Page 1

ELISABETH’S MAGAZINE iissn 2214-2444 editie 9 jaargang 4 www.elisabethsmagazine.nl

Your slogan goes here...

Thema van deze editie is Onze stoelgang


Redactieleden

Elisabeth van der Ark is gewichtsconsulente en hobbykok. Bloggen doet ze al vele jaren. Daar plaatste ze haar recepten op. De stap om een eigen magazine uit te geven was logisch. Maak de gerechten niet te ingewikkeld. Simpel, smaakvol en snel. Alhoewel soms iets minder snel. Maar dat moet kunnen.

Natasja Wildeman, is kindereetcoach. Dat betekent dat ik mijn werk als gewichtsconsulent en kindercoach heb samengevoegd. Naast kindereetcoach ben ik ook de eigenaar en bedenker van Spruitjes en Zo! het voedingscentrum voor het hele gezin.

Marian Teunissen, is gediplomeerd gewichtsconsulente en lid van de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN). In mei 2010 ben ik gestart als zelfstandig gewichtsconsulente. Ik wil u graag helpen een gezond gewicht te bereiken ĂŠn te behouden! Niets is lekkerder dan goed in je vel te zitten.

Miranda Sidler werkt volgens het 10wekenplan Niet minder, maar juist meer eten! Mijn visie: Verander je levensstijl om je blijvend fit te voelen! Ik help werkende vrouwen tussen de 40 en 60 jaar die niet echt van sport houden, veel afvalpogingen hebben gedaan en mijn coaching kunnen gebruiken om weer fit en energiek te worden en hoe dit door te voeren binnen hun gezin.

Carola van Kesteren geeft begeleiding bij: - gewichtsproblemen - eetproblemen - autisme - voorlichting/workshops (ook voor bedrijven) (o.a. supermarktsafari, eetplezier & beweegkriebels, Schijf van Vijf, psychoducatie ASS en eetproblemen)

Tanja Terloo, is gediplomeerd gewichtsconsulent, apothekersassistent en groepsfitness instructeur. Na 9 jaar werkervaring in de apotheek en na 7 jaar in de fitnessschool zocht ik weer een uitdaging. Toen heb ik besloten om de thuisstudie gewichtsconsulent te gaan doen. Het past precies in mijn straatje, ik weet veel van medicatie en bewegen en gezond leven hoort hier natuurlijk bij.


Redactieleden

Elizabeth de Haan Zet eens een emotie op tafel! Emotioneel Koken houdt zich bezig met de interactie tussen onze fysieke honger, onze emotionele honger, de koker en de eter. Emoties zetten ons aan tot het nemen van nieuwe stappen. Ze zijn in ons leven om ons te doen bewegen en om ons te ontwikkelen. Emotioneel Koken erkent het bestaansrecht van onze emoties door ze te voeden in plaats van “weg te eten�. Door de honger van onze ziel te voeden, komen we dichterbij onszelf.

Marlies Zorgman is Eigenaresse van Praktijk Gezonde Lijn, Microbiologisch therapeut, orthomoleculair gewichtsconsulente en voedingsdeskundige bij Gezonde Lijn.

Ria Huiding praat met dieren Niets leuker toch dan een nog betere band met je dier te hebben? Hoe beter wij elkaar begrijpen, hoe beter wij met elkaar om kunnen gaan en elkaar kunnen respecteren.

Helma Roosenthaler heeft een leuke blog met tips en recepten over het leven in Frankrijk. Helma schildert ook. Haar schilderijen kun je vinden op de site van Art-en-France. .

De pijltjes maken het navigeren binnen dit bestand makkelijk. Klik er op en je komt direct op de pagina van de betreffende redacteur.


Vrienden van EM


Tom Zijlstra heeft zelf ook een boek uitgegeven. De titel is ‘Soms priemt een lichtstraal’.

Irma Meijer. Mede-oprichtster van dagopvang de Nostalgie

Prijsdij Een lieve vriendin en een zus zonder bloedverwantschap (MT).

Emotioneel koken: http://www.emotioneelkoken.nl/

Mustardcompany: http://www.mustardcompany.nl/

Carola van Kesteren: http://www.praktijkdegewichtscoach.nl/

ElHortensia http://www.elhortensiadisfile.webs.com/ en http://delineeltje.webs.com/

PaulineT: http://www.dieren.atargatis.nl/

10wekenplan: http://www.10wekenplan.nl/

Marcel Moerbeek: http://www.shootcommunications.nl/home.html

Sutorius: http://www.peterschoenmaker.nl/

5


Vonni: http://www.redtjegewicht.nl/

EllyQB: http://www.quibono.nl/

Qui Bono Gewichtsbeheersing

Praktijk Gewichtig: http://www.praktijkgewichtig.nl/

http://www.gewichtsconsulentedelft.nl/

http://www.tinidenbraanker.n/

Gewichtsconsulente

Brenda van Denter - Gewichtscoach http://www.slimgewicht.nl/

Carla Spierdijk: http://www.biophotonenhoofddorp.nl/

Gezondmetpit.nl: http://www.gezondmetpit.nl/

Rob45: http://www.baarlevastgoed.nl/

Lijfgoed: http://www.lijfgoed.nl/ http://youtu.be/akC0lXH2DR8

Spruitjes en Zo! Het Voedingsadviescentrum voor het hele gezin.

klik hier voor de website

Wil j

Wil je ook op deze pagina genoemd worden? Stuur een e-mail naar info@elisabethsmagazine.nl Binnen een week wordt er contact met je opgenomen.

6


COLUMNS en ARTIKELEN


Mijn stoelgang Mijn eigen stoelgang is een probleem. Nee, was een probleem. Als baby had ik al darmproblemen. Uiteraard kan ik me dat niet herinneren, maar dat heeft mijn moeder verteld. Wat nog wel in mijn geheugen staat gegrift is het beeld van mijn oma, die heel liefdevol over mijn onderrug stond te masseren. Ze maakte strijkende bewegingen met haar handen naar beneden om mij te helpen. Ik zat namelijk al één uur op het toilet om na drie dagen verlost te worden van mijn ontlasting. Natuurlijk heeft het me niet geholpen, maar de liefde van mijn oma en haar poging om mij te helpen was troostend. Want reken maar dat ik pijn had. Maar na een lepel olie lukte het me uiteindelijk. En ik kan zeggen, als er een keutel over de brug kwam, dan volgde er uiteindelijk meerdere. Tot nu tob ik eigenlijk met mijn ontlasting. Dat wil zeggen, als ik met vakantie ben en wanneer ik dan anders gaat eten. Zolang ik mijn eigen potje kook en mijn eigen boodschappen haal dan is er niets aan de hand. Dit verandert zodra ik in hotels mijn vakantie gaat vieren. Menig vakantie is vergald omdat ik ziek was door verstopte darmen. In Portugal loste ik dat op met het kopen van integraal koekjes. In Griekenland door iedere morgen een eetlepel olijfolie te nemen in de eetzaal. Of een paar olijven bij het ontbijt. Geen Griek die me vreemd aan keek. Het was nog lekker ook eerlijk gezegd. In Spanje hadden we de laatste keer een hotel met een riant ontbijtbuffet. De keuze was reuze, misschien wat overdreven maar het heeft er wel voor gezorgd dat ik geen darmproblemen had. Zover mijn vakantie-obstipatie-problemen. In Nederland heb ik uiteraard diverse onderzoeken ondergaan en daar kwam niets uit. Behalve de diagnose, prikkelbare darmsyndroom. Tja, daar moest ik het mee doen. Ook kreeg ik het advies om naar een diëtiste te gaan. Daar ben ik één keer geweest. Ik had namelijk een voedingsdagboek bijgehouden en zij kon niet anders concluderen dan dat mijn eetpatroon goed, gezond en vezelrijk was. Daar kon ze niets meer aan veranderen. Aan dat voedingspatroon is niet veel veranderd. Aan mijn ontlastingspatroon ook niet. Het komt regelmatig gelukkig. Uiteraard gaat dat niet vanzelf. Daar moet ik wel wat voor doen. Want een slechte darmwerking heeft invloed op het hele dagelijkse leven. Afijn, de deskundige hebben weer mooie columns geschreven met tips en tricks om de stoelgang goed te houden of te krijgen. Doe er je voordeel mee. Want een goede stoelgang kan in eerste instantie aan je eetpatroon of beweegpatroon liggen.

Elisabeth Over het gerecht van de voorpagina hoef ik niet veel te zeggen. Het is een saucijs gekocht bij de slager die ik heb gebakken. Bovenop bereidde couscous gelegd. Eromheen ligt gebakken baby-paksoi, die overigens ook wel Shanghaipaksoi wordt genoemd. Het kwam door een opmerking van een persoon op facebook. Die schreef dat het haar aan iets anders deed denken. En dat klopt. Het beeld kwam binnen bij mij en gezien de reactie na publicatie op facebook bij anderen ook.

8


Uit de praktijk Enige tijd geleden kwam er een nieuwe cliënt bij mij kennismaken. Zij wilde graag haar leefpatroon gaan aanpassen. Naast het eeten beweeg patroon aanpassen was zij ook gestopt met roken. Haar stoelgang verliep al niet soepel en toen ze stopte met roken werd dat alleen maar erger. Ze vertelde dat ze ook last had van winderigheid en dat vond ze helemaal gênant. Na het analyseren van haar eet- en beweegpatroon heb ik een advies voor haar opgesteld waar ze mee aan de slag ging. Daarnaast heb ik haar nog wat tips gegeven om de stoelgang normaal te krijgen en te zorgen dat de winderigheid verdween. Stoppen met roken kan tot obstipatie leiden. Wanneer je stopt met roken kan het feit dat het lichaam geen nicotine meer toegediend krijgt tot verstopping leiden. De reden hiervoor ligt in het feit dat nicotine de parasympathicus stimuleert. Dat is een deel van het zenuwstelsel dat de spijsverteringsfuncties en –bewegingen stuurt. Verstopping ten gevolge van het stoppen met roken kan tot enkele weken duren. * Eet vezelrijke producten en varieer je keuze. Eet dus brood, groente en fruit. Als aanvulling hierop kun je elke dag 2 tot 4 eetlepels zemelen gebruiken. Zemelen zijn het vezelrijkste deel van de graankorrel. Grove zemelen zijn beter dan fijngemalen zemelen. Je kunt ze verwerken in yoghurt, karnemelk, vla, pap, soep, puree en verder als bindmiddel of in plaats van paneermeel.

belangrijk. Neem bij voorkeur een groot, vezelrijk ontbijt, bijvoorbeeld 2 volkoren boterhammen met een glas sinaasappelsap en koffie of thee. Dit zet de darmen in werking. * Neem eventueel extra vitamines. * Er zijn magnesiumtabletten of -capsules te koop bij de drogist. Magnesium geeft rust in tijden van stress. Dit zit ook in banaan alleen banaan werkt bij sommige mensen weer enigszins stoppend op de stoelgang. * Voldoende nachtrust. * Tijdelijk wat minder ijzer innemen (zit o.a. in eigeel, groenbladige groenten, roodvlees, cacao, chocolade, olijven). MAAR TIJDELIJK ANDERS KAN JE BLOEDARMOEDE KRIJGEN. Naast gezond eten gelden ook deze adviezen: * Zorg elke dag voor voldoende lichaamsbeweging. Zo blijven de darmen aan het werk. * Als je moet, moet je. Negeer de aandrang niet. * Neem elke ochtend voldoende tijd om naar het toilet te gaan, bijvoorbeeld na het ontbijt. Er zijn veel mensen die baat hebben bij probiotica*. Mocht je daar de voorkeur aan geven , begin dan met een dosis van 3 tot 5 miljard CFU** (Colony Forming Units - Kolonievormende Eenheden) per dag. Dit komt overeen met wat gebruikt is in onderzoek van gezonde mensen om te zien of probiotica kunnen beschermen tegen kleine kwaaltjes.

* Gebroken lijnzaad of lijnzaadolie. Verstop dit in uw yoghurt, ontbijtgranen, vla et cetera. Lijnzaad bevat anti-oxidanten maar nog belangrijker, het bevordert de stoelgang. Hetzelfde geldt voor (gedroogde) pruimen en kiwi's. * Drink veel, minimaal 2 liter per dag. Te weinig vocht kan leiden tot een harde en droge ontlasting. Bij een vezelrijke voeding is het extra belangrijk om voldoende te drinken. Daarnaast heeft het drinken van een glas water wanneer u trek krijgt in een sigaret als effect dat de trek snel verdwijnt. * Cranberrysap bevat veel water en vitamine C. * Brandnetelthee, dit werkt reinigend. * Eet op regelmatige tijden en sla geen maaltijd over. Een goed ontbijt is helemaal

9


Vervolg... Producten die probiotica bevatten (lees altijd goed de etiketten voor het soort en aantal probiotica): * Activia * Yakult * Probiotica: bifidobacterium, lactobacillus, streptococcus thermophilus (die als yoghurtstarter worden gebruikt), propionibacterium (gebruikt als kaasstarter), lactococcus lactis (die als starter voor karnemelk wordt gebruikt), en de probiotische schimmel saccharomyces boulardii. Aan te bevelen is zowel de soort lactobacillus en de bifidobacterium te gebruiken. ** De etiketten op voedingsmiddelen verwijzen naar levende bacteriën of levende culturen of kweken. De etiketten op supplementen beschrijven de inhoud aan probiotica gewoonlijk in termen van CFU's. Die aantallen, meestal in miljarden, klinken buitengewoon indrukwekkend. Maar bedenk wel dat een portie yoghurt met levende bacteriën ook miljarden micro-organismen bevat. Om winderigheid te verminderen is het zaak de mogelijke oorzaak van de winderigheid te achterhalen.

sorbitol (zoetstof in light-producten zoals kauwgom en frisdrank) worden minder goed verteerd en opgenomen. * Het gebruik van bepaalde medicijnen met een laxerende werking Zemelen, vezelpreparaten en lactulose kunnen veel gasvorming veroorzaken. * Een andere klacht of aandoening, zoals verstopping, het prikkelbare darm syndroom (PDS). * Lactose-intolerantie Bij mensen die lactoseintolerant zijn, wordt het melksuiker (lactose) uit melk niet afgebroken en opgenomen in de dunne darm. Het melksuiker komt onveranderd in de dikke darm en wordt daar vergist, met gasvorming als gevolg. * Andere darmziekten Ook bij andere darmziekten zoals o.a. gluten-intolerantie (coeliakie), de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa kan extra gasvorming optreden Mijn cliënt herkende zichzelf in het snelle eten. Door rustiger te gaan eten én de aanpassing van haar eet- en beweegpatroon is de winderigheid zo goed als verdwenen. Voor haar een hele op"lucht"ing. Indien er vermoeden bestaat van darmziekte(n) dan ALTIJD een arts raadplegen! Marian Teunissen Gewichtsconsulente

Klachten van winderigheid kunnen veroorzaakt worden door: * Te veel lucht slikken Bij spanning en stress, roken, drinken door een rietje, veel kauwgom kauwen en een slecht zittend kunstgebit wordt veel extra lucht ingeslikt. Ook mensen die snel praten, snel eten en drinken zonder goed te kauwen slikken ongemerkt veel extra lucht mee naar binnen. Dit is ook het geval bij mensen die vaak hyperventileren of bij patiënten met longemfyseem. * Het eten of drinken van voedingsmiddelen die veel lucht bevatten Zoals: frisdranken, bier, slagroom, soufflé, brood en omelet. Ongemerkt wordt met het voedsel ook veel lucht ‘gegeten’. * Het eten van bepaalde voedingsmiddelen Zoals peulvruchten, uien, koolsoorten, fruit en light-producten. Sommige koolhydraten uit onder andere peulvruchten, groenten en fruit worden niet volledig verteerd en opgenomen in de dunne darm. Ze komen onveranderd in de dikke darm terecht en worden daar door de darmflora bewerkt (vergist). Extra gasvorming is het gevolg. Ook fructose in fruit en vruchtensappen,

10


Darm problemen In mijn praktijk kom ik vaak klanten tegen die darmproblemen hebben. Je kunt met voeding veel klachten verminderen.

Tips bij obstipatie Heb je last van obstipatie kan je een opgeblazen gevoel hebben en sommige mensen worden er ook niet vrolijker door. Je lichaam moet de afvalstoffen kwijt en als dat niet lukt gaat het protesteren. In het ergste geval kan je een vorm van darmkanker krijgen. Ga zeker niet experimenteren met laxeermiddelen, deze maken je darmen lui en dan ben je nog verder van huis. Ga dan eerst na je huisarts! Als je wil afvallen ga je vaak meer vezels eten. Belangrijke bronnen van voedingsvezels zijn groente, fruit, aardappelen, brood, ontbijtgranen, peulvruchten en noten. Als je veel vezels eet moet je niet vergeten dat je ook voldoende moet drinken. 1½ tot 2 liter per dag en het liefst water. Je hebt allerlei drankjes die beweren goed te zijn voor je darmen. Ik adviseer deze niet omdat als je met gewone voeding dit kan oplossen ben je mijns inziens beter af .

Wel doen: * Dag beginnen met 2 glazen lauwwarm water eventueel met wat citroen * ‘s Morgens groentesap * Door de hele dag heen (rauwe) groente eten * één eetlepel gebroken lijnzaad gebruiken door je yoghurt of soep of strooi het over je salade * groente, fruit vijgen, gedroogde abrikozen, pruimen, amandelen, hazelnoten, linzen, walnoten, boekweit, avacado’s, bananen, sesamzaadjes, bruine rijst, pompoen, amandelen * Eet de hele dag door kleinere porties vermijd hele grote maaltijden * Drink voor het eten 20 milliter Aloë vera sap * Drink na het eten verse munt thee * Kauw elke hap minimaal 20 keer (misschien wat veel maar als je het probeert dan kauw je tenminste voldoende) * Beweeg voldoende (dit stimuleert je darmwerking) * Doe regelmatig (buik) ademhalingsoefeningen

Beter vermijden * Rood vlees * Gesmolten kaas * Frituurhapjes * Patat

Tips bij Diarree Normaal betekent diarree dat je óf een virus hebt óf een voedselvergiftiging en je lichaam probeert de schadelijke stoffen uit te stoten. Raadpleeg je huisarts als je dagen achter elkaar diarree hebt. Je zou uitdroging kunnen krijgen en dat is zeer schadelijk voor je lichaam. Heb je heel vaak diarree kan het zijn dat je overgevoelig bent voor bepaalde voedingsstoffen. Melk, vruchtensap en vette producten zijn het meest voorkomend.

Wel doen * Eet veel vezels * Minimaal 2 liter water om het vocht aan te vullen * Eet kleine beetjes * Luister naar je lichaam

Beter vermijden * Vette producten * Melk (producten) * Zoete producten

Darmen zijn heel belangrijk: zorg goed voor ze! Miranda Sidler Gewichtsconsulente

11


De stoelgang het vanzelf wel agressie. Iedere psycholoog zal je dat kunnen vertellen. Of gaan we dan direct iedereen knuffelen als we blij zijn? Ook dat hoop ik toch niet, laten we ook een beetje op aarde blijven. Al ben ik een groot voorstander van knuffels, daar niet van. Nu ben ik geen psycholoog, therapeut en geen voedingsdeskundige. Wel heb ik jarenlang de elementenleer bestudeerd en heb ik al 20 jaar ervaring met de interactie tussen voeding, emoties en onze gezondheid. En zo heb ik zelf ervaren, dat als je in een bepaalde emotie verkeert, je daar best je voeding op kunt aanpassen. Niet als medicijn, want ik geloof niet dat we onze emoties moeten genezen. Ze zijn er tenslotte niet voor niets in de perfecte natuur. Nee, gewoon om ze adresseren en te stimuleren. En ze zo bestaanrecht te geven en positief in te zetten.

Tjeez, het is best een onderwerp om over na te denken, laat staan erover te schrijven. Er zijn van die basis fysikiteiten waar we het eigenlijk niet veel over hebben met elkaar. Alle lichaams-excreties zijn toch een beetje taboe. We vragen elkaar hoe het gaat en hooguit melden wij elkaar of we wel of niet goed slapen. Hoe vreemd zou het zijn, als we ineens zouden zeggen: ik heb toch zo heerlijk gepoept vanochtend. Of juist: ik ben al twee dagen niet geweest, het zit me zo dwars…..Mooi dat de wederhelft in het gesprek toch even vreemd opkijkt. Of het moet je moeder zijn, die kan het wel hebben. Jaren geleden zag ik, per ongeluk want ik kijk niet veel tv, een aflevering van Dr. Oz bij Oprah Winfrey die ons vertelde hoe onze poep eruit zou moeten zien. En allerlei laxeertips. Want dat schijnt nog het grootste probleem te zijn in deze moderne wereld. Dat we niet kunnen. Er is natuurlijk snel een direct causaal verband te leggen met ons voedingspatroon. Allerlei pruimen, volgranen en tweeliter-waterflessen-per-dag vlogen mij om de ogen in die aflevering. Jaja, dat weten we toch allemaal wel.

We zitten midden in de lente. De chinezen zetten daar de kleur groen bij. Ontluikend groen. En de emotie die hier een rol speelt, zeggen zij dan, is woede. En de smaak zuur. Dus ik heb woedende groene prikkeldende zurige asperges gemaakt voor jullie. Ik heb ze gillend de pan in gegooid. En met harde tanden opgegeten. En het was heerlijk! Daarna heb ik liefdevol de prullenbak een schop gegeven. En in grote woede het hele huis gestofzuigd. En ga ik nu, met mijn krantje, een half uurtje verdwijnen. Zo komt er toch nog iets goeds van…offu….uit. En wens ik jullie allen een prettige, emotionele, groentenvolle stoelgang.

Emotioneel Koken kijkt graag even verder het hoekje om. Want ik ben ervan overtuigd dat onze lichamelijke functionaliteiten, en het wel of niet werken ervan, veel meer verbanden hebben dan alleen de juiste voeding. Want waarom verlangen we zo naar suiker, naar vet, naar gemak, naar bergen geraffineerde koolhydraten? Waarom verlangen we niet naar een kilo spinazie, 4 trossen druiven en een handvol noten? Waarom nemen we niet de tijd om na een kop kruidenthee met de krant op het kleine kamertje te verdwijnen en een half uur later met een gelukzalige glimlach weer tevoorschijn te komen? Juist….daar zit ‘m de kneep. Als we gewoon veel groenten, fruit, peulvruchten en noten eten is er niets aan t handje. Weinig zuivel en veel minder dierlijke eiwitten dan we nu doen. Maar ja, kom er maar eens om bij de gemiddelde hard werkende mensch met weinig tijd.

Klik op de pijl voor het recept. Elizabeth de Haan

Als ik dan nog even iets verder dat hoekje om kijk, dan zit er misschien een boodschap in het…uhm…uitblijven van onze grote boodschap. Het zit al verweven in onze taal. “ik heb er schijt aan”, “het zit me dwars”, “het ligt me zwaar op de maag”, ik ben er echt schijtziek van”, “ik loop helemaal vast”, “wat een slijmerd”…..om maar wat te noemen. Het heeft iets te maken met “vasthouden” of juist te snel “loslaten”. Onze lichamelijke functionaliteiten hebben ook een causaal verband met onze emoties. Dat weten de Aziaten al een eeuw of 300. Lees maar eens de vijf-elementen-leer. Kennelijk zijn wij dat een beetje vergeten, al is onze taal dat niet. Omdat we sommige emoties niet de vrije hand geven, en daarmee hun bestaansrecht ontkennen, lopen we wel eens vast. En raken verstopt. Alles blijft, in overdrachtelijke en in dit geval ook letterlijk, vastzitten achter die ene emotie die geen uitweg heeft. En we laten de krochten uit de diepte van ons lichaam niet graag los. Moeten we dan maar direct iemand volledig uitfoeteren als we boos zijn? Nee zeg, ik zou juist denken dat dat het gevolg is van teveel opgekropte woede. Als we woede onderdrukken, wordt

12


Hoeperdepoep

POEP, ONTLASTING, FAECES … welke naam je er ook aan geeft, ieder mens heeft er mee te maken. Of dit nu meerdere Wat doen je darmen nog meer? Een tijd geleden las ik dat je darmen een net zo’n malen per dag is of 1 x in de week, het hoort bij het leven. belangrijke functie hebben als je hersenen. De een heeft er geen problemen mee, de ander worstelt Je darmen hebben enorme invloed op je immuunsysteem. dagelijks met de toiletgang. Het is dus heel belangrijk om je darmen gezond te houden. Dit kan door gezonde voeding. Soms is je darmwerking Wat is poep nu eigenlijk? zodanig verstoord dat het hulp nodig heeft. Probiotica kan Poep wordt in de darmen gevormd en bestaat uit afvalstoffen. dan uitkomst bieden. Laat je hiervoor goed voorlichten, Onverteerde reststoffen (vezels!) vanuit de voeding, gemengd want er zijn er legio. Stress heeft ook invloed op je darmen: pijn, krampen, met vocht en afgestoten darmweefsel. Poep zegt veel over je gezondheid. Het is belangrijk om af en diarree of juist obstipatie, deze psychosomatische klachten zijn misschien herkenbaar (je wordt dus letterlijk lichamelijk toe eens te kijken hoe je poep eruit ziet. Tijdens mijn intake vraag ik hier altijd naar. Goed poepen zegt namelijk iets over je ziek van problemen). Toch lijkt er een verband te bestaan tussen je darmwerking en psychische problemen. Meer eet-, drink- en leefpatroon. Veel mensen in mijn praktijk dan 90% van de serotonine zit in de darmen, de hebben buikklachten en obstipatie. Als ik dan een voedingsanamnese afneem leg ik al snel de vinger op de zere neurotransmitter die invloed heeft op stemming en pijn. plek! In de regel wordt er te weinig vezels gegeten, te weinig gedronken en te weinig bewogen. Men voelt na enkele dagen Bevolkingsonderzoek darmkanker al duidelijk het verschil als ze mijn adviezen opvolgen. Het bevolkingsonderzoek darmkanker gaat tussen 2014 en 2019 geleidelijk van start. Alle mannen en vrouwen van 55 Hoe kan je poep eruit zien? tot en met 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Meedoen is Meestal is de kleur bruin. Dat is een normale kleur. Dit komt door een stofje, bilirubine. Dat zit in galvloeistof en komt vrij in gratis en vrijwillig. Bij het bevolkingsonderzoek wordt gekeken of er bloed in uw ontlasting (poep) zit. Bloed in uw de darmen bij de vertering van je eten. Soms is je poep wat ontlasting is niet altijd met het blote oog zichtbaar. Daarom anders van kleur, wanneer je bijvoorbeeld spinazie hebt gegeten. Soms zitten er wat stukjes in je poep. Dat zijn dan wordt een klein beetje van uw ontlasting onderzocht in een laboratorium. Meer informatie? bijvoorbeeld grotere onverteerbare stukjes voeding, zoals http://www.rivm.nl/Onderwerpen/B/Bevolkingsonderzoek_d pitten of zaden. Kleine kinderen hebben nog wel eens witte puntjes in de poep. armkanker Dat kunnen maden zijn (bijvoorbeeld veroorzaakt door spelen in de zandbak, waarbij besmetting met dierlijke bacteriën groot Herkent u zich in één van de bovenstaande klachten, kijk dan eens kritisch naar uw eet- en leefpatroon. Pas de is) en dan is een bezoekje aan de huisarts wel nodig omdat leefregels eens een poosje toe en zie hoe uzelf verbetering deze bestreden moeten worden met medicatie. in uw ontlasting kunt brengen. Keiharde droge poep, waarbij je grote moeite hebt met de toiletgang, duidt op obstipatie. Dit kan diverse redenen hebben. Je hebt te lang gewacht om naar de wc te gaan (je Leefregels voor een gezonde ontlasting: darm onttrekt vocht uit je ontlasting en dikt dan erg in), je hebt * drink voldoende, zeker 1,5 – 2 liter per dag te weinig vezels gegeten (vezels zorgen ervoor dat je poep * eet voldoende vezels uit volkoren producten, groenten en vocht vasthoudt waardoor het smeuïg blijft en je toiletgang fruit makkelijker gaat), je drinkt te weinig (dan kunnen je darmen * beweeg!! ook veel minder vocht vasthouden) of je beweegt veel te weinig (door te weinig beweging leg je de peristaltiek = Let wel: beweging van je darmen stil). Als je drol er al langer anders uitziet dan ‘normaal’ dan moet je hier wel even aandacht aan besteden. Het kan Als je afwisselend verstopping en/of diarree hebt, veel last hebt van winderigheid en buikkrampen, kan dit duiden op het ineens veel donkerder van kleur zijn of veel slijmeriger dan prikkelbare darm syndroom. Wellicht kan je dan zelf uitzoeken normaal. Als je daarbij nog andere lichamelijke klachten of je klachten krijgt na het eten van bepaalde voeding. Vaak is hebt is het belangrijk naar de huisarts te gaan. ook gebrek aan beweging een oorzaak. Vragen? Stelt u deze gerust via mijn website. De link staat Diarree kan een natuurlijke reactie van je lichaam zijn. Na bijv. op pagina van dit magazine. een voedselvergiftiging of besmetting met een bacterie is het zaak dit zo snel mogelijk uit je lichaam te krijgen. Je lichaam Voor nu wens ik u weer veel leesplezier met deze editie van ElisabethsMagazine. helpt je een handje door de zaak zo snel mogelijk te verwijderen, door diarree dus. Soms wordt de voeding niet Carola van Kesteren goed opgenomen door je lichaam en passeert het te snel je darmen. Je darmen kunnen het vocht dan niet goed onttrekken voedingscoach specialisatie: autisme met als gevolg dunne ontlasting. Meer weten over poep?

Bronnen: 13


Kinderen en ontlasting

Sommige kinderen vinden naar de wc gaan gewoon zonde van hun tijd, ze houden het liever op. Niet echt verstandig, want juist door dat ophouden kan er dus obstipatie ontstaan. Belangrijk dus om regelmatig naar het toilet te gaan, ook al is het spelen nog zo gezellig.

De meeste kinderen poepen direct na de geboorte. Het zo genaamde meconium, donkere bijna zwarte ontlasting. Afvalstoffen die het kindje via het vruchtwater en de cellen heeft binnen gekregen. En wij, jonge ouders kijken er vol bewondering naar. “Kijk, de eerste ontlasting.” Ook de eerste poepluiers worden met veel enthousiasme ontvangen en iedere verandering nauwkeurig geanalyseerd. ”Het zijn vast krampjes, of tandjes, of te zuur gegeten… “ En na de luier komt de grote ont-luier fase. Het potje en even later of zelfs al meteen, de wc. Ook die fase wordt door ouders toegejuicht en gestimuleerd. “Goed zo! Wat knap van jou, kijk eens wat een mooie drol.”

Trouwens dat spelen is wel belangrijk, want ook te weinig beweging kan weer tot verstoppingen leiden. Voor kinderen is de aanbeveling om zeker een uur per dag lekker buiten te spelen, maar meer mag natuurlijk altijd. Hebben sommige kinderen last van obstipatie, andere kinderen kunnen ook last krijgen van diaree. Ook erg vervelend natuurlijk. Vaak wordt dit veroorzaakt door bacteriën. Voedsel is bederfelijk en het eten van dit voedsel kan dus voor problemen zorgen. Naast diaree zal een kind in deze gevallen ook vaak overgeven. Let dus altijd goed op en bewaar snel bederfelijke voeding in de koeling. Heeft je kind een last van overgeven en diaree, geef het dan voldoende te drinken. Want juist door de combinatie overgeven en diaree verliest een kind vrij veel vocht en vul je dit niet aan dan kan uitdroging een gevolg zijn. Overigens kan diaree bij peuters ook worden veroorzaakt door een teveel aan vruchtensap. Met name appelsap, vaak geliefd onder de peuters kan behoorlijk voor problemen zorgen. Geef je kind dus liever water of afgekoelde thee te drinken.

Maar ondanks de aanmoedigingen komen nu ook al wel de schaamte gevoelens om de hoek kijken. Want spraken wij ouders eerst nog over poepluiers, nu geven we er taalkundig een behoorlijke draai aan. Drolletjes, poepie, drukken, of zelfs het mij zelf aangeleerd, bah gedaan. Dat laatste laat meteen duidelijk zien wat wij volwassenen eigenlijk van het afvalproduct van onze kinderen vinden. Terwijl de kinderen in kwestie al dat afval dat ze produceren juist reuze interessant vinden. Bovendien prikkelt het de fantasie behoorlijk. Regelmatig werd ik er door mijn kinderen op gewezen dat hun drol die daar lag in het toilet toch wel erg verdacht veel leek op een rookworst, of een berg konijnen keuteltjes, of dropjes…Vergelijkend warenonderzoek is op die leeftijd ook nog erg de moeite waard. “die van mij is veel groter, maar die van jouw stinkt meer.” Nog grappiger wordt het als de kleur van de ontlasting verandert door dat wat we hebben gegeten. Vooral bietjes en spinazie hebben behoorlijk wat invloed. “ik kan rood poepen hé mama?!”

Naast deze “huis tuin en keuken klachten” zijn er ook mensen die vanwege een voedingsallergie of intolerantie problemen ervaren op het gebied van de stoelgang. Is er sprake van een allergie voor bepaalde voeding dan moet het hele eetpatroon meestal blijvend worden aangepast. En dat is een behoorlijk ingrijpend gebeuren. Zeker voor kinderen natuurlijk. Want al ziet een ijsje er nog zo lekker uit, je kind mag het niet omdat het er ziek van wordt. Lastig uit te legen. En wat denk je van alle verpakkingen goed moeten lezen voordat je kind iets binnen krijgt dat een heftige reactie kan oproepen. Zoals bij bijvoorbeeld een pinda allergie. Zelfs het kleinste schilfertje pinda kan al gevaarlijk zijn voor sommige mensen.

Maar na een poosje hebben we dat gedrag bij onze kinderen ook wel afgeleerd. Want al vegen de meeste ouders nog wel de billen van hun kroost af, echt onderzoeken dat afval dat ons kind produceert doen we niet meer. En vanaf het moment dat een kind zelf de bips kan schoon vegen is het helemaal gedaan. We kijken er niet meer naar om. Tenzij er iets niet lekker werkt….

Voeding heeft zoals je kunt lezen behoorlijk veel invloed op je ontlasting. Het kan ervoor zorgen dat het allemaal prima werkt, maar het kan er ook voor zorgen dat de boel behoorlijk in het honderd loopt. Zoals bij een voedselvergiftiging of een voedselallergie het geval is. In geval van klachten heeft voeding extra aandacht. Want laten we wel wezen, het is wel zo lekker als alles daar beneden gewoon werkt zoals het hoort.

Veel kinderen hebben last van obstipatie, ofwel verstopping. Moeilijk of helemaal niet naar het toilet kunnen. Heel vervelend natuurlijk en ook pijnlijk bovendien. Gelukkig kan voeding hier veel betekenen. Vezelrijk eten, dus volkoren boterhammen, groentes, aardappelen en bijvoorbeeld peulvruchten kunnen een bijdrage leveren aan het minder hard maken van de ontlasting. Ook vocht, en dan het liefst water kan hier helpen. En ook gedroogd fruit, denk aan gedroogde pruimen kunnen een oplossing bieden. Obstipatie bij kinderen is trouwens niet altijd een kwestie van voeding.

Graag tot de volgende editie, Natasja Wildeman Kindereetcoach Spruitjes en Zo!

14


Bewegen en de stoelgang Een opgeblazen gevoel, winderigheid, verstopping of juist diarree: veel mensen hebben weleens last van buikproblemen. Hoe zorg je eigenlijk voor een goede stoelgang? Nou een hele belangrijke factor is bewegen. Als je beweegt, zet je je spieren aan het werk. Maar niet alleen dat, bewegen is goed voor heel je lichaam. Regelmatig bewegen is noodzakelijk voor een goed darmwerking. Wanneer je beweegt worden je darmen als het ware gemasseerd en raken goed doorbloed. Als je weinig beweging hebt door bijvoorbeeld zittend werk, wordt de darm weinig gestimuleerd. Hierdoor kan hij trager gaan werken, waardoor verstopping kan ontstaan. Voor degene die last heeft van een moeilijke stoelgang is bewegen dus heel belangrijk. Probeer iededre dag minstens een half uur te bewegen. Hieronder vallen wandelen, fietsen, huishoudelijke activiteiten zoals stofzuigen, dweilen, boodschappen doen, een wandeling maken na het avondeten. In principe is elke sport goed voor je stoelgang als je maar beweegt. Ook is bewegen heel ontspannend! En zoals je weet heeft stress zeker invloed op de darmen. Sporten kan je helpen stoom af te blazen! Voor de stoelgang geldt, hoe meer beweging hoe beter! Tanja Terloo TT Gewichtsconsulent Sportcoach

15


GASTCOLUMN


De darm Regelcentrum voor het algeheel welbevinden

gaat hierbij om een ernstig belaste darm/organen.

Fabrikanten maken er al heel lang gebruik van in hun reclames. Wie kent het niet, de termen als "weerstand begint in je buik", of " ondersteunt de darmflora". Gedeeltelijk klopt deze bewering. Maar het is niet zo eenvoudig als de reclames op TV beweren. Om inzicht te krijgen in deze materie heb ik een microbiologische opleiding gevolgd waarna ik mijn kennis in de praktijk breng bij Praktijk Gezonde Lijn in Heerhugowaard. (NoordHolland). Elisabeth heeft mij gevraagd u te vertellen over mijn praktijk voor EM.

Maar wat moet je dan doen? In het behandelplan wordt dan een ontstekingsremmende therapie en gecontroleerde reductie van de virulente darmflora met aansluitend rekolonisatie van de blijvende darmflora en een modulatie van de slijmvliesimmuniteit voorgeschreven. Dit gebeurt in fases. Je kunt je voorstellen dat als je de behandeling in een keer inzet zonder de organen in het lichaam (waaronder de lever en de nieren) voor te bereiden, de meneer zich flink ziek zou gaan voelen. Ik bereid het lichaam dus eerst voor op de doding van de virulente factoren en de parasiet. Door het leaky gut syndroom is de darm lek geraakt en zullen de toxines in het lichaam direct in de bloedbaan komen en dit is een enorme overbelasting voor het lichaam. Na de voorbereidende fase en de dodingsfase kun je niet stoppen. Je moet dan ook het darmslijmvlies en de darmflora weer opbouwen. Er is immers heel wat mis in de darmen. Aan de hand van de uitslag kan ik exact bepalen op welke mannier ik dit moet doen en met welke producten. De supplementen die ik gebruik zijn wetenschappelijk onderzocht waardoor de werking vast staat, mits juist ingezet.

Laat ik me eerst even aan u voorstellen. Mijn naam is Marlies Zorgman en ik werk als Gewichtsconsulente, Voedingscoach en microbiologisch Therapeut in mijn eigen praktijk Gezonde Lijn in Heerhugowaard. En meestal als ik dat vertel worden van alle kanten deze vraag gesteld ....Wat houdt de microbiologische therapie dan in? Ik zal dit in het kort omschrijven. Bij alle mensen met chronische ziekten, zielsproblemen, ontstekingsziekten en autoimmuun ziekten is vaak sprake van een intestinale disfunctie van microbiologische en of immunologische aard. Steeds meer mensen hebben duidelijke klachten terwijl er geen klinische diagnose kan worden gesteld naar de oorzaak van de klachten. Deze zogenoemde functionele stoornissen zijn een verschijnsel van onze tijd. Ze leiden ertoe dat de lichaamseigen afweer het laat afweten, waardoor het lichaam uit balans raakt. Er ontstaan klachten zoals slaapproblemen, vermoeidheid, hormoonstoringen (bijvoorbeeld Burn out door bijnieruitputting), darmklachten (bijvoorbeeld PDS - Morbus Crohn - Candida en dergelijke), spier- en gewrichtklachten, huidproblemen of andere chronische/auto-immuun klachten.

Bij deze langdurige (in dit geval één jaar) behandeling is er nog iets heel belangrijk. Als je een Candida belasting hebt, moet je ook rekening houden met voeding. Nu zijn er enorm veel Candida diëten. Mensen worden op een enorm schraal dieet gezet om de Candida af te doden (?). Echter, Candida is een gist en geen schimmel zoals over het algemeen beweerd wordt. En zoals de broodbakkers onder ons wel weten, gisten leven op? Inderdaad, SUIKER! Het enige waar dus rekening mee gehouden moet worden, zijn de (snelle) suikers en alcohol. Dit moet dus gemeden worden in het eetpatroon. Een mooie ondersteuning hierbij is de Glycemische Index (GI). De discussies over voeding zijn van alle dag en iedereen heeft er wel een mening over. Maar wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat dit voedingsadvies correct is.

De meeste aanvragen krijg ik via de mail binnen (info@gezondelijn.nl). Toen ik mijn mail opende kreeg ik een aanvraag van een meneer die veel klachten had. Een terugkerende Candida belasting en darmklachten, beslag op zijn tong, slechte adem en een inconsistente ontlasting. Het was kleverig en kon niet goed doorgespoeld worden. Ik heb een Basisscreening Darm en een TFT onderzoek voor hem aangevraagd en toen de uitslag binnen kwam, ben ik deze gaan analyseren en heb een behandelplan geschreven. Meneer bleek een parasitaire belasting te hebben. Dit vermoeden had ik al omdat 50% van de patiënten met terugkerende Candida belasting ook een parasitaire belasting hebben waardoor de Candida niet weg blijft. Deze moest dus gedood worden. Doordat uit de onderzoeken ook bleek dat deze meneer virulente factoren in zijn darmen had in combinatie met een verhoogde a1antitrypsine kon de diagnose Leaky Gut (lekkende darm syndroom) gesteld worden. Er was een verhoging in de vetzepen, waardoor de vertering van vetten en dus ook de opname van de in olie oplosbare vitaminen verstoord waren. (vitamine A D E en K) Hierdoor is de ontlasting vettig en blijft soms zelfs drijven doordat de lever overbelast is. (In dit geval door de Leaky Gut.) Ook de Candida was weer aanwezig en de blijvende darmflora was verminderd. Deze dragen bij aan de immuniteit van de darmen en het fysiologische proces in de darmen. Het

Je kunt je voorstellen dat tijdens de behandeling wel eens iets bijgeschaafd moet worden omdat de patiënt klachten kan krijgen als de behandeling te snel gaat. Dit heet Herxheimer, waardoor de patient een "grieperig gevoel" krijgt, hoofdpijn en dergelijke. Het blijft dus een proces waarbij je moet blijven nadenken en zoeken. In de meeste gevallen zal de patiënt (zoals hierboven) zich al snel een heel stuk beter voelen. Natuurlijk lukt het niet altijd. Maar ik blijf ervan overtuigd dat je moet zoeken naar de oorzaak van de klachten en die ook aan moet pakken. Symptomen zijn immers maar een verschijnsel omdat er iets in de basis verkeerd zit. En de darmen zijn het regelcentrum van het lichaam. Meten is weten en kennis is kracht. Praktijk Gezonde Lijn Marlies Zorgman info@gezondelijn.nl Regelcentrum voor het algeheel welbevinden 17


RECEPTEN


Elis

Granola-koekjes Een heerlijk en gezond tussendoortje wat je zelf maakt. Het zijn geen koekjes om op straat te eten of in de auto. Maar wel heerlijk bij de thee, koffie. En eet ze aan tafel, zodat er geen kruimel verloren gaat. Je zou het ook kunnen gebruiken als je zelfgemaakte gezondere cruesli. Na het drogen in de oven de massa in de blender doen. Kort blenderen en dan in een bus doen die je goed kan afsluiten. Dit is twee weken houdbaar. Dus doe een sticker op je bus met de datum waarop je hebt gemaakt.

abe

th’s

Kit ch

150 gram gemalen havervlokken 50 gram tarwekiemen 75 gram gemengde noten 80 gram vaste honing 100 gram ongezwavelde abrikozen 4 grote dadels zonder pit Verwarm de oven voor op 150 graden. Spreid de havervlokken en tarwekiemen op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Hak de noten en verdeel ze over de havervlokken en tarwekiemen. Zet de bakplaat ongeveer 15 minuten in de oven. Laat het niet verbranden, dus zodra het mengsel gaat geuren af en toe checken. Haal de bakplaat uit de oven en meng er de honing door. Eventueel iets meer. Snijd de abrikozen en dadels heel fijn en meng door het mengsel. Voeg eventueel iets meer honing er aan toe. Het moet een vaste massa zijn. Dit gaat ook weer op de bakplaat. Maak er een vierkante plak van ongeveer een ½ centimeter van. Zet er met een groot mes snij-inkepingen in, zodat je het na de droogtijd makkelijk kan snijden. Zet de bakplaat terug in de uitgeschakelde oven. Dit duurt ongeveer één uur.

19

en


Elis

Maïs-salade Een salade is een prima gerecht om je dagelijkse hoeveelheid groente aan te vullen en tevens levert het vezels op. Ook vocht. In sla, komkommer en tomaten zit vocht. Kostbaar vocht wat je lichaam nodig heeft voor een goede stoelgang en om af te koelen op warme dagen. Daarom eten veel mensen liever een salade dan een complete warme maaltijd op warme dagen. Luister naar je lichaam is niet altijd slecht. Je lichaam weet feilloos waar het behoefte aan heeft. Negeer wel de vraag naar ongezonde dingen. Alhoewel, soms is eraan toegeven ook niet zo verkeerd. Eén dag in de week, kan geen kwaad. Nou heeft een salade niet veel met koken te maken, het is mijn ogen meer assembleren. En zo moeilijk is dat niet. Maar neem wel verse sla. Geen sla uit een zakje, dat is zo futloos en geeft amper nog voedingstoffen. En maak de dressing ook zelf. Je kunt hem dan op smaak brengen naar eigen inzicht en niet naar de smaak van een zogeheten smaakpanel die de doornsnede van de bevolking vertegenwoordigd. Je bent uniek en je lichaam ook.

abe

th’s

Kit ch

en

voor 2 personen 1 krop sla, smaak en soort naar keuze, maar wel vers 2 mini-komkommers 200 gram smaaktomaatjes in allerlei kleuren en vormen 10 groene met citroen gevulde olijven 1 kleine blik maïs 1 theelepel mosterd naar smaak 1 eetlepel balsamico-azijn 3 eetlepels olijfolie eventueel een beetje ahornsiroop peper en zout naar smaak Was de sla en scheur in stukken. Was de komkommers, drogen en in stukjes snijden. Was de tomaat, drogen en halveren. Haal de olijven uit de verpakking en laat uitlekken. Giet de maïs af. Klop de azijn los met de mosterd. Wanneer dit goed is gemengd klop er dan beetje bij beetje de olie door. Proef de dressing en breng op smaak met zout, peper en eventueel een beetje ahornsiroop. Serveertip: zie foto. Dit is een salade voor twee personen op één bord. Deze salade kan je eten als hoofdgerecht met vis of vlees. Maar kun je ook serveren als bijgerecht wanneer je een bbq organiseert.

20


Elis

Visnuggets van kabeljauw

abe

th’s

Visnuggets wordt net zo vaak kant en klaar gekocht als vissticks en kipnuggets. Zelf ben ik daar een beetje huiverig voor. Er zit in feite altijd smaakstoffen in en andere producten die je beter niet kunt eten. Neem daarbij het feit dat het vaak door kinderen wordt gegeten. Niet echt een product om mee op te groeien. Wel om van te groeien. De verkeerde kant op. Zelf maken is zo makkelijk. Daarbij smaakt het zo veel lekkerder. De salade op de vorige pagina was assembleren, dit is iets meer werk, maar geeft veel voldoening en smaak. 250 gram verse kabeljauw (liefst van de visboer) 2 eetlepels zout 100 gram bloem 1 theelepel Piment d’Esplette of pittige paprikapoeder snuf zout 1 ei losgeklopt 100 gram panko (= Japanse paneer) pan om in te frituren. Mijn keuze is om in kokosolie te frituren. Is lichtverteerbaar. Snijd de kabeljauw in stukken en bestrooi met het zout. Laat het afgedekt ongeveer twee uur in het zout staan. Dit zout ontrekt vocht uit de vis. Droogdeppen. Neem drie diepe borden. Strooi in bord één de bloem met de Piment en het zout. goed mengen Breek boven bord twee de eieren en klop los. Niet schuimig. Strooi in bord twee de panko. Bedek de drooggedepte kabeljauw eerst met het bloem. Overtollige bloem afkloppen. Dan door het ei halen en dan bedekken met panko. Herhaal tot alle stukken zijn gepaneerd. Frituur ze nu in vet die niet heter is dan 180 graden. Laat uitlekken in een vergiet bekleed met keukenpapier. Serveer met zelf gemaakte patat frites in de actifry of gebakken in de oven. Voor 2 personen

21

Kit ch

en


Elis

Asperges Surf en turf

abe

th’s

voor 2 personen 1 bos witte asperges 16 grote blauwe garnalen 16 plakken pancetta ½ theelepel Piment d'Esplette 6 grote aardappelen in frites gesneden 1 banaansjalot 1 eetlepel olie 1 kleine fles witte wijn 2 laurierblaadjes 100 ml Crème fraîche 1 theelepel mosterd met dragon verse witte peper 1 eetlepel koude boter met zeezout 50 gram zeekraal Schil en stoom de asperges. Bereid frites van verse aardappel in de actifry of in de oven. Of uit de frituur. Maak het sausje Snijd de sjalot in stukjes en zet aan in de hete olie. Afblussen met witte wijn. Voeg de laurier erbij en laat inkoken. Omwikkel de grote garnelen met pancetta en breng op smaak Piment d'Esplette en witte peper en kort gebakken. Zeef de gereduceerde witte wijn en breng op smaak met peper, zout mosterd met dragon en maak eventueel wat zoeter met ahornsiroop. Maak de saus af met Crème fraîche en wat gezouten roomboter. Niet meer koken. Bak de zeekraal heel snel in wat hete boter aan en schep door de saus. Serveertip: zie foto.

22

Kit ch

en


Gazpacho 1 rode paprika 400 gram vleestomaten 200 gram komkommer 1 teentje knoflook 500 milliliter water 20 milliliter olijfolie 2 eetlepels wijnazijn 1 eetlepel peterselie 1 eetlepel bieslook peper Ontvel de paprika en de tomaten. Leg ze vooraf even in heet water zodat ze zich makkelijker laten ontvellen. (Indien te moeilijk om de paprika te ontvellen, kan het ook met het vel eraan.) Snijd de komkommer en de ontvelde tomaten en paprika in stukjes. Voeg de paprika, komkommer, tomaten, knoflook, olijfolie en azijn samen en mix dit tot een dikke puree. Voeg het water toe en breng op smaak met peper. Zet in de koelkast en dien koud op met fijngesneden peterselie en bieslook.

23


Geroerbakte groente met Vis Per persoon circa 100 gram visfilet (bijvoorbeeld kabeljauw of zalm) Bestrooi de visfilets royaal met versgemalen peper en zout. Stoom de visfilets in circa 10 minuten gaar in een stoompan, stoomoven of in een mandje boven kokend water.

De groente roerbakken:

Aardappelkoekjes

Kies lekker veel groente naar eigen smaak en naar het seizoen

200 gram aardappels 1 bos bosuitjes 2 eetlepels ma誰zena olijfolie

1 winterwortel 1 prei 1 courgette 1 paprika olijfolie

Schil en rasp de aardappels fijn. Snijd de bosuitjes in dunne ringen. Meng de aardappels met de bosuitjes en de ma誰zena en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en verdeel het aardappelmengsel in porties in de pan, druk licht aan en bak om en om in circa zes minuten op laag vuur gaar.

Snijd de groente in kleine stukjes/reepjes. Verwarm olie in een wok en roerbak de groente circa vijf minuten.

g e s t o o m d e v i s e n a a r d a p p e l k o e k j e s

24


Temperamentvolle Tempura Asperges Stuk of 20 groene asperges, van die kleintjes of grote door het lengte midden gesneden Voor het beslagje: 1 losgeklopt eitje 75 gram rijstebloem (mag ook tarwe zijn, maar ja, ik kook nu eenmaal glutenvrij) 150 centiliter ijs- en ijskoud water met bubbels 25 centiliter rijstazijn (als je dat niet in huis hebt mag het ook witte basalmico zijn) theelepeltje gemberpoeder zout Voor het bereiden: arachideolie grote wok schuimspaan keukenpapier

Klop het eitje los in een grote ruimte kom. Niet zuinig doen met kloppen hoor, je mag je met de vork helemaal uitleven. Maar als het geklopt is, dan is ‘t gedaan. Want dan moet er ook weer wat rust komen, niet in de tent, maar in de kom in dit geval. We scheppen rustig het bloem en de kruiden erdoor. Mooi momentje om de wok met olie op te zetten want die moet ook loeiheet zijn. Dan pas roeren we voorzichtig en beetje bij beetje het ijskoude water en de rijstazijn er doorheen. Maak het beslag niet lang van te voren, je wilt direct aan de slag. Het moet koud zijn, om jouw withete woede een beetje te temperen. He, zou het daarom tempura heten ;-). Dus we doen het met beleid, maar werken wel door hoor. De clou is namelijk toch dat het koude deegje geconfronteerd wordt met de hete olie en zichzelf dan opblaast, uit woede. Dan, met onze vingers, halen we de asperges door het beslag, goed onderdompelen. Een klein beetje uitdruipen en dan hopsakee, zo de hete olie in. Dat sist een eind weg, maar laat je niet afleiden, er mogen er gewoon 5 tegelijk in de olie. Na een paar seconden even draaien met de schuimspaan en na een seconde of 20 mogen ze er alweer uit. Even uitlekken op een keukenpapiertje tot ze allemaal zijn gedaan. Je serveert ze mooi gedrapeerd op een bord. Met een dipsausje in het midden. Een lekker dipsausje is bijvoorbeeld 6 eetlepels tamari (of japanse sojasaus, maar die is niet glutenvrij), 2 eetlepels mirin en 1 eetlepel rijstazijn. Er mag ook best een pietsie wasabi bij. Ook lekker is een beetje chilisaus. Of een beetje wasabimayonaise (dat klinkt heel sjiek, maar is gewoon een eetlepel mayo, 1 theelepel wasabi en een theelepel joghurt), of wat je ook maar lekker vindt. Nou, daar ligt je woede dan, open en bloot op het bord. En als je het hebt opgegeten, as it is, dan heb je echt voldoende. Hier ga je niet direct van denken dat het de stoelgang bevordert. De resultaten spreken wellicht voor zichzelf. Behalve asperges, kun je dit me zo’n beetje alle groenten doen die je maar wilt. En als ze zoooo lekker zijn, wil je dat vast wel. Hoe meer groenten, hoe meer vreugd. Zeker op dat kleine kamertje!

25


BOEKEN


Mijn boek bestellen? Klik hier

Wissel je airmiles in, dan kost het je niet direct geld.

27


Nodeloos gevangen Herinneringen aan een eetstoornis door Baukje van Kesteren Na jarenlange concentratiestoornissen, depressies en eetverslaving meldt Baukje zich hoopvol aan in een verslavingskliniek. Alhoewel in theorie de regels en behandeldoelen veelbelovend lijken, komt het er in de praktijk heel anders op neer. Verslagen en in verslechterde toestand stopt zij zelf de behandeling en loopt weg. Via een zeer lange weg van therapieĂŤn en zelfstudie komt zij uiteindelijk in aanraking met een psychiater die de diagnose ADHD en Autisme vaststelt. Deze diagnose heeft op haar een heilzamer effect dan de 20 jaar psychotherapie. Na de diagnose valt alles op zijn plaats. De theoretische regels van de behandelkliniek en het niet-toepassen van die regels in de praktijk leidt voor iemand met autisme tot grote verwarring en therapie mist daardoor het doel. Problematiek rondom Theory of Mind (TOM) bij autisme wordt goed beschreven in dit boek, evenals de problemen bij de Centrale Coherentie (CC). De beschuldiging van 'gevoelloos zijn' en het oog hebben voor details (de regels moeten immers nageleefd worden en men ziet het complete plaatje/overzicht niet) worden totaal niet herkend als autisme gedurende de behandeling in de verslavingskliniek. Baukje beschrijft haar eetstoornis later als een 'fiep', een obsessieve interesse. In haar gevallen een obsessieve interesse in afvallen enerzijds en eten anderzijds. Neem daarbij haar onzekerheid over haar innerlijk en er ontstaat een dwang richting het uiterlijk. Zo hield zij de controle. Door de bij mensen met autisme vaak voortkomende sensorische problematiek voelde zij niet aan wanneer ze voldoende had gegeten. Er zat geen rem op. Mensen met autisme hebben vaak een gebrek aan interesses en activiteiten of juist een overmatige interesse. Baukje had een overmatige interesse in afvallen en eten om het gebrek aan interesse/activiteiten te compenseren. Na acceptatie van de diagnose en intensieve zelfstudie overwon zij in mei 2010 haar eetstoornis.

28

Gedicht Nodeloos gevangen Er doen nog zoveel kleine dingen zeer van jaren her soms, en nog niet vergeten De meeste stellen nauwelijks iets voor toch is hun scherpte nog niet weggesleten Er doen nog zoveel harde woorden pijn die in mijn hoofd en hart zijn blijven hangen en die ik in gedachten soms herhaal zo houdt een mens zich nodeloos gevangen Er doen nog veel herinneringen zeer de meeste zijn al niet meer uit te praten Dus is er nog maar ĂŠĂŠn remedie voor: ze stuk voor stuk volledig los te laten.


""Geen bullshit maar gewoon zoals het is" De waarheid over een gezonde levensstijl, afvallen en niet meer aankomen.

Handig boekje met praktische tips. Geen loze beloftes. Wel een gezonde levensstijl, minder overgewicht en gelukkig en happy in je lijf! Meer info www.10wekenplan.nl of bestel direct bij bol.com

klik hier om direct te bestellen 29


KEUKEN-GADGETS


Make it! Shake it! Take it!

advertorial

Met de innovatieve ‘shake & go' collectie van Contigo heb je je favoriete drankje altijd bij de hand. Zonder het rietje is deze gekleurde drinkbeker 100% lek- en morsvrij. Hoe hard je ook shaked. Ideaal voor een verfrissende ijskoffie, zelfgemaakte smoothie of sportdrank. Contigo kenmerkt zich door vrolijke designs die zowel gebruiks- als milieuvriendelijk zijn. Met de nieuwe Autoclosetechnologie schrijft dit Amerikaanse merk een nieuw hoofdstuk op het gebied van lek- en morsvrije bekers en flessen. De gepatenteerde Autoclose-technologie sluit de beker volledig af zodra je het rietje verwijderd. Dankzij de antislipgrip ligt de Shake & Go gemakkelijk en stevig in de hand. Daarnaast is de drinkbeker gemaakt van het duurzame geurloze materiaal – Tritan TM, BPA-vrij - dat zeker wel tegen een stootje kan en is vaatwasmachine bestendig. Kleuren Oceaan, citroen, watermeloen en Lila Inhoud: 540 ml Prijs: € 18,95 (watermeloen € 17,95) Verkrijgbaarheid Te koop bij de betere kookwinkels en warenhuizen. Voor meer informatie over producten van Contigo en verkooppunten zie www.ttpconcepts.nl.

32


De dierentolk vertelt


Een huisdier is wat het eet Ooit heb ik eens gelezen: "Een huisdier is wat het eet." Als dierenbezitters zijn wij de verantwoordelijken voor hetgeen ons dier te eten krijgt. We zijn te veel aangewezen op kant-en klaarvoer uit de winkel. Deze voeders bevatten helaas soms ingredienten van slechte kwaliteit. En bevat het af en toe zelfs giftige toevoegingen. Kijk dus altijd goed wat er op de diverse verpakkingen staat. Zelf ben ik een voorstander van vers vlees afgewisseld met droogvoer. Er is een relatie tussen gezondheidsproblemen, in het bijzonder aan de huid en de darmen, en fabrieksmatig geproduceerd dierenvoer.

Tip van de dierentolk Geef bij voorkeur rauw voedsel en geef variatie in de voeding. Een konijn bijvoorbeeld heeft ook vers gras en goed hooi nodig voor een goede ontlasting. Kijk naar de 'natuurlijke' leefomgeving van je dier en stel zo zijn voedselpakket samen.

Bij langdurige en ernstige klachten raadpleeg je natuurlijk naltijd een dierenarts!

Uit de praktijk Een mevrouw vroeg mij om raad voor haar labrador. Ria Huiding, Een schat van een hond, maar helaas met heel veel Dierentolk problemen. Het dier had huiduitslag en altijd last van verstoppingen. Zijn bazin betaalde zich suf aan allerlei dure dieetvoeren en toevoegingen zoals pilletjes, drankjes, zalfjes. Ik heb de hond uitvoerig bekeken, ook door middel van vragen aan hem te stellen en het volgende kwam eruit. Binnen het gezin waren er al een langere poos conflicten waar iedereen in dat gezin last van had. De hond, die een "pleaser" was kon de veelheid van gegevens en emoties niet aan. Hij voelde de negatieve spanning haarfijn aan en kon het allemaal niet verwerken. In zijn angst en onzekerheid hield hij alles vast, inclusief zijn voedsel. De hond voelde zichzelf te kort schieten. Hij voelde de zwaarte van de problemen en voelde zich schuldig dat hij het niet kon oplossen. Zijn eigenaar schrok ervan dat ik van het familieconflict op de hoogte was. En zij had zich nooit gerealiseerd dat dit zo'n impact op haar hond had. We hebben afgesproken dat zij Tobias vanaf dat moment meer hond liet zijn. Meer hond in de vorm van, vaker even spelen met een bal, rennen achter een stok, rollen in de modder wat labradors top vinden, enzovoort.

Troost en dieetaanpassing voor de hond Zij gaf toe dat zij hhel vaakl haar toevlucht en troost bij de hond zocht. Nu wist ze dat hij dat teveel absorbeerde en niet kon verwerken. Tegelijkertijd hebben we zijn dieet aangepast in de vorm van rauw vlees. Zij was er heel huiverig voor omdat zij al meer dan een jaar aantobde met al die dieetvoeding en hulpmiddeltjes. Binnen drie maanden was Tobias een gezonde levenslustige, speelse en vrolijke hond die gewone normale ontlasting had. Hij had eindelijk de kans gekregen om zijn oude situatie los te laten. En ook de huiduitslag verdween als sneeuw voor de zon. De manier waarop een dier zijn voedsel verwerkt heeft dus ook te maken met zijn geestelijke gesteldheid.

33


Met oma aan tafel in Frankrijk


Als gevolg van gluten-intolerantie kan zowel diarree als obstipatie voorkomen , en in mijn geval obstipatie dus, en na ongeveer vijftig jaar met dit probleem te maken gehad te hebben ben ik ervaringsdeskundige. Dit betekend natuurlijk niet dat mijn tips voor alle glutenintolerante personen werkzaam zullen zijn, maar proberen kan nooit kwaad. Direct bij het opstaan een glas koud water drinken. Bij het ontbijt twee koppen slappe koffie[wel zwart] Na het ontbijt naar het toilet en tien minuten blijven zitten als het niet lukt. Niet langer! Dan later nog eens proberen. Het moet niet perse! Wat helpt is : Diep inademen en tijdens het uitademen stevig persen. Herhaal dit enkele keren en meestal helpt het. ‘s Avonds zeven geweekte gedroogde pruimen. Gestoofd in rode wijn is lekker en helpt nog beter. Als het na enkele dagen nog niet is gelukt, los je voor het slapen gaan een eetlepel olijfolie op in een half glas water. Is heel vies, maar toch opdrinken. In uitzonderlijke gevallen helpt een slok wonderolie, maar dit alleen in uiterste noodzaak, het moet zeker geen gewoonte worden. Drink minimaal anderhalve liter water per dag Eet gedurende de dag diverse malen fruit. Geen bananen.. Vermijdt voedsel dat tot obstipatie leidt: rauwe groene groente, rucola en andere donkere sla soorten en vooral rood vlees en hardgekookte eieren. Ook rijst en appelsap zijn niet aan te bevelen. Uiteraard gelden deze tips alleen voor personen met gluten-intolerantie dus die geen brood eten en weinig vezels. Voedsel wat slecht is voor de stoelgang vermijden. Groetjes van helma

35


Ovenspecial Misschien is nog niet iedereen ervan op de hoogte, maar er is een ovenspecial samengesteld met recepten van Marian Teunissen en Elisabeth van der Ark. Kijk op deze websites hoe te bestellen. Marian Teunissen: www.marianteunissen.nl Elisabeth van der Ark: www.elisabethsmagazine.nl

Ovenspeci

Ovenspecial

i

klik hier voor een special

36


Facebook-enquete

De vraag was of iemand de poeptest had ontvangen. Niemand gaf te kennen dat hij of zij de poeptest al had ontvangen. Onderstaand de andere de andere vraag: Hoe is het gesteld met jouw stoelgang? Ik ga iedere dag, 16 stemmen goed, 1 stem slecht, 1 stem De stemming was een beetje mager, maar waarschijnlijk wil niet iedereen hun poepgedrag met iedereen delen.

37


COLOFON Hoewel aan de totstandkoming van dit magazine uiterste zorg is besteed, aanvaarden wij geen aansprakelijkheidvoor eventuele fouten en onvolkomenheden, noch voor de directe of indirecte gevolgen hiervan. Niets uit dit magazine mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Elisabeth’sMagazine© worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, waaronder begrepen het reproduceren door middel van druk, offset, fotokopie of microfilm of in enige digitale, elektronische, optische of andere vorm of (en dit geldt zo nodig in aanvulling op het auteursrecht) het reproduceren ten behoeve van een onderneming, organisatie of instelling of voor eigen oefening, studie of gebruik welk(e) niet strikt privé van aard is. www.elisabethsmagazine.nl info@elisabethsmagazine.nl Eindredactie: Elisabeth van der Ark, Marian Teunissen.


Elisabeth’sKitchen

Elisabeth van der Ark Eigenaar ElisabethsMagazine

Voor kookworkshops en informatie omtrent gezonde voeding

e: info@elisabethsmagazine.nl w: www.elisabethsmagazine.nl

De opzet van Elisabeth’sMagazine is veranderd. Hieronder staat uitgelegd hoe de nieuwe opzet is. De naam blijft ElisabethsMagazine, powered by Elisabeth'sKitchen. Diegene die mee willen schrijven, plaatsen het artikel op hun eigen site/blog. Mij stuur je een kleine preview/teaser/inhoudsopgave wat in EM komt te staan met een link naar de originele post. Op deze manier blijft duidelijk dat de content van jezelf is en blijft. Wil je een heel artikel/recept omdat je geen dynamische site of blog hebt kan dat ook. Tussendoor verstuur ik een nieuwsbrief met zaken die EM aangaan of een receptenspecial. Heb je iets te melden wat mee kan in de nieuwsbrief, neem dan contact met mij op door een e-mail te sturen. Wat ik dan wel erg op prijs stel is een duidelijke melding op de site/blog en vermelding op facebook wanneer een nieuwe editie is gepubliceerd met link naar www.elisabethsmagazine.nl De planning is het volgende. In de oneven maanden wordt een geheel magazine verzonden. In de even maanden wordt alleen een nieuwsbrief verzonden. Zowel het magazine als de nieuwsbrief wordt verzonden op de laatste dag van de maand. Zorg dat je content uiterlijk de 15de van de maand naar mij is gestuurd, zodat ruim op tijd het magazine of niewsbrief samen kan worden gesteld. Een link van het magazine en/of de nieuwsbrief wordt zowel op mijn blog, website en issuu.com geplaatst. Uiteraard ook op facebook. Zowel in de groep als op de pagina’s. . Met vriendelijke groet, Elisabeth van der Ark

Elisabeth’sMagazine is powered by Elisabeth’sKitchen

39


Vooruitblik


De eerstvolgende editie gaat over time-management binnen het gezin en verschijnt eind september. Heb jij een druk gezin? Misschien vind je het leuk om te vertellen hoe jouw gezin met de huidige drukke tijd omgaat en hoe doe je dat met koken. Kook je iedere dag of koop je regelmatig kanten-klare voeding omdat je denkt tĂŠ weinig tijd te hebben om een gezonde maaltijd te bereiden? Je verhaal komt dan in het magazine, met je naam of anoniem. Elisabeth

info@elisabethsmagaz ine.nl www.elisabethsmagazine.nl

43

Em editie 9 definitief  

ElisabethsMagazine editie 9

Em editie 9 definitief  

ElisabethsMagazine editie 9

Advertisement