Page 1


INHOUDSOPGAVE EN DISCLAIMER

MET KINDEREN AAN TAFEL pagina 9 Carola van Kesteren pagina 11 Carola van Kesteren pagina 13 Carola van Kesteren pagina 15 Marian Teunissen

MARIAN VERSUS ELISABETH pagina 17 Marian Teunissen pagina 37 Elisabeth

AFSLANKMONOLOGEN pagina 7

QLINA BAKT/KOOKT pagina 6 pagina 7

FACEBOOK-GEPRAAT pagina 8 pagina 42

UIT DE MEDIA pagina 23 pagina 24

VEGETARISCH ETEN ACTIFRY pagina 13 Carola van Kesteren pagina 19 pagina 17 Marian Teunissen pagina 21

KUNST EN KOKEN pagina 41

RAW FOOD (NIEUW) pagina 5 Rosemarie Beukers

UIT ELISABETH’SKEUKEN pagina 27 pagina 29 pagina 31 pagina 33 pagina 35 pagina 37 pagina 39

Colofon Teksten en foto’s van: Annemieke Punte, Carola van Kesteren, Marian Teunissen, Rosemarie Beukers, Agnes van Gaalen, Dries van der Ark, Elisabeth van der Ark Technische lay-out ondersteuning Gaby Vermeulen, Marc Gijzen Eindredactie Elisabeth van der Ark, Marian Teunissen

Jaargang 3 Editie 1 Prijs € 1,50 per editie Abonnementsprijs € 10,= Adverteren is mogelijk, vraag naar onze voorwaarden via de e-mail. info@elisabethsmagazine.nl Disclaimer Hoewel aan de totstandkoming van dit magazine uiterste zorg is besteed, aanvaarden wij geen aansprakelijkheidvoor eventuele fouten en onvolkomenheden, noch voor de directe of indirecte gevolgen hiervan. Niets uit dit magazine mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Elisabeth’sMagazine© worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, waaronder begrepen het reproduceren door middel van druk, offset, fotokopie of microfilm of in enige digitale, elektronische, optische of andere vorm of (en dit geldt zo nodig in aanvulling op het auteursrecht) het reproduceren ten behoeve van een onderneming, organisatie of instelling of voor eigen oefening, studie of gebruik welk(e) niet strikt privé van aard is.

2


NIEUW VERNIEUWD VERANDERD OF GEWOON ANDERS

Twee jaar is het geprobeerd om Elisabeth’sMagazine als papieren editie uit te geven. Daar zaten haken en ogen aan. De grootste haak en oog is eigenlijk steeds de crisis geweest en daarmee ook de kosten. Met een lekker team werd er flink herrie gemaakt na het verschijnen van een nieuwe editie en het werd ook wel opgepikt maar gewoonweg niet voldoende.

Aanloop Natuurlijk had ik zelf niet gedacht om direct een oplage te genereren van 10.000 exemplaren, maar de helft toch zeker wel uiteindelijk. Aan de lay-out is hard gewerkt en aan de stijl ook. Ik houd het op de tijdsgeest. En daarbij ook de grote hoeveelheid kookmagazines en kookboeken. Er is geen houden aan. Iedereen wil daar zijn graantje van mee pikken.

Veranderingen De verandering is ingezet. De grootste en wellicht de beste beslissing is om van papieren versie naar een E-magazine over te stappen. Het heeft voordelen. Het is goedkoper, beter voor het milieu en aangezien de vlucht die tablets en E-readers nemen overal te lezen. Bij gebruik in de keuken is het handig want mocht je vette vingers hebben het scherm is snel schoon te maken. De links die onder de artikelen staan zijn vanuit het pdf aanklikbaar. Wat ook weer een voordeel is natuurlijk. Enfin meer voordelen dan nadelen. Persoonlijk Wat betreft de grootte van de edities is het nog even zoeken. Deze editie omvat 42 pagina’s maar mijn streven is toch om weer naar ongeveer 52 pagina’s te groeien. Extra’s De extra’s zijn bedoeld als specials. Rond de feestdagen is het de bedoeling om een extra editie te laten verschijnen. De eerstvolgende extra uitgave is de Valentijn-editie. Een appeltaartspecial zit in de planning, met de recepten van de lezers en lezeressen. Wie heeft het lekkerste recept. En dan graag met foto uiteraard. Vragen Nieuw is ook de mogelijkheid om per e-mail een vraag te stellen. Dit kan zijn een vraag over een product. Of over een moestuin aanleggen. De vraag wordt in de eerstvolgende editie besproken en beantwoordt door een specialist. Echt nieuw Nieuw is het item de afslankmonologen. Wil je de vragen beantwoorden, graag. Dan wordt je inbreng gepubliceerd met of zonder naam, vertel dat er wel bij. En het item over raw food en kunst en koken zijn nieuw. Aangezien er veel over raw food te doen is raakte ik er in geïnteresseerd. En misschien meer mensen. En ook al wil je niet helemaal leven zoals raw foodies dit doen, kun je er misschien toch iets uithalen. Zelf maak ik namelijk heerlijke raw chocolade ‚bountys’. Het voordeel van deze chocolaatjes ligt voor mij in het feit dat ik daarna geen last van slijmvorming heb. En het geeft geen onaangenaam vol gevoel. Kunst en koken heb ik bedacht omdat ik zeer gecharmeerd ben van de kunstverhalen van Joost Zwagerman. Op een goede ochtend bedacht ik me dit item. Ik dacht een kunstenaar heeft een plan of een idee, of is ergens door geïnspireerd. En juist dat intrigeert mij. Het leek en lijkt mij nog steeds een leuke combinatie. Gelukkig kwamen er genoeg reacties op de oproep. Enfin, veel lees -en kookplezier liefs Elisabeth p.s. het recept voor de ‚bountys’ komt in de Valentijn-special.

3


GREEN SMOOTHIE

De eerste vraag die mij altijd gesteld wordt als ik vertel dat ik raw foodie ben is: ‘eet jij écht alleen maar wortelen, appels en selderij? Dan antwoord ik grinnikend: ‘nee hoor! Ik eet chocoladetruffels, crackers, taarten, pasta, pesto, soepjes, pizza’s, koekjes, wraps én wortelen, appels en selderij!’ De laatste tijd is raw food steeds meer in het nieuws en dit maakt velen nieuwsgierig naar wat dat nou eigenlijk is: raw food. Als raw foodie kan ik je daar natuurlijk goed antwoord op geven. Raw food is voedsel dat niet verhit is boven de 40 graden Celsius, zodat alle kostbare vitaminen, mineralen en enzymen nog intact zijn en je lichaam alles geeft dat het nodig heeft. Raw food is voedsel dat nog zo veel mogelijk in originele staat is en energie geeft in plaats van dat het energie kost. Bovendien is het ook nog glutenvrij en zuivelvrij. Je eet niets meer dat voorverwerkt of geraffineerd is. Sun food zou eigenlijk een betere benaming zijn. Het zijn voedingsmiddelen die ‘door de zon gekust zijn’. Groenten, fruit, noten, zaden en olieën zijn de basis van deze leefstijl. Want ja, het is meer een leefstijl, een bewuste leefstijl.

1 1 1 1 1

rijpe banaan appel Medjool dadel handje spinazie glas water

In de blender ermee Vermaal alles in de blender tot een romige massa (vergeet niet het deksel erop te doen tenzij je de hele keuken wilt soppen). Als je merkt dat het niet lekker draait dan kun je er wat water bij doen of even mee roeren met een selderijstengel (als de blender eenmaal draait kan het deksel er wel af). Gebruik hiervoor nooit een pollepel of iets dergelijks, deze zal versplinteren. Als extra toevoeging is wat vanille erg lekker. Extra zoet wordt het met meerdere dadels. Je zult versteld staan: je proeft de spinazie niet eens.

extra nodig: blender Rosemarie Beukers

Wat kan raw food je brengen? De meest in het oog springende en gunstige effecten van raw food zijn: meer energie, een betere huid, nachtrust, humeur, verbeterde algemene gezondheid, een sterker gestel en een gezond gewicht! Bovendien geef je je lichaam de kans om te ontgiften op een milde manier doordat je een veel grotere hoeveelheid alkaliserende producten eet (meer daarover een andere keer). Op een ander niveau zal je merken dat door het eten van rawfood je een positievere kijk krijgt op het leven, je meer compassie ontwikkelt en je bewuster wordt en meer waardering krijgt voor alles wat leeft. Je spirituele ontwikkeling kan door raw food een kwantum sprong maken, omdat je je voedt met voeding die een hoge vibratie heeft (ook dat is stof voor later). Stel je voor dat je wilt gaan beginnen met raw food. Je kunt je al snel overweldigd voelen door alle nieuwe ingrediënten die je zal gaan tegenkomen in recepten. Ik raad je daarom aan om heel langzaam te beginnen met het integreren van raw food.’Slowly but surely’ is de beste methode. Ikzelf adviseer mensen altijd om te beginnen met groene smoothies. Dit zijn smoothies zoals je ze al kent, maar dan met een toevoeging van groenten…….Ik adviseer je om de volgende keer je boterham met beleg te vervangen door deze zeer smakelijke en eenvoudig te bereiden smoothie.

www.therawbakery.nl

5


ANNEMIEK’S SALADE MET WILDE SPINAZIE EN VENKEL

Dit is een redelijke hoeveelheid, ik gebruik het als maaltijdsalade voor meerdere personen, bij voorkeur met gegrilde lamskoteletjes. zak wilde spinazie 2 venkelknollen 3 knoflooktenen 2 courgettes zachte honing geitenkaas, ongeveer 250 gram uitgebakken plakjes spek (afgekoeld na het bakken) of eventueel parmaham bosje verse munt olijfolie 2 eetlepels gembersiroop 1 eetlepel grove mosterd vers gemalen zwarte peper

De groente Spinazie wassen en de harde steeltjes er eventueel afhalen. Venkelknollen doormidden snijden, harde kern en harde groene stengels eraf snijden. De venkel in zo dun mogelijke reepjes snijden. De knoflooktenen raspen. Venkel en knoflook met een scheutje olijfolie mengen en in een kom wegzetten. Courgettes in dunne plakjes snijden en in een beetje olijfolie om en om aanbakken en laten afkoelen op keukenpapier. Courgettes wegzetten. Spek uitbakken Spek plakjes uitbakken op keukenpapier leggen en laten afkoelen. Deze bovenste handelingen doe je ruim van te voren, hierdoor hoef je op het moment zelf, de boel alleen nog maar te mengen tot een salade. De dressing: Voor de dressing meng je flinke scheut olijfolie met twee eetlepels gembersiroop en één eetlepel mosterd. Goed mengen en proeven. Naar smaak meer gembersiroop of meer mosterd en wat vers gemalen zwarte peper. In de schaal Grote schaal nemen, spinazie als eerste in de schaal doen, hierop de gebakken koude courgettes, dan de venkel met knoflook er bovenop. De geitenkaas fijn verkruimelen boven de salade. Van de munt hele blaadjes over de salade doen. Als laatste de dressing erover sprenkelen of eventueel op tafel erbij zetten. Als laatste de reepjes uitgebakken spek erboven op leggen. www.qlinafoodweb.nl

AFSLANKMONOLOGEN Man of vrouw? Vrouw.

Moet je afvallen of aankomen? Ik hoef niet echt af te vallen, zou wel 5 kilo minder willen wegen, (zit nu tussen 2 maten in, lastig soms), maar dat is zo weg als ik maar regelmatig beweeg en daar geloof ik in mijn geval meer in dan diëten. Ik was tot m’n eind dertig altijd onder gewicht vanwege het vele sporten, toen was ik ook niet helemaal tevreden….. En ouder worden en heel mager zijn vind ik er sowieso niet uitzien. Welke diëten heb je gevolgd? Ik heb wel eens een shakes gebruikt en een koolhydratenvrij dieet gedaan, werkte wel heel goed maar helaas na een paar maandjes gewoon eten en niet sporten zat er zo weer een aantal kilo’s bij. Dus vandaar voor mij liever geen diëten meer. Welke dieet wil je nooit meer volgen? Te weinig ervaring met diëten dus! Als ik overigens wel weer zou diëten dan zou ik toch weer kiezen voor minder koolhydraten en de shakes (ben gek op yoghurt, kwark etc., dus die shakes zijn wel een makkie voor me. De pasta zou ik mega missen!!) De spiegel is je beste vriend of ergste vijand? De spiegel is natuurlijk je beste vriend die liegt namelijk nooit en dat is wat je verwacht van een goede vriend/vriendin toch? Wat je ziet dat ben je zelf en daar kun je zelf voor kiezen of je er iets mee wilt doen of dat je het accepteert. Doe je niks, moet je ook niet zeuren. Maar misschien heb ik wel makkelijk praten……..Annemiek Punte 7


Doordat ik een tijd niet heb kunnen sporten kreeg ik een beetje last van mijn lichaam. Maar sinds vorige week ben ik weer begonnen met lopend de boodschappen te halen, met mijn steunzolenlimousine en dat gaat goed. Dus ik dacht, ik ga mijn sportkamertje weer eens opzoeken. Begonnen met roeien, maar nu komt het. Dat lichaam van mij heeft gewoon niet onthouden waar we zijn geeïndigd. Welnee, die begint te zeuren met pijntjes hier en daar. Spierpijn heet dat geloof ik. Nou ik laat me er niet onder krijgen. Dat heeft de Lyme niet voor elkaar gekregen dus die spierpijn ga ik gewoon negeren, há. Wat denkt dat lichaam wel, wie is er nou eigenlijk de baas! Morgen weer 15 minuten op de roeimachine ;-) yeah... Trouwens nu we het toch over sporten hebben. Ik vraag, sporten ja of nee? En waarom wel en waarom niet? *Denksport: ja, te doen onafhankelijk van lichamelijke toestand en niet duur. Boogschieten: nee, want ik kan me de uitrusting niet veroorloven (maar zou dolgraag willen!) *klussen, olijfoogst, werken in de tuin en wandelen met de honden..... staat gelijk aan sporten. *Ik zeg: ja, ieder op z'n eigen niveau, het geeft energie Hoop dat ik binnenkort het hardlopen mag oppakken. *Ben ook begonnen met fietsen op de Hometrainer en straks naar de sportschool *Nu niet zoveel , maar normaal ( zonder sneeuw) is het fietsen ... *Overal met đe fiets heen...geen rijbewijs...een kleine 4 uur per dag met een grote hond lopen en trainen voor mij sport genoeg momenteel, alhoewel roeien zou ik er ook nog wel bij willen doen *Bewegen Elisabeth, niet overdrijven, wissel het af met wandelen, echt sporten is zo goed voor je, en tegen spierpijn kun je smeren en lekker warm douchen!! Wissel vooral de spiergroepen af, en je hoofd legen, ik vind dat heerlijk, suc 6 ..lekker weer oppakken!! *Spierpijn is eigenlijk een waarschuwing dat je te veel hebt gedaan; je hebt namelijk vezels beschadigd... En voor mij nog steeds niet sporten, voel me vandaag weer een stukje minder. 1e dag zonder cortisonenbom in de morgen en energieniveau gelijk een stuk lager. *Die denksport van ... is wel leuk, want niet alleen je lichaam moet sporten maar je hersenen ook Ik wandel zo tussen maart en november ongeveer 2 a 4 keer per week ,meestal een uurtje. *Ja omdat ik anders ga vastzitten en je lijf er soepeler en gespierder door wordt/blijft. En omdat je je goed voelt over jezelf *Elisabeth, als ik ergens een hekel aan heb, is het wel die V*R*E*S*E*L*I*J*K*E sportschool, daar wordt ik gewoon depri van! en dat kan toch ook niet de bedoeling zijn. Ik geef het toe, mijn lijf is ook hopeloos en ik zou er heen moeten, voor het vege lijf, rugklachten, reuma, nieuwe mislukte knieprothese, tennisarm,dus reden genoeg,maar als mijn humeur dan zo keldert, weet ik niet wat wijsheid is.......Ik ga er dus NIET heen...... *Zumba! Heerlijk om te doen maar eerlijk is eerlijk we hebben een zeer gemotiveerde leraar en een knotsgekke groep vrouwen. We lachen veel en dat maakt het extra leuk! *Die eigen gym heb ik ook, veel gebruikt van gemaakt, maar nu ook al jaren niet meer, moet nu echt naar buiten, en bevalt me, en duur..nou denk dat ik het er wel uit haal hoor, ( als ik niet ziek ben) sport alleen op woensdag en zaterdag niet..hihi. *Zwemmen, krachttraining en af en toe een stevige wandeling. Allemaal goed voor je lijf en geest! Voor die krachttraining hoef je niet naar de sportschool hoor. Heb thuis een setje halters, matje en DVD. Fijn als je zelf kunt bepalen wanneer je traint. Vereist wel wat discipline Ouder worden is niet erg - in tegendeel - maar je spiermassa neemt af en vetmassa neemt toe als je niets doet. Ook botontkalking ligt op de loer. Krachttraining is echt noodzakelijk! *Elisabeth, ik hou wel van zwemmen, als je er niet zo nat van zou worden.......hahaha, ik ben gek op fietsen, en dat doe ik dus wel veelvuldig! *yep.. vind het heerlijk om veel te sporten.. 3 x per week jiu jitsu training en dan ook nog 2 a 3 keer per week hard lopen... Mijn rug is sinds ik veel train zoveel beter geworden.. bijna nooit geen pijn meer en het is super lekker.. goed voor lijf en geest zeg maar.. Ik zou niet zonder willen.. *Ik sport 1 x per week bij de fysio, klein groepje en bevalt prima, ik roei, ik fiets,ik loop op loopband, alleen vandaag niet omdat ik al naar mijn client heen en terug heb gelopen, crosstrainer,arm,buik rug en been spieren! Verder loop ik met de hond, maar loopt ook niet zo snel;-) probeert half uur per dag en voor de rest kwartiertje! Rustig opbouwen is het beste succes ermee !

8


HELP! MIJN KIND LUST GEEN GROENTEN

De gezinssamenstelling Ellen is moeder van drie jonge kinderen. Ze komt bij mij omdat ze de laatste jaren in gewicht is toegenomen en ze wil dit stop zetten. Als ze ook nog kan afvallen zou dat een mooie bijkomstigheid zijn. Ellen wil weten wat er nu niet goed is aan haar eetpatroon. Eetpatroon Na het uitvragen van haar eet- en leefpatroon kom ik tot de conclusie dat ook Ellen – net al zoveel anderen – te weinig van het ‘goede’ eet en daardoor teveel van het ‘slechte’ neemt. Het logisch gevolg van een verkeerd eet- en leefpatroon bij ouders is dat ze onbedoeld het verkeerde voorbeeld geven aan de kinderen. Gelukkig wordt Ellen zich hiervan bewust en hoe meer de consulten vorderen hoe gezonder Ellen gaat leven. Haar kinderen moeten hoe dan ook altijd eerst proeven voordat ze roepen dat ze iets niet lusten, al is het maar één hapje. Echter, hoe Ellen zelf haar best ook doet en gezondere maaltijden op tafel zet, helaas blijft één kind een lastige eter. Deze blijft geen groenten lusten. Ik geef haar wat tips mee. Tips voor lastige eters Een lastige eter heeft vaak grote moeite met groenten. Sommigen zullen zeggen dat ze niets lusten met een groene of oranje kleur. Dat is lastig want dat is een groot aantal groenten. Groente is een belangrijk onderdeel van de maaltijd. Groente levert veel vitamine B, C, kalium en voedingsvezels. Op een rijtje * Kinderen leren pas na 10 x proeven een bepaalde smaak waarderen. Het is dus belangrijk dat je met je kind afspreekt dat het altijd drie hapjes neemt. Als het kind verder dagelijks groenten eet is het helemaal niet zo erg dat een kind bepaalde soorten niet wil eten. Wij volwassenen vinden tenslotte ook niet alles lekker. * Geef het goede voorbeeld. Tot de leeftijd van zes jaar hebben ouders de meeste invloed op het eetpatroon van hun kinderen. Het opbouwen van een gezond eetpatroon is van grote invloed op een gezond eetpatroon op latere leeftijd. Ga dus als ouder zelf ook niet zeuren over een bepaalde groente. Dit neemt het kind van je over.

* Zorg voor zo min mogelijk prikkels tijdens het eten. Zet tv en radio uit en lees geen krant of iets dergelijks onder het eten. * Geef geen negatieve boodschappen over eten af. Zeg niet ‘dat moet je niet eten, want daar word je dik van’, maar zeg ‘als je die of die groente eet word je veel minder snel verkouden’ of ‘van spinazie krijg je spierballen’. * Betrek kinderen bij de maaltijd. Laat ze meehelpen de boodschappen hiervoor doen, laat ze meehelpen met koken. Een kind kan best de aardappelen afspoelen of - naar gelang de leeftijd – de aardappels of groenten in stukjes snijden. Tot slot * Maak van het eten verder geen toestand. Vaak ontaardt dit alles in een negatieve sfeer en zal het kind deze sfeer koppelen aan eetmomenten. De praktijk In de praktijk valt het niet altijd mee om niet negatief over eten te doen. Al snel beloon je een kind met een toetje, waarmee je eigenlijk onbedoeld de boodschap afgeeft van ‘ja ik weet wel dat het eten eigenlijk niet lekker is, maar als je het toch opeet krijg je wel een toetje’. Ook komt het voor dat een kind prikkelgevoelig is qua eten. Bijvoorbeeld als het kind bekend is met een autismespectrumstoornis. Het kind wil dan geen harde stukjes in de mond. Dan is het voor ouders een heel karwei om alles in goede banen te leiden. Kortom, in de praktijk blijft het lastig en bepaalde tips zullen niet altijd helpen. Het blijft dan zoeken … Zolang je als ouders zorgt voor een goede basis van gezonde maaltijden op tafel ben je in ieder geval al goed bezig! En hopelijk geeft onderstaand recept de nodige inspiratie! Maak er samen met je kind een verhaal omheen zodat het voor het kind gaat leven. De kans dat het mee-eet wordt hierdoor vergroot.

Veel eetplezier! Carola van Kesteren www.praktijkdegewichtscoach.nl

* Eet zoveel mogelijk samen en doe dit op een vaste plek aan de eettafel.

9


STRIKJESPASTA EN KABOUTERPADDENSTOELSAUS

Voor 2 volwassenen en 1 kleuter 1 ui 2 stengels bleekselderij 150 gram champignons (kabouterpaddenstoelen) 1 tomaat 250 gram rundergehakt 30 gamr boter 1 klein blikje tomatenpuree (70 gr) snufje oregano 200 gram strikjespasta (liefst volkoren) zout, peper 250 milliliter water Parmezaanse kaas De groente voorbereiden Pel en snipper de ui. Was de bleekselderij, verwijder de harde draden en snijd in boogjes. Borstel of veeg de champignons schoon. Snijd een stukje van de steeltjes en verwijder deze. Snijd dan de hoedjes in plakjes. Was de tomaat, halveren en verwijder de steelaanzet en snijd dan in blokjes. Bakken Verhit de boter en bak de uisnippers glazig. Voeg dan het gehakt erbij en bak dit rul. Voeg de gesneden groenten toe en roerbak dit totdat het meeste vocht is verdwenen. Smaakmakers toevoegen en laten sudderen Voeg de tomatenpuree, de oregano en 250 milliliter water toe en laat de saus 10 minuten pruttelen. Pureren Voor de lastige eter die geen stukjes in zijn/haar mond wilt, kan de saus gepureerd worden met de staafmixer. Kook intussen de strikjespasta klaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Afgieten, maar bewaar wat van het kookvocht. Hiermee kun je de saus een beetje binden. Het kookvocht kun je ook gebruiken om de saus te pureren. Afmaken en serveren Meng de gare pasta door de saus en rasp er wat kaas over voor de liefhebbers. Breng eventueel nog op smaak met wat peper en zout. Carola van Kesteren www.praktijkdegewichtscoach.nl

11


EEN VEGETARISCH VOEDINGSPATROON BIJ KINDEREN Bij een vegetarisch voedingspatroon is het belangrijk te weten welke variant men toepast. Men spreekt van ‘veganisme’ als iemand alle dierlijke producten afwijst, dus men eet geen dierlijk vlees (incl. vis), maar ook, geen zuivel, kaas, eieren of dierlijk vet (boter). Een lacto-ovovegetariër eet wel dierlijke producten, maar alleen als het dier hiervoor niet gedood hoeft te worden. Men eet dus geen vlees of vis, maar wel zuivel, kaas en eieren. Een pecto-vegetariër of pescotariër eet geen vlees, maar wel vis en ook zuivel, kaas en eieren. Als ouders een alternatief voedingspatroon volgen en dit ook op hun kinderen toepassen is het van belang te zorgen voor een goede vervanging of aanvulling van deze producten. Door het vermijden van dierlijke producten kunnen er er immers tekorten ontstaan. Worden essentiële voedingsstoffen niet op een juiste manier vervangen, dan zou een kind een achterstand in groei en/of ontwikkeling kunnen krijgen. Veganistische voeding kan een tekort opleveren aan eiwit, calcium en ijzer, vitamine D, B2 en B12 als de voeding niet goed uitgebalanceerd is. Vooral bij kinderen ontstaan hierdoor snel tekorten. Een lacto-ovo vegetarische voeding is een gezonde voeding die bij de juiste toepassing voldoende energie en voedingstoffen oplevert. Bij een onjuiste vervanging kan er wel teveel verzadigd vet worden gegeten. Steeds meer Nederlanders kiezen wel eens voor een vleesloze dag. Op zich geen enkel probleem, maar als dit met regelmaat gebeurt en het vlees wordt niet goed vervangen, kan er een ijzertekort optreden. Kinderen weigeren allemaal wel eens vlees, omdat ze het ineens zielig vinden voor de dieren. Meestal gaat zo’n periode wel over. Een kind is vaker vegetarisch omdat de ouders dat ook zijn. Een vegetarisch voedingspatroon heeft ook voordelen voor een kind. Een kind met vegetarisch etende ouders hebben minder kans op overgewicht. Een van de redenen zou kunnen zijn dat kinderen van vegetarisch etende moeders langer borstvoeding krijgen. Met name in de puberteit kan het moeilijk zijn om voldoende goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Vooral meisjes gaan vaak minder eten en zien vlees, brood en kaas als dikmakers. In ernstige gevallen kan dit leiden tot een eetstoornis. Bij veganisten is het risico op een vitamine B12 tekort groot. Vooral bij jonge kinderen zie je daarnaast tekorten ontstaan van calcium en vitamine D.

Groenteburger met kaas 4 personen 3 eetlepels olie 1 rode ui, in dunne ringen 200 gram champignons, gesneden groenteburgers, biologisch 4 plakjes 30+ kaas 4 zachte bolletjes, liefst volkoren (=gezond!) 2 eetlepels fritessaus 50 gram gemengde sla 2 eetlepels (curry)ketchup

Ui bakken In wok één eetlepel olie verhitten en uiringen drie minuten zachtjes bakken.

De champignons Champignons toevoegen en op matig vuur bruin en gaar bakken.

Groenteburgers In koekenpan rest van olie verhitten en groenteburgers in vier minuten goudbruin bakken, halverwege keren. Na het keren op elke burger een plakje kaas leggen en burgers met deksel op pan nog twee minuten bakken tot kaas is gesmolten.

Broodjes Bolletjes opensnijden. Onderste helften besmeren met mayonaise en beleggen met sla en groenteburger. Ui-champignonmengsel erover verdelen en een beetje curryketchup op scheppen. Afdekken met bovenste helften van de bolletjes Carola van Kesteren www.praktijkdegewichtscoach.nl

Een goed samengestelde lacto-ovo vegetarische voeding bevat alle voedingsstoffen die een kind nodig heeft. Vlees is een belangrijke bron van eiwitten, bepaalde B-vitamines, zink en ijzer. Deze stoffen kun je ook uit andere voeding halen. Melkproducten, ei, kaas, tahoe/tofu of tempé, volkorenbrood, havermout, peulvruchten en groene groenten zijn ook een uitstekende bron van eiwitten en goede vitamines en mineralen.

13


ETEN MET KINDEREN!

Wist je dat kinderen beter eten als ze eerst foto’s van groente en fruit hebben gezien die ze nog niet kennen? Blader samen in (kook)boeken/tijdschriften waar plaatjes instaan en benoem wat je ziet! Met wat oudere peuters kun je dit in de supermarkt tot “spel” maken. Vraag je kind of het de spruitjes ziet liggen, of de tomaten. Laat ze je helpen met het vinden van de groente en het fruit. Wist je dat als je kind een zakje snoep wil, ‘nee’ zeggen ook liefde is. Leg oma’s en opa’s uit dat ze hun kleinkind bijvoorbeeld beter geen beker poedersoep kunnen geven. Je bent geen spelbreker, dus voel je niet schuldig. Want zeg nou zelf, gezondheid voor je kind is tot een groot cadeau voor je kind!?

AARDAPPELPADDENSTOELEN MET DENNENAPPELS IN HET GRAS

4 personen

De aardappelpaddenstoelen 12 (Roseval) aardappels zout appelboor Breng in een pan water met een beetje zout aan de kook. Snijd ondertussen van de onderkant van de aardappels een klein plakje. Draai de appelboor vanaf de onderkant ongeveer 2 cm in de aardappel. Snijd met een aardappelschilmesje de aardappel in tegen de appelboor zodat er in de appelboor een steeltje overblijft dat aan de bovenkant van de appel blijft vastzitten. Verwijder voorzichtig de appelboor en let op dat het steeltje niet afbreekt. Kook de aardappel paddenstoelen gaar. De restjes van de aardappel gooi je natuurlijk niet weg, die gebruik je om met je groente mee te koken en er een puree ,het gras, van te maken.

De dennenappels 300 gram mager rundergehakt 1 ui, klein gesneden specerijen naar keuze om je gehakt op smaak te brengen beetje paneermeel 1 ei olie of vloeibaar bakproduct Meng het gehakt met de ui, specerijen, paneermeel en het ei. Kneed het goed door elkaar. Maak met twee lepel quenelles en vorm die zodat het gehakt op dennenappels gaat lijken qua vorm. Bak ze in de olie of het vloeibare bakproduct tot ze gaar zijn.

Het gras 300 gram spruitjes (of andere groene groente) de restjes van de aardappels zout 50 milliliter (magere) room Maak de groente schoon en breng met de aardappelrestjes aan de kook in water met wat zout. Als je spruitjes gebruikt giet het water dan af zodra het kookt en vul het water dan weer aan, door het eerste water af te gieten worden de spruitjes minder bitter. Als de spruitjes gaar zijn (laat ze niet te lang koken, want dan worden de spruitjes alsnog bitter), giet ze af en stamp alles tot een mooie puree (het gras), roer de room er op het laatst door en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Marian Teunissen www.afvallenenbewegen.nl

15


VEGETARISCH, SIMPELWEG LEKKER!

VegetariĂŤrs werden nog niet zo lang geleden gezien als saai en excentriek. De afgelopen jaren zijn echter steeds meer mensen overgestapt op maaltijden zonder vlees. De meest genoemde reden is geen dieren meer te willen eten, maar steeds vaker speelt de eigen gezondheid een reden. Mensen die lijden aan het prikkelbaredarmsyndroom merken dat het eten van vlees kan leiden tot lichamelijke klachten. Ook wordt als reden genoemd dat vlees en vis nogal prijzig kunnen zijn, en dus ook niet-vegetariĂŤrs lassen vaker een paar vlees- en visloze dagen in. Het beste nieuws is wel dat het toenemende vegetarisch eten ervoor heeft gezorgd dat het verschijnsel nu ook in de gastronomische wereld meer aandacht krijgt. Chef-koks, overal ter wereld, grijpen de uitdaging aan en bedenken interessante recepten. Een maaltijd zonder vlees of vis is zeker niet saai meer!

PITTIGE CHILI VAN ZWARTE BONEN

4 personen 400 gram gedroogde zwarte bonen (of zwarte bonen uit blik) 2 eetlepels olijfolie 1 ui, fijngesneden 5 tenen knoflook, grof gesneden 1 rode peper, in ringetjes gesneden (naar keuze zaadlijsten verwijderen of laten zitten) 1 theelepel komijn 1 theelepel chilipoeder 1 (rode) paprika, in blokjes gesneden 1 wortel, in blokjes gesneden 400 gram verse tomaten, in blokjes gesneden (of 1 blik tomaatblokjes) 1 bosje verse koriander zout en peper Bonen koken Laat de zwarte bonen een nacht weken. Giet ze af en zet de bonen opnieuw onder water en breng aan de kook. Laat de bonen circa 10 minuten koken en zet dan het vuur laag. Laat anderhalf uur sudderen (of tot ze gaar zijn). Giet ze goed af en bewaar 250 milliliter kookvocht. Gebruik je bonen uit blik hoef je ze alleen op te warmen. Maar de voorkeur is om gedroogde bonen te gebruiken, die geven een mooiere smaak en bite aan het gerecht. Ui en de rest bakken Verhit de olie in een koekenpan en voeg de ui, knoflook en rode peper toe. Fruit het geheel tot de ui zacht is. Roer de komijn en chilipoeder erdoor en bak alles nog twee minuten. Voeg dan de rode paprika, wortel en tomaten toe en bak nog vijf minuten op halfhoog vuur. Doe de helft van de koriander erbij en voeg de zwarte bonen toe. Voeg naar behoefte wat kookvocht toe. Breng op smaak met wat zout en peper. Laat de smaken mengen Laat dit alles nog een half uurtje sudderen, tot de smaken goed vermengd zijn. Strooi de rest van de koriander over de chili en serveer. Serveertip Dit gerecht kun je eten met rijst, pasta, aardappelen of met een wrap. Marian Teunissen www.afvallenenbewegen.nl

17


CHAMPIGNONSSTAMPPOT MET KAAS

4 personen 800 gram aardappelen 50 gram gerookte spekblokjes of hamblokjes 2 ActiFrylepels olie 2 uien 1 rode paprika 500 gram kastanjechampignons gedroogde of verse tijm 6 gedroogde tomaten uit olie 100 milliter kookroom 150 gram Passendale* 16 radijsjes 4 bosuitjes peper eventueel wat zout naar smaak DE AARDAPPELEN Schil de aardappelen en kook ze gaar in kokend water ongeveer 11 minuten. Afhankelijk van de grootte van de stukken aardappel. SPEKJES OF HAM Bak ondertussen de spekjes uit in de ActiFry, ongeveer vijf minuten. Haal de spekjes uit de pan en verwijder het vet. Veeg de pan schoon met keukenpapier, hiermee verwijder je al het vet. Hierna kun je er olie in doen. UIEN Pel de ui, halveren en in dunne halve manen snijden. Bak zeven minuten in de olie in de ActiFry. Was de paprika, verwijder zaaden lijsten en snijd in stukken. Wanneer de uien zijn gebakken voeg dan de paprika erbij en bak nog eens 5 minuten. DE CHAMPIGNONS Veeg of borstel ondertussen de champignons schoon. Snijd een gedeelte van het steeltje af en snijd dan in plakjes. Doe samen met de tijm in de ActiFry en zet de timer op wederom op vijf minuten.

KAAS Snijd de Passendale in blokjes en zet terug in de koelkast. De kaas is zo zacht dat hij al snel kan gaan uitlopen. Was de radijsjes, afdrogen, snijd de worteltjes en de steelaanzet af en daarna in vieren snijden. GARNERING Snijd van de bosui de worteltjes en het meeste groen af. Buitenste blad verwijderen en zo dun mogelijk in ringen snijden. Radijsjes wassen, groen en steeltjes verwijderen en in vieren snijden. KOOKROOM Schenk de kookroom in de ActiFry samen met de kaas en de spekjes of de hamblokjes. Maal er peper over naar smaak. Je kunt eventueel zout toevoegen, maar proef eerst, want de spekjes of de ham ĂŠn de kaas zijn ook zout. En de aardappelen heb je met zout gekookt. Dus er zit al zout voldoende in. SERVEERTIP: ZIE FOTO Seizoen: het vroege frisse voorjaar en nog vroeg in het najaar. Zolang er radijsjes te koop zijn. TIP Passendale is een Belgische kaas. Op Wikipedia staat het hele verhaal over deze kaas, is echt de moeite waard om het eens te lezen. BUDGET Dit gerecht is een budget-gerecht. Maar dat wil uiteraard niet betekenen dat het ongezond is. Zeker niet. Het zit vol met groenten, zoals champignons, rode paprika, ui. Als extra smaakmaker zitten er ook nog zongedroogde tomaten uit olie bij. Zo wordt een aardappelmaaltijd een feest van smaken. Deze keer geen aardappelen met jus.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Passendale_(kaas) SAMEN VOEGEN Wanneer de aardappelen gaar en afgegoten zijn, voeg ze dan bij het champignonsmengsel in de ActiFry, samen met de in reepjes gesneden tomaten. Zet de timer op twee minuten, puur om alles goed te mengen.

Meer recepten voor de ActiFry en VitaCuisine kun je vinden op www.tefalgezondenlekker.nl

19


HARTIGE WENTELTEEFJES

4 personen 8 boterhammen, liefst een paar dagen oud en uitgedroogd 2 eieren 200 milliliter halfvolle melk 100 gram geraspte kaas 1 eetlepel gedroogde Italiaanse keukenkruiden witte peper 1 theelepel knoflookpoeder 1 ActiFry lepel olie

Brood weken Snijd de boterhammen doormidden. Klop in een ruime kom de eieren los samen met de melk. Voeg dan de geraspte kaas erbij en de kruiden, peper en knoflookpoeder. Goed mengen. Leg de boterhammen in een schaal en schenk het eiermengsel er over en laat staan tot het brood zoveel mogelijk heeft opgenomen. Draai regelmatig om.

Draaien maar die meisjes Kwast de pan van de ActiFry in met olie en ook de pendelarm. Dit is nodig opdat je ei niet aan de pan gaat kleven. Leg vier boterhammen in de pan en zet de timer op drie minuten. Houdt de gebakken wentelteefjes warm terwijl je de andere vier boterhammen bakt. Serveertip: zie foto’s Seizoen: het hele jaar Tip: je kunt ook wat salami raspen en door het eiermengsel mengen. Tip: in plaats van Italiaanse keukenkruiden kun je ook Hollandse tuinkruiden kiezen. Ook gedroogd te koop.

Budgettip Hartige wentelteefjes is een prima recept om je oud brood op te maken. Want weggooien is erg van voor de crisis. Restverwerking is het nieuwe weggooien. Zou niet misstaan op een tegeltje. Brood wordt o.a. gemaakt van dure grondstoffen zoals graan. Dus gewoon opmaken. Je kunt dit eten als ontbijt en lunch of bij de soep als avondmaaltijd. Meer recepten voor de ActiFry en VitaCuisine kun je vinden op www.tefalgezondenlekker.nl

21


advertentie

OP EEN GEZONDE MANIER AFVALLEN EN LEREN HOE JE OP JOUW IDEALE GEWICHT KUNT BLIJVEN. Geen JOJO effect. Zonder afslankpillen of preparaten Je zit lekkerder in je vel, je bent fitter en hebt meer energie

Wie ben ik: mijn naam is Miranda Sidler, gewichtsconsulent, te Hellevoetsluis Waar sta ik voor: verander je levensstijl voor blijvend resultaat. Stap voor stap: kijk samen met jou hoe je een verandering kunt doorvoeren in je leven. Hoe: door middel van opdrachten en het bijhouden van je eet- en beweegpatroon krijg je inzicht in waar en hoe je de verandering kunt doorvoeren. Wanneer: maak nu een afspraak voor een gratis intake of mail voor de online proefweek! www.10wekenplan.nl

22


Hormoonverstoorders in groenten: sla als anticonceptiepil

WECF heeft meetgegevens van pesticideresiduen in groenten en fruit uit de Nederlandse winkelschappen geanalyseerd en vond vele resten van hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen. Deze chemische stoffen kunnen al in hele lage dosis de ontwikkeling en gezondheid van kinderen aantasten. WECF vond in 55% van de geteste aardbeien en in 90% van de appels uit Nederlandse supermarkten pesticideresiduen met hormoonverstorende werking, ondanks het feit dat Europa blootstelling aan zulke stoffen in voedsel sinds 2009 niet toelaat. Naar aanleiding van Europees onderzoek door PANEurope, heeft WECF in Nederland een steekproef uitgevoerd naar residuen in groenten en fruit in de winkelschappen en vond vele verschillende pesticide residuen, waarvan grote aantallen hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen. Hiervoor werden de analyseresultaten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onder de loep genomen. Bijvoorbeeld in één monster Nederlandse aardbeien werd een cocktail van 9 verschillende pesticide residuen gevonden, waarvan 2 met hormoonverstorende werking. In totaal werden 9 verschillende hormoonverstorende residuen in 90 aardbeien monsters gevonden. De gemiddelde (cumulative) concentratie was 0,50 mg/kg. “De vervuiling met deze stoffen in groenten en fruit in Nederlandse winkels ligt op een vergelijkbaar niveau als in andere Europese landen, zoals blijkt uit het onderzoek van PAN-Europe. Soms zelfs hoger zoals in sla” aldus Hans Muilerman van Pan-Europe. “Een half pondje sla uit de Nederlandse winkels bevat gemiddeld meer stoffen met hormonale werking dan de anticonceptiepil”. De totale hoeveelheid hormoonverstorende stoffen per product overschrijdt bovendien dikwijls de EU-norm voor baby- en peutervoeding[v] (0,01 mg/kg). Bijvoorbeeld voor aardbeien, appel, sperzieboon wordt deze norm gemiddeld 50x overschreden, tot 136x in sla. Daarbij werden uitschieters gevonden tot 490 x de norm (propamocarb in sla). Bijna de helft van de onderzochte en in Nederland geteelde appels is vervuild met Captan de hoogste gemeten waarde van 0,75 mg/kg is 75x de baby norm.

“Terwijl die norm wel wordt gehanteerd voor een potje babyvoeding, wordt er bij verse producten de hand mee gelicht. Dit is onacceptabel. Ouders moeten hun opgroeiende baby’s veilig een zelfgemaakte hap kunnen geven. En vooral voor zwangere vrouwen is het belangrijk dat ze groenten en fruit zonder hormoon verstorende stoffen consumeren – het gaat direct door de placenta naar het kind” concludeert Margriet Samwel van WECF. In de biologische producten werden geen pesticidenresten aangetroffen. “Gelukkig waren ook een aantal conventionele producten met weinig of geen pesticideresiduen vervuild, zoals bloemkool, broccoli, champignons, Chinese kool, courgette, rode biet, rode kool, witte kool en uien - eet dus liever dit soort winterkost, dan sla en aardbeien voor het kerstmaal” zegt Marie Kranendonk van WECF. WECF raadt zwangere en borstvoeding gevende vrouwen aan om zoveel mogelijk biologische producten te eten en die ook voor bereiding van baby- en kindervoeding te gebruiken. De Europese Unie heeft in 2009 besloten dat er in het geheel geen blootstelling mag zijn aan hormoonverstorende residuen van pesticiden in voedsel – waarom gebeurt er dan niets? WECF is zeer bezorgd en vraagt om wetgeving die deze hormoonverstorende pesticiden verbiedt. Hormoonverstorende stoffen zijn bijzonder gevaarlijk voor het ongeboren kind en baby’s. Zelfs kleine doses kunnen de ontwikkeling onomkeerbaar in de war sturen. Volgens nieuwe inzichten van de wetenschap kan dit mogelijk leiden tot hersenschade, verminderde vruchtbaarheid en chronische ziekten bevorderen als diabetes, obesitas en borst –of prostaatkanker. vwa controlelijst www.wecf.eu Publicatiedatum: 2012-12-18 Bron: iNSnet 3614

2


Waarom Fransen langer leven: blauwe kaas Het zit vol met vet en zout, maar toch kan de Franse kaas Roquefort bijdragen aan een langer leven. Dit stellen wetenschappers die de ‘Franse paradox’ onder de loep namen. Want terwijl de Fransen bekend staan om hun vettige croissants, kazen en Nutella ligt de levensverwachting van de Franse vrouw met 85.3 jaar toch het hoogst van Europa. En de consumptie van de Franse kazen zou daarin weleens een rol kunnen spelen. De wetenschappers ontdekten namelijk dat Roquefort zou beschikken over ontstekingsremmende eigenschappen. Vooral wanneer de kaas al wat gerijpt is, zouden deze ontstekingsremmende eigenschappen het best tot hun recht komen, weet de Britse krant Telegraph. De actieve stoffen uit de kaas zouden wellicht ook in geneesmiddelen tegen hart- en vaatziekten en in schoonheidscrèmes gebruikt kunnen worden. Bron:

The Telegraph

Verse streekproducten Het gebruik van verse streekproducten in zorginstellingen drukt het gebruik van dure bijvoeding en dito medicijnen en gaat bovendien voedselverspilling fors tegen. Patiënten eten hun maaltijden nu met smaak helemaal op. Dat verhoogt de weerstand en vermindert infecties en doorligproblemen. De besparingen kunnen jaarlijksoplopen tot tienduizenden euro's, zo blijkt uit ervaringen van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Dit gespecialiseerde ziekenhuis voor reuma-, orthopedie- en revalidatiepatiënten, heeft zeven jaar geleden een topkok in dienst genomen die is begonnen met het vers koken van producten die dagelijks worden aangeleverd door boeren uit de regio Arnhem/Nijmegen. Volgens deze kok, Jelle Ferwerda, is de voedselverspilling inmiddels teruggedrongen tot onder de 1 procent. De aandacht voor de mensen en het verse eten dat zij krijgen brengt een grote verschuiving teweeg, zegt Ferwerda. "Vroeger was alles kostengedreven. Maar wat kost het je als je een kipfilet weggooit? Dat is uiteindelijk toch een dure kipfilet, zelfs al is het een plofkip." Hij heeft niet gemeten hoe het was voordat hij in dienst trad. Volgens Koen Nouws Keij van stichting Diverzio, die zorginstellingen stimuleert tot het gebruiken van streekproducten, is landelijk gezien de verspilling bij zorginstellingen 30 tot 40 procent. "Betere kwaliteit eten bespaart zorginstellingen veel kosten. Dat zit niet alleen in minder voedselverspilling. Mensen die beter eten krijgen, zijn gezonder. Dat bespaart dure bijvoeding en medicijnen. Ik ken instellingen waar die besparing oploopt tot jaarlijks 50.000 tot 100.000 euro." Volgens Keij blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht dat in ziekenhuizen één op de vier patiënten ondervoed is. In verpleeg- en verzorgingstehuizen is dat één op de vijf. Dat leidt aantoonbaar tot complicaties en langzamer herstel bij ziekten, aldus Keij. "Verse en gezonde voeding kan dat tegengaan door plaatselijke boeren te koppelen aan die zorginstellingen." Hij ziet directies van instellingen langzaamaan wel bewegen in die richting. "Dat kostenaspect is belangrijk voor ze." Bron: Trouw

Kippensoep helpt verkoudheid te bestrijden Uit tal van studies blijkt dat carnosine, een bestanddeel wat in kippensoep zit, helpt het immuunsysteem de ziekte tegen te gaan. Nadeel hiervan is dat wanneer de stof het lichaam verlaat, de werking stopt. Daarom moet er wel een constante aanvoer van kippensoep zijn. Dit meldt Het Laatste Nieuws. e soep die in het onderzoek gebruikt bevatte kip, ui, zoete aardappelen, pastinaak, raap, wortel, selder, peterselie, zout en peper. Veel soepen die in de supermarkt te verkrijgen zijn hebben het zelfde effect als eigen gemaakte. Anderen beweren dat kippensoep als placebo werkt. Uit een studie op 15 vrijwilligers zou naar voren zijn gekomen dat warme dranken de beweging van de slijmvliezen verhoogt. Hierbij zou het dus niet uitmaken of het kippensoep is of warm water. De soep was daarin tegen toch beter omdat dit de beschermende neushaartjes sterkt. BRONNEN: Het Laatste nieuws en Blik op het nieuws


advertentie

Brieljant in Vers Welkom bij Brieljant in Vers, dĂŠ bestelsite voor echt verse groenten! Gezond eten was nog nooit zo gemakkelijk. Bijna alle producten komen uit eigen kwekerij of van Voorne Putten. Zo bent u verzekerd van echt vers!! Hoe werkt de site Groenten bestellen is heel eenvoudig. Links ziet u een keuzelijst. Door hier op uw keuze te klikken komen er meerdere groenten, fruit of aardappelen te voorschijn. Doorloop de groenten, aardappelen en fruit en maak uw keuze door een aantal in te vullen en op de winkelwagen te klikken. Hiermee plaatst u uw keus in de winkelwagen die u vervolgens kunt afrekenen. Onder het product staat of de prijs per stuk is of per "x" gram. Dit bepaalt ook het aantal wat u wilt bestellen. Bijvoorbeeld: bloemkool gaat per stuk, wilt u 1 bloemkool klikt u op 1 van het aantal. Snijbonen gaan per 100 gram, wilt u hiervan 500 gram, moet u 5 invullen bij het aantal. Afrekenen gaat veilig via Ideal of Minitix. www.brieljant.nl


RÖMERTOPF STOOF MET DIKKE RIBLAP

Oude pot In de jaren 80 van de vorige eeuw kwam het in de mode. De Römertopf. Het is een pot van rode klei uit de Romeinse tijd. In de pot van vlees kun je nooit vis bereiden, omdat de poreuze klei geurtjes opneemt en min of meer vasthoudt. Voor appels is een aparte pot. Hier kun je appels in bakken met spijs of zonder spijs, dat is geheel aan jezelf omdat te beslissen. Slank en slow Het is een magere manier van eten bereiden. Je hoeft niet persé vetstof toe te voegen. Het vetarme kun je goed zien in dit gerecht. Eten bereiden op deze manier is ook geschikt wanneer je eters krijgt. Of bereid deze schotel ´s avonds en de dag erop hoef je het alleen maar op te warmen en je hebt een heerlijke maaltijd. Serveer hem met wat je wilt. Twee manieren van serveren De foto’s tonen mijn manieren van serveren. Met pasta en tomatensalade. De tomatensalade is aangemaakt met olijfolie en rode balsamico. Het vleesgerecht kon wel een beetje een zuurtje gebruiken. En de dag erop met boerenkoolstamppot. Neem aan dat ik daar niet het recept voor hoef te geven. Water geven Zet de Römertopf ruim op tijd in het water. Dit kun je makkelijk doen door de beide helften te vullen met water.

4 personen 400 gram dikke riblap of borstlap 4 uien 1 eetlepel foeliepoeder 1 eetlepel kruidnagelpoeder zwarte peper 400 milliliter groentebouillon (ik maak hem van biologische bouillonpoeder) 400 gram passata Voorbereiden Snijd het vlees in niet te kleine stukken. Schil de uien, halveren en in halve manen snijden. De topf vullen Leg de uien op de bodem van de topf. Bestrooi het vlees met de foeliepoeder, kruidnagelpoeder en de zwarte peper. Goed mengen. Leg de uien er bovenop. Meng de passata met de warme bouillon. Giet over het vlees. Schenk de topf niet te vol anders pruttelt het eruit. In de oven Zet de Römertopf in een koude oven. Stel de temperatuur op 180°C. Schakel de temperatuur na 15 minuten terug naar 150°C en zet de timer op 1¾ uur. Uit de oven Let op wanneer je de Römertopf uit de oven haalt, zet hem dan op een doek op het aanrecht. Vooral niet op een koude ondergrond anders heb je kans op scheuren in je topf en dat is zonde. Zeker voor het gerecht wat erin zit. Ik heb geen zout toegevoegd. Proef eerst of het gerecht zout nodig heeft. Let wel, de bouillonpoeder bevat ook zout. Serveertip: zie foto’s

27


TOFUKOEKJES

Tofu Tofu is gemaakt van sojamelk. Het is gestremd en lijkt daarom op kaas. Je kunt het bakken, stoven of koken. Zelf heb ik derze keer koekjes van gemaakt. Te gebruiken als snack of in plaats van vlees. Om het op een andere manier te bereiden is het mogelijk om de weerstand zo nu en dan een vleesloze dag in het weekmenu toe te passen geen opoffering.

Grijze wollensokken Het heeft een beetje de smaak van de zee, dit komt door de zeewier Maak het, serveer het en vertel niet wat het is. Ik weet zeker dat veel mensen niet door hebben dat ze iets eten, wat sterke associatie op roept met de groep grijze wollensokken.

Integendeel In een modern gezin die let op de gezondheid en hart heeft voor het milieu én de natuur past dit product prima.

4 personen 250 gram tofu ½ ingelegde citroen 1 theelepel persil de la mer of gedroogde zeewier 1 theelepel gedroogde Franse dragon 4 seizoenen peper naar smaak 2 eetlepels paneermeel snuf knoflookpoeder snuf uipoeder wat selderijzout snuf serehpoeder snuf sumak bloem bakproduct-ik kies voor kokosolie/vet Tofu voorbereiden Haal de tofu uit de verpakking en druk voorzichtig zoveel mogelijk vocht eruit. Snijd in stukken en doe in een keukenmachine of blender. Ingrediënten voorbereiden Verwijder van de ingelegde citroen het vruchtvlees, was de schil en snijd in reepjes. Voeg bij de tofu samen met de overige ingrediënten. Goed mengen in de keukenmachine. Haal eruit en vorm er balletjes van. Preparen om te bakken Strooi de bloem in een diep bord en leg daar de tofuballetjes in. Zorg dat alle kanten bebloemd zijn voor het bakken. Lekker bakken Verwarm het bakvet en maak leg de balletjes in het vet. druk ze voorzichtig plat met een spatel en bak ze bruin. Serveer ze met zoete chilisaus. Serveertip: zie foto

29


GEVULDE CHAMPIGNONS MET TOFU

Nog een recept met tofu. Deze keer apart gebakken en gebruikt om de padddenstoelen mee af te dekken. 4 personen 250 gram tofu 1 eetlepel hot currypoeder snuf zout zwarte peper 800 gram aardappelen snuf zout 2 uien 500 gram kastanjechampignons 8 grote champignons 2 eetlepels braadvet, ik gebruik kokosolie/vet 1 eetlepel verse, gehakte koriander 1 eetlepel verse, gehakte platte peterselie

Puree Giet de aardappelen af. Maak er met een pureeknijper puree van en voeg dit bij het ui-champignonmengsel. Goed mengen en eventueel op smaak maken met wat peper en zout. Verwarm de oven voor op 175°C In de oven Vul de grote champignons met wat van het champignon-aardappelmengsel en zet dit in de oven ongeveer 10 minuten. Serveertip: zie foto. Lekker met gekookte rode kool of bietjes.

De tofu Haal de tofu uit de verpakking en druk voorzichtig het vocht eruit. Snijd in plakken. Verwarm één eetlepel van het braadvet. Bestrooi ondertussen de tofuplakken met currypoeder, zout en peper. Leg in het hete bakvet en laat rustig bruinbakken. Aardappelen Schil ondertussen de aardappelen, wassen, in gelijkmatige stukken snijden en gaar koken in water met zout. Wokken Verwarm in een wok de andere eetlepel vet. Schil en snipper de ui en bak langzaam glazig. Borstel de grote en kleine champignons schoon. Verwijder van de grote het steeltje en snijd de kleine in vieren. Voeg dit bij de uien in de wok en laat op een getemperde hittebron bruin en gaar bakken.

31


SPRUITENOMELET MET GEITENKAAS

4 personen 800 gram spruiten 2 eetlepels braadvet, ik kies voor kokosvet/olie 500 milliliter bouillon van vegetarische bouillonpoeder 6 eieren 100 milliliter sojaroom snufje knoflookpoeder snufje uipoeder snufje pittige paprikapoeder 200 gram zachte geitenkaas witte peper 4 pitabroodjes

Spruitjes schoonmaken Haal van de spruitjes de onderkant af, de buitenste blaadjes en halveer ze. Wassen en goed uischudden. Bakken en afblussen Verwarm het vet in een wijde pan. Ik gebruik er een paĂŤllapan voor, zodat het een dunne omelet kan worden en het vocht snel is verdampt. Bak de spruitjes aan in het hete vet en blus af met de bouillon. Zet de timer op zeven minuten. Omelet Klop de eieren los met de sojaroom en voeg de specerijen erbij. Schenk over de spruitjes en laat zachtjes gaar worden. Laat de bovenkant nog zacht. Geitenkaas Verdeel de geitenkaas in plakken en leg dit op de omelet in de pan. Draai de hittebron uit en laat nog vier minuten staan. Pitabroodjes De pitabroodjes kun je in deze tjid verwarmen in de oven. Kan ook in de ActiFry, maar verwijder dan wel de pendelarm. Serveertip: zie foto Tip: in het hele gerecht is verder geen extra zout toegevoegd aangezien dit al ruim voldoende zit in de bouillon en de geitenkaas.

33


SNELLE SIMPELE BAMI MET GARNALEN

4 personen 800 gram witte kool 2 eetlepels bakvet, ik kies voor kokosvet/olie 1 eetlepel hot currypoeder 1 blikje kokosmelk (400 milliliter) 400 gram grote garnalen, eventueel uit de vriezer en schoongemaakt 1 eetlepel 5 spice poeder 1 eetlepel bakvet sojasaus 250 gram roerbakmie of andere mie naar keuze. Rijst mag ook natuurlijk. een bundeltje bieslook De kool Koop je gesneden kool, kun je deze stap overslaan. Zo niet, halveer de kool, verwijder de stronk. Snij in plakken en dan in stukjes. Of gebruik een keukenmachine om je kool te snijden. Maar pas op, één maal vers gesneden kool gegeten dan ben je er aan verslingerd. Bakken Verwarm het vet en strooi de hot currypoeder erin. Zodra dit gaat geuren kan de kool erbij. Roerbakken en op lage hittebron laten staan. Ongeveer vijf minuten, daarna afblussen met de kokosmelk. De roerbakmie Kook ondertussen de roerbakmie gaar volgens de gebruiksaanwijzing, min één minuut. Afgieten en bij de kool voegen. Voorzichtig mengen en na twee minuten de hittebron uitzetten. Garnalen Verwarm het bakvet, voeg de 5 spice poeder er in, goed mengen en leg de garnalen er in. Bakken en afblussen met sojasaus. Bieslook Snijd de bieslook zo fijn mogelijk. Serveertip: zie foto Tip: je kunt uiteraard andere specerijen gebruiken of je maakt het pittiger. Probeer te experimenteren met specerijen en maak het geheel naar eigen smaak.

Link naar een youtube die laat zien hoe je makkelijk en snel zelf kool kunt snijden. http://youtu.be/uer_BP7paPs

35


MUNGBONEN OP TORTILLACHIPS

Marian Teunissen had een foto van haar zwarte bonen laten zien op facebook en ik dacht daar ga er eigen variant op maken. Nou had ik zoiets al gedaan in de vorige editie. Dat was met hutspot. Marian maakte een versie en ik de mijne. Zelf vind ik dit leuk om te doen. Denk je hé, dat vind ik ook leuk om te doen, laat het dan niet achterwege. Beschrijf jouw manier van bereiden van een gerecht uit dit magazine, maak een mooie foto en het wordt geplaatst in de volgende reguliere editie. Die verschijnt eind februari, dus je hebt nog even de tijd. Enfin, mijn mungbonen op tortillachips. De mungbonen kent iedereen wel, alleen in een andere vorm, namelijk gekiemd en dan heet het taugé. Deze mungbonen heb ik gekocht in de Turkse supermarkt. Mungbonen voorbereiden, weken en koken Ze moeten wel worden geweekt. Eerst afwegen, dan de kapotte exemplaren verwijderen, afspoelen en in een flinke hoeveelheid water zetten. Vaak twee keer zoveel water als bonen. Laat de mungbonen zes uur weken. Dan zijn ze ook eerder gaar. Na het weken opzetten met het weekwater en een rood pepertje, laurierblad en steranijs. Zelf gebruik ik weinig van het pepertje, het is bij ons al snel te pittig. Maar ben je het type van de vlam in de pijp, gebruik dan meer van het pepertje. Eten er kinderen mee, maak het dan niet té pittig. Het meegekookte pepertje, laurierblad en de steranijs verwijderen voor serveren.

4 personen 1 komkommer zout 400 gram tortillachips 100 gram geraspte kaas snuf pittige paprikapoeder gekookte mungbonen witte peper 2 avocado’s, het liefst die met de zwarte schil gemberpoeder 2 eetlepels walnotenolie sushi-gemberslices (potje) Komkommer Schil de komkommer en maak er met een kaasrasp of andere rasp spaghetti van. Dit doe je door in de lengterichting van de komkommer de kaasrasp draden te trekken. Leg de spaghetti in een zeef en strooi er wat zout over. Dit ontrekt het meeste vocht uit de komkommer. Druk zo nu en dan voorzichtig met de achterkant van een lepel op de komkommer. Meng na ongeveer 15 minuten de gemberpoeder erdoor. De chips Verwarm de oven voor op 175°C. Verdeel de chips over vier porties. Meng de geraspte kaas met paprikapoeder en strooi dit over de chips en meng voorzichtig. Leg de chips op de borden en verwarm in de oven ongeveer vijf minuten. Mungbonen Meng door de nog lauwwarme mungbonen de witte peper en eventueel nog andere smaakmakers die jezelf lekker vindt. Meng er ook de walnootolie door zodat het wat smeuïg wordt.

Gebruik 250 gram mungbonen voor vier personen. Avocado Pel de avocado’s, halveren en pit verwijderen. Snijd in plakken. Dresseren Verdeel de mungbonen op de warme tortillachips, daarop de avocado en daarop de komkommerspaghetti. Rasp er nog voldoende kaas over. En verdeel wat gemberslices naast de komkommer.

37


VRUCHTENKOEK Gedroogde abrikozen valt in de categorie powerfood. Zelf vind ik het een heerlijk tussendoortje. Het geeft geen snelle koolhydraten, maar wel veel gezondheid. Het is vetarm maar bevat wel ijzer, calcium en zink. Calcium ontbeer je vaak wanneer je een veganistisch eetpatroon toepast in je leven. Ijzer is een bouwstof en belangrijk voor het lichaam. Om een goede ijzeropname te bewerkstelligen is het belangrijk om het gelijk met een vitamine C houdende product te eten. Zink is een belangrijk mineraal die je weerstand geeft en wapent tegen verkoudheden.

Gedroogde abrikozen geven: per stuk 10 kcal 2 gram koolhydraten Per 100 gram 67 milligram calcium 3,1 milligram ijzer 0,8 milligram zink OkĂŠ het is duidelijk dat je er veel van moet eten om aan die hoeveelheden te komen. Maar aan de andere kant, het is nog altijd gezonder dan een eierkoek om maar wat te noemen!

Het fruit 200 gram ongezwavelde abrikozen 400 ml heet water 2 zakjes orange pekoe thee of thee naar eigen smaak Snijd de abrikozen in gelijke stukjes. Maak de thee met het hete water en de theezakjes. Verwijder de theezakjes en week de stukjes abrikozen ongeveer 30 minuten.

Deeg 500 gram bloem 300 milliliter lauw water 7 gram gist = 1 zakje 1 eetlepel suiker 1 eetlepel olie 1 theelepel zout Doe alle ingrediĂŤnten in de broodbakmachine en selecteer het deegprogramma. Zodra het klaar is. Uit de machine halen.

De koek samenstellen De helft van het deeg ( van de rest kun je broodjes bakken) 2 eetlepels koek en -speculaaskruiden de geweekte abrikozen zonder vocht 2 eetlepels agavesiroop Rol het deeg uit op een siliconen mat. Strooi er wel wat bloem op tegen het plakken. Schep de kruiden in een zeefje en verdeel zo over het deeg. Meng de siroop door de abrikozen en verdeel deze dan ook over het deeg. Oprollen en dan in plakken snijden. Beetje platdrukken.

De koek bakken De koeken bakken in een voorverwarmde oven op 200 graden ongeveer 20 minuten. Bestrooi voor het serveren met poedersuiker.

39


KUNST EN KOKEN

Sinds ik in Frankrijk woon, weet ik het bestaan weer af van deze oude vruchtensoort, de Kweepeer. Als schilder zijn de vormen echt prachtig en oer-grillig. Zoals het licht met de kleur speelt, de Rubensachtige vormen die de vlezigheid ervan aangeeft. De vruchtbaarheid en het wulpse. Bijna elke boomgaard hier op het platte-land kent wel zo'n fruitboom, tenminste hier in de Nievre (Bourgogne). Als stilleven is het een echte uitdaging, het spel van licht en donker. De tinten geel en groen in aquarel geschilderd op handgeschept papier van de papiermolen van Richard de Bas. Ze liggen op een donkere houten schaal uit Afrika. En denk ik aan Afrika, dan zie ik rood. Je kunt er naar blijven kijken, ze blijven ook lang goed op zo'n schaal. Maar je kunt ze ook eten werd mij hier verteld. Niet zo uit het handje, want dan ben je snel je tanden kwijt. Ze moeten koken tot moes. En wat maak je ervan? Gelei voor confituur of heerlijk Turks Fruit snoepjes!

En dat doet me weer denken aan mijn boekenlijst op de middelbare school, Jan Wolkers. Dat boek was toen net uit. Ik moest nog toestemming krijgen van mijn ouders, briefje met handtekening, om een mondeling examen te kunnen afleggen! De minirok deed net zijn intrede, mocht net zonder lange broek eronder gedragen worden.

Nou ja, de associaties die ik krijg bij deze prachtige vrucht zijn uit vervlogen hippie-jaren. Was wel leuk, die tijd, goede herinneringen aan. Het was een uitdaging om deze Kwee-peren te mogen schilderen, een aanrader het eens te proberen, en Turks Fruit is trouwens ook niet te versmaden.

TURKS FRUIT

2 kilo kweeperen 200 milliliter water suiker Peren bereiden Schil de peren en haal het klokhuis eruit. Doe ze met het water in een pan met dikke bodem. Koken, tot dat de parten zacht zijn, en let op, water toevoegen indien nodig. Storten en rollen Zeef de moes, een roerzeef is het beste, kan ook met staafmixer. Voor elke 500 gram moes, 250 gram suiker toevoegen (kan ook met Stevia = suikervervanger). Nog even 45 minuten zachtjes laten koken, De ingedikte moes op een bakplaat met bakpapier of bakmatje storten, verdelen en af laten koelen. Als het stevig is geworden in stukjes snijden en door de suiker rollen. Bewaren of cadeau geven Als je de stukjes bewaard in een luchtdichte trommel in de koelkast is het een paar weken houdbaar. Ook leuk om cadeau te geven! Agnes van Gaalen TABLE-TABLEAU Mougny 58110 Bazolles France tel. +33 (0)386389048 mob. +33 (0)673208087 http://workshopsinfrance.org workshopsinfrance@gmail.com

41


IETS MET RODE KOOL, HACHEE EN AARDAPPELPUREE. DAT ETEN WIJ VANAVOND

En wat eten jullie vanavond? Deze vraag stelde ik op facebook, het was 2 januari. Voor velen de eerste werkdag van het nieuwe jaar. Anderen hadden nog lekker vakantie. De antwoorden. *Restjes. Een wildwijnbiefstuk met pepersaus en polenta. *Pittige curry (kip en veel groente) met zilvervliesrijst *Iets met kip en bloemkool ...... *Witte bonen met tomensaus,ui,peen en rundvlees Elisabeth! *Beetje van dit en een beetje van dat met gekookte rijst. Restjes opmaken dus. *weet het nog niet !? *Draadjesvlees, gestoofde prei, aardappelpuree! *Roti *Kerrie prei schotel met gehakt en aardappel in de 2oven.. *Stampje boontjes,magere spekreepjes en aardappelpuree *Wij eten aardappels, sperziebonen, speklapjes. En als toetje yoghurt. *Boeuf Bourguignon *Gisteren nog Chinees geleverd gekregen door onze jongste, dus vandaag dan de ( grote) rest:-) *karbonaadje, verse appelmoes en potaatootjes *Aardappelen, sperzieboontjes en een tartaartje! *Krootjes en een balletje gehakt ĂŠn rauwe uitjes gesnipperd *Ik heb een bakje nasi gevonden in de vriezer en lekker opgewarmd ... *bruine bonen, gekookte aardappelen en een boomstammetje. *Surf 'n turf..lekker makkelijk.. *Hutspot en slavinkjes *Jouw gerecht : hete bliksem, was heerlijk en makkelijk! *Ik heb hamlapjes gemarineerd in koriander, gember en olie en die later gebruikt met Chinese en witte kool, sperziebonen en prei om een rijstgerechtje te maken. Beetje nasikruiden en koriander er bij en klaar. Adam heeft zijn bordje leeggegeten, dus het was goed geslaagd.

42

Januari 2013  

Dit is het eerste digitale magazine

Advertisement