Page 1


1.LA SEVA HISTÒRIA La Història a la Galera comença al segle XIV. Entre els anys 1303 i 1321. Hi va haver gent que es va sentir atreta per aquesta terra i va voler estar-hi i arreglar-la. Desprès d’aquests fets la gent va començar la vida, el tràfec de cada dia, la vida a casa amb la família, el bestiar, els cultius(solien ser vinyes). Al principi aquest poble tenia trenta o quaranta persones que es va anar fet poc a poc poble. I de seguida ,van fer la torre. Per que un poble sense torre a aquells temps no era un poble complert. Malauradament no es conserva ni s’ha pogut trobar la carta de població de La Galera. Tampoc no es coneix l’any precís en que el rei Jaume II atorgà la carta pobla al municipi. Els següents pobles envoltaven a La Galera i van ser poblats aquests anys: -1222 Ulldecona -1227 Font de l’Ametlla (Masdenverge) -1235 Vilar de Santa Maria (Mas de Barberans) -1236 La Sènia -1238 Valmesquida i Picadors (Godall) -1239 Alcanar -1251 La Ràpita i Punt de Benifallim -1252 Carrascal -1257 Avençalles ( Les Ventalles)


L’any 1303, un litigi entre ciutadans de Godall i el seu senyor, Ramon de Sentelles, a qui demanaven que els deixi anar a viure a la nova població de La Galera. Ramon de Sentelles es queixà al rei, el qual dictà sentencia per la qual confirmava que els habitants de Godall devien fer cas al seu senyor. Aquest litigi a Godall donà la primera notícia de l’existència d’aquest poble. Es pensa que la Galera fou poblada en terres procedents de l’antic territori de Tortosa. La Galera i la seva torre es trobaven en el límit entre les zones d’influència de dos poders contraris: el senyorial, representat per la comanda d’Ulldecona, i el reial, representat per les dignitats tortosines. La comanda d’Ulldecona s’estenia fins al barranc de la Galera. Actualment La Galera és més gran i té algunes institucions. Aquest mapa és d’ara.


2.LES SEVES TRADICIONS Una de les seves tradicions es celebrar la Fira de

la Terrissa. És celebra de l’1 de maig fins al 5 de maig. En aquesta fira ve gent que ven objectes fetes i relacionades en fang i argila, i ve un país i una comunitat autònoma invitats. Aquesta tradició fa que vinguin moltes persones a visitar La Galera des de fa ja uns quants anys. El proper any serà la XXI fira de la Terrissa. Cada any el terrisser del poble fa una demostració de com es treballa l’argila.

També una tradició que agrada molt als “galerencs” són les Festes Majors o del Poble. Aquesta tradició es celebra la primera setmana de agost. En aquesta celebració es nomenen a les pubilles, pubilletes i hereus i acompanyants. Es fan jocs per als més petits, porten bous de totes menes i els fan córrer pel poble o torejar a la plaça de bous que esta al costat del camp de futbol “lo terrer”. La primera nit es celebra la Nit Jove.


També es celebra La Bicicletada que l’organitza l’ AMPA. Consisteix en estar el dia fent activitats amb la bicicleta, primer es dóna una volta de dos hores i mitja més o menys. Desprès es dina i es fan activitats per als més petits.


3.LES SEVES INSTITUCIONS La Galera té bastantes institucions a pesar de que es un poble petit. La seva institució més coneguda i important és la Torre de La Galera, ja que abans la feien servir com a torre de defensa. És de planta rectangular, gairebé quadrada, bastant gran i amb una alçada considerable. Hi ha diversos pisos d'espitlleres, amb finestrals a la part elevada dels murs, així com una finestra geminada de tradició romànica. No es conserva l'estructura interior, ja que en 1684 va ser condicionada com a nova església parroquial de Sant Llorenç, en substitució de l'antiga. Les obres no van finalitzar fins al 1711, ja que van ser interrompudes per la Guerra de Successió, durant la qual molts edificis de la Galera van ser cremats per les tropes borbòniques.

L’ajuntament de La Galera esta situat al centre del poble. Dins hi ha una escola de música, un petit gimnàs o també es pot fer yoga, sales per a fer reunions, algunes sales per a guardar les coses les associacions...

Abans de que l’escola estigues on es ara, estava a la planta baixa.


Davant de l’ajuntament hi ha una plaça amb una font que actualment ja no funciona i amb un pou que tampoc funciona.

També hi ha tres perruqueries : la més antiga està a prop del pont i davant del forn de pa “ pa i pastes” , està al carrer Abadia.

L’altra es més nova però ja fa uns anys que està oberta que està a prop de la farmàcia “Peset Bosh” , al carrer Sant

Llorenç.

I la més nova està a l’altra entrada al poble al carrer dels Terrissaires.


Aquest es la únic forn de pa del poble. Està al carrer Abadia.

També té dos restaurants. El més antic està a la carretera que passa per dalt poble, i es diu El Pla de La Galera.

Té un consultori mèdic, que està al carrer Carasol.

Hi ha una escola petita, que es diu Sant Llorenç. Ensenya primària i educació infantil. Està al carrer Catalunya. Al costat hi ha una guarderia.


També té un banc, que està a la entrada on hi ha una olivera a la rotonda. Al costat hi ha la plaça Santa Pau.

Al centre del poble, darrere de l’ajuntament, hi ha un parc amb una pista poliesportiva i un casal on es fan actes tradicionals.

Hi ha dos bars-restaurants. Un es diu Bar

Rodriguez i està al carrer Major, i l’altre es diu Bar La Galera i està al carrer Sant Llorenç.


Hi ha una petita farmàcia, al carrer Sant Llorenç.

Només hi ha un mecànic ,està al carrer Sant Llorenç i s’anomena Tallers Fernando.

També hi ha una cooperativa agrícola està al Carrer Amposta a prop del col·legi Sant

Llorenç.

A part de la plaça santa pau, també hi ha una plaça que es on els dissabtes es fa el mercat i tots els altres dies fa de parada d’ autobús. Com es fa el mercat es diu plaça del mercat

.


Una de les ultimes construccions es el viver d’empreses.

També hi ha una piscina a l’aire lliure i només es fa funcionar a l’estiu.


5.L’ESCUT I LA SEVA BANDERA

L’escut de La Galera ha canviat molt durant aquests anys. Hi ha representat un carro anomenat “galera” amb uns cavalls i un pagès. A dalt hi ha una torre petita, i més dalt hi ha una corona gran.

La bandera és de tres colors: blanc a dalt , roig al mig i groc a baix de tot.


6.BIOGRAFIA https://www.google.es/search?rlz=1C1ASUT_enES464ES464 &hl=es&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1366&bih=643&q =el+povet+de+la+galera+tarragona&oq=el+povet+de+la+galera +tarragona&gs_l=img.3...3728.9408.0.10279.31.8.0.23.0.0. 147.1003.0j8.8.0....0...1ac.1.32.img..24.7.892.Paumnya7p J0#hl=es&q=la+galera+tarragona+la+fira+de+la+terrissa&tbm =isch&imgdii=_ http://www.firadelaterrissa.com/ http://ca.wikipedia.org/wiki/La_Galera

I dos llibres: - La Galera. Fets i Gent -

La Galera. Àlbum de família

La Galera treball de informàtica  

La Galera