Page 1

Een gedeelte uit mijn portfolio in beeld


School

Magazine Kies zelf een tijdschrift uit en een onderwerp om over te schrijven. Ontwerp dit compleet in de stijl en het stramien van het tijdschrift. Magazine: Items. Onderwerp: Psychologische accepten achter reclame. Te vergelijken met de buitenkant van een flesjes water in de supermarkt. maart 2009

1

Reclame makers onder vuur

HET GEHEIM VAN VERLEIDENDE RECLAME

JA, DAT IS TOCH IDIOOT DAT IEDEREEN MET ZON FLESJE SPA LOOPT. TERWIJL KRAANWATER NET ZO LEKKER IS

Het succes van: Marlies Dekkers Portfolio: Rick van Halem

Tijdschrift voor ontwerpen en verbeelding september / oktober’08 €12,95

Reclame verleiding

Verborgen verleiders

Dat hangt van het soort product af. Sommige producten hebben rationele eigenschappen. Bijvoorbeeld je hoort van een product dat het iets kan. En dan kan jij als consument reageren met goh dat wist ik nog niet. Nou vind ik het wel interessant dan is het gewoon een fijt. Maar het kan ook zijn dat er gewoon een gevoel aan plakt. Die beter is afgestemd is op wat jij wilt. Dus het kan allebei.

&

reclame verwerking Michael Levisson Nee, het is gewoon hun vak

1 2008

1

ADVERTISING IS NOT TELLING BUT SELLING Zijn er ook geheime truucs? Nee, het is gewoon hun vak. Er is een mooie Amerikaanse uitdrukking: “Advertising is not telling but selling” Dus je kan wel vertellen wat een product doet, maar dat is niet genoeg. Je moet er een saus omheen doen. Nogmaals, het is gewoon hun vak.

En het moet natuurlijk ook waar zijn? Je mag niet liegen in reclames.Je gaat onderuit, en dat niet alleen. Concurenten gaan naar de Reclame Code Commissie. Maar een gevoel aan iets toevoegen, daar kunnen geen feitelijke leugens over verteld worden.

Wat is het belangrijkste wat de consument tot kopen brengt? Dat kan je niet zeggen. Dat is bij elk product anders. Flesjes water is daar een goed voorbeeld in. Het is toch heel gek dat iedereen met die flesjes loopt. Dat heeft spa heel slim gedaan door waarschijnlijk in populaire televisie series mensen dat te laten opdrinken.

4

1 2008

Is een mooie reclame goed? Nee, je moet er toch veel voor doen. Het kan er heel mooi uitzien, maar als niemand het kent kopen ze het niet. En zo doen ze het ook in de Modewereld, grote merken laten bekende Hollywood sterren gratis hun kleding dragen.

Welke reclame heeft het best gebruik gemaakt van onbewuste manipulatie? Coca-Cola, dat blijft een icoon. Iedereen weet wat het is. Coca-Cola heeft heel goed ingespeeld op de consument. Dat komt puur door communicatie.

Is reclame verleiden?

Kan je met vormgeving consumenten sturen naar een doel?

Voor een deel wel. Zelfs overheid instellingen doen dit. Ze proberen je te overtuigen om vervolgens kompleet je gedrag te veranderen.

Ja, Dat zie je al aan parfum flesjes. Kijk maar naar H&M die laten alleen maar een jurk zien, maar de manier hoe het gefotografeerd is de doorslag.

Betekend een goed concept, ook een goed werkende reclame?

De beste campagne?

Als het een goede reclame is wel, en als je een goed concept hebt moet je dit ook vast houden. Ook moeten producten zichzelf wel waarmaken. Als een product niet goed is, kunnen reclame makers de beste campagnes opzetten maar verder zonder enig succes doelstellingen bereiken.

Zijn emoties belangrijk in reclame? Voor heel veel product categorieën en soorten reclames is dat heel belangerijk.

Wat is het belangrijkste ingrediënt? Het belangrijkste is een goede bootschap overbrengen aan consument, dat de mensen ook begrijpen wat je bedoeld. Als ze het niet begrijpen heeft het geen zin. Beter een goede strategie met een slechte uitvoering dan een slechte strategie en een hele mooie campagne. Een product verkopen met een slechte strategie werkt simpelweg gewoon niet.

Dat vind ik heel erg moeilijk, Per perioden is er altijd wel een uitspatter. Begin jaren 80 en 90 was het Benetton. Die maakte campagnes die waren zo baanbrekend vernieuwend. Maar nu helemaal niet meer. Dus dat is erg verschillend perioden. En Nu? Eerlijk gezegd zie ik nu geen bijzondere dingen. Het enige wat ik wel heel goed vind is Dove, ze laten voor het eerst geen mooie mensen zien. Dat is erg vernieuwend. Dat merk is daar heel groot mee geworden.

MICHAEL LEVISSON: “NEE, HET IS GEWOON HUN VAK”

DE BASIS VAN HET VAK IS: HOE KAN IK IEMANDS MENING BEÏNVLOEDEN.

Beïnvloeden reclamemakers de consument dan onbewust?

TEGENWOORDIG IS ALLES EEN MERK, JE BENT ZELF OOK EEN MERK. ER ZIJN HEEL VEEL ONDERZOEKEN EN THEORIEËN OVER. IK HEB 7 JAAR BIJ EEN RECLAME BUREAU GEWERKT EN DIE ZEIDEN EEN MERK IS EEN VRIEND. ANDERE BEDRIJVEN ZEGGEN EEN MERK LEEFT PAS ALS HET EEN ZIEL HEEFT.

MICHEAL LEVISSON LERAAR MARKETING COMMUNICATIE AAN HET MEDIA COLLEGE AMSTERDAM, WAAR HIJ LEERLINGEN DE KNEEPJES OVER ECHTE MARKETING BIJBRENGT HOUD ZICH NIET ALLEEN BEZIG MET LES GEVEN. BEKENDE MERKEN ZO ALS P&G, HEINZ, VAN GILS EN XEROX HEBBEN VAN ZIJN MEDEWERKING MOGEN GENIETEN OM VERVOLGENS TOT EEN GROOT SUCCES OP DE MARKT TE BELANDEN. LEVISSON VOELT ZICH THUIS TUSSEN AL DEZE BEKENDE MERKEN ZO SPREEKT HIJ OOK: TEGENWOORDIG IS ALLES EEN MERK, JE BENT ZELF OOK EEN MERK. EN MISSCHIEN HEEFT HIJ HIER VOOR GROTENDEELS OOK WEL GELIJK IN. Wat houd u bezig in dit vak? ik houw me het meest bezig met hoe een merk of een instelling wil overkomen bij zijn doelgroep. Dat moet je iegelijk versimpelen naar een begrijpelijke bootschap of een gevoel. En dan ga je vervolgens kijken, wat voor communicatie instrumenten heb ik hier voor nodig. En dat is niet altijd reclame, het kan ook zijn, als je het bijvoorbeeld over een organisatie hebt: Hoe gedragen mensen zich naar de klanten toe of naar de geïnteresseerde. Dus dat gaat naar het gedrag tot en met de toon hoe je briefen schrijft en je advertenties.

Zijn het altijd alleen maar merken? tegenwoordig is alles een merk, je bent zelf ook een merk. Er zijn heel veel onderzoeken en theorieën over.

2

Wat gebeurd er met de mensen als reclame stopt in ons land? De winkels zullen leeg raken. Want dan zecht de Alberthein waarom moet ik al die merken hebben? Mensen weten toch niet dat deze merken bestaan. Dus worden er alleen maar huismerken verkocht. Dan krijg je toestanden zoals in Rusland vroeger, dat je in de rij moet staan om in de winkel nog wat te krijgen. Daar was reclame verboden.

1 2008

5

1 2008

Ik heb 7 jaar bij een reclame bureau gewerkt en die zeiden een merk is een vriend. Andere bedrijven zeggen een merk leeft pas als het een ziel heeft

Is dat moeilijk om te onderzoeken? Eigenaren van het merk, Adverteerders moeten heel zelf kritisch leren zijn. Als jij ergens werkt heb je een mening over je eigen bedrijf. Terwijl je iegelijk naar de mening van de consument moet luisteren. En dat klopt niet altijd met wat je zelf vind. Dat ontdek je door onderzoek, en dan moet je iegelijk je eigen mening aanpassen. Vervolgens moet je onderling afspreken we willen zo en zo over komen. Daar moet iedereen zich aan houden. Inclusief de reclamemakers. Die moeten er voor zorgen dat het wordt uitgedragen.

Bij welke producten worden consumenten het meest ombewust gemanipuleerd? Vooral parfums en dranken.

Net zo als water? Ja, dat is toch idioot dat iedereen met zo’n flesje spa loopt. Terwijl kraanwater net zo lekker is. Maar zo zie je iegelijk dat de ontwerper ook aan het beïnvloeden is. Mensen kopen een bepaald merk water omdat ze het flesje mooi vinden.

Micheal Levisson (1951) Studeerde kunstgeschiedenis in 1970 aan de Universiteit van Amsterdam 1975 martketing/reclame SRM 1980 t/m 1995 Incompany-trainingen Procter & Gamble Young & Rubleam Unilever

Gelooft u dat reclame makers de consument onbewust probeert te manipuleren? Als een consument negatief denkt over iets waarvan de reclamemakers juist vind dat het wel oninteressant is. Moet hij argumenten bedenken om jou te overtuigen. Hij hoeft het je niet te verkopen, hij moet je mening er over weten. Kopen moeten de klanten zelf doen, maar het beïnvloeden moeten reclamemakers kunnen.

Beïnvloeden reclamemakers de consument dan onbewust? Dat hangt van het soort product af. Sommige producten hebben rationele eigenschappen. Bijvoorbeeld je hoort van een product dat het iets kan. En dan kan jij als consument reageren met goh dat wist ik nog niet. Nou vind ik het wel interessant dan is het gewoon een fijt. Maar het kan ook zijn dat er gewoon een gevoel aanplakt.

1 2008

3


Het mysterie waar we eigelijk

Mensen denken en mensen voelen. Gedachten zijn niet vrij van gevoelens, en gevoelens niet vrij van gedachten.

Verborgen

Aan het einde van ons leven hebben we naar een schatting zo’n anderhalf jaar alleen al aan het kijken van tv-commercials gespendeerd. De gemiddelde consument wordt blootgesteld aan honderden reclames per dag. Hoe je er ook tegen aan kijkt, reclame neemt een aanzienlijk deel van ons leven in beslag. Alleen al om die reden is reclame een belangrijk fenomeen in onze gedachtes. Hoe die gedachtes bij ons overkomen en wat ons er toe leidt om ons onbewust te verleiden en vervolgens te handelen, is enigszins een mysterie. De reactie “Hé, dat wist ik nog niet” hebben we namelijk niet vaak als we naar een commercial kijken. Een enkele keer is er nieuws, zoals een voordelige reis naar New York of een reclame over een

6

1 2008

nieuwe film. En als we schoonmaakfreaks zijn, is Andy een nieuw desinfecterend middel dat 50 procent meer bacteriëlen doodt dan het oude product. Als het om nieuws gaat, is het makkelijk te zien wat het beinvloedingspotentieel van reclame is. Maar de meeste reclame brengt geen nieuw nieuws. Veel van de reclame die we tegen komen brengt geen nieuws over en het is voor ons moeilijk vast te stellen hoe wij er op reageren. Als consumenten geloven wij in het algemeen niet dat reclame ons werkelijk persoonlijk kan beïnvloeden. En toch is dat niet juist, want adverteerders en reclamemakers blijven ons dagelijks verleiden. Dus moet er toch sprake zijn van effect maar bij wie en hoe precies? Sommige mensen geloven dat reclame een machtig middel is en dat reclame technieken subliem zijn en gericht op ons onderbewustzijn, omdat het effect niet toegankelijk lijkt voor zelfwaarneming. Zulke ideeën worden geassocieerd met de “donkere manipulatieve” kant van de reclame. Maar zijn er misschien toch logische onthullende positieve en negatieve interpretaties van het zogenaamde ‘onbewuste’?

over na moeten denken.

verleiders & reclame verwerking

Bewust, Bewust worden en handelen

bru prijs: 1,15 Inhoud: water

S. Pellegrino prijs: 1,80 Inhoud: water

Reclame bestaat niet alleen maar uit onbewuste manipulatie. Reclame moet onze aandacht ook zien te trekken. Een uiting moet eerst door alle ruis van andere reclames heen breken om te worden opgemerkt. Reclame moet opvallen. Daarvoor maken reclame makers gebruik van verschillende aandachttrekkers. Zonder bewustheid ziet een individu iets als werkelijkheid, zonder een kritische analyse wat er achter de schijn zit schijn bedriegt.Naast denken, speelt bij bewustheid vooral de wilskracht een grote rol. In de wil ervaar je jezelf als bewust en niet geprogrammeerd door reclame, maar alschaudfontaine een sturende kracht die tijdens het op een rijtje prijs:deze1,05 zetten van gedachten, gedachten in een bepaalde richting selecteert. Onze Inhoud: wil zorgt water er bovendien voor dat een bepaalde mogelijkheid, ondanks weerstand van ons zelf of daar buiten in handelen wordt omgezet.

Andere mensen Zonder bewustheid ziet een individu iets als werkelijkheid, zonder een kritische analyse wat er achter de schijn zit schijn bedriegt. Naast denken, speelt bij bewustheid vooral de wilskracht een grote rol. In de wil ervaar je jezelf als bewust en niet geprogrammeerd door reclame, maar als een sturende kracht die tijdens het op een rijtje zetten van gedachten, deze gedachten in een bepaalde richting selecteert. Onze wil zorgt er bovendien voor dat een bepaalde mogelijkheid, ondanks weerstand van ons zelf of daar buiten in handelen wordt omgezet.

Sourcy prijs: 1,30 Inhoud: water

8

Spa prijs: 1,50 Inhoud: water 1 2008

Mensen zijn sociale wenzes. Hun aandacht wordt vaak geactiveerd door andere mensen, vooral door de uitbeelding van hun handen en gezicht. Met name ogen hebben een activerend effect. Ontroerende personages, erotische stimuli, kleine kinderen en dieren, het zijn maar een paar dingen die de kans vergroten dat de aandacht wordt gevangen. Het is niet zomaar dat ze vaak zijn gebruikt in reclames door de jaren heen, maar het is niet altijd functioneel gedaan. Bijvoorbeeld, adverteerders die seks uitsluitend als aandachttrekker in een reclame verwerken, terwijl het niets met het product zelf te maken heeft, krijgen zeker wat aandacht. Maar, in tegenstelling tot wat de consument denkt, is er weinig kans op effectiviteit als de aandachttrekker niet direct kan worden gekoppeld aan het belangrijkste punt van de advertentie. Dus reclames die onze aandacht trekken hoeven niet perse effectief te zijn. Dat komt omdat aandacht trekken maar een onderdeel is van effectieve reclame maken. Om een cake te maken hebben we eieren nodig, maar als we alleen maar eieren gebruiken mislukt de cake. Een reclame moet een duidelijke bootschap bij ons registreren die ons bewust maken van het merk.

Muziek Muziek is ook een handig middel om ons te herinneren aan een bepaald product. En de verwerking van een reeds bekende melodie trekt niet alleen onze aandacht, het helpt ook een juiste stemming te creëren en kan ons geheugen opfrissen. De associatie van een merk met een populaire melodie verhoogt de salience van het Huismerk x merk in ons geheugen en verhoogt de kans dat wij aan het merk prijs: 0,60 weer horen. denken steeds als wij de melodie

Inhoud: water 1 2008

7

het

positieve&negatieve onbewuste. Het positieve onbewuste.

Het negatieve onbewuste.

Een van de vele vormen van toegepaste psychologie in de reclame is het programmeren van het onbewuste. Dit kunnen korte flitsen informatie zijn die we vervolgens onbewust koppelen aan iets positiefs. Dergelijke prikkels zijn te kort om tot het bewustzijn door te dringen. Als we een reclame uiting of commercial waarnemen slaan we de betreffende informatie op in het onbewust zijn. Naarmate we later het betreffende artikel bewust tegen komen triggert deze bewustwording de onbewuste boodschap, die vervolgens omslaat in een soort van Déjà vu. Als de onbewuste opgeslagen informatie of bootschap iets positiefs ter wegen brengt kan dit ons stimuleren tot kopen.

Het betekent niet dat elke reclame boodschap positief moet zijn om ons tot kopen te brengen. Vaak zijn er genoeg reclames die ons uitermate irriteren maar toch een positieve werking hebben. Dit kan door herhaling komen of door vervelende schreeuwende bootschappen. Het positieven accept is dat we bij het uitkiezen van een product door een soort van keuze menu worden geleid. We staan voor een schap met tientallen mogelijkheden, we hebben een product nodig maar staan voor een dilemma. Als we het product toevallig tegen komen van die irritante reclame slaat het om in een onbewuste herkenning. We kiezen het product eerder omdat het onbewust herkend wordt. Misschien worden daarom irritante reclames eindeloos herhaald. De negatieve herhaling wordt vervangen door positieven herkenning. Het betekent niet dat elke reclame ons onbewust beïnvloed, hoe dit bij verschillende persoonlijkheden werkt is altijd een onderwerp van discussie.

f 1 2008

9


stageverslag TOPIQ juni 2009

stageverslag TOPIQ juni 2009


school opdracht

Stageverslag juni 2009

0100

lagen verSlag

01   

02

00 02 03 04 05 06

  

0102

een stage is Misschien een compleet doolhof in nieuwe dingen die ik heb geleerd. het zelfde als in een nieuwe

03

ruimte stappen en denken kijk! een fantastische ervaring

  

neem nu ook een kijkje in mijn lagen verslag, ontdek vakjes en er nieuwe verdiepingen bij.

1

0101

08


om dit bij om haar dit volgende bij haar volgende kind te vorkomen. kind te vorkomen. Ik heb tien Ik heb gelukkige tien gelukkige jaren bij jaren mijn moeder bij mijn gewoond moeder gewoond

01

ZeTMeel

SuIKer oF STrooP

onTBIjT

12 01 - 04 06

PaP IS een gerechT daT MeeSTal BeSTaaT uIT MelK daT IS geBonden MeT een ProducT (ZoalS Meel). MeeSTal WordT aan PaP Toegevoegd. PaP Kan ZoWel een nagerechT alS een ZIjn. door SoMMIge MenSen WordT MeT “PaP” In de huISelIjKe SFeer alleS aangeduId WaT een dIKvloeIBaar gerechT IS, SYnonIeM van BrIj duS. Wanneer een PaP Zo dIK geMaaKT WordT daT deZe nIeT Meer vloeIBaar IS, gaaT PaP over In PuddIng. een Zeer dIKKe grIeSMeelPaP Kan dan oPSTIjven ToT grIeSMeelPuddIng. PaP IS een gerechT daT MeeSTal BeSTaaT uIT MelK daT IS geBonden MeT een ZeTMeelProducT (ZoalS Meel). MeeSTal WordT aan PaP SuIKer oF STrooP Toegevoegd. PaP Kan ZoWel een nagerechT alS een onTBIjT ZIjn. door SoMMIge MenSen WordT MeT “PaP” In de huISelIjKe SFeer alleS aangeduId WaT een dIKvloeIBaar gerechT IS, SYnonIeM van BrIj duS. Wanneer een PaP Zo dIK geMaaKT WordT daT deZe nIeT Meer vloeIBaar IS, gaaT PaP over In PuddIng. een Zeer dIKKe grIeSMeelPaP Kan dan oPSTIjven ToT grIeSMeelPuddIng. MeeSTal WordT aan een PuddIng echTer BIj voorBaaT al SuIKer oF andere SMaaKSToFFen Toegevoegd. PaP IS een gerechT daT MeeSTal BeSTaaT uIT daT IS geBonden MeT een ZeTMeelProducT (ZoalS Meel). MeeSTal WordT aan PaP SuIKer oF STrooP Toegevoegd. PaP Kan ZoWel een nagerechT alS een onTBIjT ZIjn. door SoMMIge MenSen WordT MeT “PaP” In de huISeIS, SYnonIeM van BrIj duS. Wanneer een PaP Zo dIK geMaaKT WordT daT deZe nIeT Meer vloeIBaar IS, gaaT PaP over In PuddIng. een Zeer dIKKe grIeSMeelPaP Kan dan oPSTIjven ToT grIeSMeelPuddIng. MeeSTal WordT aan een echTer BIj voorBaaT al SuIKer oF andere lIjKe SFeer alleS aangeduId WaT een SMaaKSToFFen Toegevoegd. PaP IS een gerechT daT MeeSTal BeSTaaT uIT MelK daT IS geBonden MeT een ZeTMeelProducT (ZoalS Meel). MeeSTal WordT aan PaP SuIKer oF STrooP Toegevoegd. PaP Kan ZoWel een nagerechT alS een onTBIjT ZIjn. door SoMMIge MenSen WordT MeT “PaP” In de alleS aangeduId WaT een dIKvloeIBaar geduS. Wanneer een PaP Zo dIK geMaaKT WordT daT deZe nIeT Meer vloeIBaar IS, gaaT PaP over In PuddIng. een Zeer dIKKe grIeSMeelPaP Kan dan oPSTIjven ToT grIeSMeelPuddIng. MeeSTal WordT aan een PuddIng echTer BIj voorBaaT al SuIKer oF andere SMaaKSToFFen Toegevoegd. PaP IS een gerechT daT MeeSTal BerechT IS STaaT uIT MelK daT IS geBonden MeT een ProducT (ZoalS Meel). MeeSTal WordT aan PaP Toegevoegd. PaP Kan ZoWel een nagerechT alS een ZIjn. door SoMMIge MenSen WordT MeT “PaP” In de huISelIjKe SFeer alleS aangeduId WaT een dIKvloeIBaar gerechT IS, SYnonIeM van BrIj duS. Wanneer een PaP Zo dIK geMaaKT WordT daT deZe nIeT Meer vloeIBaar IS, gaaT PaP over In PuddIng. een Zeer dIKKe grIeSMeelPaP Kan dan oPSTIjven ToT grIeSMeelPuddIng. PaP IS een gerechT daT MeeSTal BeSTaaT uIT MelK daT IS geBonden MeT een ZeTMeelProducT (ZoalS Meel). MeeSTal WordT aan PaP SuIKer oF STrooP Toegevoegd. PaP Kan ZoWel een nagerechT alS een onTBIjT ZIjn. door SoMMIge MenSen WordT MeT “PaP” In de huISelIjKe SFeer alleS aangeduId WaT een dIKvloeIBaar gerechT IS, SYnonIeM van BrIj duS. Wanneer een PaP Zo dIK geMaaKT WordT daT deZe nIeT Meer vloeIBaar IS, gaaT PaP over In PuddIng. een Zeer dIKKe grIeSMeelPaP Kan dan oPSTIjven ToT grIeSMeelPuddIng. MeeSTal WordT aan een PuddIng echTer BIj daT IS geBonden MeT een ZeTMeelProducT (ZoalS Meel). MeeSTal WordT aan PaP SuIKer oF STrooP Toegevoegd. PaP Kan ZoWel een nagerechT alS een onTBIjT ZIjn. door SoMMIge MenSen WordT MeT “PaP” In de huISelIjKe SFeer alleS aangeduId WaT voorBaaT al SuIKer oF andere SMaaKSToFFen Toegevoegd. PaP IS een gerechT daT MeeSTal BeSTaaT uIT een IS, SYnonIeM van BrIj duS. Wanneer een PaP Zo dIK geMaaKT WordT daT deZe nIeT Meer vloeIBaar IS, gaaT PaP over In PuddIng. een Zeer dIKKe grIeSMeelPaP Kan dan oPSTIjven ToT grIeSMeelPuddIng. MeeSTal WordT aan een echTer BIj voorBaaT al SuIKer oF andere SMaaKSToFFen Toegevoegd. PaP alleS aangeduId WaT een dIKvloeIBaar gerechT IS IS een gerechT daT MeeSTal BeSTaaT uIT MelK daT IS geBonden MeT een ZeTMeelProducT (ZoalS Meel). MeeSTal WordT aan PaP SuIKer oF STrooP Toegevoegd. PaP Kan ZoWel een nagerechT alS een onTBIjT ZIjn. door SoMMIge MenSen WordT MeT “PaP” In de duS. Wanneer een PaP Zo dIK geMaaKT WordT daT deZe nIeT Meer vloeIBaar IS, gaaT PaP over In PuddIng. een Zeer dIKKe grIeSMeelPaP Kan dan oPSTIjven ToT grIeSMeelPuddIng. MeeSTal WordT aan een PuddIng echTer BIj voorBaaT al SuIKer oF andere SMaaKSToFFen Toegevoegd. PaP IS een gerechT daT MeeSTal BeSTaaT uIT MelK daT IS geBonden ProducT (ZoalS Meel). MeeSTal WordT aan PaP Toegevoegd. PaP Kan ZoWel een nagerechT alS een ZIjn. door SoMMIge MenSen WordT MeT “PaP” In de huISelIjKe SFeer alleS aangeduId WaT een dIKvloeIBaar gerechT IS, SYnonIeM van BrIj duS. Wanneer een PaP Zo dIK geMaaKT WordT daT MeT een deZe nIeT Meer vloeIBaar IS, gaaT PaP over In PuddIng. een Zeer dIKKe grIeSMeelPaP Kan dan oPSTIjven ToT grIeSMeelPuddIng. PaP IS een gerechT daT MeeSTal BeSTaaT uIT MelK daT IS geBonden MeT een ZeTMeelProducT (ZoalS Meel). MeeSTal WordT aan PaP SuIKer oF STrooP Toegevoegd. PaP Kan ZoWel een nagerechT alS een onTBIjT ZIjn. door SoMMIge MenSen WordT MeT “PaP” In de huISelIjKe SFeer alleS aangeduId WaT een dIKvloeIBaar gerechT IS, SYnonIeM van BrIj duS. Wanneer een PaP Zo dIK geMaaKT WordT daT deZe nIeT Meer vloeIBaar IS, gaaT PaP over In PuddIng. een Zeer dIKKe grIeSMeelPaP Kan dan oPSTIjven ToT grIeSMeelPuddIng. MeeSTal WordT aan een PuddIng echTer BIj voorBaaT al SuIKer oF andere SMaaKSToFFen Toegevoegd. PaP IS een gerechT daT MeeSTal BeSTaaT uIT daT IS geBonden MeT een ZeTMeelProducT (ZoalS Meel). MeeSTal WordT aan PaP SuIKer oF STrooP Toegevoegd. PaP Kan ZoWel een nagerechT alS een onTBIjT ZIjn. door SoMMIge MenSen WordT MeT “PaP” In de huISelIjKe SFeer alleS aangeduId WaT een IS, SYnonIeM van BrIj duS. Wanneer een PaP Zo dIK geMaaKT WordT daT deZe nIeT Meer vloeIBaar IS, gaaT PaP over In PuddIng. een Zeer dIKKe grIeSMeelPaP Kan dan oPSTIjven ToT grIeSMeelPuddIng. MeeSTal WordT aan een echTer BIj voorBaaT al SuIKer oF andere SMaaKSToFFen Toegevoegd. PaP IS een gerechT daT MeeSTal Be-

dIK vloeIBaar gerechT , SYnonIeM van BrIj ZeTMeel

dIK vloeIBaar gerechT van BrIj ZeTMeel

MelK

PuddIng huISelIjKe SFeer

SuIKer oF STrooP

onTBIjT

MelK

PuddIng huISelIjKe SFeer

SuIKer oF STrooP

MelK

gerechT

, SYnonIeM

onTBIjT

dIK vloeIBaar

PuddIng

met wat met tegenslagen wat tegenslagen waardoor waardoor van af mijn van10e af mijn tot mijn 10e tot 12emijn in drie 12everschillende in drie verschillende pleegezinnen pleegezinnen heb gewoond. heb gewoond. om vervolgens om vervolgens bij mijn lieve bij mijn pleeg lieve ouders pleegWim ouders en lia Wim terecht en liate terecht gekomen te gekomen waar ik waar ik van mijnvan 12emijn levensjaar 12e levensjaar tot sindstot kort sinds geleden kort heb geleden gewoond. heb gewoond. daar bendaar ik ontzettend ben ik ontzettend blij mee blij mee geweest.geweest. en nog steeds. en noger steeds. zijn eigenlijk er zijn eigenlijk geen woorden geen woorden voor hoeveel voor zij hoeveel voor mij zij voor hebben mijgedaan hebben gedaan en hoe veel en hoe zij voor veelmij zij voor betekenen. mij betekenen. Ik woon nu Ik woon op menu zelf opmaar me zelf ik zal maar hen ikaltijd zal hen alsaltijd mijn als ouders mijn ouders zien. Mijn zien. moeder Mijn zie moeder ik alszie mijn ik als echte mijn moeder echte en moeder dat zal enaltijd dat zal zo altijd blijven zo. Ik blijven zal van . Ikhaar zal van blijven haar blijven houden en houden zal nooit en zal negatief nooit negatief tegen hettegen verleden het verleden proberenproberen aan te kijken. aan te kijken. veel vertel veel ik vertel dit stukje ik dit geschiedenis stukje geschiedenis niet aan niet mensen. aan mensen. alleen als alleen zij er als naar zijvragen er naaren vragen en geïnteresseerd geïnteresseerd zijn. omdat zijn.weinig omdatmensen weinig mensen zich een zich vergelijkende een vergelijkende situatie kunnen situatie voorstellen, kunnen voorstellen, reagerenreageren zij hierdoor zij hierdoor medelevend. medelevend. dit hoeftdit niet. hoeft Ik heb niet. nooit Ik heb hetnooit gevoel hetgehad gevoel hierdoor gehad hierdoor een een minder gelukkige minder gelukkige jeugd gehad jeugd tegehad hebben tedan hebben andere danleeftijdsgenootjes. andere leeftijdsgenootjes. Ik heb erIk inheb mijn er in mijn

ZeTMeel

dIK vloeIBaar gerechT , SYnonIeM van BrIj ZeTMeel

0104

SuIKer oF STrooP

onTBIjT

gedachten gedachten eenWaT positieven een positieven draaigerechT aan draai gegeven aan gegeven dat ik hierdoor dat ik hierdoor wel een stukje wel een levens stukjeervaring levens ervaring heb heb ProducT (ZoalS Meel). MeeSTal WordT aan PaP Toegevoegd. PaP Kan ZoWel een nagerechT alS een ZIjn. door SoMMIge MenSen WordT MeT “PaP” In de huISelIjKe SFeer alleS aangeduId een dIKvloeIBaar IS, SYPaP IS een gerechT daT MeeSTal BeSTaaT uIT MelK daT IS geBonden MeT een nonIeM van BrIj duS. Wanneer een PaP Zo dIK geMaaKT WordT daT deZe nIeT Meer vloeIBaar IS, gaaT PaP over In PuddIng. een Zeer dIKKe grIeSMeelPaP Kan dan oPSTIjven ToT grIeSMeelPuddIng. PaP IS een gerechT daT MeeSTal BeSTaaT uIT MelK daT IS geBonden MeT een ZeTMeelProducT (ZoalS Meel). MeeSTal WordT aan PaP SuIKer oF STrooP Toegevoegd. PaP Kan opgebouwd wat wel wat weltot maakt wie ik tot nuwie beniken nuwaar ben en ik nu waar sta.ik nu sta. ZoWel een nagerechT alS een onTBIjT ZIjn. door SoMMIge MenSen WordT MeT “PaP” In de huISelIjKe SFeer alleS aangeduId WaT een dIKvloeIBaar gerechT IS, SYnonIeM van BrIj duS. Wanneer een PaP Zo dIK geMaaKT WordT daT deZe nIeT Meer vloeIBaar IS, gaaT PaP over In PuddIng. een Zeer dIKKe grIeSMeelPaP Kan danopgebouwd oPSTIjven ToT maakt grIeSMeelPuddIng. MeeSTal WordT aan een PuddIng echTer BIj voorBaaT al SuIKer oF andere SMaaKSToFFen Toegevoegd. PaP IS een gerechT daT MeeSTal BeSTaaT uIT daT IS geBonden MeT een ZeTMeelProducT (ZoalS Meel). MeeSTal WordT aan PaP SuIKer oF STrooP Toegevoegd. PaP Kan ZoWel een nagerechT alS een onTBIjT ZIjn. door SoMMIge MenSen WordT MeT “PaP” In de huISeIk weet waarom niet dit stukje dit instukje meoF(mijn) in meverslag (mijn) terecht verslagkomt, terecht het komt, was mijn het was planmijn eenplan korteeen korte IS, SYnonIeM van BrIj duS. Wanneer een PaP Zo dIK geMaaKT WordT daT deZe nIeT Meer vloeIBaar IS, gaaT PaP over In PuddIng. een Zeer dIKKe grIeSMeelPaP Kan dan oPSTIjven ToT grIeSMeelPuddIng. MeeSTal WordT aan een Ik weet niet echTer BIj waarom voorBaaT al SuIKer andere lIjKe SFeer alleS aangeduId WaT een SMaaKSToFFen Toegevoegd. PaP IS een gerechT daT MeeSTal BeSTaaT uIT MelK daT IS geBonden MeT een ZeTMeelProducT (ZoalS Meel). MeeSTal WordT aan PaP SuIKer oF STrooP Toegevoegd. PaP Kan ZoWel een nagerechT alS een onTBIjT ZIjn. door SoMMIge MenSen WordT MeT “PaP” In de alleS aangeduId WaT een dIKvloeIBaar gebiografiebiografi te schrijven e te schrijven ter inleiding ter inleiding van mijnvan volgende mijn volgende stuk. Maar stuk. ik als Maar ietsikuitleg als iets wiluitleg ik hetwil goed ik het goed duS. Wanneer een PaP Zo dIK geMaaKT WordT daT deZe nIeT Meer vloeIBaar IS, gaaT PaP over In PuddIng. een Zeer dIKKe grIeSMeelPaP Kan dan oPSTIjven ToT grIeSMeelPuddIng. MeeSTal WordT aan een PuddIng echTer BIj voorBaaT al SuIKer oF andere SMaaKSToFFen Toegevoegd. PaP IS een gerechT daT MeeSTal BerechT IS STaaT uIT MelK daT IS geBonden MeT een ProducT (ZoalS Meel). MeeSTal WordT aan PaP Toegevoegd. PaP Kan ZoWel een nagerechT alS een ZIjn. door SoMMIge MenSen WordT MeT “PaP” In de huISelIjKe SFeer alleS aangeduId WaT een dIKvloeIBaar IS, SYnonIeM van BrIj duS. Wanneer een doen. gerechT ditdoen. is hopelijk dit is geen hopelijk libelle geen verhaal libelle want verhaal daar want hebdaar ik een heb hekel ik een aan. hekel aan. PaP Zo dIK geMaaKT WordT daT deZe nIeT Meer vloeIBaar IS, gaaT PaP over In PuddIng. een Zeer dIKKe grIeSMeelPaP Kan dan oPSTIjven ToT grIeSMeelPuddIng. PaP IS een gerechT daT MeeSTal BeSTaaT uIT MelK daT IS geBonden MeT een ZeTMeelProducT (ZoalS Meel). MeeSTal WordT aan PaP SuIKer oF STrooP Toegevoegd. PaP Kan ZoWel een nagerechT alS een onTBIjT ZIjn. door SoMMIge MenSen WordT MeT “PaP” In de huISelIjKe SFeer alleS aangeduId WaT een dIKvloeIBaar gerechT IS, SYnonIeM van BrIj duS. Wanneer een PaP Zo dIK geMaaKT WordT daT deZe nIeT Meer vloeIBaar IS, gaaT PaP over In PuddIng. een Zeer dIKKe grIeSMeelPaP Kan dan oPSTIjven ToT grIeSMeelPuddIng. MeeSTal WordT aan een PuddIng echTer BIj 4 4 daT IS geBonden MeT een ZeTMeelProducT (ZoalS Meel). MeeSTal WordT aan PaP SuIKer oF STrooP Toegevoegd. PaP Kan ZoWel een nagerechT alS een onTBIjT ZIjn. door SoMMIge MenSen WordT MeT “PaP” In de huISelIjKe SFeer alleS aangeduId WaT voorBaaT al SuIKer oF andere SMaaKSToFFen Toegevoegd. PaP IS een gerechT daT MeeSTal BeSTaaT uIT een IS, SYnonIeM van BrIj duS. Wanneer een PaP Zo dIK geMaaKT WordT daT deZe nIeT Meer vloeIBaar IS, gaaT PaP over In PuddIng. een Zeer dIKKe grIeSMeelPaP Kan dan oPSTIjven ToT grIeSMeelPuddIng. MeeSTal WordT aan een echTer BIj voorBaaT al SuIKer oF andere SMaaKSToFFen Toegevoegd. PaP alleS aangeduId WaT een dIKvloeIBaar gerechT IS IS een gerechT daT MeeSTal BeSTaaT uIT MelK daT IS geBonden MeT een ZeTMeelProducT (ZoalS Meel). MeeSTal WordT aan PaP SuIKer oF STrooP Toegevoegd. PaP Kan ZoWel een nagerechT alS een onTBIjT ZIjn. door SoMMIge MenSen WordT MeT “PaP” In de duS. Wanneer een PaP Zo dIK geMaaKT WordT daT deZe nIeT Meer vloeIBaar IS, gaaT PaP over In PuddIng. een Zeer dIKKe grIeSMeelPaP Kan dan oPSTIjven ToT grIeSMeelPuddIng. MeeSTal WordT aan een PuddIng echTer BIj voorBaaT al SuIKer oF andere SMaaKSToFFen Toegevoegd. PaP IS een gerechT daT MeeSTal BeSTaaT uIT MelK daT IS geBonden ProducT (ZoalS Meel). MeeSTal WordT aan PaP Toegevoegd. PaP Kan ZoWel een nagerechT alS een ZIjn. door SoMMIge MenSen WordT MeT “PaP” In de huISelIjKe SFeer alleS aangeduId WaT een dIKvloeIBaar gerechT IS, SYnonIeM van BrIj duS. Wanneer een PaP Zo dIK geMaaKT WordT daT MeT een deZe nIeT Meer vloeIBaar IS, gaaT PaP over In PuddIng. een Zeer dIKKe grIeSMeelPaP Kan dan oPSTIjven ToT grIeSMeelPuddIng. PaP IS een gerechT daT MeeSTal BeSTaaT uIT MelK daT IS geBonden MeT een ZeTMeelProducT (ZoalS Meel). MeeSTal WordT aan PaP SuIKer oF STrooP Toegevoegd. PaP Kan ZoWel een nagerechT alS een onTBIjT ZIjn. door SoMMIge MenSen WordT MeT “PaP” In de huISelIjKe SFeer alleS aangeduId WaT een dIKvloeIBaar gerechT IS, SYnonIeM van BrIj duS. Wanneer een PaP Zo dIK geMaaKT WordT daT deZe nIeT Meer vloeIBaar IS, gaaT PaP over In PuddIng. een Zeer dIKKe grIeSMeelPaP Kan dan oPSTIjven ToT grIeSMeelPuddIng. MeeSTal WordT aan een PuddIng echTer BIj voorBaaT al SuIKer oF andere SMaaKSToFFen Toegevoegd. PaP IS een gerechT daT MeeSTal BeSTaaT uIT daT IS geBonden MeT een ZeTMeelProducT (ZoalS Meel). MeeSTal WordT aan PaP SuIKer oF STrooP Toegevoegd. PaP Kan ZoWel een nagerechT alS een onTBIjT ZIjn. door SoMMIge MenSen WordT MeT “PaP” In de huISelIjKe SFeer alleS aangeduId WaT een IS, SYnonIeM van BrIj duS. Wanneer een PaP Zo dIK geMaaKT WordT daT deZe nIeT Meer vloeIBaar IS, gaaT PaP over In PuddIng. een Zeer dIKKe grIeSMeelPaP Kan dan oPSTIjven ToT grIeSMeelPuddIng. MeeSTal WordT aan een echTer BIj voorBaaT al SuIKer oF andere SMaaKSToFFen Toegevoegd. PaP IS een gerechT daT MeeSTal Be-

dIK vloeIBaar gerechT van BrIj ZeTMeel gerechT

MelK

PuddIng huISelIjKe SFeer

SuIKer oF STrooP

onTBIjT

MelK

SuIKer oF STrooP

PuddIng huISelIjKe SFeer

898991919898 999900000101

, SYnonIeM

09 09

onTBIjT

MelK

dIK vloeIBaar

PuddIng

In mijn 1e en 2e leerjaar heb ik mij altijd verheugt op de perioden van het stage 12 1 doe ik sinds augustus 2005 aan het Media college amsterdam, waar ik 2

jaar. Mijn verwachtingen zijn altijd positief geweest. Ik verheugde me echt op deze perioden, eigelijk zonder dat ik wist wat mij te wachten stond. In de loop

jaar een vMBo opleiding heb gevolgd aan de dintelstraat, om vervolgens

van het eerste en tweede jaar zijn we continu klaargestoomd voor dit moment.

door te stromen naar de richting grafisch vormgeven.

er werden portfolio’s samen gesteld met een overzicht van ons fraaiste werk.

13

onze mappen moesten selectief en representatief zijn. gestructureerd en

05

redelijk chaotisch aangelegd en zo doende uit dat zich. Toch is het gelukt om

om nog geen paar 100 meter van mijn huis op de rietveld academie dit in

met tevredenheid een map samen te stellen om mee (als zwaar gewicht) langs

een verdere toekomst tot uiting te brengen. en na het afstuderen en het

het stage bedrijf te gaan. Spannend! voor het eerst gaat er iemand van buiten af, en uit het grafische vakgebied met

is uitgeleerd en elke dag nieuwe ontdekkingen kan opdoen. (en waarom

een kritische blik naar jouw gemaakte werk kijken. Werk waar ik ontzettend veel

niet in een vak waar ik alleen maar plezier uit beleef?) Waar dit zal

tijd in heb gestoken, werk waar ik trots op ben en ook werk waar ik met iets

gebeuren zal voor mij nog een verassing zijn. Wat ik wel weet is dat dit

minder tevredenheid naar kijk. een compleet beeld van mijn werk en

een opleiding zal zijn waar ik mijn interesse in Typografische

persoonlijkheid wordt gereflecteerd in een paar minuten.

beeldvorming verder kan ontwikkelen.

dit is gelukkig uiteindelijk allemaal goed verlopen, met als gevolg dat ik mocht

01

7 KG

studeren aan een academie of kunstopleiding. Ik vind dat een mens nooit

6

stage lopen bij het communicatie en ontwerp bureau ToPIQ. 7

In dit persoonlijk actieplan staat aangegeven hoe ik de ontwikkeling van mijn vakinhoudelijke en persoonlijke werkprocessen wil realiseren. Ik volg de opleiding grafisch vormgeven aan het Media college amsterdam en studeer af in 2011. In het 2e leerjaar lopen studenten (ik eline van der Ploeg) in een perioden van een half jaar twee keer stage bij een bedrijf in een grafische sector.

secuur en gestructureerd leren werken. Ik ben chaotisch aangelegd en als ik bezig met A vergeet B en C. Ideeën hebben ook gevolgen. Sybren zei toevallig vandaag tegen mij: Jij denkt van binnen uit. Je moet van buiten uit denken. Ik bedacht

12 01 - 04 06

georganiseerd. deze laatste twee punten waren voor mij het lastigst. Ik ben

al heerlijk om bezig te zijn met kleuren en vormen. het was mijn wens

behalen van mijn diploma is het ook mijn planning om verder te

Iets wat ik nog steeds moeilijk vind is

eerst de vakken in een kist en daarna stuitte ik tegen het probleem dat sommige formaten niet binnen een A3 pasten dus niet geniet konden worden. Er zijn altijd consequenties en beperkingen wat ik nog wel eens vergeet. Zo heeft alles

0104

het is altijd een bewuste keuze geweest, in mijn kinderjaren vond ik het

ook een reden, iets is er niet voor niets.

eline van der Ploeg

bij dat als je vormen uit gevoel tot stand brengt dit ook een reden moet hebben. Ergens voor kiezen kies je niet zomaar.

2

0101inhoudsopgave inhoudsopgave

0202voorwoord voorwoord

0303ToPIQ ToPIQ

0404PaP PaP

0505evaluatie evaluatie

06066emaakt 6emaaktwerk werk

07? 07?

0808bijlagen bijlagen

laag laag01 0102 0203 03

Alles heeft een communicatieve reden. Huib bracht me op een middag een keer

8

3

5

5


IN

E

VA

N

DE

R

PL

OE

2009

EL

G

In eerste plaats bedank ik Sybren voor deze geweldige stage. Verder dank ik Remon voor technische hulp en natuurlijk deze geweldige stage. Evenals Jochem en Hanneke en Huib. Dit boekwerk bevat werk wat ik op mijn stage heb gemaakt. Dit alles is met hulp van mensen binnen TOPIQ tot stand gekomen. Zij hebben mij adviezen gegeven,

12 01 - 04 06

02

2

3

tik en spellingsfouten voorbehouden groetjes Eline

1

GEMAAKR WERK

GEMAAKT WERK STAGE TOPIQ 2009

GEMAAKT WERK STAGE TOPIQ 2009

dingen bij geleerd en geholpen met mijn gemaakte keuzes.

10

02 06

11

Toen ik de eerste dag begon aan deze opdracht wist ik nog vrij weinig over de doelstelling en het gebruik van Meneer de Bruin. Om een duidelijk beeld te krijgen en ideeën op te trommelen ben ik eerst begonnen me geest te verhelderen door het maken van een woordweb annex brainstormblad. Als kern gebruikte ik “de Bruin” en “interim managers”. Dit bracht me tot een idee dat het eigenlijk een soort

>>>>>>>>>>>>

trein wissel is. Interim managers slaan constant nieuwe wegen in en belanden telkens op een ander pad. Ze lossen problemen op en zorgen er voor dat er geen ongelukken gebeuren. Een interim manager is een verbinding tussen

06.1 Meneer de Bruyn

06.2 TOPIQ

06.3 Exesse

06.4 AGC

06.5 Gouden punten slijper

06.6 Klanten Service

06.7 Ferendi

06.8 Suikergoed

06.9 Beth Halcohem

06.10 Hurley

06.11 RWG

06.12 Panamatch

06.13 PAP

logo

Schetsen:

Tas

Namen lijst poster

Schetsen beeldmerk

Federatie

Schets Busje

Beeld

Schetsen voorkant

Polo

Schetsen

Sheets Roemenie

Persoonlijk Actie Plan

schets briefpapier

wikkel

Uitnodeging

Poster

Beeldmerk

Schetsen poster

Schets briefpapier

Schetsen Logo1

Folder

Schetsen voorkant

logo schetsen

Missiboekje Roemenie

Brinta

schets boekje

patroon

Schets Uitnodeging

Loten boekje

Advertentie

Schets Envelop

Schetsen Site1

logo

Schets visitekaartje

Schetsen Typografie

mogelijkheden grid

Schets visitekaartje

Logo2

TOPIQ Huistijlen

Briefpapier

42 T/M 47

Schets site

84 T/M 89

Schets visitekaartje

100 T/M 103

36 T/M 39

Poster

98 T/M 99

6 T/M 11

Visitekaartje

76 T/M 83

Logo

boekenlegger/wikkel

40 T/M 41

Schets Patroon

Schetsen Site2

Schetsen advertentie

12 T/M 23

Schets Tas

48 T/M 55

Site2

Briefpapier

56 T/M 75

visitekaartje

24 T/M 35

Schets Briefpapier

90 T/M 97

06.1

een bedrijf, een verbinding tussen een probleem en oplossing, en een verbinding tussen doelstellingen en bereikbaarheid. Deze definitie bracht mij naar een wissel op een treinrails. Meneer de Bruin is een webpagina bedoeld voor

selectie van professionals mailen mag alleen tegen

Om deze verbeelding te vertalen in een logo is voor mij een

onafhankelijke interim managers die tegen een betaling

vergoeding van vijftienhonderd euro per jaar. Referenties

uitdagend en vernieuwend proces. Je ziet mijn idee terug

van vijftig euro per maand zich zelf op de pagina kunnen

kosten geld en worden afgeleverd door partnerbureaus.

in de typografie van het woord bruin. Kijk naar de letter b

presenteren met een persoonlijke pagina of account.

Prijs van een referentie is afhankelijk van het bureau.

en y. Om beslissingen te maken in mijn ontwerp en om

Interimmers bevinden zich hier in een professionele omge-

Naast de referentie kunnen partnerbureaus ook toetsen

goede dingen door te voeren heb ik veel hulp gehad van

ving waar zij zich individueel aan de markt kunnen tonen.

online aanbieden. Ook hierbij geld dat een toets het

Sybren en Huib. Toen het typografisch een beetje helder

profiel van een professional versterkt en daarmee zijn

licht kreeg is er in overleg het idee ontstaan een profiel van

Gebruikers kunnen hier zichzelf onderscheiden door

ranking stijgt. Het eenvoudige principe is dat investeren

de zijkant van een gezicht boven de naam te plaatsen. Dit

gebruik te maken van drie of meer zogenaamde

loont.

profiel zou een vorm van de letters in abstracte vorm weergeven. Een omgekeerde gespiegelde letter b is een

zoekcreateria woorden. Deze woorden geven een

aanzetpunt tot hoofd geweest van het profiel. Huib heeft

weerspiegeling weer van bijvoorbeeld branches, persoonlijke eigenschappen en sterkste punten. Zij kunnen zonder

Een webpagina waar een interim manager een persoon-

aan de hand een uitgeprinte letter b een ontwerp schets

betaling drie woorden gebruiken, maar na deze drie

lijke pagina of profiel kan aanmaken. Hierbij zal een logo

gemaakt die ik later heb gedigitaliseerd. Ook heb ik na

woorden zal er een prijs in rekening worden gebracht.

ontwikkeld worden en eventueel briefpapier en visite-

advies van Sybren mijn inspiratie uit de bekende graphic

kaartjes.

designer “Vulkers” gehaald. Het is leuk je ergens volkomen op te storten en je mee te laten slepen in de duizenden

Initiatief van Dutch Coast Software en TOPIQ. Facilitator voor generieke profilering van freelance

worden gekozen en dan ook veel meer waarden dragen.

schets boven:

mogelijkheden. Een weg te zoeken in typografie en vorm

managers / zzp-ers op online interim portals. Ten behoeve van het optimaal kunnen vergelijken van

Opdrachtgevers mogen vrij zoeken. Een opdracht naar een

onderkast gespiegelde P als stramien voor profiel

om vervolgens ergens een mooi beeld te zien ontstaan.

profielen. Vergemakkelijkt het leven van werkgevers op zoek naar geschikte interim managers.

Het voordeel hiervan is dat woorden veel specifieker

4

5

6

7


School

Flyer schoolfeest Fout school feest, met een fout thema. Baywatch.

maart 2009

BADPAK SURFBOARD

BILLEN

ROOD VERRENKIIJKER

2e jaar Grafisch

STRAND

Georganiseerd door klas G2J

Project 4 - juni 2008

Tieten

Tieten BORST

Strand

HAAR

AVONTUUR

ma-net.nl

zand?

Grafisch vormgeven


03-03-2008 09:58:07

Classificatie Groenendaal Schreefloos ROMEIN Deze zijn geïnspireerd op de lettertypen die de Romeinen al gebruikten om hun teksten in marmer te beitelen, vandaar de oude benaming ‘romein’. Romein heeft vloeiende overgangen van dik naar dun voorzien van schreven. Het verschil tussen dik en dun is niet zo groot als bij Bodoniachtigen driehoeksvorm in de schreef. BODONI Bodini letters zijn voorzien van haarlijn schreven. Er is altijd een Sterk dikdun contrast en grote overgangen van dik naar dun. EGYPTIENNE De Egtyptiene is ook voorzien van schreven. De stokken, liggers en schreven zijn overal even dik.

Romein

Bodoni

FANTASIE Er bestaat geen basisvorm voor de fantasie: Alle letters die niet aan de eigenschappen voldoen van de vorige vier groepen behoren tot de fantasie SHREEFLOOS Schreefloos is de aanduiding voor een letters zonder schreven, dus zonder de dunne dwarsstreepjes aan het uiteinde van de verticale en horizontale balken van de letter.

aoik

De schreefloze Futura heavy en Futura book

Egyptienne

Een bijkomend kenmerk van schreefloze letters is de dikte van de letter: die overal ongeveer gelijk is, terwijl de (meeste) schreefletters in hun oplopende en dalende bochten geleidelijk van dun naar dikker en weer naar dun evolueren. Dit is ook te zien aan de Futura, De Futura kent ook weinig contrast tussen opgaande en horizontale halen. Dit is bijvoorbeeld te zien aan de “o” (kleine letter o) een volmaakte cirkel die overal even dik is. Schreefloze letters zijn vooral geschikt voor korte tekstfragmenten: koppen, titels, citaten, enz. Langere gedrukte teksten zet men voor de leesbaarheid meestal uit in een schreefletter.

Schreefloos

ABCDEFGHIJKLMN OPQRSTUVWXYZÄ ÖÜÆabcdefghIjkl mnopqrstuvwxyzä ö ü fi fl ß æ å à ä â ð ê ë è 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 , -: ? & %$!*ƒ

Fantasie

Futura Futura Futura Futura Futura Futura Futura Futura Futura Futura Futura Futura Futura Futura Futura Futura Futura Futura Futura Futura Futura Futura Futura Futura Futura Futura Futura

Futura Futura 11

ÊÃkpx 7

3

8

6

2

4 1

5

9

10

Basislijn (of letterlijn) X-hoogte rompletters Kapitaalhoogte Stokhoogte stikletters Staartlengte staartletters Hp-hoogte Kp-hoogte Accenthoogte Corpswit Letterbreedte 1. BasislijnTypografish (of letterlijn)vierkant Beeld Vlees Romp Stok Staart Boog Vlag Pons (counter of oog) Basislijn 2 . 7wX-hoogte rompletters Basislijn (of letterlijn) X-hoogte rompletters Kapitaal3 . Kapitaalhoogte hoogte Stokhoogte stikletters Staartlengte staartlet4. Stokhoogte stikletters ters Hp-hoogte Kp-hoogte Accenthoogte Corpswit 5 . Staartlengte staartletters Letterbreedte Typografish vierkant Beeld Vlees Romp 6. Hp-hoogte Stok Boog Vlag Pons (counter of oog) Basislijn 7.Staart Kp-hoogte Basislijn (of letterlijn) X-hoogte rompletters Kapitaal8. Accenthoogte hoogte Stokhoogte stikletters Staartlengte staartlet9. Corpswit ters Kp-hoogte Accenthoogte Corpswit 10.Hp-hoogte Letterbreedte Letterbreedte Typografish 11. Typografish vierkantvierkant Beeld Vlees Romp Stok Staart Boog Vlag Pons (counter of oog) Basislijn Basislijn (of letterlijn) X-hoogte rompletters Kapitaalhoogte Stokhoogte stikletters Staartlengte staartletters Hp-hoogte Kp-hoogte Accenthoogte Corpswit Letterbreedte Typografish vierkant Beeld Vlees Romp Stok Staart Boog Vlag Pons (counter of oog) Basislijn Basislijn (of letterlijn) X-hoogte rompletters Kapitaalhoogte Stokhoogte stikletters Staartlengte staartlet1. Beeld ters2.Hp-hoogte Kp-hoogte Accenthoogte Corpswit Vlees Letterbreedte 3. Romp Typografish vierkant Beeld Vlees Romp Stok 4.Staart Stok Boog Vlag Pons (counter of oog) Basislijn Basislijn (of letterlijn) X-hoogte rompletters Kapitaal5. Staart hoogte Stokhoogte stikletters Staartlengte staartlet6. Boog ters7.Hp-hoogte Kp-hoogte Accenthoogte Corpswit Vlag Letterbreedte Typografish 8. Pons (counter of oog)vierkant Beeld Vlees Romp Stok Boog Vlag Pons (counter of oog) Basislijn 9.Staart Basislijn Kapitaalhoogte Stokhoogte stikletters Staartlengte staartletters Hp-hoogte Kp-hoogte Accenthoogte Corpswit Letterbreedte Typografish vierkant Beeld Vlees Romp Stok Staart Boog Vlag Pons (counter of oog) Basislijn Basislijn (of letterlijn) X-hoogte rompletters Kapitaalhoogte Stokhoogte stikletters Staartlengte staartletters Hp-hoogte Kp-hoogte Ac

De opbouw van Futura 2

Hfgb 7

1

4

3

5

9 10

6

Typografische begrippen

ghi

ONDERKAST: Onderkast is een vakterm voor “kleine letters”. Deze term komt uit de tijd van de loden drukletters. Drukkers hadden de letters gesorteerd in de letterkasten. Onder in de kast lagen de onderkast letters.

CORPS: De grote van de letter, beter bekend als “letter groten”

MEDIAEVALCIJFERS: Uithangende cijfers worden ook mediaevalcijfers genoemd. Deze cijfers hebben stokken en staarten, die soms onder de basislijn uitsteken. Uithangende cijfers worden voornamelijk gebruikt wanneer er cijfers gecombineerd moeten worden met platte tekst.

mengen op broodtekstniveau.

INTERLINIE: Afstand tussen de stroken waarin de letters staan = afstand van staartlijn 1e regel tot stoklijn 2e regel. Een normale interlinie is 0-20% van de corpsgroten.

9. Gebruik nooit bold lettertypes in de

1836

6. Gebruik nooit meer dan 3 soorten

SCHREEF: Een schreef is een duidelijk te onderscheiden afsluiting van de stok, staart of vlag van een letter, in de vorm van een verbreding. Denk hierbij aan het lettertype Times New Roman.

3. Letters nooit uitrekken, in welke

REGELAFSTAND: Afstand tussen basislijnen opeenvolgende regels.

8. Nooit lettertypes of letterfamilies

punten gebruiken op broodtekstniveau.

TABELCIJFERS: Tabelcijfers staan op de basislijn en zijn allen even breed. Tabelcijfers worden veelal gebruikt bij het weergeven van breuken, formules en tabellen

5. Nooit een grotere korps dan 11

SCHREEFLOOS: Een schreefloze letter is precies het omgekeerde van een schreefletter. Deze bevat geen te onderscheiden afsluiting en de letter is praktisch overal even dik. Denk hierbij aan het lettertype Futura.

2. Nooit een combiantie maken van bold en ondersreepte woorden.

kolom laten vallen wat eigenlijk in een kolom hoort. Dit word ook wel een “hoerenjong of weeskind” genoemd.

1834

7. Nooit een enkel woord buiten een

ters in een woord gebruiken. ( dit geld natuurlijk niet voor een kapitaal van het begin van een zin, plaats of naam.)

8. Als je een opsommig gaat maken 7. Als je een spread op gaat maken

SPATIERING: Dit is de ruimte tussen de letters. De ruimte tussen de letters bepaalt: 1. De leesbaarheid van de tekst, 2. Het karakter ervan en 3. Het aantal letters dat op 1 regel kan worden gezet.

Wanneer elkaar opvolgende regels op het midden van de regel een rechte lijn vormen en het witruimte aan de uiterst rechter -en linkerkant gelijk zijn is dit een gecentreerde zetwijze Wanneer elkaar opvolgende regels aan de linkerkant een rechte lijn vormen is dit een linksrijdende zetwijze Uitvullen is het aanpassen van de woordspatie zodat de elkaar opvolgende regels aan zowel de linker- als rechterkant een rechte lijn vormen. broodtekst van je pagina.

4. Nooit Kapitalen en onderkast let5. Gebruik altijd de regular of light

moet je altijd consequent en accuraat te werk gaan. Laat zien dat je een vast patroon heb aangehouden op het gebied van lettertypes, fontgroten en kleur

basislijn. Zo dat op elke bladzijde een regel een vaste hoogte heeft.

LIGATUUR: Ligaturen zijn combinaties van meerdere letters samengevoegd tot één teken.

fonts op een pagina.

1. Nooit meer dan 85 tekens (inclucief spaties en leestekens) of van gemiddeld twaalf woorden in een leeszin verwerken.

Don’ts

en het zelfde lettertype.

2. Kijk naar de uitstraling van letters

pe’s die je wilt gebruiken beschikbaar zijn op je computer.

in de Typografie

BROODTEKST / PLATTE TEKST: De gemakkelijke standaard-tekst waarmee de drukker zijn “brood verdiende”. De tekst die niet tot koppen, tussenkopjes of inleidingen behoort. In deze tekst is de zwarte tekst de broodtekst.

Typo-pooster_ElinevanderPloeg.in2 2

Futura maakt een efficiënte en heldere indruk. Het ontwerp is gebaseerd op eenvoudige geometrische vormen (cirkels, driehoeken en vierkanten) en kent weinig contrast tussen opgaande en horizontale halen.

Vormgeving Corpsgrootte Futura

Corpsgrootte Futura

Corpsgrootte Futura

gei, vorm dan ook.

met cijvers hoger 9, moeten de eerste cijfers bij een links lijnende zetwijze altijd rechts uitgelijnt zijn, en bij een rechtslijnende zetwijze andersom.

6. Gebruikt voor lange teksten lettertyvariant van de letterfamilie of lettertypen in je broodtekst.

4. Zet altijd de tekst vast op een

GHI

03-03-2008 09:57:12

Futura

Dit is bijvoorbeeld te zien aan de “o” (kleine letter o) een volmaakte cirkel die overal even dik is. Hoewel Futura dus niet door een lid van Bauhaus werd ontworpen, heeft het dezelfde ontwerpuitgangspunten: niet decoratief, alleen essentiële elementen, zakelijk. Futura was een van de populairste lettertypen die in de twintigste eeuw werden gebruikt, vooral in de jaren 1950 en 1960. De vroegere Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swissair gebruikte Futura van de jaren 1950 tot aan de jaren 1990. De historische plaquette die bij het verlaten van de maan door de Apollo 11 werd achtergelaten, is gezet uit de Futura. De Futura was het favoriete lettertype van filmregisseur Stanley Kubrick, met name in Extra Bold. Futura is nog steeds een belangrijke lettertypefamilie voor drukwerk en digitale doeleinden. Zo gebruikt Volkswagen de letter nog steeds in haar drukwerk.

Ligatuur fi. Corpsgrootte 303 pt.

Corpsgrootte Futura

Corpsgrootte Futura

Corpsgrootte Futura

Corpsgrootte Futura

Corpsgrootte Futura

Corpsgrootte Futura

Corpsgrootte Futura

Corpsgrootte Futura

k

Wanneer elkaar opvolgende regels aan de rechterkant een rechte lijn vormen is dit een rechtslijnende zetwijze.

Restruimtes

Typo-pooster_ElinevanderPloeg.in1 1

Futura is een geometrisch schreefloos lettertype ontworpen door Paul Renner (1878-1956) in 1927. Renner was beïnvloed door de ontwerpfilosofie van het Bauhaus. Het Bauhaus was een opleiding voor beeldende kunstenaars. Ook raakte hij geïnspireerd door het lettertype Universal van de ontwerper Herbert . Hoewel Renner zelf geen lid van deze school was, deelde hij toch de idealen. En geloofde hij dat in plaats van een aangepast oud lettertype een nieuw type de moderne tijd zou moeten uitdrukken. De Futura Werd gemaakt in opdracht van lettergieterij Boauer. Al snel werd deze schreefloze letter erg populair, dit maakte een weg vrij voor meer schreefloze lettertypen zoals Kabel, Metro, Vogue, Erbar en Spartan.

og

De ontwerper Paul renner was directeur van de Meisterschule für Deutschland Buchdrucker, een school in Duitsland die hij zelf oprichten in 1924. Paul werkte daar zeven jaar aan de Futura. De Futura zoals wij die tegenwoordig kennen is afgeleid van een eerder ontworpen concept uit 1925, en kwam voor het eerst in 1928 op de markt. Het uitbrengen van de letter op de Amerikaanse markt was een groot succes; 65% van de Amerikaanse drukkers kocht de letter. Renner verdiende dan ook in zes maanden tijd zeven miljoen Duitse Reischsmark aan de letter, dat is omgerekend zo’n 3 miljoen euro.

Het begin van Paul Renner

fi

16 pt 15 pt 14 pt 13 pt 12 pt 11 pt 10 pt 9 pt 8 pt 7 pt 6 pt

f sco ixokde

ypg

Toepasbaarheid en corpsgroten

co a

pes met schreven. Dit leest makkelijker dan schreeflozen types.

3. Gebruik voor broodtekst altijd een voor dat je een ontwerp gaat maken. Het gevoel en onderwerp moeten een overeenkomst hebben.

1. Zorg er altijd voor dat de letterty-

Do’s

KAPITAAL: Kapitalen is de vakterm voor “hoofdletters”. Kapitalen worden ook wel bovenkastletters genoemd. Deze term komt uit de tijd van de loden drukletters. Drukkers hadden de letters gesorteerd in letterkasten. Boven in de kast lagen de kapitalen.

Futura

p maart 2009 typografie en futura. Uitvouw bare folder annex poster met informatie over

Typografisch Project Futura School


School

De vormgever Brochure over typografisch vormgever Rene Knip

maart 2009

Prive les bij Chris Brand thuis / Art school in 1985-1989 te Breda

In de hedendaagse typografie woelt het van de doe-het-zelvers, de letterknutselaars die geen geduld hebben om, zoals de oude vakmensen, een decennium of langer aan een compleet font te schaven, inclusief ligaturen, uitputtend pi-font, eigen cursieven, vetten en half-vetten, alles in een reeks van corpsen. Sla een willekeurige website op, of een hip magazine, en je ziet ze, de zelfgebastelde letters die de titel of de brand cachet geven, zonder dat er een heel font achter zit.

De werkzaamheden van Rene knip lopen uit een in verschillende creaties, Zo heeft knip een aantal culturele onderwerpen vormgegeven. Zo als een complete visuele huisstijl inclusief alfabet voor het Afrika museum, wat bestaat uit verschillende media uitingen. Vreemde totempalen begroeten de bezoeker van het Afrikamuseum in Berg en Dal. Bij nadere beschouwing blijken het letters te zijn, die langs het pad naar de entree het woord ‘WELKOM’ vormen.

René Knip is een knutselaar, laat dat duidelijk zijn, maar geen gewone. Zijn eerste font was een zorgvuldig getekende schreefletter, duidelijk geïnspireerd op de Albertina, het levenswerk van zijn typografische leermeester in Breda, Chris Brand. Al zijn andere letters zien er op het eerste gezicht geknutseld uit. Maar let wel, niet omdat er in Fontographer lustig op los is gespeeld, maar omdat ze het werkelijk zijn: getekend, geknipt, gesneden, gelast, gesmeed, gefreesd, gegoten, of geschroefd...

Voor het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO) werd Atelier René Knip gevraagd een seizoensbrochure te ontwerpen. Hij stelde voor de zaak uitsluitend typografisch vorm te geven – de grote hoeveelheid informatie verdroeg in zijn analyse geen routineuze plaatjes van vioolsleutels en zwetende muzikanten: “Geef de informatie de hoofdrol.” Ook maakte hij samen met Merx en Girod een grafisch ontwerp voor de afdeling textiellab in het Textielmuseum.Waar studenten, ontwerpers en kunstenaars samen werken met de productontwikkelaars van het museum om op alle mogelijke manieren de machines uit te testen om tot bijzondere, meestal geavanceerde, resultaten te komen. Hij maakte hiervoor een logo, een bankje die op drie mogelijkheden gebruikt kan worden, affiches, muurdecoraties en doorzichtige plastic platen waar de afdelingen op zijn afgebeeld.

Knip kijkt naar letters als objecten, plat of gevuld, maar altijd ruimtelijk. Of hij voor papier ontwerpt, zoals in zijn affiches voor het Concertgebouworkest of voor boekomslagen, of in drie meter breed lasergesneden staal, zoals voor een school in Rotterdam, zijn letters zijn een functie van hun ruimtelijke omgeving. De manier waarop ze in elkaar overlopen, elkaar dragen, of overeind blijven tegen de lucht eromheen is voor Knip niet bijzaak, maar een essentie van het ontwerp: zonder een stevige dragende constructie dondert het om. Dat is natuurlijk een fundamenteel principe van de typografie, maar Knip neemt dat op een heel eigen manier letterlijk. Bij die Rotterdamse schoolletters, bijvoorbeeld, is de bevestiging als integraal onderdeel van de lettervorm ontworpen: Waar komen de schroeven? Hoe ziet het frame eruit dat al dat gewicht moet dragen? Hoe wordt dat natuurlijk deel van de totale vorm? Doolhof van de Toekomst / Motivision bouwfonds, 1999. Zich zag vouw wijze in een houtenkist verspreid als verzamelleraars object voor mensen die een architectuur conferentie hebben bezocht in de beurs van Berlagen. Het logo was ontworpen als een volledig functioneel spel met een stalen kogel. Dit geheel is Geïllustreerd uit gesneden abstracte vormen.

Stap in de wereld van de grafische typograaf Rene Knip en ondek zijn lievde voor de ruimtelijke typografie. Sta oog en oog met zijn werk en wordt meegezogen in het verhaal.

Straat en nummer borden voor het Amsterdams stadsdeel Zeeburg die door René Knip op een historische en moderne manier zijn vormgegeven.

René Knip (typo)grafisch ontwerper uit Amsterdam heeft in de loop der jaren een gevarieerd oeuvre opgebouwd in zijn ARK (Atelier René Knip). Hij ontwerpt compromisloze letters die niet gedrukt worden maar een eigen ruimtelijke plek vinden. Knip was al gefascineerd door de magie van het teken nog voordat hij kon lezen. Door zijn broers geschreven letters werden door hem nagetekend.

Zijn opleiding is gebaseerd op het schrijven en tekenen van klassieke letters. Hij kreeg les van een van de meesters van de humanistisch cursief, Chris Brand. Deze heeft hem leren kijken en hem bewust gemaakt van de betekenis van het wit tussen de letters. Knip leerde typografie beoefenen op de tiende millimeter. Ondanks deze achtergrond is Knip niet in de typografische traditie verder gegaan. Hij heeft er een eigen wending aan gegeven: van de letters in de boektypografie naar de letters van de straat. Daar en op de markt, in architectuur en in landschappen ziet Knip grafische vormen als hekken, bomen, stenen en zelfs dakpannen die hem inspireren bij letterontwerpen. Letters die op zichzelf mooi zijn, zonder in een woordbeeld vervat te zijn en waar geen digitale fonts van gemaakt worden. René Knip speelt met de ruimtelijke, fysieke en ideografische kracht van de letters. De alfabetten worden gemaakt voor specifieke plekken. Als gebroeders Knip ontwierp hij samen met zijn broer, een vuurkorf, een let-

René Knip Atelier René Knip 2008

1

René Knip Atelier René Knip 2008

2

René Knip Atelier René Knip 2008

De vuurkof “Aan een 3D letter kun je schaven en schuren,” zegt Knip, “Er zijn geen regels voor, je komt al werkend op een monumentale vorm. Je bouwt, het is architectonisch.” Samen met zijn broer, industrieel ontwerper Edgar Knip, maakt hij als ‘Gebroeders. Knip’ ook echt ruimtelijke objecten, vaak met letters of cijfers als dragers. Een mooi voorbeeld is de fire basket, een vuurkorf ofwel een portable kampvuur van laser-gesneden staal dat de felste vlammen bijeen houdt achter 24 woorden die “als 1-woords gedichten een relatie met vuur leggen.” Het flakkerende vuur zal de woorden voor degenen die zich er starend aan warmen aaneenrijgen tot een gloeiend poëem.

Zijn matriaal Ruimte is Knips materiaal, eigenlijk meer dan de lettervorm zelf. Het gaat om het teken, om het handschrift dat als een tastbare laag over de werkelijkheid wordt gelegd – Knips schrift zweeft er niet als metatekst boven. In bijvoorbeeld zijn ‘geschreven graf’ omzoomt de tekst, handschrift gestold in gesneden staal, de laatste rustplaats. Zelden is zoiets ongrijpbaars als de herinnering, niet alleen aan, maar van een gestorvene zo tastbaar gematerialiseerd. De vorm, echter, laat de bezoeker die er gevoelig voor is ook weten dat de essentie vervlogen is. De schijnbaar lege ruimte tussen de letter- en woordfragmenten. Ook dat, zegt Knip, heeft hij geleerd bij Brand: “Het gevoel voor het wit in en tussen de letters, de materialisering van het immateriële. Dat zijn elementen die er ogenschijnlijk niet zijn, maar die de perceptie sturen, de pauzes. Het geheim zit in de pauses.”

terlamp en een bedrijfsklok. Voor de manifestatie Armour in Fort Asperen maakte hij een ‘gordijn’ met in een metaal gevatte schriftuur. Samen met Amsterdamse schoolkinderen maakte hij wonderlijke letters die boven op trampalen geplaatst werden. Knip laat zich ook inspireren door historische lettervormen uit bijvoorbeeld de Art Deco-typografie. Voor de straatnaamborden in het Amsterdams stadsdeel IJburg ontwierp hij een monumentale, historische en tegelijkertijd moderne letter.

Meer Kanten

René Knips letters hebben een zwierige charme die het product is van zijn liefde voor de lettervorm en die voor het materiaal waarin hij wordt uitgevoerd. Beide liefdes inspireren elkaar, met als resultaat typografische ontwerpen die onmiskenbaar eigen zijn en getuigen van een groot inzicht in de essentialia van de typografie.

Een papierblok van 12x12x12 cm laat langs zijn zijden uitgestanst het jaar 2003 zien. De bovenkant van elk van de 365 bladen toont de datum. Deze ‘scheurkalender’ voor drukkerij Calff & Meischke is misschien wel de meest complexe constructie die Knip ooit heeft gemaakt. 12 stansmessen, 12 kleurcombinaties, een geheel dat alleen een echte kubus wordt met de juiste papierdikte – een drukwerksculptuur die in elk detail getuigt van de poëtiek van een systeem.

Hij is De man van het metaal, de steen, het hout. Knip zelf zegt het eenvoudiger:“Ik dacht na Chris Brand: ik kan een letterontwerper worden, maar ik voelde me niet zo thuis in de echte typografenkringen. Mijn letters zijn niet boektypografisch. Ik ben veel te ongeduldig om jaren te zwoegen op een letter die zich voegt naar het leesgedrag dat we na eeuwen gewend zijn. Ik ben geen monnik. Nou ja, een monnik op een paard in het bos...”

3

René Knip Atelier René Knip 2008

4

Knip laat ook zien dat die niet alleen culturele kanten heeft, Zo vond een ‘tegel’ alfabet zijn toepassing op rode en blauwe tegels in Hema-restaurants. Strak vormgegeven ruimtes in het La Ruche restaurant van de Bijenkorf waar Rene met teksten zo als:Wat wil uw maag vandaag.Wendt u tot de koffiepot. Spreek onvoldaan u lunch ook aan. De thee lost in uw kop dan alles op, de bezoeker creatief en humoristisch aanspreekt. En om niet te vergeten deuren en de bar van de kunsthal met zijn typografie die een stijlvolle indruk maken. Als gebroeders Knip ontwierp hij samen met zijn broer, een vuurkorf, een letterlamp en een bedrijfsklok. Voor de manifestatie Armour in Fort Asperen maakte hij een ‘gordijn’ met in een metaal gevatte schriftuur. Samen met Amsterdamse schoolkinderen maakte hij wonderlijke letters die boven op trampalen geplaatst werden. Voor de straatnaamborden in het Amsterdams stadsdeel IJburg ontwierp hij een monumentale, historische en tegelijkertijd moderne letter. René Knip Atelier René Knip 2008

5


STAGE TOPIQ

Suikergoed Suikergoed is de handelsnaam van de investeringsmaatschappij Suiker Holding BV. Deze onderneming versterkt risico en durfkapitaal bij situaties als: bedrijfsopvolging, bedrijfsoverdracht, groeifinanciering, afsluiting van verzelfstandiging en financiering van (strategische) overnames.

maart 2009

Suikergoed en Investments in Suikerklontjes Experiment. Dit om vervolgens te filmen hoe het smelt als er water bij wordt gegoten en in tegengestelde richting wordt afgespeeld


STAGE TOPIQ

Exesse Naamsverandering Exstra small en verhuizing naar de de Cornelis Schuytstraat. Voor de vrouw met een kleine maat.

maart 2009

1%0*+ !#%*#

www.exesse.nl

TOPIQ Asterweg 20 B2 1031 HN Amsterdam

Datum:

7 Januari 2009

Betreft:

|

info@exesse.nl

Faketekst

Geachte mevrouw de Ruiter,

0%)!0$1./ 5).$0$

Dit is een fake-tekst. Van een tekst als deze is de inhoud niet van belang. Alleen de graďŹ sche aspecten van een fake-tekst zijn van betekenis. Het gaat om zaken als: lettertype, lettergrootte (corps), regelafstand, zetvorm in combinatie met zetbreedte, letter- en woordspaties en de wijze waarop woorden worden afgebroken. Het samenspel van deze aspecten bepaalt de leesbaarheid en het tekstbeeld. Om de tekst te kunnen beoordelen op afbrekingen, is hij voorzien van enkele lange woorden. Wat te denken van het woord ‘telecommunicatiemiddelen’ of een woord als ‘postduivenvereniging’. De vele variaties in de wijze van zetten die deze letterproef laat zien, leveren mooie, maar vooral verschrikkelijk lelijke kolommen op. Dat maakt dit boek interessant voor leergierige en vooral kritische aspiranttypografen. Een in normale letterproeven veel voorkomende zin als ‘the quick brown fox jumps over the lazy dog, is hier niet erg belangrijk. Het gaat er hier immers niet om een compleet alfabet te beoordelen. Zo is ook het woord ‘Hamburgefonstiv’, waarmee de stelling van de letters goed beoordeeld kanworden, hier niet echt van belang. Met vriendelijke groet,

H de Ruiter inkoper

0$!.!/$!3/&1/0 3('%*# +3*0$!/0.!!0 /%*#%*f +3$ % 5 % 5 1) % 5 +e

!2!*0 03(' 0$!)! "/$%+* +/%+* 0%)! $+/0

"/$%+*/$+3 +.*!(%//$150/0.0)/0!. ) 0.%10!0+)/0!. )f/"%*!/0 "/$%+**+* "/$%+*/0.!!0 ,1(/)%0$ ,0.%6%,!,! /0.!*!//! ..! 0$ 1.!..5 !0 +,!*%*#+"!4!//! 0$1./ 5).$0$  c $./ '%)*0$*

WINKEL ADRES C. van Eesterenlaan 5 -11 1019 JK Amsterdam T + 31 (0)20 41 91 008 F + 31 (0)20 41 92 008

FACTURATIE ADRES Slimmer 2? B.V. Marconistraat 40 2809 PE Gouda Acount nr.: 51 78 84 550 Waddinxveen

IBAN BIC KvK. CoC BTW. VAT

Exesse Cornelis Schuytstraat 44 1071 JK Amsterdam T +31 (0)20 41 91 008 F +31 (0)20 41 92 008

Exesse Cornelis Schuytstraat 44 1071 JK Amsterdam T +31 (0)20 41 91 008 F +31 (0)20 41 92 008

www.exesse.com

www.exesse.com

Exesse Cornelis Schuytstraat 44 1071 JK Amsterdam T +31 (0)20 41 91 008 F +31 (0)20 41 92 008 www.exesse.com

NL 42A BNA 051 788 4550 ABNANL2A 342 76 389 NL 818 129 050 B01

'DH*<OC<I

'DH*<OC<I

M + 31 (0)6 52 477 818 E kim@exesse.nl

M + 31 (0)6 52 477 818 E kim@exesse.nl

333 !4!//! +)

333 !4!//! +)

333 !4!//! +) 'DH*<OC<I

01

"%**%/$

+, +* !. #).0.!*#%'!!*+ !* !''!. ! /(#!. !'.1% !*%!. !%&6!.3.!*$* !(. !+!'$* !(.!*((!* !.!3%*'!(%!./2* ! +.*!(%//$150/0.0 %'3%( .)!!2%!.!* 06!)%&*1.!*3+. !* 3**!!. %'!4!//!+,!* '(%*'0#!' *011.(%&' ).%'$++, ++' 06!)%&*1.!*(%&2!* !* 1/3!!./0* (%&2!* %! !**"/$%+*0f/6+(/%' 6+ 0 !/0.0 (%&"06+(/%'f)*!0$!*#!0.+""!* !*30%/ *)%&*!411/+))!%* !/$1500!2!/0%#!* '+)).'%&'!* '%)*0$* PANTONE 876C

Dicht gevouwen

02

Open gevouwen binnen

03

Open gevouwen achter

M + 31 (0)6 52 477 818 E kim@exesse.nl

03 Door de onderkant er af te snijden Is het visitekaartje nu een label en een klein vezittekaartje. (een petiet kaartje voor de kleine vrouw) En altijd een label weg geven.


STAGE TOPIQ

Rotterdam World Gateway Een volledig geautomatiseerd containerterminal die in 2013 geweldig goed in faketekst

wordt geopend op de Tweede Maasvlakte van Rotterdam.

april 2009 www.rotteredamworldgateway.com

TOPIQ Asterweg 20 B2 1031 HN Amsterdam Irit ute tat ut nonsed doloreet ad te delisi blan utat aliquipisi. Agna feugait la feummy non ulluptat, velisi tate ent acipism odolobor alisim zzrit nullum zzrit ipisis nos nibh etuer adipis duis num in estinci liquisi. Ut esectem quat utet at utpat. Am do eum ad ea feuipsu stisi. Oborerosto consecte faccum eum vullupt atueraesse venim zzriust inciniam, sendrem ver ilis erat wismolore do eu faccum ex enit il iure tio ea alis ad et lobore commy nim accumsan ullutat praesecte exerit il dolorpercil do

Datum: 7 Januari 2009

dolenim incilla feugiat, vel dip euguer sum amet in ut

Betreft: Faketekst

iriuscing exer sim dolorpero conse consequam iriuscilit erci tem zzrit dipit adit wis dolum ilisismolore tat. Ut at accum nibh er sectetum velesequis

.com

www.rotteredamworldgateway.com

Geachte mevrouw de Ruiter,

www.rotterdamworldgateway.com

Dit is een fake-tekst. Van een tekst als deze is de inhoud niet van belang. Alleen de grafische aspecten van een fake-tekst zijn van betekenis. Het gaat om zaken als: lettertype, lettergrootte (corps), regelafstand, zetvorm in combinatie met zetbreedte, letter- en woordspaties en de wijze waarop woorden worden afgebroken. Het samenspel van deze aspecten bepaalt de leesbaarheid en het tekstbeeld. Om de tekst te kunnen beoordelen op afbrekingen, is hij voorzien van enkele lange woorden. Wat te denken van het woord ‘telecommunicatiemiddelen’ of een woord als ‘postduivenvereniging’. De vele variaties in de wijze van zetten die deze letterproef laat zien, leveren mooie, maar vooral verschrikkelijk lelijke kolommen op. Dat maakt dit boek interessant voor leergierige en vooral kritische aspiranttypografen. Een in normale letterproeven veel voorkomende zin als ‘the quick brown fox jumps over the lazy dog, is hier niet erg belangrijk. Het gaat er hier immers niet om een compleet alfabet te beoordelen. Zo is ook het woord ‘Hamburgefonstiv’, waarmee de stelling van de letters goed beoordeeld kanworden, hier niet echt van belang.

Sustainable container terminal

Sustainable container terminal

Met vriendelijke groet, Zeemansstraat 45 1076 KT Rotterdam The Netherlands

Faketekstweg 20 b2 1031 HN Amsterdam The Netherlands T +31 (0)20 471 12 28 F +31 (0)20 471 12 29

Dhr. Frank Keizer Partner M +31 (0)6 25 25 60 89 frank@rwg.com

H de Ruiter inkoper

T + 31 (0)10 471 12 28 F + 31 (0)10 471 12 29 info@rwg.com www.rwg.com Postbus 23402 6701 TK Rotterdam

Sustainable container terminal

www.rotteredamworldgateway.com


SChool opdracht

Meneer de Bruyn Vind zelf een opdrachtgever voor het maken van een huisstijl. Software ontwikkeling & Webdesign

Young3 ontwikkeld software en realiseert website´s

maart 2008

Young3

Boere Jonkerplein 87

1508 HB Zaandaam

www.young3.nl

Ir. Marco van Erptaalmankip Waterlandlaan 17 1067 RV Bloemendaal

Datum 04 juli 2008

Onderwerp Factuur

Geachte Meneer van Erptaalmank, www.young3.nl

Software ontwikkeling & Webdesign

Dit is een fake-tekst. Van een tekst als deze is de inhoud niet van belang. Alleen de grafische aspecten van een fake-tekst zijn van betekenis. Het gaat om zaken als: lettertype, lettergrootte (corps), regelafstand, zetvorm in combinatie met zetbreedte, letter- en woordspaties en de wijze waarop woorden worden afgebroken. Het samenspel van deze aspecten bepaalt de leesbaarheid en het tekstbeeld. Om de tekst te kunnen beoordelen op afbrekingen, is hij voorzien van enkele lange woorden. Wat te denken van het woord ‘telecommunicatiemiddelen’ of een woord als ‘postduivenvereniging’. De vele variaties in de wijze van zetten die deze letterproef laat zien, leveren mooie, maar vooral ook verschrikkelijk lelijke kolommen op. Dat maakt dit boek interessant voor leergierige en vooral kritische aspiranttypografen.

Software ontwikkeling & Webdesign

Een in normale letterproeven veel voorkomende zin als ‘the quick brown fox jumps over the lazy dog, is hier niet erg belangrijk. Het gaat er hier immers niet om een compleet alfabet te beoordelen. Zo is ook het woord ‘Hamburgefonstiv’, waarmee de stelling van de letters goed beoordeeld kanworden, hier niet echt van belang. Het samenspel van deze aspecten bepaalt de leesbaarheid en het tekstbeeld. Om de tekst te kunnen beoordelen op afbrekingen, is hij voorzien van enkele lange woorden. Wat te denken van het woord ‘telecommunicatiemiddelen’ of een woord als ‘postduivenvereniging’.

Young3 www.young3.nl

E van der Ploeg Manager Operations producten

Boere Jonkerplein 87 1508 HB Zaandam

Datum:

Jan Jongboom Directie Mob: +31(0)6 238 900 75 E-mail: info@young3.nl

Software ontwikkeling & Webdesign

Boere Jonkerplein 87 1508HB Zaandam

www.young3.nl BTW: NL012951420B01

Mob: +31(0)6 238 900 75 E-mail: info@young3.nl

Bank: 143232274 KvK: 34294128 0000

� � � � � � � �

�� �� ��

ter kennisname ter goedkeuring volgens afspraak ter ondertekening gaarne retour verzoek om advies/commentaar voor bespreking/vergadering van ...............................................

Young3 www.young3.nl

Met vriendelijke groet,

Boere Jonkerplein 87 1508HB Zaandam

Mob: +316 238 900 75 E-mail: info@young3.nl

Het bijgaande wordt u zonder begeleidend schrijven toegezonden.


STAGE TOPIQ

Meneer de Bruyn een webpagina bedoeld voor onafhankelijke interim managers die tegen een betaling zich zelf op de pagina kunnen

www.meneerdebruyn.nl

presenteren met een persoonlijke pagina of account

april 2009

meneer de Bruyn

profileert

Naam:

Meneer

Tussenvoegsels:

de

Achternaam:

Bruyn

Straat:

Faketekstweg 234

Postcode:

1031 FT

Plaats:

Amsterdam

land:

Nederland

Leeftijd:

(niet bekend)

Geboortejaar:

2009

Geboorteplaats:

Amsterdam

Geslacht:

Man

Telefoon:

+31 (0)20 123 45 67

Fax:

+31 (0)20 123 45 68

Email:

info@meneerdebruin.nl

Website:

www.meneerdebruin.com

www. meneerdebruyn.nl

Meneer de Bruyn

PROFIEL

met de Bruin op snorkel-vakantie Meneer de Bruin Contactweg 8 1076 KT Amsterdam tel: +31(0)20 641 237 fax: +31(0)20 641 248 KVK: +120 90 120 info@bruin.com www.meneerdebruin.nl


Eline van der Ploeg

Portfolio  

Eline van der ploeg