Issuu on Google+

elizabeth donovan architecture portfolio


elizabeth donovan elizdonovan@gmail.com +39 349 2988993 EDUCATION

Diploma in Special Effects 2007 Cutabove Academy [NZ] Bachelors of Architectural Studies Victoria University of Wellington [NZ]

2010

University Exchange Program 2010 Georgia Institute of Technology [USA]

SKILLS

EXPERIENCE ABOUT ME

REFERENCES

Computer based skills

Hand based skills

Revit Experienced Hand drafting Photoshop Experienced Model making Illustrator Experienced Photography InDesign Experienced Basic woodworking Sketchup Intermediate Ecotect Intermediate AudoCAD Basic 3DS Max Basic Currently enrolled in an Italian intensive language course

Current level A2

SANNZ 48hour design competition

2007

BeIntent [NZ] 2007-current Graphic designer During summer holiday and contract during 2010 I am a friendly, kind person who gets on well with all age groups and interacts at both a professional and social level. I am reliable and overly meticulous when need be. I enjoy all things creative from photography, painting and drawing to knitting and cake decorating. I have a passion for history and hope to complete my masters in 2012 in historic architecture restoration and conservation. Suzanne Hall CEO BeIntent +64 21825672 suzanne@beintent.com


CONTENT

02. 04. 06. 08. 10. 12. 14. 16.

Construction hand-drawings + model [VUW, NZ] 2009 Public baths [VUW, NZ] 2009 University lecture theatre [VUW, NZ] 2009 Eco lodge [VUW, NZ] 2010 Combination of first year architecture school [VUW, NZ] 2008 Sustainable housing community [VUW, NZ] 2009 Atlanta art gallery [Georgia tech, USA] 2010 Professors lounge and short term accommodation [Georgia tech, USA] 2010

* Historic inventory report available on request


CONSTRUCTION HAND-DRAWINGS + MODEL This is a brief from my second year at architectural school. Second year was designed to improve technical drawing and model making skills. This project was based solely on technical skills rather than design. We were given the limits of a 6x4m two-storey timber framed house for two people. We learnt technical drawing of the house as a whole, detailing and scale model making of constructional framing. Page 1: Top - Hand drawn detail of the deck connection to the main house structure. Bottom - 3D hand-drawn stair detail. Page 2: Left - Images of the timber frame to scale construction model. Right - Exploded isometric drawing of the balustrade’s detailing.


02


Inlet

and debris from the water’s surface.

Drain field rock A waterfall oxygenates the water and deposits it back into the swimming area. Sand

Water

The roofs channel water through into the pools filtering it and then dispersing it through the waterfalls Waitangi stream flows down under the building to supply water to the pools

Inlet Water is processed through the pools

back into the wet lands where it is filtered further before going into the harbour

Pool filtration systems are situated within each pool to ensure they remain clean

Sand

PUBLIC BATHS

The roo filtering it and t

This is a project based on the brief ‘to design tidal baths for the public of Wellington, NZ.’ My design proposal explored the conceptual idea of extending the land to sea, in-turn creating the form for my design. I took a Different sustainable approach pool depths and exposure to the elements encourage different experiences within the pools. to the concept. The water filtration and harbour were an important driver for my design.

Waitangi stream flows down under the building to supply water to the pools

Verticle ground heat source pumps will be used to heat the exposed pools and spaces. Heat is pumped form the ground using the earth as its heat source.

Water falls in relationship to the number of people occupying the space. the more people within the pools the more private spaces the waterfalls create

Page 3: Top and bottom - These longitudinal and transverse rendered sections illustrates the design relationship to the land and sea. Page 4: Left - Renders of views from around the model and illustrations of some of the water filtration systems used within my design. Right - Exterior renders of the baths from an exterior view. (Rendered in Revit)

Different pool depths and exposure to the elements encourage different experiences within the pools. Water falls in relationship to the number of people occupying the space. the more people within the pools the more private spaces the waterfalls create

Elizabeth Donovan 300149146

Elizabeth Donovan 300149146


Cafe Area

Entrance

Changing room

Entrance

Changing room

Cafe Area

Entrance

Changing room

Elizabeth Donovan 300149146

Cafe Area Cafe Area

The swimming area is structurally distinct from the wetlands, or ‘regeneration zone’. This is a shallow area where permeable substrates micro organisms reeds and antenati hungry aquatic plants filter the water as it percolates through the bed. The pump draws water through the filter zone and into the ultraviolet filter, destroying bacteria and algae.

Drain field rock

A filter zone is filled with aquatic plants and haydite a rock to which friendly bacteria attach, acting as biological cleaners.

Water A skimmer sucks leaves and debris from the water’s surface.

Inlet

A waterfall oxygenates the water and deposits it back into the swimming area. Sand

The roofs channel water through into the pools filtering it and then dispersing it through the waterfalls

Elizabeth Donovan 300149146

Waitangi stream flows down under the building to supply water to the pools

Water is processed through the pools back into the wet lands where it is filtered further before going into the harbour

Pool filtration systems are situated within each pool to ensure they remain clean

04


ARCHITECTURE LECTURE HALL EXTENSION Design a new lecture theatre extension for VUW’s existing architecture campus was the brief for this project. It concentrated on the technical aspects of light, sound reverberation and heat. Combining a lecture theatre, exhibition space and smaller rooms for presentations, in a small urban environment at the back for 3 existing buildings. Page 5: Longitudinal hand-drawn and rendered section through the exhibition space, lecture theatre and presentation spaces. Page 6: Left from top to bottom - Rendered view into the exhibition space. Rendered view from the existing buildings internal window into the lecture theatre. View from the back of the lecture theatre to the speaker. Right - Hand-drawn and rendered transverse section showing the exhibition space and lecture theatre.


06


SOMES ISLAND ECO-LODGE The brief for this project was based on an in depth research project of a small island (once home to prisoner of war camps) in the Wellington (NZ) harbour which would become the site of our later project. Months went into researching the history, the ecology, native myths and records, the resources available, transport and shipping to the island, sustainability, relationships and context. I took the challenge of restoring one of the existing buildings, an old army barracks and formed a relationship between the barracks and the new addition of the eco-lodge. My proposal situated the museum and reception in the restored half of the barrack and the managers living quarters in a contemporary intervention that is to be inserted into the barracks leaving the original building framework in tact. The importance of grounding the project was to have minimal affect on the environment for both visual and ecological reasons, this formed the concept of embedding the lodges into the landscape. Page 7: Left - Section and illustration of one of the eco-lodge rooms with grass roof. Right - Renderings for corridors from reception and along to enter the rooms. Page 8: Top - Rendered view into lodge rooms and the barracks. Bottom - Rendered section into the barracks, the left side accommodation for manager, and the right side is the museum and reception space.


08


COLLECTION FROM FIRST YEAR ARCHITECTURE First year at architecture school was designed to challenge our creativity and seeing if we were able to ‘think outside the box.’ Each brief asked to try new methods and materials to develop our creative mind. Page 09: Left - The brief was to redesign Tadao Andos’ ‘Row house’ in the mind of a New Zealand artist. An oil painted presentation board with plans and sections scratched into the paint, that reflects the style of my painter. Below is a conceptual model of the ‘Row house’ carved from a block of marbled wax. Right - This brief was to construct a ‘perfect’ white cube. Each cube had to be altered by 10-20% recreated and then altered again 25 times to create an event. This same principle was then adapted to a tissue paper lantern and then a wire frame. The point of this brief was to learn tidy modelling techniques. Page 10: Top - The brief for this project was to design an emergency shelter for the favela floods in Rio de Janeiro. My concept developed the idea of an instant modular tent structure. That could be adapted for each individual environment and then can be later be utilised in the reconstruction of the favelas, as pre-constructed floors, walls and ceilings to form simple construction frames. Bottom right - Photo of the 25 cubes Bottom left - Wind shelter and public seating which is designed to always rotate away from the directional wind.


10


SUSTAINABLE HOUSING COMMUNITY The brief of this project started out as a group project to design a conceptual low cost, sustainable housing community. Our concept followed urban principals with a hierarchy of pedestrian utility over cars, etc. Utilitarian arms link a main public amphitheatre to the housing and between these arms the housing is situated with minor arms that link to the main utilitarian arms. Making use of commonly wasted roof space was also an important driver for this project and is evident in out design. Page 11: This page shows the general concept of the housing community, the sustainable black/gray water system, recycled heating and thermal mass water walls. Top right and bottom left - Illustrates the first conceptual spaces before development that we expected to be seen within the housing community. Page 12: Left - Highlights the sustainable aspects of our design, water processing systems, heat recovery systems, sewer heat conversion and vegitation diagrams. Right - Illustrates the public amphitheatre and utility arms that link the community and the rest of the city. Seen in this illustration is also our thermal mass wall design which is filled with water that is circulated heating the housing and providing light.


12


ART GALLERY This brief asked to develop a concept that integrated an art gallery for a Richter collection and the outside landscape. The building concept grew from the journey between each piece of art and then developed with the relationship to the outdoor areas. Page 13: Top left - Illustrates the building from the exterior elevation facing the main road. Top right - Shows the conceptual massing of the building and the circulation plan. Bottom left - Is a render of the top level garden area with the long slim sky-lights that let directional light into the gallery spaces. Bottom right - Illustrates a conceptual render of one of the gallery spaces with the light directing visitors through the gallery. Page 14: Bottom - Transverse sections taken at 3 points along the building, show the relationship between each level at different stages. Top - 2nd and 3rd from left, illustrate the concept of the long slim sky lights. Left shows a rendered 3D longitudinal section of the building highlighting the levels and circulation space. Far right, illustrates the glimpse of the different levels of the building and its garden that can be experienced throughout.


14


EMERY COLLEGE PROFESSORS LOUNGE Emery College is a very old college just out of Atlanta, USA. The brief to design a professors lounge and short term accommodation was a challenge. Existing architecture in the campus was an eclectic combination of styles. My concept focused on the land and neighbouring important forest. The concept was derived from ground lifting out in a harmonious continuation of the existing ground contour. Page 15: Top - This longitudinal section of the building illustrates the relationship between the land and existing buildings. Middle - Renders of one accommodation room. The sustainable pool which is the product of the water filtration systems that run throughout the building, along the plant filtration systems in the roof and ends in a clean sustainable swimming pool. Render of building looking back to the existing campus. Bottom - Transverse section of the building illustrating the lightness of structure. Page 16: Top left - Render of outdoor cafe area. Top right - Render of the corridor facing the campus. Bottom left - View from existing ground level of the campus. Bottom right - Dining area looking out to the courtyard.


16


Look forward to hearing from you soon.


Elizabeth Donovan Architecture Portfolio