Page 1

Συνέντευξη

Η Ελληνίδα δημοσιογράφος που εμπιστεύονται οι Γερμανοί τηλεθεατές Λίντα Ζερβάκη

«Οι γονείς μου ήρθαν ως μετανάστες στη δεκαετία του ‘60 στη Γερμανία. Είχαν ένα περίπτερο που δούλευα μαζί με τα αδέρφια μου. Έπρεπε να κάνουμε σχεδόν όλες τις δουλειές»


Λίντα Ζερβάκη ellines.com - Η ιδέα Όλα άρχισαν όταν ανακαλύψαμε πόσοι Έλληνες εκτός αλλά και εντός συνόρων έχουν «ξεδιπλωθεί» και κατέχουν σημαντικές θέσεις, ανατρέπουν δεδομένα, διαπρέπουν στις επιστήμες, αναδεικνύονται στις τέχνες, καθηλώνουν τον κόσμο με τις ιδέες και τα έργα τους. Έλληνες επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, αθλητές, πολιτικοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, εικαστικοί, ζωγράφοι, αστυνομικοί, φωτογράφοι, μάνατζερ, ηθοποιοί, αναδεικνύονται συνεχώς μέσα από δημοσιογραφική έρευνα και την εξαιρετικά πολύτιμη βοήθεια των μελών της κοινότητας, έχοντας για πρώτη φορά ένα κοινό σημείο συνάντησης το ellines.com.

Τι είναι το ellines.com H πρώτη διαδικτυακή κοινότητα για όλους τους Έλληνες – από όλο τον κόσμο. Ένας κοινός τόπος συνάντησης για να γνωρίσουμε και να γνωριστούμε με ανθρώπους που η ρίζα τους είναι ελληνική. Για πρώτη φορά, ένας παγκόσμιος ιστός Ελλήνων που έχουν κατακτήσει την υφήλιο με την προσωπικότητα, την εργατικότητα, τη δημιουργικότητα, τις ιδέες και τη δύναμή τους. Έλληνες που διαπρέπουν σε όλα σημεία του ορίζοντα. Έλληνες που κατήργησαν τα σύνορα. Έλληνες που έχουν δημιουργήσει μια ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ. Μια Ελλάδα που μπορεί να διακρίνεται και να ξεχωρίζει.

Συνέντευξη... - Πείτε μας λίγα λόγια για τη διαδρομή σας, από παιδί στο Αμβούγο, τις σπουδές σας και την επαγγελματική σας πορεία. Οι γονείς μου ήρθαν ως μετανάστες στη δεκαετία του εξήντα στη Γερμανία. Είχαν ένα περίπτερο που δούλευα μαζί με τα αδέρφια μου. Έπρεπε να κάνουμε σχεδόν όλες τις δουλειές. Μετά από το σχολείο άρχισα να δουλεύω σε μια διαφημιστική εταιρεία ως συντάκτρια κειμένων. Αλά κάθε Κυριακή δούλευα στο περίπτερο. Εναλλάξ με τον αδερφό μου μέχρι που έγινα 28 χρονών. Ύστερα ξεκίνησα στο ραδιόφωνο, ήθελα να μπω στο νόημα των ειδήσεων. Δεν είχα την αυτοπεποίθηση να μπω αμέσως στην τηλεόραση. Ήθελα πρώτα να μάθω τη δουλειά στης ειδήσεις. Και από εκεί ξεκίνησα στην τηλεόραση. - Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη δημοσιογραφία; Το ήθελα πάντα. Αλλά αν μου έλεγε κάποιος πριν από δέκα χρόνια, ότι κάποια μέρα θα δουλέψω στη σημαντικότερη ειδησεογραφική εκπομπή της Γερμανίας, δεν θα το πίστευα.. - Πως έγινε η επιλογή σας στη θέση της παρουσιάστριας και μάλιστα ως η πρώτη αλλοδαπή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης; Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από ότι μπορεί κανείς να φανταστεί. Άρεσε στους εργοδότες μου η δουλειά που έκανα. Με είχε δει σε ένα πιο μικρό κανάλι που ανήκει και αυτό στο ARD. - Το ότι είστε Ελληνίδα, αν και έχετε μεγαλώσει στη Γερμανία σας δυσκόλεψε στην πορεία σας; Δεν είχα ποτέ δυσκολίες επειδή είμαι με βοήθησε, γιατί στην Γερμανία έχουμε νια μια δημόσια συζήτηση για τους ξένους μπορεί το κράτος να τους επανεντάσσει

Ελληνίδα. Μπορεί και να περίπου τώρα τρία χρόπου μένουνε εδώ και πως καλύτερα στην κοινωνία.

- Η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα, έχει επηρεάσει τη στάση των ανθρώπων γύρω σας; Πολλοί ήτανε σοκαρισμένοι όταν άκουσαν το χρέος της Ελλάδας και σε πόσο άσχημη κατάσταση βρίσκεται το κράτος. Έπρεπε να ξεκαθαρίσουμε πολλά πράγματα ως Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό. Πολλοί φίλοι μου στεναχωρήθηκαν για τους Έλληνες και επέλεξαν τη χώρα μας ως ταξιδιωτικό προορισμό, προκειμένου να υποστηρίξουν τουλάχιστον τον τουρισμό. - Θα σκεφτόσασταν το ενδεχόμενο να εργαστείτε στην Ελλάδα; Δυστυχώς δεν μιλάω τόσο καλά τα ελληνικά και με τα χρόνια έχω και γερμανική προφορά. Νομίζω ότι κανείς δεν θέλει να ακούσει τέτοιες ειδήσεις! - Ποιες διαφορές διακρίνετε στο χώρο της δημοσιογραφίας μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας; Νομίζω πως στην Γερμανία – κυρίως σε ότι αφορά τα κρατικά κανάλια, υπάρχει μεγαλύτερη σοβαρότητα στον τρόπο προσέγγισης και προβολής της είδησης.

Επικοινωνία email: info@ellines.com


Τι σημαίνει για εσάς Ελλάδα ; “ Καλοκαίρι, το γαλάζιο της θάλασσας, το άρωμα από τα πεύκα, τη ζέστη. Και βέβαια Ευρώπη”

- Τι θα συμβουλεύατε τους νέους ανθρώπους, που τώρα παίρνουν τις αποφάσεις τους για το αν θα πρέπει, λόγω και της κρίσης, να αναζητήσουν το δρόμο τους είτε σε επίπεδο σπουδών, είτε επαγγελματικά, στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή; Αυτό που με βοήθησε προσωπικά, ήταν η εμπιστοσύνη που είχα στον εαυτό μου να τα καταφέρω. Είχα ένα όνειρο που το ήθελα τόσο πολύ που κανένας δεν μπόρεσε να με κάνει να αλλάξω τη γνώμη μου, αν και συνάντησα αρκετά εμπόδια. Αυτή είναι και η συμβουλή μου. Να παλεύεις για αυτό που πιστεύεις και να μην εγκαταλείπεις.

- Τι σημαίνει για εσάς Ελλάδα;

Λίντα Ζερβάκη

Καλοκαίρι, το γαλάζιο της θάλασσας, το άρωμα από τα πεύκα, τη ζέστη. Και βέβαια Ευρώπη! Εάν είχατε τη δυνατότητα της αμφίδρομης επικοινωνίας με τους αναγνώστες και μέλη του ellines.com, ποια ερώτηση θα θέλατε να τους απευθύνετε για να σας απαντήσουν; Πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από την κρίση και να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ellines.com Team

Who is Who Με καταγωγή από την Κρήτη, η Λίντα Ζερβάκη είναι η πρώτη αλλοδαπή κεντρική παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων των 8, στην κρατική τηλεόραση της Γερμανίας. Η 35χρονη ελληνικής καταγωγής έκανε το ντεμπούτο της στις αρχές Απριλίου του 2012 στο δελτίο «Tagesthemen», το οποίο θεωρείται σκαλοπάτι για το πιο παλιό και πλέον αναγνωρισμένο δελτίο ειδήσεων της Γερμανίας.

@2013 Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ellines.com. Απαγορεύεται κάθε μορφή αναπαραγωγής χωρίς την άδεια της ομάδας ellines.com

Η συνέντευξη της Λίντας Ζερβάκη στο Ellines.com  

Η Ελληνίδα δημοσιογράφος που εμπιστεύονταιοι Γερμανοί τηλεθεατές, παραχωρεί συνέντευξη στην ομάδα του Ellines.com

Η συνέντευξη της Λίντας Ζερβάκη στο Ellines.com  

Η Ελληνίδα δημοσιογράφος που εμπιστεύονταιοι Γερμανοί τηλεθεατές, παραχωρεί συνέντευξη στην ομάδα του Ellines.com