Issuu on Google+

update Light. Ideas. Systems.


PUMAVisionHeadquarter Herzogenaurach In 2009 sportlifestyle company PUMA opened the first carbon-neutrally operated company headquarters in its industry sector. It is called “PUMAVision Headquarters” as the construction of the complex, which covers a total area of 50.000 square meters, was strictly guided by PUMA’s sustainability concept PUMAVision. Both the architecture and lighting design of the red retail building are in the form of a PUMA shoebox, reflecting the corporate identity of the world-famous brand. While creating efficient active lighting, the distinctive lighting concept for both indoors and outdoors also communicates the company‘s image and philosophy. By being deliberately placed within this setting, light has become a means of corporate design and an expression of the brand message.

I 02


I 03


PUMAVisionHeadquarter Herzogenaurach

I 04


Client PUMA AG Architect Klaus Krex - da Capo al Fine Architekten, N端rnberg Electrical Contractor HTP Haustechnik Projekt Ingenieurb端ro, N端rnberg Photos Markus Bollen Products RED CARD LUMINAIRE, LIGHTSTACK, LED floor recessed mounted fitting, I-SPOT, I-PARABOL, M100 recessed

I 05


Landessparkasse Oldenburg

Transparency and flexibility - the new headquarters building of the Landessparkasse savings bank in Oldenburg shows how a company‘s functionality can be translated into architecture. Its individual components are linked by spacious galleries, glass halls and corridors. The perfect mixture of natural daylight and efficient lighting technology create a welcoming atmosphere for customer discussions. At the same time, the glass building complex provides a visible emphasis for the design of the city, for which it serves as a new landmark.

I 06


Client Landessparkasse zu Oldenburg Architect RKW Rhode Kellermann Wawrowsky, Architektur & St채dtebau, D체sseldorf Lighting Design Licht Kunst Licht AG, Bonn/Berlin Electrical Contractor J채hnig Elektrotechnik GmbH, Oldenburg Photos Lukas Roth Products M60 recessed

I 07


Novartis Campus Basel On the grounds of Novartis in Basel, an attractive campus is due to be completed by 2030. Designed by renowned architectural greats like Frank O. Gehry, David Chipperfield, Tadao Ando and Ă lvaro Siza, numerous office buildings, research and production institutes and a knowledge, innovation and convention centre are due to be erected here in the future. Varied illumination of outdoor areas provides nighttime orientation and, with its timeless form and reserved elegance, the LaNova acts as a binding light element for buildings with varying architectures in a modern learning landscape.

I 08


Client Novartis International AG Architect Masterplan: Studio di Architectura, Prof. Dr. Ing. Vittorio Lampugani, Milan Landscape Architect PWP Landscape Architecture, Berkeley CA; SalathĂŠ Gartenbau AG, Oberwil Lighting Design Licht Kunst Licht AG, Bonn/Berlin Electrical Contractor IWB, Basel Photos Lukas Roth Products LaNova family with pole top lightstack, pendant luminaire for arcades and catenary suspended luminaire

I 09


Federal Ministry of Family Affairs Berlin Open, transparent, communicative - the development at the German Federal Ministry of Family Affairs acts to link the old and new parts of the building. A full height glass facade creates a spacious complex, inviting pubic dialogue and interaction; while allowing daylight to flood into the building to generate a feeling of openness and space. Continuous rows of light strips immediately behind the glass facade emphasise the corridors and atrium. The diffuse light casts soft shadows and immerses the rooms in a harmonious ambience, while the ‚PURELIGHT‘ lines trace the structure of the facade to create an impressive nighttime display.

I 10


Client Bundesanstalt f端r Immobilienaufgaben Architect Schweger Associated Architects GmbH Lighting Design Kardorff Ingenieure, Berlin Electrical Contractor NEK Ingenieure, Berlin Photos Florian Profitlich, Markus Bollen Products PURELIGHT 90

I 11


Blue Cross Blue Shield Chattanooga The glass architecture of the Blue Cross Blue Shield building of Chattanooga, Tennessee is based on two guiding principles _ sustainability and energy efficiency. For the dayto-day work of its 4500 staff members, this will mean greater openness, flexibility and interaction. The MTR light stack‘s gentle light links up the inner courtyards of this vast insurance company complex, with a slim and elegant shape that captivates onlookers with its clarity and straight lines. Its sophisticated light direction, which is based on SELUX MTR prism refractor technology, enables optimum lighting quality with minimal energy usage.

I 12


Client Blue Cross Blue Shield Architect Duda Paine Architects Inc. Lighting Design Cline Bettridge Bernstein Lighting Design, NY Electrical Contractor Skanska/EMJ Joint Venture Photos Courtesy of SELUX US Products MTR Columns

I 13


Harris Williams & Co. London One design but many options _ awarded the Chicago Athenaeum Award, the NEO light series blends timelessly and elegantly throughout the building. The London office of the investment banking firm Harris Williams & Co. has also been enhanced by its flexible system concept. Various lighting configurations have been used to illuminate the reception area, lobby, cafeteria, conference rooms and offices with the cassette-shaped base element made of glass, chrome and high-gloss aluminium. Microprism diffusers ensure a pleasant lighting ambience, which results in glarefree, uniform light to optimise the working environment.

I 14


Client Harris Williams & Co. Ltd. Architect Gensler, London Lighting Design Gensler & SELUX UK Ltd. Electrical Contractor EMI Photos Marcus Peel Photography Products NEO CASSETTE pendant + ceiling

I 15


Landscape Architecture Seoul Green oases designed for the senses. Public parks in Seoul are lively and unconventional _ picturesquely arranged footpaths lead over small ponds and bridges through spacious country parks, past pavilions and areas with botanic themes. Nanji and Yeouido, two naturalisation projects on the banks of the Hangang and Dream Forest in the north of the city are popular destinations for excursions for both young and old. Varying sections of the park with cultural and sporting themes provide spaces for visitors to wander, even after dark. These magical natural spaces are immersed in a reserved lighting that provides a stagelike character, while in other areas the lighting provides nighttime orientation.

Nanji

Yeouido

I 16


Dreamforest

Client Seoul (Metropolitan) Government Landscape Architect Dream Forest by C´Topos & Seegan Architects Lighting Design Nanji and Yeouido by Yeon So Lee, ULP (Urban Lighting-Design Partnership Co. Ltd.) Photos Honik Lee Products DISCERA Provence, OLIVIO Sistema, PEAK

Nanji

I 17


ExCeL Center London

What do a computer program and an exhibition and event centre in London called ExCeL have in common? An identical sounding name that implies excellence. The extension to the Royal Docks exhibition grounds is distinguished by a futurist design. The gigantic, yellow spiral of the entrance area calls to mind a supernatural insect climbing through the facade. This striking shape not only inspires the imagination but serves as a natural navigation aid for visual orientation.

I 18


Client London International Exhibition Centre Architect Grimshaw Architects, London Lighting Design Gensler Architects & SELUX UK Ltd. Electrical Contractor SPIE Matthew Hall M&E design Hoare Lea Lighting, Poole Photos Mark Humphries Photography Products M100 recessed continuous lines of light

I 19


Stratford Station Upgrade London

Gateway to the London Olympics, the robust Railway Cassette and Survivor range have been used to good effect on both platform and pedestrian areas as the ÂŁ110 million upgrade transforms Stratford Station in preparation to welcome thousands of visitors to the 2012 London Games. Linear lighting systems running the length of both platforms, using recessed and direct/indirect pendant, provide excellent uniformity of light. This is carried through to the pedestrian areas using Railway Cassette.

I 20


Client Transport for London/Network Rail Architect Hawkins/Brown, London Lighting Design Pinniger and Partners Electrical Contractor Emico Photos Andy Taylor Products M125 recessed, M125 direct/indirect, RAILWAY CASSETTE pendant, SURVIVOR

I 21


31 Queen Street Melbourne

Spectacular and attractive: the Cubist architecture in the foyer of this business complex in Queen Street Melbourne is an immediate eye-catcher. Its indirectly lit wall panels are dominant design elements that lend the lobby an imposing visual presence. The linear SELUX luminaires are part of the structure and serve as a binding element. The light penetration is visible from the luminous cubes in the entrance area, which protrude imposingly from the facade. The dramatic lighting ambience is intensified by the combination of warm and cold light colours.

I 22


Client Charter Hall Group Architect Gray Puksand, Melbourne Lighting Design Electrolight Lighting Designers Photos Peter Bennetts Products M100 recessed

I 23


MAX Hamburger Restaurant Sweden The first branch of MAX opened in Sweden back in 1968, long before foreign fast food chains were to invade Scandinavia. Max is the only restaurant chain whose hamburgers are made from locally-produced meat. The OLIVIO Candelabra characterises the external appearance of its newly opened bistro, its light creating a special flair while radiating comfort at the same time. The highly efficient LED lights, some of which are fitted with speakers, also ensure exterior light with an inviting ambience.

I 24


Client MAX Hamburgerrestauranger Architect Lomar Arkitekter, Stockholm Landscape Architect C-O-M-B-I-N-E Electrical Consultant EC EnergiConnect Photos Mikael Silkeberg Products OLIVIO LED

I 25


Berufskolleg Oberberg Wipperf端rth The days when a school building looked like a functional, emotionless concrete box are history. Though fair-faced concrete - still in fashion as a building material - defines the new technology building at the Berufskolleg Oberberg vocational training college, the harmonious lighting concept has lent a pleasant working and learning atmosphere to this puritan, two-storey building. The main design element is the NEO pendulum luminaire with its unconventional suspension. These have been playfully positioned to make the building less formal. The NEO is such a special design element that it even effects the building when unlit. When switched on, it comfortably manages the wide variety of lighting tasks demanded by the building.

I 26


Client Oberbergischer Kreis Architect Oxen & Partner, H端rth-Efferen Photos Stefan Schilling Products NEO Tube, SATINLIGHTS 300

I 27


Marktplatz Neubrandenburg Market squares have been the centre of urban spaces since the middle ages. As well as the commercial centre, Neubrandenburg is the site of the Ducal Palace and the old town hall. Now restored into a representative and lively city square, the expansive marketplace has now been structured by eight large light steles. These 10-metre high columns rise towards the sky from a natural stone base resembling impressive light sculptures. They are encased with fine stainless steel cables and illuminated using integrated projectors. These light sculptures blend harmoniously with the water jets from the adjacent fountains. The project „Marktplatz Neubrandenburg“ from Kardorff Ingenieure Lichtplanung has been nominated for the German Lighting Design Awards 2011 in the category Public Areas/Street Lighting.

Client BIG Städtebau, Neubrandenburg Architect Noack Planung und Projektentwicklung GmbH, Dresden Lighting Design Kardorff Ingenieure, Berlin Photos Bernd Lasdin Products Custom designed stainless steel lightstacks

I 28


Bundesinstitut für Risikobewertung Berlin Science and research in noble surroundings _ a former manor on Berlin‘s southern outskirts is one of the sites for the German Institute of Risk Assessment (Bundesinstitut für Risikobewertung). To enable this neo-classical manor to be viewed by onlookers in the evening, ARTIKA floor-mounted floodlights have been used to provide an effective setting for its historic facade.

Client Bundesamt für Bauwesen und Raumordnung, Berlin Lighting Design PFI-Planungsbüro freier Ingenieure, Berlin Electrical Contractor Elektro-Anlagenbau Kleinmachnow GmbH Photos Eckhard Joite Products ARTIKA

I 29


Keltenmuseum am Glauberg Glauburg

A princely panoramic view of the Glauberg _ with its protruding upper storey, the Celtic Museum‘s new building, half of which is built into a hillside is without doubt a real eye-catcher. Its large panoramic window provides an impressive view of the redesigned burial mound of a Celtic prince. A harmonious lighting concept that reconciles functional, conservational and commercial requirements places this fascinating discovery of Celtic graves and settlements into a setting that is as sensitive as it is effective.

I 30


Client Bundesland Hessen, represented by HMWK Architect kadawittfeldarchitektur, Aachen Photos Werner Huthmacher Products M100 recessed wallwasher, M60 recessed IP44

I 31


selux.com

SELUX速 offers a comprehensive range of premium-quality interior and exterior luminaires. We support the creative design of living and workspaces with innovative products.

The TV tower next to Neptunbrunnen fountain on Alexanderplatz in Berlin is a magnet for visitors to the city. A sojourn in the nearby gardens is improved by the OLIVIO Candelabra with its white and uniform light. Its floral design lines the borders of the footpaths, inviting visitors to stroll and pass the time here. Client Bezirksamt Berlin-Mitte Landscape Architect Levin Monsigny Landschaftsarchitekten, Berlin Lighting Design Licht Kunst Licht AG, Bonn/Berlin Electrical Contractor L端gger Elektroanlagen GmbH, Berlin Photos Eckhard Joite Products OLIVIO Candelabra

EDV 483 937


Selux update 2011