Page 1


ARCHITECTURAL DESIGN


URBAN NEXUS

600 FRONT AVENUE, KNOXVILLE, TN 37902

Tucked beneath Henley Bridge on the edge of downtown Knoxville, the site is situated at a point of convergence between river, rail, auto, and pedestrian traffic. The space is steep and lacks landscaping or thoughtful design. In conceptualizing how this location might inform the design of a 21st century library, we came to discover a modern library is no longer a space solely used as a book repository. It is now primarily a hub of civic activity where people congregate, interact, and learn: an urban nexus. 2015 ASCA Steel Competition _ Category | Library in collaboration with John Ballentine, Interior Design, class of 2015


B

A

DETAIL SECTION

C

C

B

A

A NEW ARCHITECTURE

100 EAST BLOUNT AVENUE, KNOXVILLE, TN 37920

During the fourth year in the undergraduate curriculum, students are asked to complete a design which fully integrates a knowledge and understanding of LEED, HVAC, lighting, spatial planning, codes, and structures to complete a building design. The key idea behind this design resides in Le Corbusier’s Five Points at a grand scale to make a statement in the urban context and natural landscape of Knoxville, Tennessee. The design, a 300,000 square foot museum for the Tennessee Valley Authority, would act as an integral connection of south Knoxville to the University and Downtown areas.


ROOF 1_ 2_ 3_ 4_ 5_

POWERMAX SOLAR ROOFING 1/4” EPDM 5” RIGID INSULATION 1/4” METAL DECKING 1’-4” STRUCTURAL CONCRETE JOIST STRUCTURE

MUSEUM FLOOR 1_ 2_ 3_

1/4” EPOXY RESIN 3” LIGHTWEIGHT CONCRETE SPANNING 30’-0” x 30’-0” 1’-2” STRUCTURAL CONCRETE JOIST AND BEAM SYSTEM

HYPOSTYLE HALL 1_ 2_ 3_ 4_ 5_

1/4” EPOXY RESIN 3” LIGHTWEIGHT CONCRETE SPANNING 30’-0” x 44’-0” WATER BARRIER 1’-2” STRUCTURAL CONCRETE JOIST AND BEAM SYSTEM 12” FOUNDATION WALL WITH WINDOW CUT OUTS

PARKING LEVEL -1 1_ 2_ 3_

3” LIGHTWEIGHT CONCRETE SPANNING 30’-0” x 44’-0” 1’-2” STRUCTURAL CONCRETE JOIST AND BEAM SYSTEM 12” FOUNDATION WALL WITH WINDOW CUT OUTS

PARKING LEVEL -2 1_ 2_ 3_ 4_

3” LIGHTWEIGHT CONCRETE SPANNING 30’-0” x 44’-0” 1’-2” STRUCTURAL CONCRETE JOIST AND BEAM SYSTEM 6’-0” x 6’-0” x 3’-0” PILE CAP 10’-0” PILE

ETAIL SECTION

CURTAIN WALL SYSTEM BY NANAWALLS

36” TALL RAILING ON EACH FLOOR


SUSTAINABLE DWELLING

316 CHURCHWELL AVENUE, KNOXVILLE, TN 37917

Located just north of the historic Fourth and Gill neighborhood of Knoxville, Tennessee, the Oakwood/Lincoln Park neighborhood faces a need for sustainable, affordable dwellings for young, lowincome couples. The area has a need for designed housing with the ability to passively heat and cool. The dwelling is designed to fit within infill guidelines and is associated with an accessory dwelling unit and parking structure to the rear end of the site. The design has the capability to adapt for different site orientations to continue passive allowances. Both structures feature designed qualities to assist in this aim.


NEW RURAL AMERICANA DEAL TEN SITES THROUGHOUT THE GREAT PLAINS

[IN PROGRESS] “This diploma studio project suggests and provides options for students to develop a thesis based upon a scenario of radical or even total changes in our current cultural context of the American Way of Life that may have occurred or may be assumed. Predictions of what the future may hold are subject of fascinations, utopias, and manifestos for post war era architects. Within this general framework projects may suggest radical changes for the way we build places, landmarks and landscapes, proposed as a way we interact with the un-built environment to be changed because our view of the world had changed.” – Hansjoerg Goeritz


PHOTOGRAPHY


HAND RENDERING


2017_portfolio  
2017_portfolio  
Advertisement