Gener

Page 1

Des de 1993

2016

GENER

356

Abans de veure l’interior, sempre veuràs la portada.


SUMARI PER EVA VIDAL DIRECTORA

Teniu a les vostres mans un nou número de la revista. Iniciem l'any 2016 plens de projectes i il·lusions que volem compartir amb tots vosaltres. Projectes per seguir millorant la nostra revista, ampliar la seva difusió i el seu reconeixement i consolidar la seva professionalitat; aspectes que la fan diferent de la resta de publicacions. Il·lusions per seguir treballant al servei dels nostres clients, que són els veritables motors de la nostra revista, i aquest és el motiu que ens motiva a seguir millorant diàriament. Comencem l'any amb festa i diversió amb la Garoinada a Palafrugell i els carnavals de les diferents poblacions de la comarca, que ens ajudarà a suportar millor la fred dels mesos de gener i febrer.

REPORTATGE LA GAROINADA PÀG. 3

e SECCIÓ eNOUrabona! PÀG. 34

CARNAVAL ELS VOLTORS PÀG. 25

CARNAVAL PALAMÓS PÀG. 67

L'equip d’El Nou, aprofita per desitjar-vos un bon any 2016, i esperar que sigui un any de pau, justícia i prosperitat. Salut i lectura per a tots!

rabona!

ADA GAROIN ATGE LA T R O P E 03 R LL AFRUGE 08 PAL UR 23 BEG S L 24 PA RDÀ D’EMPO BISBAL 25 LA TGRÍ DE MON ROELLA 27 TOR AMÓS 28 PAL ONGE 30 CAL O TJA D'AR 31 PLA OLS DE GUÍX IU T FEL 32 SAN ! Urabona 34 eNO AR M E D RET 36 LLO ? DE NOU È HI HA 38 QU GE AMBRID GLÈS A C 40 AN ÒSITS US PROP 42 NO CIONS 44 SEC IA TRONOM 54 GAS S E V A C I S 56 VIN PORDÀ NOL EM À L P 8 S 5 ’INTERÈ ÈFONS D 60 TEL IS C N ITS ANU OS? 64 PET OBAR-N POTS TR N 66 O

10.000 exemplars gratuïts Distribució: Baix Empordà Dipòsit legal: GI-1937-93

TORNEM A SORTIR EL 5 DE FEBRER

Disseny gràfic i maquetació: d+font comunicació creativa Impremta: Litografia Rosés Queda prohibida la reproducció total o parcial de tot contingut d’EL NOU sense l'autorització de l'editor. El NOU no s'identifica necessariament amb les col·laboracions d'aquest butlletí.

ll (Girona) 0 Palafruge 31 - 1720 u.cat no el w. C/ Picasso, w 02 04 · w Tel. 972 61 tració

Direcció Eva Vidal u.cat eva@elno 295 3 0 8 5 4 6

Publicació associada a:

Controlada per:

Adminis mona Eva C. Car cat io@elnou. ac tr is in adm 669 6 2 2 8 9 M. 6

Amb el suport de:

Col·laboradors: Rodolf Candelaria, David Puertas, Fiona McNish, Clara Estrany, Jordi Riera, Estefanía del Valle, Joan Montes, Anna Mendieta, Cuina de l'Empordanet (David Lamana), Jordi Agustí, Enric Serra. Redacció: Premsa Ajuntaments, Miriam Gou (Graduada en Periodisme) i AMIC.


REPORTATGE REDACCIÓ: MIRIAM GOU

La 25ena Garoinada de la Costa Brava Les comarques gironines impulsen una de les campanyes gastronòmiques més importants de la zona En alguns indrets en diuen garota, oriç, castanya de mar, però aquí, a l'Empordà, el mot més conegut per fer referència aquest equinoderm, l'eriçó de mar, és “garoina”. Un animal marí aparentment indesitjable però considerat un dels productes més exquisits de la gastronomia de la Costa Brava i un gran atractiu pel paladar dels turistes de la zona.

els Obert dilluns e ies d migd iumenge t ad anca cres t Dime

MENÚ GAROINADA Aperitiu i vermut Dotzena de garoines (pa i botifarra negra) Arròs negre de Palafrugell amb sepionetes i escamarlanets de Palamós o Peix d’escata al forn amb un toc de vi blanc de l’Empordà Trufes de pa amb xocolata i caviar d’oli d’oliva

Del 15 de gener al 20 de març

Vins celler Espelt D.O. Empordà Aigua i cafè

C/ Francesc de Blanes, 24 · 17211 LLAFRANC Tel. 972 300 115 · hostallallagosta@gmail.com www.hostallallagosta.com

“La Cuina és el paisatge posat a la cassola”.

40

€/pers.

J. Pla

03


REPORTATGE

La recol·lecta de garoines no és fàcil. El seu consum està estrictament controlat legalment. Segons Albert Ribó, coneixedor i pescador submarí, professional i aficionat al marisc, “qualsevol pot agafar unes 150 unitats diàries per consum propi, però si aquestes han de ser venudes, la persona en qüestió que les ha “pescat” ha de posseir una llicència especial de mariscador que li permeti comercialitzar amb aquest animal com a producte”. “El total permès per cada mariscador és de 150 kg de garoines al dia”, afegeix l'Albert. Segons Carles Martínez, mariscador professional amb llicència per capturar garoines des de fa més de vint anys, “la temporada de feina respecte la garoina és des del 31 d'octubre fins el 31 de març”. Abans es treballava tot l'any però els mariscadors van adonar-se que el recurs natural començava a disminuir i van decidir demanar a la confraria l'existència de dates tancades per treballar. “Són sis mesos de temporada forta”, especifica. 04

ALBERT RIBÓ CARLES MARTÍNEZ

Coneixedor i pescador submarí, professional i aficionat al marisc

Mariscador d’Eriços de mar

La mesura legal de la garoina és de 5cm de diàmetre.

Com s'obté la llicència Segons explica en Carles, el permís per poder capturar gran quantitat de garoines i a més vendre-les, ha de ser sol·licitat a la confraria de la teva zona, que posseeix places limitades, i s'ha de complir una sèrie de requisits supervisats per la Generalitat, a més de pagar l'impost corresponent. “La llicència s'ha de renovar cada any i s'ha d'estar al corrent de pagaments de la Seguretat Social, al corrent de pagaments de les quotes de la confraria i presentar el balanç econòmic de l'any anterior (que les guies sanitàries coincideixin amb les factures)”, concreta.

Qualsevol pot agafar unes 150 unitats diàries per consum propi, però si aquestes han de ser venudes, la persona en qüestió que les ha “pescat” ha de posseir una llicència especial de mariscador que li permeti comercialitzar amb aquest animal com a producte.

On es podran degustar garoines Restaurants com La Xicra, el Xadó, el Balcó de Calella - Hotel Sant Roc, l'Hostal La Llagosta, l'Hotel Llafranch, l'Hotel Llevant, l'Hotel Terramar, el Far i el Clot dels Mussols - Hotel Tamariu, es vinculen a aquesta jornada que s'inicia el 15 de gener i que dura fins el 20 de març del 2016.


Per Carles Bisbe, propietari de l'Hotel Llafranch, “la Garoinada és una campanya gastronòmica que permet als hostalers de la zona ampliar la temporada dels seus negocis”. L'Enric Vigas de l'Hotel-Restaurant Terramar, valora igualment la Garoinada de forma positiva ja que, segons diu, manté la bona imatge del poble fora de la temporada d'estiu. “Produeix un impacte molt positiu i enriqueix la imatge del territori culturalment”, especifica, i igualment que en Carles Bisbe, l'Enric valora la campanya com a una oportunitat pels restaurants d'ampliar la seva temporada d'obertura. Per l'Alicia Teixidor, gerent de l'hostal La Llagosta, “es tracta d'una campanya gastronòmica molt potent pel que fa al màrketing que l'IPEP (Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell) porta a terme”. L'Alicia de la Llagosta explica com serà el menú d'enguany: “sempre hi ha hagut aperitiu i vermut, una dotzena de garoines i un segon plat pactat entre els restaurants participants. Per aquest segon, es decideix un temàtic que pot ser un ingredient

CARLES BISBE

ALICIA TEIXIDOR

Propietari de l’Hotel Llafranch

Propietària Hostal La Llagosta

Fa anys, la gent de fora no en donava res de menjar garoines; quan es va proposar aquesta campanya gastronòmica molts de nosaltres no en donàvem res, però ha estat i està essent un èxit any rere any.

Les condicions mínimes per formar part de la campanya són diverses però les essencials són obrir, com a mínim, sis serveis a la setmana i oferir garoines en cadascun d'ells.

o un plat típic i llavors tots treballem entorn aquesta decisió”. “El segon plat serà arròs de Palafrugell, conegut com l'arròs negre, que no és el de tinta, sinó que és l'arròs a la cassola, de sofregit fosc, que s'ha fet tota la vida”, explica l'Enric Vigas. No obstant, qui no vulgui aquest segon plat, podrà degustar una opció alternativa que variarà segons el lloc on consumeixi el menú de la Garoinada. I de postres hi haurà pa amb xocolata, oli i sal.

Pròxim obertu a dissab ra de gente 9 er

ENRIC VIGAS Propietari de l’Hotel Terramar

Produeix un impacte molt positiu i enriqueix la imatge del territori culturalment. La campanya es presenta com a una oportunitat pels restaurants d'ampliar la seva temporada d'obertura.

Gaudeix del mar i la garoinada Del 15 de gener al 20 de març de 2016 Aperitiu | Garoina (1 dotzena) Arròs caldós típic de Palafrugell o Suquet d’escrita al l’estil de a bordo El nostre record de pa amb xocolata

Reserves: 650 128 893 972 300 200 De dijous a diumenge. Passeig Cypsela 1 - Llafranc

Aigua, Vins del celler Espelt i cafè Preu: 40,00 € (IVA inclòs)

05


REPORTATGE Com consumir les garoines El coneixedor i aficionat al marisc, Albert Ribó, ens mostra un parell de mètodes per consumir l'eriçó de mar. El primer és la guillotina, que fa un tall exacte però que sovint pot esqueixar la clova de l'equinoderm.

El mètode que no falla i usat per la majoria de coneixedors és el de les tisores. Així mateix ho fan a La Llagosta, segons ha explicat la seva gerent, l'Alicia Teixidor. “Obrim una per una i les netegem una per una”, ha explicat.

“Tenim garoines que arriben de tres punts diferents, d'aquí la Costa Brava, del Delta de l'Ebre i de Galícia”, explica l'Albert. Aquestes darreres són un animal diferent. “La garoina de l'Atlàntic és més gran i és un animal més valent ja que ha de superar condicions meteorològiques més brusques i sobreviure a unes

No es recomana netejar-les amb aigua de mar perquè es salen; hi ha diverses formes de consumir-les però la més típica és simplement amb pa.

temperatures molt més baixes, i amb això també dir que tenen un gust molt més mantegós i menys dolç que les de la nostra zona”, afegeix. Segons explica, les propietats de l'eriçó de mar són molt beneficioses per la salut d'alguns, ja que tenen un alt contingut proteic, de minerals i d'àcid fòlic, és a dir, són afrodisíaques. “Tot i això, també posseeixen un alt percentatge d'àcid úric i pels que tinguin colesterol, problemes de ronyons o de fetge, no se'ls aconsella consumir-les”, esmenta. Segons Ribó, l'esperança de vida d'aquest equinoderm és d'uns 8 o 9 anys dins de l'aigua, tot i que està preparat per viure al sec

06

ALBERT RIBÓ

durant un petit temps. El tipus de reproducció és externa i cada un d'ells es pot desplaçar uns dos metres cada dia. Un cop pescada la garoina, els restau-rants l'han de mantenir a 3 graus per tal que es mantingui uns tres dies, si no es fa així, l'animal no durarà més d'un dia viu.


07


PALAFRUGELL

Palafrugell distingeix els ciutadans més destacats de l'any 2015 AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Foto: Ajuntament de Palafrugell

El Teatre Municipal de Palafrugell va acollir l'acte de presentació del llibre Crònica d'un any 2015 i el de lliurament dels premis “Peix Fregit” i “Palafrugellenc de l'Any”, que va organitzar, en el seu 33è aniversari, l'Equip Crònica d'un Any i Edicions Baix Empordà, amb el suport de l'Ajuntament.

Crònica d'un any El llibre, que recull i il·lustra les informacions que han estat notícia a la població els darrers dotze mesos, va ser presentat

per l'escriptora Rosa Regàs. Una de les novetats d'enguany, era el lliurament del 1r Premi d'Articles Periodístics Santi Massaguer. El premi va estar concedit a David Parreño, per

Queviures OBERT TOT EL DIA I TOTS ELS DIES DE L'ANY! DE 9.00 a 22.00 h EL TEU SÚPER DEL CARRER ESTRET ON HI TROBARÀS DE TOT... C/ Sant Antoni, 15 (C/Estret) Tel. 872 988 063

08

CARGOLS DE CAN BARRIS

goluss s car millori bon s pre QuEldealis tat la província!!

Prova'ls!

l'article titulat “Palafrugell podria acollir famílies de refugiats”, sent finalista la crònica “Palafrugell de prop i de lluny (Palafrugell, Agullada, Madrid)” i de Maria Bruguera.


LA D IVINA T ABERNA DEL BUDA BAR - RESTAURANTE

Plaça Mestre Joan Planas, 14 17200 Palafrugell (Girona) Tel. 972 611 432 · M 664 097 594

Sala privada per a esdeveniments, sopars d'empresa, aniversaris, casaments, batejos, comunions, comiats de solters... Amb acompanyaments de: Dj / Gogos / Stripers / Cambrer còmic... Ens adaptem a tu perquè la teva festa sigui inoblidable.

09


PALAFRUGELL

Premi Peix Fregit 2015 a una trajectòria AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Josep Baqué Company

Foto: Ajuntament de Palafrugell

En reconeixement a la seva dedicació a l'activitat associativa i cultural de Palafrugell. Per la seva trajectòria al llarg de tants anys com activista cultural. Per haver estat el primer president del Grup de Festes de Primavera en el moment de la constitució del grup, coincidint amb els inicis de la democràcia i perquè sota aquesta presidència va recolzar totes les iniciatives i entitats que van néixer (Rialles, Cursets de Català, Sant Jordi, Diades de Tardor, Fira de Vins, Trobada Bestiari...).

Guardons Palafrugellencs de l'any Rafel Corbí Vilardell Per haver endegat i mantingut amb èxit durant dues dècades les activitats de ball Country a Palafrugell.

Esparteria i cistalleria Can Blanch Per 100 anys de l'emblemàtic comerç situat al carrer dels Valls.

Ramón Estapiñá Fernández Campió estatal 2015 de llançament de martell pesat en la categoria de majors de 65 anys.

Neus Martínez Agustí “Neus Mar” Pel llançament del seu últim disc, Aigua de Flors.

Adrià Pujol Cruells Autor de la novel·la autobiogràfica Picadura de Barcelona.

Sabateria Cama Per 150 anys de l'emblemàtic comerç del carrer de Cavallers.

10

MENCIÓ ESPECIAL Els Pastorets de Palafrugell Per una trajectòria generacional de 122 anys de representacions.

GUARDÓ A LA MILLOR INICIATIVA DE L'ANY Centre Autoritzat d'Ensenyaments Artístics Professionals de música “L'Energia” Per haver obtingut el reconeixement de Conservatori de Música, el segon de les comarques gironines.


11


PALAFRUGELL

El Teatre Municipal de Palafrugell exposa 50 caricatures de Miquel Ros AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

El Teatre Municipal de Palafrugell mostra, fins el proper 10 de gener de 2016, un total de 50 caricatures de personatges dibuixats sota la mirada de Miquel Ros. L'artista palafrugellenc (1942), excel·lent dibuixant a la ploma, confecciona unes obres minucioses i ben acabades, assolint el punt més àlgid en cada retrat dels personatges de la vida pública de la vila. Des de l'inici de la publicació del llibre Crònica d'un any, les caricatures de Miquel Ros sempre s'havien fet amb blanc i negre, amb tinta xinesa i sense color, donat que el llibre s’imprimia en blanc i negre.

Foto: Ajuntament de Palafrugell

A partir de l'any 2012, es va decidir fer la impressió del llibre en color, també les caricatures es van fer en color, a l'aquarel·la i així ha continuat fins a l'actualitat i són aquestes les que es poden veure a l'exposició situada al vestíbul del Teatre Municipal. Així doncs, són 48 caricatures les que es poden veure, però n’hi ha dos que són dobles, per tant són 50 personatges.

Queviures OBERT TOT EL DIA I TOTS ELS DIES DE L'ANY! DE 9.00 a 22.00 h EL TEU SÚPER DEL CARRER ESTRET ON HI TROBARÀS DE TOT... C/ Sant Antoni, 15 (C/Estret) Tel. 872 988 063

12

Quali es us èntsiqupre s auti bon Letat

Pizzes artesanes!


Deixem les festes... ara toquen les

rebaixes!

A partir del 16 de gener! Articles de decoració i de la llar i molt més!

Espada Selecció Torres Jonama, 42 17200 Palafrugell (Girona) Tel. 972 30 09 54 · Fax: 972 61 08 99

ESPADA

info@ferreteriaespada.com | www.ferreteriaespada.com 13


PALAFRUGELL

La Biblioteca de la Universitat de Girona va acollir l'acte de recepció del fons documental de l'escriptor Tom Sharpe AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Els fons documental està format per més d'un miler de llibres de la seva biblioteca personal, integrada per obres de literatura anglesa contemporània, amb una important presència d'autors de referència per a ell, com ara P. G. Wodehouse, Evelyn Waugh o John Buchan; així com per totes les seves obres publicades i les corresponents traduccions a diverses llengües.

Foto: Ajuntament de Palafrugell

interessat en la figura de Tom Sharpe poder disposar un ampli material, el qual es comple-menta amb tot el que acollirà la seu de la Fundació Tom Sharpe a Palafrugell”.

La singularitat més destacable del fons és que inclou els manuscrits originals de les seves obres (amb les diferents versions i esborranys). Aquest fons permetrà als investigadors aproximar-se, a la vida i l'obra d'aquest escriptor

britànic, especialitzat en el gènere de novel·la humorística, que va residir durant 20 anys a Llafranc, on va morir l'any 2013. D'altra banda, durant l'acte, l'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, va destacar que “això permetrà a tot estudiós o

La Fundació està presidida per Montserrat Verdaguer, marmessora del llegat literari de Tom Sharpe; per Anna Caballé, com a vicepresidenta; Josep Maria Prats Sàbats com a secretari; i José Maria Pérez-Collado com a tresorer. També són patrons de la fundació el regidor de l'Ajuntament de Palafrugell, Xavier Rocas i la catedràtica de filologia anglesa de la UB, Isabel Verdaguer.

ENCÀRRECS DE LLIBRES A LA VELOCITAT DE LA LLUM (4 o 5 dies és el que va trigar a arribar la llum per la nevada del 2010)

Llibreria Mediterrània - Telf: 972 300 478 Tarongeta 24-26 · 17200 PALAFRUGELL

14


PLATJA D’ARO S’AGARÓ PALAMÓS ST. ANTONI DE CALONGE PALAFRUGELL TORROELLA DE MONTGRÍ www.arnall.cat

VINE A GAUDIR DEL NOSTRE ESPAI GASTRONÒMIC A S’AGARÓ

15


JUST RAMBLING

Més sobre Nicolazzi a Calella ESCRIU RODOLFO CANDELARIA

Josep Ma Nicolazzi, nascut el 1933 i tercera generació d'hotelers, se’n va anar a Calella de Palafrugell després que la família, que vivia a Girona, comprés l'hotel Alga. D'això en vàrem parlar en el darrer número. Però potser no vàrem aprofundir en la tasca portada a terme per a en Josep Ma, el més astut de la família i veritable senyor de negocis. Amb poc temps va aconseguir aglutinar persones vingudes de Barcelona, de països diversos més enllà dels Pirineus fins a París i les convertia en fidels clients de l'Hotel Alga. Alhora, feia el mateix amb els pagesos, polítics, artistes que s'anaven fent addictes al paisatge, el menjar i la gent de Calella.

Però el que més èxit va tenir va ser el ball i l'orquestra. Es van tocar tot tipus de músiques, des del foxtrot, el twist, la conga ... i va durar fins a la matinada. L'hotel Alga continua regentat per un Nicolazzi, però el funcionament ha canviat radicalment. De ser un hotel casolà, ha passat a ser un hotel d'avantguarda que ja

als anys 50 va decidir construir una piscina amb mecanismes de desinfecció de l'aigua. I segueixen innovant, ampliant la superfície, habitacions, la cuina, les activitats de lleure per als clients.... I el seu valor és, haver sabut compaginar aquesta modernitat amb una forma de fer casolana ben seva.

El menjador es va omplir i el servei va ser excel·lent. La decoració va superar tots els pronòstics mentre els plats anaven arribant a les taules disciplinadament. Tothom estava content i tothom tenia ganes de fer bromes. La que més èxit va tenir va ser la màscara que emergia d'un plat de sopa. També van distribuir barrets, gorres, xiulets ...

16

Foto: Hotel Alga de Calella de Palafrugell

El primer any d'estar instal·lats, en Josep Ma va organitzar per Carnaval, una macrofesta que va aplegar molta gent de tota la comarca i va propiciar la introducció de la família Nicolazzi a Palafrugell i Calella de Palafrugell.


L’Associació Cultural d’Amics d'en Rodolf Candelaria us desitja un

Feliç 2016

17


PALAFRUGELL

L'agenda 7 Dijous

19h CME Xerrades sobre ciència i economia «El 7 a les 7». Energia i canvi climàtic. Química per a un món més sostenible. Miquel Duran, catedràtic de química física 19.30h TMP Cinema: Starwars. El despertar de la fuerza

8 Divendres 16h CME Proves de nivell d'idiomes 17h La Bòbila Pista de gel Nadal a Palafrugell. Gotes de colors. Maquillatge facial infantil. Preu: 1€. Gratuït amb el tiquet de patinatge 19.30 i 22h TMP Cinema: Starwars. El despertar de la fuerza 19h Biblioteca pública Inauguració d'exposició i acte de donació. August Puig. Arteca

9 Dissabte 11h Museu del Suro Visita guiada Dones del suro. Ruta pels carrers de Palafrugell per conèixer la història de la dona surera amb Sandra Bisbe. Preu: 5 € De 17 a 20h Museu del Suro Nadal a Palafrugell. Obertura del dipòsit d'aigua modernista de Can Mario. Entrada gratuïta

18

Els actes assenyalats amb aquest pictograma corresponen a les activitats de Nadal programades a Palafrugell

GENER 17 i 22h TMP Cinema: Starwars. El despertar de la fuerza

19.30h TMP Cinema. Starwars. El despertar de la fuerza (VOS)

11 Dilluns 19h Biblioteca pública Taula rodona. Bioneuroemoció. Del conscient a l'inconscient. Gerard Ros. ASD

15 Divendres 17.30h Museu del Suro Nadal a Palafrugell. Record de Nadal Taller de manualitats amb suro. Gratuït. Cal inscripció prèvia. Per a tots els públics 18h La Bòbila Pista de gel Nadal a Palafrugell. Contes musicals. Per Nadal també conte. Marina Gil

10 Diumenge D'11 a 14h Museu del Suro Nadal a Palafrugell. Obertura del dipòsit d'aigua modernista de Can Mario. Entrada gratuïta 11.30h Museu del Suro Visita El suro, tot un món. Visita guiada express al Museu. Gratuïta. Cal inscripció prèvia. Per a tots els públics 17 i 19.30h TMP Cinema: Starwars. El despertar de la fuerza 19h La Bòbila Pista de gel Nadal a Palafrugell. Concert amb Gerard Solano

11 Dilluns 19h Sala d'actes TMP Taula rodona i presentació de la reedició del llibre La democràcia, per fer què? de Josep Pallach. Ed. Els Llums. Fundació Josep Pallach

18h Biblioteca Hora del conte Sssssst... És un secret. Pepa Contes 19h TMP Lliurament de premis del 36è Concurs de Pessebres de Palafrugell 22h TMP Cinema: 45 años (VOS)

16 Dissabte 10h Biblioteca pública Projecte Palafrugell Dibuixa. Urban Scketchers. Dibuixem a la biblioteca: edifici, llibres i lectors. Lluís Bruguera 19.30 i 22h TMP Cinema: 45 años

17 Diumenge 23è Aniversari d'El Racó Poètic de Palafrugell 11h Pl. Nova Trobada d'assistents i visita cultural. 14h Rest. El Mural Dinar de germanor. 17h Sala d'actes TMP 23è aniversari de les Trobades Poètiques en Viu i lliurament de premis del 21è Concurs de Poesia


PALAFRUGELL

12h TMP Teatre familiar. El carreró de les bruixes. Companyia Poca Cosa Teatre. Preu: 6€. Socis La Xarxa: 5€. La Xarxa

17 i 19.30h TMP Cinema: 45 años

22 Divendres

24 Diumenge

19h Biblioteca pública Presentació de llibre amb l'autor. Elogi i refutació de la tramuntana. Xavier Febrés, escriptor i periodista

12h Església de Llofriu Festa petita de Llofriu. Ofici solemne, sardanes i vermut popular. La Principal de L'Escala

21h TMP Dansa. CobosMika Company SEEDs presenta: DANSA. Check in per CobosMika SEEDs 1st year. Homo virtualis per CobosMika SEEDs 2nd year. Preu: 5 €. Reduïda: 3 €

18 Dilluns 19h Biblioteca Club Llegir Teatre. Maria Rosa d'Àngel Guimerà. Olga Cercós

21 Dijous 19h Sala polivalent Biblioteca pública Presentació del pressupost municipal 2016. Ajuntament de Palafrugell

25 Dilluns 18.30h Biblioteca pública Club de matemàtiques. Xavier Valls

28 Dijous 19h Biblioteca pública Club de lectura narrativa. El pelegrinatge insòlit de Harold Fry, de Rachel Joyce. Joan Soler

29 Divendres 18h Biblioteca pública Programa de ràdio en directe Bibsons 107.8 FM Ràdio Palafrugell

20 Dimecres 12h Ermita de St. Sebastià Festivitat de St. Sebastià de la Guarda. Missa solemne i sardanes. Cobla Foment del Montgrí

17 i 19.30h TMP Cinema: Deuda de honor

23 Dissabte 19h TMP Concert Joan Manén, un geni musical per redescobrir. Daniel Blanch, piano; Júlia Farrés-Llongueras, soprano i Guillermo Pastrana, violoncel. Gratuït. Concert ofert per la Fundació Vila Casas - Museu Can Mario

19h Biblioteca pública Taller de Gestalt. Palma López

30 Dissabte 10h Can Genís 1a Jornada de gravació musical. Activitat 13Progrés. Amb el suport d'un tècnic de so professional. Cal inscripció prèvia. Preu: 5 €. AKMusical 11.30h i 12.30h Museu del Suro Visita El suro, tot un món. Visita guiada express al Museu. Últim dissabte de mes, entrada i visita gratuïta. Cal inscripció prèvia

22h TMP Cinema: Deuda de honor

17.30h Museu del Suro Festa de disfresses i taller de màscares. Taller de màscares de carnaval amb aglomerat i paper de suro. Entrada gratuïta si veniu disfressats

19


INSPECTOR DAVID PUERTAS FERNÁNDEZ Cap ABP La Bisbal d'Empordà

Eliminació de la violència envers les dones

El passat dia 25 de novembre va ser el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les dones. Les estadístiques marquen com a inici de les relacions sentimentals entorn els 14, 15 i 16 anys aproximadament. I és precisament en aquesta edat quan es detecten els primers indicadors d'abús cap a la dona. Tots aquests abusos tenen un denominador comú: el masclisme. El masclisme per definició utilitza les diferències físiques entre nois i noies per convertirho en desigualtats. Dit d'una altra manera, com que el noi té més força física interpreta que també té més drets que no pas la noia. Aquesta concepció de relació de parella fa que es desenvolupin un seguit de situacions d'abús. És bàsic que les noies adolescents detectin a temps aquests indicadors d'abús per tal de prevenir futures situacions de violència respecte a les dones. A continuació m'agradaria resumir aquests indicadors d'abús: 1. Comportaments de control. Aïllar del seu entorn més proper a la noia per d'aquesta manera poder exercir més influència. Fiscalitzar la manera de vestir de la noia. I finalment un comportament de control molt

habitual és fer-ho a través de les xarxes socials, sobretot a través del telèfon mòbil. 2. Comportament de terror. Manifestació de conductes violentes i intimidatòries cap a la noia per tal d'enviar missatges, a vegades subliminars, de realment què pot passar si no es compleix amb la seva voluntat. 3. Comportament dominants. Utilització de les relacions sexuals com a mecanisme per assentar la superioritat del jove. Per exemple relacions sexuals no consentides plenament, sota “coacció” o com a mecanisme de resolució de conflictes. Conductes d'aquest estil poden derivar en delictes molt greus com ara abús sexual o inclús agressió sexual. Davant la presència d'aquests indicadors d'abús és bàsic actuar, donat que si això continua i no es talla, pot derivar en situacions de mal-

Més informació o consultes: www.mossos.cat · 112 20

tractament tant físic com psicològic en el futur. Si es manté la relació amb l'existència d'aquests indicadors, es deteriora progressivament la capacitat crítica, de judici, de la noia fent disminuir cada cop més la seva resistència enfront la conducta masclista del noi, i cronificant la situació d'abús en el temps. És per tot això que des del Cos de Mossos d'Esquadra, concretament els grups d'atenció a la víctima, porten uns anys entrant a tots els grups de 4art d'ESO de tots els centres educatius, per tal de sensibilitzar a les noies que tenen les primeres relacions serioses de parella, i prevenir-les que quan es troben en la fase inicial de la relació sentimental, puguin identificar els factors d'abús explicats anteriorment i, si es dóna el cas, poder deixar la relació, molt factible en aquesta fase inicial i molt complexa si es deixa passar el temps. Davant de qualsevol situació de violència dirigiu-vos a la policia o truqueu al 112.


es

2ulleres GRATIS

al comprar les teves mó

graduades amb antirreflexant

77

més de 1.000 models C/ Cavallers, 10 - Tel. 972 308 555 - Palafrugell

Condicions legals: PVP recomanat. Des de l'1/01/2016 fins al 31/01/2016 per la compra d'unes ulleres graduades (muntura Mó + lents) per 77?€ amb lents graduades mono focals orgàniques antireflectantsBeslayt 1.5 AR, cilíndric + 2, esfera + 2 a - 4, emporta't unes segones ulleres gratis Móamb la mateixa graduació i lents Beslayt 1.5 AR. Vàlid per a una selecció de muntures Mó indicades a l'establiment que facin la publicitat. No acumulable a altres ofertes o promocions.

21


PALAFRUGELL

Palafrugell Gent Gran també col·labora amb el Gran Recapte d'Aliments AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Foto: Palafrugell Gent Gran

Els dies 27 i 28 de novembre Palafrugell Gent Gran va obrir les portes a la solidaritat participant en el Gran Recapte d'Aliments.

Es van convertir durant aquests dos dies en un dels punts de recollida d'aliments, alhora que continuen tenint a la venda l'Opuscle "100 Anys,9 Mirades" presentat el passat Sant Jordi.Els diners recaptats amb la venda del llibret van també en benefici del Banc dels Aliments. Per a més informació us teniu de dirigir: a Palafrugell Gent Gran.

ÒPTICA SERVEI PROPI DE MUNTATGE

Rebaixes del

30 al 50

GABINET Ò P T I C OPTOMÈTRIC

Montse Ramonet Ribot C/ Torres Jonama, 87 · 17200 Palafrugell Tel. 972 610 739 estiloptica@optigrup.com

22


BEGUR

Begur recapta 3.390 euros per a la Marató de TV3 en diferents actes nadalencs AJUNTAMENT DE BEGUR

Foto: Ajuntament de Begur

Begur ha recaptat 3.390,25 euros a benefici de la Marató de TV3 d'aquest any, que va estar dedicada a la diabetis i l'obesitat. Els diners recaptats es van fer a través de diversos actes que es van organitzat dins del programa de les Festes de Nadal.

El ball country & line dance, la caminada solidària i l'enlairament de globus van tenir molt d'èxit. Sense oblidar les recaptacions dels escolars dels centres educatius del municipi amb ornaments nadalencs i postals. Al mateix temps, també es van destinar a la Marató les recaptacions de la coca i el cava que es va oferir durant l'encesa dels llums de Nadal i de la xocolatada.

23


PALS

Cartaví 2015: Els 12 restaurants amb millor selecció de vi català REDACCIÓ ELSINGULAR.CAT/VADEVI

A Barcelona, a la Sala Gran del Palau Reial de Pedralbes, en un acte presidit pel Conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, es van lliurar els guardons de la 7a edició dels Premis Cartaví on es van premiar els 12 restaurants que el jurat va considerar que tenen les cartes de vins amb millor representació dels vins de les 11 denominacions d'origen catalanes. L'objectiu del Cartavi és distingir els restaurants catalans que realitzen dia a dia una tasca en defensa i promoció dels vins emparats en qualsevol de les 11 denominacions d'origen catalanes. Província de Girona Guanyador Restaurant Vicus (Pals)

Foto: Restaurant Vicus

Finalistes Restaurant Les Cols (Olot) Hotel Casamar (Llafranc) La Calèndula (Regencós)

Polígon industrial La Riera d’Esclanyà C/ Mas Resplandis, 17 - Nau B Telf. 972 30 43 24

24


LA BISBAL D'EMPORDÀ

Un any més, el gran tió de la bisbal torna a ser un èxit! REDACCIÓ ELS VOLTORS

El dissabte al matí es va inaugurar el Gran Tió amb una cercavila pels carrers del centre i va acabar amb una gran xocolatada. Dissabte per la tarda i diumenge, els nens que portaven algun aliment pel Gran Tió, podien pujar dalt l'escenari, on els recompensava amb una motxilla plena de regals. Enguany, hi van participar 1.200

Foto: Ajuntament de La Bisbal d’Empordà

El passat mes de desembre, l'Associació juvenil i cultural Els Voltors va organitzar el GRAN TIÓ de La Bisbal, per setè any consecutiu.

nens i nenes, i es va recollir la quantitat total d'una tona

d'aliments que es varen destinar a Càritas la Bisbal.

25


LA BISBAL D'EMPORDÀ

El primer concurs d'Instagram ja té guanyador AJUNTAMENT DE LA BISBAL D’EMPORDÀ

El certàmen, organitzat per l'àrea de Joventut del Consell Comarcal del Baix Empordà, conjuntament amb la Direcció General de Joventut, i amb la participació de la taula tècnica de joventut de la comarca, cridava als nois i noies d'entre 16 a 29 anys a enviar imatges de festes majors del Baix Empordà a través d'aquesta popular xarxa social. El premi va ser un Ipad 4 Mini.

26

Foto: Ajuntament de La Bisbal d’Empordà

Holi Kiss, un selfie realitzat i protagonitzat pel calongí de 16 anys Lucas Henrique de Oliveira i la Clara, la seva companya, és la imatge d'Instagram que ha resultat guanyadora en el primer Concurs de Fotografia de Festes Majors al Baix Empordà.


TORROELLA DE MONTGRÍ - L'ESTARTIT

La Fundació Vila Casas cedeix a Torroella de Montgrí dues escultures per exposar a l'Auditori Teatre Espai Ter AJUNTAMENT DE TORROELLA DE MONTGRÍ

La Fundació Vila Casas va cedir a l'Ajuntament de Torroella de Montgrí dues escultures de l'artista Marta Moreu perquè s'exposin a l'Auditori Teatre Espai Ter.

L'alcalde, Jordi Cordon, reconeix que «aquesta generosa cessió és el testimoni de la gran

Les dues escultures simbolitzen el valor de l'art i de la cultura que es retroben, en aquest cas, a

l'Auditori Teatre Espai Ter, un dels referents en l'àmbit de la música i de les arts escèniques a les comarques gironines.

Foto: Ajuntament de Torroella de Montgrí

estima i intensa col·laboració que la Fundació Vila Casas ha mostrat sempre envers el foment de l'activitat cultural a Torroella de Montgrí».

Foto: Ajuntament de Torroella de Montgrí

Les obres són de bronze i porten per títol Xarxa i Bicicle, i quedaran exposades permanentment a l'equipament en els dos voladissos del vestíbul.

BOSSES I COMPLEMENTS PREUS ÚNICS! MALETES ARTICLES DE VIATGE

Tel. 972 30 39 44 C/ dels Valls, 14 · Palafrugell

27


PALAMÓS

Els Premis G! 2015 per a Josep Colomer L'atorgament del guardó va tenir lloc a Vilablareix en un acte encapçalat pel president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Pere Vila; i el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig. Aquest

reconeixement valora la llarga tasca professional que Josep Colomer va desenvolupar al capdavant del sector turístic de la Costa Brava i principalment en l'àmbit hoteler.

Foto: Ajuntament de Palamós

AJUNTAMENT DE PALAMÓS

Carles Figueras, va rebre el guardó en un acte solemne que va tenir lloc al Palau de Pedralbes, i que va ser presidit pel conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta. El premi que va rebre l'empresa Gamba i Peix de Palamós, dotat en sis mil euros,

valora el projecte capdavanter d'haver implantat en l'embarcació Bonomar F, un obrador on es procedeix a l'envasament, etiquetatge i conservació de la gamba acabada de pescar i preparada per arribar al consumidor final.

Foto: Ajuntament de Palamós

Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària

La taverna Santiamén guanya el 1er premi del concurs “Tapa Estrella”

L'alcalde de Palamós i el president de l'Associació de Tavernes de Palamós van lliurar el diploma del premi als propietaris de la taverna Santiamén. El premi va ser atorgat per votació popular de les persones que varen participar d'aquest concurs on es demanava escollir la millor tapa o pinxo d'entre les 13 tavernes palamosines que hi participaven.

28

Foto: Ajuntament de Palamós

La tapa guanyadora, va ser la de patates amb bacallà i crema d'Idiazàbal.


PALAMÓS

Campionat de Catalunya de la categoria OPEN 1

David Capdevila, nascut a Vilallobent, sempre ha estat relacionat amb els cotxes de competició, tot i que aquesta és tot just la primera temporada que realitza completa al volant d'un Suzuki Swift grup N procedent de la Copa Suzuki Ibérica. En David destaca d'aquesta temporada l'entitat dels rivals que han participat al campionat, on el que ha acabat decidint el trofeu ha estat la regularitat. Per la seva part, en Kevin Vidal de Palamós, valora positivament l'experiència de seguir tota la temporada per poder lluitar pel campionat, i sobretot per "les

experiències viscudes" amb algú que s'ha convertit "més que en un company de viatge, en un amic". L'equip es planteja la seva continuïtat al campionat de Catalunya de Ral·lis d'Asfalt i busca nous reptes per a la temporada vinent.

Foto: Kevin Vidal

Foto: Kevin Vidal

L'equip de rallyes format pel pilot David Capdevila i el copilot Kevin Vidal es va proclamar el passat novembrecampions de Catalunya de la categoria OPEN 1 a Manresa.

DAVID CAPDEVILA

Cal destacar l’entitat dels rivals que han participat en aquest campionat.

KEVIN VIDAL

Tan en David Capdevila com en Kevin Vidal volen agrair el suport rebut per tots els seus patrocinadors i persones properes "sense els quals practicar aquest esport no seria possible".

Ha estat una gran experìencia on valoro molt les experiències viscudes amb algú que s’ha convertit més que en un company de viatge, en un amic.

29


CALONGE

Calonge projecta un gran centre d'interpretació del vi al convent de les monges AJUNTAMENT DE CALONGE

Es vol reformar l'antic convent de les Germanes Carmelites i convertir-lo en un equipament de primer nivell que girarà al voltant del món del vi. Aquest és l'objectiu del projecte que està elaborant l'Ajuntament i que té previst executar en un futur per dotar el centre històric de Calonge d'un centre d'interpretació del vi que estaria situat a l'edifici conegut popularment com a ca les hermanes. Es tractaria d'un equipament de gairebé 800 m2, amb accés pel carrer Major i el carrer d'Anselm Clavé.

L'equipament estarà format per dos blocs: un espai destinat a acollir diferents actes com ara exposicions, concerts, celebra-

30

Foto: Ajuntament de Calonge

L'objectiu principal d'aquest centre serà potenciar el turisme enològic i millorar el coneixement i la difusió de la tradició vitivinícola del municipi, un projecte que es vincularia a la Càtedra de Cultura Gastronomia i Turisme Calonge - Sant Antoni.

cions, sales de reunions i l'altre bloc serà l'espai gastronòmic i enològic.


PLATJA D'ARO

Primera Edició de la “Lligueta running Vall d'Aro” AJUNTAMENT DE CASTELL - PLATJA D'ARO

La primera edició de la Lligueta Running Vall d'Arova cloure amb la participació de 387 esportistes en la primera experiència d'una proposta que combina la pràctica esportiva amb la descoberta de l'entorn natural de Castell-Platja d'Aro i S'Agaró, a partir d'un circuit sis curses de muntanya de perfil tècnic i de recorreguts similars que transcorren a través de boscos i espais muntanyosos poc coneguts pel turisme tradicional, entre agost i novembre d'enguany.

Foto: Ajuntament de Castell-Platja d’Aro

Una iniciativa de tempsXcurses i la regidoria d'Espor ts de l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro, que ha agrupat diverses marxes que ja existien i d'altres de nova creació. La lligueta permetia inscriure's al conjunt de curses a esportistes d'alt nivell, alhora que ha mantingut l'opció de participar només en una o diverses marxes i fer-ho des d'una vessant més popular (www.tempsdecurses.com)

Castell-Platja d'Aro nova Vila Florida

Foto: Ajuntament de Castell-Platja d’Aro

L'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro va estar reconeguda amb Tres Flors d'Honor en la quarta edició dels guardons de Viles Florides, en reconeixement al seu compromís amb els espais verds, la cura del medi ambient a través de les zones enjardinades i la millora de l'espai urbà. El municipi es va integrar enguany en aquest moviment, i en la seva primera participació ha estat premiat amb el segon nivell de guardons, conjuntament amb 21 poblacions més (només Olot ha assolit el màxim distintiu de Quatre Flors), entre els 68 municipis reconeguts.

31


SANT FELIU DE GUÍXOLS

Fira de nadal amb èxit AJUNTAMENT DE SANT FELIU DE GUÍXOLS

Sant Feliu de Guíxols ha viscut amb èxit una nova edició de la Fira de Nadal durant els dies 5, 6, 7 i 8 de desembre.

32

A més, durant els quatre dies van tenir lloc diferents tallers infantils.

Foto: Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

Foto: Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols Foto: Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

Aquest any no es van oblidar dels adults i dos importants restauradors de la ciutat, van dirigir tallers a la cuina del restaurant El Ginjoler, on el

pastisser Antoni Viñas de la pastisseria La Vienesa va ensenyar a preparar un tronc de Nadal i la restauradora Carme Picas va mostrar com preparar diferents pica-piques nadalencs. Aquests tallers van tenir molt bona acollida.

Foto: Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

La Rambla Vidal es va omplir amb 31 parades amb productes nadalencs i artesans entre botigues i associacions. Les famílies van poder gaudir dels 18 jocs reciclats de la CIA Katakrak i el conte de Nadal en anglès de l'escola guixolenca Kids & Us.


33


e

rabona!

LA SECCIÓ DE LES FELICITACIONS!

Vols saber com funciona? Per a ell

SÍLVIA Romero

Begur Aniversari 44 anys 16 de gener · Felicitats Sílvia! El teu home, els teus fills i els teus amics desitgem que passis un bon dia i et felicitem pel teu 44è aniversari! 44 anyets molt ben portats! Per molts anys guapa!

Vols felicitar un amic, un familiar o un company de feina pel seu aniversari? Vols donar l’enhorabona a un naixement o algú que es casa o celebra les seves noces? Vols felicitar a algú que ha aconseguit el seu repte, objectiu o premi? Aquest espai és per a tu i per als teus! És senzill, envia’ns un mail o truca’ns i t’informem!

Per a ella

RODOLF Candelaria

Palafrugell Aniversari 84 anys 12 de gener · Felicitats Rodolf! L’equip d’El Nou vol aprofitar la seva nova secció per felicitar-te en el teu aniversari, perquè així ho mereixes com a bon col·laborador de la revista i una figura representativa a la nostra població.

SERGI Sabartés

Per a elles

Palafrugell Aniversari 33 anys

Per a ells

14 de gener · Felicitats Sergi! Un dels nostres dissenyadors fa anys! L’equip d’El Nou i el teu company de feina et desitgen un bon aniversari. Que per molts anys poguem celebrar-ho plegats! Per molts anys company!

ARES Fernández

Palafrugell Naixement 9/10/2015 Benvinguda Ares! L’equip d’El Nou vol donar-te la benvinguda. L’Ares és filla de l’Eva (directora de la revista) i en Juli Fernández, i va nèixer el passat 9 d’octubre. Felicitats parella! Enhorabona!

34

10 €/mòdul

DAKOTA

Sorprèn als teus! El mes vinent volem omplir la secció!

Masquefa Naixement 3/11/2015

Informa’t a: administracio@elnou.cat Tel. 972 61 02 04

Cabanillas

Benvinguda Dakota! Els teus pares, familiars i en especial la teva germana Dafne et donem la benvinguda i aprofitem per desitjar-te que siguis feliç i dir-te que estaràs molt ben cuidada per la teva germana gran!


35


LLORET DE MAR

VIII sopar de dones solidàries per la lluita contra el Càncer de mama REDACCIÓ EL NOU

L'Hotel Guitart Monterrey, del grup Guitart Hotels, va acollir el VIII Sopar de les Dones Solidàries el passat 2 de desembre, amb més de 200 dones assistents. D'entre elles, cal destacar la presència de Lucrecia, presentadora i actriu; Soraya Arnelas, cantant de popdance; Anna Tarrés, exseleccionadora espanyola de natació sincronitzada; Joana Andreu, maga catalana; Cristina

36

Foto: Guitart Hotels

L’acte, organitzat per Guitart Hotels i l'Associació Espanyola Contra el Càncer (aecc) – Catalunya contra el Càncer, va recaptar 3.485,24 euros, que es destinaran íntegrament al programa “Molt x viure” de suport a les dones diagnosticades de càncer de mama.

Pané, presidenta de l'aecc – Catalunya contra el Càncer de Lloret de Mar; i Cristina Cabañas, presidenta de Guitart Hotels. El sopar, va comptar

amb la col·laboració de 30 empreses locals que gràcies al seu suport van ajudar en l'organització del sopar i dels sortejos solidaris.


37


EL BUDA D A N R E V TA LA DIVINA

El passat mes de desembre, en Joan Miquel i els seus fills, la Laura i en Marc, van obrir el RESTAURANT DETRES al centre de Palafrugell, un espai on podreu degustar tot tipus de plats per compartir on gaudireu d'una cuina de mercat amb productes de proximitat en un entorn càlid i agradable.

LA DIVINA TABERNA DEL BUDA, va celebrar el seu 2on aniversari el passat 13 de desembre i des d’El Nou volem felicitar a la Manoli, en Toni i a tot el seu equip de cambrers i cuiners. A per molts anys més. Felicitats!!! (pàg. 9)

Ja podeu reservar...!! (pàg. 55)

DETRES

Restaurant

AQUÍ EL TEU NEG OCI! Truca'ns! 695 375 375 972 610 204

administrac

io@elnou.

cat

Has obert un nou negoci i el vols donar a co nèixer? Aquesta se cció t'ho permet !

38


OPTIMIL

AQUÍ EL TEU NEG OCI! Truca'ns!

ual Experts en salut vis

695 375 375 972 610 204

administrac

io@elnou.

cat

Has obert un nou negoci i el vols donar a co nèixer? Aquesta se cció t'ho permet !

OPTIMIL obre les seves portes a Palafrugell oferint productes de qualitat i un servei exclusiu. Són distribuïdors exclusius de marques de prestigi i compten amb la més àmplia varietat de les millors muntures de Emporio Armani, Versace, D&G, Tous i moltes més... Passa'ls a veure i t'informaran (pàg. 44).

B&S

Teràpies, salut i belle sa

En Jordi Riera de Pals, va obrir el passat 9 de desembre el Centre de teràpies, salut i bellesa B&S a Palafrugell. Un espai on podreu gaudir de diferents varietats de massatges, tractaments corporals i moltes altres teràpies. Informa’t sense cap compromís. En Jordi us assessorarà i us recomanarà el millor per al vostre cos (pàg. 43).

39


ANGLÈS A CAMBRIDGE!

Cambridge in Spring Spring is a great time to visit one of England's most beautiful cities so come on! It is famous for the ancient University, one of the best in the World -where many fascinating discoveries have changed the world and the quality of education for languages and life is phenomenal. Even John Harvard (of Harvard University, USA) was educated here. It is a centre of culture and learning.

Many of the activities are free of charge including the famous chapel choir of King's College, all the museums and lectures. Student theatres are low cost and no stay in Cambridge is complete without punting along the river out to Granchester for a cream tea with scones and strawberry jam or if you feel energetic, hiring a cycle to discover the hidden paths across the city. Fairs and festivals every month include the ancient Strawberry Fair in June to the 40

most recent Literary Festival in April and the very well attended Beer festival in May and not forgetting the famous Folk, Rock and Jazz festivals. The University Botanic gardens are special at all times of the year.

definitely do not eat beans and chips all the time! This city boasts three Michelin restaurants in addition to a cosmopolitan food scene and hidden student eating places known only to us local residents.

All activities encourage language and cultural learning. England has an unjust poor reputation for being unfriendly - and for quality of our food. Not true! Of course fish and chips and roast beef areexcellent but we have great regional foods which are seldom discovered and honestly, we

Visits leave young adults and adults wanting more and many return each year for a week as they are drawn to the total experience, the book shops, open spaces and the idyllic river paths or just to listen and learn why learning English for work or study can be fun.

Foto: El Nou

Situated just 25 minutes from Stanstead or Luton Airport and 45 minutes from the London attractions, theatres and shops. How easy is that?If you want enjoy an immersion in learning English and have fun - visit the many world class museums (13) walk around the ancient college buildings, listen to the variety of ancient and modern music or enjoy the evenings in good restaurants, traditional pubs with open fires and real ale, theatres and clubs – this could be the place for you as a centre of learning excellence.

Foto: El Nou

ESCRIU FIONA McNISH · Professora titulada per la Universitat de Cambridge, CELTA


Anglès a Cambridge!

Vols avançar el teu anglès? Estudia a Cambridge a casa del professor. La millor manera i la més exitosa d'aprendre anglès: Classes one-to-one. Tots els nivells. Millora la teva fluïdesa i el teu accent. Consolida la gramàtica. Immersió lingüística total. El preu inclou: Classes one-to-one. Allotjament en habitació d'ús individual amb bany complert privat, saló, TV i DVD. Esmorzar i sopar amb cuina típica casolana: Roast Beef-Fish&chips... Sortides lúdiques i d'esbarjo: Música, visites culturals i pubs anglesos. Fiona McNish - aylestonehouse@virginmedia.com Professora titulada per la Universitat de Cambridge, CELTA (Certificate in Teaching English to Speakers of Other Languages)

41


NOUS PROPÓSITS | SECCIÓ DIETÈTICA

Propòsits d'any nou CLARA ESTRANY · Nutricionista i dietista · Col. núm. 464

Consumeix 2 peces de fruita cada dia com a mínim per aconseguir les dosis adequades de vitamines, minerals i fibra. Les fruites que us recomano per a depurar una mica l’organisme són els cítrics, com la taronja i la mandarina, la pinya, el kiwi, la poma i la pera. Si us costa menjar fruita, podeu fer-vos un suc o liquats naturals un cop al dia. Menja verdura a tots els àpats encara que aneu de tapes o de restaurants, com a primer o com a guarnició del segon plat. Augmenta el consum de peix blanc (2-3 cops a la setmana) i el blau (1-2 cops a la setmana), per les proteïnes que ens aporten i els greixos omega 3. En quant a les carns, intenta no

menjar-ne cada dia als dos àpats principals (dinar i/o sopar), i augmenta el consum de pollastre, conill i gall d’indi abans que les carns vermelles (consumir 1-2 cops a la setmana). Amaneix tots els aliments amb oli d’oliva, llimona i/o vinagre, evita les salses i condiments consistents perquè és afegir al plat més greix i sovint molts additius innecessaris a la dieta.

Foto: El Nou

Passades les festes més d'un/a haureu pensat en que us heu passat una mica, oi? Recordeu que cada dia que ens aixequem el cos es reinicia i comença de cero, per tant, mai es tard per a prestar atenció al que mengem i poder així treure ràpidament aquells “quilets” agafats durant el Nadal.

Beu 8 gots d’aigua al dia com a mínim, que serien el litre i mig recomanat. Ho pots aconseguir en forma d’aigua o també combinant amb infusions, brous, cremes, sucs naturals, etc.

Redueix el consum d’aliments refinats i brioixeria industrial.

I com no, tota bona alimentació sempre ha d’anar acompanyada d’exercici físic. Busca un esport que t’agradi i et motivi i intenta practicar-lo 2-3 cops a la setmana.

Evita quedar massa tip als àpats. Menja poc i més sovint (es recomanen 4-5 àpats al dia). Si no tens molt de temps pots consumir un grapat d’ametlles i nous o fruita o un iogurt bevible.

Quan aprenem a menjar d’una manera sana i equilibrada notem com el cos i la ment ens ho agraeixen. Menjar és un plaer. Fer exercici és un plaer. Gaudir de la vida és un plaer.

Clara Estrany Alsina

Nutrició Ortomolecular

Graduada en Nutrició Humana i Dietètica Núm.col. 464

Dietes per aprimar/engreixar Menús per a patologies (obesitat, colesterol, àcid úric, càncer, diabetis, intoleràncies alimentaries...) Menús per a les diferents etapes de la vida (infància, embaràs, menopausa, vellesa...)

Palafrugell · M. 646 345 788 claraesal@gmail.com · clara claraesal

42

Menús per a esportistes Control de pes, presa de mides i seguiment nutricional


NOUS PROPÓSITS | SECCIÓ TERÀPIES ALTERNATIVES

Massatge Kobido: el lífting facial japonès JORDI RIERA · Terapeuta manual

Consisteix en realitzar una sèrie d'estimulacions entre moviments ràpids i lents per millorar la circulació més profunda de la cara, el coll, les espatlles i la part superior del pit pressionant els mateixos punts de l'acupuntura. Aconseguim frenar l'envelliment, millorar l'oxigenació i nutrició de les cèl·lules de la pell, activar, il·luminar i tonificar.

Obtindrem més beneficis: Combat l'estrès Alleuja les migranyes o els mals de cap comuns Evita la rigidesa facial Millora la circulació Disminueix alguns problemes en el sistema digestiu com el restrenyiment Redueix els efectes del bruxisme Afavoreix la vista per l'estímul a les zones properes als ulls

Foto: El Nou

Kobido significa "antic camí de la bellesa"

CENTRE DE TERÀPIES, SALUT I BELLESA

Quiromassatge especialitzat Massatge terapèutic cervical Massatge neuroceslant KOBIDO: tècnica japonesa efecte lifting Tractaments corporals: reductors i anti-cel·lulítics

Acupuntura Reiki Messoteràpia

Reflexologia podal

Radio freqüència

Shiatsu

Infiltracions sense agulles: amb productes naturals Depilació de diode

BODY & SOUL

Ioga: adults, 3a edat i nens amb circumstàncies especials

C/ Torroella, 7 17200 Palafrugell Girona 657 661 860

Anti-gimnasia: tècnica de pedagogia corporal Psicologia amb flors de Bach

43


SECCIÓ MÈDICS

SECCIÓ SALUT

Visió i pantalles - 3D ESTEFANIA DEL VALLE · Col·legiada 16754

En aquest espai us detallem sobre la influència de les noves tecnologies i els dispositius provoquen en la nostra visió. Veurem en què consisteix l'SVI (síndrome visual informàtica), les seves causes, símptomes i de quina manera podem combatre-ho.

Els símptomes i signes més comuns associats amb la síndrome visual informàtic (SVI) són els següents: Fatiga visual Mal de cap Visió borrosa de lluny i/o de prop Irritació ocular Sensació de cos estrany Ulls secs Visió doble Feixuguesa a les parpelles Cremor als ulls Mal de coll i a l'espatlla

Foto: El Nou

Només fa un segle, dins de l'evolució de l'ésser humà, la majoria de les persones feien feines de lluny, moltes a l'aire lliure. Treballaven en espais oberts, fixant la vista més a l'horitzó, i per tant, els seus ulls estaven relaxats gairebé tot el dia. En molt poc temps, la nostra activitat visual ha canviat, i molt... Si hem d'utilitzar qualsevol ordinador o dispositiu mòbil durant una bona estona hem de recordar aquesta senzilla regla. Consisteix en apartar la mirada de la pantalla durant uns 20 segons cada 20 minuts, si pot ser enfocant com a mínim a 20 peus (6metres). Així permetem flexibilitzar els músculs oculars que d'altra manera estarien bloquejats sempre a la mateixa distància. Hem de situar la pantalla de

l'ordinador, portàtil o tauleta tàctil de manera que eliminem els reflexos de fonts lluminoses, especialment de les llums superiors o de les finestres. L'ús de persianes o cortines a les finestres ens pot ajudar a reduir els enlluernaments. Si no hi ha manera de minimitzar l'efecte de les fonts de llum, podem considerar l'ús d'un filtre antibrillantor a la pantalla. Aquests filtres redueixen la quantitat de llum reflectida.

SOM UNA ÒPTICA ESPECIALITZADA Gabinet d’optometria amb tecnologia d’última generació Especialistes en lents preogressives Adaptació de lents de contacte garantida

ENS PREOCUPA LA TEVA SALUT VISUAL! C/ Cavallers, 17 de Palafrugell · T. 972 903 665 Estefanía del Valle – Col: 16754 44


Mòbil 667 927 821

Carrer Cases Noves, 84 Palafrugell Tel. 657 655 108 (Roser) 605 236 555 (TĂ nia)

45


SECCIÓ MÈDICS

SECCIÓ NOVES TECNOLOGIES

Intel·ligència artificial per a Wikipedia REDACCIÓ AMIC

La quantitat d'informació a internet és, la seva virtut i el seu inconvenient. El fet que a dia d'avui tothom pugui publicar el que vulgui i a més pugui fer-ho en mitjans com Wikipedia, fa augmentar de forma exponencial la quantitat de material fals a la xarxa.

La màquina pretén detectar patrons comuns en els actes vandàlics com l'espaiament incorrecte o les faltes d'ortografia. La utilització de sistemes inte-

Foto: El Nou

Han assegurat que Wikipedia està treballant en el desenvolupament d'un sistema d'intel·ligència artificial que sigui capaç de detectar les edicions falses en els articles.

l·ligents serà un alleujament per als que treballen detectant entrades falses ja que podran

centrar els seus treballs en millorar el contingut de la plataforma virtual.

Andrés Alamillo i Eva Lucas Gestió de patrimonis i lloguers Assessorament cadastral i urbanístic C. Mestre Sagrera, 47 - 53 1B 17200 Palafrugell Tels. 633 38 01 46 - 693 76 99 27

Àlex Camarero Pons Graduat Social Col. 2722

C/ Ample, 126 · Baixos 1a 17200 Palafrugell Tel. 972 30 60 07 Fax 972 30 50 81 alexassessor@grn.es

46


Laboral Fiscal Comptable Mercantil Jurídic Dret financer i concursal Dret urbanístic i immobiliari Auditories i controls de gestió interna Assessorament en la gestió de patrimonis Assessorament financer en la contractació d'operacions de crèdits NOUS SERVEIS ESPECIALITZATS INSOLVÈNCIES I REESTRUCTACIÓ D'EMPRESES CONTRACTACIÓ MERCANTIL I DRET SOCIETARI CONFLICTES LABORALS ANÀLISI DE COSTOS FUSIONS I ADQUISICIONS ANÀLISIS DE PROCESSOS OUTSOURCING. GESTIÓ INTEGRAL DE PIMES SUCCESSIÓ EMPRESARIAL I PROTOCOL FAMILIAR VALIDACIÓ I MODEL DE NEGOCI RECLAMACIONS DE QUANTITATS (únicament es cobrarà un tant per cent de l'import recuperat, costos de procurador, taxes i de registres públics)

47


SECCIÓ ECO-ESTALVI

Estalviem energia a les llars REDACCIÓ AMIC

Freqüentment parlem d'eficiència energètica i pensem en grans pressupostos i en grans infraestructures. No obstant això, l'eficiència energètica va molt més enllà dels desenvolupaments faraònics. Tal com s'entenen aquests dos conceptes, podem parlar en més ocasions d'una filosofia que d'una pràctica industrial o estatal. Prova clara d'això són les possibilitats que tenen els ciutadans de a peu a casa d'estalviar energia amb tan sols uns pocs canvis en les seves rutines i en les seves llars.

Més enllà de tenir unes finestres amb un aïllament adequat, és interessant pensar en com fem servir les finestres. Obrir les persianes quan és necessari perquè la llum del sol penetri a les habitacions o tancar-les per evitar el fred són alguns exemples de pràctiques que faran que estalviem. Si manteniu una temperatura de confort adequada als nostres aparells de climatització, no consumiu energia en excés. A l'hivern és d'entre 20º i 23º, i a l'estiu de 25º. Cada grau de més o de menys pot fer variar el consum energètic un 8%. Un grau de temperatura pot semblar res però si ho rebaixem a les nostres dutxes o quan rentem els plats, podem estalviar una important quantitat d'energia i diners.

48

Foto: El Nou

A continuació enumerem algunes de les formes més senzilles d'estalviar en el dia a dia:

No col·loqueu mobles o sofas a prop dels radiadors per poder aprofitar al màxim la calor.

Sempre que sigui possible és interessant comptar amb aparells indexats amb la lletra A.

De la mateixa manera també hem de tenir en compte les nostres portes. Si tenen escletxes o si no les tenim adequadament tancades o obertes, estem perdent energia.

Substituïu les bombetes incandescents per bombetes de baix consum. Són una mica més cares però consumeixen un 25% menys i duren 10 vegades més.

En una altra línia és important fixar-nos en els electrodomèstics de la casa i a la qualificació energètica que posseeixen.

Finalment cal tenir en compte l'anomenat consum fantasma. És important evitar o desconnectar els aparells que tot i no estar en ús segueixen consumint energia.


SECCIÓ JARDINERIA

Flors a l'hivern que alegren el jardí JOAN MONTES · Tècnic professional de jardineria

Foto: Forsythia Blanc (distichumabelyophyllum)

Gràcies a les plantes amb flors d'hivern, és possible tenir una mica de color al nostre jardí. La majoria d'aquestes plantes no només són agradables a la vista, sinó que també fan bona olor. Us deixem alguns consells sobre plantes per al vostre jardí d'hivern.

Lligabosc (Lonicera x purpusii) Aquesta mare-selva poc coneguda, té el seu origen a la Xina i és de fort creixement, resistent i fàcil de cuidar. No necessita gran quantitat de terra, creix en qualsevol sòl, i no és necessària una poda regular. Es caracteritza per tenir flors a l’hivern de color groguenc a blanc. A l'estiu, les flors formen fruits vermells.

Wintersweet (praecoxChimonanthus) o Quimonant El mal temps, la neu i les baixes temperatures no impedeixen que la Quimonant ens adorni el jardí amb les seves boniques flors i el seu olor agradable. Les flors són d'un color groc cremós i tenen un ull vermell en el centre. Floreixen al desembre,

però la principal temporada de floració és al febrer i al març. Les fulles apareixen després de les flors i es tornen de color blanc a groc a la tardor. Forsythia Blanc (distichum abelyophyllum) La Forsythia blanc té boniques flors en forma d'estrella de color rosa o de color blanc. Aquesta planta de flors d'hivern és una veritable raresa. Les flors apareixen entre els mesos de gener i abril i poden tenir flors blanques una temporada i de color rosa a la següent. En una ubicació favorable és molt fàcil de cuidar i molt resistent. Fins i tot es poden posar en un gerro i gaudir d'aquesta elegant planta a l'interior durant diversos dies. Aquest bell arbust és originari de Corea.

MANTENIMENT DE JARDINS I COMUNITATS OBRES DE JARDINERIA a la Visit nova PRESSUPOSTOS A MIDA

ra

nost

C/ Indústria, 24 - 17200 Palafrugell Tel./Fax 972 61 04 42 - Mòbils 627 431 118

web

www.jardineriapalafrugell.com 49


SECCIÓ MOTOR

Consells per posar les cadenes REDACCIÓ AMIC

Normalment no es pensa en les cadenes fins que ens trobem en una nevada, però és vital fer un manteniment i revisió de les cadenes periòdicament per comprovar que estiguin en perfecte estat per ser utilitzades. Per això, el centre de bricolatge de l'automòbil HTM Boxes ofereix aquests consells: • Cal comprovar que les cadenes que tenim són les adequades per al nostre vehicle. Moltes vegades, quan adquirim un cotxe nou aprofitem les que portàvem al cotxe vell i les fiquem al maleter sense comprovar si les mesures de les rodes coincideixen amb les de les cadenes. • És essencial portar en el cotxe uns guants de treball, perquè a l’hora de posar les cadenes ens evitaran possibles tallades, ferides i congelacions en les mans.

moment d’haver de col·locar les cadenes en plena nevada, no serà necessari buscar cap manual, doncs ja disposarem de pràctica. Per altra banda, sempre s’han de posar fora de la calçada.

• Amb les cadenes instal·lades s’ha de circular a una velocitat màxima de 40 km/h, perquè a major velocitat disminueix l’adherència a l’asfalt. I cal evitar fer maniobres brusques.

• Sempre és convenient realitzar algun tipus de pràctica en condicions adverses, amb fred, pluja, etc., així, quan arribi el

• Les cadenes i fundes tèxtils s’han de col·locar sempre en les rodes motrius, aquelles sobre les quals exercicis la seva força el motor.

• Les cadenes s’han de retirar quan la capa de neu o gel hagi desaparegut de l’asfalt.

50


AQUÍ EL TEU ANUNCI

SE'T VEURÀ! 645 803 295 695 375 375

51


SECCIÓ MÓN ANIMAL

Canvien el caràcter els gossos vellets? ANNA MENDIETA · Veterinària - Col. GI-891

Els gossos, com les persones, moltes vegades al fer-se grans comencen a canviar una mica el seu caràcter. Empitjoren els sentits de la vista i l'oïda així com també se'ls redueix la memòria o l'orientació o a vegades comencen a tenir dolor, per exemple per un problema d'artrosi, i estan més malhumorats.

Què podem fer per ell? Haurem d'intentar establir rutines per treure'l a passejar, rutines pels àpats, adaptar-lo gradualment als canvis que hi pugui haver a la família com per exemple un canvi de domicili etc. Alguna cosa més? També augmentarem les vega-

52

des que el treiem a passejar perquè segurament no aguantarà tanta estona sense sortir i a més, que es mogui passejant poca estona però sovint també li anirà bé si hi ha artrosi. A dins de casa hem de fer algun canvi? Intentarem posar-li tot més fàcil i evitarem que hagi de pujar i baixar moltes escales si li costa, posarem algun punt de llum a la seva zona si té moltes dificultats de visió, evitarem deixar coses al mig del pas perquè no xoqui ni tampoc canviarem de cop tot el mobiliari de lloc. Hi ha medicacions o no val la pena si són vellets? Hi ha medicacions per irrigar millor el cervell, per alleujar el

dolor o per alentir el procés de l'artrosi per millorar la qualitat de vida de les nostres mascotes, tinguin l'edat que tinguin. Cada problema serà diferent i podrem fer més o menys coses però sempre hi ha alguna cosa a fer i tenim l'obligació d'intentar-la.

Foto: En Pepe de la Montse Acosta

I si perd aquestes capacitats què passa? Degut a aquestes disminucions dels sentits pot passar que el nostre gos es vulgui relacionar menys amb la família i amb el seu entorn, que es torni més esquerp, o també pot passar tot el contrari, és a dir, que es torni molt més depenent de nosaltres del que era.


SECCIÓ MÓN ANIMAL

L’oïda dels gats REDACCIÓ: AMIC

Foto: El Nou

És important que tingueu cura de la seva oïda de tant en tant, comprovant que el seu conducte auditiu no presenti vermellors o brutícia.

El fet que els gats siguin bons caçadors es deu, entre d'altres factors, al fet que tenen un sentit de l'oïda molt desenvolupat, agut i de gran precisió. Però, a mida que el gat vagi complint anys, anirà perdent l'oïda progressivament, cosa que també anirà acompanyada d'una pèrdua d'interès pel seu entorn.

Si observeu que el vostre gat es grata massa l'orella, porteu-lo al veterinari per què valori si es tracta o no d'una possible otitis, en el cas que es tracti d'una otitis ja avançada a més de produir picor desprèn una olor molt forta i característica.

7è aniversari

Cal tenir en compte que els gats de pèl llarg pateixen les otitis amb major freqüència que els de pèl curt, ja que el pèl també els neix dintre de l'oïda. En el cas que adopteu un gat petit que tingui moltes puces, porteu-lo al veterinari perquè li revisi les oïdes, ja que en molts casos també porten àcars dintre d'aquestes, que els molesten i els fan estar molt neguitosos.

53


LA CUINA DE L’EMPORDANET

La recepta DAVID LAMANA

Xef del Restaurant SA cova | NM Suites Hotel Platja d'Aro www.nm-suites.com

Coca de tataki de tonyina amb bolets suaument escabetxats

Ingredients Oblea de pasta brick Salsa romesco Llom de tonyina vermella Bolets de temporada: rossinyol, cama groc, rovelló, llengua de bou, cep.... Ceba tendre Pastanagues Tomàquets xerris Oli d’oliva suau Vinagre de vi blanc Sal, pebre de colors en gra, romaní, farigola, fulla de llorer Brots i/o germinats (Sakura mix)

54

Preparació: Per a la base de la coca: pintem una fulla de pasta brick amb una mica de salsa de romesco, l'enrotllem, i la coem al forn durant 5 min a 175ºC, fins que quedi ben cruixent. Per al tataki de tonyina vermella: tallem el llom amb forma de prisma rectangular, i el marquem per les quatre cares en una paella ben calenta amb una goteta d'oli (és molt important que la cocció no superi 1 mm per cada cara, el centre ha de quedar ben cru). Per a l'escabetx de bolets: posem en una cassola l'oli, les herbes aromàtiques, la sal, la barreja de pebres, i una miqueta de vinagre (aprox. 50 cc de vinagre per 1000 cc d'oli). Hi afegim les verdures, tallades com més ens agradin, però de manera que aconseguim un temps de cocció similar entre totes elles. Ho posem a sobre de la planxa per coure les verdures d'una forma suau (com si confitéssim). Quan aquestes ja són cuites, és el moment d'afegir els bolets nets i tallats. Retirem la cassola de la planxa i deixem que es coguin els bolets mentre es refreda l'oli. Presentació: en un plat, hi posem una gota de salsa de romesco. A sobre, hi col·loquem la coca i la tonyina. Per sobre, hi escampem una mica de bolets i una mica de la verdura de l'escabetx. Rematem amb uns quants brots ben frescos.


Vols anunciar el teu restaurant? Tenim el teu espai! Truca'ns!

administracio@elnou.cat

Tapes Hamburgueses Amanides

Menú diari: 11€

Torrades de pa de coca

Menú cap de setmana: 16 €

Plats combinats

Dijous, dissabte i diumenge: arròs

Embotits

Pi i margall, 12 – Palafrugell - Tel. 972 093 476

Entrepans freds i calents

Cuina de proximitat

Ja hem obert DETRES Restaurant A l’antiga taberna · C/ Giralt i Subirós, 3-5 (al darrera del pàrquing de l’Església) Tel. 972 303 703 / 662 520 304 | info@detres.cat | www.detres.cat

55


SECCIÓ VINS I CAVES

Vi negre

Cava

JORDI AGUSTÍ | Gerent de Ca l’Àngel

ENRIC SERRA | Gerent de Can Serra

Bosques de Matasnos Etiqueta Blanca

Reserva de la Musica Brut Nature 2009

DO: Ribera del Duero Tipus: Negre Criança Anyada: 2011 Varietat: Tempranillo, Merlot Capacitat ampolla: 75 cl. Celler: Bosque de Matasnos

Celler: Jane Ventura DO: Cava Varietat: Macabeu, Xarel·lo i Parellada. Maridatge: Aperitius salats, amanides, carpacció de peix, marisc en general.

Aquest vi prové d'Aranda del Duero a 950 metres d'alçada titllant el llindar del límit de poder cultivar vinyes. Aquest terreny sumat a la seva climatologia fan que aquest vi sigui de gran qualitat. Té una criança de 12 mesos en bótes de roure francès i americà. Estem davant d' un vi negre Ribera del Duero fresc, afruitat i amb una perfecte integració de la fusta.

Història: Gerard Jané, quarta generació que ,des de 1914, seguint el respecte a l'entorn i la tradició a la vinya, elabora aquest cava en la zona del Vendrell Baix Penedès-. Tot el raïm és de vinya pròpia, des dels voltants del poble fins a 700 metres. A nivell del mar trobem vinyes que donen una bona acidesa, combinada amb les vinyes més altes que aporten vins més frescos.

Ca l'Àngel Sant Feliu de Guíxols Tel. 972 320 080

Celler-Pastisseria Serra Palafrugell - Costa Brava Tel. 972 300 640

Cata

Descripció:

Vista: presenta un bonic color picota amb reflexos morats.

Aquest cava és un reflexe de la línia de caves tradicionals, en què es busca la finor, l'elegància, la frescor i l'equilibri.

Nas: molt bona intensitat complexitat aromàtica. Presència de fruita negre amb matisos de regalèssia, flors, fumats, cafè i cacau. Boca: entrada en boca fresca i afruitada. Bona estructura i acidesa. Apareixen espècies com el pebre o el clau. Final llarg amb alguns records làctics. Maridatge: ideal per prendre amb foie, embotits, carns vermelles, peix blau i formatges curats.

56

Tant el nom, com l'etiqueta, força original, intenta representar la musicalitat del carboni, en clar homenatge a Pau Casals, fill del Vendrell. De bombolla petita i persistent fruit d'una criança mitjana, te aromes a herbes aromàtiques, cítriques i notes a flors blanques. Fresc i sedós en boca.


TANCAT PER VACANCE S

Dijous TAPES i MONTADITOS C/ Ramal, 74 - Llofriu (Girona) Tel. 972 611 634 · M. 637 844 172 | calamontsedellofriu@gmail.com

GPS: 41º55'51.5"N 3º07'57.2"E

LA D IVINA T ABERNA DEL BUDA BAR - RESTAURANTE Novetat: Sala privada per a sopars d’empresa, aniversaris, comiats de solter...

Menú parrillada 15 €

Hamburguesa Súper Manolita de 2 kg de gust

Tel. 972 611 432 · M 664 097 594 Plaça Mestre Joan Planas, 14 · 17200 Palafrugell (Girona)

Especialistes en el tall des de 1890

SERVEIS

El besavi de la família, fa més de 100 anys, va iniciar l’ofici d’esmolar ganivets

GANIVETERIA | JARDINERIA | CUINA | HOSTALERIA PERRUQUERIA | LLAR | REGAL | (...) Picasso, 41 · 17200 Palafrugell | Tel. 972 30 81 71 | info@ganiveteriasotelo.com | www.ganiveteriasotelo.com 57


58


59


SECCIÓ TELÈFONS D'INTERÈS

www.visitemporda.com

JUNTS TREBALLEM PEL TURISME DE LA COMARCA GENERALS 112 012 902 111 444 016 900 202 010

Urgències: Bombers, Policia urbana, Mossos d'Esquadra i ambulàncies Atenció Ciutadana Sanitat respon (consultes sobre salut) Violència de gènere i tracta de dones ANAR (Ajuda a nens i adolescents)

PALAFRUGELL 972 972 972 972 972 972 972 972 972 661 972 972

613 300 613 306 610 306 300 611 307 053 305 306

100 607 142 186 607 292 228 820 825 937 577 246

Ajuntament Correus Serveis socials Deixalleria CAP Policia local Oficina de turisme IPEP-SOMI (servei d'ocupació) Museu del suro Fundació Cuixart Fundació Josep Pla Fund. Vila Casas-Museu can Mario

972 972 972 972 972 972 972 972 972 972 972

610 300 300 306 304 611 306 307 305 300 307

006 761 255 871 809 172 935 851 762 735 854

Ajuntament de Begur Oficina de Turisme de Begur

972 624 200 972 622 025

Policia Local Ambulatori Mèdic

Ajuntament

972 611 709

CAP-Regencós

Ajuntament Oficina de Turisme CAP

972 636 017 972 667 777

Deixalleria Policia Local

900 972 972 972

Deixalleria Policia Local Of. Turisme Torroella Of. Turisme l'Estartit

Estació d'autobusos (SARFA) Parada de taxis Sorea Gas natural Biblioteca TMP (Teatre municipal) Jutjat de pau Notaria Registre de la propietat Parròquia de Palafrugell Arxiu municipal

BEGUR 972 624 020 972 624 520 REGENCÓS 972 611 369 PALS 972 636 161 972 637 380 972 637 024

TORROELLA DE MONTGRÍ I L'ESTARTIT 972 972 972 972

758 760 750 761

112 029 063 101

Ajuntament de Torroella Serveis socials CAP l'Estartit CAP Torroella

720 750 119 751

678 149 100 910

LA BISBAL D'EMPORDÀ 972 645 500 972 645 166 972 642 067 60

Oficina de Turisme de Torre Maria Informació Turístic i Castell-Palau Museu Terracota

972 640 975 972 642 593 972 640 292

Ajuntament de la Bisbal Teatre Mundial i àrea de Cultura Policia Local


SECCIÓ TELÈFONS D'INTERÈS

PALAMÓS 972 648 972 972

600 595 600 601

026 326 550 244

972 972 972 972

Ajuntament Oficina de Turisme Museu de la Pesca

602 315 314 600

077 254 723 160

Policia Local Of. de Treball- INEM Correus Hospital

SANT ANTONI DE CALONGE I CALONGE 972 661 714 972 609 445

Oficina de Turisme de Sant Antoni 972 660 375 972 66 03 27 Punt d'Informació de Calonge 112

Ajuntament Policia local

SANTA CRISTINA D'ARO 972 972 972 972

837 835 835 838

010 293 816 282

Ajuntament Oficina de Turisme CAP Policia Local

667 292 500 607 237 911 619 950 543

El Gran Museu de la Màgia

972 825 777 972 816 213

Policia CAP

972 972 972 972 972

Mossos d'Esquadra CAP Jutjats Taxis Seguretat Social

Deixalleria

CASTELL - PLATJA D'ARO 972 817 179 972 817 284

Oficina de Turisme Ajuntament

SANT FELIU DE GUÍXOLS 972 972 972 972 972

327 321 822 324 820

000 160 602 211 051

Ajuntament Correus Deixalleria Policia Local Oficina de Turisme

182 326 943 320 320

350 009 530 934 144

La teva propera sortida en un sol clic! Demana els fulletons al servei on line del Consell Comarcal del Baix Empordà: camins de ronda, rutes en cotxe, propostes familiars, propostes gastronòmiques... Demana-ho a: www.visitemporda.com/shop

Complementa la teva sortida!

Tria el restaurant on menjaràs!

Acció subvencionada pel Servei d'Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local i cofinançades pel Fons Social Europeu.

Entra al cercador de la nostra web: www.visitemporda.com i tria!

61


SECCIÓ TELÈFONS D'INTERÈS

www.visitemporda.com

JUNTS TREBALLEM PEL TURISME DE LA COMARCA ALBONS

972 788 005 Ajuntament 972 765 085 Consultori mèdic

BELLCAIRE D’EMPORDÀ

972 972 972 972

788 765 765 788

105 005 917 035

Ajuntament Consultori mèdic Centre cívic Escola

COLOMERS

972 768 066 Ajuntament 972 768 094 Consultori mèdic

CORÇÀ

972 972 972 972

630 630 630 630

051 563 079 661

Ajuntament Consultori mèdic Escola Llar infants

CRUÏLLES MONELLS SANT SADURNÍ DE L’HEURA

972 972 972 972 972 972

640 640 630 630 646 640

573 573 898 124 963 541

Ajuntament Cruïlles Consultori mèdic Cruïlles Ajuntament Monells Consultori mèdic Monells Ajuntament St. Sadurní Consultori St. Sadurní

FOIXÀ

62

972 769 259 Ajuntament 972 769 214 Consultori mèdic

FONTANILLES

972 757 404 Ajuntament

FORALLAC

972 645 522 Ajuntament

GUALTA

972 758 880 Ajuntament 972 760 809 Consultori mèdic 972 761 956 Local Social

LA PERA

972 488 205 Ajuntament 972 489 048 Consultori mèdic 972 488 540 Escola


SECCIÓ TELÈFONS D'INTERÈS

LA TALLADA D’EMPORDÀ

972 780 095 Ajuntament

PALAU-SATOR

972 634 132 Ajuntament 972 634 259 Consultori mèdic

PARLAVÀ

972 769 288 Ajuntament 972 767 003 Consultori mèdic

RUPIÀ

972 769 274 Ajuntament 972 769 067 Consultori mèdic

ULTRAMORT

972 767 068 Ajuntament 972 769 161 Consultori mèdic

ULLÀ

972 758 442 Ajuntament 972 758 193 Centre cívic

VALL-LLOBREGA

972 315 464 Ajuntament

VERGES

972 780 007 Ajuntament 972 780 974 Oficina de turisme 972 780 494 Consultori Mèdic

Gaudeix de la natura, fés turisme actiu a la comarca! Senderisme, cicloturisme, BTT, curses, marxes, rutes pel mòbil, espais naturals, ...i molt més!

Acció subvencionada pel Servei d'Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local i cofinançades pel Fons Social Europeu.

Més informació a: www.visitemporda.com o visita les oficines de turisme de la comarca 63


SECCIÓ PETITS ANUNCIS

ANUNCIS GRATUÏTS

DEMANDA

Entitat sense ànim de lucre de suport a les persones amb discapacitat DEMANA VOLUNTARIS per a les llars de Palafrugell, Sant Feliu de Guíxols i Sant Antoni de Calonge. Truqueu a la FUNDACIÓ VIMAR: Tel. 972 601 946 Glòria Torrellas.

Es precisa dona catalana entre 40 i 60 anys per fer tasques organitzatives informatitzades (ordinador) per hores. A Palafrugell. T. 609 562 193. No missatges!

ANUNCIS GRATUÏTS Dona hondurenya s'ofereix per cuidar gent gran i/o manteniment de neteja. Disponibilitat de treballar de cambrera o ajudant de cuina. T. 688 254 479

OFERTA

Noi de Palafrugell s´ofereix per cuidar de gent gran amb titulació i experiència de 3 anys; jardineria, pintura, envernissar, neteja, ajudant de cuina, rentaplats, cambrer, renta cotxes, conserge, recepció, vigilància. Responsable, bona presència, educat i amb estudis. T.698 501 281 Correu. santi.sara@hotmail.es

Dona s'ofereix per tasques de neteja de la llar i comunitats, per cuidar gent gran o com ajudant de cuina. Palafrugell o rodalies. T. 655 335 442

Noia boliviana busca feina de neteja de cases i cuidar a gent gran, amb experiència. Tel. 671 255 666

S'ofereix noi per tasques de jardineria i/o per pintar exteriors i interiors varis. També s'ofereix coma vigilant. T. 627 784 927 / 691 108 467.

Noia catalana cerca feina per cuidar gent gran o mainada. També com a repartidora (amb molta experiència). Disposa de vehicle i carnet de conduir. T. 642 212 019

Noi equatorià cerca feina com a jardiner, fuster, ajudant de construcció, masover. Disposa de motocicleta. T. 640 541 992

Home equatorià busca feina com a masover o manteniment de pisos, per cuidar gent gran. Amb experiència de masover i cuidar gent gran. Disposa de titulació en geriatria. T. 679 234 437

VOLS DONAR A CONÈIXER ELS TEUS SERVEIS? NECESSITES TROBAR ALGÚ PER A UN SERVEI DETERMINAT? VOLS OFERIR ALGUNA COSA INTERESSANT?

TRIA BÉ EL MÈTODE! ANUNCIA’T EN AQUESTA SECCIÓ!

64

Despatx professional de Palafrugell busca comercial. T. 972 611 448


SECCIÓ BORSA IMMOBILIÀRIA

BORSA IMMOBILIÀRIA

Anuncia’t a la nostra borsa immobiliària!

Lloguer de despatxos individuals equipats (al centre de Palafrugell, edifici Banc Sabadell). Dirigit a professionals, autònoms. Preus a partir de les 120€. Interessats trucar als telèfons: 972 301 019 – 625 420 571

Venda finca rústica a Pals. 3 vesanes. Amb barraca. T. 629 865 928

Es ven casa amb garatge, pati gran i hort amb pou. Parcela de 560m². Turcar d'11h a 15h. T. 629 690 815 607 531 769

Es lloga plaça de pàrquing al c/ Anselm Clavé, 72 de Palafrugell. T. 628 690 844

Es lloga magatzem 350 m2 amb pati a Mont-ras. Zona concesionaris de cotxes. T. 600 150 448

Es lloga i es ven pàrquing a Les Palmeres de Palafrugell. T. 656 970 404

Busco cobert agrícola, garatge, nau o similar. Mínim 100 m2 i 3 d'altura. NO interessa bona ubicació ni comercial, però si que sigui airejat i sense humitats. Contracte a llarg termini. Tel. 609 777 661

Es lloga parking amb traster per 60€/mes. Avda. Sant Josep de Palafrugell (a prop del Buda) T. 609 511 071

Tens una immobiliaria i vols que et vegin? Anuncia’t! Aquest és el teu espai! Truca'ns!

645 803 295 · 695 375 375 administracio@elnou.cat

PLAKYES Obres en Sec 62 S.L.

Aïllaments acústics Sostres registrables Muntatges de Pladur Protecció ignífuga Guix projectat a màquina Palafrugell, 17200 (Girona) T. 678 439 085 / 602 040 133 - Joan joan.ft@hotmail.es 65


On pots trobar Ens pots trobar a tots aquells comerços que s'anuncien a la revista i als establiments locals amb més afluència de gent com poden ser fleques, hotels, restaurants i molts més!

PALAFRUGELL

PALS

MONT-RAS

PALAMÓS

Ajuntament Benzinera BP Benzinera Cepsa Biblioteca Ca la Ramona Centre d'Educació Centre Fraternal Estanc del mercat Farmàcies Ferreteria Espada Mercat Municipal Oficina de Turisme (Calella, Llafranc, Tamariu) Picking Pack Piscina Municipal Teatre Lasheras

Ajuntament Farmàcia Fleca Jodofi Oficina de Turisme

Estanc Farmàcia Peixateria

TORROELLA DE MONTGRÍ

Farmàcia

Estancs Farmàcies Hospital La Xurreria Loteries Modes Francina Oficina de Turisme Palamós Club Esportiu Pastisseria Can Joan Restaurant Mas dels Arcs Veterinaria Mendieta

CALELLA DE PALAFRUGELL

Ajuntament Carnisseria Can Salí Farmàcies Flecas Museu Mediterrània Oficina de Turisme de l'Estartit Pastisseria Batlle Pastisseria Can Vidal Espai Ter

Croissanteria Farmàcia

GUALTA

LLAFRANC

Pich&Putt Gualta Garden Empordà

Croissanteria Farmàcia

PERATALLADA

TAMARIU

Oficina de turisme

Llibreria Premsa

LA BISBAL D'EMPORDÀ

VALL-LLOBREGA

SANT ANTONI DE CALONGE Farmàcies Oficina de Turisme CALONGE Ajuntament Estanc Farmàcies Perruqueria Joan Veterinari Cadells PLATJA D'ARO Ajuntament Cinemes OCINE Clínica Bofill Farmàcies Oficina de Turisme

BEGUR Ajuntament Benzinera Begur Estancs Farmàcies Jodofi Loteries Oficina de Turisme Peixos Arnau REGENCÓS Benzinera

Ajuntament Farmàcies Fleca Can Rodà Oficina de Turisme Pastisseria Can Sans Pastisseria Can Font Pastisseria Massot

ELNOU.CAT - Tel. 972 610 204 administracio@elnou.cat

Ajuntament Benzinera BP Cal Tete Carnisseria Deulofeu Farmàcia Fleca Pijoan SANT FELIU DE GUÍXOLS Benzinera BP Ca l'Àngel Estancs Farmàcies Mercat Municipal Oficina de Turisme Pastisseria La Vienesa Stop Self

El vols a casa teva?

CORÇÀ Benzinera BP Farmàcia

SANTA CRISTINA D'ARO

T'enviem la revista a casa! Truca'ns i t'informarem.


Carnaval de Palamós 2016 30, 31 de gener i 3, 4, 5, 6, 7 i 10 de febrer Dissabte 30 de gener

Diumenge 31 de gener

A les 22h Sopar de presentació Carnestoltes i Reina

A les 17h Berenar de presentació del Carnestoltes i Reina infantil, a càrrec de la colla Els Txondos.

Actuacions de la nit:

Actuació de les escoles de dansa de Palamós i de l’Associació Juvenil i Cultura Pengim Penjam.

Pájaros Locos (2n premi humor/parodia Carnaval 2015)

Dissabte 6 de febrer

Les Braves (1er premi coreografia exhibició 2015)

Gran Rua del Carnaval de Palamós A partir de les 23.59h

Els Pirats

Festa de Carnaval 20.000 watts de so 50.000 de llum Animacions... DJ POLLO DJ KHARLOSS SELEKTAH

Pregó a càrrec de la colla Kins'20 Presentació del Carnestoltes i Reina 2016, a càrrec de la colla Els Txondos. Les entrades, es poden comprar a partir del 20 de gener al matí a l'agència Espais de Viatges (c/Dídac Garrell, 4).

Entrada 10€ amb consumició (refresc o cervesa) *Les entrades es podran comprar a partir del 20 de gener a l'agència Espai de Viatges (c/ Dídac Garrell, 4) o a través de la nostra pàgina web www.carnavaldepalamos.cat

Carnet col·laboració del Carnaval de Palamós Avantatges: Dijous 4 de febrer, tindrà l'entrada gratuïta a la Nau (Palau d'en Carnestoltes) a més, si va acompanyat d'un nen/a disfressat/da també entrara gratuïtament. Dissabte 6 de febrer, tindrà l'entrada gratuïta a la Nau (Palau d'en Carnestoltes). Diumenge 7 de febrer, tindrà l'entrada gratuïta al Palau d'en Carnestoltes, a més podrà triar cadira numerada abans que es posin a la venda (Una cadira per carnet). Podrà anar a buscar la seva entrada del 20 al 22 de gener. A partir del 25 de gener, es posaran a la venda al públic. TOT AIXÒ PER NOMÉS 25€.

@palamoscarnaval

carnavaldepalamos carnaval de palamósIssuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.