb 66 vots, se'l va endur Ona Maspoch.

Les persones interessades poden enviar un correu a l’adreça de correu electrònic acciosocialiciutadania@labisbal.cat


La Bisbal d’Empordà

27

Noticiari

Carnaval amb els Voltors REDACCIÓ ELS VOLTORS

Novament l'entitat Els Voltors organitza la festa de Carnaval a La Bisbal. Enguany amb 3 actuacions musicals de luxe i els dj's de la casa per finalitzar. BÚHOS Búhos obrirà la nit amb el seu nou àlbum “La gran vida”. La banda liderada per Guillem Solé, presentarà el seu nou disc fruit dels seus anys de vivències i trajectòria. DOCTOR PRATS Doctor Prats, després d'un període de descans, ha llençat el seu últim treball “Venim de lluny” amb nous ritmes i noves fusions. KOERS Koers, posarà fi als directes, una banda de

reggae nascuda a terres lleidatanes amb arrels nigerianes i considerada una de les bandes amb més projecció del panorama musical català. I pels qui encara no en tinguin prou, els dj's de la casa seran els encarregats de posar punt i final a aquesta festassa de Carnaval, amb els èxits més moguts i ballats!

Més informació: www.elsvoltors.cat


Agenda

28

Torroella de Montgrí i l’Estartit Febrer

Del 7 al 17 de Febrer De 9.30 a 13.30 h Local Passeig Catalunya, 24 - TM Fira Rebaixes Hivern

09

Dissabte

10 h Sortida des de la parada d'autobusos de Torroella - TM Activitats del Parc Natural. Itinerari literari Solitud de Víctor Català: Des de Torroella fins a l'ermita de Santa Caterina. Dificultat: mitjana. Durada: 3 h. Gratuït. Inscripcions: Museu de la Mediterrània

22

23

10

18 h · Cine Petit - TM XIV Mostra de Teatre Amateur 20019. Penjats pel Teatre presenta: Tinc Feina

12

Dimarts

De 17 a 19 h · Plaça de la Pau - TM Racó de Rialles: Amb rodes al carrer! Vine amb patins, bici, patinet...

Diumenge

18 h · Cine Petit - TM XIV Mostra de Teatre Amateur 2019. L'Aula de Teatre de Maçanet presenta: Una copeta de vi

Diumenge

De 9 a 14 h · Pati de Can Quintana - TM Vertical Montgrí

Dissabte

10 h Sortida des de l'aparcament de Ca la Montserrat - TM Activitats del Parc Natural. Destinatari: Adults i familiar. Dificultat: Mitjana. Durada: 2h 30min. Gratuït. Inscripcions al Museu de la Mediterrània

24 22 h · Cine Petit - TM XIV Mostra de Teatre Amateur 20019. Penjats pel Teatre presenta: Tinc Feina

Divendres

De 18 a 19 h · Biblioteca Municipal de l'Estartit - L'E Taller de manualitats: Carnestoltes. Inscripció a la biblioteca de l'Estartit.

25 Dilluns i 27 Dimecres De 17 a 18.30 h · Aula taller de Can Quintana - TM Taller de robòtica. Inventa robots senzills amb lego WeDo. Per a joves de 13-14 anys. Inscripcions a la biblioteca Pere Blasi

26

Dimarts

De 19 a 20 h · Biblioteca Municipal Pere Blasi - TM Llegim? Club de lectura. Comentem "Germans rere la finestra" amb l'autora Esther Vila

De 19 a 20 h · Biblioteca Municipal Pere Blasi - TM Llegir el teatre: Comentem "La bona persona de Sezuan. B. Brecht

15

Divendres

De 10 a 13 h · Biblioteca Municipal Pere Blasi - TM Curs d'informàtica. Tauletes i mòbils.

17

Diumenge

De 9.30 a 14 h · Exterior Espai Ter - TM Festa Sant Antoni Abat 2019 18 h · Cine Petit - TM XIV Mostra de Teatre Amateur 2019. El Grup de Teatre Cassanenc presenta: Transtorns

Dimarts Foto: El Nouu

19

De 17 a 19 h · Plaça de la Vila - TM Racó de Rialles: Berenem i pintem!


Torroella de Montgrí i l’Estartit

29

Noticiari

Primer equip ciclista femení professional de Catalunya REDACCIÓ RÀDIO CAPITAL

L’equip del Club Ciclista Baix Ter de Torroella de Montgrí es converteix en el primer equip femení català a competir a l’UCI Women’s World, la màxima categoria del ciclisme en ruta que organitza la Unió Ciclista Internacional (UCI).

L'equip està format per un bloc de ciclistes d'entre 18 i 34 anys procedents de Barcelona, Lleida, Tarragona, Illes Balears, València, Madrid, Cadis i Àvila. La plantilla està formada per: Belén López, onze vegades campiona d'Espanya; Sofía Barriguete, Nekane Gómez, Teresa Ripoll, Elisabet Escursell, Elisabet Llabrés, Cristina Aznar, Sandra Moral, Noemí Ferré, Mireia Benito i Marina Isan.

Foto: Ràdio Capital

L'equip havia competit fins ara en proves de la Copa d'Espanya i de la Copa Catalana.


Noticiari

30

Torroella de Montgrí i l’Estartit

L'Espai Ter presenta la programació de la nova temporada REDACCIÓ ESPAI TER

El teatre professional, les orquestres, la cobla, la música clàssica, la participació en el Black Music Festival i el Festival ÍTACA, la màgia del FIMAG i les propostes educatives tornaran a protagonitzar una atractiva programació que ja està a la venda. Teatre amb majúscules: Shirley Valentine, El preu, Escape Room i Muerte en el Nilo. Grans orquestres del nostre país i cobla: La Principal de la Bisbal i l’Orquestra Metropol, Cobla Montgrins i els Biflats. Nous projectes: òpera La Traviata. Festivals de referència: Black Music Fes-

tival, J.P. Bimeni & The Black Belts + Blanquito Zurdito. Festival de Música de Torroella: Ignasi Cambra, Quartetto di Cremona i Vox Harmonica. Festival Ítaca: Albert Pla. L’Espai Ter, una eina al servei de les escoles. L’aula a l’Espai Ter ha programat un total de 24 funcions teatrals, d’arts escèniques i musicals que s’iniciarà al febrer fins el mes de maig. Per als alumnes d'educació infantil, primària, secundària, batxillerat i cicles formatius. Fimag, un món màgic. El cap de setmana del 6 al 9 de juny Torroella viurà la VIII Fira de la Màgia, un esdeveniment que s’ha convertit en referència al municipi i al país, i que tindrà en l’Espai Ter el seu principal escenari, amb la Gala i espectacles principals. Per a més informació: www.espaiter.cat

Foto: Espai Ter

Enguany es tornarà a activar l'Abonament T5, que permet escollir 5 espectacles d'un llistat d'onze, per només 50€; i el Paquet Orquestres, que fomenta la compra dels dos concerts del Cicle Grans Orquestres per només 24€.

Foto: Espai Ter

L'Auditori Teatre Espai Ter va presentar la programació del primer semestre de 2019, que augmenta el nombre de propostes de teatre, música i arts escèniques. S'han programat 38 espectacles, tots ells de primer nivell.


31


Noticiari

32

Torroella de Montgrí i l’Estartit

Inauguració institucional de l'escultura del giratori del pont de Torroella de Montgrí AJUNTAMENT DE TORROELLA

Foto: Ajuntament de Torroella

Recentment es va donar per inaugurada l'escultura que s'ha instal·lat al giratori d'entrada a Torroella de Montgrí. La peça és obra de l'artista Francesc Pasqual Segarra (Barcelona, 1929) i ha estat donada al municipi per la Fundació Vila Casas.

La peça, titulada Allà dalt... tots iguals, fa pràcticament 5 metres d'alçada, és de ferro massís i pesa 3,4 tones. Es tracta d'una obra inèdita, que ha estat construïda pel Taller Mecànic Puig, de Vilamalla, i evolucionarà amb el temps a mesura que avanci, de manera natural, l'òxid que li donarà l'acabat final. La donació d'aquesta escultura és un nou gest de

generositat de la fundació cap al municipi, ja que el 2015 va cedir-ne dues més que s'exposen a l'Auditori Teatre Espai Ter. Aquesta oferta es concreta en l'actualitat amb una potent oferta d'iniciatives públiques i privades de gran qualitat i renom, entre les quals destaca el Palau Solterra-Museu de Fotografia Contemporània, de la Fundació Vila Casas.


33


Agenda 07

34

Palamós Palamós

Dijous

17.30 h · Biblioteca Lluís Barceló i Bou Hora del conte. “Contes molt animals”, a càrrec de la Minúscula. A partir de 3 anys. Gratuït

09

Noticiari

Mestres dels fogons La cuina casolana AJUNTAMENT DE PALAMÓS

Dissabte

17 h · Museu de la Pesca Visita guiada al Museu de la Pesca Gratuït + entrada museu gratuïta. Places limitades, cal reserva prèvia

Dijous

Foto: Ajuntament de Palamós

14

17.30 h i 18.15 h · Biblioteca Lluís Barceló i Bou Bibliomenuts. Contes que respiren calma, a càrrec d'Olga Cercós. Gratuït. Places limitades. Inscripció prèvia

15

Divendres

19-20 h · Can Blau Restaurant. C/ Vapor, 3 Palamós. Memòria Viva. Converses de taverna: Associacionisme Nàutic. Gratuït

16

Dissabte

10 h · Biblioteca Lluís Barceló i Bou Taller de dibuix i còmic, a càrrec de Pau Bassoli. Gratuït. Places limitades. Inscripció prèvia. De 8 a 13 anys 17 h · Museu de la Pesca Museu de la Pesca. Activitat familiar, Expliquem un conte. Gratuït. Places limitades.

23

Dissabte

12 h · Museu de la Pesca Museu de la Pesca. Visita guiada a les barques del peix. Gratuït. Durada 1 h. Sopar de presentació de carnestoltes i reina del carnaval. Venta d'entrades i més info a: www.carnavaldepalamos.cat · Nau dels 50 metres 21 h Sopar / 23 h Actuacions de la nit, pregó i presentació carnestoltes i reina / 24 h Festa

24

Diumenge

17 h · Nau dels 50 metres Berenar i presentació de carnestoltes i reina infantil. Venta d'entrades i més informació a: www.carnavaldepalamos.cat

27

Dimecres

19 h · Biblioteca Lluís Barceló i Bou Xerrada-taller biblioteca sostenible Aromateràpia, a càrrec d'Elisa Mengual (terapeuta de reiki) · Gratuït. Places limitades. Inscripció prèvia

Dues mestresses de casa palamosines vinculades amb el sector de la pesca, varen explicar al públic assistent algunes de les seves millors receptes marineres. Mestres dels fogons és una activitat gratuïta de caràcter etnològic que organitza el Museu de la Pesca amb l'objectiu de divulgar la gastronomia marinera tradicional i el peix de Palamós a partir de les demostracions de cuina en directe. La propera sessió d'aquesta activitat està prevista per al mes d'abril i serà dedicada a presentar receptes de cuina marinera elaborades per pescadors de Palamós. Més informació: www.museudelapesca.org

28

Dijous

9 h · Nau dels 50 metres · Taller de disfresses 10.30h · Passeig del Mar · Lloc de sortida i arribada: La Nau dels 50 metres · Gran Rua Infantil 11:30h · Estenedor de xarxes · Festa Infantil Gratuït. www.carnavaldepalamos.cat 18 h · Nau dels 50 metres · Ball Infantil Consultar preu: www.carnavaldepalamos.cat 21 h · Ruta “Tu et menges el Carnaval” Més informació: www.carnavaldepalamos.cat


Palamós

35

Noticiari

Dolors Puig Ribot és la palamosina de més edat amb 105 anys AJUNTAMENT DE PALAMÓS

Foto: Ajuntament de Palamós

L'alcalde de Palamós Lluís Puig la va felicitar personalment i en nom del municipi se li va fer l'obsequi d'un ram de flors. La senyora Dolors Puig té actualment dues filles, tres néts, i tres besnéts. La celebració es va realitzar en companyia de la seva família, a la residència de Dolors Puig, situada al barri de l'Eixample, a Palamós. Les felicitacions dels familiars i amics van ser els elements protagonistes d'aquesta destacada celebració.

S'il·lumina el tram de camí de ronda entre el castell de Sant Esteve i la pineda d'en Gori. En aquesta secció de camí es van instal·lar una vintena de balises lluminoses que doten d'una il·luminació baixa tot aquest traçat, per tal de fer-lo més segur i agradable durant les hores nocturnes. Aquestes noves instal·lacions formen part del projecte d'il·luminació dels elements patrimonials del municipi que s'està executant en els darrers anys i que ja inclou el pont Eiffel o l'escultura "Palamós paradís de la vela".

Foto: Ajuntament de Palamós

Esquiada Jove AJUNTAMENT DE PALAMÓS Foto: Ajuntament de Palamós

Camí de Ronda il·luminat AJUNTAMENT DE PALAMÓS

Amb el nom d’“Esquiada Jove” les àrees de Joventut dels dos municipis de Palamós i Calonge, van proposar pel passat 3 de febrer, gaudir de l’esport de la neu a l’estació de La Masella. El preu de l’activitat fou de 43 euros incloent el viatge en autocar, el forfet de la jornada i l’assegurança. Els joves que hi van voler anar, van fer les inscripcions a: el Punt Jove de Palamós o a l’Espai Jove de Calonge.


Agenda 09

36

Palamós Calonge

Dissabte

9.30 h · Palau Firal de Sant Antoni Psicòloga: "Enfadament, Odi, Ràbia, Agressivitat. Es el mateix? Com diferenciar-ho per gestionar-ho adequadament", a càrrec de Ketty Sellarés. 10.30 h · Biblioteca Pere Caner de Calonge Club de lectura “Llegim el teatre” Es comentarà l’obra “La bona persona de Sezuan” de Bertold Brecht

14

Noticiari

Primera platja amb certificació Green Beach de Catalunya AJUNTAMENT DE CALONGE I SANT ANTONI

La platja de Torre Valentina esdevé la primera platja de Catalunya guardonada amb el segell Green Beach.

Dijous

15

Divendres

17.30 h · Biblioteca La Cooperativa de Sant Antoni Biblionadons tallers de sons amb Alquímia musical. Places limitades. Més informació i inscripcions a la biblioteca o al 972 60 94 08

Foto: Ajuntament de Calonge

18 h · Biblioteca Pere Caner de Calonge Sortida al TNC. Sortida al Teatre Nacional de Catalunya per veure la representació de l' obra: “La bona persona de Sezuan” de Bertold Brecht. Places limitades. Més informació i inscripcions a la biblioteca trucant al 972 60 94 44

19 h · Biblioteca Pere Caner de Calonge Xerrada · Col·loqui: Les brigades internacionals a la Vall d'Aro. Ponent: Esther Bussot

Divendres

19

Dimarts

Des de les 10 fins les 13 h Biblioteca Pere Caner de Calonge Aprèn a dominar la tablet! El curs tracta el funcionament bàsic de les tauletes, descarregar aplicacions i realitzar les gestions més quotidianes amb aquest dispositiu Gratuït. Més informació i inscripció prèvia a la biblioteca.

22

Divendres

17.30 h · Biblioteca Pere Caner de Calonge 30h Hora del conte co-co contes del galliner amb Piruleta Contes. Per a infants a partir de 3 anys.

23

Dissabte

9.30 h · Palau Firal de Sant Antoni “I davant d'això... què faig? Estratègies per afrontar situacions conflictives amb els fills”, a càrrec d'Eva Lloberas, psicòloga 10.30h · Biblioteca Pere Caner de Calonge Club de lectura. Es comentarà el llibre “Montedidio”, d' Erri de Luca

Foto: Ajuntament de Calonge

16

9.30 h · Palau Firal de Sant Antoni "Tinença responsable d'animals de companyia", a càrrec de Rafael Mendienta, veterinari

Calonge i Sant Antoni ha estat una de les 12 destinacions d'arreu d'Europa on s'ha testat l'acció Green Beach, un model basat en el monitoratge de la sostenibilitat en platges i que ha estat desenvolupat per l'Institut de Recerca de Turisme de la Universitat de Girona (INSETUR), dins del marc del projecte europeu Models of Integrated Tourism in the Mediterranean (MITOMED+). El Green Beach Model, ajuda a les autoritats locals i als operadors de les platges a prendre decisions sobre la gestió de la seva platja amb l'objectiu de millorar aspectes de sostenibilitat en diversos àmbits: ecològic, social, de gestió, i de seguretat.


Calonge i Sant Antoni

Ensenya'm la llengua

Noticiari

Nova plaça

AJUNTAMENT DE CALONGE I SANT ANTONI

El passat mes de gener es va fer la presentació del llibre Ensenya'm la llengua, del doctor Toni Beltran. El metge Toni Beltran vol recuperar el vocabulari popular i col·loquial relacionat amb la medicina. "Ànsia", "frisança", "llúpia", "rogall", "tropell", "rebomboris"... són un conjunt de símptomes, signes i sentiments convertits en paraules que s'han anat perdent amb els anys.

Foto: Ajuntament de Calonge

AJUNTAMENT DE CALONGE I SANT ANTONI

Foto: Ajuntament de Calonge

La presentació d’aquest llibre del Dr. Beltran es va portar a terme a la biblioteca Pere Caner

37

El passeig de Sant Antoni tindrà una nova placeta. S'ubicarà a la zona d'Es Monestri, entre l'Avinguda Mediterrània i la riera de l'Aubi i serà semblant a les ja existents tot i que, a diferència de les altres, comptarà amb un petit amfiteatre de dos o tres esglaons ideat per dur a terme espectacles, principalment infantils. Es va fer una visita per mirar on es situarà una nova escultura de l'artista Àlvar Suñol.


Agenda

38

Castell-Platja d’Aro-S’Agaró Febrer

Dijous 7 i 14 de febrer 18-20 h · Centre Cívic Vicenç Bou · Platja d'Aro Taller de Carnaval. Elaboració de complements de Carnaval. A càrrec de la Colla de Carnaval Els Pimpons

08

Divendres

17.15 - 19 h · Centre Cívic Vicenç Bou · Platja d'Aro Punt de trobada de gent gran Tertúlia “Notícies positives”

09

Dissabte

11-12.30 h · Biblioteca Mercè Rodoreda · Platja d'Aro Jocs per a joves i adults · “Un antídot per a Romeu” A partir de 14 anys. Places limitades. Inscripció prèvia (bmr@platjadaro.com)

12

Dimarts

17 h · Pl. de l'Ajuntament · Concentració de Colles Locals 18 h · Avinguda de S'Agaró (recinte tancat) Canvi d'Atributs entre els Reis Carnestoltes 18.30 h · Avinguda de S'Agaró (recinte tancat) Rumba catalana i cremat

27

Dimecres

11 h · Llar d'Infants de Castell d'Aro i de Platja d'Aro Cercavila Infantil amb la Colla dels Reis Carnestoltes 21 h · Palau d'Esports i Congressos · Botifarrada Popular Tiquet: 1 euro · Venda anticipada: Oficina de Turisme de Platja d'Aro · DiscoMóvil Platja d'Aro

28

Dijous

05 h · Diversos carrers de la població · Despertada General a Castell d'Aro,Platja d'Aro i S'Agaró

17-19 h · Centre Cívic Ca La Rafaela · Castell d'Aro Punt de trobada de gent gran Conferència: “Nedar i agafar aire” A càrrec de Glòria Cascos, psicòloga de l'IAS

12 h · Plaça de l'Ajuntament · Pregó dels Reis Carnestoltes Tot seguit, aperitiu popular

19-20.30 h · Biblioteca Mercè Rodoreda · Platja d'Aro Cicle de xerrades · Com sona la música 5a sessió: “La música de ballet: Art escènica amb origen al renaixement.

13-14 h · Sala d'Actes de l'Ajuntament “La Segona Hora” de RAC1 · Emissió en Directe Realització del programa radiofònic conduït per Quim Morales, de cara al públic

14

Dijous

11-12 h · Biblioteca Mercè Rodoreda · Platja d'Aro Biblionadons · “Fluixet: musica i moviment per a nadons”. A càrrec de Noemí Carrera. Nadons fins a un any i les seves famílies

15

Divendres

17.15 - 19 h · Centre Cívic Vicenç Bou · Platja d'Aro Punt de trobada de gent gran · Taller: “Viure la música”

17

Diumenge

9 - 15 h · Palau d'Esports i Congressos · Platja d'Aro 7a Marató de les Vies Verdes Quatre opcions de distàncies: Girona (42 km), Cassà de la Selva (30 km), Llagostera (21 km) i Santa Cristina d'Aro (10 km) www.maratonviasverdes.com

21

Dijous

18-20 h · Centre Cívic Vicenç Bou · Platja d'Aro Concurs intercultural · La màgia de la cuina 5a sessió: demostració grupal

CARNAVAL DE PLATJA D'ARO 2019 23

Dissabte

21 h · Palau d'Esports i Congressos Sopar de Colles de Carnaval · Obert a tothom amb la participació activa dels Carnestoltes d'anys anteriors. Tiquet: 13 euros · Menú infantil: 10 euros · Venda anticipada: Oficina de Turisme de Platja d'Aro (data límit: 15 de febrer) 23 h · Palau d'Esports i Congressos Presentació de Colles de Carnaval de Platja d'Aro Cada colla realitzarà una actuació coreogràfica còmica / musical Ball · Disco Móvil Platja d'Aro

24

Diumenge

11 h · Avinguda de Platja d'Aro · S'Agaró Trobada Infantil amb Animació · Soy La Fiesta Xocolatada per a tothom (davant Televisió Costa Brava), comitiva fins a la Plaça Sant Pol i tot seguit, festa d'animació amb la Colla dels Reis Carnestoltes

14 h · Palau d'Esports i Congressos · Arrossada Popular Tiquet: 5 euros · Venda anticipada: Oficina de Turisme de Platja d'Aro. Disco Móvil Platja d'Aro 18 h · Avinguda de S'Agaró (recinte tancat) Plantada de Carrosses de Colles Locals Ball de la Dona 2.0 · Palau d'Esports i Congressos 23 h: Obertura de portes 23.30 h: Grup Cayena 00.30 h: Orquestra Di-Versiones Entrada: 9 euros · Venda anticipada: Oficina de Turisme Aforament limitat · Majors de 16 anys

02

Dissabte (Març)

Gran Rua de Carnaval de Carrosses i Comparses Sortida: Plaça de la Sardana i recorregut habitual (Avinguda del Cavall Bernat i Avinguda de S'Agaró) 11 h: Rua d'exhibició (colles fora de concurs) 16 h: Rua de Carnaval (colles a concurs) 00 h · Palau d'Esports i Congressos Ball Popular · Conjunt Wasa 01.30 h · Palau d'Esports i Congressos Lliurament de Premis de la Gran Rua de Carnaval de Carrosses i Comparses

03

Diumenge (Març)

11-14 h · C/ Mossèn Cinto Verdaguer (davant l'Ajuntament) Jocs Gegants · Jugantots 12 h · Avinguda de S'Agaró Música al Carrer · Bufant Fort StreetBand 12 h · Castell d'Aro · Rua de Colles Locals 17 h · Avinguda de S'Agaró Animació de Carrer · Actua Produccions “El Petit Lilo”

06

Dimecres (Març)

19.30 h · Plaça de l'Ajuntament · Platja d'Aro Enterrament de la Sardina Concentració, cercavila i sardinada popular


Castell-Platja d’Aro-S’Agaró

39

Noticiari

42a Edició del Carnaval de Platja d'Aro AJUNTAMENT DE CASTELL - PLATJA D’ARO

El 42è Carnaval de Platja d'Aro es desenvoluparà del 23 de febrer al 6 de març de 2019 amb una vintena d'activitats amb el carrer com a escenari principal. La regidoria de Turisme de l'Ajuntament de Castell -Platja d'Aro i la Federació de Colles de Carnaval mantenen l'aposta per un carnaval popular i familiar, on només quatre activitats són de pagament, i a preus populars. El cartell promocional és de l'artista gràfic Nyaki Xarnach, que juga amb una de les imatges més habituals de les xarxes socials. Les principals novetats d'enguany es concentren en la jornada de Dijous Gras, 28 de febrer, amb l'emissió en directe i de cara al públic del programa La Segona Hora de RAC1, conduït per Quim Morales des de la Sala d'Actes de l'Ajuntament (13-14 h) i la recuperació del Ball de la Dona, ara anomenat 2.0, al Palau d'Esports i Congressos (23 h) amb l'actuació del Grup Cayena i l'Orquestra Di-Versiones (entrada: 9 euros, aforament limitat, adreçat a majors de 16 anys).

Foto: Aj. Castell - Platja d’Aro

Foto: Aj. Castell - Platja d’Aro

Foto: Aj. Castell - Platja d’Aro

Gran Rua de Carrosses i Comparses dissabte 2 de març amb més de 8.000 € en premis.


Noticiari

40

Castell-Platja d’Aro-S’Agaró

Gairebé 20.000 persones participen a les activitats de Nadal

8.500 persones van assistir en alguna de les sis representacions del Pessebre Vivent de Castell d'Aro; alhora prop de 6.000 persones van passar pel Parc Infantil de Nadal; gairebé 2.600 van gaudir de les exposicions de caire nadalenc a Castell d'Aro i la nova proposta de la pista de gel va assolir els 3.000 usuaris. A més a més, el 3r Gran Sorteig de Nadal va aplegar 30.000 butlletes de participació, sumant-ne 5.000 en cada nova edició.

Foto: Ajunt. de Castell - Platja d’Aro

Prop de 20.000 persones van gaudir durant el Nadal 2018-2019 d'alguna de les principals propostes que s'han desenvolupat a Castell-Platja d'Aro.

Foto: Ajunt. de Castell - Platja d’Aro

AJUNTAMENT DE CASTELL - PLATJA D’ARO


Entrevista

41

REDACCIÓ AÏNA GALCERAN

Entrevista a

Lucrecia La Gran Aventura de Los Lunnis y el Libro Mágico ¿Qué valores educativos, emociones y aprendizaje aporta la película a los más pequeños? De siempre Los Lunnis han transmitido valores esenciales para la sociedad. Fomentamos la lectura, la amistad, la familia, el trabajo en equipo y la generosidad. El Ministerio de Cultura lo corrobora, –especialmente recomendada para la infancia– por transmitir valores de educación y cultura. Por ello Mar, Los Lunnis y Lucrecia queremos salvar el Mundo de la Fantasía y la Imaginación. Hace más de 15 años que Los Lunnis aparecieron en televisión, entreteniendo y educando a nuestros hijos. ¿Cómo te tomaste este nuevo proyecto? ¿Qué ha significado para ti? La película llega en un momento muy dulce, después de 15 años de emisión por la pequeña pantalla, calando en los corazones de las familias de España y el mundo. Para mí es una bendición y estoy agradecida por formar parte de este bello equipo desde sus inicios, de este sueño que nació en TVE Cataluña. Es un gran reto profesional para todos, es la primera vez que se rueda una película con actores, Muppets y animación en España, con técnicas utilizadas en las películas Disney, de ahí que el resultado final en la gran pantalla es excelente. Se trata de una película especialmente recomendada para los niños. ¿ La historia sorprende e ilusiona también a los adultos? Por supuesto, es para toda la familia. Recuperar la lectura antes de dormir, por parte de padres y


42

Entrevista

REDACCIÓ AÏNA GALCERAN

¿Cuál crees que ha sido el éxito de Los Lunnis? ¿Puede ser debido al hecho de combinar animación, imagen real y canciones? Los Lunnis siempre han gustado; tanto los iniciales, que ganaron el disco de Platino y Premios nacionales e internacionales, como los actuales. Desde hace tres años Lunnis de Leyenda han vuelto a reconquistar la infancia. Es una excelente unión entre Muppets y Lucrecia, con situaciones cotidianas explicadas con historias y leyendas, y la canción que unifica y resume el capítulo. Utilizamos la música como elemento educativo y atractivo para la niñez y sus familias. ¿Crees que el salto de la televisión al cine es una oportunidad para ti? Todo trabajo tiene oportunidades. Me encantaría repetir como actriz, cantante y compositora, tal como en Segunda piel de Gerardo Vera. Ataque verbal de Miguel Albaladejo y en Balseros.

abuelos con los peques de la casa, releer los cuentos citados Pinocho, Alicia en el país de las maravillas, El Rey Arturo, Mago Merlín, Mago de Oz, Don Quijote, La vuelta al mundo en 80 días y nuestro eterno Ratoncito Pérez. ¿Habías participado alguna vez en un proyecto como este? ¿Te lo habías planteado antes? Sí, justo con Filmax, en la película Pinocho PK3000 interpreto la Bruja Ciberina y en Ratón Pérez, la Ratoncita Lola. Me encantaría hacer una serie de animados con mis libros de cuentos “Besitos de chocolate” tengo cinco editados; Cuentos de mi Infancia, El valle de la ternura, Todos los colores del mundo, junto a Los Lunnis, La Casita de Lucrecia CD y DVD y Besitos de chocolate para toda la familia, junto a la ilustradora Pilarín Bayés.

¿Cómo te sientes al ser presentadora, actriz y cantante de Los Lunnis? Absolutamente feliz y realizada. Lunnis de Leyenda: Érase una vez la Historia En el libro, Los Lunnis revisan la historia en clave infantil y transmiten el conocimiento de las tradiciones locales y valores como la integración y la igualdad de género. ¿Piensas que es interesante educar a los niños mediante la lectura? ¿Por qué? La educación en casa es vital. Inculcar valores tan necesarios para vivir en una sociedad como la libertad, el respeto y el amor. La escuela lo amplía con conocimientos también necesarios para el buen desarrollo profesional. Todo es importante y han de convivir en armonía.


43

Celia Cruz: El musical ¿Qué significa para ti dar vida al papel de Celia Cruz en el musical “Celia, su vida, su música, su leyenda”? 15 años de Celia Cruz y 15 años de Lunnis. Es una feliz coincidencia tanto emotiva como profesional. Celia Cruz, La Reina de la Salsa, siento por ella absoluta admiración y respeto, por ello al comunicarme Omer Pardillo su Albacea Universal y Manager, que iba a interpretarla en su musical, sentí una enorme alegría y temor por el gran reto interpretar una de las Divas de la música más querida en el mundo entero. Significa ser fiel a su memoria e interpretar 26 éxitos de su amplia discografía, vestir sus maravillosos trajes, ponerme sus características pelucas. Son 15 monólogos desgranando su vida en primera persona, desde el respeto y recuerdo de nuestros lindos encuentros. Trabajo minucioso y muchos ensayos con nuestro director artístico y dramaturgo Gonzalo Rodríguez. ¿Celia Cruz es un referente para ti? Absolutamente. En ámbito nacional, sólo hemos podido disfrutar del musical en el Festival Starlite de Marbella, ¿podremos verlo en alguna otra ocasión? Dios quiera que sí, se están concretando fechas en diferentes comunidades de España.

Lucrecia, recibirá el Premio a la Mejor Conductora de Programas Infantiles en Televisión (2019) por su gran compromiso y trayectoria.


Agenda 06

44

St. Feliu G.

Dimecres

21 h · El Trinquet (C/ St Pere 26) Concert: Jake Shane (des Sprinfield, IL, USA, folk alternatiu) · Gratuït, donació voluntària.

08

Divendres

20 h · Biblioteca Pública Octavi Viader i Margarit. Club de lectura: Una història d'amor i de foscor, d'Amos Oz.

09

Dissabte

Noticiari

Concurs Digital d'Aqualia AJUNTAMENT DE SANT FELIU DE GUÍXOLS

Entrega dels premis als finalistes del Concurs Digital Infantil d'Aqualia, en el que van participar alumnes de 3r i 4rt de Primària de l'estat espanyol i Portugal.

10.30 h · Davant edifici Guíxols Mar (encreuament Crta. Girona amb Crta. de Pedralta). Cros escolar. 11.30 h · Biblioteca Pública Octavi Viader i Margarit. Taller: Crea el teu instrument musical. Gratuït. No cal inscripció prèvia.

10

Diumenge

18 h · Teatre Auditori Narcís Masferrer. XIV Concurs de Teatre Amateur. Deixeu-me un tenor (de Ken Ludwig). Venda entrades anticip.: Oficina Turisme.

13

Dimecres

16

Fotos: Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

21 h · El Trinquet (C/ St Pere 26). Concert: Ariana Bofill (Valldoreix, folk / soul Gratuït, donació voluntària.

Dissabte

De 9 a 14 h · Plaça del Mercat · Mercat dels Encants. 11 h · Punt de sortida: Antic Hospital C/ Hospital, 25-35) Sortida: “Llocs de memòria: el conflicte civil i la por”. Activitat gratuïta sense inscripció prèvia. Des del dilluns 18 fins divendres 22 A les 17.30 i a les 19h Auditori de l'Escola Municipal de Música Audició musical. Durada: 45 minuts. Gratuït.

23

Dissabte

11 h · Biblioteca Pública Octavi Viader i Margarit Hora del conte: Contes musicats + Taller de retrats amb tècnica collage. Cal inscripció prèvia per telèfon: 972 324057 o per correu electrònic biblioteca@guixols.cat 21.30 h · Envelat del Guíxols Arena Sopar de colles de Carnaval 2019. Sopar popular (cadascú se'l porta). Tot seguit, Ball i festa. Obertura de portes: 21 h · Preu del tiquet: 3€ (inclou reserva de plaça). Venda anticipada d'entrades fins esgotar existències a l'Oficina de Turisme (pl. Monestir, s/n). 22 h · Casa Irla, c/ Algavira 65-69 Concert Ask the Dust. Entrada gratuïta.

24

Diumenge

11 h · Jardins Juli Garreta · Festa Sant Antoni Abat. Tres Tombs, passada de cavalls pel centre ciutat 12.30h · Jardins Juli Garreta · Benedicció d'animals 13 h · A la platja · Exhibició eqüestre de Santi Serra

28

Dijous

17.30 h · Envelat del Guíxols Arena Festa infantil de disfresses. Berenar de pa amb xocolata per a tots els nens i nenes. Entrada gratuïta. Obertura de portes a les 17h.

L’alcalde de Sant Feliu de Guíxols va lliurar una càmera digital aquàtica als alumnes Elm Ortega Edo i Lara Quiroga Clapés, de les Escoles Cor de Maria i Sant Josep respectivament, com a premi per haver quedat finalistes en la categoria individual de la 16a Edició del Concurs Digital Infantil d'Aqualia, convocat amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua.

Connexió Repte AJUNTAMENT DE SANT FELIU DE GUÍXOLS

La 'Connexió Repte' consistia en que durant les jornades dedicades a la dona emprenedora, dos grups formats per estudiants del Grau Superior de Gestió de Vendes i Espais Comercials de l'IES Sant Feliu, desenvolupessin idees sobre com dinamitzar el comerç de la ciutat, rebent ajuda i consells de les diferents ponents que van passar per l'esdeveniment. L'organització va decidir atorgar el premi a tots dos grups gràcies al seu gran treball.


L’Escala · Febrer 08

Divendres

45

Agenda

22 Divendres, 23 Dissabte i 24 Diumenge

19 h · Alfolí de la Sal Conferència Empúries-L’Escala: “El projecte de recerca sobre les antigues àrees portuàries d’Empúries”

Tot el dia · Diferents espais de la vila L’Escala, Vila del Llibre (consultar programa)

18 h · Biblioteca Municipal Víctor Català Biblionadons: “Contamoixaines per a nadons”

19 h · Sala Polivalent Concert de l’Escola de Música “El Gavià”

20.30 h · Espai Jove l’Esbotzada Reunió informativa Campus Jove 2019

09

Dissabte

19.30 h · Llibreria Vitel·la Presentació del llibre “Un circ al pati de casa”, de Damià Bardera

13

Dimecres

19 h · Biblioteca Municipal Víctor Català Grup de lectura de Novel·la “Va de lletres” “La sorra vermella” de J. N. Santa Eulàlia

14

Divendres

20.30 h · Sala Polivalent Audició adults: Concert d’instruments de l’Escola de Música “El Gavià”

16

28

Dilluns

Dijous

20 h · Biblioteca Víctor Català Grup de lectura de Novel·la “El Petit Príncep” “El noi de les maravilles” de Lluís Llach Dissabtes 2, 9, 16, 23 11 h · Ruïnes d’Empúries Empúries Virtual al Museu d’Arqueologia de Catalunya – Empúries. Itinerari al jaciment per submergir-nos en l’antiguitat a traves de la tecnologia virtual. Preu: 10€ (menors de 8 anys gratuït) (no inclou el tiquet d’entrada al jaciment i al Criptopòrtic). Imprescindible reserva prèvia.

Dijous

09.30 h · Biblioteca Municipal Víctor Català Contes. Parlem de... Contes de saviesa, a càrrec de Josep Ma. Carbó

15

25

Dissabte

Llibreria Vitel·la Inauguració de l’exposició de Guillem Terribas 20 h · Sortida de la plaça de les Escoles Sortida al TNC a veure “La bona persona de Sezouan”, de Bertold Brecht

Dissabtes i diumenges 2-3, 9-10, 16-17, 23-24 11.30 h · Ruïnes d’Empúries Visita Romana al Museu d’Arqueologi de Catalunya - Empúries Preu: 4€ (menors de 8 anys gratuït) (No inclou el tiquet d’entrada al jaciment) Cada dilluns 18.30 h Lloc de sortida: pàrquing de la piscina municipal Running sessions per dones Cada dimecres 20 h · Plaça de les Escoles Running sessions Cada diumenge

21.30 h · Alfolí de la Sal Portalblau d’hivern: Judit Nedermann, presentant el disc “Nua” Preu: 18 €

22

Divendres

17.30 h · Biblioteca Víctor Català Bibliocontes: “De què s’ha disfressat el senyor Disbarat?” 20 h · Biblioteca Víctor Català Grup de lectura de Teatre: “La bona persona de Sezuan” de B. Brecht

18.30 h · Casal del Jubilat Ball al Casal del Jubilat “Jardí del Pedró”

Tot l’any De 12 h a 13 h (dll-dv) i de 13 h a 14 h (ds-dg i festius) Ruïnes d’Empúries Audiovisual al Criptopòrtic de la Domus dels Mosaics d’Empúries Preu: 1.5 € (no inclou l’entrada al jaciment). Menors de 5 anys gratuït


Noticiari

46

L’Escala

L'Escala acollirà una trobada estatal d'arts marcials adaptades El gener de 2018, la secció d'arts marcials del Centre Esportiu i Recreatiu de l'Escala, el CER, va iniciar unes classes de jujitsu adreçades a persones amb mobilitat reduïda. Va ser una iniciativa pionera, que començava amb quatre persones amb diversos tipus de discapacitat, que en cap cas havien pensat que podrien practicar esport. Mesos després, els alumnes van passar les proves de nivell i continuen evolucionant. Com a reconeixement, s'ha organitzat una trobada a nivell estatal que es celebrarà a l'Escala el proper mes de juny.

Foto: Canal 10 · Ràdio l’Escala

REDACCIÓ CANAL 10 · RÀDIO L'ESCALA

La 3a Cursa de la Dona obté 6.555 euros L'Escala va acollir, el mes de passat, la tercera edició de la Cursa de la Dona, que enguany va superar de llarg la previsió de participació de l'organització, ja que va comptar amb un total de 1.344 atletes. La prova popular va aconseguir recaptar 6.555 euros els quals es van destinar a l'Associació de Diabetis de Catalunya. La Cursa, organitzada pel Grup de Dones i el Patronat d'Esports de l'Ajuntament de l'Escala va rebre el suport de cap a 200 sponsors i col·laboradors. Les participants també van poder gaudir de l'animació de Tramuntakada i Batuscala, zumba i diferents sortejos.

Foto: Canal 10 · Ràdio l’Escala

AJUNTAMENT DE L’ESCALA

La Policia Local amplia la flota de vehicles elèctrics AJUNTAMENT DE L’ESCALA

La Policia Local de l'Escala va estrenar dues noves motos elèctriques, completant la renovació i canvi de les quatre motos de gasolina que tenia el cos per aquests models, més sostenibles.

D'altra banda, s'han instal·lat en diferents vies del municipi radars "pedagògics", que mostren al conductor quina és la velocitat a la qual circula, amb l'objectiu que moderi la velocitat si és excessiva.


47


Noticiari

48

L’Escala

3a Festa de l'Esport de l'Escala AJUNTAMENT DE L’ESCALA

Foto: Ajuntament de l’Escala

Es va celebrar la tercera edició de la Festa de l'Esport de l'Escala, un acte que va guardonar els millors esportistes escalencs. La conferència va anar a càrrec de Lluís Sala.

La gesta del 2018, va ser per a Valery Fernández per haver debutat a la primera divisió de futbol amb el Girona FC. Els guardonats d'enguany van ser Norbert Tauler, Marc Verdaguer, l'Equip sub 23 de tennis taula del CER l'Escala, el Júnior femení del Club Bàsquet l'Escala, l'equip Pre-

benjamí de segon any del FC L'Escala, l'equip Benjamí promoció del FC L'Escala, Àfrica Radsma, Aitana Radsma, Nil Cebrià, Miguel Pérez, Àlex Loza, l'equip de regates infantils del Club Nàutic l'Escala, l'escola de ciclisme i Francesc Targa.

L'escalenca Rosa Ros guanya un Gaudí per El fotógrafo de Mathausen Entre les persones guardonades en els Premis Gaudí de cinema hi va haver l'escalenca Rosa Ros. Va recollir un dels premis tècnics amb els quals va estar reconeguda la pel·lícula El fotógrafo de Mathausen, el de millor direcció artística. El fotógrafo de Mauthausen, era la tercera favorita als Gaudí, amb nou nominacions i es va quedar amb quatre guardons tècnics.

Foto: Empordà

REDACCIÓ EMPORDÀ


Què hi ha de nou?

49

Psicoteràpia Humanista a Palafrugell

Carlus Amalric, Terapeuta Humanista, obre consulta a Palafrugell. Dirigit a persones desorientades o insatisfetes amb la seva vida (adults, parelles i adolescents). Per ajudar-te a descobrir com trobar més il·lusió o l’alegria i la satisfacció en

Pàg. 66

el dia a dia. També adreçat a estats d’angoixa, crisi, dol, ansietat, tendències depressives i estrès. Demana entrevista gratuïta i informa’t a Centre COS, al carrer Barcelona, 31. Tel. 636 120 282.

La Taverna del Peix Fregit

Pàg. 77 Wilter Cagua, des del passat mes de gener, està al càrrec de la Taverna del Peix Fregit de Palafrugell. Podreu degustar-hi el menú diari que us ofereix o escollir entre la seva variada carta. A més, cada diumenge us ofereix una degustació gastronòmica llatina!! Ja sabeu, a provar-ho!

Vols sortir al QHdN? Aquest espai pot ser teu, només cal que el sol·licitis!

Tel. 972 61 02 04 administracio@elnou.cat


50

Petit país

TORROELLA

La Casa del Gavià, a l'Escala JM. BERNILS

Foto: JM Bernils

En un dels extrems de la platja més cèntrica de l'Escala s'hi alça la casa d'El Gavià, un edifici singular presidit per la imatge d'aquest ocell tan mariner. Aquest edifici de pedra, amb finestres d'ull de bou, va ser construït l'any 1951 en el solar de l'antic escorxador de la vila. El seu propietari –que va inspirar les característiques arquitectòniques tan singulars de l'immoble– fou l'historiador, crític d'art i museòleg Joaquim Folch i Torres. Allà hi va passar llargues temporades d'estiu fins a la seva mort, l'any 1963. Posteriorment hi van anar residint altres membres de la família i de forma molt especial el seu nebot, el novel·lista i activista cultural Ramon Folch i Camarasa, que sempre havia portat l'Escala en el cor i que va morir el passat mes de gener als 92 anys. L'edifici és des de l'any 1985 de propietat municipal, tota vegada que l'Ajuntament el va comprar als seus hereus.

Ramon Folch i Caramarasa –al centre de la foto, l'any 2015, a l'interior de l'immoble– i una vista exterior del singular edifici.

Ramon Folch i Camarasa, fins el 2012 president de la Fundació Folch i Torres –una entitat dedicada a promoure la figura dels cinc il·lustres germans, tots ells destacats intel·lectuals catalans–, explicava fa un temps, arran d'uns actes d'homenatge a Joaquim Folch en el cinquantenari de la seva mort celebrats a l'Escala, que “el meu oncle es va estimar molt aquest poble. Durant la darrera dècada de la seva vida hi ha fer llargues estades, sempre acompanyat per la seva esposa, Orsina”. Una placa recorda aquest vincle, refermat posteriorment per una part de la família inclòs l'ara difunt. Joaquim Folch i Torres va aterrar a l'Escala per qüestions professionals, relacionades amb les ruïnes d'Empúries. Va ser deixeble de Josep Puig i Cadafalch, la persona que va recuperar de l'espoli aquell important jaciment a començaments del segle XX i la seva

relació amb el municipi fou llarg i intensa. La singularitat de la casa encara ho era més al seu interior, avui pràcticament desaparegut arran de les obres de remodelació fetes en el seu moment per l'Ajuntament. Un conjunt de dibuixos, que encara es conserven, recullen de forma molt minuciosa com va dissenyar el museògraf el sistema per subjectar la finestra d'ull de bou una vegada oberta, el passa plats que hi havia entre el menjador i la cuina o el mètode ideat per obrir els armaris en un espai minúscul. I és que en el seu moment, a l'Escala, tothom s'estranyava que algú pogués viure en un espai tant minúscul. Joaquim Folch i Torres, que s'havia inspirat en com construir aquell edifici durant una creuer pel Rin, ho va fer possible.


Les llunes d’en Josep

51 L’ESTARTIT

Lluna plena JOSEP PASCUAL

Lluna plena sortint per darrera d'Albons, molt brillant a causa del domini de les tramuntanes, el passat 21 de gener de 2019, en mig de núvols prims.

Fotos bessones 1. L'Estartit, des del moll, a l'any 1971. 2. La mateixa imatge, actualment. 1

2


Agenda

07

52

Casa de Cultura de Girona · Febrer

Dijous

19 h · Sales d’exposicions (planta baixa) Inauguració de l’ exposició: “Disparant amb el cor” de Joana Biarnés (1935-2018). Biarnés, considerada la primera fotoperiodista espanyola, va triomfar en la professió i va immortalitzar a grans personatges de la història.

10

Diumenge

18 h · Auditori Josep Viader Ara poesia. XXIII Festival de Poesia de Girona Espectacle familiar ‘L’artesà de planetes’, amb Mots de fusta. Recomanat a partir de 5 anys.

11

Dilluns

19 h · Aula Magna Filosofia i literatura. Conferència: “Gustave Flaubert. Bouvard i Pécuchet, o la culminació de l’enciclopedisme”, amb Jordi Llovet, crític de literatura, filòsof, assagista i catedràtic de Teoria de la Literatura i Literatura Comprada Inscripció obligatòria: emhu@ajgirona.cat

14

Dijous

19.30 h · Auditori Josep Viader Concert “Improperis” amb Pascal Comelade, Pere Figueres, Roger Cosme Esteve, Gerard Meloux i Simon de Céret.

18

Dilluns

19 h · Aula Magna Filosofia i literatura Conferència: “Luigi Pirandello. Un, ningú i cent mil. Qui sap si soc qui em penso que soc?, amb Oriol Ponsatí-Murlà”, doctor en Filosofia, editor, traductor i rapsode. Inscripció obligatòria: emhu@ajgirona.cat

19

Dimarts

17.30 h · Aula Magna Conferència: “Un món ple de bones notícies”, amb Salvador Cardús, sociòleg, periodista, escriptor i doctor en ciències econòmiques.

21

Dijous

17.30 h Ara poesia. XXIII Festival de Poesia de Girona Inscripció gratuïta obligatòria (www.casadecultura.cat)

25

Dilluns

19 h · Aula Magna Filosofia i literatura Conferència: “Marc Aureli. Meditacions: pensar el poder i la melancolia”, amb Ramon Alcoberro, doctor en Filosofia per la UB i diplomat en Teologia per l’Institut de Teologia de Barcelona. Inscripció obligatòria: emhu@ajgirona.cat

26

Dimarts

De 20.30 a 21.30 h Club de lectura en llengua francesa. Comentari en grup amb un professor nadiu del llibre Les tribulations d’une caissère, d’Anna Sam. Informació i inscripcions jean.debbe@gmail.com

28

Dijous

19.30 h · Auditori Josep Viader Concert amb Mariona Camats (violoncel) i Eudald Buch (piano) a benefici de l’Associació NEN.


53


54

Economia

PALAFRUGELL

Principal novetats treballadors per compte propi (autònoms) per a l'any 2019 JULI FERNÁNDEZ IRUELA · Advocat i economista · Serconfis

Fotos: El Nou

Amb caràcter general, i des de l'1 de gener de 2019, els treballadors inclosos en el règim especial de treballadors autònoms, estaran obligats a cotitzar per contingències comuns, contingències professionals, protecció per cessament d'activitat i formació professional i, en conseqüència, tindrem una variació dels tipus de cotització.

La cobertura de les contingències d'accident de treball i malaltia professional, per cessament d'activitat i per formació professional, no resultarà obligatòria en el cas de socis de cooperatives inclosos en el RETA, en determinades condicions. Tota l'acció protectora es tindrà de fer amb la mateixa mútua. Els treballadors autònoms incorporats del RETA abans de l'1 de gener de 2019, han d'optar per una mútua col·laboradora en el termini de tres mesos. Durant l'any 2019, la base màxima s'incrementa un 7% (4.070,10 euros) i la mínima s’incrementa

un 1,25% (944,40 euros). Es modifica la “tarifa plana”, des de de l'1 de gener del 2019, és de 60,00 euros. S’estableix una nova infracció greu amb la finalitat de prevenir la figura del fals autònom. Comunicar la baixa en un règim de la Seguretat Social de treballadors per compte d'altre malgrat que continuïn la mateixa activitat laboral o mantinguin idèntica prestació de serveis, servint-se d'una alta indeguda en un règim de treballadors per compte propi. Aquesta infracció està sancionada amb multes que van des dels 3.126 euros fins als 10.000 euros.


Àlex Camarero Pons Graduat Social Col. 2722

C/ Ample, 126 · Baixos 1a 17200 Palafrugell Tel. 972 30 60 07 Fax 972 30 50 81 alexassessor@grn.es

55


56 INSPECTOR DAVID PUERTAS FERNÁNDEZ Cap de l'Àrea de la Policia Local

Novetats de la DGT per aquest 2019

1.830 morts per accident i 9.500 ferits en un any, són motiu suficient per fer alguna cosa per tal d'intentar canviar aquesta dinàmica.

Foto: El Nou

Des del 2016 les distraccions al volant són la primera causa d'accidents mortals, per davant de la velocitat i de l'alcohol. Aquestes distraccions estan directament relacionades amb l'ús del mòbil i aplicacions com el Whatsapp.

Les novetats previstes per aquest 2019 són les següents: L’ús del mòbil al volant a partir d’ara es sancionarà amb 6 punts de retirada del carnet. En aquest punt, tinguin present que només el fet de portar el mòbil a la mà mentre es condueix ja és motiu suficient per sancionar. És a dir, que tampoc es pot parlar amb l’altaveu engegat i el mòbil a la mà, sense portar-lo a l’orella. Molt relacionat amb els sistemes de seguretat pels conductors i acompanyants, indicar que no portar posat el casc, el cinturó de seguretat o no utilitzar els sistemes de retenció infantil serà sancionat amb 4 punts. El 77% dels accidents es registren a carreteres

convencionals i les causes són principalment sortides de via i xocs frontals, així com l’excés de velocitat. Per aquests motius les carreteres convencionals passaran a tenir la velocitat limitada a 90 km/h per turismes i motocicletes, i de 80 km/h per la resta de vehicles. A excepció de les carreteres secundàries amb separació física dels dos sentits de la circulació que podran mantenir el límit actual de 100 km/h. També és remarcable la limitació als pobles i ciutats de la velocitat, que passarà a ser de 30 Km/h en contra dels 50 Km/h que hi havia fins el moment. Una reflexió de quan la Conselleria d’Interior l’ocupava la Montserrat Tura, referint-se als accidents mortals va dir : “imaginin tots aquests morts situats al terra un a costat de l’altre” per


fer-nos reflexionar i ser conscients de la magnitud de la tragèdia. Jo els demano que facin aquest mateix exercici amb els 1.830 morts en accident en un any. Hem de ser conscients d’aquesta problemàtica i que per acabar amb aquesta pandèmia no n’hi ha prou amb posar limitacions, tot passa per una conscienciació de la població, una major educació i una conducció més cívica.

Per qualsevol dubte o aclariment ens posem a la seva disposició a les dependències de les policies locals o dels mossos d'esquadra. Recordeu, si necessiteu ajut durant l'emergència, truqueu al 112

57


58

Habitatge

Mampares decoratives REDACCIÓ AMIC · www.decorainteriorismo.com

La mampara ha deixat, a poc a poc, de ser un element purament pràctic per començar a ser un accessori decoratiu més del bany.

Foto: www.bricolaje10.com

Tradicionalment, les mampares eren senzilles, transparents i amb perfils en colors blancs i grisos. Però les noves generacions de mampares es presenten amb infinites formes, models i colors, amb o sense perfils, decorades o llises, amb portes abatibles o lliscants i, en definitiva, amb multitud d'opcions.

Les noves tendències en mampares decoratives, apunten a que aquestes es converteixin en elements diferenciadors que, lluny d'integrar-se amb la resta fins arribar a passar desapercebudes, aportin el seu estil, a través de tractaments especials del vidre o de serigrafia. La majoria de les mampares decoratives es presenten en vidre ja que d'aquesta forma s'aprofita totalment la llum, que passa a l'interior de la dutxa.

Dintre de l'ample ventall de mampares decoratives que tenim a la nostra disposició, el primer que trobarem són models que s'adapten a cada necessitat. Així tindrem els models de portes plegables que són ideals per a espais reduïts; els de portes corredisses que no deixen cap espai mort o els models que es composen d'una porta que s'obre cap a fora, i que requerirà de major espai que en les altres opcions.


59


60

Habitatge

Materials per netejar bé REDACCIÓ AMIC (Font: www.innatia.com)

Guants: els guants prevenen l'aparició d'al·lèrgies. És recomanable utilitzar els de pelfa, ja que tenen una adherència més segura. Articles de neteja: no és necessari que compreu molts productes, podeu escollir el multi ús. Articles que no han de faltar mai a casa; alcohol, vinagre, amoníac i netejador de vidres, de terres i de sanitaris. Aparells: les aspiradores són essencials, per netejar catifes, butaques, sofàs i cortines. Escombres: escolliu una escombra de filaments sintètics i suaus per als terres de fusta, i una de mixtos per a la resta de superfícies. Per a exteriors, escombres de palla o metàl·liques. Raspalls i pinzells: uns pinzells suaus per treure la pols de mobles tallats, llibres o marcs. Els raspalls han de tenir una duresa mitjana per netejar sofàs, persianes o radiadors. Draps: draps de franel·la suau o camussa sintètica per treure la pols dels mobles. Per als terres utilitzeu draps secs de llana per treure brillantor i de niu d'abella per netejar-los.


61


Món Animal

Missatges d'olor en els gossos REDACCIÓ AMIC · www.queridasmascotas.com

Foto: El Nou

El gos té diferents glàndules oloroses que poden transmetre els seus corresponents senyals.

Els més coneguts són les glàndules anals, a través de l'orina i els excrements. Quan l'animal defeca, aquestes glàndules es buiden i deixen un aroma específic. Alguns tenen glàndules oloroses en el rostre i a la base de la cua, que donen informació quan altres animals l'oloren. Les olors proporcionen informació com per exemple el sexe, el nivell jeràrquic, si és cadell o adult o si és amic o enemic. Els gossos comencen a deixar marques en el moment en què abasten la maduresa sexual, cap al segon any de vida. Els mascles comencen a aixecar la pota a l'orinar. En el cas de les femelles, quan entren en zel deixen marques d'orina per tot arreu per avisar als seus possibles pretendents que es troben disponibles.

62


Món Animal

63 PALAMÓS

Què és una torsió d'estómac? ANNA MENDIETA · Veterinària - Col. GI-891

Foto: El Nou

Una torsió d'estómac és una súper urgència veterinària, és un problema molt greu que comportarà la mort del nostre gos si no actuem de seguida.

De què es tracta exactament? La torsió gàstrica es produeix quan, pel motiu que sigui, un estómac que s’ha dilatat molt, o que pesa molt per una gran ingesta, es gira sobre si mateix provocant-se l’obstrucció del càrdies (entrada de l’estómac) i del pílor (sortida), així com també dels grans vasos del sistema circulatori. Sabrem detectar-ho? A conseqüència de l’obstrucció del càrdies i el pílor, com que a l’estómac es seguirà produïnt

gas i aquest no podrà sortir, l’estómac s’anirà inflant ràpidament i això donarà lloc a una gran distenció abdominal. Els gossos i gosses salivejaran en excés i a més intentaran vomitar sense èxit. A part, també tindran problemes per respirar a mesura que avancen les hores. Per què és tan greu? Perquè la irrigació d’alguns òrgans com l’estómac i la melsa, mentres l’estómac està girat, queda greument compromesa. Sobretot patiran l’estómac i la melsa però tot l’organisme queda molt alterat. S’ha d’actuar ràpidament perquè la irrigació no danyi irreparablement els òrgans, perquè no es generin tromboembolismes, etc, i per això disposem de només algunes hores. Alguna raça predisposada? No és un problema de cap raça concreta, però sí que les races més afectades solen ser les races grans (de més de 20kg). El sexe de la mascota o l’edat no influeixen. Podem prevenir d’alguna manera? La veritat és que es tracta d’un accident i no podem evitar al 100% que aquest problema es produeixi però sí que podem prendre algunes mesures preventives com ara evitar que facin exercici intens de seguida després d’haver menjat o donar la ració de menjar diària repartida en almenys 2 àpats.


64

Salut

TORROELLA

Dormir bien: una auténtica necesidad RAFAEL ROJAS PÉREZ · Titulado en Terapia de hipnosis terapéutica, regresiva y espiritual

Foto: El Nou

Siempre ha habido personas a las que les cuesta conciliar el sueño, o bien se duermen pero se despiertan a las 3 de la mañana, o consiguen dormir pero se levantan muy cansados, entumecidos, nerviosos e irritables, con los reflejos alterados, sufriendo pequeñas molestias físicas como temblores, migrañas y calambres.

Esto va minando la salud, cambiando el carácter, y a la larga, enfermedades más serias. Aunque son muchas y variadas las causas del mal dormir, me gustaría apuntar aquí a una que no se tiene muy en cuenta y es la de que: “Quizás uno no se sienta realmente seguro y a salvo durmiendo en su cama”. Según datos de la Nasa, la Tierra está rodeada por una especie de “intrincada malla, surcada

por líneas perpendiculares y paralelas, llamadas «líneas Ley», siendo las más conocidas las Hartmann y las Curry. Hay estudios y pruebas suficientes sobre los efectos nocivos de los cruces de estas líneas o del cruce de una línea Ley con otras perturbaciones geológicas tales como corrientes de agua subterránea o fallas subterráneas. Sería muy extenso hablar aquí de ello, pero hay que tener en cuenta, que, si cada noche estáis durmiendo sobre uno o varios vórtices negativos, eso puede causaros muchos de los efectos negativos arriba descritos. Otra causa derivada de esta situación perjudicial y continuada, sería la mayor probabilidad de ser afectados por entidades bioplasmáticas de diferente frecuencia y densidad. Si sospecháis que algo de esto os pueda estar pasando a vosotros, podéis solicitar en La Bio·tica de la Lola, un estudio pormenorizado de medición y modificación de Geopatías, tanto para vuestra casa como para un negocio, y también el nivel de energía con el que os encontráis actualmente funcionando.


Salut

Les vies d’administració dels medicaments: la via oftàlmica

65 PALAFRUGELL

SUSANNA TRIAS · Farmacèutica · Núm. Col.legiada 1120

En els propers articles parlarem de les diferents vies d'administració dels medicaments. N'hi ha 8: oftàlmica, òtica, nasal, oral, tòpica, parenteral, rectal i vaginal. La via oftàlmica és la que fem servir quan apliquem directament a l'ull gotes (col·liris) o pomades. Al ser un lloc delicat, els col.liris han de ser estèrils i d'ús personal. Un cop encetats el seu ús queda limitat a 4 setmanes. Ens rentem les mans just abans de la seva aplicació. Inclinem el cap enrere, i abaixem la parpella inferior, aplicant les gotes a la cavitat que es forma.

La punta de l'aplicador no ha de tocar cap superfície, ni la de l'ull, per evitar que es contamini. Apliquem el nombre de gotes prescrites i parpallegem per estendre bé les gotes. Tanquem els ulls uns minuts i netegem amb una gasa estèril o tovalloleta l'excés de col·liri. Si hem d'aplicar un segon col·liri, esperem uns minuts a que s'absorbeixi el primer.


66

Teràpies

PALAFRUGELL

Teràpia Humanista: posar consciència per trobar més benestar CARLUS AMALRIC · Educador Social (col.1754) i Terapeuta Gestalt . Format en Bionergetica, Eneagrama i conducció de grups

Foto: El Nou

Igual que el cos té un potencial curatiu intrínsec que l'ajuda a recuperar-se d’una malaltia, també hi ha forces curatives psíquiques, que en condicions favorables tot esser humà pot desenvolupar.

Com a Terapeuta Humanista parteixo de la base que tots tenim aquest potencial intrínsec per procurar-nos satisfacció a les nostres vides. Un potencial al que, en moltes ocasions, no tenim accés, doncs estem instal·lats en patrons antics i obsolets. Molta de la insatisfacció humana ve arrel d'estar governats per ideals de perfecció que generen una sèrie de pretensions inconscients obviant la realitat existent. Al fracassar, inevitablement, en assolir aquest ideals fantasiosos ens asseguren el patiment. Desemmascarar tots aquests processos inconscients posant-hi consciència ens allibera. Per altra costat, inexorablement la nostra vida està subjecta als canvis, i això sovint ens provoca crisis. La manera que aprenem a transitar aquestes crisis serà decisiva alhora d'enfrontar les següents.

Si aprenem a fer-ho amb consciència, poc a poc, ens adonarem que ens sentim diferent a com enfrontàvem les anteriors, i aquesta diferència la notem al sentir-nos més segurs, més tranquils, sense tanta angoixa... aquest és una senyal conforme estem aprenent, madurant, tornant-nos savis. La teràpia humanista pretén acompanyar en aquests processos ajudant a posar consciència en aquests moments de dificultats per, en definitiva, esdevenir persones més autosuficients, lliures i plenes. Adressat a dones i homes, parelles i adolescents.

Demana entrevista gratuïta sense compromís.


Aventura

67

Gaudiu patinant i fent exercici REDACCIÓ AMIC · www.buenaforma.org

Tonificareu tot el vostre cos, malucs, cuixes, cames i elevareu els glutis, a més de treballar els braços i les espatlles.

El patinatge és una molt bona opció per a fer exercici i mantenir-vos en forma, es considera una activitat aeròbica molt beneficiosa per la salut i per perdre pes. Gràcies al lliscament es redueixen els impactes articulars i treballareu a més del tren inferior, el tren superior, la zona baixa de l'esquena i els abdominals.

Millorareu el vostre equilibri.

Els beneficis de patinar:

És un desestressant natural i millorarà la claredat mental.

Millorareu la circulació sanguínia, evitant problemes de varius.

Millorareu la vostra coordinació. Cremareu calories Enfortireu els pulmons i el cor

Però per evitar situacions de risc, s’ha de portar: casc, colzeres i genolleres.


68

Jardineria

PALAFRUGELL

Excés d'aigua JOAN MONTES · Tècnic professional de jardineria

La majoria dels jardiners, sobretot aquells que tenen menys experiència, pensen que només la manca d'aigua pot matar una planta, però, l'excés de reg és un problema que sol donar-se sovint. Com detectar l'excés de reg: En general, les fulles inferiors són de color groc i acaben caient. La planta es veu marcida (com si li faltés aigua). Les arrels es podreixen o es retarda considerablement el creixement. No s'observen nous brots. Les fulles joves es tornen marrons. El sòl es torna verdós (presència d'algues). Les arrels es tornen més superficials i sensibles en cas de sequera. Per què la planta es mor si la reguem massa? Una de les principals causes és la manca d'oxigen. Com tot ésser viu, les plantes necessiten respirar i en fer-ho a través de les arrels, si hi ha massa aigua, literalment s'ofeguen sense poder respirar i absorbir els nutrients de la terra. Un altre problema és que d'alguna manera estem "rentant" els micronutrients, el potassi, el

nitrogen i altres nutrients i les arrels ja no poden absorbir-los. Com comprovar si les plantes necessiten aigua? Una planta pot necessitar aigua si veiem que la superfície del substrat es veu seca, però és més important saber com està la terra més avall, ja que la superfície pot estar seca, però la resta amb excés d'humitat. Podem fer servir simplement un llapis i clavarlo a la terra, si al treure'l surt amb molta terra, està humit, si surt sec i net, estarà seca. Si en aixecar el test està massa lleugera, falta reg, el pes d'un contenidor canvia molt quan el substrat està humit. També pots adquirir en una botiga de jardineria algun mesurador d'humitat. Com recuperar una planta que ha patit d'excés de reg? Si el dany no és mortal la podem intentar salvar. El que farem serà treure amb molta cura el pa de terra del test i embolicar-lo en diverses capes de paper absorbent i la mantenim així durant almenys 24 h. Si veiem que els papers es xopen, els traiem i tornem a aplicar una altra capa de paper sec perquè segueixi fent la seva feina. Passades aquestes 24 h, la tornem a col·locar en el test i NO la regarem durant uns dies.

Gaudeix durant tot l'any del teu jardí Truca'ns i t'informarem. SERVEIS INTEGRALS DE JARDINERIA PER JARDINS PRIVATS I COMUNITATS DE VEÏNS Oficina: C/ Indústria, 24 · Palafrugell Mob. 627 431 118 · montes@jardineriapalafrugell.com www.jardineriapalafrugell.com


Entrevista

69

REDACCIÓ EL NOU · FOTOGRAFIA CUINA DE L’EMPORDANET

www.cuinadelempordanet.com · Tel. 972 600 069

Farà uns mesos que et vas incorporar com a xef del restaurant Aradi, quines noves propostes ens presentes? Amb la incorporació a l'Aradi que forma part del grup Aromar, el que intentem és donar un valor afegit a la cuina de tota la vida però sense perdre l’essència del que ha sigut un dels referents gastronòmics a Platja d'Aro.

Blai Florensa Xef del Restaurant Aradi

El xef Blai Florensa és un enamorat de la cuina tradicional catalana però també aposta per la innovació en la cuina moderna. Treballa el producte de territori donant valor a la marca del col·lectiu. Durant la seva carrera professional ha estat treballant a diferents restaurants tant de Lleida, on es va formar, com de Girona. I també va realitzar un Stage al Restaurant Can Jubany de Calldetenes. Ha rebut premis atorgats per la Federació d'Hostaleria de Lleida; 1r Premi del concurs per joves cuiners Àngel Moncusí, i 3r Premi al millor treball de cuina en el concurs joves cuiners Àngel Moncusí. Blai, com van ser els teus inicis a la cuina? Doncs va ser de ben jove, als 12 anys. No tenia cap referent familiar que s'hagués dedicat a la cuina, però m'agradava molt i vaig decidir a l'acabar l’EGB, que aniria a estudiar hostaleria a l'escola de Lleida.

per seguir formant-me a una gran casa i referent en l’hostaleria de Lleida, Can Boix de Peramola, on en Joan Pallarès em va acollir durant 4 anys com alguna cosa més que un treballador. Aquest fet em va permetre créixer com a cuiner i com a persona.

Vaig compaginar els estudis i la feina en diferents restaurants i quan vaig acabar els 5 anys de FP, me'n vaig anar a treballar

No vull oblidar tampoc altres grans mestres que he tingut com Toni Sáez, Joan Piqué, Andreu Vidal i d’altres...

Treballem amb petits productors, cuidem al màxim el producte, i sobretot vetllem per donar valor a la cuina del nostre territori. Quin plat ens recomanaries per aquest mes de febrer? No en podria triar només un, però uns pèsols de la Vall d'Aro ofegats amb tripa de bacallà en seria un. O un caneló de rostit amb tòfona, o un mar i muntanya de pollastre de pagès amb escamarlans. Com definiries la cuina empordanesa? Doncs per mi és una de les cuines més riques que conec, combinant productes de mar y muntanya, aprofitant al màxim l’estacionalitat de cada producte. Donant un gran valor als productors i als orígens. I mil i una virtuts més... En definitiva una cuina lligada al territori, a la gent i al temps.


70

Gastronomia

La 7a edició de Sopars Maridats augura un nou èxit REDACCIÓ EL NOU

Els restaurants dels col·lectius La Cuina de l'Empordanet i La Cuina del Vent oferiran sopars maridats amb vins dels cellers de la DO Empordà. Els preus dels sopars oscil·laran entre els 45 i 65 euros (IVA inclòs), i les reserves es podran fer trucant directament a cada restaurant. Durant els ‘Sopars Maridats’ d’enguany, la Poma de Girona tindrà un gran protagonisme, i totes les elaboracions inclouran aquesta fruita tan típica de les comarques gironines. L’aposta per la proximitat i la qualitat del producte, han estat raons de pes per incorporar-la dins la campanya gastronòmica. Enguany, els Olis de l’Empordà (DOP) també seran presents en els sopars maridats. A la pàgina web www.soparsmaridats.com els usuaris podran trobar i descarregar tota la informació sobre la campanya, les notícies i els menús. El passat 4 de febrer es va presentar la setena edició de la campanya gastronòmica ‘Sopars Maridats’. L’acte, que es va celebrar a l’Hotel Carlemany de Girona, va comptar amb la presència dels representants dels col·lectius gastronòmics La Cuina de l’Empordanet i La Cuina del Vent, i de la DO Empordà.

Més informació: www.soparsmaridats.com

Un cop acabades les intervencions, els assistents van poder gaudir d’uns tastets elaborats pels dos col·lectius amb vins dels cellers de la DO Empordà.

Els àpats dels ‘Sopars Maridats’ es realitzaran als diferents restaurants de La Cuina de l’Empordanet i La Cuina del Vent, i sempre amb l’acompanyament dels vins dels cellers de la DO Empordà.

Fotos: Sopars Maridats

Els sopars de la campanya tindran lloc cada divendres des del 8 de febrer fins al 31 de maig (excepte per Setmana Santa). En total 30 àpats confeccionats per parelles formades per un cuiner i un cellerer, que treballaran conjuntament per oferir la millor combinació entre els plats i els vins que formen el menú.


72

Gastronomia

28a edició de La Garoinada REDACCIÓ EL NOU

Fotos: El Nou

Amb l'inici d'any, torna una de les campanyes gastronòmiques més emblemàtiques de Catalunya: La Garoinada, que enguany celebrarà el seu 28è aniversari.

La Garoinada 2019 tindrà lloc de l'11 de gener al 31 de març. En aquesta 28a edició hi participen un total de 10 restaurants del municipi: L'Arc, La Xicra, Xadó, El Balcó de Calella, Bellacosta, El Far, La Llagosta, Llafranc, Llevant i Terrassa Terramar.

A banda, i com ja va sent habitual, s'han dissenyat diferents fórmules molt competitives per venir a passar un cap de setmana de Garoinada a Palafrugell que inclouen el menú i l'allotjament en algun dels prestigiosos hotels del municipi, sortides en vaixell d'època (el Rafael) per conèixer l'entorn i un tiquet de Palafrugell+, un innovador producte que permet visitar els diferents equipaments culturals del municipi amb un sol passi (Fundació Josep Pla, Fundació Vila Casas Can Mario, Museu del Suro i Jardí Botànic del Cap Roig). També s'inclou un val de descompte a Vins i Licors Grau, patrocinador de la campanya.

Fotos: La Garoinada

Els restaurants oferiran un menú que consisteix en un entrant de garoines, un primer plat a triar entre un platillo amb escarfoxes o bé un plat alternatiu diferent en cada restaurant, unes postres de poma i cafè. Aquests menús aniran maridats amb vins del celler Espelt. El preu del menú variarà entre 40€ i 45€, depenent de l'establiment.


73


Guia Gastronòmica

74

Jornada de vins per als alumnes de Restauració REDACCIÓ ESCOLA D’HOSTALERIA DE L’INS BAIX EMPORDÀ

Els alumnes del cicle de Restauració, de l'Escola d'Hostaleria de l'INS Baix Empordà, van participar en una jornada per tal d'aprofundir en la ciència i tècnica de l'enologia.

La Cantina A la Cantina podràs gaudir dels millors peixos i carns a la llosa, i no podràs marxar sense demanar el trio de closques: musclos, escopinyes i navalles a la planxa; i els calçots amb tempura o les carxofes laminades fregides. Cuina oberta d’11 a 23 h

Horari

La degustació del Camembert rôti

Especialitat

Foto: Escola d’Hostaleria de l’INS Baix Empordà

Foto: Escola d’Hostaleria de l’INS Baix Empordà

Av. Catalunya, 54 – Llívia (Girona) Tel. 0034 638 339 794

La jornada va consistir en una visita al Celler Mas Eugeni de Calonge, on van aprendre sobre la vinya i la seva cura, com a font de matèria primera del vi, i sobre el procés d'elaboració, tractament i conservació d'aquest. A l'Institut Català del Suro els van parlar sobre la importància del suro i la seva qualitat en la percepció d'un bon vi i, finalment, la visita a l'empresa de vins i licors Grau de Palafrugell van veure les instal·lacions, el magatzem climatitzat, la botiga d'articles, la vinoteca, el bar vinateria i la sala de tast.

Can Cou-Cou Can Cou Cou, és una rostisseria-braseria on podràs trobar una cuina tradicional i natural amb tot tipus de carns, amanides, canelons, cargols,... i menjar per emportar! Fem calçots al restaurant i per emportar! Aparcament privat de fàcil accés. Horari

Obert divendres, dissabte i diumenge al migdia

Tipus de cuina

Tot cuit amb llenya

Av. Catalunya, 34 – 17253 Mont-ras · T. 972 611 692

Pizzeria Papa Marco Si vols disfrutar d'una bona pizza de massa fina a Torroella visita el nostre nou local i sinó us la portem a casa. Servei a domicili gratuït a Torroella i Ullà. 1€/pizza (màxim 3€) a Torre Gran, Torre Vella, Les Dunes, Verges, Gualta i Bellcaire. Horari

Obert a partir de les 18 h · Tancat dimarts

Tipus de cuina

Pizza artesanal

Pg. de Catalunya, 51 · 17257 Torroella de Montgrí Tel. 972 75 53 79


Gastronomia

75

5 cellers arreu de Catalunya per gaudir del vi i cava català REDACCIÓ AMIC (Maria Moya)

Catalunya és un territori conegut per l'activitat vinícola, es distingeixen onze DO: Alella, Catalunya, Conca de Barberà, Costers del Segre, Empordà, Montsant, Penedès, Pla de Bages, Priorat, Tarragona i Terra Alta. Us fem una recomanació d'alguns Cellers del territori català.

Preu: a partir de 25 € www.torres.es/es/fincas/milmanda

Foto: AMIC

Castell de Milmanda – Família Torres El Castell de Milmanda, és una edificació del segle XII situada al terme municipal de Vimbodí i Poblet (Conca de Barberà). Aquest castell medieval és on la Família Torres té vinyes de chardonnay. El tour inclou visita a la vinya, al Castell de Milmanda, tast de dos vins, i guia expert o sommelier durant tot el recorregut.

Continua a la pàg. 78


Mercat de Palafrugell De dimarts a diumenge matins T. 649 199 927 Calella de Palafrugell

76


77


Codorniu Un celler que compta amb més de 450 anys d'història. És la més antiga d'Espanya i una de les més antigues del món, es remunta al segle XVI. Emprèn un viatge on gaudiràs d'un recorregut per “ la Catedral del Cava”, la història i patrimoni modernista de Codorniu, el museu i bodega “Celler Gran”, la Primera Cava Codorniu, les caves subterrànies o la degustació de dos caves de gamma alta, entre d'altres. Preu: 16 € · www.codorniu.com Sumarroca El celler Sumarroca, està situat a la finca Molí Coloma, (Penedès). Sumarroca és conegut perquè practiquen una viticultura responsable i ecològica. Et recomanem un dels tours combinats que ofereixen pel Castell de Gelida, el poble medieval de Torreramona o per Sitges i que finalitzen al celler Sumarroca. Preu: a partir de 16 € · www.sumarroca.es

Foto: AMIC

Oller del Mas El celler del segle X, està situat als peus del massís de Montserrat, Oller del Mas. Si ets fan del vi, et recomanem la visita que inclou una passejada per les vinyes, visita al castell, celler i sala de barriques, concloent el recorregut amb un tast de vins i degustació d'oli. Preu: 15 € · www.ollerdelmas.com

Foto: AMIC

Torre del Veguer A Sant Pere de Ribes, al Garraf, trobem Torre del Veguer, un celler familiar dedicat a l'elaboració de vins amb DO. Una de les peculiaritats de la família era l'amistat que tenia amb l'artista Salvador Dalí. Tenen un espai anomenat “Sala Dalí” amb obres i records de l'autor. La sala està inclosa en la visita i degustació enoturística que ofereix el celler. Preu: 15 € · www.torredelveguer.com

Foto: AMIC

Gastronomia

Foto: AMIC

78


79


80

Cinema Palafrugell · Febrer

CINEMA CLUB GARBÍ · TEATRE MUNICIPAL PALAFRUGELL cinepalafrugell@gmail.com EL REGRESO DE MARY POPPINS Dissabte 02 Diumenge 03

17 h 17 h

THE OLD MAN AND THE GUN Dissabte 09 Diumenge 10

17 h · 19.30 h (V.O.S.E) · 22 h 17 h · 19.30 h

LA GRAN AVENTURA DELS LUNNIS I EL LLIBRE MÀGIC (en català) Dissabte 16 Diumenge 17

17 h 17 h

ASTÉRIX EL SECRETO DE LA PÓCIMA MÁGICA Dissabte 02 març Diumenge 03 març

17 h 17 h

Es recomana consultar programes de mà per si posteriorment s'ha modificat.

EL VEREDICTO Divendres 01 Dissabte 02 Diumenge 03

22 h 19.30 h (V.O.S.E) · 22 h 19.30 h

EL BLUES DE BEALE STREET Divendres 15 Dissabte 16 Diumenge 17

22 h 19.30 h (V.O.S.E) · 22 h 19.30 h

GREEN BOOK Divendres 01 març Dissabte 02 març Diumenge 03 març

22 h 19.30 h (V.O.S.E) · 22 h 19.30 h


Cinema Torroella de Montgrí · Febrer

81

CINEMA MONTGRÍ www.cineclubtorroellenc.cat

SOBRE RUEDAS Divendres 01 Dissabte 02 Diumenge 03 Dilluns 04

22 h (VOSE) 22 h 19 h 21.30 h

UNO MÁS DE LA FAMILIA Dissabte 09 Diumenge 10

17 h 17 h

RALPH ROMPE INTERNET Dissabte 16 Diumenge 17

17 h 17 h

ASTÈRIX Y EL SECRETO DE LA POCIÓN MÁGICA Dissabte 02 Diumenge 03

17 h 17 h

EL VICIO DEL PODER Dissabte 09 Diumenge 10 Dilluns 11

22 h 19 h 21.30 h

EL SILENCIO DE LOS OTROS Divendres 22

22 h (Cine Club)

EL GRAN BAÑO Dissabte 23 Diumenge 24 Dilluns 25

22 h 19 h 21.30 h

Es recomana consultar programes de mà per si posteriorment s'ha modificat.

EL REINO Divendres 08

22 h (Cine Club))

EL BLUES DE BEALE STREET Divendres 15 Dissabte 16 Diumenge 17 Dilluns 18

22 h (VOSE) 22 h 19.15 h 21.30 h

EL LEGO PEL·LÍCULA 2 Dissabte 23 Diumenge 24

17 h 17 h


Anuncis

82

Secció de classificats

Treball: oferta S'ofereix autònoma per portar comptabilitats / Fiscal / Impostos a pymes i autònoms . Tel. 651 040 007

Noia d’origen hondureny busca feina per cuidar nens, gent gran o fer neteges de la llar per la zona de Palafrugell, Palamós, La Bisbal, ... T. 698 20 19 99 Noia hondurenya s’ofereix per treballar cuidant gent gran o nens, tasques de la llar. T. 698 20 34 70

Noia d’origen hondureny s’ofereix d’interna per neteja de cases i cuidar nens. Zona del Baix Empordà. T. 632 57 04 28 Senyora hondurenya busca feina d’interna per cuidar gent gran o per fer neteja de la llar. Zona de Palafrugell. T. 688 45 45 80

Entitat sense ànim de lucre de suport a les persones amb discapacitat DEMANA VOLUNTARIS per a les llars de Palafrugell, Sant Feliu de Guíxols i Sant Antoni de Calonge. Truqueu a FUNDACIÓ VIMAR. T. 972 601 946

Noia d’origen hondureny busca feina per la zona de Palafrugell i Palamós per cuidar gent gran, nens i/o neteja. T. 631 79 62 34

Cerquem persona (home) amb experiència per neteja de finca (terreny, plantes) per ajuts puntuals de manteniment. Només interessats trucar al tel. 972 302 572.

Noia hondurenya cerca feina per cuidar nens o gent gran, per fer tasques de la llar. S’ofereix per la zona de Palafrugell i Palamós. T. 643 22 77 59

Cerquem home per temporada per guarda de nit, home de 50 a 60 anys, (amb vehicle).Tel 972 315 263.

Senyora hondurenya busca feina per cuidar gent gran o nens, disponible les 24 hores i d’interna. Zona Baix Empordà i Girona. T. 698 20 71 84

Comprem vehicles. També avariats. Tracte ràpid i seriós. Ens desplacem a domicili. T. 635 475 893. Demanar per Carles.

Senyora d’origen hondureny busca feina per treballar a l’hostaleria o per cuidar gent gran. Per la zona de Palafrugell i voltants. T. 603 19 57 60

Compro vehicles de màxim 6 anys i no més de 90.000 kms. Tracte seriós i pagament ràpid. Em desplaço. Felip T. 667 60 95 70

Cerquem senyora per temporada per neteja i coneixements de cuina, (amb vehicle). Tel 972 315 263. Tens una empresa i necessites ajuda amb les xarxes socials? Truca'm! (Graduada en Publicitat i Relacions Públiques, ofereix tasques com a community manager). Tel 620 998 412 (Oihane). Cerquem Oficial de 1era, Serraller-muntador, amb Carnet B. Telf. 972 640 817

Treball: demanda Dona catalana s’ofereix de forma responsable i amb serietat per treballar de matins per cuidar persones grans, nens i treballs domèstics (neteja, cuina, planxa,...). Bones referències i vehicle propi. T. 663 373 725 Senyora d’origen hondureny busca feina de neteja, interna per cuidar gent gran. T. 688 46 90 13 Dona hondurenya cerca feina per fer neteja de la llar, cuidar gent gran per la zona de Palafrugell. T. 688 33 92 93 Senyora hondurenya busca feina per cuidar gent gran o neteges de casa per la zona de Palafrugell, Palamós o Girona. T. 688 20 48 74

Senyora d’origen hondureny busca feina per cuidar gent gran de nit, per cuinar, dependenta de botiga a mitja jornada. Zona de Palafrugell. T. 698 476 190

Motor

Noia hondurenya s’ofereix per treballar cuidant nens, gent gran i per neteja de la llar. Per la zona de Palafrugell i fins a Girona. T. 694 50 17 81 Senyora hondurenya busca feina per treballar cuidant nens, gent gran i per neteja de la llar. Zona de Palafrugell i fins a Girona. T. 688 63 20 12 Noia hondurenya s’ofereix per cuidar nens i gent gran, amb possibilitat de ser interna per a qualsevol població de la comarca. T. 677 29 28 36

Immobiliària Es traspassa, per jubilació, local de restauració cèntric, a Palafrugell i a ple rendiment. T. 639 13 09 01 Es lloga magatzem 150 m2 a Mont-ras. Zona concessionaris de cotxes. T. 671 165 125 Es lloga local comercial de 70 m2 al centre de Pals. T. 636 044 162

Vols sortir als classificats? Informa’t! Tel. 972 61 02 04 administracio@elnou.cat


Profile for el Nou - La Guia del Baix Empordà

FEBRER 2019  

FEBRER 2019  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded