Issuu on Google+


Photo taken while studying abroad in Rome, Italy.


JEWELRY STORE ARTIST HOUSE PARSONS THE NEW SCHOOL STUDENT UNION BLOOMFIELD RECREATION CENTER POLYCULTURAL INSTITUTE ERASING INDUSTRIALIZATION IN CATAÑO: A NATURE BASED WAY TO PUERTO RICO’S NEW ECO-ECONOMY

3 7 13 19 27 31 37

SELECTED PROJECTS 47 DIGITAL FABRICATION AND STUDY MODELS 49

CONTENTS


Photo taken while studying abroad in Rome, Italy.


Left: Conceptual collage showing the idea of personalizing the jewelry of the client. Right: View of the display area from entrance.

JEWELRY STORE State College, PA

This project consisted of designing a jewelry store with a novel concept. I envisioned this jewelry store as one that offers the clients with the capability of creating their own pieces of jewelry with the help of jewellers trained in the most advanced softwares and prototyping machines. The process would be displayed and the consumer would be able to appreciate the making of the jewelry.

3


Left: Jewelry Store Floor Plan Upper Right: Site plan showing the position of the store in front of the Old Main Building. Lower Right: View of the display area.

5


Upper Image: Perspective of the Design/Process Area. Lower Left: Longitudinal Section. Lower Right: Transversal Section.

6


Left: Abstraction of spaces for the artist house from painting. Right: View from the outside of the terrace, pool and bridge going to the artist workshop.

ARTIST HOUSE

Bellefonte, PA This house was designed with the intention of bridging nature and an industrial site. The location provides the opportunity of building a bridge that, along with a reflective pool, highlights the natural elevation of the terrain that backdrops the house. The recreational pool perpendicular to the reflective pool serves the purpose of cooling the house. There is a distinctive connection between spaces and how they relate to each other.

7


Left: Artist house floor plans. Upper Right: Site Plan showing the building’s relationship to the industrial site. Lower Right: Site plan of the house itself. 9


Left: Elevation, Transversal Section, and Longitudinal Section Right and Lower Section: Different views of the Artist House.

10


Photo taken while studying abroad in Rome, Italy.


Left: Conceptual Diagram of the circulation movement in the building. Right: View of the entrance from the street.

PARSONS THE NEW SCHOOL New York , NY

This design takes into account the importance of the high-line and the patterns of human circulation in the area. By organizing the program of the building around the movement of the people, the design provides a series of events that enrich the spaces.

13


Left: Floor Plans showing how the circulation shapes the programs around it. Right: Site Plan showing the position of the building to the right of the high-line.

15


Left: Sectional Perspective. Right: Front View.

16


Left: Perspective through the hub with view of the high-line. Right: Sectional physical model.

18


Left: Conceptual diagrams of the different programs overlapping. Right: View from the street of the building’s entrance and overlap between programs.

STUDENT UNION University of the Arts, Philadelphia, PA

A macro study of the city of Philadelphia, with its University of Arts and the Avenue of the Arts, suggested the idea of fostering overlapping and programatic transparency through design. The objective was to enrich the student union by promoting an exchange of ideas among the different art disciplines that converge in this place. Ultimately, the goal of the design was to create a social phenomenon that would pave the way to a more creative and collaborative environment.

19


Left: Building floor plans. Upper Right: Site Plan showing the building in front of the Kimmel Center in Philadelphia. Lower Right: Diagrams showing the circulation and program overlap along the shape of the building. 21


Left: Building Elevations. Middle: Building Sections. Right: Detail Section. 22


23


Left: Sectional physical model. Right: Interior view in the galleria space.

24


Photo taken while studying abroad in Rome, Italy.


Left: Conceptual diagram of program distribution. Right: View from the pool looking at the recreation complex.

BLOOMFIELD RECREATION CENTER Bloomfield, PA The main strategy of this design was promoting social interaction by mixing two distinct zones sports and education - as a means of creating social connectedness and fostering a new sense of community in Bloomfield.

27


Left: Building floor plans. Upper Right: Site Plan with context. Lower Right: Views of the recreation complex.

29


Upper Left: Transversal Section showing sustainable strategies. Lower Left: Detail Section of the recreation complex. Right: Physical Models.

30


Left: Conceptual diagram of the plan progression from agriculture to polyculture. Right: View from the outside of the Polyculture Institute.

POLYCULTURE INSTITUTE

State College, PA

The project intended to provide an educational experience that enriched visitors’ understanding of the technology of polyculture. The design strategy used the concept of polyculture; the mixing of elements to create a journey through spaces dedicated to agricultural education. To define the journey, a component was introduced to subdivide the site into four sectors. These sectors are related to the four seasons: Spring, Summer, Fall, and Winter. Just as a tree trunk remains constant throughout all four seasons, this component (or wall) will remained unchanging and treated equally throughout the entire site.

31


Left: Building floor plans. Upper Right: Site Plan showing the building relationship to the campus. Lower Right: Site plan. Upper Left: Axonometric Diagram and structure diagram of the building. Lower Left: Transversal Section, Longitudinal Section, and Detail Section of the building. Right: Elevations and Sustainability Diagram. 33


34


Left: View of the lobby/reception area. Right: View of the entrance and the concrete wall used for site division into seasons.

36


Left: Diagrams showing the analysis of the effects of Cataño’s issues. Right: View from the outside of the Eco-Hub.

THESIS PROJECT

Cataño, PR

ERASING INDUSTRIALIZATION IN CATAÑO

A nature based way to Puerto Rico’s new eco-economy

37

This project aims to rehabilitate an area that has deteriorated over time as the result of economic and natural forces. The site is located in Cataño, a small town in the northern coast of the island of Puerto Rico. Also known as “La Antesala de la Capital” (prelude to the capital), Cataño is the oldest sector in the capital area. Despite its rich history and central location, this town remains economically stagnated. Because of its location across the old San Juan bay, Cataño has the potential of becoming a major point of interest, attracting both tourists and islanders alike. Transforming Cataño, nonetheless, entails subtracting the effects of poorly planned development and irresponsible industrialisation.


Right: Lower reserve

Left: Project site plan Showing different scenarios of bird sighting. Upper Left: Flooding sequence up to 3 meters high. 39

Project Right:

site. Natural plan.

Despite its grim image, Cataño holds a jewel that could serve as a catalyst in the revitalization of the town and transform the place into a unique tourist destination in the Caribbean basin: a wetland known as Ciénaga Las Cucharillas. Las Cucharillas is the largest wetland remaining in the metropolitan area of San Juan. This ecosystem covers an approximate land area of 1,236 acres that include the town of Cataño.


Perspectives: Views of the five critical positions. Diagrams: The complexity of each position on its own.

40


Left: Building floor plans. Upper Right: Sustainable systems involved in the building design. Left: Building Elevations. Right: Building Sections. 41


This project is envisioned as a link in a cyclic process. It observes the history of the town as the beginning of a cycle that was not completed. In other words, an area that was rich in natural resources was altered in the interest of promoting economic development but paradoxically ended in economic stagnation (or the bottom of the circle). This project intends to bring the cycle to completion by revitalizing the same resources that were once destroyed and are now forgotten (and remain at the bottom), as a means of promoting economic development (bringing the town back to the top). It essentially reverses the effects of industrialization by viewing the natural resources as a tool rather than a hurdle.

42


43


Left: Building diagrams of the facade and structure. Right: Interior view of the circulation space.

44


Photo taken while studying abroad in Rome, Italy.


SELECTED PROJECTS An urban intervention designed to fit into a city, this footbridge was intended to act as an overpass and a space for public art. The curvature of the side rails binds functionality and aesthetics in order to copy the movement of the cars passing underneath the bridge. While the art incrusted to the lower walls serves an artistic function.

47

This project aimed to conceptualize a stall that adjusts to the necessities of the daily passerby on a busy street. Upon analyzing the city’s daily traffic flow, I created a concept of urban intervention that provides easy marketing transactions to crossing pedestrians. Traffic and pedestrian movement were essential in designing the stall, which has one side exposed to the stopping cars and the other side protected from the traffic flow. Keeping aesthetics, this design goes connected to the language of the traffic lights.

This house was designed for Joel Barish, main character of the movie Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004). After analyzing Joel’s personality, I designed a house that would help him conduct a new life. Creating a contrast to the character’s troubled mind, the house has a conelike shape that widens as you walk in, thus producing spaces and views that invite him to free his mind.


The principal idea behind this pavilion was to incorporate materials that are cost-efficient and enviromentally-friendly. Such materials could have either been previously recycled or have the potential to be recycled after the building’s useful life.

This project was intended to provide a hight-tech public expression platform established by dynamic digital displays and interactive holographic technology. During the day, individuals can use their artistic abilities as a form of expression. Their creations are showcased at night, when the platform is transformed into an interactive public gallery meant to celebrate freedom of expression. This gallery becomes a gathering space for knowledge and connection.  

I envisioned this library as a communual space, more than just a resource center. Currently, the town in which it is designed to be located does not have a space where people from all ages can come toghether with the shared purpose of learning.

Penn State NOMAS Chapter submission for National Competition. Proposed renovation of a historical building located in Philadelphia, PA.

48


DIGITAL FABRICATION AND STUDY MODELS I designed a prototype of a bionicle figure drawing inspiration from small individual pieces. For this project I used Rhino. I also used the 3D Printer to create a bigger version of one of the small pieces upon which this bionicle was inspired.

49

I worked with two other classmates to create a glow wall made with mylar as the main material.

The idea behind this exercise was to create and fabricate a macro object using any method of choice. The object designed for this project is an engraved table made out of MDF. The method used to create the table stand was interlocking of the MDF, which was cut using a CNC Router.


This project introduces the concept of space as a fundamental aspect of architecture. Made with three pieces of cardboard, this object was inspired by the dynamics of the triangle shape to form space in a very vanguardist way.

In this instance, I worked with the threshold concept, which is understood as: the value from which the effects of a physical element begin to be detected. I chose cement and plastic pipes to create this effect. By cutting the pipes into rings and blending them with cement, I created an effect of similarity between materials through the creation of a threedimensional object.

This project induces time as a critical component for understanding space. Through the manipulation of an egg crate, which is part of our daily lives, and the application of basic skills of representation, I explored how time “cuts� through an object. Upon watching the object the spectator acquires a sense of vertical ascent that is not revealed at once, but that can be traced.

This work deals with the concept of structure, by means of a prothesis that supports a human arm in a 90 degrees position. An artificial extension that meets the specific function of the element being substituted, this prothesis was intended to be worn as any other fashion article. Style and functionality were key elements in the making of this arm holder.

50



Architecture Portfolio, Eliezer Vazquez