Page 1

GENER

OFERTES ESPECIALS PER A TOT EL 2018! INFORMA-TE’N!

2018

380


CELEBREM-HO PLEGATS?

INFORMA’T DE LES OFERTES!

M. 645 803 295 Tel. 972 610 204 administracio@elnou.cat Picasso, 31 · 17200 Palafrugell


03


SUMARI Per EVA VIDAL DIRECTORA

Iniciem el 2018 amb il·lusió, amb nous reptes i amb l'inici d’una etapa de celebració dels 25 anys que la revista complirà el proper mes de desembre, però que ja des d'aquest mes de gener volem celebrar amb una campanya de la que volem fer-vos beneficiaris. Per un costat amb tots els anunciants, que sou una part molt important d'aquest llarg viatge, per vosaltres ofertes molt interessants! En segon lloc, amb els nostres lectors, que mes rere mes espereu amb il·lusió les novetats i les notícies que publiquem. Per vosaltres tindreu noves seccions i una sèrie d’entrevistes interessants durant aquests dotze mesos. Tenim previst fer alguns canvis per buscar una millor complicitat amb tots els nostres clients, amb noves campanyes i noves seccions, per seguir fent de la nostra revista, una publicació de referència i a la vegada útil per als nostres anunciants i el nostres seguidors. Un agraïment especial a tots els nostres clients per la vostra confiança durant aquests 25 anys d’història. Feliç any 2018!

ANIVERSARI EL NOU PÀG. 2

CAVALCADA DE REIS DE PALAFRUGELL PÀG. 25

ENTREVISTA A ANNA VICENS PÀG. 34 i 35

06

PALAFRUGELL

26

BEGUR

28

PALS

30

LA BISBAL D’EMPORDÀ

32

TORROELLA DE MONTGRÍ I L’ESTARTIT

34

ENTREVISTA A ANNA VICENS

36

GIRONA

38

PALAMÓS

40

CALONGE I SANT ANTONI

44

CASTELL - PLATJA D’ARO - S’AGARÓ

48

SANT FELIU DE GUÍXOLS

50

SECCIONS

60

LA CUINA DE L’EMPORDANET

61

GASTRONOMIA

64

CLASSIFICATS

65

TELÈFONS D'INTERÈS

66

DISTRIBUCIÓ EXEMPLARS

QUAN TORNEM A SORTIR? ENTREVISTA A ENRIC HERCE PÀG. 60

EL 2 DE FEBRER

Publicació gratuïta

Disseny gràfic i maquetació: d+font comunicació creativa Impremta: Rotimprès

Distribució: Baix Empordà Dipòsit legal: GI-1937-93

Queda prohibida la reproducció total o parcial de tot contingut d’EL NOU sense l'autorització de l'editor. El NOU no s'identifica necessariament amb les col·laboracions d'aquest butlletí.

C/ Picasso, 31 - 17200 Palafrugell (Girona) · Tel. 972 61 02 04 · www.elnou.cat Direcció Eva Vidal eva@elnou.cat 645 803 295 Administració administracio@elnou.cat T. 972 61 02 04

Col·laboradors: David Puertas, Cuina de l'Empordanet, Els Voltors, comunica.cat, Espai Ter, Museu de la Mediterrània, Temporada Alta, Can Bech, Vedruna Palamós, Juli Fernández, AMIC, Anna Mendieta, Joan Montes, www.roigsat.com, Ivonne Navales, Pilar Martínez, Xef Enric Herce i gastroteca.cat. Ajuntaments de: Palafrugell, Begur, Pals, La Bisbal de l'Empordà, Torroella de Montgrí, Palamós, Calonge - Sant Antoni, Castell-Platja D'Aro, Sant Feliu de Guíxols, Diputació de Girona i Institut Promoció Economica de Palafrugell.

@elnouBaixEmporda @el_nou Publicació associada a:

Controlada per:

Amb el suport de:


05


Noticiari

06

Palafrugell

Es lliuren els premis Peix Fregit 2017 AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

El Teatre Municipal de Palafrugell va acollir el que ha estat l'acte de presentació del llibre Crònica d'un any 2017 i el tradicional lliurament dels premis “Peix Fregit” i “Palafrugellenc de l'Any”, que organitzava, en el seu 35è aniversari, l'Equip Crònica d'un Any i Edicions Baix Empordà, amb el suport de l'Ajuntament.

Premi d'articles periodístics Santi Massaguer En el decurs de l'acte, també es va lliurar, per tercer any consecutiu, el Premi d'articles periodístics Santi Massaguer. El treball de Yolanda Cervià va resultar guanyador i rebrà 200 euros i serà publicat en exclusiva per la Revista de Palafrugell. Premi Peix Fregit 2017 a una trajectòria Club Hoquei Palafrugell Per una trajectòria de treball tenaç i èxits, que aquest any 2017 s'ha traduït en una fita històrica per a l'esport palafrugellenc, l'ascens del primer equip a la màxima categoria estatal, l'OK Lliga.

Foto: Ajuntament de Palafrugell

Crònica d'un any, el llibre, que recull i il·lustra les principals informacions que han estat notícia a la població els darrers dotze mesos, ha estat presentat pel periodista i escriptor, Rafel Nadal.

Josep M. Mora. Entrenador d'handbol i Medalla de l'Esport. Sergi Pérez. Regatista, premiat en diverses regates europees. Enric Iglesias. Artista, actual restaurador d'un monestir a Anglaterra. Anna Grimal. Dissenyadora gràfica, autora de cartells d'actes de la vila. Sílvia Pedret. Presentadora de la 51a Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell. Rita Valero. Compositora i cantant, que ha tret un nou disc al mercat. Xavier Garcia. Entrenador de l'equip d'hoquei que ha pujat a l'OK Lliga. Lluís Solano. Dissenyador de joies, presentades en passarel·les de moda. Àlex Cebollero. Dinamitzador cultural i fins al mes de novembre, director de Ràdio Palafrugell.

Guardons Palafrugellencs de l'any Mencions especials David Aupí. Cuiner, guanyador del Basque Culinari Center. Txema Villalobos. Copilot del corredor de ral·lis Isidre Esteve en el Dakar. Festucs. Grup emergent, guanyadors de diversos concursos musicals.

Escola de Música de Palafrugell Per celebrar enguany el seu 50è aniversari. Col·legi Prats de la Carrera Per celebrar enguany els seus 50 anys d'activitat docent.


07


Noticiari

08

Palafrugell

L'encesa de llums de Nadal AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Foto: Ajuntament de Palafrugell

Palafrugell va iniciar el programa d'activitats relacionades amb el cicle nadalenc amb la tradicional encesa de l'enllumenat ornamental que lluirà durant aquestes festes en els seus carrers, avingudes i places. Enguany, a plaça Nova, es va realitzar l'encesa dels llums, en el decurs d'un acte on també es va servir un bol d'escudella al públic assistent, una iniciativa que per primera vegada comptava amb la col·laboració dels alumnes de l'Escola d'hostaleria de l'INS Baix Empordà. Van estar prop de 500 les racions de brou que es van servir entre la gent.

13a edició de la Pista de Gel de Palafrugell AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Foto: Ajuntament de Palafrugell

nitzades per les entitats del municipi i dirigides a tots els públics, però amb especial atenció, com no podia ser d’altra manera, als infants.

Palafrugell seguirà tenint la única pista de gel de la comarca del Baix Empordà durant l’època nadalenca. Enguany, la pista s’instal·larà per tretzena vegada amb un munt d’activitats orga-

La pista estarà oberta fins el 7 de gener de 2018. Durant tots aquests dies d’obertura de la Pista de Gel es podrà gaudir d’espectacles infantils, com ara la sessió de contes amb l’Olga Cercós i la Marina Pagès, la màgia del Màgic Raül i, els concerts per a joves i adults, amb grups coneguts com els Rock’n Roll Brothers o Mazzoni.

Per a més informació: www.visitpalafrugell.cat

Dietètica – Farma Bio Homeopatia Flors de Bach Dermocosmètica Control de tensió Control de colesterol i sucre Posem arrecades a partir de 0 anys Avda. Pompeu Fabra 134 – Palafrugell T. 972 30 26 42 - Facebook: @ farmàcia-Thomas De dilluns a divendres de 9h a 13.30h i de 16.30h a 20h · Dissabte de 9h a 13.30h

ENCÀRRECS DE LLIBRES A LA VELOCITAT DE LA LLUM (4 o 5 dies és el que va trigar a arribar la llum per la nevada del 2010)

Llibreria Mediterrània - Telf: 972 300 478 Tarongeta 24-26 · 17200 PALAFRUGELL


SOLUCIONS AVANÇADES EN IMPLANTS DENTALS

ORTODÒNCIA PER A NENS I ADULTS

ESTÈTICA DENTAL AMB MATERIALS D’ALTA QUALITAT

FINANÇAMENT FINS A 24 MESOS SENSE INTERESSOS Camí Fondo, 2 · 17480 Palafrugell · Tel. 972 30 83 62 Av. Onze de Setembre, 20 · 17230 Palamós · Tel. 972 31 73 28 Plaça Concòrdia, 1 · 17251 Calonge · Tel. 972 65 22 73 Pg. Catalunya, 8 · 17257 Torroella de Montgrí · Tel. 972 75 59 91 09


Noticiari

10

Palafrugell

Palafrugell impulsa el seu comerç urbà AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

L'objectiu és la reactivació, l'enfortiment i la modernització de l'activitat comercial. L’associació de Comerciants (ACOPA) i l’Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell (IPEP), amb la intenció de promoure l’activitat econòmica i comercial del municipi, està portant a terme la realització d’un pla per a l’enfortiment el comerç urbà de Palafrugell.

Amb la realització d’aquest treball de camp, s’ha pogut constatar que el comerç de Palafrugell disposa d’un bon estat de salut. Així mateix, el treball també constata que els consumidors valoren força bé la imatge comercial de les botigues així com dels seus carrers, en general. Tot i el bon estat de salut del comerç, el treball proposa fins a tres grans línies de treball per al futur proper del comerç palafrugellenc.

Foto: Ajuntament de Palafrugell

És un treball ampli que consta de dues fases clarament diferenciades. Un extens treball d’anàlisi en el que s’han realitzat tot un seguit d’entrevistes als comerços i als consumidors. Aquestes enquestes, realitzades durant els mesos de juny a agost, anaven dirigides tant a la població com a les segones residències i a les persones de l’entorn que venen a comprar al comerç de Palafrugell.

mercial a efectes que el dinamisme dels carrers de Palafrugell sigui cada vegada més consolidat.

Proposa un nou impuls del moviment associatiu.

El treball proposa que s’implementin petites mesures d’embelliment de l’espai comercial urbà ja que s’entén que el passeig agradable per part de la ciutadania i els consumidors són un dels eixos prioritaris per millorar el servei.

Que s’implementin mesures de reactivació, enfortiment i modernització de l’activitat co-

Per a més informació: www.palagrugell.cat


11


22 12

Palafrugell

L'IPEP aposta per la creació d'oportunitats laborals AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Foto: Ajuntament de Palafrugell

L'Ajuntament de Palafrugell ha incorporat 4 joves menors de 30 anys beneficiaris del programa de Garantia Juvenil, impulsat per la Unió Europea i el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).

Els contractats es van incorporar a diverses àrees de l’Ajuntament: Educació, Igualtat, IPEP, Cultura, Joventut, Secretaria, Recaptació, Informàtica, Intervenció i GIS. Cada un d’ells comptarà amb la supervisió d’un tutor per avaluar la tasca desenvolupada. A més a més, durant els 6 mesos de pràctiques hauran de dur a terme un projecte relacionat amb el lloc de treball que ocupen. Els joves contractats havien de complir amb els requisits de tenir entre 16 i 29 anys, estar inscrits com a demandants d’ocupació al SOC i tenir la titulació específica per a cada lloc de feina.

Fe d'errada A l'edició d’El Nou núm. 379 del desembre de 2017, a la pàgina 56, a la secció Què hi ha de nou i en l'apartat ARZA'S ARCHERY, comença dient : “Club d'Arquers…”, quan hauria de dir “Francesc Arza”... segueix el texte. Qualsevol aclariment podeu trucar al 638 774 444.


Palafrugell

13

Noticiari

Sergi del Rio exposa la seva obra al Teatre Municipal de Palafrugell AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

La sala d’exposicions del Teatre Municipal acull fins el proper 14 de gener el treball pictòric de l’artista Sergi del Rio. La mostra titulada Onades de vida, ha servit al seu autor per presentar, per

primera vegada a Palafrugell, una vintena d’obres que van des dels retrats fins a la pintura de caire realista.

Foto: Ajuntament de Palafrugell

Sergi del Rio Va iniciar la seva formació dins el món de l’art el setembre del 2012, quan després de patir un accident de trànsit, decideix iniciar-se en la pintura. Durant els últims anys ha estat a l’escola d’arts plàstiques de Mont-ras, amb el professor Quim Hidalgo Portero, i comença a treballar diverses tècniques. L’any 2016 és quan més temps hi dedica i desenvolupa el gruix de la seva obra pictòrica. Cal esmentar que el que es pot veure a l’exposició de Palafrugell és pintura realista i en gran part figurativa, i també s’hi poden veure diversos retrats.


14 INSPECTOR DAVID PUERTAS FERNÁNDEZ Cap ABP La Bisbal d'Empordà

Campanya de control d'alcohol i drogues A la darrera campanya de control de drogues i alcohol, realitzada el passat mes de juny d'enguany, es van detectar 1.030 positius en alcohol, dels quals 174 van ser penals i 856 administratius, i 283 positius indiciaris en drogues. El Servei Català de Trànsit (SCT) del Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya coordinarà amb Mossos d'Esquadra i Policies Locals una campanya preventiva de controls de drogo alcoholèmia des del 13 i fins al 22 de desembre, en carretera i zones urbanes. La realització d'aquests controls policials intensius coincideix amb els desplaçaments típics en les celebracions prèvies al Nadal. Alcohol, drogues o psicofàrmacs en el 46% dels sinistres mortals. Al 2016, segons dades de l'Institut de Medicina Legal, el 46,2% dels conductors morts en accidents de trànsit a Catalunya van donar positiu en consum d'alcohol, drogues o psicofàrmacs, un dels principals factors concurrents de la sinistralitat viària i d'agreujant de la lisivitat.

incrementar, atès que l'única taxa segura és 0,0%.

Alteracions de la memòria i de la percepció del moviment.

Els principals efectes del consum d'alcohol en la conducció són:

Alteracions de l'estat d'ànim i l'atenció.

L'augment del temps de reacció. Problemes de percepció, d'atenció, de control i de coordinació. L'increment de la somnolència. Els principals efectes del consum de drogues en la conducció són, depenent del tipus:

Alteracions del control de moviments, de la velocitat psicomotora, de la percepció i de l'equilibri. Impulsivitat. L'ús continuat, en el cas del cànnabis, pot provocar dèficits en la memòria, l'atenció, la destresa manual, les funcions executives i la velocitat psicomotora.

Recordeu: l'única taxa segura es 0,0%

0.0%, l'única taxa segura El SCT recorda que, tot i que se circuli amb una taxa d'alcoholèmia dins dels marges legals permesos, el risc d'accident pot

Més informació o consultes: www.mossos.cat · 112


2

ulleres

monofocals antireflexant

77â‚Ź 2

ulleres

multifocals antireflexant

177â‚Ź C/ Cavallers, 10 - Tel. 972 308 555 - Palafrugell

15


Noticiari

16

Palafrugell

El Gran Recapte d’Aliments AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Foto: Ajuntament de Palafrugell

Foto: Ajuntament de Palafrugell

Palafrugell va recollir més de 19.000 quilos d'aliments durant la campanya El Gran Recapte d'Aliments d'enguany. Milers de productes recollits al municipi, els dies 1 i 2 de desembre, amb la col·laboració de 10 supermercats i 380 voluntaris.

En aquest sentit, des de l’Ajuntament es vol agrair a totes les persones i entitats que hi van participar de manera desinteressada, la seva implicació per

tal d’aportar aquesta xifra a aquesta campanya solidària. Enguany, a Palafrugell hi havia 10 supermercats col·labora-

dors. A cada supermercat es comptava amb uns voluntaris que donaven bosses als clients que hi accedien, les recollien a la sortida i els agraïen les donacions d'aliments. Els supermercats participants eren: Aldi, Carrefour, Dia, Esclat (La Fanga i Avinguda d’Espanya), Mercadona, Spar (Barris i Buixó i Camp d’en Prats), Lidl i la botiga Bon Àrea. Els aliments recollits es van traslladar a la Bòbila on es va fer el recompte general i es van classificar pel seu posterior trasllat al CDA-Centre de Distribució d’Aliments de Palafrugell. La campanya a Palafrugell, repercutirà a les famílies necessitades del municipi, a través del CDA-Centre de Distribució d’Aliments de Palafrugell.


Palafrugell

7è any al projecte educatiu i social “Rossinyol” AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Palafrugell va presentar, en un acte al Centre Municipal d’Educació, la setena participació en el projecte anomenat “Rossinyol”, el qual és impulsat per una xarxa d’universitats europees, a la qual està adherida la UdG.

Noticiari

diants universitaris voluntaris) i l’alumnat (de primària i secundària d’origen estranger). Així, es pretén establir una xarxa de relacions, un conjunt de pràctiques i de dinàmiques entre estudiants de diferents facultats de la UdG i alumnes d’origen estranger de les escoles i instituts de les comarques de Girona. La finalitat del projecte és afavorir la integració cultural, social i lingüística de l’alumnat d’origen estranger i que la UdG i el conjunt d’institucions que hi participin contribueixin a la sensibilització entorn de la igualtat i la inclusió social. Foto: Ajuntament de Palafrugell

El Projecte Rossinyol és un programa que es basa en la relació entre mentors i mentores (estu-

17

Palafrugell compta amb la participació de les escoles Barceló i Matas, Carrilet, Torres Jonama i els instituts Frederic Martí Carreras i Baix Empordà, coordinats per l’Àrea d’Educació.


22 18

Palafrugell

Dos cuiners de prestigi a la Fira Internacional de Golf IGTM REDACCIÓ CUINA DE L'EMPORDANET

Foto: Cuina de l'Empordanet

Foto: Cuina de l'Empordanet

Dins del marc de la fira internacional de Golf IGTM i que es va celebrar a Cannes, el passat 13 de desembre el Patronat de Turisme Costa Brava Girona va organitzar un sopar per a 117 tour operadors i premsa especialitzada del sector.

Els assistents varen poder gaudir d'un àpat especial, a càrrec de dos dels cuiners del col·lectiu de la Cuina de l'Empordanet, Quim Casellas del restaurant Casamar amb una estrella Michelin, i Iolanda Bustos del restaurant La Calèndula, maridat amb vins de la ruta DO Empordà i Cocktail Time.


Palafrugell

19

Noticiari

Bassó Moda obre nova botiga REDACCIÓ EL NOU

El passat 9 de desembre es va inaugurar amb molt d’èxit la segona botiga BASSÓ al carrer Cavallers (antiga sabateria Massagué). Un espai molt càlid on hi trobareu les millors marques de calçat per a tots els estils i gran varietat de preus. A més molta varietat de complements i una secció molt interessant de roba.

Bon

Foto: El Nou

Davant de la sabateria hi trobareu l'altre botiga BASSÓ especialitzada amb les millors marques de roba d'home i de dona com Replay, Fracomina, Guess, Blauer, Premiata i moltes més!

Any

REBAIXES SABATERIA AL CC CAVALLERS (ANTIGA SABATERIA MASSAGUÉ)

W W W . B A S S O M O D E S . C O M C/ Cavallers, 23 Palafrugell Tel. 872 509 813

C/ Cavallers, 3 (Centre Comercial Cavallers) Palafrugell Tel. 872 505 676


22 20

Palafrugell

Es realitza un tractament antilliscant al carrer Estret de Palafrugell AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Els dies 15, 18 i 19 de desembre es va portar a terme les obres per buixardar el paviment de pedra del carrer Estret de Palafrugell, amb l'objectiu de realitzar un tractament específic al paviment i convertir-lo en antilliscant. L’estat d’aquest carrer era una demanda ciutadana recurrent en els últims temps pel perill d’aquest carrer quan estava moll després dels episodis de pluja.

Decoracions personalitzades

Per tal d’evitar molèsties als veïns de la zona i no tancar totalment el pas, es va treballar per sectors i sempre va quedar un espai de pas destinat als vianants d’aquest cèntric carrer de la vila. El carrer Estret és una via entre dos altres carrers concorreguts de la vila, el carrer Torres Jonama i el carrer Cavallers.

Flocs Coworking REDACCIÓ FLOCS COWORKING

El passat 22 de desembre es va inaugurar, Flocs coworking, un espai de 225 m² ubicat dins una antiga fusteria al centre de Palafrugell.

XINA & CENTER HORARI (cada dia) De 9 a 21 h

BOSSES I COMPLEMENTS PREUS ÚNICS! MALETES ARTICLES DE VIATGE

Tel. 972 30 39 44 C/ dels Valls, 14 · Palafrugell

Foto: Flocs Coworking

CTRA. 31 · CENTRE COMERCIAL COSTA BRAVA BOULEVARD ENTRADA NORTE · 17200 PALAFRUGELL Tel. 872 21 19 79

És l'únic coworking que hi ha al poble i està gestionat, ideat i decorat de la mà d'en Carles Reig amb un estil molt cuidat i amb detalls que deixen entreveure l'origen de l'antic espai. També disposa de dues sales de reunions/formació, un espai amb cuina/office, connexió a internet, equips de projecció i multifunció. Consta d'una sala gran, repartit en 15 espais de treball totalment equipats; ideals per a emprenedors, autònoms i start-ups que poden reduir costos i alhora, estar en contacte amb altres professionals, aprofitant les sinèrgies que puguin sorgir entre empreses. Per a més informació: www.flocscoworking.com


Palafrugell

21

Noticiari

20a edició de la Campanya Es Niu AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Foto: Ajuntament de Palafrugell

La vintena edició de la campanya gastronòmica palafrugellenca Es Niu va finalitzar amb més de 300 menús servits, una xifra que es manté respecte anys anteriors i que mostra la fidelitat a plat típicament genuí de la cuina més autòctona. Cal destacar la consolidació d'una de les principals novetats d'aquesta vintena edició, que era l'aposta per fer que Es Niu arribi a totes les cases de Palafrugell i rodalies que volguessin recuperar, o simplement provar, el sabor d'aquest plat tan tradicional. Des de l'Institut de Promoció Econòmica es valora positivament la bona acollida de la possibilitat que la gent s'endugués a casa racions preparades d'aquest plat exquisit. Per a més informació: www.visitpalafrugell.cat

REBAIXES AQUEST GENER HO TRENQUEM TOT! Tarongeta, 22 · Palafrugell · Tel. 660 548 465 · 628 59 79 99 · berlin-tn@hotmail.com


Noticiari

22

Palafrugell

Videoclip contra la violència masclista fet per joves del municipi AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Un any més Palafrugell va estrenar el passat 24 de novembre, un videoclip contra la violència masclista fet per joves del municipi. El videoclip forma part d'un projecte que es va iniciar fa cinc anys entre l'Àrea de Joventut i l'Àrea de Benestar Social de l'Ajuntament per tal de sensibilitzar els joves sobre aquesta problemàtica. A més, des de fa dos anys, compte amb la col·laboració d'Europe Direct.

Foto: Ajuntament de Palafrugell

Cada any un grup de joves participen en la creació d’una cançó i un videoclip de la mateixa que es presenta coincidint amb els actes del Dia

Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. Aquest any el videoclip serà de la cançó Fénix, escrita per l’artista Anna Sàez, una jove de 20 anys del municipi. Fénix s’ha enregistrat durant el mes d’octubre a l’estudi de gravació de Can Genís (Àrea de Joventut de Palafrugell), amb la col·laboració del productor Albert Such. La cançó ha estat traduïda en anglès gràcies a la col·laboració de Joe Hogan, amb l’objectiu de fer-ne difusió a nivell internacional. El videoclip l’ha realitzat l’Àlex Arza, un jove de 27 anys també de Palafrugell. L’Àlex Arza ja ha treballat en diferents projectes musicals i també de publicitat, un camp on ha obtingut algun premi. Des del 25 de novembre es pot trobar a les xarxes socials de l’Àrea de Joventut, on també es poden veure els vídeos fets els anys anteriors.

Enllaços: Teaser videoclip: https://youtu.be/Nilpr9c6P7A Cançó soundcloud: https://soundcloud.com/can-gen-s/fenix/s-rcLXG


23


Noticiari

24

Palafrugell Gener

Es convoca la 4a edició del Premi Josep Pallach AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Els articles, escrits en català, han de tractar sobre l’educació, entesa des d’una perspectiva transversal; de forma genèrica o bé analitzant qualsevol opinió, fet o experiència educativa en què es posi de manifest la importància de la interacció entre diversos àmbits socials i agents educatius. Els treballs han d’haver estat publicats durant l’any 2017 en qualsevol mitjà, imprès o digital, amb el format d’article d’opinió o crònica. Més informació: www.fundaciopallach.cat

Foto: Ajuntament de Palafrugell

L'Ajuntament de Palafrugell convoca la quarta edició del premi Josep Pallach d'Articles Periodístics amb col·laboració amb la Fundació que duu el nom del pedagog empordanès. Enguany es concedirà un únic premi dotat amb un import de 1.000 € entre el guanyador de tots els articles presentats abans del 31 de gener del 2018.


25


03

26

Begur

Dimecres

De 17 a 19 h · Plaça de l’Església Taller infantil “Fem el fanalet” Organitza: XIKS 18 h · Plaça de l’Església Xocolatada popular Organitza: Xurreria Duran i Ajuntament de Begur

Noticiari

Begur aconsegueix 2.800 quilos de menjar durant el Gran Recapte AJUNTAMENT DE BEGUR

Foto: Ajuntament de Begur

Agenda

De 18 a 20 h · Plaça de l’Església Rebuda del carter Reial

05

Divendres

18 h · Centre poble Cavalcada de Reis

07

Diumenge

Tot el matí · Pavelló Municipal d'Esports 4t Torneig de bàsquet 3x3

12

Divendres

22.30 h · Cinema – Casino Cicle Billy Wilder · Avanti!

18

Dijous

17 h · Biblioteca municipal Salvador Raurich Hora del conte: “Auuu!, contes de llops”, amb Olga Cercós

24

Dimecres

17 h · Biblioteca municipal Salvador Raurich Hora del conte: conte per a nadons (0 a 3 anys): 'Aigua!', amb Olga Cercós

Del 9 al 31 de gener de 2018 Biblioteca municipal Salvador Raurich Hora del conte: 'Els ossos hivernen a la biblioteca' Llbres i activitats (pinta, retalla i enganxa)

Esclanyà 04

Dijous

De 16 a 18 h · Local Polivalent d’Esclanyà Activitat Infantil “Fem el fanalet”

05

Divendres

19.15 h · Local Polivalent d’Esclanyà Cavalcada de Reis

29

Dilluns

17.30 h · Local Polivalent d’Esclanyà Conte: «El joc de la imatge», amb Olga Cercós, per a mainada de P4 a 4t Per a més informació: www.begur.cat | www.visitbegur.cat |

Caritas Begur, amb la col·laboració de l'àrea de Serveis Socials de l'Ajuntament de Begur, va aconseguir recollir 2.800 quilos de menjar durant el Gran Recapte d'Aliments que es va fer els dies 1 i 2 de desembre al municipi. La recaptació alimentària, que es va fer al supermercat Jodofi i als dos supermercats Spar, va destinada al Banc d'Aliments de Catalunya. El Gran Recapte, que es fa a tot Catalunya, arribava enguany a la VIII edició. “Des de l'Ajuntament volem donar les gràcies a tots els voluntaris i a Protecció Civil que ens ha ajudat moltíssim”, va manifestar la regidora de Serveis Socials, Encarnación García. L'any passat, la recaptació a Begur va ser de 2.575 quilograms de menjar en aquesta acció solidària.

L'Ajuntament de Begur reparteix un miler de lots de Nadal als jubilats AJUNTAMENT DE BEGUR

Foto: Ajuntament de Begur

22.30 h · Casal de la Gent Gran Tradicional Ball del Fanalet (obert per a tothom)

L'Ajuntament de Begur va iniciar el repartiment d'un miler de lots de Nadal als jubilats, pensionistes, majors de 65 anys i vidus i vídues empadronats al municipi. L'alcalde, Joan Loureiro, va recordar que volen continuar amb aquesta tradició, que fa prop de 40 anys que dura, de felicitar els ciutadans de més edat del terme. "És una manera de donar-los les gràcies", va afirmar l'alcalde.


Begur

27

Noticiari

Presentació de la secció de patinatge artístic de la Fundació Esportiva Begur Foto: Fund. Esportiva Begur, secció patinatge.

AJUNTAMENT DE BEGUR

La Fundació Esportiva Begur va presentar la secció de patinatge artístic de l'entitat, la qual aplega una cinquantena de patinadors i patinadores entrenats per Mònica Colomer i Laura Tomás. Durant la presentació, que es va fer al pavelló municipal de Begur, el públic assistent va poder gaudir de diferents coreografies dividides per nivells on els patinadors i les patinadores mostraven les habilitats i la feina

feta durant la temporada passada. Amb aquesta presentació la secció de patinatge artístic continua treballant per afrontar els nous canvis de reglament que s'han instaurat de cares al 2018 i segueix inculcant els valors que aquest esport representa a tots els seus patinadors i patinadores. A l'acte hi van ser presents el regidor d'Esports, Martí Aldrich, i membres del Patronat de la Fundació.


Agenda 01

28

Pals

Dilluns

18 a 20 h · Recinte gòtic 31è Pessebre Vivent Entrades de 17.30 a 19 h a Ca la Pruna

04

Dijous

17.30 h · Pati Can Pigem Recollida de cartes a càrrec del Patge Reial

05

Divendres

18 h · Sortida: C. Enginyer Algarra Cavalcada dels Reis Mags d'Orient Recepció dels Reis al Pati de Ca la Pruna.

06

Dissabte

18 h · Pavelló de Pals 38è Pastorets: La flor de Nadal.

07

Noticiari

Sergi Brull pren possessió com a nou alcalde de Pals AJUNTAMENT DE PALS

Sergi Brull i Costa (PDeCAT) ha pres possessió com a nou alcalde de Pals en el Ple d’investidura celebrat el 2 de desembre. Brull pren el relleu a l’alcaldia del municipi per al mandat 2018-2019 després de la renúncia de Sílvia Monar al seu càrrec en compliment del pacte de govern signat entre les formacions de Junts per Pals - AM i PDeCAT a l’inici de l’actual mandat.

Diumenge

18 h · Pavelló de Pals 38è Pastorets: La flor de Nadal.

13

Dissabte

10 h · Caseta de fusta de les Basses d'en Coll. Sortida guiada: Fem d'investigadors. Iniciació a l'observació de fauna.

Diumenge

20

Dissabte

16.30 h · Local Polivalent Masos. Festa Petita dels Masos Espectacle infantil a càrrec de Fefe i cia. 18 h · Local Polivalent Masos. Concert i tot seguit Ball amb el conjunt BoogieWoogie. Entrada gratuïta

Altres activitats Pujada a la Torre de les Hores. Dissabtes a les 17 h · Les places són limitades i cal reserva prèvia a l'Oficina de Turisme · Tel: 972 637 380 MERCAT SETMANAL Dimarts de 8 -13 h · Av. Europa SEGONA MÀ Dissabtes de 9- 14 h · Pl. Catalunya.

Més informació a: www.visitpals.com · info@pals.cat

Foto: Ajuntament de Pals

14

18 h · Pavelló de Pals 38è Pastorets: La flor de Nadal.

Monar, que va renunciar al seu càrrec com a alcaldessa de Pals en el Ple ordinari del mes de novembre celebrat divendres dia 30, manté les àrees de Turisme, Comerç, Empresa i Ocupació; mentre que Sergi Brull, a banda de l'alcaldia, assumeix Governació i seguirà encapçalant les regidories de Serveis, Medi Ambient i Agricultura. En el seu discurs d'investidura, Sergi Brull va destacar la “sensibilitat, rigor, proximitat, personalitat i transparència” demostrades “en tot moment” per Monar, a qui també li ha estès la mà “a seguir treballant plegats com fins ara per fer del nostre un poble pròsper i adaptat a les necessitats de tots els palsencs i palsenques”.


Pals

29

Noticiari

AJUNTAMENT DE PALS

AJUNTAMENT DE PALS

Més de 400 persones van desafiar el fred del cap de setmana en una nova edició d'aquesta cursa popular organitzada per l'Associació Cultural i Esportiva El Pedró de Pals. La Marxa dels Arrossars va tornar a demostrar per què és una de les proves esportives amb més prestigi del territori i una de les curses amb més tradició del municipi. La prova, que enguany es podia fer en la modalitat de marxa a peu, estava dividida en dos circuits de 9 km i de 20 km i va arrencar a primera hora del matí des del Pavelló d'Esports de Pals.

Foto: Ajuntament de Pals

El Gran Recapte recull 1.280 quilos d'aliments a Pals Foto: Ajuntament de Pals

Èxit de participació a la 27a Marxa dels Arrossars

Pals i els seus veïns van tornar a demostrar ser un poble solidari. Els palsencs i palsenques van aportar un total de 1.280 quilos d'aliments com a part del Gran Recapte d'Aliments 2017, organitzat pel Banc d'Aliments de Catalunya i Càritas Pals i que ha comptat amb el suport de l'Ajuntament. Tots els aliments recollits aniran destinats a les famílies més necessitades del territori.


Agenda 01

30

La Bisbal

Dilluns

18 h · Pavelló Firal · Quina Bisbal Bàsquet · Per a més informació: Agenda cultural de La Bisbal d'Empordà

02

Dimarts

18 h · Torre Maria · Carter reial. Un any més el Carter Reial torna a la Bisbal d'Empordà per tal de recollir les cartes de tots els infants de la contrada.

03

Dimecres

18 h · Plaça Major · Carter reial. Un any més el Carter Reial torna a la Bisbal d'Empordà per tal de recollir les cartes de tots els infants de la contrada.

05

Noticiari

De Vilà Clara a Vilà-Clara. Família de ceramistes AJUNTAMENT DE LA BISBAL D’EMPORDÀ

El diumenge 17 de desembre es va inaugurar l'exposició temporal “De Vilà Clara a Vilà-Clara. Família de ceramistes” a la sala d'exposicions temporals del Terracotta Museu.

Divendres

18 h · Cavalcada de Reis 18 h · Davant les Voltes · Ball de gegants Reial 18.30 h · Carrer 6 d'octubre, Les Voltes, plaça Llibertat, carrer Ample, Mesures, Volta de la mel Arribada dels reis de l'Orient 19 h · Plaça Major · Ofrena al Nen Jesús

Diumenge Foto: Ferran Vilà-Clara

07

9.00 h · Pavelló d'Esports Memorial Jordi Sabater. Torneig de bàsquet amb 4 equips. Semifinals al mati, 3r i 4rt lloc. A les 16:30 h: 1r i 2n lloc A les 18 h i a les 19:30 h: Partit de veterans 12 h · Sala de Plens de l'Ajuntament Lliurament de Premis del Concurs de Pessebres Per a més informació: Agenda cultural de La Bisbal d'Empordà 18 h · Mundial Els Pastorets. Els Pastorets de la Bisbal tornen a ser aqui! Les entrades es podran comprar al teatre Mundial a l’area de Cultura. Preu: 8 € Som-hi!!!

12

Divendres

22 h · Mundial Viatges. "Més que una pedalada solidària a Senegal" (Projecció d’un viatge)” a càrrec de Projecte Xevi. Gratuït. Per a més info: Agenda cultural de La Bisbal d'Empordà

13

Dissabte

18 h · Mundial Els Pastorets. Els Pastorets de la Bisbal tornen a ser aqui! Les entrades es podràn comprar al teatre Mundial a l’area de Cultura. Preu: 8 € Som-hi!!!

14

Josep Vilà-Clara Garriga decorant una escultura Autor: Ferran Vilà-Clara

L'acte va estar presidit pel Sr. Lluís Sais i Puigdemont, alcalde de La Bisbal d'Empordà, i va comptar amb l'actuació de la formació bisbalenca “Tres i no res”. La nova exposició del Terracotta Museu és una retrospectiva del treball realitzat a l'obrador bisbalenc Vilà Clara Ceramistes. El taller dels Vilà Clara, i els dos personatges homenatjats en aquest mostra,Josep Vilà Clara i Josep Vilà-Clara Garriga, pare i fill, representen per a la ceràmica de la Bisbal dos figures transcendents en la història moderna de la ceràmica de la ciutat i, per extensió, de tot Catalunya.

Diumenge

18 h · · Mundial Espectacle familiar. "Ningú et va dir que fos fàcil" de Jove Teatre Regina. Sinopsi: L’adolescència es converteix en el tema d’aquest musical de ritme trepidant, que transforma el pas de la infantesa a la joventut en una ventura apta per als qui són adults i per als qui estan... Per a més informació : www.labisbal.cat

Exposició: del 17 de desembre de 2017 al 8 d'abril de 2018 Terracotta Museu - Sala d'exposicions temporals - La Bisbal d'Empordà Per a més informació: www.terracottamuseu.cat


La Bisbal d’Empordà

31

Noticiari

El Gran Tió de La Bisbal es torna a superar! REDACCIÓ ELS VOLTORS

Un any més, l'Associació juvenil i cultural Els Voltors de La Bisbal d'Empordà va organitzar per 8è any consecutiu, els passats dies 16 i 17 de desembre, el GRAN TIÓ, una activitat tradicional, màgica i sobretot solidària, on varen poder continuar despertant un any més, les il·lusions dels més petits de la casa.

Foto: Els Voltors

Voltors de La Bisbal, els Amics del Tambor del Baix Ter de Torroella de Montgrí, El Bruel dels Timbalers de Pals i els Timbalers de les Gavarres de Monells. La cercavila va acabar amb una gran xocolatada, i al mateix moment els nens podien realitzar un taller familiar per crear un tió en format imant.

Tot i les baixes temperatures del cap de setmana, cap nen es va quedar a casa i cap a la plaça del castell varen venir! L’activitat va tenir un gran èxit de participació! Durant la celebració, es van realitzar diferents activitats al voltant del Gran Tió. Dissabte pel matí es va organitzar una cercavila pels carrers del centre, amb els Timbalers dels

Tant per la tarda del dissabte com la del diumenge, els nens que portaven un, o varis, aliments pel Gran Tió, podien pujar dalt l'escenari on, després de fer-lo cagar, els recompensava amb una motxilla plena de regals! En un altre escenari hi havia la Voltora que recollia els xumets de tots aquells infants que deixaven l'hàbit de xumar. L'entitat informava que, enguany, havien pujat a cagar el Tió més de 1.100 nens i nenes. I l'aportació de cada nen sumava la quantitat total d'una tona d'aliments que es varen destinar al Centre d'Acollida Convent dels FranciscansFundació Acollida i Esperança.


Agenda

32

Torroella i l’Estartit

L’Estartit 01

Dilluns

12h · Primer bany de l'any 16.30 h · A la plaça de l'Església Lliurament Cartes als patges 18h · Sala polivalent l'Estartit · Quina

05

Els germans Roca ja tenen els seus caganers REDACCIÓ COMUNICA.CAT

Els caganers dedicats als restauradors gironins amb tres estrelles són una de les novetats d'aquest any de Caganer.com

Divendres

18h · Espectacle i Castell de foc de benvinguda dels Tres Reis de l'Orient 19.30h · Arribada dels vaixells dels Tres Reis de l'Orient i cavalcada

Torroella 05

Noticiari

Divendres

Els tres germans del conegut restaurant gironí El Celler de Can Roca, distingit amb tres estrelles Michelin i considerat un dels millors del món, ja tenen els seus propis caganers elaborats artesanalment per Caganer.com, de la família Alós-Pla. Les figures s'han pogut adquirir a les parades que el Caganer.com ha tingut instal·lades a les fires nadalenques de Catalunya, o a través de la web caganer.com i a la botiga ubicada a Torroella de Montgrí. Pels germans Roca,«és un plaer formar part de tot el repertori de caganers amb l'atreviment, el sentit de l'humor i la creativitat que els caracteritza. Estem encantats de ser escollits per ser la mirada més atrevida del pessebre».

Recollida de Cartes, lliurament premis concurs cartell de reis, Castell de Focs i Benvinguda de Ses Majestats.

Foto: comunica.cat

11.30 a 13.30 h · Plaça de la Vila Recollida de cartes pels carters reials 13 h · A la Capella de Sant Antoni Lliurament de premis de l'XIè Concurs de Dibuix del Cartell de la Festa de Reis 19.15 h · Al Passeig de Catalunya Castell de focs de benvinguda als 3 Reis d'Orient Tot seguit: cavalcada de Ses Majestats, els Tres Reis d'Orient

XXVI Concurs de Gossos d'Atura AJUNTAMENT DE TORROELLA DE MONTGRÍ

06

Dissabte

18h · Sala polivalent l'Estartit · Quina

Més informació a: ww.agendatorroella.com

El pastor asturià, de Sama de Grado, Antoni Casona (101 punts), amb la gossa Sua, ha estat el guanyador del XXVI Concurs de Gossos d'Atura de Torroella de Montgrí, que es va celebrar en el marc de la 624a Fira de Sant Andreu. La segona posició ha estat per al guanyador de l'any passat, el pastor local Jordi Muxach (95 punts), amb la gossa Sendi; mentre que la tercera plaça ha estat pel subcampió d'Euskadi, Peyo Segurola (88 punts), amb la gossa Argi.


Torroella de Montgrí i l’Estartit

33

Noticiari

Maria Arnal i Marcel Bagés El Petit Montgrí obté el van presentar el seu certificat d'Escola Verda primer disc AJUNTAMENT DE TORROELLA DE MONTGRÍ

REDACCIÓ ESPAI TER

Foto: Maria Arnal i Marcel Bagés

El duet s'ha convertit en poc temps en una de les revelacions del panorama musical català actual. Van presentar el seu primer disc, 45 cerebros y e1 corazón a l'Espai Ter el passat mes de desembre.

L'escola bressol municipal El Petit Montgrí, de Torroella de Montgrí, ha obtingut el distintiu com a Escola Verda, després de superar amb èxit un procés de certificació. Es tracta d'una acreditació promoguda pels departaments de Territori i Sostenibilitat, i d'Educació, que reconeix aquells centres que integren de manera transversal els valors i la difusió de la sostenibilitat i el respecte cap al medi ambient. Amb aquest reconeixement, l'escola bressol municipal, amb el suport de l'Ajuntament, fa un pas més en el seu compromís amb la sostenibilitat que s'ha convertit, des de fa uns anys, en un element estratègic de la gestió interna, l'educació i la relació de l'escola amb l'exterior.

Taller de Nadal amb fibres vegetals MUSEU DE LA MEDITERRÀNIA

Convertits en una de les realitats més sòlides del nostre panorama musical, acaben de rebre el Premi Revelació ARC 2017. El cant de Maria Arnal, natural i sense floritures, i les elaborades textures de guitarra (clàssica, acústica o elèctrica) de Marcel Bagés es posen aquí al servei d'un repertori majoritàriament propi en què evoquen vells fantasmes col·lectius, la memòria i el present. Un disc que combina la cançó d'autor híperexpressiva amb l'atmosfera tèrbola i experimental, on l'imaginari es veu enriquit amb aportacions electròniques de samplers i la producció de David Soler.

El Museu de la Mediterrània va voler apropar l’ofici de cisteller a tothom, organitzant un Taller de Nadal amb fibres vegetals de caire familiar, on es van elaborar objectes nadalencs amb fibres vegetals autòctones. El taller va ser impartit pels artesans cistellers locals, Josep Mercader i Magda Martínez. Els assistents, van poder experimentar el treball d’una matèria natural amb les seves mans i sentir-se cistellers per un dia. Per a és informació: www.museudelamediterrania.cat


34

Pels 25 anys, 12 entrevistes

REDACCIÓ EVA VIDAL

Anna Vicens

SECC ESPE IÓ CIAL !

Presidenta de l'Associació Catalana de Sommeliers Des de 2016, Anna Vicens és la presidenta de l'Associació Catalana de Sommeliers. Rigor, compromís i il·lusió són les paraules amb les quals Anna Vicens va afrontar aquest repte i amb les quals exerceix el seu càrrec. Amb estudis en Sociologia, Comunicació i RR PP, està lligada al món del vi des de 1995. Imparteix i organitza tastos, assessora en cartes de vins i maridatges i col·labora en diferents mitjans de comunicació.

Com et vas iniciar en aquest món? Va ser per casualitat. Després dels meus estudis de comunicació vaig entrar a treballar com a RRPP en unes caves, i allà vaig descobrir el món del vi. Amb els anys he pogut combinar les meves dues grans aficions, la comunicació i el vi. Quina preferència tens amb els vins? Tinc preferència pels vins locals. M’agrada tastar els vins dels llocs que visito. I a casa o amb els amics el que m’agrada és descobrir vins nous.

Quina és la teva valoració del moment actual dels vins de la DO Empordà? L’Empordà viu un gran moment, els seus vins són reconeguts fora de casa nostra i presents a gairebé totes les cartes d’aquí. Cada vegada hi ha més vins catalans. Com estan considerats en el mercat nacional i estranger? Els vins catalans es vénen sobretot a Catalunya i a l’estranger, el mercat nacional consumeix vins de les DO nacionals més conegudes. Per

tant podem dir que si hi ha aquests bons números en exportació és que s’està fent una bona feina. El món del vi, sempre s’ha entès més com un món d’homes, però les dones també hi entren, quines destacaries? En el món de la sumilleria tenim tant dones com homes que han guanyat concursos. La millor sommelier de Catalunya 2017 és l’Audrey Doré, la sommelier del Celler de Can Roca. I en el món de l’enologia passa el mateix, hi ha moltes


35

dones que fan grans vins. I la sort que tenim és que qui fa el vi és tant o més important que el mateix vi. El mateix passa en els restaurants, el xef i el sommelier ara també són importants. Quina feina gestiona la Presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers? Cerquem activitats en les que els socis en treguin algun benefici, com per exemple, formacions, tastos, borsa de treball, entrades a fires, informacions d’actes relacionats amb el món del vi,... i organitzem cada any el concurs Millor Sommelier de Catalunya. Que ens podries dir d’aquest primer any com a presidenta? (al març farà dos anys) Estic molt contenta perquè tinc un molt bon equip dins la junta directiva i gràcies a la feina que fem tots junts hem guanyat socis, patrocinadors i col·laboradors. Com definiries al sommelier perfecte? Perfecte? Seria una mica avor-

crític,... hi ha moltes sortides laborals.

rit, no? (riu). El sommelier és una persona formada, que sap escoltar i sap assessorar per tal que qui consumeixi aquell vi el disfruti amb tots els sentits. Ha de tenir sensibilitat, coneixement i empatia, ha de ser sincer i honest, i ha de saber transmetre plaer. Trobes molta gent jove interessada per ser sommelier o estan més interessats per la cuina? El món del vi té cada dia més adeptes. I això és bò. Abans es consumia molt més vi que ara, es parla d’uns 40 litres per any i persona i ara estem a la meitat. Potser ens faltarien programes a la televisió, la cuina en té uns quants i això ha fet que tingui tanta repercussió, però el tema de l’alcohol frena qualsevol tipus de promoció. Quin futur laboral té un professional del vi? Des del servei de sala en un restaurant, que és qui fa també la carta de vins, fins a comercial en un celler o distribuïdora, venedor en una botiga especialitzada, comunicador, formador, assessor, promotor,

Quines són les lliçons bàsiques per fer una cata de vins? A part dels passos sistemàtics a seguir a través dels sentits, que són la vista, l’olfacte, el gust i el tacte, el que és més important és saber transmetre tot el que diu aquell vi i tot el que hi ha al darrera, a la vinya, al celler i com són les persones que el fan possible. Que recomanes, no menjar ni beure abans d’una cata? S’ha de menjar perquè no es pot tastar vins amb la panxa buida, però fins al punt de no estar massa tips perquè aleshores els sentits no els tindrem desperts. El que no es pot fer abans d’un tast és beure cafè, menjar xiclet o fumar, per exemple. El proper desembre la revista El Nou de l’Empordà, compleix 25 anys, amb quin vi podríem celebrar-ho? Podríeu celebrar-ho amb un Lyric, un vi dolç de Mas Comtal. Es tracta d’un vi elaborat a partir de la varietat Merlot, elaborat segons la metodologia de vins generosos. Cada any se’n fan petites quantitats en bótes de 225 litres seguint el sistema de solera i criadora, i aquest té una solera de 1993, l’any de la nova etapa familiar del celler Mas Comtal, i l’any d’inici de la vostra revista.


Noticiari

36

Girona

Temporada Alta REDACCIÓ TEMPORADA ALTA

El Festival clou la 26a edició amb un increment significatiu de públic i consolidant el seu vesant internacional. Amb unes xifres de 52.753 espectadors i un 90,5% d’ocupació.

Enguany s’han presentat un total de 94 propostes al llarg de dos mesos: 48 estrenes, 26 produccions o coproduccions, 25 espectacles internacionals de 16 països diferents i 20 propostes de creació contemporània. La 26a edició ha estat marcada per un gran nombre de propostes internacionals de grans noms de les arts escèniques com Alain Platel, Romeo Castellucci, Oskaras Korsunovas, Guy Cassiers, Christiane Jatahy, Mariano Pensotti, Los Colochos o la companyia 1927. El Festival és més que una programació d’espectacles i es consolida com a punt de trobada per a professionals de referència internacional. La Setmana de Programadors és manté com un dels plats forts de l’edició, reunint la millor creació contemporània, del país i internacional, i amb la presència de 85 programadors nacionals i internacionals. A Temporada Alta s’hi han estrenat alguns dels espectacles destacats de la temporada teatral del país com Cyrano, amb Lluís Homar i direcció de Pau Miró, Blasted (Rebentats) d’Alícia Gorina o iUanMi de Lali Ayguadé. Algunes de les coproduccions més celebrades, com Vania,

Foto: Cartell Temporada Alta

La demanada del públic ha afegit 22 funcions addicionals de 12 espectacles diferents.

d’Àlex Rigola, proposen una renovació escènica al nostra país. Temporada Alta mira cap al futur i presenta algunes propostes que determinaran les properes edicions, com la participació del Festival al projecte europeu Interreg 2018 - 2020 o el seu projecte social i educatiu, línia que s’ha començat a treballar enguany amb el programa A TEMPO, Arts i Formació. Per a més informació: www.temporada-alta.net


Girona

37

Noticiari

Can Bech dona més de 100.000 melmelades i salses al Banc dels Aliments de Girona REDACCIÓ CAN BECH

L'empresa empordanesa Can Bech va fer efectiu l'acord de col·laboració amb el Banc dels Aliments de Girona pel qual realitza una primera donació de 102.723 unitats de producte entre melmelades i salses de qualitat Premium. A partir d'ara, la fundació que distribueix aliments a més d'un centenar d'entitats solidàries, s'encarregarà de què els diferents productes arribin a les més de 37.100 persones de les comarques gironines que més els necessiten.

En l'acte d'entrega de la primera donació hi eren presents el president del Banc dels Aliments de les comarques de Girona, Frederic Gómez, i el propietari de Can Bech, Gerard Bech. Sobre la donació, Gómez destaca que “la melmelada és un producte minoritari perquè no acostumem a tenir-ne”, a més “el format de l'envàs petit és perfecte per repartir i compartir entre el major número de persones”. Per la seva banda, el propietari i gestor de l'empresa, Gerard Bech, assenyala que la finalitat d'aquesta acció és la “d'agrair i destinar una part dels nostres beneficis al territori en format de donació de productes”. Aquesta donació suposa gairebé l'1% de la facturació prevista de Can Bech per aquest any

2017 i s'emmarca en el seu compromís per col·laborar en diversos esdeveniments esportius, culturals i solidaris, com ara curses i actes populars,

concerts, la Marató de TV3 i a partir d'aquest any, amb el Banc dels Aliments de Girona per a futures donacions de producte.

Foto: Can Bech

Aquesta primera donació de Can Bech ha suposat l'entrega de melmelades i salses de 43g, 140g i 300g, com ara melmelada de figues, préssec i albercoc, poma, taronja, entre d'altres, i també conserves de verdura com escalivada i olivada.

La donació es va fer el dilluns 17 de juliol al Banc dels aliments de Girona Can Bech és una empresa familiar ubicada a l’Empordà (Girona), dedicada a l’elaboració de conserves de fruita i verdura de qualitat Premium. El seu origen es troba a l’any 1981, quan la família Bech va obrir el seu restaurant al poble de Fontanilles. Un dels seus plats més famosos era el Recuit de drap amb figues de l’Empordà, unes postres típiques de la zona elaborades amb formatge fresc de llet de cabra i figues confitades. L’èxit de les figues va ser tant gran que la família Bech va començar la seva elaboració conservant-les en terrines de vidre i venent-les als seus clients i botigues més properes. Actualment, les figues en almívar segueixen sent l’especialitat de la companyia, però també ho són les melmelades, les gelees, salses, els chutneys i altres línies més recents i innovadores, com els maridatges d’autor per a formatges Just For Cheese. A dia d’avui Can Bech és present a restaurants, hotels, botigues premium i cadenes gurmet en més de 25 països de tot el món que aposten per la qualitat i el prestigi dels seus productes. Per a més informació podeu consultar: www.justforcheese.com, www.canbech.com o les xarxes socials de Can Bech (Facebook, Twitter i Instagram) amb l’usuari @CanBech.


Agenda 02

38

Palamós

Dimarts

10 - 13.30 h i 15 - 19 h · Museu de la Pesca Joc de pistes al Museu de la Pesca Gratuït · Places limitades per estricte ordre d’arribada dels participants. Cada menor ha de portar un adult responsable.

03 i 04

Noticiari

L’Escola Vedruna Palamós contra l'assetjament escolar. Projecte Tei. VEDRUNA PALAMÓS

Dimecres i dijous

Divendres

Arribada dels Reis Mags d’Orient a Palamós 18 h: Xocolatada Moll Vell 18.15 h: Arribada de Ses Majestats Els Reis d’Orient, salutació de l’alcalde i discurs dels Reis 19 h: Cavalcada 20 h: Salutació personal de SM els Reis als infants La Gorga · Gratuït

06

Dissabte

18 a 22 h · Nau dels 50 m Gran Quina de Nadal Gratuït

07

Diumenge

18 h · Teatre La Gorga Música. Concert d’Any Nou a Girona Banda Band Taquilla inversa (Entrades a www.lagorga.cat)

18

Dijous

18 h · Biblioteca Lluís Barceló i Bou Contes musicats a càrrec de La Minúscula A partir de 3 anys · Gratuït

20

Diumenge

12 h Ballada de sardanes en record a Ricard Viladesau Cobla Flama de Farners. Gratuït Agrupació Sardanista Costa Brava en conveni amb l'Àrea de Cultura i Patrimoni de l'Ajuntament de Palamós 13 h Celebració de la Festivitat de Sant Antoni Abat: benedicció dels animals. Gratuït

28

“Quo Vadis” VEDRUNA PALAMÓS

Dissabte

18h · Teatre la Gorga Projecció homenatge a Josep Casas i Busquets Entrada gratuïta

21

El funcionament del programa TEI és senzill: es formen parelles d'alumnes en les quals els més grans seran els referents dels petits. La missió, dels tutors és d'ajudar a gestionar i resoldre els problemes de convivència que puguin sorgir en el dia a dia. Aquest objectiu és tot un repte que implica tota l'escola, doncs també hi participen els infants de P3, que tenen com amics especials els alumnes de P5, els nens i nenes de 5è de primària, que són tutors emocionals dels de 3r de primària i els de 3r d'ESO, els tutors emocionals dels de 1r d'ESO. El programa ha tingut molt bona acollida entre el professorat i l'alumnat.

Diumenge

12 h · Teatre La Gorga Espectacle infantil: Màgia Tea Time a càrrec de la Cia. Txema Menors de 14 anys: 6€ . Club Tr3s C: 5 € Entrades a www.lagorga.cat Per a més informació: www.visitpalamos.cat

Foto: Vedruna Palamós

05

Foto: Vedruna Palamós

16.30 h - 19.30 h · Arbreda Patge-Olímpiades Vine a fer proves i viu aventures com si fossis un patge: transportar paquets, avituallament, posar-se en forma... i a més, hi podràs fer el teu fanalet amb Fefe and co. Per a nens de 4 a 10 anys

El divendres 15 de desembre els alumnes de batxillerat de l'escola Vedruna Palamós van realitzar de manera conjunta una activitat de tutoria. L'activitat preparada en forma de gimcana i anomenada Quo Vadis des dels respectius tutors pretenia fer recórrer els llocs més emblemàtics de Palamós. Els objectius de la gimcana va ser fomentar la cohesió de grup a partir de la col·laboració en una activitat conjunta, conèixer les possibilitats de l'entorn per a poder aprofitar-lo i crear un clima positiu i motivador al batxillerat des dels dos cursos de batxillerat.


Palamós

La 41a edició de la Fira Nadalenca recapta gairebé 10 mil euros

39

Noticiari

Rally Costa Brava Històric AJUNTAMENT DE PALAMÓS

Aquests diners se sumaran a la recaptació aconseguida en les activitats escèniques organitzades per “Els Cosinets” i a les aportacions d'empreses. Tots els beneficis de la Fira Nadalenca aniran destinats a dos projectes que lideren l'Associació AFATRAM i la Fundació VIMAR que treballen amb persones amb discapacitats psíquiques de la comarca. A finals del proper mes de gener es farà l'acte d'entrega del total recaptat a les dues entitats receptores.

Foto: Ajuntament de Calonge

Foto: Ajuntament de Calonge

AJUNTAMENT DE PALAMÓS

La competició se celebrarà del 19 al 22 d'abril de 2018 i serà l'única prova puntuable per l'europeu de l'especialitat i que enguany decidirà del campió del FIA Trophy for Historic Regularity Rallies. El Rally Costa Brava Històric és una de les millors proves de regularitat en carretera oberta d'Europa i enguany repeteix base a Palamós. Des de l'organització preveuen superar el centenar d'inscrits amb la participació d'equips estrangers i nacionals.

Recordant en JOSEP CASAS i BUSQUETS Dissabte 20 de gener de 2018 · A les 18 h Teatre La Gorga de Palamós En Josep aboca la salador de la brisa marina, la nostra brisa palamosina, vers l'interior profund i l'instant del contrast es prolonga en els seus poemes, així com la roca és retallada per l'onada fugissera del mar. L'acte de creació en Josep esdevé un esclat permanent de germanor i amor per aquesta vila. Home polifacètic ha esdevingut un dels pilars culturals més importants des de un dibuix, a la lletra d'una sardana, passant per cinematògraf, fotògraf, poeta, observador de la vila i gran amant de la seva família. Per tot això Cine Club Bahia s'aboca amb cor i ànima a l’homenatge del nostre company Josep Casas i Busquets

Benvolgut company i amic, Josep Casas i Busquets, en el muntatge de les imatges trobareu mostres d'afecte, d'admiració i reconeixement que, quan en la pau de la vostra llar junt amb la vostra esposa, sens dubte sentireu una agradable emoció. La vostra vida ha estat dedicada als demés, que avui us reconeixerem. Els vostres amics i companys de Junta amb gratitud.

Amb el suport de l’Ajuntament de Palamós


04

40

Calonge

Dijous

17.30 h Lloc de sortida: Plaça de Catalunya de Sant Antoni Campament Reial de Sant Antoni. L’espectacle de foc acompanyarà la comitiva reial fins a l’Espigó del Mig 18 h · Espigó del Mig Campament Reial de Sant Antoni. Arribada de l’Estel Guia. 18.30 h · Espigó del Mig Campament Reial de Sant Antoni. Arribada dels patges a la platja acompanyats del drac volador 18.45 h · Espigó del Mig Campament Reial de Sant Antoni Vine a donar la teva carta als patges

05

Divendres

18 h · Recorregut: Passeig d’Hivern, plaça de la Concòrdia, carrer de la Rutlla, carrer Àngel Guimerà i arribada a l’església de Sant Martí, on els reis recolliran les cartes dels infants. Cavalcada dels Reis Mags d’Orient a Calonge 18.30 h · Recorregut: Avinguda Costa Brava, Plaça de Catalunya, carrer Sant Antoni, Plaça de la Llibertat i arribada al Palau Firal, on els reis recolliran les cartes dels infants. Cavalcada dels Reis Mags d’Orient a Sant Antoni

07

Diumenge

18 h · Sala Fontova Quina de Calonge

18

Dijous

18.30 h · Biblioteca Pere Caner de Calonge Sortida al TNC per veure l'obra “Blasted” de Sarah Kane

19

Divendres

17.30 h · Biblioteca la Cooperativa de Sant Antoni Teatre d'ombres: “El Nuco i la tortuga” a càrrec de l'associació Rondallaire.

27

Dissabte

11 h · Biblioteca Pere Caner de Calonge Biblionadons: “Cinc pometes” a càrrec de Piruleta contes. Per a més informació: www.calonge.cat

Noticiari

Víctor Küppers omple el palau firal de Sant Antoni amb la motivació i l'entusiasme com a bandera AJUNTAMENT DE CALONGE

«Perquè davant la mateixa situació hi ha persones que perden la il·lusió i la motivació i d'altres que la mantenen? La clau està en l'actitud davant les coses, un factor que cada persona pot controlar i que no depèn de l'entorn». Aquesta és una de les afirmacions que va fer el passat 30 de novembre Víctor Küppers al Palau Firal davant d'un auditori de més de 800 persones.

Foto: Ajuntament de Calonge

Agenda

El coach, professor i escriptor Küppers va exposar durant més d'una hora les claus per viure amb entusiasme, relativitzant els problemes, i injectant una bona dosi de motivació per afrontar el dia a dia laboral i personal amb optimisme. Per Küppers vivim en una societat “mústia”, malalta, que accepta amb normalitat que les persones visquin desanimades, que troba normal viure només esperant moments com el divendres per tenir il·lusió com si la resta del temps no s'hagués de viure. En la proposta de motivació de Küppers, el factor actitud és el més rellevant. Tothom pot tenir una bona formació i tenir habilitats per la feina, però el que realment fa que una persona sigui gran i deixi de ser mediocre és la seva actitud. Així, formació i habilitats sumen, però l'actitud és un factor que multiplica.


La conferència de Víctor Küppers Vivir con entusiasmo va omplir el Palau Firal de Sant Antoni amb més de 800 persones, el límit que es va posar des de l'organització i que va obligar a tancar les inscripcions una setmana abans. Aquesta conferència formava part de les activitats organitzades per l'Àrea de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni encarades a formar i motivar l'esperit emprenedor al municipi. Küppers és llicenciat en ADE i Doctor en Humanitats amb una trajectòria professional de la qual en destaca el seu pas per IESE, per Barna Consulting Group com a vicepresident i la creació de l'empresa Küppers & Co. És en aquesta empresa on ha desenvolupat diversos projectes de formació i ha impartit conferències per empreses internacionals com Nestlé, Gas Natural Fenosa, BBVA Procter&Gamble o Henkel, entre d'altres.

41

Noticiari

Foto: Ajuntament de Calonge

Calonge i Sant Antoni

Com a docent ha donat classes de direcció comercial i intel·ligència emocional a la Universitat Internacional de Catalunya i la Universitat de Barcelona, i també ha col·laborat amb la Universitat de Navarra i la Universitat Pompeu Fabra.


Noticiari

42

Calonge i Sant Antoni

Procés de participació per la millora de via pública L'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni iniciarà el mes de gener un procés de participació ciutadana vinculat als pressupostos municipals, en el qual es decidirà el destí de fins a 50.000 € del pressupost d'inversions, donant priori-tat entre 5 projectes de millora de via pública. Des de l'Àrea de Participació Ciutadana de l'Ajuntament s'impulsa aquest procés participatiu amb votació popular. *Permetrà votar a les persones majors de 16 anys empadronades al municipi. *El període de votació és del dia 22 de gener fins el 31 de gener.

Foto: Aj. de Calonge

AJUNTAMENT DE CALONGE

*Les votacions es podran fer presencialment i online. Presencial s'hauran adreçar a les oficines d'atenció ciutadana de Calonge, situada a l'Ajuntament o de Sant Antoni, a l'Oficina de Turisme, acreditar-se amb el DNI, NIE, passaport o carnet de conduir (dilluns a divendres de 8-14h). Per votar online: www.participa.calonge.cat i s'ha d'identificar amb el DNI o NIE.


43


Agenda

44

Castell, Platja d’Aro i S’Agaró Gener

Del 15/07 al 28/01 8-18 h · Parc dels Estanys Platja d'Aro Exposició · Clemente Ochoa Escultura de gran format Cicle d'Exposicions a Castell-Platja d'Aro 2017-2018

Del 2/12 al 5/01 Gran Sorteig de Nadal Compra als comerços del municipi i guanya un d'aquests premis: Toyota Aygo, una bicicleta elèctrica, un cap de setmana a Platja d'Aro; i regals valorats en milers d'euros. Exposició del cotxe: Plaça de l'Ajuntament (sorteig: diumenge 7 de gener · 18 h). Consulta en línia bases complertes i establiments participants: www.aroimpulsa.com

1 i 6/01 19 h · Nucli antic i Vall de la Coma 59è Pessebre Vivent de Castell d'Aro. El més antic de Catalunya. Creu de Sant Jordi. Entrada: 5 euros (general), 4 euros (grups a partir de 15 persones Reserva prèvia), 3 euros (infants de 4 a 11 anys), gratuït (infants fins a 3 anys i Club Súper3) Associació del Pessebre Vivent www.pessebrevivent.com

Del 2 al 4 de gener

De l’11 al 13 de gener

16-20 h · Palau d'Esports i Congressos · Platja d'Aro Parc Infantil de Nadal El Mar dels Nens Infants i joves de 3 a 14 anys Entrada d'un dia: 3'50 euros (empadronats) · 6'50 euros (general) Abonaments tots els dies: 20 euros (empadronats) · 50 euros (general) Descomptes per a famílies nombroses i monoparentals

Europa Cup 2018 de Corfbol Palau d'Esports i Congressos Platja d'Aro Màxima competició continental amb els campions de les vuit millors lligues europees (Catalunya, Bèlgica, Holanda, República Txeca, Anglaterra, Alemanya, Hongria i Portugal) Federació Catalana de Korfbal ikf.org · www.korfbal.cat

Fins al 5 de gener Av. de S'Agaró · Platja d'Aro Exposició de la Bústia Reial

05 Divendres 11-13.30 h i 16-18 h · Jardins del Centre Cívic Vicenç Bou · Platja d'Aro Campament Reial Haimes reials on lliurar les cartes i el darrer xumet. Tallers de maquillatge, fanalets i malabars Cavalcada del Reis de l'Orient 18 h · Platja d'Aro Inici: C/ Juli Garreta Cloenda: Palau d'Esports i Congressos 20 h · Castell d'Aro Inici: Av. De la Platja Cloenda: Sala Polivalent

18

Dijous

Xerrada · Receptes de salut. La cuina de la felicitat 19 h · Biblioteca Mercè Rodoreda Platja d'Aro “Tot està en la teva digestió: descobreix l'origen dels teus problemes de salut i com millorar-los” Sessions un cop al mes, d'octubre a maig. A càrrec de Mònica Albertí i Anna Agustí

20 Dissabte 9-13 h · Palau d'Esports i Congressos Platja d'Aro Jornada Comarcal de Futbol Trobada d'escoletes de la comarca. Infants de 4 anys. Consell Esportiu del Baix Empordà

Del 17/12 al 7/01 Exposicions de Nadal Castell de Benedormiens Castell d'Aro Caps de setmana: 11-13 h i 17-21 h 1 i 6 de gener: 17-21 h Concurs de felicitacions nadalenques de la Biblioteca. Treballs de Nadal de les escoles del municipi. 38è Concurs de diorames, pessebres i composicions nadalenques

Fins al 7/01 Exposició: Un passeig pel Fons Municipal d'Art Masia Bas · Platja d'Aro De dilluns a divendres: 17-20 h Caps de setmana: 11-13h i 17-20 h 1 i 6 de gener: 17-20 h

22 Dilluns 17.30-18.30 h · Biblioteca Mercè Rodoreda · Platja d'Aro Biblionadons 2 Sessió de contes “En Pep puça i les coses grosses” A càrrec d'Assumpta Mercader Infants de 18 mesos a 3 anys

25 Dijous 17.30 h · Biblioteca Mercè Rodoreda · Platja d'Aro Taller de Carnaval Màscares venecianes A càrrec d'Anna Ribot Infants a partir de 4 anys Inscripció prèvia · Places limitades


Castell-Platja d’Aro

45

Noticiari

Encesa de llums de Nadal de Platja d'Aro amb el concert Un Món de Nadales i l'inici de la campanya del Gran Sorteig de Nadal AJUNTAMENT DE CASTELL - PLATJA D’ARO

Nadal en el municipi –una instal·lació de baix consum, que s'estén en 24.000 m²– i es va presentar la segona edició de la campanya de dinamització comercial Gran Sorteig de Nadal que ofereix la possibilitat de guanyar un cotxe, una bicicleta elèctrica, un cap de setmana al municipi i milers d'euros en regals.

Foto: Ajuntament Castell-Platja d’Aro

El passat 2 de desembre es va fer la tant esperada Encesa de Llums de Nadal de Castell d'Aro, Platja d'Aro i S'Agaró, amb el concert Un Món de Nadales amb Cris Juanico a l'Avinguda de S'Agaró de Platja d'Aro. A la mitja part de l'espectacle les autoritats locals activaran el mecanisme que dóna llum a la il·luminació de

Foto: Ajuntament Castell-Platja d’Aro

L'espectacle del músic menorquí Cris Juanico versiona nadales populars catalanes i d'arreu del món.


46

Castell-Platja d’Aro

AJUNTAMENT DE CASTELL - PLATJA D’ARO

AJUNTAMENT DE CASTELL - PLATJA D’ARO

Foto: Aj. Castell-Platja d’Aro

La segona edició de la campanya de promoció Cada dia és Nadal a Platja d'Aro, té com a un dels seus màxims exponents el Gran Sorteig de Nadal, una proposta de dinamització comercial que sorteja, de nou, un cotxe model Toyota Aygo i alhora els milers d'euros en regals que conté en el seu interior (aportats pels comerços i serveis que hi participen). Enguany, com a novetat, s'hi afegeixen dos guardons més: una bicicleta elèctrica i un cap de setmana al municipi, acompanyats també per un conjunt de regals. Del 2 de desembre al 5 de gener tothom que compri per un valor mínim de 20 euros en algun del centenar de comerços i serveis adherits a la campanya podrà desar una butlleta amb les seves dades a les urnes distribuïdes en els mateixos establiments. El vehicle s'exhibeix a la Plaça de l'Ajuntament, on el dissabte 7 de gener de 2018 (18 h) s'hi farà el sorteig per desvetllar tant l'afortunat amb el cotxe com dels altres dos premis.

Foto: Ajuntament Castell-Platja d’Aro

59a edició del Pessebre Vivent

Foto: Ajuntament Castell-Platja d’Aro

2a edició de Cada dia és Nadal a Platja d'Aro

El Pessebre Vivent de Castell d'Aro es consolida, un any més, com el degà de la modalitat a Catalunya, assolint la seva 59a edició (es va començar a escenificar l'any 1959), i havent-li estat concedida l'any 2011 la Creu de Sant Jordi, el màxim reconeixement que pot rebre una entitat per part de la Generalitat de Catalunya. Es representa el 17, 23, 25, 26 i 30 de desembre d'enguany i 1 i 6 de gener de 2018 (19 h) en una única sessió, amb més de 400 figurants per a un recorregut amb 52 escenes en un quilòmetre i mig. L'esdeveniment és una iniciativa de l'Associació del Pessebre Vivent de Castell d'Aro (www.pessebrevivent.com) amb el suport de la regidoria de Turisme i Dinamització Cultural de l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro.

Foto: Ajuntament Castell-Platja d’Aro

Noticiari


Castell-Platja d’Aro

Joan Ventura i Cortés

47

Record

(Març 1971 - Gener 2017)

Et recordem i t’enyorem! Durant aquestes festes no hem estat junts, però t'hem recordat en tot moment. Encara que físicament no hagis estat entre nosaltres, hi has estat d’altra manera. Algun dia tornarem a trobar-nos per fi i tornarem a estar tots junts i feliços. T'estima la teva família i tots els amics que han estat al teu costat!

Trobarem a faltar el teu somriure, dius que ens deixes, te'n vas lluny d'aquí, però el record de la vall on vas viure no l'esborra la pols del camí. El teu front duu la llum de l'albada, ja no el solquen dolors ni treballs i el vestit amarat de rosada és vermell com el riu de la vall. Quan arribis a dalt la carena mira el riu i la vall que has deixat i aquest cor que ara guarda la pena tan amarga del teu comiat. Joan Soler i Amigó


48 02

Agenda

Dimarts

19 h · Al Museu d'Història de la Joguina Arribada dels Patges Reials i recollida de cartes fins les 20 h.

Sant Feliu Guíxols

Noticiari

11a edició de la campanya Ganxotapes AJUNTAMENT DE SANT FELIU DE GUÍXOLS

Dimecres

18 h · A la plaça Salvador Espriu Benvinguda als Patges Reials, amb animació infantil i jocs dirigits pel Centre de Lleure Exquitx. Hi haurà xocolatada popular. 19 h · Al Museu d'Història de la Joguina, a la rambla Generalitat i a la plaça Salvador Espriu. Arribada dels Patges Reials, i recollida de cartes fins les 20 h.

04

Dijous

11 a 13 h · Espai Didàctic del Museu d'Història de la ciutat, planta 4 Taller familiar de Nadal: jocs dinamitzats i tallers, on podreu aprendre a fer el remei del “Curacops”. Edat: de 4 a 12 anys, menors de 10 anys acompanyats d'un adult. 18.30 h · Recorregut: des del Club Nàutic, passeig dels Guíxols, rambla A. Vidal, placeta Sant Joan, c/ Hospital i plaça Monestir. Arribada per mar dels Carters Reials. A continuació encesa de l'Estel de Nadal del Monestir amb un espectacle audiovisual, i recollida de cartes amb l'assistència dels Carters Reials, a la Porta Ferrada.

05

Divendres

19 h · Recorregut: des de la zona esportiva Vilartagues, ctra. Girona, rambla A. Vidal, passeig del Mar, av. Juli Garreta i plaça Monestir. Cavalcada de Ses Majestats els Reis Mags d'Orient. A continuació acte de benvinguda i lliurament de les Claus de la ciutat a Ses Majestats amb espectacle audiovisual, i recollida de cartes amb l'assistència dels Carters Reials, a la Porta Ferrada.

02 i 03 de gener De 16 a 18 h Taller de fanalets Per a inscripcions i més informació: Biblioteca del Museu de la Joguina (972 82 22 49) o botiga@museudelajoguina.cat Preu: 4 € per fanalet (material inclòs excepte el pal)

04 de gener De 17 a 19 h Taller de fanalets Per a inscripcions i més informació: Biblioteca del Museu de la Joguina (972 82 22 49) o botiga@museudelajoguina.cat Preu: 4 € per fanalet (material inclòs excepte el pal) Per a més informació: www.guixols.cat

El passat mes de novembre va finalitzar la campanya Ganxotapes Tardor 2017. És l'onzena edició d'un certàmen que patrocina la cervesa Moritz, molt esperat tant pels clients com pels establiments participants. Cal destacar la satisfacció en aquesta edició d'un certàmen que ja es pot considerar que posseeix unes arrels profundes i consolidades dins el calendari d'activitats a la comarca. Hi ha hagut 30 establiments participants. S'han servit més de 7.000 tapes, una xifra que confirma la consolidació d’aquest esdeveniment gastronòmic i que assegura la seva continuïtat. Els premis: El jurat ha cregut que la millor tapa és “Niu de bacallà” del restaurant Butron Berria, donant-li el premi de “Millor Ganxotapa Tardor 2017”. Els usuaris han pogut votar la “Ganxotapa més Popular Tardor 2017”, escollint la Ganxotapa “Caneló d’ànec rostit en el seu suc i beixamel de ceps” del restaurant Can Kiku. Com a novetat es va crear el premi a la “Ganxotapa més Original Tardor 2017” que en aquest cas ha recaigut en la tapa “Caneló de bolets amb encenalls de parmesà, foie i tòfona” del restaurant Els Teixits.

“Millor Ganxotapa Tardor 2017” Butron Berria

Foto: Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

03


Sant Feliu de Guíxols

49

Noticiari

Foto: Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

Comença la intervenció arqueològica a l'entorn del Monestir AJUNTAMENT DE SANT FELIU DE GUÍXOLS

El passat 11 de desembre es van iniciar les obres d'intervenció arqueològica a l'entorn del Monestir de Sant Feliu de Guíxols. L'actuació es fa per comprovar amb un estudi arqueològic el subsòl de la plaça Abadia, un dels àmbits on s'ubicarà el futur Museu Carmen Thyssen. Fa anys que l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols està interessat a disposar d'espais

suficients i adequats per a poder ubicar la col·lecció de pintura catalana Carmen ThyssenBornemisza. El darrer mes de juny la baronessa Carmen Thyssen i el consistori van formalitzar la cessió d'obres que formaran part del futur Museu, previst a l'edifici del Monestir. Per a més informació: www.guixols.cat

Foto: Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

Pla Garantia Juvenil AJUNTAMENT DE SANT FELIU DE GUÍXOLS

Quatre joves gironins van incorporar-se a l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols a les àrees de Joventut, Esports, Premsa i Comunicació i Treball Social i Comunitari. Hi treballaran durant sis mesos amb un contracte laboral de pràctiques remunerades a través del Programa de Garantia Juvenil. L'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, va donar la benvinguda als joves durant la signatura dels contractes al seu despatx. A través d'aquestes pràctiques a jornada com-

pleta els joves es formaran en l'àmbit pertinent de l'administració que els ha seleccionat acompanyats de tutors. El pla de contractació està adreçat a titulats menors de 29 anys inscrits a l'Oficina de Treball i al Programa de Garantia Juvenil.

24 h

SAMARRETES TEMÀTIQUES DISSENY I ESTAMPACIÓ VESTUARI LABORAL TEL. 972 30 87 90 C/ dels Valls, 25 - 1er 2a 17200 Palafrugell info@dmesfont.cat www.dmesfont.cat

T. 644 40 53 26 c/ Lluís Companys · Palafrugell

Mòbil 600 206 847


50

Economia

Planificació de la successió empresa familiar JULI FERNÁNDEZ IRUELA · Advocat i economista · Serconfis

L'empresa familiar no és una tipologia d'empresa de recent aparició, sinó, tot el contrari; l'empresa familiar és una estructura empresarial que ha existit des de fa molts anys. Es pot definir l'empresa familiar, com aquella en la que la propietat i el poder de decisions, pertany, total o parcialment a un grup de persones que formen part d'una família per consanguinitat o afins entre ells. Poden tenir forma de persones físiques o persones jurídiques.

A. Òrgans de govern de l'empresa. B. Protocols familiars. C. El testament com a instrument de planificació de la successió empresarial. D. Els beneficis fiscals de la tinença i transmissió de l'empresa familiar. E. La necessitat de tenir una veritable activitat econòmica. Amb una correcte planificació, en el moment de la successió es pot tenir una bonificació del 95% sobre l'impost de successions i donacions, sempre que es compleixin uns determinats requisits, que poden variar en funció de si es tracta d'una empresa persona física o una entitat jurídica.

Àlex Camarero Pons Graduat Social Col. 2722

C/ Ample, 126 · Baixos 1a 17200 Palafrugell Tel. 972 30 60 07 Fax 972 30 50 81 alexassessor@grn.es

Foto: El Nou

Per garantir la continuïtat de les empreses, és imprescindible afrontar i planificar alguns dels elements característics de les empreses familiars.

El nostre despatx professional, en els últims anys ha incorporat com a servei especialitzat en l'àmbit jurídic i tributari, l'assessorament en la planificació de la successió empresarial, per garantir la continuïtat de l'empresa i aprofitar tots els beneficis tributaris. En aquest sentit, també és interessant en determinades situacions afrontar prèviament processos de reestructuració empresarial, com a fusions, transformacions, etc.


Educació

51

Vocabulari bàsic interactiu de la llengua de signes catalana REDACCIÓ DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA / AMIC

L’eina aplegarà 1.500 termes bàsics de 26 camps temàtics dels quals són en línia ja els 230 corresponents als sis camps següents: lletres i números, colors i formes, salutacions, cultura, temps cronològic i tecnologies. L’eina, que combina la cerca lèxica amb vídeos a Youtube, i permet l’accés des de dispositius mòbils, s’ha creat amb l’assessorament de la Federació de Persones Sordes de Catalunya, FESOCA, i hi han col·laborat els experts Rosa M. Boldú, Juan Frigola, Santi Frigola, Juan Valenzuela, Cèsar del Valle, Frank Vidiella. Els models gràfics del vocabulari són Mariona Boronat i Arnau Escudero.

Foto: AMIC

El Departament de Cultura ha elaborat i publicat un vocabulari bàsic interactiu de la llengua de signes catalana (LSC), que es pot consultar en línia.

Trobareu tots els vídeo del vocabulari al nou canal YouTube de Llengua de signes catalana. Us hi podeu subscriure a: https://www.youtube.com/channel/UCKEWjNSNY3M0aCOvY2bhXA


Món Animal

El gat exòtic de pèl curt REDACCIÓ AMIC (Font: www.queridasmascotas.com)

L'exòtic de pèl curt és el parent més proper del persa, és una raça creada artificialment fruit d'encreuaments entre el british short hair i l'american short hair amb els perses. Les característiques principals d'aquesta raça de gats comencen amb el seu cap, el qual és rodó, amb front bombat i galtes inflades. El nas és curt i ample, les mandíbules són amples i poderoses. Les orelles són petites i de puntes arrodonides.

9è aniversari C/ Cases Noves, 43 17200 Palafrugell T. 972 30 68 48 M. 635 71 09 69

Els ulls són tot expressió, grans, brillants, rodons i allunyats entre si. Poden ser verds, blaus, coure, segons el pèl. Pel que fa al pèl, aquest és pràcticament perfecte. No s'endureix, no s'enreda i no necessita llargues sessions de pentinat ni banys freqüents. El subpèl ha de ser dens, compacte, encoixinat, donant la sensació de ser esponjós i que la mà pot enfonsar-s'hi. Una altra qualitat de l'exòtic és el seu caràcter ja que es tracta d'un gat dòcil, divertit i lleial. No són gats exigents, poden entretenir-se només mirant caure les gotes d'aigua que surten d'una aixeta o perseguint boles de paper. Els agrada estar a prop de la gent i a la mínima invitació saltaran a les seves cames.

Foto: Gatos British Short hair. Gatos Mania.com

Per últim destacar que els encanta pujar a les espatlles dels seus amos i comportar-se com si volguessin abraçar-los.

52


Món Animal

53

He recollit un gat del carrer amb els ulls vermells i lleganyosos ANNA MENDIETA · Veterinària - Col. GI-891

De quina malaltia es pot tractar? Hi ha unes tres malalties infeccioses dels ulls dels gats força freqüents. Una infecció vírica per herpesvirus felí tipus 1, i dues altres malalties bacterianes per Chlamidophila felis i Mycoplasma sp. A qui afecta? Es transmeten fàcilment d'un gat a un altre i poden afectar a gats de qualsevol edat tot i que és més freqüent en cadells (d'entre unes 5 setmanes fins als 3 mesos) i en gats que convisquin en grup, per exemple en protectores o criadors però sobretot en les colectivitats del carrer. Què veurem si els gats ho tenen? En els tres casos el que es produeix és una conjuntivitis i veurem que els ulls dels gats estan envermellits, inflamats i que les llàgrimes poden ser espesses i purulentes. A vegades també hi pot haver infeccions respiratòries concomitants.

Foto: El Nou

Si això ens ha passat alguna vegada i tenim més gats a casa, hem de parar-hi atenció, ja que segurament es tracta d'algun problema contagiós i hem d'aconseguir dues coses: curar el més ràpid possible el gatet recollit i no exposar a la malaltia el gat o gata que ja tinguem a casa.

Quina diferència hi ha entre els 3 casos? En el cas de Chlamidophila i Mycoplasma normalment la simptomatologia comença a un ull per després passar a l'altre. Les infeccions respiratòries solen ser una rinitis, és a dir, una inflamació del nas donant esternuts i secrecions nassals. Rarament s'afecta als pulmons. En canvi, en el cas de l'herpesvirus felí la simptomatologia comença als dos ulls i les infeccions respiratòries poden ser greus, sobretot si parlem de cadells molt joves. Comencen patint una rinitis però aquesta pot passar a traqueïtis i finalment a broncopneumònia. A més, els problemes oculars també poden ser més greus havent-hi úlceres corneals.


54

Jardineria

Influx de la lluna en els cultius. La influència de la lluna a les plantes de jardí. JOAN MONTES · Tècnic professional de jardineria

La lluna està relacionada amb l'esdevenir de nombrosos processos que succeeixen en la naturalesa. Segons la tradició, aquests són alguns dels treballs jardiners que es recomanen fer segons les fases lunars. No hi ha una evidència científica contundent, però aquí queden per a qui vulgui provar i treure les seves pròpies conclusions. Lluna Nova Eliminar les males herbes. Treure les fulles marcides. Adobar a les plantes de fulla verda. No regar les plantes d'interior. Resulta favorable per abonar i llaurar el sòl. Òptima fase per a la sembra de gespa si s'acompanya de temps plujós. Els arbres de fulla rodona, es planten en Lluna Nova i els de fulla llarga, en Menguant. I el mateix quant a la seva poda.

És la millor fase per realitzar trasplantaments i acabar amb els insectes i les males herbes. Escampar fems en minvant. . Lluna Plena Convida a la recol·lecció. També és un bon moment per fertilitzar les plantes i regar. Trasplantar les plantes d'interior.

Quart Creixent És la fase més propícia per conrear els terrenys sorrencs, netejar les fulles, podar, abonar i plantar qualsevol varietat de planta de flor. Les plantes abonades i cuidades en aquesta etapa creixen més ràpidament. En canvi, és poc recomanable regar les plantes de flor durant aquesta fase.

Foto: El Nou

Quart Menguant Podem treure les fulles marcides. Regar per sota la planta de flor i polvoritzar la planta de fulla verda.

Gaudeix durant tot l'any del teu jardí Truca'ns i t'informarem. SERVEIS INTEGRALS DE JARDINERIA PER JARDINS PRIVATS I COMUNITATS DE VEÏNS Oficina: C/ Indústria, 24 · Palafrugell Mob. 627 431 118 · montes@jardineriapalafrugell.com www.jardineriapalafrugell.com


Motor

55

Regular els miralls retrovisors REDACCIÓ AMIC

Els miralls retrovisors han de permetre al conductor veure amb claredat el que hi ha al darrere i als costats del seu vehicle. Per aquest motiu és molt important que estiguin ben regulats i que proporcionin una imatge ben nítida.

Pel retrovisor interior el conductor ha de poder veure almenys una part de la carretera fins a una distància de 60 metres per darrere i una amplada de 20 metres sobre la calçada.

Ba Te r C ni af m et se er rv ia e La i d Co e sta

Pel mirall exterior esquerre haurà de poder veure una part de la carretera fins una distància de 10 metres per darrere i una amplada de 2,5 metres.

Pel mirall dret hauria de veure una part de la carretera fins una distància de 20 metres per darrere i una amplada de 4 metres.

Mai s'han de regular els retrovisors amb el vehicle en circulació, sinó que cal fer-ho abans d'iniciar la marxa i comprovant abans que el seient i el respatller estan col·locats en la posició adequada per conduir.

Car wash la costa

Vine a coneixe'ns!

AQUÍ EL TEU ANUNCI! 645 803 295 695 375 375 Picasso, 31 17200 Palafrugell

Rentat de cotxes a mà

Per cada 9 rentats, 1 de regal! C/ del Suro - Pol. Ind. de Palafrugell (La Fanga) Al costat de la benzinera Esclat · Tel. 872 006 287 Horari: de 8 a 13 i de 14 a 21 h - Diumenge tancat

Bicicletes, motos, turismes, quads, buggies, furgonetes, neteja de tapisseria al vapor, neteja de motors, etc.


56

Serveis

Quan plou hi ha més embussos REDACCIÓ AMIC · (Font: espaciocoches.com)

Conduir sota la pluja pot convertir-se a vegades en un risc, però també en un veritable problema i més quan hem d'anar en cotxe a la feina i ens veiem atrapats a meitat d'un embús. vegades amb la pluja fallen algunes infraestructures: quantes vegades heu estat a la carretera sota la pluja i s'han trencat els semàfors?

La pluja provoca embussos principalment a causa del fet que hi ha una major afluència de cotxes. La gent acostumada a anar a peu o en transport públic, opta per treure el cotxe quan arriba una forta tempesta, la qual cosa provoca que hi hagi molts més cotxes circulant en carretera i, per això, que es provoquin llargues cues de cotxes.

Amb els embussos i la pluja la principal recomanació és prendre-s'ho amb paciència i tranquil·litat i sobretot no arriscar corrent.

La velocitat és un altre factor del perquè quan plou hi ha més embussos, ja que els vehicles acostumen a anar molt més lents fent que es generi un embús i més en els punts d'entrada i sortida a les ciutats o si estem arribant a un peatge. Aquesta reducció de velocitat no es deu només al fet que la visibilitat és menor, sinó que, a més, pot ser que l'asfalt estigui relliscós i per culpa de córrer, acabem tenint o provocant un accident. A aquests dos motius li afegim a més que a

Foto: El Nou

Potser pugueu arribar a pensar que el motiu pel qual es produeixen aquests embussos és que la pluja fa que circulem molt més lents, i encara que això és cert, no és l'únic motiu.


Serveis

Pous d’aigua Pous d’aspiració directe Perforacions en general

Calefacció de gas natural o gasoil, com estalviar més?

Des d6e 197

Foto: El Nou

REDACCIÓ www.roigsat.com

17256 Pals Girona

M. 609 636 972 T. 972 636 972

www.safontperforacions.cat info@safontperforacions.cat

Multitud de llars a Catalunya tenen el seu sistema de calefacció i aigua calenta mitjançant caldera de gasoil. Quins avantatges i quins inconvenients tindria cada tipus de combustible? Gas natural, energia més neta. El gasoil és un hidrocarbur líquid que, a les llars, s’utilitza per a àmbits com la cuina, la generació d’aigua calenta o la calefacció. És un subministrament que cada vegada s’utilitza menys perquè es tracta d’una energia que danya el medi ambient i necessita un major manteniment. El gas natural també és un combustible fòssil. No obstant això, el seu impacte en el medi ambient és molt menor. Preu del gasoil i gas natural. El gas natural és una de les energies més econòmiques actualment, atès que en comparació amb altres subministraments es demostra que el preu és menor i, per tant, pagarem menys amb ella. El kWh del gasoil se situa entorn de 0,0913 €/kWh, enfront dels 0,053 €/kWh del gas natural. Per a més informació: www.roigsat.com

57


58

Viatges

El meu viatje a Japó YVONNE NAVALES (Directora de Viatja pel Món) i PILAR MARTÍNEZ (assessora i organitzadora de viatges)

Viatjar a Japó és obrir els sentits a una cultura mil·lenària i a una modernitat hipnotitzant. A Japó, conviuen en harmonia la tradició de costums i creences amb la tecnologia punta, l’estil relaxat i zen amb el ritme trepidant de ciutats modernes. Et captiva la llum i els colors dels barris, el misticisme ancestral, els espais futuristes, el silenci dels temples, la bullícia dels carrers, la bellesa de la natura, la sensació d’harmonia, la pulcritud, l’ordre, els contrastos en la seva cuina, l’esclat de sabors que deliten qualsevol paladar. El japonesos són gent amable i molt servicial, t’ajuden sense demanar-ho. Complidors, discrets, pacients, puntualíssims i ben organitzats. És un país molt segur. Parlem del viatge, el primer que pensem és: Japó és molt car!. Cert, és Ciutats que cal visitar Tokyo, moderna i majestuosa Kyoto, l’autèntic centre cultural i històric del país Hiroshima, corculpidora!!! Osaka, ciutat dels comerciants i un viatge futurista Les experiències que més ens han agradat són:

car per a viure-hi, però no ho és tant per visitar si prens la precaució de planificar el viatge amb temps i sense improvisar. Japó permet viure moltes coses i recórrer moltes distàncies en poc temps però ben organitzat. 16 dies és l’ideal.

sushi, on degustes els sushi servit en platets Menjar ramen Cerimònia del te Visitar temples i santuaris budistes i sintoistes Vestir-se de geisha o amb yukata Prendre sake en un karaoke Un massatge sense que et toquin la pell En alguns llocs especials

Dormir en un ryokan o allotjament tradicional Banyar-se en un Onsen o bany públic Viatjar en el tren bala Dinar en un restaurant kaiten

Menjar Kobe a Kobe Córrer entre els mil·lers de toris vermells del místic i espectacular Inari Saludar als cérvols d’Nara , veure el

gran Buda negre, i deixar-te envoltar per la natura i la tradició d’aquest complexe Trobar el tori flotant de Miyahima i perdre’t pels corriols i senders Mirar el Mont Fuji des de Hakone

Això és només una pinzellada de la nostra experiència com a viatgers i un recull de la dels nostres clients i amics, a qui els hem organitzat el viatge per fer al seu aire i dels qui ens han acompanyat en el nostre viatge anual en petit grup.

“No em preguntis on vaig ja que viatjo per aquest món il·limitat, on en cada passa està la meva llar” Dögen Zenji

Experts en dissenyar a mida el teu viatge

Viatja pel Món Des de 1985

Som l’única agència que: Et facturem a l’aeroport de BCN sense fer cues Et financem fins 9 mesos sense interessos Tenim un telèfon d’assistència real 24h en viatge Vina a veure’ns, notaràs la diferencia. Gratis el pàrquing de l'aeroport de BCN Segueix-nos a:

Viatja Pel Món Palamós

Avinguda Onze de setembre, 25 · Palamós · T. 872 21 39 88 · ivonne@viatjapelmon.cat


Homestay English teaching in Cambridge

Learn English with confidence in the home of your teacher At Aylestone- homestay English teaching, live with total immersion in language, activities and culture. Improve your confidence, fluency and skills rapidly. Great results promised in a short time.

COURSES Adult 18 +

Business English

Exam preparation

English for 50 +

1-1 or 2-1 study with a friend, colleague or family member.

Intensive 1:1 rapid improvement in all business communication

An intensive 1-1 for all exams, work and University

A tailor-made package made to individual requirements

HOMESTAY

Private suite – bedroom, sitting room en-suite, private bathroom, TV, fridge, Wi-Fi. Half Board – Big continental breakfast, excellent dinner with drinks included Wi-Fi, TV , DVDs with English subtitles Teaching materials – and activities and outings. Stansted Airport pickup available Choose 2/4/6 hours per day of tuition

Price: Courses and Homestay are inclusive. Payment are welcome in Euros.

Fiona McNish I have been teaching for 20 years with CELTA from Cambridge University. In my career I have experience in business, law and financial services and speak Spanish and am learning Catalan. Reference from many regular students. aylestonehouse@virginmedia.com T. +44 7903673930

59


60

Entrevista

REDACCIÓ EL NOU · FOTOGRAFIA CUINA DE L’EMPORDANET

Enric Herce

www.cuinadelempordanet.com Tel. 972 600 069

Cap de Cuina del Restaurant Aurum del Sallés Hotel & Spa Cala del Pi

Enric Herce, nascut a Sant Feliu de Guíxols, és un cuiner de llarga trajectòria que als 13 anys ja va entrar per primer cop en una cuina. Ha treballat en diferents restaurants i hotels de la Costa Brava i Arenys de Mar. Professional polifacètic, ha escrit per a nombroses publicacions gastronòmiques i ha escrit diversos llibres. Actualment, exerceix de cap de cuina al restaurant Aurum del Sallés Hotel & Spa Cala del Pi de Platja d’Aro. Sabem, que et vas iniciar de ben jove, amb que et quedes d'aquella època? (vull dir quin record et va marcar). Dels meus inicis tinc el record ben present de grans cuines plenes de gent, molta gent. Cuiners i ajudants que venien d'arreu, la majoria d'Espanya i començaven a arribar alguns estrangers, sud-americans sobretot. Hi havia un ambient estrany de gran duresa, i alhora també de bona companyonia. Vaig descobrir aviat que ser cuiner, era quelcom més que un ofici, i que tota aquella gent diversa es sentia orgullosa de ser cuiner. Això em va sorprendre molt, no entenia com a ningú podia agradar-li aquella mena de vida horrible. Perquè la cuina i no un altre ofici? Per tradició familiar. El meu pare era xef, jo volia una moto i ell me la va comprar a canvi de treballar l'estiu a la cuina. Era l'any 75. Haig de dir, en el seu descàrrec, que per ell, ser cuiner, era el millor que es podia ser. En un principi no m'agradava gens, però als divuit anys, es pot dir que vaig tenir una

epifània i vaig quedar atrapat pel foc. De sobte vaig entendre perquè tots aquells bojos es sentien tan orgullosos de ser cuiners. Com definiries la cuina Empordanesa? La cuina empordanesa és ni més ni menys que el reflexe de l'home empordanès, que se sent tan atret per la terra com pel mar. Així, la cuina del mar i muntanya, és la que millor defineix la cuina empordanesa. També es diu, amb raó, que la cuina empordanesa, com la mateixa comarca, és una mena de síntesi de la cuina catalana sencera. Sou un bon coneixedor de la cuina francesa. Té molta similitud amb la cuina clàssica catalana? No, en absolut. El que normalment entenem per cuina francesa, és més aviat una cuina de caire europeu, atlàntica. En tot cas, si parléssim de la cuina de la Provença, o de part d'Occitània, llavors si que trobaríem coincidències, però és clar, és perquè de fet és la Catalunya Nord, i per tant, en bona part, cuina catalana.

En el teu llarg recorregut, has pogut treballar amb diversos productes de la terra i el mar, amb quin plat gaudeixes més preparant-lo? (més ben dit, quin és el teu plat preferit?) Sóc un cuiner marí, i les meves cuines, quasi sempre han estat arran mar. Per això em fascina el peix i sobre tot, els peixos de roca. La rascassa és el meu peix fetitxe, pel seu sabor, aspecte, tot ell em fascina. Però m'agraden tots, els déntols, els corballs o el rap, que és fantàstic per cuinar i a més, no té espines, que molesten als comensals mandrosos. Per aquest mes de gener a part de les garotes i la caça, que destacaries del peix (de roca) que ens recomanes? És un mes de cuina pròpia de l'hivern, amb receptes contundents, receptes calòriques. És el moment de menjar el peix amb suc, salsats o en suquets, en sarsueles o amb calamars, que estan en el pic de la temporada, i el marisc, els crustacis o mol·luscos com les cloïsses o les navalles, que també són fantàstics.


Gastronomia

61

Torna la Garoinada REDACCIÓ IPEP · INSTITUT DE PROMOCIÓ ECONÒMICA DE PALAFRUGELL

Amb l'inici d'any, torna una de les campanyes gastronòmiques més emblemàtiques de Palafrugell: la Garoinada, que arriba a la seva 27a edició. La Garoinada 2018 tindrà lloc del 12 de gener al 25 de març, reduint 5 dies la campanya respecte l'any passat, degut a la proximitat amb Setmana Santa, que enguany arriba d'hora. En aquesta 27a edició hi participen 9 restaurants del municipi: el Centre Fraternal, La Xicra, Xadó, El Balcó de Calella, El Far, Jani, La Llagosta, Llafranc i Terrassa Terramar. Els restaurants oferiran un menú que consisteix en un entrant de garoines, un primer plat a triar entre un mar i muntanya o bé un plat alternatiu diferent en cada restaurant, unes postres de crema i cafè. Aquests menús aniran maridats amb vins del celler Espelt. El preu del menú variarà entre 38€ i 45€, depenent de l'establiment. A banda, i com ja va sent habi-

tual, s'han dissenyat diferents fórmules molt competitives per venir a passar un cap de setmana de Garoinada a Palafrugell que inclouen el menú i l'allotjament en algun dels prestigiosos hotels del municipi, sortides en vaixell d'època (el Rafael) per conèixer l'entorn i un tiquet de Palafrugell+, un innovador producte que permet visitar els diferents equipaments culturals del municipi amb un sol passi (Fundació Josep Pla, Fundació Vila Casas Can Mario, Museu del Suro i Jardí Botànic del Cap Roig). També s'inclou un val de descompte a Vins i Licors Grau, patrocinador de la campanya. El cartell d'aquesta edició, és de la il·lustradora Bruna Valls ha pres el relleu a l'artista Pere Amilibia, i se suma a la llarga llista de noms tant reconeguts com el de Modest Cuixart, Tano Pissano o Rosa Aguiló, autors del cartell de passades edicions.


62

Guia Gastronòmica Dijous Gras

Can Cou-Cou Can Cou Cou, és una rostisseria-braseria on podràs trobar una cuina tradicional i natural amb tot tipus de carns, amanides, canelons, cargols,... i menjar per emportar! Aparcament privat de fàcil accés. Horari

Obert divendres, dissabte i diumenge al migdia. Pollastre a l'ast cuit amb llenya i carns a la brasa amb carbó.

Tipus de cuina

Av. Catalunya, 34 – 17253 Mont-ras T. 972 611 692

El restaurant Dijous Gras ofereix torrades i taules d'embotits i formatges artesans catalans, més de 25 tipus de truites diferents, carns i pop a la brasa. A més, els dijous i els caps de setmana fem el tradicional arròs a la cassola de Palafrugell. Horari

De dijous a dissabte de 13 a 15:30 h i de 20 a 23 h. Diumenges de 13 a 15:30 h

Tipus de cuina

Cuina catalana

L’especialitat

Embotits, formatges, truites, brasa i arròs a la cassola

Torres i Jonama 108, 17200 · Palafrugell · T. 687 815 607 info@dijousgrasrestaurant.cat · www.dijousgras.guiacat.cat

Ca la Montse A Ca la Montse, trobareu un servei agradable i familiar, podreu degustar tot tipus de plats de la cuina tradicional catalana i brasa.

La Cantina A la Cantina podràs gaudir dels millors peixos i carns a la llosa, i no podràs marxar sense demanar el trio de closques: musclos, escopinyes i navalles a la planxa; i els calçots amb tempura o les carxofes laminades fregides. Cuina oberta d’11 a 23 h

Horari Especialitat

La degustació del Camembert rôti Av. Catalunya, 54 – Llívia (Girona) Tel. 0034 638 339 794

Simón Restaurant Situat a peu de platja i obert des de 1963, la nostra filosofia sempre ha estat cuidar, cuinar i presentar, els productes de qualitat, que ens dóna el nostre mar mediterrani. No us podeu perdre l'arròs caldós amb llamàntol o la graellada de marisc. Obert cada dia de 8 h del matí fins a les 24 h de la nit. Dinars de 13 h a 16 h i sopars de 20 h a 24 h.

Horari Especialitat

Arrossos, peix i marisc

Pg. Mundet, 53 – Sant Antoni de Calonge Tel. 972 652 322 – www.restaurantsimon.es

Àmplia terrassa a l’aire lliure i aparcament.

Horari

Obrim divendres nit, dissabtes migdia i nits, diumenges i festius migdia

Tipus de cuina

Cuina casolana i brasa C/ Ramal, 74 – Llofriu Tel. 972 611 634 – M. 637 844 172

VOLS SORTIR A LA GUIA GASTRONÒMICA? AQUEST ESPAI ÉS PER AL TEU RESTAURANT

Tel. 695 375 375 Tel. 639 400 105


Gastronomia

Garoina, garota, oriç, urís, garota de roca, bogamarí, eriçó de mar REDACCIÓ GASTROTECA.CAT

La garoina és l'equinoderm Paracentrotuslividus, de forma esfèrica i cobert de punxes, que es troba a tota la Costa Brava i a l'Alguer (on se l'anomena Bogamarí). Tradicionalment s'organitzaven les "orisades", menjades populars a les platges o cales on l'element central era la garoina. La part comestible de la garoina són les cinc gònades situades a l'interior, a les quals s'accedeix tallant-la per la part plana de la seva base. La seva carn, sucosa, tova i de marcat sabor marí, és considerada una exquisidesa. Es pesquen amb apnea, recollint-les per immersions consecutives mitjançant un estri de captura. Categoria: peix i marisc. Propi de: Alt Empordà, Baix Empordà, L'Alguer. Calendari de temporada: gener, febrer, març i abril. Atributs i propietats nutricionals

Carretera de Pals a Begur, s/n 17214 Regencós · T 972 304 195

El principal component de la garoina és l'aigua i, per tant, el seu valor energètic és relativament baix. Conté una quantitat destacable de proteïnes d'elevat valor biològic i pràcticament no conté greixos ni hidrats de carboni. Pel que fa als minerals, és una bona font de ferro, necessari per una correcta formació dels glòbuls vermells, així com de fòsfor, que intervé en la funció cerebral.

63


Anuncis

64

Secció de classificats

Treball: oferta Entitat sense ànim de lucre de suport a les persones amb discapacitat DEMANA VOLUNTARIS per a les llars de Palafrugell, Sant Feliu de Guíxols i Sant Antoni de Calonge. Truqueu a la FUNDACIÓ VIMAR: T. 972 601 946 Glòria Torrellas Despatx professional busca personal pel departament jurídic, es valorarà experiència en l'àmbit de dret. T. 972 611 448

Treball: demanda Sra. de Palafrugell, busca feina per cuidar gent gran o nens. T 688 302 896 Sra. Hondurenya, busca feina per cuidar nens i gent gran o fer neteja de la llar. T. 632 527 947 Sra. Hondurenya. Cuidar gentgran i neteja. Bones referències. T. 698 476 190 Noia Hondurenya, busca feina de cuidar gent gran i nens petits. I fer neteja. T. 631 353 349

Noia Hondurenya, busca feina per netejar cases, cuidar nens o persones grans. T. 698 66 71 12 Noia Hondurenya, busca feina per cuidar gent gran, nens i neteja. T. 662 93 40 43 Noia Hondurenya, busca feina per cuidar nens, persones grans i neteja. T. 610 885 395 Sra. Hondurenya, busca feina per cuidar nens, gent gran i neteja de cases i/o restaurants... T. 671 211 930

Decorfusta Palafrugell (empresa de fusteria i reformes d'interiors, disseny i venta de cuines, parquets, finestres, portes, exteriors, etc...), busca administratiu/va amb perfil comercial i d'interpretació de plànols i interiorisme. Requisits: FP II, català castellà i valorem bon nivell d'anglès, carnet conduir B, jornada completa, contracte inicial de 6 mesos temporal amb possibilitats de continuïtat, salari negociable. T. 972 304 258 comercial@decorfusta.es

Latina de 42 anys cerca feina per cuidar gent gran o mainada. Classes d’anglès per petits. Molta experiència i amb bones referències. Com a interna o de dia. Preferentment a Palafrugell o rodalies. T. 610 894 472

Cerquem persona (home) amb experiència per neteja de finca (terreny, plantes) per ajuts puntuals de manteniment. Només interessats trucar al Tel. 972 30 25 72

Ocasió! Entre Begur i Palafrugell. Xalet en venda. 438m² construïts, garatge, piscina, terreny enjardinat de 1.200m². Alta qualitat. Ocasió immillorable, al 50% del seu cost. Detalls al T. 676 338 948. Urgeix!

S'ofereix autònoma per portar comptabilitats / Fiscal / Impostos a pymes i autònoms. Tel. 651 040 007

Immobiliària Zona Les Palmeres Es ven Local de 54 m2 amb bany, cuina, A.A, i sortida de Fum. Tel. 687 718 620 Zona les Palmeres Es ven o lloga 2 places de pàrquing juntes de 12 m2 c/u. Tel. 687 718 620

Ocasió! Entre Begur i Palafrugell. Venda de parcel·la de més de 1.240m² gran façana i bona zona. Consulteu al T. 676 338 948. Urgeix!

Motor Mitsubishi Montero llarg 2.8 GLS Plus de l'any 99. 63.000Km. Color grana. Sempre en garatge. Preu: 7.000 € · Tel. 671 165 125


Telèfons d’interès Generals

Calonge i Sant Antoni

112 Urgències: Bombers, Policia urbana, Mossos d'Esquadra i ambulàncies 012 Atenció Ciutadana 902 111 444 Sanitat respon (consultes sobre salut) 016 Violència de gènere i tracta de dones 900 202 010 ANAR (Ajuda a nens i adolescents)

Palafrugell 972 613 100 972 610 607 972 306 292 972 300 228 972 307 825 661 053 937 972 306 246 972 610 006 972 304 809 972 611 172

Ajuntament CAP Policia local Oficina de turisme Museu del suro Fundació Cuixart F. Vila Casas-Museu Can Mario Estació d'autobusos (SARFA) Biblioteca TMP (Teatre municipal)

Begur 972 624 020 972 624 520 972 624 200

972 661 714 972 660 375 972 660 327 112

Oficina de Turisme de Sant Antoni Ajuntament Policia local

Torroella de Montgrí i l’Estartit 972 758 112 972 750 063 972 761 101 972 750 149 972 119 100 972 751 910

Ajuntament de Torroella CAP l'Estartit CAP Torroella Policia Local Of. Turisme Torroella Of. Turisme l'Estartit

La Bisbal d’Empordà 972 645 500 972 645 166 972 642 067 972 640 975 972 640 292

Oficina de Turisme de Torre Maria Informació Turístic i Castell-Palau Museu Terracota Ajuntament de la Bisbal Policia Local

Palamós Ajuntament de Begur Oficina de Turisme de Begur Policia Local

Regencós 972 611 369 972 611 709

65

Ajuntament CAP-Regencós

972 600 026 648 595 326 972 600 550 972 601 244 972 602 077 972 600 160

Ajuntament Oficina de Turisme Museu de la Pesca Policia Local Hospital

Santa Cristina d’Aro

Pals 972 636 161 972 637 380 972 637 024 972 667 777

Ajuntament Oficina de Turisme CAP Policia Local

Castell - Platja d’Aro 972 817 179 972 817 284 972 825 777 972 827 122

Oficina de Turisme Ajuntament Policia CAP

972 837 010 972 835 293 972 835 816 972 838 282

Ajuntament Oficina de Turisme CAP Policia Local

Sant Feliu de Guíxols 972 327 000 972 324 211 972 820 051 972 182 350 972 326 009

Ajuntament Policia Local Oficina de Turisme Mossos d'Esquadra CAP


On pots trobar PALAFRUGELL Ajuntament Benzinera BP Biblioteca Implandent Centre d'Educació Teatre Municipal Centre Fraternal Pastisseria Can Serra Estanc del Mercat Can Baldiri Mercat Municipal Adartia Llibreria Can Palé Multiópticas Ferreteria Espada Benet Pibernat Estanc Camp d'en Prats Sabater Carlos Restaurant Les Palmeres Aparthotel Les Arrels Agroaliments Casademont Picking Pack Piscina Municipal Oficines de Turisme Farmàcies Coqui Corbí Forn Jordi Ofimón CALELLA DE PALAFRUGELL Hotel Alga Cala Marquesa Estética l'Encant Hotel Sant Roc Restaurant Calau Restaurant Tragamar Farmàcia Croissanteria Estanc LLAFRANC Hotel Llafranc Jodofi Farmàcia Restaurant Casamar Benzinera autovia Hostal La Llagosta Far Nomo LLOFRIU Restaurant Ca la Montse

BEGUR Ajuntament Oficina de Turisme Farmàcies Fleca La Palma Jodofi Loteries Estanc Peixos Arnau Carnisseria Can Figuerola Hípica Begur Carnisseria Paco Dolç Benzinera REGENCÓS Benzinera Restaurant La Caléndula PALS Ajuntament Oficina de Turisme Restaurant Can Ruben Farmàcia Fleca Jodofi Restaurant La Vila Carnisseria Can Saló Restaurant SaGatonera TORROELLA DE MONTGRÍ Ajuntament Museu Mediterrània Pastisseria Can Vidal Farmàcia Ferrer Federòptics Elisabet L’ESTARTIT Oficina de Turisme Estació Nautica Bar Kims GUALTA Pich & Putt Gualta PERATALLADA Oficina de Turisme LA BISBAL D’EMPORDÀ Ajuntament Bisbal Natur Cafeteria Bouquet Farmàcies Fleca Can Rodà Loteries Viñoles Rostisseria l’Avi Baba Pastisseria Can Sans Pastisseria Can Font Pastisseria Massot

Xarcuteria Raliu Fleca Marull Decobruc Llibreria Les Voltes Bon Àrea CORÇÀ Benzinera BP MONT-RAS Ajuntament Estanc Farmàcia Peixeteria La Trufa VALL-LLOBREGA Costa Brava Centre Restaurant Mas dels Arcs Farmàcia PALAMÓS Museu de la Pesca Port Esportiu Palamós Estancs Farmàcies Loteries Oficina de Turisme Hospital Modes Francina Pastisseria Can Joan Veterinari Mendieta Carnisseria Can Kiku Keka Kids Cafeteria La Granja Carnisseria Arnall ST. ANTONI DE CALONGE Oficina de Turisme Farmàcies Carnisseria Arnall Fleca de l’Empordà Restaurant Simón CALONGE Ajuntament Estanc Farmàcies Perruqueria Joan Veterinari Cadells Rostisseria Pijoan Fleca Pa del Baró

PLATJA D’ARO Oficina de Turisme Cinemes Ocine Clínica Bofill Farmàcies Jodofi Supermercats Fleca La Formentera Carnisseria Arnall Perfumeria Júlia Marc Franc Cafeteria Rosso Restaurant Llevant Carns Martí i Coll Nou Balance CASTELL D’ARO Farmàcia Estanc Fleca Montiel S’AGARÓ Farmàcia Estanc Fleca Ibizenca Disfred Carnisseria Arnall Llibreria ST. FELIU DE GUÍXOLS Oficina de Turisme Carnisseria Can Kiku Cafeteria Aroma Museu de la Joguina Loteries Ca l'Àngel Estancs Farmàcies Pastisseria La Vienesa STA. CRISTINA D’ARO Ajuntament Llibreria Montse PavellóPatinatge Benzinera BP Carnisseria La Gironina Farmàcia Fleca Pijoan

La vols a casa teva? T'enviem la revista a casa! Truca'ns i t'informarem. T. 972 61 02 04 · administracio@elnou.cat


C/ Mestre Sagrera, 47-53 · 1er 1a · 17200 Palafrugell (Girona) Tel. 972 611 448 · 972 610 700 · Fax 972 303 108 · serconfis@serconfis.cat www.serconfis.cat


Profile for el Nou - La Guia del Baix Empordà

GENER 2018  

GENER 2018  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded