Page 1


2


Inhoudsopgave Het Illusionisme

5

Biografie Baciccio Biografie Escher

8 12

Het Rijksmuseum

16


Illusionisme

4


Wat is het Illusionisme? Het illusionisme is een schildertechniek, waarbij gebruik wordt gemaakt van perspectieven en andere optische illusies. Om de kijker van een kunstwerk te doen denken dat het beeld dat hij ziet echt is en onderdeel uitmaakt van dezelfde ruimte als waar de kijker zicht bevindt. Deze stroming kent een lange geschiedenis.

5


Goochelaar of Illusionist? Een illusionist word ook wel verward met een goochelaar, en met een kunstenaar. Deze brochure gaat over de kunstenaars en de kunststroming en dus niet over een goochelaar. Hoe komt het dat er vergissingen over ontstaan? Een illusionist maakt en doet dingen die eigenlijk niet kunnen, dat doet een goochelaar ook, iemand in iets laten geloven wat eigenlijk niet kan. Als je goed naar een schilderij kijkt van een illusionist zie je dat het niet klopt.

6


Baciccio & Escher In deze brochure vindt u twee soorten van Illusionisme, De kunstenaar Baciccio maakt kunst wat lijkt alsof het klopt, bijvoorbeeld twee gezichten in een. Escher daarin tegen maakt kunst waarvan je meteen ziet dat het niet klopt, zoals een trap die niet verder kan. In deze brochure wordt er iets verder op ingegaan, over de technieken die gebruikt worden en de kleuren.

7


Biografie

8


Baciccio Baciccio is de bijnaam van Giovan Battista Gaulli. Baciccio werd geboren in Genua, waar zijn ouders stierven aan de pest van 1657. In het midden van de 17e eeuw, was er een kosmopolitisch Italiaans artistiek centrum open voor zowel commerciĂŤle en artistieke ondernemingen uit NoordEuropese landen waaronder landen met niet - katholieke bevolking, zoals Engeland en de Nederlandse provincies. Baciccio zou zijn gekomen uit een mix van buitenlandse schilders en andere lokale kunstenaars, waaronder Valerio Castello, Giovanni Benedetto Castiglione, en Bernardo Strozzi. In de jaren 1660, experimenteerde Baciccio met het koele palet en lineaire stijl van Bolognese classicisme.

9


Techniek Baciccio’s vroegste herkenbare werken, zoals de olie schetsen voor de fresco’s in (S. Agnese), tonen de natuurlijke stijl die hij meebracht vanuit Genua. In deze schetsen gebruikte hij vaak de kleuren top verzadiging-de helderste, zuiverste blauw, de roodste rood waarmee hij toegepaste verf snel in bijna explosieve penseelstreken gevuld aanbracht met energie en kracht. Het meest opvallende aspect van Baciccio’s werk is de manier waarop hij grote groepen cijfers morst over de rand van het frame en laat lijken alsof het zweeft boven onze hoofden.

10


Bekend Beroemdste werk van Baciccio is de Triomf van de Naam van Jezus in de kerk van de Ges첫 (1672-1679), die het grootste deel van het plafond van het schip van de enorme kerk dekt. Als je omhoog kijkt, geeft dat de illusie dat het dak is geopend. Hoog in de lucht zijn engelen die cirkelen rond het licht afkomstig van het monogram van Jezus. Hieronder op de banken drommen heiligen die knielen in aanbidding. Aan de ene kant is een groep van de verdoemden die worden neergeworpen in de hel door dezelfde mystieke licht dat de gezegende tekent naar de hemel.

11


Biografie

12


Escher Escher is de bijnaam van Maurits Cornelis Escher. Escher is geboren in Leeuwarden op 17 juni 1898 in Hilversum, en zijn ouders leefden toen allebij nog en hij groeide op in een familie waar altijd wel kunst was. Hij was een van de bekenste nederlandse kunstenaars die bekend stond om zijn houtsneden, houtgravures en lithografieĂŤn, waarin hij vaak speelde met wiskundige principes.

13


Techniek Escher had een sterke voorkeur voor technieken waarbij men met een zwart vlak begint en zwart weghaalt. Escher gebruikte dan ook houtsnede, houtgravure, lithografie en (in mindere mate) mezzotint. Tijdens zijn HBS-opleiding maakte hij ook enkele lino’s. Escher had ook een voorliefde voor houtsnede op langshout, maar later (vanaf 1931) gebruikt Escher ook houtgravure, omdat men hiermee gedetailleerder kan werken. Houtsnede zou echter voor Escher een veelgebruikte techniek blijven.

14


Bekend Escher staat bekend om te werken met twee dimensies, of drie dimensies. Een voorbeeld hiervan is de prent Tekenen. Enerzijds lijkt het alsof Escher een afbeelding heeft gemaakt van een eerste driedimensionale hand, die een tweede, tweedimensionale hand tekent, anderzijds lijkt het alsof de eerste hand juist tweedimensionaal is, en getekend wordt door de tweede hand, die driedimensionaal is. Een ander voorbeeld is Prentententoonstelling, waarop een man naar een prent kijkt waarop hij zelf afgebeeld is.

15


Rijksmuseum

Het Rijksmuseum Amsterdam, meestal Rijksmuseum genoemd, is het grootste en belangrijkste rijksmuseum van Nederland. Het ligt tussen de Stadhouderskade en het Museumplein in Amsterdam-Zuid en biedt in zijn ruim 200 zalen een overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis. Hier vindt je erg veel illusionisme en is zeker een aanrader! 16


Openingstijden

365 dagen per jaar van 9 tot 17 uur Rijksmuseumtuin, Rijksshop en Café zijn zonder entreeticket te bezoeken van 9 tot 18 uur

Prijzen

€15: vanaf 19 jaar €7.50: ING Pashouders, CJP en Stadspas – korting geldt alleen voor de pashouder

Tickets

Aan de kassa in het museum verkrijgbaar Online: e-tickets en groepsboekingen

Adres

Rijksmuseum
 Museumstraat 22 1
1071 Amsterdam T +31 (0) 20 6747 000 E info@rijksmuseum.com

17


Elly Degen

18

Joshua K. Gomez

Kenny Godfried

Eranio Vrij


ILLU

SIONIST


SERIEUZE STUDENTEN D2y 9 Oktober 2013

Elly brochure indeed  

123

Advertisement