Page 1

DET ÄR JU FINT PÅ SOMMAREN eller

VÄDERSTAD

samhället som inte har allt


Förord Under min uppväxt har jag hat-älskat Väderstad. Jag har aldrig känt någon slags patriotism för min uppväxtort, utan mer tänkt att det är bara ett ställe att bo på.

“Här finns inget att göra, men det är ju faktiskt väldigt fint på sommaren.”

Och det är sant. Här finns det verkligen ingenting att göra, kanske om man är en bonde som gillar att plöja, eller gå runt i bonnabränna och hårig överkropp. Men för en flicka i övre tonåren, som gillar att gå på konserter och caféer, har Väderstad inte mycket att erbjuda. Men det är ju fint på sommaren. När solen skiner på asfalten och folk går runt i sina kortbyxor utanför Ica. Inspirationen till den här boken kommer från en reklam om en lampa. Den så kallade lyxlampan. Med motiv på kända byggnader i Väderstad. Lampskärmen var gjord i glas med ingraverade motiv, komplett med en fot av guld. Lyxigare kan det inte bli

“Vi kan ju inte visa allt” stod det i reklamen. På en av sidorna fanns ett hyreshus som brukade vara bibliotek. Det kändes sorligt att en av de viktigaste byggnaderna var ett hyreshus i brist på annat att visa. Så jag får försöka göra jobbet bättre. Eller i alla fall visa allt som INTE finns.


fem saker du kanske redan visste om väderstad Hette från början Waederstadh. Bildades på 1820-talet.

I nuläget bor här ca 600 invånare

Var förut en egen kommun, men tillhör nu Mjölby kommun.

Det är lika många som antalet anställda på Väderstad Verken


Då vs nu Väderstad har såklart alltid inte sett likadant ut. Då, förr i tiden var det en ganska stor och välbesökt plats med en egen järnväg. Nu har den mesta av statusen försvunnit, om man bortser från Väderstadverken stora framgångar.

på 60-talet gick vägen Rikstettan rakt genom Väderstad.

NU

går E4a:n strax utanför samhällets kärna.

under början av 1900-talet hade Väderstads centrum en stor marknadsplats dit folk kom för att handla.

NU

ligger Ica där.

fanns en järnväg,en bank,många

klädaffärer,simhall och distrikssöterska

NU

finns inget av det kvar.


vad h채nder i helgen d책? 2

1

3

3

5

4

6


Nöjesutbudet i Väderstad är inte överdrivet stort, och därför kan det vara svårt att veta hur man ska spendera sin helg inom samhällets gränser. Här är iallafall ett urval.

1. Gå en promenad och njut av naturen. Detta är en aktivitet som fungerar under

hela året oavsett om det är sol,regn,snö dag elller natt. Ta gärna med din hund,kompis eller ipod.

2. Dansbanan i Änga är ungefär det närmsta man kommer en natklubb i Väderstad. Det är öppet endast under sommaren med dansbandskvällar, ofta med Casanovas.

3. Stanna hemma där möjligheterna är oändliga. Du kan kolla på tv,sitta vid datorn, läsa en bok, fixa en filmkväll, äta god mat. Äta äcklig mat. Äta godis. Baka. Städa. Det är ditt hus som sätter gränserna.

4. Ta ett glas

på Centralkrogen och träffa andra Väderstadbor som du kan snacka skit

med. Pizzeria Milano beläget mittemot också har alkoholrättigheter.

5. Moppehänga är något som ungdomarna brukar ägna sig åt. Detta spännande

nöje inkluderar också att gömma folkcider i buskar och att gömma sig för polisen. Det ingår också att trimma sina moppar, hänga utanför Ica, på skolgården eller på vanliga gator. Görna i stora gäng, ibland också med tjejer som bihang.

6. Åka härifrån


Äta bör man annars dör man, äta gör man ändå dör man. Nu när du fortfarande lever kan du lika gärna äta. Precis som nöjen finns det inte ett överflöd av restauranger och fik. Men det finns ju. Dessutom har vi ett konditori Gött!

1. Pizzeria Milano på Folkungagatan mitt i centrum har öppet länge varje

dag. Där finns servering så du kan äta där om du så vill. De erbjuder vanliga pizzor,specialpizzor,hamburgare och sallader. Det finns också möjligheter att hämta hem.

2 . Centralkonditoriet några meter bort specialiserar sig på kakor och bakverk. De

säljer också smörgåstårtor. Innan krogen öppnade brukade anställda på Väderstadverken gå dit och luncha. I februari runt Semle-säsongen brukar de ha fullt upp.

3 . ICA Nära Marcus ligger precis som pizzerian och krogen på Folkungagatan,

Väderstads egen storgata. På Ica finns budgetalternativen. Istället för en 50 kronors pizza på Milano kan du inhandla en 14 kronors Billys i frysdisken. Det finns såklart också det mesta en matbutik brukar ha till ett ganska okej pris.

4 . Centralkrogen är

nyöppnad, men har snabbt blivit populär till och med för folk utanför Väderstad. Själv har jag aldrig varit där, men det ser fint ut. Det har redan hunnits med ett krogbråk som blev omskrivet i Östgöta Correspondenten. På deras hemsida kan man läsa “Vi

erbjuder allt från den vanliga lunchen, catering mm till en egenkomponerad matupplevelse.“


äta bÜr man ju Faktiskt

1

2

3

4


Där barn är när de är små Väderstad Skola har klasser från 6-års till 5:an.

Efter det får barnen åka buss till Trojensborgskolan

Förskolan Axet ligger strax utanför Väderstad.

Nära skolan ligger idrottshallen och den nedlagda simhallen

Det finns också ett fritids där de får vara efter skolan.

Ängahusets förskola ligger precis brevid skolan.


”Prata inte illa om någon här. Alla är släkt.” Råd till en nyanställd på fritids.


Att sporta i samhället VIK (Väderstads Idrott Klubb) erbjuder många sporter så som badminton,damgymna stik,barngympa och innebandy. Deras mesta framgångar ligger inom fotbollen där det finns lag för små och stora i de lägre divisionerna. VIK erbjuder anordnar också fotbollskvällar i fritidsgården där de kan kolla på VM matcher på storbildskärm.

Östad Golfbana är en 18-hålsbana ligger strax utanför centrum. De har också en shop och kaffestuga

Det finns två belysta motionsspår, ett på ca 2 km och det andra ca 4 km. Där finns möjligheter att promenera,jogga eller andra aktiviteter.


Den stora INdustristaden

1.Väderstadverken AB Väderstads stolthet.Är idag arbetsplats åt 600 personer.

1

2

3

4

2. Boquet Saft och Vintjänst. Gör otroligt nog saft, på dunk och på flaskor. De tillverkar också eget lingonvin och andra goda drycker.

3. Axelssons Cykelservice. Lagar cyklar och säljer cyklar,mopder och gräsklippare. 4.Hellstens mekaniska. Tillverkar komponenter i CNC-styrda svarv- och fleroperationsmaskiner, Det finns såklart fler företag i samhället. Men jag kan ju inte visa allt.


Odal är Väderstads högsta byggnad och är ett kännetecken. I det lagras höstskörden. På asfaltsplanen runt byggnaden är det populärt att burna med bilar eller mopeder.


googling GOOGLE : 224 000 träffar vid sökning efter Väderstad. YOUTUBE : 280 träffar, vid sökning av Väderstad. Där de flesta av sökresultaten var videor på traktorer och såmaskiner.

Wikipedia : Sökning på Väderstad.1 träff som innehöll ungefär 6 rader. Facebook : Sökning på Väderstad 92 träffar. Tre grupper hade Väderstad med i sitt namn “Vi som jobbar i Väderstad“ “Ones a Väderstad-bo always a Väderstad-bo” och bara “Väderstad.“ Resten av resultaten är folk som bor i Väderstad

Bilddagboken : 0 träffar eftersom Väderstad inte finns med i rulllistan. Eniro : 73 träffar. Relaterade träffar: Gräsmattor, bärgning,lantbruk, städservice, bibliotek och läsrum.


fyra Händelser som har Blottaren.

Året var 2008. Under en tid, gick det rykten om en blottare som härjade runt i Väderstad. Det sägs att han åkte runt i en bil och blottade sig för småflickor. Ryktet dog ut efter några veckor.

Översvämmningen.Året var 2007. Efter en lång

och regnig sommar nådde det sitt klimax. Hela Väderstad blev översvämmat och det utbröt panik. Grannar hjälptes åt att lägga sandsäckar runt husen för att rädda sina förråd från katastrof. Den “gamla“ fotbollsplanen slutade dock i det, katastrof. VIK (Väderstad Idrotts Klubb) fick sitt klubbhus översvämmat och planen blev förstörd, ett tag. När den hade blivit återställd i sitt ursprungliga skick blev den förstörd åter igen av några som hade rolig med en bil på nysått gräs. Linbanan på skolgården blev också offer för vädrets makter.


skakat folket i väderstad Inbrottsvågen.

Året var 2005 och det det var vår.En inbrottsliga skrämde upp befolkningen. Vissa hade svårt att sova om nätterna och vissa installerde inbrottlarm i sina hus, eller ett extra bra lås. Det hjälpte inte, inget kunde stå emot ligan. De husen som blev drabbade blev bestulna på sina värdesaker, I ett av huset hade de lyckats bryta sig in in ett annat slags värdeskåp,kylskåpet, och stulit mjölk.

Grafittivandalerna.

Året var 2009 och en ny generation av vandaler har växt upp. De där små som cyklar och skejtar och sprayar tags på husväggarna. Det började med oskyldiga streck som HEJ på skolgårdsväggar och på musteriet. Redan då skakades befolkningen i Väderstad och tyckte det var hemskt! Nu har det gått överstyr, brandposter, fler och mer väggar,elskåp och andra saker har fått utstå sprayflaskan. Nu stannar det inte längre vid ord som hej, utan istället namn och könsord. Dagens ungdomar, att de aldrig kan lära sig att väggar inte är till för att måla på.


Värt att se “ i “ väderstad

1 1. Lämning från Väderstad Handelsmejeri. Har flyttats till Hembygdsgården. Där finns också en mur från järnåldern och stugor ( inte från järnåldern) som har flyttats dit för att kunna ses i sina ursprungliga skick.

2. Runstenen Spår från vikingatiden. Om man åker några meter länge in från denna plats kommer man till en gammal runstenskyrkogård.

2

Dessutom ligger... Alvastra klosteruin ca 2 mil bort Ombergs naturreservat ca 2 mil bort Rökstenen ca 9 km bort Åsabackarnas naturreservat ligger ca 6 km bort Vadstena med sitt kloster och slott ca 1,5 mil bort Bjälbo med sin medeltidskyrka ligger ca 1 mil bort. Skänninge med Sveriges äldsta torg ligger 1,5 mil bort.


Väderstad Kyrka är byggd 1840 och ersatte två gamla kyrkor Harstad och Väderstad. Den nya byggdes mitt emellan dessa och invigdes år 1840.


...ett namn på en vägskylt på E4an. ...där den enda korsningen är centrum.

...samhället som HADE en simhall, järnväg, en bank, klädaffärer, och mack.

...dit sista bussen från Mjölby går 23.15 på en lördag.

Den här boken visar upp min version av Väderstad.En tolkning av ett samhälle som inte riktigt har allt.

Boken om Väderstad  

Slutprojekt i medieproduktion

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you