Page 1

IMMERSIVE

SPACE DIGITAAL WERKBOEK ELINE VAN LENT C1J


Je wilt weten waarom de steden in de woestijn onder het zand liggen en waar de prachtige vliegende Deze screenshot uit het spel The linten vandaan komen en wat de Journey vangt voor mij goed de mysterieuze sfeer uit dit spel. Ik heb overeenkomst is met de cape van het karakter. voor deze afbeelding en het spel gekozen omdat er een bepaalde flow in zit die heel mysterieus is. De Ook geeft het mij een conflict tuscape van het katachtige personage sen gevoelens van warmte en kou, wuift mee op de flow net zoals de ondanks dat de kleuren heel erg warm zijn dragen de stuivende zanvliegende linten dit doen. dwolken en de dik ogende cape er Het is een hele open wereld maar aan mee dat ik het toch koud krijg. intu誰tief wordt je de goede richting op gestuurd. Zo doemt er in de Ik kan uren wegdromen bij deze afbeelding en bij dit spel. verte een berg op. Wat zou daar zijn?

Afbeelding 1

De kleuren, de flow en de muziek die zo ontzettend goed getimed is brengt mij in een staat van rust, verwondering en fascinatie.


Afbeelding 2 Deze afbeelding is een luchtfoto van een drukke stad in de avonduren. Zulke foto’s fascineren mij altijd omdat het zoveel zegt maar de persoon wie er vluchtig naar kijkt zal dat waarschijnlijk niet opvallen. Zo zijn er honderden en honderden huizen en gebouwen op te zien. In elk huis bevindt zich een toilet. Kun je na gaan hoe gigantisch veel toiletten er dus op deze foto staan terwijl ze niet te zien zijn. En in elk huis wonen mensen, ieder met een eigen verhaal. Iedere auto op de weg heeft een andere bestemming. Dit speelt zich allemaal af terwijl je er naar kijkt. Maar ook als je wegkijkt gaat het door je hebt er geen enkele invloed op. Dit alles geeft mij een beetje een vreemde stemming. Het gevoel hebben van dat mijn leven maar een van de miljoenen is en daardoor ben ik vastbesloten er iets unieks van te maken.


Afbeelding 3 Een lege kleedkamer in een groot theater. Het gevoel wat je krijgt als je helemaal compleet alleen in een groot theater backstage bent is iets heel aparts. Alles is leeg en verlaten maar je weet dat


binnen een paar uur cast, crew en publiek binnen komt en er enorm veel drukte en geluid zal zijn. Door naar deze ruimte te kijken met de lege tafels en de spiegels waar nog geen foto’s en kleinigheden op hangen

wordt je als het waren mee gezogen in het idee van wie of wat zou hier als volgende komen? En wie zijn hier allemaal al eens geweest? Wat hebben ze toen voorgedragen aan het publiek?

Deze ruimte geeft mij het gevoel van hoop en een nieuw begin. Zo kan namelijk de show de vorige avond niet lekker liep maar vanavond heeft iemand een nieuwe kans bij een nieuw publiek.


Nachtmerrie droomwereld

Drukke stad met verborgen geheimen

Fata morgana/mirage Arabisch

Anders, angst Bomen Creaties Donkere kleuren Enge omgeving Grote vormen Harde ritselende geluiden Instinctief Jurkje Knuffel Loerend in het donker Meisje Niet op haar gemak Ontdekken Pastelkrijt Ruisende bladeren Starende gele ogen Tekenen Uitvinden hoe je hier weg komt Vormgeving is geschilderd Wat betekend deze wereld

Alledaag Bekende omgeving Drukte Ergens achter komen Flat’s Grijs Hoge gebouwen Ingewikkelde ruimte Jonge mensen Kleine struikjes Lege gezichten Mysteries/geheimen Niet weten wat er allemaal gaande is Open deuren Poppetjes Rijdende auto’s Saul Bass vormgeving Tinten Uitzicht op de stad Verborgen Wegen Zoeken

Brandende zon Diep in de woestijn Exotische bloemen Fantasie kaleidoscoop Goud, gouden lamp Hel Ingang van een geheime grot Jaren 50 ontdekkings reizigers Kisten Lama’s of kamelen Meer Nog niet ontdekte wereld Oase Palmbomen Rare space wereld Struiken Terwijl je in deze wereld bent verandert het in een groene vlakte Uitgewerkte geschilderde achtergrond Vliegtuig Wegrennende pauwen Zandvlakte


Wat is de eerste ruimte die je je kunt herinneren? Station Arnhem centraal. Kun je nog objecten noemen en beschrijven die daar waren? Er waren daar borden met reisinformatie, reclame borden van winkels die buiten stonden, gele kaartautomaten, incheckpaaltjes van verschillende vervoerders, er staan verschillende bankjes, zwarte en tegenwoordig nieuwe houten bankjes en ook staat er een groot geel hokje voor informatie. Wat is de grootste ruimte waar je ooit in geweest bent? De grootste ruimte waar ik ooit geweest ben is denk ik wel The British Museum. Wat is de kleinste ruimte waar je ooit in geweest bent? Een kleine, krappe en vochtige kelder.

Waarom voel jij je in sommige ruimtes prettig? In sommige ruimtes voel ik me prettig als het warm is. En lekker knus met veel decoratie en een tapijt. Ook voel ik me prettiger in bekende ruimtes met mijn eigen spullen. Waarom voel jij je in sommige ruimtes onprettig? Als een ruimte erg steriel en kil is voel ik me daar onprettig bij. Waar wordt dat gevoel door veroorzaakt? Dat gevoel wordt denk ik veroorzaakt doordat ik graag ergens warm en rustig zit. Bij voorkeur met een dekentje. Op vertrouwde plekken voel ik me vaak ook rustig omdat ik precies de geluiden ken en weet wie er buiten langs lopen. Op nieuwe plekken is dat niet dus ben ik automatisch veel alerter en kan ik niet rustig op mijn gemak zitten.


Van welke ruimtes of omgevingen waar je nog nooit bent geweest kun je je toch wel een voorstellig van maken? Van ruimtes die in boeken beschreven worden. Ik lees graag en erg veel dus mijn verbeeldingsvermogen is redelijk. Een voorbeeld is een groot landhuis uit 1800 of een piratenschip. Ik voel bijna de wind door mijn haren gaan, hoor de zeemeeuwen geluid maken en ergens een bel die luidt in de verte.

Dit is ook wel iets wat me afleid, er is veel om te bekijken. Het voelt hier erg rustig en ik ben hier op mijn gemak.

Van welke ruimtes of omgevingen kun je je helemaal geen voorstelling maken? Geen voorstelling maken lukt me denk ik niet. Ik denk erg in beelden en er schieten altijd wel dingen door mijn hoofd als ik woorden hoor of lees.

Welke ruimte zou je graag nog naartoe willen? De ruimte die ik graag zou willen bezoeken is de ruimte zelf. Ik ben heel benieuwd naar hoe het nou zou voelen om van de aarde af te zijn en geen zwaartekracht te voelen. Het lijkt me een gek idee om naar beneden te kijken, daar de aarde te zien, en te weten dat iedereen die je kent daar is en jij hier.

Kun je je nog een ruimte herinneren van een enge film, beschrijf die. Een eng oud huis met een steile trap naar beneden naar een kelder. Die kelder was donker en allemaal rare spullen en vleeshaken waar mensen aan opgehangen werden. Kun je je nog een ruimte herinneren van een feel-good-movie, beschrijf die. Een groot park met veel bomen. Daar middenin staan ronde pilaren in een rondje met daarbovenop een dak. Het bouwwerkje lijkt op oude Griekse stijl. Hieronder speelt zich in de stromende regen een scene af. Dit is met altijd bij gebleven omdat het er erg mooi uit zag. Wat vindt je van de ruimte waar je nu in zit? De ruimte waar ik nu ben is de slaapkamer van mijn vriend. Het is hier warm en vertrouwd en als ik hier logeer liggen mijn spullen ook overal.

Op welk moment van de dag vindt je een ruimte het prettigst? Ik denk dat ik een ruimte het prettigst vind als het aan het eind van de middag is. Een laag zonnetje dat naar binnen schijnt en nog voldoende licht.

Welke ruimte bezoek je met tegenzin? Die ruimte is denk ik wel het ziekenhuis. Al het pijn en leed wat daar achter muren van kamertjes is. Ik vind dat er een nare bedrukkende sfeer hangt altijd. Maar gelukkig wel natuurlijk dat er ziekenhuizen zijn en dat ze tegenwoordig een hoop kunnen. Ik heb respect voor mensen die daar kunnen werken. Herinner je je nog een bijzondere belichte ruimte? Ja deze ruimte kwam uit de film Barry Lyndon. Deze ruimte werd geheel verlicht door kaarslicht. Er kwam geen enkel studio licht aan te pas. Dit zorgde voor een bijzondere en vooral realistische sfeer.


Werkboekelinevanlent totnutoe  
Werkboekelinevanlent totnutoe  
Advertisement