Page 1


INHOUDSTABEL 1. Usability van de website 2. Monitoring 3. Andere online communicatiekanalen 4. Online adverteren 5. SEO 6. Analyse


USABILITY VAN DE WEBSITE // pc De website van adidas gebruikt goede kernwoorden op het bovenste tabblad zoals: men, women, kids en customise. Onderaan de pagina zie je nog eens heel duidelijk alle kernwoorden. De kernwoorden zijn in verschillende groepen opgesplitst zodat er geen verwarring mogelijk is. Het design van de website is kleurrijk en ziet er sportief uit, maar is af en toe nog iets te basic. Ook het beginscherm verspringt om de 10 seconden van beeld wat voor heel wat verwarring zorgt omdat je constant een ander scherm krijgt. Persoonlijk vinden wij deze site wel gebruiksvriendelijk, alles staat duidelijk aangeduid en de verschillende stappen volgen elkaar logisch op. Bij het verkleinen van het scherm volgt het beeld mee, tot er op een bepaalde grootte geen responsive design meer is en het beeld niet meer mee verkleint maar afgebroken wordt. Het stopt met verkleinen vanaf een bepaald moment zodat de leesbaarheid niet in gedrang komt. De leesbaarheid zelf is duidelijk, de tekst staat allemaal zwart op wit en met een duidelijk lettertype. De navigatie is intuïtief, dit wil zeggen dat het voor de bezoekers gemakkelijk is om relevante informatie en producten te vinden. De website van adidas maakt geen gebruik van call -to action, de consument beslist zelf wanneer ze iets willen kopen, ze worden niet gepusht door allerlei meldingen of knoppen op hun scherm. Adidas werkt met verschillende landing pages. Dit is om de verkoop van hun producten te verkopen. Na adidas ingetikt te hebben in Google, komen we op heel wat verschillende pagina’s van de adidas site. Zo sturen ze je bijvoorbeeld direct naar de vrouwenschoenen, door eerder geregistreerde gegevens.


USABILITY VAN DE WEBSITE // mobiel Ook via mobiel vallen de kernwoorden heel hard op. Je ziet onmiddellijk de kern oorden waar je op kan klikken om verschillende keuzes te maken. Wel valt via mobiel op dat er al heel wat minder kernwoorden zijn dan via de pc. Het design van de website is op mobiel beter dan op de computer. Het design is minder druk en oogt strakker. De bewegende beelden zorgen hier voor een extra touch, wat op de pc niet zo overkomt. Een responsive design komt hier niet aan te pas. De leesbaarheid is erg duidelijk, ook hier wordt gebruik gemaakt van zwart op witte tekst. Voor een mobiele website staat de navigatie goed op punt. Als je bijvoorbeeld op men drukt, krijg je een volgend tablad met verschillende opties, en op dat tablad zijn er weer verschillende keuzes waar je telkens uit kan kiezen. De opeenvolging is logisch en verloopt vlot. Hier wordt geen gebruik gemaakt van call to action, wat veel aangenamer is voor de surfer om de website te bezoeken. De landing page is op mobiel quasi hetzelfde als via de pc. In beide gevallen wordt de zoekmachine google gebruikt, wat dus voor hetzelfde resultaat zorgt.


De URL die gebruikt wordt is http://www.adidas.be. Via de website heb je verwijzingen naar heel wat instrumenten. Zo bevind er zich een knop om adidas op facebook te liken, om adidas te tweeten op Twitter, en ook kan je adidas liken op google +. Bovendien kan je adidas via meer dan 300 manieren delen, van Facebook en Twitter tot Gmail en Tumblr. Allemaal via een knop die je moet aanklikken. De inhoud van de website is gebaseerd op alle artikelen en zaken die met adidas te maken hebben. De voornaamste doelstellingen zijn informeren en verkopen. Via enkele klikken kunnen schoenen besteld en gekocht worden via de website, wat de laatste jaren meer en meer in opmars is. Adidas heeft geen specifieke doelgroep, al richten ze zich toch vooral op jonge hippe sportieve mensen, die sportschoenen en sportkleren ook in hun dagelijks leven dragen. De website heeft een goede structuur, is logisch opgebouwd en is erg volledig. Je kan er alles op terugvinden. alle doelgroepen ( mannen, vrouwen, kinderen) zijn aanwezig en ook hun ruim assortiment is op de website te vinden. De website van adidas is heel sterk door zijn volledigheid, er is niets dat niet op de site vermeld staat. Mensen die op de website van adidas surfen, hoeven niet op hun honger te blijven zitten of gefrustreerd wegklikken omdat ze iets niet vinden, want de website is zo gebruiksvriendelijk dat het aangenaam surfen is. Een zwakte van de website is dat er misschien te veel kernwoorden vermeld staan zo dat surfers soms eens misklikken, maar dat is maar iets kleins.


# advies website via mockflow


#printscreen tablet


#Printscreen pc


#printscreen gsm

Hier zien we 3 printscreens. De eerste is van een tablet, de tweede van een pc en de laatste hier is van een gsm. Alle 3 op dezelfde moment genomen van de website adidas. We zien dat deze allemaal aan elkaar gelijk zijn. Dit komt omdat adidas zeer goed heeft nagedacht via welke apparaten de bezoeker de website zou kunnen bezoeken.


MONITORING

http://www.protopage.com/kelly_vdp


MONITORING Blekko


MONITORING Twingly


MONITORING SharedCount


MONITORING Tweetreach


MONITORING


2. MONITORING Finchline


ONLINE

COMMUNICATIEKANALEN


Facebook Zeer brede variatie Dagelijks nieuwe posts OfficiĂŤle account Jong & actief publiek


Twitter Verschillende pagina’s per marktsegment Veel gratis publicity via dit kanaal Dagelijkse tweets – retweets - …


Pinterest Dit kanaal bevind zich nog in de beginfase Maar 1 officiĂŤle link en geen gebruik van de huisstijl of link naar de andere social media. De pagina is onproffessioneel en leeg. Hier is nog veel werk aan de winkel.


Instagram Zeer frequent gebruik van media. Zeker elke dag wordt hier op gepost. In de biografie zien we ook de kernwoorden van adidas terug. De huisstijl wordt ook doorgetrokken op deze pagina. Ze hebben maar liefst 1,7 miljoen volgers !


Google + •

Met hun 132 723 volgers kunnen we stellen dat dit een zeer gebruikelijk kanaal is. Onder de algemene info zien we verschillende Youtubevideo’s verschijnen. Dit toont weer aan dat de verschillende social media met elkaar verbonden zijn. Zo kunnen mensen gemakkelijk via Google+ ook naar de Youtubepagina van adidas gaan.

Wanneer we de posts bekijken, zien we wel dat deze wat minder frequent gebruikt worden. De laatste post dateert van 8 november 2012. Het is natuurlijk wel zo dat mensen postst eerder via Facebook gaan raadplegen, maar het zou misschien wel handig zijn om deze ook via dit kanaal onmiddellijk te delen.


Youtube

Ook het Youtube-kanaal ontbreekt hen niet. Op dit social media zijn er alweer talloze verschillende pagina’s te vinden van adidas zelf. Maar ook hier kunnen we aan de hand van de markering de officiële pagina terugvinden. We kiezen ervoor om weer dezelfde pagina te volgen: “ adidas Original” . We zien dezelfde huisstijl opnieuw terugkeren en de profielfoto is zoals gewoonlijk het logo van adidas. Zo zien we dat alle commercials en talloze andere filmpjes hierop worden gepost.


LinkidIn Adidas heeft 3 netwerken op LinkedIn: adidas, adidas Group en adidas Eyewaer. Daarnaast behoort adidas tot 2 groepen op LinkedIn: adidas Group Careers en adidas Group Alumni and Employee Network. Adidas Group Alumni and Employee Network is een privĂŠgroep omdat adidas die groep gebruikt om te communiceren met zijn werknemers.


Slideshare Slideshare zorgt ervoor dat verschillende slides ook gedeeld kunnen worden via de andere social media. Als je bij search ‘ adidas’ intikt, dan komen er heel wat Slideshares tevoorschijn waar adidas in vermeld staat. Dit kan een heel handige site zijn voor mensen die een interessante presentatie zoeken waar adidas in staat. Slideshare is niet echt bekend bij het grote publiek en wordt dan ook niet frequent gebruikt


Blog De blog van adidas Group is zeer overzichtelijk. Er wordt ook zeer frequent gebruik van gemaakt. We zien dat er zo goed als elke dag wel een nieuwe post verschijnt op de pagina. Deze posts kan je dan als lezer delen via Facebook, Twitter, Google+ of LinkedIn.


Besluit De huisstijl en het logo worden telkens opnieuw ge誰ntegreerd. Alle social media zijn ook verwerkt in de site van adidas. Ook de RSS-feed kan worden terug gevonden tussen de iconen van de social media. Het enige minpunt is het gebruik van hun Pinterest. Daar moeten ze nog serieus een tandje bijsteken.


ONLINE ADVERTEREN reclamestrategie

Reclame budget online

Adidas staat net als concurrent Nike bekend om de mooie reclames die het maakt en die bewondering uitdrukken voor het kunnen van het menselijk lichaam. Ze maken heel vaak gebruik van celebraties bij hun campagnes, Celebrity endorsment. Zo spreken deze de doelgroep meer aan. Het valt op dat adidas enorm veel gebruikt maakt van video’s wanneer ze reclame willen maken. omdat beelden meer spreken dan woorden, en de doelgroep zo een echte ervaring beleeft.

Van Adidas is bekend dat het 13 procent van zijn omzet terug investeert in reclame. Het bedrijf boekte in het derde kwartaal van 2010 een omzet van 3,5 miljard euro. Dat komt op jaarbasis ongeveer uit op 14 miljard, waarvan dus een kleine 2 miljard naar reclame gaat. Komende jaren zal, uitgaand van deze gegevens, minimaal 1 miljard per jaar op digitale media wordt uitgegeven. De reden voor Adidas om zijn bestedingspatroon om te gooien, is het feit dat zijn doelgroepen zich overwegend op internet bewegen en in mindere mate op televisie. Jongelui van tussen de 14 en 19 jaar zijn vaker op Facebook en Youtube dan dat ze sport op televisie kijken.

Voor één van hun promofilmpje heeft de sportgigant de Belg Kenny Belaey gevraagd te figureren naast grootheden als stervoetballer Lionel Messi en popzangeres Katy Perry. Wat willen ze bereiken met deze levendige commercials? Adidas is al een word wide fame merk dus echt veel merkbekendheid proberen ze niet te realiseren. Maar ze willen wel het grootste sportmerk ter wereld worden. Op dit moment is dat Nike.

Het bedrijf laat korte promotiefilmpjes maken en publiceert die op internet. In de context van die video’s plaatst het verwijzingen naar online spelletjes en webwinkels waar Adidas-artikelen te koop zijn. Bovendien analyseert het op welke platformen welk soort reacties binnenkomen. Daarbij wordt niet enkel naar demografrie, maar ook geografie gekeken. (ebusiness)


ONLINE ADVERTEREN Om een voorbeeld te geven bij de strategie van hun reclame campagnes kunnen we kijken naar adidas’ grootste campagne ooit. De eerste keer dat adidas alle drie de submerken - adidas Sport Performance, adidas Originals en adidas Sport Style - samenbrengt in 1 campagne. De gedachte achter de campagne - met ‘ adidas is all in’ als pay-off - is om de volledige diepte en breedte van het merk te illustreren. Van het veld tot op de catwalk, van in het stadion tot op straat. In de campagne zijn aan het merk verbonden sterren - zoals voetballers Lionel Messi en David Beckham, maar ook zangeres Katy Perry - vastgelegd in hun natuurlijke omgeving, zoals tijdens een training, wedstrijd of optreden. De commercial is geregisseerd door Romain Gavras. Het in Montreal, Canada gevestigde bureau Sid Lee creëerde en produceerde de campagne. (Hafkamp, 17 maart 2011)


ONLINE ADVERTEREN Hier zien we een reclame voorbeeld van een campagne gemaakt met Nicki minaj. De twee belangrijkste elementen van de campagne zijn hierop terug te vinden. Enerzijds hebben we de felle kleuren die adidas zo vaak gebruikt, anderzijds hebben we de celebrity die heel vaak terug komt. Deze campagne spreekt aan ĂŠn valt op. Mensen herkennen nicki en kijken zo aandacht naar de reclamestunt. Ook is er een slogan terug te vinden en het logo van adidas. We kunnen hier duidelijk spreken van een geslaagde campagne. Iedereen zal deze gezien hebben en zo het merk onthouden. en dat is ook wat adidas wil.


ONLINE ADVERTEREN

Ook op hun eigen site : www.adidas.com wordt er reclame gemaakt. Zo vind je onder de titel ‘ press’ alle laatste nieuwtjes. Zo ook de laatste nieuwe producten. Zonder campagne of filmpje, gewoon de nieuwe producten uitgesteld. Onder de titel ‘ press’ , vinden we natuurlijk ook de nieuwe commercials etc terug.


ONLINE ADVERTEREN


ONLINE ADVERTEREN Adidas verspreidt hun commercials via het online kanaal youtube. Omdat via dit social netwerk heel veel jongeren de commercials bekijken is dit ĂŠĂŠn van hun belangrijkste kanalen. Elke keer een nieuwe campagne verschijnt wordt deze via youtube gedeeld. Overal worden ook de links van youtube vermeld. Zo kan je wanneer je surft naar de website ook doorklikken naar hun youtube account. De campagne is zeer kleurrijk en we zien heel wat celebraties meespelen. De muziek op de achtergrond is heel vrolijk en gaat naar een hoogtepunt

Deze campagne werd gelanceerd op social media en wist binnen een paar dagen meer dan 2500 hashtags te veroveren. Dit toont echt wel dat het gebruik van social media voor reclame een grote must is. (Lauren B, 24/04/2014)


ONLINE ADVERTEREN Advies : De campagnes van adidas nog veel verbeteren is bijna onmogelijk. Ze zijn zo doordacht en goed georganiseerd dat ik als leek daar niet veel kan aan verbeteren. Ik vind wel dat ze nog meer mogen adverteren op Facebook. De meeste tieners zijn daar te vinden en dit kan het marktaandeel nog veel vergroten. Ze kunnen misschien ook gebruik maken van ambassadeurs om zo hun filmpjes nog meer viraal te laten gaan. Wanneer ze een nieuw product lanceren zou het wel leuk zijn dat je via een link op een landing page terecht komt. Zo kunnen ze via social media de doelgroep onmiddellijk naar het nieuwe product leidden en hen dit ook laten kopen. (daan verzin hier nog eens wat bij mijn inspiratie is echt op)


SEO Als we op google het kernwoorn ‘ sportschoenen’ intikken, het product waarvoor adidas het meest gekend is, zijn de resultaten toch wel verrassend tegenvallend. Geen enkele link verwijst naar schoenen van adidas, zelf als we op zalando drukken( eerste link die je krijgt bij zoekresultaat sportschoenen) vinden we op de eerste pagina’s allemaal Nikes terug. Beneden de pagina’s zien we wel mogelijke kernwoorden die ons helpen specifiëren welke sportschoenen we zoeken en daar vinden we adidas wel in terug. Om te kunnen stijgen in de ranking moeten merken andere en betere kernwoorden gebruiken op hun site, zo worden ingetypte woorden sneller gelinkt met de kernwoorden op de site en gaan ze stijgen. Ook kunnen ze veel reclame maken voor hun website zodat er veel op geklikt wordt, zo gaan ze ook stijgen. Via facebook, twitter… kunnen ze zorgen dat mensen doorklikken naar hun website  zorgt voor stijging Optimalisatie van OnPage-/OnSite-factoren generaliseren. Zorgen voor een optimale structuur, inhoud en techniek van de website.


SEO

Juiste kernwoorden: sportoutfit, sport, outlet, running, football, golf, micoach, hockey, neo, Ranking op google : website adidas: 1e plaats


SEO Ranking op youtube: als we adidas intikken op youtube krijgen we als eerste reclame van adidas football. De officiĂŤle adidas verdeler is hier niet te bespeuren.


ANALYSE

http://vandeynse.tumblr.com/


BRONNENLIJST •

Hafkamp M. , redactie, 17maart 2011, online geraadpleegd op 4/05

Van Wassenhove B., een digitaal marketingplan in 100 dagen

http:// www.adformatie.nl/nieuws/bericht/nieuwe-wereldwijde-campagne-adidas-van-

www.adidas.com

http:// blog.newscred.com/article/content-marketing-smackdown-nike-vs-adidas/4530

http://www.emerce.nl/nieuws/adidas-verschuift-reclamebudget-van-tv-naar-int


By Lotte Vral // Elien Van Deynse // Kelly Vandepitte // Daan Ronse

Social media / Online communicatie Karen De Groof

Adidas  
Adidas  
Advertisement