Page 1

AV ELLEN JOHANSSON 2013

1


HAR DET BLIVIT DAGS ... att ta steget och flytta hemifrån? Då har du hamnat rätt! I detta paket hittar du 3 stycken häfte med massor av information som kan vara bra att ha vid din första flytt, allt ifrån de olika sätt du kan välja att bo på till tips på hur du enkelt kan göra din egen budget och spara pengar. Behöver du mer information om något finns det även en adresslista fylld med bra hemsidor.

LYCKA TILL MED FLYTTEN

2


1

INNAN FLYTTEN

3


HYRESLÄGENHET Hyreslägenhet, eller hyresrätt som det ofta kallas är ett väldigt vanligt första boende. Anledningen till detta är att det inte kräver någon insats/köpesumma. En hyreslägenhet bor du i utan att äga den och kan hyras av ett kommunalt bostadsbolag, andra hand eller av en privat hyresvärd. Som hyresgäst betalar du, oftast månadsvis, en summa pengar (hyra) till hyresvärden. En stor fördel med hyresrätter är att du som hyresgäst normalt inte behöver bekosta renovering av lägenheten som till exempel tapetsering eller reparationer. Hyresvärden har enligt lag ett ansvar för att se till så att lägenheten håller en viss standard och att den renoveras med jämna mellanrum, samt ser till att allt fungerar som det ska. Du som hyresgäst har vissa skyldigheter. Den allra viktigaste är att du betalar din hyra i tid. Det är förbjudet att använda lägenheten till annat än vad som kommit fram tills i kontraktet, och du har en skyldighet att vårda din lägenhet. Bryter du som hyresgäst mot dina skyldigheter så finns risken att du blir vräkt, d.v.s. att du förlorar din hyresrätt. Ett hyreskontrakt får du genom att du kontaktar en hyresvärd som har fastigheter i det område du önskar att bo i. 4


Det är ofta kö till de lediga hyresrätterna och då används ofta ett kö system där de med längst kö tid blir tilldelade lägenheterna först. För att du ska ha så störst chans som möjligt att du får en hyresrätt som du vill ha så ska du ställa dig i kö så tidigt som möjligt. Tänk på att det finns vissa bostadsköer som tar ut en avgift, detta har de rätt till.

HYRA I ANDRA HAND Att hyra ut i andra hand är endast okej om din hyresvärd är med på det, utan tillåtelse kan både du och den du hyr av bli vräkta. Hyr du i andra hand blir din hyresvärd förstahandshyresgästen. Därför finns det en risk med att hyra i andra hand för om förstahandshyresgästen säger upp lägenheten eller blir vräkt så blir du tvungen att flytta. Förstahandshyresgästen är även ansvarig för att hyran betalas och för att du som hyr sköter dig. Ska man endast hyra ut en del av sin lägenhet, som ett rum till exempel, så behöver man inget tillstånd ifrån hyresvärden. Detta gäller så länge den inneboende inte ska använda lägenheten självständigt. Hyresgästen kan söka tillstånd för andrahandsupplåtelse hos hyresnämnden om hyresvärden inte vill gå med på det. 5


BOSTADSRÄTT För att förstå vad det innebär att bo i en bostadsrätt är det enklast att först förklara vad en bostadsförening är. Bostadsrättsförening är en förening där du kan vara med och bestämma hur det ska vara/se ut där just du bor. Även om du har betalat för din lägenhet så äger du inte din lägenhet fullt ut utan det gör föreningen, och föreningen består av dig själv och de andra som bor i huset. Du äger alltså inte din lägenhet utan rätten att bo i den. Detta betyder att till skillnad från en hyresrätt, där det är hyresvärden som har ansvaret för att lägenheten håller en viss standard så har du som äger en bostadsrätt mycket större frihet när det gäller renovering och liknande. Dock så måste du ha tillstånd från styrelsen ifall du skulle vilja göra några större ingrepp i lägenheten. På samma sätt som hyresgäster måste betala hyra måste de som bor i bostadsrätt betala en årsavgift (kallas även för månadsavgift). Årsavgiften beslutas av styrelsen. Precis som med hyreslägenheter är det endast okej att hyra ut sin bostad ifall din bostadsrättsförening samtycker.

6


STUDENTBOSTAD Studentbostäder är hyresrätter som är reserverade för studenter och finns i de flesta städer som har större högskolor och universitet. Oftast är både studentlägenheter och studentrum hyresrätter och därför gäller i princip samma regler som för vanliga hyresrätter. Studentrum innebär att du har ditt egna rum, finns både med och utan dusch/toalett, samt att du delar kök med dina korridorsgrannar. En fördel med studentbostäder är att de oftast är lite lättare att få tag på då de är reserverade för studenter samt att hyrorna ibland är lägre. Många högskolor och universitet, eller deras studentkårer, kan hjälpa till att hitta hyresvärdar som tillhandahåller studentbostäder.

7


GRANSKA NOGGRANT Innan du skriver på några papper är det viktigt att du noggrant granskat bostaden. Detta gäller både för hyresrätt och bostadsrätt. Planerar du att köpa en äldre bostadsrätt är det vissa saker du bör ta reda på innan du skriver under köpeavtalet. Du som köpare har undersökningsplikt, vilket innebär att det är ditt ansvar att kontrollera att lägenheten och huset är i det skick du betalar för. Ta ordentlig med tid på dig och kolla bakom skåp och hyllor. Oftast får du betala reparationskostnaderna själva ifall du upptäcker dem senare. Även säljaren har en plikt, en så kallad upplysningsplikt, vilket innebär att säljaren måste upplysa köparen om det finns något du bör känna till, tillexempel om det är något fel på lägenheten. Säljarna är dock inte alltid så duktiga på att upplysa köparen så det är viktigt att själva titta noga för det kan vara svårt att i efterhand bevisa att säljaren kände till ett fel i lägenheten. Man kan även hyra en besiktningsman som kommer till lägenheten och letar igenom den efter fel och brister. En besiktningsman kan du komma i kontakt med ifall det är en mäklare inblandad i köpet annars kan du ringa konsumentvägledaren i kommunen. Det kostar lite men kan vara värt det. 8


Ska du skaffa hyreslägenhet bör du begära att den blir besiktigad innan du flyttar in så att alla eventuella skador blir nedskrivna. Detta gör att du inte kan bli skyldig att betala för skador som du inte orsakat.

MÄKLARE Om du tycker det känns svårt och jobbigt att fixa med allting själva finns det mäklare som du kan betala för att hjälpa till. En fastighetsmäklare finns till för att hjälpa dig vid köp eller försäljning av fastighet. Mäklaren finns även till för att svara på eventuella frågor du har, sätta värdet på din fastighet, håller i lägenhetsvisningar och budgivningen samt finns vid din sida när kontrakt ska skrivas. Om det är en mäklare inblandad i köpet bör du kontrollera hos Fastighetsmäklarnämnden, www.fastighetsmaklarnamnden.se , om mäklaren är registrerad.

9


KONTRAKTSSKRIVNING När du kontrollerat lägenheten, har det finansiella klart och är säker på ditt köp så är det dags att skriva kontrakt. Du som hyresgäst har alltid rätten att få ett skriftligt hyreskontrakt av din hyresvärd vare sig du hyr i första- eller andrahand. Muntliga avtal är lika bindande som ett skriftligt men det kan vara mycket svårt att bevisa vad som är överenskommet om det skulle bli några problem. Så att få ett skriftligt kontrakt är alltid att föredra. De 3 viktigaste punkterna som ska finnas med i ditt hyreskontrakt är:

• Hyres- och uppsägningstid • Vad som ingår i hyran så som värme och el tillexempel och hur stor hyran är.

• Övriga villkor, dina rättigheter och skyldigheter.

HYRESNÄMNDEN Skulle du stöta på några problem när du bor i din lägenhet som inte din hyresvärd vill hjälpa dig med eller att du och hyresvärden skulle hamna i en tvist så kan du vända dig till hyresnämnden. 10


Hyresnämnden är till för att lösa tvister mellan hyresvärd och hyresgäst. Ett exempel på vad en tvist mellan dessa två kan vara att du som hyresgäst vill hyra ut i andra hand men hyresvärden säger nej utan en skälig förklaring. Eller om du som köpare nekas medlemskap av en bostadsrättsförenings styrelse. Då kan du vända dig till hyresnämnden för att få beslutet prövat.

HYRESGÄSTFÖRENING Du som bor i en hyreslägenhet kan även bestämma om du vill bli medlem i hyresgästföreningen. Det kostar mellan 75-82 kronor i månaden, beroende på var i landet du bor. Hyresgästförening finns till för att hjälpa och svara på dina frågor. De finns även till för att förhandla om din hyra så att den motsvarar det skick din lägenhet är i. Hyresgästföreningen kan även hjälpa dig om det blir en tvist mellan dig och hyresvärden, deras jurister kan representera dig i hyresnämnden, tingsrätten eller hovrätten, om det skulle gå så långt.

11


ADRESSÄNDRING Adressändring måste du göra när du flyttar till ny adress. Du gör den minst fem vardagar innan du vill att den ska börja gälla. Det går att göra innan dess då du skriver in det datum du vill att den ska börja gälla. Adressändring gör du för att din bokföring ska bli rätt, det kallas flyttanmälan och är kostnadsfritt. Har du dock post som du vill ska komma till rätt adress måste du göra en eftersändning. En eftersändning är bra om det är någon inte har fått din nya adress utan skickar den till din gamla, då kommer posten att vidarebefordra den till dig. Vissa myndigheter, som exempel CSN, försäkringskassan och skatteverket får dock din nya adress automatiskt. Priser för eftersändning finns att hitta på: www.adressandring.se Ett tips är att om du är student kan du få rabatt om du använder dig utav ditt student-ID!

12


FLYTTEN När det är dags för själva flytten finns det olika hjälpmedel som kan användas. Det dyraste och mest bekväma är att hyra en flyttfirma. Det finns en massa olika firmor, vissa lite mindre seriösa än andra, så det bästa är att sätta sig ner och söka runt på internet vad som skulle passar dig bäst. Jämför de olika priserna och även vad som ingår i priset. Exempel på vad firmorna kan erbjuda är att de kan packa ner, köra sakerna till den nya bostaden och även städa igenom den gamla. Väldigt bekvämt men kostar även. Ett annat plus är att flytten är försäkrad ifall något skulle hända. Annars kan du fixa allting själva. Ta hjälp av vänner och familj och börja packa ner i flyttlådor i tid. Märk lådorna så att du lätt kan hitta när du sedan ska sortera i din nya bostad. Att köpa riktiga flyttkartonger kostar men är det bästa man kan ha (kan även köpas begagnat), annars fungerar det rätt bra med banankartonger. Frågar du trevligt i en mataffär så finns det en rätt stor chans att du kan få några gratis. Kanske är det någon som har en större bil eller skåpbil som du kan låna/hyra? Annars finns det bilar som kan hyras på diverse bensinmackar m.m. Har man ett större fordon kan man spara både tid och bensin eftersom man inte behöver köra fram och tillbaka flera gånger. 13


ANSVAR MOT GRANNARNA När du nu är inflyttad finns det lite regler att följa. Att bo i hus är en sak då du springa runt och spela hög musik när och hur du vill, bor du i lägenhet har du nära grannar att ta hänsyn till. Vissa bostäder har fler regler än andra men huvudregeln vart du än bor är att du får inte störa grannarna, varken på dagen eller natten. Ska du ha fest så se till att prata med grannarna innan, eller skriv en lapp så de vet vad du planerat. Då är det oftast lättare att ha överseende med den något högre ljudnivån. Eller om du renoverar så kanske inte den mest ultimata tiden att borra eller hamra är tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Eftersom man bor så nära inpå varandra så får man acceptera ljud som tillhör ett normalt liv men du behöver inte acceptera allvarliga störningar som är ständigt pågående, exempelvis om grannen spelar hög musik nätterna långa. Då bör du börja med att prata med denna granne och förklara problemet. Det kan ju vara så att grannen inte själv insett att musiken spelades så högt att den hördes in till dig. Skulle problemen dock kvarstå fast du sagt till gång på gång så ska du prata med din hyresvärd.

14


Skulle problemen kvarstå även efter att detta är gjort så kan du vända dig till hyresgästföreningen om du är medlem i denna och äger du en bostadsrätt gäller samma åtgärder men att du istället för hyresgästföreningen pratar med styrelsen. Om inte problemen åtgärdas kan den som störts ha rätt till nedsättning av årsavgiften. Detta om det rör sig om oacceptabla störningar och om inte föreningen fullgjort sina skyldigheter.

15


16


2

EKONOMI & FÖRSÄKRINGAR

17


SPARA Att spara sina pengar är det absolut bästa sättet för att ha råd med att åka på den där semestern eller köpa den där jackan eller vad det nu än är man vill ha. Spara kan man göra på olika sätt men det enklaste och tryggaste är att spara på ett sparkonto. När du sparar på sparkonto får du ränta på de pengar du sparar. Att du får en ränta betyder att banken du sparar på ger dig en summa pengar, som bestäms efter hur mycket du sparar samt hur hög ränta det är på det kontosparandet. Ränta får du för att du lånar ut dina pengar till banken. Vad det blir för ränta varierar från bank till bank och konto till konto och det är därför smart att prata med den bank du tror skulle passa dig eller kolla runt på internet. Var dock säker på att banken du väljer omfattas av den statliga insättningsgarantin, vilket innebär att om banken/företaget skulle gå i konkurs så får du tillbaka dina pengar av staten. Om du vill veta om din bank omfattas av garantin kan du kolla det på: https://www.riksgalden.se/insattningsgarantin/ Vissa konton har högre ränta men det kan även vara så att på dessa konton så ingår t.ex. endast två uttag som är avgiftsfria och efter det blir det en avgift när du vill ta ut pengar från det kontot. 18


På hemsidan http://www.alltomspara.se/kalkylator-sparande kan du fylla i hur mycket du planerar att spara i månaden, hur många månader du kommer att spara och hur hög räntan är på kontot du ska sätta in pengarna och kan då räkna ut hur mycket du kommer ha när spartiden är över. Man kan även välja att spara i fonder (en samling värdepapper) och då äger man en liten andel av den hela stora fonden. Fonden sköts av ett företag som väljer ut vilka värdepapper som ska ingå. Avkastning kallas den vinst du gör i en fond och fonder ger vanligtvis högre avkastning än sparkonto. Det man måste vara medveten om är att i en fond kan dina pengar öka i värde, men även minska.

LÅNA Även om du i så stor mån som möjligt ska undvika att ta ett lån så kommer det med högsta säkerhet komma en dag då du måste. Det kan vara när du ska göra ett större köp så som bostad eller bil. Att ta ett lån ska aldrig vara en ogenomtänkt handling då du måste ha klart för dig att pengarna du lånar måste betalas tillbaka.

19


När du lånar från en bank tillkommer det, precis som när du sparar, en ränta. I detta fall är det dock du som betalar ränta till banken för att du lånat pengar från dem, man kan säga att det är en avgift för att låna vilket innebär att du måste betala tillbaka mer pengar än vad du har lånat. Det är olika priser på olika lån så var noga med att kolla upp var du kan få de bästa villkoren och vilka avgifter och kostnader som tillkommer. Har du sparat pengar på den bank du vill låna ifrån kan detta vara en fördel då de sett att du är kapabel till att sätta undan en summa pengar i månaden och på så sätt visar att du kan betala tillbaka ett lån. Har du däremot en betalningsanmärkning så kan detta ställa till det för dig då den du lånar av alltid gör en kreditupplysning av den som pengarna ska lånas ut till. Skulle det vara så att du inte kan betala tillbaka pengarna i tid så har långivaren rätten att kräva dig på olika avgifter vilket leder till att din skuld blir ännu större. Därför är det viktigt att alltid tänka igenom ett lån ordentligt.

20


BUDGET Att göra en budget innebär att du skriver ner alla dina inkomster och utgifter och räknar ihop dem. Dina inkomster kan vara t.ex. studiebidrag, deltidsjobb/heltidsjobb m.m. Vissa utgifter är lätta att kalkylera då de är fasta, ett exempel på detta är hyran. Men vissa andra, de rörliga kostnaderna, kan vara svårare. Rörliga kostnader är de utgifter som varierar från månad till månad, som t.ex. mat. Vissa kostnader kan vara lätta att glömma bort, de varor eller tjänster som du köper mer sällan, dessa ska också vara med i budgeten. Exempel på detta är inredningsprylar och rengöringsmedel. Även tandläkar- och frisörbesök ska finnas med.När allt är nedskrivet och uträknat så tar du inkomsterutgifter och ser om resultatet hamnar på + eller -. Känns det som om pengarna inte räcker till? Då är det dags att dra in på vissa saker. Det du aldrig ska dra in på är hyran, maten och elen, dessa tre ska du alltid avsätta pengar till. Maten går ju trots detta att dra in på då du kan köpa billigare mat, inte äta ute så ofta om du gör detta och satsa på att laga maten själva istället för att köpa färdiglagat. Det blir oftast mycket mer mat för pengarna och blir det över så kan maten frysas in och ätas en annan gång.

21


Här är ett exempel på hur en budget kan se ut: Hyra: Mat: Kläder: El: Telefon, Internet, TV: Försäkringar: Hygien, Hårvård: Tvätt & Rengöring: Totalt: 7.550:

3.200:2.000:500:250:700:200:600:100:-

exemplet är taget ifrån; http://www.hemifran.se/ekonomi/

SPARA MED APPAR Idag har de flesta en så kallad smartphone. Med dessa smartphones kan du ladda ner appar och här finns en lista på några som kan vara till hjälp om man vill spara pengar eller göra bra deals. Tänk på att alltid vara uppmärksam då det finns vissa som bara försöker blåsa kunderna på pengar. 22


RABBLE Visar dig bra erbjudanden i ditt område samt interneterbjudanden.

LET´S DEAL

Lanserar nya deals varje dag som du kan ta del av genom dator,mobil och mail. Har ibland ett max antal så då gäller det att skynda fynda!

ONLINE KUPONGER Ger dig rabatter och specialerbjudanden, dock än så länge mest inom Stockholmsområdet

IKEA LIVET HEMMA App startad av Ikea tillsammans med blocket. Här kan du hitta inspiration om du själv vill göra om hemma men även köp och sälj där du kan hitta begagnade IKEA möbler till riktiga fyndpriser. Appen finns än så länge bara till iPhone men man kan även gå in på http://livethemma.ikea.se/ . Sen har många stora företag sina egna appar men egna erbjudanden! 23


Ett annat kul tips är hemsidan www.gratislistan.se där du kan hitta bra erbjudanden, fylla i enkäter och få en liten ersättning samt få tips på saker du helt gratis kan klicka hem. På vissa tillkommer dock porto. Och det finns även tävlingar där du kan vinna fina priser.

ANDRA EKONOMISKA TIPS • Storhandla en gång i veckan och skriv matlista för veckan. • Utnyttja extrapriser • Jämför priser mellan olika butiker och på olika varor. • Handla inte när du är hungrig, då är det lättare att undvika impulshandlande.

• Om du är student, utnyttja studentrabatter • Använd kontantkort på mobiltelefonen istället för

abonnemang. Men abonnemang finns det en risk att du ringer/sms-ar för mer än vad du egentligen har råd till.

• Gå och cykla mer, istället för att åka buss/bil. • Är du student kan du spara pengar på att köpa begagnad kurslitteratur.

• Läs dagstidningarna på nätet • Jobbar du, gör lunchlådor istället för att köpa din lunch. • Jämför priser på internetsidor innan du handlar, som t.ex. compricer.se

• Använd dig av rabattkoder från t.ex. rabatterat.nu

24


HYRAN/VRÄKNING Hyran är den viktigaste utgiften att betala och ska betalas i förskott, vilket innebär att hyran för mars ska vara betald senast den sista februari. Det är alltid hyresgästens ansvar att se till att hyran är betald oavsett vilket betalningssätt som används. Skulle du få problem med hyran på så sätt att du inte kan betala den i tid på grund av någon anledning så är det viktigt att prata med hyresvärden så snabbt som möjligt. Det kan ju hända att lönen/CSN bidraget inte kommit in i tid och du på så sätt inte kan betala i tid, pratar du då med din hyresvärd kan detta kanske lösas. Kanske kan det finnas en möjlighet att göra en avbetalningsplan och dela upp betalningen av skulden? Skulle det dock vara så att du gång på gång betalar hyran för sent eller inte betalar den alls riskerar du att vräkas. Att vräkas från sin bostad innebär att du förlorar rätten att bo kvar i den, du förlorar ditt hyresavtal och måste alltså flytta. Innan det kommer till den punkt då du vräks så får du först av allt en påminnelse om betalning, betalar du inte då så kommer det ett brev från kronofogden och du har därefter 3 veckor på dig att betala tillbaka från det att du underrättats, gör du detta har du rätt att bo kvar. 25


Görs inte detta så förlorar du din rätt att bo kvar och har vanligtvis 3 månader på dig att flytta. Du kommer även att få en betalningsanmärkning på grund av den uteblivna betalningen. En betalningsanmärkning får du när kronofogden fastställt att du har en skuld och även om du betalar denna skuld så försvinner inte uppgifterna från registren utan de ligger kvar i 3 år. Att ha en betalningsanmärkning kan ställa till ordentligt det för dig när du t.ex. ska söka efter ny lägenhet eller vill ta ett banklån. Detta på grund av att alla som ska låna/hyra ut en summa pengar till dig eller ingå i ett större avtal (så som hyresavtal exempelvis) tar en upplysning på dig. Genom denna kreditupplysning kan de se om du tidigare haft problem med återbetalning och hur stor din taxerade inkomst är. Andra orsaker till att bli vräkt kan vara att man stör grannarna, hyr ut i andra hand utan godkännande eller bedriver brottslig verksamhet i lägenheten/lokalen.

26


FÖRSÄKRINGAR Försäkringar är något som kan vara lätt att glömma bort när man ska flytta men som är väldigt viktigt att skaffa. En försäkring är till för att ge dig ekonomiskt skydd vid oförutsedda skador. Det finns mängder av olika försäkringar och försäkringsbolag, vilket kan göra det krångligt att veta vad som passar dig bäst. Både försäkringens pris och innehåll kan skilja sig väldigt mycket och det är därför smart att jämföra de olika bolagen innan du bestämmer dig. För att göra detta finns det olika sidor som du kan ta hjälp av. https://www.compricer.se och https://www.insplanet.com är två exempel på sådana sidor och här kan du gratis jämföra så att du får den försäkring som passar just dig bäst. Att ordna med försäkringar bör du göra efter det att du ordnat din bostad, du kan då välja att den dag du flyttar in är den dag som försäkringen ska börja gälla. Priset på försäkringen, även kallad premien, blir högre ju mer skydd du vill ha och lägre ju mindre. Det är dock viktigt att inte välja en för låg premie på grund av detta då det kan innebära att du inte får det skydd du vill ha/behöver.

27


Vilka försäkringar behöver man då? Ja det skiljer ju sig från person till person men grundförsäkringen som alla bör teckna är en hemförsäkring. En hemförsäkring innehåller vanligen:

• • • • •

Egendomsskydd - Om det varit inbrott i hemmet, brand m.m. Ansvarsförsäkring -Om du blir skadeståndsskyldig mot annan person Rättskydd - Advokatkostnader om du blir stämd Överfallsskydd Reseskydd

Det finns även allriskförsäkringar som skyddar vid vissa plötsliga och oförutsedda skador utöver hemförsäkringen. Har du bil eller båt finns det andra specialförsäkringar som kan vara smarta att teckna. När du kommit i underfund med vilka försäkringar som du behöver är det dags att kontakta försäkringsbolagen. Som jag nämnde innan kan både innehåll och pris skilja sig så att ha kollat runder på olika sidor innan kan vara att föredra. 28


29


30


3

ANNAN INFO & TIPS

31


BETALA RÄKNINGAR En räkning får du när du köpt något som du inte betalat direkt. Det kan vara allt ifrån kläder till hyran och räkningen kommer oftast med posten. På räkningen står det datum som du senast ska ha betalat och kallas förfallodatum.Betalar du inte dina räkningar i tid så har den som skickat räkningen rätt att kräva dig på olika avgifter och då blir din skuld ännu större. Skulle du tycka att någonting verkar vara fel med en räkning du fått så som att beloppet inte stämmer så ska du så fort som möjligt kontakta den som skickat dig räkningen för att kontrollera att allt är rätt. Det finns olika sätt att betala räkningar på.

INTERNET:

Att betala sina räkningar genom internet är den allra vanligaste metoden. Detta kan du göra om du har ett bankkort och har tillgång till internetbanken. Om du betalar genom internet loggar du in dig som vanligt på internetbanken och väljer sedan tjänsten betala räkningar. Därefter fyller du själv i alla uppgifter som behövs så som beloppet som ska betalas, bankgironummer och OCR-nummer. När du fyller i OCR-numret kan den som du betalar in till se att det är du som betalat och även vilken räkning. 32


Kontrollera noggrant att du slått in alla siffror rätt annars finns risken att pengarna förs över till fel person. Det är ditt ansvar att det blir rätt.

AUTOGIRO:

Att betala med autogiro betyder att pengarna för räkningen dras direkt ifrån ditt bankkonto. Detta kan vara smidigt om du vet att du kommer få flera räkningar ifrån samma företag. Detta gör att du inte behöver hålla koll på när räkningen ska vara betald men du måste hålla koll så att det finns tillräckligt med pengar på kontot för annars kan ditt konto hamna på minus. Det kallas att övertrassera sitt konto och händer detta kan du bli tvungen att betala straffavgift. Vill du betala med autogiro så beställer du det hos den som räkningen skickas ifrån.

EGET GIRO:

Skulle det vara så att du inte har tillgång till internet och en internetbank så kan du betala med bank- och plusgiro, även enkelt kallat giro. Detta beställer du hos den bank där du har ditt bankkonto och får då ett särskilt kuvert som du sedan skickar in. Banken betalar då dina räkningar åt dig genom att ta ut pengarna från ditt konto men du måste oftast betala en avgift till banken för denna tjänst.

33


BANKKONTOR:

Att betala sina räkningar i kassan på banken blir mindre och mindre vanligt men det finns fortfarande på vissa ställen. Vill du göra detta så tar du med dig räkningen och pengar att betala med så hjälper bankpersonalen dig. Den stora nackdelen med detta betalsätt är att det kan blir rätt dyrt då banken tar ut en hög avgift för varje räkning som ska betalas.

TVÄTTA Nu när du bor själva är det du som måste ta hand om din egen tvätt och städning, något du kanske redan gjort sen innan? Om inte så finns här nedan lite tips på vad du bör tänka på! Du bör tvätta dina kläder med jämna mellanrum. För att inte krympa, förstöra eller missfärga dina plagg är det viktigt att följa tvätt symbolerna som finns på plaggens klädlappar. Sortera upp dina kläder i högar efter färger och temperaturer. Färgmässigt brukar man sortera vittvätt, ljuskulörtvätt och mörkkulörtvätt. Dessa olika högar tvättar du sedan var för sig i olika maskiner med rätt inställningar och rätt typ av tvättmedel.

34


Bor du i lägenhet och har tvättstuga så tänk på att du måste boka tid för att tvätta. Det finns en mängd olika tvätt symboler så blir du osäker på vad som betyder vad kan du alltid kolla upp det!

Bild lånad från google.se 35


BRANDSÄKERHET Vart du än är så är det en god idé att ha koll på var nödutgångar och eventuella brandsläckare finns. Detta är även väldigt viktigt att vara medveten om i ditt eget hem.

BRANDVARNARE

Bor du i hyreslägenhet så är det fastighetsägarens skyldighet att se till så det finns minst 1 brandvarnare i varje lägenhet. Det är dock du som bor i lägenheten som har ansvaret att se till att den fungerar som den ska och har fungerande batteri. Samma sak gäller om du bor i bostadsrätt, där är det dock bostadsföreningens styrelse som har ansvaret för inköp och montering men det är du som ansvarar för underhåll och skötsel. Bor du i hus eller villa ligger allt ansvar hos dig. En brandvarnare övervakar en yta på ca 40m2 och avståndet mellan två brandvarnare bör inte överstiga mer än 12 meter. Har bostaden mer än ett våningsplan bör det finnas minst en per våning och placeras i taket minst en meter ifrån väggen. Tänk på undvika att placera brandvarnare på ställen där de lätt kan orsaka falsklarm så som i köket eller i badrum.

36


BRANDSLÄCKARE

Brandskyddsföreningen rekommenderar att det finns en pulverbrandsläckare på minst 6 kg med högsta effektivitetsklass i varje lägenhet. Brandsläckaren placeras lättåtkomligt i exempelvis hallen och placeras så att släckarens handtag hamnar ca 90 cm från golvet så att alla i hushållet enkelt ska kunna nå den. En pulverbrandsläckare kan hantera alla tre typer av bränder man kan hitta i ett kök eller verkstad: brännbara fasta ämnen, som trä eller papper, brännbara vätskor som bensin eller fett och elektriska bränder.

BRANDFILT

Att kväva eld med en brandfilt är väldigt effektivt, snabbt och enkelt och orsakar inget extra saneringsbehov. Brandfilt kan vara ett bra komplement till brandsläckaren och används främst till att släcka mindre bränder på plana ytor. Exempel på plana ytor kan vara spisen, i sängen eller på möbler.

FÖRSTA HJÄLPEN KIT

Ett första hjälpen kit är aldrig fel att ha hemma och är bra att ha nära till hands ifall en mindre olycka skulle ske. Dessa finns att köpa på bland annat apoteket. Är det en större olycka så ska du alltid uppsöka sjukhus.

37


BYTA PROPP El centraler finns i två olika varianter, med proppsäkringar eller med automatsäkringar.I hus och villor är det vanligt att el centralerna är placerade i källaren och i lägenheter i hallen. Har du en el central med proppsäkringar och en propp går, alltså att den löser ut p.g.a. överbelastning eller om det uppstår ett elektriskt fel, så måste du byta ut denna propp. För att förenkla denna åtgärd så ska det finnas en gruppförteckning vid el centralen som beskriver vilka säkringar som är anslutna till vilka armaturer, vägguttag och apparater. Med hjälp av gruppförteckningen kan du lokalisera var felet uppstått. Det enda du behöver för att lösa problemet är en ny propp. En trasig proppsäkring har ofta tappat sin färgtopp som är en liten metallplatta i mitten av proppen. Är denna av så är proppen trasig. En propp kan dock vara sönder även fast färgtoppen är på då får man helt enkelt testa sig fram för att ta reda på vilken det inte är som fungerar. Det du ska göra efter att du lokaliserat felet är att skruva ut den gamla trasiga proppen och ersätta den med den nya. Tänk på att de ska ha samma märkström.

38


Har du istället en el central med automatsäkringar, vilket är vanligast i nybyggda lägenheter och hus, så ser det inte riktigt likadant ut. Säkringen går och strömmen bryts, precis som med proppsäkringarna, när elsystemet överbelastas, men skillnaden är att säkringen inte går sönder och behöver därför inte bytas ut. Det man istället gör är att hitta orsaken till överbelastningen och därefter återställa säkringen genom att trycka upp den säkringsknapp som fallit ner.

BELYSNING Att byta glödlampa är inga svårigheter, men det du måste tänka på är att se till så att den nya lampan inte har högre effekt än den som anges på armaturen, ett exempel är ”Max 60 W”. Lågenergilampor och halogenlampor ersätter mer och mer den vanliga glödlampan, anledningen till detta är att de är mer energieffektiva och därmed mer miljövänliga. Det finns dock vissa små detaljer att tänka på när man använder sig av dessa två.

39


Lågenergilampor innehåller en liten del kvicksilver och det är därför mycket noga att man återvinner dessa på rätt sätt. Skulle en kall lågenergilampa gå sönder så ska du samla upp bitarna med exempelvis en bit kartong eller hårt papper och lägga dem i en glasburk med lock. Torka därefter av golvet med en fuktig trasa och lägg även denna i burken och märk den med ” kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa” och lämna in till returhantering som är avsedd för miljöfarligt avfall. Skulle dock lampan vara varm när den gått i sönder ska du stänga dörrar till rummet där lampan gått sönder och ventilera rummet genom att till exempel öppna ett fönster och därefter lämna rummet. Rekommendationen är att man ska lämna rummet i 20-30 minuter och därefter gå igenom samma steg som när en kall lampa gått sönder. Använder du dig av halogenlampor måste du tänka på att halogenlamporna innehåller halogengas och kan bli väldigt varma, ända upp till 250oc, så se till att de inte kommer i kontakt med textiler eller annat lättantändligt material.

40


41


INTERNETADRESSER FLYTTA HEMIFRÅN SIDOR http://www.ungkonsument.se/Flytta-hemifran1 http://www.flyttaguiden.se http://www.hemifran.se SPARA OCH LÅNA http://www.swedishbankers.se http://www.alltomspara.se

HITTA BOSTAD http://bostad.skanska.se http://www.booli.se http://bostadsportal.se http://www.andrahand.se http://www.bostaddirekt.com

MÄKLARE http://www.hittamaklare.se http://www.skandiamaklarna.se http://www.hemnet.se/maklare/hitta http://www.fastighetsmaklarnamnden.se 42


INTERNETADRESSER FÖRSÄKRINGAR https://www.insplanet.com https://www.compricer.se/forsakring http://jamforforsakring.nu

HYRESNÄMNDEN http://www.hyresnamnden.se

HYRESGÄSTFÖRENINGEN http://www.hyresgastforeningen.se

ADRESSÄNDRING http://www.adressandring.se

KRONOFOGDEN http:// http://www.kronofogden.se

FLYTTFIRMA http:// http://www.flyttsidan.se http:// http://www.flytt-firmor.se 43


CHECKLISTA INFÖR FLYTT

44


CHECKLISTA INFÖR FLYTT

45


46

test  

testetstetetetetettetfsejhsdghjk

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you