Page 1

2014

Акценти на издателство


МАРТ

Тими Провала Книга първа: Стават и грешки! 1

1

ПАСТИС

Стефан Пастис СТАВАТ И ГРЕШКИ ровала „Тими П л!“ те е победи Кини, еф — Дж т Дневникъ ъндьо Др на един

СТАВАТ И ГРЕШКИ

СТЕФАН ПАСТИС

8-12 години

детска литература

„Тими Провала е победител!“ казва Джеф Кини, автор на бестселъра Дневникът на един Дръндьо „Казвам се Провала. Тими Провала. Аз съм създател, президент и изпълнителен директор на най-добрата детективска агенция в града, вероятно в цялата страна. Книгата, която държите, е историческо сведение за живота ми на детектив. Фактите са внимателно проверени. Всички рисунки съм направил аз. Опитах се да накарам партньора ми Мечо Тотала да ги направи, но се оказа, че неговите не стават.“ Въпреки фамилното му име, превърнало се в прякор и определящ изхода на заплетените детективски случаи на Тими, Джеф Кини го нарича победител, а успехът е единствената възможност за образа на този герой, търсещ величие. Помощник на 11-годишния чудак е Мечо Тотала. В какви комични приключения ще се забъркат, кои абсурдни детайли забелязва Тими при разследване и какъв е отличителният му знак, ще научите през сълзи от смях в първата книга Стават и грешки.

Стефан Пастис (р. 1968) е американски карикатурист и създател на хумористичните истории „Перли пред свини“. Тими Провала е първият му опит да поднесе великолепното си остроумие на младите читатели. Дебютът му в Chuildren’s Мiddle Grade Book достига до първите места на класацията на The New York Times.

timmyfailure.com


АПРИЛ

Дервишката порта Ахмед Юмит Ахмед Юмит е сред най-именитите съвременни турски белетристи и поети. Един от най-превежданите турски автори, майстор на исторически трилъри и мистерии. Автор е на шест романа и сборници с разкази. Тиражите на произведенията му се измерват със стотици хиляди, някои от тях са филмирани.

Дервишката порта е повече от трилър. Това е книга на тайните.

Исторически трилър мистерия

Тайната на страст, надживяла столетия, чийто пламък запалили Джелаледдин Руми и Шемс-и Тебризи. Тайната за престъпление, извършено преди седемстотин години – убийството на Шемс-и Тебризи. Богатият, многопластов език на Ахмед Юмит, съчетан със свободния полет на фантазията, докосва уникална струна с интригуващите въпроси за мевлевийския суфизъм. От нова перспектива той осветлява връзката между хората и религията, страстта и вярата, актуални и днес както преди седем века.

Ахмед Юмит е роден през 1960 г. Завършва публична администрация в Мармарския университет. Един от найизвестните съвременни турски писатели. Слави се като майстор на мистерията. Публикувал е сборник с поезия, три книги с разкази и една с детски приказки. Автор е на една новела и шест романа. На фона на уникалната политика и култура на родината си, Ахмед Юмит вниква дълбоко в душите на умело изобразените си герои и разказва увлекателно за убийства и политически интриги.

ahmetumit.com


АПРИЛ

Къщата на тайните Книга първа Крис Кълъмбъс и Нед Визини Книгата излиза в 15 страни. Приключенска фентъзи поредица „Къщата на тайните“ е бестселър на Ню Йорк Таймс, написана от продуцента и режисьора Крис Кълъмбъс на „Хари Потър“, „Сам вкъщи“ и „Госпожа Даутфайър“ и Нед Визини, чийто книги са преведени на 25 езика. „Задъхано приключение за тайната сила на книгите с три изобретателни деца, зловеща магьосница и много фантазия преплетена със страх“. Дж. К. Роулинг

8-12 години

Фентъзи

Елинор и Кордилия Уокър са имали всичко: двама любещи родители, красива къща в Сан Франциско и какви ли не портативни електронни устройства. Сама че всичко се променя и те трябва да се преместят в стара викторианска къща, която е била домът на окултният писател Денвър Кристоф – къща, която изглежда колкото зловеща, толкова и прекрасна. Така започва задъхано, малко страшно, но невероятно приключение за всеки, който иска да стане част от литературното приключение.

Крис Кълъмбъс е писал, режисирал и продуцирал някой от най-успешните хитове в историята на Холувид. Името му се прочува, когато написва няколко сценария, продуцирани от Стивън Спилбърг, включително хитовете Гремлините и Дяволчетата. Като режисьор е начело на забележителни продукции като Хари Потър и философският камък, Хари Потър и стаята на тайните, Сам вкъщи, Втората майка и Госпожа Даутфайър. Като продуцент създава филми като Нощ в музея и Южнячки. Нед Визини започва да пише за Ню Йорк Прес още на петнайсет години. На седемнайсет е поканен да напише материал за Ню Йорк Таймс Магазин, а на деветнайсет публикува Тийнейджърски терзания? Ами-и-и..., автобиотграфията му за годините в гимназия „Стайвесънт“. Негови са романите Бъди по-готиняга, а по Нещо смешно, култова класика, е създаден филм с участието на Зак Галифианакис, и е избран за един от стоте най-добри тинейджърски романи за всички времена от Нашънъл Пъблик Рейдио. Творбите му са преведени на двайсет и пет езика.


АПРИЛ

Зилот – животът и времената на Иисус от Назарет Реза Аслан Бестселър на Ню Йорк Таймс Цяло чудо е, че изобщо знаем нещо за човека, наричан Иисус от Назарет. Първото писмено свидетелство е от посланията на апостол Павел. В тях се споменават три събития: Тайната вечеря, разпъването на кръста и възкресението. Тези сведения са добър източник, ако ни интересува само периода на ранното формиране на християнството, но не ни помагат за разкриването на историческия Иисус. Дългият процес на трансформирането му от евреин-националист и революционер в мирен духовен водач трае цели три века – когато римският император Флавий Теодосий прави движението на странстващия еврейски проповедник официална религия на държавата – християнството. Тази книга е опит да се възстанови историческият Иисус, Иисус преди християнството. За някои подобно начинание е загуба на време, защото смятат, че той е безвъзвратно изгубен и няма как да бъде възстановен. Реалният Иисус вече не е от значение. Прието е, че би трябвало да се съсредоточим върху достъпния за нас Иисус Христос. Ако подложим твърденията на евангелията на прецизен исторически анализ, може да преработим тяхната литературната и теологичната украса и да изковем много по-точен образ на историческия Иисус.

Реза Аслан е роден на 3 май 1979 година в Техеран. През 1979 г. семейството му бяга от Иранската революция в Сан Франциско. На 15 години приема християнството. Връща се към исляма непосредствено преди да започне следването си в Харвард – теология. Също е доктор по философия и социология, специалист по история на религията. Преподава ислямски изследвания в Айова. Живее в Холивуд, Калифорния. Книгата му предизвиква щирока обществена полемика в САЩ.

rezaaslan.com


АПРИЛ

Зловещата харизма на Хитлер повела милиони към пропастта Лорънс Рийс От автора на „Тайните на Втората световна война“ На пръв поглед Хитлер е напълно негоден за водач – неспособен на нормални човешки връзки, неспособен на интелектуален дебат, изпълнен с омраза и предразсъдъци, лишен от способността да обича и тотален самотник. Няма съмнение, че като човек той е „за окайване“. Но въпреки това същият този човек изиграва найважната роля в три от най-опустошителните решения, вземани някога – решението за нахлуване в Полша, което довежда до избухването на Втората световна война, решението за нападение над СССР и решението за изтребление на евреите. Ала Хитлер не отключва целия този ужас съвсем сам. Паралелно с множеството си лични недостатъци, той несъмнено притежава невероятен талант за убеждаване, описван просто като неговата „харизма“. Но Адолф Хитлер не е единствено лидер с харизма. Както добре знаем, за привеждане на плановете си в действие той е използвал заплахи, убийства и терор – прочетете ролята на всички тези аспекти в историята на неговото издигане на власт и последвалото му управление.

Лорънс Рийс (р. 1957) е британски историк, автор и режисьор в BBC/ PBS на три телевизионни документални поредици, посветени на Аушвиц и тайните на Втората световна война, както и на пет книги на същите теми. Една от тях – „Тайните на Втората световна война“ е преведена и на български език. Носител е на наградите The British Book Award за историческа книга на годината, George Foster Peabody Аward, Emmy, както и на редица телевизионни като BAFTA, Grierson Award, International Documentary Award, British Press Guild Award, BANFF Festival award.


АПРИЛ

Български работи Иво Сиромахов Какво означава „българска работа“? Защо българите преяждат по празници, защо се отнасят с подозрение към другите народи, защо се опитват да надхитрят всички, защо се правят на тарикати, защо изхвърлят боклука си през прозореца, защо мразят съседите си? В този сборник Иво Сиромахов иронизира неумиращата байганьовщина – невежеството, безпочвеното патриотарство, сексуалното самохвалство, агресивната простащина. „Български работи“ е смешната народопсихология на съвременните българи.

ivosiromahov.com

Работил е като режисьор в Малък градски театър „Зад канала“ и Театъра на българската армия. От 2000 г. e отговорен сценарист в предаването „Шоуто на Слави“, където се изявява и като водещ. Публикувал е множество авторски текстове и в списанията „MAXIM“ „Playboy“, „Hustler“ и „MAX“. Сътрудничи с политически фейлетони на вестник „24 часа“. През 2013 г. участва като актьор в комедийното импровизационно шоу на BTV „Младост 5“


АПРИЛ

Писма до сина ми – Чочо Петър Попйорданов Книгата, написана от бащата на популярния български актьор Петър Попйорданов-Чочо не е биография във формат, в който обикновенно са представяни наши и чуждестранни известни имена от сцената и екрана. По-скоро това е изповед за живота и творчеството на един от младото поколение актьори, които ни напуснаха неочаквано в разцвета на своя талант. Фрагментите от различни интервюта, публикации във вестници и списания през последните двайсет години, свързани с житейския му път не само в личен план, но преди всичко чрез многобройните му изяви в театъра, киното и телевизията, оформят един критичен възглед за преживяното от поколението, което често се определя като поколението на прехода.

Иван Попйорданов e бивш изпълнителен директор на БНТ, Киноцентъра и Сатиричния театър. Под негово ръководство са реализирани около 150 филма. Бил е шеф на Българския културен център в Прага. През 1997 г. за кратко е заместник-министър на културата, а през януари 1998 г. печели конкурса за генерален директор на БНТ. Есента на същата година подава оставка заради несъгласие с приетите от парламента поправки в Закона за медиите.


МАЙ

Алекс Фъргюсън: Моята автобиография Световен бестселър! Дългоочакваната, пълна с разкрития, вдъхновяваща и забавна автобиография на най-великия мениджър в историята на британския футбол През последните четири години сър Алекс Фъргюсън е размишлявал над върховите моменти от своята изключителна кариера и си е водил бележки. Тук той разкрива своята изумителна история така, както тя се е случила в развитие, още от неговата ранна възраст и тежкия живот в корабостроителните квартали на Говън. Сър Алекс оповести своето оттегляне от поста мениджър на Манчестър Юнайтед, след като в продължение на двайсет и седем години изпълняваше тази длъжност. Той си тръгна по славен начин, като завоюва титлата на Висшата лига с Юнайтед за тринайсети път. Мнозина го смятат за най-великия мениджър в историята на британския футбол. През последния четвърт век Манчестър Юнайтед е преминавал през разтърсващи промени, като единствената постоянна величина е било качеството на отбора, с който мениджърът печели Лигата, и несекващата поредица от успехи.

Сър Александър Чапмън Фъргюсън бивш шотландски футболен треньор, един от най-успелите треньори в историята на играта. Мениджър е на Манчестър Юнайтед от 1986 до 2013 година. Като треньор печели два пъти Шампионската лига, един път световното клубно първенство, тринадесет пъти първенството на Англия, пет пъти Купата на Англия, два пъти Купата на носители на национални купи, три пъти първенството на Шотландия и др. Сър Алекс Фъргюсън е един от седмината (към февруари 2012 г.) мениджъри, печелили английското първенство, ФА Къп и Купа на Лигата. Фъргюсън задминава рекорда на Сър Мат Бъзби от 985 мача в първенството начело на Манчестър Юнайтед при гостуването на Тотнъм на 4 март 2012 г.


МАЙ

Сезонът на костите Книга първа

Забележителен дебют Саманта Шенън Още с появата си на пазара, романът се нарежда сред първите в списъка на бестселърите на The New York Times – едно фантастично постижение за дебют на своята 21-годишна авторка. Деветнайсетгодишната Пейдж Махони е медиум, който има способността да отделя духа от тялото си, да навлиза в етера и да прониква в съзнанието на хората. Работи като „хакер на умове“ за престъпната групировка Седемте печата, която действа в Лондон през 2059 г. Годината е 2059-та. Деветнайсетгодишната Пейдж Махони е част от престъпния подземен свят на сционски Лондон – базирана в Севън Дайълс, на служба при мъж на име Джаксън Хол. Работата є е да събира информация, прониквайки в съзнанията на хората. Защото Пейдж е сънебродница, ясновидка и в света на Сцион извършва престъпление дори само като диша.

ърбън фентъзи

Правата купени в 15 страни. Филмовите права вече са закупени от компанията Imaginarium Studios.

Сезонът на костите е сравняван с Хари Потър, а самата Шанън често бива наричана „новата Дж. К. Роулинг“. „Романът напомня едновременно политическата тирания на Джордж Оруел и пасторалната митологичност на Дж. Р. Р. Толкин“ USA Today

„Една нова порода авторки-жени завладяват фентъзи територията. И водеща в това настъпление е Саманта Шанън“ Harper’s Bazaar


МАЙ

Ловецът Джон Лескроарт Майсторът на трилъра Джон Лескроарт изтъкава една шокираща, напрегната история за тъмните сенки на миналото… и за смъртната опасност, дебнеща пред вратата.

трилър

Отгледан от любящи приемни родители, частният детектив от Сан Франциско Уайът Хънт никога не е проявявал интерес да открие рожденото си семейство – докато един ден не получава смразяващо съобщение от непознат номер: „Как е умряла майка ти?” В отговора се крие убийство и подтикван от своето любопитство и от тайнствения кореспондент, той се захваща със случай, за чието съществуване дори не е подозирал – случай, останал неразрешен с десетилетия. Мрачната история се разгръща, стигайки до различни задънени улици. В „Службата за закрила на детето“, откъдето е взет за осиновяване, нишките се губят; родният му баща, на два пъти обвиняван, но така и неосъден за убийството, се укрива; Еви, пристрастената към наркотици религиозна фанатичка и някогашна приятелка на майка му, е непроследима. А същевременно, в настоящето, времето неумолимо тече. Изпращачът на съобщенията, настояващ, че убиецът още е на свобода, отказва да разкрие самоличността си. Играта на котка и мишка отвежда Хънт в другия край на страната, а след това и до още по-екзотични и опасни места. С приближаването до отговора нараства и опасността, тъй като убиецът има тайна, която може да бъде поверена единствено на гроба.

Джон Лескроарт е автор на двайсет и два романа, в това число бестселърите на New York Times „Щети“, „Наградата“ и „Безкрайни тайни“. Живее в северна Калифорния. „Писателските умения на Джон Лескроарт са национално съкровище.“ The Huffington Post

johnlescroart.com


МАЙ

Изменник Робин Йънг Книга № 2 от трилогията „Бунт“ исторически роман Трилогията є „Братството“, „Кръстоносен поход“ и „Реквием“ е продадена в над 2 млн. екземпляра по света, издадена на 20 езика, включително и на български. Изменник е изумителен разказ за съзаклятия, поделена вярност, битки и предателства – великолепен портрет на Средновековието. Английският крал Едуард настъпва в Шотландия. Кампанията му да обедини Британските острови под една корона е вдъхновена от пророчество за крал Артур. Вече е подчинил Уелс и сега има нужда само от Жезъла на Свети Малахия, символ на ирландската нация, за да осъществи съкровеното си желание. Само един човек може да осуети плана му. Робърт Брус напуска разкъсваното си от война отечество и отплава за Ирландия, решен да намери Жезъла, за да не попадне в ръцете на Едуард. Във вените му тече кръвта на крале, а съдбата му да превърне в реалност претенцията на фамилния клан за трона на Шотландия изгаря мозъка му. Робърт бяга през дивата страна, преследван от безмилостен убиец, но му предстои още дълъг път, преди да постигне амбицията си. Срещу него са се съюзили стари врагове. Това е игра на завоевания, могъщество и коварство и Робърт разбира, че за да оцелее, трябва първо да се откаже от всичко, което му е скъпо. Винаги е бил готов да умре на бойното поле, но какво друго трябва да жертва, за да запази живи надеждите си?

Робин Йънг е родена през 1975 г. в Оксфорд и израства в Мидландс и Девън, баща є е строителен инженер, а майката – художничка. По майчина линия кръвта є е уелска и ирландска, а по бащина – английска и шотландска, затова се счита за истинска британка. Обича историята на тези острови и богатството на творческото наследство и традиция. Има магистърска степен по творческо писане от университета в Съсекс и живее постоянно и пише в Брайтън.


МАЙ

Устреми се Жените, работата и волята за лидерство Шерил Сандбърг главен оперативен директор на Facebook

Световен бестселър! Жените и бизнеса Тридесет години след като жените достигат да бъдат 50% от завършилите колеж в САЩ, все още мъжете държат по-голямата част на лидерски позиции в правителството и индустрията. Това означава, че гласовете на жените все още не са чуват по равно и в решенията, които най-много влияят на живота ни. В Устреми се Шерил Сандберг изследва защо е в застой напредъкът на жените в постигане на лидерски роли, обяснява първопричините и предлага атрактивни и разумни решения, които могат да дадат възможност на жените да постигнат пълния си потенциал. В Устреми се Сандбърг съчетава лични анекдоти, статистически данни, както и завладяващи изследвания, за да намали неяснотите и пристрастията, отнасящи се до живота и избора на работещите дами. Насърчава ги да „седнат на масата“, „да търсят предизвикателства, да поемат рискове и да преследват целите си с удоволствие“.

Правата са купени в 34 страни.

Шерил Сандбърг е главен оперативен директор на Facebook и е класирана в списъка на 50- те най-влиятелни жени в бизнеса според Fortune и като една от стоте най-влиятелни личности в света. През 2010 г. тя даде един наелектризиращ TEDTalk, в който тя описва как жените неволно се въздържат от развитие в кариерата си. Нейната беседа се превръща във феномен и е разгледана повече от два милиона пъти.

leanin.org/book/


ЮНИ

Зелени сенки, бял кит Рей Бредбъри Книгата излиза за първи път на български език. „Една от най-увлекателните книги във впечатляващата петдесетгодишна кариера на Бредбъри.“ Тайм

„Възхитително лирична, поръсена с хумор екскурзия из бъбривата и мъглива Ирландия.“ Нюздей Когато известен писател, егоцентричен филмов режисьор и огромен, зъл бял кит се съберат на Изумрудения остров, резултатът е по-безценен и от гърне злато. Никой леприкон не може да сътвори такива неустоими ситуации и запомнящи се характери – тази магия извира от самия повелител на перото – Рей Бредбъри. През 1953 г. младият писател е призован в Ирландия от блестящия, но ужасяващ титан на киното, Джон Хюстън. Задачата на плахия творец е да улови на хартия най-свирепия от всички зверове в литературата – Моби Дик – под формата на сценарий, по който великият режисьор да започне да снима. Но от мига, в който стъпва на ирландска земя, авторът се впуска в неочаквана одисея, по-завладяваща от всичко, което е дръзвал да си представи. Той постепенно опознава тази забулена от мистерии страна и нейните изкусително изплъзващи се обитатели.

Рей Бредбъри е роден в Уокиган, щат Илинойс. Той не получава висше образование и след 1943 г. започва да се занимава с професионална писателска работа. За себе си той казва „Баща ми е Жул Верн. Хърбърт Уелс е мъдрият ми чичо. Едгър Алан По е братовчедът ми с крила на прилеп, когото държим в таванската стаичка. Флаш Гордън и Бък Роджърс са ми братя и приятели. Това е моето потекло. Като се прибави естествено и фактът, че Мери Улстънкрафт, авторката на „Франкенщайн“, ми е майка.“ Рей Бредбъри е носител на наградите „О‘Хенри“, награда „Бенджамин Франклин“, награда на Американската академия, премията „Гандалф“. Той е удостоен с титлата „грандмастер“ през 1988.


ЮНИ

Дъщеря на меча Книга първа Стив Байн Дъщеря на меча звучи така, както би звучал Шогун на Джеймс Клавел, ако беше кръстосан с епично фентъзи чрез детективски похвати“. Otherwhere Gazette

Впечатляващ дебют… Широките познания на Байн за японската култура и история правят това повествование правдоподобно и ще задоволи всеки, който търси стремителна мистерия с фентъзи привкус“. RT Book Reviews

ърбън фентъзи

Завладяващият дебют на Байн е базирана на щателни проучвания, изпъстрена с детайли от ърбън и историческо фентъзи, чието действие се развива в съвременно Токио. Детектив сержант Марико води трудна битка срещу сексизма и традиционализма в токийската полиция. Враждебно настроеният є шеф є възлага рутинен, свързан с опит за кражба на меч случай, който обаче се оказва далеч не толкова скучен, щом Марико попада на седите на безмилостен убиец. Когато научава историята, която се крие зад три древни магически мечове, тя открива, че съдбата є може би е да овладее един от тях.

Стив Байн има докторска степен по азиатска философия от Хавайския университет в Маноа. Провежда изследвания в областта на биоетиката и изучава азиатска история. Занимавал се е с 25 различни бойни изкуства. Преподава като гостуващ лектор по азиатска история и философия в Щатския университет в Генисхейо, Ню Йорк.


ЮНИ

Мумията Дъми и Златният скарабей Книга първа Тоска Ментен Бестселър в Холандия!

8-12 години

детска литература

• През 2010 г. книгата „Мумията Дъми и златният скарабей“ е отличена с престижната международна награда за детска литература „Белият Гарван“ (White Raven) в Мюнхен; • през 2011 г. – първа награда в Детското и Младежко жури Фландрия (Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen); • печели Перото на Сената (Pluim van de Senaat) на Холандското Детско жюри; • над 100 000 екземпляра продадени; • книгата е преведена в Германия, Франция, Полша, Турция, Италия (two-book deal), Китай (two-book deal), Австралия и Литва; • правата на книгата за филм са продадени на продуцента Пол Воортхаузен (PV Pictures); • книгата интегрира многообразие от теми като приятелство, толерантност (към това да си различен), среща с други култури, история и география. Марникс Академия в Ютрехт, а в последствие и други университети, препоръчват на своите студенти последна година Детска педагогика (за начално училище) именно тази книга като един от методите в бъдещата им практика за осъществяване на здрава връзка между учител и ученик; • септември 2013 излиза петата част от поредицата Мумията Дъми – „Мумията Дъми и танцът на кобрата“.

http://www.dummiedemummie.nl/boek1.html

Тоска Ментен завършва Художествена академия и 13 години преподава рисуване и история на изкуството на деца над 10 години. От 2003 г. се занимава само с писане. До сега са издадени повече от двадесет книги от Тоска Ментен. Нейните книги са основно предназначени за деца на възраст 7-11г., но те са не по-малко забавни и за възрастни. Фантазия и чувство за хумор са основните „оръжия“ на Тоска Ментен. Нейните истории са пълни с комични герои, глупави ситуации и невъзможни обърквания, което ги прави гарантирано смешни.


ЮЛИ

Ланс Армстронг Колелото на лъжите Жулиет Макур Историята за грандиозния възход и падение на Ланс Армстронг, чийто права вече са откупени и се прави кастинг за ролите, като за ролята на великия колоездач се водят преговори с Джейк Гиленхал и Брадли Купър. През юни 2013 година, когато Ланс Армстронг напуска огромното си имение в Тексас, принуден да заживее по-скромно под угрозата на дела за милиони долари, заведени срещу него, писателката Жулиет Макур е там, за да разговаря с приятелката и децата му, както и да чуе неговата версия на истината. Тя бе една от малкото представители на медиите, като изключим Опра Уинфри, удостоена с привилегията да говори лице в лице с най-известния представител на простолюдието в спорта. Дълбочината и достоверността на изложеното в книгата са гарантирани от интервютата на повече от 100 свидетеля, включително членове на семейството. В крайна сметка именно бившите приятели на Армстронг, тези, които са били в най-тесния му кръг, го предават. Те станали хората, нанесли фаталния удар, като престъпили обета за мълчание относно грозната истина в колоезденето и грозната истина за златното момче Ланс. След като адаптира Star Trek за големия екран Дж.Дж. Ейбрамс ще режисира следващата серия на легендарната поредица Star Wars. Преди това обаче се ангажира с друго заглавие: Колелото на лъжите: Падението на Ланс Армстронг, базирано на едноименната книга на Жулиет Макур.

Правата са купени в 12 страни.

Жулиет Макур е спортен репортер във вестник New York Times и носител на множество награди, чиито творби са влезли в Антологията на най-добрите статии на спортна тематика.


АВГУСТ

Патасана Ахмед Юмит Ахмед Юмит е сред най-именитите съвременни турски белетристи и поети. Един от най-превежданите турски автори, майстор на исторически трилъри и мистерии. Автор е на шест романа и сборници с разкази. Тиражите на произведенията му се измерват със стотици хиляди, някои от тях са филмирани.

При археологически разкопки на древен хетски град край Газиантеп в Южен Анадол се открити плочки на три хляди години. По време на разкопките са извършени поредица убийства. Откровенията на хетския дворцов писар Патасана разбулват мрачни тайни, скрити под заслепяващото анадолско слънце. Крахът на хетите и жестокостта на асирийците, последните дни на Османската империя и арменците, съвременна Турция и кюрдите се преплитат в елегия за земята, познала братоубийства и жестокости, но и в поема за богатата є културна история.

Ахмед Юмит е роден през 1960 г. Завършва публична администрация в Мармарския университет. Един от найизвестните съвременни турски писатели. Слави се като майстор на мистерията. Публикувал е сборник с поезия, три книги с разкази и една с детски приказки. Автор е на една новела и шест романа. На фона на уникалната политика и култура на родината си, Ахмед Юмит вниква дълбоко в душите на умело изобразените си герои и разказва увлекателно за убийства и политически интриги.

ahmetumit.com Исторически трилър мистерия


АВГУСТ

Библията като наука Стив Джонс Библията е първият научен труд. В нея има верни твърдения (и още повече неверни). Книгата на Стив Джонс пренаписва Свещеното писание в светлината на съвременната наука. Дали имаме общи родители – Адам и Ева? Дали наистина Потопът отразява колективната памет от края на Ледниковия период? Дали някога ще се върнем към възрастта на Метусал, като се има предвид, че продължителността на живота във Великобритания се увеличава с шест часа дневно и при това всеки ден? Много хора отричат силата на вярата, а още повече – силата на науката. В този основополагащ труд генетикът Стив Джонс изследва загадки – от произхода на живота и човечеството – до секса, остаряването, смъртта и края на света. Той стои настрана от разгорещените дебати между вярващи и атеисти, за да покаже как съвременните хора си блъскат главите със същите въпроси, които са мъчили и хората и в библейските времена, и това, че науката предлага много отговори. Свещеното писание дава много за различните хора. За вярващите, това е ръководство за живота, чиито думи са спуснати пряко от Бог и заради това трябва да се следват буквално. Библията е исторически извор, интригуващ разказ за секс и война в древния Близък изток. А за шотландския философ Дейвид Хюм Свещеното писание е „книга, представена ни от варварски и невеж народ … непотвърдена от други свидетелства“. Стив Джонс обаче вижда по друг начин тези интерпретации. За него Библията е най-вече практическо указание. Тя е наръчник, който помага на читателите си да разберат света. „Ето защо Библията стои здраво в генеалогията на идеите – и науката е нейният пряк наследник“, твърди той.

Стив Джонс е професор по генетика в University College Лондон и президент на института Галтън. Той чете лекции по радио BBC, се води предавания по телевизията. Редовен колумнист е за Daily Telegraph. Предишните му книги са Езикът на гените, Почти като кит, Y: Произходът на мъжа и Корал.


АВГУСТ

Сестри Палавееви в ледовете на Студената война Алек Попов Очаквайте продължението на романа „Сестри Палавееви“ от Алек Попов. Книгата, която спечели сърцата на читателите и предизвика поляризация на мненията. Втората част е естествен завършек на сагата за чаровните близначки: от бурята на Втората световна, през ледовете на Студената война, до падането на Желязната завеса. 5 март 1953-та, денят, в който Сталин умира. Кара и Яра се срещат в Лондон след 10 годишна раздяла. Едната е майор от ДС, а другата – заможна домакиня, която рисува комикси под псевдоним. Как са стигнали дотук? И какво им предстои оттук нататък? Сюжетът следва абсурдната логика на Студената война, с множество динамични обрати, комични ситуации и иронични коментари, характерни за първата част на романа. Действието се развива в период на несигурност и шпиономания. Начело на СССР за няколко месеца е Берия, зловещият шеф на НКВД. Тече подготовка за мащабна икономическа трансформация. Авторът умее да чете между редовете на историята и да долови генезиса на процесите, които ще доведат до смяна на системата няколко десетилетия покъсно. Изключително смешна и дръзка книга, която не спестява горчивите истини за времето, помага ни да разберем миналото и да го преодолеем без носталгия и без омраза.

Алек Попов е роден в София през 1966 г. в семейството на професора по математика Васил Попов. В основата на фамилния му корен са интелектуалците Атанас Попов и Лилия Сталева. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“ и българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работил е като редактор, уредник в Националния литературен музей и дипломат (аташе по културата в българското посолство в Лондон). Прес-секретар на българския ПЕН-клуб. Член на Сдружението на българските писатели, на което е и прес-секретар (1996-1997). На 24 октомври 2012 г. Алек Попов е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките в направление „Творци на изкуството“.


СЕПТЕМВРИ

Писма от Скай Джесика Брокмол Завладяваща любовна история, разказана в писма, разгръщаща се на два континента и обхващаща времето на двете световни войни. „Затрогващ разказ за несломима любов, която свързва съдбите и войните на две поколения, Писма от Скай предлага на читателя история, която не просто се чете, но може и да се вдиша; история, развиваща се на фона на впечатляваща панорама на променящия се свят; завладяваща и възнаграждаваща сага за загубата и преоткриването.“ Кейт Олкът Писма от Скай е история за влюбени и роднини, разделени от войната, които не разполагат с нищо друго, освен с писалка и лист, за да удържат света около себе си в цялост. Написах тази книга преди шест години, докато живеех в Единбург, Шотландия. Това е история за една жена, обвързана с поетичния дух на Скай, притисната между скалистите брегове, която отваря очи за големия свят отвъд, когато получава неочаквано писмо. История за един мъж, отчаяно стремящ се да докаже храбростта си, който открива единствения си страх там, откъдето идват отговорите на писмата му. История за една дъщеря, опитваща се да сглоби миналото, което се изсипва разпиляно от процеп в разбита стена.

Правата са купени в 24 страни.

Написах тази книга преди шест години, докато живеех в Единбург, Шотландия. След раждането на най-малкото ми дете, избягахме от града и прекарахме една незабравима седмица на остров Скай. Бяхме отседнали в една къщичка на брега и обикаляхме острова. Вечер се изтягах пред камината, разгръщах картата на острова, проследявах линията на бреговете му и се опитвах да сричам на галски. По пътя обратно към Единбург в главата ми започна да се оформя история. История за една жена, обвързана с поетичния дух на Скай, притисната между скалистите брегове, която отваря очи за големия свят отвъд, когато получава неочаквано писмо.


СЕПТЕМВРИ

Джийвс и сватбените камбани Себастиан Фолкс За почитателите на Удхаус Блестящото продължение на поредицата от Удхаус за английския аристократ Бъртрам Устър и неговия изобретателен и мъдър иконом Джийвс. В новия роман от Себастиан Фолкс героите обаче са осъвременени и доразвити, тъй като се появяват 40 г. по-късно. Джийвс се сблъсква с ново предизвикателство – опитва се да разреши три проблема наведнъж. Сърцето на господаря му е разбито – загубил е жената на живота си и недоумява как дама от рода Медоуз обявява годеж с някого, който не носи името Устър. Вторият проблем е предстоящото гостуване на досадната леля Агата и как то да бъде избегнато. И от трета страна – старият приятел на Устър, Перегрин, също се нуждае да преодолее романтични препятствия. Любимата му Амели го подозира във флирт с други жени. За да подреди целия този хаос, Джийвс предлага пътуване до провинцията в Дорсет, Южна Франция. Така Устър уж ще помогне на приятеля си, случайно ще е по-близо до обкръжението на Джорджина Медоуз и ще има прекрасно оправдание пред леля Агата за отсъствието си. Планът обаче се усложнява. Джийвс и Устър разменят ролите си на господар и иконом и попадат в редица комични ситуации. Но за кого ли бият сватбените камбани в края? Дали Устър най-накрая е предпиел брак?

Себастиан Фолкс (р. 1953 г.) е британски писател и журналист, радио и тв говорител, познат най-вече с историческите си романи за Франция (трология) от 90-те годдини, където живее известно време. Два от романите му стават бестселъри. Той е първият редактор на страниците за литература в „Индипендънт“. Днес е водещ на литературната викторина по BBC Radio 4. В България има преведен само един негов роман – Дяволът не обича да чака (2008, Обсидиан), който е продължение на поредицата на Ян Флеминг за Джеймс Бонд. Поканен е от агенцията, която държи правата върху книгите на Удхаус, да напише роман с най-известните персонажи на хумориста – Джийвс и Устър.

sebastianfaulks.com


ОКТОМВРИ

Дневникът на Лота Алис Пантермюлер и Даниела Кол За почитателите на Дръндьо и Тими Провала Първа книга от поредица за вълнуващия живот на Лота – един различен дневник! Увлекателни и ужасно смешни - събраните катастрофи на Лота! Казвам се Лота, на десет съм и съм сравнително нормална. Във всеки случай, много по-нормална от родителите ми и двамата ми откачени братя. Затова и не мога да разбера защо в последно време толкова много странни неща се случват именно на мен! Например това, че в училище съвсем от само себе си на дъската се появяват ужасно неудобни изречения или пък това, че любимото ми ястие има вкус на карфиол! Бляк! Дали индийската блокфлейта, която мама ми подари, е виновна за това? Да не говорим, че въобще не ми е до флейти. Непременно искам да си имам свое домашно животно. И вече имам страхотен план как да постигна това. Само да не ми се пречкаше постоянно тази проклета блокфлейта...

8-12 години

детска литература

Алис Пантермюлер е родена през 1968 г. във Фленсбург. В ученическите си години обича да съчинява забавни истории, но никога не е била убедена, че иска да стане писателка или учителка. Завършва литература, изкуство и история с педагогически профил, след което преподава три години в две училища. В края на 2009 г. участва в конкурс на издателство Арена за написването на история за деца на възраст 10–14 години на тема „роман на всички изкуства”. От 200 участници е харесан нейният текст „Островът на динозавъра”, издаден през януари 2011 г. от издателството със заглавието Бендикс Бродерсен – страхливците не преживяват приключения”. Даниела Кол е художничката на книгата, има няколко детски книги с илюстрации, занимава се с рисуване.


ОКТОМВРИ

Човек на име Уве Фредрик Бакман Най-продаваната книга в Швеция – над 500 хил. екземпляра, минала по продажби Стиг Ларшон. Роман за неочакваните приятелства, забавна история за смисъла на живота и доколко създаденият от теб свят е само твой.

Хумористичен роман

Мъж на 59 години, който току-що е овдовял, съкратили са го от работа, не умее да се адаптира към бясната динамика на XXI век. През годините си е изградил стриктни принципи, непоклатими навици и живее в абсолютен отпор към модерния свят. Като личност е затворен и необщителен; постоянно е кисел, ядосан и раздразнителен. Светът е само в черно или бяло – без нюанси. Например ако не караш сааб, е предателство; да паркираш колата си в забранена зона е чудовищно прегрешение. Но от друга страна, да спасиш човек, паднал върху релсите, е най-обикновена постъпка. Защо ли обаче пожелава да се самоубие и какво разколебава решението му…?

Правата купени в 24 страни.

Фредрик Бакман е известен блогър и журналист в Швеция. Героят му Уве се ражда от постовете му в блога, като хиляди читатели молят Бакман да напише роман. Постига буквално успех за един ден, когато през 2011 г. една от историите му за Уве е споделена над 600 000 пъти из Фейсбук


ОКТОМВРИ

Завърналите се Джейсън Мот „Ентъртеймънт уикли“ посочва Джейсън Мот като една от десетте личности, чието развитие трябва да бъде наблюдавано в „Новият Холивуд: следващата вълна“. Правата за филмиране на „Завърналите се“ са купени от продуцентската компания на Брад Пит, „План Б“, съвместно с Брилстейн ентъртеймънт и телевизия Ей Би Си. Вече има излъчени серии от телевизионния филм „Възкресение“ по романа. В своя изключителен дебютен роман Мот съчетава драма, патос, радост, ужас и изкупление в завладяващ разказ. Спиращ дъха роман, който преминава през емоционални минни полета с реализъм и изящество. Пъблишърс уикли В обсебващия и незабравим дебютен роман на Джейсън Мот се случва невъзможно чудо. Всички са потресени, когато починали хора започват по необясним начин да се връщат. Никой не разбира защо хората, които са починали, се завръщат. Няма никакъв повод или причина, просто внезапно появяване на множество хора, които са били мъртви, а сега са живи, почти същите, каквито са били минути преди да умрат. Това е смятано от някои за дело на дявола, от други за чудо, но поразителната действителност е, че вече борещата се за оцеляване планета трябва изведнъж да понесе зашеметяващия наплив от хора, които имат типични човешки нужди: храна, вода, подслон, хигиена.

Книгата се превежда в 12 страни.

Джейсън Мот живее в югоизточната част на Северна Каролина. Той има бакалавърска степен по художествена проза и магистратура по поезия, и двете от Университета на Северна Каролина в Уилмингтън. Негова поезия и проза са публикувани в различни списания като Prick of the Spindle, The Thomas Wolfe Review, The Kakalak Anthology of Carolina Poets, Measure and Chautauqua. Номиниран е за наградата „Пушкарт“ за 2009 г. а „Ентъртеймънт уикли“ го посочва като една от десетте личности, чието развитие трябва да бъде наблюдавано, в „Новият Холивуд: следващата вълна“. Той е автор на две стихосбирки: „Наричаме това нещо между нас любов“ и „...скрий се зад мен...“


ОКТОМВРИ

Мълчаливата съпруга А.С.А. Харисън Световен бестселър! Абсолютен и плашещ възможен портрет на брака и как животът се изплъзва от ръцете ни, без да го съзнаваме. Гардиън

Никол Кидман ще продуцира и изпълнява главната роля във филмовата адаптация на „Мълчаливата съпруга“. Бракът на Джоди и Тод е достигнал мъртва точка. Много е заложено на карта, включително охолният им живот в красивия крайбрежен апартамент в Чикаго, докато тя и той се движат безпомощно по течението, отнасящо ги бавно, но сигурно към бездната, където убийството се превръща в найдобрата и единствена възможност. Той є изневерява. Тя си затваря очите. Той живее двойнствен живот. Тя обича да отмъщава. Той решава да играе на сигурно. Тя нама какво да губи. Разказана на два гласа, Мълчаливата съпруга описва брак на прага на разрухата, двойка, устремила се към катастрофа, невъзможни отстъпки, обещания, които няма как да бъдат спазени. Сравняват Мълчаливата съпруга с Gone Girl на Джилиан Флин, но романът на Харисън е съвсем различна книга - по-хладна, посдържана, не толкова мелодраматична.

Правата купени в 19 страни.

Сравняват авторката А.С.А. Харисън с Джилиан Флин. Мълчаливата съпруга е дебютният є и за съжаления последен роман. Докато през 2013 година пише нов психологически трилър, шейсет и пет годишната Харисън умира.


ОКТОМВРИ

Момчетата Бърджис Елизабет Страут Носител на Пулицър

Преследвани от ужасаващ инцидент, при който загива баща им, когато са били деца, Джим и Боб Бърджис напускат дома си в Мейн и заминават за Ню Йорк. Джим е преуспяващ адвокат, който винаги подценява постиженията си, а Боб макар да се справя с лекота в заниманията си с т.нар. правна помощ, идеализира и боготвори Джим. Изведнъж динамиката на обичайния им живот се променя след тревожно телефонното обаждане на сестра им Сюзан, която е останала да живее в родния им град. Нейният единствен син тийнейджър Зак се е забъркал в поредица неприятности и тя спешно се нуждае от помощта на Джим и Боб. Така на братята Бърджис им се налага да се върнат отново към детството си, като трябва да се изправят пред сянката на спомените, която неочаквано заплашва здравата им досега роднинско-духовна връзка и може да я разруши.

Правата са купени в над 10 страни.

Елизабет Страут (р. 1956) е американски автор, носител на наградата Пулицър за романа си „Олив Китъридж“ (2008). Родена е в Портланд, Мейн, Ню Хемпшир. Баща є е професор, а майка є е учител в гимназия. Страут завършва право в два университета (Оксфорд и Сиракуза). Започва да публикува в New Letters magazine, а след преместването си в Ню Йорк – в Redbook и Seventeen. Още първият є роман Ейми и Изабел (2000) попада в номинациите за литература на наградите „Orange prize“ и „PEN/Faulkner Award“. По-късно е сниман филм по книгата от студиото на Опра Уинфри, с участието на Елизабет Шу. През 2007 г. започва да преподава творческо писане за начинаещи и за напреднали.

elizabethstrout.com


НОЕМВРИ

Миниатюристът Джеси Бъртън Забележителен дебют – задълбочен, ангажиращ и пълен с атмосфера. Няма нищо потайно, което да остане неразкрито Завладяваща, красива и изящно мистериозна, Миниатюристът е една великолепна история за любов и страст, предателство и възмездие, разкрития и истина.

Дейли Експрес

Изключително увлекателно четиво, което ще се хареса на почитателите на Момичето с перлената обеца, но Бъртън е един уникален нов глас, със своята проникновеност относно секса, расата и класовите различия… Бъртън извайва великолепни, сложни женски образи . Обзървър

Действието се развива в Амстердам през ХVII век – в един град управляван от бляскавото богатство и от потисническите догми на религията. Романът е майсторски дебют, пропит от атмосферата на времето и обгърнат от мистерия. Авторката следва традицията на Ема Донахю, Сара Уотърс и Сара Дунант.

Исторически трилър

Един свеж есенен ден през 1686 година, осемнадесетгодишната Нела Оортман пристига в Амстердам, за да започне новия си живот като съпруга на знатния търговец єоханес Бранд. Светът є се променя, когато съпругът є дава необичаен сватбен подарък: копие на техния дом с размера на стъклена витрина. За да обзаведе подаръка си, Нела използва услугите на миниатюрист – загадъчен и потаен майстор, чиито произведения мистериозно отразяват действителността по неочакван начин…

Правата купени в 28 страни.

Джеси Бъртън, родена през 1982 г. е завършила драматургия в Оксфорд. Работила е като актриса и като болногледачка. Понастоящем живее в югоизточен Лондон недалеч от мястото, където е отраснала. Това е дебютния є роман, който моментално я изстреля във върха на класациите.


ДЕКЕМВРИ

Червената лястовица Джейсън Матюс Класически шпионски пъзел, в традициите на Ян Флеминг, Джон Льо Каре и Чарлз МакКери, изпълнен с двойни игри и двойни агенти. Светът е твърде малък, за да намериш място да се скриеш… В романа „Червената лястовица“ има много драми – от политически убийства до скандал, стигащ до върха на руските разузнавателни служби и до залите на Капитолия на САЩ. Страниците на този суров разказ са изпълнени с истории за лов на къртици, двойни капани, тройни игри и с достатъчно шпионски похвати, за да се състави цял наръчник. Пращящият сюжет, високооктановите характери и жестокият, разбиващ финал превръщат този роман в перфектно четиво в жанра. Карол Мемът, US Today

Шпионски трилър

Официално Студената война е приключила. Военните действия обаче продължават със същата интензивност и методи, усъвършенствани са само техническите средства. Млад американски офицер от ЦРУ на име Нейт Наш, провежда среща с агент Марбъл. За нещастие попадат на рутинна проверка, при която е застрашена самоличността на агента. Ядосаният резидент на ЦРУ в Москва отстранява Нейт Наш и той е „заточен“ в Хелзинки. Доминика е балерина – красива, интелигента, пламенна. Кариерата є приключва поради злонамерено счупване на крака є и жадува отмъщение. След смъртта на баща си попада в тайните служби, притисната от своя чичо, който е първи заместник-директор там. Доминика поема първата си мисия – трябва да съблазни крупен олигарх, враг на Путин. Изпратена е във Висшето училище за разузнавачи, а после и в Школата за т.нар. ласточки. Сюжетът, който убедително се движи между Москва, Хелзинки, Атина и Вашингтон, започва с ехо от „От Русия с любов“ на Ян Флеминг – съблазнителна съветска „ласточка“ е използвана, за да компрометира западен шпионин – и свършва с едно разгърнато отдаване на почит на развръзката като при Джон Льо Каре.

Джейсън Матюс е пенсиониран офицер от бившия оперативен директорат, понастоящем Национална тайна служба. През 33-годишната си кариера служи в различни задгранични локации и се занимава със събиране на информация за Националната служба за сигурност. Матюс провежда операции по вербуване на агенти в бившия източен и съветски блок, в Източна Азия, Близкия и Среден Изток и в Карибския регион. Като резидент и шеф на различни бюра на ЦРУ действа по проекти, насочени срещу програмите за оръжията за масово унищожаване в тоталитарни държави и си сътрудничи с партньори от чуждите разузнавания в контратерористични операции. Живее в Южна Калифорния.


ДЕКЕМВРИ

Скъпоценен живот Алис Мънро Бестселър Носител на Нобелова награда „Алис Мънро е известна като автор на разкази, но привнася толкова дълбочина, мъдрост и прецизност във всяка история, колкото и найголемите автори на романи. Да четеш Алис Мънро означава всеки път да научиш нещо ново, което не си знаел преди.“ От журито на Нобеловата награда Алис Мънро е Нобеловият лауреат за литература за 2013 г., смятана е за майстор на съвременния разказ, както и на психологическите описания на персонажите си, най-вече на женските. Тя е една от малкото наградени, които творят в кратката форма на разказа, а не в жанра на романа. Стилът, сюжетите и умението на разказвач є дават повод на американската писателка Синтия Озик да я оприличи на Чехов.

сборник с разкази

http://alicemunro.ca

Родена на 10 юли 1931 г. в Уингам, провинция Онтарио, Канада. Баща є притежава птицеферма, а майка є е учителка. Нейният първи сборник с разкази Размерите на сянката, е публикуван през 1950 г.,още докато тя е студентка в университета в Западно Онтарио. Тъкмо в студентските си години тя среща Джеймс Мънро, омъжва се за него през 1951 г. и заминават заедно за Ванкувър. Имат четири дъщери. През 1963 г. се установяват във Виктория, където отварят книжарница Munro’s Books, която става известна в Канада и в Съединените щати. Има общо 14 сборника с разкази. „Скъпоценен живот“ е последният є, издаден през 2012 г. Отличена е с редица престижни литературни награди, сред които и Букър (2009), някои от разказите є са екранизирани.


ДЕКЕМВРИ

Почти никога Книга първа Джесика Ан Редмерски Андрю Париш и Камрин Бенет бягат от своите страхове. Двамата се намират в автобус, пътуващ към Канзас. Камрин се опитва да продължи напред след смъртта на приятеля си – започва нова работа, прекарва неприятна вечер в бар с най-добрата си приятелка, затова сутринта без конкретна цел си купува автобусен билет за Айдахо. Започва пътуване към себе си и си обещава повече да не се влюбва. Андрю заминава за Уайоминг да посети умиращия си баща. Не взема полет, а предпочита по-дългия път с автобус, за да размишлява. Съдбата събира Камрин и Андрю. Той се заема със задачата да покаже на Камрин как се живее и какво значи да бъдеш жив. А Камрин тръгва с охота, защото желае да загърби действителността и дома си. Запознанството им прераства в приятелство, а след това в любов. Камрин успява да надмогне себе си и да се освободи от страховете си, окрилена от силата и любовта си към Андрю. Камрин научава тайната на Андрю – има мозъчен тумор като баща си. Може ли Камрин да се изправи още веднъж пред призраците от миналото си? Имат ли двамата заедно бъдеще?

16 + години

фентъзи New Age

Джесика Анн Редмерски е родена на 25 ноември 1975 г. Автор на книгите Почти никога, Почти винаги, Песен на светулките и други. Автор в класациите на Ню Йорк Таймс и Уол Стрийт Джърнъл, понастоящем живее в градчето Литъл Рок, Арканзас с трите си деца и малтийската им болонка. Обича книги и филми, които достигат границите, фен на сериала „Живите мъртви“.


www.ciela.com www.ciela.bg facebook.com/ciela.books

CIELA Catalogue  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you