Page 1

BrandDesign DIGITAAL WERKBOEK Ellen martens CMD-C1F 2012


Inhoudsopgave Inhoudsopgave Profiel 100 Vragen, 10 Antwoorden Spiegel Google Search Personal DNA Black Boxes Brandstimeline Merkanalyse G-Star Merkanalyse Barack Obama Merkanalyse ELLE NOIRE Moodboards analoog Moodboards digitaal Onderzoek eenduidige fotografie Recensies Typografie in het wild 5 Fonts 6 Visitekaartjes Tekst en uitleg 5 Logo’s 5 Covers 5 Spreads

2. 2. 4. 6. 6. 7. 7. 9. 10. 13. 14. 16. 18. 18. 20. 22. 23. 24. 26. 27. 28. 29.

EVEN VOORSTELLEN Hallo! Ik ben Ellen (of El, Elle of Eleonora) Martens. Een jonge vrouw van eenentwintig jaar. Ik kom uit Arnhem, woon op kamers en ondanks mijn internationale visie voel ik me hier erg thuis. Meer ga ik er ook niet over zeggen, want anders heb ik al veel te veel verklapt voor de komende pagina’s. Sinds afgelopen september druk bezig met de studie Communicatie en Multimedia Design aan de HAN in Arnhem. Voor het vak Branddesign heb ik dit document gemaakt. Hierin zijn alle opdrachten die ik de afgelopen periode gemaakt heb terug te vinden. Uiteraard is dit document bestemd voor de docenten om mij te beoordelen, maar het is ook een document waar anderen de oorsprong van mijn eigen productiebedrijfje kunnen terugvinden. Mocht ik over vele jaren rijk en beroemd geworden zijn, dan zal dit document de oorspong ervan zijn geweest. Maak je maar niet druk. Er zijn genoeg plaatjes, zoals het zelfportret op de pagina hiernaast. Die is trouwens genomen is in een metrostation in Tokyo, afgelopen winter. Ik ben trouwens ook nog te volgen op de linkjes die onder de foto staan. Enjoy!


TWITTER TUMBLR PINTEREST

twitter.com/ellemartens ellemartens.tumblr.com pinterest.com/lhiver


100 vragen, 10 ANTWOORDEN 1. Is het glas halfleeg of halfvol? Ik ben positief genoeg om een glas als halfvol te beschouwen, maar ooit heb ik op het Internet een illustratie gezien van een glas waarop stond dat 50% uit water bestaat en 50% uit lucht, waardoor het glas altijd gevuld is. Dieze filosofie past beter bij mij. 2. Maak je gebruik van social media? Ik maak zeker gebruik van social media. Voorheen was dat voornamelijk voor persoonlijk gebruik, met name Facebook. Tegenwoordig ben ik vanwege mijn studie Communicatie en Multimedia Design ook bezig met netwerken via Twitter, een Tumblr blog en in de toekomst ook nog Linkedin.

6. Waar ben jij nou echt goed in? Een moeilijke vraag, maar ik denk dat ik erg goed ben in het beoordelen van schoonheid. Dat ik een scherp oog heb voor detail en dat ik niet bang ben om mensen te vertellen wat ik van hun product vind. Verder kan ik heel goed alleen zijn en niets doen.

3. Waar ben je bang voor? Ik ben bang voor vallen (van de fiets, uit iemand z’n armen, van de trap) en ik ben bang om mijn emoties te dicht bij me te laten komen. Hierdoor lijk ik misschien op een klungelige ijskoningin, maar dat valt weer reuze mee. Het duurt wat langer voordat ik vertrouwen in iemand heb. Dit wordt ook wel verlegenheid genoemd. Verder ben ik als de dood voor het verliezen van mijn dierbaren.

8. Wat is creativiteit? Creativiteit is het vermogen om iets oorspronkelijks te maken. Het scheppen van iets nieuws of het bedenken van een oplossing. Het houdt echter niet in dat de provocerende sfeer die tegenwoordig rond de Kunsten hangt daar ook bij hoort. Creativiteit is de manier waarop de hersenen aan het werk gezet worden, waaruit de meest waanzinnige en kleurrijke resultaten ontstaan.

4. Wat is het belangrijkste in het leven? Voor mij is het belangrijkste in het leven dat ik gelukkig ben in de dingen die ik doe en me omring door mensen waarbij ik me fijn voel. Geld of spullen maken mij niet gelukkig, maar een goed gevuld buikje en een fijne herrinering wel! Het belangrijkste in het leven is volgens mij is zoveel mogelijk genieten van het korte leven dat ons gegund is.

9. Is jouw kamer netjes of rommelig? Mijn kamer is over het algemeen wel netjes, ik kan namelijk een stuk rustiger werken als mijn kamer netjes schoon is. Helaas ben ik ook een student en wil ik nog wel eens alles achter me aan laten slingeren. Het ligt er dus maar net aan op welk moment van de dag je op mijn kamer zou zien. Overigens heeft bezoek ook invloed op de netheid.

5. Wat is je lievelingskleur? Blauw, alle blauwtinten in het palet van blauw trekken mij heel erg aan. Het kan een heel zachte, welkome kleur zijn maar ook hard en duister. Plus, het past mooi bij een heleboel andere kleuren. Verder houd ik van zacht groen en lichtgeel/rose. Zwart is mijn lievelingskleur voor design en kleding.

10. Kijk je veel televisie? Zelf kijk ik bijna nooit televisie, ik heb er zelf ook geen. Televisieseries kijk ik via mijn laptop en het nieuws houd ik bij via het Internet. Er wordt veel te veel rommel en reclames uitgezonden. Voor een programma als Zomergasten of een documentaire ga ik graag bij iemand op de thee.

7. Blog je wel eens? Bloggen doe ik nu al een aantal jaar, maar nooit heel actief. Ik heb regelmatig perioden waarin ik wel erg actief ermee bezig ben, maar soms dan verslapt het een beetje. Mijn lichtelijk dwang neurotische aanleg kan daar niet zo goed tegen waardoor ik er weer helemaal mee stop.


1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50.

Waar denk je nu aan? Hoe oud ben je? Wat zijn jouw hobby’s? Waar ben je geboren? Is het glas halfleeg of halfvol? Wat is jouw lievelingsdrankje? Wat is jouw favoriete liedje? Ben je wel eens verliefd geweest? Heb je werk? Wat is je favoriete serie? Zijn je ouders nog bij elkaar? Geloof je? Welk nummer luister je nu naar? Waar kun je ’s nachts voor wakker gemaakt worden? Wat is je waardevolste bezit? Heb je een huisdier? Ben je vaak ziek? Wat is je favoriete boek? Heb je wel eens drugs gebruikt? Ben je wel eens eenzaam geweest? Speel je een muziekinstrument? Maak je gebruik van social media? Ben je introvert of extrovert? Waar ben je bang voor? Ben je wel eens buiten Europa geweest? Heb je tatoeages en/of piercings? Schaam je je wel eens? Nuttig je elke dag een ontbijt? Houd je van reizen? Drink je alcoholische dranken? Ben je orgaandonor? Lees je veel tijdschriften? Wie is je favoriete acteur/actrice? Houd je van uitgaan? Ben je een dag- of een nachtmens? Heb je broers of zussen? Volg je de modetrends? Heb je een relatie? Heb je al veel relaties gehad? Draag je make-up? Heb je een bril? Kun je goed alleen zijn? Ben je een team player? Sport je? Luister je naar CD’s, LP’s of MP3? Houd je van oud of nieuw? Ben je wel eens bij een (antiek)veiling aanwezig geweest? Wat is het belangrijkste in het leven? Wat is je favoriete seizoen? Wat is de lekkerste midnight snack?

51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. 94. 95. 96. 97. 98. 99. 100.

Wat is jouw lievelingskleur? Wat is jouw lievelingslettertype? Waar ben jij nou echt goed in? Houd je van spicy eten? Ben je vaak ziek? Houd je van natuur? Waar heb je een hekel aan? Houd je van de feestdagen? Ben je blij met je verjaardag? Blog je wel eens? Kun je goed koken? Woon je nog thuis? Waar kun je niet tegen? Wie vind je een goede kunstschilder? Heb je wel eens iets gestolen? Kun je goed met geld omgaan? Eet je altijd jouw groenten op? Zwart/wit of kleur? Wat denk je bij dit getal? Durf jij op de voorgrond te treden? Waar zou jij op stemmen bij verkiezingen? Hang of vouw jij jouw kleding? Heb jij betekenisvolle sieraden? Heb je een goed geheugen? Vind jij uiterlijk of content belangrijker? Ben jij een katten- of een hondenmens? Heb je wel eens paardgereden? Heb je wel eens gebungeejumped? Volg je een opleiding? Wat voor opleiding volg je? Wat zou je anders doen, als je daartoe de kans had? Kun jij goed delen? Kijk je veel televisie? Spendeer je veel tijd op het Internet? Kijk je veel films? Wat is jouw lievelingsplekje? Wat vind jij van de milieuproblemen? Kun je zonder jouw ouders? Heb jij oog voor detail? Vind jij jezelf creatief? Wat is creativiteit? Spreek je andere talen? Heb je wel eens cartoons gekeken? Is jouw kamer netjes of rommelig? Ter land, ter zee of in de lucht? Hoe ervaar jij licht? Wat is jouw favoriete decennium van de afgelopen eeuw? Waar ga jij heen voor inspiratie? Weet jij wat een ampersand is? Wat is jouw geluksgetal?


Spiegel & Google Search spiegel Carel Liesbeth Manuel Sabine Jurya Evalia

Vader Moeder Vriend Vriendin Broer Collega

21 jaar 21 jaar 1 ½ jaar 8 jaar 21 jaar 2 jaar

Vriendelijk, stralend, moedig Lief, secuur, vasthouden, ontdekker Dapper, koppig, liefdevol, mooi, eigenwijs Grillig, stijlvol, perfectionistisch, oprecht Lief, vooruitstrevend, dapper Lief, eigenwijs, gezellig, baas

Het valt op dat vaak de termen als ‘lief’, ‘dapper’, ‘koppig’ & ‘perfectionistisch’ terugkomen. Persoonlijk denk ik dat men met deze termen mij wel goed hebben weten te beschrijven. Het valt mij op dat mensen niet alleen positieve termen hebben gebruikt. Het gebruikt van ‘grillig’ beschrijft mij net zo goed, want dit is een deel van de persoon die ik ben. ‘Perfectionistisch’ is een term die bij mij twee kanten op kan gaan, aangezien ik wil dat dingen kloppen maar soms ook wel door kan slaan daarin.

Google Search

Jezelf gaan Googlen, is dat niet een beetje narcistisch? Nee, natuurlijk niet. Of misschien toch een beetje. Maar dit was een heuse schoolopdracht en onder dat motto mochten we lekker spieken op Google. We moesten bekijken hoeveel hits onze naam zou opleveren en wat er dan zoal naar boven zou komen. In mijn geval kwamen er een stuk of 4,450,500 resultaten naar voren en dat in 0.27 seconden. Hierin waren toch wel wat resultaten op de eerste pagina van mij, zelfs dingen waarvan ik was vergeten dat ik dat ooit op het Internet heb gedaan. Voor deze opdracht heb ik de naam ‘Elle Martens’ gebruikt, aangezien ik deze altijd op het Internet gebruik. Ben tevens benieuwd hoe deze page er over een paar jaar uit zal zien. Hopelijk staat dan het resultaat ‘Agyness Deyn for Dr. Martens in ELLE Magazine’ er niet meer tussen.


Personal DNA & Black Boxes Personal DNA

CREATOR vivid imagination, appreciation of beauty, confidence, willingness to explore, independent and self-sufficient, innovative, spur of the moment, strong sense of style. CAUTIOUS practical, somewhat guarded, private, principles, natural order, good sense of right and wrong, observation, appreciation for accomplisments, efficient. This sounds about right to me. Alleen de term ‘cautious’ zit me dwars, voor mijn gevoel is dat te negatief. Het was een lange test online daardoor denk ik dat ik niet dat ik mijzelf hier echt op vast zal pinnen, uiteindelijk hecht ik toch meer waarde aan hoe de mensen om mij heen mij zien.

Black Boxes


Brandstimeline maandag 10 september 2012 Good Morning Apple IKEA Vichy HEMA Peijnenburg Colgate Oral-B Strepsils Getting Dressed H&M VANS Valentino Chanel M.A.C. Ray Ban The Body Shop Nike Samsonite Evian Bos & Heij In School Giant Red Bull Adobe ING Facebook Pinterest Tumblr NU.nl Empire Magazine YouTube Wordpress Scotch & Soda IMDB Zespri SPA Barisart Home Sweet Home Albert Heijn Curver Tefal Karvan Cevitam Redband Stophoest Faber Castell Moleskine


Merkanalyse MERKGEDRAG PRODUCTEN/DIENSTEN G-Star is een van origine Amsterdams kledingmerk dat de focus legt op denim voor mannen en vrouwen. Naast winkels over de hele wereld, is er ook een webshop EXTERNE COMMUNICATIE Adverteren met herkenbare fotografie in bushokjes en magazines, Facebook, Twitter, Youtube, newsletter MERKINNERLIJK VISIE Hoge kwaliteit modieuze kleding met een rauw randje. Ontwerpers worden uitgedaagd te experimenteren met vernieuwende stoffen en stijlen zonder dat de filosofie “Just the product” verloren gaat MISSIE Hoge kwaliteit denim en andere kleding produceren, ontwikkelen van de beste technieken en ontwerpen WAARDEN Modieus, betaalbaar, hoge kwaliteit, milieuvriendelijk PERSOONLIJKHEID Modieus, kwaliteit, vernieuwend, denim BELOFTE KERNCONCEPT ‘Just the product’ MERKUITERLIJK ZIEN Herkenbare fotografie van Anton Corbijn met veel contrast. Soms worden er beroemdheden als model gebruikt, zoals Liv Tyler VOELEN ‘RAW’ geeft al aan dat ze gaan voor een beetje ruigere stijl, dit is ook terug te vinden in de stoffen die gebruikt worden TAAL Engels, gericht op de wereldwijde markt ICONEN Anton Corbijn (fotograaf), Liv Tyler (model/actrice), Clémence Poésy (model/actrice), Gemma Arterton (model/actrice), Vincent Gallo (muzikant/acteur), Magnus Carlsen (schaker) GESCHIEDENIS Het merk G-Star is in 1989 opgericht in Amsterdam. Er werden jeans, shirts en jassen geproduceerd met een hoge kwaliteitsstandaard. Door de jaren heen is het merk uitgegroeid tot een wereldmerk dat gedragen wordt door normale consumenten tot beroemdheden als Katy Perry. In 1996 is het merk gestart met de RAW-lijn, een type jeans dat niet in de fabriek bewerkt is. Dit leverde de term raw-demin op


Foto’s via de officiele FLICKR van het Witte Huis


Merkanalyse Barack Obama MERGEDRAG PRODUCTEN/DIENSTEN Barack Obama is de president van de Verenigde Staten sinds 2008. Daarvoor was hij senator van de staat Illinois en advocaat EXTERNE COMMUNICATIE Pers, Facebook, Twitter, Flickr INTERNE COMMUNICATIE Politiek systeem VS, adviesorganen MERKINNERLIJK VISIE Democratisch MISSIE Verandering en verbetering van de Amerikaanse staat WAARDEN Open, verandering, vooruitgang PERSOONLIJKHEID Open, gezinsgericht, performen, intelligent, vooruitgang, geen militair verleden BELOFTE KERNCONCEPT Change. Yes, we can. MERKUITERLIJK ZIEN Blik zoals een American Eagle, sterke performance, eerste zwarte president in de VS HOREN Overtuigende speeches, herkenbare stem TAAL Amerikaans Engels ICONEN Hijzelf, de first lady GESCHIEDENIS Zoon van een blanke Amerikaanse moeder en een Islamitische, zwarte Keniaanse vader. Geboren in Honolulu, Hawaii, USA op 4 augustus 1961. Barack bleek vroeger een slimme jongen te zijn en is daarom rechten gaan studeren aan de Columbia universiteit in NYC. Vervolgens is hij doorgegroeid tot politicus. Hij is benoemd tot senator van de staat Illinois in 2004 en verkozen tot president van de Verenigde Staten in 2008. Hij is getrouwd met Michelle Obama en samen hebben zij twee dochters, Malia en Sasha


Merkanalyse ELLE NOIRE MERKGEDRAG PRODUCTEN/DIENSTEN Film producties en imago creëren EXTERNE COMMUNICATIE Eigen website, Facebook, Twitter, Linkedin, Vimeo HET BEDRIJF Ik zal als ZZP’er aan de slag gaan MERKINNERLIJK VISIE Tijdens mijn studie en uiteraard daarna ben ik van plan om Freelance aan het designen te slaan. Maar naast mooie plaatjes maken, wil ik mij voornamelijk gaan richten op de productie van film MISSIE De kennis over het vakgebied zo breed mogelijk ontwikkelen en grenzen overschrijden WAARDEN Schoonheid in eenvoud, lief, eigenwijs, innovatief, oprecht PERSOONLIJKHEID Gedurfd, elegant, mysterieus, charmant BELOFTE KERNCONCEPT ‘Make it simple, but significant’ MERKUITERLIJK ZIEN Heel clean en modern, maar met een vintage vernis VOELEN Emotions: Shaken & Stirred HOREN Denk aan de veldslagmuziek in films gecomponeerd door Hans Zimmer TAAL Engels als hoofdtaal. Nederlands erbij voor het publiek dichtbij GESCHIEDENIS In het najaar van 2012 heb ik als MERK-IK het productiebedrijfje ELLE NOIRE opgericht. Ongeveer anderhalve maand later zal ik op het ontwikkelproces beoordeeld worden voor school, maar voor de toekomst heb ik wel echte plannen met het bedrijfje, zoals het maken van een echt motion picture


Mindmap & Moodboards & tegelijkertijd studie eenduidige fotografie


REcensies JILOU VAN DER BIJL gaf afgelopen woensdag een lezing over de glossy LINDA. aan de CMD studenten die zich in het auditorium verzamelt hadden. Ze heeft uitgebreid vertelt hoe het blad in elkaar steekt als merk. Dit is natuurlijk voor ons, toekomstige Branddesigners, een heel interessant onderwerp. Ze heeft aan de hand van een mooie powerpoint een presentatie gehouden over waar de LINDA. nou voor staat en wat erg belangrijk is bij het ontwikkelen/onderhouden van een merk. Dat het verre van een beetje knippen en plakken is. Ze heeft ons bijvoorbeeld een aantal merkwaarden laten zien die de LINDA. standard opneemt in het blad, namelijk; Beauty&Brains, Lef&Liefde, Open&Optimistisch, Sexy&Slim, Direct&Gedurfd en ten slotte nog Altijd met een Knipoog.

lezing was ook interessant. De uitgebreide uitleg van de vuistregels, waar veel tijd aan besteed is, sprak mij erg aan. Er werd rustig, maar niet traag, uitgelegd wat nu de eigenlijk de essentie is van het product dat ik zelf moet gaan maken. De vuistregels die uitgelegd zijn, kan ik gebruiken. Ik was ook aangenaam verrast door het bijna jeugdige enthousiasme waarmee Jildou sprak. Ook dat ze veel de nadruk legde op het visuele. Veel kijken en zoeken en proberen is key.

Het belangrijkste punt dat Jildou wilde maken was wel hoe belangrijk het is om vast te houden aan de waarden die je voor jezelf opstelt. Ze heeft een lijst met dertien vuistregels voor het vak laten zien en elk punt duidelijk uitgelegd.

Ik heb geleerd dat je met een goed idee een heel eind kunt komen, zoals complimenten van het team van Oprah Winfrey op jouw uitnodiging voor een interview. Ik heb nu veertien hele fijne vuistregels die ik zelf ook erg goed kan toepassen. Ook voor andere projecten dan het magazine voor Branddesign. Het maken van een magazine, of ander product, is als een componeren van een muziekstuk. Alles moet kloppen.

Over het algemeen vond ik het een heel aangename lezing, er werd vlot gepresenteerd waardoor de tijd voorbij vloog. De content van de

Hoewel ik de beeldtaal van de LINDA. erg aansprekend vind, was ik na een tijdje de beelden van covers en shoots wel een beetje zat. Dit heeft echter meer te maken met mijn lichte afkeer voor de persoon Linda de Mol dan met de presentatie.

RUUD BOER heeft vorig jaar een lezing gehouden aan de HAN over zijn boek ‘Brand Design’. Hij heeft hierin veel over zijn boek verteld en is op sommige punten ook wat dieper op de stof ingegaan. Met name heeft hij het over het merkmodel, het centrale onderwerp in het boek. Op een open en getrainde manier vertelde hij over merken en hoe deze tot stand gekomen zijn, de bijbehorende logo’s en hoe zij een plaatsje in de wereld veroverd hebben. De manier waarop Ruud Boer zijn publiek bespeelde vond ik alleen al fascinerend, niet vaak zie je iemand die zo ontspannen kan spreken. Inhoudelijk vond ik het interessant hoe het proces van het designen van een brand werkt. Hoe kan het dat wij bepaalde merken wél onthouden en anderen weer niet. Soms viel de man een beetje in de herhaling, maar het kan ook heel goed dat je na een tijdje luisteren over brands en logo’s gewoon hetzelfde gaat horen. Ik heb vooral geleerd hoe belangrijk het is om een merk te creëren dat mensen onthouden, dit gebeurt voornamelijk aan de hand van het logo. Hiervan heb ik geleerd dat ik straks een goed strak logo moet ontwerpen dat een brede groep aanspreekt. Hierover moet ik dus nog goed nadenken als ik verder ga met het ontwikkelen van het MERK-IK.


MOTI Breda 20 september 2012 Lekker vroeg opstaan voor een tripje met de klas naar het altijd gezellige Breda. Met een stuk of 8 klasgenootjes in dezelfde coupé vanaf Arnhem CS, geen verkeerde manier om de tijd door te komen. Waarom Breda? Daar bevind zich het Museum of the Image, oftewel MOTI, een grafisch museum. De HAN had ons een vrije dag gegund om inspiratie op te gaan doen in een museum naar keuze. Omdat dit museum het meeste op onze opleiding aansloot besloten wij hiervoor te kiezen. Het museum zelf is niet zo heel groot, er is een relatief kleine vaste collectie en er was een expositie over 100 jaar Dutch Design. Ik denk dat ik na een klein uurtje het hele museum, de gift shop en de lounge met interactieve kunst wel had gezien. Desalniettemin vond ik het een heel inspirerend museum, ze hebben leuke dingen en voornamelijk de typografische werken vond ik heel interessant. Het heeft in ieder geval de wereld van typefaces voor mij geopend. Omdat er deze week ook het Graphic Design Festival aan de gang was in Breda, was het erg druk. Het is een kleine wereld, want ik herkende de twee koppies van twee collegaatjes, die respectievelijk grafisch ontwerp aan Artez in Arnhem en CMD aan de HU studeren. Hierdoor heb ik wel het gevoel dat we naar de juiste plek zijn gegaan vandaag. Ik heb vanwege het festival (dat als thema ‘Greed is out, empathy is in’ had) een poster meegekregen met drie elementen gebaseerd op hebzucht. Deze hangt nu mooi op het toilet in het studentenhuis waar ik woon.


Typografie in het Wild

Voor deze opdracht mochten we er ook weer lekker op uit trekken, ditmaal om op zoek te gaan naar opvallende typografie in onze omgeving. Voordeel voor mij is dat ik in het centrum van de stad Arnhem woon en onderweg naar de Albert Heijn (oh, namedrop) al een heleboel verschillende soorten typografie tegenkom. Het zijn een zeven foto’s geworden in plaats van vijf, maar het hadden er net zo goed honderd kunnen zijn. Het was een erg inspirerende opdracht waarbij ik me gerealiseerd heb dat er om de hoek van mijn huis zoveel mooie dingen zijn, klaar om ontdekt te worden.


5 fonts Avenir

Ik heb dit font gekozen omdat het, zoals de naam al zegt, hint naar iets Frans en het heel vriendelijk is. Daarnaast is het een tijdloos lettertype. Het is een vrouwelijke sans-serf, die je misschien niet snel terug zal vinden in een zakelijke uitgave. Het leent zich echter perfect voor bijvoorbeeld een mooie kop of artikel in een tijdschrift. Het is een prettig leesbaar font.

Helvetica

Dit font heb ik gekozen vanwege zijn bekendheid. Dit heeft hij niet zomaar gekregen. Het is een schreefloze letter die heel rustig leest. Geen tierlantijntjes, gewoon letters. Hierdoor is het voor veel verschillende doeleinden te gebruiken. Zoals voor grote bedrijven of overheden.

Mountain retreat Bij Mountain Retreat komt een soort speelsheid naar boven. Ondanks dat het een sans-serif is, met de hoekige letters. De titel doet het al een beetje zeggen, het doet mij denken aan de wildernis. Helaas moet het font wel op veel punten worden gezet om enigszins leesbaar te zijn.

Valentina

Dit serif-type is heel chique, maar omdat er een kleine speling in de letters zit komt het wat speelser over. Alsof het de rebelse dochter uit een chique font-familie is. Nu ik er zelfs over nadenk wordt font ook gebruikt met dezelfde visie, namelijk voor het geurtje ‘Valentina’ van Valentino.

Didot

Dit is een echte klassieker in de typografie. Het lettertype vind zijn oorspong in het Frankrijk van meer dan tweehonderd jaar terug. Omdat het voor digitaal gebruik lichtjes is aangepast is dit klassieke lettertype nu weer helemaal up to date, vooral als het gebruikt wordt in een magazine dat stijl uit wil stralen.


6 visitekaartjes


kaartjes, Covers & Spreads Vistekaartjes

NEW VINTAGE BEAUTY LOUNGE De kleuren en plaatsing van het logo met de tekst eromheen spreekt mij erg aan. Fantastisch logo ook BY GEORGE! Dit is lekker strak met een heerlijk extreme kleur in het midden die de aandacht trekt in het zwart/wit CAPTURE FILMS Mooi strak logo van een filmreel en verder niet zo’n drukke layout. Komt over als een serieus bedrijf SCOTCH & SODA Ik vind het mooi dat er een foto is gebruikt op de voorkant met het logo erop. Laat goed de merkstijl zien BENDORFF Een soort boekje als visitekaartje met binnenin illustraties van de vestigingen. Clean en classy layout SUGAR HILL Wederom een foto, hiervan zie je al snel de sfeer van het restaurant. Het logo is duidelijk op de achterkant

Covers

ELLE Mooi strak kleurenpalet, interessante pose van Anne Hathaway. Duister, chique en sexy. GQ Helder, open sfeer. Joseph Gordon-Levitt heeft een nochalante houding die heel erg erbij past LOVE Deze cover komt heel romantisch en gevoelig over. Dit komt door de pose, make-up en kleding die Hailee Steinfeld draagt en de feeërieke graphics en kleurtje van de magazine naam. Uit een serie van drie VOGUE Lekker knallend en dynamisch, door pose en kleurgebruik. Hiervan krijg ik zin om het blad te gaan lezen U Donkere, intense cover met een soort oprechtheid erin dat mij aantrekt. Lekker veel contrast in het B/W

Spreads

CARL SAGAN TALKS EXTRATERRESTRIALS De graphic van space in B/W. Tekstplaatsing is interessant en de toevoeging van het koraal is aantrekkelijk HENDLER Zachte spread, mooie foto, chique lettertype voor de header en klassieke tekstplaatsing met een twist LARDHY Dit komt vintage over, maar tegelijkertijd is het heel strak met de foto. mooi B/W en met illustraties erbij NYHETER De plaatsing van de artikelen zonder kleur en plaatjes met opvallende kleuren of contrast. En scheidslijnen TITLE UNKNOWN Rustige pagina, mooie foto’s. Strak kleurenpalet met bruintinten en B/W. Strak uitgelijnd.


5 logo’s

1. Ik vind katten leuke beesten vind en dit is een heel passend beeld van een kat. Verder is het goed bedacht: de vorm van een Martini glas, een symbolisch teken voor een bar, als rugje van de kat 2. De schaar in dit logo is strak, maar met de sierlijke letters die erboven staan, krijg ik het gevoel dat dit gaat om een kapper met stijl en ervaring. Het is klassiek en daar houd ik van. Het jaartal helpt ook 3. Dit is eigenlijk geen logo, maar een embleem, gebaseerd op de boeken(serie) ‘Game of Thrones’. Het is een familiewapen: een schrikwolf. Het is een mooi gestileerd logo, met de familiespreuk erop 4. Een octopus die tevens een inktpot is. Mooi gestileerd met de ronde vormen van de tentakels. Het is niet te letterlijk, en toch weer heel duidelijk. Het is ook niet iets wat iemand anders snel zal gebruiken 5. De vorm van de ankers is subtiel en telkens origineel uitgewerkt. Het rechthoekige aan de vorm trek mij aan. De meest linker vind ik overigens het mooist, omdat deze het meest vrouwelijke overkomt.


5 Covers


5 Spreads

Digitaal werkboek, versie 2  

Duurt effe, maar dan ben je nog steeds niet klaar

Digitaal werkboek, versie 2  

Duurt effe, maar dan ben je nog steeds niet klaar

Advertisement