Elbilsladdning

Page 1

Elbilsladdning

SMART ENERGI

Guide till eldrivna fordon och hur du ”tankar” dem.


Vart vill du åka idag? 2

Bilen är synonym med frihet för många av oss. Du väljer själv vilken väg och vart du vill åka. Oavsett vart du är på väg måste du först tanka bilen. Har du elbil ”tankar” du lite annorlunda. Vi hjälper dig att ladda din elbil tryggt och säkert så att du kan fokusera på andra saker i livet. Som ditt nästa resmål med familjen...


Elbil. Ständigt fler idag. -dominerande imorgon. Eldrivna fordon blir en allt vanligare syn på svenska vägar. Detta i takt med att biltillverkarna släpper nya modeller samtidigt som våra politiker gör det mer gynnsamt att äga och köra elbil. Elbilar är helt klart ett steg mot en mer hållbar utveckling ur ett miljöperspektiv. Med varje ny bilmodell ökar räckvidden och de tekniska framstegen och man pratar inte längre cylindervolym och oktan utan kWh och laddtid. Infrastrukturen anpassas mer

och mer för elbil och det är tydligt att elbilen är framtidens fordon och inom en snar framtid kommer att dominera våra vägar. Vi tror på elbil och vi tror på enkelhet. När våra livspussel blir alltmer komplexa vill vi på Elkedjan förenkla. Det är här våra lösningar kommer in. Låt oss berätta hur vi gör laddningen av din elbil till en enkel, trygg och snabb vardagssak.

3


TRYGGHET

Känn dig trygg -lösningar som funkar

4


TRYGGHET

Känslan av trygghet när det bara...funkar... Man ska alltid ha respekt för el. Våra elektriker sitter på många, många år av utbildning, erfarenhet och samlad kompetens. Vi har koll på alla de tekniska bitarna, vilka regler som gäller och framförallt säkerheten. Vi finns här för dig så att du kan lägga tid på annat, så att du kan känna dig trygg.

Vi får din laddlösning att fungera så bra att du inte behöver ägna den någon större tanke. Du kan istället fokusera på det som ligger ditt hjärta närmast. Vi prioriterar alltid att skapa trygghet och känslan av att allt bara funkar med våra lösningar. Den känslan vill vi ge dig när du laddar din elbil.

5


SÄKERHET

6

Ladda säkert

Våra lösningar gör det säkert att ladda din elbil. Vi har koll på de senaste reglerna och tekniken. Är du ändå nyfiken och vill veta mer om hur du kan bidra till en säkrare laddning av din elbil har vi några tips


SÄKERHET

Tips för en säker laddning av din elbil Godkänd laddbox. Installera en laddbox som uppfyller Elsäkerhetsverkets krav. Det innebär både en trygg investering och en säker installation. Elsystemet. Fastighetens elsystem bör alltid vara i gott skick. Vi hjälper dig med besiktning och åtgärdar eventuella problem så att du kan känna dig säker. Laddkablar. Använd endast de kablar som biltillverkaren rekommenderar. Är du osäker, fråga alltid din elektriker. Jordfelsbrytare. Installera en jordfelsbrytare. ”Motionera”

den genom att slå den av och på med jämna mellanrum. Vägguttag -bara i nödfall. Kontakten som passar i ditt vanliga vägguttag kallas för Shuko. Betrakta laddkabeln med Shuko-kontakt som ett reservdunk, något man endast använder i nödfall. Undvik förlängningsdosor och skarvsladdar. Försiktighet vid andra elsystem. När du laddar i ett elsystem där du inte känner till standarden på bör du hålla ett extra öga på laddningen. Som alltid gäller rekommendationen att ladda max en timme via vägguttaget.

7


LADDNING

Normal- eller snabbladdning?

8


LADDNING

Hur kan du ladda din bil? Har du tid att låta bilen stå och ladda ett tag eller har du bråttom? Beroende på hur ditt behov ser ut och var du är kan du ladda din elbil på olika sätt. Man brukar skilja på två typer av laddning; normalladdning och snabbladdning Normalladdning kallar man också för hemmaladdning eller AC-laddning (AC = växelström). Det här är det vanligaste sättet att ladda och den typ man oftast kommer i kontakt med vid laddning hemma och på allmänna parkeringar, i p-hus, köpcentra, på arbetsplatser med mera.

Snabbladdning brukar också kallas för publik laddning eller DC-laddning (DC = likström). Laddningen sker med likström – samma som lagras i batterierna – och med högre effekt än normalladdning. Likströmsladdning går fortare än växelströmsladdning eftersom man inte behöver använda sig av bilens egen växel-/likströmsomvandlare. Infrastrukturen för snabbladdningsstationer växer hela tiden och hittas till exempel i anslutning till bensinstationer, vägrestauranger och liknande.

9


LADDTIDER

Laddtider

10


LADDTIDER

Laddtider -hur lång tid tar det att ladda bilen? Bilens laddtid påverkas av 2 faktorer. Laddboxens effekt samt bilens onboard-laddare (läs i ordlista) vilken är den som bestämmer effekten in mellan laddare och bilens batteri. Enkelt förklarat så kommunicerar laddboxen med bilens onboard-laddare (Mode 3, se ordlista) som bestämmer hur mycket effekt bilen klarar att ta emot och hur snabbt du då laddar upp bilens batteri. Kolla med din bilhandlare vad just din bil klarar för effekt. Vi rekommenderar att man alltid tänker ett extra steg när

Laddtyp

Effekt (kW)

man installerar en laddbox. Högst troligt kommer samma box att ladda din nästa elbil också. Utvecklingen går starkt framåt och morgondagens bilar och deras onboardladdare kommer högst troligt klara av att ta emot mer effekt än idag. Välj därför en något större laddbox än vad ditt behov kräver idag. Nedan ser du exempel på olika laddar och laddboxar och hur de påverkar laddtiden.

Laddtid (tim) elbil 20kWh

Laddtid (tim) elbil 64 kWh

AC - 1-fas 230V - 16A

3,7

5

17

AC - 3-fas 400V - 16A

11

2

6

AC - 3-fas 400V - 32A

22

1

3

AC - 3-fas 400V - 63A

44

0,5

1

DC - CHAdeMO/CCS

20

1

3

DC - CHAdeMO/CCS

50

0,4

1

DC – CHAdeMO/CCS

50

0,3

11


UPPKOPPLAD

87%

Full koll på din laddning 12

Med så kallade molntjänster får du koll på din laddlösning direkt i mobilen och/eller datorn. En smart laddbox låter dig övervaka och styra boxen på distans. Smidigt för dig med laddbox hemma. Affärsmöjlighet för dig med laddboxar vid din fastighet.


UPPKOPPLAD

Smart laddbox -alltid online för enkel kontroll Man skiljer på vanliga laddboxar och det man kallar smarta laddboxar. Skillnaden är att en smart laddbox har uppkoppling mot internet vilket gör att du som användare kan kommunicera med laddboxen via din dator, surfplatta eller mobiltelefon.

Vill man övervaka flera laddboxar i t.ex. en bostadsrättsförening för att få fram kostnad per användare underlättar det även med en smart laddbox. Man kan även koppla betalningstjänster för att underlätta detta ytterligare.

Att ha tillgång till laddarens information så som aktuell status, laddstatistik, inställd laddeffekt osv. underlättar t.ex. inlämning av reserapport o dyl eller om du enkelt behöver ställa upp laddeffekt för att komma till barnens träning m.m.

Vi på Elkedjan hjälper dig att välja rätt laddbox. En laddbox som är tillräckligt smart för dina behov både idag och imorgon.

13


Ordlista -begrepp att känna till Behörig elektriker. Precis som när du går till läkaren som har sin läkarlegitimation ska du alltid anlita en behörig elektriker. Då vet du att elektrikern har rätt utbildning och kompetens och att arbetet blir utfört enligt de senaste reglerna och rekommendationerna. Du hittar din närmaste elektriker på Elkedjan.se Elbil BEV – Battery electric vehicle. En ren elbil med elmotor. Kan enbart laddas via elnätet.

ningsstationer har alltid fasta kablar. Laddkontakt CCS. Standard för snabbladdning. Kompatibel med Typ 2-uttag. Laddkontakt Typ 1. Japansk standard. Möjliggör endast laddning via en fas. Laddkontakt Typ 2. EU-standard. Laddning via 3-fas.

Hybridbil HEV -Hybrid electric vehicle. Bilen har både elmotor och förbränningsmotor. Förbränningsmotorn laddar dessutom batterierna som driver elmotorn. Kan inte laddas via elnätet. kWh -Kilowattimmar. Anger oftast storleken på batterier eller rättare sagt hur mycket energi batterien kan lagra. Större batteri, dvs kWh=längre räckvidd. Laddhybridbil PHEV -Plug-in hybric electric vehicle. Dessa bilar har likt HEV både elmotor och förbränningsmotor. Batterierna laddas av förbränningsmotorn eller via elnätet. Ladduttagstandard. De olika typerna av uttag/standarder kan förvirra men är troligen ett övergående problem. Även om biltillverkarna själva väljer vilken typ de använder standardiseras uttagen allt mer. Europastandarden är kontakter/uttag av Typ 2 (normalladdning) och CCS (vid snabbladdning). Båda är kompatibla med varandra, så om man kan ladda bilen med en CCS-kontakt passar också en Typ 2-kontakt. Snabbladd-

14

Typ 1 Normalladdning

Typ 2 Normalladdning

CCS Snabbladdning

Mode 2. Tekniken i portabla och mobila laddlösningar kallas för Mode 2. Exempelvis laddkablar som levereras med bilen från tillverkaren, samt i kablar som kan köpas hos olika återförsäljare. Dessa kablar ska ses som ett komplement (reservladdning) till ordinarie normalladdning via laddstolpe eller laddbox.


Mode 3. Mode 3-tekniken finns i fasta installationer såsom stolpar eller laddboxar – exempelvis AC-laddstationer. Laddstolpar/laddboxar ska alltid monteras av behörig installatör. Mode 3-teknik övervakar laddningen och slår av strömmen om något går fel. Normalladdning. Ibland kallad hemmaladdning eller AC-laddning (AC = växelström). Det här är det vanligaste sättet att ladda och den typ man oftast kommer i kontakt med vid laddning hemma och på allmänna parkeringar, i p-hus, köpcentra, på arbetsplatser med mera. Onboard-laddare Bilens egna inbyggda laddare. Kommunicerar med din externa laddare och ser till att din bil får rätt laddning, både vad det gäller tid och effekt. Snabbladdning. Också kallad publik laddning eller DC-laddning. Laddningen sker med likström (DC) – samma som lagras i batterierna – och med högre effekt än normalladdning. Likströmsladdning går fortare än växelströmsladdning eftersom man inte behöver använda sig av bilens egen växel-/likströmsomvandlare. Snabbladdningsstationer finns oftast i anslutning till olika naturliga stopp utmed de stora riksvägarna, som exempelvis vägrestauranger, bensinstationer och liknande.

15


Så här går det till: 1.

Surfa in på Elkedjan.se för att hitta din närmaste elektriker och kontakta oss.

2.

Vi går tillsammans igenom hur just ditt behov och dina förutsättningar ser ut.

3.

Vi återkommer med ett förslag på laddlösning, unikt anpassad för dig.

4.

Gillar du förslaget bokar vi en tid för installation.

5. Vi installerar din lösning och går igenom alla funktioner med dig.

Art.nr 2499996

6. Ladda, tuta och kör!

Din närmaste elektriker