Page 1

eliza jablonska architecture portfolio


curriculum vitae

about name: Eliza Jablonska title: master engineer architect date of birth: May 26th 1992 hometown: Lublin, Poland nationality: Polish current stay: Warsaw, Poland telephone: +48 609961010 e-mail: pommelise@gmail.com

professional skills

education 2016-2017

L’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) Master’s degree in Advanced Studies in Architecture-Barcelona (MBArch)

June 2015

graphic design / postproduction CAD

Warsaw University of Technology Architecture Bachelor of Science Graduate

3d modeling / rendering

2014 Universidade Lusiada de Lisboa Architecture and design, Erasmus exchange studies 2011 2009-2011

other

Warsaw University of Technology beginning of architectural studies Labirynt School of drawing two years’ drawing and modelling course

languages

experience 2016

BD Architekci (Poland) European Hotel in Warsaw interior design executive project; member of the team (in cooperation with WWAA, APA Wojciechowski, Lazaro Rosa-Violan)

Polish native

2015-2016 Atelier RUA Arquitectos (Portugal) internship. assistant architect

Portuguese B2

English C1/C2

Spanish B1

2014 Asman Pieniezny Architekci (Poland) internship. draftsperson 2013-2014

French A1

interior design consulting

2012-2014 Warsaw University of Technology Student’s Council member of student’s council; events management

-2-

Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign Autodesk Autocad, Graphisoft Archicad Sketchup, VRay, Rhino (basics) manual hand drawing and sketching, physical modeling


academic works

-3-


01. Materiality of Social Engagement subtitle: location: year: type of project:

A new sustainable housing for Jamaica Kingston, Jamaica 2017 master thesis for MBArch

This master thesis is addressing the issue of social architecture in developing countries, resulting in a prototype for a sustainable housing in Jamaica. The project is designed for families in need living in the reality of highly divided and stratified city of Kingston. Please note that the work is mostly based on the author’s experience and impression on the topic, and therefore limited to the two visits at the place (in total 35 days). The theoretical background comes from the observations made on the character of the society during the visit, previous personal interest in the culture and literature studies on the topic. The main purpose of this master thesis, apart from the project itself, is to show the importance of well-chosen materiality in the architecture of social engagement and illustrate its strong influence on the society’s sustainability and prospects. If interested in viewing the full publication, please visit following website: LINK. project visualization: expanded view of the site

-4-


roofs

materiality of the project: adobe brick

restrooms

living mod-

materiality of the project: wattle-daub panels

gardens

the grid

project site

the rule of the grid: isometric view

-5-

living module: exploded isometric view

materiality of the project: bottle wall


single parent modules

natural ventilation scheme

1

3

family 2 + 2 module section: composting toilets

living module: plan

-6-

living module elevations


visualization: everyday life

visualization: community gardens

-7-


visualization: trade market day

visualization: when the sun goes down

-8-


02.

Reorganization of Placa Joanic

location: year: type of project: in collaboration with:

Barcelona, Spain 2017 group urbanistic project. MBArch Anna Nauwaldt Jad Zheib

The main challenge of this urbanistic project was to reorganize the existing, socially deserted square Joanic, add a new, refreshing functions to it and reconnect the new space with the architecture of Gracia district of Barcelona. In order to blend with the main street facade and create a new, human-friendly scale for the public space, we have decided to introduce two new buildings into the project: a tower block and a public building. We have also approached the problem of the big, unaesthetic entrance to the underground car park in the central part of the square: in order to cover it, we have decided to install a third building: a combination of the shops and services (ground floor), new pedestrian flow and a walkin terrace with a lounge zone on the top. Ephemeral roofing connects both parts of the square and creates a central space of public interest: a place for temporary markets and social gatherings, typical for Catalan culture. Finally, to unify the space, we have decided to keep the same floor materiality within the whole square - including the crossing street. section: tower and Placa Joanic

-9-


tower: exploded isometric view

tower: plans

isometric view of the Placa Joanic

- 10 -


ETFE

MARKET SECTION

Nature Market BDN

03.

location: year: type of project: in collaboration with:

ETFE Nature Market Badalona, Spain 2017 group materiality project. MBArch Jair Melchor Natalia Winnicka

The main objective of this group project was to discover the abilities of the chosen material and test them in a project of a pavilion. As we have decided to work with ETFE, the challenge was to incorporate its properties and advantages such as lightness, water resistance, low maintenance and design freedom, in a tension based structure.

+8,10 m +7,00 m

+5,20 m

After various tests on physical models, we have created a base module for the pavilion - the cone that works with tension and will be able to show the beauty of the material while giving us the freedom to incorporate parametric architecture techniques in the design of the shape and structure of the roof. Thanks to computer programming we were able to create irregular heights in the pavilion, making the space original and interesting.

+3,15 m

+0,50 m +/- 0,00 m

Simple, foldable walls work to divide the space of the pavilion into three functions: fresh nature market, cafeteria and an action hall - conference center. Nature Market: section

- 11 -


E T F E O PA C I T Y S C H E M E

roof plan

N

0

isometric view

ETFE pavillion: parts and phases

- 12 -


visualization: fresh market

visualization: conference center

- 13 -


04.

2d-3d

type of project: conceptual materiality project. MBArch year: 2016 in collaboration with: Anna Nauwaldt The following work was a rather conceptual exercise, which the main purpose was to find a connection between two examples of randomly chosen architecture and artist (ITKE Research Pavilion and Gordon-Matta Clark) and to create a functional structure from the previously chosen material. We wanted to embrace the structural aspect of the design as a reference to both the artist’s and the architects’ approach to their works. Both experimenting with the structure and its capacities - even though in the opposite, constructive and destructive ways. Our goal was to conceive an ephemeral - though potentially large-scale - structure, that would be able to successfully show the notion of temporality. The final shape of our structure depends on its users and destination. The transition from a flat, 2d surface to a playful, 3d sculpture is thus the essential principle of this work. visualization: medium scale - market

scheme of the designing process

visualization: big scale - terminal

visualization: small scale: bench

physical modeling: shapes and possibilities of the material

- 14 -


05. Kindergarten and creche complex location: year: type of project:

Warsaw, Poland 2015 bachelor thesis, Warsaw University of Technology

The aim of the project was to design kindergarten and crèche complex, that would cover the needs of the Ursynów district of Warsaw: one of the biggest districts of the capital of Poland. The demands were: kindergarten for 12 groups and crèche for 8 groups. The plot was suggested by the authorities of the Ursynów District Office in Warsaw and selected mainly due to the high demand for this type of facility in the area. The building is divided into two separated, yet matching parts: 3-story kindergarten and 2-story crèche. The complex itself is composed of four rectangular-shaped parts, creating a playground for nursery school in the inner courtyard in the middle. The garden and playground for preschool children are facing south-east side of the plot. The entrances to both institutions are located on the North side. The façade is made of aluminum colored bars, that - like crayons in a pencil case - surround all the walls of the building, facing external sides of the plot. Light, architectural concrete calms the colorful elevation down. From the south-east, elevation serves a dual purpose: it is both decorative and functional element, as it protects classrooms of the kindergarten from excessive sunlight.

isometric view: project in urbanistic scale

- 15 -


ground floor plan

elevation detail

isometric view: garden playground

- 16 -

isometric view: patio playground


kindergarten: elevations of the building

- 17 -


visualization: garden playground

- 18 -


05.

Museum of Polish Music and Opera House

location: year: type of project:

Warsaw, Poland 2014 big facility project, Warsaw University of Technology

The main concept of the project was to divide one building into two separated spaces dedicated to different functions: museum and opera house. The second goal was to create a dynamic path, allowing people to cross the site and enjoy views of the green area near the river Vistula. Both facilities are connected with each other by a footbridge placed on the first’s floor foyer. Space in-between is glazed, allowing people to move freely throughout the building without the necessity to go outside. The facade was designed parametrically, to give an impression of flowing music. Red, modern elevation suits the surrounding green area of Warsaw’s modern uptown: the localization of museums, parks and high-standard housing facilities. The most important part of the project is a concert hall placed in the west part of the building, designed for 350 people. section through the concert hall

- 19 -


museum: isometric view and the elevation detail 4

6

50mm

2 1

ground floor plan

scheme of the design concept

- 20 -


visualization: main entrance

- 21 -


06.

Residential Building in Warsaw

location: year: type of project:

Warsaw, Poland 2014 multi-family housing, Warsaw University of Technology

This multi-family housing project was a practical exercise for the one of the most demanded areas in architecture: residential building planning. The localization of the housing facility is in one of the greenest districts of Warsaw, Zoliborz. The research during the design process included careful solar analysis of the positioning of the flats (according to the local building law), the arrangement of the sewage system in the building and realistic design of the apartments in reference to the needs of the local society and ergonomy of Polish upper-class multi-family housing architecture. The building is 7 floors high and contains 70 apartments. On the ground floor, there are shops and services. The whole facility is kept in white and black: stucco, concrete, and glass. The elevation is calm and repetitive. The ground floor of the complex maintains same materiality - dark architectonic concrete, which helps to emphasize the cubic shape and the whiteness of the project. The staircase is completely glazed, allowing the building to “breathe� and optically dividing it in two.

visualization: view from the main street

section A-A plan of the repetitive floor

- 22 -


07.

location: year: type of project:

Museum of Order of Malta Crato, Portugal 2014 project on Erasmus exchange, Universidade Lusiada de Lisboa

The main goal of the project was to create a space for the local villagers to spend their free time at. I wanted this complex to be considered not only as a museum but also as human-friendly public space. For this reason, I have created two separate entrances: first one hidden from the main road on the way to the Mosteiro, and the second, visibly open to the main road. The concept of the project contains four modules situated on the site in a way, that creates an impression of movement. Three of them are located in a water pond, creating reflections in the water. The ‘movement’ of the modules was enhanced by waterfalls placed in rows of two modules in the middle, while the other two have the same rows filled with glass instead, which creates vertical lights inside the buildings. The site has not been changed radically: I have decided to leave the place in a state as it was before the architectural interference - naturally planted with olive trees. visualization: restaurant module

localisation: project site

project on the site: isometric view

- 23 -

plans: restaurant, museum and administration module


thank you

Architecture Portfolio  

Academic works

Architecture Portfolio  

Academic works

Advertisement