Issuu on Google+

ELIZABETH MANSER LEED AP architectural portfolio


TABLE OF CONTENTS

02....................................lending & learning library 08...................................viSUal arTS nOrTHWeST 12....................................balaypiTia WOOdWOrx 16....................................pdx WaTerFrOnT 18....................................pdx mediaTHeQUe 24....................................deSign explOraTiOnS 26.....................................mediaTHeQUe pariS 28....................................STiTcH 30.....................................aUberge HOSTel 32..................................prOFeSSiOnal 34....................................Travel SkeTcHeS


Location: Portland, OR SHOWER SHO WORKSHOP 2

EXTERIOR WORK YARD

DURATION: 10 weeks

WORKSHOP MANAGER/ MANAGER TOOL REPAIR

TOOL STORAGE/ DISPLAY SPLA SPLAY

OPEN TO BELOW W

CONCEPT: The Multnomah Lending and Learning Commons is an exploration of an alternative for the “bookless” public library of the future.

WORKSHOP 1

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

Ground Floor

WC

W.C. DIGITAL FABRICATION

STAFF

WC

INFORMATION

CORRIDOR

GALLERY

HOW - TO

Ground Floor

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

NEED FOR A LENDING LIBRARY? EXISTING SERVICE AREAS

north northeast southeast lents

MULTNOMAH VILLAGE

This project experiements with a program for a tool lending library that has the opportunity to act as a precedent for lending libraries of the future. Currently, there is no architectural prototype for a lending library; the majority of them operate out of reconstituted spaces. What would the ideal program of a lending library be? PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

CLASSROOM

AV

Tool lending libraries represent reinvestment in community. Members can work on their houses and improve property values. They promote sustainability and encourage denser urban spaces through the sharing reduction of required resources.

It would have a place for both renting tools and then learning how to use them. It would have space to provide supplemental printed resources for patrons to use independently. It would have a workspace for members who do not have the space to work at their homes. It would provide resources and support for community members starting a small buisness based on small scale fabrication. Lastly, it would provide an exhibition space to celebrate the work that had been accomplished through the resources of the lending library. Multnomah Village is a community that seems to have struggeled to find its identity in the greater Portland community, and the lending library provides a vehicle for them to do so.

LENDING & LEARNING COMMONS

Second Floor


layered facade

integrated structure

wrapping planes


site plan


visual connection between levels connects learning and practice

gallery

tool hall workspace


view at couplet streets


ADVANCED CERAMICS STUDIO

KILN ROOM

BEGINNERS CERAMIC STUDIO

WOOD WORKSHOP

HALLWAY

KITCHEN

CAFE

SERVICE METAL STUDIO

WELDING ROOM

STORE

UNION

CLASSROOM

PROFESSOR

PROFESSOR CLASSROOM

PROFESSOR

PROFESSOR CLASSROOM

PROFESSOR ARCHIVES

PROFESSOR

LIBRARY

STUDY STUDIO

STUDY STUDIO STUDY STUDIO

STUDY STUDIO

REVIEW DWG STUDIO

EVENT SPACE/ RECEPTION DWG STUDIO

Ground Floor Plan

DWG STUDIO

DWG STUDIO


DURATION: 10 weeks CONCEPT:

1” :: 200’ 200’ 1”

Figure Ground

The urban design connects the under-utilized waterfront north of the steel bridge to the downtown, as well as connect the waterfront park to the park blocks. A series of pocket parks along Glisan Street connect the Waterfront Park to the north park blocks, culminating with a large urban quad which extends into the Willamette River. The campus addresses the grid shift and the changing characteristics of the street blocks, acknowledging the transition from the typical 200’ x 200’ blocks to a more linear form responding to the waterfront. The school itself consists of a campus of 3 buildings which host the 2D Arts, 3D Arts, and educational and administration space. Each building is anchored by a public pavilion, separated from the main space with a transparent bar of vertical circulation.

V.A.N.W. ART SCHOOL 2012

Location: Portland, OR


Ceramics Studio

Activity Nodes

Existing Site Views

Existing Transit


2d Art Studio/ Vertical Gallery

New Transit

Park Connections

2d Studio


RESIDENCE 1. caretakers room 2. living Space 3. kitchen/dining room 4. laundry 5. dorm 6. courtyard 7. breezeway WORKSHOPS 8. rough carpentry 9. Joinery 10. Finishing 11. locked Tool and Supply Storage 12. Outdoor covered Workspace ADMINISTRATION 13. OfďŹ ce 14. break room 15. classroom 16. locked Storage SUPPORT 17. rainwater cistern 18. Sawdust biofuel generator


DURATION: 10 weeks CONCEPT: balapitiya Woodworx is a sister organization to khmer Woodworx in cambodia. The ngO works training disadvantaged youth woodworking skills.This organization is directed towards youth 16-21, filling a gap in the system, as most organizations make 18 year olds leave to create space for younger children. Students receive supplemental education and computer skill training. This training, as well as assistance from social workers, helps provide the skills necessary to acquire jobs. Architecturally, the fixed batten louver system which appears solid and strong on the street side, dissapears on the interior courtyard. The interior facades are permeable layers which manage harsh sun while maintaining a direct connection to the exterior. This organization creates an insular and comforting environment for the students. This layering system creates an indoor outdoor breezeway, and adds another layer of shading to the living spaces. The tropical 3 point roof takes advantage of the site. it shades the air under the overhang, cooling it. The vacuum effect pulls the cool air through the habitable space.

Sri lankan architecture often turns its back on the busy street while opening itself on to nature beyond. This site is no different. The solid wall forms a secure space for the students, yet the permeability of the rear of the site is tied back to the front of the site.

The masses of the buildings are pulled apart to create pauses in between spaces. This allows additional airflow into the habitable spaces and intermixes the interior and the exterior.

The masses of the buildings are pulled apart to create pauses in between spaces. This allows additional airflow into the habitable spaces and intermixes the interior and the exterior.

Water is processed as it progresses down the site, through the planters, water cistern and back into the river. Wood is processed from rough cuts to finished product. Students begin with a secure place to stay, and are able to grow and evolve.

BALAPITIYA WOODWORX 2012

Location: Sri Lanka


RAINWATER FROM ROOFS 1. Roof water flows down slope 2. rainwater is slowed, collected and filtered with a flow through planter 3. clean rainwater is diverted to above ground holding pond 4. Runs through a sand filter 5. Stored in the underground concrete cistern. 6. Overflow outlet into river

1

7

RAINWATER FROM GROUND

8

2

9 3 4 5 7

7. Rainwater flows from courtyard surfaces and dirt road 8. Collected, slowed and filtered by bioswale 9. Excess groundwater flows into mangrove forest and slowly into river


SideWalk

parallel parking

bike lane

One TraFFic lane

planTed median

One TraFFic lane/ STreeT car TrackS

bike lane

parallel parking

SideWalk

The project is divided into three phases to create more realistic ďŹ nancing options. The diagram to the left shows the completion of the project and proposed building heights and development types.


Portland, OR

COUCH STREET

COLLABORATION:

j.mosteiro, j. spence

BURN SIDE BRID GE

DURATION: 6 weeks

S IX

TH

AV

E

ANKEN Y STREET

CONCEPT:

E AV

H S TR

EE

T

IR D

AV

E

FO

UR

TH

AV

E

F IF

TH

AS

E S T

RE

ET

CO

ND

AV

E

TH

P IN

AV

E

SE

MAX TRANSIT STOP

WA

RE

ET

PA

K S T

RK

OA

Y

F IR

ST

MAX TRANSIT LINE STREETCAR TRANSIT STOP

NA

IT O

STREETCAR TRANSIT LINE REFER TO INDIVIDUAL ANKENY PLAZA DESIGNS ANKENY PEDESTRIAN CORRIDOR S TA

RESIDENTIAL / MIXED-USE

RK

ST

RE

ET

OFFICE / MIXED-USE CULTURAL / CIVIC PARK / VEGETATION

MO

MO

RR

IS O

N S T

RE

ET

RR

ISO

N B R

IDG

E

Tom McCall Waterfront Park, considered by many to be“Portland’s Front Yard”, plays a key role in the revitalization of the area between the Morrison and Burnside Bridges. Our proposal brings the vibrancy of downtown out to the Willamette River, breaks up the expansive park and strategically locates catalyst residential and cultural projects to enliven the neighborhood. Public / private partnerships will help to improve site conditions along the river and renew the community’s relationship with the water’s edge

PDX WATERFRONT 2011

LOCATION:


south elevation facing ankeny square

study model photos


dUraTiOn:

10 Weeks cOncepT: The PDX Mediatheque seeks to illustrate in

second oor circulation desk

form the goal of an open information exchange with the ability to transform as our concept of information and how we digest it also transforms. The transformation of this experience is explored through the sculptural curved wall which slices through the building. The distinct path through the building provides a spine for the housed information, yet the breaks in the wall allow you to explore a non linear path. This allows patrons to process it from all angles and develop their own interpretation. The open oor plan allows exibility for staff and community to create a multitude of combinations of media, periodicals, art, and of course, books. The rotation of the forms creates a stronger connection between Burnside and Ankeny streets, articulated through a stepped public commons which celebrates the grade change between the two streets. Moving the Max station to the corner functions to create a strong anchor for an ill ned corner while simultaneously drawing the community into their mediatheque. In order for the mediatheque to be successful it must be accessible to its members.

MEDIATHEQUE PDX 2011

lOcaTiOn:

Portland, Or


The more public programmatic elements are located on the ground floor level in order to provide greater flexibility with accessibility at all hours. The rare books and special collections is located in a prominent, yet secure location , providing a reminder of the continued importance of printed media, even as our concept of the mediatheque’s collection changes.

9

8 8 7

6 4

N 5

LEVEL 00 2

1. Cafe 2. Lobby 3. Public Event Space 4. Childcare 5. Bike Storage 6. Rare Books and Special Collections Reading Room 7. Rare Books Restoration/ Storage 8. Classroom 9. Mechanical 10. Loading Dock

main wall

3

10

wall construction

1


CONCRETE WALLS •

HIGH SRI SURFACES

high thermal mass for decreased heating and cooling requirements

• • •

OPERABLE WINDOWS •

LIGHT SHELVES

natural cooling and ventilation • daylight harvesting • meco shade for glare control without loss of views

• • • •

WATER COLLECTION • slow water run off • increase sewer collection • irrigation for vertical wall

GREEN ROOF •

• slow water run off decrease urban heat island effect

light concrete paving in courtyard and plaza white roof material reduces heat island ef-

reflects light off shelf, on to ceiling and deep into the room reduces lighting load reduces glare in the summer allows for solar heat gain during winter

SUSTAINABILITY BIKE STORAGE • •

indoor/outdoor storage encourages alternative transit use

PUBLIC TRANSIT •

Relocated max stop encourages alternative transit use


NEW MARKET SQUARE PERSPECTIVE


1ST STREET PERSPECTIVE


DURATION: Varied BELLUSCHI EXHIBIT: COLLABORATION :jspence. A 1/4 inch basswood model of the First Presbytarian Church in Cottage Grove Or for the museum exhibit at the Oregon Historical Society. The exhibit was curated by Pietro Belluschi’s son, who worked closely with us to ensure that the model served as a physical representation of the design of Peitro Belluschi. WEAVE EARRINGS: This project explored utilizing mass production tools to create the basic framework of the piece, then adding hand ďŹ nishing techniques. This method of production creates perfect negatives that can be used for inlays . This method allows different wood types and materials to be easily exchanged and to create multiple iterations of the same initial design.

DESIGN EXPLORATIONS 2012-13

Location: Portland


gound floor

1st floor


COLLABORATION:

e. baer, s.nuss

relatable height

DURATION:

green roof

5 weeks

lightwells/ vertical connection to original site

CONCEPT:

established tree at original grade

The established site in the heart of Paris plays an integral role in the design of the mediatheque. The building consists of two solid masses anchoring a oating volume. The masses serve both to relate to the existing urban fabric and to house the static functions of the program. The vol ume serves as an enclosure for the dynamic program, the spaces connected through large vertical perforations. The culmination of these spaces is a sunken courtyard, encouraging pedestrian movement through the site, buried within an established neighborhood in Paris. Although there is not formalized purpose for the site it is currently used as a mini community park, and activity area for the residents. The maintained openness of the site helps to create the loose and relaxed atmosphere of the area, and allows the site to continue being used as a community-meeting place.

public plaza

MEDIATHEQUE PARIS 2006

LOCATION:

13th Arrondismont, Paris, France


CHALLENGE: A six member team designs a dress constructed of an industry material. cOllabOraTiOn: FGM + MDC Wall Covering dUraTiOn: 5 weeks for design and construction.

STITCH 2009, 2010

lOcaTiOn: Chicago, IL.


bridge level Floor plan

Site Section

Figure ground


DURATION 5 Weeks CONCEPT The concept is derived from a rhythm that is solidiďŹ ed in form. The design addresses the concern of urban sprawl - creating a perceptual barrier for Paris, redirecting development back down the Seine to the heart of the city. The enclosed bridge functions much like a continuation of the streetscape, with the orientation of interior facades pulling the pedestrians across the bridge. The articulation in the skin illustrates motion, which from a distance appears as a solid mass. As one gets closer, the transparency becomes evident, as does as a complete integration of the structure and skin. Viewed as a whole, the structure reects the transient nature of both the site and the program.

AUBERGE HOSTEL 2007

LOCATION Paris, France


UniverSiTy OF cHicagO lab ScHOOlS early cHildHOOd cenTer chicago, il cOllabOraTiOn Fgm architects cOnTribUTiOn 8 months , design development and construction documents. cOnTacT anna Harvey, Fgm

WeST WaSHingTOn k-12 ScHOOl Oakwaville, il cOllabOraTiOn Fgm architects cOnTribUTiOn 4 months, design development and construction documents cOnTacT Todd Hanger, Fgm

ikenberry cOmmOnS reSidence Hall champaign, il cOllabOraTiOn Fgm architects (aOr) and mackey mitchell architects (design) cOnTribUTiOn 6 months, construction documents, bidding h cOnTacT kyle kim , Fgm

UNIVERSITY OF ILLINOIS AT URBANA-CHAMPAIGN

STANLEY O. IKENBERRY COMMONS STRATEGIC PLAN UPDATE AND PHASES E & G RESIDENCE HALL NO. 2 AND FORBES HALL DEMOLITION UIUC PROJECT NO. U09081


lOcaTiOn cOllabOraTiOn:

FGM Architects cOnTribUTiOn:

1 year, Programming, Schematic Design, Design Development, Construction Documents, Construction Administration cOncepT:

The administration building is designed in harmony with the sloping site and natural ogram and the site became integrated, we developed a two level solution, hosting the training and community spaces on the lower level with private . The lower level opens to a large patio that can be utilized for outdoor training activities. The building takes in to account inherent sustainable design principles, using light colored metal roofs, highly insulated masonry walls and a respect to the existing topography of the site. A series of retaining walls order the site and direct the run off into a natural detention area.

PROFESSIONAL 2008-2011

plainField Fire prOTecTiOn campUS


bilbao

barcelona

almalďŹ coast


seattle

milan

TRAVEL SKETCHES 2007-12

almalďŹ coast


kidosaki House model, 2005


Architectural Portfolio