Page 1

Nom: Eli Carrasco Cabezas Data: 28-10-10

Didàctica de les Ciències

Observació sobre en quines condicions neixen fongs en matèria orgànica? Posa-ho allà on creguis i com creguis que estarà millor perquè hi neixin fongs. On ho he posat?

Quines condicions hi ha en aquest lloc?

Què ha passat?

He posat el Tomàquet dins d’un tupper sense tapa i l’he col·locat al safareig de casa meva. Als 5 o 6 dies l’he tapat al tupper i l’he col·locat a dins la cuina. L’he posat en un lloc on no dóna el sol només la claror, ja que al safareig, al ser un lloc humit i fred, el procés de floriment era molt lent.

El safareig de casa meva està a fora a la terrassa tot i que està cobert. És un lloc una mica humit on hi dóna sol només a les primeres hores del matí i la resta d’hores està a l’ombra. El segon lloc on l’he col·locat, la cuina, és un lloc amb temperatura estable normalment amb escalfor. L’he col·locat a un lloc on no i dóna el sol i només rep una mica de claror.

He anat fent el seguiment del procés de les floridures cada dos dies i he pogut veure com primerament el tomàquet s’ha començat a assecar-se fins que a les dues setmanes han començat a aparèixer les floridures. El temps que el vaig col·locar al safareig no van aparèixer floridures però en el moment que el vaig col·locar-lo dins de casa van aparèixer de seguida. Les floridures han anat creixent en el tomàquet fins a tal punt que li han aparegut mosquits i cucs que han fet que el tomàquet comencés a descomposar-se. La seva olor ha anat incrementant al llarg dels dies fins que finalment era gairebé inaguantable.

Què he fet? Primerament he agafat el tomàquet i l’he tallat per la meitat. Després he pensat de col·locar-lo en un tupper per què així em fos més fàcil d’observar-lo, transportar-lo, etc. Després he pensat a quin lloc de la casa el col·locaria perquè es podrís i no vinguessin els insecte i finalment he decidit col·locar-lo al safareig de casa meva.


Dia:28-10-10 Anotacions Avui és el primer dia que he posat el tomàquet dins del tupper per veure el seu podriment. El tomàquet té un color vermell viu i fa una forta olor a tomàquet acabat d’obrir. La seva pell és dura i té suc a dins la polpa. El centre del tomàquet és de color vermellós més clar i el seu tacte és dur i fi. Les pipetes del tomàquet estan a dins del suc i són de color veig clar.


Dia: 30-10-10 Anotacions El tomàquet cada vegada està més arrugat. El centre del tomàquet té un color més blanquinós i no és tant dur com el del primer dia. La seva olor és diferent, ja no fa tanta olor a tomàquet acabat d’obrir sinó que la seva olor és més forta. El tomàquet ha començat a perdre el suc i esta començant a assecar-se. Les pipetes del tomàquet estan més a la vista i són de color més groguenc.


Dia:01-11-10 Anotacions El tomàquet segueix arrugant-se i cada vegada té un aspecte més sec. El suc que tenia el primer dia ja no esta tant present i les pipes estan més seques. La seva olor es molt forta i ja comencen a aparèixer petites taques blanques (floridures) pel voltants del tomàquet.

Dia: 03-11-10 Anotacions El tomàquet segueix assecant-se però encara no ha arribat a podir-se ni a sortir-li floridures. A la fotografia podem veure petites taques verdes de floridures però són gairebé innexistents. Com que al safareig fa fresca i el fred conserva millor els aliments he pensar de tapar el tupper en el que l’havia posat i col·locar-lo dins de casa. D’aquesta manera intentaré veure si era el clima el que afectava a que el tomàquet no es podrís.


La olor del tomàquet cada vegada és més forta i ja han començat a venir alguns mosquits petits.

Dia: 05-11-10 Anotacions Com podem veure a la fotografia ja han aparegut les floridures i el tomàquet està envoltat de fongs. La olor del tomàquet és molt forta i bastant desagradable. A més a més, la presència de petits mosquits cada vegada és més nombrosa. He pogut veure que anteriorment el tomàquet no se’m podria perquè estava situat en un clima més fred i el fred conserva millor els aliments. Des de que l’he tapat al tupper i l’he col·locat a dins de casa el tomàquet ha començat a florir-se i a aparèixer-li floridures verdes i blanques.


Dia: 07-11-10 Anotacions El tomàquet segueix podrint-se. Cada dia té més floridures a la seva part superior i la olor casa vegada és més forta. El seu interior del primer dia ja és inexistents i el tomàquet està completament sec. El tacte de les floridures és suau però alhora és una sensació una mica estranya, una sensació de fàstic al tocar les floridures.


Dia:09-11-10 Anotacions Cada dia el tomàquet té més floridures. Les floridures ja envolten tot el tomàquet i estan començant a anar cap al centre. La olor del tomàquet és molt forta i desagradable. Com que segueix desintegrant-se i ha cada dia hi ha més suc al tupper. Els mosquits petits segueixen menjant-se el tomàquet tot i que cada vegada hi ha menys mosquits degut a la manca d’oxigen que hi ha al tupper.

Dia: 11-11-10 Anotacions Les floridures cada dia són més presents. La olor es va incrementant i cada dia és més forta. A més a més cada dia hi ha més suc dins del tupper ja que el tomàquet s’està desintegrant. Les floridures tapen la majoria de la superfície del tomàquet i gairebé no es pot veure el color vermell del primer dia. El color és més fosc i més apagat.


Dia:13-11-10 Anotacions Les floridures cobreixen gairebé tot el tomàquet. La seva olor segueix sent cada vegada més forta i hi ha més suc dins del tupper. Hi ha una part del tomàquet que es podreix més ràpid que l’altre ja que en una hi ha gairebé tota la superfície de floridures i a l’altra part no hi ha tanta presència.

Dia: 15-11-10 Anotacions El tomàquet segueix podrint-se cada dia més ràpid. Les floridures són molt presents i cada dia que passa el tomàquet es va desintegrant i es transforma en suc. La olor és molt forta i molt desagradable. Els mosquits ja no hi són degut al poc oxigen dins del tupper i del procés de floració del tomàquet.


Dia:17-11-10 Anotacions El tomàquet segueix amb el seu procés de podriment. Cada vegada està més arrugat i cada dia es va assecant més. La seva olor és insuportable i molt desagradable ja que com podem veure hi ha suc dins del tupper i això fa que es potenciï la pudor. Les floridures van desapareixen a poc a poc i el tomàquet es va assecant a arrugant cap a endins.

Dia: 19-11-10 Anotacions El tomàquet segueix amb el seu procés de podriment. Des de fa dos dies han aparegut cucs petits que s’estan menjant la part de dins del tomàquet. Cada vegada està més arrugat i tendeix a arrugar-se cap endins com si s’anés a tancar. La seva olor és insuportable i concentrada ja que al estar el tupper tapat no té cap punt de fuga per airejar-se. El suc que hi ha al tupper casa vegada és més groguenc tirant a vermellós ja que cada dia que passa més es desintegra el tomàquet i deixa anar el seu suc.


Dia:21-11-10 Fotografia o dibuix

Anotacions Avui és l’últim dia de l’observació del tomàquet. Durant aquest mes he pogut veure el seu procés a l’hora de podrir-se i he pogut veure que cada dia s’anava arrugant i florint-se més. He pogut contrastar que el lloc on el posem és important ja que al principi l’havia posat al safareig( lloc fresc) i per tant no anava tant ràpid en podrir-se, en canvi, des de que l’he posat dins del tupper a la cuina el seu procés de floriment ha estat molt més ràpid. Ara, ja en els últims dies, he pogut veure que han aparegut cucs. Els cucs s’estan menjant l’interior del tomàquet i alhora fan que cada dia hi hagi més suc de tomàquet dins del tupper. La seva olor cada dia ha estat més forta fins a tal punt de tornar-se gairebé inaguantable. El tomàquet segueix podrint-se i suposo que si passessin molts més dies i encara el deixes tapat al tupper el seu procés de floridures acabaria fent que es desintegrés de tot i al final gairebé desapareixes.


floridures  

descripció de les floridures del tomàquet

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you