Page 1

Portfolio of works

Elli Moustaka . 2018 . elliemps@gmail.com . +41779823773 . Avenue d' Ouchy 64 . 1006 . Lausanne .


Competition for public space: Lausanne Sous-Gare _ LOCALARCHITECTURE -Ruc

honn

E

et

Ros em

ue Lo uis

ont

Aven

e

de la Gar

Ave nu

Avenue

e de

Station Lausanne-Gare

Aven

ue de la

Place de la Gare

Rasu

de

isse

ue

Aven

ra am-F

Willi

Gare C.F.F.

Avenue d'Ouchy

Bus

Aven

ue Ch arl

Commerces Gare de Lausanne Chemin des Epinettes

24 pl.

+437.93

kens

ge de s Sa 16 pl. ugettes

Chemin des Epinettes Rue du Simplon

es-Dic

Passa

Place des Saugettes

Rue du Simplon

Bus

Bouleva

rd de Gra ncy A

16 pl. B

18 pl.

Bouleva

rd de Gra ncy

Bus

D C

A

8 pl. d ntrion age de Mo Pass

IOND

du

Clo

se

le

t

11

pl.

de

pl.

21 pl.

e d' O

isi

ho

ntc

Mo

6

Ave nu

Ecole

in

ue

Edouard

Ro

em

la Ficelle Chemin de

Avenue

du

int

o

-P

nd

e

Ch

du Ron Avenue

9 pl.

nu

D C

n Ave

FL MONTR

d-Point

e Av

+433.65

Station Grancy

uchy

isse m-Fra Avenue

Terrasse Alfred-Stucky

pl.

Willia

t

Ella Maillart

18 pl.

10 pl.

Boulevard de Grancy

Place

19

Rue du Crê

B

-Dapple

s

glaise Avenue de l'Eglise-An

Edouard

-Dapple

s

in

Bass

Avenue

ise-

Angl

Chemin Eugène

-Grasse

t

aise

Aven ue d'O uchy

Chemin des Délices

arpe

La-H

ear-d -Cés

éric

éd ue Fr

e

Eglis

ue de l'Egl

Avenue Edouard-Dapples

Aven

Aven

Rue Jean-Louis-de-Bons

Aven

E

ue de s

Acac

ias

Masterplan

This project is about the urban renewal in the neighborhood currently under the train station. The goal was to create a flexible circulation system which can work in various ways, in order to moderate the traffic generated by the two transportation poles; Lausanne train station and Metro M2. One of the main features of this neighborhood is certainly the sloping terrain, offering view to the Lemanique horizon, which was redesigned in order to create informal meeting points and temporary rest areas. Important parameter has been the street parallel to the train station, which -despite its beautiful buildings with their Lausannois special character- still remains inadequately configured for use. Rue du Simplon becomes mostly pedestrian, yet refurbished to serve the Train Station.


HORLOGE

437.93 436.35 434,45

433.65

Chemin de la Ficelle Esplanade Alfred-Stucky

Place Ella Maillart

Metro m2 et m3 Grancy

Boulevard Grancy

Passage sous-voies

Voies CFF

Place de la Gare

Hall gare CFF

Metro m3 Lausanne-Gare

Metro m2 Lausanne-Gare

Rue de Simplon Passage vert prolongation du Chemin de la Ficelle

longitudinal section

The square from the Boulevard de l' Est promenade de la Ficelle


Housing transformation _ Ambassadorial Residence, Ivory Coast _ LOCALARCHITECTURE

axonometric view


The residence has been built in three successive construction phases. These three structures have created a complexity that today feels dysfunctional. The goal is to create more fluid spaces maintaining the division in two parts: the main residence and the secondary spaces. The large surfaces and the dense structure reveal some plan possibilities. In terms of morphology this house could be a sample of the so-called African Modernism. Fer forgé patterns which exist for security reasons dialogue with the severe modernist volumes. Patterns are a theme to study provided the rich traditional African context. Last but not least, due to the speciality of the Ivory Coast's climate, two strong elements in béton brut will be aded to protect both from sun and rain.

+ 5.99

+3.44 +2.93

±0.00 -0.51

Proposed elevations

+ 5.99

±0.00


A A

B

B

K

K 3,12

K

2,81

3,12

1,51

2,48

K

3,28

3,88

3,28

3,88

3,58

4,75

6,21

+2.93

1,2

+2.93

1,46

3,07

3

H

3

2,8

2,33

+2.93

H

H

+2.93

H

3,31

4,75

3,31

4,91

+2.93

4,81

2,12

1

2,94

3,35

2,35

0,2

1,47

3,12

1,25

1,25

+2.93

1,25

5,67

+2.93

0,95

7,49

1,53

1,43

5

5

2

3,1

3,57

3,18

6,56 3,41

4,31

8,58

G

2,81

3,18

8,63

8,63

2,59

G

4,38

G

5,31

4,32

8,58

5,31

5,21

4,66

G

5,21

5,31

6,56

3,75

+2.93

1,65 2,95

2,95

3,18

+2.93

2,2

4,4

+2.93

+3.30-8

11,62

N

ac

ac

8,05

PLAN 1ER ETAGE

N

+3.30-3.38

PLAN 1ER ETAGE 8,01

ac

ac

TERAZZO NOUVEAU

BETON CIRE TERAZZO EXISTANT

TERAZZO EXISTANT 11,62

BETON CIRE

TERAZZO NOUVEAU RENOVATION DE LA RESIDENCE DE L' AMBASSADEUR

Abidjan / Côte d'Ivoire Rue des Jasmins

CARRELAGE

CARRELAGE DEMOLITION

±0.00

Format A2 Echelle 1:200 Date 22.03.2018

Nr plan:

Plan 1er étage 1ere variante

DEMOLITION

±0.00

Propriétaire

NOUVELLE CONSTRUCTION

CONFEDERATION HELVETIQUE OFCL PM / CONSTRUCTION À L'ÉTRANGER NOUVELLE CONSTRUCTION HOLZIKOFENWEG 36 / CH-3003 BERNE JOKOK.BRUNNER@BBL.ADMIN.CH

STRUCTURE AVANT 1969

Architectes

STRUCTURE AGRANDISSMENT 1969

A

B

STRUCTURE AGRANDISSMENT 1972

STRUCTURESàRL AVANT 1969 Rue de la Vigie 3 / CH 1003 LAUSANNE T +41 21 310 68 98 / LOCAL@LOCALARCHITECTURE.CH STRUCTURE AGRANDISSMENT 1969

A STRUCTURE AGRANDISSMENT 1972

Alternative modifications on the first floor

B


Competition écoquartier Plaines du Loup _ LOCALARCHITECTURE +622.87

+619.87

+617.08

+611.50

+608.71

+604.89 +604.36

Inhabiting the void

section

Urban garden ETAGE 1

Plan type

Plan type

+601.64


In response to a major issue for Swiss architecture, this project concerns collective housing at Lausanne's new Êcoquartier: Les Plaines du Loup. Beyond the claim for sustainability, the vision for Plaines du Loup requires the development of an ensemble, in which harmony is achieved through diversity. Our concept was focused on offering a variety of apartment types and promoting social mix. Emphasis was put on the buildings' permeability, so it can encourage living and movement throughout different blocks. Permeability arises on the ground floor circulation -as a direct impact-, but it is also achieved by the optical openings –as a result of extracting mass and creating big horizontal and vertical voids.

typologies


reserch on materials Ceramic tiles were used in the inner elevation, in orden to play with the natural light and to reintroduce the a friendly human scale, as a response to the brutality of prefabricated concrete elements.


Landscape design . Thessaloniki, Greece _ AUTH

conception process

long section landscape - planting - cover - density - depth

01.

01. labyrinth alteration-sliding panels 2 indicative forms

site map

02.

02.

landscape + green/built areas + lighting condition

dispersed open space 2 enclosed multi spaces spaces

03.

plantation+shadow/light

arbitrary units

03.

hideaway water level alteration

key axe creation of a principal flow

urban analysis diagramme 1 built area 2 green area 3 road complex 4 the study-site


Faculty of stone . Folegandros, Greece_ diploma theses, AUTH


Hotel Unit . Thessaloniki, Greece _ AUTH


The design aim was the creation of a movement depending on the way an architectural cell is moving in time. The city of Thessaloniki encounters irrefutable examples which demonstrate the architectural transformation through time regarding several factors. As time passes there is an equivalent increase between interaction and information transfer, which resulting in a dynamic multifactorial composition of architectural currents. The design composition creates a fundamental route – a flow over points are placed -points in time and space. The route negates the concept of straight line and incorporates different qualities through the widening and narrowing, while the translucent terrace allows the fluctuation of natural light along the path of the report. The key points are decoded into lightweight (temporary) structures within which differentiates the interior. In the built environment, the public accessible areas, sited in a separate volume creating a secondary entrance. The composition adapts the natural landscape features which results to a continuous degradation, while the skyline is constantly changing as a transliteration of the multilevel history of Thessaloniki.


Museum of Architectural History . Thessaloniki, Greece _ AUTH

The concept is to relate the form with the way an architectural cell is moving through time in a city like Thessaloniki where transformation of architectural elements and co-existence of successive – often contradictory- urban structures is imposing. The exhibition space is a fundamental route which negates straight line and incorporates different qualities through the widening and narrowing, while the translucent roof allows the fluctuation of natural light along the path of the report. This route leads to the first floor where the most important points of architectural history are exhibited in separate cells. Public areas are situated in a separate volume, creating a secondary entrance. The composition, adapted to the natural landscape features, results in a continuous degradation, while the building's skyline constantly changes as a transliteration of city's multilevel history.


Merci!

Elli Moustaka . 2018 . elliemps@gmail.com . +41779823773 . Avenue d' Ouchy 64 . 1006 . Lausanne .

Portfolio E. Moustaka  
Portfolio E. Moustaka  
Advertisement